Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Οι Σύλλογοι μεταναστών Δυτικοθρακιωτών δηλώνουν «Τούρκοι»


Αναζητούν άτομο ειδικών προσόντων για να κάνει το γνωστό λόμπιγκ στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιος αμφισβητεί ότι δεν δουλεύουν με σύστημα, ότι διαχειρίζονται κονδύλια, ότι υλοποιούν μια στρατηγική που έχει σαν στόχο να εκθέτει την χώρα μας στο εξωτερικό και να προβάλλει την τουρκική ταυτότητά τους; Ο λόγος για τη νέα είδηση που κάνει το γύρο της δημοσιότητας και αναφέρεται στους μετανάστες Έλληνες Δυτικοθρακιώτες μουσουλμάνους που αυτοπροσδιορίζονται ως «Τούρκοι» κι αποφάσισαν με τον σύλλογό τους «Αλληλοβοηθεία» που εδρεύει στην Γερμανία κι αναπτύσσει την γνωστή ανθελληνική κινητικότητα, να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Να ανοίξουν γραφεία στις Βρυξέλλες, έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να τα στελεχώσουν με γνωστούς επικοινωνιολόγους που θα αναπτύξουν προσβάσεις στα πλαίσια των επαφών τους με τα όργανα της Ε.Ε.


Έκτακτη σύσκεψη στη Γερμανία
Όλα αποφασίστηκαν μετά από τη συνάντηση που είχαν στο Γκίμπεν της Γερμανίας το περασμένο Σάββατο όπου συμμετείχαν η διοίκηση της ABTTF, τα μέλη του ελεγκτικού και πειθαρχικού, ο τέως πρόεδρος της ABTTF Μεχμέτ Μεχμέτ, ο σύλλογος «Τούρκων» Δ. Θράκης – Ανόβερου, ο σύλλογος πολιτισμού και αλληλεγγύης «Τούρκων» Δ. Θράκης – Έσπελκαμπ, ο πολιτιστικός σύλλογος “Τούρκων” Δ. Θράκης – Γκούτερσλοχ και περιχώρων, ο σύλλογος Αλληλεγγύης και Βοήθειας «Τούρκων» Δ. Θράκης του Μέσχεντε, ο σύλλογος του Γκίζεν, ο σύλλογος πολιτισμού και αλληλεγγύης «Τούρκων» Δ. Θράκης του Σβάμπαχ, και ο σύλλογος Δ. Θράκης Στουτγάρδης και περιχώρων, αποφάσισαν ομόφωνα να ανοίξουν γραφεία στις Βρυξέλλες για την …ενδυνάμωση του αγώνα τους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Να διεθνοποιήσουν ζητήματα της μειονότητας
Στόχος είναι να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα σε βάρος της Ελλάδας αναδεικνύοντας ανύπαρκτα ζητήματα ως προβλήματα της μειονότητας στην καρδιά της Ευρώπης, αφού ήδη στις πρώτες επαφές τους με κάποιους άλλους διεθνείς φορείς και μετά από τις πρωτοβουλίες που είχαν σε επίπεδο Ε.Ε. είδαν θετικά αποτελέσματα.
Για την στελέχωση του γραφείου αναζητούν και άτομο ειδικών προσόντων, άριστο γνώστη ξένων γλωσσών και της πραγματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να είναι αποτελεσματική η παρουσία του γραφείου στις Βρυξέλλες, χωρίς βέβαια να διευκρινίζουν ποιος το χρηματοδοτεί, το νοικιάζει και το ελέγχει. Φυσικά όχι οι σχετικοί πολιτιστικοί και κοινωνικοί σύλλογοι αλληλοβοηθείας που αποτελούν την επικάλυψη του…

Read more...

Κλιμακώνεται σε όλη την Ευρώπη η τουρκική προπαγάνδα για τη Θράκη


Και γραφεία στις Βρυξέλλες απέκτησε πλέον η…”Ευρωπαική Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης”! Όπως διαβάζουμε στο http://tourkikanea.wordpress.com (μεταφρασμένο δημοσίευμα της ιστοσελίδας της εφημερίδας Μπιρλίκ στις 12-7-2010): «Στις 10-7-2010 πραγματοποιήθηκε το 16ο Συνέδριο εκπροσώπων της ABTTF (Ευρωπαική Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης). Διεξήχθη το Σάββατο στο Γκίμπεν και μετείχαν η διοίκηση της ABTTF, τα μέλη του ελεγκτικού και πειθαρχικού, ο τέως πρόεδρος της ABTTF Μεχμέτ Μεχμέτ, ο σύλλογος (και μέλος της ABTTF) Τούρκων Δ. Θράκης –Αννόβερου, ο σύλλογος πολιτισμού και αλληλεγγύης Τούρκων Δ. Θράκης-Έσπελκαμπ, ο πολιτιστικός σύλλογος Τούρκων Δ. Θράκης-Γκούτερσλοχ και περιχώρων, ο σύλλογος Αλληλεγγύης και Βοήθειας Τούρκων Δ. Θράκης του Μέσχεντε, ο σύλλογος αλληλοβοήθειας Τούρκων Δ. Θράκης του Γκίζεν, ο σύλλογος πολιτισμού και αλληλεγγύης Τούρκων Δ. Θράκης του Σβάμπαχ, και ο σύλλογος Τούρκων Δ. Θράκης Στουτγάρδης και περιχώρων…

Οι συμμετέχοντες στο Συμβούλιο εκπροσώπων που διεξήχθη στο Γκίμπεν, αποφάσισαν με ομοφωνία να διαμορφωθεί μια εκπροσώπηση στις Βρυξέλες με στόχο την ενδυνάμωση του αγώνα της Τουρκικής Μειονότητας της Δ. Θράκης για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Προς τη κατεύθυνση αυτού του στόχου αποφασίστηκε να ανοίξει ένα γραφείο στις Βρυξέλλες και με το άτομο που θα δουλεύει εκεί, τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης να τεθούνε σε επίπεδο Ε.Ε.
Στις 19-6-2010 το Δ. Σ. της ABTTF, πήρε την απόφαση να ανοίξει ένα γραφείο στις Βρυξέλλες, με στόχο τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης μεταφερόμενα σε επίπεδο Ε.Ε. να μπούνε στην επικαιρότητα της Ευρώπης.
Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίμπογλου δήλωσε : ¨η ABTTF επί χρόνια προσπαθεί θέτοντας τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, στην κοινή γνώμη της Ευρώπης και του κόσμου, να βρει λύσεις. Μαζί με άλλους διεθνείς φορείς, με τις πρωτοβουλίες που είχαμε σε επίπεδο Ε.Ε. τα δύο τελευταία χρόνια, είχαμε θετικά αποτελέσματα. Σήμερα η εντατικοποίηση αυτών των πετυχημένων προσπαθειών, η συνέχεια και η πραγματοποίηση νέων πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων, θα μπορέσουν να γίνουν με το άνοιγμα του γραφείου επί τόπου, δηλαδή στην πρωτεύουσα της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες. Έτσι οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης θα μεταφερθούνε στις Βρυξέλλες. Προσπαθούμε το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθούνε οι προσπάθειες για να ανοίξει το γραφείο. Σύντομα θα ανακοινώσουμε και τα προσόντα που θα πρέπει να έχει το άτομο που θα ασκεί καθήκοντα σε αυτό το γραφείο¨.
Άνευ άλλων δικών μας σχολίων. Είναι άλλωστε μάλλον περιττά…

Read more...

“Ανεξάρτητο Τουρκικό κράτος της Θράκης” σχολικά φανελάκια για όλα τα παιδάκια !


Σε εκδήλωση για το κλείσιμο των σχολείων οι μουσουλμάνοι οραματιστές της Τουρκοποίησεις της Θράκης μοίρασαν στα παιδάκια καλοκαιρινά φανελάκια τυπωμένα με το σύνθημα:
“Ανεξάρτητο Tουρκικό κράτος της Θράκης”. Δια της σιωπής συναινεί το υπουργείο δια βίου γεννισταροποίησης. Όλα τα παιδάκια φόρεσαν τα φανελάκια της προπαγάνδας που είχαν τυπώσει οι οραματιστές του ανεξάρτητου Τουρκικού κράτους της Θράκης….
Για όσους δεν κατάλαβαν γιατί τονίζουμε οτι το θέμα με την Χαρά Νικοπούλου είναι σοβαρό και ο πόλεμος που έχει υποστεί δεν είναι καθόλου τυχαίος , αντιθέτως φανερώνει τα πολλά ύποπτα σημεία της σημερινής κυβέρνησης.

Το πρόβλημα της Θράκης , έχει της ρίζες του στη βαθιά αδιαφορία που έχει επιδείξει εδώ και χρόνια το ανεύθυνο Αθηνοκεντρικό κράτος που δυστυχώς αντιμετωπίζει τη Θράκη μόνο ψηφοθηρικά αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα εκεί σαν να επρόκειτο για μακρινή αποικία σε κάποιο νησί του Ατλαντικού.
Απ’την άλλη πλευρά το βρώμικο σύστημα μέσα απο τα ΜΜΕ φρόντισε να αρρωστήσει την Ελληνική κοινωνία με το “μικρόβιο” του Μιθριδατισμού για να αποδομήσει τα πάντα χωρίς να υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις.
Έτσι η Ελληνική κοινωνία πάσχει σήμερα απο αυτή την “ασθένεια” και… πνέει πλέον τα λοίσθια ,αφού το δηλητήριο έχει χτυπήσει όλα τα ζωτικά όργανα…
«Μιθριδατισμός», για όσους το έχουν ξεχάσει, λέγεται η πρακτική της απόκτησης ανοσίας απέναντι σε κάποιο δηλητήριο, μέσω της βαθμιαίας χορήγησής του σε μικρές και μη θανατηφόρες δόσεις.
Ο όρος προέρχεται από τον βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη, ο οποίος και εφάρμοσε τη μέθοδο, φοβούμενος μη τυχόν τον δηλητηριάσουν άλ

Read more...

Και εκτός της δεσμευμένης περιοχής κινείται το “Πίρι Ρέϊς”!


Σε περίεργη κίνηση 30 περίπου μίλια εκτός της δεσμευμένης περιοχής νοτιοανατολικά της Ρόδου, προχώρησε πριν λίγες ώρες το «Πίρι Ρέϊς».
Η κίνηση αυτή δεν μπορεί να ερμηνευεθί από ελληνικής πλευράς και ούτε κατά διάνοια φυσικά να ζητηθεί από την Άγκυρα να την εξηγήσει: Έτσι ή αλλιώς η όλη κίνηση του ερευνητικού σκάφους από την Παρασκευή το βράδυ εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, υπό νορμάλ συνθήκες είναι casus belli για μία χώρα που θέλει να έχει αξιόπιστη πολιτική αποτροπής.

Το τουρκικό σκάφος ερευνά ανενόχλητο, με την παρουσία ενός περιπολικού σκάφους του Λιμενικού για φυσικούς πόρους, σε περιοχή που δικαιοδοσία για κάτι τέτοιο έχει μόνο η Ελλάδα και κανείς δεν το ενοχλεί. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια.
Σε ότι αφορά την κίνησή του εκτός δεσμευμένης περιοχής, επιστημονική πηγή του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στις έρευνες για υδρονονάνθρακες, στην οποία απευθύνθηκε το defencenet.gr, απάντησε ότι «Δεν αποκλείεται να εντόπισε κάποιο κοίτασμα εντός της δεσμευμένης περιοχής το οποίο να εξήρχετο σε μεγάλη απόσταση αυτή και να το ακολούθησε».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ξεπέρασε τα όρια η Αγκυρα


Αγνόησε η Τουρκία τις προειδοποιήσεις της Αθήνας και σε μια συμβολική κίνηση επέλεξε να κλιμακώσει την ένταση μόλις λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Δρούτσα – Νταβούτογλου προχθές το πρωί.
Λεπτές ισορροπίες επιχειρεί να κρατήσει η κυβέρνηση στον χειρισμό της προκλητικής εισόδου του «Πίρι Ρέις» για έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, με στόχο να μη διαταραχθεί το «κλίμα προσέγγισης», αλλά με σαφή πλέον κίνδυνο να εμπεδωθούν ντε φάκτο οι αμφισβητήσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία.

Το «Πίρι Ρέις», παρά τις προειδοποιήσεις της Αθήνας, εισήλθε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου, σε μια κίνηση που είχε έντονη συμβολική σημασία, καθώς λίγες ώρες αργότερα, το πρωί του Σαββάτου, είχε προγραμματιστεί η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στο Καζακστάν, ενώ σήμερα συναντώνται και πάλι, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, οι κ. Αποστολίδης και Σινιρίογλου στην Κωνσταντινούπολη.
Ξεπέρασε τα όρια η Αγκυρα
Η τακτική της Αγκυρας δείχνει ότι η πολιτική των ήπιων αντιδράσεων (όπως είχε γίνει πριν από δύο χρόνια και στην περίπτωση του νορβηγικού σκάφους «Malene Ostervold») απλώς αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία, που θεωρεί έτσι ότι ανέξοδα και χωρίς τον κίνδυνο συνεπειών μπορεί να εφαρμόσει την αναθεωρητική πολιτική της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο κ. Δρούτσας, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥΠΕΞ, εξέφρασε την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης προς τον κ. Νταβούτογλου, επισημαίνοντας τη «διάσταση λόγων και πράξεων της Τουρκίας, που με τις ενέργειές της των τελευταίων ημερών υπονομεύει τις προοπτικές ενίσχυσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας».
Ο κ. Δρούτσας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόνισε ότι οι κινήσεις της τελευταίας περιόδου και ιδιαίτερα η εμφάνιση του «Πίρι Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όχι μόνο δεν συμβάλλουν στη βελτίωση των σχέσεων, αλλά ενέχουν τον κίνδυνο ακύρωσης της όλης προσπάθειας.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι η ρηματική διακοίνωση προς την Αγκυρα και η παρουσία σκάφους του Λιμενικού στην περιοχή του Καστελόριζου που κάλεσε (χωρίς βεβαίως να ληφθεί υπόψη) το «Πίρι Ρέις» να εγκαταλείψει την ελληνική υφαλοκρηπίδα συνιστούν ικανοποιητικό τρόπο προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας.
Συνέπεια
Ενώ όμως το ελληνικό ΥΠΕΞ ομιλεί για «διάσταση λόγων και πράξεων» της Τουρκίας, αντιθέτως διαπιστώνεται πρωτοφανής και αξιοθαύμαστη συνέπεια των λόγων και των πράξεων της Τουρκίας, την οποία προφανώς δεν θέλει να αντιληφθεί η Αθήνα, καθώς έτσι ανατρέπεται όλο το εγχείρημα των διερευνητικών επαφών και εκλείπει η υποτιθέμενη βάση για τη νέα φάση επαναπροσέγγισης των δύο χωρών.
Η Τουρκία σταθερά και παγίως διακηρύσσει ότι δεν δέχεται το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζει την αρχή της ευθυδικίας στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (όπου στο πλαίσιο αυτό το Καστελόριζο δεν θα μπορεί να διεκδικεί θαλάσσιες ζώνες λόγω της πολύ μεγαλύτερης ακτής έναντι της τουρκικής), υποστηρίζει ότι η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα πρέπει να καλύψει και όλα τα άλλα «προβλήματα» του Αιγαίου, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά όχι μόνο τον εναέριο χώρο, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και τις διοικητικές αρμοδιότητες εντός FIR Αθηνών αλλά και τις «γκρίζες ζώνες».
Τα όσα βιώνουμε στο Αιγαίο με ιδιαίτερη ένταση τους τελευταίους μήνες αποτελούν έμπρακτη εφαρμογή των πάγιων αυτών τουρκικών θέσεων, τις οποίες με απόλυτη ευλάβεια προωθούν η κυβέρνηση Ερντογάν και ο κ. Νταβούτογλου.
Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε ξένους ομολόγους του για την υπόθεση του «Πίρι Ρέις» και, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, θα υπάρξει ενημέρωση και διεθνών οργανισμών.
Το μέγεθος, όμως, της τουρκικής πρόκλησης επέβαλλε να έχει ήδη υπάρξει κινητοποίηση και καταγγελία διά της επίσημης οδού (και όχι με ανεπίσημες επαφές και προφορικές ενημερώσεις) της αμφισβήτησης ελληνικών κυρίαρχων δικαιωμάτων τόσο προς τον ΟΗΕ όσο και προς το ΝΑΤΟ και την ίδια την ΕΕ.
ΝΔ
Ανεπαρκής η πολιτική Παπανδρέου
«Η πολιτική των δημοσίων σχέσεων με την Τουρκία, του κ. Παπανδρέου, παράγει μεν φωτογραφικά στιγμιότυπα και εικόνες για τηλεοπτική κατανάλωση, αλλά δεν αποδίδει θετικά αποτελέσματα για το συμφέρον της Ελλάδας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτό αποδεικνύει η συμπεριφορά της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα, αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι «αν, πραγματικά, ο κ. Ερντογάν επιθυμεί ουσιαστικές σχέσεις καλής γειτονίας με τη χώρα μας πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει αμέσως προκλητικές και απαράδεκτες δραστηριότητες, όπως αυτές που πραγματοποιούνται στο Νοτιανατολικό Αιγαίο, από το «Πίρι Ρέις», τα τελευταία 24ωρα».
ΚΚΕ
Διπλές οι ευθύνες
«Μεγάλη ψυχραιμία» απέδωσε στην κυβέρνηση η Αλ. Παπαρήγα, γιατί όπως είπε «δέχεται το «Πίρι Ρέις» να μπαίνει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να κάνει έρευνες». Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε ότι «εμείς δεν ρίχνουμε τις ευθύνες μονόπλευρα στην ηγεσία και στην αστική τάξη της γειτονικής χώρας. Οι ευθύνες είναι και από τις δύο πλευρές. Και κυρίως εδώ ευθύνεται η ιμπεριαλιστική πολιτική του διαίρει και βασίλευε στην περιοχή».
ΛΑΟΣ
Ανάγκη αντίδρασης
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε σχετικά: «Η συνεχιζόμενη ανοχή της ελληνικής κυβερνήσεως απέναντι στις έρευνες της Τουρκίας στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο δημιουργεί συνθήκες κεκτημένων δικαιωμάτων. Η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει σε υψηλότερο και σκληρότερο επίπεδο».
Νίκος Μελέτης
nmeletis@pegasus.gr
Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ΣΕΛ 7

Read more...

Ελλάδα: Οι Τούρκοι, αμφισβητούν πλέον ευθέως τα ελληνικά σύνορα, και η κυβέρνηση βγάζει απλώς ανακοινώσεις, αναφέρει ο ΣΥΝ.


Kρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ΣΥΝ, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, θέματα, και μετά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: Σε δήλωση του Κ. Ήσυχου, μέλους Π.Γ. και υπεύθυνος για την Εξωτ. Πολ. και Άμυνα του ΣΥΝ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρονται τα εξής:
“Η Κυβέρνηση αδρανεί, δεν παρεμβαίνει στους διεθνείς οργανισμούς, σχετικά με τις δυναμικές και πολλαπλές τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, στα εναέρια, θαλάσσια και υποθαλάσσια δικαιώματα της χώρας.

Ενώ τις τελευταίες εβδομάδες και μέρες, πυκνώνουν οι προκλήσεις της Άγκυρας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πέραν των ανακοινώσεών της, δεν έχει προβεί σε διαβήματα σε κανέναν διεθνή οργανισμό, ώστε να τεκμηριωθούν οι παραβιάσεις που σημειώνονται, για να παρθούν άμεσα και αυστηρά μέτρα προς την Τουρκική κυβέρνηση από τους διεθνείς φορείς.
Με πρόσχημα τις ωκεανογραφικές έρευνες μεταξύ Ρόδου, Καλύμνου και Καστελόριζου, τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, αμφισβητούνται πλέον ευθέως από την Τουρκία. Τα υποθαλάσσια συμφέροντα της Ελλάδας μπαίνουν επίσης υπό ευθεία αμφισβήτηση.
Η περιοχή Χταπόδια βόρεια της Καλύμνου, είναι η τελευταία επιλεκτική επιλογή της Άγκυρας, ώστε να αμφισβητηθούν έμπρακτα τα 10 ν.μ. του εναέριου χώρου, οπού αποκλειστική αρμοδιότητα έχει το F.I.R. Αθηνών.
Τα πεδία βολής εντός του F.I.R. Αθηνών πολλαπλασιάζονται, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται να αυξηθούν σε 28 με προσπάθεια λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο.
Ο κίνδυνος για τις πολιτικές πτήσεις για όλες τις αεροπορικές εταιρίες, φτάνει στο κόκκινο, ιδιαίτερα την θερινή περίοδο.
Η σύμβαση του Σικάγο (ICAO), οπού οι αρμοδιότητα έκδοσης αγγελιών έχει εκχωρηθεί αποκλειστικά στο FIR Αθηνών, ώστε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της Λήμνου, να μην πραγματοποιούνται, παραβιάζονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.
Σειρά διεθνών οργανισμών δεν έχουν λάβει ακόμα θέση, όπως θα όφειλαν, αφού η Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται να περιορίζεται σε ανακοινώσεις “εσωτερικής κατανάλωσης”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη στην Ευρωβουλή, αλλά και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, έχει θέσει θέμα με ερωτήσεις και ενέργειες, για να παρθούν δυναμικές ειρηνικές πρωτοβουλίες, για να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις. Με πρωτοβουλία του ΣΥΝ και της Τουρκικής Αριστεράς, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών των δυο χωρών.
Με πρόσχημα την κρίση, η Ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις που δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή μας, με τεράστιους κινδύνους για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, με θύματα τους λαούς. Ενώ ταυτόχρονα εντείνονται βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές από τις δυο πλευρές του Αιγαίου. Κυρίως δε στα απαράδεκτα συμβόλαια δισεκατομμυρίων ευρώ προς Αμερικανικές, Γαλλικές και Γερμανικές πολεμικές βιομηχανίες, που αφαιρούν κάθε επιβεβλημένη δυνατότητα και αναγκαιότητα ανάπτυξης πολιτικών στην δημόσια παιδεία, υγεία και άλλων κοινωνικών πολιτικών, προς όφελος όλων εκείνων που σήμερα πλήττονται ανάλγητα και βάναυσα, όπως σήμερα συμβαίνει στην χώρα μας. Έως πότε”

Ελεύθερος Τύπος

Read more...

Κύπρος: “Δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας για το “Piri Reis”, δηλώνει ο κύπριος υπουργός Άμυνας


Ο κύπριος υπουργός Αμυνας, Κώστας Παπακώστας, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδος – Κύπρου παρακολουθούν την κατάσταση σε σχέση με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι-Ρέϊς και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. «Γνωρίζουμε ότι βρίσκεται εκατό ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πάφου και παρακολουθούμε τα πάντα», είπε.
Ο κ. Παπακώστας ανέφερε, επίσης, ότι οι τουρκικές ενέργειες είναι προκλητικές, σημείωσε πως «ο τρόπος με τον οποία λειτουργεί η Τουρκία, είναι γνωστός» και πρόσθεσε πως «εκείνο που έχει σημασία, είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανησυχία». Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε διαμαρτυρίες προς όλες τις κατευθύνσεις.

Read more...

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού, έστειλε μήνυμα για την επέτειο της τουρκικής “ειρηνευτικής επιχείρησης” στην Κύπρο, δηλαδή την


Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να αποτελούν την «πιο ισχυρή ασφάλεια και εγγύηση του τουρκοκυπριακού λαού», διαβεβαιώνει ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ σε μήνυμα του στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου με αφορμή την επέτειο της εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974.
Ο στρατηγός Μπασμπούγ, σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, υποστηρίζει ακόμα πως ο τουρκοκυπριακός «λαός» εδώ και 36 χρόνια «ζει ασφαλής και ήρεμος» και ότι είναι ο «λαός», που επιθυμεί την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Την ασφάλεια αυτή του την παρέχει ο τουρκικός στρατός σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες και το «σύνταγμα» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», υποστήριξε ακόμη ο κ. Μπασμπούγ. Στο μεταξύ, άρχισαν να καταφθάνουν στα κατεχόμενα οι αντιπροσωπείες από την Τουρκία και το εξωτερικό για τις εκδηλώσεις της επετείου της εισβολής.
Ο κ. Ερογλου δέχτηκε την αντιπροσωπεία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και Τούρκους που συμμετείχαν στην εισβολή. Σε ομιλία του υποστήριξε πως, «αν δεν σημειώνονταν το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας, δεν θα γινόταν η εισβολή»και δικαιολόγησε την απόβαση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ισχυριζόμενος ότι αυτή έγινε σύμφωνα με τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας.

Read more...

Η υποκρισία της Τουρκίας όσον αφορά στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη.


Ν. Λυγερός
Το 1936, αμέσως μετά την υπογραφή της Σύμβασης του Montreux, η τουρκική κυβέρνηση αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να εξοπλίσει την Λήμνο και την Σαμοθράκη, όταν ο τότε υπουργός εξωτερικών Rüştü Aras, απευθυνόμενος προς την Τουρκική Εθνοσυνέλευση δήλωσε:
«Οι διατάξεις που αφορούν τις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη, οι οποίες ανήκουν στη γειτονική μας και φιλική χώρα Ελλάδα και είχαν αποκρατικοποιηθεί κατ’ εφαρμογή της Σύμβασης της Λωζάνης του 1923, επίσης καταργήθηκαν με τη νέα Σύμβαση του Montreux και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα» (Εφημερίδα των πρακτικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τεύχος 12, Ιούλιος 31/1936, σελίδα 309).

Ενώ υπάρχει αυτή η δήλωση και άλλες ανάλογες, όπως η επιστολή του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα Roussen Esret, η Τουρκία επιμένει να θεωρεί ότι τα νησιά αυτά πρέπει να παραμείνουν αποστρατικοποιημένα. Σε διπλωματικό επίπεδο αυτή η υποκρισία δεν είναι πρωτοφανή και δεν μας ξαφνιάζει, αλλά δεν σημαίνει ότι έχει βάση. Κάνοντας συστηματικά χρήση της αρχής της ουδετερότητας του ΝΑΤΟ, η Τουρκία προβάλει απαιτήσεις που δεν βασίζονται πάνω σε ορθολογικά επιχειρήματα μόνο και μόνο για να ακυρώσει στρατιωτικές ασκήσεις σε αυτή την περιοχή.
Με την παθητική μας στάση όμως δεν αντικρούουμε συστηματικά τις δηλώσεις της και δημιουργούμε την εντύπωση ότι υπάρχει ένα πρόβλημα εκεί που δεν υφίσταται. Επιπλέον η Τουρκία, χρησιμοποιεί αυτό το θέμα για να ενισχύσει τις θέσεις όσον αφορά στο Αιγαίο και παρεμπιπτόντως τη θεωρία της για τις γκρίζες ζώνες. Είναι λοιπόν απαραίτητο να προβάλουμε τις τουρκικές δηλώσεις της εποχής δίχως να κάνουμε καμία άλλη ορθολογική αναφορά. Δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης, διότι τα δεδομένα είναι απλά και ξεκάθαρα. Όχι μόνο η Σύμβαση Montreux του 1936 επιτρέπει τον πλήρη εξοπλισμό των νησιών Λήμνου και Σαμοθράκης αλλά αυτό το γεγονός έχει γίνει αποδεκτό από την ίδια την Τουρκία.
Είναι λοιπόν απαραίτητο στα πλαίσια της νατοϊκής μας αλληλογραφίας να υπενθυμίζουμε συστηματικά τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών έτσι ώστε να αναδειχτεί η υποκρισία τους ή να αναγκαστεί να προβάλει άλλη απαίτηση όχι όμως εναντίον μας αλλά εναντίον της ιστορίας μέσω των πρακτικών της σε επίσημο επίπεδο.

Read more...

“Θερινό” σήριαλ σχετικά με τα Ίμια


Δεν γνωρίζω αν οι εφημερίδες στη Τουρκία, λόγω θέρους, έχουν ξεμείνει από θεματολογία ή αν η επανεμφάνιση της τραγικής ιστορίας των Ιμίων έχει σχέση με τις έρευνες του Πίρι Ρέις στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλόριζου και την προσπάθεια δημιουργίας αντιπερισπασμού και σύγχυσης στην ελληνική κοινή γνώμη εν μέσω θέρους.
Ο διεθυντής σύνταξης της μεγαλύτερης τουρκικής εφημερίδας Hürriyet, Ertuğrul Özkök δημοσιεύει σε συνέχειες επιστολή Τούρκου αξκού του Ναυτικού, που είναι ακόμη εν ενεργεία, ο οποίος υπηρετούσε ως επιτελής σε ναυτική μονάδα, πιθανόν στη φρεγάτα Yavuz, που ήταν πλοίο Δκσεως κατά την κρίση.

Στο σημερινό δημοσίευμα περιγράφει, ότι στη Φρεγάτα γινόταν αλλαγή Δκσης από τον πλοίαρχο Αχμέτ Ερόλ (Ahmet Erol – παραιτήθηκε για να εργαστεί στο εμπορικό ναυτικό) στον πλοίαρχο Τζέμ Ορτσούν (Cem Orçun). Η φρεγάτα περί τα μεσάνυχτα της 30 προς 31 Ιαν 1996 είχε αγκυροβολήσει δίπλα στην “αφύλακτη” δεύτερη Ίμια, οπότε και έλαβε το σήμα εκτάκτου ανάγκης του ελικοπτέρου της φρεγάτας Ναυαρίνο. Το κατάστρωμα της ελληνικής φρεγάτας ήταν σκοτεινό, αναφέρει λόγω επιχειρησιακής ετοιμότητας, τότε ο τούρκος Δκτής της ομάδος πλοίων, που επέβαινε στη Yavuz έδωσε εντολή και κλήθηκε το ελικόπτερο να προσγειωθεί στη φρεγάτα, παρενέβη ο πλοίαρχος της Ναυαρίνο , με τρεμάμενη φωνή και ανέφερε στο Διεθνές Δίκτυο “negative negative” (αρνητικό, αρνητικό).
Το δεύτερο θέμα που διαπραγματεύεται ο δντης της Hürriyet σχετίζεται με το ποιος από τη τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε την ιδέα κατάληψης της αφύλακτης Ίμια , ο Τούρκος αξκός του Ναυτικού επιμένει ότι την αρχική ιδέα είχε ο παραδίδων πλοίαρχος Αχμέτ Ερόλ, ο οποίος με τα δίοπτρα νυκτός είχε διαπιστώσει την έλλειψη φρουράς στη νησίδα και όχι όπως έχει επικρατήσει ο Βοηθός του ΥΠΕΞ Ιναλ Βατού (Inal Βatu).
Η πρόταση του Tούρκου πλοίαρχου υποβλήθηκε στον Αρχηγό του Τ/ΓΕΝ Güven Erkaya (Γκιουβεν Ερκαγια) και η εντολή για κατάληψη έφθασε στις 2330 και η εκτέλεση έγινε στις 310130 Ιαν 96 με τη άκατο εφόδου ΤCG Gurbet.
Σε άλλη τουρκική εφημερίδα, τη Habertürk, ο βασικός αρθρογράφος Fatih Altaylı (Φατίχ Αλταυλι), που το 1996 εργαζόταν στη Hürriyet, με το κύριο άρθρο του μέμφεται τον Ερτουγρούλ Οζκιόκ και τον κατηγορεί ότι αυτός είχε την ιδέα αφαίρεσης της Ελληνικής Σημαίας και την τοποθέτηση της τουρκικής και την έκδοση πρωτοσέλιδου. Ο γράφων επεσήμανε στο Δντη ότι πιθανόν να ξεσπάσει πόλεμος, αλλά ο άλλος “σφύριξε αδιάφορα” και έδωσε εντολή στον ανταποκριτή της Σμύρνης Cesur Sert (Τζεσούρ Σερτ) να προχωρήσει , τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο αρθρογράφος κατηγορεί τη Hürriyet και τον πρώην δντη του, για το σκοτεινό και προβοκατόρικο ρόλο που έχει παίξει η εφημερίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο.
Ανεξάρτητα από την ακρίβεια των γραφομένων από τους δύο Τούρκους δημοσιογράφους με την επανεμφάνιση του θέματος, επιβεβαιώνονται τα παρακάτω :
- Το πλήρωμα του ελληνικού ελικοπτέρου χάθηκε άδικα.
- Η τουρκική ηγεσία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που της δόθηκε, παραμένοντας η δεύτερη Ίμια αφύλακτη από ελληνικής πλευράς, παίρνοντας φυσικά την έγκριση των ΗΠΑ.
- Είναι σκοτεινός ο ρόλος των ΜΜΕ στη γειτονική χώρα και ιδιαίτερα του συγκροτήματος Hürriyet – Μilliyet και συχνά αναλαμβάνει αποστολές, που εξυπηρετούν το Στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας. Τούτο εξηγεί και τις φορολογικές διώξεις που δέχθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης Ερντογάν.
- Οι λεπτομέρειες που έρχονται σταδιακά στο φώς, από τουρκικής πλευράς, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι σχεδιασμός δεν υπήρχε αλλά όλη η κρίση, που έφερε στα πρόθυρα του πολέμου τις δύο χώρες, ήταν αποτέλεσμα της ευκαιριακής εκμετάλλευσης από το δίδυμο Τσιλέρ-Ερκαγιά της “άσκησης εξωτερικής πολιτικής” στη Χώρα μας από όλους τους αναρμόδιους φορείς Δημάρχους κλπ. Η μεν Τσιλέρ ήθελε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το θέμα , ο δε αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ να υλοποιήσει τη γνωστή μελέτη περί “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο, που είχε συνταχθεί από ομάδα Τούρκων αξκων της Ναυτικής Ακαδημίας, όταν αυτός ήταν Δκτής. Προς επίρρωση της έλλειψης σχεδιασμού εκ μέρους της τουρκικής πλευράς επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο τότε Τούρκος Αρχηγός του Επιτελείου, Στγος Καρανταγί, όταν ξέσπασε η κρίση ήταν για χειμερινές διακοπές στο Βουνό Ulugağ ( Όλυμπος).
- Η ανακίνηση του θέματος αυτή τη περίοδο από τα τουρκικά μέσα έχει και άλλη διάσταση, αναφορικά με την παροχή στήριξης προς τους αξκούς του Πολεμικού Ναυτικού που δικάζονται για σύνταξη σχεδίων ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας τις ιδιαίτερες σχέσεις ΜΜΕ- Στρατού και γενικά με τις Υπηρεσίες Ασφαλείας.
- Τώρα που διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών ενώ παράλληλα οι τουρκικές ερευνητικές ναυτικές και μονάδες μάχης, βάσει σχεδίου, πλέουν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητηθεί στα αρμόδια όργανα η διάταξη των ελληνικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων διότι η υπάρχουσα, κυρίως του Ναυτικού, δεν εξασφαλίζει τον απαιτούμενο χρόνο αντίδρασης , που είναι απαραίτητος σε έκτακτες καταστάσεις. Η διασπορά μονάδων εν πλω δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα διότι αφενός επιφέρει κούραση και αφετέρου απαιτεί να έχεις την πρωτοβουλία η όποια ανήκει στην άλλη πλευρά.

Στρατής Χαραλάμπους

Read more...

Δύο τουρκικά υποβρύχια σε “περίεργη” κίνηση στο νότιο Αιγαίο κοντά στο Ρόδο


Δύο τουρκικά υποβρύχια αναχώρησαν χθες το μεσημέρι και το απόγευμα, αντίστοιχα, από το ναύσταθμο του Ακσάζ, μπήκαν στο Αιγαίο περνώντας σε ανάδυση μία περιοχή δυτικά της Ρόδου και αυτή την στιγμή πλέουν με βόρεια πορεία, κάπου στο μέσο του Αιγαίου. Τα υποβρύχια πέρασαν κατ’αρχήν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά αυτή την στιγμή πλέουν στα διεθνή. Το ένα από αυτά είναι το “Birinci Inonu” κλάσης 1400/209.
Τα τουρκικά υποβρύχια παρακολουθούνται διακριτικά από το Πολεμικό Ναυτικό. Αυτή την στιγμήν πλέουν με ταχύτητα το ένα 18 και το άλλο 9 κόμβους. Το πρώτο εξήλθε του ναυστάθμου του Ασκάζ στις 12 χθες το μεσημέρι και το δεύτερο στις 17 το απόγευμα.

Είναι ασυνήθιστη τέτοια κίνηση υποβρυχίων, εξ ού και η διακριτική μεν, αλλά στενή παρακολούθησή τους από το Π.Ν.
Την ίδια στιγμή το «Πίρι Ρέϊς» κινείται στο βορειοδυτικό άκρο της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα, πάντα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Το ΥΠΕΞ “τρόμαξε”, τους Τούρκους για το Πίρι Ρέϊς


Την πληροφορία πως οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν με Νavtex την Αθήνα ότι το σκάφος «Πίρι Ρέις» θα κινηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή όπου επικαλύπτεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και του Καστελλόριζου, για σεισμολογικές έρευνες, έδωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών,
Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Η Ελλάδα κάλεσε με διάβημά της την Τουρκία-μέσω της πρεσβείας στην Άγκυρα- να απέχει από κάθε δραστηριότητα, που θίγει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ πρόκειται να επιδώσει ρηματική διακοίνωση, ανέφερε συμπληρωματικά ο κ. Δελαβέκουρας, σημειώνοντας πως «οι ενέργειες της Τουρκίας μάς προβληματίζουν, καθώς δεν συνάδουν με την εκπεφρασμένη βούληση των δύο πρωθυπουργών, εκδηλώνουν μια διάσταση λόγων και πράξεων κι επιβαρύνουν το κλίμα ενόψει της επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών στις 19/7». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας, θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Αλμάτι, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ, όπου θα θέσει το ζήτημα.
Σε άλλη σχετική ερώτηση, ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και πρόσθεσε ότι στην περιοχή υπάρχουν ελληνικά πλωτά μέσα που παρακολουθούν τις εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι «η βούλησή μας για βελτίωση των διμερώνσχέσεων δεν αποτελεί λευκή επιταγή, ούτε συνεπάγεται υποχωρήσεις. Η σχέση μας με την Τουρκία βασίζεται σε πολύ προσεκτικά βήματα, ενώ γνώμονάς μας είναι η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Αναφορικά με το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ο κ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως είναι προς συζήτηση, καθώς η χώρα μας επιθυμεί την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές της χώρες, παραπέμποντας στη συμφωνία (που έχει επιτευχθεί χωρίς να έχει κυρωθεί)
με την Αλβανία και στις συνομιλίες, που συνεχίζονται με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.
Σε ερώτηση τέλος, αν ανάλογες με τις τουρκικές έρευνες έχει διεξάγει και η Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε, πως καθώς η χώρα απειλείται συχνά από σεισμούς, στη συγκεκριμένη περιοχή η Ελλάδα προβαίνει τακτικά σε έρευνες.

Την τελευταία φορά που κάτι ανάλογο σημειώθηκε, επί πρωθυπουργίας Α. Παπανδρέου, αντίδραση ήταν “βυθίσατε το Χόρα” και οι Τούρκοι έτσι πείσθηκαν να μην συνεχίζουν τις έρευνες (στο κεντρικό μας κείμενο αναφέρονται εξαιρετικές πληροφορίες για το ζήτημα των τουρκικών ερευνών). Τώρα η διστακτικότητα ως και η … αδυναμία (λέμε ευγενικά) δείχνουν πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εξασφαλίσει τα ελληνικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές, δημιουργώντας μάλιστα προηγούμενο ακόμη και για την Αλβανία.

Read more...

Τουρκική προπαγάνδα χωρίς όρια…


Η κυπριακή εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», στο κύριο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που προβάλλει στο σημερινό φύλλο της με τίτλο «Τουρκικό θράσος χωρίς όρια» και υπότιτλο «Παρουσιάζουν τους εκτελεσθέντες στο Τζιάος ως θύματα των Ε/Κ», και συνεχίζεται στις εσωτερικές σελίδες σε δημοσίευμα που υπογράφει ο Κώστας Βενιζέλος, με τίτλο «Τουρκική προπαγάνδα χωρίς όρια» και υπότιτλο «Οι εκτελεσθέντες στο Τζιάος παρουσιάζονται ως… θύματα Ε/Κ το 1963», αναφέρει τα εξής: ««Μία φωτογραφία, η οποία έγινε σύμβολο στον αγώνα διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, χρησιμοποιείται από την τουρκική προπαγάνδα. Όχι για να δικαιολογήσει το έγκλημα σε βάρος των Ελληνοκυπρίων, αλλά για να παρουσιάσει τη φωτογραφία ως έγκλημα… της δικής μας πλευράς το 1963! Η φωτογραφία με τους πέντε συλληφθέντες στο Τζιάος το 1974 από τις δυνάμεις εισβολής, τα λείψανα των οποίων βρέθηκαν σε πηγάδι στο Τζιάος και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA πέρσι, παρουσιάζονται ως θύματα των Ελληνοκυπρίων το 1963. Είναι από τις περιπτώσεις, που και ο πατέρας της μαύρης φασιστικής προπαγάνδας Πάουλ Γιόζεφ Γκαίμπελς θα σήκωνε τα χέρια ψηλά.

Σε έγγραφο θέσεων, που παρουσιάζει υπό μορφή power point, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών γίνεται μια μακρά ιστορική αναδρομή από το 1878 και εντεύθεν, επιστρατεύοντας την πάγια τουρκική προπαγάνδα. Η χαρακτηριστική φωτογραφία των Κορέλλη Αντώνη, Νικολάου Παναγιώτη, Σκορδή Χριστόφορου, Παπαγιάννη Ιωάννη και Χατζηκυριάκου Ιωάννη, οι οποίοι εκτελέσθηκαν από τον στρατό κατοχής τοποθετήθηκε μαζί με άλλες δύο, υπό τον τίτλο ‘Χριστούγεννα 1963′ και με κείμενο στο οποίο διατυπώνεται ο ισχυρισμός για επιθέσεις Ελληνοκυπρίων κατά Τουρκοκυπρίων με πολλούς νεκρούς και 103 κατεστραμμένα τ/κ χωριά, για βεβήλωση 270 τεμενών και ιερών χώρων. Η φωτογραφία δεν φαίνεται να έχει επιλεγεί είτε τυχαία είτε κατά λάθος. Μία φωτογραφία-σύμβολο όταν επιστρατεύεται γίνεται είτε για να εξουδετερωθεί ως εργαλείο της άλλης πλευράς είτε για να προκληθεί σύγχυση.

Στο ίδιο έγγραφο, παρουσιάζονται και οι εκατέρωθεν θέσεις στο Κυπριακό υπό το φως και των εξελίξεων του τελευταίου χρόνου. Παρουσιάζονται από τουρκικής σκοπιάς, αναδεικνύοντας την προσπάθεια να κατηγορηθεί η ελληνική πλευρά για τη στάση της στο Κυπριακό.

Οι θέσεις της ε/κ πλευράς (σύμφωνα με το έγγραφο):
* Η ελληνοκυπριακή πλευρά παρουσιάζεται να απορρίπτει τις συχνές συναντήσεις.
* Χρησιμοποιεί παρελκυστική τακτική.
* Υπαναχώρησε από την ‘Κοινή Δήλωση της 23ης Μαΐου’.
* Εγείρει θέματα σε σχέση με έννοιες σε θεμελιώδη ζητήματα που καθορίζονται από παραμέτρους.
* Δραστηριοποιείται στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
* Εξοπλίζεται και λαμβάνει μέτρα για αυστηρότερη ‘απομόνωση’ των Τ/κ.

Την ίδια ώρα χωρίζει τις θέσεις των Τ/κ και της Τουρκίας, αν και είναι οι ίδιες. Η τ/κ θέση στο Κυπριακό:
*Διζωνικότητα / μόνιμες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο της Ε.Ε..
*Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας χωρίς να υπονομεύεται η διζωνικότητα.
* Πολιτική ισότητα.
* Για τα εσωτερικά υιοθέτηση ελβετικού μοντέλου, για τα εξωτερικά το βελγικό.
* Τουρκικές εγγυήσεις.
* Η λύση να καταστεί πρωτογενές δίκαιο.

Τουρκικές θέσεις:
* Νόμιμα (τουρκικά) δικαιώματα και συμφέροντα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
* Στηρίζει ενεργά τις καλές υπηρεσίες του Γ.Γ. ΟΗΕ.
* Υποστηρίζει το σχέδιο δράσης για λύση της Τουρκίας της 24ης Ιανουαρίου 2006 (S/2006/48).
* Ταυτόχρονη άρση όλων των περιορισμών.
* Η Συνθήκη Εγγυήσεως και η Συνθήκη της Συμμαχίας είναι ουσιαστικής σημασίας για μια λύση.
* Ίση μεταχείριση των δύο μητέρων πατρίδων, Ελλάδας και Τουρκίας, στην Κύπρο.
* Ο σεβασμός της ισότητας των δύο πλευρών.
* Χρονοδιάγραμμα, αύξηση των επαφών με Τ/Κ και άρση της απομόνωσης.

‘Ιστορικά και πραγματικά περιστατικά’ – Η τουρκική θεώρηση της πολιτικής και της ιστορίας
Το έγγραφο καλύπτει όλες τις ιστορικές φάσεις, δίνοντας έντονο τουρκικό και προπαγανδιστικό χρώμα.
• Αναφέρεται στους διάφορους κατακτητές του νησιού, αλλά ουσιαστικά η ιστορική αναδρομή ξεκινά από το 1878 και την ανάληψη της διοίκησης του νησιού από τους Βρετανούς.
• Αναφέρει πως δεν υπήρξε ποτέ ένα ‘κυπριακό έθνος, αλλά δύο εθνότητες με διαφορετικά εθνικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, οι οποίες μιλούν διαφορετικές γλώσσες.
• Οι δύο εθνότητες έζησαν μαζί για αιώνες, όχι όμως μέσα από γάμους και οικονομικούς συνεταιρισμούς.
• Αναφέρεται στις επιδιώξεις των Ελληνοκυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα και το δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1950.
• Χαρακτηρίζει την ΕΟΚΑ ως ‘τρομοκρατική’ οργάνωση που σκότωνε στο διάβα της, Βρετανούς, Τουρκοκύπριους…
• Για τις συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει για να φύγουν οι Βρετανοί, για αυτοδιάθεση, σημειώνεται η θέση των Τ/Κ για ίση και δίκαιη μοιρασιά της Κύπρου, ενώ γίνεται λόγος και για δύο κράτη από τότε…
• Τις συμφωνίες του 1960 τις χαρακτηρίζει ως νέο συνεταιρισμό. Το νέο κράτος θα είναι, αναφέρει, δικοινοτικός συνεταιρισμός…
• Σε σχεδιάγραμμα για τις συμφωνίες του 1960 (sui generic settlement), σημειώνει πως η κυριαρχία της Κύπρου περιορίζεται από τα δικαιώματα των εγγυητριών δυνάμεων, δηλαδή της Τουρκίας, της Ελλάδος και του Ηνωμένου Βασιλείου.
• Υποστηρίζει πως η Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 δεν είναι ενιαίο κράτος/δι-εθνικό κράτος. Η πλειοψηφία και η μειοψηφία δεν επηρεάζουν την πολιτική ισότητα και οι δύο κοινότητες υφίστανται ως πολιτικές οντότητες.
• Προσδιορίζει χρονικά τη δημιουργία του κυπριακού προβλήματος με την κατάθεση των 13 σημείων από τον Εθνάρχη Μακάριο. Αναφέρεται στο σχέδιο Ακρίτα, τις δικοινοτικές συγκρούσεις. Διατυπώνεται ο ισχυρισμός για μαζικές δολοφονίες Τουρκοκυπρίων και τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής.
• Ενδελεχείς είναι οι αναφορές σε γεγονότα που έγιναν από το 1963-1974.
• Η εισβολή παρουσιάζεται ως επέμβαση, η οποία έγινε μετά που δεν υπήρξε συνεννόηση με τη Βρετανία για την ανάληψη κοινής δράσης».

Read more...

Έκκληση για δράση στη διάσωση της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ


Η κυπριακή εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», σε δημοσίευμα που υπογράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του OHΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, με τίτλο «’Πράσινη γραμμή’ και στη Μεσόγειο» και υπότιτλο «Πώς η Τουρκία μεθοδεύει τη δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», αναφέρει τα ακόλουθα: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να δημιουργήσει μιαν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στη Μεσόγειο, όπως έκανε και στη Μαύρη Θάλασσα, αγνοώντας τη Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα προηγούμενο και να αποκόψει την Ελλάδα από την Κύπρο. Τα τελευταία δύο χρόνια οι Τούρκοι προσπαθούν να δημοσιεύσουν, όποτε τους δοθεί η ευκαιρία, έναν εντελώς απαράδεκτο χάρτη, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το Δίκαιο της Θάλασσας.
Όπως αποκαλύπτεται, οι Τούρκοι δείχνουν ότι η Κύπρος αποτελείται από δύο κράτη και η αποκαλούμενη ‘νότιος’ Κύπρος έχει μια περιορισμένη ΑΟΖ. Επιπλέον αρνούνται να δώσουν δικαιώματα ΑΟΖ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα και με αυτή την οριοθέτηση παριστάνουν ότι έχουν θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο!

Συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπτου
Η τραγωδία έγκειται στο γεγονός ότι έχουν πλησιάσει τους Αιγυπτίους που φαίνεται ότι αποδέχονται μια τέτοια οριοθέτηση που δεν δίνει δικαιώματα ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά Καστελόριζο και Στρογγυλή και έτσι παριστάνουν ότι η ΑΟΖ της Αιγύπτου συνορεύει με την ΑΟΖ της Τουρκίας. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ο “Χάρτης 2″ (σ.σ. Όπως φαίνεται στην παραπλήσια εικόνα, ο δεύτερος κατά σειρά χάρτης) δείχνει ξεκάθαρα την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Εύκολα αντιλαμβάνεται κάνεις το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας και το λόγο που δεν επιθυμεί καμία διαπραγμάτευση με την Ελλάδα σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο Πέλαγος. Από τον ίδιο χάρτη διαπιστώνουμε επίσης τη μεγάλη ζημιά που κάνει το Καστελόριζο στην Τουρκία, αγκάθι πραγματικό για τα πονηρά της σχέδια της στη Μεσόγειο. Τέλος, ο χάρτης δείχνει την ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου, όπου ξεκάθαρα φαίνεται ότι η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.
Η περίπτωση της Βενεζουέλας
Για να καταλάβουμε καλύτερα το πρόβλημα Τουρκίας πρέπει να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στην ιστορία του Δίκαιου της Θάλασσας. Η Τουρκία και η Βενεζουέλα είναι δύο κράτη που δεν υπέγραψαν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982 και αρνούνται μέχρι σήμερα να προσχωρήσουν σ’ αυτήν. Το πρόβλημα τους είναι παρόμοιο, γιατί και τα δυο κράτη έχουν μπροστά στις ακτές τους νησιά που δεν τους ανήκουν. Στη Βενεζουέλα, η ύπαρξη νησιών απέναντι από τις ακτές της, της δίνει μια πολύ περιορισμένη ΑΟΖ. Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα της Τουρκίας, γιατί έχει μια πολύ περιορισμένη ΑΟΖ στο Αιγαίο Πέλαγος, μια και απέναντι από τις ακτές της υπάρχουν ελληνικά νησιά που διαθέτουν δικές τους ΑΟΖ, όπως ορίζει το άρθρο 121 της Συνθήκης του Δικαίου της Θάλασσας.
Συνομιλίες και παγίδα
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε ένα τραγικό λάθος, όταν αποφάσισε να αρχίσει συνομιλίες με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δυο κρατών. Το τραγικό λάθος έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα άρχισε τις συνομιλίες της με την Αίγυπτο χωρίς να πάρει κάποια ρητή και σαφή διαβεβαίωση από αυτήν ότι θα δώσουν πλήρη δικαιώματα στο Καστελόριζο. Τώρα που οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει φαίνεται ότι οι Αιγύπτιοι δεν θέλουν να δώσουν πλήρη δικαιώματα στο Καστελόριζο και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη ελληνική πλευρά. Τα πράγματα βέβαια έγιναν χειρότερα όταν οι Αιγύπτιοι ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία, τη στιγμή που η Αίγυπτος δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία! Η Αίγυπτος θα μπορούσε να διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία μόνο αν δεν αναγνωρισθούν τα δικαιώματα του Καστελόριζου. Ο νοών νοείτω. Η Αίγυπτος ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι θα είχε συνομιλίες μαζί της στο Κάιρο στις 20 Ιουνίου του 2009 και αμέσως μετά στις 22 Ιουνίου 2009 με την τουρκική πλευρά! Η Ελλάδα αντί να προβεί σε έντονη διαμαρτυρία για αυτή την αιγυπτιακή θέση, που παραβιάζει ξεκάθαρα το Δίκαιο της Θάλασσας, πήγε στη συνάντηση στις 20 Ιουνίου, γνωρίζοντας ότι δυο μέρες αργότερα Αιγύπτιοι και Τούρκοι θα καθόντουσαν στο ίδιο τραπέζι. Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει ασχοληθεί καθόλου με αυτό το θέμα και δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία, ζητώντας δυο απλά πράγματα από τους Αιγυπτίους. Πρώτον, να μη κάνουν κάποια συμφωνία με την Τουρκία και δεύτερον, να κάνουν οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας που και αυτοί έχουν υπογράψει.
Ούτε με την Κύπρο
Πριν μερικά χρόνια η κυπριακή πλευρά προσέγγισε την ελληνική κυβέρνηση και της ζήτησε να προχωρήσουν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο κρατών, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα δεν άδραξε μια τόσο μεγάλη ευκαιρία που θα δημιουργούσε και ένα προηγούμενο όχι μόνο για το Καστελόριζο, αλλά και θα δημιουργούσε μόνιμα θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο! Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να οριοθετήσει τη δική της ΑΟΖ με αυτήν της Κύπρου δεν αποτελεί μόνο πράξη δειλίας, αλλά και μεγάλης απερισκεψίας. Εύχεται κανείς η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να διορθώσει σύντομα αυτό το λάθος και ταυτόχρονα να ζητήσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) για αυτή την οριοθέτηση δύο κρατών-μελών της. Η E.E. πρέπει επιτέλους να προστατέψει τα συμφέροντά της στην περιοχή, γιατί μία οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία μειώνει το μέγεθος της ΑΟΖ της Ε.Ε. στη Μεσόγειο. Εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν πραγματοποιήσει άμεσα οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ώστε να προκαταλάβει την παράνομη τουρκική ΑΟΖ στη Μεσόγειο, τότε η Ελλάδα θα υποστεί μια μεγάλη ήττα».

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP