Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Εισβολή Τούρκων στο Β.Ιράκ, εν αγνοία Ερντογάν!


Εισβολή έκανε ο τουρκικός στρατός στο Β. Ιράκ εν αγνοία της κυβέρνησης πέρυσι τον Μάιο προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εφημεριδα Τaraf, τον προηγούμενο Μάιο, ο τουρκικός στρατός ανέπτυξε μονάδες του στο Β. Ιράκ, χωρίς να ενημερώσει την κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει κλιμάκωση της βίας από το ΡΚΚ ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος
. Στο πλαίσιο αυτό στρατιωτικές δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα και τεθωρακισμένα τοποθετήθηκαν στη συνοριογραμμή. Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να ειδοποιήθηκε από τις ΗΠΑ για τις εξελίξεις, ζήτησε ενημέρωση από το στρατό και τελικά η επιχείρηση ματαιώθηκε. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ είχαν ευθεία ανάμιξη καθώς απείλησαν ότι θα πλήξουν τα τουρκικά στρατεύματα.


Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τον υπουργό εξωτερικών κ. Νταβουτογλου, ο οποίος επισκεπτόταν τις ΗΠΑ και διέταξε αμέσως τη ματαίωση της επιχείρησης. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι κατά την περίοδο εκείνη Αρχηγος ΓΕΣ ήταν ο στρατηγός Işık Koşaner, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα προήχθη σε Αρχηγο ΓΕΕΘΑ.

Πάντως, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «δυτικές πηγές» επιβεβαιώνουν το συμβάν αλλά αρνούνται ότι υπήρξε απειλή από τις ΗΠΑ, ενώ κάνουν λόγο για μια τουρκική μονάδα με ελαφρύ οπλισμό που πέρασε τα σύνορα και όχι σε τεθωρακισμένα.

http://www.onalert.gr

Read more...

Κρατήστε αυτήν την είδηση και θα επανέλθουμε σύντομα!!!


Η περιοχή μεταξύ Μερσίνας και Αδάνων, που κατοικείται στην πλειοψηφία της απο Κούρδους, σχεδιάζεται να αποτελέσει τη θαλάσσια διέξοδο του Κουρδιστάν τα επόμενα χρόνια

Στις 17 Μαΐου είχαμε δημοσιεύσει ένα άρθρο μας με τίτλο: Έκκληση προς σκεπτόμενους Κύπριους και Ελλαδίτες.
Το άρθρο μας εκείνο αναφερόταν στη σταδιακή κατάληψη της πόλης της Μερσίνας από Κούρδους, ο πληθυσμός των οποίων ξεπερνά σε ποσοστό το 50% του συνόλου του πληθυσμού της πόλης. Το ζήτημα του κουρδικού υπερπληθυσμού στους νομούς της Μερσίνας και των Αδάνων απασχολεί σοβαρά την Άγκυρα, αφού οι Κούρδοι σχεδιάζουν μεσοπρόθεσμα να διεκδικήσουν τις περιοχές αυτές, για να αποκτήσουν μόνιμη πρόσβαση στη θάλασσα, στοιχείο απαραίτητο για την επιβίωση και τη διαιώνιση του Κουρδιστάν.

Μόλις χθες στη Μερσίνα συνέβη ένα γεγονός, που είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή μεταξύ Κούρδων και Τούρκων.
Το γεγονός συνέβη σε ένα νυχτερινό κέντρο, το Jasmin, που λειτουργεί στη Λεωφόρο Adnan Menderes, της Μερσίνας.

Τρεις Κούρδοι μπήκαν στο νυχτερινό κέντρο στις 01:00 της 16ης Δεκεβρίου 2010, μιλώντας μεταξύ τους Κουρδικά. Στη συνέχεια, αφού παρήγγειλαν ποτά, παρακολούθησαν το μουσικό πρόγραμμα του μαγαζιού. Σε κάποια στιγμή, ζήτησαν από τον 38χρονο τραγουδιστή, Sarp Öztürk, να τους πει κουρδικά τραγούδια. Ο τραγουδιστής τους ειπε ότι δεν γνωρίζει κουρδικά και συνέχισε το πρόγραμμα με τουρκικά τραγούδια. Οι τρεις Κούρδοι φίλοι παρεξηγήθηκαν με την ορχήστρα και τη διεύθυνση του καταστήματος και μετά από ένα σύντομο διαπληκτισμό, έφυγαν από το κέντρο. Μετά από μια ώρα, όμως, επέστρεψαν και ξεπλήρωσαν την ...προσβολή που τους έγινε, με τα όπλα.

Επιτέθηκαν με πιστόλι εναντίον της ορχήστρας και σκότωσαν τον τραγουδιστή, ενώ τραυμάτισαν τον 37χρονο κιθαρίστα, Göktay Okçu , και το γκαρσόνι, Ramazan Koç.
Οι τρεις Κούρδοι φίλοι καταζητούνται από τις τουκρικές αρχές και μέχρι στιγμής διαφεύγουν της σύλληψης.

Το γεγονός προβληματίζει τις αρχές ασφαλείας και τις πολιτικές αρχές της Μερσίνας, αλλά και την ίδια την Άγκυρα, αφού τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ταχύτατα φυλετικό και πολιτιστικό χάσμα μεταξύ Κούρδων και Τούρκων σε αυτή την εξαιρετικά ευαίσθητη και τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας περιοχή, όπου καταλήγουν οι αγωγοί Μπακού-Τζεϋχάν και Κιρκούκ-Γιουμουρταλίκ και η οποία περιοχή, σύμφων αμε τα σχέδια των Κούρων, πρόκειται να αποτελέσει τη διέξοδο του Κουρδιστάν στη θάλασσα.
Να σημειωθεί για άλλη μια φορά ότι η Μερσίνα είναι το βασικό λιμάνι της περιοχής, από το οποίο έγινε και η απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο, το 1974.

Read more...

Θράκη: η Eλληνική δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της


Eκδικάστηκε η μήνυση που υπέβαλε η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου κατά της τουρκόφρονης εφημερίδας ”Μιλλιέτ”, για τα γνωστά γεγονότα και την κάλυψή τους, όταν υπηρετούσε ως δασκάλα στο μειονοτικό δημοτικό του Μεγάλου Δερείου στον Έβρο. Με βάση την απόφαση που επιδόθηκε από το Πολυμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, η ”Μιλλιέτ” καταδικάστηκε να πληρώσει στην ηρωική δασκάλα αποζημίωση ύψους 60.000 ευρώ. Για το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. η απόφαση κρίνεται άκρως σημαντική, αφού η ελληνική Δικαιοσύνη έρχεται να καλύψει τα ελλείμματα της πολιτικής του κράτους, το οποίο αφήνει Έλληνες πολίτες στη Θράκη απροστάτευτους στο έλεος του τουρκικού παρακράτους.

Σύμφωνα με τα όσα έκρινε το δικαστήριο, η απόφαση πρέπει μέσα σε 15 μέρες να δημοσιευτεί στην εφημερίδα ”Μιλλιέτ”. Κρίνεται ως άμεσα εκτελεστή πληρωμή 30.000 ευρώ από την αποζημίωση, ενώ αποφασίστηκε τα δικαστικά έξοδα 4.000 ευρώ να πληρωθούνε από την εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται πως η Χαρά Νικοπούλου είχε υποβάλλει μήνυση ισχυριζόμενη πως η είδηση που δημοσιεύτηκε στον μειονοτικό τύπο (δήθεν είχε ζητήσει από τους μαθητές της να ζωγραφίσουν την εικόνα του Αλλάχ), ήταν αβάσιμη. Να τονιστεί πως είναι η πρώτη από τις αγωγές που υπέβαλε η Χαρά Νικοπούλου στις μειονοτικές εφημερίδες ”Γκιουντέμ”, ”Μιλλιέτ” και ”Μπιρλίκ”, για τον πόλεμο λάσπης που δέχθηκε όταν υπηρετούσε ως δασκάλα δημοτικό του Μεγάλου Δερείου.

Η αγωγή που υπέβαλε η Χαρά Νικοπούλου στην εφημερίδα ”Γκιουντέμ”, εκδικάστηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Κομοτηνής στις 22 Σεπτεμβρίου 2010, και τώρα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση. Ο Ιλχάν Ταχσίν, ιδιοκτήτης της άλλης μειονοτικής εφημερίδας (”Μπιρλίκ”), διέψευσε ο ίδιος την είδηση που δημοσίευσε στην εφημερίδα του σε βάρος της Νικοπούλου και ζήτησε συγγνώμη από την Χαρά.

http://www.elkeda.gr/index.php?option=com_

Read more...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ


Εφ. Μπιρλίκ 16-12-2010
B.T.T.A.D.K. : ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Μετά τις δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη σχετικά με την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, ήρθε γραπτή ανακοίνωση από την Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ¨Συνιστούμε να επανεξετάσει τις απόψεις και τις ανακοινώσεις του σχετικά με τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με κατάπληξη διαβάσαμε τις δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη -που είναι από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της χώρας μας- σχετικά με την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Θέλουμε να τονίσουμε πως οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης με ανησυχία και έκπληξη είδαν τον κύριο Θεοδωράκη να δείχνει την μειονότητα μας ως εθνικό κίνδυνο.
Η Συμβουλευτική Επιτροπή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης αντιμετωπίζει με ανησυχία και απογοήτευση τέτοιου είδους δηλώσεις που στοχοποιούνε και εντάσσουν στους κινδύνους την Τουρκική Κοινότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία σέβεται απόλυτα το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας.
Λαμβάνοντας υπόψιν πως ο κύριος Θεοδωράκης είναι ένας παγκόσμιος καλλιτέχνης ο οποίος προσπαθεί να δείξει τον δρόμο στον κόσμο, συνιστούμε να επανεξετάσει τις απόψεις και τις ανακοινώσεις του σχετικά με τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, των οποίων τα δικαιώματα είναι εγγυημένα από διεθνείς συνθήκες και σύμφωνα, και θα έπρεπε με βάση τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να στηριχθούνε στο θέμα της ελευθερίας έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι καθώς και στην διαφύλαξη και ανάπτυξη του πολιτισμού τους. Θέλουμε να τονίσουμε πως τέτοιου είδους ανακοινώσεις έρχονται σε αντίθεση με τον στόχο για δημοκρατία και ομαλή συμβίωση στην περιοχή μας και στην χώρα μας
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Σχόλιο : Το κακό κατά την γνώμη μας δεν είναι οι δηλώσεις του Θεοδωράκη (που να αγιάσει το στόμα του) , αλλά το ότι παρόμοιες δηλώσεις (για κλείσιμο προξενείου) δεν έχουν κάνει ακόμη πολλοί άλλοι Έλληνες πολιτικοί.

Read more...

Ερώτηση του Βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Η. Πολατίδη προς τον Υπ Εξωτερικών για τις προκλήσεις της Τουρκίας


Ερώτηση υπέβαλε προς τον Υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με τις νέες τουρκικές προκλήσεις με στόχο την Θράκη και τα Δωδεκάνησα. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής.
Συμφώνως με δημοσιεύματα του θρακικού τύπου («Αντιφωνητής», 1/12/2010), αντιπροσωπία της αυτοτιτλοφορουμένης «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» επισκέφθηκε στις 12/11/2010 τον Γερμανό Βουλευτή του SPD, Κριστόφ Στράσερ με σκοπό να τον ενημερώσει για τα προβλήματα της «τουρκικής μειονότητος της Δυτικής Θράκης»!

Ο πρόεδρος της ανωτέρω ψευτοομοσπονδίας, η οποία και αποτελεί ένα από τα κύρια όργανα της προκλητικής δραστηριότητος της Άγκυρας στην Θράκη και παράγοντας επικίνδυνης αποσταθεροποιήσεως στην περιοχή, Χαλίτ Χαμπίμπογλου ανέφερε στον Γερμανό Βουλευτή ότι υπάρχει αύξηση «επιθέσεων μίσους»(!) εις βάρος των μελών της μειονότητος, των συλλόγων και των τζαμιών της και του παρέδωσε σχετικό προπαγανδιστικό υλικό!
Η πρόκληση έφθασε μέχρι του σημείου να αναφερθούν από τον Χαμπίμπολγου και υποτιθέμενες επιθέσεις εις βάρος της «τουρκικής μειονότητος» στα νησιά μας, Ρόδο και Κω!
Να σημειωθεί ότι ο κ. Στράσερ είναι ο β’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έχει εξουσιοδοτηθεί να ετοιμάσει αναφορά για την κατάσταση της ελληνομουσουλμανικής κοινότητος στα Δωδεκάνησα.
Ως εκ τούτου, ενέργειες όπως αυτές της ψευτοομοσπονδίας αυξάνουν τους κινδύνους για τα εθνικά μας συμφέροντα στην Θράκη από τις κλιμακούμενες το τελευταίο διάστημα επιθέσεις της Τουρκίας η οποία έχει ως δεδηλωμένο στόχο τον εκτουρκισμό της εκεί ελληνομουσουλμανικής μειονότητος.
Καί όπως φαίνεται δε από το ανωτέρω περιστατικό, η προκλητικότητα της Άγκυρας επεκτείνεται ραγδαίως και στα Δωδεκάνησα λόγω των γνωστών γεωστρατηγικών της επιδιώξεων στο Αιγαίο (υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, ΑΟΖ κ.λπ.). Συνεπώς

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Είναι εις γνώσιν της κυβερνήσεως το ανωτέρω περιστατικό της αποχαλινωμένης πλέον τουρκικής προπαγάνδας διεθνώς σχετικά με την Θράκη και το Αιγαίο;
2. Σε τι ενέργειες προβαίνει έτσι ώστε να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα για την πραγματική κατάσταση στην Θράκη.
3. Προτίθεται επί τέλους να αντιδράσει πολιτικά και διπλωματικά λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα, έτσι ώστε να ανακοπούν η επιθετικότητα της Τουρκίας και οι προκλήσεις των εν Ελλάδι φερεφώνων της;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Toυρκικές “μειώσεις εξοπλισμών”: 250 προγράμματα ύψους 26 δισ. $ “τρέχει” η Άγκυρα!


Ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Μουράτ Μπαγιάρ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολία» στις 16 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση με αντικείμενο τις τεχνολογίες του αμυντικού τομέα και την βιομηχανική συνεργασία με επίκεντρο την τουρκική αμυντική βιομηχανία και τους διεθνείς εταίρους της αποκάλυψε ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία σήμερα εμπλέκεται σε 250 συνολικά εξοπλιστικά και ερευνητικά προγράμματα συνολικού ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων!
Το 24% των προγραμμάτων αυτών είναι καθαρά εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής συστημάτων με ξένη προστιθέμενη αξία κάτω του 10% ή ακόμα και μηδενική!!

Από τα λοιπά προγράμματα μόνο τα 10 αποτελούν προμήθειες από ξένους προμηθευτές, το 57% αφορούν προγράμματα συμπαραγωγών και για το 9% των προγραμμάτων έχουν συσταθεί κοινοπραξίες παραγωγής. επίσης τόνισε ότι μέχρι το 2020 το 90% των τουρκικών αμυντικών αναγκών θα καλύπτεται από εγχώρια παραγωγή με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις πολιτικές ισορροίες σρτην περιοχή.

Δηάδή το αργότερο σε δέκα χρόνια από σήμερα η Τουρκία θα είναι πλήρως απεξαρτημένη σε επίπεδο οπλικών συστημάτων από το εξωτερικό και συνεπώς οι όποιες πολιτικές “πιέσεις” ή η όποια πολιτική επιρροή ασκείτο από τρίτες χώρες όπως π.χ. οι ΗΠΑ, υπό την απειλή ενεός εμπάργκο ή τον περιορισμό της ροής στρατιωτικού υλικού προς την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, π.χ. έναντι της Ελλάδας αυτομάτως καθίστανται ανενεργές. Μέχρι το 2023, μάλιστα, όπως έγραψε και χθες το defencenet.gr, θέλουν να έχουν έτοιμο το δικής τους παραγωγής μαχητικό και εκπαιδευτικό αεροσκάφος και μάλιστα το πρώτο δικινητήριο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

“Κάνουμε ήδη μπίζνες με τον Παπανδρέου”,δηλώνει ο Νταβούτογλου.


Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν είναι έτοιμος να κάνει μπίζνες (“ready to do business”) με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το Αιγαίο, υποστήριξε ότι «βεβαίως, ήδη το κάνουμε!».
Η δήλωση έγινε στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε την Τρίτη το βράδυ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης, στο Ίδρυμα “Αλέξανδρος Ωνάση”, με την ευκαιρία της εορταστικής περιόδου.

Στην δεξίωση παρέστησαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, αντιπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεκάδων άλλων χωρών, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, δημοσιογράφοι, οικονομικοί παράγοντες και στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων.

Ο κ. Νταβούτογλου, συνοδευόμενος από το μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας του στον ΟΗΕ, Ερτογρούλ Απακάν, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ. Μητσιάλη και είχε παράλληλα την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο χώρο της έκθεσης «Ήρωες Θνητοί και μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα» από τον Έλληνα Μόνιμο Αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, εκτελεστικό διευθυντή του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, πρέσβη Λουκά Τσίλα και εκπρόσωπο του Μουσείου Γουόλτερς στη Βαλτιμόρη, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε η έκθεση.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ανέφερε: «Με μεγάλη μου ευχαρίστηση επισκέπτομαι την έκθεση και βρίσκομαι μαζί με φίλους από την Ελλάδα και την ελληνική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή είναι η κοινή μας κληρονομιά.
Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Θα μείνω στη Νέα Υόρκη για 24 ώρες και ήρθα για την ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ.
Αλλά, αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία (να επισκεφθώ την έκθεση). Ένιωσα σα να βρίσκομαι στη Μεσόγειο, στην Τροία ή στην Αθήνα, στις δύο απέναντι ακτές του Αιγαίου. Είδα έργα από την Τροία, από την ελληνική παράδοση και ως ακαδημαϊκός απόλαυσα την έκθεση και ως γείτονας της Ελλάδας είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ».

Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αντάλλαξε χειραψίες με τους προσκεκλημένους, ανάμεσά τους και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ και αρκετοί ομογενείς.

Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, είπε: «Υπάρχουν πολλά κοινά ζητήματα.

Συζητήσαμε για το κυπριακό πρόβλημα, το Ιράκ, τις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν, το Σουδάν και αρκετά άλλα. Αυτά είναι στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Τουρκία ως μέλος (η διετής θητεία της στο Σώμα λήγει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς) μοιράζεται τις απόψεις της γι’ αυτά τα διεθνή θέματα».

Read more...

Να καταθέσουν μηνύσεις για τον κάθετο άξονα Κομοτηνής – Νυμφαίας καλεί τους κατοίκους το DEB


Να καταθέσουν μηνύσεις για τον κάθετο άξονα Κομοτηνής – Νυμφαίας καλεί το κόμμα DEB τους κατοίκους των χωριών Τυχηρού, Κάλχα και Κικιδίου, με ανακοίνωση του.

Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση που πάρθηκε ο κάθετος άξονας Κομοτηνής – Νυμφαίας αναμένεται να περάσει δίπλα από τα προαναφερόμενα χωριά της Ροδόπης με αποτέλεσμα να απαιτηθούν να γίνουν απαλλοτριώσεις αγροτεμαχίων, τα οποία στην πλειοψηφία τους στη συγκεκριμένη περιοχή ανήκουν σε μουσουλμάνους κατοίκους.

Το κόμμα DEB τονίζει πως στα αρμόδια όργανα ότι πρέπει να εφαρμοστεί η πιο σωστή επιλογή του σχεδίου και η οποία σύμφωνα με το ίδιο ήταν η αρχική επιλογή Καρυδιάς – Πανδρόσου ενώ τονίζει πως θα παράσχει στον κόσμο της περιοχής την απαραίτητη στήριξη. Την ανακοίνωση του κόμματος DEB συνυπογράφει και ο ανεξάρτητος συνδυασμός για τον Δήμο Κομοτηνής, «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής :

«Οι σχετικές με το σχέδιο για τον δρόμο του Τυχηρού εξελίξεις τον τελευταίο καιρό, αποτελούνε για μια ακόμη φορά πολιτική λεηλασίας και κατάσχεσης της περιουσίας της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο παρελθόν στην κατασκευή του πανεπιστημίου, της βιομηχανικής περιοχής, της στρατιωτικής περιοχής και του δρόμου της Εγνατίας πάλι τα χωράφια των Τούρκων είχαν απαλλοτριωθεί, και να θυμόμαστε πως κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι ομογενείς μας είχαν χάσει τις περιουσίες τους.

Το κόμμα DEB και ο συνδυασμός «Πρώτο βήμα για την ισότητα», ενδιαφέρθηκε για το θέμα εδώ και καιρό, και θέλουμε να δηλώσουμε πως δεν θα επιτρέψουμε για μια ακόμη φορά να απομακρυνθούνε οι ομογενείς μας.

Συνιστούμε στους κατοίκους των χωριών Τυχηρού, Κάλχα και Κηκίδιου, να δείξουν ευαισθησία και να προετοιμαστούνε για τις δέουσες νομικές προσφυγές και τις αναγκαίες διαμαρτυρίες.

Τέλος λέμε στα αρμόδια όργανα, πως πρέπει να εφαρμοστεί η πιο σωστή επιλογή του σχεδίου, που ήταν η αρχική επιλογή Καρυδιάς-Πανδρόσου, και ανακοινώνουμε πως ως κόμμα DEB και ανεξάρτητη λίστα θα παράσχουμε στον κόσμο της περιοχής την απαραίτητη στήριξη. Πιστεύουμε πως οι αρμόδιες αρχές το συντομότερο δυνατό θα προσεγγίσουν το θέμα με ψυχραιμία, και παραβλέποντας τα πολιτικά συμφέροντα, θα κινηθούνε προς όφελος του κόσμου της περιοχής».

Read more...

Νέες τουρκικές προκλήσεις με στόχο τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα καταγγέλλει ο Πολατίδης


Ερώτηση υπέβαλε προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με τις νέες τουρκικές προκλήσεις με στόχο την Θράκη και τα Δωδεκάνησα. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής.

Συμφώνως με δημοσιεύματα του θρακικού τύπου, αντιπροσωπία της αυτοτιτλοφορουμένης «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» επισκέφθηκε στις 12/11/2010 τον Γερμανό Βουλευτή του SPD, Κριστόφ Στράσερ με σκοπό να τον ενημερώσει για τα προβλήματα της «τουρκικής μειονότητος της Δυτικής Θράκης»!

Ο πρόεδρος της ανωτέρω ψευτοομοσπονδίας, η οποία και αποτελεί ένα από τα κύρια όργανα της προκλητικής δραστηριότητος της Άγκυρας στην Θράκη και παράγοντας επικίνδυνης αποσταθεροποιήσεως στην περιοχή, Χαλίτ Χαμπίμπογλου ανέφερε στον Γερμανό Βουλευτή ότι υπάρχει αύξηση «επιθέσεων μίσους»(!) εις βάρος των μελών της μειονότητος, των συλλόγων και των τζαμιών της και του παρέδωσε σχετικό προπαγανδιστικό υλικό! Η πρόκληση έφθασε μέχρι του σημείου να αναφερθούν από τον Χαμπίμπολγου και υποτιθέμενες επιθέσεις εις βάρος της «τουρκικής μειονότητος» στα νησιά μας, Ρόδο και Κω!

Να σημειωθεί ότι ο κ. Στράσερ είναι ο β’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έχει εξουσιοδοτηθεί να ετοιμάσει αναφορά για την κατάσταση της ελληνομουσουλμανικής κοινότητος στα Δωδεκάνησα.

Ως εκ τούτου, ενέργειες όπως αυτές της ψευτοομοσπονδίας αυξάνουν τους κινδύνους για τα εθνικά μας συμφέροντα στην Θράκη από τις κλιμακούμενες το τελευταίο διάστημα επιθέσεις της Τουρκίας η οποία έχει ως δεδηλωμένο στόχο τον εκτουρκισμό της εκεί ελληνομουσουλμανικής μειονότητος. Καί όπως φαίνεται δε από το ανωτέρω περιστατικό, η προκλητικότητα της Άγκυρας επεκτείνεται ραγδαίως και στα Δωδεκάνησα λόγω των γνωστών γεωστρατηγικών της επιδιώξεων στο Αιγαίο (υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, ΑΟΖ κ.λπ.). Συνεπώς ερωτάται ο Υπουργός :

1. Είναι εις γνώσιν της κυβερνήσεως το ανωτέρω περιστατικό της αποχαλινωμένης πλέον τουρκικής προπαγάνδας διεθνώς σχετικά με την Θράκη και το Αιγαίο;

2. Σε τι ενέργειες προβαίνει έτσι ώστε να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα για την πραγματική κατάσταση στην Θράκη.

3. Προτίθεται επί τέλους να αντιδράσει πολιτικά και διπλωματικά λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα, έτσι ώστε να ανακοπούν η επιθετικότητα της Τουρκίας και οι προκλήσεις των εν Ελλάδι φερεφώνων της;

Read more...

Και νέα διεθνής κλιμάκωση της τουρκικής προπαγάνδας για τη Θράκη


Συνεχίζουν να προκαλούν τα εξωνημένα όργανα της Τουρκίας, κατηγορώντας διεθνώς την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων των…Τούρκων της Δυτικής Θράκης!

Νέο κρούσμα απύθμενου θράσους είχαμε πριν από λίγες μέρες από τα μίσθαρνα όργανα του νέο-οθωμανισμού, που συνεχίζουν να εγκαλούν τη χώρα μας για (απίστευτο κι όμως αληθινό) έλλειμμα δημοκρατίας και παραβιάσεις των…τουρκικών δικαιωμάτων στη Θράκη! Δράστης τη φορά αυτή η αυτοαποκαλούμενη «Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης» με ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία φτάνει στο σημείο να επικαλείται μέχρι και τη…Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία υποτίθεται ότι η Ελλάδα παραβιάζει. Εδώ όμως βέβαια δεν μιλούμε απλώς για θράσος, αλλά για πλήρη υπέρβαση όλων των ορίων της παράνοιας. Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως τη δημοσίευσε και τη σχολίασε η «Μπιρλίκ» (11-12-2010) και τη μετέφρασε το ιστολόγιο http://tourkikanea.wordpress.com:

“H Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης δημοσίευσε μια ανακοίνωση στην παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην δημοσιευθείσα ανακοίνωση τονίζεται πως στην Ελλάδα εφαρμόζονται πρακτικές και περιορισμοί που είναι λάθος σε σχέση με το δίκαια και τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και δηλώνουν την αντίθεση τους στην αφαίρεση των δικαστικών αρμοδιοτήτων των μουφτήδων. Επίσης σε ένα σημαντικό μέρος της ανακοίνωσης, προκαλεί προσοχή η φράση πως ¨ Αξιολογούμε ως αδυναμία το γεγονός ότι η αφαίρεση των δικαστικών αρμοδιοτήτων των μουφτήδων μας που αποτελούνε τους εκπροσώπους της νομικής αυτονομίας της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, ήρθε προς συζήτηση από τους ίδιους μας τους ανθρώπους.¨

¨Οι μουφτήδες που έχουν εκλεγεί χρόνια πριν από τον Τούρκο της Δυτικής Θράκης, πρέπει αμέσως να αναγνωριστούνε με όλες τις δικαστικές και άλλες αρμοδιότητες που πηγάζουν από τις διεθνείς συμφωνίες¨.


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΛΟΓΙΟΥ

Ολοένα και πληθαίνουν οι ενδείξεις για την αναγνώριση των ψευτομουφτήδων, αποτέλεσμα των συμφωνηθεντων κατά τις συνομιλίες αναμεσα στις 2 χώρες...για εμάς πρόκειται για αναμενόμενα γεγονότα τα οποία έχουν υποδείξει πριν τις εκλογές.

Read more...

Ανεξέλεγκτες οι στρατιωτικές δαπάνες στην Τουρκία


Εφ. Ταράφ 15-12-2010

Συνέντευξη του Ισμέτ Ακτσά στην δημοσιογράφο της εφημερίδας Ταράφ Νεσέ Ντουζέλ.

Νεσέ Ντουζέλ : Πάνω που λέμε ότι τελειώσαμε με το θέμα του στρατού, αντιμετωπίζουμε νέα περιστατικά,Τώρα βρέθηκαν νέα έγγραφα στο Γκιόλτσουκ (ναυτική βάση). Σύμφωνα με τις ειδήσεις εμπεριείχαν σχέδια για νέα πραξικοπήματα. Γιατί στην Τουρκία δεν αλλάζουν καθόλου γνώμη οι στρατιωτικοί για τα πραξικοπήματα;

Ισμέτ Ακτσά : Δεν μετανιώνουν γιατί εμπιστεύονται την στρατιωτική νοοτροπία της χώρας αυτής. Και οι πολίτες τέτοιο μυαλό έχουν. Στην Τουρκία ακόμη ο στρατός καταλαμβάνει σημαντικό μέρος στην πολιτική ζωή. Και αν ο πρώτος λόγος για αυτό είναι ο στρατός, εξίσου σημαντικός λόγος είναι οι πολιτικοί, τα ΜΜΕ και κάποιες πολιτικές πλευρές. Για αυτό άλλωστε κάποια μέρη του στρατού μπορούν ακόμα και κάνουνε σχέδια πραξικοπήματος.


Η στρατιωτική κηδεμονία σε πολλά θέματα συνεχίζεται. Ιδιαίτερα στα θέματα χρημάτων και εξόδων… Έχουμε κάποια εξουσία που να εμπλέκεται στα έξοδα των στρατιωτικών και στις αμυντικές δαπάνες ; Το κοινοβούλιο μπορεί να ελέγξει όπως πρέπει τον αμυντικό προϋπολογισμό ;

Όχι. Στην πραγματικότητα το κοινοβούλιο μπορεί να ελέγξει τον αμυντικό προϋπολογισμό, δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο, αλλά δεν το κάνει. Προσέξτε…Στην Τουρκία ο προϋπολογισμός του δημοσίου δεν μοιράζεται βάσει αναγκών. Οι πολιτικοί βλέπουν τα αιτήματα προϋπολογισμού που τους έρχονται από τις Τ.Ε.Δ.. Τα αντιμετωπίζουν εξολοκλήρου. Και μετά αυτό που έχει απομείνει μοιράζεται σε παιδεία, υγεία και σε επενδύσεις. Αυτό ισχύσει για όλες τις πολιτικές εξουσίες. Κανείς δεν λέει : ¨Γιατί τα παίρνετε αυτά τα όπλα ; Τι θα κάνετε με αυτά τα όπλα ; Σε αυτό το όπλο, στο αμυντικό σχέδιο ζητήσατε τόσα χρήματα. Δεν γίνεται τόσα πολλά. Να μειωθεί σε αυτό το ποσό. Εμείς αυτά τα χρήματα θα τα ξοδέψουμε στην υγεία και την εκπαίδευση¨.

Η εξουσία του κόμματος ΑΚΠ έθιξε σε πολλές πλευρές την θέση του στρατού στην πολιτική. Στο θέμα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Στο θέμα του Στρατιωτικού Συμβουλίου. Στο θέμα των στρατιωτικών δαπανών γιατί δεν το κάνει κατά την γνώμη σας ; Η μήπως δεν μπορεί να το κάνει ;

Ακριβώς αυτό είναι και το πρόβλημα. Μέχρι πρόσφατα ακόμα και στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπήρχαν σοβαροί περιορισμοί. Όμως παρά τους περιορισμούς αυτούς, πάλι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μπορεί στην βουλή να συζητηθεί και να κατηγορηθεί. Ο λόγος για τον οποίο δεν κατηγορείται είναι οι πολιτικοί μας. Πιστεύουν πως ¨Ο στρατός καθορίζει μόνος τις ανάγκες του. Πρόκειται για ένα τεχνικό θέμα που χρήζει ειδικότητας¨. Κι όμως οι αμυντικές δαπάνες δεν είναι ένα τεχνικό θέμα.Το αντίθετο, είναι ένα θέμα κοινωνικό και πολιτικό. Οι πολιτικοί είναι, που πρέπει να αποφασίζουν για αυτές τις δαπάνες. Δεν μπορεί τις αμυντικές δαπάνες να τις αποφασίζει ο στρατός.

Βγήκε ένας νόμος που δίνει στο Ελεγκτικό συνέδριο την αρμοδιότητα να ελέγχει τις στρατιωτικές δαπάνες, αλλά η κυβέρνηση πρόσθεσε και κάποια πράματα σε αυτόν τον νόμο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπορεί να ρωτήσει τους στρατιωτικούς σχετικά με την αναγκαιότητα των στρατιωτικών δαπανών. Γιατί επέφερε τέτοια αλλαγή η κυβέρνηση ;

Άνοιξε τον δρόμο του ελέγχου, αλλά κατήργησε τον έλεγχο απόδοσης αυτών των δαπανών.

Όταν καταργεί τον έλεγχο απόδοσης των στρατιωτικών δαπανών δεν είναι σα να λέει πως ¨οι στρατιωτικοί θα αποφασίζουν μόνοι τους για τις στρατιωτικές δαπάνες και οι πολιτικοί δεν θα μπορούνε να ρωτήσουν αν χρειάζονται ή όχι αυτές¨ ;

Ακριβώς έτσι. Φυσικά δεν μπορείς να ελέγξεις τις αμυντικές δαπάνες, χωρίς να ρωτήσεις για την αναγκαιότητα ή όχι των δαπανών. Άλλωστε ο στρατός για πολύ καιρό απέρριπτε τον ¨έλεγχο αποτελεσματικότητας¨. Έλεγαν πως οι στρατιωτικές ανάγκες δεν μπορεί να αποτιμώνται με την λογική της οικονομικής αποτελεσματικότητας. Στο τέλος η κυβέρνηση αποδέχτηκε αυτήν την αντίρρηση.

Ποια είναι η σχέση του ΑΚΠ με το στρατό ;

Το ΑΚΠ πιστεύει πως ¨Αν ο στρατός δεν είναι ενάντιος σε εμάς, αν δεν ασχολείται τόσο με εμάς θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι¨. Το ντέρτι του ΑΚΠ είναι ένας ευτυχισμένος γάμος με τον στρατό !! Επιθυμεί έναν ευτυχισμένο γάμο με τον στρατό. Το ντέρτι του ΑΚΠ δεν είναι ούτε η αποστρατικοποίηση, ούτε ο ριζικός εκδημοκρατισμός.

Με τον τελευταίο νόμο παρεμποδίστηκε και η ανακοίνωση στον κόσμο των αμυντικών δαπανών…

Ναι…Το θέμα συνδέθηκε με έναν κανονισμό που θα βγάλουν οι Τ.Ε.Δ. Οι Τ.Ε.Δ. θα ετοιμάσουν έναν κανονισμό και με βάση αυτόν το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ελέγχει τις στρατιωτικές δαπάνες. Επίσης ο νέος νόμος μπορεί να δίνει αυτήν την αρμοδιότητα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όμως αυτό θα την ασκεί μόνο όταν του το λέει η βουλή.

Στο τέλος τι θα γίνει ;

Οι αμυντικές δαπάνες σε αυτήν τη χώρα, δεν θα ελέγχονται αυτόματα. Αν δεν υπάρξει μια πολιτική θέληση, η παλιά τάξη πραγμάτων συνεχίζεται. Και ενώ υπό την άποψη της εσωτερικής και εξωτερικής συγκυρίας υπάρχουν πολλοί θετικοί παράγοντες, με το βήμα όπισθεν που έκανε με τον νόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο, έχασε μια σημαντική ευκαιρία στο θέμα της αποστρατικοποίησης. Έκλεισε ο δρόμος προς την διαφάνεια.

Ένα τμήμα των στρατιωτικών δαπανών στις εξελιγμένες χώρες είναι κρυφό, αλλά υπάρχει παράδειγμα χώρας που όλες οι δαπάνες να τηρούνται μυστικές ;

Όχι. Χώρες που μοιάζουν με την Τουρκία σε αυτό το θέμα είναι χώρες που δεν κυβερνούνται δημοκρατικά. Στις σχετικά δημοκρατικές χώρες, οι δαπάνες δεν είναι κρυφές. Στις χώρες αυτές το απόρρητο περιορίζεται μόνο όσον αφορά την στρατιωτική παραγωγή και τεχνικές πληροφορίες. Προσέξτε… Πέραν του προϋπολογισμού, στην Τουρκία υπάρχει και ένα ταμείο στήριξης της αμυντικής βιομηχανίας . Χρήματα από τα έσοδα και τους φόρους πηγαίνουν στο ταμείο. Μέχρι πρόσφατα χρήματα από την βενζίνη και τα οινοπνευματώδη πήγαιναν σε αυτό το ταμείο. Όλα αυτά τα χρήματα του ταμείου πηγαίνουν σε αγορές και παραγωγές όπλων. Είναι απαραίτητο αυτό το ταμείο να καταργηθεί, και όλες οι δαπάνες να φαίνονται στον προϋπολογισμό. Δεν μπορεί να γίνεται κάτι τέτοιο.

Γιατί οι στρατιωτικοί θέλουν να παραμένουν οι δαπάνες κρυφές ;

Η Τουρκία δεν είναι πολύ πλούσια χώρα. Οι δυνατότητες του προϋπολογισμού είναι περιορισμένες. Ένας ηθοποιός που χρησιμοποιεί όπως θέλει τους πόρους του, πως μπορεί αυτό να το ανακοινώσει στον κόσμο ου ζει μέσα στην ένδεια ; Μπορεί κάποιος να βγει και να πει ¨Τη στιγμή που στην Τουρκία η εκπαίδευση σέρνεται, τι είναι ετούτο ;΄. Στη χώρα αυτή προτεραιότητα δεν είναι η εκπαίδευση αλλά τα όπλα.

Οι στρατιωτικοί διαθέτουν μια μεγάλη οικονομική αυτονομία ;

Ναι. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη κατάσταση.

Ξέρετε κάποιον άλλο φορέα που να διαθέτει παρόμοια αυτονομία ;

Κατά αυτόν τον τρόπο όχι. Δεν ξέρω άλλο φορέα τόσο ανεξέλεγκτο.

Οι στρατιωτικές δαπάνες γίνονται όπως πρέπει, ή αγοράζονται περισσότερα από όσα χρειάζονται. ;

Ξοδεύουμε υπέρ του δέοντος. Η Τουρκία βρίσκεται στην κατηγορία των χωρών με πολύ υψηλές στρατιωτικές δαπάνες, πίσω από Αμερική, Γαλλία και Αγγλία. Μάλιστα και σε σύγκριση με τις πηγές της κάθε χώρας, οι στρατιωτικές δαπάνες είναι πολύ υψηλές σε εμάς. Και πίσω από αυτές τις υψηλές στρατιωτικές δαπάνες…

Τι υπάρχει ;

Πίσω από τις υψηλές στρατιωτικές δαπάνες υπάρχει ένας κόσμος στηριγμένος στην λογική της ασφάλειας, μια πολιτική και κοινωνική αντίληψη. Αυτή η αντίληψη είναι που νομιμοποιεί τις υψηλές στρατιωτικές δαπάνες. Σε εμάς, και στους πολίτες ακόμη υπάρχει στρατιωτική νοοτροπία.

http://tourkikanea.wordpress.com/2010/12/15/2112/

Read more...

Νέα αγορά ελικοπτέρων από την Τουρκία


Δύο εταιρείες θα ανταγωνιστούν αύριο σε διαγωνισμό για την προμήθεια 123 ελικοπτέρων για γενική χρήση από διάφορες υπηρεσίες των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και άλλους φορείς. Η προσφορά θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έργα για την αμυντική βιομηχανία. Η αμερικανική Sikorsky και η ιταλική AgustaWestland είναι οι υποψήφιες για την προσφορά των 4 δις δολαρίων. Εν τω μεταξύ, γνώστες λένε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια φόρμουλα που θα επιτρέψει την προμήθεια και από τις δύο εταιρείες. Τα αμερικανικά ελικόπτερα Seahawk ειδικεύονται κυρίως στην κάλυψη των αναγκών των ναυτικών δυνάμεων.

Ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού , στρατηγός Ισίκ Koşaner και ο υπουργός Άμυνας, Βετσντί Γκονούλ ,θα παρακολουθήσουν την Πέμπτη τη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK), η οποία θα εξετάσει την προσφορά.


Read more...

Οι Τούρκοι βολτάρουν στο Αιγαίο και εμείς κάνουμε οικονομία στον Στρατό!


Μυαλό δεν φαίνεται να βάζει η ελληνική κυβέρνηση και έτσι οι πρόθυμοι γείτονες κάνουν ό,τι μπορούν για να αποδείξουν ποιός είναι το αφεντικό στο Αιγαίο.
Από τα ξημερώματα της Τρίτης, μια ακόμη τουρκική φρεγάτα βολτάρει στο Αιγαίο, παίζοντας με τα νεύρα του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο διεξάγει την μεγαλύτερη ετήσια άσκησή του αυτές τις ημέρες.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν “εμπορικά πλοία”, γιατί η κυβέρνηση το έκανε “γαργάρα”, η τουρκική φρεγάτα F-247 TCG SALIΗ REIS ευρισκόμενη νοτίως Ρόδου , κινήθηκε με δυτική πορεία νότια Κυκλάδων σε Διεθνή Ύδατα.

Νότια της Μήλου πήρε πορεία βόρεια και ξεκίνησε το ταξίδι της προς την Αττική. Στις 04.30 μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα βορειοδυτικά της Μήλου και βγήκε στο κεντρικό αιγαίο από τον Καφηρέα, στις 07.15 έχοντας ανοικτά όλα τα ηλεκτρονικά της συστήματα και μπαίνοντας ανάμεσα στα ελληνικά πολεμικά σκάφη που ασκούντο.

Στη συνέχεια, ακολουθώντας πάντα βόρεια πορεία, εισήλθε ανενόχλητη στις 03.00 τα ξημερώματα εντός Εθνικών Χωρικών Υδάτων, πέρασε μεταξύ Κέας – Μακρονήσου και στη συνέχεια διαπλέοντας το στενό Καφηρέα, κινήθηκε με βορειοανατολική πορεία σε Διεθνή Ύδατα, προς περιοχή Κεντρικού Αιγαίου.
Όπως πάνε τα πράγματα, η Τζιά σε λίγο θα θεωρείται προάστειο της Άγκυρας, αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει αποτιμήσει, ίσως μετά από συμβουλές των “συμβούλων” του πρωθυπουργού, ότι η καλύτερη μέθοδος για να αντιμετωπίζεται η τουρκική επιθετικότητα είναι αυτή του στρουθοκαμηλισμού.
Όπως μάλιστα αναφέρουν εξειδικευμένες ιστοσελίδες, αρχικά ο σχεδιασμός ήταν να μην διαρρεύσει η είδηση, για να μην χαλάσει το “προφίλ” της κυβέρνησης.
Οι Τούρκοι όμως έπλεαν πολύ κοντά σε εμπορικά σκάφη, τα οποία ανέφεραν το περιστατικό. Έτσι αναγκάστηκε το πρωί και ενώ η φρεγάτα είχε ήδη αποχωρήσει να ανακοινώσει τι είχε συμβεί.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα defencenet, είναι η 12η φορά που τουρκικά σκάφη διαπλέουν στον Σαρωνικό. Μία φορά κάθε μήνα, έτσι ώστε να παγιώνεται και το … δικαιωμά τους!
Η χώρα μας από την άλλη αναρωτιόμαστε εάν έχει διαμαρτυρηθεί “εντόνως” 12 φορές ή μετά τις 10 αποφάσισε ότι δεν αξίζει τον κόπο ούτε καν να διαμαρτύρεται! Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια πηγή, στα ελληνικά σκάφη που βρισκόντουσαν στην περιοχή, δόθηκε η διαταγή να μην πλησιάσουν το τουρκικό.
Την ίδια περίπου στιγμή και ενώ στο Αιγαίο η χώρα μας ταπεινώθηκε για μια ακόμη φορά, στην Ελληνική Βουλή, ο Γιώργος Καρατζαφέρης υπέβαλλε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, σχετικά με τις επικοπές στα αμυντικά προγράμματα της χώρας.
Όπως αναφέρει στην ερώτησή του (η οποία κατά πάσα πιθανότητα και αν εμφανιστεί ο πρωθυπουργός θα συζητηθεί την παρασκευή) “Η οικονομική κρίση έχει πλήξει όλο το φάσμα της ζωής αυτής της χώρας.
Μοιραία, μέρος του βάρους κλήθηκαν να σηκώσουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με επώδυνες περικοπές, όχι μόνο σε μισθούς και επιδόματα, αλλά και σε επίπεδο εξοπλισμών και λειτουργικών δαπανών, που έχουν αντίκτυπο στην άμυνα της χώρας.”
Ρωτάει ως εκ τούτου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εάν με δεδομένη την τουρκική επιθετικότητα είναι απάντηση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας η περικοπή κρίσιμων αμυντικών προγραμμάτων, ενώ παραμένουν ανοιχτές άλλες “πληγές” απ΄ όπου χάνονται εκατομμύρια;
Πώς θα διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας εν μέσω αυτής της κρίσης;
Είναι δεδομένο ότι η ελληνική οικονομική κρίση, ωθεί πολλούς στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου να συμπεραίνουν χαιρέκακα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πια να ακολουθήσει την Τουρκία, ούτε καν σε επίπεδο εξοπλισμών, ενώ η γεωπολιτική τους ανάπτυξη είναι πλέον σε εντελώς διαφορετικά επίπεδα.
Γι’ αυτό και κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους.
Για τους “νεοέλληνες” τα οπλικά συστήματα, είναι χαμένα λεφτά. Προτιμούν να μοιράζονται αυτά στους κηφήνες που τα “παίρνουν” από παντού.
Και αυτό διότι, δεν πιστεύουν ότι μπορεί κάτι να ταράξει την μακαριότητά τους. Εάν όμως συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι αργά για κλάμματα.
Δυστυχώς στην κυβέρνηση επικρατεί η νοοτροπία του Θεόδωρου Πάγκαλου, που θεωρεί τους ήρωες Έλληνες πιλότους, αντιπαραγωγικούς. Ως εκ τούτου, μάλλον αυτή θα είναι η απάντηση. Κάποιοι πιστεύουν ότι με ζεϊμπέκικα δίνονται λύσεις.
Θα μπορούσε όμως κανείς να απαντήσει στον Γιώργο Καρατζαφέρη από την άλλη, ότι εάν αγοράζεις όπλα, θα πρέπει να έχεις και τα… καρύδια να τα χρησιμοποιήσεις. Αλλιώς είναι πραγματικά τζάμπα λεφτά.
Γιατί σήμερα, και με δεδομένα περιστατικά όπως αυτό που αναφέραμε στην αρχή, τι τα κάνουμε και αυτά τα όπλα που έχουμε; τα υπερσύγχρονα σκάφη; Άντε το πολύ πολύ να τα χρησιμοποιούν για χώρο δεξιώσεων τίποτε νεόπλουτοι!

Read more...

Αρχίζει η δίκη για τη “Βαριοπούλα” στη Τουρκία.


Εκατόν ενενήντα έξι αξιωματικοί των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, προσάγονται σε δίκη αργότερα σήμερα Πέμπτη με την κατηγορία ότι συνωμότησαν με σκοπό την υπονόμευση της κυβέρνησης, σε μια υπόθεση που κυριαρχεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό και προκαλεί διαρκώς εντάσεις ανάμεσα στην “ισλαμοδημοκρατική” κυβέρνηση και τον –αυτοχαρακτηριζόμενο ως θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους– στρατό.

Η “Επιχείρηση Βαριοπούλα” χρονολογείται, κατά τις αρχές, από το 2003· πιστεύεται ότι περιλάμβανε σχέδια για την τοποθέτηση βομβών σε ιστορικά τεμένη, την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του AK του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε να επέμβει ο στρατός.

Ο τουρκικός στρατός έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από το 1960.

Η δίκη, η οποία αναμένεται να επιδεινώσει το κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας ανάμεσα στην δημοφιλή κυβέρνηση–που αυτοπροβάλλεται ως μια ισλαμική εκδοχή των ευρωπαϊκών χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων–και το επιτελείο, αρχίζει έξι μήνες πριν τις εκλογές στην Τουρκία και αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να πολώσει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα.

Οι εισαγγελείς ζητούν ποινές έως και 20 ετών κάθειρξης για ορισμένους από τους κατηγορούμενους, που υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν μέρος σε συνωμοσία αλλά απλώς συζητούσαν “σενάρια” περί αποσταθεροποίησης σε ένα σεμινάριο στο πλαίσιο ασκήσεων.

Τα τρία τέταρτα των κατηγορουμένων είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί, γεγονός που εάν εκδοθούν εντάλματα σύλληψης “ο μηχανισμός θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα”, σχολίασε ο Γιαβούζ Μπαϊντάρ, σχολιογράφος της αγγλικής έκδοσης της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Zaman.

Δύο από τους δικαστές αντικαταστάθηκαν, καθώς χρειάστηκε να μεταβούν σε άλλες πόλεις για ακροάσεις στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης. Δεν δόθηκαν ακριβείς εξηγήσεις για την αντικατάστασή τους–συνήγοροι υπεράσπισης διαμαρτυρήθηκαν υποστηρίζοντας πως οι αντικαταστάτες δε θα έχουν επαρκή χρόνο για να εξοικειωθούν με την υπόθεση.

Η ηγεσία του δικαστικού σώματος έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με το AK στο παρελθόν και θεωρείται και αυτή προπύργιο των υποστηρικτών του κοσμικού κράτους.

Read more...

Έρχεται νέο Mea Culpa


Συνεκμετάλλευση με την Τουρκία του υποθαλάσσιου ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου [ 9 τρις δολάρια...] ετοιμάζεται να σερβίρει ως έξοδο από την κρίση και για την αποπληρωμή του χρέους, η πολιτική ηγεσία της χώρας.

Σε διπλωματικούς κύκλους του Λονδίνου, συζητείται έντονα ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν καταλήξει μέσα σε άκρα μυστικότητα στην απόφαση να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν τα Χριστούγεννα για υπογραφή ένα προσύμφωνο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο θα κληθεί να «μοιράσει» το Αιγαίο όχι μόνο με βάση τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου, αλλά και με νέα νομολογία…

Όπως επίσης και μια “ιστορική συμφωνία για την υπέρβαση επιτέλους της σύγκρουσης για το Αιγαίο” στην οποία θα προβλέπεται η συνεκμετάλλευσή του από τις δύο χώρες.
Ίσως οι δυό λαοί κληθούν από τις κυβερνήσεις να γιορτάσουν κιόλας με χαβιάρι και σαμπάνια… Το γεγονός είναι ότι σβήνει έτσι μια μόνιμη εστία εντάσεων από το 1973 μεταξύ των δύο χωρών. Ένα πρώτο σενάριο το οποίο έχει ήδη περάσει στη δημοσιότητα για crash test, αφορά τη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας, υπό την επίβλεψη πολυεθνικής, η οποία θα μοιράσει το 40% των κερδών στις δύο χώρες.

Τα επιχειρήματα
Το κυρίαρχο επιχείρημα των Τούρκων θα είναι ότι η συνεκμετάλλευση θα σωρεύσει τεράστιο πλούτο στα δύο κράτη. Και θα προσφέρουν μάλιστα μεγαλόψυχα το παράδειγμα χωρών του Περσικού Κόλπου, που συνδιαχειρίζονται τα κοιτάσματα της περιοχής τους. Σαφέστατα όμως και η ειρήνη στην περιοχή – αν ήθελαν και οι Έλληνες…
Ίσως να ενίσχυε μια ακόμη πολύ σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή για την Ελλάδα, τον τουρισμό. Αλλά ίσως και οι ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ελλάδα από διάφορες γωνιές του πλανήτη να ήταν πιο ευγενικές… Στην απο ‘δω πλευρά, μια μερίδα της πολιτικής τάξης έχει ήδη αρχίσει να ρητορεύει το τρανό παράδειγμα της Ρωσίας.
Η οποία, όπως λένε, από τα πρόθυρα της διάλυσης, αποφάσισε να εκμεταλλευθεί τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου που διαθέτει και με στρατηγικές που της επέτρεψαν να εκμεταλλευθεί την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, όχι μόνο ξεπλήρωσε σχεδόν όλο το εξωτερικό της χρέος, αλλά δημιούργησε και ένα τεράστιο αποθεματικό.
Έτσι, έχουν αρχίσει να λένε, η Ρωσία έδωσε ιδιαίτερο κύρος στη γεωπολιτική της παρουσία και επανήλθε στην κεντρική διεθνή πολιτική σκηνή.
Τι σκέφτεται ο Παπανδρέου; Το ψυχολογικό κλίμα της τελευταίες περιόδου ενθαρρύνει πάρα πολύ τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Φάνηκε άλλωστε και από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται την κυβέρνηση του για ψυχολογικούς κυρίως λόγους.
Ο ελληνικός λαός νιώθει ασφαλής από τη διαχείριση που κάνει ο πρωθυπουργός στα ζητήματα του μνημονίου, παρά τις αιματηρές περικοπές και το χάος της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα. Άλλωστε, και η αξιωματική αντιπολίτευση για διαχείριση του Μνημονίου μιλά, παρά την αντιμνημονιακή της επιχειρηματολογία.
Η ρητορική η οποία θα αρχίσει να αναπτύσσει σιγά-σιγά η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της, είναι ότι η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο αρκετά δις ευρώ ετησίως, αλλά και σημαντική τόνωση της ανάπτυξης, που θα διευκολύνει τη βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους. Επιπλέον, θα ζητηθεί και περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών για την ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. [chic].
Όμως παραμένει άγνωστο αν οι συμβάσεις και οι όροι για τις έρευνες, την εξόρρυξη και την εκμετάλλευση θα περάσουν από την Βουλή και με ποια πλειοψηφία θα ζητηθεί η έγκρισή τους…

Έρχεται νέο… “Mea Culpa”
Το μεγάλο φαγοπότι με θέα από το μπακόνι του Αιγαίου έχει αρχίσει. Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με τη στήριξη διοικήσεων πολυεθνικών εταιριών, δεν κρύβουν τη χαρά τους δηλώνοντας ότι το θέμα έχει κλείσει.
Ταυτόχρονα, άνθρωποι και μηχανισμοί, κόμματα, οργανώσεις, δεξαμενές σκέψεις, πολιτικοί, οικονομικοί παραγόντες, δημοσιογράφοι, δημοσκόποι και άλλοι εκπρόσωποι κοινωνικών δυνάμεων, ετοιμάζονται να παρουσιάσουν μέσα από τα media μια πανστρατιά επιχειρημάτων για τα ωφελήματα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό
Αν μετρήσει κανείς τα δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών, αλλά και τις αναφορές στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα σε ό,τι αφορά στον ορυκτό πλούτο της χώρας και στην αξία του σε χρήμα, είναι ίσως περισσότερα απο κάθε άλλη εποχή. Τυχαίο;
Άγνωστο παραμένει όμως τι έχει προβλεφθεί, αν αφού υπογράψει η Ελλάδα, αρχίσει να κατρακυλά η τιμή του πετρελαίου διεθνώς…
Αν ζούσε ο πατήρ Παΐσιος, ίσως να το περιέγραφε ως εξής: “Έλληνες ετοιμασθείτε να γνωρίσετε την πιό… κομψή πτώχευση [με την άδεια σας βεβαίως] που γνώρισε ποτέ ένα κράτος επάνω στον πλανήτη. Και μάλιστα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι”…

Προετοιμάζουν την ελληνική κοινή γνώμη…
Ο ελληνικός λαός έχει πεί ήδη το μεγάλο ΝΑΙ [αλλά δεν το γνωρίζει] στην συνεκμετάλλευση των αναξιοποίητων πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Αιγαίου [για αρχή] για τα οποία δεκάδες έρευνες από το 1903 μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν.
Και μάλιστα σε ποσότητες που θα αναδείκνυαν την Ελλάδα ως το πιο πλούσιο κράτος της ΕΕ, τουλάχιστον…. «Όταν η Ελλάδα γίνει το δέκατο μέλος της ΕΟΚ, ο εκτεταμένος ορυκτός της πλούτος θα προμηθεύσει την Κοινή Αγορά με μία μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών, που θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση ουσιαστικής αυτάρκειας της Κοινότητας ως προς πολλά προϊόντα» – (FINANCIAL TIMES, 1978, “Βιομηχανική Επιθεώρηση”, Απρίλιος 1978, σελ. 257).
Το 1981, ο τότε πρόεδρος της ΕΟΚ Γκάστον Τορν, δήλωνε με την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ δήλωνε ότι: «Η Ελλάδα μπαίνει στην Ευρώπη με τρία πλεονεκτήματα 1) την Εμπορική Ναυτιλία, 2) τον ορυκτό της πλούτο και 3) το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων».
Έκτοτε, αλλά και λίγο νωρίτερα, έπειτα από σειρά πολιτικών ενεργειών διαφόρων κυβερνήσεων που πέρασαν, η χώρα αφέθηκε στο έλεος των πολυεθνικών οικονομιών και των επιρροών τους, των δανειστών, της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, των κομμάτων και κατήντησε σήμερα να διαπραγματεύεται την εθνική της κυριαρχία με τεράστια ανταλλάγματα για να πληρώσει ή όχι τις συντάξεις του Δεκεμβρίου…
Μας ασκείται τεράστια πίεση Σήμερα, δύσκολα οι Έλληνες θα ξεφύγουν από την ασφυκτική ψυχολογική πίεση που τους ασκείται. Όλες οι μεγάλες ευκαιρίες έχουν χαθεί. Με κύριο μοχλό ψυχολογικής πίεσης τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους λόγω Μνημονίου [ειδάλλως ο εφιάλτης της πτώχευσης θα τους ξυπνήσει απότομα] και με την υπόσχεση ότι η συνεκμετάλλευση με την Τουρκία θα φέρει πλούτο και ανάπτυξη στη χώρα… Αλλά και με γνώμονα ότι οι Έλληνες είναι ο λαός της Ευρώπης με ελάχιστη γεωπολιτική συνείδηση της χώρας του, είναι έτοιμοι να δώσουν τη σύμφωνη γνώμη τους. Χωρίς όμως να γνωρίζουν ότι…

Μάνος Μεϊμαράκης

Read more...

Ο Ερντογάν ονειρεύεται τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος


Στην Τουρκία συνεδρίασε στις 15 Δεκμεβρίου 2010 το αμυντικό συμβούλιο της χώρας, αποτελούμενο από εκπροσώπους της αυντικής βιομηχανίας και κυβερνητικούς αξιωματούχους, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ερντογάν, δίνοντας το πράσινο φως για μια σειρά εξοπλιστικών προαγραμμάτων.
Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν, η τουρκική αεροδιαστημική εταιρία ΤΑΙ εξουσιοδοτήθηκε με την πραγματοποίηση μιας αρχικής μελέτης για ένα εκπαιδευτό τζετ και μαχητικό αεροσκάφος.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία προσκλήθηκε από τη Νότιο Κορέα στην από κοινού ανάπτυξη του προγράμματος KF-X.

Read more...

ΝΕΟ «ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ


Γιάννης Νάκος
Ο πρώην γ.γ. του Hadep Τουράν Ντεμίρ
Κόλαφος τόσο για το τουρκικό κράτος όσο και για την τουρκική δικαιοσύνη είναι η νέα απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε χθες ως παράνομη την κίνηση του Τουρκικού Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία έθεσε εκτός νόμου το Κουρδικό Λαικό Δημοκρατικό Κόμμα, γνωστό ως HADEP.

Το Ευρωπαικό Δικαστήριο θεωρεί πως η πράξη της Τουρκικής δικαιοσύνης παραβιάζει την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και ειδικότερα το άρθρο 11 της Ευρωπαικής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Βάσει της σχετικής απόφασης, το τουρκικό κράτος θα πρέπει επίσης να καταβάλλει στον πρώην γ.γ. του HADEP, Τουράν Ντεμίρ αποζημίωση 24.000 Ευρώ συν 2.200 Ευρώ για τα δικαστικά έξοδα καθώς η απαγόρευση του κόμματος έγινε το 2003 και ακολούθησε δικαστικός μαραθώνιος στην Ευρώπη που τερματίσθηκε μόλις χθες.

Οι Ευρωπαίοι δικαστές έκριναν πως σε αντίθεση με το σκεπτικό της τουρκικής δικαιοσύνης ότι το HADEP, «διέδιδε τρομοκρατική προπαγάνδα βοηθώντας και δικαιολογώντας το παράνομο ΡΚΚ», δεν προκύπτει από πουθενά ότι τα στελέχη του κόμματος «προκάλεσαν μίσος, αισθήματα αντεκδίκησης ή έκαναν κάλεσμα για ένοπλο αγώνα» αλλά αντίθετα δέχθηκαν πως η πραγματική πολιτική ατζέντα του κόμματος ήταν «η δημοκρατική επίλυση του Κουρδικού προβλήματος».

Επιπρόσθετα, η απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου ουσιαστικά προδιαθέτει και για απόρριψη της έφεσης που θα ασκήσει το τουρκικό κράτος εναντίον της, καθώς αναφέρει ρητά πως «ακόμη και αν το HADEP είχε ταχθεί υπέρ της άσκησης του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση για τους Κούρδους, αυτό δεν θα ήταν εναντίον των δημοκρατικών αρχών και δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υποστήριξη σε πράξεις τρομοκρατίας».

Πάντως ακόμη και μετά από το κλείσιμο του HADEP, η τουρκική δικαιοσύνη συνέχισε τις διώξεις εναντίον της πολιτικής έκφρασης των Κούρδων, απαγορεύοντας το Δεκέμβριο του 2009 το νέο κόμμα τους, το DTP.

Read more...

Casus beli …με άλλα λόγια από τη Τουρκία.


Απάλειψη του “casus belli” με τη νέα διατύπωση: «δεν θα επιτραπεί η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια» υποστηρίζει οτι έγινε τουρκική εφημερίδα στην νέα “Ερυθρά Βίβλο” της Τουρκίας.
Σε άρθρο με τον τίτλο «Τα 3 παιδιά στην Ερυθρά Βίβλο» η Habertürk αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ζήτημα της συμπερίληψης του θέματος της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στη Νέα Ερυθρά Βίβλο.

Συγκεκεριμένα, επισημαίνεται ότι στην τελευταία έκδοση του εγγράφου αναφέρεται ότι «δεν θα επιτραπεί η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια», χωρίς όμως να γίνεται μνεία σε casus belli.

Read more...

Πάλι κατασκόπους πιάνει η Άγκυρα! Αυτή τη φορά στα Κατεχόμενα.


Νέους ισχυρισμούς περί συλλήψεως κατασκόπων που δήθεν εργάζονταν για την ελληνοκυπριακή πλευρά προβάλει η τουρκική πλευρά.
Αυτή τη φορά ειναι η εφημερίδα Μıllıyet που στις εσωτερικές σελίδες δημοσιεύει ανταπόκριση του Sefa Karahasan από τα κατεχόμενα με τον τίτλο « Συνελήφθη Τουρκοκύπριος που έκανε κατασκοπεία υπέρ των Ελληνοκυπρίων ».

Στην ανταπόκριση γραφεı ότι ενώ ο συνεχίζονται οι συνομιλίες για τη λύση μεταξύ Ερογλου και Χριστόφια, σημειώθηκε μία εξέλιξη, μεταξύ «Βορρά» και «Νότου», η οποία θυμίζει την περίοδο ψυχρού πολέμου:

Τουρκοκυπριος ονόματι Erdal Eryener αποκαλύφθηκε, κατα την εφημεριδα παντα, ότι κάνει κατασκοπεία υπέρ των Eλληνοκυπριων.

Όπως λέει η εφημερίδα το κυνήγι του φερόμενου ως κατασκόπου ξεκίνησε στο νησί πριν από δύο μήνες.
Αρμόδιοı των «Υπηρεσιών Πληροφοριών» της «ΤΔΒΚ» που παρακολουθούσαν στενά την προσπάθεια των ο Ελληνοκυπρίων να εξασφαλίσουν πληροφορίες από την Τουρκοκυπριακη πλευρά, άρχισαν να παρακολουθούν τον Erdal Eryener που περνούσε συχνά στον “Eλληνοκυπριακο τομέα”.

Oι αρμόδιοι των μυστικών «υπηρεσιών» του “Tουρκοκυπριακου τομέα” άρχισαν να σημειώνουν τις κινήσεις του και διαπίστωσαν, όπως λεει η εφημερίδα, πως έκανε προσπάθεια να συγκεντρώνει πληροφορίες από στρατιωτικές περιοχές και να παίρνει φωτογραφίες, τις οποίες στη συνέχεια υποστηριζεται οτι διοχέτευε στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Τελικά τον σταμάτησαν στην είσοδο Μποστάντζι και εκείνος διέφυγε – προσεξτε - στον «Ελληνοκυπριακο τομέα».

Οι αρμόδιοι της τουρκοκυπριακής «μυστικής υπηρεσίας» δεν τον ακολούθησαν, λεει η εφημεριδα , επειδή δεν ήθελαν να μάθουν για το θέμα οι ελληνοκύπριοι αστυνομικοί.
Όμως, ενώ περνούσε από τον «Ελληνοκυπριακο τομέα» στον «Τουρκοκυπριακο τομέα» στις 23 Νοεμβρίου ετέθη υπό κράτηση και κατά την ανάκριση του αποδέχθηκε, κατα την εφημεριδα, ότι εργαζόταν για τους Ελληνοκυπρίους.

Read more...

Αρνούνται τις κατηγορίες για τη “Βαριοπούλα”.


Το κουβάρι της πολύκροτης υπόθεσης με την προσπάθεια πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν ξετυλίγεται και πάλι, αυτή τη φορά ενώπιον του δικαστηρίου.
Περίπου 200 αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, προσήχθησαν σε δίκη με την κατηγορία ότι συνωμότησαν με σκοπό την υπονόμευση της τουρκικής κυβέρνησης, σε μια υπόθεση που κυριαρχεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι αξιωματικοί εισήλθαν στην αίθουσα του δικαστηρίου για να απαντήσουν στις κατηγορίες σχετικά με μία συνωμοσία που είχε στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν το 2003 ώστε να επέμβει ο στρατός.

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται ότι πήραν μέρος σε οποιαδήποτε συνωμοσία και δηλώνουν ότι τα σενάρια που συζητούνταν κατά τη διάρκεια ενός στρατιωτικού σεμιναρίου πριν 7 χρόνια ήταν απλώς μία στρατιωτική άσκηση.
«Όταν έρθει η ώρα στο δικαστήριο για τους κατηγορούμενους θα δηλώσω ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει καμία νόμιμη βάση», δήλωσε ο στρατηγός Τσετίν Ντογάν, πρώην επικεφαλής του πρώτου σώματος στρατού της Τουρκίας, έξω από το δικαστήριο στο Σιλίβρι, στη δυτική Κωνσταντινούπολη.

Read more...

“Τέξας” η Τουρκία!


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Eντύπωση προκαλεί η είδηση, πως η κυβέρνηση Ερντογάν, ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα απελευθερώνει την αγορά όπλων.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ηλικία κατοχής όπλου μειώνεται από τα 21 στα 18, θα επιτρέπεται η διαφήμιση όπλων στο διαδίκτυο και δεν θα χρειάζεται κάποια ιατρική εξέταση για να πάρει κάποιος, άδεια κατοχής όπλου. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούν να κατέχουν όπλο και όσοι έχουν ποινικό μητρώο!

Ο τουρκικός τύπος υποστηρίζει ότι με το νέο αυτό νομοσχέδιο εκατομμύρια τούρκοι αποκτήσουν άδεια κατοχής όπλου με οποιονδήποτε κίνδυνο μπορεί να προκαλέσει αυτό.
OnAlert.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP