Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία


Η εφημερίδα «Der Standard», σε άρθρο της Gudrun Harrer με τίτλο «Ο Ομπάμα σε ταξίδι επανόρθωσης», αναφέρεται στην επικείμενη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπ. Ομπάμα στην Τουρκία τον ερχόμενο Απρίλιο.
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του αμερικανού προέδρου. Ο συντάκτης εντοπίζει μια μετατόπιση του προσανατολισμού της Τουρκίας από τη Δύση προς την Ανατολή. Τονίζει δε ότι θα ήταν καταστροφικό για τις ΗΠΑ να αναδειχθεί η Τουρκία σε τρίτο διεκδικητή της ηγεμονίας στη Μέση Ανατολή πλάι στο Ισραήλ και το Ιράν. Επισημαίνει όμως ότι και η Τουρκία έχει σοβαρό συμφέρον από τη διατήρηση των καλών σχέσεων με τη Δύση, ιδίως λόγω του Ιράκ. Εξηγεί πως η υποχώρηση της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή και μια νέα ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση μπορεί να κάνει πιο ρεαλιστική την πιθανότητα δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ, πράγμα που θα αποτελούσε σοβαρότατο πλήγμα για τα συμφέροντα της Άγκυρας.


Read more...

Επικριτικές παρατηρήσεις καθολικής Επισκοπικής Συνόδου νοτιο-ανατολικής Ευρώπης για την Τουρκία


Επικριτικές παρατηρήσεις για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην Τουρκία στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας περιέχει η τελική ανακοίνωση της 9ης Σύσκεψης των καθολικών Επισκοπικών Συνόδων της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, που συνήλθε, υπό προσκυνηματική μορφή στα ίχνη του Απόστολου Παύλου, μεταξύ Αλεξανδρέττας και Κωνσταντινουπόλεως στις 3-8/3/2009.
Στη Σύσκεψη έλαβαν μέρος οι πρόεδροι των καθολικών Επισκοπικών Συνόδων Αλβανίας, Βοσνίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Μολδαβίας, Ρουμανίας και Τουρκίας.

Συμμετείχαν επίσης οι επικεφαλής της Διεθνούς Επισκοπικής Συνόδου Κυρίλλου και Μεθοδίου (περιλαμβάνει τις καθολικές Εκκλησίες που ακολουθούν το ανατολικό τυπικό, γνωστοί ως «ουνίτες»), ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνόδων και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Αγίας Έδρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της ιταλικής Επισκοπικής Συνόδου Avvenire, η τελική ανακοίνωση της 9ης Σύσκεψης «επικεντρώνεται στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία σε ο,τι αφορά τις αραβόφωνες κοινότητες, εκείνες των καθολικών που ακολουθούν το ανατολικό τυπικό, τους Συρο-ορθόδοξους και τους Λατίνους καθολικούς. Η Σύσκεψη υπογραμμίζει επίσης ότι η τελευταία έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, εν όψει της ενταξιακής πορείας της ως χώρα μέλος της ΕΕ (Οκτώβριος 2008), αναφέρει ότι σε αυτή τη χώρα σημειώθηκε ελάχιστη πρόοδος σε ότι αφορά τη θρησκευτική ελευθερία. Ακριβώς επειδή ποιμαίνουν επί μειονοτικών Εκκλησιών σε χώρες με ορθόδοξη ή μουσουλμανική πλειοψηφία οι Επίσκοποι της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης εύχονται μεγαλύτερη συμμετοχή στο διάλογο με τις αντίστοιχες ορθόδοξες Εκκλησίες και με το Ισλάμ».Το δημοσίευμα συνοδεύεται με φωτογραφία των καθολικών Επισκόπων με τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μετά τη συνάντηση στο Φανάρι.

Read more...

Υπόθεση ERGENEKON


Η Vatan στις εσωτερικές της σελίδες γράφει ότι Διεύθυνση Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης επιβεβαίωσε τους τρεις από τους ισχυρισμούς, που είχαν κυκλοφορήσει, περί απόπειρας δολοφονίας ορισμένων ατόμων, κατά την έναρξη της επιχείρησης διερεύνησης της Εργκενεκόν. Τα άτομα αυτά είναι ο γνωστός δημοσιογράφος Φεχμί Κορού, ο δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ Οσμάν Μπαϊντεμίρ και η βουλευτής του DTP Σεμπαχάτ Τουντζέλ.


Read more...

Πορεκλογική περιοδεία Ερντογάν


Η Vatan στην πρώτη σελίδα της αναφέρεται στην περιοδεία που πραγματοποιεί ο Π/Θ Ερντογάν σε διάφορους Νομούς στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν στις 29 Μαρτίου. Ο Ερντογάν μίλησε και στη γενέτειρα του πρώην Π/Θ της Τουρκίας Μεντερές, ο οποίος είχε απαγχονιστεί. Ο Ερντογάν στην ομιλία του εκεί είπε: «Στη χώρα αυτή ανέβασαν στο σκαμνί τον εκλεγμένο με τη βούληση του λαού Π/Θ Μεντερές και τους Υπουργούς του. Καταβάλαμε το αντίτιμο της δημοκρατίας με το αίμα εκείνων. Εκείνη η αντίληψη ζει ακόμη και προσπαθεί να κάνει να πληρωθεί και πάλι αντίτιμο».



Read more...

Νέο κύμα συλλήψεων στην Τουρκία


Σύμφωνα με είδηση, η οποία καταχωρείται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNN Türk με τίτλο «Σε έξι Νομούς ταυτόχρονη επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας», στις πόλεις Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, Χατάι, Μερσίνη και Αδανα, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διενήργησε ταυτόχρονες επιχειρήσεις.

Στην Κωνσταντινούπολη διενεργήθηκε έρευνα στο κτήριο, όπου στεγάζεται η Σοσιαλιστική Πλατφόρμα Καταπιεσμένων, καθώς και στα Γραφεία του Πρακτορείου Güneş, όπου πραγματοποιούνται οι τεχνικές εργασίες της εφημερίδας Atılım.


Διευκρινίζεται ότι, κατά τις επιχειρήσεις αυτές, συνελήφθησαν περίπου 45 άτομα. Στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των συλληφθέντων συμπεριλαμβάνεται και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. BEKSAV, Χατζή Ορμάν. Επίσης, πραγματοποιήθηκε έρευνα και στην οικία του Τζεμ Ντιντς, Προέδρου του Συνδικάτου Limter – İş, απ’ όπου κατασχέθηκαν ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του και ορισμένα cd.

Συνελήφθησαν, επίσης, η εκδότης της εφημερίδας Atılım, Γιουκσέκνταγ, οι δημοσιογράφοι Ονέρ και Ποϊράζ, ο Altinörs, συντονιστής της Μαρξιστικής Ακαδημίας Επιστημών, η εκπρόσωπος Αδάνων της Σοσιαλιστικής Πλατφόρμας Καταπιεσμένων [ΣΠΚ], Χούλια Γκερτσέκ, ο εκπρόσωπος Άγκυρας της ίδιας Πλατφόρμας Alihan Alhan, τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εργαζόμενης Γυναίκας, Münevver İltemur, Tuğba Gümüş και Fatma Siner, καθώς και ο κοινός υποψήφιος δήμαρχος για το Χατάι και εκπρόσωπος της ίδιας Πλατφόρμας [ΣΠΚ] Muhsin Çobanoğlu.

Διευκρινίζεται ότι η Αστυνομία έχει έναν μακρύ κατάλογο συλλήψεων στα χέρια της.

Στην Άγκυρα ομάδες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνέλαβαν οκτώ άτομα με τον ισχυρισμό ότι αποτελούσαν μέλη του Κομμουνιστικού Λενινιστικού Μαρξιστικού Κόμματος. Τις πρωινές ώρες, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία Άγκυρας διενήργησε έφοδο στα Γραφεία μιας ομάδας, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως μέλος της ΣΠΚ.

Στη Σμύρνη, επίσης, ομάδες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας πραγματοποίησαν έφοδο στα Γραφεία της ίδιας Πλατφόρμας. Έτσι, συνελήφθη ένα άτομο με τα στοιχεία S.E., το οποίο και μεταφέρθηκε στην Άγκυρα για ανάκριση.

Η ίδια είδηση αναρτάται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV με τίτλο «Έφοδος στην εφημερίδα Atılım», στην ιστοσελίδα της Zaman με τον ίδιο τίτλο, καθώς και στην ιστοσελίδα της Hürriyet με τους τίτλους «33 συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη» και «Αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Άγκυρα: 8 συλλήψεις».

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΗΠΑ / ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ


Ο Cüneyt Ülsever σε άρθρο του στη Hürriyet με τίτλο «Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας την περίοδο Ομπάμα» γράφει, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία αποτελεί σημαντική ένδειξη ό-σον αφορά την πραγματοποίηση μιας νέας δοκιμαστικής προσέγγισης στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ. Άλλωστε, κατά την προεκλογική του περίοδο, ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μπους, ο οποίος ακολουθούσε μια μονόπλευρη εξωτερική πολιτική, εκείνος θα υιοθετούσε μια πο-λύπλευρη διπλωματική προσέγγιση.

Ο Ομπάμα, στη νέα αυτή περίοδο, θα προσπαθήσει να τείνει χείρα φιλίας σε χώρες, όπως το Ιράν και η Συρία, παρακολουθώντας παράλληλα με περισσότερο ρεαλισμό και την ύπαρξη οργανώσεων, τύπου Χαμάς, Χεζμπολλάχ και Ταλιμπάν.

Το όραμα του Ομπάμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι προσβλέπει στη δημιουργία μιας Συρίας, η οποία θα έχει ελευθερωθεί από την επιρροή του Ιράν, ενός Ιράν, το οποίο θα έχει εγκαταλείψει την επιθυμία του να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, αλλά και μιας Χεζμπολλάχ και Χαμάς, οι οποίες θα έχουν στρέψει την πλάτη τους στην τρομοκρατία.

Στην προσεγγιστική αυτή τάση κατά τη νέα περίοδο, η Τουρκία αποτελεί έναν θαυμάσιο διαμεσολαβητή λόγω τόσο κάποιων στοιχείων ιδεολογικής προσέγγισης, όσο και του οράματος του συμβούλου του Τούρκου Π/Θ, Davutoğlu. Η Τουρκία κατά την περίοδο Μπους είχε σταθεί δίπλα στο Ιράν, στη Συρία, στη Χαμάς και στη Χεζμπολλάχ, σε αντίθεση βέβαια με την πολιτική, την οποία ακολουθούσε ο τέως Α-μερικανός Πρόεδρος.

Όμως, εδώ και μερικές ημέρες, ορισμένα ΜΜΕ μέσα σε ένα κλίμα νίκης αναγγέλλουν την προσέγγιση αυτή ως ένα στρατηγικό συνεταιρισμό. Μήπως, όμως – καταλήγει ο αρθρογράφος – έχει να κάνει απλά με μια διαμεσολάβηση της Τουρκίας, την οποία άλλωστε επισημαίνω και εγώ; Αυτό θα το δείξει μόνο ο χρόνος.

****
Η Hürriyet φιλοξενεί άρθρο γνώμης του Mehmet Ali Birand με τίτλο «Οι ΗΠΑ θέλουν να κουμαντά-ρουν τον Ερντογάν…», στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:

// Και την επίσκεψη Κλίντον παρακολούθησα και με την ίδια συνομίλησα, όπως συνομίλησα και με αυτούς, οι οποίοι διαμορφώνουν τις σχέσεις με την Τουρκία. Εάν όλα αυτά τα βάλουμε μαζί, θα έχουμε μπροστά μας τη γενική προσέγγιση της κυβέρνησης Ομπάμα. Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για μια σημαντική αλλαγή, ετοιμάζονται να ακολουθήσουν μια πολύπλοκη πολιτική.

Σκοπός τους είναι να μην εξοργίσουν τον Ερντογάν, να μην τον θέσουν αντιμέτωπό τους, αλλά και να κρατήσουν την Τουρκία στο δυτικό κόσμο.

Από τη δική μας άποψη, το πλέον σημαντικό σημείο είναι ότι η Κλίντον γνωρίζει την Τουρκία και δίνει σημασία στη συνεργασία της. Εάν ανατρέξουμε στο παρελθόν και ιδίως στις αρχές του 2008, θα δούμε ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ με την πολιτική της έδινε την εντύπωση ότι η Τουρκία σιγά – σιγά απομακρύ-νεται από τη Δύση. Τόσο στην Ουάσινγκτον, όσο και στις διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τον Ερ-ντογάν τον αξιολογούσαν εντελώς διαφορετικά.

Όλοι έγραφαν και έλεγαν για τον «αέρα που απέπνεε η Τουρκία», όσον αφορά την «απομάκρυνσή της από το δυτικό λιμάνι». Σε μια τέτοια ακριβώς στιγμή ήρθε και η Κλίντον στην Τουρκία. Όλες οι δηλώσεις ήταν προς αυτή την κατεύθυνση: Να κερδίσει τις καρδιές της τουρκικής κοινής γνώμης, να ισορροπήσει τα αντιαμερικανικά αισθήματα και να δώσει την αίσθηση της έναρξης μιας νέας αρχής.

Κάνοντας όλα αυτά, σκοπός των ΗΠΑ είναι να κουμαντάρουν και τον Ερντογάν, να μην έχουν προστρι-βές μαζί του, να μην προσκρούσουν επάνω του και να πραγματοποιήσουν μαζί του τους λεπτούς χειρι-σμούς των σχέσεων με τις διάφορες χώρες.

Τι έκανε, λοιπόν, η Κλίντον; Δεν τον επέκρινε καθόλου. Απεναντίας, είπε ότι τον γνωρίζει από παλιά και ότι είναι ένας επιτυχημένος πολιτικός, ότι συνεχίζεται ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή, ότι δεν πρό-κειται να υπάρξουν προβλήματα, στο βαθμό βέβαια που [η Τουρκία] υποστηρίζει τη γενική προσέγγιση της Αμερικής. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι οι στενές σχέσεις με τη Χαμάς και το Ιράν, αλλά και η ένταση, η οποία υπάρχει με το Ισραήλ, δεν δημιουργούν ανησυχίες.

Όσον αφορά το Αρμενικό, τουλάχιστον για φέτος, δεν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη, η οποία θα προκαλέσει ανησυχία στην Τουρκία. Για τα θέματα του Ιράκ και του ΡΚΚ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια προ-σέγγιση και συμφωνία με την Τουρκία. Όμως, δεν έκρυψε και το αίτημα για την αποστολή, εκ μέρους της Τουρκίας, μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν.

Δηλαδή, έθεσε επί τάπητος την προσέγγιση του πάρε – δώσε, έδειξε στην Τουρκία το καρότο, διευκρινί-ζοντας παράλληλα ποιο θα ήταν το αντίκρισμα σε αντίθετη περίπτωση. Μπορούμε να πούμε ότι ο άνε-μος πνέει προς την πλευρά της Τουρκίας και ότι από αυτό θα επωφεληθεί και ο Ερντογάν, αρκεί όμως να μην ξεπεράσει κάποιες γραμμές όσον αφορά τα θέματα της δημοκρατίας, της ελευθερίας του Τύπου, του κοσμικού χαρακτήρα και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων… //

*****
Η Milliyet καταχωρεί άρθρο γνώμης του επικεφαλής της εφημερίδας στην Άγκυρα Fikret Bila με τίτλο «Ποιες είναι οι προσδοκίες της Άγκυρας από τον Ομπάμα;», στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

// Οι δηλώσεις, οι οποίες έγιναν μετά τις επαφές Κλίντον, έδειξαν ότι η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα προσέγγισαν σε μια κοινή γραμμή. Μια άλλη πραγματικότητα είναι ότι νέα αμερικανική διοίκηση, σε αντί-θεση με την προηγούμενη του Μπους, δίνει σημασία στο ρόλο, τον οποίο διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή μας.

[…] Οι προσδοκίες της Άγκυρας:
Ποιες είναι οι προσδοκίες της Άγκυρας από τη διοίκηση Ομπάμα; Εάν εξετάσουμε τις δηλώσεις που έγι-ναν μετά τις επαφές που πραγματοποίησε η Κλίντον με τον ΥΠΕΞ Μπαμπατζάν, τον Π/Θ Ερντογάν και τον Πρόεδρο Γκιουλ, μπορούμε να καταλήξουμε στα ακόλουθα:

1- Ο Ομπάμα δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, σε τομείς με πρώτους την οικονομική κρίση, αλλά και την προσέγγιση των θεμάτων όχι με στρατιωτική ισχύ, αλλά με διπλωματικό διάλογο, ζητεί την άρση των εντάσεων.
2- Απομακρύνεται από μια προσέγγιση, η οποία θέλει τις ισλαμικές χώρες να θεωρούνται ως η πηγή της τρομοκρατίας.
3- Επιθυμεί μια δίκαιη και ισότιμη προσέγγιση τόσο με την Παλαιστίνη όσο και με το Ισραήλ.
4- Επιθυμεί την ενθάρρυνση της Συρίας ώστε η χώρα αυτή να αναπτύξει τις σχέσεις της με τη Δύση.
5- Επιθυμεί τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Συρίας και Ισραήλ.
6- Επιθυμεί την επίλυση των προβλημάτων με το Ιράν, μέσω ενός διαλόγου.
7- Μετά την απαγκίστρωση των ΗΠΑ από το Ιράκ, επιθυμεί να διαφυλαχθεί, με τη λήψη των κα-τάλληλων μέτρων, η εδαφική ακεραιότητα της χώρας αυτής, η πολιτική της ενότητα, αλλά και η σταθερότητά της.

Στο πλαίσιο αυτό, επιθυμεί να αξιολογηθούν οι απόψεις, οι εισηγήσεις, αλλά και οι εμπειρίες της Τουρκί-ας… //

*****
Ο Çağrı Erhan σε άρθρο του στην Türkiye με τίτλο «Ξεπροβοδίσαμε την Κλίντον, έρχεται ο Ομπά-μα» γράφει μεταξύ άλλων τα εξής:

// Ασφαλώς και έχει μεγάλη σημασία η άφιξη του Ομπάμα στην Τουρκία, τον προσεχή μήνα. Στις συνομιλίες αναμένεται να συζητηθούν θέματα, όπως του Ιράκ, του Ιράν, της αρμενικής γενοκτονίας, των ενεργειακών πηγών της Μέσης Ανατολής κ.τ.λ.

Στις συζητήσεις, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, θα συζητηθούν και τα εξής θέματα:

- Το σχέδιο απαγκίστρωσης από το Ιράκ: Θα αποφασισθεί εάν κατά το στάδιο απαγκίστρωσης θα χρη-σιμοποιηθούν τόσο η Βάση του Ιντζιρλίκ, όσο και τα λιμάνια της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν είχαν καταφέρει να μπουν στο Ιράκ από την Τουρκία κατά το στάδιο της κατάληψής του, τώρα θα ζητήσουν η απαγκίστρωσή τους να γίνει μέσω Τουρκίας.

- Παράλληλα, όμως, η Τουρκία θέλει να στείλει κάποια μηνύματα προς τον Μπαρζανί, ο οποίος ή θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον του ΡΚΚ και να συνεργασθεί μαζί της ή θα οδηγηθεί στην απομόνωση. Η Τουρκία θα στείλει τα μηνύματα αυτά μέσω των ΗΠΑ.

- Το ψήφισμα για την αρμενική γενοκτονία θα επιφέρει ζημίες και ενδέχεται να διαταράξει τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας. Υπάρχουν ακόμη και οι προσδοκίες των ΗΠΑ από την Τουρκία, δηλαδή η συμβολή της Τουρκίας στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον ισλαμικό κόσμο, ώστε να επωφεληθούν από τις διπλωματικές εμπειρίες της με τη Χαμάς, το Ιράν και το Πακιστάν… //

****
Στην Taraf καταχωρείται άρθρο γνώμης του Temel İşkit με τίτλο «Με τη νέα Αμερική νέα περίοδος», στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

// Από ό,τι φαίνεται, για την επίσκεψη Κλίντον θα χυθεί ακόμη πολύ μελάνι και θα γραφούν πολλά. Το βέβαιο είναι ότι η επίσκεψη αυτή πέρασε θετικά και πέραν των αναμενομένων.

Τόσο οι δηλώσεις των δύο ΥΠΕΞ, όσο και το κοινό ανακοινωθέν, σηματοδότησαν τη σοβαρή προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και την αξιολόγηση των κοινών συμφερόντων μέσω της συνεργασίας.

Τώρα αυτό, το οποίο είναι σημαντικό, είναι εάν η βούληση Ομπάμα να προσδιορίζει την Τουρκία «ως έναν στρατηγικό εταίρο στραμμένο προς τη Δύση και τη δημοκρατία», θα ανοίξει παράλληλα και το δρόμο για να υπάρξει κάποια αλλαγή όσον αφορά τη στενή θεώρησή μας από το εξωτερικό.

Το κατά πόσο θα επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, αλλά και ποιο ρόλο θα διαδραματίσουν κατά το στάδιο του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, οι αναφορές Ομπάμα περί δημοκρατικών αξιών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περί «ηθικών» αξιών, επαφίεται στην κυβέρνηση και στο πώς θα αξιολογήσει τις σχέσεις της με την Δύση, εξαλείφοντας παράλληλα και τις όποιες αμφιβολίες υπάρχουν. Επαφίεται, επίσης, στην κυβέρνηση και το πώς θα αξιολογήσει τα ανοίγματα των ΗΠΑ.

Και όλα αυτά, χωρίς να ξεχνάμε ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν θαρραλέα βήματα και όσον αφορά το θέμα των μεταρρυθμίσεων για την Ε.Ε… //

****
Η Zaman φιλοξενεί άρθρο γνώμης του Mümtazer Türköne με τίτλο «Μια νέα Μέση Ανατολή κοινής αρχιτεκτονικής Τουρκίας – Αμερικής», στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

// Αυτό δεν είναι μια κινηματογραφική ταινία, αλλά ένα νέο σχέδιο διεθνούς αρχιτεκτονικής. Από πλευράς ΗΠΑ, είναι μια απόπειρα για τη νέα διευθέτηση όχι μόνο της Μέσης Ανατολής, αλλά όλου του κόσμου. Όσον αφορά δε την Τουρκία, είναι μια ευκαιρία για να τοποθετήσει τον εαυτό της μεταξύ των πρωταγωνιστών, στο αρχιτεκτονικό σχέδιο του νέου κόσμου.

Ο Ομπάμα στη νέα πολιτική ειρήνης και ασφάλειας που θέλει να χαράξει, έχει ανάγκη και την Τουρκία. Την τιμητική αυτή θέση της Τουρκίας πρέπει να την συνεκτιμήσουμε με τη στάση μας στο Νταβός.

Το κέντρο του νέου σχεδιασμού της Μέσης Ανατολής, αλλά και το μέρος, όπου θα αρχίσει η εφαρμογή του, είναι η Τουρκία. Η Τουρκία οφείλει τη θέση αυτή στην πρωτοπορία των ηθικών αξιών, που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της. Προκειμένου δε να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ίδιο ρόλο, πρέπει να εξασφαλίσει και την ηθική ανωτερότητά της. Πρέπει, δηλαδή, να διατηρήσει την ταυτότητα μιας δίκαιης και ασφαλούς εξουσίας.

Το κέρδος όλων των παραγόντων της περιοχής, αλλά και των ΗΠΑ, εξαρτάται από το κατά πόσο η Τουρκία θα μπορέσει να διατηρήσει αυτή την ανωτερότητά της. Όμως, ένα είναι σημαντικό: Η Τουρκία είναι εκείνη που έφερε τις ΗΠΑ στο σημερινό σημείο... //

Read more...

H Τουρκία συντηρεί το κλίμα αμφισβήτησης στο Αιγαίο



Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, στη στήλη περί παραβιάσεων του εναερίου χώρου, στις 9/3/2009 τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίσθηκαν δύο φορές, δυτικά και ΒΔ της Λέσβου, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της Λάρισας και της Λήμνου.

Επίσης, την ίδια ημέρα τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, νότια της Λήμνου, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου.


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ


Άρθρο του δημοσιογράφου Nicholas Birch με τίτλο «Turkey Begins Did for Missing Kurds In Push for New State Accountability» δημοσιεύεται στην ε/φ Wall Street Journal.


Το άρθρο αναφέρεται στην εκσκαφή ορεινών περιοχών στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, όπου εικάζεται ότι βρίσκονται ομαδικοί τάφοι Κούρδων που ήταν θύματα των παραστρατιωτικών εκτελεστικών ομάδων που δρούσαν στην Τουρκία κατά τη δεκαετία 1980- 1990 στο πλαίσιο της 25ετούς διαμάχης της Τουρκίας και των Κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ.
Το άρθρο σημειώνει ότι η ενέργεια αποτελεί δείγμα της πρόθεσης της Τουρκίας να ακολουθήσει τους νόμους δικαίου και να ξεκαθαρίσει κάποια μελανά σημεία του πρόσφατου παρελθόντος της. Σημειώνεται ότι η όλη προσπάθεια εξεύρεσης των Κούρδων -θυμάτων της υπερεθνικιστικής ομάδας του στρατού της Τουρκίας Jitem, ξεκίνησε καθώς πρώην μέλη της οδηγήθηκαν πρόσφατα στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης Erdogan που απεργάζονταν η οργάνωση Ergenekon.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΗΠΑ


Η αρθρογραφία σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη Obama στην Τουρκία εντός ενός μηνός και τις εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις συνεχίζεται στις δύο αγγλόγλωσσες εφημερίδες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τον αγγλόγλωσσο Τύπο στην άνοδο που σημείωσε χθες το αμερικανικό δολάριο φθάνοντας στο ύψος των 1,82 τουρκικών λιρών και στην ανακοίνωση για παρέμβαση από την Κεντρική Τράπεζα.

Η Lale Sarıibrahimoğlu στο άρθρο της στην ΤΖ αναφερόμενη στην οικονομική κατάσταση της χώρας υπογραμμίζει την πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας, εκφράζει ανησυχίες για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην τουρκική οικονομία, επισημαίνει την πτώση που σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και θεωρεί επιτακτική ανάγκη τη σύναψη συμφωνίας με το ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτό η αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στη χώρα, επισημαίνει ότι οι δημοτικές εκλογές στις 29 Μαρτίου αποτελούν εμπόδιο για την άμεση λήψη μέτρων για την οικονομία και κρίνει επιτακτική ανάγκη συνεργασίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την προώθηση πραγματικών και αμετάκλητων μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές προκειμένου να σωθεί η τουρκική οικονομία. Επιπλέον, επισημαίνει η Sarıibrahimoğlu, η συνέχιση της ολοένα αυξανόμενης αξιοπιστίας της Τουρκίας διεθνώς, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, εξαρτάται και από την ικανότητα των αρμοδίων για τη χάραξη πολιτικής να ακολουθήσουν ορθολογικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας παράλληλα και με την προώθηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης και μίας τροποποίησης του συντάγματος. Η αμέλεια τη χώρας, υπογραμμίζει η αρθρογράφος, για οικονομικές μεταρρθυμίσεις ενέχει τον κίνδυνο κοινωνικής αστάθειας, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά και τον σημαντικό ρόλο της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Στη συνέχεια, η Sarıibrahimoğlu σημειώνει ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με τους γείτονές της όπως το Ιράν και η Συρία δεν εκλαμβάνεται από ευρωπαίους αξιωματούχους ως ένα σημάδι ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση, παρά την έντονη ανησυχία που έχουν εκφράσει Τούρκοι και ξένοι αναλυτές στο θέμα αυτό. Ωστόσο, καταλήγει η αρθρογράφος, η Τουρκία πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κοινωνική αστάθεια και να κάνει μια νέα αρχή στο θέμα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο της Barçın Yinanç στη DN στο θέμα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Η Yinanç επισημαίνει ότι Τουρκία και ΗΠΑ είναι σύμμαχοι όχι επειδή η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως μετριοπαθής μουσουλμανική χώρα αλλά επειδή τα δύο κράτη έχουν τις ίδιες αξίες και μοιράζονται τα ίδια οράματα. Το γεγονός ότι στην Τουρκία ζουν μουσουλμάνοι καθιστά την Τουρκία πολύτιμο σύμμαχο της Ουάσιγκτον αλλά δεν αποτελεί την κύρια βάση αυτής της σχέσης. Η Τουρκία αποτελεί μέρος του δυτικού κόσμου για τις ΗΠΑ και όχι του ανατολικού, παρόλο που αυτή η τάση μερικώς αντιστράφηκε με την κυβέρνηση του ΑΚΡ. Ωστόσο, σημειώνει η Yinanç, η Τουρκία δεν αποτελεί το κατάλληλο μέρος για να απευθύνει την ομιλία του ο νέος Πρόεδρος προς τον ισλαμικό κόσμο. Το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή καθώς και η προσέγγιση με το Ιράν και τη Συρία καθιστούν την Τουρκία απαραίτητο σύμμαχο για τον Obama. Παρ’ολαυτά, επισημαίνει η αρθρογράφος, δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε για το ρόλο της Τουρκίας. Και θα πρέπει να σταματήσουμε να θέτουμε το ερώτημα στους αμερικανούς αξιωματούχους εάν η Τουρκία μπορεί να παίξει το ρόλο μεσολαβητή. Οι ΗΠΑ, σημειώνει η Yinanç, δεν χρειάζονται μεσολαβητή. Θα έχουν απευθείας συνομιλίες με τη Συρία και το Ιράν. Αυτό που η Τουρκία μπορεί να κάνει είναι να προσφέρει τη γνώση της, να συμβάλλει να αρθούν οι αμοιβαίες προκαταλήψεις. Καθώς τα ενδιαφερόμενα μέρη θα αντιμετωπίσουν δυσκολία να μιλήσουν την ίδια γλώσσα στην αρχή, η Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μετάφραση, πράγμα που θα διευκολύνει την αμοιβαία κατανόηση. Το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται στη σωστή θέση για να βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση στις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής δεν είναι αρκετό για να εξηγήσει την πρόωρη επίσκεψη Obama. Σημαντικό ρόλο ενδεχομένως έπαιξε η προοπτική συμφιλίωσης Τουρκίας-Αρμενίας. Είναι γνωστό, συνεχίζει η Yinanç, ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας- Ερεβάν για την ομαλοποίηση των σχέσεων τους και υπάρχουν ενδείξεις για την επίτευξη τελικής συμφωνίας, παρόλο που και οι δύο πρωτεύουσες απέφυγαν ενδεχόμενες διαρροές στον Τύπο. Πριν από την ανακοίνωση της επίσκεψης Κλίντον, η Άγκυρα αξιολογούσε την κατάλληλη ώρα και εξέταζε τα οφέλη επίτευξης συμφωνίας νωρίτερα από τις 24 Απριλίου. Ωστόσο, συνεχίζει η Yinanç, τίθεται το ερώτημα από Τούρκο αξιωματούχο τι θα συμβεί εάν επιτευχθεί συμφωνία και ανακοινωθεί πριν από τις 24 Απριλίου και εάν παρόλαυτά το Κογκρέσο προχωρήσει σε ψήφισμα και αναγνωρίσει τους αρμενικούς ισχυρισμούς για γενοκτονία ή εάν ο Obama κάνει μία δήλωση προς αυτή την κατεύθυνση όπως υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Θα φανεί σαν μία τεράστια διπλωματική ήττα. Για το λόγο αυτό δεν θα προκαλούσε έκπληξη το γεγονός, συνεχίζει η αρθρογράφος, εάν ο Ερντογάν χρονοτριβήσει για να εξοικονομήσει χρόνο. Εξάλλου, έχει γίνει ολοφάνερο ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι πρόθυμη να εμποδίσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα εξαιτίας των αρμενικών ισχυρισμών.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ / ΗΠΑ / ΑΡΜΕΝΙΚΟ


Η σημερινή αγγλόγλωσση Τοday’s Zaman φιλοξενεί, στην 14η σελίδα της, ολοσέλιδο άρθρο γνώμης του αναλυτή διεθνών σχέσεων και συγγραφέα Mehmet Kalyoncu, με τίτλο «Τhe winners and losers with the so-called Armenian genocide resolutions».

O συγγραφέας υπενθυμίζει τι ακριβώς ορίζεται ως «γενοκτονία» σύμφωνα με το Άρθρο 2 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σημειώνει ότι στην περίπτωση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς τα μόνα στοιχεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, για να στηριχθεί μια τέτοια υπόθεση, είναι τα αντιφατικά τηλεγραφήματα του τότε Υπουργού Εσωτερικών, Ταλάτ Πασά, η γνησιότητα των οποίων πρέπει να αποδειχθεί.

Συνεχίζοντας, ο αρθρογράφος επισημαίνει τα ακόλουθα:
1. Η αρμενική διασπορά θεωρεί ότι, συνεχίζοντας να ζητά ένα ψήφισμα για τη γενοκτονία, δεν έχει να χάσει τίποτε, αφού:
I. Σε περίπτωση που το ψήφισμα ΗR 106 δεν υιοθετηθεί και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εκφραστεί με τη λέξη «γενοκτονία», το γεγονός αυτό θα χρεωθεί στις τουρκικές πιέσεις και η Τουρκία θα συνεχίσει να παρουσιάζεται ως μία μη δημοκρατική χώρα, που αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, ενώ ένας ακόμη χρόνος θα έχει περάσει με έντονη πολιτική εκστρατεία, η οποία ενδυναμώνει την αλληλεγγύη των Αρμενίων της διασποράς και δημιουργεί επωφελείς ευκαιρίες για lobbying.
II. Σε περίπτωση που το ψήφισμα ΗR 106 υπερψηφιστεί από το Κογκρέσο, τότε η όλη ιστορία γίνεται διεθνής επιχείρηση. Το ζήτημα θα φθάσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ICC στη Χάγη. Αν και το ICC δεν μπορεί να αποφασίσει καταβολή αποζημιώσεων από την Τουρκία, διότι η Τουρκία δεν έχει συνυπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, η αρμενική διασπορά πιστεύει πως, αφ΄ εαυτής, η παραπομπή του θέματος στο ΙCC θα βλάψει σημαντικά την εικόνα της Τουρκίας. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της δίκης, η Τουρκία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμενικής διασποράς θα αναγκαστεί να προβεί σε παραχωρήσεις προς τους Αρμένιους, και όχι αναγκαστικά, κατ΄ αποκλειστικότητα, μόνο σε αυτούς.

2. Φαίνεται ότι οι συνεχείς αλλαγές στάσης κάποιων αμερικανο-ισραηλινών οργανώσεων έναντι της Τουρκίας και εμμέσως μέσω αυτών και του Ισραήλ ενδεχομένως να ωθήσουν μερικούς να τις χαρακτηρίσουν ως «εβραϊκό οπορτουνισμό», κάτι που εάν διογκωθεί, θα είναι καταστρεπτικό για τη γενική ευμάρεια των Εβραίων.

3. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι σε τυχόν υποθετικό μελλοντικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ θα ψυχρανθούν έναντι των Εβραίων και του Ισραήλ, οι Τούρκοι θα είναι μάλλον οι πιθανότεροι αν όχι οι μόνοι των οποίων τη βοήθεια θα ζητήσουν οι Ισραηλινοί και πιθανόν να λάβουν. Θα ήταν λοιπόν καλύτερα εάν οι ισραηλιτικές οργανώσεις στη Δύση, η εβραϊκή διασπορά παγκοσμίως και το Ισραήλ γενικά, απέφευγαν τις βραχύπνοες τακτικές και πολιτικές, οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορεί να αποξενώσουν τους Τούρκους.

4. Σύμφωνα με τον Kalyoncu, η Τουρκία πρέπει:
I. Να κάνει σαφές προς τις ΗΠΑ πόσο σημαντική χώρα είναι, τι σημαίνει το αρμενικό ζήτημα για τον τουρκικό λαό και τη βλάβη που μπορεί να επιφέρει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.
II. Με καταχωρήσεις στις μεγάλες ημερήσιες αμερικανικές εφημερίδες, η Άγκυρα πρέπει να κάνει γνωστό στους Αμερικανούς, δηλώνοντας το σεβασμό της στα δικαιώματα των Αμερικανών και στην ψήφο του Κογκρέσου, ότι η υιοθέτηση ενός ψηφίσματος, που θα αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων, δεν θα είναι ούτε καλό, ούτε λογικό, ούτε θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
III. Οπωσδήποτε, όμως, πρέπει να γίνει σαφές ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το ψήφισμα, ανεξάρτητα από το πόσο λάθος, παράλογο και καταστρεπτικό για τα συμφέροντα των ΗΠΑ μπορεί να είναι.
IV. Επιπλέον, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ πρέπει να δηλώσει πως εγγυάται ότι θα πράξει ό,τι καλύτερο μπορεί την επαύριο της υιοθέτησης ενός τέτοιου ψηφίσματος ώστε να κάμψει τη δυσαρέσκεια των Τούρκων έναντι των ΗΠΑ, διότι η Τουρκία είναι δεσμευμένη στην αμερικανο-τουρκική εταιρική σχέση.
V. Παράλληλα, όμως, το ΑΚΡ πρέπει να διασαφηνίσει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η Τουρκία θα μπορεί να έχει το ίδιο επίπεδο ανταπόκρισης στη συνεργασία της με τις ΗΠΑ.

Read more...

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την επιστροφή των κατασχεμένων περιουσιών και την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΕΔΑΔ συστήνει η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεσή της για την Τουρκία, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, διαπιστώνει έλλειψη στατιστικών στοιχείων για την εθνική σύσταση του πληθυσμού και συστήνει την παροχή αυτών καθώς και πληροφοριών για τη χρήση μητρικών γλωσσών, γλωσσών ευρέως ομιλούμενων ή άλλων δεικτών εθνικής διαφοροποίησης.

Καλεί την Τουρκία να τροποποιήσει τη νομοθεσία της προκειμένου να επιτραπεί η διδασκαλία γλωσσών, οι οποίες παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στην Τουρκία, στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, και να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση επιθέσεων και απειλών κατά Ρομά, Κούρδων και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΡΩΜ


Η Θράκη ήταν και είναι ένα σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Η ελληνική κοινωνία σήμερα δέχεται την διαφορετικότητα ως πλούτο και τη συνύπαρξη ως αγαθό. Ωστόσο, τα γεγονότα μας υποχρεώνουν να αντιδράσουμε απέναντι σε δυνάμεις που απεργάζονται, τορπιλίζουν και υπονομεύουν την ειρηνική συμβίωση των σύνοικων στοιχείων στη Θράκη.

Καθημερινά, γινόμαστε μάρτυρες των κινήσεων της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής η οποία σταθερά επιδιώκει τη δημιουργία κλίματος μίσους μεταξύ των πολιτών με βάση το θρήσκευμά τους και μόνο.

Ως πρώτο βήμα, επιδιώκει τη ομογενοποίηση των μουσουλμανικών πληθυσμών της Θράκης και τον εγκλωβισμό τους στην επεκτατική της πολιτική. Ακούμε όλο και πιο συχνά τους γνωστούς διχαστικούς κύκλους (μουσουλμάνοι βουλευτές, συμβουλευτικές επιτροπές, σύλλογοι επιστημόνων, κ.α.) να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού τους ως Τούρκοι και να καταγγέλλουν την Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά όργανα.

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι αυτοί κύκλοι αρνούνται πεισματικά το δικαίωμα της συλλογικής ταυτότητας στους Πομάκους και τους Ρωμά. Μέσω των εντύπων που ελέγχουν (τοπική εφημερίδα "Milliyet", κ.α.) εξαπολύουν ιδεολογική τρομοκρατία και στοχοποιούν όποιον τολμά να αυτοαποκαλείται Πομάκος ή Ρωμ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Αν επιτρέψουμε να συμβεί αυτό, δηλαδή κάθε μουσουλμάνος να θεωρείται Τούρκος, με άλλα λόγια την πολιτισμική γενοκτονία των Πομάκων και των Ρωμά, τότε θα επιτρέψουμε στην Άγκυρα να ενισχύσει την επιρροή της και να πολώσει επικίνδυνα την κοινωνία της Θράκης.

Ήδη, σταθερά βήματα επέμβασης-διείσδυσης γίνονται:

* στην οικονομία (χρηματοδότηση επιλεγμένων επιχειρηματιών, επιδότηση αγοράς γης)
* στην θρησκεία (διορισμός ψευδομουφτή)
* στον πολιτισμό (αλλοτρίωση πομακικών εορτών, ίδρυση ψευδοπολιτιστικών σωματείων)
* στην παιδεία
* στην διασκέδαση

αποσκοπώντας στη δημιουργία εθνικής Τουρκικής συνείδησης.

Όλες αυτές οι κινήσεις υλοποιούν τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο 5ο Συνέδριο των "Τούρκων Δυτ. Θράκης" που έγινε στην Κων/πολη τον Σεπτέμβριο του 2006 παρουσία στελεχών της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας και μάλιστα του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Εκεί χαράχτηκαν οι αποφάσεις της πολιτικής που τώρα υλοποιείται. Με την πολιτική αυτή συντάσσονται απόλυτα όλες οι επιδοτούμενες ομάδες ισχύος του μουσουλμανικού χώρου: βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι επιστημονικών και "πολιτιστικών" σωματείων, κ.α. Τα παραδείγματα είναι πολλά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα:

* Σε συνεδρίαση της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης-Καβάλας-Δράμας που δημοσιεύθηκε στις 24/10/08 μια απλή αναφορά στον όρο Πομακοχώρια, ο οποίος εμπεριέχονταν σε υπουργική απόφαση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε για τον χωροταξικό σχεδιασμό του εθνικού πάρκου Αν. Μακεδονίας-Θράκης, συγκέντρωσε τα πυρά όλων των μουσουλμάνων αιρετών ανεξαρτήτως παράταξης.
* Στην δίκη της τοπικής εφημερίδας "Milliyet" η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16/10/08 μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ξάνθης κατά των ιδιοκτητών της εφημερίδας (Ομέρ Τζεγκίζ και Μπουντούρ Μπιλάλ) παρευρέθηκαν είτε ως απλοί συμπαραστάτες είτε ως μάρτυρες υπεράσπισης διακεκριμένα πολιτικά στελέχη των ελληνικών κομμάτων (Γκιουλμπεάζ Καραχασάν, Μάντατζη Τσετίν), ιμάμηδες χωριών, κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίμαχα άρθρα στοχοποιούσαν συγκεκριμένους συμπολίτες μας οι οποίοι δηλώνουν δημόσια την πομακική τους καταγωγή. Επιπλέον, καταφέρονταν με προσβολές και εθνικιστικό μένος κατά των χριστιανών αλλά και όσων μουσουλμάνων συνεργάζονται με αυτούς.

Πώς αντιδρούμε σ' όλα αυτά ως συντεταγμένη πολιτεία και ως κοινωνία πολιτών;

Κοινή εκτίμηση είναι πως η ελληνική πολιτεία όχι μόνο δεν έχει στρατηγικό σχεδιασμό αλλά ούτε καν μια μεσοπρόθεσμη πολιτική αντιμετώπισης καθημερινών προκλήσεων. Εξωραΐζει την πραγματικότητα με "μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης" τα οποία εκλαμβάνονται ως κινήσεις αδυναμίας της Αθήνας και τροφοδοτούν νέες προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας.

Στο βωμό της ψηφοθηρίας και της μικροπολιτικής καμμία πολιτική δύναμη δεν τολμά να υπερασπιστεί το αυτονόητο δικαίωμα των Πομάκων και των Ρωμά στην έκφραση της συλλογικής τους ταυτότητας και στον απεγκλωβισμό τους από την ασφυκτική πίεση των μηχανισμών της Άγκυρας.

Πρόσφατο παράδειγμα η ομιλία του κ. Τσίπρα στην Ξάνθη στις 19/11/08, στην οποία απέφυγε επιμελώς οποιαδήποτε αναφορά στους Πομάκους, τους Ρωμά και τα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος τους. Απογοητευμένοι τον ακούσαμε να υιοθετεί για τα εκπαιδευτικά θέματα απόψεις που ταυτίζονται με αυτές του Τουρκικού Προξενείου. Την ίδια στιγμή η τοπική οργάνωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ εξέδωσε μια απαράδεκτη ανακοίνωση στην οποία υιοθετούσε άκριτα τις κινήσεις των Τσετίν, Καραχασάν στο ζήτημα των παράνομων εγγραφών του 1ου Μ/κου Σχολείου Ξάνθης.

Ποιά είναι η στάση της κοινωνίας των πολιτών σ' όλα αυτά;

Γιατί σιωπούμε σε πράγματα που δυναμιτίζουν τις καλές σχέσεις μεταξύ των σύνοικων στοιχείων και υποθηκεύουν το μέλλον της περιοχής μας;

* Άφωνοι ακούσαμε προ καιρού από τις τηλεοράσεις τον "κύριο" Ντεντέ, τον ψευδομουφτή και άλλους "αξιότιμους" κυρίους να ωρύονται και να μας αποκαλούν προβοκατόρικα "γκιαούρηδες"! Κι όμως δεν κατατέθηκε ούτε μια αγωγή εναντίον τους, έστω "για την τιμή των όπλων".
* Ξέρουμε πως υπάρχουν πολλοί που πληγώνονται από όλα αυτά, που προβληματίζονται, που ανησυχούν, που σκέφτονται και συσκέπτονται, χωρίς ωστόσο να μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν το παραμικρό όφελος απλά και μόνο διότι δεν υπάρχει σημείο αναφοράς με το οποίο να μπορούν να ταυτιστούν.
* Ελπίζουμε πως υπάρχουν υγιή αντανακλαστικά στην ελληνική κοινωνία τα οποία μπορούν να εκδηλωθούν και να υψώσουν τη φωνή τους μαζί μας.
* Απαιτούμε την απεξάρτηση των πολιτικών μας από κάθε είδους κομματικές αγκυλώσεις και ιδιοτελείς σκοπούς.

Read more...

Ισλαμιστές και Κεμαλιστές: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος


Η χρόνια αντιπαράθεση των Ισλαμιστών με τους Κεμαλιστές στην Τουρκία λαμβάνει ολοένα και σημαντικότερες διαστάσεις σήμερα, γεγονός που προβληματίζει τους μελετητές και δημιουργεί ερωτήματα για την πορεία της χώρας αυτής, τόσο ως προς τα εσωτερικά της όσο και ως προς τις διεθνείς της επιδιώξεις.Το τουρκικό πολιτικό σύστημα, αρκετές δεκαετίες τώρα, βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού. Θα έλεγε κανείς ότι προσπαθεί να βρει την ισορροπία του, μια σχεδόν απέλπιδα προσπάθεια αναίρεσης των τραγικών συνεπειών που προκάλεσαν οι αυταρχικές παρεμβάσεις στη φυσιολογική εξέλιξή του.

Την εποχή της πολιτικής, οικονομικής και πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης, το τουρκικό πολιτικό σύστημα αντί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών και να κάνει άλματα προς τον εκδημοκρατισμό, παραμένει εγκλωβισμένο στα πλαίσια που του έχουν ορίσει κατά το παρελθόν. Οι Κεμαλιστές από τη μια και οι Ισλαμιστές από την άλλη, αποτελούν τις δύο πρωταγωνιστικές παρατάξεις στη διαμάχη αυτή.Οι Κεμαλιστές, οι αδιαμφισβήτητοι κυρίαρχοι, ως πρότινος, του πολιτικού παιχνιδιού, είναι οι εκφραστές και συνεχιστές του πολιτικού σχεδίου για τη χώρα που εφάρμοσε ο Κεμάλ (Ατατούρκ), ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας. Κατά την περίοδο που κατείχε την εξουσία ο Κεμάλ έθεσε τις βάσεις και υλοποίησε ως ένα μεγάλο βαθμό σχέδια για τον «εκσυγχρονισμό» του κράτους, τα οποία εκκολάπτονταν ήδη από την εποχή των Νεότουρκων και του Κόμματος Ένωση και Πρόοδος, του οποίου ο ίδιος υπήρξε επιφανές στέλεχος. Το πολιτικό αυτό σχέδιο, που επιβλήθηκε εκ των άνω, χωρίς τη συγκατάθεση της λαϊκής βάσης, είχε στόχους: α) Την εθνική ομοιογένεια του νέου κράτους, όπου κυρίαρχη θέση έχει το τουρκικό έθνος, β) Τη συμπερίληψη των ευρύτερα δυνατών συνόρων της αποβιώσασας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο νέο κράτος, γ) Την επιδίωξη μιας ισόρροπης αλλά στενής σχέσης με τις Μεγάλες Δυνάμεις, γεγονός που θα μπορούσε να συντείνει στη συμπερίληψή της στις τάξεις του Δυτικού κόσμου και, δ) Τον πλήρη έλεγχο του Ισλάμ από το εθνικό κράτος. Αυτή η επιχείρηση ένταξης του κοινωνικοπολιτικού συνόλου σε νέα πρότυπα που εκφράζουν μια εθνικιστική κοσμοαντίληψη της τουρκικής ελίτ, η οποία τη συνέλαβε και την έθεσε σε εφαρμογή, αποδείχτηκε αδύναμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά και τις αντιδράσεις εκείνων που ένιωσαν τις αρνητικές επιπτώσεις των κεμαλικών «μεταρρυθμίσεων» στη ζωή τους.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι Ισλαμιστές που αντιτάχθηκαν, αφενός, στην απόρριψη της υπερέχουσας -εκείνη την περίοδο- ισλαμικής ταυτότητας, και αφετέρου, την επιβολή της τουρκικής εθνικής ταυτότητας που κατά περίπτωση τούς ήταν συχνά και ξένη, όπως στους πάλαι ποτέ οθωμανούς πολίτες της Μικράς Ασίας. Για την ανατροπή των αποτελεσμάτων της πολύχρονης αυτής πολιτικής, από τα πρώτα χρόνια κιόλας του πολυκομματισμού (1946), κύκλοι Ισλαμιστών επιδόθηκαν σε οικονομικό και πολιτικό αγώνα. Η διεκδίκηση των «πολιτισμικών δικαιωμάτων» είχε χειροπιαστά αποτελέσματα και σταδιακά, αλλά σταθερά, το Ισλάμ επανήλθε στον δημόσιο βίο. Το αποκορύφωμα υπήρξε αρχικά η συμμετοχή των ισλαμικών κομμάτων του Νετζμετίν Ερμπακάν στις κυβερνήσεις συνασπισμού της δεκαετίας 1970 και αργότερα η αναρρίχησή του στην εξουσία το 1996. Η επάνοδος αυτή, βέβαια, είχε περιορισμένη επιτυχία, καθώς οι κεμαλικοί κύκλοι αντέδρασαν άμεσα στην προσπάθεια των Ισλαμιστών να «κατακτήσουν» την κρατική μηχανή, την οικονομία, την Παιδεία και τα σώματα ασφαλείας. Στην προσπάθειά τους να περιφρουρήσουν τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, την αρχή δηλαδή του σεκουλαρισμού, μιας από τις τελευταίες κεμαλικές αρχές, όπως ο εθνικισμός και ο ρεπουμπλικανισμός, που δεν διασύρθηκαν ακόμη, σε αντίθεση με εκείνες του επαναστατισμού, του ποπουλισμού και του κρατικισμού, οι Κεμαλιστές δεν δίστασαν να παρέμβουν στο πολιτικό σύστημα και να απομακρύνουν αρχικά το ισλαμικό κόμμα από την εξουσία και να το θέσουν εκτός νόμου αργότερα.

Μια δεκαετία μετά, η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική. Οι Ισλαμιστές με πρόσχημα την ένταξη στην ΕΕ προωθούν έναν περιορισμένο «εκδημοκρατισμό» του πολιτικού συστήματος προς ίδιον όφελος. Με όχημα τις «μεταρρυθμίσεις» στον χώρο της δικαιοσύνης, της οικονομίας, της εκπαίδευσης, της πολιτικής κ.λπ., επιχειρούν να αποδυναμώσουν τον ρόλο των κεμαλικών δυνάμεων που ελέγχουν την εξουσία -με τους δικαστές και τους στρατιωτικούς να διακρίνονται-, για να εφαρμόσουν το σχέδιο τους για τον ριζικό εξισλαμισμό του τουρκικού κοινωνικοπολιτικού συστήματος.

Η αντιπαλότητα των δύο αυτών παρατάξεων, που τροφοδοτείται σήμερα είτε από τις αποκαλύψεις για το παρακράτος είτε από τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, παίρνει διαφορετική μορφή σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα στο εξωτερικό, όπου η «τουρκοϊσλαμική σύνθεση» -το σχέδιο συνεργασίας των δύο αυτών αντιφατικών ιδεολογιών που πρωτοεμφανίστηκε την δεκαετία 1970- βρίσκει επίσης πεδίο εφαρμογής. Παραμερίζονται συχνά οι όποιες διαφορές και η εχθρότητα μετατρέπεται σε ελεγχόμενη συνεργασία. Επί παραδείγματι, η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ, εκμεταλλευόμενη αφενός τα «κενά εξουσίας» στη Μέση Ανατολή και αφετέρου το θρησκευτικό συναίσθημα των ομοθρήσκων λαών της περιοχής, είτε είναι Άραβες αυτοί είτε είναι Κούρδοι, επιχειρεί να εγκαθιδρύσει και πάλι την εξουσία της στον χώρο αυτό, ως άλλη Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ασχέτως αν οι Δυτικοί προτιμούν -για δικούς τους ιδιαίτερους λόγους- να αποκαλούν το τουρκικό Ισλάμ ως «ήπιας μορφής Ισλάμ», αυτό απειλεί τόσο να ανατρέψει την παρούσα ισορροπία πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, όσο η κεμαλική έκφανση της τουρκικής εξουσίας.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

ΠΗΓΗ:ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Read more...

Η Άγκυρα σχεδιάζει την de facto επιβολή διαχωρισμού του Αιγαίου


Το ενδεχομενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με αποδοχή ad hoc δικαιοδοσίας, για τη σύγκρουση αεροσκαφών πάνω από την Κάρπαθο, που προκάλεσε το θάνατο του σμηναγού Ηλιάκη τον Μάιο του 2006, εξετάζει η Αγκυρα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι οποίες είναι γνωστές σε παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, έχουν γίνει προχωρημένες συζητήσεις στο εσωτερικό του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη διαδικασία και την ουσία μιας τέτοιου περιεχομένου προσφυγής.

Η Αγκυρα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, επιχειρεί να εμφανιστεί ως επισπεύδουσα στην προσπάθεια για διαμόρφωση ενός συνολικού «κώδικα εναέριας συμπεριφοράς» στο Αιγαίο προκειμένου να μην προκαλούνται θερμά επεισόδια και να αποτραπεί ο κίνδυνος δυστυχήματος.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, έχει ήδη προτείνει στην Αθήνα τη σύσταση μικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων και έχει ενημερώσει το ΝΑΤΟ για τη δική της οπτική των πραγμάτων. Η «πρώτη ύλη» με την οποία χτίζει τη στρατηγική της είναι οι συνεχιζόμενες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΓΕΕΘΑ δήθεν παραβάσεων και παραβιάσεων από ελληνικά μαχητικά, οι οποίες μένουν αναπάντητες από την ελληνική πλευρά.
Η Αγκυρα έχει ήδη αξιώσει από την Αθήνα να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει αποζημίωση για τη συντριβή του τουρκικού αεροσκάφους κατά τη φονική σύγκρουση που συνέβη τρία περίπου χρόνια πριν, ενώ στο πόρισμά της έχει επιρρίψει ολόκληρη την ευθύνη στην ελληνική αεροπορία. Η παθητικότητα με την οποία αντιμετώπισε την πρόκληση η ελληνική διπλωματία ενθάρρυνε την τουρκική να αξιοποιήσει πολιτικά το γεγονός. Επόμενο βήμα, λένε αρμόδιες διπλωματικές πηγές, θα είναι η προσφυγή στη Χάγη προκειμένου να αποφανθεί το Διεθνές Δικαστήριο κατά τρόπο θετικό για την τουρκική πλευρά, όπως αισιοδοξούν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.
«Μόνο η αρχή»
Η προσφυγή που έχει κάνει ήδη η ΠΓΔΜ καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας λόγω του ελληνικού βέτο διευκολύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς, εάν υποθέσει κανείς ότι δεν προηγήθηκε συνεννόηση Αγκυρας-Σκοπίων.
«Η Τουρκία αισθάνεται ισχυρή για να στραφεί στη Χάγη», εξηγεί ενημερωμένος για το θέμα διπλωμάτης, που προβλέπει επίσης ότι «η υπόθεση Ηλιάκη θα είναι μόνο η αρχή». Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύονται από την ευφορία που προκάλεσε στο τουρκικό κατεστημένο η απόφαση της 3ης Φεβρουαρίου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ταυτόχρονη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία. Διακύβευμα ήταν ένα μικρό νησί της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο κατοικείται τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Ρουμανία υποστήριζε ότι το νησάκι δεν είχε υφαλοκρηπίδα, ακριβώς δηλαδή όπως ισχυρίζεται η Τουρκία για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν ευνοϊκή για τη Ρουμανία. Τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών οριοθετήθηκαν με τη μέθοδο της μέσης γραμμής, την οποία υιοθετεί και η Ελλάδα για το Αιγαίο.
Ωστόσο, το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε στο νησί της Ουκρανίας δικαιώματα υφαλοκρηπίδας ή Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Παρόλο που δεν υπάρχουν ευθείες αναλογίες μεταξύ της συγκεκριμένης υπόθεσης και ενδεχόμενης οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, η νομολογία αυτή αποτελεί μια αρνητική για την ελληνική πλευρά παρακαταθήκη, η οποία έχει καταγραφεί από την Αγκυρα. Αντίθετα, η ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης που κατέληξε στη Χάγη μετά από σύνταξη συνυποσχετικού και έπειτα από πολλά χρόνια άγονων διμερών διαβουλεύσεων.
Διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η Χάγη δεν αποτελεί πλέον «ταμπού» για την Τουρκία, που διαπιστώνει την αγκύλωση της ελληνικής διπλωματίας και τη διαρκή απονεύρωση των ελληνικών αντιδράσεων στις κλιμακούμενες αναθεωρητικές πρακτικές της άλλης πλευράς.
Ενδεχόμενο αιφνιδιασμού
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη ελληνοτουρκική διαφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η οποία -διεθνώς- έχει υπερκεραστεί από τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τον οποίο η Αθήνα δεν τολμά να επιδιώξει, παρόλο που άνοιξε το δρόμο η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Αθήνα αναπαύεται στη βολική σκέψη ότι η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Χάγης και δεν έχει προετοιμαστεί για έναν ενδεχόμενο αιφνιδιασμό, όπως αυτός που -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- συζητείται στους κόλπους της τουρκικής διπλωματίας. Την ίδια ώρα, η τουρκική εξωτερική πολιτική επιμένει στη διεύρυνση των «γκρίζων ζωνών» που στοιχειώνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η διαρκής παρουσία της τουρκικής αεροπορίας στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά που δεν αναφέρονται ρητώς στις διεθνείς συνθήκες με τις οποίες έχουν καθοριστεί τα σύνορα. Το μήνυμα αυτό, όπως βεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, έχει μεταφερθεί κατ’ επανάληψιν στην ελληνική πλευρά, η οποία αναλώνει την ενέργειά της στην υποβάθμιση και την εξαφάνιση από το προσκήνιο αρνητικών εξελίξεων.
Οι χαμηλοί τόνοι που κρατά η Αθήνα σε σχέση με την τουρκική άσκηση «Ηγεμών», η οποία σχεδιάζεται για το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου με όρους ακραία προκλητικούς για την ελληνική πλευρά, είναι απολύτως ενδεικτική του φοβικού συνδρόμου που κατέχει την ελληνική διπλωματία. Η επικοινωνιακή διαχείριση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διευκολύνεται από το γεγονός ότι για το υπουργείο Εξωτερικών το μείζον εθνικό θέμα είναι το Σκοπιανό και η μείζων απειλή για τη χώρα δεν βρίσκεται ανατολικά, αλλά βόρεια, έρχεται δηλαδή από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι.

Read more...

Στο Ιράν ο Αμπντουλάχ Γκιουλ


«Ξεκίνησε μία νέα περίοδος με το μήνυμα που δίνει η νέα κυβέρνηση η οποία ανέλαβε μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ αναχωρώντας σήμερα για την Τεχεράνη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την πτήση προς το Ιράν, ο Γκιουλ αναφέρθηκε στην πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων από εδώ και πέρα και είπε ότι «είναι πολύ σημαντικοί οι πρώτοι 5-6 μήνες, διότι όπως θα ξεκινήσουν οι σχέσεις, έτσι ακριβώς θα συνεχιστούν.
Να σημειωθεί ότι προχτές είχε μεταβεί στην Τεχεράνη και ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν.
Το Ιράν, εκτός από σημαντικό κεφάλαιο στην τουρκική διπλωματία, είναι και ένα από τα σημεία της νέας εποχής των τουρκοαμερικανικών σχέσεων.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV, ο Πρόεδρος Γκιούλ πριν την αναχώρησή του σήμερα για το Ιράν, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, τόνισε ότι μεταβαίνει στην Τεχεράνη για την 10η Συνάντηση Κορυφής της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας και υπενθύμισε ότι αυτή συστάθηκε το 1985 από την Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν και ότι το 1992 διεύρυνε το διεθνή χαρακτήρα της με τη συμμετοχή του Αφγανιστάν, του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, της Κιργισίας, του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν και του Τουρκμενιστάν.

Ο Γκιούλ επεσήμανε ότι στη Σύνοδο Κορυφής στην Τεχεράνη ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης θα είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι επιδράσεις αυτής και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Σε ερώτηση ποια θα είναι τα θέματα, που θα συζητήσει κατά τις επαφές που θα έχει, και αν θα συναντηθεί με τον Αγιατολλάχ Χαμενέι, ο Γκιούλ είπε: «Προβλέπεται συνάντηση με όλους. Στον κόσμο υπάρχουν νέες εξελίξεις. Με το μήνυμα, που έστειλε η νέα αμερικανική κυβέρνηση και με τον τρόπο, με τον οποίο βλέπει τον κόσμο, έχει ξεκινήσει μια νέα περίοδος. Κατά συνέπεια, η περιοχή μας είναι μια από τις περιοχές, στις οποίες αντιμετωπίζονται σημαντικά προβλήματα εντός αυτής της νέας περιόδου. Το Αφγανιστάν, το Ιράν, οι δυσκολίες μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν, όλα αυτά είναι θέματα που θα συζητήσουμε. Πέραν αυτού, σε αυτή τη νέα περίοδο πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι, διότι αυτό είναι άκρως σημαντικό για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα πρέπει να αξιολογηθεί η επίσκεψη, που σχεδιάζει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος στην Τουρκία, ο Γκιούλ είπε ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι διμερής και ότι γίνονται εργασίες για τον καθορισμό του πλαισίου της.

Ο Γκιούλ είπε: «Αυτή η επίσκεψη ασφαλώς και είναι πολύ σημαντική. Είναι σημαντική τόσο από πλευράς των ΗΠΑ όσο και από δικής μας πλευράς. Όπως οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για πολλά θέματα του κόσμου, το ίδιο ενδιαφέρεται και η Τουρκία, ειδικότερα δε για όλα τα θέματα της περιοχής μας. Από αυτή την άποψη, για τη συζήτηση όλων αυτών και την εξέτασή τους θα είναι μια άκρως σημαντική επίσκεψη. Πέραν αυτού, οι διμερείς μας σχέσεις, όπως γνωρίζετε και εσείς, είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής».

Ο Πρόεδρος Γκιούλ στην ερώτηση αν κομίζει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα στο Ιράν όσον αφορά το διάλογο με τις ΗΠΑ, είπε ότι με την Τεχεράνη θα ανταλλάξουν απόψεις για διάφορα θέματα, κάτι το οποίο άλλωστε γινόταν και κατά το παρελθόν με ειλικρινή, έντιμο και διάφανο τρόπο. Ο Γκιούλ επεσήμανε ότι αποδίδουν σημασία στις γειτονικές σχέσεις με το Ιράν και ότι είναι φυσικό να ανταλλάσσουν απόψεις.

Στην υπενθύμιση δημοσιογράφου ότι ο Ομπάμα μετά την εκλογή του είχε δηλώσει ότι εντός 100 ημερών θα απευθυνθεί στον ισλαμικό κόσμο από κάποια πρωτεύουσα μουσουλμανικής χώρας, και σε ερώτησή του αν υπάρχει κάποια τέτοια προσδοκία και αν η πρωτεύουσα αυτή μπορεί να είναι η Άγκυρα, ο Γκιούλ είπε: «Αν πρόκειται να κάνετε έναν τέτοιο συσχετισμό, η επίσκεψή του αυτή καθαυτή στην Άγκυρα αποτελεί μήνυμα».

Ο Πρόεδρος Γκιούλ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ιράν, είπε ότι το σημαντικότερο σκέλος των σχέσεων αυτών είναι ο τομέας της ενέργειας και ότι οι Υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών συχνά συναντώνται. Ο Γκιούλ επέστησε την προσοχή στο ότι το Ιράν έχει πολύ μεγάλα αποθέματα υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντική η εξόρυξη των αποθεμάτων αυτών.

Ο Γκιούλ είπε, επίσης, ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν και θέματα οδικών και συγκοινωνιακών μεταφορών και δικτύων, που θα πρέπει να εξεταστούν.

Read more...

Oι Τούρκοι δουλεύουν και "μας δουλεύουν"


Η εξωτερική πολιτική δεν είναι η εκτέλεση ενός προϋπολογισμού (κάποιου Υπουργείου) όπου ο πολιτικός του προϊστάμενος «μοιράζει χαμόγελα» και υπογράφει εντάλματα πληρωμών για διοικητικές δαπάνες. Στην εξωτερική πολιτική πρέπει να είσαι εν ολίγοις «μανούλα» και να δουλεύεις ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα.

Η Τουρκία (του Ερντογάν) παραδίδει στους γείτονες της (άρα και σε εμάς) μαθήματα σύγχρονης διπλωματικής στρατηγικής. Πίσω από τον εκάστοτε Υπουργό του ΑΚΡ υπάρχει μία «μανούλα» που στην προκειμένη περίπτωση λέγεται καθηγητής Devetoglu.


O κύριος καθηγητής γνωρίζει ότι η μεγάλη του χώρα (δηλαδή η Τουρκία) διψάει για ενέργεια, εξαγωγές, νέο-οθωμανικό γόητρο και στρατιωτική δύναμη. Θέλει να καταστήσει τη χώρα του ισότιμο εταίρο στο πολύ-πολικό διεθνές σύστημα ηγετικών χωρών.

Προκειμένου να πετύχει όλα αυτά «κινητοποιεί και αξιοποιεί» ό,τι όπλα έχει στη φαρέτρα του. Πουλάει «Ισλάμ» και «Παλαιστίνη» στη μεγάλη αραβική αγορά. Πουλάει transit υπηρεσίες ενεργειακής ασφάλειας στους Ευρωπαίους.
Κάνει το «μεσάζοντα» ανάμεσα σε Ισραήλ και Άραβες, Ιρανούς και ΗΠΑ, Χαμάς και Αίγυπτο, Αρμένιους και Αζέριους, Γεωργιανούς και Ρώσους.
Σε περίπτωση που η Ελλάς διακόψει τις διπλωματικές επαφές με τα Σκόπια, η Τουρκία θα αναλάβει να μας φέρει σε επαφή διοργανώνοντας Σύνοδο στη Πόλη ή την Αδριανούπολη…(sic).


Τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα ο κύριος καθηγητής;

Έχει εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια (δηλαδή ποικιλία προμηθευτών) της χώρας του ενώ ετοιμάζει τα κρατικά ταμεία για την είσπραξη των τελών transit για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που θα κατευθύνεται στην Ευρώπη, στο Ισραήλ και την Ινδία. Παράλληλα έχει 5πλασιάσει τις εξαγωγές της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή τόσο σε βιοτεχνικά και ηλεκτρικά προϊόντα όσο και στην ανάληψη κατασκευαστικών έργων. Ακόμα και στο Σουδάν του καταζητούμενου (για τη γενοκτονία του Νταρφουρ) Προέδρου Oman Bashir, ο γαμπρός του Ερντογάν χτίζει τον πύργο τηλεπικοινωνιών της χώρας. Με άλλα λόγια η μεσαία τάξη που στηρίζει Ερντογάν χρωστάει τον ετήσιο τζίρο της στη “μανούλα” που λέγεται Devetoglu…

O κύριος καθηγητής όμως γνωρίζει ότι ενώ «πουλάει» υπηρεσίες με υλικά ανταλλάγματα (ενέργεια και εξαγωγές) κάποιοι «φανατικοί Αρμένιοι» από τη Καλιφόρνια των ΗΠΑ αλλά και οι σκληροπυρηνικοί του PKK που την έχουν «αράξει» στο όρος Kandil του Βόρειου Ιράκ θέλουν να του διαλύσουν το μαγαζί που λέγεται «Νέο-οθωμανική Τουρκία του 21ου αιώνα».

Εκεί λοιπόν θα δώσει τα «ρέστα του».

Όσον αφορά τους Αρμένιους θεωρεί ότι άλλο πράγμα η Διασπορά και το Λόμπυ στις ΗΠΑ και άλλο οι φουκαριάρηδες που πεινούν στο Ερεβάν. Ανοίγει λοιπόν τα σύνορα με την Αρμενία, γεμίζει τα σουπερ-μαρκετς τους με τουρκικά προϊόντα και «δένει οικονομικά» τους φτωχούς πλην περήφανους Αρμένιους. Του απομένει το Λόμπυ στις ΗΠΑ. Εκεί «πουλάει» τη βάση του Ιντσιρλίκ στους Αμερικάνους για να την «κάνουν» από το Ιράκ αλλά πουλάει και μεσολάβηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το αν τσιμπήσει ο «μαύρος» στη Ουάσινγκτον θα το μάθουμε σε 1 μήνα.

Όσον αφορά τους Κούρδους θεωρεί ότι η λαϊκή βάση έχει κουραστεί από την ένοπλη πάλη και μοιράζει «πλυντήρια, κουζίνες και ψυγεία» στους φτωχούς του Βαν, του Σιρνάκ και του Ντιγιαρμπακίρ. Παράλληλα παίζει το «αιώνιο χαρτί» του Ισλάμ και εκπέμπει τηλεοπτικά κανάλια στα Κουρδικά. Το δίκτυο Gulen δουλεύει «πόρτα-πόρτα» και μοιράζει κάρβουνο για το χειμώνα και σισήτια.

Όσον αφορά το PKK, “δένει» οικονομικά το καθεστώς Barzani με μαζικές επενδύσεις Τούρκων επιχειρηματιών στο Erbil και το Κιρκούκ ενώ το δίκτυο Gulen ανοίγει σχολεία και πανεπιστήμια για να εκπαιδεύσει τη νέα Κουρδική ελίτ του 21 ου αιώνα. Προσφέρει το τουρκικό έδαφος στο Barzani για να εξάγει το πετρέλαιο του προς τη Δύση σε αντάλλαγμα με την επιχειρησιακή εξουδετέρωση του PKK. Ο Barzani είναι ρεαλιστής και ξέρει ότι αργά ή γρήγορα οι Αμερικάνοι θα φύγουν από το Ιράκ και εκ των πραγμάτων η Τουρκία θα αποτελέσει το νέο στρατηγικό του βάθος έναντι των Ιρακινών αράβων στη σύγκρουση για τα πετρέλαια του Κιρκούκ. Άρα όλοι ποντάρουν ότι θα «πουλήσει» το PKK για να σώσει τη φαμίλια του.

Τη ίδια στιγμή τα Τουρκικά Κέντρα Στρατηγικών Ερευνών έχουν μόνιμη γραμμή επικοινωνίας και ενημέρωσης με τους Αμερικάνούς συναδέλφους τους στην Ουάσιγκτον (βλέπε φώτο). Οι Τούρκοι δε θεωρούν το Ισραήλ ως δεδομένη δύναμη ανάσχεσης του Αρμενικού Λόμπυ (το αντίστοιχο Ελληνικό Λόμπυ είναι ανύπαρκτο) και για αυτό θέλουν να χτίσουν μία «άμεση σχέση» συνεργασίας με τους συμβούλους του Προέδρου Ομπάμα.

Read more...

Από τον Κεμάλ στον Ερντογάν


Του Απόστολου Αποστολόπουλου
Η Τουρκία, με τον Ερντογάν, αναθεωρεί την εξωτερική πολιτική της. Το νέο στοιχείο είναι ότι απορρίπτει τον (σχετικό) απομονωτισμό του κεμαλιστών και ανοίγεται προς όλες τις δυνατές κατευθύνσεις, Ρωσία, Μ. Ανατολή, Ιράν, εμμένοντας ταυτόχρονα στον ευρωπαϊκό, φιλοδυτικό προσανατολισμό της. Αν η Ελλάδα δεν αντιδράσει έγκαιρα με αντίστοιχο σταθερό στρατηγικό σχέδιο, θα απομονωθεί. Με συνταρακτικές δυσμενείς επιπτώσεις στο Αιγαίο και στη Θράκη.

Ο Ερντογάν κάνει, στην πράξη, τα «δεύτερα εγκαίνια» της πολιτικής που χάραξε ο Τουργκούτ Οζάλ προ...εικοσαετίας, προβάλλοντας το νέο-οθωμανικό όραμα μιας Τουρκίας «από τη Βιέννη ως την Κίνα». Ο Οζάλ ήθελε το Ισλάμ αιχμή του δόρατος της τουρκικής διείσδυσης στον Καύκασο. Απέτυχε επειδή αντέδρασε η Ρωσία αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις που δεν ήθελαν την αναβάθμιση του ισλαμικού παράγοντα. Τώρα, με τον ισλαμιστή Ερντογάν στο πηδάλιο, επήλθε, ως φαίνεται, συμβιβασμός με την ηγεσία των ΕΔ, με προϋπόθεση να ξεριζωθούν μερικά ζιζάνια, όπως η Εργκένεκον και ανώτατοι αξιωματικοί που κατηγορούνται ότι ήθελαν να απομακρύνουν την Τουρκία από τη Δύση. Η πολυμερής εξωτερική πολιτική τελεί υπό έλεγχο ως προς τον (φιλοδυτικό) προσανατολισμό της, τουλάχιστον προσώρας. Χαρακτηριστικά, ο ισλαμιστής Ερντογάν (σε αντίθεση με τον Οζάλ) δεν επικαλείται το Ισλάμ αλλά προβάλλει διεθνώς την ιδιότητά του ως ηγέτη ενός ισχυρού (κοσμικού) κράτους.
Η δεύτερη προϋπόθεση, στο εσωτερικό της χώρας, αυτής της εξωτερικής πολιτικής είναι οι παραχωρήσεις στους Κούρδους με στόχο να παραμείνουν αδρανείς εάν (ή όταν) τεθεί ζήτημα ίδρυσης ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους-και διαμελισμού της Τουρκίας. Ελευθερίες έναντι Ανεξαρτησίας. Η αλληλεξάρτηση εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής είναι αισθητή στην Άγκυρα και απούσα στην Αθήνα.
Το παράθυρο ευκαιρίας για τη νέα τουρκική εξωτερική πολιτική άνοιξε η διεθνής κρίση και η σχετική αποδυνάμωση των ΗΠΑ. Η Τουρκία αξιοποιεί το κενό εξουσίας. Η Αμερική έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη συμμάχων που να της προσφέρουν βοήθεια αντί να τη ζητούν, πχ τουρκικές διαμεσολαβήσεις στη Μ. Ανατολή. Και εδώ οι συστηματικές παρεμβάσεις της Τουρκίας συγκρίνονται με την ασυνέχεια και τις παλινδρομήσεις της Αθήνας. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας ενισχύεται διότι αποδεικνύει έμπρακτα το χρήσιμο ρόλο της ως γέφυρας ενώ μειώνεται αντίστοιχα το βάρος της Αθήνας ακόμα και στο Βαλκάνια ενόσω μένει ανοιχτή η πληγή του Σκοπιανού.
Αν ωστόσο η Τουρκία θελήσει να υπερβεί το ρόλο του μεσολαβητή θα προσκρούσει μοιραία και στον Καύκασο και στη Μ. Ανατολή στα υπέρτερα συμφέροντα της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Δευτέρα 9-03-09

Read more...

Ασκήσεις στις Βρετανικές Βάσεις


Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στις περιοχές των Βάσεων μεταξύ 9 και 11 Μαρτίου 2009.
Ανδρες του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού θα συμμετάσχουν σε ναυτική άσκηση που θα διαρκέσει έξι μήνες, στη Μεσόγειο θάλασσα, και που περιλαμβάνει ασκήσεις ξηράς σε περιοχές εκπαίδευσης των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων, η άσκηση υπό την ονομασία ''CYPRUS WADER'', είναι μέρος πολυεθνικής...δύναμης, σε θέσεις μάχης, που απέπλευσε από το Ηνωμένο Βασίλειο το Φεβρουάριο, με προορισμό την Απω Ανατολή

Σκοπός της άσκησης, όπως αναφέρεται, είναι να διατηρήσει την ικανότητα επίθεσης του Βασιλικού Ναυτικού και να αναπτύξει τις δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου να λειτουργεί με εταίρους κλειδιά και συμμάχους από χώρες του ΝΑΤΟ και άλλα κράτη, επιδεικνύοντας τη δέσμευση της χώρας στην ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βορειοανατολική Ασία.
Η άσκηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων, θα πραγματοποιηθεί στις περιοχές των Βάσεων μεταξύ 9 και 11 Μαρτίου 2009.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Έρευνες για ομαδικούς τάφους Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία


Ενδείξεις για την ύπαρξη ομαδικών τάφων Κούρδων έχουν στη διάθεσή τους οι τουρκικές Αρχές μετά την ανακάλυψη λειψάνων στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, αναφέρει δικαστική πηγή.
Συγκεκριμένα σε ανασκαφές στο Σιλόπι της επαρχίας Σιρνάκ βρέθηκαν οστά και κομμάτια υφάσματος που εστάλησαν στο γραφείο του ιατροδικαστή για αναλύσεις.

Οι έρευνες γίνονται μετά από εντολή εισαγγελέα και τη δημοσίευση άρθρων στον Τύπο όπου αναφερόταν ότι πολλοί άνθρωποι που φέρονταν ως αγνοούμενοι στην δεκαετία...του 1990 (τη σημαντικότερη περίοδο της κουρδικής εξέγερσης στην περιοχή) ίσως εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Σύμφωνα με τα δημοσιέυματα, οι σοροί είχαν πεταχτεί σε πηγάδια γεμάτα με οξύ ή είχαν θαφτεί κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει το Σιλόπι με την γειτονική κωμόπολη Τσίζρε. Οι έρευνες γίνονταν και κοντά σε ένα στρατόπεδο, ανέφερε το πρακτορείο Anadolu.
Τα τελευταία δέκα χρόνια ξεθάφτηκαν στην περιοχή τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων που θεωρούνταν αγνοούμενοι. Το τελευταίο ανακαλύφθηκε το 2005 θαμμένο δίπλα σε ένα αυτοκινητόδρομο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Read more...

Οι ενταξιακές προοπτικές Τουρκίας και ΠΓΔΜ κυριαρχούν στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής


Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ θα απασχολήσει αυτή την εβδομάδα την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ψήφισμα που θα συζητηθεί την Τετάρτη ζητά βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Την ίδια ημέρα θα συζητηθεί και το θέμα της έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ για ένταξη στην ΕΕ.

Την Τετάρτη θα συζητηθεί ψήφισμα που...υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και αφορά στην πρόοδο που πραγματοποίησε η Τουρκία το 2008 στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με αυτό, οι τουρκικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από την Κύπρο, ενώ οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να επιταχύνουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Το ψήφισμα ζητά ακόμη από την Τουρκία θα πρέπει ακόμη να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και να προχωρήσει στην άμεση επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.
Την Τετάρτη θα συζητηθεί επίσης έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Έρικ Μέγιερ για τη στάση που θα τηρήσει η Ευρωβουλή όσον αφορά στην πρόταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΠΓΔΜ.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ κάλεσε το Συμβούλιο να ορίσει μια ημερομηνία, εντός του τρέχοντος έτους, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.
Παράλληλα, κάλεσε την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το ζήτημα του ονόματος, ούτως ώστε αυτό να μην αποτελεί πλέον εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ ως μέλους σε διεθνείς οργανισμούς.
Επίσης, την Ολομέλεια θα απασχολήσει και το θέμα της ενταξιακής πορείας της Κροατίας, με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να εκφράζει αισιοδοξία για την πρόοδό τους.
Αυτή την εβδομάδα θα συζητηθεί ακόμα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ζητά περαιτέρω μείωση των εκπομπών ρύπανσης από τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, με μεγαλύτερη ευελιξία.
Επιπλέον υπό συζήτηση θα τεθεί έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, η οποία αναφέρει ότι βασική προτεραιότητα του Σχεδίου Ανάκαμψης της ΕΕ πρέπει να είναι η προαγωγή της ευρωπαϊκής οικονομίας και ανταγωνιστικότητας.
Αναφερόμενη δε στα εθνικά σχέδια επισημαίνει ότι ο συντονισμός τους θα πρέπει να επιτρέπει την προσαρμογή κάθε προγράμματος στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε χώρας, λαμβάνοντας όμως υπόψη το κοινό συμφέρον.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP