Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ – ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΡΩΣΙΑΣ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

26/11/2007

Με πρωτοσέλιδη ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας απαντά η Τουρκία, μέσα από το κύριο θέμα της φιλοϊσλαμικής εφημερίδας GUNES, λίγες μέρες μετά τα «φακίρικα» με τις φλόγες και τις κορδέλες του Αγωγού που εγκαινιάστηκε στον Έβρο, υπό το σιδηρούν όμμα Αμερικανού Υπουργού!
Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη στις 21 Νοεμβρίου (ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ!!!), η εφημερίδα, που υποστηρίζει τον Ερντογάν, δημοσίευσε με περισσό θράσος τον ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ως απάντηση στους Χάρτες σχηματισμού ανεξάρτητου Κουρδιστάν! Βεβαίως κάτι τέτοιο θα είχε νόημα εάν στον παρουσιαζόμενο χάρτη υπήρχε αναφορά μόνο στην Κουρδική Περιοχή!
Αλλά εδώ πρόκειται για καθαρά ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ!!! Αφού ο χάρτης είναι ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟΣ μαρτυρώντας ότι δεν πρόκειται για πρόχειρη, αλλά για γεωστρατηγική εργασία, επεξεργασμένη από Επιτελείο «ειδικών»!
Ειδικότερα, από πλευράς ελληνικού ενδιαφέροντος, περιλαμβάνει την ολοκληρωτική ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα τους βαθύτερους στόχους του παράνομου «τουρκοκυπριακού» προγεφυρώματος και της συνεχιζόμενης παράνομης ύπαρξης 40.000 φασιστικού τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα!!!
Ο επιθετικός Χάρτης περιλαμβάνει την κατάληψη της Κρήτης (στρατηγικού στόχου) για την εκμηδένιση της αεροπορικής και πυραυλικής προστασίας των Δωδεκανήσων και του Νότιου Αιγαίου, καθώς και την απομόνωση της Κύπρου!
Και ακόμη:
Κατάληψη Δωδεκανήσου (Ρόδου, Καρπάθου, Κω και υπόλοιπα νησιά)!!!
Κατάληψη Νήσων Ανατολικού Αιγαίου (Χίος, Λέσβος, Λήμνος)!!!
Κατάληψη Κυκλάδων (ακόμη και της Άνδρου που ελέχγει τον βασικό δίαυλο Καφηρέα, σε απόσταση βολής από Εύβοια & Αθήνα)!!!
ΥΠΟ ΠΛΗΡΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!!! (για τέλεια απομόνωση της κοιμώμενης Ρωσίας)
Κατάληψη ΘΡΑΚΗΣ!!! (κατά μήκος του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου – παρεμπόδιση-κατάληψη του Πετρελαιαγωγού Πύργου-Αλεξανδρούπολης– εξουδετέρωση της ρωσικής παράκαμψης των Στενών)!!!
ΚΑΤΑΛΗΨΗ Ανατολικής - Κεντρικής ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Θάσος, Άγιον Όρος)!!!
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΚΥΠΡΟΥ, όπως αποκωδικοποιούνται από τον ΧΑΡΤΗ, εξηγούν απόλυτα τις συνεχείς τουρκικές διεκδικήσεις, παραβιάσεις και εισβολές:
Η Εισβολή στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη Κατοχή, με διατήρηση επιθετικού τουρκικού στρατού!
Η Εισβολή στα Ύμια και η έμπρακτη αμφισβήτηση του καθεστώτος των Δωδεκανήσων και των συνόρων στο Αιγαίο!
Η συνεχής παραβίαση του εναέριου και θαλάσσιου εθνικού μας χώρου!
Οι συνεχείς προκλητικές αερομαχίες, κατόπιν ελληνικών αναχαιτίσεων των τούρκων εισβολέων!
Η δημόσια τουρκική διεκδίκηση επί του μισού Αιγαίου!
Οι προκλητικές αεροναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας με σενάρια αποκλεισμού ελληνικών νήσων!!!
Η «απαγόρευση» άντλησης κοιτασμάτων πετρελαίου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε διεκδικούμενες(«αμφισβητούμενες») από τους Τούρκους περιοχές!!!
Η απαίτηση επιβιβάσεως Τούρκων Αξιωματούχων σε πλοία Επιστημονικών Ερευνών στο Αιγαίο και η απαίτηση αίτησης Τουρκικής Αδείας!!!
Η δημόσια διεκδίκηση επί της Γαύδου!
Το «Αιτία Πολέμου» σε περίπτωση διεύρυνσης των χωρικών υδάτων και άρα εκμεταλλεύσεως της υποθαλάσσιας κυριαρχίας-πλούτου!
Η Τουρκική Επιχείρηση ταυτόχρονης οργανωμένης αποστολής εκατοντάδων λαθρομεταναστών με τουρκικά πλοιάρια, για εξουθένωση της θαλάσσιας αστυνόμευσης και προσοχής!
Η συστηματική προσπάθεια τουρκοποίησης της Θράκης και της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας!
Η προσπάθεια ανοίγματος θέματος «μειονότητας» σε Κω και Ρόδο!!! (νησιά στόχος)
Η οργανωμένη και συστηματική στήριξη των διεκδικήσεων των Σκοπίων επί της λοιπής Μακεδονίας!
Ο ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ, που σχεδιάστηκε από Επιτελείο «ειδικών», αποκρυπτογραφεί ταυτόχρονα τον μεγάλο ΜΥΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ & ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, αφού είναι πλέον υπερπολύτιμα και εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, με μεγάλο οικονομικό και γεωστρατηγικό όφελος, καθώς η τιμή του πετρελαίου που έχει αγγίξει από τα 20, τα 100 δολάρια το βαρέλι, έχει αλλάξει ριζικά τα πράγματα!!!
Ο Χάρτης αυτός, ως προς το ελληνικό του μέρος, έχει πρόδηλα την υποστήριξη της μέχρι τώρα Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ, που δικαιώνει και ενθαρρύνει πολιτικά και στρατιωτικά τις τουρκικές διεκδικήσεις εναντίον του αέρα, της στεριάς και της θάλασσας του Ελληνισμού από το 1974 έως τώρα, ενώ στρέφει την Τουρκία Δυτικά (αφού θα την αποκόψουν Ανατολικά) κυρίως για να ελέγξουν μέσω των Τούρκων την ΚΑΘΟΔΟ ΤΩΝ ΧΡΥΣΟΦΟΡΩΝ πλέον ΡΩΣΙΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΑΝΚΕΡΣ!
Η Τουρκία θα επιχειρήσει ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ και να ακυρώσει τον Αγωγό Πύργου- Αλεξανδρούπολης στην ευαίσθητη Θράκη, για την οποία στελεχώθηκε με «ειδικούς» η Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα!
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, είναι λοιπόν υποχρεωμένη ενώπιον των εξελίξεων - 1ον να καταδικάσει ρητά και δημόσια τον Χάρτη και να στείλει Επίσημη Προειδοποίηση στην Τουρκία θέτοντάς την σε προσωρινό ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ - 2ον να ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ρητά ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, τα 10 ν. μίλια και το νόμιμο δικαίωμα άμυνας των ελληνικών νήσων, που απειλούνται επίσημα με κατάληψη, όπως φανερώνει και ο ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ που δημοσίευσε η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα GUNES - 3ον να διακηρύξει τη μη ύπαρξη «Τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη κατά το πνεύμα και γράμμα της Λοζάνης - 4ον να επιβάλει την άμεση στρατιωτική εκκένωση της κατεχόμενης Κύπρου από τον Τουρκικό Στρατό Κατοχής, που συνεχίζει να εξοπλίζεται προκλητικά με αμερικανικά όπλα!!! (Μια προσφυγή της Κύπρου για αυτό το τελευταίο θα γονάτιζε δύο προϋπολογισμούς των ΗΠΑ μαζί, διότι πρόκειται για συνέργεια κατ΄ εξακολούθησην!!! Ενώ χάρη στα αμερικανικά όπλα είναι αναγκασμένες να απασχολούνται εκεί επί τριάντα χρόνια δαπανηρές δυνάμεις του ΟΗΕ!!!)
Η ΡΩΣΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, οφείλει να ανακαλέσει προσωρινά τον Πρεσβευτή της, σε ένδειξη αποφασιστικότητας για τον ΧΑΡΤΗ ΤΕΛΕΙΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ της Ρωσίας, με σκοπό την πλήρη οικονομική και γεωπολιτική εξουδετέρωση της κοιμωμένης Άρκτου!
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, οφείλει 1ον να εξοπλίσει με ομπρέλες υπερσύγχρονων Αντιαεροπορικών και Αντιπυραυλικών Πυραύλων όλα τα Νησιά του Αιγαίου, με συμπαραγωγή στην Ελλάδα και ανάπτυξη υπερσύγχρονης αμυντικής τεχνολογίας – 2ον να διατηρεί ετοιμοπόλεμα υπερσύγχρονα Αμυντικά Σμήνη Πολεμικών Αεροσκαφών σε έδαφος τρίτων χωρών για τη στήριξη της ειρήνης και την άμεση ανταπόδοση πολλαπλασίου σε ισχύ χτυπήματος σε περίπτωση Τουρκικής Απειλής, από ένα παρανοϊκό μάλιστα Στρατιωτικό Κατεστημένο που δεν ελέγχεται πολιτικά από κανέναν στην Τουρκία και δρα αυτοβούλως, ενώ έχει ήδη τυπική εξουσιοδότηση για Επίθεση κατά της Ελλάδος, υπό το πρόσχημα της επεκτάσεως των ελληνικών χωρικών υδάτων – 3ον να συνυπογράψει με την Κύπρο συμφωνία ισχυρής στρατιωτικής συνδρομής από ξένα ευρωπαϊκά αεροπλανοφόρα, τα οποία σε ώρα κρίσης θα τοποθετηθούν παρά τω πλευρώ της Κύπρου, στα πλαίσια του Ενιαίου Αμυντικού (& νέου ΕυρωΜεσογειακού) Δόγματος… - 4ον να προχωρήσει σε συμπαραγωγή στην Ελλάδα νέου εξελιγμένου πολεμικού αεροσκάφους με προδιαγραφές απόλυτα ταυτόσημες με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του δικού μας πεδίου δράσης και άμυνας–ανταπόδοσης! – 5ον να προχωρήσει σε σχεδιασμό και ναυπήγηση στην Ελλάδα υπερσύγχρονων πολεμικών «αόρατων» πλοίων – 6ον δημιουργία καθολικής Παλλαϊκής Άμυνας (& Λαϊκής Πολιτικής Προστασίας) με συμμετοχή, εκπαίδευση και ενεργοποίηση όλου του πληθυσμού σε όλη την επικράτεια, με τη βοήθεια τακτικού Ειδικού Μαθήματος (Πολιτικής Προστασίας) σε όλα τω Σχολεία, όλων των Βαθμίδων της Χώρας – και τέλος 7ον να πρωτοστατήσει στη δημιουργία ΕυρωΜεσογειακής Συμμαχίας, που θα οδηγήσει στη συγκρότηση ισχυρού πολεμικού στόλου, ο οποίος και εξασφαλίζει μέσα στην ιστορία το τελικό αποτέλεσμα…
Η ΕΚΔΟΣΗ-ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ, ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, μόνο τυχαία, αφελής ή αστεία δεν μπορεί να θεωρηθεί!
Πρόκειται για σαφή, ουσιαστικό και προαποφασισμένο στρατιωτικό σχεδιασμό του Νεοκεμαλικού Στρατιωτικού Φασισμού, που δεν μπορεί να υποφέρει την οριστική αυτονόμηση, αποκοπή και ανεξαρτητοποίηση τελικά του Κουρδιστάν και στρέφεται ήδη εναντίον Ρωσίας, Ελλάδος και Κύπρου, εστιάζοντας εκεί τον μεγάλο ένοχο αντιπερισπασμό του…
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και την αλλαγή Συνόρων και Συνθηκών που υπαγορεύουν οι νέοι αγωγοί και σχεδιάζονται στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή με ορίζοντα το 2013 (όπως ισχυρίζονται και τα Σκόπια που επιδιώκουν από τώρα την «απόδοση» της Μακεδονία μας το 2013 με νέα Συνθήκη «Βουκουρεστίου»!!!), η τουρκική επίθεση θα έχει νόημα να πραγματοποιηθεί από το 2008 έως το 2013, με πλέον κρίσιμη περίοδο τον Αύγουστο του 2008!!! (Αυτό δείχνει και η εσπευσμένη έκδοση του χάρτη…)
Της επιθέσεως θα επιχειρηθεί λογικά εσωτερική αποσταθεροποίηση της χώρας, όπως έγινε πειραματικά το καλοκαίρι με την Οργανωμένη Επιχείρηση Εμπρησμών και την Καταστροφή Πελοποννήσου και Αθήνας, τον εγκλωβισμό δεκάδων χωριών, την παράλυση και αιφνιδιασμό του κρατικού μηχανισμού από τα διαδοχικά και αδιάκοπα ταυτόχρονα μέτωπα φωτιάς και τις εκατοντάδες στρατιωτικές αποστολές διάσωσης που απαιτήθηκαν, απορροφώντας όλη την ψυχική ισχύ και μέριμνα της χώρας!!!
Φυσικά, μια τουρκική επίθεση για την πραγμάτωση του Χάρτη, θα οδηγήσει τελικά στην πλήρη, απόλυτη και τελειωτική διάλυση της Τουρκίας, αφού θα προκαλέσει ταυτόχρονη κουρδική εξέγερση, ελληνική σφοδρή αντεπίθεση και ρωσική κάθοδο στο Βόσπορο για την απελευθέρωση των Στενών και του διάπλου του Ελλησπόντου!
ΤΟ ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ, μπροστά στην ρητή απειλή και την έκδοση του ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ, θα απαντήσει προσεχώς με μια ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ, που θα απογειώσει το ηθικό του Ελληνισμού και θα ανατρέψει ριζικά τα ενάντια σχέδια!
Η αποτελεσματική ΙΣΧΥΡΗ ΑΜΥΝΑ (παιδεία-Ιστορία, Πίστη, γνώση, εκπαίδευση, φρόνημα, δυνάμεις, θέληση) αποτελεί το «Φυλακτό της Ειρήνης»!

ΑΜΥΝΑ = ΙΣΧΥΣ
(το ΙΣ. Χ. Υ. Σ. ερμηνεύεται και ΙησούΣ Χριστός – Υιός - Σωτήρ)

Με εκτίμηση

www.NOIAZOMAI.net

Read more...

Νέα τουρκική πρόκληση στο Φαρμακονήσι Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις




Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν εκατό μέτρα πάνω από το ακριτικό νησί.
Για μία ακόμα φορά σημειώθηκε «αερομαχία» μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, τέσσερα τουρκικά F4-Phantom πέταξαν μόλις εκατό μέτρα πάνω από το Φαρμακονήσι, τα οποία αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη.
Η νέα τουρκική πρόκληση προκάλεσε ανησυχία στην κυβέρνηση και γι' αυτό σήμερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε εκτάκτως με την...υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκη, ενώ ακολούθησε και συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Η κ. Μπακογιάννη τόνισε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ότι στόχος της χώρας μας είναι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι που δεν έγινε τη χρονιά που μας πέρασε.
Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης συμπλήρωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα και πως γίνονται τα απαραίτητα διαβήματα.

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις
Με τις εξελίξεις στη Γάζα, την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν ασχολήθηκε το ΚΥΣΕΑ.
Με τις εξελίξεις στη Γάζα, την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν ασχολήθηκε το ΚΥΣΕΑ στη σημερινή του συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.
Η yπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε πως σε ό,τι αφορά στην κρίση στη Μέση Ανατολή συζητήθηκαν οι εξελίξεις καθώς και οι πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας, έγινε δε ανάλυση και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθεια η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα στην προώθησή της.
Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τις πρωτοβουλίες για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να φτάσουν και οι πενήντα τόνοι που έχουν συγκεντρωθεί αλλά κυρίως να ανοίξουν δίοδοι για να έχουν πρόσβαση διεθνείς οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Αναφέρθηκε ακόμη στην πρωτοβουλία Ελλάδας και Βελγίου να μεταφερθούν τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα και να τους παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ελληνικά ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα μετάσχει σε ειρηνευτική δύναμη της ΕΕ στη Γάζα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ορατό ενδεχόμενο εκεχειρίας και έτσι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, αφού δεν υπάρχει σχετική πρόταση στο τραπέζι. Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, παρακολουθεί και αναλύει όλα τα ενδεχόμενα, σημειώνοντας ότι το ΚΥΣΕΑ έδωσε τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές ώστε όταν προκύψει ανάλογο θέμα να τοποθετηθεί.
Επίσης η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι έγινε ανάλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ως στόχο της βελτίωση των σχέσεων με τη γείτονα, οι οποίες το 2008 παρουσίασαν στασιμότητα.
Υπογράμμισε δε ότι και το 2009 η Ελλάδα έχει τον ίδιο στόχο, τη βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα.
Ερωτηθείσα σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και εάν μπορεί να προκύψει επεισόδιο η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι χρειάζεται σοβαρότητα και νηφαλιότητα, επαναλαμβάνοντας ότι αναλύεται η στάση της Τουρκίας και από το υπουργείο Εξωτερικών και από το υπουργείο Άμυνας και από το ΓΕΕΘΑ. Επίσης επανέλαβε ότι υπάρχει στασιμότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημειώνοντας ότι δυστυχώς υπάρχουν παραβάσεις και παραβιάσεις τα τελευταία χρόνια, τις οποίες η Ελλάδα αξιολογεί και ταυτόχρονα αξιολογεί και τη βούληση της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ, καθώς δύο ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει την Άγκυρα στην πορεία αυτή αλλά ανάμεσα στις προϋποθέσεις είναι και η καλή γειτονία.
Σε ό,τι αφορά στην ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν η κα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παρούσα στη μάχη κατά την τρομοκρατίας υπό τον ΟΗΕ, με βάση τους όρους που έχουν καθορίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ.
Τέλος, σε άλλη ερώτηση εάν γίνεται ανεφοδιασμός των Ισραηλινών από το λιμάνι του Αστακού, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι υπήρξε χθες κατηγορηματική δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών και τόνισε ότι θέμα ανεφοδιασμού από ελληνικά λιμάνια και το λιμάνι του Αστακού δεν υπάρχει.
Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, το αμερικανικό ναυτικό φέρεται να επιθυμεί να ναυλώσει πλοίο που θα μεταφέρει 325 κοντέινερ από το λιμάνι του Αστακού στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου. Στη σχετική προκήρυξη, που δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου, γίνεται λόγος για επικίνδυνο φορτίο και εκρηκτικές ύλες, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε στο Reuters ότι η «μεταφορά αυτή είναι προγραμματισμένη και δεν έχει σχέση με τις επιχειρήσεις αυτών των ημερών στη Λωρίδα της Γάζας». Σε δήλωση του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος διέψευσε το ρεπορτάζ, λέγοντας ότι «δεν τίθεται θέμα πραγματοποίησης ανεφοδιασμού του ισραηλινού στρατού μέσω του λιμανιού του Αστακού ή άλλου σημείου της ελληνικής επικράτειας».
Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά στην τουρκική άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο, ο υπουργός ανέφερε ότι η άσκηση είναι προγραμματισμένη και γίνεται 3-4 φορές το χρόνο και πως δεν δημιουργεί πρόβλημα. Σημείωσε, ωστόσο, πως όταν οι γείτονες κάνουν ασκήσεις παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και το ίδιο κάνουν και εκείνοι όταν εμείς κάνουμε ασκήσεις
Απαντώντας σε ερώτηση ότι πριν από λίγη ώρα έγινε υπερπτηση τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και προσεκτικοί και σημείωσε ότι «πιστεύω ότι οι Τούρκοι θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τέτοιες υπερπτήσεις».
Ο υπουργός σημείωσε ότι γίνονται όλα τα αναγκαία διαβήματα και τόνισε ότι προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους Τούρκους ότι δεν βοηθάει η κλιμάκωση της έντασης στην προσπάθεια για βελτίωση του κλίματος και πως παραμένουμε σε σημείο στασιμότητα με δική τους υπευθυνότητα.
Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στις 11:01 το πρωί της Δευτέρας σχηματισμός οκτώ τουρκικών αεροσκαφών (τέσσερα F-16 και τέσσερα F-4) εισήλθε εντός του FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσεων νοτίως της Σάμου και στις 11:03 τα τέσσερα τουρκικά F-4 πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι. Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αφού αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά στην περιοχή της Ικαρίας εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 11:23 νότια της Χίου.
www.kathimerini.gr

Read more...

Φως στις μέρες της εισβολής στην Κύπρο




Εγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκαλύπτουν συνομιλίες Κίσινγκερ με Καραμανλή και τον Βρετανό υπ. Εξωτερικών Τζ. Κάλαχαν

Επιμέλεια: Στεφανος Χελιδονης

Νέο φως στα γεγονότα του 1974 έρχονται να ρίξουν δύο νέα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καταγράφουν τηλεφωνικές συνομιλίες του Χένρι Κίσινγκερ –τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας– με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζέιμς Κάλαχαν και τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κωνσταντίνο Καραμανλή, στις 22 Ιουλίου και 15 Αυγούστου, αντιστοίχως.
Οι συγκεκριμένες συνομιλίες σκιαγραφούν σημαντικές πτυχές του Κυπριακού –όπως τον τρόπο αντιμετώπισης από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ελλήνων πρωταγωνιστών, σαν τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο (μετά τον Αττίλα 1) και τον Καραμανλή (μετά τον Αττίλα 2)– ενώ εκθέτουν τόσο τις...διαφορετικές προσεγγίσεις Κίσινγκερ και Κάλαχαν στο ζήτημα, όσο και τον συλλογισμό των δύο ανδρών ώστε να καταλήξουν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης (ή μη δράσης). Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνομιλία με τον Καραμανλή, καθώς φανερώνει τη σθεναρή στάση του Ελληνα πρωθυπουργού απέναντι στον Κίσινγκερ, σε μία συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της Κύπρου.

Και οι δύο συνομιλίες εμπίπτουν σε μία περίοδο μεταβατική και καθοριστική: Η ιλιγγιώδης διαδοχή των εξελίξεων εκείνες τις ημέρες σήμαινε την πτώση της χούντας στην Αθήνα, το σύντομο πέρασμα από την εξουσία –με τραγική, για τον ελληνισμό, κατάληξη– του δικτάτορα Δημήτρη Ιωαννίδη και τελικά την επάνοδο της δημοκρατίας στην Ελλάδα, καθώς και την εδραίωση της τουρκικής κατάκτησης στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Το Αρχείο Εθνικής Ασφαλείας (National Security Archive) στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον των ΗΠΑ εξέδωσε, στις 23 Δεκεμβρίου, τις απομαγνητοφωνήσεις όλων των τηλεφωνικών συνομιλιών του Κίσινγκερ, από τα χρόνια της παντοδυναμίας του στον Λευκό Οίκο, επί προεδρίας Νίξον και Φορντ.

Τα εν λόγω έγγραφα δημοσιεύονται για πρώτη φορά στο σύνολό τους και προσφέρουν μια ματιά εκ των έσω στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην αμερικανική κυβέρνηση.

15 Αυγούστου 1974

Τηλεφωνική συνομιλία Κίσινγκερ και Καραμανλή

Οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης άρχισαν να καταρρέουν στις 13 Αυγούστου. Το επόμενο πρωινό, η Τουρκία εξαπέλυσε τη δεύτερη φάση της εισβολής της, η οποία έφερε στον έλεγχό της το 37% της Κύπρου. Την επόμενη ημέρα, ο Κίσινγκερ τηλεφώνησε στον Καραμανλή, ηγέτη πλέον της νέας πολιτικής ηγεσίας, για να τον πληροφορήσει ότι η Αγκυρα θα σταματούσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις την επόμενη μέρα και «θα τους δεσμεύσουμε σε αυτήν την υπόσχεση». Ο Καραμανλής υστερούσε σε στρατιωτικές δυνάμεις ώστε να εμπλακεί σε πόλεμο με την Τουρκία, το οποίο ήταν η προτίμησή του, και ήταν προφανές ότι η Ουάσιγκτον δεν επρόκειτο να προσπαθήσει να αντιστρέψει τις τουρκικές καταπατήσεις. Ο πρωθυπουργός είδε τα λόγια του Κίσινγκερ περί «φιλίας προς την Ελλάδα» ως «λίγο αργά», υποστηρίζοντας ότι «εσείς (Κίσινγκερ) πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω από το να δώσετε συμβουλές στους Τούρκους». Ο Κίσινγκερ, πάντως, δεν είχε και πολλή συμπόνοια για την ελληνική ηγεσία επειδή πίστευε ότι είχαν αποτύχει να κάνουν τους συμβιβασμούς, τους οποίους αυτός θεωρούσε απαραίτητους ώστε να κατευναστούν οι Τούρκοι. Η τηλεφωνική συνομιλία του Χένρι Κίσινγκερ με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή έγινε στις 15 Αυγούστου 1974, 7.22 μ.μ.

Κίσινγκερ: Ζητώ συγγνώμη που σας ενοχλώ μέσα στη νύχτα, κύριε πρωθυπουργέ. Πρώτα απ’ όλα ήθελα να σας πω ότι σας στέλνω ένα μήνυμα αλλά μόλις είχα μία από πολλές συζητήσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό και μου είπε ότι πρόκειται να σταματήσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις αύριο στις 12.00 το μεσημέρι, ώρα Ουάσιγκτον και ήθελα να σας πω ότι θα τους δεσμεύσουμε σε αυτή την υπόσχεση.

Καραμανλής: Θα την ολοκληρώσουν στις 12.00 αύριο;

Κίσινγκερ: Θα την έχουν ολοκληρώσει.

Καραμανλής: Μέχρι αύριο θα έχουν ολοκληρώσει τα σχέδιά τους.

Κίσινγκερ: Λοιπόν, αυτό δεν μπορώ να το κρίνω. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα αναλάβουμε ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής.

Καραμανλής: Θα το σκεφτώ αυτό αλλά φοβάμαι ότι έπειτα από αυτό το τετελεσμένο γεγονός θα είναι λίγο δύσκολο.

Κίσινγκερ: Προβήκαμε σε άλλη μία έντονη δήλωση σήμερα καταδικάζοντας την τουρκική πράξη...

Καραμανλής: Το άκουσα.

Κίσινγκερ: ...από τον Λευκό Οίκο και απλώς ήθελα να σας πω, κύριε πρωθυπουργέ, θα κάνουμε το παν ώστε να ενδυναμώσουμε τη θέση σας και να δείξουμε τη φιλία μας προς την Ελλάδα.

Καραμανλής: Το εκτιμώ αλλά φοβάμαι πως θα είναι λίγο αργά. Οπως είπα, οι Τούρκοι έχουν δημιουργήσει ένα τετελεσμένο γεγονός.

Κίσινγκερ: Το καταλαβαίνω και είμαστε αντίθετοι σε μία τακτική στρατιωτικής πίεσης.

Καραμανλής: Γιατί; Οπως ξέρετε, η Τουρκία δεν καταλαβαίνει τις συμβουλές στην Ευρώπη και κατά τη γνώμη σας τι πρόκειται να κάνουν;

Κίσινγκερ: Λοιπόν, έχουν προσφερθεί να διαπραγματευτούν.

Καραμανλής: Μετά το τετελεσμένο γεγονός θέλουν να μιλήσουν. Αλλά είναι δύσκολο για μας να το κάνουμε αυτό.

Κίσινγκερ: Λοιπόν, αφήστε με να δω αν μπορώ να σκεφθώ κάποια διαδικασία. Θα ήσασταν έτοιμος να επισκεφθείτε τις Ηνωμένες Πολιτείες;

Καραμανλής: Δεν νομίζω, γιατί, ξέρετε, είναι δύσκολο για μένα να αφήσω τη χώρα. Εχουμε πολλά προβλήματα. Οι άνθρωποι είναι πολύ πικραμένοι, θυμωμένοι, ο στρατός είναι αναστατωμένος. Ισως λίγο αργότερα, αλλά τώρα είναι αδύνατον.

Κίσινγκερ: Λοιπόν, είμαι σίγουρος ότι ίσως ο πρόεδρος Φορντ θα είναι σε επαφή μαζί σας αύριο με τηλεγράφημα. Και αφήστε μας να δούμε ίσως τι μπορεί να γίνει.

Καραμανλής: Κύριε υπουργέ, πιστεύω πως πρέπει να βγάλετε έξω τους Τούρκους. Οι Τούρκοι... αν δεν ξεφορτωθούν αυτή την εμμονή, είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μια συμφωνία.

Κίσινγκερ: Θα το λάβουμε υπόψη μας πολύ σοβαρά. Δεν μπορούν να υπάρχουν περαιτέρω πιέσεις.

Καραμανλής: Αλλά παρ’ όλα αυτά οι Τούρκοι έχουν παραβιάσει τα πάντα. Χωρίς να δοθούν οδηγίες στο κοινό είναι πολύ, πολύ δύσκολο για μένα να αρχίσω ξανά συνομιλίες.

Κίσινγκερ: Ναι, καταλαβαίνω.

Καραμανλής: Κύριε υπουργέ, το κλίμα που επικρατεί είναι πολύ δύσκολο.

Κίσινγκερ: Αφήστε με να το αναφέρω αυτό στον πρόεδρο και θα είμαστε σε επαφή μαζί σας αύριο.

Καραμανλής: Ναι. Θα βρίσκομαι εδώ. Σας ευχαριστώ.

Κίσινγκερ: Κύριε πρωθυπουργέ, αν έχετε κάποια πρόταση θα την κοιτάζαμε πολύ σοβαρά σχετικά με το τι πρέπει να γίνει.

Καραμανλής: Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω από το να δώσετε συμβουλές στους Τούρκους.

Κίσινγκερ: Αν έχετε κάποια συγκεκριμένη πρόταση, θα ήμασταν έτοιμοι να την κοιτάξουμε πολύ σοβαρά.

Καραμανλής: Θα απαντήσω στο μήνυμά σας σήμερα.

Κίσινγκερ: Ωραία. Ανυπομονώ να ακούσω από εσάς κύριε πρωθυπουργέ. Καληνύχτα.

Καραμανλής: Καληνύχτα.

22 Ιουλίου 1974

Η συνδιάλεξη των υπ. Εξωτερικών Ηνωμένων Πολιτειών – Βρετανίας

Οι επικοινωνίες ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Κύπρο. Θέλοντας να αποφύγει την αντιπαράθεση με τη χούντα στην Ελλάδα, η οποία είχε οργανώσει το πραξικόπημα της 18ης Ιουλίου 1974 εναντίον του Μακαρίου, ο Κίσινγκερ αντετίθετο στο να τους ασκήσει την οποιαδήποτε πίεση. Οπως είχε εξηγήσει στην ομάδα του για την Κύπρο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «το να επιχειρήσουμε να ανατρέψουμε την ελληνική κυβέρνηση για να ικανοποιήσουμε τις ψυχές μας και να φέρουμε τον Μακάριο πίσω, είναι ένα πολύ υψηλό τίμημα για να πληρώσουμε». Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου και δύο μέρες αργότερα, την ημέρα που η δικτατορία στην Ελλάδα έπεσε, στις 22 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κάλαχαν και ο Κίσινγκερ συζήτησαν τις εξελίξεις. Και οι δύο συμφώνησαν ότι ο Νίκος Σαμψών, τον οποίον η χούντα στην Ελλάδα εγκατέστησε για να κυβερνήσει το νησί, έπρεπε να φύγει, εξαιτίας του ρόλου που έπαιξε στο να προκαλέσει την τουρκική εισβολή, αλλά η κατάρρευση της χούντας έθεσε τον Σαμψών γρήγορα εκτός εξουσίας. Οπότε, το χωρατό σχετικά με τον Κίσινγκερ να είναι «αισχρός» στον Σαμψών, ήταν άσχετο. Απλώς ο Κάλαχαν και ο Κίσινγκερ είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις, με τον Κάλαχαν να δηλώνει ότι ο Μακάριος, αν και καθαιρεμένος, ήταν ο «νόμιμος πρόεδρος», ενώ ο Κίσινγκερ υιοθέτησε μια στάση «μη δέσμευσης». Ο Κίσινγκερ ήθελε ελευθερία κινήσεων στο πρόβλημα της Κύπρου και δεν ήθελε να υποστηρίξει τον Μακάριο, τον οποίον είχε δει ως ανεξάρτητο υπέρ του δεόντος. Παρόλο που η συζήτηση ήταν φιλική, ο Κίσινγκερ δήλωσε αργότερα ότι «βασικά, ο Κάλαχαν τα έκανε θάλασσα καθ’ όλη τη διάρκεια» με το να μην πιέσει τους Ελληνες να είναι πιο εξυπηρετικοί απέναντι στην Τουρκία. Η τηλεφωνική συνομιλία του Χένρι Κίσινγκερ με τον Τζέιμς Κάλαχαν έγινε στις 22 Ιουλίου 1974, 11.25 π.μ.

Κίσινγκερ: Σου τηλεφώνησα το πρωί και δεν απαντούσες.

Κάλαχαν: (γέλια) Ποια είναι η κατάσταση;

Κίσινγκερ: Υπάρχει πραξικόπημα στην Ελλάδα. Και ο Σίσκο πιστεύει πως δεν θα είναι έτοιμοι να συναντηθούν αύριο.

Κάλαχαν: Μου έχουν πει ότι αυτός ο άνθρωπος… παίρνει την εξουσία. Ισχύει αυτό;

Κίσινγκερ: Ετσι είναι, και η εκτίμησή μας είναι ότι μπορεί να είναι πιο μετριοπαθής… Οτι μπορεί να μην είναι και τόσο κακός για να συνεργαστούμε μαζί του.

Κάλαχαν: Συμφωνώ, αλλά μου λένε ότι είναι αρκετά αντι–Τούρκος.

Κίσινγκερ: Μμμ.

Κάλαχαν: Πάντως, θα το αναβάλω, και τι προτείνεις; Τετάρτη;

Κίσινγκερ: Θα το ανέβαλλα μέχρι την Πέμπτη.

Κάλαχαν: Καλύτερα να προσπαθήσουμε για την Τετάρτη, και ίσως να χρειαστεί να συμβιβαστούμε για την Πέμπτη. Επειδή η κατάσταση είναι τέτοια που έχεις τον Σαμψών ακόμη εκεί.

Κίσινγκερ: Συμφωνώ.

Κάλαχαν: Και ο Ετσεβίτ μού τηλεφωνούσε και έλεγε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη γενοκτονία και δεν υπάρχει καμία Αρχή για να συνεννοηθεί κανείς.

Κίσινγκερ: Τώρα μιλάμε με τον Βάλντχαϊμ… να αυξήσει τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών… και θα το υποστηρίξουμε, αν το κάνετε κι εσείς.

Κάλαχαν: Οπωσδήποτε θα το υποστηρίξουμε, αν και μάλλον θα χρειαστεί να διαθέσουμε μερικούς ανθρώπους.

Κίσινγκερ: Αυτό θα πίστευα κι εγώ.

Κάλαχαν: Θα προσπαθούσα να το περάσω αυτό, και θα έπρεπε να προσθέσουμε μερικούς ανθρώπους στις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών και να τους αφήσουμε να επιχειρούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Κίσινγκερ: Ωραία.

Κάλαχαν: Αλλά νομίζω ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι ακόμη πιο σημαντικό να προσπαθήσουμε να το κάνουμε Τετάρτη αν μπορούμε.

Κίσινγκερ: Ωραία. Και θα φέρω τον Σίσκο πίσω, και θα στείλω τον Μπιλ Μπάφουμ. Είναι πολύ σταθερός και αξιόπιστος άνθρωπος, και δεν εξάπτεται εύκολα. Και θα έχει τη συλλογιστική μου σε πολύ μεγάλη λεπτομέρεια.

Κάλαχαν: Θα ερχόταν στη Γενεύη;

Κίσινγκερ: Αν τον θέλεις.

Κάλαχαν: Καλύτερα να τον είχαμε στο Λονδίνο πρώτα. Και μετά μπορεί να πάει από το Λονδίνο στη Γενεύη όταν αρχίσουμε τη συνδιάσκεψη.

Κίσινγκερ: Θα είναι στο Λονδίνο την Τετάρτη. Εκτός και αν ξεφύγει από τον έλεγχο.

Κάλαχαν: Τότε, θα τον δούμε εδώ την Τετάρτη το πρωί, Χένρι, και μπορεί να συσκεφθεί μαζί μας προτού πάμε. Και θα προσπαθήσουμε να κανονίσουμε τη συνδιάσκεψη Τετάρτη απόγευμα.

Κίσινγκερ: Περίφημα.

Κάλαχαν: Δες αν μπορείς να το κάνεις αυτό να το δεχθούν οι Ελληνες και οι Τούρκοι.

Κίσινγκερ: Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ.

Κάλαχαν: Ωραία.

Κίσινγκερ: Το ευχαριστήθηκα που δούλεψα μαζί σου σε αυτό.

Κάλαχαν: Κι εγώ το ίδιο. Νομίζω πως δεν τα καταφέραμε και τόσο άσχημα. Εσύ;

Κίσινγκερ: Νομίζω ότι βγήκε σαν καθαρό πλεονέκτημα.

Κάλαχαν: Κι εγώ πιστεύω ότι είναι καλό. Πρέπει να ξεφορτωθούμε τον Σαμψών, γρήγορα.

Κίσινγκερ: Στο είπα, ότι θα το υποστηρίζαμε αυτό.

Κάλαχαν: Εχεις δίκιο. Οταν φέρουμε τον άνθρωπό σου εδώ, θα μιλήσουμε, και θα προσπαθήσουμε να συντονιστούμε ξανά.

Κίσινγκερ: Θα δω τον Μακάριο αυτό το απόγευμα. Και θα το πάω κάπως ψυχρά.

Κάλαχαν: Μην είσαι πολύ ψυχρός.

Κίσινγκερ: Οχι, θα το πάω χαλαρά.

Κάλαχαν: Πρέπει να το αναγνωρίσεις, ότι είναι ο νόμιμος πρόεδρος μέχρι να γίνουν άλλες διευθετήσεις.

Κίσινγκερ: Ετσι είναι. Θα είμαι πολύ φιλικός, αλλά δεν θα δεσμευθώ.

Κάλαχαν: Αυτό είναι εντάξει. Θα πρέπει να κινηθούμε πολύ προσεκτικά με αυτό, Χένρι.

Κίσινγκερ: Συμφωνώ μαζί σου.

Κάλαχαν: Εχω πολλές πληροφορίες που θα πω στον φίλο σου σχετικά με αυτό. Και γνωρίζω όλες τις δυσκολίες, αλλά καταλαβαίνω ότι θέλεις να εμφανιστείς απομονωμένος σε αυτό. Αν κινηθούμε, πρέπει να κινηθούμε μαζί.

Κίσινγκερ: Δεν πρόκειται να αναλάβουμε δέσμευση, αλλά δεν θέλουμε να παρθεί μία τελική απόφαση.

Κάλαχαν: Εντάξει. Θα τον πληροφορήσουμε μέσω του πρέσβη μας των Ηνωμένων Εθνών εκεί, σχετικά με το τι συμβαίνει, και θα ειδοποιήσουμε και τον Ντενκτάς και τον Κληρίδη.

Κίσινγκερ: Και θα παραμείνουμε χαλαρά σε αυτό και πολύ φιλικά.

Κάλαχαν: Σωστά.

Κίσινγκερ: Και θα σου στείλουμε τηλεγράφημα.

Κάλαχαν: Ναι, συνέχισέ το για λίγο, Χένρι. Ακου τη συμβουλή μου.

Κίσινγκερ: Μπορείς να βασιστείς σε αυτό απόλυτα.

Κάλαχαν: Και πρέπει να είσαι εντελώς αισχρός στον Σαμψών.

Κίσινγκερ: Μπορείς να βασιστείς και σε αυτό (γέλια).

Κάλαχαν: Πολύ ωραία. Πάντα μπορώ να βασίζομαι πάνω σου ότι θα είσαι αισχρός, έτσι;

Κίσινγκερ: Εχουμε πραγματικά αγριέψει με αυτό.

Κάλαχαν: (γέλια) Εντάξει.

Κίσινγκερ: Ηταν ωραία που σου μίλησα.

Κάλαχαν: Σε χαιρετώ.

Read more...

Φως στις μέρες της εισβολής στην Κύπρο

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑ ΣΤΟ MAIL ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
(ΤΟ BLOG ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ


Εγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκαλύπτουν συνομιλίες Κίσινγκερ με Καραμανλή και τον Βρετανό υπ. Εξωτερικών Τζ. Κάλαχαν

Επιμέλεια: Στεφανος Χελιδονης
Νέο φως στα γεγονότα του 1974 έρχονται να ρίξουν δύο νέα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καταγράφουν τηλεφωνικές συνομιλίες του Χένρι Κίσινγκερ –τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας– με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζέιμς Κάλαχαν και τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κωνσταντίνο Καραμανλή, στις 22 Ιουλίου και 15 Αυγούστου, αντιστοίχως.
Οι συγκεκριμένες συνομιλίες σκιαγραφούν σημαντικές πτυχές του Κυπριακού –όπως τον τρόπο αντιμετώπισης από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ελλήνων πρωταγωνιστών, σαν τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο (μετά τον Αττίλα 1) και τον Καραμανλή (μετά τον Αττίλα 2)– ενώ εκθέτουν τόσο τις διαφορετικές προσεγγίσεις Κίσινγκερ και Κάλαχαν στο ζήτημα, όσο και τον συλλογισμό των δύο ανδρών ώστε να καταλήξουν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης (ή μη δράσης). Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνομιλία με τον Καραμανλή, καθώς φανερώνει τη σθεναρή στάση του Ελληνα πρωθυπουργού απέναντι στον Κίσινγκερ, σε μία συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της Κύπρου.
Και οι δύο συνομιλίες εμπίπτουν σε μία περίοδο μεταβατική και καθοριστική: Η ιλιγγιώδης διαδοχή των εξελίξεων εκείνες τις ημέρες σήμαινε την πτώση της χούντας στην Αθήνα, το σύντομο πέρασμα από την εξουσία –με τραγική, για τον ελληνισμό, κατάληξη– του δικτάτορα Δημήτρη Ιωαννίδη και τελικά την επάνοδο της δημοκρατίας στην Ελλάδα, καθώς και την εδραίωση της τουρκικής κατάκτησης στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Το Αρχείο Εθνικής Ασφαλείας (National Security Archive) στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον των ΗΠΑ εξέδωσε, στις 23 Δεκεμβρίου, τις απομαγνητοφωνήσεις όλων των τηλεφωνικών συνομιλιών του Κίσινγκερ, από τα χρόνια της παντοδυναμίας του στον Λευκό Οίκο, επί προεδρίας Νίξον και Φορντ.
Τα εν λόγω έγγραφα δημοσιεύονται για πρώτη φορά στο σύνολό τους και προσφέρουν μια ματιά εκ των έσω στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην αμερικανική κυβέρνηση.
15 Αυγούστου 1974
Τηλεφωνική συνομιλία Κίσινγκερ και Καραμανλή
Οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης άρχισαν να καταρρέουν στις 13 Αυγούστου. Το επόμενο πρωινό, η Τουρκία εξαπέλυσε τη δεύτερη φάση της εισβολής της, η οποία έφερε στον έλεγχό της το 37% της Κύπρου. Την επόμενη ημέρα, ο Κίσινγκερ τηλεφώνησε στον Καραμανλή, ηγέτη πλέον της νέας πολιτικής ηγεσίας, για να τον πληροφορήσει ότι η Αγκυρα θα σταματούσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις την επόμενη μέρα και «θα τους δεσμεύσουμε σε αυτήν την υπόσχεση». Ο Καραμανλής υστερούσε σε στρατιωτικές δυνάμεις ώστε να εμπλακεί σε πόλεμο με την Τουρκία, το οποίο ήταν η προτίμησή του, και ήταν προφανές ότι η Ουάσιγκτον δεν επρόκειτο να προσπαθήσει να αντιστρέψει τις τουρκικές καταπατήσεις. Ο πρωθυπουργός είδε τα λόγια του Κίσινγκερ περί «φιλίας προς την Ελλάδα» ως «λίγο αργά», υποστηρίζοντας ότι «εσείς (Κίσινγκερ) πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω από το να δώσετε συμβουλές στους Τούρκους». Ο Κίσινγκερ, πάντως, δεν είχε και πολλή συμπόνοια για την ελληνική ηγεσία επειδή πίστευε ότι είχαν αποτύχει να κάνουν τους συμβιβασμούς, τους οποίους αυτός θεωρούσε απαραίτητους ώστε να κατευναστούν οι Τούρκοι. Η τηλεφωνική συνομιλία του Χένρι Κίσινγκερ με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή έγινε στις 15 Αυγούστου 1974, 7.22 μ.μ.
Κίσινγκερ: Ζητώ συγγνώμη που σας ενοχλώ μέσα στη νύχτα, κύριε πρωθυπουργέ. Πρώτα απ’ όλα ήθελα να σας πω ότι σας στέλνω ένα μήνυμα αλλά μόλις είχα μία από πολλές συζητήσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό και μου είπε ότι πρόκειται να σταματήσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις αύριο στις 12.00 το μεσημέρι, ώρα Ουάσιγκτον και ήθελα να σας πω ότι θα τους δεσμεύσουμε σε αυτή την υπόσχεση.
Καραμανλής: Θα την ολοκληρώσουν στις 12.00 αύριο;
Κίσινγκερ: Θα την έχουν ολοκληρώσει.
Καραμανλής: Μέχρι αύριο θα έχουν ολοκληρώσει τα σχέδιά τους.
Κίσινγκερ: Λοιπόν, αυτό δεν μπορώ να το κρίνω. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα αναλάβουμε ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής.
Καραμανλής: Θα το σκεφτώ αυτό αλλά φοβάμαι ότι έπειτα από αυτό το τετελεσμένο γεγονός θα είναι λίγο δύσκολο.
Κίσινγκερ: Προβήκαμε σε άλλη μία έντονη δήλωση σήμερα καταδικάζοντας την τουρκική πράξη...
Καραμανλής: Το άκουσα.
Κίσινγκερ: ...από τον Λευκό Οίκο και απλώς ήθελα να σας πω, κύριε πρωθυπουργέ, θα κάνουμε το παν ώστε να ενδυναμώσουμε τη θέση σας και να δείξουμε τη φιλία μας προς την Ελλάδα.
Καραμανλής: Το εκτιμώ αλλά φοβάμαι πως θα είναι λίγο αργά. Οπως είπα, οι Τούρκοι έχουν δημιουργήσει ένα τετελεσμένο γεγονός.
Κίσινγκερ: Το καταλαβαίνω και είμαστε αντίθετοι σε μία τακτική στρατιωτικής πίεσης.
Καραμανλής: Γιατί; Οπως ξέρετε, η Τουρκία δεν καταλαβαίνει τις συμβουλές στην Ευρώπη και κατά τη γνώμη σας τι πρόκειται να κάνουν;
Κίσινγκερ: Λοιπόν, έχουν προσφερθεί να διαπραγματευτούν.
Καραμανλής: Μετά το τετελεσμένο γεγονός θέλουν να μιλήσουν. Αλλά είναι δύσκολο για μας να το κάνουμε αυτό.
Κίσινγκερ: Λοιπόν, αφήστε με να δω αν μπορώ να σκεφθώ κάποια διαδικασία. Θα ήσασταν έτοιμος να επισκεφθείτε τις Ηνωμένες Πολιτείες;
Καραμανλής: Δεν νομίζω, γιατί, ξέρετε, είναι δύσκολο για μένα να αφήσω τη χώρα. Εχουμε πολλά προβλήματα. Οι άνθρωποι είναι πολύ πικραμένοι, θυμωμένοι, ο στρατός είναι αναστατωμένος. Ισως λίγο αργότερα, αλλά τώρα είναι αδύνατον.
Κίσινγκερ: Λοιπόν, είμαι σίγουρος ότι ίσως ο πρόεδρος Φορντ θα είναι σε επαφή μαζί σας αύριο με τηλεγράφημα. Και αφήστε μας να δούμε ίσως τι μπορεί να γίνει.
Καραμανλής: Κύριε υπουργέ, πιστεύω πως πρέπει να βγάλετε έξω τους Τούρκους. Οι Τούρκοι... αν δεν ξεφορτωθούν αυτή την εμμονή, είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μια συμφωνία.
Κίσινγκερ: Θα το λάβουμε υπόψη μας πολύ σοβαρά. Δεν μπορούν να υπάρχουν περαιτέρω πιέσεις.
Καραμανλής: Αλλά παρ’ όλα αυτά οι Τούρκοι έχουν παραβιάσει τα πάντα. Χωρίς να δοθούν οδηγίες στο κοινό είναι πολύ, πολύ δύσκολο για μένα να αρχίσω ξανά συνομιλίες.
Κίσινγκερ: Ναι, καταλαβαίνω.
Καραμανλής: Κύριε υπουργέ, το κλίμα που επικρατεί είναι πολύ δύσκολο.
Κίσινγκερ: Αφήστε με να το αναφέρω αυτό στον πρόεδρο και θα είμαστε σε επαφή μαζί σας αύριο.
Καραμανλής: Ναι. Θα βρίσκομαι εδώ. Σας ευχαριστώ.
Κίσινγκερ: Κύριε πρωθυπουργέ, αν έχετε κάποια πρόταση θα την κοιτάζαμε πολύ σοβαρά σχετικά με το τι πρέπει να γίνει.
Καραμανλής: Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω από το να δώσετε συμβουλές στους Τούρκους.
Κίσινγκερ: Αν έχετε κάποια συγκεκριμένη πρόταση, θα ήμασταν έτοιμοι να την κοιτάξουμε πολύ σοβαρά.
Καραμανλής: Θα απαντήσω στο μήνυμά σας σήμερα.
Κίσινγκερ: Ωραία. Ανυπομονώ να ακούσω από εσάς κύριε πρωθυπουργέ. Καληνύχτα.
Καραμανλής: Καληνύχτα.
22 Ιουλίου 1974
Η συνδιάλεξη των υπ. Εξωτερικών Ηνωμένων Πολιτειών – Βρετανίας
Οι επικοινωνίες ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Κύπρο. Θέλοντας να αποφύγει την αντιπαράθεση με τη χούντα στην Ελλάδα, η οποία είχε οργανώσει το πραξικόπημα της 18ης Ιουλίου 1974 εναντίον του Μακαρίου, ο Κίσινγκερ αντετίθετο στο να τους ασκήσει την οποιαδήποτε πίεση. Οπως είχε εξηγήσει στην ομάδα του για την Κύπρο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «το να επιχειρήσουμε να ανατρέψουμε την ελληνική κυβέρνηση για να ικανοποιήσουμε τις ψυχές μας και να φέρουμε τον Μακάριο πίσω, είναι ένα πολύ υψηλό τίμημα για να πληρώσουμε». Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου και δύο μέρες αργότερα, την ημέρα που η δικτατορία στην Ελλάδα έπεσε, στις 22 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κάλαχαν και ο Κίσινγκερ συζήτησαν τις εξελίξεις. Και οι δύο συμφώνησαν ότι ο Νίκος Σαμψών, τον οποίον η χούντα στην Ελλάδα εγκατέστησε για να κυβερνήσει το νησί, έπρεπε να φύγει, εξαιτίας του ρόλου που έπαιξε στο να προκαλέσει την τουρκική εισβολή, αλλά η κατάρρευση της χούντας έθεσε τον Σαμψών γρήγορα εκτός εξουσίας. Οπότε, το χωρατό σχετικά με τον Κίσινγκερ να είναι «αισχρός» στον Σαμψών, ήταν άσχετο. Απλώς ο Κάλαχαν και ο Κίσινγκερ είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις, με τον Κάλαχαν να δηλώνει ότι ο Μακάριος, αν και καθαιρεμένος, ήταν ο «νόμιμος πρόεδρος», ενώ ο Κίσινγκερ υιοθέτησε μια στάση «μη δέσμευσης». Ο Κίσινγκερ ήθελε ελευθερία κινήσεων στο πρόβλημα της Κύπρου και δεν ήθελε να υποστηρίξει τον Μακάριο, τον οποίον είχε δει ως ανεξάρτητο υπέρ του δεόντος. Παρόλο που η συζήτηση ήταν φιλική, ο Κίσινγκερ δήλωσε αργότερα ότι «βασικά, ο Κάλαχαν τα έκανε θάλασσα καθ’ όλη τη διάρκεια» με το να μην πιέσει τους Ελληνες να είναι πιο εξυπηρετικοί απέναντι στην Τουρκία. Η τηλεφωνική συνομιλία του Χένρι Κίσινγκερ με τον Τζέιμς Κάλαχαν έγινε στις 22 Ιουλίου 1974, 11.25 π.μ.
Κίσινγκερ: Σου τηλεφώνησα το πρωί και δεν απαντούσες.
Κάλαχαν: (γέλια) Ποια είναι η κατάσταση;
Κίσινγκερ: Υπάρχει πραξικόπημα στην Ελλάδα. Και ο Σίσκο πιστεύει πως δεν θα είναι έτοιμοι να συναντηθούν αύριο.
Κάλαχαν: Μου έχουν πει ότι αυτός ο άνθρωπος… παίρνει την εξουσία. Ισχύει αυτό;
Κίσινγκερ: Ετσι είναι, και η εκτίμησή μας είναι ότι μπορεί να είναι πιο μετριοπαθής… Οτι μπορεί να μην είναι και τόσο κακός για να συνεργαστούμε μαζί του.
Κάλαχαν: Συμφωνώ, αλλά μου λένε ότι είναι αρκετά αντι–Τούρκος.
Κίσινγκερ: Μμμ.
Κάλαχαν: Πάντως, θα το αναβάλω, και τι προτείνεις; Τετάρτη;
Κίσινγκερ: Θα το ανέβαλλα μέχρι την Πέμπτη.
Κάλαχαν: Καλύτερα να προσπαθήσουμε για την Τετάρτη, και ίσως να χρειαστεί να συμβιβαστούμε για την Πέμπτη. Επειδή η κατάσταση είναι τέτοια που έχεις τον Σαμψών ακόμη εκεί.
Κίσινγκερ: Συμφωνώ.
Κάλαχαν: Και ο Ετσεβίτ μού τηλεφωνούσε και έλεγε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη γενοκτονία και δεν υπάρχει καμία Αρχή για να συνεννοηθεί κανείς.
Κίσινγκερ: Τώρα μιλάμε με τον Βάλντχαϊμ… να αυξήσει τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών… και θα το υποστηρίξουμε, αν το κάνετε κι εσείς.
Κάλαχαν: Οπωσδήποτε θα το υποστηρίξουμε, αν και μάλλον θα χρειαστεί να διαθέσουμε μερικούς ανθρώπους.
Κίσινγκερ: Αυτό θα πίστευα κι εγώ.
Κάλαχαν: Θα προσπαθούσα να το περάσω αυτό, και θα έπρεπε να προσθέσουμε μερικούς ανθρώπους στις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών και να τους αφήσουμε να επιχειρούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Κίσινγκερ: Ωραία.
Κάλαχαν: Αλλά νομίζω ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι ακόμη πιο σημαντικό να προσπαθήσουμε να το κάνουμε Τετάρτη αν μπορούμε.
Κίσινγκερ: Ωραία. Και θα φέρω τον Σίσκο πίσω, και θα στείλω τον Μπιλ Μπάφουμ. Είναι πολύ σταθερός και αξιόπιστος άνθρωπος, και δεν εξάπτεται εύκολα. Και θα έχει τη συλλογιστική μου σε πολύ μεγάλη λεπτομέρεια.
Κάλαχαν: Θα ερχόταν στη Γενεύη;
Κίσινγκερ: Αν τον θέλεις.
Κάλαχαν: Καλύτερα να τον είχαμε στο Λονδίνο πρώτα. Και μετά μπορεί να πάει από το Λονδίνο στη Γενεύη όταν αρχίσουμε τη συνδιάσκεψη.
Κίσινγκερ: Θα είναι στο Λονδίνο την Τετάρτη. Εκτός και αν ξεφύγει από τον έλεγχο.
Κάλαχαν: Τότε, θα τον δούμε εδώ την Τετάρτη το πρωί, Χένρι, και μπορεί να συσκεφθεί μαζί μας προτού πάμε. Και θα προσπαθήσουμε να κανονίσουμε τη συνδιάσκεψη Τετάρτη απόγευμα.
Κίσινγκερ: Περίφημα.
Κάλαχαν: Δες αν μπορείς να το κάνεις αυτό να το δεχθούν οι Ελληνες και οι Τούρκοι.
Κίσινγκερ: Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ.
Κάλαχαν: Ωραία.
Κίσινγκερ: Το ευχαριστήθηκα που δούλεψα μαζί σου σε αυτό.
Κάλαχαν: Κι εγώ το ίδιο. Νομίζω πως δεν τα καταφέραμε και τόσο άσχημα. Εσύ;
Κίσινγκερ: Νομίζω ότι βγήκε σαν καθαρό πλεονέκτημα.
Κάλαχαν: Κι εγώ πιστεύω ότι είναι καλό. Πρέπει να ξεφορτωθούμε τον Σαμψών, γρήγορα.
Κίσινγκερ: Στο είπα, ότι θα το υποστηρίζαμε αυτό.
Κάλαχαν: Εχεις δίκιο. Οταν φέρουμε τον άνθρωπό σου εδώ, θα μιλήσουμε, και θα προσπαθήσουμε να συντονιστούμε ξανά.
Κίσινγκερ: Θα δω τον Μακάριο αυτό το απόγευμα. Και θα το πάω κάπως ψυχρά.
Κάλαχαν: Μην είσαι πολύ ψυχρός.
Κίσινγκερ: Οχι, θα το πάω χαλαρά.
Κάλαχαν: Πρέπει να το αναγνωρίσεις, ότι είναι ο νόμιμος πρόεδρος μέχρι να γίνουν άλλες διευθετήσεις.
Κίσινγκερ: Ετσι είναι. Θα είμαι πολύ φιλικός, αλλά δεν θα δεσμευθώ.
Κάλαχαν: Αυτό είναι εντάξει. Θα πρέπει να κινηθούμε πολύ προσεκτικά με αυτό, Χένρι.
Κίσινγκερ: Συμφωνώ μαζί σου.
Κάλαχαν: Εχω πολλές πληροφορίες που θα πω στον φίλο σου σχετικά με αυτό. Και γνωρίζω όλες τις δυσκολίες, αλλά καταλαβαίνω ότι θέλεις να εμφανιστείς απομονωμένος σε αυτό. Αν κινηθούμε, πρέπει να κινηθούμε μαζί.
Κίσινγκερ: Δεν πρόκειται να αναλάβουμε δέσμευση, αλλά δεν θέλουμε να παρθεί μία τελική απόφαση.
Κάλαχαν: Εντάξει. Θα τον πληροφορήσουμε μέσω του πρέσβη μας των Ηνωμένων Εθνών εκεί, σχετικά με το τι συμβαίνει, και θα ειδοποιήσουμε και τον Ντενκτάς και τον Κληρίδη.
Κίσινγκερ: Και θα παραμείνουμε χαλαρά σε αυτό και πολύ φιλικά.
Κάλαχαν: Σωστά.
Κίσινγκερ: Και θα σου στείλουμε τηλεγράφημα.
Κάλαχαν: Ναι, συνέχισέ το για λίγο, Χένρι. Ακου τη συμβουλή μου.
Κίσινγκερ: Μπορείς να βασιστείς σε αυτό απόλυτα.
Κάλαχαν: Και πρέπει να είσαι εντελώς αισχρός στον Σαμψών.
Κίσινγκερ: Μπορείς να βασιστείς και σε αυτό (γέλια).
Κάλαχαν: Πολύ ωραία. Πάντα μπορώ να βασίζομαι πάνω σου ότι θα είσαι αισχρός, έτσι;
Κίσινγκερ: Εχουμε πραγματικά αγριέψει με αυτό.
Κάλαχαν: (γέλια) Εντάξει.
Κίσινγκερ: Ηταν ωραία που σου μίλησα.
Κάλαχαν: Σε χαιρετώ.

Read more...

ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

31-12-2008 μ.Χ.



► ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΑΛΒΑΝΙΑ – ΣΚΟΠΙΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ &

ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Η ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ!

(δεν είναι τυχαίες οι κλιμακούμενες και συγχρονισμένες προκλήσεις Σκοπίων & Τουρκίας)


► Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΖΑΡΙΑ

ΑΣΥΔΟΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ!


► ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΥΠΟ-ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΣΟΚ & ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ!


► ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ «BIG – BANG»

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


► ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ


► ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

ΜΕ ΜΟΧΛΟ ΤΟΥΣ ΑΜΟΙΡΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΑΡΧΗ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ!







ΥΠΟΛΟΓΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ


ΕΚΤΑΚΤΟ - Ουάσιγκτον, του Λάμπρου Παπαντωνίου

αποκλειστικά για το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ


Υπόλογη η Κυβέρνηση Μπους για τις ταραχές στην Ελλάδα! Απεργάζεται μεθόδους για την αποσταθεροποίησή της, ώστε ο νεοεκλεγείς Μπαράκ Ομπάμα να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων, από τα οποία δεν θα μπορεί εύκολα να απεμπλακεί ! Ό,τι ακριβώς γίνεται και με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον της Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Βέβαια παραμένει το τεράστιο ερώτημα, κατά πόσο ο κ. Ομπάμα έχει επίγνωση αυτής της πολιτικής από την στιγμή που είθισται ο κ. Μπους να τον ενημερώνει για κάθε ζήτημα.

Άλλωστε μόνο ένας ανόητος δεν θα μπορούσε ν' αντιληφθεί, πως όλη αυτή την ιστορία των ταραχών στην Αθήνα, με αφορμή την τραγική δολοφονία του άμοιρου 15χρονου, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, την υποκινούν φορείς της Αμερικανικής Κυβέρνησης, που ελλοχεύουν στην Αθήνα! Να υπενθυμίσουμε, ότι το Κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα είναι το μεγαλύτερο μετά το Κάιρο, με όλων των ειδών τα μέσα! Διαθέτει ακόμη και επαγγελματίες δολοφόνους, σύμφωνα με την Επιτροπή της Αμερικανικής Γερουσίας για θέματα Intelligence (Μυστικών Υπηρεσιών και Πληροφοριών)!



«ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ…»

Η δολοφονία του μαθητή, όπως την χαρακτήρισε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, έδωσε το έναυσμα να γίνει μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία κατά της Ελλάδας, με στόχο την ανατροπή της Ελληνικής Κυβέρνησης και την αποσταθεροποίηση της χώρας. Εκστρατεία που άρχισε από την Αθήνα, με όλες αυτές τις κατευθυνόμενες κινητοποιήσεις των κουκουλοφόρων, που προκάλεσαν απίστευτους και πρωτοφανείς σε αγριότητα και εχθρικότητα βανδαλισμούς. Και όπως υποστηρίζουν τα στημένα δημοσιεύματα βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή!!! Έπεται άγρια συνέχεια!!!


Αποκορύφωμα, όλη αυτή η απαράδεκτη και ανεξήγητη στάση του Αμερικανικού Τύπου και γενικά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εναντίον της Ελλάδας. Με κακοήθεια, ύβρεις, δοσμένα άρθρα και δημοσιεύματα και ένα σωρό αθλιότητες, ασφαλώς χρηματοδοτούμενα, κατά «το παλιά μου τέχνη κόσκινο», έβαλαν στόχο την Ελλάδα, όχι ασφαλώς τυχαία. Οι ταραχές και η ενορχηστρωμένη κακόβουλη επίθεση των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης αποτελούν ένα και το αυτό πράμα. Είναι αλληλένδετα.



ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΕΣΟΥΝ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕ «ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ»

Αξιόλογοι παρατηρητές, προσκείμενοι στο αμερικανικό Intelligence, εδώ στην Ουάσιγκτον, υποστηρίζουν ότι αυτό που επιχειρεί η απερχόμενη επίσημη Αμερικανική Κυβέρνηση είναι να σύρει το χαλί της εξουσίας από τον κ. Καραμανλή ώστε ο Barack Obama να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων! Ο Ομπάμα όμως πρέπει λογικά να έχει πλήρη γνώση μέχρι και της τελευταίας λεπτομέρειας αυτών των σχεδίων. Άλλωστε, ο ίδιος μας είχε πει, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, στο ξενοδοχείο Χίλτον, στο Σικάγο, στις 7 Ιανουαρίου, στην οποία ο γράφων ήταν παρών, ότι ενημερώνεται καθημερινά από το Ιntelligence και μάλιστα είναι ικανοποιημένος!! Κατά συνέπεια, είναι φύσει αδύνατον, ο νεαρός Πρόεδρος να μην έχει γνώση περί των τεκταινομένων στην Ελλάδα. Και άρα θα έχει ευθύνη εάν δεν τα σταματήσει από τώρα!



ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



Αμερικανοί πρακτορίσκοι έχουν μεταβληθεί σε «εταιρεία εργολάβων»

που εξυπηρετεί βασικά συμφέροντα Τουρκίας και Σκοπίων και όχι των ΗΠΑ

Στόχος τους η αποσταθεροποίηση της Ελλάδας πριν καλά καλά αναλάβει ο φιλικός Ομπάμα



Τo λέμε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές, ότι πρόκειται για μια covert operation (μυστική επιχείρηση) εναντίον της Πατρίδας μας! Και πάνω στην κατάπτυστη βάση προώθησης δήθεν των αμερικανικών εθνικών συμφερόντων, κατά το «ο θάνάτος σου, η ζωή μου!». Επιχείρηση που έχουν συλλάβει και εκτελούν υπόγειοι δικτατορίσκοι εν αγνοία του Αμερικανικού Δημοκρατικού λαού, αρρωστημένα μυαλά με δυο λόγια, που αυταρέσκονται να καθορίζουν τις τύχες του κόσμου και να διατηρούν για τους εαυτούς τους το αξίωμα του πραγματικού «Πλανητάρχη». Και αυτή τη φορά νιώθουν και είναι «πλανητάρχες» μια και έχουν την πλήρη κάλυψη της απερχόμενης Κυβέρνησης Μπους, κάτι που μοιάζει με εντολή «λευκού χειρισμού»… και αδίστακτης δράσης!



ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΕΡΙΖΩΣΕΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΓΥΨΟ;

Ξέρουμε πολύ καλά, ότι ο Μπαράκ Ομάμπα, ως έγχρωμος από τα γενοφάσκια του, και έχοντας μέντορά του τον Αμπραάμ Λίνκολν, πρεσβεύει το ξερίζωμα όλων αυτών τα τρομακτικών παραεξουσιών που δένουν χειροπόδαρα την εικόνα και τα χέρια της Αμερικής, εμπλέκοντάς την σε κρίσεις με πολυδάπανες και απάνθρωπες λύσεις, που εξασφαλίζουν όμως δισεκατομμύρια δολάρια σε συγκεκριμένους πάντα «παίκτες», εκτός πια αν ο Ομπάμα άλλαξε τόσο αμέσως μετά την εκλογική του νίκη, στις 4 Νοεμβρίου.


Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τον νεοκλεγέντα Αντιπρόεδρο, Τζόσεφ Μπάιντεν, που έχει τίτλους υποστήριξης της Ελλάδας, όλα τα χρόνια που υπηρέτησε στη Γερουσία, και μόλις προθχές αποκάλυψε, ότι όταν ο Μπαράκ Ομπάμα του πρότεινε την Αντιπροεδρία, την αποδέχθηκε με τον σαφή όρο, ότι θα παίρνει μέρος οπωσδήποτε σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις, που αφορούν την εσωτερική και εξωτερική πολιτική!


Οφείλουν λοιπόν και οι δυο, να απαλλάξουν αυτήν την χώρα, από ένα Intelligence, που στην πλειονότητά του απαρτίζεται από σαθρά και αρρωστημένα υποκείμενα, που έχουν προκαλέσει και προκαλούν τεράστια ζημιά στ΄ αμερικανικά συμφέροντα. Γι΄ αυτό και η Αμερική έφθασε στο σημερινά κατάντημα, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά και χτυπάει διάλυση! Έφτασε στο σημείο, το αμερικανικό Intelligence, να χρησιμοποιεί και αγράμματους πράκτορες, όταν κανείς λάβει υπόψη τους ομογενείς εκείνους, που κυκλοφορούν, εδώ στην αμερικανική πρωτεύουσα, μετρημένοι στα δάχτυλα του χεριού, αλλά και τα εν Ελλάδι υποτακτικά τους, που βρίσκονται στον ίδιο παρανομαστή, με κύριο και αποκλειστικό γνώμονα το χρήμα, τις βίλλες και τα πάσης φύσεως πλούτη! Η μεγαλύτερη καταισχύνη! Πάντως, επισημαίνουμε, όλως ιδιαίτερα πως η χρονική περίοδος μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την Ελλάδα!!




ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ



Τα συνεταιράκια των Δυτικών Βαλκανίων το 2007 (λείπει προσωρινά ο Θάτσι του Κοσσόβου)

Έχουν μοιράσει δουλειές, επιρροές, εισροές και την Βόρεια Ελλάδα

Ο Μπερίσα θέλει «Τσαμουριά», ο Γκρούεβσκι «Αιγιακή Μακεδονία»

(ενώ η Τουρκία από ανατολικά θέλει Θράκη, Αιγαίο, Κύπρο)


Με όσους αξιόλογους πολιτικούς αναλυτές και αν μιλήσαμε, τις μέρες αυτές, μας κατέστησαν ξεκάθαρο, ότι η συντονισμένη αυτή αναρχία αποσκοπεί στην Βαλκανοποίηση της Ελλάδας και έχει άμεση σχέση, με τις αναμενόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια! Αιχμή του δόρατος οι Αλβανοί, οι Σκοπιανοί και, όλως ιδιαίτερα, οι παράνομοι διαβιούντες στην Ελλάδα παράνομοι μετανάστες, που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Όλοι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν εν ευθέτω χρόνω...



ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ ΜΕΣΩ ΣΚΟΠΙΩΝ

Τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας, διότι, όπως λένε πολιτικοί παρατηρητές, ακόμη δεν έχουμε δει τίποτε, διότι οι Αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, δεν έχουν χρησιμοποιήσει ως τώρα την αποκαλούμενη εφεδρεία των Αλβανών! Άλλωστε, δεν είναι κρυφό ότι, την παραμονή της έναρξης των ταραχών, έστειλαν στην Θεσσαλονίκη τον αρχιεγκληματία των Βαλκανίων, Χασίμ Θάτσι, από την Πριστίνα του Κοσσυφοπεδίου. Και τα σενάρια είναι πολύμορφα και πολύπλοκα, αρκεί και μόνο να λάβει κανείς υπόψιν τα δυο Καλάζνικοφ, που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του λεωφορείου των Ματ ή τις περίεργες αφίξεις ανδρών (Αλβανών) από τα Σκόπια, που κατέλυσαν σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία των Αθηνών τις κρίσιμες ημέρες…. Αν μπορούσαμε μάλιστα να αποκαλύψουμε επώνυμα τα όσα μας έχουν εκμυστηρευτεί συγκεκριμένοι Ομογενείς πράκτορες, που δρουν εδώ στην Ουάσιγκτον, για τις μεθόδους που απεργάζονται σκοτεινοί αμερικανικοί κύκλοι της Κυβέρνησης Μπους, τότε θα έφριττε και ο πιο ανυποψίαστος αναγνώστης!



CRISIS MADE IN USA

Καμμιά άλλη χώρα πάντως στον κόσμο - μήτε η γειτονική Τουρκία - έχει την δύναμη και την υποδομή να κάνει αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες! Το αν η επίσημη Ουάσιγκτον των Μπους-Ομπάμα θέλει να πλήξει την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δικαίωμά της, γιατί έτσι σαθρά νομίζει πως θα επιλύσει την επικείμενη αμερικανική οικονομική κατάρρευση, που επέρχεται σαν λαίλαπα. Ήδη, η χώρα βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική ύφεση, οι κοινωνικές αναταραχές βρίσκονται προ των πυλών, γι΄ αυτό και ο κ. Μπους απεφάσισε την ανάπτυξη χιλιάδων αμερικανικών στρατευμάτων, στις μεγάλες πόλεις, κάτι που υιοθετεί πλήρως και ο Μπαράκ Ομπάμα. Η «Ουάσιγκτον Πόστ» το έκανε μείζον θέμα. Το αιτιολογικό είναι η προστασία της χώρας από τρομοκράτες. Η αλήθεια είναι η καταστολή των αναμενομένων κοινωνικών ταραχών, λόγω της ανεργίας, της φτώχειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης, που μαστίζουν αυτή την χώρα. Είναι αυτά που καταλογίζουν τ' αμερικανικά δημοσιεύματα ότι τάχα τα έχει η Ελλάδα, ενώ τα έχει η ίδια η Αμερική και στην πιο τραγική τους μάλιστα διάσταση!



Camp Bondsteel: η μεγαλύτερη Βάση των ΗΠΑ στον κόσμο, που λέγεται πως είναι ορατή από τη Σελήνη! Έχει προδιαγραφές μιας πόλης 25.000 ανθρώπων! Βρίσκεται στα σύνορα Κοσσόβου - Σκοπίων και αποτελεί τον φύλακα της νέας γεωπολιτικής στρατηγικής των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και τον φρουρό των Αμερικανικών Βαλκανικών Αγωγών στην περιοχή (Α"Μ"ΒΟ), όπου έντονα δραστηριοποιείται μέσω Ελλάδος και Σερβίας η …Ρωσία.


Και λέγεται ανοιχτά, ότι θα επιχειρήσουν το τόλμημα οι Ηνωμένες Πολιτείες από τα έρημα Βαλκάνια, έχοντας συμμάχους τα εγκληματικά στοιχεία, που λέγονται Αλβανοί Κοσσοβάροι, με εφορμητήριο το αμερικανικό και νατοϊκό καρκίνωμα, που αποκαλείται Κοσσυφοπέδιο. Και εκείθεν τα ενδότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο δε Μπαράκ Ομπάμα φέρεται αποφασισμένος να υλοποιήσει την απόφαση αυτή του κ. Μπους περί αποστολής 10 χιλιάδων αμερικανών στρατιωτών, εντός του 2009, στο Κοσσυφοπέδιο, που θα καταλύσουν στην μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση, σε ολόκληρο τον κόσμο, στο Bondsteel!




Ο μεγαλύτερος υπερασπιστής των πλαστογράφων, στη Βάση του Bondsteel, στα κοσσοβοσκοπιανικά σύνορα, θεωρεί αδιανόητο να μην περιλαμβάνονται τα Σκόπια στο αμερικανικό ΝΑΤΟ, αφού η μεγαλύτερη στο κόσμο βάση των ΗΠΑ, πατάει όχι μόνο σε κοσσοβάρικο, αλλά και σε σκοπιανικό προτεκτοράτο και κατασκευάστηκε από θυγατρική της εταιρείας Halliburton, που έχει αναλάβει και των Αμερικανικό Βαλκανικό Αγωγό πετρελαίου Α"Μ"ΒΟ (Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία) που θα περνά όπως είναι «λογικό» και από το έδαφος των Σκοπίων…

· [Γι΄ αυτό και οι πιέσεις για το Σκοπιανό θα είναι γιγάντιες, αλλά πολύ πιο γιγάντια θα αποδειχθεί η αξιοπρέπεια και η εθνική και ιστορική συνείδηση του Ελληνισμού που συνηθίζει να ανατρέπει δεδομένα.

· Ταυτόχρονα η Ρωσία άλλαξε τον Πρεσβευτή της στην Αθήνα, ο οποίος επέδειξε απαράδεκτη ολιγωρία και ενδιαφέρον για τις στρατηγικές υποδείξεις της Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα, σχετικά με τις πραγματικές διαστάσεις του Σκοπιανικού…

· Οι ΗΠΑ μπορούσαν να λύσουν το θέμα με την υιοθεσία της ονομασίας «Βαρτνάρσκα» όπως ονομαζόταν και παλαιότερα το κρατίδιο. Με την επιμονή τους στο «Μακεδονία» έχουν φέρει απέναντί τους τον Ελληνισμό και ενισχύουν έτσι την αναγκαστική ΕλληνοΡωσική προσέγγιση, οδηγώντας σε ριζική ανατροπή τα γεωπολιτικά δεδομένα…

· Η Ελλάδα δεν θα διστάσει να βγει από το ΝΑΤΟ εάν απειληθεί στα ζωτικά της συμφέροντα και το ΝΑΤΟ δεν την υπερασπιστεί εγκαίρως και προκαταβολικώς. Η αναγνώριση «Μακεδονίας» είναι ευθεία απειλή εναντίον των ζωτικών ελληνικών συμφερόντων, όπως και οι τουρκονατοϊκές παραβιάσεις και απειλές στο Αιγαίο! Η Ελλάδα θα βγει από μια Συμμαχία που την οδηγεί σε Τυραννία και Εθνική Συρρίκνωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, εάν προχωρήσουν!

· Η Μόσχα, φυσικά δεν θα αφήσει ανυπεράσπιστη τότε την Ελλάδα, σαν την μοναδικότερη ευκαιρία στην Ιστορία της… Η Ελλάδα έχει λοιπόν ισχυρό διπλωματικό οπλοστάσιο και προτάσεις πάρα πολύ ελκυστικές ήδη, για να συνεχίσει να κάθεται να δίνει μαθήματα στοιχειώδους ιστορίας στα αμαθή στελέχη του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κάνουν τα πάντα για να αποσταθεροποιήσουν σε Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Αιγαίο και Κύπρο τον Ελληνισμό. Τον θεμελιωτή του Δυτικού Πολιτισμού! Τον διαρκή και ματωμένο υπερασπιστή της Ευρωπαϊκής Ελευθερίας! Τη μάνα και τον εφευρέτη της Δημοκρατίας!

· Ο νέος Αμερικανός Ηγέτης, θα έπρεπε ήδη να έχει πληροφορηθεί που οδηγούν την Ελλάδα οι άνθρωποι του Μπους! Και να ανακοινώσει την πρώτη επίσκεψή του άμεσα στη Μακεδονία, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη μας και τους Βασιλικούς Μακεδονικούς Τάφους στη Βεργίνα! Για να κατανοήσει από κοντά το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληρονομήσει και ξεπερνά σε διαστάσεις όλα τα άλλα - ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ]





70 «ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ» ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Είχαμε την δυνατότητα από τις ΗΠΑ να συλλέξουμε όλο το υλικό και να καταγράψουμε όλα τα γραφέντα και διατυπωθέντα, στον εδώ Τύπο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πρόκειται ως αυτή την στιγμή για 70 "ανταποκρίσεις" και «άρθρα γνώμης», που διαπνέονται όλα ανεξαιρέτως από το ίδιο πνεύμα, την ίδια μεθοδολογία, τα ίδια επίθετα, όπως αυτό το bohemian, το ίδιο λεκτικό, που δεν χωράει καμμιά αμφιβολία, ότι εκπoρεύθηκαν από ένα και το αυτό Κέντρο.. Τα θέτουμε, συνοπτικά, στην κρίση των Ελλήνων αναγνωστών.



ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΙΚΟ

«Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» βλέπουν τη Θεσσαλονίκη…

Θα αρχίσουμε με την κορωνίδα του «άρθρου» της Anne Applebaum, που είδε το φως της δημοσιότητας, στην «Ουάσιγκτον Ποστ», στις 23 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τύπο, που έχει άμεσες προσβάσεις στο αμερικανικό και βρετανικό Intelligence, με τίτλους, χωρίς υπερβολή. Θεωρείται η κατ' εξοχήν ειδική για τις ανακατατάξεις στα Βαλκάνια, τα οποία έχει καλύψει πολλάκις, με ιδιαίτερα συμπάθεια προς τους Σκοπιανούς και τους Αλβανούς. Ήταν εκείνη που έγραψε πρόσφατα «άρθρο» για τον αντισημιτισμό που επικρατεί, τάχα, στη Θεσσαλονίκη, και πολύ πρόσφατα για τον αντισημιτισμό στη Ρωσσία.. Είναι ανακατεμένη και στην εκδήλωση της οργάνωσης «The Women's Committee Washington National Opera» που, στα καλά καθούμενα διοργανώνει με την Washington National Opera, παράσταση, στις 7 Φεβρουαρίου 2009, αφιερωμένη στο «Θεσσαλονίκη. Στολίδι των Αιώνων!». Εκδήλωση φοβερά ύποπτη, εν τόπω και χρόνω, παρά το γεγονός ότι τελεί και υπό την αναγκαστικά ευγενή αιγίδα της Πρεσβείας μας, εδώ στην Ουάσιγκτον. Την φροντίδα έχουν οι Rebecca Miller και Sally Cox. Και ήταν εκείνη που παρουσίασε την Θεσσαλονίκη, ως Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων… με ότι αυτό συνεπάγεται και σχεδιάζεται για το μέλλον…

Αυτή λοιπόν η δημοσιογράφος έγραψε «άρθρο», άκρως επικίνδυνο και αρνητικό, για τις ταραχές στην Ελλάδα, στην «Ουάσιγκτον Ποστ», λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι σοβαρή χώρα και της οποίας η μοναδική συνεισφορά στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ είναι η πεισματική της άρνηση να μην επιτρέψει την διεθνή αναγνώριση της «Μακεδονίας», εκτός αν η τελευταία αλλάξει το όνομά της. Και ότι οι Έλληνες είναι ελεεινοί γιατί χάλκευσαν οικονομικά στοιχεία, για να να μπεί η χώρα στην ζώνη του ευρώ. Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός, πως γράφει για διεφθαρμένη Ελλάδα και για την απομάκρυνση του κ. Καραμανλή από την εξουσία. (δείτε αναλυτικά προηγούμενη ανταπόκριση και σχετικό Δελτίο του ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ, που προκάλεσε ήδη παρέμβαση της Πρεσβείας μας στην Ουάσιγκτον προς την εφημερίδα, με οδηγίες εννοείται της Αθήνας – δείτε στο ένθετο)





Την ίδια εκείνη ημέρα, η «Ουάσιγκτον Ποστ» ασχολήθηκε κα με τις βόμβες μολότωφ κατα του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, ενώ δεν περνάει μέρα που να μην αναφέρεται για τις ταραχές στην Ελλάδα, ακόμη και αν είναι υποτονικές, ωσάν να είναι τμήμα της αμερικανικής επικράτειας!..



Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ «BIG –BANG» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!

23 Δεκεμβρίου, το Αμερικανικό Κρατικό Ραδιόφωνο μετέδωσε την συνέντευξη του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργου Παπανδρέου, στο βρετανικό δίκτυο BBC, με την οποία καταφέρεται (προς τα έξω) εναντίον της Ελληνικής Κυβέρνησης, ζητά την παραίτηση της και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, γεγονός που έχει θορυβήσει σε τέτοιες κρίσιμες ώρες ακόμη και Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, που ορισμένοι εξ αυτών φέρονται, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, αποφασισμένοι να στηρίξουν την τωρινή Ελληνική Κυβέρνηση, παρά να παίξουν έστω και στο ελάχιστο το παιχνίδι του Μπους και των Μυστικών του Υπηρεσιών!!! Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει βεβαίως καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, διάλυση του ΠΑΣΟΚ και δημιουργία ισχυρού πολιτικού μετώπου με Βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, που θα κληθούν να λάβουν μέρος στην υπάρχουσα Κυβέρνηση, με έναν ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ «BIG-BANG», αφού θα ταχθούν με το μέρος της σε περίπτωση περαιτέρω Εθνικής Υπονόμευσης ή Αποσταθεροποίησης, όπως αυτή που εξυφαίνεται…

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι ευνόητο ότι θα βρεθούν εκτός «νυμφώνος» οι Γιώργος Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι και θα οδηγηθούν σε θλιβερή μοναξιά, καθώς κρίθηκε από πολλούς η στάση τους υπερβολικά αρνητική, την ώρα που η χώρα δεχόταν κύματα μια πρωτόγνωρης λαίλαπας, σε δύο μέχρι τώρα φάσεις! Πύρινης το καλοκαίρι του 2007, «τρομοκρατικής» το χειμώνα του 2008…



ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Στις 24 Δεκεμβρίου πάλι, παραμονή Χριστουγέννων, κάποιος Μπρόνης Πολυχρονίου, δημοσίευσε στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ» του Καΐρου, παρόμοιο κατάπτυστο «άρθρο» με την «Ουάσιγκτoν Πόστ». Επικαλείται μάλιστα και το περίφημο βρετανικό περιοδικό "Economist"… Ο «κύριος» Πολυχρονίου μας λέει, σε πολύ γενικές γραμμές, ότι είναι διεφθαρμένη η ελληνική κοινωνία, στην Ελλάδα διαλύονται τα πάντα, επέρχεται διάλυση της παιδείας, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι, ο ελληνικός λαός φοβάται για το μέλλον, η ανεργία έφθασε στο 29%, η ιδιωτικοποίηση της παιδείας κατάντησε εμπόριο, χρησιμοποιεί και αυτός τον όρο boehemian της Anne Applebaum, ενώ η Κυβέρνηση Καραμανλή σημειώνει πως είναι διεφθαρμένη και πρέπει να φύγει, ότι η Αθήνα είναι εμπόλεμη ζώνη και άλλα παρόμοια, για να καταλήξει στη σύσταση προσέξτε τους νέους Έλληνες που φέρουν βόμβες μολότωφ! Η εφημερίδα «Αλ Αχράμ του Καΐρου! Από πού κι ως πού…



«ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»…

Εν τω μεταξύ, στις 20 Δεκεμβρίου, στο Σαν Φραντζίσκο στις ΗΠΑ, 70 και πλέον κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε μεγαλοκατάστημα της οδού Μάρκετ και τα έκαναν λίμπα, με το σύνθημα «Αλληλεγγύη στην Ελληνική εξέγερση για την ανατροπή της Ελληνικής Κυβέρνησης»!!! Η Αστυνομία συνέλαβε τρεις…




ΓΚΡΕΓΚΟΡΥ ΠΑΠΠΑΣ

Στο μεταξύ, μέχρι σήμερα, φιλοξενήθηκαν δηλώσεις για τις ταραχές, στην εφημερίδα «Λος Άντζελες Τάιμς» του Τζων Σητιλίδη του Wilson Center της Αμερικανικής Πρωτεύουσας, το οποίο είναι φορέας της Αμερικανικής Κυβέρνησης, πασίγνωστο παρακλάδι του αμερικανικού Intelligence, καθώς και του Αλέξη Παπαχελά της «Καθημερινής».


Ακόμη του Γκρέγκορυ Πάππας, που εργάζεται για το Σταίητ Ντηπάρτμεντ και βρέθηκε στην Αθήνα ειδικά για τις ταραχές (!), στις εφημερίδες «Ουάσιγκτον Τάιμς» και στους «Φαινάνσιαλ Τάιμς». Ο Ομογενής αυτός διετέλεσε ένα διάστημα και ένοπλος φρουρός του πρώην Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, όταν ήταν Πρέσβης στην Ελλάδα. Το είδαμε με τα μάτια μας στη Φλώριδα, όταν ο Νίκολας Μπέρνς, ως Πρέσβης, παρέστη σε συνέδριο της ΑΧΕΠΑ.

Ο Γκρέγκορυ Πάππας, λοιπόν, έφθασε έκτακτα στην Αθήνα και ταμπουρώθηκε σε διαμέρισμα στο Κολωνάκι, από όπου και καταγράφει τα πάντα, για λογαριασμό Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας, και στέλνει, συνάμα, και στημένες και «ανταποκρίσεις». Ομογενής δε πράκτορας, φίλος του, εξεπλάγη για το πώς τάχα διέρρευσε αυτό! Σύντομα, αναμένεται και κείμενο από τον Σπύρο Ριζόπουλο, χωρίς να γνωρίζουμε τι σχέση μπορεί να έχει με όλα αυτά, πέρα από το ότι είναι ένας καλός ειδήμονας περί τα Αλβανικά, και βαθύς γνώστης του ελληνικού πολιτικού συστήματος, με το οποίο ασχολείται. Σήμερα, για παράδειγμα, είναι ειδικός σύμβουλος για επικοινωνιακά θέματα του Υπουργού, κ. Φώλια.




ΟΙ «ΒΑΡΙΕΣ» ΚΑΙ ΑΡΕΣΤΕΣ «ΓΝΩΜΕΣ»

ΠΟΥ «ΕΚΘΕΙΑΖΟΥΝ» ΔΙΕΘΝΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

Είδαμε πάντως στις ΗΠΑ και μια αχαρακτήριστη «ανταπόκριση» της Ανθής Καρασσάβα, που ζει μόνιμα στην Αθήνα, στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», και η οποία επαίρεται πως είναι εμπειρογνώμονας για την «17 Νοέμβρη»... Βλέπετε δεν μπορεί να λείψει ο Μάρτης ποτέ από την Τεσσαρακοστή. Ομογενής, εκ Καναδά ορμώμενη, έχει καταστήσει την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, «αμπελοχώραφό» της, όπως αντιλαμβάνεται όποιος συνομιλήσει για λίγο μαζί της...


Είδαμε και λόγια του Στάθη Καλύβα στην «Ουάσιγκτον Πόστ». Πρόκειται για κάποιον αναδυόμενο «πολιτικό αναλυτή», με περγαμηνές από τα αμερικανικά Πανεπιστήμια, που γράφει τώρα και στο «Βήμα»…


Όλοι τους σχεδόν πάντως, αυτοί στους οποίους προσφεύγουν τα Αμερικανικά ΜΜΕ, είναι ένας και ένας διαλεγμένοι, και δίνουν την εντύπωση πως «συναγωνίζονται» μεταξύ τους ποιος θα φανεί πιο αρεστός στους Αμερικανούς. Και κοντά σ΄ αυτούς, τους Έλληνες, υπάρχουν και 38 Αμερικανοί, που ασχολήθηκαν διεξοδικά με τα γεγονότα στην Ελλάδα, τις μέρες αυτές.



ΑΠΟ ΚΑΝΑΔΑ

Από τον Καναδά, εμφανίστηκε και ο Ομογενής «δημοσιογράφος» Δανιήλ Προυσαλλίδης, με έδρα δράσης την Οττάβα, που κατέκλυσε την χώρα με απαράδεκτα κείμενα, όπως ότι η Ελλάδα διαλύεται, η Κυβέρνηση Καραμανλή είναι διεφθαρμένη, το ΒΒC υποστηρίζει ότι για όλα φταίει ο Καραμανλής, ότι υπάρχει μεγάλη ανεργία, οικονομικό χάος, διαφθορά, αναρχία, απουσία Αρχών, διάλυση των πάντων και πολλά άλλα παρόμοια. Για την επικράτηση των ισχυρισμών του επικαλείται ανάλογα κείμενα Ελλήνων Καθηγητών Πανεπιστημίου, τους οποίους και κατονομάζει. Τους εξής: Βασιλική Γεωργάντου, Νίκος Δεμερτζή, Περσεφόνη Ζέρη, Ηλία Κατσούλη, Θωμά Κοβιάτο, Θάνο Λίποβιτς και Παντελή Βασάκο. Επικαλείται ακόμη και τον Καθηγητή Σταύρο Δαλάκα, που κάνει λόγο για οχλοκρατία στην Ελλάδα…



ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΤΙΜΕΣ

Στις 15 Δεκεμβρίου πάλι, μέσα σε μια μέρα, είδαμε τις εξής αθλιότητες:

Η εφημερίδα «Λος Άντζελες Τάιμς» έγραψε, ανάμεσα στ' αλλα: Η κεντροδεξιά Κυβέρνησης της Ελλάδας μάχεται για να επιζήσει. Οι Ηγέτες της Κεντροαριστεράς απαιτούν νωρίς εκλογές. Πολλά σκάνδαλα από την Κυβέρνηση Καραμανλή. Η Ελλάδα είναι η πιο αδύνατη οικονομική χώρα της Ευρώπης.



CNN: ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

Το CΝΝ μετέδωσε: Τα παιδιά των μεταναστών βασανίζονται από την Ελληνική Αστυνομία, κάτι που αντιπαρέρχεται η Κυβέρνηση Καραμανλή και οι διάφοροι φορείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ελλάδα είναι ανίκανη να προστατέψει τα παιδιά των παρανόμων μεταναστών

Read more...

Νέα Ίμια;

Η όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας στον εναέριο χώρο του ανατολικού Αιγαίου με πυκνές παραβιάσεις, εμπλοκή σε σκληρές αερομαχίες, ακόμα και υπερπτήσεις μόλις 100 μέτρα πάνω από τα Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι αποτελεί ένα σαφές μήνυμα της γειτονικής χώρας:

Η Άγκυρα περνά σε ένα νέο επίπεδο προκλητικότητας. Δεν αμφισβητεί μόνο το εύρος των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου μας, νησίδες και βραχονησίδες -αφού κατοχύρωσε με τις συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ενυπογράφως την ύπαρξη «γκρίζων ζωνών». Πλέον, αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία ακόμα και σε κατοικημένα νησιά, που κατά την αντίληψη του τουρκικού κατεστημένου αποτελούν «γκρίζες ζώνες».

Άλλωστε, η «ΤPAO» (Δημόσια Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου) έχει δημοσιεύσει στην Ετήσια Έκθεση 2008 τα σχέδια της για έρευνες υδρογονανθράκων το 2009 τόσο στο Βόρειο Αιγαίο όσο και στην Αν. Μεσόγειο.

Επομένως, ένα θερμό επεισόδιο χαμηλής κλίμακας (κατάρριψη αεροσκάφους ή βύθιση πλοίου) χωρίς ακριβή γνώση των συνθηκών και χωρίς «νικητές και ηττημένους» θα βόλευε την Τουρκία προκειμένου το θέμα και να μην φτάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά να οδηγήσει την Ελλάδα σε παραχωρήσεις στο Αιγαίο μέσα από διμερείς συμφωνίες.

Επιδίωξη της τουρκικής προκλητικότητας είναι η ουδετεροποίηση του μισού Αιγαίου με το επιχείρημα ότι αποτελεί «ημίκλειστη θάλασσα», «ζωτικών συμφερόντων» για την Τουρκία.

Όσο η Ελλάς δεν προσκαλεί ξένες εταιρίες πετρελαίου για έρευνα και άντληση θα διατηρεί την Τουρκία ως de facto συγκυρίαρχο στο Αιγαίο. Η Τουρκία θα εκτεθεί στη διεθνή κοινότητα, όταν αμφισβητήσει επίσημες διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με άλλα κράτη και όχι σε θεωρητική βάση όπως σήμερα.

Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι εδώ και 13 χρόνια είμαστε θεατές ενός εν εξελίξει σχεδίου αναδιάταξης του γεωστρατηγικού χώρου στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Προφανώς, η ελληνική πολιτική ηγεσία, ασχέτως κυβερνώσης παρατάξεως, έχει συναινέσει σ' αυτό. Έτσι εξηγείται η συνεχής υποχωρητικότητα, που ούτε φυσιολογική, ούτε τυχαία μπορεί να είναι. Όχι τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό.

Ένα δείγμα του πόσο ελάχιστα μας υπολήπτονται οι γείτονες είναι το εξής: Όταν λαθρομετανάστες εισβάλλουν στο Αιγαίο από τα τουρκικά παράλια, σπεύδουμε να τους περιμαζέψουμε. Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι που μας τους «στέλνουν» σπεύδουν να ενημερώσουν απειλητικά τα πλοία και τα εναέρια μέσα μας ότι «βρίσκονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα».

Η Τουρκία παίρνει σταδιακά (ανά δεκαετία) αυτά που θέλει χωρίς σύρραξη, ακίνδυνα και άκοπα. Κυριαρχεί δε η εντύπωση πως η Ελλάς υστερεί σε άψυχο και σε έμψυχο υλικό, καθώς εδώ έχει διαβρωθεί το εθνικό φρόνημα λαού και στρατού.

Το ερώτημα είναι αμείλικτο: Αν η Τουρκία κλιμακώσει την ένταση και δεν αποφευχθεί το θερμό επεισόδιο, η Ελλάδα διαθέτει πολιτική και στρατιωτική ηγεσία άξιες να το διαχειριστούν χωρίς κόστος για την πατρίδα μας;

Σίγουρα κανείς σώφρων δεν επιθυμεί τη σύρραξη. Το μέλλον είναι στη συνεργασία και την καλή γειτονία, χωρίς όμως συνεχή ενδοτικότητα και κατευνασμό, γιατί μία Τουρκία αποθρασυνόμενη σίγουρα θα κλιμακώνει περισσότερο τις διεκδικήσεις της, οι αξιώσεις της θα γίνονται όλο και πιο παράλογες και θα επιζητήσει κάποια στιγμή τη σύρραξη.

Αναδημοσίευση από το http://tsilimigrasyiannis.blogspot.com/

Read more...

Τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο




του Όμηρου Φωτιάδη
Οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει έξι περιοχές στο FIR Αθηνών, για την πραγματοποίηση αεροναυτικών ασκήσεων. Στο κεντρικό Αιγαίο και νότια της Ρόδου, για τις 13, 21, 26 και 29 Ιανουαρίου 2009.
Οι δεσμεύσεις έχουν διάρκεια έως τις 30 Ιανουαρίου 2009. Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν χωρίς πυρά (TASMO).
Το διάστημα μέχρι την λήξη των Τουρκικών ασκήσεων στο Αιγαίο, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς αναμένονται και πάλι προκλητικές ενέργειες εκ μέρους των Τούρκων.
Οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει και περιοχές του...Ελληνικού Πεδίου βολής ΄Ανδρου.
Το Πεδίο Βολής ΄Ανδρου, έχει μπει στο στόχαστρο των Τούρκων, οι οποίοι επιθυμούν την κατάργηση των ενεργών Πεδίων Βολής στο Αιγαίο.
Κύριος στόχος της ΄Αγκυρας είναι η κατάργηση των Πεδίων Βολής της ΄Ανδρου και της Σιθωνίας, τα οποία δεσπόζουν από στρατηγικής άποψης στο Αιγαίο.
Πρωταρχικός στόχος της ΄Αγκυρας είναι με τις αδιάλειπτες και συνεχείς της προκλήσεις, να επιβάλει καθεστώς «συνδιοίκησης - συνδιαχείρισης» στα Πεδία Βολής .
Η ΄Αγκυρα, επικαλούμενη την ύπαρξη τμημάτων του διεθνούς εναερίου χώρου, εντός των Πεδίων Βολής, αξιώνει με συστηματικές ενέργειές της, να υπάρξει κοινή απόφαση για την οριοθέτησή τους.
Η Ελλάδα προ ετών, έθεσε θέμα και αυτή προς την Τουρκία για το Τουρκικό Πεδίο Βολής, έμπροσθεν των Στενών των Δαρδανελίων, γεγονός που μείωσε εν μέρει τις Τουρκικές προθέσεις, αλλά το Ελληνικό αίτημα εγκαταλείφθηκε στην συνέχεια…
Η Τουρκία επιθυμεί την «απεθνικοποίηση» των Πεδίων Βολής μας και την μελλοντική τους κατάργηση, για να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων στην καρδιά του Αιγαίου.
Κατά καιρούς η ΄Αγκυρα (π.χ. 2004, 2005, 2007, 2008) εν ώρα ασκήσεων των Ελληνικών δυνάμεων στα ως άνω Πεδία Βολής, «εισβάλλει» εντός τους, προκαλώντας συνθήκες «θερμού επεισοδίου» . Τα τελευταία έτη 2007, 2008, η ΄Αγκυρα έχει εντείνει κατακόρυφα τις αξιώσεις επί των Ελληνικών Πεδίων Βολής.
Πρόσφατα, στις 16 Δεκεμβρίου 2008, δύο Τουρκικά F 16, εισήλθαν εντός του Πεδίου Βολής της ΄Ανδρου, την ώρα που 16 Ελληνικά Πολεμικά Πλοία, εκτελούσαν βολές με πραγματικά πυρά. Ο κίνδυνος πρόκλησης «θερμού επεισοδίου» ήταν προφανής.
Ακολούθησε, η υπερπτήση τεσσάρων Τουρκικών F 16 πάνω από το Αγαθονήσι, στις 29
Δεκεμβρίου 2008, και η διπλή τους διέλευση από το Πεδίο Βολής ΄Ανδρου, καταδεικνύοντας τον «διπλό της στόχο». Πέραν των Αγαθονησίου-Φαρμακονησίου, και η αμφισβήτηση της κυριότητος του Πεδίου Βολής ΄Ανδρου. Στην περίπτωση της «εισβολής» στο Πεδίο Βολής ΄Ανδρου, εν ώρα ασκήσεως του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενεργοποιήθηκε το γνωστό «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Ελληνικού και Τουρκικού ΓΕΑ για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και ένα «θερμό επεισόδιο», κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση του Αγαθονησίου.
Μια από τις δεσμεύσεις της Τουρκίας για πραγματοποίηση των ασκήσεών της τον Ιανουάριο, περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της περιοχής του Ελληνικού Πεδίου Βολής της ΄Ανδρου και μάλιστα εντός του Εθνικού Εναερίου Χώρου μας των 10 ν.μ., 6 ν.μ. απόσταση από την Μύκονο και την νήσο Καλόγεροι. Η απόσταση από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι μόλις 34 ν.μ. !
Το Τουρκικό αίτημα για την κατάργηση των Ελληνικών Πεδίων Βολής που καλύπτουν εθνικό και διεθνή εναέριο χώρο, κατατέθηκε στον Διεθνή Οργανισμό Αεροναυτιλίας (ICAO), το 200. Ως αιτιολογικό η Τουρκία επικαλέστηκε τον κανονισμό του ICAO, που αναφέρει ότι χρειάζεται «περιοχική συμφωνία» για Πεδία Βολής υπεράνω ανοιχτής θαλάσσης.
Η Ελλάδα τότε είχε αντιτείνει, την αμοιβαία κατάργηση τέτοιου είδους Πεδίων Βολής, προτείνοντας την κατάργηση του Τουρκικού Πεδίου Βολής των Στενών των Δαρδανελίων, με αποτέλεσμα την υπαναχώρηση της Τουρκίας. Η Τουρκία επανέφερε πρόσφατα εκ νέου το αίτημά της, χωρίς όμως να υπάρξει καμία Ελληνική αντίδραση.
Η Τουρκία με την πρόφαση των ασκήσεων, δεσμεύει ολόκληρες περιοχές του Αιγαίου για όλο το έτος. Τακτικά ανανεώνει τις «δεσμεύσεις περιοχών» για την διενέργεια ασκήσεων, όπως οι Φερτίνα, Ασίκ Ντενίζ, Σενίκ Ντένς, κλπ, με αποτέλεσμα να υπάρχει χώρος για την διεξαγωγή ασκήσεων από Ελληνικής πλευράς, πέραν της εικονικής «Τρίαινας»!
Το Αιγαίο Αρχιπέλαγος, είναι πλέον σε μόνιμη βάση «δεσμευμένο» από τους Τούρκους, ακόμη από την εποχή του «Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ» και παρά τα Μ.Ο.Ε και τις συμφωνίες για την θερινή περίοδο.
Η Τουρκική στρατηγική αμφισβήτησης και διεκδίκησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, είναι διαχρονική και σταθερή, καθώς δεν επηρεάζεται από τις κατά καιρούς
διμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα, οι οποίες στην ουσία είναι κενές περιεχομένου, καθώς η Τουρκία ποτέ δεν έχει τηρήσει και εφαρμόσει!
Μια από τις περιοχές που δέσμευσε η Τουρκία για να «ασκηθεί» τον Ιανουάριο, με την πλήρη συναίνεση της Ελλάδος, βρίσκεται κοντά στην νήσο Καλόγεροι βορείως της ΄Ανδρου. Το σημείο αυτό είναι το «εναρκτήριο» για την αμφισβήτηση της Εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο, από τον 25ο Μεσημβρινό και ανατολικά. Μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2001, η Τουρκία ψήφισε νόμο και ονομάζει ολόκληρη την περιοχή «ως αποκλειστικού Τουρκικού Ελέγχου», φυσικά χωρίς καμία Ελληνική αντίδραση…
Η έναρξη της αμφισβήτησης της Εθνικής Ελληνικής Κυριαρχίας, έγινε προ πολλών ετών, οπόταν η Τουρκία ξεκίνησε να εκδίδει συνεχώς αναγγελίες για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, σε περιοχές περιμετρικά της Λήμνου, προσπαθώντας να «νομιμοποιήσει» παράνομα και πέραν κάθε λογικής, Πεδία Βολής της, μάλιστα εντός του FIR Αθηνών, τα οποία επικαλύπτουν και Ελληνικό Εθνικό Εναέριο Χώρο!
Η περιοχή του Πεδίου Βολής της ΄Ανδρου εμπεριέχεται στους «χώρους εφαρμογής» του Τουρκικού νόμου του 2001, και του 25ου Μεσημβρινού. Η συναίνεση της Ελλάδας, στην δέσμευση της περιοχής για την πραγματοποίηση των ασκήσεων από την Τουρκία, ουσιαστικά «επικυρώνει» εμμέσως, τον Τουρκικό νόμο του 2001.
Τα Υπουργεία Εξωτερικών και ΄Αμυνας, συναποφάσισαν στις 04.12.2008, να επιτρέψουν στην Τουρκία να διεξάγει τις ασκήσεις της και να δεσμεύσει τις περιοχές, που σύμφωνα με τον δικό της νόμο του 2001, θεωρεί «ελεγχόμενες από αυτήν».
Παραχωρήθηκε μέρος του Ελληνικού Πεδίου Βολής της ΄Ανδρου, το οποίο μάλιστα απέχει, μόλις 6 ν.μ. απ0ό τους Καλόγηρους και 6 ν.μ. από την Μύκονο!
Το οξύμωρο είναι πως εγκρίναμε την διεξαγωγή της άσκησης «πέραν των 10 ν.μ. για τις πτήσεις των Τουρκικών αεροσκαφών, ενώ η περιοχή που αιτήθηκε η ΄Αγκυρα, βρίσκεται εντός των 6-10 ν.μ.!
Η ΄Αγκυρα σταθερά και προγραμματισμένα, επιδιώκει την διεκδίκηση ολόκληρου του Ανατολικού Αιγαίου, από τον 25ο Μεσημβρινό και ανατολικά. Εκμεταλλεύεται πλήρως
την Ελληνική ανεπάρκεια και το σοβαρό έλλειμμα «Εθνικής Στρατηγικής» μας.
«Εθνική Πολιτική» δεν υφίσταται, καθώς πέραν της επίκλησης των διεθνών κανονισμών και των συνεχών «διαβημάτων διαμαρτυρίας», η τακτική μας περιορίζεται σε «αντανακλαστικές ενέργειες», και μια συνεχή «συμπτωματική διπλωματία».
Ο πάγιος «κατευνασμός» μας, έχει καταντήσει πλέον «υποτέλεια», και το φαινόμενο της πλήρους «Φινλάνδοποίησης» μας , είναι γεγονός. Πέραν τούτου, η υποτέλειά μας, συνοδεύεται και από άλλο «σύνδρομο» αυτό της «Στοκχόλμης», όπου δεν χάνουμε ευκαιρία, να στηρίζουμε τον «Εθνικό μας αμφισβητία» και «Περιφερειακό ταραξία», παντού διεθνώς και χωρίς μάλιστα να μας το ζητήσει!
Εθνική Στρατηγική και Πολιτική, αγκυλωμένη σε «σύνδρομα» και υποτελείς συμπεριφορές, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ποτέ!
Η Τουρκία σταθερά πετυχαίνει τους στρατηγικούς της στόχους και μάλιστα με την Ελληνική συναίνεση. Πρωτίστως είναι πολύ κοντά πλέον στο να ισχύσει στο Αιγαίο ένα άτυπο προς το παρών καθεστώς «συγκυριαρχίας-συνδιοίκησης», λόγο της ανεπάρκειας της διαχρονικής Ελληνικής καθεστηκυίας πολιτικής τάξης.
Θα μπορούσε έστω και για μια φορά η Ελλάδα να αρνηθεί κάθετα στην Τουρκία, την έγκριση και συναίνεση πραγματοποίησης ασκήσεων, οιασδήποτε μορφής σε περιοχές που εγνωσμένα η Τουρκία αμφισβητεί την Εθνική και Εδαφική μας κυριαρχία.
Από τις πρόσφατες εγκρίσεις, θα μπορούσε να εξαιρέσει και να αρνηθεί την διενέργεια ασκήσεως στα τμήματα του Πεδίου Βολής της ΄Ανδρου.
Να δοκιμάσει τα Τουρκικά αντανακλαστικά, έστω και για μια φορά! Να υπερασπίσει τα Εθνικά μας Δίκαια, προληπτικά και όχι εκ των υστέρων με ανούσια «διαβήματα διαμαρτυρίας», τα οποία ουδεμία αξία έχουν και ως πρακτική καταλογίζονται πλέον ως «παιδαριώδεις αντιδράσεις» μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Αντί να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας, προς την «Ανατολή» και τις ενέργειες της Τουρκίας, το έχουμε μόνιμα στραμμένο προς την «Δύση» και σε τι θα μας πούνε, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Με στραμμένο μονίμως το βλέμμα μας, «δυτικά» εθελοτυφλούμε δίδοντας το δικαίωμα στην αδηφάγο Τουρκία, να ατενίζει και να έχει μονίμως το δικό της βλέμμα, στα δικά μας «οπίσθια». Ουδέποτε η Τουρκία αντιμετώπισε κατάματα το «Ελληνικό βλέμμα» και την σταθερή μας θέληση για την υπεράσπιση του Αιγαίου μας.
Δεκαετίες τώρα ακούμε, πως τα σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα της Ελλάδος. Πως μέσα στα πλαίσια των φορέων της ΕΕ θα λυθούν όλα μας τα προβλήματα. Πως το ΝΑΤΟ εξετάζει με «κατανόηση» τις Ελληνικές διαμαρτυρίες. Πως η Τουρκία θα αλλάξει τακτική, ενόψει της πιθανής εισόδου της στην ΕΕ και τόσα άλλα…
Τρέφουμε ψευδαισθήσεις, καθώς αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα με ρεαλισμό και σθένος. Πότε επιτέλους θα ξυπνήσουμε από τον λήθαργο και θα απαλλαγούμε, από τα κάθε είδους και μορφής «σύνδρομα»?
Οι Τουρκικές ασκήσεις του Ιανουαρίου έχουν ως στόχο, την κατάργηση του Πεδίου Βολής της ΄Ανδρου και την αμφισβήτηση της Εθνικής μας Κυριαρχίας, σε όλο το Αιγαίο από τον 25ο Μεσημβρινό και ανατολικά.
Συναινέσαμε στις προθέσεις και επιδιώξεις της Τουρκίας, για ακόμη μια φορά. Θα δούμε και πάλι «διαβήματα διαμαρτυρίας» σε λίγες ημέρες. Θα ακούσουμε και πάλι δηλώσεις διαμαρτυρίας, και θα χαρακτηρίσουμε την Τουρκία, παράγοντα που δεν επιθυμεί την φιλία μας και τις σχέσεις καλής γειτονίας κλπ.
Η Τουρκία επιθυμεί να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο», λόγο της δικής μας υποτέλειας και υποχωρητικότητας, η οποία πλέον κυμαίνεται σε αδιανόητα επίπεδα…Σε επίπεδα «Εθνικής μειοδοσίας», όσο και εάν φαντάζει υπερβολικός ο χαρακτηρισμός.
Η Ελληνική πραγματικότητα τις τελευταίες εβδομάδες, εξελίσσεται σε μια «επικίνδυνη ρουτίνα»…Η Τουρκία να υπερίπταται συνεχώς του Αιγαίου, του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας κι εμείς να διαμαρτυρόμαστε υποβαθμίζοντας τα γεγονότα και συστήνοντας ψυχραιμία…Προς ποιόν απευθύνεται η σύσταση της «ψυχραιμίας» κανείς δεν μας εξήγησε…Τι εννοούν «ψυχραιμία» ετυμολογικά και πάλι δεν μας λένε…
Οι λέξεις έχουν την σημασία τους, την δυναμική τους. Από πότε η υποτέλεια αντικατέστησε την ψυχραιμία κανείς δεν μας εξήγησε…
Πέραν όλων των ως άνω, όλοι μας θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε διαδόσεις και πληροφορίες, που φέρουν τους Τούρκους να μετακινούν στρατεύματα στην Μικρά Ασία, πως βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή στον ΄Εβρο και όσα άλλα κυκλοφορούν, τις τελευταίες ημέρες.
Εδώ όντως χρειάζεται ψυχραιμία και σωφροσύνη σε όσα «ακούμε». Ουδεμία ασφαλής και αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης δεν κάνει λόγο για τέτοιου είδους ενέργειες.
Ευχή του ιστολογίου μας, είναι η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με «Εθνική Ψυχραιμία» τις Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, απαλλαγμένη από τα «σύνδρομα υποτέλειας» και τις «ασθένειες του κατευνασμού».
Αναδημοσίευση από το http://strategy-geopolitics.blogspot.com

Read more...

Υπόθεση ERGENEKON: Η Τουρκία ανάμεσα στη δημοκρατία και τον κεμαλικό φασισμό

Θεωρώ υποχρέωσή μου να προωθήσω κι εγώ με την σειρά μου κάποιες θέσεις - απόψεις που αναφέρονται σε εθνικά θέματα ή σε θέματα που μπορεί να έχουν εθνικές προεκτάσεις:

Του Σάββα Καλεντερίδη
Το λεγόμενο «βαθύ κράτος» αποτελεί ίσως το πιο πολυσυζητημένο πράγμα στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας. Έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν γραφτεί αρκετές αναλύσεις και μελέτες για το θέμα, οι οποίες τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε συμπεράσματα που μπορούν να χαρακτηριστούν και αυθαίρετα, αφού στηρίζονται σε εκτιμήσεις γύρω από γεγονότα. Δηλαδή, δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα αποδείξεις για ύπαρξη «θεσμοθετημένων» παρακρατικών και παραστρατιωτικών μηχανισμών, με συγκεκριμένη ιεραρχική δομή η οποία διασυνδέεται οργανικά με το στρατό και άλλους φορείς διαχείρισης της κρατικής εξουσίας, οι οποίοι αυτοί μηχανισμοί είναι σε θέση να ελέγχουν τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και να παρεμβαίνουν καθοριστικά, ακόμη και με χρήση ένοπλης βίας, όταν οι κυβερνήσεις δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του βαθέως κράτους. Δηλαδή, μέχρι σήμερα, βλέπαμε το αποτέλεσμα, υποπτευόμασταν ότι πίσω από αυτό είναι το βαθύ κράτος, πλην όμως δεν υπήρχαν οι αποδείξεις, ούτε άλλες πληροφορίες που θα καθιστούσαν έστω και κάπως ορατό το περιβόητο «βαθύ κράτος» της Τουρκίας. Αυτά μέχρι πέρυσι, που άρχισε να αναπτύσσεται η φιλολογία περί της κεμαλικής-φασιστικής οργάνωσης«ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ», φιλολογία που σταδιακά εξελίχθηκε σε χειροπιαστή πραγματικότητα, μετά την επιχείρηση σύλληψης δεκάδων μελών της, τον Ιανουάριο του 2008. Ας δούμε παρακάτω το ιστορικό της υπόθεσης, η εξέλιξη της οποίας αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία και μαζί με αυτό μια σειρά από άλλα κρίσιμα ζητήματα, με κυρίαρχο -για μας τους Έλληνες- την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Οι πρώτες αποδείξεις για την κεμαλική-φασιστική οργάνωση «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ»
Στις 2 Μαρτίου του έτους 2001, μια ομάδα του Τμήματος Λαθρεμπορίου και Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Αντίλ Σερντάρ Σατσάν (Adil Serdar SaçanΤσατσάν), μετά από καταγγελία για εκβίαση, εισέβαλε στο διαμέρισμα που στεγαζόταν το γραφείο του δημοσιογράφου Τουντζάι Γκιουνέι (Tuncay Güney). Κατά τη διάρκεια του τυπικού ελέγχου στο γραφείο, οι άνδρες της ασφάλειας έπιασαν «λαβράκι». Ανακάλυψαν και κατάσχεσαν φακέλους με ντοκουμέντα από μια μυστική φασιστική-παρακρατική-παραστρατιωτική οργάνωση, την «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ», για την οποία, μέχρι τότε, όλοι μιλούσαν, αλλά κανείς δεν είχε στοιχεία, για τους σκοπούς, τη δομή, την επάνδρωση και τη σχέση της με το τουρκικό κράτος και τις δομές εξουσίας γενικότερα.Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρέθηκαν στο γραφείο του Γκιουνέι, η οργάνωση είχε σχέσεις με το στρατό και συγκεκριμένα με την στρατοχωροφυλακή, που -εκ του νόμου- έχει εκτεταμένο δίκτυο μονάδων, σταθμών και φυλακίων σε όλη την τουρκική επικράτεια. Η πάλη ανάμεσα στο στρατό, τη ΜΙΤ και την αστυνομία για τον έλεγχο τέτοιων μηχανισμών που, σημειωτέον, ελέγχουν-διαχειρίζονται και τεράστια κεφάλαια προερχόμενα από την ελεγχόμενη και προστατευόμενη από τις αρχές παράνομη δράση ομάδων και συμμοριών, είναι διαχρονική και γνωστή σε όσους παρατηρούν εκ του σύνεγγυς την ιστορική εξέλιξη της σύγχρονης Τουρκίας. Ο αστυνομικός διευθυντής Σατσάν, εκπροσωπώντας τα συντεχνιακά συμφέροντα της αστυνομίας, άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά, για να στριμώξει και να ξεσκεπάσει τους μηχανισμούς της στρατοχωροφυλακής. Έβαλε τον συλληφθέντα Γκιουνέι να καταθέσει επί τρίωρο ό,τι γνώριζε για την ιστορία της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ». Ο Γκιουνέι, για να εξασφαλίσει τα ευεργετήματα του μάρτυρα που παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τέτοιου είδους υποθέσεις, …τα είπε όλα. Σε εκείνη την τρίωρη κατάθεση ο συλληφθείς δημοσιογράφος έδωσε διευθύνσεις και ονόματα για άτομα που επάνδρωναν τα διάφορα τμήματα της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ» και για τους προστάτες τους στις τάξεις των ανωτάτων αξιωματικών, εν ενεργεία ή αποστράτων. Ο αστυνομικός διευθυντής Τσατσάν, κράτησε μια κόπια από τα ντοκουμέντα και από την βιντεοκασέτα της κατάθεσης του Γκιουνέι και παρέπεμψε την υπόθεση αρμοδίως. Φυσικά, η τότε κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετζεβίτ (Bülent Ecevit), «προϊόν και αποτέλεσμα» η ίδια της δράσης της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ», αφού βρισκόταν στην εξουσία μετά από το μεταμοντέρνο πραξικόπημα που έκαναν οι Τούρκοι στρατηγοί, στις 28 Φεβρουαρίου 1997, που οδήγησε στην ανατροπή του Νετζμετίν Ερμπακάν (Necmetin Erbakan), κουκούλωσε το θέμα, όπως κουκούλωσε το περίφημο «Σκάνδαλο ΣΟΥΣΟΥΡΛΟΥΚ» η κυβέρνηση Ερμπακάν-Τσιλέρ, το 1996, κάτω από την αφόρητη πίεση της Τσιλέρ, το κόμμα της οποίας (Κόμμα του Ορθού Δρόμου), ήταν βαθειά χωμένο στο βαθύ κράτος και την «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ». Πάντως από τα ντοκουμέντα που βρέθηκαν στο γραφείο του Γκιουνέι, προέκυπτε ότι το βαθύ κράτος προχωρούσε στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των δομών και των μηχανισμών ελέγχου και χειραγώγησης του συστήματος εξουσίας στην Τουρκία, κάτω από το βάρος των αλλαγών που είχαν προκύψει στη διεθνή πολιτική σκηνή, στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, όπου το πολιτικό ισλάμ και το Κουρδικό Ζήτημα απειλούσαν τις δομές του κεμαλικού και του βαθέως κράτους και την ενότητα του τουρκικού έθνους και κράτους. Ένας άλλος παράγοντας που επέβαλε τον «εκσυγχρονισμό» του βαθέως κράτους ήταν και οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας, που άνοιγαν νέους και επικίνδυνους -κατά την άποψη των ηγετικών στελεχών του βαθέως κράτους- δρόμους στην ενημέρωση της τουρκικής κοινής γνώμης.
Το πρώτο πραξικόπημα της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ»
Ενώ η κυβέρνηση και το κράτος δεν προχώρησαν σε βαθύτερες έρευνες, που θα οδηγούσαν ίσως στην αποκάλυψη της μυστικής οργάνωσης και στην άσκηση διώξεων, η οργάνωση προβαίνει στην πρώτη απόπειρα κεκαλυμμένου πραξικοπήματος, όταν, το Φθινόπωρο του 2001, μεθόδευσε την αντικατάσταση του ασθενούντος τότε πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χουσαμετίν Οζκάν (Hüsamettin Özkan). Με βάση το σκεπτικό της οργάνωσης, ο Ετζεβίτ ήταν ασθενής και αδυνατούσε να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας, εν όψει μάλιστα κρίσιμων εξελίξεων που κυοφορούνταν στο Βόρειο Ιράκ (Νότιο Κουρδιστάν), όπου οι ΗΠΑ προετοίμαζαν ένα κουρδικό κράτος, που θεωρούνταν νάρκη στην ενότητα όχι μόνον του Ιράκ, αλλά και της ίδιας της Τουρκίας. Η άρνηση του Ετζεβίτ να παραδώσει την πρωθυπουργική καρέκλα, οδήγησε σε μια μίνι πολιτική αποσταθεροποίηση με την αποχώρηση του Οζκάν από την κυβέρνηση και το κόμμα. Σημειώνεται ότι ο Οζκάν φεύγοντας «πήρε» μαζί του και 90 βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (DSP) του Ετζεβίτ, πιθανότατα άτομα που διατηρούσαν ισχυρούς δεσμούς με το βαθύ κράτος.Στη συνέχεια η οργάνωση προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να αποτρέψει την τοποθέτηση του μετριοπαθούς στρατηγού Οζκιόκ στη θέση του σκληρού κεμαλιστή και φερόμενου ως ηγετικού στελέχους της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ» αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χουσεΐν Κιβρίκογλου (Kıvrıkoğlu), ο οποίος αποχωρούσε λόγω ορίου ηλικίας. Ο Κιβρίκογλου, πριν αποχωρήσει από τη θέση του, ανέτρεψε τον προγραμματισμό, που τηρείται με ευλάβεια στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και για να εξασφαλίσει την άμεση πρόσβαση της οργάνωσης στη διαχείριση της εξουσίας, τοποθέτησε σε κρίσιμες και ανώτατες θέσεις δυο σκληροπυρηνικά μέλη της οργάνωσης: τον στρατηγό Αϊτάτς Γιαλμάν (Aytaç Yalman) στη θέση του αρχηγού του στρατού ξηράς και το στρατηγό Σενέρ Έρουιγκουρ (Şener Eruygur) στη θέση του αρχηγού της στρατοχωροφυλακής, η οποία σημειωτέον διαθέτει μια πολυμελή και αρκετά αποτελεσματική υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικού. Ο πρωθυπουργός Ετζεβίτ και ο πρόεδρος της δημοκρατίας Σεζέρ αρνούνται μέχρι τελευταίας στιγμής, αλλά τελικά, κάτω από πιέσεις, υποχρεούνται να υπογράψουν το διάταγμα της τοποθέτησης των στελεχών της οργάνωσης «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ» στις κρίσιμες αυτές θέσεις. Τα δυο αυτά άτομα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. Το δεύτερο πραξικόπημα και το βαθύ ρήγμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσειςΜετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002 έχουμε την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία, με το Κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) να παίρνει το 34% των ψήφων και να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση πρώτα υπό τον Αμπντουλλάχ Γκιούλ (Abdullah Gül) και στη συνέχεια υπό τον ίδιο τον Ερντογάν. Η νεοφώτιστη κυβέρνηση του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, το Χειμώνα του 2003 καλείται να διαχειριστεί τον επερχόμενο πόλεμο στο Ιράκ, για τη διεξαγωγή του οποίου οι ΗΠΑ ζητούν πολύ συγκεκριμένες διευκολύνσεις από την Τουρκία: μια σειρά από αεροπορικές βάσεις και λιμάνια και έναν διάδρομο ξηράς, για τη διακίνηση μονάδων, οπλικών συστημάτων και εφοδίων από τα λιμάνια της Μερσίνας και της Αλεξανδρέττας στο Βόρειο Ιράκ (Νότιο Κουρδιστάν), όπου ήταν σχεδιασμένο να ανοίξει το λεγόμενο «Βόρειο Μέτωπο» για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι ΗΠΑ, που θεωρούσαν δεδομένη την αποδοχή των αιτημάτων τους από την Τουρκία, είχαν μεταφέρει ήδη τα στρατεύματα του «Βορείου Μετώπου» με πλοία, τα οποία είχαν αγκυροβολήσει από τον Ιανουάριο στα ανοικτά της Κύπρου και της Μερσίνας. Η τουρκική κυβέρνηση, που φέρεται να είχε δώσει πολιτικές διαβεβαιώσεις για την αποδοχή των αμερικανικών αιτημάτων, αντιμετώπισε την ψυχρότητα και την αντίθεση των εθνικιστών-κεμαλιστών και των στρατηγών, του βαθέως κράτους δηλαδή, στην ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών. Μετά από διεργασίες που κράτησαν 60 ολόκληρες ημέρες και με τα αμερικανικά στρατεύματα να βρίσκονται ήδη μέσα στα αγκυροβολημένα μεταξύ Μερσίνας και Κύπρου πλοία, η τουρκική κυβέρνηση ετοίμασε ένα νομοσχέδιο με το οποίο ικανοποιούνταν τα αιτήματα των ΗΠΑ, και το οποίο έφερε προς ψήφιση στην τουρκική εθνοσυνέλευση, στις 3 Μαρτίου 2003. Για την περίπτωση που η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του δεν είχαν λάβει το μήνυμα του βαθέως κράτους, ο αρχηγός του στρατού ξηράς Αϊτάτς Γιαλμάν (Aytaç Yalman) -τοποτηρητής της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ» στις ένοπλες δυνάμεις- την προηγούμενη ημέρα έκανε δηλώσεις στον κεντρικό δημοσιογράφο-σχολιαστή της Μιλλιέτ Φικρέτ Μπιλά (Fikret Bila), λέγοντας ότι τουρκικές οι ένοπλες δυνάμεις θεωρούν ότι το νομοσχέδιο δεν έπρεπε να εγκριθεί από την τουρκική εθνοσυνέλευση. Ο δημοσιογράφος δημοσίευσε τη «γραμμή» του βαθέως κράτους στην εφημερίδα, φωτογραφίζοντας τον Γιαλμάν, χωρίς όμως να γράψει ανοικτά το όνομά του. Και φυσικά την επομένη ημέρα το νομοσχέδιο απορρίφθηκε, προκαλώντας σοκ και ένα βαθύ ρήγμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Η ανάμειξη της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ» στο Κυπριακό και στο Σχέδιο Αννάν
Η άμεση εμπλοκή και ανάμειξη της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ» στην άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας και του κυβερνητικού έργου δεν σταματάει εδώ. Το ίδιο διάστημα (Άνοιξη 2003) ήταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη σύνταξη και την αποδοχή του Σχεδίου Αννάν ως βάσης διαπραγμάτευσης για την «επίλυση» του Κυπριακού. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλλάχ Γκιούλ έδωσε εντολή στον τότε πρόεδρο του ψευδοκράτους, Ραούφ Ντενκτάς (Rauf Denktaş), να αποδεχτεί το ως άνω σχέδιο ως βάση διαπραγμάτευσης. Παρά την εντολή του Τούρκου πρωθυπουργού, ο Ντενκτάς, κατερχόμενος από το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Χάγης, όπου είχε μεταβεί για συνομιλίες, δήλωνε: «Ήλθα για να πω όχι στο σχέδιο Αννάν». Ήταν φανερό ότι είχε λάβει εντολή από το βαθύ κράτος για την στάση του αυτή, όπως επίσης ήταν φανερό το ότι η εκλεγμένη κυβέρνηση δεν μπορούσε να υλοποιήσει την πολιτική της και τελικά «περνούσε» η πολιτική του βαθέως κράτους.Τις αρχές του 2004 ο Ερντογάν, πιεζόμενος από τα πράγματα, προσπάθησε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού. Τον Ιανουάριο του 2004 συναντήθηκε στο Νταβός με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Αννάν και του ανακοίνωσε ότι η Τουρκία δέχεται την επιδιαιτησία του για την εξεύρεση λύσης, φέρνοντας έτσι το Σχέδιο Αννάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Κόφι Αννάν κάλεσε τα δυο μέρη στη Νέα Υόρκη για διαπραγματεύσεις. Ο Ντενκτάς δέχτηκε πιέσεις από την κυβέρνηση και υποχρεώθηκε να συμπεριλάβει στην αποστολή τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (Mehmet Ali Talat), που είχε κερδίσει τις εκλογές. Ο Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που είχε λάβει από την «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ», περίμενε τη δημοσιοποίηση ανακοίνωσης του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για το Κυπριακό, με βάση την οποία θα καθόριζε τη στάση του στις διαπραγματεύσεις. Η ανακοίνωση δεν έβγαινε και -κυριολεκτικά στο παρά πέντε- ο Ντενκτάς αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με τον μετριοπαθή αρχηγό ΓΕΕΘΑ Χιλμί Όζκιόκ. Ο Οζκιόκ δεν δέχτηκε να βγάλει την ανακοίνωση και είπε στον Ντενκτάς: «Εγώ κινούμαι στα όρια που ορίζει το Σύνταγμα». Την ίδια στιγμή που ο Οζκιόκ έλεγε «όχι», ο αρχηγός του στρατού ξηράς Γιαλμάν και ο αρχηγός της στρατοχωροφυλάκης Ερουιγκούρ έκαναν μυστικές επαφές στην Άγκυρα με επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν στήριξη για την διενέργεια πραξικοπήματος τύπου 28ης Φεβρουαρίου. Το βαθύ κράτος θεωρούσε καταστροφικό για τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα της Άγκυρας και του τουρκισμού το Σχέδιο Αννάν, αφού θα έχανε η Τουρκία το στρατηγικό έλεγχο πάνω στο νησί, έλεγχος που εξασφαλίζεται με την ύπαρξη των δυνάμεων κατοχής. Για να αποτραπεί δε τέτοια εξέλιξη, υπήρχε έτοιμο ένα σχέδιο: το «Σχέδιο Σαρίκουζ», το οποίο δεν ήταν τίποτε άλλο από την σχεδιαζόμενη ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, σε περίπτωση που ψηφίζονταν από τα δυο μέρη στην Κύπρο το Σχέδιο Αννάν. Τελικά το Σχέδιο Αννάν δεν πέρασε και το «Σχέδιο Σαρίκουζ» έμεινε στα συρτάρια ή μάλλον στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στων εμπνευστών του. Από έναν τέτοιον, από τον υπολογιστή του τότε αρχηγού του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, Οζντέν Ορνέκ (Özden Örnek), κάποιος υπέκλεψε και διέρρευσε το σχέδιο του πραξικοπήματος, το οποίο δημοσίευσε το περιοδικό ΝΟΚΤΑ, στο φύλλο της 29ης Μαρτίου του 2007. Φυσικά, το συγκεκριμένο φύλλο του περιοδικού ήταν και το τελευταίο.
Η «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ» αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Προοπτική της Τουρκίας
Ο Ερντογάν, εκτός από την επίλυση του Κυπριακού, ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει και το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το βαθύ κράτος θεωρούσε από την πλευρά του ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι ασύμβατη με την κεμαλική Τουρκία, ενώ ήταν προφανές ότι σε μια ευρωπαϊκή Τουρκία δεν είχαν θέση μηχανισμοί ούτε φασιστικές οργανώσεις τύπου «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ». Έτσι το βαθύ κράτος οργάνωσε την άμυνά του μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο. Παρά τις αντιδράσεις του βαθέως κράτους, η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προσπαθούσε να χαράξει το δρόμο προς τον εκδημοκρατισμό της χώρας του, όπως άλλωστε επιβάλλεται από τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης και από τις άλλες υποχρεώσεις που απορρέουν από την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Εν τω μεταξύ, το κόμμα και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνουν την επιρροή τους στη λαϊκή βάση της Τουρκίας και μέσα από τη διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας ενισχύουν τη θέση τους στη διαπάλη τους με το βαθύ κράτος. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις το βαθύ κράτος δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Ανώτατοι αξιωματικοί, δικαστές, καθηγητές πανεπιστημίου, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, διάφορες ομάδες και συμμορίες προσπαθούν να αντιπαρατεθούν ο καθένας στον τομέα του τη νόμιμη κυβέρνηση και να ακυρώσουν στην πράξη τις όποιες μεταρρυθμίσεις.
Η εγκληματική δράση της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ»
Ως αποτέλεσμα της δράσης των μηχανισμών, το διάστημα αυτό, εξαπλώνεται στην Τουρκία ένα κύμα εθνικιστικής υστερίας, που υποστηρίζεται από ένα δίκτυο εθνικιστικών-πατριωτικών οργανώσεων και προπαγανδίζεται από εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικά κανάλια, ιστοσελίδες κλπ. Εκδίδονται βιβλία τα οποία στηρίζονται σε πληροφορίες και σενάρια που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του κράτους, τα οποία, εκτός των άλλων, καταγγέλλουν των πρωθυπουργό Ερντογάν και το κόμμα του ως όργανο της Νέας Τάξης Πραγμάτων και του διεθνούς σιωνισμού. Ομάδες νομικών και δικηγόρων που είναι διασυνδεδεμένοι με αυτό το εκτεταμένο δίκτυο πολυποίκιλης δράσης στην τουρκική κοινωνία, με βάση το περίφημο άρθρο 301, καταγγέλλουν και μηνύουν όποιον ενοχλεί το βαθύ κράτος και τον τουρκισμό. Στις προανακριτικές διαδικασίες και στις δίκες που γίνονται, ομάδες εθνικιστών τρομοκρατούν και διαπομπεύουν τους κατηγορουμένους, τους συγγενείς και τους δικηγόρους που τολμούν να τους υπερασπίζονται. Ανάμεσα σε εκείνους που στοχοποιούνται είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ και ο Αρμένιος δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, λαμβάνουν χώρα μια σειρά από βίαιες και εγκληματικές ενέργειες, μερικές από τις οποίες είναι οι εξής: Στις 5 Φεβρουαρίου 2006, νεαρός εθνικιστής σκότωσε τον καθολικό ιερέα της Τραπεζούντας, πατέρα Σαντόρο, ο οποίος, σύμφωνα με το έγγραφο που έστειλε η αστυνομική διεύθυνση Τραπεζούντας στον εισαγγελέα του Ερζουρούμ, ζητώντας την παρακολούθηση των τηλεφώνων του, «ανέπτυσσε δράση υπέρ των σχεδίων της Ελλάδας για την αναβίωση της ποντιακής ιδέας στην περιοχή». Ένα χρόνο μετά, στις 19 Ιανουαρίου 2007, νεαρός εθνικιστής από την Τραπεζούντα δολοφονούσε στην Κωνσταντινούπολη τον στοχοποιηθέντα από τους μηχανισμούς του βαθέως κράτους Αρμένιο δημοσιογράφο Χραντ Ντινκ, εκδότη της εφημερίδας Άγκος. Τρεις μήνες μετά, στις 18 Απριλίου 2007, πέντε ισλαμιστές-εθνικιστές κατακρεούργησαν τρεις χριστιανούς στην πόλη Μαλάτεια της Τουρκίας, ενώ τους προηγούμενους μήνες είδαν το φως της δημοσιότητας εκατοντάδες άρθρα για την «επικίνδυνη δράση των ιεραποστολών στην Τουρκία, οι οποίες με τη δράση τους απεργάζονται την ενότητα του έθνους και κράτους». Σημειώνεται ότι πάνω στους δράστες βρέθηκαν περίπου εκατό (100) κάρτες sim, από την εξέταση των οποίων διαπιστώθηκε ότι οι δράστες είχαν εκατοντάδες τηλεφωνικές επαφές με στελέχη της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων που υπηρετούσαν στην 2η και την 1η Στρατιά, στη Μαλάτεια και την Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, το διάστημα που γίνονται τα παραπάνω, εκατοντάδες βόμβες εκρήγνυνται σε διάφορες πόλεις του τουρκικού Κουρδιστάν, για να δικαιολογούν κάθε φορά την επέμβαση και τη δράση του τουρκικού στρατού και της στρατοχωροφυλακής στο κουρδικό κίνημα.
Η επέμβαση της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ» στην εκλογή προέδρου της δημοκρατίας
Ενώ το βαθύ κράτος, δια της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ», σπέρνει το θάνατο και κατατρομοκρατεί τους εχθρούς του τουρκισμού, συνεχίζεται η πάλη ανάμεσα στις κεμαλικές-φασιστικές δυνάμεις και την κυβέρνηση. Ο πάλη εντείνεται με τη λήξη της θητείας του προέδρου Σεζέρ (Μάιος 2007), ενώ προβάλλει το ενδεχόμενο να καθίσει στη θέση του προέδρου της δημοκρατίας ο ίδιος ο Ερντογάν. Δεκάδες μαζικές οργανώσεις, οι οποίες εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι είτε είχαν οργανική σχέση είτε υποκινούνταν από το βαθύ κράτος και την «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ», διοργάνωσαν συλλαλητήρια, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην εκλογή ισλαμιστή προέδρου της δημοκρατίας. Συντονιστής στις συγκεντρώσεις αυτές ήταν ο απόστρατος στρατηγός Σενέρ Ερουιγκούρ, πρόεδρος των Συλλόγων Κεμαλιστικής Σκέψης σε παντουρκικό επίπεδο. Ποτέ δεν έγινε γνωστό πού βρέθηκαν τα κεφάλαια για τις τεράστιες εκείνες συγκεντρώσεις. Στις 14 Απριλίου 2007, νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο σκληροπυρηνικός κεμαλιστής και μέλος της οργάνωσης «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ», Γιασάρ Μπουγιούκανιτ (Yaşar Büyükanıt), έκανε ανοικτή παρέμβαση, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι: «ο νέος πρόεδρος δεν θα πρέπει να είναι μόνο λόγοις, αλλά έργοις πιστός στο κοσμικό καθεστώς». Ο Ερντογάν, δεχόμενος εισηγήσεις συνεργατών του, τελικά δεν θέτει ο ίδιος υποψηφιότητα και στις 24 Απριλίου 2007 ανακοινώνει την υποψηφιότητα του μέχρι τότε υπουργού εξωτερικών Αμπντουλλάχ Γκιούλ. Ήδη φαίνεται ότι η Τουρκία θα αποκτήσει τον πρώτο ισλαμιστή πρόεδρο. Μπροστά σε αυτή την προοπτική το βαθύ κράτος ανασυντάσσεται και θέτει στην πρώτη γραμμή του «αγώνα» το ΓΕΕΘΑ. Το βράδυ της 27ης Απριλίου 2007, και ενώ όλα δείχνουν ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της δημοκρατίας, στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού ΓΕΕΘΑ αναρτάται μια ανακοίνωση που ανατρέπει τα δεδομένα. Στην ουσία ο στρατός και το ΓΕΕΘΑ, ως θεσμός, προειδοποιούν ανοιχτά ότι: «…ο νέος πρόεδρος δεν θα πρέπει να είναι μόνο λόγοις, αλλά έργοις πιστός στο κοσμικό καθεστώς… οι συζητήσεις που γίνονται τις τελευταίες για το θέμα της εκλογής του προέδρου της δημοκρατίας έχουν θέσει υπό διαπραγμάτευση τον ίδιο τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Η κατάσταση αυτή παρακολουθείται με ανησυχία από τις Τ.Ε.Δ. Δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι σε αυτές τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις οι Τ.Ε.Δ. δηλώνουν ενεργό παρόν, ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπεραμυνθούν του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Επί πλέον οι Τ.Ε.Δ. δηλώνουν ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετες με αρνητικές κρίσεις και σχόλια που γίνονται με αφορμή αυτές τις συζητήσεις και ότι αν χρειαστεί θα δέιξουν την αντίδρασή τους ενεργά και με ξεκάθαρο τρόπο. Κανείς να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό...»
Η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων και η σχεδιαζόμενη απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν
Στις 18 Μαΐου 2007 ένα πρωτοφανές γεγονός έρχεται να συνταράξει την κοινή γνώμη στην Τουρκία. Μετά από τηλεφωνική καταγγελία για ύπαρξη μιας ομάδας που σχεδιάζει τη δολοφονία του πρωθυπουργού Ερντογάν και του συμβούλου του Τζουνεΐτ Ζάπσου (Cüneyd Zapsu), η αστυνομία εισβάλλει σε ένα διαμέρισμα στη συνοικία Έργιαμαν (Eryaman) της Άγκυρας και συλλαμβάνει το λοχαγό Μουράτ Ερέν (Murat Eren), της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı), τον υπολοχαγό Γιακούπ Γιαϊλά (Yakup Yayla) και τους μονίμους υπαξιωματικούς Ερκούτ Τάς (Erkut Taş) και Γιασίν Γιαμάν (Yasin Yaman), εξειδικευμένοι στην κατασκευή βομβών. Μαζί με τους στρατιωτικούς συνελήφθησαν και επτά πολίτες, ενώ στο διαμέρισμα βρέθηκε μεγάλος αριθμός πυρομαχικών του στρατού, ΤΝΤ, ρολόγια που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή βομβών, στρατιωτικά έγγραφα με σχέδια για τον έλεγχο όλων των συνοικιών της πόλης σε περίπτωση πραξικοπήματος, καθώς και ανάλογα έγγραφα που βρέθηκαν στο γραφείο του Γκιουνέι, το 2001. Το τουρκικό γενικό επιτελείο απαγόρευσε την έρευνα της υπόθεσης από τακτικό ανακριτή και την υπόθεση ανέλαβε η στρατιωτική δικαιοσύνη, η οποία φυσικά υποβάθμισε την υπόθεση σε ένα θέμα παράβασης καθήκοντος σε σχέση με τα πυρομαχικά που βρέθηκαν στο διαμέρισμα και μόνον.
Σε ένα ταβάνι κρίνεται η πολιτική πορεία της Τουρκίας
Εν τω μεταξύ, και ενώ η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του βαθέως κράτους συνεχίζεται κυρίως στο παρασκήνιο, στις 12 Ιουνίου 2007 συμβαίνει ένα γεγονός, που έμελλε να σημαδέψει τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Τουρκίας. Οι ενοικιαστές ενός αυθαιρέτου σπιτιού, στη συνοικία Ουμράνιγιε 12 (Ümraniye) της Κωνσταντινούπολης, βρήκαν τυχαία στο ταβάνι του σπιτιού που διέμεναν ένα κιβώτιο στο οποίο υπήρχαν 27 χειροβομβίδες και φάκελοι με διάφορα έγγραφα. Ανέφεραν το γεγονός στην αστυνομία, η οποία με έκπληξη διαπίστωσε ότι οι χειροβομβίδες ήταν ίδιες με αυτές που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός, ενώ τα έγγραφα που υπήρχαν στους φακέλους παρέπεμπαν στην μυστική-φασιστική οργάνωση «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ». Προχωρώντας ακόμη περισσότερο τις έρευνες η αστυνομία βρέθηκε μπροστά σε μια ένοπλη επιχειρησιακή ομάδα της μυστικής οργάνωσης, η οποία ήταν υπεύθυνη για την ένοπλη επίθεση εναντίον των μελών του Αρείου Πάγου στην Άγκυρα (17 Μαΐου 2006), στην οποία ο δικηγόρος Αρπασλάν Ασλάν (Alparslan Arslan), υποκινούμενος από την οργάνωση, σκότωσε έναν και τραυμάτισε τέσσερις αρεοπαγίτες. Ο Ασλάν δήλωσε δημόσια ότι προέβη στη συγκεκριμένη πράξη ωθούμενος από τα ισλαμικά του αισθήματα, θεωρώντας ότι ο Άρειος Πάγος είναι ένα από τα κέντρα του κεμαλισμού, που καταπιέζουν τους ισλαμιστές στην Τουρκία. Στην κηδεία του αρεοπαγίτη συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και η τελετή μετατράπηκε σε αντικυβερνητική διαδήλωση. Ο Ερντογάν γιουχαΐστηκε, ο υπουργός δικαιοσύνης προπηλακίστηκε, ενώ ο Μπουγιουκανίτ και οι άλλοι στρατηγοί καταχειροκροτήθηκαν. Μια προβοκάτσια που πρέπει να διδάσκεται στις σχολές διπλωματίασκαι πολιτικών επιστημών. Η πράξη αυτή, μαζί με άλλες που θα ακολουθούσαν, προετοίμαζε το σκηνικό για τη δυναμική επέμβαση των δυνάμεων του βαθέως κράτους και του ίδιου του στρατού εναντίον του «ισλαμικού κινδύνου», που εκφραζόταν από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και από την κυβέρνηση Ερντογάν. Από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψε επίσης ότι οι δυο βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν εναντίον των γραφείων της εφημερίδας Τζουμχουριέτ (προπύργιο του κεμαλισμού), στην Κωνσταντινούπολη, επιθέσεις που αποδόθηκαν σε ισλαμιστές, έγιναν με χειροβομβίδες που είχαν τον ίδιο αριθμό μερίδας με τις χειροβομβίδες που βρέθηκαν στο κιβώτιο, στο ταβάνι του αυθαίρετου σπιτιού στο Ουμράνιγιε. Οι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον της Τζουμχουριέτ έγιναν για να συμπληρωθεί το σκηνικό του «ισλαμικού κινδύνου». Μετά από την εξέταση των στοιχείων, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις 14 ατόμων, στην πλειοψηφία τους απόστρατοι αξιωματικοί, οι οποίοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την κατηγορία της σύστασης τρομοκρατικής οργάνωσης.
Οι εκλογές του Νοεμβρίου 2007
Ενώ η έρευνα για την υπόθεση αυτή προχωρούσε με βραδείς ρυθμούς, αφού οι διωκτικές και δικαστικές αρχές βρήκαν μπροστά τους τις υπηρεσίες του κράτους, δηλαδή τον ίδιο το στρατό και την περιβόητη Διεύθυνση Ανορθοδόξου Πολέμου (Özel Harp Dairesi), τη μετονομασθείσα σε Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı), στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2007 το κόμμα του Ερντογάν κατήγαγε λαμπρή νίκη, λαμβάνοντας το 47% των ψήφων, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό για τα δεδομένα της Τουρκίας. Με τη συγκεκριμένη νίκη η κυβέρνηση Ερντογάν ένοιωσε ότι ισχυροποιεί τη θέση της απέναντι στο βαθύ κράτος και προχώρησε σε αθόρυβη -αλλά στενή- παρακολούθηση των ηγετικών στελεχών της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ» και των επικεφαλής των διαφόρων ομάδων παράνομης, αλλά και νόμιμης δράσης. Τα στοιχεία που συλλέγονται, κυρίως από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και από παρακολουθήσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και από παγιδεύσεις χώρων όπου συσκέπτονταν τα ανώτερα στελέχη ενός επιχειρησιακού σκέλους της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ», οδηγούν στην επιχείρηση μαζικής σύλληψης 33 μελών της οργάνωσης. Στη συνέχεια ο εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης, με βάση τα στοιχεία που βρέθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων και τα στοιχεία που προκύπτουν από την εξέτασή τους, διατάσσει τη σύλληψη δεκάδων άλλων ατόμων και αποφασίζει τελικά την προφυλάκιση 44 εξ αυτών. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο υποστράτηγος ε.α. Βελί Κιουτσούκ (Veli Küçük), με πολυσχιδή δράση σε διάφορους τομείς και σοβαρό ρόλο στην «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ». Όταν στις 4:00 το πρωί της 18ης Ιανουαρίου 2008 η αστυνομία, συνοδεία εισαγγελέα, κτύπησε την πόρτα και τού ανακοίνωσε το ένταλμα σύλληψής του, ο Κιουτσούκ ζήτησε την άδεια να βγάλει τις πυτζάμες του και να ντυθεί. Ο εισαγγελέας του έδωσε την άδεια. Ο Κιουτσούκ πήγε στο δωμάτιό του και έκανε από το κινητό του -που υποκλέπτονταν από την αστυνομία- οκτώ τηλέφωνα. Ανάμεσα σε αυτούς που κάλεσε ήταν εν ενεργεία ανώτατοι αξιωματικοί, ένας-δύο ανώτατοι απόστρατοι και ένας εν ενεργεία ανώτατος δικαστικός. Από όλους ζήτησε βοήθεια, προσπαθώντας να αποτρέψει τη σύλληψή του, χωρίς να το καταφέρει. Οδηγήθηκε στο τμήμα και αργότερα στις φυλακές, όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Στο γραφείο του και τον υπολογιστή του η αστυνομία βρήκε ένα ολόκληρο επιτελείο. Αρχειοθετημένα άκρως απόρρητα έγραφα των αρχών ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών, φακέλους με πληροφορίες για διάφορα άτομα, ανάμεσα στα οποία και Οικουμενικός Πατριάρχης, στοιχεία για διάφορες ένοπλες επιχειρήσεις της οργάνωσης και, φυσικά, τα ίδια έγγραφα που βρέθηκαν το 2001 στο γραφείο του δημοσιογράφου Γκιουνέι, για την αναδιάρθρωση της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ» και των άλλων μηχανισμών του βαθέως κράτους. Η εντύπωση που δόθηκε στις διωκτικές αρχές είναι ότι ο Κιουτσούκ ήταν άτυπος αποδέκτης επίσημων έγγραφων του στρατού και διαφόρων άλλων υπηρεσιών του τουρκικού κράτους. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι επίσης η Σεβγκί Ερενερόλ (Sevgi Erenerol), εκπρόσωπος τύπου του τουρκορθόδοξου πατριαρχείου. Να σημειωθεί ότι η Ερενερόλ και η οργάνωση «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ» παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη στοχοποίηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς και του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα γραφεία του τουρκορθόδοξου πατριαρχείου χρησιμοποιούνταν ως επιτελείο της επιχειρησιακής ομάδας της οργάνωσης, η οποία συσκέπτονταν εδώ μια φορά την εβδομάδα. Μερικές συνεδριάσεις έχει καταγράψει σε βίντεο η αστυνομία, που είχε παγιδέψει το χώρο. Ένας άλλος προφυλακισθείς είναι ο Μουαμέρ Καράμπουλουτ (Muammer Karabulut), πρόεδρος του Ιδρύματος Αγίου Νικολάου (Noel Baba Vakfı) και του Συμβουλίου Ειρήνης Άγιος Νικόλαος (Noel Baba Barış Konseyi), οργανώσεις που ίδρυσε το βαθύ κράτος για να ακυρώσει τις προσπάθειες που κάνει από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να αναδείξει το έργο, την προσωπικότητα του Αγίου Νικολάου, προσπάθειες που κορυφώνονται κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια εορταστικών δραστηριοτήτων που γίνονται στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στα Μύρα της Λυκίας. Υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες προσωπικότητες ανάμεσα στους συλληφθέντες, αυτό όμως είναι αντικείμενο συγγραφής ξεχωριστής μελέτης.
Το δικαστικό πραξικόπημα κατά του ΑΚΡ και του Ερντογάν
Ενώ λοιπόν ο εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης Ζεκερία Όζ (Zekeriya Öz) συνέχιζε την ανακριτική διαδικασία, ορισμένοι από τους συλληφθέντες, θεωρώντας ότι η πανίσχυρη οργάνωση δεν είναι σε θέση πλέον να τους υποστηρίξει, άρχισαν να ομολογούν, γεγονός που έθεσε σε κίνδυνο και σημαντικά πρόσωπα του στρατού, της δικαιοσύνης, του ακαδημαϊκού κόσμου, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, του επιχειρηματικού κόσμου, των υπηρεσιών του κράτους κλπ. Δηλαδή, με άλλα λόγια, άρχισε να κινδυνεύει με αποκάλυψη και ξήλωμα ο κεντρικός κορμός και οι κεντρικοί μηχανισμοί του τουρκικού βαθέως κράτους. Το διάστημα αυτό, που οι μηχανισμοί του βαθέως κράτους ένοιωσαν να στενεύουν τα περιθώρια δράσης τους, και ενώ η ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ» βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία η είδηση της άσκηση δίωξης εναντίον του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, εναντίον του ιδίου του πρωθυπουργού Ερντογάν και 70 άλλων στελεχών του κόμματός του, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο πρόεδρος της δημοκρατίας Γκιούλ από τον αρχιεισαγγελέα του Συμβουλίου Επικρατείας, Γιαλτσίνκαγια (Yalçınkaya). Την ώρα δε που οι δυο διαδικασίες -η μια της εξουδετέρωσης του βαθέως κράτους από τη δικαιοσύνη, που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και η άλλη της εξουδετέρωσης της κυβέρνησης και του κόμματος ΑΚΡ από το βαθύ κράτος- κινούνται εν παραλλήλω, αναθάρρησαν οι μηχανισμοί του βαθέως κράτους και ...ξαναβρήκε τη μιλιά του ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου Γιασάρ Μπουγιούκανιτ (Yaşar Büyükanıt), φερόμενος ως ένας από τους επικεφαλής της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ». Ήδη έδωσε συνέντευξη στην τελευταία έκδοση του περιοδικού «Άμυνα και Αεροναυπηγική» (SAVUNMA VE HAVACILIK), επαναφέροντας μετά από αρκετό καιρό ζητήματα ισλαμικού και κουρδικού κίνδυνου και μια σειρά από άλλες αιτιάσεις που απηχούν τις απόψεις της φασιστικής οργάνωσης «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ». Να σημειωθεί ότι ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ, από τις κεφαλές του βαθέως κράτους, όσο διαρκούσε ο υπόγειος πόλεμος μεταξύ του βαθέως κράτους και της κυβέρνησης Ερντογάν, βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο, την Ελλάδα, η οποία του πρόσφερε νομιμοποίηση, καλώντας τον μάλιστα να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα δυο φορές, τη μια ως αρχηγός του στρατού ξηράς και την άλλη ως αρχηγός του γενικού επιτελείου. Το θέμα ότι ελληνικό στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές στον φυσικό ηγέτη των δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο και των Τούρκων αεροπόρων που παραβιάζουν καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδος στο Αιγαίο, είναι μιας άλλης μορφής ζήτημα.
Επιμύθιον
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν μόνιμο χαρακτηριστικό της τουρκικής πολιτικής πραγματικότητας και, τέλος πάντων, αποτελούν εσωτερικά θέματα της Τουρκίας, αν δεν υπήρχε η πολιτική «επένδυση» που έκαναν οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Ελλάδα στην υπόθεση ότι ο Ερντογάν θα επικρατήσει σε αυτή την ιδιότυπη μάχη εξουσίας και τελικά η Τουρκία θα εκδημοκρατιστεί και θα υποχρεωθεί να συμπεριφερθεί ως μία χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα προσαρμοστεί σε αυτά που επιβάλλουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και η ευρωπαϊκή της προοπτική εν γένει. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος του «αγώνα» δημοκρατικών-φασιστικών δυνάμεων -γιατί περί αυτού πρόκειται- στην Τουρκία. Πάντως, για την Ελλάδα το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί οι μηχανισμοί του βαθέως κράτους είναι αυτοί που κινούν τα νήματα στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον Ελληνισμό στην Κύπρο, το Αιγαίο, τη Θράκη και το Πατριαρχείο, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι η ενδεχόμενη επικράτηση του Ερντογάν θα σημαίνει αυτόματα και εξάλειψη των κινδύνων και των απειλών στα εθνικά μας συμφέροντα. Ούτως ή άλλως πάντως, το θέμα αξίζει προσοχής.
Μερικοί από τους συλληφθέντες:
Βελί Κιουτσούκ (Veli Küçük): Υποστράτηγος ε.α., από τους ιδρυτές της περίφημης Υπηρεσίας Πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής (Jitem). Την περίοδο 1994-1996, που ήταν διοικητής του συντάγματος στρατοχωροφυλακής στο νομό Κοτζάελι (Νικομήδεια), στην περιοχή ευθύνης του έλαβαν χώρα εκατοντάδες εκτελέσεις Κούρδων επιχειρηματιών και διανοουμένων. Αργότερα, με το βαθμό του ταξιάρχου, τοποθετήθηκε διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής Περιοχής Πόντου, με έδρα την Κερασούντα. Εκεί, από το 1996 μέχρι το 1998, χειρίστηκε προσωπικά το θέμα της τρομοκράτησης των ελληνόφωνων κατοίκων της περιοχής Τραπεζούντας, προσπαθώντας να ποινικοποιήσει οποιαδήποτε επαφή τους με την Ελλάδα. Το 2000 αποστρατεύθηκε με το βαθμό του στρατηγού και έκτοτε ανέλαβε ενεργό δράση σε διαφόρους εθνικιστικούς συλλόγους και οργανώσεις, με κυρίαρχο το Ίδρυμα Ερευνών Τουρκικού Κόσμου (Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı). Να σημειωθεί ότι ο Βελί Κιουτσούκ χρημάτισε Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού Yeni Batı Trakya Dergisi, που εκδίδει στην Κωνσταντινούπολη ο καταγόμενος εκ Ξάνθης Σουλεϊμάν Τζαφέρ Τζιχάν (Süleyman Sefer Cihan), ιδρυτής και της «Ένωσης Τούρκων Δυτικής Θράκης» (Batı Trakya Türk Birliği), με έδρα την Κωνσταντινούπολη και παραρτήματα σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας.

Πασά Ουμίτ Ερενερόλ (Paşa Ümit Erenerol) Εκπρόσωπος τύπου του τουρκορθόδοξου πατριαρχείου, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Μουσταφά Κεμάλ, το 1919, για να προσεταιριστεί τους τουρκόφωνους χριστιανούς της Καππαδοκίας, της Κεντρικής Ανατολίας και του Πόντου, και να αποτρέψει μια γενικευμένη επανάσταση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, όσο διαρκούσε η μικρασιατική εκστρατεία. Επικεφαλής της κίνησης ήταν ο παπά-Ευθύμιος Καραχισαρίδης, αυτοχρισθείς τουρκορθόδοξος πατριάρχης (1923-1962). Τον διαδέχτηκε ο πρωτότοκος γιος του Τουργκούτ (1968-1991) και αυτόν ο μικρός του γιος Σελτσούκ (1991-2002). Τελετυαίος αυτοαποκαλούμενος τουρκορθόδοξος πατριάρχης είναι ο συλληφθείς για συμμετοχή στην «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ» είναι ο εγγονός του παπά-Ευθύμ Πασά Ουμίτ Ερενερόλ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σε αίθουσα του πατριαρχείου συνεδρίαζε κάθε εβδομάδα η ηγετική ομάδα της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ». Την αίθουσα είχε παγιδεύσει η αστυνομία και μαγνητοσκοπούσε τις συνεδριάσεις. Στους λογαριασμούς του τουρκορθόδοξου πατριαρχείου διακινήθηκαν 50 εκατομμύρια δολλάρια, για λογαριασμό της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ».

Σεβγκί Ερενερόλ (Sevgi Erenerol)Εκπρόσωπος τύπου του τουρκορθόδοξου πατριαρχείου, με πολύχρονη δράση εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εναντίον του Ελληνισμού γενικότερα. Ταυτισμένη με το ακροδεξιό-φασιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης και με τη ΜΙΤ (η ίδια δήλωσε σε συνέντευξή της ότι έχει τακτικές επαφές με τη ΜΙΤ), συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις δράσεις της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ» τα τελευταία χρόνια.

Μουαμέρ Καράμπουλουτ (Muammer Karabulut),Πρόεδρος του Ιδρύματος Αγίου Νικολάου (Noel Baba Vakfı) και του Συμβουλίου Ειρήνης Άγιος Νικόλαος (Noel Baba Barış Konseyi), οργανώσεις που ίδρυσε το βαθύ κράτος για να εξουδετερώσει την αυξανόμενη επιρροή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα Μύρα της Λυκίας. Ως πρόεδρος των οργανώσεών του και ως μέλος του συλλόγου «Αγία Σοφία» (Ayasofya Derneği) και της Ένωσης Εθνικής Δύναμης (Mili Güç Birliği) κινήθηκε από κοινού με τους συγκρατούμενούς του Σεβγκί Ερενερόλ και τον Κεμάλ Κεριντσίζ εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με μηνύσεις, συγκέντρωση υπογραφών, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κλπ.

Κεμάλ Κεριντσίζ (Kemal Kerinçsiz) Πρόεδρος της Ένωσης Δικηγόρων, σύλλογος που ιδρύθηκε από την «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ» με σκοπό τη διαπόμπευση μέσα από διαδικασίες μηνύσεων όσων δημοσιογράφων, συγγραφέων και άλλων προσώπων εξέφραζαν επικίνδυνες για τον κεμαλισμό και τον τουρκισμό απόψεις (άρθρο 301). Ανάμεσα τους μηνυθέντες ο δολοφονηθείς Χραντ Ντινκ και ο συγγραφέας Ορχάν Παμούκ.

Κεμάλ Αλεμντάρογλου (Kemal Alemdaroğlu) Πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, συντονιστής των πανεπιστημιακών που ήταν μέλη στην οργάνωση «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ». Σε συνέντευξή του είχε πει ότι η Τουρκία θα καταλάβει τη μισή Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.

Ντογού Περιντσέκ (Doğu Perinçek) Πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, με πλούσια προβοκατόρικη δράση στο αριστερό κίνημα. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες των μαοϊκών οργανώσεων στην Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια συντάχτηκε με τους κεμαλιστές και φιλοδοξούσε, με τη βοήθεια της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ», να εκφράσει στη βουλή ένα νέο εθνικοσοσιαλιστικό πλειοψηφικό ρεύμα. Το κόμμα του, με τη βοήθεια της οργανωσης, απέκτησε το παντουρκικής εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό ULUSAL KANAL (Εθνικό Κανάλι).

Ιλχάν Σελτσούκ (İlhan Selçuk) Εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας Τζουμχουριέτ, που θεωρείται το κάστρο του κεμαλισμού. Η οργάνωση, δια του στρατηγού Βελί Κιουτσούκ, έκανε προσπάθειες να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της. Ο ίδιος ο Σελτσούκ θεωρείται ένας από τους ιδεολογικούς καθοδηγητές της οργάνωσης.

Σεντάτ Πεκέρ (Sedat Peker)Ένας από τους νέους αρχηγούς της μαφίας των ακροδεξιών στην Τουρκία, μετά το θάνατο -στο ατύχημα του Σουσουρλούκ- του Αμπντουλλάχ Τσατλί και την υπερβολική έκθεση στη δημοσιότητα του φυλακισμένου για διακίνηση ναρκωτικών και σύσταση συμμορίας Αλλαατίν Τσακιτζί (Alaatin Çakıcı). Βρίσκεται στη φυλακή από το 2005, εκτίοντας φυλάκιση 14 ετών και 5 μηνών για σύσταση συμμορίας. Θεωρείται ο επικεφαλής της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ» στο χώρο του οργανωμένου εγκλήματος.

Γιασάρ Όζ (Yaşar Öz)Βρίσκεται στη φυλακή για συμμετοχή στο σκάνδαλο Σουσουρλούκ και για διακίνηση ναρκωτικών. Όταν τον συνέλαβαν οι αρχές και τον οδηγούσαν στις φυλακές, δήλωσε στις κάμερες ότι οι τουρκικές αρχές τον χρησιμοποίησαν και τον έβαλαν να καίει τα ελληνικά δάση και τώρα τον βάζουν μέσα. Ενώ είναι στη φυλακή, οδηγήθηκε στον ανακριτή που διεξάγει την ανάκριση για την «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ».

Σαμί Χοστάν (Sami Hostan)Ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρων ναρκωτικών της Τουρκίας, με παλιές σχέσεις με τις κρατικές αρχές. Αποτελούσε επί σειρά ετών τον εθνικό έμπορο ναρκωτικών. Από τα έσοδα του εμπορίου ναρκωτικών χρηματοδοτείται βασικά το βαθύ κράτος και η ίδια η οργάνωση «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ». Κατηγορήθηκε για εμπλοκή στη δολοφονία του βασιλιά των καζίνων μεγαλοεπιχειρηματία Ομέρ Λιουτφί Τοπάλ (Ömer Lütfi Topal), το 1996, καθώς και του επίσης εμπόρου ναρκωτικών και εμίσθου υπαλλήλου της ΜΙΤ, Ταρίκ Ουμίτ (Tarık Ümit). Διατηρούσε στενές σχέσεις με τον προφυλακισμένο στρατηγό Βελί Κιουτσούκ.

Σεμίχ Τουφάν Γκιουλατάι (Semih Tufan Gülaltay)Είναι ο ιδρυτής της παραστρατιωτικής-τρομοκρατικής οργάνωσης «Τουρκική Ταξιαρχία Εκδίκησης» (ΤΙΤ- Türk İntikam Tugayı), με πλούσια ανθελληνική δράση. Ο ίδιος καταδικάστηκε ως ηθικός και φυσικός αυτουργός της απόπειρας δολοφονίας του πρόεδρου της τουρκικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ακίν Μπιρντάλ (Akın Birdal). Στην επίθεση συμμετείχε και ένας νεαρός, που είχε γεννηθεί στην ελληνική Θράκη.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP