Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, υπουργός Παιδείας: Η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο στην λειτουργία των σχολείων στην Ελλάδα


Στην χθεσινή παρουσία της στην Κομοτηνή η κ. Διαμαντοπούλου εμφανίστηκε υπέρμαχος της εκμάθησης της μητρικής γλώσσας από τα μουσουλμανόπαιδα της Θράκης

Υπέρμαχος της εκμάθησης της μητρικής γλώσσας από τα μουσουλμανόπαιδα της Θράκης, εμφανίστηκε από την Κομοτηνή η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, χωρίς όμως να αποκαλύψει τις προθέσεις της περί ίδρυσης νέου τύπου μειονοτικών σχολείων. Η κ. Διαμαντοπούλου είχε βρεθεί ως αντιπολίτευση στην Κομοτηνή ένα χρόνο σχεδόν πριν και είχε δηλώσει απογοητευμένη από το γεγονός ότι παιδιάς έκτης τάξης μειονοτικού δημοτικού δεν γνώριζαν ούτε τα στοιχειώδη ελληνικά. Μάλιστα είχε τότε δηλώσει, ότι, «έχουμε ευθύνη όλοι μας που οι μουσουλμάνοι μαθητές δεν γνωρίζουν καλά ελληνικά».



Η υπουργός ρωτήθηκε σχετικά με τη μειονοτική εκπαίδευση, απάντησε ξεκάθαρα λέγοντας: «Η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο και δεν δικαιούται να ζητάει τίποτα, όσον αφορά την λειτουργία σχολείων στην Ελλάδα, στην Θράκη, στην Κομοτηνή. Η μειονότητα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, έχει τους εκπροσώπους, έχει και τις δικές της δυνάμεις και βεβαίως συνολικά οι αρχές της Ροδόπης, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, οι βουλευτές και οι εκπαιδευτικοί σύλλογοι έχουν τα δικά τους αιτήματα. Ο στόχος μας είναι ένας και αφορά όλη την χώρα και προφανώς αφορά και την μειονότητα και αυτός ο στόχος είναι ο μαθητής. Οι πολιτικές μας θα έχουν ένα στόχο. Ο μαθητής που βγαίνει από το σχολείο να έχει άριστη ποιότητα εκπαίδευσης, να μιλάει άριστα την γλώσσα του, να είναι πολύ καλός στα μαθηματικά, πολύ καλός στην πληροφορική, να ξέρει πολύ καλά τα θέματα που αφορούν την σύγχρονη κοινωνική αγωγή του πολίτη και βεβαίως στην μειονότητα να ξέρει πολύ καλά και την γλώσσα του, γιατί η μητρική γλώσσα είναι η βάση για να μάθεις πολύ καλά και άλλες γλώσσες».

Η υπουργός Παιδείας επιφυλάχτηκε να αποκαλύψει περισσότερα για την εκπαίδευση συνολικά στο νομό Ροδόπης σε επόμενη επίσκεψή της, που όπως είπε θα γίνει πολύ σύντομα. Όπως ανέφερε, «υπάρχουν πολύ σοβαρές επεξεργασίες θα συζητηθούν εδώ και στο σύνολο τους, δηλαδή από το νηπιαγωγείο. Είχα πει όταν είχα έρθει ξανά στην περιοχή, ότι η υποστήριξη της μητρικής γλώσσας και στο νηπιαγωγείο είναι πολύ σημαντικό για να μάθει το παιδί και τα ελληνικά, άρα αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε πως θα υλοποιηθεί, μέχρι το θέμα της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης και των δασκάλων, και των δασκάλων που διδάσκουν ελληνικά και των δασκάλων που διδάσκουν τουρκικά, των οποίων το επίπεδο εκπαίδευσης τους πρέπει να είναι το ανώτατο δυνατό». Την υπουργό Παιδείας έχουν επισκεφτεί ήδη στο γραφείο της για θέματα εκπαίδευσης στο νομό Ροδόπης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν, ενώ ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης έχει στείλει υπόμνημα.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP