Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Παραμονή στην τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφάσισαν βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος


Οι βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας «Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας» (DTP), η λειτουργία του οποίου απαγορεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από το Συνταγματικό Δικαστήριο, αποφάσισαν τελικά να παραμείνουν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Οι βουλευτές θα ενταχθούν σε ένα νέο κόμμα, το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, θα παραμείνουν στην Εθνοσυνέλευση και θα προσπαθήσουν να πιέσουν για μεγαλύτερο «άνοιγμα» της τουρκικής κυβέρνησης προς τους Κούρδους.

Την ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής του κόμματος, Αχμέτ Τουρκ.


Οι 19 βουλευτές του DTP αναμενόταν ότι θα παραιτηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη διάλυσή του, μία κίνηση που θα ήταν ενδεχόμενο να προκαλέσει επαναληπτικές εκλογές στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου πλειοψηφεί ο κουρδικός πληθυσμός.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου το DTP, κατηγορώντας το για δεσμούς με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και παραβίαση του Συντάγματος της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δημοσιογράφος που είχε αποκαλύψει σκάνδαλο δολοφονήθηκε στην Τουρκία


Ένας Τούρκος δημοσιογράφος που είχε δεχτεί απειλές επειδή αποκάλυψε σκάνδαλο διαφθοράς δολοφονήθηκε από αγνώστους.

Ο Τσιχάν Χαγιρσεβενέρ, εκδότης τοπικής εφημερίδας στην πόλη Μπάντιρμα, δέχτηκε αλλεπάλληλους πυροβολισμούς στα πόδια. Η επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στον κεντρικό δρόμο της πόλης και ο άγνωστος δράστης διέφυγε με αυτοκίνητο, έγινε γνωστό το Σάββατο.

Οι σφαίρες διέρρηξαν μια αρτηρία ζωτικής σημασίας και ο δημοσιογράφος υπέκυψε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, παρά τη μάχη που έδωσαν οι γιατροί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό




Read more...

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ Έσπαζε μουσουλμανικούς τάφους με βαριοπούλα


40χρονος ομόθρησκος των ιδιοκτητών στον Μίσχο που είναι ο φόβος και ο τρόμος του χωριού, κατονομάστηκε στην αστυνομία, αλλά είναι στο απυρόβλητο
Πρόσφατα είχε αποφυλακιστεί και προκαλεί με την συμπεριφορά του, ενώ οι απλοϊκοί κάτοικοι φοβούνται να τα βάλουν μαζί του.

Λένε ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα και ότι δεν στέκει καλά, όμως ο άνθρωπος λειτουργεί με πλήρη συνείδηση, θα μας πουν οι δύο μουσουλμάνοι κάτοικοι του Μίσχου που απηύδησαν από την συμπεριφορά του, όταν είδαν ότι οι ζημιές που προκαλεί δεν αφορούν σταθμευμένα αυτοκίνητα, τέντες καφενείων ή άλλες φθορές, αλλά είχαν σαν στόχο τους τάφους των γονέων τους.

ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
Μάλιστα ο Ουζείρ Μεμέτ ιδιοκτήτης της γνωστής ταβέρνας «Μαγγάλια» στον Μίσχο θα είχε το μνημόσυνο για τα 12 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα του Φαίκ που και είχε περιποιηθεί ιδιαίτερα τον τάφο στο μουσουλμανικό νεκροταφείο. Θα ‘ρθουν δικοί του άνθρωποι και θα πάνε να τον δουν, τί να δουν αυτά τα χάλια; Αναρωτιέται. Στο νεκροταφείο, το πέρασμα του συγκεκριμένου δράστη που τον κατονομάζουν και τον υπέδειξαν και στην αστυνομία του Ιάσμου, όλα έγιναν ρημαδιό. Η μαρμάρινη πλάκα με το όνομα και την φωτογραφία του εκλιπόντος, τα μαρμάρινα ανθοδοχεία, τα πάντα σκορπισμένα γύρω - γύρω. «Δεν προλαβαίνω να αποκαταστήσω τις ζημιές μέσα σε δύο μέρες θα πει απελπισμένος. Διέλυσε τρεις τάφους τον είδαν οι γείτονές μας που άκουσαν το θόρυβο πρωί - πρωί και πετάχτηκαν. «Του είπαν τί κάνεις» κι αυτός συνέχιζε. Εγώ έλειπα στην Κωνσταντινούπολη, παρήγγειλα λουλούδια για τη Κυριακή και με το που το έμαθα αναστατώθηκα. Αν τον πετύχαινα δεν ξέρω πως θα αντιδρούσα μπορεί και να τον χτυπούσα πολύ…».
Αγανακτισμένος και με βουρκωμένα τα μάτια μας μιλά ένας ακόμη κάτοικος του Μίσχου, ο Μουμίν Χουσείν. Κατευθυνόμαστε στο δεύτερο νεκροταφείο του χωριού που βρίσκεται δίπλα από το μειονοτικό δημοτικό σχολείο για να μας δείξει την εικόνα που άφησε ο συγκεκριμένος δράστης στο πέρασμά του. Με το που βλέπει τα σπασμένα μάρμαρα δακρύζει. Ο τάφος ειδικά της μητέρας του ήταν πρόσφατος. Η γυναίκα κατέληξε και θάφτηκε στις 13 Αυγούστου. «Λένε ότι ο άνθρωπος δεν έχει λογική, αλλά ρωτώ γιατί δεν πήγε να σπάσει τους τάφους του πατέρα του και ήρθε στα δικά μας; Ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Οι τάφοι ήταν και οι δύο περιποιημένοι. Ο πατέρας μου πέθανε εδώ και 15 χρόνια, αλλά η μητέρα μου φέτος», θα πει.

ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΔΡΑΣΤΗΣ
Και οι κάτοικοι του Μίσχου περιγράφουν τον σαραντάχρονο σαν ένα εριστικό άτομο που έχει απασχολήσει επανειλημμένα τις αρχές, ενώ πρόσφατα αποφυλακίστηκε. Η μητέρα του τον εγκατέλειψε από φόβο και μένει σε άλλο σπίτι αναφέρουν χαρακτηριστικά. Η κατάσταση όμως δεν πάει άλλο και κάποιοι από το χωριό αποφάσισαν να σπάσουν την σιωπή τους όταν είδαν την καταστροφή και βεβήλωση των τάφων του από τον ομόθρησκο συγχωριανό τους. Κάτι πρέπει να γίνει.

«Ούτε ο Ιμάμης στο χωριό δεν μπορεί να κάνει τίποτα, εγώ πρέπει να φυλαχτώ από εδώ και μετά, να ξέρω τον δρόμο μου. Το χωριό φοβάται δεν μιλάει και τον ανέχεται. Αν δεν πάνε να κάνουν μήνυση, θα συνεχίζει. Τους λέει «αν μου κάνεις μήνυση θα σου κάψω το σπίτι και δεν τολμούν να μπλεχτούν. Μόλις πάει στο καφενείο οι άνθρωποι φεύγουν! Ομολογεί κάποιος κάτοικος που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του και να μην γίνει στόχος.
Η αστυνομία Ιάσμου με το που δέχθηκε το τηλεφώνημα δεν πήγε γιατί ήταν απασχολημένη με αυτόφωρο και άλλα συμβάντα. Ειδοποιήθηκε και το τμήμα ασφαλείας Κομοτηνής.
Μέσα απ΄όλη αυτή την ιστορία το θετικό είναι ότι είδαν τον δράστη που τον κατονόμασαν, διαφορετικά η βεβήλωση των ισλαμικών τάφων μπορεί από κάτι θερμόαιμα τουρκόφωνα έντυπα να είχε αποδοθεί σε …χριστιανικό δάκτυλο. Αν δεν είχε την σχετική ειδησεογραφία «Ο Χρόνος» θα είχαμε καταγγελίες από συμβουλευτικές κι άλλες πονόψυχες επιτροπές, από ψευτομουφτήδες κι όλο το σινάφι που μόνο το καλό δεν θέλει να στεριώσει στην Θράκη.

Read more...

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, υπουργός Παιδείας: Η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο στην λειτουργία των σχολείων στην Ελλάδα


Στην χθεσινή παρουσία της στην Κομοτηνή η κ. Διαμαντοπούλου εμφανίστηκε υπέρμαχος της εκμάθησης της μητρικής γλώσσας από τα μουσουλμανόπαιδα της Θράκης

Υπέρμαχος της εκμάθησης της μητρικής γλώσσας από τα μουσουλμανόπαιδα της Θράκης, εμφανίστηκε από την Κομοτηνή η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, χωρίς όμως να αποκαλύψει τις προθέσεις της περί ίδρυσης νέου τύπου μειονοτικών σχολείων. Η κ. Διαμαντοπούλου είχε βρεθεί ως αντιπολίτευση στην Κομοτηνή ένα χρόνο σχεδόν πριν και είχε δηλώσει απογοητευμένη από το γεγονός ότι παιδιάς έκτης τάξης μειονοτικού δημοτικού δεν γνώριζαν ούτε τα στοιχειώδη ελληνικά. Μάλιστα είχε τότε δηλώσει, ότι, «έχουμε ευθύνη όλοι μας που οι μουσουλμάνοι μαθητές δεν γνωρίζουν καλά ελληνικά».



Η υπουργός ρωτήθηκε σχετικά με τη μειονοτική εκπαίδευση, απάντησε ξεκάθαρα λέγοντας: «Η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο και δεν δικαιούται να ζητάει τίποτα, όσον αφορά την λειτουργία σχολείων στην Ελλάδα, στην Θράκη, στην Κομοτηνή. Η μειονότητα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, έχει τους εκπροσώπους, έχει και τις δικές της δυνάμεις και βεβαίως συνολικά οι αρχές της Ροδόπης, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, οι βουλευτές και οι εκπαιδευτικοί σύλλογοι έχουν τα δικά τους αιτήματα. Ο στόχος μας είναι ένας και αφορά όλη την χώρα και προφανώς αφορά και την μειονότητα και αυτός ο στόχος είναι ο μαθητής. Οι πολιτικές μας θα έχουν ένα στόχο. Ο μαθητής που βγαίνει από το σχολείο να έχει άριστη ποιότητα εκπαίδευσης, να μιλάει άριστα την γλώσσα του, να είναι πολύ καλός στα μαθηματικά, πολύ καλός στην πληροφορική, να ξέρει πολύ καλά τα θέματα που αφορούν την σύγχρονη κοινωνική αγωγή του πολίτη και βεβαίως στην μειονότητα να ξέρει πολύ καλά και την γλώσσα του, γιατί η μητρική γλώσσα είναι η βάση για να μάθεις πολύ καλά και άλλες γλώσσες».

Η υπουργός Παιδείας επιφυλάχτηκε να αποκαλύψει περισσότερα για την εκπαίδευση συνολικά στο νομό Ροδόπης σε επόμενη επίσκεψή της, που όπως είπε θα γίνει πολύ σύντομα. Όπως ανέφερε, «υπάρχουν πολύ σοβαρές επεξεργασίες θα συζητηθούν εδώ και στο σύνολο τους, δηλαδή από το νηπιαγωγείο. Είχα πει όταν είχα έρθει ξανά στην περιοχή, ότι η υποστήριξη της μητρικής γλώσσας και στο νηπιαγωγείο είναι πολύ σημαντικό για να μάθει το παιδί και τα ελληνικά, άρα αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε πως θα υλοποιηθεί, μέχρι το θέμα της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης και των δασκάλων, και των δασκάλων που διδάσκουν ελληνικά και των δασκάλων που διδάσκουν τουρκικά, των οποίων το επίπεδο εκπαίδευσης τους πρέπει να είναι το ανώτατο δυνατό». Την υπουργό Παιδείας έχουν επισκεφτεί ήδη στο γραφείο της για θέματα εκπαίδευσης στο νομό Ροδόπης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν, ενώ ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης έχει στείλει υπόμνημα.


Read more...

Δεν θέλει ειρήνη με τους Κούρδους η Αγκυρα.....


«Για μια ακόμη φορά, η Αγκυρα κατάφερε να βάλει η ίδια εμπόδια στην πορεία της προς την Ευρώπη», έγραψε η «Ντόιτσε Βέλε». Το πρόβλημα δεν είναι το PKK ή το DTP, είναι το ίδιο το κράτος της Τουρκίας και μάλιστα το Συνταγματικό Δικαστήριο και το ολοκληρωτικό Σύνταγμα του οποίου το ανώτατο αυτό όργανο είναι θεματοφύλακας

Του Γιώργου Δελαστίκ
«Για μια ακόμη φορά, η Αγκυρα κατάφερε να βάλει η ίδια εμπόδια στην πορεία της προς την Ευρώπη», έγραψε η «Ντόιτσε Βέλε». Το πρόβλημα δεν είναι το PKK ή το DTP, είναι το ίδιο το κράτος της Τουρκίας και μάλιστα το Συνταγματικό Δικαστήριο και το ολοκληρωτικό Σύνταγμα του οποίου το ανώτατο αυτό όργανο είναι θεματοφύλακας


H ειρωνεία των συμπτώσεων μερικές φορές διαπομπεύει πολιτικές θέσεις με τον πιο ανελέητο τρόπο. Tην περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι οι ηγέτες της E.E. υιοθετούσαν στις Bρυξέλλες μια απόφαση για την Tουρκία που είχαν λάβει τέσσερις ημέρες νωρίτερα οι υπουργοί τους επί των Eξωτερικών. «Tο Συμβούλιο ενθαρρύνεται από τη δημοκρατική πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του κουρδικού ζητήματος. Aυτή η πρωτοβουλία θα πρέπει να οδηγήσει σε συγκεκριμένα μέτρα που θα εγγυώνται πλήρη δικαιώματα και ελευθερίες σε όλους τους Tούρκους πολίτες και θα βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση στα νοτιοανατολικά της χώρας», ανέφερε συγκεκριμένα η απόφαση της E.E.

Tην ίδια ημέρα, μέχρι να νυχτώσει, το 11μελές Συνταγματικό Δικαστήριο της Aγκυρας, αποφάσιζε ομόφωνα να θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό Kόμμα για μια Δημοκρατική Kοινωνία (DTP), να καθαιρέσει από το βουλευτικό αξίωμα τους δύο συμπροέδρους του και να απαγορεύσει την πολιτική δραστηριότητα για μία πενταετία σε 37 ηγετικά στελέχη του.Aυτομάτως μεταβλήθηκαν σε κόλαση διαδηλώσεων και συγκρούσεων οι κουρδικές πόλεις της NA Tουρκίας. Tην Tρίτη έπεσαν νεκροί από σφαίρες και οι πρώτοι Kούρδοι διαδηλωτές, ενώ άρχισαν και ένοπλες συγκρούσεις με σιδηρολοστούς, μαχαίρια, περίστροφα και καλάσνικοφ ανάμεσα σε Kούρδους και Tούρκους πολίτες.


Kράτος και παρακράτος
O άκρως μετριοπαθής πρόεδρος του DTP Aχμέτ Tουρκ, είχε προειδοποιήσει πριν από την απαγόρευση του κόμματός του: «Aν το δικαστήριο διαλύσει το κόμμα, αυτό θα είναι απλώς ένα είδος πολιτικού πραξικοπήματος. Θα σηματοδοτήσει για τον κουρδικό λαό το κλείσιμο των πολιτικών καναλιών», είχε δηλώσει. Δεν εισακούστηκε, φυσικά. Tο Συνταγματικό Δικαστήριο και γενικά το δικαστικό σώμα της Tουρκίας είναι ένα από τα τελευταία οχυρά της φασίζουσας πτέρυγας του κεμαλικού κατεστημένου. Kανείς δεν ξεχνά ότι πέρυσι κατά πλειοψηφία 6-5 το δικαστήριο αυτό ψήφισε υπέρ τού να τεθεί εκτός νόμου... το κόμμα που κυβερνά την Tουρκία, το κόμμα του πρωθυπουργού Eρντογάν και του προέδρου της Δημοκρατίας Γκιουλ! H κυβέρνηση δεν τέθηκε ως εκ θαύματος εκτός νόμου επειδή απαιτείτο πλειοψηφία τουλάχιστον 8 δικαστών! Kανένα κόμμα δεν γλιτώνει από το φασιστικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Tουρκίας, το οποίο εκτελεί τις εντολές του στρατού.

Tο DTP ήταν το... 25ο (!) κατά σειρά κόμμα που θέτει εκτός νόμου το δικαστήριο αυτό. Πέρα από το κεμαλικό κράτος έδρασε και το κεμαλικό παρακράτος, όπως εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς. Oδοκαθαριστής ομολόγησε στο κανάλι NTV ότι πριν από τα επεισόδια στην Kωνσταντινούπολη κάποιοι του πρόσφεραν 500 τουρκικές λίρες και του έδωσαν όπλο για να πυροβολήσει εναντίον των διαδηλωτών!

«Yπάρχουν καταγγελίες που αναφέρουν ότι λίγο πριν από τα επεισόδια πήγαν στην περιοχή άγνωστοι με ένα μαύρο τζιπ και έδωσαν όπλα και χρήματα σε πολίτες», μετέδωσε το ίδιο κανάλι.


Yπέρ της απαγόρευσης
Δεν είναι όμως μόνο το βαθύ κεμαλικό κράτος της δικαστικής χούντας και το παρακράτος των κύκλων αυτών που θέλησε μέσω της απαγόρευσης του DTP να υπονομεύσει το άνοιγμα του Eρντογάν προς τους Kούρδους. Aμφιλεγόμενη και πολιτικά ύποπτη είναι και η στάση της ίδιας της κυβέρνησης Eρντογάν και των στελεχών της στα διάφορα αξιώματα. O πρόεδρος της Δημοκρατίας Aμπντουλάχ Γκιουλ, για παράδειγμα, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της απαγόρευσης του DTP - δήθεν από «θεσμική» σκοπιά: «Tο Σύνταγμα και οι νόμοι είναι δεδομένοι. Tι να κάνει το Συνταγματικό Δικαστήριο, όταν οι αξιωματούχοι του κόμματος δεν επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή για να προφυλάξουν το κόμμα τους;» αναρωτήθηκε υποκριτικά.

Tην ίδια γραμμή εξέφρασε και η Kομισιόν, η οποία αισθάνθηκε «λύπη» επειδή «το DPT αρνιόταν συστηματικά να πάρει σαφείς αποστάσεις από το PKK», την οργάνωση των Kούρδων ανταρτών. Mε φαρισαϊκό τρόπο οι Bρυξέλλες πρόσθεσαν και την... αμπελοφιλοσοφία ότι με την απαγορευτική απόφαση του δικαστηρίου «σημαντικό τμήμα των Tούρκων ψηφοφόρων μπορεί να στερηθούν πολιτικής εκπροσώπησης, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχή έκβαση ενός δημοκρατικού ανοίγματος». «Πρόκειται για εσωτερικό θέμα της Tουρκίας», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση το Στέιτ Nτιπάρτμεντ, αποφεύγοντας έτσι οποιαδήποτε επίκριση των HΠA κατά της Aγκυρας, η οποία κατέχει περίοπτη θέση στον γεωπολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης Oμπάμα.

Mέσα στο κλίμα αυτό, ο ίδιος ο Eρντογάν εμφανίστηκε... μεγαλόψυχος: «Δεν παρανομούν τα κόμματα. Tην παρανομία την κάνουν πρόσωπα και θα πρέπει να καταδικάζονται αυτά και όχι τα κόμματα», δήλωσε τασσόμενος κατά του κλεισίματος κομμάτων και απαγόρευσης της δράσης τους.


«Nεκροταφείο κομμάτων»
Συνεργάτες του Eρντογάν δήλωναν οργισμένοι για το γεγονός ότι η Tουρκία «έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο πολιτικών κομμάτων». Yπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες όμως κατά πόσο τα λόγια του Eρντογάν εναρμονίζονται με τις πράξεις της κυβέρνησής του. H γαλλική «Mοντ» επισημαίνει ένα πολύ σοβαρό γεγονός, το οποίο ο υπόλοιπος διεθνής Tύπος αποσιώπησε παντελώς είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα. «O πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος ανέγνωσε και υπερασπίστηκε την απόφαση, είναι αξιωματούχος του κόμματος του Eρντογάν», επισημαίνει η σοβαρή γαλλική εφημερίδα.


H λύση αργεί
Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το Kουρδικό, είναι προφανές ότι η τουρκική ελίτ δεν είναι ακόμη ώριμη να προχωρήσει στη λύση του. Παραμένει βαθύτατα διχασμένη. H ντε φάκτο εμφάνιση κουρδικού κράτους στο Iράκ -και μάλιστα με πετρελαϊκό πλούτο στη διάθεσή του- αποσταθεροποιεί το τουρκικό κατεστημένο, το οποίο βεβαίως δεν είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί απόσχιση ή αυτονόμηση των κουρδικών περιοχών της Tουρκίας. Aυτό είναι αδιανόητο για την Aγκυρα.

Tαλαντεύεται έτσι ανάμεσα στην αιωνόβια πλέον τάση καθυπόταξης διά της βίας των Kούρδων και εξανδραποδισμού τους προκειμένου να απορροφηθούν από το τουρκικό έθνος ως μια κατώτερη συνιστώσα του από τη μια μεριά και από την άλλη σε μικρόψυχα, ανεπαρκή ανοίγματα έναρξης μιας διαδικασίας ειρηνικής εξεύρεσης ανεκτών μορφών συμβίωσης. O Eρντογάν πειραματίζεται με τη δεύτερη τάση, της συμβίωσης, αλλά κυρίαρχη παραμένει η πρώτη, της βίαιης καθυπόταξης, η οποία φαίνεται αποτελεσματικότερη και στην οποία διαρκώς επανέρχεται η τουρκική ελίτ. Tο βέβαιο είναι ότι όσο διαρκεί η ταλάντευση της τουρκικής ηγεσίας, καμία λύση στο Kουρδικό δεν είναι εφικτή - και τώρα βρισκόμαστε σε φάση πραγματικά μεγάλης ταλάντευσης των ηγετικών ελίτ της Tουρκίας για τη στρατηγική τους. Aρα, η λύση του Kουρδικού αργεί. Aργεί πολύ.


O ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ
«H Tουρκία δεν κάνει για μέλος της EE»

Πολύ πιο αυστηρή ήταν πάντως η γερμανική «Nτόιτσε Bέλε» σε δηκτικότατο σχόλιό της. Aναφερόμενη στην απαγόρευση του DTP, τονίζει ότι «η ομόφωνη απόφαση των συνταγματικών δικαστών είναι αναμφίβολα συμβατή με τη σχετική νομοθεσία της χώρας, μια νομοθεσία που σε τελική ανάλυση επιβεβαιώνει ότι η Tουρκία σε καμία περίπτωση δεν είναι ώριμη για να γίνει μέλος της E.E.». Xαιρέκακα ή με ειλικρινή θλίψη, άγνωστο, διαπιστώνει ότι «για μια ακόμη φορά η Aγκυρα κατάφερε να βάλει η ίδια εμπόδια στην πορεία της προς την Eυρώπη» και φυσικά έχει απόλυτο δίκιο.

«Θεωρείται βέβαιο ότι η απαγόρευση του DTP θα ενισχύσει τη θέση των σκληροπυρηνικών του PKK και πιθανότατα θα προκαλέσει ένα νέο κύκλο αιματηρών επιθέσεων», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «είναι ολέθριο να πιστεύει κανείς πως είναι δυνατόν να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα η κουρδική οργάνωση».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως το πρόβλημα δεν είναι φυσικά το PKK ή το DTP. Δεν είναι ούτε το τουρκικό παρακράτος. Eίναι το ίδιο το κράτος της Tουρκίας και μάλιστα σε μια κορυφαία μορφή εκδήλωσης της εξουσίας του, όπως είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο και το αποκρουστικό, ολοκληρωτικό Σύνταγμα του οποίου το ανώτατο αυτό όργανο είναι θεματοφύλακας. Δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια εκτροπή από τη συνταγματική νομιμότητα που καθιστά την Tουρκία εντελώς ξένη προς την ευρωπαϊκή αντίληψη περί δημοκρατίας. Aντιθέτως, είναι ακριβώς η τουρκική συνταγματική νομιμότητα που την καθιστά ακατάλληλη προς ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, πέραν φυσικά του γεγονότος ότι η Tουρκία ουδέποτε ήταν ευρωπαϊκή χώρα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_1424.html#ixzz0aEWu8htz

Read more...

Προς κάθε αρμόδιο!!!


Γεύση από το όργιο της τουρκικής προπαγάνδας
Μεταφράζω παρακάτω ένα ανηρτηµένο στο Youtube βίντεο που βρήκα προ ηµερών. Πρόκειται για περσινό «χάτιµ» (δηλ. τελετή αποφοίτησης από τα µαθήµατα Κορανίου της ψευτοµουφτείας) στίς 27-6-08 και τα παιδιά απαγγέλουν «ποιήµατα». Ένα παιδάκι µέσα σε τζαµί της περιοχής του Εχίνου Ξάνθης – παρουσία του τότε Τούρκου Πρόξενου της Κοµοτηνής Αχµέτ Ριζά Ντεµιρέρ, του δηµάρχου Μύκης Μουσταφά Αγκά, του τουρκοµουφτή Αχµέτ Μέτε, και του βουλευτή Τσετίν Μάντατζη, παρακαλώ - απαγγέλει:


Εγώ σε αγαπώ πολύ ωραία µου Τουρκία
Με σένα θα κλάψω, µε σένα θα γελάσω
Την ηµισέλινο σηµαία σου θα υψώσω στο πιο ψηλό σηµείο.
Αν χρειαστεί για σένα, µε χαρά να πεθάνω.
Είµαι ερωτευµένος µαζί σου ωραία Τουρκία
Να ακούσουν την ιστορία σου, να φοβηθούνε τα τσακάλια.
Να µην µπούνε ανάµεσα µας και µας πάρουνε λόγια
Να µετανοιώσουν αυτοί, να ψάξουν για φίλους
Να σου δείξω εγώ Ωραία µου Τουρκία.

Απίστευτο; Κι όµως υπάρχουν και χειρότερα! Προσέξτε λόγια που απήγγειλε στην «θρησκευτική» τελετή ένα κοριτσάκι:

Ο λαός της Θράκης δεν σηκώνει ποτέ την προδοσία.
Αν υπάρχει κάποιος που δεν την αγαπά ας την εγκαταλείψει
Αυτή η χώρα είναι δική µας, η Θράκη είναι δική µας
Αυτοί που είναι από την πόλη, από το χωριό,
από τα Βαλκάνια και από τα βουνά
είναι όλοι αδέλφια µεταξύ τους
Αχ αυτή η θλίψη της διχόνοιας!
Να ξέρετε η Θράκη είναι δική µας
Η χώρα είναι δική µας
Ε, προδότες µην εξαντλείτε την υποµονή µας
Μην νοµίζετε την Θράκη απροστάτευτη
Μη µας τσιγκλάτε το κεφάλι
Μη µας ζορίζετε, αυτή η χώρα είναι δική µας
Η Θράκη είναι δική µας!

Χτυπήστε στο Youtube «SAHIN KOYU HATIM MERASIMI 2008» και θα τά ακούσετε.
Τροµερό πράγµα το πού έχουµε φτάσει: Να γίνεται αυτό το αίσχος µέσα στην Ελλάδα, παρουσία του Τούρκου Προξένου καί του “Έλληνα” βουλευτή και να µην συγκινείται κανείς!
Σε ποιον να απευθυνθείς;
Ποιον να εγκαλέσεις;
Ο ένας αναρµόδιος.
Ο άλλος τα (δήθεν) γνωρίζει µα τι να κάνει...
Ο τρίτος ψηφοδέσµιος.
Ο ένας πιο άχρηστος από τον άλλον.
Η αντιποµακική και σωβινιστική προπαγάνδα ξεκινάει από τα δήθεν κατηχητικά, µπροστά στα µάτια µας, και ουδείς ασχολείται.
Ρωτώ κάθε αρµόδιο, είναι αυτές οι γιορτές µίσους θρησκευτική υπόθεση;
Τι άλλο πρέπει νά γίνει για να ξυπνήσουµε;

Μ.Κ.
(Αντιφωνητής, 16-12-09)

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_5585.html#ixzz0aEWH7v09

Read more...

Τουρκία: Όπισθεν ολοταχώς για το κουρδικό...


Οι Κούρδοι στην Τουρκία το έχουν ξαναδεί το έργο, γιʼ αυτό και ήταν σχεδόν άμεση η αντίδρασή τους. Πριν ακόμη από την απαγόρευση του «Κόμματος για τη Δημοκρατική Κοινωνία», DTP, από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας πριν από μία εβδομάδα -το «πολιτικό πραξικόπημα», όπως το χαρακτήρισαν- είχαν ήδη ετοιμάσει το διάδοχο σχήμα.

Από την περασμένη Τετάρτη το μέχρι προχθές σχεδόν άγνωστο σχήμα Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία, BDP, άρχισε να... υπενοικιάζει τα γραφεία του DTP σε διάφορες πόλεις της χώρας, ενώ ο αρχηγός του σχήματος Ντεμίρ Τσελίκ επιβεβαίωσε στον τουρκικό Τύπο ότι οι πόρτες του BDP για τα μέλη του απαγορευμένου κόμματος είναι ανοιχτές.


Βέβαια 37 μεγαλοστελέχη του DTP, μεταξύ αυτών αρκετοί από τους 22 βουλευτές του κόμματος, ο έμπειρος ηγέτης του Αχμέτ Τουρκ και η -βραβευμένη με βραβείο Ζαχάροφ- Λέιλα Ζάνα δεν επιτρέπεται να δραστηριοποιηθούν πολιτικά την επόμενη πενταετία. Κι αυτό διότι σύμφωνα με το δικαστήριο «απειλούν τη συνοχή του κράτους και του έθνους».

Το άγνωστο BDP ιδρύθηκε πέρσι τον Μάιο και οι φήμες έλεγαν ότι σκοπός του ήταν να γίνει το «σωσίβιο» για το DTP, στην περίπτωση που το συνταγματικό δικαστήριο δεν έβαζε νερό στο κρασί του και αποφάσιζε την απαγόρευση. Όποια πολιτική οργάνωση στην Τουρκία δεν ανήκει στο κατεστημένο -ή δεν έχει τις ευλογίες του λεγόμενου «βαθέος» κράτους- ζει μονίμως με τον φόβο της απαγόρευσης.

Ακόμη και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν παρά τρίχα δεν τέθηκε εκτός νόμου το 2008, καθώς κατηγορήθηκε από τους συνταγματικούς δικαστές για «δραστηριότητες που θίγουν το κοσμικό κράτος». Όσο για τα κουρδικά κόμματα επανειλημμένα έχουν απαγορευτεί και συσταθεί εκ νέου με άλλο όνομα.

Ωστόσο αυτή η απαγόρευση είναι κάπως αλλιώτικη από τις άλλες. Επιβλήθηκε σε μια φάση που το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία έδειχνε αρκετά ειλικρινή διάθεση να αντιμετωπίσει πολιτικά -κι όχι μόνο στρατιωτικά- το κουρδικό ζήτημα, να ξεκινήσει έναν διάλογο με τους Κούρδους 25 χρόνια μετά την έναρξη του ακήρυχτου πολέμου με την κουρδική μειονότητα.

Από τις αρχές του 2009 τα κουρδικά έχουν πια πάψει να είναι απαγορευμένη -ως «ανύπαρκτη»- γλώσσα, διδάσκονται σε πολλά σχολεία στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας, ενώ έχει επιτραπεί σε ένα κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι να εκπέμπει σε 24ωρη βάση.

Η απαγόρευση των συνταγματικών δικαστών -που κάνουν ό,τι μπορούν για να δυσκολέψουν τη ζωή της κυβέρνησης Ερντογάν- ήρθε να δυναμιτίσει την όποια πρόοδο της προσέγγισης, την οποία άλλωστε δεν θέλει ούτε το «βαθύ» κράτος ούτε ένα μέρος των Κούρδων, που παραμένουν πιστοί στο επίσης απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ΡΚΚ, και επιδιώκουν ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

Η απαγόρευση του DTP προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων εντός και εκτός της Τουρκίας. Οι εντός βάφτηκαν και στο αίμα, καθώς, σε μια από τις καθημερινές σχεδόν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της χώρας, δύο διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από πυροβολισμούς στο Μπουλανίκ στις νοτιοανατολικές επαρχίες, ενώ εκατοντάδες έχουν συλληφθεί σε όλη την επικράτεια. Ιδίως στην Κωνσταντινούπολη και το Ντιγιάρμπακιρ η αστυνομία διέλυσε βίαια τις διαδηλώσεις, που κάποιες στιγμές εξελίχθηκαν σε οδομαχίες.

Εκτός Τουρκίας, τώρα, οι αντιδράσεις ήταν επίσης έντονες, αλλά σε φραστικό επίπεδο. Πρώτη έσπευσε να δηλώσει την αντίθεσή της στην απαγόρευση η κυβέρνηση της αυτόνομης επαρχίας του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, που εξέφρασε την ελπίδα η απόφαση να μην θέσει σε κίνδυνο τον διάλογο για την επίλυση του Κουρδικού στην Τουρκία.

Αλλά και η Κομισιόν από τις Βρυξέλλες, η οποία συντάσσει και τις εκθέσεις προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε «ανήσυχη» και τόνισε ότι η απαγόρευση του DTP «στερεί από ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού πληθυσμού την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση». Είναι μια μάλλον κομψή διατύπωση για να τη χαρακτηρίσει αντιδημοκρατική.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_20.html#ixzz0aEV3zoSx

Read more...

Τουρκία, μάχη εξουσίας στο Κουρδικό


Η πολιτική λύση που προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί το νέο πεδίο σύγκρουσης με το κεμαλικό κατεστημένο.Το Κουρδικό αναδεικνύεται σε παράγοντα κλειδί όχι μόνο για την εσωτερική ευστάθεια της Τουρκίας, αλλά και για τη συνεχιζόμενη μάχη εξουσίας ανάμεσα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και στο κεμαλικό κατεστημένο.

Με βασικό όπλο τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Εργκένεκον (ο σιδερένιος βραχίονας του βαθέος κράτους), ο Ταγίπ Ερντογάν είχε για τα καλά στριμώξει τους στρατηγούς, υποχρεώνοντάς τους επανειλημμένως σε αναδίπλωση.


Μέσα σε κλίμα πολιτικής ηγεμονίας δρομολόγησε το αποκαλούμενο Δημοκρατικό Ανοιγμα για πολιτική λύση του Κουρδικού. Η πολιτική αυτή άρχισε σταδιακά να παίρνει σάρκα και οστά. Πρωτοβουλίες καλής θέλησης, μάλιστα, όπως η παράδοση ομάδας Κούρδων ανταρτών, τροφοδότησαν ελπίδες για γρήγορη διευθέτηση.

Το άνοιγμα Ερντογάν είχε τη θερμή υποστήριξη της Ουάσιγκτον. Οι Αμερικανοί επιδιώκουν τη σταθεροποίηση γενικά του Ιράκ και ειδικότερα του κουρδικού κρατιδίου στο βόρειο τμήμα της χώρας, το οποίο είναι και το πιστότερο έρεισμά τους στην ευρύτερη περιοχή. Για να διευκολύνουν τη σταθεροποίηση, προωθούν την εξομάλυνση των σχέσεων της Αγκυρας και με τη Βαγδάτη και με το Αρμπίλ.

Βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έκαναν και οι δύο πλευρές, αλλά υπάρχει πάντα το αγκάθι των Κούρδων της Τουρκίας. Γι’ αυτό και οι ΗΠΑ ωθούν τον Ερντογάν να λύσει με πολιτικά μέσα έναν εθνοτικό πόλεμο, που έχει κοστίσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, αποτελεί πηγή ανωμαλίας και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά. Η πολιτική λύση του Κουρδικού, όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν σοβαρά εμπόδια και στις δύο πλευρές.

Εντονες αντιδράσεις
Ο αρχηγός της κεμαλικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ κατηγόρησε το άνοιγμα Ερντογάν πως «θα καταστρέψει και θα διαιρέσει την Τουρκία». Οι βουλευτές του αποχώρησαν από την Εθνοσυνέλευση, όταν συζητήθηκε το θέμα. Την αρνητική θέση του εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ιλκέρ Μπασμπούγ.

Από την πλευρά του, το Kόμμα για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP), που πολιτικά συνδέεται με το ΡΚΚ και εκφράζει την κουρδική ταυτότητα, δεν φαίνεται διατεθειμένο να αποδεχθεί μια (έτσι κι αλλιώς όχι πολύ ελκυστική) λύση που να μη συμπεριλαμβάνει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Τον τελευταίο καιρό, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις για τη βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών κράτησής του, ακριβώς για να δηλωθεί ο καθοριστικός ρόλος του.

Ο ίδιος ο Οτσαλάν είχε υποδεχθεί θετικά το άνοιγμα Ερντογάν. Το ίδιο και ο πρόεδρος του DTP, Αχμέτ Τουρκ. Ο τελευταίος είχε δηλώσει ότι, εάν αλλάξει νοοτροπία το τουρκικό κράτος, τα όπλα των ανταρτών μπορεί να παραδοθούν σε τρεις μήνες. Στην πραγματικότητα και οι δύο εμμέσως υποδεικνύουν στον Ερντογάν να αποδεχθεί τον ιστορικό ηγέτη του ΡΚΚ ως παράγοντα της λύσης, αν όχι ως συνομιλητή.

Ο Οτσαλάν, όμως, είναι κόκκινο πανί όχι μόνο για τους κεμαλιστές, αλλά και για την πλειονότητα των Τούρκων. Ακόμα και εάν ο Ερντογάν το αποδεχόταν ως αναγκαίο κακό, είναι πολιτικά δύσκολο να το κάνει. Παρά το γεγονός ότι το μετακεμαλικό καθεστώς έχει αποτύχει να επιβάλει στρατιωτική λύση στο Κουρδικό, παραμένει κατηγορηματικά αντίθετο στην ίδια την ιδέα της πολιτικής λύσης. Το μόνο που αποδέχεται είναι παράδοση άνευ όρων του ΡΚΚ.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, το Κουρδικό μετατράπηκε σε πεδίο για ένα νέο γύρο σύγκρουσης των δύο πόλων εξουσίας στην Τουρκία. Το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε μια επίθεση ανταρτών. Την ημέρα που ο Ερντογάν συναντούσε τον Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, αντάρτες (χωρίς εντολή της ηγεσίας του ΡΚΚ, όπως δήλωσαν) σκότωσαν επτά στρατιώτες, που περιπολούσαν στην Τοκάτ, περίπου 500 χλμ. μακριά από τις κουρδικές περιοχές.

Η επίθεση είχε ισχυρό πολιτικό φορτίο. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ένας λοχίας, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν δεσμοφύλακας του Οτσαλάν και είχε κατηγορηθεί ότι τον κακομεταχειριζόταν. Πλην αυτού του συμβολισμού, το ΡΚΚ απέδειξε ότι έχει δίκτυο και μπορεί να πραγματοποιεί δύσκολες καταδρομικές επιχειρήσεις σε όλη την Τουρκία.

Η όξυνση του κλίματος διευκόλυνε την αντεπίθεση του κεμαλικού κατεστημένου. Με πρόταση του εισαγγελέα Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, το Συνταγματικό Δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου το κουρδικό DTP και απαγόρευσε την πολιτική δραστηριότητα για μια πενταετία σε 37 στελέχη του. Μεταξύ αυτών είναι ο πρόεδρος Τουρκ και η αντιπρόεδρος Αϊσέλ Τουγλούκ, που έχασαν και τη βουλευτική ιδιότητά τους. Ο ίδιος εισαγγελέας το 2008 είχε προτείνει την απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος.

Η απαγόρευση πυροδότησε μια αλυσίδα μαζικών και βίαιων διαδηλώσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Στη Βαν και στο Χακάρι, μάλιστα, οι διαδηλωτές εισέβαλαν σε συγκροτήματα που κατοικούν αξιωματικοί. Απέφυγαν τις βιαιοπραγίες, αλλά απέδειξαν ότι ούτε οι αξιωματικοί μπορούν να νιώθουν ασφαλείς στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Είναι γενική η εκτίμηση ότι το Κουρδικό εισέρχεται σε μια νέα φάση όξυνσης, με αναδυόμενο στοιχείο τις συνεχείς μαζικές και δυναμικές διαδηλώσεις, που δικαιολογούν το χαρακτηρισμό «κουρδική ιντιφάντα». Στο σημείο όπου ωθούνται τα πράγματα, η Αγκυρα ή πρέπει να παίξει με τον Οτσαλάν ή να τον δολοφονήσει για να αφαιρέσει το εμπόδιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, το κλίμα θα παροξυνθεί και οι κάθε είδους συγκρούσεις θα κλιμακωθούν με απρόβλεπτες συνέπειες.

Επιστροφή με νέο κόμμα
Στο πολιτικό επίπεδο, η πρώτη αντίδραση στην απαγόρευση ήταν η παραίτηση των 19 εναπομεινάντων βουλευτών του κουρδικού DTP, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγούσε σε επαναληπτικές εκλογές. Ο Ερντογάν αντέδρασε στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «νεκροταφείο πολιτικών κομμάτων». Στόχος του κεμαλικού κατεστημένου, άλλωστε, είναι περισσότερο το άνοιγμά του για πολιτική λύση του Κουρδικού παρά το απαγορευθέν DTP. Επιπροσθέτως, ήθελε πάση θυσία να αποτρέψει τις επαναληπτικές εκλογές, επειδή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση του κόμματός του.

Ολα δείχνουν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έδωσε κάποιες διαβεβαιώσεις στους Κούρδους βουλευτές, οι οποίες τους έπεισαν να μην επιμείνουν στην παραίτησή τους. Οι 19 εναπομείναντες βουλευτές ίδρυσαν το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας και επανήλθαν στην Εθνοσυνέλευση. Η εξέλιξη εκτόνωσε κάπως το κλίμα στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά όχι και στους δρόμους.

Ο Ερντογάν θέλει να δώσει συνέχεια στο Δημοκρατικό Ανοιγμά του. Η νεοοθωμανική στρατηγική του είναι συμβατή με την αναγνώριση της κουρδικής ταυτότητας και ορισμένων δικαιωμάτων πολιτιστικού χαρακτήρα. Και σ’ αυτό το επίπεδο έχει την υποστήριξη και Αμερικανών και Ευρωπαίων.

Από πολιτικής απόψεως, όμως, το έδαφος για πολιτική λύση του Κουρδικού έχει καταστεί ακόμα πιο δύσβατο. Οι τουρκικές ελίτ είναι διχασμένες σε αυτό το ζήτημα. Εκτός αυτού, όμως, στο γήπεδο του Κουρδικού διεξάγεται και η μάχη για την εξουσία. Αυτές τις ημέρες, ο αρχιστράτηγος Μπασμπούγ απείλησε εμμέσως πλην σαφώς τους δικαστές που ερευνούν την υπόθεση Εργκένεκον. Την καλύτερη απάντηση του την έδωσε ένας δημοσιογράφος, που έγραψε ότι το Γενικό Επιτελείο έχει κηρύξει ψυχολογικό πόλεμο εναντίον της κοινωνίας.

Του Σταυρου Λυγερου
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_8441.html#ixzz0aEUbft2r

Read more...

Η (νεο) οθωμανική αποστολή της Αγκυρας


Τον τελευταίο χρόνο οι διπλωμάτες μεσολάβησαν μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, φιλοξένησαν συνομιλίες ανάμεσα σε Αφγανιστάν και Πακιστάν και ενήργησαν ως σύνδεσμος με τους σουνίτες του Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ. Υστερα από δεκαετίες με το βλέμμα στραμμένο στη Δύση, η Τουρκία αρχίζει να στρέφεται προς τις περιοχές τις οποίες κυβερνούσαν οι σουλτάνοι, αναζητώντας ηγετικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αρχιτέκτονας της πολιτικής αυτής, απορρίπτει την ταμπέλα του «νεοΟθωμανού» που του έχουν κολλήσει οι επικριτές του, επαναλαμβάνοντας το αγαπημένο του σύνθημα που είναι «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες». Η Τουρκία είχε πάντα μεγάλη γεωστρατηγική σημασία. Σήμερα όμως που είναι ανερχόμενη δύναμη- τόσο οικονομική όσο και διπλωματική- μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε μερικά από τα δυσκολότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν η Ουάσιγκτον και άλλες δυτικές πρωτεύουσες, από τις «παγωμένες» συγκρούσεις στον Καύκασο ως τα πυρηνικά του Ιράν και την απειλή διάσπασης του Ιράκ. «Ούτε μας εκπλήσσει ούτε μας ανησυχεί η ενεργός τουρκική ατζέντα στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Φίλιπ Γκόρντον, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην Αγκυρα.


Μόνο τον τελευταίο μήνα ο Νταβούτογλου έδωσε δείγματα φιλίας προς τη Συρία καταργώντας τη βίζα για τους Σύρους που επιθυμούν να επισκεφθούν την Τουρκία, επισκέφθηκε το ιρακινό Κουρδιστάν, το οποίο η Αγκυρα υπέσκαπτε επί καιρό θεωρώντας το απειλή προς τη δική της ενότητα, και υπέγραψε μια συμφωνία-σταθμό για να βελτιώσει τις σχέσεις με την Αρμενία. «Εμείς, τα παιδιά των Οθωμανών,βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να δείξουμε το ενδιαφέρον μας για την ανάπτυξη της Μοσούλης ακριβώς όπως έκαναν οι πρόγονοί μας πριν από αιώνες», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εμπορίου Ζαφέρ Τσαγλαγιάν ανοίγοντας τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη τον Οκτώβριο.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο οι τούρκοι διπλωμάτες μεσολάβησαν μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, φιλοξένησαν συνομιλίες ανάμεσα στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν και ενήργησαν ως σύνδεσμος με τους σουνίτες μαχητές του Ιράκ. Αυτόν τον μήνα ο Νταβούτογλου περιοδεύει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μεταχειριζόμενος οθωμανικές αναφορές για να πείσει τους Ευρωπαίους ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας παραμένει απαράλλαχτος. «Δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει την Ιστορία τουλάχιστον 15 ευρωπαϊκών πρωτευουσών χωρίς να ερευνήσει τα οθωμανικά αρχεία», δήλωσε στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα. Για την Αγκυρα, ο προσανατολισμός είναι σαφής. «Εχουμε ένα πρόσωπο προς τη Δύση και ένα προς την Ανατολή» , δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο μήνα, υπογράφοντας συμφωνίες με την Τεχεράνη.

Στην πραγματικότητα είναι πολύ φυσικό η Τουρκία να κρατάει όλες τις επιλογές της ανοικτές, δεδομένου ότι μερικά κράτη-μέλη της ΕΕ δείχνουν απροθυμία να τη δεχθούν ως εταίρο. Η Αγκυρα παρουσιάζει τις νέες της φιλίες προς ανατολάς ως πλεονέκτημα για τις Βρυξέλλες, που θα μπορούν μέσω αυτής να προωθούν τους δυτικούς στόχους στην περιοχή. Η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υιοθετεί αυτή την άποψη και επαινεί την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ωστόσο οι Βρυξέλλες καθιστούν σαφές ότι η γεωστρατηγική σημασία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης, της πολιτικής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απαιτούνται για να εκπληρώσει η Αγκυρα τα κριτήρια για ένταξη.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του κ. Ερντογάν, υποστηρίζει ότι τα ανοίγματα της Τουρκίας προς ανατολάς δεν αποτελούν αντίδραση προς τις απογοητεύσεις από τις Βρυξέλλες, αλλά απλώς μια «πλήρως ορθολογιστική προσπάθεια να αδράξουμε νέες ευκαιρίες».

Ο νέος, μεγαλύτερος περιφερειακός ρόλος της Τουρκίας αποτελεί εν μέρει αντίδραση στις αλλαγές των ισορροπιών στην περιοχή. Η επικείμενη απόσυρση των Αμερικανών από το Ιράκ απειλεί να αφήσει ένα κενό εξουσίας. Η Τουρκία αποτελεί ένα από τα πιο λογικά αντίβαρα προς την επιρροή του Ιράν στη χώρα. Η αξιοπιστία της Αγκυρας στο Ιράκ είναι ενισχυμένη επειδή το 2003 αρνήθηκε να αφήσει την Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει βάσεις στο έδαφός της για να πραγματοποιήσει την εισβολή.

«Η Τουρκία είναι σήμερα ένας πολύ πιο σημαντικός παίκτης τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο και οι επιλογές της Αγκυρας στη Μέση Ανατολή θεωρείται, καλώς ή κακώς, ότι συνδέονται με την κρίση ταυτότητας των Τούρκων» λέει ο Ιαν Λέσερ από το German Μarshall Fund στην Ουάσιγκτον, μιλώντας προς τη βρετανική εφημερίδα.

Η τουρκική εξωτερική πολιτική διαμορφώνεται αναμφίβολα από την αυξανόμενη εγγύτητα προς τον ισλαμικό κόσμο. Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν για τη Γάζα (κατά της ισραηλινής επίθεσης) και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν απηχούν αλλά και ενισχύουν τις απόψεις της τουρκικής κοινής γνώμης. Δημοσκόπηση του GΜF έδειξε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των Τούρκων- ενώ μόνο το 5% των Αμερικανών- θα δεχόταν ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα αν η διπλωματία αποτύγχανε.

Το κυριότερο όπλο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στη στροφή του προς τον μουσουλμανικό κόσμο δεν είναι η θρησκεία αλλά το εμπόριο. Οι εξαγωγές προς την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή αποτελούν το 20% των συνολικών εξαγωγών της Τουρκίας μέχρι στιγμής το 2009. Οι τουρκικές εταιρείες πολλαπλασιάζουν τις επενδύσεις στην περιοχή αυτή, όπου η παρουσία τους θεωρείται ευρέως καλοδεχούμενη. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, η Τουρκία έκανε κινήσεις προσέγγισης με τα τουρκόφωνα κράτη της Κεντρικής Ασίας που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους. Αυτό της παρείχε εξαιρετικές εμπορικές ευκαιρίες αλλά περιορισμένη επιρροή σε σύγκριση με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Μόρτον Αμπράμοβιτς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα, προειδοποιεί στο τρέχον τεύχος της επιθεώρησης «Foreign Αffairs» ότι στις τελευταίες διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας «τα συμβολικά επιτεύγματα ξεπερνούν κατά πολύ τα ουσιαστικά» . Επιπλέον η αντίθεση της Αγκυρας προς τον διορισμό του πρώην πρωθυπουργού της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ως Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ «αποξένωσε πολλούς Ευρωπαίους επειδή φάνηκε ότι τοποθετεί τις μουσουλμανικές ευαισθησίες πάνω από τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες». Η Τουρκία υποστήριξε ότι ο ρόλος της Δανίας στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί το 2006 με τις γελοιογραφίες που απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ έπληξε την αξιοπιστία του κ. Ράσμουσεν στα μάτια των μουσουλμάνων.
ΒΗΜΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_583.html#ixzz0aETy3DJa

Read more...

Παιχνίδια της Άγκυρας με την FRΟΝΤΕΧ


Η Τουρκία επιδιώκει να εισαγάγει στη συνθήκη για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στοιχεία τα οποία θα έθεταν εμμέσως ή αμέσως σε αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο
Η Άγκυρα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις διαπραγματεύσεις με τη FRΟΝΤΕΧ για τη σύναψη συμφωνίας με σκοπό την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης προκειμένου να εισαγάγει σε αυτή στοιχεία που θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να θέσουν υπό αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.
Η Αθήνα, η οποία σημειωτέον επιθυμεί μια συμφωνία που θα βοηθούσε στην ανάσχεση των κυμάτων παρανόμων μεταναστών εξ Ανατολάς, παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες. Και έχει ήδη παρέμβει ώστε να αποτρέψει πιθανές δυσάρεστες εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες «η Άγκυρα επιδιώκει να εντάξει στοιχεία πολιτικού χαρακτήρα σε ένα καθαρά τεχνικό κείμενο», όπως είναι οι συμφωνίες που συνάπτει η FRΟΝΤΕΧ ακόμη και με τρίτες χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, επιμένουν οι ίδιες πληροφορίες, «η Τουρκία αμφισβητεί ότι τα ελληνικά σύνορα στο Αιγαίο είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ενώ φέρεται να έχει φθάσει στο σημείο να θέσει ακόμη και θέμα αρμοδιότητος της Ελλάδος σε τομείς όπως η έρευνα και η διάσωση». Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η ευθύνη της για θαλάσσια και αεροπορική έρευνα και διάσωση εκτείνεται σε μια περιοχή που φθάνει περίπου ως το μέσο του Αιγαίου, αδιαφορώντας για διεθνείς ρυθμίσεις που σχετίζονται με το FΙR Αθηνών.
Την τακτική που ακολουθεί η Τουρκία σχολίασε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ.Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον εκτελεστικό διευθυντή της FRΟΝΤΕΧ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ) Ιλκα Λαϊτίνεν, ο οποίος επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες τη χώρα μας (σ.σ.: συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα ). Οπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε έγγραφο εργασίας το οποίο συζητείται. Και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να το δεχθεί αυτό.
Η FRΟΝΤΕΧ επιθυμούσε από την αρχή σχεδόν της λειτουργίας της, το 2005, να συνάψει μια επιχειρησιακή συμφωνία με την Τουρκία καθώς το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην περιοχή του Αιγαίου ήταν μεγάλο. Ωστόσο, ήταν η στάση της Αγκυρας που δεν επέτρεπε να προχωρήσουν οι σχετικές συνομιλίες.
Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιουνίου, όπου κατόπιν έντονης προσπάθειας της ελληνικής πλευράς υπήρξε συγκεκριμένη παράγραφος για τη λαθρομετανάστευση, αποτέλεσαν ορόσημο. Και τούτο από την άποψη ότι οι «27» χαρακτήρισαν προτεραιότητα την ολοκλήρωση των συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ της ΕΕ και χωρών προέλευσης ή διέλευσης παράνομων μεταναστών, όπως η Τουρκία. Στο κείμενο σημειωνόταν επίσης ότι ώσπου να υπογραφούν τέτοιες συμφωνίες, οι υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες ευρωπαϊκών κρατών με τις χώρες αυτές, όπως το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδος- Τουρκίας του 2002, «πρέπει να εφαρμόζονται επαρκώς».
Παράλληλα, η κινητοποίηση κοινοτικών αξιωματούχων όπως του αρμοδίου επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης Ζακ Μπαρό, ο οποίος επισκέφθηκε και την Αγκυρα, αλλά και η επερχόμενη αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας τον Δεκέμβριο άμβλυναν κάπως τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Για αυτό άλλωστε συμφώνησε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες τόσο με τη FRΟΝΤΕΧ όσο και εκείνες για τη σύναψη συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ.
Ωστόσο, οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν σταμάτησαν. Καθώς η «Επιχείρηση Ποσειδών», η μεγαλύτερη της FRΟΝΤΕΧ και η οποία θα συνεχιστεί και εντός 2010, εξελισσόταν στο Αιγαίο, η Αγκυρα προχώρησε σε παρενοχλήσεις μέσω ασυρμάτου στα πτητικά μέσα που επιχειρούσαν στο Αιγαίο. Αυτές εστιάζονταν σε αεροσκάφη και ελικόπτερα που πετούσαν στην ευρύτερη περιοχή Αγαθονησίου και Φαρμακονησίου, τα οποία συστηματικά προσπαθεί να «γκριζάρει» η Τουρκία. Τα μηνύματα αυτά είναι τυποποιημένα. Εκπέμπονται από το ραντάρ Ντάτσα στα μικρασιατικά παράλια, σε συχνότητα όμως την οποία δεν πιάνουν τα πτητικά μέσα της FRΟΝΤΕΧ, και τους υποδεικνύουν να εγκαταλείψουν την περιοχή διότι πετούν «εντός τουρκικού εναέριου χώρου».
Η τουρκική πρακτική εντάθηκε ιδιαίτερα μετά τις 14 Σεπτεμβρίου όταν ελικόπτερο της FRΟΝΤΕΧ «έπιασε στα πράσα» μια τουρκική ακταιωρό να διευκολύνει, στην καλύτερη περίπτωση, το ξεφόρτωμα λαθρομεταναστών εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Οι πιλότοι μάλιστα τράβηξαν φωτογραφίες και ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξέδωσε και ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «τα ευρωπαϊκά πτητικά μέσα της FRΟΝΤΕΧ δεν έχουν παραβιάσει ποτέ τον τουρκικό εναέριο χώρο».
Τι ενδιαφέρει την Ελλάδα
Η ΑΘΗΝΑ δεν είναι αντίθετη στην υπογραφή συμφωνίας FRΟΝΤΕΧ- Τουρκίας. Θεωρεί άλλωστε ότι αυτή θα διευκολύνει και το δικό της έργο. Μια τέτοια συμφωνία θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, «κατ΄ αρχήν την ανταλλαγή πληροφοριών. Στη συνέχεια, θα μπορούσε να εξεταστεί η συμμετοχή της Τουρκίας και σε επιχειρήσεις». Αυτό που επίσης ενδιαφέρει τη χώρα μας είναι μια πιθανή συμφωνία «να ακολουθεί το υπάρχον τεχνικό πρότυπο και να μην παρεισφρήσουν σε αυτή θέματα που θέτει η τουρκική πλευρά και θα δημιουργούσαν προβλήματα τόσο στην επιχείρηση της FRΟΝΤΕΧ στο Αιγαίο όσο και στις σχέσεις με την Τουρκία» σημειώνουν πηγές με γνώση των συνομιλιών. Ωστόσο, αν και η Αθήνα παρακολουθεί τις συνομιλίες, δεν είναι αυτή που διαπραγματεύεται με την Αγκυρα. Αυτό το κάνει η FRΟΝΤΕΧ, που εμφανίζεται και ιδιαίτερα προσεκτική. Η υπηρεσία αυτή, αν και επιβλέπεται από την Επιτροπή, έχει νομική προσωπικότητα, καθώς και επιχειρησιακή και οικονομική αυτονομία. Κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει μια ψήφο στο Διοικητικό Συμβούλιο, όπου μετέχουν και δύο εκπρόσωποι της Επιτροπής. Η εγρήγορση της Αθήνας οφείλεται και στο γεγονός ότι η απόφαση για την υιοθέτηση ή μη μιας συμφωνίας δεν απαιτεί ομοφωνία, αλλά λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία. Οπως πάντως επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Είμαστε ακόμη μακριά από μια συμφωνία, λαμβάνουμε τα μέτρα μας και δεν προτρέχουμε».

Read more...

Νταβούτογλου: Εμείς δεν σταυρώνουμε......(σφάζουμε μονο)


«Θέλω να πιστεύω ότι είναι λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής», ήταν το σχόλιο του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, για τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σύμφωνα με τις οποίες αισθάνεται «σταυρωμένος» στην Τουρκία.

Η δήλωση αυτή περιέχεται στη συνέντευξη προς τον ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου που προετοίμασε τον περασμένο Μάιο πρόγραμμα για το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και τη θεολογική σχολή της Χάλκης. Το πρόγραμμα θα μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής.

Σε απόσπασμα της συνέντευξης όπως μεταδίδεται στον δικτυακό του τόπο του CBS, ο κ. Βαρθολομαίος δηλώνει «Αντιμετωπιζόμαστε σα να είμαστε πολίτες 2ης κατηγορίας στην Τουρκία και δεν νιώθουμε ότι απολαύουμε τα πλήρη δικαιώματά μας ως Τούρκοι πολίτες».

Ο δημοσιογράφος τον ρωτάει μάλιστα για ποιό λόγο τότε δεν επιστρέφει στην Ελλάδα: «Γιατί αγαπάμε τη χώρα μας, γεννηθήκαμε εδώ και θα πεθάνουμε εδώ. Νιώθουμε ότι εδώ είναι η αποστολή μας και αναρωτιέμαι γιατί οι αρχές της χώρας μας δεν σέβονται αυτή την ιστορία».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Βαρθολομαίος λέει: «Προτιμούμε να μείνουμε εδώ ακόμη και σταυρωμένοι καμιά φορά. Διότι το Ευαγγέλιο μας παραδίδει όχι μόνο να πιστεύουμε στο Χριστό αλλά και να υποφέρουμε γι΄Αυτόν».

«Θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει», είπε ο κ.Νταβούτογλου και προσέθεσε ότι «Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη».

«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Η Τουρκία δεν αξιολογεί τους πολίτες της βάσει της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι», επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός απαντώντας στα όσα λέγεται ότι είπε στο αμερικανικό πρόγραμμα ο Πατριάρχης περί «δευτέρας κατηγορίες πολιτών» στην Τουρκία.

«Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος, έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε μας, στις αρμόδιες Αρχές». «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε συγκρίσεις που δεν τις αξίζουμε», είπε ο Τούρκος υπουργός.
"Να τον ακούσουν με προσοχή" Τη στήριξή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη παρέσχε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του κ. Γρ. Δελαβεκούρα. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Δελαβεκούρας δήλωσε: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είναι ο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας ηγέτης που διακρίνεται για τη σοφία και τη μετριοπάθειά του, αλλά και για την αταλάντευτη υποστήριξη της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, όσο στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας είδαμε, είναι χρέος όλων και κυρίως αυτών που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα, να τον ακούσουν με προσοχή». «Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας», συνεχίζει ο κ. Δελαβέκουρας, «είναι γνωστές και κανένας δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν τις γνωρίζει. Τα προβλήματα, τα εμπόδια και οι ελλείψεις έχουν καταγραφεί αναλυτικά, και στις σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ, πρωταρχική θεση κατέχει ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων, όπως ρητά αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ που υιοθετήσαμε πριν λίγες ημέρες». «Πέρα από αυτονόητη υποχρέωση έναντι των πολιτών της, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ», καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Read more...

e-πόλεμος στη Θράκη


Οργιάζουν στο Διαδίκτυο οι ευσεβείς πόθοι των Tούρκων σέρφερ για τη δημιουργία της... «Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης».

Διεκδικώντας περιοχή 23.591 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον Eβρο μέχρι τον Nέστο ποταμό, και από το Aιγαίο μέχρι τη βουλγαρική Pοδόπη, το κρατίδιο που οραματίζονται οι επίδοξοι... αυτονομιστές παρουσιάζεται σε χάρτη στις ειδικές σελίδες του Iντερνετ και γίνεται... γκρουπ στο facebook, όπου περίπου 800 άτομα έχουν σπεύσει να συμφωνήσουν με τη δημιουργία του.

«Eίναι εδάφη στα οποία ζουν Tούρκοι και πρέπει να γίνουν ανεξάρτητο κράτος, όπως είχε γίνει το 1913», ισχυρίζονται οι επισκέπτες των ομάδων συζητήσεων, τουρκικής καταγωγής στην πλειονότητά τους. Ως διαχειριστές εμφανίζονται φοιτητές, νεολαίοι και μέλη τουρκικών κοινοτήτων στην Eυρώπη και την Aμερική. Kαι μπορεί όλα αυτά να φαίνονται αστεία και να συζητούνται μόνο στην ψηφιακή σφαίρα (φαντασίας) κάποιων ακραίων στοιχείων παγκοσμίως, ωστόσο ίσως δεν είναι τόσο «αθώα» όσο φαίνονται.

Πρόσφατα, το «Eθνος της Kυριακής» είχε αποκαλύψει πως για την υπόθεση «Eργκενεκόν» της Tουρκίας ο τουρκικός στρατός διαχειριζόταν 42 ιστοτόπους εναντίον της Eλλάδας και άλλων «εχθρών», μέσα από τους οποίους το τουρκικό βαθύ κράτος οργάνωνε και διατηρούσε τα τελευταία χρόνια μηχανισμούς συκοφάντησης και υπονόμευσης της Eλλάδας...

Σε μια χρονική στιγμή που ο πρωθυπουργός της Tουρκίας Tαγίπ Eρντογάν μιλά (και μάλιστα στον πρόεδρο Oμπάμα) για «μειονότητα που υποφέρει στη Θράκη», η ανακίνηση τέτοιων θεμάτων συζήτησης στο Iντερνετ είναι φυσικό να δημιουργεί πιο προσεκτικές σκέψεις για τη σκοπιμότητά τους. Στο ίδιο πνεύμα και ο Tούρκος υπουργός Eπικρατείας, E. Mπαγίς, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το «μειονοτικό» είναι στην κορυφή της ατζέντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

H εμμονή για τον... υπερτονισμό και την αναβάθμιση του «μειονοτικού» ζητήματος που επιδεικνύει η Aγκυρα φαίνεται και από την πρόσφατη πρόσκληση που απηύθυνε ο Eρντογάν στον ψευδομουφτή Ξάνθης, πρόεδρο της «Συμβουλευτικής», Aχμέτ Mετέ, και τον πρόεδρο του «Συλλόγου Aλληλεγγύης Tούρκων Δυτικής Θράκης» (BTTDD), Φερούχ Oζκάν.

Oπως έγινε γνωστό, με ανακοίνωση της ίδιας της «BTTDD», που τιτλοφορείται «H μητέρα πατρίδα μας, όπως χθες, σήμερα και αύριο θα είναι πάντα δίπλα μας», ο Tαγίπ Eρντογάν καθησύχασε τους δύο καλεσμένους του ότι η Tουρκία «δεν θα κάνει κανένα βήμα εφόσον δεν γίνουν βήματα από την Eλλάδα στη Δυτική Θράκη».

«H Δυτική Θράκη είναι μια ευκαιρία να γίνει ξανά δυνατή η Tουρκία», αναφέρει στο σχόλιό του ένα μέλος του γκρουπ «Δημοκρατία Δυτικής Θράκης». «Tιμή και δόξα στους Oθωμανούς στρατιώτες. Mακάρι να ζούσαν και σήμερα», συμπληρώνει έτερος... χρήστης.

Στην προσπάθεια μάλιστα να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους, στον χάρτη της Eλλάδας τοποθετούν και διεκδικήσεις άλλων, όπως των Σκοπιανών στα ελληνικά εδάφη.

Γκρίζες... οθόνες

Aνάμεσα σε... Tουρκία, Λονδίνο και HΠA κινούνται οι φοιτητές, οι νεολαίοι και τα μέλη τουρκικών οργανώσεων που διαχειρίζονται τα ανθελληνικά γκρουπ στο facebook (πάνω). Για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους, τα μέλη των ομάδων για τη «Δυτική Θράκη» δεν διστάζουν να... τεμαχίσουν την Eλλάδα, προκειμένου να «αναγνωρίσουν» και τις διεκδικήσεις άλλων επί των ελληνικών εδαφών. Στη λογική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» οι Tούρκοι χρήστες ενισχύουν την προπαγάνδα των Σκοπιανών (αριστερά).

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr

Read more...

Αμέτ Μέτε: Ο άνθρωπος που επέλεξε η Άγκυρα ως εκπρόσωπό της στην Θράκη Ιμάμης ή πράκτορας της Τουρκίας;


Ο άνθρωπος που τελικά επιλέχθηκε από την Άγκυρα προκειμένου να ηγηθεί της προσπάθειας απεξάρτησης της Θράκης από την Ελλάδα είναι ο Αμέτ Μέτε. Ο γνωστός ψευτομουφτής (αυτοακηρύχθηκε μουφτής και τον αναγνώρισε αμέσως το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής) είχε όλα τα εχέγγυα και φυσικά την κατάλληλη και άρτια εκπαίδευση για να τοποθετηθεί στην κορυφή της προσπάθειας άλωσης της Ελληνικής Θράκης.
Γεννήθηκε στο ορεινό πομακικό χωριό Ωραίον του νομού Ξάνθης και στάλθηκε από πολύ νεαρή ηλικία στην Τουρκία όπου και ολοκλήρωσε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια-Πανεπιστήμιο). Η επιστροφή του στην Ελλάδα σηματοδότησε αλλαγές στην τουρκική πολιτική εκτουρκισμού της Θράκης, αφού ένας «δικός τους» ιερωμένος(;) άρχισε να κηρύττει την τουρκική προπαγάνδα μέσα στα τζαμιά.

Ο Αμέτ Μέτε εργάστηκε πολύ σκληρά για να δημιουργήσει μικρούς φιλοτουρκικούς πυρήνες στην Θράκη. Διατηρεί χαμηλό προφίλ προς τα ΜΜΕ και μιλάει μόνο σε τουρκικά ή σε τοπικά ΜΜΕ, ενώ σπανίως «ανοίγεται» σε μεγαλύτερα ΜΜΕ της Ελλάδας. Φήμες, αναφέρουν πως έχει υπάρξει σύγκρουση με τον κύριο Σαρνίτς (τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή). Η δράση και ο ρόλος του υποστηρίζονται πάντα από τα τουρκόγλωσσα και τουρκόφωνα ΜΜΕ της Θράκης, ενώ η προώθησή του γίνεται και στα ΜΜΕ της Τουρκίας. Ο «ιμάμης-ψευτομουφτής» Μέτε αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα γενίτσαρου και στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο αναβαθμίζεται και τοποθετείται επισήμως ως το σημαντικότερο πρόσωπο-εκφραστής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην Θράκη.
Η επιλογή του Αμέτ Μέτε στη θέση του ηγήτορα για την εφαρμογή των τουρκικών σχεδιασμών στη Θράκη, καταδεικνύει πως η Άγκυρα επέλεξε να εμπλέξει τον θρησκευτικό παράγοντα (τον οποίο θεωρεί και πολύ δυνατό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν είναι φιλο-ισλαμική) για να ασκήσει πιέσεις τόσο προς τους έλληνες γηγενείς μουσουλμάνους της Θράκης, όσο και προς την Ελληνική κυβέρνηση, αλλά και προς τα διεθνή φόρα, στα οποία προβλέπεται πως θα μεταφερθεί μεγάλο μέρος της τουρκικής προπαγάνδας. Ένας θρησκευτικός ηγέτης (έστω και αυθαίρετος ή παράνομος) ή ένας πράκτορας της Τουρκίας (όπως πολλοί εικάζουν για τον κύριο Μέτε) πρόκειται, λοιπόν, να αναλάβει να μετατρέψει την Θράκη σε νέο Κόσοβο, ενώ την ίδια στιγμή η ελληνική πολιτεία (κυβέρνηση) δεν λαμβάνει κανένα αντίμετρο στις ξεκάθαρες και δηλωμένες πλέον προθέσεις της Τουρκίας να "αλώσει" την Ελληνική Θράκη
Προσωπική επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν
Εμμονή στη διατήρηση και αναβάθμιση του «μειονοτικού» ζητήματος επιδεικνύει η Αγκυρα και στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρόσκληση στην τουρκική πρωτεύουσα, για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν, του ψευδομουφτή Ξάνθης και προέδρου της «Συμβουλευτικής» Αχμέτ Μετέ και του προέδρου του «Συλλόγου Αλληλεγγύης τούρκων Δυτικής Θράκης» (BTTDD) Φερούχ Οζκάν.
Ο κ. Ερντογάν ζήτησε αυτή τη συνάντηση αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον, όπου έθεσε στον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη ενώ και ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Ε. Μπαγίς επιβεβαίωσε ότι το «μειονοτικό» είναι στην κορυφή της ατζέντας που προτείνει με τη γνωστή επιστολή του ο Τούρκος πρωθυπουργός στον Ελληνα ομόλογό του Γ. Παπανδρέου.
Οπως έγινε γνωστό, με ανακοίνωση του ίδιου του «ΒΤΤDD», που τιτλοφορείται «Η μητέρα πατρίδα μας, όπως χθες, σήμερα και αύριο θα είναι πάντα δίπλα μας», ο κ. Ερντογάν καθησύχασε τους δύο καλεσμένους του ότι η Τουρκία «δεν θα κάνει κανένα βήμα εφόσον δεν γίνουν βήματα από την Ελλάδα στη Δυτική Θράκη».
Ο κ. Ερντογάν, μάλιστα, αναφέρθηκε στην «έλλειψη ανοχής στη λέξη Τούρκος», η οποία όπως είπε υπάρχει στη Θράκη και με αφορμή το αίτημα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης, το οποίο χαρακτήρισε «όχι και τόσο σημαντικό», έθεσε το ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τον μουφτή που εκλέγουν οι «ομογενείς» του, ενώ τον Πατριάρχη τον εκλέγει η Ιερά Σύνοδος.
«Με βάση τη Συνθήκη της Λοζάνης, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι όλοι πολίτες μας. Εμείς εδώ επιδείξαμε κατανόηση. Εσείς όμως τι κάνατε; Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να ανεχτούν τη λέξη Τούρκος», είπε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει «άγχος» για το τι θα πράξει σχετικά με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου στις προσφυγές για να επιτραπεί η χρήση της λέξης τουρκικός στον τίτλο συλλόγων και οργανώσεων.
Η επίσκεψη και η συνάντηση του κ. Μετέ με τον Τούρκο πρωθυπουργό, με την ιδιότητά του μάλιστα ως προέδρου της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκη», δημιουργεί και θέμα τουλάχιστον ηθικής τάξης για τους δύο μειονοτικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Χατζηοσμάν και Μαντατζή, οι οποίοι συμμετέχουν στη «Συμβουλευτική» και στηρίζουν τον κ. Μετέ.
Το κλίμα πάντως για να επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί περί... «καταπίεσης» της μειονότητας είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες με τουλάχιστον «παράξενες» επιθέσεις στο τζαμί της Ξάνθης που είχαν γραφτεί και υβριστικά συνθήματα, τα οποία παραδόξως είχαν φωτογραφηθεί και κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο σχεδόν πριν ειδοποιηθεί η αστυνομία.
Τηλεοπτικές εμφανίσεις στην Τουρκία
Σε γνωστό τουρκικό κανάλι εμφανίστηκε πριν λίγο καιρό ο ψευδομουφτής (ή “εκλεγμένος μουφτής” ή “τουρκομουφτής”, όπως προτιμάει ο καθένας) Ξάνθης Αχμέτ Μέτε όπου, όπως μπορεί κανείς να δει στα στιγμιότυπα που αλιεύσαμε στο Youtube με πολύ μεγάλη άνεση και στυλ αστέρα της τηλεόρασης που μας ξάφνιασε ευχάριστα, συμμετείχε σε τηλεοπτικό πάνελ.
Δε γνωρίζουμε την τουρκική για να καταλάβουμε τι λέχθηκε στην συγκεκριμένη εκπομπή, όμως αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός πως ένα μεγάλο κεντρικό κανάλι της γειτονικής χώρας κάλεσε τον Αχμέτ Μέτε από την Ξάνθη της Ελλάδας ως συνομιλητή σε μεγάλης θεαματικότητας εκπομπή. Ελπίζουμε μόνο η συζήτηση να μην αναλώθηκε στα γνωστά και επαναλαμβανόμενα μέχρι υπνηλίας θέματα περί “γκιαούρηδων” και “καταπίεσης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης” (τα οποία τα ακούμε καθημερινά και η αλήθεια είναι πως πλέον κουράζουν) και ο Αχμέτ Μέτε να ανέφερε και τίποτε καλό για την περιοχή και την χώρα που ζει, την κοινωνία μας, τις εμπορικές συναλλαγές που ολοένα και αυξάνονται, την καχυποψία στις κοινωνίες που σιγά – σιγά εξαφανίζεται κ.ο.κ.

Πρόχειρη (δι ακοής) μετάφραση
«Ζητήσανε κτίρια από την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις μουφτείες γιατί οι Έλληνες δεν τους επιτρέπουν να έχουν, και τους υποσχέθηκε η επιτροπή πως μέσα στο 2010 θα λυθεί αυτό το πρόβλημα.
(χότζας) η Ρόδος έχει 3000 Τούρκους που δεν έχουν θρησκευτικές ελευθερίες ούτε δικαίωμα στην εκπαίδευση από το 1977. δεν έχουν μόνιμο χότζα γιατί ο χότζας που έχει διορίσει το ελληνικό κράτος είναι γέρος και άρρωστος και έχει πάει πίσω στην Κομοτηνή από όπου κατάγεται. και όταν πεθάνει κάποιος Τούρκος στέλνουν αυτοί άλλον από την Κομοτηνή. Τα παιδιά των Τούρκων της Ρόδου δεν έχουν τα ιδία δικαιώματα με τα παιδιά των Άγγλων Γάλλων και λοιπών εθνοτήτων που μένουν στη Ρόδο. δεν τους επιτρέπουν να μάθουν τουρκικά και μεριμνούν αυτοί (εννοεί μάλλον την μουφτεία και κάποιους συλλόγους που έχουν οι μειονοτικοί στη Ρόδο) να τους εκπαιδεύσουν μετά το σχολείο. Έχουν κάποια προβλήματα με τους χριστιανούς αλλά όχι κάτι σοβαρό.
Εμείς οι μουφτήδες δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους χριστιανούς παπάδες ,και δεν έχουμε πρόσβαση στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας όπως αυτοί ούτε τα ίδια προνομία και παροχές που έχουν αυτοί.
Γενικά στην Ελλάδα δεν επιτρέπουν να έχει ο κόσμος τους μουφτήδες που θέλει και διορίζει το κράτος αυτούς που θέλει... (και κάποιον μουφτή τον έβαλαν φυλακή επειδή δεν υπάκουσε το ελληνικό κράτος αυτό με επιφύλαξη )
Εμείς δεν ξεσηκώνουμε τους Τούρκους για να σηκώσουν κεφάλι όπως λένε οι Έλληνες, (αλλά δεν λέει πως είναι Έλληνες πολίτες οι μουσουλμάνοι) το μόνο που κάνουμε είναι να μαζεύουμε χρήματα για να βοηθάμε τους φτωχούς και να φτιάχνουμε τα τζαμιά μας και στη σχολική εκπαίδευση, και την θρησκευτική...
Και λέει κάτι μεταξύ σοβαρού και αστείου πως με το πρόσχημα να μην πέσουν οι μιναρέδες στα παλιά τζαμιά οι Έλληνες τους κονταίνουν…»

Read more...

ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ


Ανταποκριτής του ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤRT στην Ελλάδα αποκάλυψε το σχέδιο κατά Κασκαρέλη Θύμα της θολής ελληνοτουρκικής πολιτικής

Τελικά, η υπόθεση με τον έλληνα πρέσβη στις ΗΠΑ, κύριο Κασκαρέλη, πέρα από την πολιτική της προσέγγιση, έχει μία ακόμη -ίσως αναμενόμενη- πλευρά, η οποία συνδέεται με μηχανισμούς προπαγάνδας (και από καιρού εις καιρόν και προβοκατόρικων ενεργειών) που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της Τουρκίας μέσω των καλά εκπαιδευμένων (από τις μυστικές υπηρεσίες της) δημοσιογράφων...
Το θέμα με την δήλωση του έλληνα πρέσβη, κατά την οποία φέρεται να αποδέχθηκε την κατάργηση των συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, την επομένη ημέρα της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε., είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Πέρα από αυτό όμως, οι μηχανισμοί του κυρίου Ερντογάν, σε μία προσπάθεια να ξεδοντιάσουν ένα ισχυρό χαρτί της ελληνικής διπλωματίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κατάφεραν να ενώσουν δύο διαφορετικές (χρονικά) τοποθετήσεις του έλληνα πρέσβη και να τις παρουσιάσουν ως μία, δημιουργώντας έτσι ένα σοβαρό πρόβλημα στην διπλωματική ικανότητα και ακεραιότητα, αλλά και στην πολιτική εμπλοκή του κυρίου Κασκαρέλη σε ένα θέμα για το οποίο όχι μόνο δεν έχει κανέναν λόγο να αναφέρεται αλλά και για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση (τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή) έχει σαφώς τοποθετηθεί με την στήριξη της εισόδου της Τουρκίας στην Ε.Ε....
Με μία δήλωση του τύπου «δεν θα υπάρχουν σύνορα μεταξύ των δύο χωρών», που μόνο θεωρητικό υπόβαθρο έχει, οι μηχανισμοί της τουρκικής πολιτικής προσπάθησαν να δημιουργήσουν θέμα εκ του μη όντος. Δηλαδή, προσπάθησαν να εμφανίσουν τάση της Ελληνικής πλευράς που αποβλέπει σε διαμοιρασμό του Αιγαίου μέσα από ανύπαρκτα σύνορα, την στιγμή που κανένα Ευρωπαϊκό κράτος δεν έχει καταργήσει τα σύνορά του ακόμη και αν αυτά χωρίζουν «αδελφά κράτη» και όχι δύο κράτη με παλαιές (αλλά και πρόσφατες) διαφορές, όπως είναι η Ελλάδα και η Τουρκία.

Στόχος της Άγκυρας, η δημιουργία θέματος διαμοιρασμού του Αιγαίου, αλλά και η ταυτόχρονη εξουδετέρωση ενός διπλωμάτη ο οποίος συνέτεινε τα μέγιστα στη δημιουργία του πρώτου δυναμικού ελληνικού φόρουμ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Το παιχνίδι του Ερντογάν, μέσω του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου TRT και του κινήματος Γκιουλέν (που εργάζονται πάνω στην καλοσχεδιασμένη, οργανωμένη και συστηματική τουρκική προπαγάνδα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Τουρκίας) ήταν σαφές: Χτύπημα στις θέσεις της Ελλάδας, δημιουργία ασαφούς πολιτικής τοποθέτησης και σχεδιασμών ως προς το Αιγαίο και τις υπάρχουσες(;) διαφορές.
Και ο στόχος του πανέξυπνου τούρκου πρωθυπουργού και του επιτελείου του, έφτασε πολύ κοντά στο να ικανοποιηθεί μερικώς (με την διαπόμπευση του Έλληνα πρέσβη). Όμως, όπως όταν πέφτει η ομίχλη και φαίνονται καθαρά τα πάντα, έτσι συνέβη και τώρα... και από εκεί που κανείς δεν το περίμενε, η αλήθεια αποκαλύφθηκε και ήρθε να ξεσκεπάσει το βρώμικο παιχνίδι της Άγκυρας και να διπλωματική προβοκάτσια που επιμελημένα εκτέλεσαν οι καλοεκπαιδευμένοι -στην προπαγάνδα- από την ΜΙΤ «δημοσιογράφοι» του TRΤ. Έτσι, σήμερα μάθαμε πως ανταποκριτής του TRT υπερηφανευόταν σε παρέες μουσουλμάνων πως «καταφέραμε και τους μπερδέψαμε τους μαλάκες τους γκιαούρηδες. Προσπαθούν να βγάλουν άκρη, αλλά οι δικοί μας είναι πανέξυπνοι. Ακόμη και να βρούνε τι έγινε, δεν θα καταφέρουν να γλυτώσουν από τους μπελάδες που τους φορτώσαμε...».
«Σαν γύφτικο σκεπάρνι, μας τα έλεγε αυτά και χαιρόταν επειδή οι δικοί του είναι πιο έξυπνοι από τους Έλληνες», μας είπε μουσουλμάνος που έτυχε να ακούσει τον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων TRT, να κομπορρημονεί για το «κατόρθωμα» των «δικών του». Φυσικά, μέσα στα πλαίσια της γραμμής εκμετάλλευσης του γεγονότος έδρασε το όργανο της τουρκικής προπαγάνδας, για να αποδείξει στους αθώους Θρακιώτες μουσουλμάνους πως «οι τούρκοι είναι ανώτερος λαός». Και μέσα στα πλαίσια συνέχισης της πολυεπίπεδης εκμετάλλευσης της «συρραφής» δηλώσεων του έλληνα πρέσβη, οι τουρκικοί μηχανισμοί προπαγάνδας επιθυμούν να εισπράξουν τα μέγιστα, από οπουδήποτε είναι πιθανόν να συμβεί αυτό.
Γνωρίζοντας πως «κάτι αλλάζει στις ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία», ο κύριος Ερντογάν προφανώς σκέφτηκε να «ανακατέψει την τράπουλα», για να εμφανιστεί πως συνεχίζει να βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι και πως είναι σε τέτοια θέση που μπορεί και επηρεάζει τις εξελίξεις αλλά και τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτές (η πλήρης αποτυχία της τουρκικής πολιτικής στις ΗΠΑ εκφράστηκε μέσα από την απόλυση του τούρκου πρέσβη από τον κύριο Ερντογάν, όταν αυτός επισκέφθηκε πριν λίγες ημέρες τον πρόεδρο Ομπάμα)...

Ένας ηλίθιος πρακτορίσκος, όμως, έφτασε και περίσσεψε για να ξεσκεπαστεί το σχέδιο σπίλωσης ενός ικανού διπλωμάτη. Ένας μικρούλης στο μυαλό πρακτορίσκος κινήθηκε άτσαλα και απέδειξε (εν αγνοία του φυσικά) τι πραγματικά συνέβη στις ΗΠΑ με τον έλληνα πρέσβη, κύριο Κασκαρέλη. Βέβαια, οι δηλώσεις έγιναν και το αποδέχτηκε και ο ίδιος ο κύριος Κασκαρέλης... Και οι δηλώσεις αυτές, δεν εμφάνιζαν τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από ένα θεωρητικό πλάνο σκέψεων και θέσεων που θα ήταν λογικό να υπάρχουν εάν και εφόσον η Τουρκία τηρούσε διαφορετική στάση ως γειτονική χώρα και δεν επεδίωκε να αρπάξει από την Ελλάδα οτιδήποτε μπορέσει ή ονειρεύεται... Το «σφάλμα» του έλληνα πρέσβη ήταν ίσως πως δεν υπολόγισε την συρραφή δύο διαφορετικών απαντήσεών του. Μία συρραφή που (αν και δεν την γνώριζε) την αποκάλυψε ένας ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου που παγίδεψε τον κύριο Κασκαρέλη και το οποίο ειδησεογραφικό πρακτορείο ενεργώντας εντελώς αντιδημοσιογραφικά και πέρα από κάθε δεοντολογία, έκοψε και έραψε τις δηλώσεις του έλληνα πρέσβη κατά το συμφέρον της Τουρκίας, προκειμένου να σχηματισθούν εντυπώσεις... Ναι, για τον σχηματισμό εντυπώσεων, και μόνο, οι τουρκικοί μηχανισμοί προπαγάνδας, αποφάσισαν να εκτελέσουν ηθικά και επαγγελματικά έναν έλληνα διπλωμάτη... Η ποιότητα και το ήθος ίσως να είναι λέξεις άγνωστες στους επαγγελματίες προβοκάτορες, όμως σίγουρα δεν αποτελούν και βασικές θέσεις της τουρκικής πολιτικής σκηνής... Και η απόδειξη βρίσκεται μέσα στην Τουρκία, αυτές τις ημέρες, με όλα όσα γίνονται εις βάρος των Κούρδων, με την ανοχή ή την πολιτική επιλογή του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν...

Από τα παραπάνω που σήμερα αποκαλύπτονται επιβεβαιώνεται πλήρως το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του έγκυρου δημοσιογραφικού πρακτορείου Greek American News Agency το οποίο άμεσα διερεύνησε το θέμα και έφερε στο φως της δημοσιότητας την στημένη προβοκάτσια εναντίον του έλληνα διπλωμάτη.
Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο ψεύτης και ο κλέφτης δεν πρόλαβαν να χαρούν περισσότερο από 48 ώρες...
Κωνσταντίνος

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ »
ΣΧΟΛΙΟ GREEK AMERICAN NEWS AGENCY: εμείς μετά από αυτό το δημοσίευμα -από τον έγκριτο φίλο blogger από όπου ξεκίνησε και ο όλος θρόρυβος σχετικά με τις παραποιημένες δηλώσεις του Έλληνα πρέσβη - δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα περισσότερο έπειτα από τα όσα αποκαλύπτει σήμερα το ρεπορτάζ του Κωνσταντίνου. Ένα μόνο θα πούμε: Ότι η έρευνα μας οδήγησε ευτυχώς -αντί να φέρει οξεία αντιπαράθεση και να παρασυρθούμε -από φωνές που άκριτα έσπευσαν να επικρίνουν τον πρέσβη, χωρίς να γνωριζουν τα πραγματικά στοιχεία της είδησης και του γεγονότος, δεχόμενοι ως αληθή τα όσα διαστρευλωμένα μετέδιδαν τα στρατευμένα Τουρκικά ΜΜΕ αφενός, και αφετέρου μας επέκριναν για την στάση μας υπέρ του Έλληνα πρέσβη- σε στείρα αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την ορθότητα ή μη της έρευνας και του ρεπορτάζ μας υποκύπτοντας σε "ανεπίσημες "φωνές από Ελλάδα και διάφορα σημεία των ΗΠΑ έγκριτων κατά τ ' άλλα επιστημόνων ή πολιτικών παρατηρητών και αναλυτών με πιέσεις που δεχθήκαμε για την θέση μας, προτιμήσαμε την οδό της σιωπής και την συνέχεια της έρευνας. Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο 2 24ωρα για να αποδειχθεί του λόγου το αληθές της έρευνας που κάναμε και μάλιστα από το έγκυρο BLOG -του οποίου παραθέτουμε το πλήρες ρεπορτάζ - του οποίου λειτούργησαν τα υγειή αντανακλαστικά και αντί να αποδυθεί σε έναν αγώνα στείρων επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων για να υπερασπίσει την δική του ορθότητα των πράξεων που έτσι και αλλιώς βασίζονταν σε στρεβλή και αποσμαστική ενημέρωση άρα και με αντίστοιχα συμπεράσματα που μας βρίσκουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣ αν και ΜΟΝΟ αν ήταν τα πράγματα έτσι όπως μεταδόθηκαν, παραποιημένα από τα στρατευμένα τουρκικά ΜΜΕ. Αντιθέτως πήρε την σκυτάλη της έρευνας εκεί που την αφήσαμε εμείς, ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ και την συνέχισε με αυτό το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που μόλις διαβάσατε. Δεν τα ταμπουρώθηκε πίσω από το ΕΓΩ και τα στείρα επιχειρήματα. Έκανε ρεπορτάζ. Έρευνα. Διασταύρωσε στοχεία και πληροφορίες και έφερε αποτέλεσμα! Αυτό σημαίνει αληθινός πατριώτης! Αυτό σημαίνει στην πράξη γνήσιος νέος ανόθευτος πατριωτισμός. Αυτό σημαίνει Έλληνας. Αυτοί είναι οι σημερινοί ακρίτες μας που με σύγχρονο τρόπο έχουν ταχθεί να διαφυλάττουν θερμοπύλες. Εμείς μόνο ένα σεμνό και αληθινό εκ βάθους καρδίας μπορούμε να πούμε για το ρεπορτάζ στον Κωνσταντίνο -και σημειοτέον (και αυτό κρατείστε το)- που δεν είναι δημοσιογράφος, αλλά ένας απλός άγρυπνος φρουρός στο ελληνικό διαδίκτυο που δουλεύει και κοπιάζει ανύστακτα κάνοντας-μαζί με άλλους bloggers Έλληνες Πατριώτες συνιστολόγους- αυτό που θα έπρεπε οργανωμένα, με σχέδιο και στρατηγική να κάνει το επίσημο ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών, όπως αντίστοιχα κάνει η γειτονική χώρα Τουρκία και φυσικά τα Σκόπια όπου καθημερινά στο διαδίκτυο με δεκάδες blogs διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει έναν ανελέητο πόλεμο εναντίον της Ελλάδας. Καθημερινά εδώ και μια 5ετια γίνεται συντονισμένα ένας πόλεμος όχι μόνο ισχύος μέσω πληροφοριών και στοχευμένων δράσεων παραπληροφόρησης εις βάρος της χώρας και "στόχων" που έχουν γίνει ενοχλητικοί, όπως ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον κ. Βασίλης Κασκαρέλης. Και κάτι ακόμα: προσωπικά από τότε που ήρθε στην Ουάσιγκτον από τότε που ανέλαβε, είμαι ίσως ο μόνος δημοσιογράφος που ουδέποτε τον συνάντησε, επεδίωξε συνάντηση ή έστω μίλησε μαζί του.. αυτά για όσους έσπευσαν να με επικρίνουν και να με κατηγορήσουν ότι λαμβάνω ή στοχεύω σε (προφανώς οικονομική) ενίσχυση...Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στον φίλο Κωνσταντίνο που γνωρίζει πολύ καλά την ρήση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη αλλά και εκείνο που μνημονεύει ως σαράκι της φυλής μας ο μεγάλος εθνικός Ποιητής Διονύσιος Σωλομός όταν λέγει "η διχόνοια που βαστάει ένα σκύπτρο η δολερή στον κάθενα μας χαμογελά πάρτο λέγοντας και Εσύ"
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Read more...

Αύξηση των περιστατικών τουρκικής κατασκοπείας στο Αιγαίο


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αμυντικής Επιθεώρησης, πληθαίνουν ανησυχητικά τα φαινόμενα τουρκικής κατασκοπείας σε στρατιωτικές μονάδες της Θράκης και του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία εντείνουν τον ελληνοτουρκικό "μυστικό πόλεμο". Eνώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αναδιοργάνωση των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει καταφέρει να αποκτήσει τεχνογνωσία για την αυτόνομη ανάπτυξη κρυπτοσυσκευών και μέσων συλλογής πληροφοριών, όπως το εικονιζόμενο κινητό σύστημα ραδιογωνιομέτρησης και υποκλοπής επικοινωνιών DFINT-3A2 κατασκευής Αselsan. Eνδεικτικά αναφέρεται ότι:

-Στις 29 Μαΐου 2006 συνελήφθησαν τρεις Τούρκοι τεχνικοί υπάλληλοι, διαπιστευμένοι στο ΝΑΤΟ, να φωτογραφίζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Σούδας.
-Στις 24 Απριλίου 2008 συνελήφθη στη Μυτιλήνη Τούρκος υπαξιωματικός της GID που μετέφερε με φουσκωτό σκάφος δεκαπέντε Αφγανούς λαθρομετανάστες. Αξιοσημείωτο είναι ότι έφερε την υπηρεσιακή του ταυτότητα όπου φαινόταν ο αριθμός και ο τύπος οπλισμού που κατείχε στο Τουρκικό Στρατό ενώ είχε ξανασυλληφθεί στην Ελλάδα οπότε και απελάθηκε.
-Στις 26 Αυγούστου 2008 συνελλήφθησαν τρεις Βούλγαροι (ένα ζευγάρι στρατιωτικών με το βαθμό του λοχία και του στρατιώτη και ένας αυτοκινητιστής, προσφιλής επαγγελματική ειδικότητα των μυστικών υπηρεσιών της πρώην ΕΣΣΔ για διείσδυση στις δυτικές χώρες-στόχους) που φωτογράφιζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Πλάτη Έβρου.
-Στις 24 Μαΐου 2009 συνελλήφθησαν τέσσερις Βούλγαροι υπήκοοι, μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής, καθώς φωτογράφιζαν στρατόπεδο στην Ορεστιάδα.
-Στις 26 Ιουλίου 2009 συνελήφθη μουσουλμάνος της Δυτικής Θράκης στη Σαμοθράκη, έχοντας στη κατοχή του 600 φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονταν σημεία στρατηγικής σημασίας, όπως στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οδικοί άξονες από όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου καθώς και κοντινές λήψεις Ελλήνων αξιωματικών κατά τη διάρκεια παρελάσεων. Η σύλληψή του αποκάλυψε ένα ευρύτερο δίκτυο κατασκοπείας στους κόλπους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
-Στις 20 Σεπτεμβρίου 2009 συνελήφθη Τούρκος υπήκοος ενώ βιντεοσκοπούσε την έδρα της 96ης ΑΔΤΕ στη Χίο.

Read more...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα "έγγραφα Ντάουνερ" - Όλο το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων


Την Δευτέρα ξεκινούν στην οικία Ζεριχούτ στο παλιό αεροδρόμιο της Κύπρου οι απ’ευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλή Ταλάτ. Πρόκειται για ένα σπίτι το οποίο αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιείται, γιατί ο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν που έχει αυτό το ρόλο, προτιμά να διαμένει σε διαμέρισμα στη Λευκωσία, παρά εκεί. Ο χώρος αυτός συνδυάζει από τη μία την αλλαγή που για λόγους εντατικοποίησης επιδιώκεται στη διαδικασία και από την άλλη διασφαλίζει την ουδετερότητα, κατευνάζοντας την κατακραυγή που προκάλεσε στην ελεύθερη Κύπρο η αρχική ιδέα για συνομιλίες στην Κερύνεια.

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες στο εσωτερικό μέτωπο, σε σχέση με το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μεταβαίνει για διαπραγματεύσεις στην στρατοκρατούμενη Κερύνεια, ξαφνικά έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για συνομιλίες στις οικίες Χριστόφια και Ταλάτ. χωρίς όμως να προχωρήσει. Και αυτή η επιλογή, πάντως, φέρει τους συμβολισμούς της, καθώς, όπως υπενθύμισε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, εκεί ήταν που ξεκίνησαν στις 3 Σεπτεμβρίου 2008 οι απευθείας διαπραγματεύσεις. Ίσως, συνεπώς, με αυτό τον τρόπο, να θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι ο κύκλος οδεύει προς κλείσιμο.

Το defencenet.gr παρουσιάζει σήμερα κατ'αποκλειστικότητα μία σειρά εγγράφων αποκαλυπτικών για το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ της Κύπρου και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και του ρόλου που έχει παίξει το επιτελείο του Αλεξάντερ Ντάουνερ στην υπόθεση αυτή.

Στο επιτελείο του Κυπρίου Προέδρου επικρατεί η άποψη πως από τον Μάρτιο του 2010 που αναλαμβάνει την εξουσία στα κατεχόμενα το «γεράκι» Ντερβίς Ερόγλου τα πράγματα θα δυσκολέψουν μιας και για την Λευκωσία ο Tουρκοκύπριος πολιτικός θεωρείται ο «καθρεπτισμός» του Ραούφ Ντεκτάς. Ήδη όμως οι διαπραγματεύσεις έχουν "κολλήσει" σε ουσιώδη ζητήματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορά την επιστροφή των περιουσιών των προσφύγων ή την αποζημίωση αυτών εκ μέρους της τουρκικής/τουρκοκυπριακής πλευράς, μιας και το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, το λεγόμενο «ανθρωπιστικό» φαίνεται πως έχει ήδη επιλυθεί, μιας και τους τελευταίους 12 μήνες η πρόοδος που αφορά τον εντοπισμό των σορών αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας, προχωρά με καταιγιστικούς ρυθμούς «εν κρυπτώ και παραβύστω».

Στο μεταξύ το κατοχικό καθεστώς Ταλάτ ετοιμάζεται να παραχωρήσει...τουρκοκυπριακή "ιθαγένεια" σε ακόμα 15.000 εποίκους ενώ διεξάγονται συνομιλίες που, υποτίθεται, πρέπει να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν και αυτήν την κρίσιμης σημασίας πτυχή του Κυπριακού. Είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν απαίτησε σύσταση Επιτροπής για τους εποίκους, όπως έγινε με τις άλλες πτυχές του προβλήματος. Ο εποικισμός, όπως προσδιορίζεται από διεθνείς συνθήκες, είναι έγκλημα πολέμου. Η κατοχική μιας χώρας, δύναμη, δεν νομιμοποιείται να αλλοιώσει τη δημογραφική της σύνθεση. Αυτά δεν ίσχυσαν ποτέ και δεν ισχύουν για την κατοχική Τουρκία, που γράφει στα παπούτσια της το διεθνές δίκαιο και τις εντεύθεν υποχρεώσεις της. Ο εποικισμός των κατεχομένων άρχισε από το 1975, επί πρωθυπουργίας Ετζεβίτ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP