Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Το ΥΠΕΞ “τρόμαξε”, τους Τούρκους για το Πίρι Ρέϊς


Την πληροφορία πως οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν με Νavtex την Αθήνα ότι το σκάφος «Πίρι Ρέις» θα κινηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή όπου επικαλύπτεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και του Καστελλόριζου, για σεισμολογικές έρευνες, έδωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών,
Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Η Ελλάδα κάλεσε με διάβημά της την Τουρκία-μέσω της πρεσβείας στην Άγκυρα- να απέχει από κάθε δραστηριότητα, που θίγει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ πρόκειται να επιδώσει ρηματική διακοίνωση, ανέφερε συμπληρωματικά ο κ. Δελαβέκουρας, σημειώνοντας πως «οι ενέργειες της Τουρκίας μάς προβληματίζουν, καθώς δεν συνάδουν με την εκπεφρασμένη βούληση των δύο πρωθυπουργών, εκδηλώνουν μια διάσταση λόγων και πράξεων κι επιβαρύνουν το κλίμα ενόψει της επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών στις 19/7». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας, θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Αλμάτι, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ, όπου θα θέσει το ζήτημα.
Σε άλλη σχετική ερώτηση, ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και πρόσθεσε ότι στην περιοχή υπάρχουν ελληνικά πλωτά μέσα που παρακολουθούν τις εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι «η βούλησή μας για βελτίωση των διμερώνσχέσεων δεν αποτελεί λευκή επιταγή, ούτε συνεπάγεται υποχωρήσεις. Η σχέση μας με την Τουρκία βασίζεται σε πολύ προσεκτικά βήματα, ενώ γνώμονάς μας είναι η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Αναφορικά με το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ο κ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως είναι προς συζήτηση, καθώς η χώρα μας επιθυμεί την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές της χώρες, παραπέμποντας στη συμφωνία (που έχει επιτευχθεί χωρίς να έχει κυρωθεί)
με την Αλβανία και στις συνομιλίες, που συνεχίζονται με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.
Σε ερώτηση τέλος, αν ανάλογες με τις τουρκικές έρευνες έχει διεξάγει και η Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε, πως καθώς η χώρα απειλείται συχνά από σεισμούς, στη συγκεκριμένη περιοχή η Ελλάδα προβαίνει τακτικά σε έρευνες.

Την τελευταία φορά που κάτι ανάλογο σημειώθηκε, επί πρωθυπουργίας Α. Παπανδρέου, αντίδραση ήταν “βυθίσατε το Χόρα” και οι Τούρκοι έτσι πείσθηκαν να μην συνεχίζουν τις έρευνες (στο κεντρικό μας κείμενο αναφέρονται εξαιρετικές πληροφορίες για το ζήτημα των τουρκικών ερευνών). Τώρα η διστακτικότητα ως και η … αδυναμία (λέμε ευγενικά) δείχνουν πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εξασφαλίσει τα ελληνικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές, δημιουργώντας μάλιστα προηγούμενο ακόμη και για την Αλβανία.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP