Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα "έγγραφα Ντάουνερ" - Όλο το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων


Την Δευτέρα ξεκινούν στην οικία Ζεριχούτ στο παλιό αεροδρόμιο της Κύπρου οι απ’ευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλή Ταλάτ. Πρόκειται για ένα σπίτι το οποίο αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιείται, γιατί ο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν που έχει αυτό το ρόλο, προτιμά να διαμένει σε διαμέρισμα στη Λευκωσία, παρά εκεί. Ο χώρος αυτός συνδυάζει από τη μία την αλλαγή που για λόγους εντατικοποίησης επιδιώκεται στη διαδικασία και από την άλλη διασφαλίζει την ουδετερότητα, κατευνάζοντας την κατακραυγή που προκάλεσε στην ελεύθερη Κύπρο η αρχική ιδέα για συνομιλίες στην Κερύνεια.

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες στο εσωτερικό μέτωπο, σε σχέση με το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μεταβαίνει για διαπραγματεύσεις στην στρατοκρατούμενη Κερύνεια, ξαφνικά έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για συνομιλίες στις οικίες Χριστόφια και Ταλάτ. χωρίς όμως να προχωρήσει. Και αυτή η επιλογή, πάντως, φέρει τους συμβολισμούς της, καθώς, όπως υπενθύμισε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, εκεί ήταν που ξεκίνησαν στις 3 Σεπτεμβρίου 2008 οι απευθείας διαπραγματεύσεις. Ίσως, συνεπώς, με αυτό τον τρόπο, να θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι ο κύκλος οδεύει προς κλείσιμο.

Το defencenet.gr παρουσιάζει σήμερα κατ'αποκλειστικότητα μία σειρά εγγράφων αποκαλυπτικών για το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ της Κύπρου και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και του ρόλου που έχει παίξει το επιτελείο του Αλεξάντερ Ντάουνερ στην υπόθεση αυτή.

Στο επιτελείο του Κυπρίου Προέδρου επικρατεί η άποψη πως από τον Μάρτιο του 2010 που αναλαμβάνει την εξουσία στα κατεχόμενα το «γεράκι» Ντερβίς Ερόγλου τα πράγματα θα δυσκολέψουν μιας και για την Λευκωσία ο Tουρκοκύπριος πολιτικός θεωρείται ο «καθρεπτισμός» του Ραούφ Ντεκτάς. Ήδη όμως οι διαπραγματεύσεις έχουν "κολλήσει" σε ουσιώδη ζητήματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορά την επιστροφή των περιουσιών των προσφύγων ή την αποζημίωση αυτών εκ μέρους της τουρκικής/τουρκοκυπριακής πλευράς, μιας και το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, το λεγόμενο «ανθρωπιστικό» φαίνεται πως έχει ήδη επιλυθεί, μιας και τους τελευταίους 12 μήνες η πρόοδος που αφορά τον εντοπισμό των σορών αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας, προχωρά με καταιγιστικούς ρυθμούς «εν κρυπτώ και παραβύστω».

Στο μεταξύ το κατοχικό καθεστώς Ταλάτ ετοιμάζεται να παραχωρήσει...τουρκοκυπριακή "ιθαγένεια" σε ακόμα 15.000 εποίκους ενώ διεξάγονται συνομιλίες που, υποτίθεται, πρέπει να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν και αυτήν την κρίσιμης σημασίας πτυχή του Κυπριακού. Είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν απαίτησε σύσταση Επιτροπής για τους εποίκους, όπως έγινε με τις άλλες πτυχές του προβλήματος. Ο εποικισμός, όπως προσδιορίζεται από διεθνείς συνθήκες, είναι έγκλημα πολέμου. Η κατοχική μιας χώρας, δύναμη, δεν νομιμοποιείται να αλλοιώσει τη δημογραφική της σύνθεση. Αυτά δεν ίσχυσαν ποτέ και δεν ισχύουν για την κατοχική Τουρκία, που γράφει στα παπούτσια της το διεθνές δίκαιο και τις εντεύθεν υποχρεώσεις της. Ο εποικισμός των κατεχομένων άρχισε από το 1975, επί πρωθυπουργίας Ετζεβίτ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP