Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ-"ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ"-ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Μεγαλώνει όλο και περισσότερο η λίστα των υπόπτων όσον αφορά τις έρευνες για τη μυστηριώδη τουρκική μυστική οργάνωση ‘Ergenekon’, η οποία λέγεται ότι είχε συνωμοτήσει κατά της κυβέρνησης του ισλαμιστή-συντηρητικού π/θ Tayyip Erdogan. Ένα δικαστήριο εξέδωσε το Σαββατοκύριακο ένταλμα συλλήψεως κατά 13 υπόπτων.
Μέχρι τώρα φαίνεται ότι οι προσωπικές διασυνδέσεις του δικτύου της ‘Ergenekon’ και των στρατηγών περιορίζονταν σε μερικούς στρατιωτικούς. Τώρα όμως ανάμεσα στους υπόπτους βρίσκονται και 4 εν ενεργεία αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και ο Ibrahim Sahin, ο πρώην αρχηγός ενός ειδικού αντιτρομοκρατικού τμήματος της αστυνομίας.
Η αστυνομία βρήκε την περασμένη εβδομάδα στο σπίτι του Sahin χάρτες που έδειχναν τον δρόμο για μια ‘γιάφκα’. Επιπλέον η αστυνομία βρήκε θαμμένα σε ένα πευκοδάσος κοντά στην τοποθεσία G?lbasi του πολεοδομικού συγκροτήματος της τουρκικής πρωτεύουσας, 2 πυροβολητές ρουκετών, 590 γραμμάρια πλαστικού εκρηκτικού υλικού, 1 χειροβομβίδα και 200 σφαίρες. Πιο πριν η αστυνομία είχε ήδη βρει στο σπίτι του Sahin μια μεγάλη συλλογή από χειροβομβίδες, όπλα και πιστόλια.

Ο πρώην αστυνομικός ανήκε σε ομάδα 37 ύποπτων ατόμων οι οποίοι είχαν συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα κατά τις έρευνες για την οργάνωση ‘Ergenekon’. Σύμφωνα με δημοσίευση της ε/φ Taraf ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση της συγκεκριμένης οργάνωσης, Zekeriya, διέταξε να γίνουν αστυνομικές έφοδοι την υποκλοπή τηλεφωνήματος του Σαχίν με άλλους ομοϊδεάτες, κατά το οποίο δόθηκαν οδηγίες για το σχεδιασμό πραξικοπήματος κατά τους επόμενους μήνες. Την περασμένη Κυριακή η τουρκική αστυνομία συνέλαβε άλλα 33 άτομα, τα οποία φέρεται να είναι αναμεμειγμένα σε συνομωσία για πτώση της κυβέρνησης.

Οι συλλήψεις προκάλεσαν σπασμωδικές κινήσεις στην Άγκυρα: Το Γενικό Επιτελείο πραγματοποίησε εξάωρη συνεδρίαση αντιμετώπισης της κρίσης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Ilker Basbug, μίλησε με τον π/θ Ερντογάν, ο οποίος στην συνέχεια συνομίλησε μέχρι αργά το βράδυ με σημαντικούς υπουργούς. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και αρκετοί εν ενεργεία όπως και συνταξιοδοτημένοι αξιωματικοί, ανάμεσα στους οποίους ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Tuncer Kilinc. Ωστόσο το δικαστήριο έκρινε ότι οι υποψίες εναντίον του δεν ήταν αρκετές για ένταλμα σύλληψης.

Ο Kilinc αφέθηκε και πάλι ελεύθερος την Κυριακή.

Ένα δικαστήριο κοντά στην Κων/πολη δικάζει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο 86 πιθανούς συνωμότες της ‘Ergenekon’ και τώρα προετοιμάζεται και διατύπωση άλλων κατηγοριών. Στη ‘λίστα θανάτου’ της ‘Ergenekon’ φέρεται να βρίσκεται ανάμεσα σε άλλους και ο τούρκος κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας Orhan Pamuk.
Η υπόθεση ‘Ergenekon’ έχει διχάσει βαθιά την Τουρκία: Για κάποιους οι έρευνες αποτελούν την πρώτη σοβαρή προσπάθεια να διαλυθεί το λεγόμενο ‘βαθύ κράτος’, ένα ενεργό δίκτυο που υπάρχει τουλάχιστον από την δεκαετία του ΄70, αποτελούμενο από υπέρ-εθνικιστές στρατιωτικούς, υπάλλήλους ασφαλείας, γραφειοκράτες, πολιτικούς και επαγγελματίες εγκληματίες, οι οποίοι φέρεται να ευθύνονται για περισσότερους από 10.000 πολιτικούς φόνους, ανάμεσα σε άλλα και για την επίθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά την οποία ένας δικαστής βρήκε το θάνατο.

Από την άλλη πλευρά, άλλοι, κυρίως από την ‘κεμαλιστική ελίτ’, κάνουν λόγο για ‘κυνήγι μαγισσών’ και κατηγορούν τον π/θ Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί τις έρευνες για την οργάνωση ‘Ergenekon’,μ προκειμένου να εξοντώσει τους επικριτές του και να εκφοβίσει τους στρατιωτικούς. Ο κεμαλιστικός αρθρογράφος, Oktay Eksi, κάνει λόγο για ένα είδος κρατικής τρομοκρατίας από πλευράς του ισλαμικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Ωστόσο η εύρεση των όπλων προσδίδει στην υπόθεση ‘Ergenekon’ ένα νέο έντονο ενδιαφέρον, όπως ομολογούν επικριτικοί προς την κυβέρνηση σχολιαστές. Ο σχολιαστής της επικριτικής προς την κυβέρνηση λαϊκής ε/φ Mlliyet, Fikret Bila, πιστεύει ότι η ‘χιονόμπαλα’ ‘Ergenekon’ θα μπορούσε να μετατραπεί σε ‘χιονοστιβάδα’, και βλέπει στην παρούσα διαδικασία μια σημαντική δοκιμασία για τη δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας. Οι έρευνες μπορεί να διαρκέσουν πολλούς μήνες ακόμα, η ήδη τρέχουσα ποινική διαδικασία, της οποίας μόνο το κατηγορητήριο αποτελείται από 2.455 σελίδες, θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, όπως δηλώνουν παρατηρητές. Το μεγάλο αναπάντητο ερώτημα είναι κατά πόσον και σε ποιο βαθμό η σημερινή στρατιωτική ηγεσία είναι αναμεμειγμένη στην πιθανή συνομωσία για την πτώση της κυβέρνησης.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP