Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Εκκληση ενότητας από τον Ερντογάν Παρέμβαση μετά την απαγόρευση του DΤΡ


Αποθεωτική υποδοχή επιφύλαξαν χιλιάδες Κούρδοι κάτοικοι του Ντιγιάρμπακιρ στους βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας, οι οποίοι επέστρεψαν χθες αεροπορικώς από την Αγκυρα και διέσχισαν με το εικονιζόμενο λεωφορείο τους δρόμους της πόλης

O τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε χθες έκκληση για «εθνική ενότητα» μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας την Παρασκευή να θέσει εκτός νόμου το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα της χώρας, αυτό της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DΤΡ), απόφαση η οποία πυροδότησε βίαιες συμπλοκές και διαδηλώσεις.


« Θα τα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα, εφόσον το έθνος μας είναι ενωμένο και έχει αλληλεγγύη » απάντησε ο κ. Ερντογάν σε δημοσιογράφους οι οποίοι τον ρώτησαν για το μέλλον του κυβερνητικού «ανοίγματος» προς τους Κούρδους μετά την απόφαση. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό το πρώτο σχόλιο έχει δύο αποδέκτες: Αφενός τους οπαδούς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αφετέρου τους ίδιους του Κούρδους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μιας ιστορικής οπισθοδρόμησης στον αγώνα για τα δικαιώματά τους.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και κατάφερε ένα ακόμη πλήγμα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Προφανής στόχος των κεμαλιστών δικαστών (των ίδιων που το 2008 είχαν επιχειρήσει να θέσουν εκτός νόμου και το ισλαμιστικών καταβολών ΑΚΡ) είναι να υπονομεύσουν την κυβέρνηση του κ. Ερντογάν. Οι 19 βουλευτές του DΤΡ αποφάσισαν να παραιτηθούν αμέσως από τη Βουλή ωσότου ανακληθεί η απόφαση, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε επανάληψη των εκλογών σε περιοχές με κουρδικό πληθυσμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε χθες ότι στην Τουρκία μπορεί να μείνει χωρίς εκπροσώπηση ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων, άρα η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για εκδημοκρατισμό.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, οι βουλευτές του DΤΡ έκαναν έναν άτυπο «γύρο του θριάμβου» κατά την επιστροφή τους από την Αγκυρα. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι περικύκλωσαν το λεωφορείο που τους μετέφερε και τους επιφύλαξαν υποδοχή ηρώων. Η αστυνομία αργότερα έκανε χρήση αντλιών νερού, όταν ομάδα νεαρών εκτόξευσε εναντίον τους πέτρες και κατέστρεψε πινακίδες οδικής σήμανσης. Οι διαδηλωτές πετροβόλησαν και τα τοπικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ έγιναν αρκετές συλλήψεις.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέο Αλταφάζ, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Δικαστηρίου μπορεί να στερήσει την πολιτική εκπροσώπηση ενός σημαντικού αριθμού Τούρκων ψηφοφόρων, αλλά και να έχει επιπτώσεις για τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη της Επιτροπής για το γεγονός ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) αρνείται συστηματικά να πάρει σαφείς αποστάσεις από το PKK και να καταδικάσει την τρομοκρατία.

Σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση με βάση τις σχετικές πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνοντας παράλληλα πως η τουρκική νομοθεσία για τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
ΒΗΜΑ,ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/d.html#ixzz0ZnBbBYPj

Read more...

Δεν τίθεται θέμα αμοιβαιότητας στα θέματα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τη Δ. Θράκη, λέει η Άγκυρα


Τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν την απαγόρευσε ούτε η δική μας κυβέρνηση, ούτε και το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η Θεολογική Σχολή έκλεισε με δικαστική απόφαση», είπε.Ο Ε. Μπαγίς δήλωσε επίσης ότι ως αντάλλαγμα (για τις... συζητήσεις) η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τις «δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς στην Θράκη».

Τουρκία - Δεν τίθεται θέμα αμοιβαιότητας στα θέματα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τη Δ. Θράκη, λέει η Άγκυρα

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν είναι θέμα «αμοιβαιότητας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τονίζει ο υπουργός Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς.


Ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε στην ιστορία της απαγόρευσης της λειτουργίας της Σχολής: Τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν την απαγόρευσε ούτε η δική μας κυβέρνηση, ούτε και το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η Θεολογική Σχολή έκλεισε με δικαστική απόφαση», είπε.

«Ακόμη εξετάζεται αν απαιτείται κάποια τροποποίηση νόμου, αν χρειάζεται κάποια τροποποίηση του Συντάγματος, αν χρειάζεται τροποποίηση κάποιου κανονισμού ή αν δεν χρειάζεται τίποτε από όλα αυτά», είπε ο υπουργός.

«Ενώ εμείς κάνουμε αυτά, οι ομογενείς μας που ζουν στη Δυτική Θράκη αντιμετωπίζουν προβλήματα», πρόσθεσε.

Τα θέματα αυτά, καθώς και το Κυπριακό, περιλαμβάνονται στην επιστολή που έστειλε στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός Ερντογάν, ανέφερε επίσης ο Τούρκος υπουργός και τόνισε ότι τα θέματα αυτά, όπως και τα θέματα που συνδέονται με τη λαθρομετανάστευση και η εξέλιξη του σχέσεων Τουρκίας- ΕΕ θα συζητηθούν σε συνάντηση που θα έχουν στο μέλλον οι δύο πρωθυπουργοί.

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα «αμοιβαιότητας» στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. «Δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε , αλλά εξήγησε ότι «το να κάνουν οι δύο χώρες ταυτόχρονα βήματα καλής θέλησης, θα συμβάλει στη λύση των προβλημάτων».

Ο Τούρκος υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης Γιουσούφ Ζιγιά Οζτζάν.omogeneia.ana-mpa.gr


Κινητικότητα για τη Σχολή της Χάλκης αναφέρει η «Χουριέτ»
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν αναζητά «φόρμουλα» για την επαναλειτουργία της ιερατικής σχολής της Χάλκης, χωρία αυτή να παραβιάζει το τουρκικό Σύνταγμα που απαγορεύει τη λειτουργία θρησκευτικών ή στρατιωτικών σχολών υπό τη διοίκηση μειονοτήτων.

Για την υλοποίηση αυτού του σκοπού τα σχέδια είναι δύο:

Το πρώτο να δηλωθεί ως «ιδιωτικό θρησκευτικό κολλέγιο» η Ιερατική Σχολή της Χάλκης και να μπορεί να εκπαιδεύσει ιερείς υπό τη μορφή σεμιναρίων,
και το δεύτερο να λειτουργήσει ως ίδρυμα, παρέχοντας επίσης σεμινάρια ιερατικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το ζήτημα συζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επισκέψεώς του στην Ουάσιγκτον.

Συντάκτες της «Χουριέτ» επικοινώνησαν με το Τουρκικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο (ΥÖΚ), αξιωματούχοι του οποίου επιβεβαίωσαν τα σενάρια λέγοντας πως: «υπάρχουν μεγάλες ελπίδες να λειτουργήσει ξανά η Σχολή».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί το άρθρο 132 του Τουρκικού Συντάγματος που αναφέρει ότι: «Μόνο οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία έχουν το δικαίωμα να λειτουργήσουν ιδιωτικά Κολλέγια».

Πάντως οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης Ερντογάν αναμένονται να ανακοινωθούν στις αρχές του επόμενου έτους και θα συμπεριλαμβάνουν μέτρα υπέρ της Ελληνικής, Αρμενικής, Εβραϊκής και Ασσυριακής μειονότητας, όπως αναφέρει η «Χουριέτ».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ανταλλάγματα ζητά η Αγκυρα για τη Σχολή της Χάλκης
Ο Ε. Μπαγίς δήλωσε ότι ως αντάλλαγμα (για τις... συζητήσεις) η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τις «δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς στην Θράκη».
Του Νίκου Μελέτη

Κινήσεις από την Ελλάδα στη Θράκη ζητά και πάλι η Άγκυρα ως αντάλλαγμα για την υποτιθέμενη συζήτηση που διεξάγεται στην Τουρκία για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, επιμένοντας να θέτει μειονοτικό ζήτημα στην κορυφή της ατζέντας ενδεχόμενης συνάντησης των πρωθυπουργών των δυο χωρών..

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. κ. Ε. Μπαγίς, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του πανίσχυρου Συμβουλίου Ανωτάτης Εκπαίδευσης (YOK) δήλωσε ότι εξετάζονται τρόποι για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, «αν δηλαδή χρειάζεται αλλαγή νόμου, τροποποίηση του Συντάγματος ή τίποτε από όλα αυτά» και επέμεινε ότι ως αντάλλαγμα (για τις... συζητήσεις) η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τις «δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς στη Θράκη».

Ο Τούρκος υπουργός, μάλιστα, αποκάλυψε την έμφαση που δίνει η τουρκική κυβέρνηση στη συμπερίληψη μειονοτικού ζητήματος στην ελληνοτουρκική ατζέντα, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει η επιστολή του κ. Ερντογάν προς τον κ. Παπανδρέου για ορισμένα θέματα, πρωτίστως για το θέμα των μειονοτήτων, καθώς για το Κυπριακό, για το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης...

Εμείς μπορούμε να κάνουμε τα αναγκαία βήματα για μια δίκαιη λύση στο πλαίσιο της ευθυδικίας. Δεν λέω ότι το θέμα της Θεολογικής Σχολής είναι θέμα αμοιβαιότητας, αλλά το να κάνουν οι δυο χώρες ταυτόχρονα βήματα με καλή πρόθεση, θα συμβάλει οπωσδήποτε στο χρονοδιάγραμμα», είπε ο κ. Μπαγίς.

Υποχρέωση
Το θέμα της Χάλκης δεν είναι βεβαίως διμερές αλλά αφορά βασική υποχρέωση της Τουρκίας έναντι των χριστιανών πολιτών της, αλλα και έναντι της Ε.Ε. ενώ είναι ενδεικτικό ότι από την εποχή ακόμη του πρώην Αμερικανού προέδρου Τ. Μπους του πρεσβύτερου πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια τίθεται από όλους τους Αμερικανούς προέδρους με ιδιαίτερη έμφαση το θέμα της Χάλκης, χωρίς να κάμπτεται όμως η απόλυτα αρνητική στάση της Τουρκίας.

Επιστολή
Το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει αρκετές εβδομάδες η αποστολή της απαντητικής επιστολής του κ. Παπανδρέου στον Τούρκο ομόλογό του και ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου έχει δηλώσει ότι πήρε «προφορική απάντηση» κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, δημιουργεί σύγχυση για το ποιες είναι οι ελληνικές προθέσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση με δηλώσεις τόσο του Γ. Παπανδρέου όσο και του ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα έχει διαμηνύσει ότι δεν συζητά θέματα Ελλήνων πολιτών με τρίτες χώρες, αλλά πάντως δημιουργούνται ερωτήματα από τις πληροφορίες ότι σχεδιάζονται στη Θράκη κινήσεις τόσο στην κατεύθυνση «ρύθμισης» του θέματος ανάδειξης των μουφτήδων όσο και για την ίδρυση νέων μειονοτικών σχολείων και όχι δημόσιων δίγλωσσων σχολείων, ώστε η νέα γενιά της μειονότητας να απεγκλωβιστεί από το ασφυκτικό πλαίσιο του τουρκικού προξενείου και των ανθρώπων του.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_7659.html#ixzz0ZnB59Y4y

Read more...

Συνθήκη της Λωζάννης: Ανθεκτική, ετεροβαρής και αναγκαία διεθνής συμφωνία


Τον Ιούλιο του 1963 ο Γάλλος πρόεδρος Charles de Gaulle αισθάνθηκε την ανάγκη να φιλοσοφήσει. «Οι συνθήκες» δήλωσε «είναι σαν τις νεαρές κοπέλες και τα τριαντάφυλλα: διαρκούν όσο διαρκούν».
Πιθανώς, αλλά όχι πάντοτε. Και τούτο γιατί έναν άλλο Ιούλιο, σαράντα χρόνια πριν, είχε υπογραφεί μία συνθήκη που επρόκειτο να διαρκέσει πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε ευπαθές άνθος.
H Συνθήκη της Λωζάννης, από το 1923, καθορίζει το νομικό πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η Συνθήκη της Λωζάννης αντικατέστησε τη Συνθήκη των Σεβρών, την οποία δεν αναγνώριζε η νέα τουρκική κυβέρνηση υπό τον Μουσταφά Κεμάλ.

Στις 24 Ιουλίου 1923 υπεγράφη στη Λωζάννη η Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας και του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων από τη μία πλευρά, και της Τουρκίας από την άλλη. Η Συνθήκη της Λωζάννης αντικατέστησε τη Συνθήκη των Σεβρών, την οποία δεν αναγνώριζε η νέα τουρκική κυβέρνηση υπό τον Μουσταφά Κεμάλ.
Με τη νέα συνθήκη, η Ελλάδα έχανε τη ζώνη της Σμύρνης, την Ιμβρο, την Τένεδο και την Ανατολική Θράκη. Η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν η ταφόπλακα της Μεγάλης Ιδέας, ήταν όμως και η ταφόπλακα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Δημοκρατία της Τουρκίας αναγνωρίστηκε διεθνώς ως το διάδοχο κράτος της, παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές οθωμανικές περιοχές εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα όσων μειονοτήτων θα απέμεναν στα εδάφη της μετά την ανταλλαγή πληθυσμών με την Ελλάδα. Εκτός από τα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας, η Συνθήκη της Λωζάννης, μαζί με τη Συνθήκη της Αγκυρας του 1921, όρισε τα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας.
Η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία σφράγισε το τέλος του περίφημου «Ανατολικού Ζητήματος», όχι μόνο συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί βασικό νομικό έρεισμα για διαδοχικές ελληνικές και τουρκικές κυβερνήσεις αλλά και εξακολουθεί να ανακαλεί αισθήματα εθνικού τραύματος στην Ελλάδα και εθνικής ανάτασης στην Τουρκία.
Στα τέλη του 1922 η συγκυρία ήταν ζοφερή για την Ελλάδα. Η «Μεγάλη Ιδέα» είχε μετατραπεί σε μεγάλη καταστροφή, ο ξεριζωμός του μικρασιατικού Eλληνισμού είχε ήδη αρχίσει, ενώ η «Δίκη των Εξ», παρότι προσέφερε μία αίσθηση κάθαρσης και συνέβαλε στην εκτόνωση ενός δηλητηριώδους πολιτικού κλίματος, ενέγραφε θλιβερές υποθήκες για το μέλλον. Η Ελλάδα θα προσπαθούσε πλέον να περισώσει ό,τι ήταν δυνατό να περισωθεί, καθώς με την Ανακωχή των Μουδανιών, τον Οκτώβριο του 1922, είχε αποδεχθεί την αποχώρηση του ελληνικού στρατού και από την Ανατολική Θράκη. Ανατολικότερα, η κατάσταση ήταν διαφορετική. Ο Κεμάλ ήταν πανίσχυρος στη χώρα του, είχε ήδη προσεταιριστεί Γάλλους, Ιταλούς και Σοβιετικούς και τον Νοέμβριο κατέλυσε το σουλτανάτο εμποδίζοντας τους Βρετανούς να χρησιμοποιήσουν τον τελευταίο σουλτάνο για να διασπάσουν το τουρκικό πολιτικό μέτωπο. Ο Τούρκος ηγέτης ήταν πλέον έτοιμος να μετατρέψει τα λάφυρα του πολέμου σε διπλωματικό θρίαμβο στην επερχόμενη συνδιάσκεψη ειρήνης.
Η συνδιάσκεψη συγκλήθηκε στη Λωζάννη τον Νοέμβριο του 1922, σε μία εποχή που η Βρετανία ήταν η αδιαφιλονίκητη δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο και είχε ως ουσιαστικό στόχο να διασφαλίσει τα βρετανικά στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή αυτή: τη διέλευση βρετανικών πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, την παραχώρηση της κουρδικής και πετρελαιοφόρου Μοσούλης στο, υπό βρετανικό έλεγχο, Ιράκ, τη μετατροπή της Τουρκίας σε αντι-σοβιετικό ανάχωμα και την προστασία των βρετανικών οικονομικών συμφερόντων στη χώρα. Θα έπρεπε επίσης να διευθετηθούν οι απαιτήσεις της Γαλλίας αλλά και αυτές της Ιταλίας του Μουσολίνι. Κατά συνέπεια, πρωταγωνιστής της Λωζάννης ήταν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Λόρδος Curzon, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Βενιζέλος και ο επιτετραμμένος της Αθήνας στο Λονδίνο Δημήτριος Κακλαμάνος. Τα περιθώρια κινήσεων της ελληνικής πλευράς ήταν εμφανώς περιορισμένα, ενώ η διπλωματική ακαμψία της Τουρκίας εικονογραφήθηκε εναργώς στο πρόσωπο του αντιπροσώπου της, Ισμέτ Πασά. Κάθε φορά που αντιμετώπιζε τη χειμαρρώδη ρητορεία του Curzon, ο Ισμέτ εύρισκε καταφύγιο στην -υπαρκτή- βαρηκοΐα του.
Η ανταλλαγή των πληθυσμών
Τα περισσότερα ελληνοτουρκικά ζητήματα διευθετήθηκαν σχετικά σύντομα, ενώ αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον των δύο χωρών ήταν η σύμβαση που υπέγραψαν οι Βενιζέλος και Ισμέτ στις 30 Ιανουαρίου 1923 για την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών. Το κριτήριο της ανταλλαγής αυτής ήταν το θρήσκευμα και όχι η γλώσσα ή η εθνική συνείδηση, και έτσι πάνω από 1.200.000 ορθόδοξοι (πολλοί από τους οποίους τουρκόφωνοι Καραμανλήδες) και περισσότεροι από 350.000 μουσουλμάνοι (πολλοί από τους οποίους ελληνόφωνοι αλλά και Εβραίοι «ντονμέδες») εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Εξαιρέθηκαν όμως «οι Ελληνες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης», οι «μουσουλμάνοι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης», οι Ελληνες της Ιμβρου και της Τενέδου και οι Αλβανοί Τσάμηδες της Ηπείρου. Για πρώτη φορά μαζικές και υποχρεωτικές πληθυσμιακές ανταλλαγές διευθετήθηκαν με διεθνή συνθήκη.
Επίπονες διαπραγματεύσεις
Οι διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα θέματα ήταν επίπονες, κατέρρευσαν τον Φεβρουάριο εξαιτίας οικονομικών διαφωνιών και συνεχίστηκαν τον Απρίλιο, με τη Συνθήκη της Λωζάννης να υπογράφεται τελικά στις 24 Ιουλίου 1923. Σύμφωνα με τους όρους της, η Ελλάδα ελάμβανε τα νησιά Λήμνο, Σαμοθράκη, Σάμο, Χίο, Ικαρία, και Λέσβο, όλα όμως αποστρατιωτικοποιημένα, και τη Δυτική Θράκη και έχανε την Ανατολική Θράκη μαζί με την περιοχή του Καραγάτς και το τρίγωνο του Αρδα με τον Εβρο, τη ζώνη της Σμύρνης και τα νησιά Ιμβρο και Τένεδο. Τα Δωδεκάνησα επιδικάστηκαν στην Ιταλία, μαζί με το Καστελλόριζο, παρά τις προσπάθειες του Ισμέτ για κατοχύρωση του νησιού στην Τουρκία. Το σαντζάκι της Αλεξανδρέτας παραδόθηκε στην, υπό γαλλικό έλεγχο, Συρία, και τελικά επέστρεψε στην Τουρκία το 1939. Η Μοσούλη παρέμεινε στους Βρετανούς, για να παραχωρηθεί το 1926 στο Ιράκ, ενώ επιβεβαιώθηκε και η προσάρτηση της Κύπρου στη Βρετανία. Τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων αποστρατιωτικοποιήθηκαν, αλλά όχι και η Θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ επετράπη, αν και με περιορισμούς, ο διάπλους πολεμικών πλοίων. Το ταπεινωτικό οικονομικό καθεστώς των διομολογήσεων καταργήθηκε, αλλά η Τουρκία αναγκάστηκε να αποδεχθεί τις προνομιακές εμπορικές συμφωνίες που είχαν συναφθεί με ξένες εταιρείες πριν από το 1914.
Η συνθήκη αναγνώριζε μόνο θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και όχι «φυλετικές, θρησκευτικές και γλωσσικές», όπως είχε κάνει η Συνθήκη των Σεβρών το 1920, αφήνοντας έτσι νομικά ακάλυπτους τους μουσουλμάνους Κούρδους. Τα θρησκευτικά, πολιτικά και γλωσσικά δικαιώματα των «μη μουσουλμανικών μειονοτήτων» της Τουρκίας κατοχυρώνονταν με σχετική σαφήνεια σε οκτώ άρθρα, αλλά και αυτά παρέμειναν ανενεργά, όπως απέδειξε αργότερα η οδυνηρή ελληνική εμπειρία. Η έλλειψη συγκεκριμένης αναφοράς στο νομικό καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο η Τουρκία επεδίωξε ανεπιτυχώς να εκδιώξει από την Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επρόκειτο επίσης να καταστεί πρόξενος δεινών στο μέλλον.
Στη σκιά του ξεριζωμού και της ήττας
Αναμφισβήτητα η Συνθήκη της Λωζάννης συνιστούσε περιφανή νίκη της κεμαλικής Τουρκίας, και έχει δικαιολογημένα χαρακτηρισθεί το «πιστοποιητικό γέννησής» της, καθώς αναγνωρίστηκε και επίσημα ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ενώ με την εκδίωξη των Ελλήνων προωθήθηκε και η εθνική ομογενοποίηση της χώρας. Παρότι ακραίοι Τούρκοι εθνικιστές κατηγόρησαν τον Κεμάλ για «προδοσία του τουρκικού έθνους», λόγω Μοσούλης και Αλεξανδρέτας, δεν στάθηκαν ικανοί να εμποδίσουν τον Ισμέτ να υπογράψει ευχαρίστως, και πρώτος, τη συνθήκη με τη χρυσή πένα που του είχε στείλει ο Κεμάλ ειδικά για την περίσταση. Ο Βενιζέλος υπέγραψε έκτος, «κύριος εαυτού», όπως ανέφεραν δημοσιεύματα της εποχής, με τον Ισμέτ και τους άλλους Τούρκους αντιπροσώπους να τον παρακολουθούν «λίαν αξιοπρεπείς και σοβαροί και σιωπηλοί».
«Ανταλκίδειος Ειρήνη»
Αν στην Τουρκία η υπογραφή της συνθήκης χαιρετίστηκε ως εθνικός θρίαμβος, στην καθημαγμένη Ελλάδα τα συναισθήματα ήταν διαφορετικά. Στη σκιά της ήττας και του ξεριζωμού, δεν έλειψαν αυτοί που τη θεώρησαν ταπεινωτική, ενώ ο Θεόδωρος Πάγκαλος την απεκάλεσε «Ανταλκίδειο Ειρήνη». Ηταν περισσότεροι όμως όσοι αναγνώριζαν ότι δεν υπήρχε ρεαλιστική δυνατότητα για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις. Οι δηλώσεις του ίδιου του Βενιζέλου μετά την υπογραφή της συνθήκης ήταν χαρακτηριστικές: «Πώς να σας κρύψω την βαθείαν μελαγχολίαν με την οποίαν υπέγραψα την Συνθήκην της Λωζάννης διά της οποίας οριστικώς καταργείται η Συνθήκη των Σεβρών; Εν τούτοις υπέγραψα με την συναίσθησιν ότι προσέφερον υπηρεσίαν εις την Χώραν». Σε ανάλογο κλίμα, ο πρωθυπουργός Στυλιανός Γονατάς, παρότι εξέφρασε την «απόλυτη ικανοποίηση» της κυβέρνησης «διά την επιτευχθείσαν ειρήνην», έσπευσε να τονίσει ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι εορτασμού «λόγω των τελικών αποτελεσμάτων, κατόπιν των γενομένων ατυχιών μας».
Ωστόσο, Ελληνες αλλά και ξένοι παρατηρητές επεσήμαναν τα «εθνολογικά» οφέλη που απεκόμισε η χώρα, καθώς η εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στη Μακεδονία παγίωσε τη δημογραφική υπεροχή του Ελληνισμού σε μία περιοχή που εξακολουθούσε να προσελκύει τις βλέψεις της Βουλγαρίας. Κοινή είναι επίσης η εκτίμηση ότι η Λωζάννη σηματοδότησε την οριστική εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού από την Ελλάδα, κάτι όχι απολύτως ακριβές, καθώς η Βόρειος Ηπειρος, η Κύπρος αλλά και «συνοριακοί διακανονισμοί» σε βάρος της Βουλγαρίας θα εξακολουθούσαν να απασχολούν τις ελληνικές κυβερνήσεις και μετά το 1923. Σε κάθε περίπτωση, η Συνθήκη της Λωζάννης μπορεί να θεωρηθεί ως μία ανθεκτική και ετεροβαρής συνθήκη που αντικατόπτριζε επαρκώς τους δυσμενείς για την Ελλάδα συσχετισμούς δυνάμεων της εποχής. Το ότι έχει ήδη συμπληρώσει πάνω από 85 χρόνια ενεργού βίου, αποδεικνύει έμπρακτα ότι εκτός από ανθεκτική ήταν και αναγκαία.

Read more...

Οι έλληνες πολιτικοί πριμοδοτούν την τουρκική προπαγάνδα για λίγες ψήφους


Η «μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση της μειονότητας της Θράκης», η γνωστή και ως «Γιορτή του Κερασιού», κατάφερε το τριήμερο 12-14 του προηγούμενου Ιουνίου να συγκεντρώσει περίπου 20.000 ανθρώπους που θέλησαν να παρακολουθήσουν από κοντά την φιέστα της τουρκικής προπαγάνδας.
Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων κατέστη σαφές σε όλους όσους βρέθηκαν στο χωριό των Ασωμάτων της Ροδόπης, πως το Τουρκικό Προξενείο κρατούσε τα ηνία της διοργάνωσης, αφού μέχρι και η «προστασία» του χώρου έγινε από τούρκους αστυνομικούς που μετέβησαν από την Τουρκία στην Ελλάδα, παίρνοντας ειδική άδεια από το ελληνικό προξενείο της Αδριανούπολης!!!

Τα μουσικά συγκροτήματα και οι ομάδες χορευτών και χορευτριών ήταν από την Τουρκία, ενώ δεν υπήρχε ούτε μία στολή από τους γηγενείς Έλληνες μουσουλμάνους!!! Δυστυχώς, η παρουσία της Άγκυρας ήταν καταλυτική, σε πλήρη αντίθεση με την Ελληνική Πολιτεία η οποία απουσίαζε τραγικά…
Ο μεγάλος αριθμός των μουσουλμάνων που συγκεντρώθηκαν, τόσο από τη Θράκη όσο και από την Τουρκία, λειτούργησε ως μαγνήτης για τους χριστιανούς πολιτικούς που δεν παρέλειψαν να παραβρεθούν στην έναρξη της γιορτής, για να απευθύνουν τα γνωστά λογίδριά τους. Το κοινό που παρακολούθησε τις ομιλίες των «υπερήφανων» πολιτικών μας, στο μεγαλύτερο ποσοστό του υπέρ του εκτουρκισμού της Θράκης, άκουσε τους Έλληνες πολιτικούς και στη συνέχεια γλέντησε, τραγουδώντας και χορεύοντας στα τούρκικα…
Η «πολιτική προσέγγιση» εκ μέρους του κυρίου Γιώργου Πεταλωτή (γνωστός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος), του κυρίου Άρη Γιαννακίδη (νομάρχης Ροδόπης), αλλά και του εκπρόσωπου της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο Τάσος Παράσχου (να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης ενίσχυσε οικονομικά, ιδιαίτερα έντονα την «πολιτιστική» αυτή εκδήλωση) δεν άγγιξε προφανώς το φιλότουρκο κοινό (μεγάλο μέρος από το οποίο ήρθε από την Τουρκία), που άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις προσφωνήσεις από τους μουσουλμάνους πολιτικούς και πολιτευτές, καθώς φυσικά και από τον Τούρκο Πρόξενο της Κομοτηνής, κύριο Μουσταφά Σαρνίτς. Να σημειωθεί, πως η συγκεκριμένη γιορτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τους σχεδιασμούς τουρκοποίησης της Θράκης από την πλευρά της Άγκυρας, η οποία και έστειλε δημάρχους από τρεις πόλεις της Τουρκίας (ο Δήμαρχος Υψάλων και δύο Δήμαρχοι από Δήμους της Προύσας και της Άγκυρας), για να «συμπαρασταθούν» ψυχολογικά στους καταπιεσμένους εορτάζοντες.
Φυσικά, μετά τα λογίδριά τους, οι χριστιανοί πολιτικοί έφυγαν, προφανώς ικανοποιημένοι που διετέλεσαν το χρέος τους προς το κόμμα και προς τον εαυτό τους. Μόνο που αποχωρώντας, είχαν ξεχάσει ένα ακόμη χρέος: Αυτό προς την πατρίδα… Κι αυτό, γιατί, προς το τέλος της τελευταίας βραδιάς των εορτασμών, κι ενώ τραγουδούσε μία καλλίγραμμη τουρκάλα τραγουδίστρια (χαμηλών φωνητικών δυνατοτήτων), το κέφι ξαφνικά μετατράπηκε σε καθαρή, εξόφθαλμη φιλοτουρκική και άκρως ανθελληνική προπαγάνδα. Οι τούρκοι οργανοπαίκτες μετέβαλαν τους ρυθμούς σε στρατιωτικό εμβατήριο και η τραγουδίστρια άρχισε να βηματίζει στρατιωτικά επάνω στη σκηνή. Αρκετοί από όσους βρισκόντουσαν στο γήπεδο Ασωμάτων, όπου γινόταν η εκδήλωση άρχισαν να χτυπούν ρυθμικά τα χέρια τους, ακολουθώντας την μουσική και η τραγουδίστρια άρχισε να κάνει αυτό για το οποίο την είχε πληρώσει η Άγκυρα… Άρχισε να τραγουδάει τον στρατιωτικό εθνικό ύμνο της Τουρκίας και το θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη. Κάποιοι σηκώθηκαν όρθιοι και κραύγαζαν τους στίχους της «μητέρας πατρίδας», τον ύμνο-εμβατήριο που γράφτηκε στην 10ετή επέτειο της ίδρυσης του κεμαλικού κράτους στην Τουρκία…
«Βγήκαμε με καθαρό μέτωπο από κάθε πόλεμο
Δεκαπέντε εκατομμύρια νέοι σε δέκα χρόνια
Ξαναδημιουργήσαμε την πατρίδα από την αρχή
Με ηγέτη τον Αρχιστράτηγο που τιμά όλος ο κόσμος
Χτίσαμε με σιδερένια δάχτυλα όλη την πατρίδα
Είμαστε Τούρκοι, το στήθος μας είναι μπρούτζινη ασπίδα της Δημοκρατίας
Δεν ταιριάζει στον Τούρκο να σταματάει, ο Τούρκος μπροστά, εμπρός Τούρκε».





Για την ιστορία, πρέπει να σημειωθεί πως ο παραπάνω στρατιωτικός ύμνος τραγουδήθηκε από την διάσημη, στην Τουρκία, ερμηνεύτρια Ναντιντέ Σουλτάν στο 9ο Φεστιβάλ Κερασιού του Δήμου Σώστη στις 14 Ιουνίου 2009, στο δημοτικό γήπεδο Ασωμάτων…
Οι χριστιανοί πολιτικοί φυσικά ήταν απόντες από αυτό το ξέσπασμα υπέρ της Τουρκίας, ενώ οι συνάδελφοί τους μουσουλμάνοι βουλευτές της Θράκης ήταν άπαντες παρόντες και έχαιραν ιδιαιτέρως στο άκουσμα της κάθε λέξης από την τουρκάλα αοιδό… Δεν γνωρίζουμε εάν θα γινόταν το ίδιο στην περίπτωση που οι έλληνες βουλευτές θα παρέμεναν στον χώρο των εκδηλώσεων μέχρι τη λήξη… προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους ως αντιπρόσωποι των Ελλήνων πολιτών… Αλλά, η μουσουλμανική ψήφος ανταλλάχθηκε με την παγερή απουσία και την ένοχη σιωπή, εκείνων που όφειλαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και που ως εκπρόσωποι των Ελλήνων θα έπρεπε να απαιτήσουν την άμεση συγνώμη από τους μουσουλμάνους διοργανωτές και από τους τούρκους επίσημους γι αυτή την επιθετική στάση απέναντι στην Ελλάδα…
Να σημειωθεί πως μέρος των εξόδων για την πληρωμή των τουρκικών συγκροτημάτων ανέλαβε ο Δήμος Σώστη Ροδόπης, ο οποίος επιχορηγείται από το Ελληνικό κράτος!!! Με απλά λόγια, οι έλληνες πολίτες πλήρωσαν την τουρκική προπαγάνδα…!!!
Τα πρώτα χρόνια των εκδηλώσεων υπήρχαν ανάλογα διαφημιστικά σποτ, από την ΕΡΤ (ΕΤ-3), τα οποία στήριζαν τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Επειδή όμως η γιορτή μετεξελίχθηκε σε «τουρκική υπόθεση», με την κρατική TRT, να καλύπτει δημοσιογραφικά και ειδησεογραφικά τις εκδηλώσεις (από όσα γνωρίζουμε πολύ σύντομα θα τις παρακολουθήσουμε στην εβδομαδιαία εκπομπή του TRT international, που αναφέρεται στην Θράκη μας), η γιορτή απέκτησε πολιτική χροιά και έκφραση και παρουσιάζεται ως η «μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση της Μειονότητας» στο χώρο της Θράκης.
Είναι όμως αυτό το τραγούδι-ύμνος το μοναδικό που επιτρέψαμε σαν χώρα να λέγεται επίσημα και με την κάλυψη τουρκικών τηλεοπτικών συνεργείων μέσα στο έδαφός μας; Δυστυχώς όχι…! Στις μουσουλμανικές γιορτές που γίνονται μέσα στα τεμένη, φανατικοί ιμάμηδες μαθαίνουν στα νέα μουσουλμανόπαιδα της Θράκης, να απαγγέλουν στίχους που εξυμνούν το μίσος και λατρεύουν την εξαφάνιση των Ελλήνων!!!
Ίσως ο πρωθυπουργός της χώρας, η κυρία Δραγώνα, ο κύριος Βούγιας και κάποιοι άλλοι θλιβεροί στο πνεύμα, υπηρέτες της Ελλάδας, των κατοίκων της και των συμφερόντων του Ελληνισμού, θα πρέπει να διαβάσουν το παρακάτω ποίημα-ύμνο που, δυστυχώς, δεν απευθύνεται στην ομόνοια, την ειρηνική συμβίωση και την συνεργασία μεταξύ των λαών…
Το ποίημα που αποστηθίζουν οι νέοι μουσουλμάνοι, κάτω από την καθοδήγηση των ιμάμηδων, λέει:
«Όσο υπάρχει ο πρόστυχος ο Έλληνας σ’ αυτό το κόσμο
δε βγαίνει μα το θεό αυτό το μίσος από μέσα μου.
Σαν στέκομαι και τον κοιτάζω τον σκύλο
δε βγαίνει μα το θεό αυτό το μίσος από μέσα μου,
χιλίων γκιαούρηδων τα κεφάλια δεν σβήνουν ένα μίσος.

Εκδίκηση να πάρω είναι ο μοναδικός μου στόχος
σαν αναμετρηθώ στης μάχης το πεδίο
χιλίων γκιαούρηδων τα κεφάλια να κλαδέψω σε μια μέρα
δε βγαίνει μα το θεό αυτό το μίσος από μέσα μου,
χιλίων γκιαούρηδων τα κεφάλια δεν σβήνουν ένα μίσος.

Τα κεφάλια τριάντα χιλιάδων να πολτοποιούσα
Τα δόντια δέκα χιλιάδων με την τανάλια να έβγαζα
εκατό χιλιάδων τα πτώματα να σκορπούσα στις ρεματιές
δε βγαίνει μα το θεό αυτό το μίσος από μέσα μου,
χιλίων γκιαούρηδων τα κεφάλια δεν σβήνουν ένα μίσος.

Ο κόσμος όλος ξέρει πόσο ανώτερος είναι ο Τούρκος
και πόση κακοήθεια φωλιάζει στο μυαλό του Έλληνα
πέντε χιλιάδων τα πτώματα να έκαιγα στους κλιβάνους
δε βγαίνει μα το θεό αυτό το μίσος από μέσα μου,
χιλίων γκιαούρηδων τα κεφάλια δεν σβήνουν ένα μίσος.

Σαράντα χιλιάδες τους να σούβλιζα με την λόγχη μου,
ογδόντα χιλιάδες τους να έστελνα στη κόλαση
εκατό χιλιάδες τους να κρεμούσα στο σκοινί
δε βγαίνει μα το θεό αυτό το μίσος από μέσα μου,
χιλίων γκιαούρηδων τα κεφάλια δεν σβήνουν ένα μίσος!»

Αυτά τα θλιβερά συμβαίνουν στην Θράκη, η οποία μεταβάλλεται σε μία νέα Κύπρο, μέσα από την εγκατάλειψη της Πολιτείας, μέσα από την αδιαφορία των οργάνων του επίσημου Κράτους, μέσα από την ψηφοθηρική σχέση των βουλευτών της με τους πολίτες… Δυστυχώς, η οικονομική πτώχευση δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να «χτυπήσει» τη χώρα. Το χειρότερο συμβαίνει, το γνωρίζουν οι υπεύθυνοι, αλλά κλείνουν τα αφτιά τους και τα μάτια τους… Γιατί; Ίσως για να μπορούν να κοιμούνται πιο… ήσυχοι…
Κωνσταντίνος

Read more...

Η κυβέρνηση της Άγκυρας πληρώνει τούρκους πολίτες για να σκοτώνουν Κούρδους διαδηλωτές…


Σε κλοιό βίας η Τουρκία μετά την κλίμα σύγχυσης γύρω από το Κουρδικό. Στο Μους της Ανατολικής Τουρκίας Κούρδοι διαδηλωτές έριξαν πέτρες και "μολότοφ" σε καταστήματα και κατοικίες με αποτέλεσμα, ένας από τους καταστηματάρχες να πυροβολήσει εναντίον των διαδηλωτών, σκοτώνοντας δύο από αυτούς και τραυματίζοντας εννιά.
Υπάρχουν καταγγελίες ότι ομάδα Κούρδων που διαδήλωνε ρίχνοντας πέτρες και "μολότοφ", δέχτηκε επίθεση από τρεις άντρες που άρχισαν να πυροβολούν.
Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε δηλώσεις ενός από αυτούς, ο οποίος αποκάλυψε ότι πριν από τα επεισόδια κάποιοι του προσέφεραν όπλο και πεντακόσιες λίρες (περίπου 250 ευρώ), ζητώντας του να πυροβολήσει.
"Είμαι οδοκαθαριστής και φτωχός και δεν με ενδιαφέρει η ένταση. Κοιτάω την τσέπη μου", είπε ο δράστης που είχε ήδη συλληφθεί.

Υπάρχουν καταγγελίες που αναφέρουν ότι λίγο πριν από τα επεισόδια πήγαν στην περιοχή άγνωστοι με ένα μαύρο τζιπ και έδωσαν σε κάποιους πολίτες όπλα και χρήματα.
Αυτή, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι η Τουρκία, που προσπαθεί να μπει στην Ευρώπη. Αποκαλύπτεται, κατ’ εξακολούθηση, το πραγματικό πρόσωπο της χώρας – τρομοκράτη, της χώρας – εκβιαστή, της χώρας – δολοφόνου. Σήμερα, πληρώνει «τρίτους» (απλούς πολίτες της άραγε;) για να δολοφονούν και να τρομοκρατήσουν τους Κούρδους, στον δίκαιο αγώνα που κάνουν. Η κυβέρνηση Ερντογάν, προσπαθεί να μετακυλήσει τις ευθύνες της και να δημιουργήσει εμφυλιοπολεμικό κλίμα, για να προχωρήσει σε μετέπειτα στρατιωτική επέμβαση. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, δείχνει να είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει μη δημοκρατικές μεθόδους για να διατηρήσει την ισχύ του, αλλά και για να εμποδίσει την εθνική εξέγερση των Κούρδων. Σήμερα, στην Τουρκία, δεν δίνονται μάχες μεταξύ πολιτών και κράτους, αλλά μεταξύ πολιτών και του παρακράτους, γέννημα – θρέμμα του οποίου άλλωστε είναι και ο τούρκος πρωθυπουργός.
Μέσα σε αυτό το σάπιο και ανήθικο σκηνικό, η Εργκένεκον, οι στρατηγοί και το βαθύ κράτος περιμένουν υπομονετικά το κάλεσμα του λαού για επέμβαση. Εάν και όποτε αποφασίσει το βαθύ κράτος να παρέμβει, αυτομάτως η κυβέρνηση Ερντογάν θα αποτελέσει παρελθόν για την ιστορία της γείτονος. Οι νεκροί Κούρδοι, ήταν, δυστυχώς, οι πρώτοι και ο θάνατός τους σήμανε απλώς την σκλήρυνση εκ μέρους του Ερντογάν που είναι πλέον αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να κρατηθεί στην εξουσία…
Σήμερα, άρχισε πιθανότατα η -από πολλούς αναμενόμενη- κατάρρευση της Τουρκίας, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό. Σήμερα, ξεκίνησε μία ιδιόμορφη «χημική αντίδραση», η δράση της οποίας θα αλλάξει πιθανότατα τον πολιτικό χάρτη και θα ξεσκεπάσει τις βρωμιές και την ανηθικότητα της «Τουρκικής Δημοκρατίας».
Η Ευρώπη παρακολουθεί και οφείλει να κατανοήσει το βάθος των εξελίξεων που σήμερα συνταράσσουν την Τουρκία. Οι ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα της Τουρκίας, η οποία επιθυμεί να εισάγει τις δημοκρατικές της αντιλήψεις στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών. Σήμερα, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ευρώπης, οφείλει να ζητήσει ταπεινά συγνώμη από την Ελλάδα και από τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να ζούνε δίπλα σε έναν γείτονα, που δεν σέβεται ούτε τους ίδιους τους πολίτες του… Σήμερα άρχισε να αποκαλύπτεται γιατί η Ελλάδα ξοδεύει τεράστια ποσά για την άμυνά της προκειμένου να προστατευθεί από έναν γείτονα που δεν γνωρίζει τι είναι τα ανθρώπινα και τα δημοκρατικά δικαιώματα και αδιαφορεί συνεχώς για τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που έχει υπογράψει… λειτουργώντας στο εσωτερικό της με τους κανόνες παρακράτους, αλλά και εμφανιζόμενη στη διεθνή σκηνή ως ο απόλυτος εκβιαστής και βιαστής της λογικής και όχι μόνο...

Read more...

Νέα μορφή προκλήσεων στο Αιγαίο


Της Δωρας Aντωνιου, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Παγιώνεται η νέα μορφή πρόκλησης που έχει εγκαινιάσει τον τελευταίο μήνα η Αγκυρα στο Αιγαίο και αφορά την είσοδο τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών σε δεσμευμένες περιοχές στο Αιγαίο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Χθες σημειώθηκε το τρίτο κατά σειρά περιστατικό. Συγκεκριμένα, στις 10.34 π. μ. σχηματισμός αποτελούμενος από 4 F-16 και 4 F-4 εισήλθε στο FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Στις 10.48 τα δύο F-4 αποσπάσθηκαν από τον σχηματισμό και μπήκαν στο πεδίο βολής Ανδρου, σε περιοχή δεσμευμένη για βολές από σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού. Αμέσως ενεργοποιήθηκε η hot line μεταξύ των στρατηγείων της Λάρισας και του Εσκί Σεχίρ, καθώς υπήρχε πολύ μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος. Τα τουρκικά αεροσκάφη αποχώρησαν από την περιοχή και ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 10.57. Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα το υπουργείο Εξωτερικών και δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα για διάβημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στρατιωτικές πηγές, σχολιάζοντας τη νέα τακτική της Αγκυρας στο Αιγαίο, κάνουν λόγο για μια ακόμα ποιοτική διαφοροποίηση, η οποία έχει έως τώρα χρησιμοποιηθεί για να σταλούν μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Ετσι, για το πρώτο περιστατικό εισόδου σε δεσμευμένη περιοχή, που αφορούσε την άσκηση «Ιωνάς», εκτιμάται ότι το μήνυμα, εκτός από την Αθήνα, είχε ως αποδέκτη το ΝΑΤΟ. Αυτό γιατί τα τουρκικά αεροσκάφη, που είχαν προβεί στην πρόκληση, τελούσαν υπό νατοϊκό έλεγχο και, αγνοώντας το νατοϊκό σχεδιασμό και τις εντολές, αυτονομήθηκαν και κινήθηκαν ανεξάρτητα, μπαίνοντας στη δεσμευμένη περιοχή τη στιγμή που ήταν παρούσα εκεί η ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το μήνυμα ήταν ότι «και με νατοϊκό καπέλο κάνουμε ό, τι θέλουμε», σχολιάζει αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη δεύτερη περίπτωση, που αφορούσε την κοινή ελληνογαλλική άσκηση στην περιοχή της Ικαρίας, το μήνυμα είχε, όπως εκτιμάται, ως αποδέκτες και τους Γάλλους και ήταν μια ένδειξη δυσαρέσκειας που προτίμησαν να πραγματοποιήσουν άσκηση με την Ελλάδα. Στο χθεσινό περιστατικό αποδέκτης ήταν αποκλειστικά η χώρα μας.

Στόχος της νέας αυτής τακτικής προκλήσεων είναι η έμπρακτη αμφισβήτηση του δικαιώματος της Ελλάδας να δεσμεύει περιοχές στο Αιγαίο. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, πρόκειται σαφώς για ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων, με πρόσθετο το στοιχείο της αυξημένης επικινδυνότητας για πρόκληση ατυχήματος.

Read more...

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Δόγμα «Στεγανή Ελλάς»


Της Μαριας Δεληθαναση, Καθημερινή

Σε «στεγανοποίηση» των συνόρων στοχεύει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εισόδου μη μόνιμων μεταναστών στην Ελλάδα και της μετακίνησής τους στις χώρες της ΕΕ.

Στη συνάντησή του με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Frontex κ. Ιλκα Λαϊτίνεν παρουσίασε τα βασικά σημεία του νέου εθνικού σχεδίου δράσης για την παράνομη μετανάστευση που περιλαμβάνει:

«Αναδιάταξη και αναθεώρηση της επιχειρησιακής δράσης στα εξωτερικά χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα για την αποτροπή της εισόδου στη χώρα, τη συστηματοποίηση των αστυνομικών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα με τα κράτη-μέλη της ένωσης των χωρών Σένγκεν για τη σφράγιση της παράνομης εξόδου και την ανάπτυξη του μηχανισμού επιστροφών και την εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής».ΒΗΜΑ


Ανάπτυξη μηχανισμού επιστροφών
Το ζήτημα των απελάσεων είναι ένα από τα σημεία του σχεδίου Χρυσοχοΐδη για λαθρομετανάστες


Η στενότερη συνεργασία μεταξύ υπ. Προστασίας του Πολίτη και Frontex στην ανάσχεση μεταναστευτικών, προσφυγικών ρευμάτων και τις απελάσεις ήταν το θέμα συνεχών συσκέψεων χθες στο υπουργείο. Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και ο δ/ντης του Frontex κ. Ιλακ Λαϊτίνεν αναμένεται να ανακοινώσουν το γενικό πλαίσιο συνεργασίας. Αυτή, μεταξύ άλλων, θα αφορά την εκπαίδευση από εμπειρογνώμονες του Frontex των αστυνομικών που θα επανδρώσουν την Επιτροπή Ασύλου. Το εθνικό σχέδιο δράσης του κ. Χρυσοχοΐδη αφορά την ανάπτυξη «μηχανισμού επιστροφών» (απελάσεων), την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας στους αυστηρότερους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα για την αποτροπή εισόδου και στα εσωτερικά σύνορα Σέγκεν για τον αποκλεισμό εξόδου από τη χώρα.

Η συνεργασία των δύο πλευρών εγκαινιάσθηκε το περασμένο Σάββατο στη Σάμο, όταν το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ύστερα από σύσταση του Frontex, διέταξε την άμεση μεταγωγή 85 ατόμων από το Κέντρο Κράτησης. Τα συγκεκριμένα άτομα επιλέχθηκαν από τον ειδικευμένο διερμηνέα του Frontex, που διαμένει στο νησί, σε συνεργασία με δύο αστυνομικούς του Οργανισμού. Ο λιβανικής καταγωγής και σουηδικής υπηκοότητας διερμηνέας έκρινε ότι οι κατά δήλωση Παλαιστίνιοι και Αφγανοί πρόσφυγες είναι στην πραγματικότητα Ινδοί, Αιγύπτιοι και Αλγερινοί μετανάστες. Με κινητοποίηση των αστυνομικών και των λιμενικών δυνάμεων του νησιού, οι 85 μεταφέρθηκαν από το Πυθαγόρειο με πτήση στην Αθήνα. Κρατούνται στο τμήμα Αλλοδαπών της Π. Ράλλη μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησής τους και να απελαθούν.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος κ. Δ. Βούρος που έχει αναλάβει εκ μέρους της νομαρχίας Σάμου την παροχή νομικής βοήθειας στους κρατουμένους, λέει στην «Κ». «Κανένας δεν αρνείται τις απελάσεις. Πρέπει, όμως, να τηρούνται οι διαδικασίες. Αυτές ορίζουν ότι πρέπει όλοι να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και στη συνέχεια να γίνεται ένα πρώτο ξεκαθάρισμα όσων χρήζουν προστασίας. Αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν λόγω έλλειψης διερμηνέα. Την προηγούμενη εβδομάδα έτυχε να βρω κάποιον που μιλούσε αγγλικά και φαρσί και διαπίστωσα ότι έξι Ιρανοί μόλις είχαν βγει από τις φυλακές του Ιράν. Ομως οι άνθρωποι της Frontex αρνούνται να συνεργασθούν μαζί μας. Η νομοθεσία παραβιάζεται, αφού εδώ και 20 ημέρες τα τηλέφωνα του Κέντρου δεν λειτουργούν και όσοι μιλούν αγγλικά δεν μπορούν να ζητήσουν βοήθεια».

Αναβάθμιση
Πάντως η Ε.Ε. αναβαθμίζει συνεχώς τον ρόλο του Frontex. Το Συμβούλιο Υπουργών του Οκτωβρίου εξουσιοδότησε τον Frontex να συνεργάζεται με τα κράτη προέλευσης/διέλευσης για τις απελάσεις. Αυτός επίσης θα χρηματοδοτεί και θα πραγματοποιεί τις κοινές πτήσεις επιστροφών. Επιπλέον ένα από τα κύρια σημεία του Προγράμματος της Στοκχόλμης είναι η ενίσχυση των Europol, Eurojust, Frontex στην αστυνομική, τελωνειακή συνεργασία και στον έλεγχο των συνόρων.

Read more...

Το μυστικό σχέδιο για το Αιγαίο


Του Λάμπρου Καλαρρύτη, Επίκαιρα

Πριν από τις εκλογές του 2004 και επί υπουργίας του κ. Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών σύμβουλοί του που χειρίζονταν τις ελληνοτουρκικές διαφορές είχαν καταστρώσει και εισηγηθεί ένα «μυστικό σχέδιο» που αφορούσε στη διευθέτηση των χωρικών μας υδάτων. Συγκεκριμένα, ήταν ένα σχέδιο που προσέγγιζε πιθανή συμφωνία με την Τουρκία για το Αιγαίο στη βάση του εξής σκεπτικού:

Αντί η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως έχει δικαίωμα από το Δίκαιο της Θάλασσας, να προχωρήσει σε κατά περίπτωση επέκταση από τα 6 ν.μ. που είναι σήμερα σε διαφορετικό εύρος κατά τόπους, αναλόγως του γεωγραφικού σημείου, και σε ανάλογη προσαρμογή του εθνικού εναέριου χώρου από τα σημερινά 10 ν.μ. Να οριστούν, δηλαδή, τα θαλάσσια σύνορα στα 7 ή 8 ή 10 ν.μ. σε διαφορετικές περιοχές και σε ορισμένες περιπτώσεις να μείνουν αμετάβλητα στα 6 ν.μ., παράλληλα, δε, να υπάρξει ανάλογη μείωση στο εύρος του εναέριου χώρου, ώστε τα άνω να συμπίπτουν με τα κάτω. Ήταν το επονομαζόμενο και «σχέδιο δαντέλα».

Η επίσημη θέση της Ελλάδας έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αρχιπέλαγος είναι ότι ένα μόνο θέμα υπάρχει προς συζήτηση, ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας.

Οι λόγοι που δεν προχώρησε το σχέδιο ήταν αρκετοί. Καταρχάς, οι εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης πρόλαβαν την όποια πρόθεση προώθησής του. Εξάλλου, οι Τούρκοι είχαν και έχουν σε ισχύ από τον Ιούνιο του 1995 την απειλή casus belli (αιτία πολέμου) εναντίον της Ελλάδας, σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών της υδάτων. Είναι δύσκολο να συζητήσεις με μία άλλη χώρα για ένα θέμα και ιδιαίτερα για την άσκηση νόμιμου δικαιώματός σου, όταν σε απειλεί με πόλεμο ακριβώς γι' αυτό. Επιπροσθέτως, η τουρκική εθνοσυνέλευση δεν είχε αποφασίσει το casus belli σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων στα 12 ν.μ, αλλά σε περίπτωση επέκτασής τους γενικώς. Οπότε, θεωρητικά, δεν το συζητά καν. Ακόμα όμως κι αν δεχτούμε ότι συνήθως στην πολιτική άλλα λέγονται δημοσίως και άλλα στις διαπραγματεύσεις, η Τουρκία ουδέποτε θα δεχόταν ουσιαστική διεύρυνση του ελληνικού κυριαρχικού θαλάσσιου χώρου. Άρα, η Ελλάδα, με τη σειρά της, λογικά δεν θα δεχόταν μια προσχηματική διαπραγμάτευση για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε ορισμένες περιοχές στα 7 ή 8 μίλια, ίσα ίσα για πει ότι τα «επέκτεινε», ενώ στην ουσία θα επρόκειτο για υποχώρηση στην τουρκική απειλή.

Η Τουρκία έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Σήμερα που ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός της χώρας και υπουργός Εξωτερικών οι ίδιοι σύμβουλοι που του είχαν εισηγηθεί το προαναφερθέν σχέδιο επιμένουν πως ίσως είναι το κατάλληλο timing για την επαναφορά τους. Τα πράγματα, βεβαίως, δεν είναι απλά, για τους λόγους που προαναφέραμε και όχι μόνο. Η επίσημη θέση της Ελλάδας έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο είναι ότι ένα μόνο θέμα υπάρχει προς συζήτηση, ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας, για το οποίο προτείνεται παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το κρίσιμο ερώτημα είναι το εξής: Με τι εύρος εθνικών χωρικών υδάτων η Ελλάδα προτίθεται να προσφύγει στη Χάγη, αν υποθέσουμε ότι η Τουρκία τελικά αποδέχεται την πρόταση; Άλλη θα είναι η υφαλοκρηπίδα με τα σημερινό εύρος των 6 ν.μ. άλλη με τα 12 ν.μ. Εδώ υπεισέρχεται το εν λόγω σχέδιο, με βάση το οποίο υποτίθεται ότι θα υπήρχε συμφωνία πριν από ενδεχόμενη παραπομπή στη Χάγη.

Κατακερματισμένα ελληνικά χωρικά ύδατα

Ας δούμε όμως πώς ακριβώς είναι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, σήμερα, με τα 6 ν.μ., και πώς θα είναι αν τα επεκτείνουμε στα 12 ν.μ. Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι τα ελληνικά σύνορα στο Αρχιπέλαγος είναι μία κάθετη τεθλασμένη γραμμή που ξεκινά από τα παράλια του Έβρου και κατεβαίνει ακολουθώντας τη γεωγραφική θέση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία χωρίζει από τα μικρασιατικά παράλια και πως οτιδήποτε υπάρχει δυτικά αυτής της νοητής γραμμής είναι ελληνική επικράτεια. Δεν είναι έτσι. Αυτή η γραμμή υφίσταται και όντως χωρίζει τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τις τουρκικές ακτές, αλλά τα ύδατα που βρίσκονται δυτικά της γραμμής δεν είναι όλα ελληνικός εθνικός χώρος. Ελληνικά χωρικά ύδατα είναι ένας δακτύλιος ακτίνας 6 ν.μ. γύρω από την ακτογραμμή κάθε νησιού (βλ. χάρτη 1, σημείωση * & **). Τα υπόλοιπα είναι διεθνή ύδατα. Όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, η ελληνική επικράτεια στο Αιγαίο είναι κατακερματισμένη, δεν έχει συνέχεια. Στην περίπτωση που τα χωρικά ύδατα επεκταθούν στα 12 ν.μ. (βλ. χάρτη 2, σημείωση * &**) είναι προφανές ότι η ελληνική επικράτεια στο Αιγαίο αποκτά συνοχή και γεωγραφική συνέχεια, με τα διεθνή ύδατα να εντοπίζονται πλέον στο κέντρο του Βόρειου Αιγαίου και στο Νότιο, μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης. Στην πρώτη περίπτωση (6 ν.μ.), τα ελληνικά χωρικά ύδατα αναλογούν στο 43,5% του Αιγαίου, τα τουρκικά στο 7,5% και τα διεθνή στο 49%. Στην δεύτερη (12 ν.μ. και για την Τουρκία), η αναλογία, αντίστοιχα, γίνεται 71,5%, 8,8% και 19,7%.

Η τουρκική σκοπιμότητα
Η Τουρκία, η οποία έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, επιχειρηματολογεί ότι το Αιγαίο είναι «ειδική περίπτωση» στην οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί το παραπάνω δικαίωμα. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι αν τα ελληνικά χωρικά ύδατα επεκταθούν στα 12 ν.μ., θα εμποδίζεται η διεθνής ναυσιπλοΐα και ακόμη περισσότερο η τουρκική. «Πρόκειται για άκυρο επιχείρημα. Υπάρχει η λεγόμενη ασφαλής διάβαση (transit passage) ενός πλοίου μέσα από τα χωρικά ύδατα μιας χώρας. Οι όροι που πρέπει να ικανοποιούνται είναι, πρώτον, η σταθερή του πορεία και, δεύτερον, να μην προβαίνει σε ελιγμούς. Εάν ικανοποιούνται αυτοί οι όροι, τότε μπορεί οποιοδήποτε πλοίο να διαπερνά άνετα και τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η διεθνής ναυσιπλοΐα δεν εμποδίζεται καθόλου. Για παράδειγμα, όλα τα πλοία είναι απαραίτητο να περάσουν από τα χωρικά ύδατα της Δανίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας προκειμένου να καταλήξουν στη Βόρεια Θάλασσα. Ουδείς διανοήθηκε να θέσει ποτέ παρόμοιο θέμα εκεί, και η ευρωπαϊκή και διεθνής ναυσιπλοΐα διεξάγεται παραδοσιακά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Η ασφαλής διάβαση εντάσσεται και αυτή στις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας (άρθρα 37-44) ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Και μάλιστα δεν περιλαμβάνει μόνο εμπορικά πλοία, αλλά και στρατιωτικά, καθώς και υποβρύχια που έχουν αναδυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας. Καμία άδεια δεν απαιτείται από το παράκτιο κράτος για τέτοια διέλευση».***

Πέραν τούτου, θα μπορούσαν να προβλεφθούν διάδρομοι διεθνών υδάτων (βλ. χάρτη 3, σημείωση **), ώστε να ακυρωθεί και με αυτό τον τρόπο το τουρκικό επιχείρημα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η Τουρκία προσχηματικά μόνον επικαλείται τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Η πραγματική ανησυχία της είναι ότι τυχόν επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. θα θέσει τέλος στις διεκδικήσεις της επί ελληνικών νησιών και βραχονησίδων και στη θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Εξάλλου, δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό πώς «κλειδώνουν» τα κομμάτια του τουρκικού σχεδιασμού: Αφενός αμφισβητεί στην Ελλάδα την άσκηση νόμιμου δικαιώματος που απορρέει από διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, και μάλιστα με απειλή πολέμου, αφετέρου εγείρει ευθέως διεκδικήσεις επί ελληνικού εδάφους, εσχάτως δε ακόμα και επί κατοικημένων νησιών.

Είναι σαφές ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι πρωτίστως νομικό, αλλά κυρίως ασφαλείας και συσχετισμού δυνάμεων. Η Τουρκία δεν επικαλείται μόνο νομικά επιχειρήματα, επισείει την απειλή πολέμου και αμφισβητεί εμπράκτως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο, προβαίνοντας καθημερινά σε παραβιάσεις και παραβάσεις στο Αιγαίο με οπλισμένα μαχητικά, προκαλώντας απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και συντηρώντας μια διαρκή οικονομική αιμορραγία στην ελληνική οικονομία. Οποιαδήποτε απόπειρα διαπραγμάτευσης με βάση το «σχέδιο δαντέλα» θα συνιστούσε υποχώρηση στην ένοπλη τουρκική απειλή, δικαίωση αυτής της πρακτικής, απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων, άμα δε και εθνικών οικονομικών πόρων (εκμετάλλευση υφαλοκρηπίδας), και το μόνο που θα επιτύγχανε θα ήταν να ανοίξει την όρεξη της Άγκυρας για το επόμενο κεφάλαιο διεκδικήσεων.

Η άποψη ότι η ειρήνη μπορεί να διασφαλιστεί με διαρκείς υποχωρήσεις στον επιτιθέμενο είναι λανθασμένη. Επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Η ιστορία και οι διεθνείς σχέσεις βρίθουν παραδειγμάτων.
* http://www.ellinikos-stratos.com/arthra/xwrikaydata.asp
** THE STATUS OF THE AEGEAN SEA ACCORDING TO THE INTERNATIONAL LAW, ANGELOS M. SYRIGOS, List of Maps p. 521-543, (SAKOULAS/BRUYLANT)
*** http://www.antibaro.gr/diplomacy/stalidhs_xagh2.php

Read more...

Η συνθήκη της Λισαβώνας, η ένταξη της Τουρκίας και των Σκοπίων, η Τσεχία και η Σλοβενία


Του Φάνη Μαλκίδη

Μέρος της συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θράκης Status radio (15 Δεκεμβρίου 2009)

Η αλήθεια είναι ότι λίγες γραμμές γράφονται και λίγες εικόνες, βλέπουμε για τη Συνθήκη της Λισσαβώνας. Μία συνθήκη η οποία θα αλλάξει τη ζωή μας ( θεσμοθέτηση προέδρου και αντιπροέδρου των 27, ανθρώπινα δικαιώματα, εργασιακά, ρόλος Κοινοβουλίου, κ.ά). Ωστόσο με βάση την νέα ΕΕ που δημιουργεί η Συνθήκη, και σύμφωνα με τη στάση που κρατά η Ελλάδα και η Κύπρος, και άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ, δίνονται μαθήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Μάθημα 1ο

Η συνθήκη της Λισσαβώνας σε πολλές χώρες της ΕΕ κρίθηκε σε δημοψήφισμα, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου το δημοψήφισμα, μία άμεση έκφραση του λαού, απουσιάζει.

Μάθημα 2ο

Ο πρόεδρος της Τσεχίας μέχρι την τελευταία στιγμή αντέδρασε στην επικύρωση της συνθήκης αμφισβητώντας συνολικά τη συμβατότητά της με το Σύνταγμα της χώρας, αφού θεώρησε ότι θιγόταν εθνικά συμφέροντα. Εν προκειμένω η διεκδίκηση περιουσιών, αποζημιώσεων, κλπ από τα δύο εκατομμύρια Σουδήτες της Τσεχίας, οι οποίοι εκδιώχθηκαν μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σαν συνεργάτες των Ναζί. Ο πρόεδρος Κλάους άντεξε στα πιέσεις όλων των κρατών -μελών αλλά και της κυβέρνησης της χώρας του (!) και εξαιρέθηκε η μελλοντική διεκδίκηση από τη δημοκρατία της Τσεχίας, οποιαδήποτε αξίωσης.

Μάθημα 3ο

Η Σλοβενία είχε μεγάλες ενστάσεις για την ένταξη της Κροατίας, αφού υφίσταται ένα σημαντικό ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών που αφορά τη διευθέτηση του προβλήματος ορισμού της οριογραμμής και των χωρικών υδάτων. Η Σλοβενία δεν άντεξε στις πιέσεις, έλαβε υποσχέσεις, υιοθέτησε μια μονομερή Διακήρυξη που αναφέρεται στη διένεξη για την οριογραμμή, ενώ προσανατολίζεται στην αποδοχή της πρότασης του Όλι Ρεν να παραπεμφθεί η διευθέτηση της διαφοράς στη διεθνή διαιτησία. Οι υποσχέσεις που έλαβε η Σλοβενία για ευνοϊκή ρύθμιση δεν είναι σίγουρο ότι θα τηρηθούν....

Μάθημα 4ο

Η Ελλάδα όπως και η Τσεχία έχει πρόβλημα με χιλιάδες ανθρώπους που έφυγαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι σύντομα θα διεκδικήσουν τις περιουσίες τους. Η Ελλάδα υπέγραψε τη Συνθήκη της Λισσαβώνας στις 13 Δεκεμβρίου 2007), και η επικύρωσή της έγινε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 11 Ιουνίου 2008. Η ελληνική όμως πλευρά δεν έθεσε αντιρρήσεις όπως η Τσεχία, ώστε η εν λόγω συνθήκη να μην παρέχει σε συνεργάτες ξένων δυνάμεων- δωσίλογους των κατοχικών δυνάμεων το δικαίωμα να διεκδικήσουν περιουσίες.

Έτσι τέσσερις τουλάχιστον είναι οι παράμετροι της συνθήκης της Λισσαβώνας που συνδέονται με την Ελλάδα και ειδικά με θέματα περιουσιών. Οι Τσάμηδες στην Ήπειρο, οι Σλαβόφωνοι στη Μακεδονία και οι Τούρκοι και οι Βούλγαροι στη Θράκη. Μάλιστα οι Τσάμηδες, οι οποίοι έχουν ανακηρύξει την 27η Ιουνίου ως ημέρας γενοκτονίας από τους Έλληνες ισχυρίζονται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για τη διεκδίκηση των περιουσιών τους από την Ελλάδα. Αντίστοιχες διεκδικήσεις έχουν ξεκινήσει ή ετοιμάζουν και οι υπόλοιπες προαναφερθείσες ομάδες πληθυσμών, οι οποίες θεωρούν ότι έχουν ανάλογα δικαιώματα, με πρώτους του Βούλγαρους.

Μάθημα 5ο

Η Ελλάδα (και η Κύπρος ) δεν μπλόκαραν τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ούτε καν υπήρξε επίλυση του ζητήματος του μη ανοίγματος των λιμανιών και αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, βάσει του ειδικού πρωτοκόλλου. Έτσι επί της ουσίας η Τουρκία δεν είχε κανένα απολύτως εμπόδιο στην πορεία της προς την ένταξη, ενώ παρουσιάζεται το οξύμωρο, η παράνοια, η Τουρκία να θέλει ενταχθεί στην ΕΕ, χωρίς να έχει αναγνωρίσει ένα μέλος της. Την Κυπριακή Δημοκρατία! Επίσης η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έβαλαν τα ζητήματα του τουρκικού ιμπεριαλισμού στο Αιγαίο, την Κύπρο και τη Θράκη. Και σέρνονται σε διαπραγματεύσεις, με πολιτικές δηλώσεις, διεθνείς διαιτησίες και δικαστήρια.

Βέβαια παραμένει ως έσχατο διαπραγματευτικό όπλο το βέτο. Ωστόσο με μία οικονομία στη γνωστή κατάσταση η οποία συνεχώς συνδέεται με ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και μία χώρα εξακοσίων χιλιάδων ανθρώπων που συγκρίνεται υποκριτικά και εμπορικά με τα εβδομήντα εκατομμύρια πως μπορείς να έχεις αισιοδοξία;

Μάθημα 6ο

Η Ελλάδα δεν πρόβαλλε αντιρρήσεις για την ένταξη της των Σκοπίων στην ΕΕ, αποσυνδέοντας ήδη από το πρόσφατο παρελθόν το θέμα του ονόματος. Η δήλωση της σουηδικής προεδρίας για διευθέτηση στη βάση του ΟΗΕ- δηλαδή σύμφωνα με έγγραφα που «διαρρέουν» της σύνθετης ονομασίας και της διμερούς μόνο χρήσης της- και οι εξελίξεις το επόμενο εξάμηνο, δηλώνουν ότι το θέμα πάει προς «συμβιβασμό».

Αντί επιλόγου

Τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου δεν μπορούν να αποτελούν πάρεργο, ούτε να διαπραγματεύονται με εφήμερες λογικές. Ούτε φυσικά να γίνεται συνεχώς επίκληση του επιχειρήματος ότι είναι «μικρές χώρες». Υπάρχουν παραδείγματα πολλών χωρών που κατόρθωσαν να επιβάλλουν τις απόψεις τους, σε ζητήματα εθνικών συμφερόντων, χωρίς να διαθέτουν το ειδικό βάρος που έχει ο ελληνικός λαός και τα κράτη του στην Ελλάδα και Κύπρο. Αν θεωρούνται μεγάλη ευθύνη τα παραπάνω ζητήματα, για συμπολιτεύσεις και αντιπολιτεύσεις, υπάρχει και η λύση του λαού. Δεν είναι ανήθικο να μην γίνονται στην πατρίδα της Δημοκρατίας δημοψηφίσματα;

Read more...

H Τουρκική Ειρήνη … στο Αζερμπαϊτζάν


Του Μάριου Ευρυβιάδη

"Μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της" θέλει η Τουρκία κατά τον Μέγα Μάγιστρο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, τον γνωστό μας πλέον Αχμέντ Νταβούτογλου. Σήκωσε μπαϊράκι ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών της ισλαμικής κυβέρνησης του Ερντογάν και γυροφέρνει τη γειτονιά του και τον κόσμο όλο, προσφέροντας τις υπηρεσίες της χώρας του για την "παραγωγή ειρήνης".

Μάλιστα, για να προσδώσει μεγαλύτερη νομιμοποιητική βάση στη στρατηγική της ισλαμικής του κυβέρνησης, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι δεν πράττει τίποτα περισσότερο παρά να εφαρμόζει το μεγάλο όραμα και την πολιτική του Μεγάλου Ηγέτη, του Κεμάλ, που την κωδικοποίησε με τη φράση "ειρήνη στην Τουρκία, ειρήνη στον κόσμο".

Ειρήνη στην Τουρκία, βέβαια, σήμαινε τότε και σημαίνει ακόμη σήμερα τον εκτουρκισμό των εβδομήντα και πλέον εθνικών μειονοτήτων στην Τουρκία και επανειλημμένες σφαγές Κούρδων και Αλεβίδων στο μεσοδιάστημα. Σε ότι αφορούσε δε τους μη-μουσουλμανικούς πληθυσμούς αυτό σήμαινε τη σχεδόν φυσική τους εξαφάνιση. Εδώ αναφέρομαι σε αυτά που έλαβαν χώρα όχι πρίν το 1923, αλλά μετά. Μετά τη σύναψη της Συνθήκης της Λωζάνης, παρέμειναν 400.000 Έλληνες στην Τουρκία προστατευόμενοι είτε ως Έλληνες είτε ως Τούρκοι υπήκοοι, δηλαδή Ρωμιοί. Σήμερα ο αριθμός τους δεν υπερέβαινε τους 500. Τα δε δύο νησιά, η Ίμβρος και η Τένεδος που είχαν ακμάζοντα ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος τότε δεν είχε επηρεαστεί από τις πολεμικές συγκρούσεις είναι σήμερα τελείως εκτουρκισμένα.

Αναφορικά με το μέρος της διακήρυξης του Κεμάλ που αφορούσε τον κόσμο, καταγράφεται η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας κατά της Συρίας, από την οποία η φιλειρηνική Τουρκία του Κεμάλ απέσπασε την επαρχία της Αλεξανδρέττας, παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα άλλο δείγμα γραφής υπήρξε ο επιθετικός πόλεμος της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, όπως επίσης και οι κυριολεκτικά αμέτρητες τουρκικές επιδρομές κατά του Ιράκ, που χρονολογούνται από τα τέλη του 1970 και δεν έχουν τερματιστεί ακόμη.

Όλα αυτά είναι παλιές ιστορίες θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς. Σήμερα έχουμε πολλαπλά δείγματα γραφής ότι η Τουρκία των Ισλαμιστών "κλείνει" τα αρνητικά της μέτωπα (βλ. Αρμενία, Συρία) και πρωτοστατεί ως παράγων ειρήνης σε πληθώρα άλλων διεθνών μετώπων, όπως για παράδειγμα το αραβοϊσραηλινό, το Ιράν, το Αφγανιστάν κ.λπ.

Υπάρχει όμως ένα άλλο παράδειγμα που εκτιμώ ότι μας αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του Νταβούτογλου και των Ισλαμιστών ομοϊδεατών του. Και δεν αναφέρομαι ούτε στην κατοχική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο, ούτε στην επεκτατική της πολιτική έναντι της Ελλάδας. Αναφέρομαι, αντίθετα, στην τουρκική πολιτική έναντι του αδελφικού και γειτονικού της κράτους, του Αζερμπαϊτζάν.

Οι υφιστάμενες σχέσεις Τουρκίας - Αζερμπαϊτζάν αποδεικνύουν, εκ των πραγμάτων, ότι η ειρήνη που επικαλείται, εκθειάζει και προωθεί η Τουρκία του Νταβούτογλου είναι η ειρήνη όπως αυτός την ορίζει. Είναι η τουρκική ειρήνη. Είναι το καθεστώς που η Τουρκία επιδιώκει να επιβάλλει σε Κύπρο και Ελλάδα.

Ενώ γράφεται το κείμενο αυτό ένας κυριολεκτικά ψυχρός πόλεμος διεξάγεται μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, με το τελευταίο να προσκαλεί τη Ρωσία να επανεγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, καθώς θεωρεί ότι προδόθηκε από το... αδελφικό της κράτος, την Τουρκία. Η τελευταία, ως γνωστόν, ανακοίνωσε την αποκατάσταση των διπλωματικών της σχ΄σεων με την Αρμενία, εξέλιξη η οποία εξόργισε τους Αζέρους, δεδομένου ότι αρμενικές στρατιωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν ένα μέρος των εδαφών τους, εδώ και δύο δεκατίες.

Η λανθάνουσα σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν - Τουρκίας δεν περιορίζεται μονάχα στο παραπάνω. Τουε τελευταίους μήνες, το Αζερμπαϊτζάν έχει συνομολογήσει συμφωνίες με τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βουλγαρία, προκειμένου να διοχετεύσει το φυσικό του αέριο και το πετρέλαιό του στη διεθνή αγορά, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Γιατί; Γιατί εδώ και χρόνια οι Τούρκοι κυριολεκτικά το κατακλέβουν, προσφέροντάς του ψίχουλα και επιβάλλοντάς του απαράδεκτες οικονομικές δουλείες σε διμερείς συμφωνίες για ενεργειακά ζητήματα. Και όλα αυτά με το τουρκικό σκεπτικό ότι οι Αζέροι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να συνεχίζουν να αποδέχονται τους τουρκικούς όρους. Είναι όμως πλέον προφανές ότι ούτε ακόμη και αυτό το Αζερμπαϊτζάν, ένα τουρκογενές έθνος, δεν αποδέχεται να το διαφεντεύει η Τουρκία, η εξωτερική πολιτική της οποίας καθοδηγείται από το θιασώτη, δήθεν, της ειρήνης, Νταβούτογλου.

Read more...

Ο Ερντογάν άλλαξε...


Γράφει ο Mιχάλης Iγνατίου, ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Εμφανίστηκε στην Ουάσιγκτον ως Αυτοκράτορας. Συνοδευόταν από υπουργούς, δεκάδες διπλωμάτες και πάρα πολλούς αστυνομικούς. Η συνοδεία του συμπληρωνόταν από 27 αυτοκίνητα. Τόσα τουλάχιστον μέτρησα. Από κοντά δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες που έχουν σχέση με το κόμμα του. Αντίπαλοι ή αντίθετοι δεν υπήρχαν. Εχουν αλλάξει τα πάντα. Παντού κυριαρχούν τα μέλη του AKP.

Πριν από κάμποσα χρόνια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμντουλλάχ Γκιουλ έφτασαν στην αμερικανική πρωτεύουσα για επαφές. Εμειναν σε ένα φτωχό ξενοδοχείο και κυκλοφορούσαν με ταξί. Τους βοήθησε οικονομικά ένας Ελληνας φίλος τους, αφού ελάχιστοι Τούρκοι τολμούσαν να κυκλοφορούν μαζί τους. Την περασμένη Δευτέρα συναγωνίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι για να εξασφαλίσουν θέση στις αίθουσες όπου μιλούσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Δυο διαφορετικές εικόνες με πρωταγωνιστή τον ίδιο άνθρωπο.

Οσοι παρακολουθήσαμε τις δραστηριότητές του καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η επιτυχία του έχει «πάρει» τα μυαλά. Πλέον αρέσκεται στη χλιδή και στους εντυπωσιασμούς και έδειξε να τον συναρπάζει η ιδέα ότι πολλοί άνθρωποι (πολιτικοί, επιχειρηματίες, καθηγητές πανεπιστημίων, δημοσιογράφοι και αναλυτές) περίμεναν καρτερικά την αφεντιά του. Στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς παρουσιάστηκε με καθυστέρηση μίας και πλέον ώρας και αρκέστηκε σε μία αναιμική απολογία, ως οι παριστάμενοι να ήταν γαϊδούρια.

Εχω ακούσει αρκετούς στην Κύπρο και την Ελλάδα να υποστηρίζουν πως ο Ερντογάν είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους Τούρκους ηγέτες. Μας είπαν ως έχει καλά αισθήματα για τους Ελληνες, πως επιθυμία του είναι η διευθέτηση του Κυπριακού και η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών με ειρηνικό τρόπο. Αλλα έδειξε στην Ουάσιγκτον.

Μας είπε πως η Τουρκία είναι η Πύλη ανατολής και δύσης, βορρά και νότου, καθύβρισε όσους δεν συμπαθεί ...η επίθεση εναντίον του Ισραήλ θύμισε «κατηγορώ» εναντίον των ναζί! Και υποστήριξε ότι η χώρα του είναι η υπερδύναμη στην περιοχή μας.

Μας είπε πως ακόμα και αυτοί που επιθυμούν να ασχοληθούν με την Αφρική πρέπει να περάσουν από την Αγκυρα. Ακούγοντας τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, της χώρας που διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στο έδαφος κράτους-μέλους της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, αποφάσισα πως δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον για επίλυση του Κυπριακού.

Μας είπε πως μόνο η Τουρκία και ο υποτακτικός της στην Λευκωσία, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προσπαθούν με ειλικρίνεια να διευθετήσουν το πρόβλημα. Ολοι οι άλλοι ...βυσσοδομούν εναντίον της λύσης. Και ο Χριστόφιας και ο Παπανδρέου... Κούνια που τον κούναγε...

Ηρθε στην Ουάσιγκτον, είδε και απήλθε, και με την ευκαιρία αποκεφάλισε και τον πρεσβευτή της χώρας του στην αμερικανική πρωτεύουσα, τον οποίο θεωρούσε πολύ κοσμικό. Ομως, όσοι παρακολουθήσαμε τη δουλειά του, τον είδαμε να δίνει μάχες για την πατρίδα του. Το «έγκλημά» του ήταν ότι δεν υποστήριζε το καθεστώς Ερντογάν.

Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον δεν είχε την επιτυχία που ανέμενε, έκανε αισθητή την παρουσία του. Δήλωσε «παρών» ως χώρα και απαίτησε σεβασμό και εκτίμηση, όπως αρμόζει στις υπερδυνάμεις! Βέβαια, άφησε φεύγοντας πικρή γεύση στους Εβραίους της Αμερικής.

Ομως την ίδια στιγμή έδειξε πως δεν φοβάται να τα βάλει με οποιονδήποτε, ακόμα και αν αυτός είναι ο «αγαπημένος σύμμαχος» της Αμερικής. Οσοι παρακολουθήσαμε τις δραστηριότητες του κ. Ερντογάν και προσπαθήσαμε να κάνουμε συγκρίσεις, συνειδητοποιήσαμε ότι οι δικοί μας πολιτικοί ζουν στην Ουγκάντα...

Read more...

Kατάργηση των ελληνικών πεδίων βολής στο Αιγαίο επιδιώκει η Άγκυρα


Νέα μορφή προκλήσεων έχει εγκαινιάσει τον τελευταίο μήνα η Άγκυρα στο Αιγαίο με την είσοδο αεροσκαφών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας σε δεσμευμένες περιοχές στο Αιγαίο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στόχος είναι η έμπρακτη αμφισβήτηση του δικαιώματος της Ελλάδας να δεσμεύει περιοχές στο Αιγαίο.

- Στις 11 Nοεμβρίου, τέσσερα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της ελληνικής διακλαδικής άσκησης Έρευνας & Διάσωσης ΙΩΝΑΣ 09 στην θαλάσσια περιοχή του κεντρικού Αιγαίου που είχε δεσμευθεί μεταξύ Χίου και Σάμου.
-Στις 8 Δεκεμβρίου, έξι τουρκικά μαχητικά εισέβαλαν στη δεσμευμένη περιοχή μεταξύ Ικαρίας-Μυκόνου-Φούρνων, όπου διεξαγόταν αεροπορική συνεκπαίδευση Ελλάδας-Γαλλίας.
- Χθες, 14 Δεκεμβρίου δύο τουρκικά μαχητικά F-4 εισέβαλαν στο μόνιμο Πεδίο Βολής Ανδρου, όπου αρματαγωγά της Διοίκησης Αμφίβιων Δυνάμεων εκτελούσαν βολές.
- Σήμερα, σχηματισμός 16 τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Aθηνών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, και κινήθηκαν προς τη περιοχή του βόρειου Αιγαίου, που είχε δεσμευθεί για τη διεξαγωγή της αεροναυτικής άσκησης ΤΡΙΑΙΝΑ, η οποία τελικά ακυρώθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
Πρόκειται σαφώς για κατακόρυφη ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων με αυξημένη επικινδυνότητα πρόκλησης ατυχήματος.

Read more...

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΡΚΚ


του ΄Ομηρου Φωτιάδη

Η επίθεση των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στην Τοκάτη, έγινε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερτογάν, στις ΗΠΑ και λίγες ώρες πρίν την συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα.

Η Κουρδική επίθεση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, άλλαξε όλα τα δεδομένα της επικείμενης συζήτησης μεταξύ Ερτογάν και Ομπάμα, μιας και αφαίρεσε κάθε δυνατότητα του Τούρκου πρωθυπουργού, στο πεδίο των διπλωματικών ελιγμών του σε σχέση με το Κουρδικό πρόβλημα.

΄Ολο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, τα ΜΜΕ της Τουρκίας, αλλά και ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσπαθούσαν να δώσουν την πλασματική εικόνα, πως το «Κουρδικό Ζήτημα» οδεύει προς επίλυση και το λεγόμενο «Δημοκρατικό ΄Ανοιγμα» της Τουρκικής Κυβέρνησης, αποφέρει καρπούς.

Ο ίδιος ο Ερτογάν καλλιέργησε ανέφικτες προσδοκίες διεθνώς, με τις εξαγγελίες του και την πρακτική του τους τελευταίους μήνες, δίνοντας την εντύπωση πως βρίσκεται στα πρόθυρα επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί στην Τουρκία το «Κουρδικό Ζήτημα».

Η επίθεση της Τοκάτης, έγινε σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα μακριά από τις Κουρδικές περιοχές της Ν/Α Τουρκίας, όπου διεξάγεται συνήθως ο ένοπλος αγώνας του ΡΚΚ.

Στην Τοκάτη και την ευρύτερη περιοχή, ένοπλη δράση παρουσιάζουν, εδώ και δεκαετίες, η ακροαριστερή ένοπλη οργάνωση «Turkish Workers Peasants Liberation Party» (TIKKO) και το «Revolutionary People's Liberation Party-Front» (DHKP/C), όπως και η ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση «Dev Sol» παρακλάδι του DHKP/C.

Οι ακροαριστερές αυτές οργανώσεις, διατηρούν γραφεία σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και αριθμούν χιλιάδες μέλη τόσο στην Τουρκία, όσο και στο εξωτερικό.

Η Τουρκία κατά καιρούς έχει κατηγορήσει την Ελλάδα, πως υποστηρίζει τις οργανώσεις αυτές, αλλά πάντοτε χωρίς να παραθέτει κανένα στοιχείο, προς επιβεβαίωση των κατηγοριών της.

Το Κουρδικό ΡΚΚ δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα κοινή δράση με τις οργανώσεις αυτές, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να συνδέσει τις οργανώσεις αυτές και να τις παρουσιάσει, ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Το ΡΚΚ έδωσε το «μήνυμα» στους Τούρκους, πως βρίσκεται παντού και μπορεί να ενεργεί και να δρα σε ολόκληρη την Τουρκική επικράτεια.

Το HPG η ένοπλη πτέρυγα της Κουρδικής οργάνωσης, εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με την επίθεση στην Τοκάτη, ενώ στα ΜΜΕ της Τουρκίας, παρουσιάζεται ως μια «επίθεση χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Ηγεσίας του ΡΚΚ, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της τοπικής ηγεσίας του ΡΚΚ της περιοχής της Τοκάτης». Γεγονός που αποτελεί παραδοχή της ύπαρξης ισχυρών και οργανωμένων μαχητικών Κουρδικών πυρήνων, πολύ μακριά από τα προπύργια του ΡΚΚ στην Ν/Α Τουρκία.

Η επίθεση στην Τοκάτη, έδωσε το δικαίωμα στο Πρόεδρο των ΗΠΑ, να πιέσει τον Τούρκο πρωθυπουργό σε ότι αφορά το «Κουρδικό Ζήτημα» και ουσιαστικά τον «αφόπλισε πλήρως» σε ότι αφορά τα επιχειρήματά του, σχετικά με το Κουρδικό. Επίσης, του στέρησε την δυνατότητα, να εμφανιστεί ως ο «Περιφερειάρχης» της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής...

Δεν μπορείς να κομπάζεις και να αυτοπροβάλλεσαι ως «Περιφερειάρχης» όταν στο εσωτερικό της Χώρας σου, απειλείσαι με διάλυση...

Ο Τουρκικός Στρατός, έδωσε στην δημοσιότητα, μέρος των συνομιλιών τις οποίες υπέκλεψε, μεταξύ των Κούρδων μαχητών κατά την εκτέλεση της επίθεσης στην Τοκάτη.

Από την ανάλυσή τους, γίνεται αντιληπτό, πως αυτή εκτελέστηκε κάτω από πάρα πολύ δυσμενείς καιρικές αλλά και επιχειρησιακές συνθήκες και είχε απόλυτη επιτυχία.

Είναι απορίας άξιον, πως ο Τουρκικός Στρατός, ενώ υπέκλεπτε σε πραγματικό χρόνο τις ασύρματες επικοινωνίες των Κούρδων μαχητών, και είχε έγκαιρη προειδοποίηση, πως θα υπάρξει επίθεση, δεν κατόρθωσε να την ματαιώσει και να αντιμετωπίσει...

Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι το γεγονός, πως μεταξύ των νεκρών Τούρκων στρατιωτών, βρίσκεται και ο μόνιμος Επιλοχίας, Uzman Cavus Harun Arslanbey από τα ΄Αδανα, ο οποίος μετατέθηκε στην Τοκάτη, από την φυλακή του Ιμραλί, όπου υπηρετούσε για 5 έτη, μεταξύ των δεσμοφυλάκων του Κούρδου Ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν!

Πέραν των μεγάλων ενόπλων εκτεταμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων, που επιδεικνύει το ΡΚΚ, μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητές του, στον τομέα της συλλογής πληροφοριών, όπως αποδεικνύεται, από το παραπάνω γεγονός...

Οι πυρήνες του ΡΚΚ στην Τοκάτη, γνώριζαν την προϋπηρεσία του Τούρκου Επιλοχία, αλλά και την συμπεριφορά του στην φυλακή του Ιμραλί...

Επίσης, γνώριζαν πως αυτός θα μετέβαινε σε περιπολία μάχης, το δρομολόγιό της και όλα τα λοιπά στοιχεία, τα οποία τους έδωσαν την δυνατότητα να εκτελέσουν μια πολύ δύσκολη καταδρομική επιχείρηση, με απόλυτη επιτυχία και να διαφύγουν τάχιστα, μέσα από τον τεράστιο και ασφυκτικό κλοιό των Τουρκικών δυνάμεων, που έσπευσαν στην ευρύτερη περιοχή...

Σημειώνεται πως μεταξύ των 7 νεκρών Τούρκων στρατιωτών, βρίσκονται και 2 νεκροί στρατιώτες Κουρδικής καταγωγής...

Επίσης, τα Τουρκικά ΜΜΕ δεν αναφέρουν, τα μεγάλης έκτασης και διάρκειας σοβαρά επεισόδια τα οποία έγιναν και συνεχίζουν στις επαρχίες Χακάρι και Βάν, όπου χιλιάδες Κούρδοι διαδηλωτές, επετέθησαν κατά των συγκροτημάτων των στρατιωτικών κατοικιών, όπου κατοικούν οι Τούρκοι αξιωματικοί...

Άλλες συγκρούσεις γίνονται σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, μετά την απαγόρευση του Κουρδικού κόμματος DTP, οι οποίες θα συνεχίσουν και θα ενταθούν, το επόμενο διάστημα.

Οι Κούρδοι διαδηλωτές, επετέθησαν βάση σχεδίου και ουσιαστικά κατέλαβαν ολόκληρα τα συγκροτήματα των στρατιωτικών κατοικιών, παρά του ότι δεν θέλησαν να εισέλθουν μέσα σε αυτές...

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει, πως οι Τούρκοι αξιωματικοί και οι οικογένειές τους, είναι πλήρως ανασφαλείς στις Κουρδικές περιοχές και απειλείται σοβαρά η ασφάλειά τους και η ακεραιότητα των οικογενειών τους...

Οι Κούρδοι διαδηλωτές, είχαν όλη την ευχέρεια να καταστρέψουν τα ογκώδη αυτά συγκροτήματα και να θρηνήσει η Τουρκία, πλήθος αξιωματικούς της μαζί με τις οικογένειές τους...

Εκατοντάδες Τούρκοι αξιωματικοί, γνωρίζουν δεκαετίες τώρα, πως δεν υπάρχει ουδεμία ασφάλεια γι΄αυτούς και τις οικογένειές του στην Ν/Α Τουρκία, και πάντοτε εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις όταν μετατίθενται στις περιοχές αυτές...

Όλα τα παραπάνω λίαν σοβαρά γεγονότα, αποτελούν δύναμη επίδειξης της σοβαρής ισχύος που έχει το ΡΚΚ σε ολόκληρη την Τουρκική επικράτεια και τις προεκτάσεις που μπορεί να λάβει η μαχητική του δράση.

Το Κουρδικό κόμμα DTP, το οποίο τέθηκε εκτός νόμου πριν λίγες μέρες, αντλεί την δύναμή του και τους ψηφοφόρους του από τις τεράστιες δεξαμενές και Κουρδικές μάζες του ΡΚΚ. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός και η πραγματικότητα, όσο κι αν το σύνολο των ΜΜΕ το αποκαλούν «φιλοκουρδικό», ατυχής έκφραση κατά την άποψή μου.

Διαχωρισμός μεταξύ DTP και ΡΚΚ δεν υπάρχει! ΄Ενας Λαός μια Εθνική συνείδηση!

Η Τουρκική Δικαιοσύνη άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» με το να απαγορεύσει την λειτουργία του Κουρδικού DTP, δίδοντας παράλληλα πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα στους Κούρδους και το ΡΚΚ.

Η Τουρκία διέπραξε ένα τεράστιο «στρατηγικό λάθος» το οποίο και θα κληθεί να πληρώσει βαρύτατα το επόμενο χρονικό διάστημα...

Υπάρχει το ενδεχόμενο η Τουρκία να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές με την αποχώρηση των Κούρδων Βουλευτών του DTP και ενός ακόμη ανεξάρτητου Κούρδου Βουλευτή.

΄Ολοι οι εκλεγμένοι Κούρδοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεκίνησαν συσκέψεις και συνεντεύξεις μεταξύ τους, για να καθορίσουν τις επόμενες στρατηγικές τους κινήσεις.

Πιθανότατα η Τουρκία να βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο, οι 91 Κούρδοι Δήμαρχοι της Ν/Α Τουρκίας, να κλείσουν τους Δήμους τους και να τεθεί εκτός λειτουργίας, ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός στην Ν/Α Τουρκία, γεγονός που θα δημιουργήσει μια σοβαρά έκρυθμη κατάσταση και θα κλονίσει σοβαρά την ίδιας την υπόσταση του Τουρκικού Κράτους.

Ασφαλείς πληροφορίες φέρουν την ηγεσία του ΡΚΚ να συντάσσει δύο σχέδια «στρατηγικής αντίδρασης».

Η Τουρκία δεν έχει πλέον επιλογές, και θα πρέπει να επιλέξει ή να αφήσει ελεύθερο τον Κούρδο Ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν, να το θέσει σε κατ΄οίκον περιορισμό και να αναλάβει τις συνομιλίες με την Τουρκική Κυβέρνηση, σε ότι αφορά το «Κουρδικό Ζήτημα» ή να προχωρήσει στην εξόντωσή του, με μέσα και τρόπους που γνωρίζει καλά.

Στην πρώτη περίπτωση, οι Κούρδοι του ΡΚΚ επεξεργάζονται διάφορα σενάρια και συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» θέλοντας ταυτόχρονα να διεθνοποιήσουν το «Κουρδικό Ζήτημα» και να εμπλέξουν διεθνείς παράγοντες, με διάφορους τρόπους.

Στην δεύτερη περίπτωση, επεξεργάζονται σενάρια, διαδοχής της Ηγεσίας του ΡΚΚ και τις μορφές του αγώνα τους, ο οποίος στην περίπτωση αυτή, θα είναι πολύ σκληρός και ολέθριος για την Τουρκία.

Συχνά-πυκνά βλέπουμε ανακοινώσεις του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, για Κούρδους αγωνιστές του ΡΚΚ, οι οποίοι παραδίδονται στις αρχές ασφαλείας της Τουρκίας.

Η επίσημες αναφορές κάνουν λόγο, για 323 Κούρδους που παραδόθηκαν, προερχόμενοι από το Βόρειο Ιράκ και τα στρατόπεδα του ΡΚΚ. Αριθμός ο οποίος αμφισβητείται από τους Κούρδους, αλλά και από πολλούς Τούρκους, με γνώση στο «Κουρδικό Ζήτημα».

Αποκρύβεται επιμελώς, το γεγονός πως μέσα στους τελευταίους 3 μήνες, προσήλθαν στις τάξεις της ένοπλης πτέρυγας του ΡΚΚ, στα Βόρεια του Ιράκ, πάνω από 900 Κούρδοι νέοι εθελοντές μαχητές, οι οποίοι θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στα τέλη του μήνα, γεγονός που καταδεικνύει την συνεχή ροή και ανανέωση του έμψυχου δυναμικού της οργάνωσης και την αύξηση των ικανοτήτων της ένοπλης δράσης του.

Αμέσως μετά την αναγγελία της απόφασης για την κατάργηση του DTP, χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν στην συνοικία Πέραν της Κωνσταντινούπολης και έφτασαν μέχρι τα κεντρικά γραφεία του DTP για να φωνάξουν συνθήματα κατά της απόφασης. Επιτέθηκαν με πέτρες στα γύρω καταστήματα και στην αστυνομία η οποία επενέβη κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Στο Hakkari, σχημάτισαν οδοφράγματα σε πολλές γειτονιές, λιθοβόλησαν κτίριο μονάδας στο στρατόπεδο Fatih και απέκλεισαν τον δρόμο προς την Ταξιαρχία Ορεινών Καταδρομών.

Κάποιες άλλες ομάδες συγκεντρωμένες σε κεντρικούς δρόμους του Diyarbakır, φώναξαν συνθήματα υπέρ της Κουρδικής οργάνωσης. Μετά από επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας ακολούθησαν εκτεταμένα επισόδεια, τα οποία και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Στην Σμύρνη, Κούρδοι διαδηλώνουν συνεχώς και δημιουργούν σοβαρά επεισόδια.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε πολλές πόλεις της Τουρκίας...

Σε λίγους μήνες έρχεται η μεγάλη Κουρδική γιορτή το «Nevroz» το οποίο έχει συνδεθεί άρρηκτα με τους αγώνες των Κούρδων και πραγματοποιούνται τεράστιες συγκεντρώσεις σε όλη την Ν/Α Τουρκία.

Κάθε χρόνο Diyarbakir στην μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας, ο αριθμός των διαδηλωτών Κούρδων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο...Το επερχόμενο «Nevroz» του 2010, αναμένεται να μείνει στην Ιστορία του Κουρδικού ΄Εθνους, ως ημερομηνία ορόσημο, καθώς αναμένονται εκδηλώσεις και ενέργειες, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν μεγάλα και σημαντικά γεγονότα στην Τουρκία, με διεθνείς διαστάσεις...

Κι όπως συνεχώς αναφέρει «κάποιος φίλος» που ξέρει πρόσωπα και πράγματα, «...αυτή η φωτιά μόλις άναψε και δεν πρόκειται να σβήσει»...

Read more...

16 τουρκικά μαχητικά πάλι σε δεσμευμένη περιοχή - Τουρκία: "Σαμοθράκη και Ψαρά εκτός ασκήσεων"


Ματαιώθηκε η κοινή άσκηση «Τρίαινα» της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στην περιοχή της Λήμνου, με την επίσημη αιτιολογία των «κακών καιρικών συνθηκών». Όμως οι καιρικές συνθήκες δεν εμπόδισαν την τουρκική Αεροπορία να στείλει δύο οκτάδες μαχητικών F-16 και F-4 Terminator 2020 στην περιοχή που είχε δεσμεύσει η Π.Α..

Τα τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε 7 παραβιάσεις του Ε.Ε.Χ (3 η πρώτη οκτάδα και 4 η δεύτερη) και σε αριθμό παραβάσεων του FIR. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι για άλλη μία φορά περιφρόνησαν τις ελληνικές ΝΟΤΑΜ και μπήκαν σε δεσμευμένη περιοχή. Οι δύο οκτάδες μπήκαν μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και εξήλθαν νότια της Χίου. Η ελληνική ΝΟΤΑΜ για την άσκηση ήταν η ακόλουθη:

A2405/09 - HELLENIC AIRFORCE WILL MAKE A WITHOUT FIRING EXERCISE WITHIN
ATHINAI FIR AS DESCRIBED BELOW:
EXERCISE AREA (WITHOUT FIRING) : 395838NN0250734E 395851N0252137E
395222N0252146E 395209N0250745E.
AWY H59 (LMO-NILVA), LIMNOS TMA, LIMNOS/IFAISTOS CTR/ATZ AFFECTED.
VERTICAL LIMITS: GND-06000FT. GND - 06000FT AMSL, DEC 15 0730-0930, 15 DEC 07:30
2009 UNTIL 15 DEC 09:30 2009. CREATED: 11 DEC 11:14 2009

Ακόμα σημαντικότερη όμως είναι η ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε πριν μερικές ώρες η Τουρκία και με την οποία επικαλείται τις συνθήκες του 1914 και του 1923 περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Α.Αιγαίου και δεν αναγνωρίζει στην ελληνική πλευρά το δικαίωμα να συμπεριλάβει την Σαμοθράκη και τα Ψαρά στην μεγάλη σειρά αεροναυτικών που έχουν προγραμματίστει μεταξύ 04/01-26/02/2010 στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου όμως γράφει σήμερα σε άλλο σημείο της defencenet.gr

Η θρασύτατη τουρκική ΝΟΤΑΜ έχει ως εξής:

A3920/09 (Issued for LTBB LGGG) - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:
THIS NOTAM IS ISUUED TO CLARIFY THE A2404/09 NOTAM ISSUED BY GREEK
CAA.
THE 2404/09 NOTAM ISSUED BY GREEK CAA CONSTITUES A BREACH OF GREECE'S
TREATY OBLIGATIONS PERTAINING TO THE DEMILITARIZED STATUS OF EASTERN
AEGEAN ISLANDS UNDER 'THE 1914 SIX POWERS' DECISION' AND THE 1923
LAUSANNE PEACE TREATY (WITH ITS ANNEX THE CONVENTION RELATING TO THE
REGIME OF THE STRAITS)SEMOTHRACE AND PSARA MENTIONED IN THE NOTAM AT
REFERENCE HAS A DEMILITARIZED STATUS.THUS SEMOTHRACE AND PSARA MUST
NOT BE INCLUDED IN ANY SCNERIO/CONCEPT OF ANY TRAINING OR EXECISE. FL000 - FL100,
04 JAN 06:00 2010 UNTIL 26 FEB 10:00 2010. CREATED: 15 DEC 10:20 2009

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Σε δυναμική αντιπαράθεση Ελλάδα και Τουρκία στα πετρελαϊκά πεδία του Β.Αιγαίου


Σε ένα άκρως επικίνδυνο “chicken game”* («Το παιχνίδι του δειλού» ελληνιστί) καταφεύγει η Άγκυρα στο Αιγαίο και μάλιστα ακριβώς επάνω στην περιοχή όπου υπάρχουν εξακριβωμένα πετρελαϊκά κοιτάσματα στο βόρειο τμήμα, όπως σημειώνουμε σχετικά σε άλλο σημείωμα. Εκεί το πρώτο τρίμηνο του έτους θα δοκιμαστούν τα νεύρα και οι εθνικές αντοχές Ελλάδος και Τουρκίας, καθώς η δεύτερη προχώρησε σε μία ενέργεια που υποδηλώνει με σαφήνεια συγκρουσιακή τάση.

Όλες οι μέχρι στιγμής ενέργειές της τον τελευταίο χρόνο (υπερπτήσεις, παραβιάσεις, είσοδος σε δεσμευμένες από τις ελληνικές Ε.Δ. περιοχές, αποστολή σκαφών επιφανείας πολύ κοντά στα ελληνικά μητροπολιτικά κέντρα κλπ) αυτό καταδεικνύουν, αλλά είναι ενέργειες οι οποίες είναι οργανωμένες βάσει σχεδίου μεν, αλλά είναι αυτοτελείς.

Για πρώτη φορά (και το «πρώτη φορά» έχει σημασία ως προς την κλιμάκωση) καταφεύγουν σε μία ενέργεια που σε οποιαδήποτε άλλη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε «θερμό» επεισόδιο: Αποφάσισαν να διεξάγουν σειρά ασκήσεων επί ένα ολόκληρο τρίμηνο (04/01-31/03/2010) σε μια περιοχή του Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος-Ίμβρος-Σαμοθράκη-Θάσος-Άγιο Όρος) στο μεγαλύτερο τμήμα της οποίας έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί αντίστοιχη ελληνική αεροναυτική άσκηση! Απλώς η ελληνική άσκηση αντικαθιστά την Ίμβρο με τα Ψαρά.

Είναι άλλη μία 100% παράνομη ΝΟΤΑΜ από την πλευρά της Άγκυρας, αφού πρώτον δεν έχει την άδεια της αρμόδιας ΥΠΑ αφού διεξάγεται εντός του ελληνικού FIR και δεύτερον και κυριότερον, έρχεται «καπάκι» στην ελληνική άσκηση!

Φανταστείτε τώρα μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά σκάφη επιφανείας των δύο χωρών να συνασκούνται στην ίδια περιοχή με χρήση πραγματικών πυρών επί δύο μήνες (η αντίστοιχη ελληνική άσκηση θα διαρκέσει από τις 04/01-26/02/2010)! Ο κίνδυνος του ατυχήματος είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός...

Με αυτή την έννοιας σημειώναμε στην αρχή ότι η Άγκυρα καταφεύγει σε ένα ιδιότυπο “chicken game”, αφού αναγκαστικά ένας από τους δύο παίκτες πιθανόν να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την περιοχή.

Η Τουρκία είχε ζητήσει από την ελληνική υπηρεσία να εκδόσει ΝΟΤΑΜ για άσκηση με πραγματικά πυρά στην προαναφερθείσα περιοχή, ενώ γνώριζε ότι είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ για την ελληνική άσκηση. Ήταν δηλαδή αυτονόητο ότι η ΥΠΑ δεν θα επέτρεπε την τουρκική άσκηση αφού το μεγαλύτερο μέρος της αιτηθείσας περιοχής είχε δεσμευτεί από τις ελληνικές Ε.Δ. Μόλις κοινοποιήθηκε η άρνηση της ΥΠΑ στην Τουρκία,αμέσως εκδόθηκε η παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ

Ιδού και οι ΝΟΤΑΜ Τουρκίας και Ελλάδος. Σημειώνεται ότι η τουρκική ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε μόλις χθες το απόγευμα:


A3913/09 (Issued for LTBB LGGG PART 1 OF 2) - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED
1-TURKEY REQUESTED THE GREEK AIS TO PROMULGATE APPROPRIATE NOTAM
FOR THE EXERCISE AREA LOCATED WITHIN INTERNATIONAL WATERS AND
AIRSPACE OF AEGEAN SEA FOR THE TURKISH FIRING EXERCISE
TO BE CONDUCTED FROM 04 JAN 10 TILL 31 MAR 10 0500-1600 UTC.
EXCEPT SATURDAYS, SUNDAYS AND 06,29 JAN,12,15 FEB AND 25 MAR 10)
WITH REF 071227 LTAAYEYX.
GREEK AIS DID NOT PROMULGATE APPROPRIATE NOTAM FOR THE EXERCISES
AREA IN ACCORDANCE WITH OUR REF. UNDER THESE CIRCUMSTANCES DUE TO
THE INSISTENT ATTITUDE OF GREECE, TURKEY IS LEFT WITH NO OTHER
ALTERNATIVE BUT TO TAKE ITS OWN INITATIVE TO PROMULGATE THE
NECESSARY NOTAM FOR THE EXERCISE AREA.
TURKEY WILL TAKE ALL NECESSARY MEASURES FOR THE SAFETY OF THE
GENERAL AIR TRAFFIC AS SHE DID IN THE PAST AND IS ALWAYS READY FOR
COOPERATION AND COORDINATION IN THIS RESPECT.
2- THE NOTAM INFORMATION FOR THE EXERCISE AREA IS AS FOLLOWS.
EXERCISE AREA :ATHINAI FIR ( FIRING)
1. LATERAL LIMITS :401630N-253900E, 401800N-253000E,
403500N-245800E, 401100N-243300E, 400900N-244500E,
402000N-245600E,400700N-253300E.
END PART 1 OF 2. 04 JAN 05:00 2010 UNTIL 31 MAR 16:00 2010. CREATED: 14 DEC
15:45 2009

A3913/09 (Issued for LTBB LGGG PART 2 OF 2) - 2. VERTICAL LIMITS : 0-10000 FT MSL (INCL)
3. DATE AND TIMES : FROM 04 JAN 10 TILL 31 MAR 10
0500-1600 UTC.
(EXCEPT SATURDAYS, SUNDAYS AND 06,29 JAN 12,15 FEB AND 25 MAR 10)
3. PROCEDURES FOR EXERCISE AIRCRAFT :
A. THE FLIGHTS WILL BE CONDUCTED AT VFR CONDITIONS AND UNDER
POSITIVE RADAR CONTROL.
B. EXERCISE AIRCRAFT SHALL DISPLAY ANTI COLLISION AND NAVIGATION
LIGHTS CONTINUOUSLY.
4. PROCEDURES FOR NON-EXERCISE AIRCRAFT:
IN THE INTEREST OF FLYING SAFETY DURING THE EXERCISE, NON-EXERCISE
AIRCRAFT ARE STRONGLY ADVISED NOT TO FLY WITHIN THE EXERCISE AREA
DESCRIBED ABOVE. FL000 - FL100 END PART 2 OF 2, 04 JAN 05:00 2010 UNTIL 31 MAR
16:00 2010. CREATED: 14 DEC 15:45 2009

Η ελληνική
A2404/09 (Issued for LGGG PART 1 OF 3) - HELLENIC NAVY AND AIRFORCE WILL MAKE A JOINT FIRING AND WITHOUT
FIRING EXER WITHIN ATHINAI FIR AS DESCRIBED BELOW:
1.- EXERCISE AREA GA (WITHOUT FIRING) : 402400N0255200E
403500N0251000E 405000N0251000E 404400N0260200E THEN ALONG
ATHINAI/ISTANBUL FIR BDRY TO 402400N0255200E.
AWYS G33 (LMO-ALX), G12 AND M603 (SUTIS-ALX), N131 (RODOP-BELGI),
ALEXANDROUPOLIS TMA AFFECTED.
VERTICAL LIMITS: 0-10000FT AMSL.
DATES AND TIMES: JAN 11 0600-1000, FEB 01 16 0600-1000.
2.- EXERCISE AREA GB (WITHOUT FIRING): 392400N0260000E
390000N0251800E 394000N0250800E 395000N0253800E THEN ALONG
ATHINAI/ISTANBUL FIR BDRY TO 392400N0260000E.
AWYS G33 (LMO-LUPIS), H59 (LMO-ERESO), LIMNOS TMA AFFECTED.
VERTICAL LIMITS: 0-10000FT AMSL.
DATES AND TIMES: JAN 15 1030-1230, 27 0600-1000, FEB 03 19 24
0600-1000.
3.-EXERCISE AREA GC (FIRING AND WITHOUT FIRING):360000N0292000E
351000N0290600E 353000N0281000E 361000N0284000E.
AWYS R19 AND M601(LAKAD-EXELA) L609 AND G18(NILAS-ALKIS)
L995(IRBAX-AMONO) L52(TIRMO-VAXOS) W54(ANTAR-ORVIS) AFFECTED.
VERTICAL LIMITS: 0-10000FT AMSL.
FIRING: JAN 12 0600-1000.
WITHOUT FIRING: JAN 08 18 22 0600-1000, FEB 08 11 22 23 0600-1000.
4.- EXERCISE AREA GD (WITHOUT FIRING):385000N0250000E
383000N0250000E383000N0254500E 385500N0254500E.
AWYS N604 AND G8(OLIDA-LSV) N130(ESOPO-PIVOS) CHIOS TMA AFFECTED.
VERTICAL LIMITS: 0-10000FT AMSL.
DATES AND TIMES: JAN 07 13 0600-1000, 19 1030-1230, FEB 04
0600-1000,18 1030-1230.
5.- EXERCISE AREA GE (FIRING AND WITHOUT FIRING): 381000N0261400E. DATES AND
TIMES AS ITEM E, 04 JAN 06:00 2010 UNTIL 26 FEB 10:00 2010. CREATED: 11 DEC 11:00
2009

A2404/09 (Issued for LGGG PART 2 OF 3) -
380000N0254500E 374500N0260000E 375000N0270500E THEN ALONG ATHINAI/
ISTANBUL FIR BOUNDARY TO 381000N0261400E.
AWYS H59 (MES-SAM), R32 (ERIMA-REDRA), R20 (KEA-SITRU), SAMOS TMA
AFFECTED.
VERTICAL LIMITS: 0-10000FT AMSL.
FIRING: FEB 02 0600-1000.
WITHOUT FIRING: JAN 05 14 21 26 0600-1000, FEB 17 25 0600-1000.
6.- EXERCISE AREA GF (WITHOUT FIRING) :353000N0274000E
350000N0271500E344000N0280000E 352000N0282000E.
AWYS N132 (LAPSO-KUMBI), N133 AND N137 (KRC-GUDIS), N134
(MASES-DOPUS), N139 (KRC-KUMBI), L53 (LATMO-MASES), M978 AND R78
(LAPSO-PERIM), W54 (ANTAR-ORVIS) AFFECTED.
VERTICAL LIMITS: 0-10000FT AMSL.
DATES AND TIMES: JAN 20 28 0600-1000, FEB 09 0600-1000.
7.- EXERCISE AREA GH (WITHOUT FIRING): 340000N0260000E
343000N0260000E 343000N0270000E 340000N0270000E.
AWYS L607 AND A10 (SIT-PAXIS), L613 (AMAXI-TANSA), L617 AND
B12 (SIT-TANSA) AFFECTED.
VERTICAL LIMITS: 0-10000FT AMSL.
DATES AND TIMES: JAN 25 0600-1000, FEB 10 0600-1000.
8.- EXERCISE AREA GI (WITHOUT FIRING): 344000N0280500E
344000N0292000E 341000N0292000E 341000N0280500E.
AWYS N132 (LAPSO-KUMBI), N133 AND N137 (GUDIS-ANTAR), W54
(ANTAR-ORVIS), L53 (ABILO-PERIM), A14 AND M872 (GUDIS-KAVOS)
AFFECTED.
VERTICAL LIMITS: 0-10000FT AMSL.
DATES AND TIMES: JAN 04 0600-1000, FEB 05 11 0600-1000.
9.- EXERCISE AREA GK (WITHOUT FIRING): 403030N0255230E
403500N0245800E 401000N0242500E 394900N0242800E 401020N0253230E THEN
ALONG ATHINAI/ ISTANBUL FIR BDRY TO 403030N0255230E.
AWYS H59 (AMALA-LMO), G33 (LMO-ALX), LIMNOS TMA AFFECTED. DATES AND TIMES AS
ITEM E, 04 JAN 06:00 2010 UNTIL 26 FEB 10:00 2010. CREATED: 11 DEC 11:00 2009

A2404/09 (Issued for LGGG PART 3 OF 3) -
DATES AND TIMES: JAN 29 0600-1000, FEB 12 0600-1000.
10.- EXERCISE AREA GP (WITHOUT FIRING) : 372400N0260000E
373100N0262100E 371500N0261900E 370900N0260000E.
VERTICAL LIMITS: 0-08000FT AMSL.
DATES AND TIMES: JAN 11 0600-1000, FEB 26 0600-1000.
11.- PROCEDURES FOR EXERCISE AIRCRAFT:
11.1.-EXERCISE AIRCRAFT WILL FLY VFR/VMC IN ACCORDANCE WITH ICAO
RULES AND PROCEDURES AS AMPLIFIED IN AIP-GREECE.
11.2.-EXERCISE AIRCRAFT WILL SUBMIT FLIGHT PLANS AND WILL NOT ENTER
CONTROLLED AIRSPACE UNLESS PRIOR PERMISSION HAS BEEN OBTAINED BY
APPROPRIATE ATS UNITS.
12.-PROCEDURES FOR NON EXERCISE AIRCRAFT:
12.1.-IN THE INTEREST OF SAFETY DURING THE EXERCISE NON EXERCISE
AIRCRAFT ARE STRONGLY ADVISED NOT TO FLY WITHIN THE AREAS DESIGNATED
IN PARAS (1) TO (10) ABOVE. 00000FT AMSL - FL100, DATES AND TIMES AS ITEM E,
04 JAN 06:00 2010 UNTIL 26 FEB 10:00 2010. CREATED: 11 DEC 11:00 2009





Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι στην ευρύτερη περιοχή GK, αν κάτι δεν αλλάξει, ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις θα σταθούν η μία απέναντι στην άλλη με χρήση πραγματικών πυρών επί δύο ολόκηρους μήνες.

Το θέμα είναι ποιοί είναι οι άμεσοι στόχοι της Άγκυρας από μία τέτοια κατάσταση. Σε ότι αφορά τους απώτερους, είναι γνωστοί και διακρβωμένοι: Δεν αναγνωρίζει γενικώς τις ελληνικές ΝΟΤΑΜ ότον περιλαμβάνουν περιοχές που κατ’αυτήν θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένες, δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση τη Σαμοθράκη και τα Ψαρά.

Σε αντίστοιχη άσκηση προς μηνός, στην ίδια περιοχή που περιλαμβάνόταν η Σαμοθράκη και τα Ψαρά, είχαν εκδοθεί ΝΟΤΑΜ από την Τουρκία περί "παρανόμων" ασκήσεων σε "αποστρατιωτικοποιημένα" νησιά.


Από εκεί και πέρα όμως τώρα δεν καταφεύγει σε «σπασμωδικές» μεμονωμένες ενέργειες, όπως η εισβολή μαχητικών της σε δεσμευμένο χώρο από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά δεσμεύει περιοχές επάνω σε ελληνικές δεσμευμένες περιοχές. Το ίδιο έχει να συμβεί από το 1974, όταν τελικά η Αθήνα έκλεισε με ΝΟΤΑΜ ολόκληρο τον εναέριο χώρο του Αιγαίου επί πολλά χρόνια εκδίδοντας προειδοποίηση επικινδυνότητας.

Έγκυροι παρατηρητές στους οποίους έθεσε το ζήτημα το defencenet.gr, σημείωναν ότι δεν αποκλείεται η κίνηση της Τουρκίας να έχει σχέση με την επικείμενη έναρξη πετρελαϊκών ερευνών από την «Ενεργειακή Αιγαίου» στο βόρειο τομέα της ίδιας περιοχής (Θάσος-Μπάμπουρας-Άγιο Όρος) όπου θα διεξαχθεί η τουρκική άσκηση.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει να δούμε πως θα αντιδράσει η Άγκυρα σε σημερινή ανάλογη ελληνική άσκηση στην Λήμνο...

*Ο όρος “chicken game” χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να περιγράψει το παίγνιο του πυρηνικού εφιάλτη μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης. Αφορούσε στην πραγματικότητα ένα επικίνδυνο «παιχνίδι» αντοχής νεύρων που έπαιζαν οι νεαροί Αμερικανοί της δεκαετίας του ’50: Δύο αυτοκίνητα κινούνταν μετωπικά το ένα με το άλλο και ο οδηγός του πρώτου που θα παρεξέκλινε της πορείας σύγκρουσης για να αποφύγει την μετωπική, ήταν η «κότα», ο «δειλός». Το ίδιο «παιχνίδι» παιζόταν και σε γκρεμούς: Δύο αυτοκίνητα ξεκινούσαν με κατεύθυνση τον γκρεμό και ο αυτός που σταματούσε πρώτος ήταν αντίστοιχα η «κότα» ο «δειλός», ενώ αυτός που έφτανε εγγύτερα το χείλος του γκρεμού ήταν ο νικητής. Προσαρμοζόμενο στα γεωστρατηγικά δεδομένα, όποιος δεν έχει την αντοχή να πάει μία κλιμακούμενη αντιπαράθεση μέχρι να «σπάσει» ο αντίπαλος, είναι ο χαμένος...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Δύο Κούρδοι νεκροί στη Νοτιοανατολική Τουρκία


Δύο Κούρδοι διαδηλωτές απώλεσαν σήμερα τη ζωή τους, μετά από τα πυρά που δέχθηκαν από καταστηματάρχη στην πόλη Μπουλανίκ στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Το συμβάν συνέβη όταν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης Κούρδων έξω από τα γραφεία του κουρδικού κόμματος DTP-που τέθηκε εκτός νομιμότητας-προσπάθησαν να καταστρέψουν βιτρίνες καταστημάτων για να εκφράσουν την οργή τους.

Ενας εκ των καταστηματαρχών προσπαθώντας να υπερασπίσει την περιουσία του πυροβόλησε κατ’ εξακολούθηση εναντίον των διαδηλωτών οδηγώντας δύο εξ αυτών στο θάνατο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP