Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ: Στόχος, η αποδυνάμωση της Ελλάδας


του Ανδρέα Κούτρα
Εμμένει η Τουρκία στην αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών με την Ελλάδα για λόγους, όπως επικαλείται, εξοικονόμησης χρημάτων σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης.

Tο θέμα μάλιστα αυτό φέρεται να συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Αν και οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών δεν παραβρέθηκαν στις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Είναι, ωστόσο, τουλάχιστον αντιφατικό το γεγονός ότι από την Άγκυρα προτείνεται μείωση των εξοπλισμών, όταν οι Ένοπλές της Δυνάμεις έχουν σχεδιάσει για την επόμενη 10ετία και υλοποιούν ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ.


Έλληνες αναλυτές διαβάζουν πίσω από τις γραμμές των τουρκικών προτάσεων και βλέπουν πως στόχος της γειτονικής χώρας είναι η προώθηση των αξιώσεών της σε βάρος των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα μιλούν για τακτική στρατιωτικής, συνεπώς και πολιτικής, αποδυνάμωσης της Ελλάδας. Μάλιστα στην προσπάθεια αυτή αποτελούν κοινό μέτωπο εκ μέρους της Τουρκίας, πολιτικοί, στρατιωτικοί και διπλωμάτες, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες διαφορές τους χωρίζουν. Πράγμα καθόλου τυχαίο. Για μείωση των εξοπλισμών από Ελλάδα και Τουρκία πρώτος μίλησε (εδώ και δύο-τρεις μήνες) ο υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς. Πρόκειται για το «δεξί χέρι» του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος έχει ως ειδική αποστολή τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Ε.Ε. «Επιτέθηκε» μάλιστα σε Γαλλία και Γερμανία γιατί πιέζουν τη χώρα μας σε αγορά οπλικών συστημάτων τη στιγμή που η ελληνική δημοσιονομική κατάσταση δεν το επιτρέπει. Τελευταία αναφορά του, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», λίγο πριν την επίσκεψη στην Αθήνα, λέγοντας πως «πρέπει να ξοδεύουμε για εξοπλισμούς όσο και οι άλλοι μας σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και να μην εξοπλιζόμαστε εναντίον αλλήλων». «Δεν θέλουμε άλλα υποβρύχια», δήλωσε ο κ. Μπαγίς.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και ο αρχηγός των Tουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ.

Επιτελείς του Πενταγώνου συνδέουν τις δηλώσεις και τις προτροπές των αξιωματούχων της Τουρκίας με την πάγια πολιτική των επιδιώξεών της στο Αιγαίο. «Θέλουν να χάσει τη στρατιωτική της ισχύ η Ελλάδα», λένε. Κάτι που θα προκαλούσε συντριβή της χώρας μας στο γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής και απανωτές ήττες σε επιχειρησιακό επίπεδο σχετικά με τα θέματα του Αιγαίου. Τελικός στόχος η διχοτόμηση και συνδιαχείρισή του, την οποία από το 1974 επιδιώκει ανελλιπώς η Τουρκία. Ταυτόχρονα, με την προβολή του επιχειρήματος μείωσης των εξοπλισμών, η Άγκυρα παριστάνει το «καλό παιδί» επιδιώκοντας να «ανοίξει» το δρόμο στην ευρωπαϊκή της προοπτική και να εκφράσει θετική διάθεση στην επίλυση των προβλημάτων που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Το ερώτημα είναι το εξής: θα πέσει η ελληνική κυβέρνηση στην παγίδα που στήνουν οι Τούρκοι με ωραίο περιτύλιγμα αλλά ουσιαστικά με εξαιρετικά δυσμενείς για τα εθνικά μας συμφέροντα επιδιώξεις; Οι μέχρι στιγμής κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο εκ μέρους της Αθήνας δείχνουν πως παρασύρεται και, αν συνεχίσει έτσι, σύντομα θα εγκλωβιστεί. Κι αυτό επειδή, τη στιγμή που εμείς επιμένουμε να τείνουμε χείρα φιλίας στη λογική και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι Τούρκοι κερδίζουν στα… σημεία. Το πόσο δε αντιφατικά και ειρωνικά είναι τα λεγόμενα περί της μείωσης των εξοπλισμών προκύπτει και από το πρόγραμμα που ήδη υλοποιούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Είκοσι τέσσερις προμήθειες οπλικών συστημάτων, με συνολικό κόστος που μπορεί να φθάσει τα 50 δις ευρώ, υλοποιεί η Τουρκία για τα επόμενα χρόνια, και οι οποίες αν υλοποιηθούν θα ανατρέψουν άρδην την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, που ήδη έχει διαταραχθεί σε σημαντικό βαθμό από το 1999, με πολιτικά λάθη και παραλείψεις. Μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενα ραντάρ, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, πλοία διαφόρων τύπων, υποβρύχια, ελικόπτερα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και βαλλιστικοί πύραυλοι είναι οι βασικότερες προμήθειες του τουρκικού ΕΜΠΑΕ. Αρκετά εξ αυτών είναι ήδη στο στάδιο υλοποίησης, ενώ σε συνεργασία με Κινέζους, Κορεάτες και ευρωπαϊκές χώρες, οι Τούρκοι αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες, αποκτούν τεχνογνωσία και ενισχύουν την αμυντική τους βιομηχανία. Εκτιμάται πως τα επόμενα χρόνια θα διπλασιαστούν οι θέσεις εργασίας στον αμυντικό χώρο της γειτονικής χώρας.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τι έχουν να αντιπαραθέσουν; Η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 το 2005 ήταν το τελευταίο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Έκτοτε, η στρατιωτική ηγεσία αναλώνεται σε επανακαθορισμό προτεραιοτήτων, επικαιροποίηση ΕΜΠΑΕ και παλεύει να εγκριθεί το κονδύλι των 160 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια ανταλλακτικών οπλικών συστημάτων. Κάθε αναφορά σε νέα προμήθεια, όπως τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, η έλλειψη των οποίων εκμεταλλεύεται δέοντος από την Τουρκία, προσκρούει στην οικονομική δυσχέρεια. Το μόνο που αποφασίσθηκε ήταν ένα επιπλέον δώρο στους Γερμανούς, με την ανάθεση της ναυπήγησης δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214, έτσι γιατί φάνηκαν συνεπείς στις συμβατικές τους υποχρεώσεις για την κατασκευή των τεσσάρων. Το πρόγραμμα του ΤΟΜΑ «παγώνει», ενώ οι διαπραγματεύσεις για τις φρεγάτες… συνεχίζονται.

Τι εξοπλισμούς να μειώσει λοιπόν η Ελλάδα; Ιδίως όταν στην απέναντι όχθη ορθώνεται ένας εξοπλιστικός γίγαντας, αλλά και όταν οι Τούρκοι επιμένουν στο casus belli και προβάλλουν τις αξιώσεις τους μέσω ακόμη περισσότερων καναλιών, όπως αυτό της Frontex. Δεν πρόλαβε να αναχωρήσει από την Άγκυρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο Τούρκος υπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σχολιάζοντας τις «βόλτες» των πλοίων με υψωμένη την ημισέληνο μέχρι και το Σούνιο, είπε ότι «οι πλόες που πρόσφατα ακολούθησαν τα πολεμικά μας πλοία στο Αιγαίο είναι απολύτως σύμφωνοι με το διεθνές δίκαιο και την εθιμική πρακτική». Ακόμη και 3 ημέρες πριν την άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού στην ελληνική πρωτεύουσα με 10 υπουργούς και ομάδα επιχειρηματιών, η Τουρκία προκαλούσε στο κεντρικό Αιγαίο με νυχτερινές παραβιάσεις και «έλεγχο» πορείας και κατεύθυνσης ελληνικών αεροσκαφών. Ουδείς επίσης αντιλαμβάνεται τις κινήσεις «καλής θέλησης», στις οποίες επιμένει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, τη στιγμή που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών λέει και επιμένει πως «η υφαλοκρηπίδα δεν είναι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών». Η ελληνική πλευρά εμμένει σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όταν σχεδόν κανένα δεν τήρησε η Άγκυρα (πολιτική ή στρατιωτικό), και αντιθέτως συνεχώς καταστρατηγεί το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ με παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, με αναβαθμισμένα μάλιστα χαρακτηριστικά. Κάθε δε, νέα σειρά ΜΟΕ συνιστά ένα βήμα πίσω για την εθνική μας εξωτερική πολιτική και όφελος για την τουρκική.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για την επόμενη 10ετία

4 ιπτάμενα ραντάρ Awacs

100 μαχητικά-βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-35

2 ιπτάμενα κέντρα διοίκησης (αεροσκάφη μέλλοντος)

51 επιθετικά ελικόπτερα εγχώριας κατασκευής

Εκσυγχρονισμός αρμάτων μάχης Leopard

6 υποβρύχια Τ214

Πλοία διάσωσης υποβρυχίων

8 κορβέτες (πρόγραμμα Milgem)

Πλοία έρευνας και διάσωσης

250 άρματα μάχης τουρκικής κατασκευής με κορεάτικο πρότυπο

Εκπαιδευτικά αεροσκάφη

4 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου

30 μαχητικά F-16

6 αντιτορπιλικά

Εκσυγχρονισμός περιπολικών σκαφών SAR-33

1 ελικοπτεροφόρο

16 πλοία ανοιχτής θαλάσσης

4 κορβέτες

Δορυφορικό σύστημα έρευνας-παρακολούθησης

8 αποβατικά σκάφη και 2 αποβατικά πλοία

127 ελικόπτερα γενικής χρήσης

100 βαλλιστικοί πύραυλοι τουρκικής κατασκευής με κινέζικη τεχνολογία

54 πλωτές επιθετικές αμφίβιες γέφυρες

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV’s
diplomatia.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_6825.html#ixzz0tnD0t5zg

Read more...

Το κόστος του Κουρδικού


Guillaume Ρerrier-Le Monde
ΟΠΩΣ ΤΟ Παλαιστινιακό, έτσι και το Κουρδικό παραµένει άλυτο εδώ και δεκαετίες. Στην Τουρκία, όπου οι Κούρδοι αποτελούν το 20% του πληθυσµού, η αφοµοίωσή τους συναντά ισχυρές αντιδράσεις.

Ως τώρα δεν έχει δοκιµαστεί παρά η στρατιωτική λύση, που έχει στοιχίσει 250 δισ. ευρώ, 42.000 ανθρώπινες ζωές, 4.000 πυρποληµένα χωριά, εκατοµµύρια εκτοπισµένους και µια ψύχωση ολόκληρης της τουρκικής κοινωνίας µε την ασφάλεια.

Κουρδικές εξεγέρσεις ξεσπούν κάθε τόσο και στη Συρία και στο Ιράν, τις οποίες ακολουθούν κύµατα συλλήψεων ακτιβιστών και διανοουµένων. Ο εθνικισµός των Κούρδων και ο εθνικισµός των υπόλοιπων πληθυσµών αλληλοενισχύονται.


Στο Ιράκ, ωστόσο, οι Κούρδοι απολαµβάνουν σήµερα ευρεία αυτονοµία και έχουν συγκροτήσει, µε τη στήριξη των Ηνωµένων Πολιτειών, ένα εµβρυακό κράτος µε τη σηµαία του, το Κοινοβούλιο και τον πρόεδρό του.

Να πρόκειται άραγε για αρχή της λύσης;
NEA
Τα πανό στη φωτογραφία γράφουν ¨ΠΚΚ-ΑΠΟ (Αμπντουλάχ Οτζαλάν)¨ και από κάτω την λέξη ¨ΕΚΔΙΚΗΣΗ¨(tourkikanea.wordpress.com) και ειναι απο κηδεία Μαχητή του PKK

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_9037.html#ixzz0tnCR3ht9

Read more...

Τουρκία: σώμα μισθοφόρων στο κυνήγι του ΡΚΚ


Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Τη δημιουργία νέου σώματος μισθοφόρων, για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ με τακτική αντάρτικου και όχι τακτικού στρατού, προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, πράγμα που ήταν κάτι που υπογράμμιζαν ορισμένοι Τούρκοι απόστρατοι αξιωματικοί που έχουν αναλάβει κατά περιόδους καθήκοντα εναντίον του ΡΚΚ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενημερώνει ήδη σχετικώς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων με τους οποίους έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις από προχθές. Σήμερα θα συναντηθεί και με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Οι συναντήσεις είναι εφ' όλης της ύλης, αλλά συζητείται μεταξύ άλλων και το θέμα των νέου σώματος. Από όσα έχουν διαρρεύσει στα τουρκικά ΜΜΕ, το νέο σώμα θα περιλαμβάνει άντρες 25-32 ετών, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν ειδικά για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Κι αυτό επειδή θεωρείται ελλιπής η εκπαίδευση του μέσου στρατιώτη. Θα είναι υψηλόμισθοι οι άντρες του σώματος και «θα πολεμούν το ΡΚΚ με τους τρόπους που χρησιμοποιεί και αυτό». Ωστόσο υπάρχουν και αντιδράσεις.


Κατ' αρχάς η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι πρόκειται για σώμα εκτός των ενόπλων δυνάμεων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ακίφ Χαμζάτσεμπι, είπε πως «εάν πρόκειται για ειδική μονάδα πάει καλώς. Εάν όμως είναι ειδικός στρατός, τότε θα υπάρξει πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, Μεχμέτ Σαντίρ, «πρόκειται για οδηγία της Ε.Ε. Δεν είναι σωστό να δημιουργηθεί ένα νέο σώμα εκτός των ενόπλων δυνάμεων. Από πλευράς συμπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μπόζνταγ είπε πως «πρόκειται για μισθοφορικό σώμα στο πλαίσιο των ενόπλων δυνάμεων».

Υπάρχουν επίσης αντιδράσεις από διάφορους απόστρατους, οι οποίοι υπογραμμίζουν τους κινδύνους που τυχόν θα ανακύψουν, αφού οι μισθοφόροι που θα έχουν πολεμήσει για μερικά χρόνια -και μάλιστα με υψηλούς μισθούς- εναντίον του ΡΚΚ, θα αποστρατεύονται στα 32 τους και θα ασκούν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, ίσως όμως να μετεξελίσσονται και σε μέλη συμμοριών.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_3803.html#ixzz0tnBjMPVa

Read more...

Το περσικό σύμπλεγμα της Τουρκίας


Του Ν. Λυγερού
Η μονόπλευρη εξέταση της Τουρκίας δεν μας επιτρέπει ν’ ανακαλύψουμε το περσικό της σύμπλεγμα. Η Περσία είναι διαχρονικά η αυτοκρατορία του κέντρου. Κι υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις το κέντρο βάρους κι άλλων αυτοκρατοριών, ακόμα και αυτής του Μέγα Αλέξανδρου.
Στον τομέα της θρησκείας, η Περσία παίζει ένα σημαντικότατο ρόλο κι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς λαούς του Ισλάμ. Στον τομέα του πολιτισμού, η Περσία είναι μία από τις κορυφές, όχι μόνο του ισλαμικού κόσμου αλλά και της ανθρωπότητας. Όλα αυτά τα αντικειμενικά στοιχεία είναι πολλά για έναν γείτονα. Κι όπως η μίμηση είναι το πρώτο στάδιο του θαυμασμού, δεν ξαφνιάζει κανέναν ειδικό η προσπάθεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να λειτουργήσει μ’ ένα διαφορετικό τρόπο βέβαια, αλλά πάνω στο ίδιο έδαφος.
Όμως για να γίνει αντάξια και να μπορέσει να υλοποιήσει το όνειρό της, δηλαδή να ξεπεράσει ακόμα και την εμβέλεια της Περσίας, δεν αρκεί να έχεις τις ίδιες διεκδικήσεις, πρέπει να έχεις τους ίδιους εχθρούς και βέβαια να τους εξοντώσεις πιο αποτελεσματικά. Στον τομέα της φρίκης, η Τουρκία κατάφερε να κάνει την καινοτομία με τη γενοκτονία. Σ’ αυτό το σημείο εμπλέκεται κι ο ελληνισμός. Ο Μαραθώνας, οι Θερμοπύλες κι η Σαλαμίνα είναι στίγματα που δεν ξέχασε η ανθρωπότητα. Το θέμα δεν είναι αν ήταν νίκες ή ήττες, αλλά μάχες πολιτισμού και στρατηγικής. Κι η ύπαρξη της Τουρκοκρατίας για 400 χρόνια δεν μπόρεσε να σβήσει αυτές τις μνήμες και τις θυσίες. Για την Τουρκία, η Ελλάδα είναι ασήμαντη και δεν αποτελεί παρά μόνον ένα πέρασμα, μία πρόσβαση στην Ευρώπη. Όμως για το σύμπλεγμά της είναι και παραμένει ένα ενοχλητικό σύμβολο.

Στην πραγματικότητα, την έχει μετατρέψει στο εξής νοητικό σχήμα. Η Ελλάδα είναι για την Ευρώπη, ότι ήταν οι Θερμοπύλες για την Αθήνα. Και για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό σε όλους, η Ελλάδα είναι οι Θερμοπύλες της Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο η πατρίδα μας έχει σημασία, όχι για το βαθύ κράτος, αλλά για τη συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή του Νεοθωμανισμού. Το να γίνει κατανοητό σε όλους είναι απλώς θέμα χρόνου, αλλά είναι ήδη μία πραγματικότητα. Το πρόβλημα του περσικού συμπλέγματος δεν είναι η ύπαρξή του αλλά οι επιπτώσεις του...

Read more...

"ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΕ"


Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Ντανίλο Τουρκ, δεσμεύθηκε για τη σταθερή υποστήριξη στις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιούλ, στο Μπρντο πρι Κράνιου.

«Πιστεύουμε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς αποτελεί εγγύηση για τον παγκόσμιο ρόλο της Ένωσης», είπε ο πρόεδρος της Σλοβενίας και χαρακτήρισε την πολιτική εναντίωσης στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. κοντόφθαλμη και επιζήμια για τα συμφέροντα της Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας και εξέφρασε την ευχή, τα πολιτικά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να ανοίξουν ταχύτερα και τα τεχνικά ζητήματα να μην πολιτικοποιούνται.

Η Σλοβενία, με όλα τα μέσα, υποστηρίζει την άποψη ότι κάθε υποψήφιο μέλος πρέπει να εκπληρώνει τα αναγκαία κριτήρια, ανέφερε ο κ. Τουρκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αισθανόμαστε ότι, συχνά, αμφιβολίες πολιτικής φύσης φαίνεται να καλύπτονται με την ορολογία των τεχνικών θεμάτων».

Ο κ. Γκιούλ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Σλοβενία, εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα του θα επιτύχει την ένταξη στην Ε.Ε., τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα αποτελέσει φορτίο στην Ε.Ε., αλλά θα συμβάλει θετικά.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Τουρκ είπε ότι η Σλοβενία επιθυμεί να διεξαχθεί συζήτηση για το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Γκιουλ εξέφρασε υποστήριξη στις συνομιλίες για την επανένωση του νησιού και είπε ότι το Κυπριακό "αποτελεί πολιτικό εμπόδιο για πολλούς από τους στόχους της Ε.Ε."

Οι κ.κ. Τουρκ και Γκιούλ συζήτησαν και για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, με τον Τούρκο πρόεδρο να τονίζει ότι η σταθερότητα της Ε.Ε. εξαρτάται από τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. «Η ειρήνη στα Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας», ανέφερε και εκτίμησε ότι τα Βαλκάνια είναι περιοχή ενδιαφέροντος τόσο για τη Σλοβενία όσο και την Τουρκία.

Οι δύο χώρες αγωνίζονται για την ειρήνη στην περιοχή, είπε, υπογραμμίζοντας τη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEECP), στην οποία η Σλοβενία εντάχθηκε τον περασμένο μήνα.

Ο κ. Τουρκ εξήρε το ρόλο της Τουρκίας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο και τόνισε τη σημασία της SEECP και της Διαδικασίας του Μπρντο, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Σλοβενίας και της Κροατίας.

Ο Σλοβένος πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, σημειώνοντας ότι οι προετοιμασίες για τις εκλογές του Οκτωβρίου πρέπει να διεξαχθούν σε ειρηνική ατμόσφαιρα.

Στη συνέχεια, η Ε.Ε. πρέπει να επανεξετάσει το ρόλο της στη Βοσνία και η διεθνής κοινότητα να μελετήσει τη συνεχιζόμενη παρουσία εκπροσώπου της στη χώρα, είπε ο κ. Τουρκ.

Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν ικανοποίηση για τη διμερή οικονομική συνεργασία, η οποία δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση και ζήτησαν ενδυνάμωση της συνεργασίας, κυρίως σε τρίτες αγορές.

Η οικονομική συνεργασία Σλοβενίας - Τουρκίας θα συζητηθεί, σήμερα, σε διμερές επιχειρηματικό φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί παρουσία των δύο προέδρων.

Ο Τούρκος πρόεδρος, πριν από την αναχώρησή του για τη Λιουμπλιάνα, είχε δηλώσει ότι σημειώθηκε εντυπωσιακή πρόοδος στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και ότι ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών ανήλθε στο 1 δισ. δολάρια το 2009, όταν το 2000 δεν υπερέβαινε τα 100 εκατ. δολάρια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

H τουρκική ναυτική άσκηση στο Ιόνιο


Από την 9η Ιουνίου 2010, ισχυρή δύναμη του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (Τask Group 496.1), αποτελουμένη από τέσσερεις Φρεγάτες (TURGUT REIS, KEMAL REIS, GAZIANTEP, GIRESUN) και ένα πλοίο ανεφοδιασμού (AKAR), δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή της Μεσογείου μέσω προγράμματος επισκέψεων, συνεργασίας και ασκήσεων σε σειρά επιλεγμένων κρατών και περιοχών. Οι κινήσεις αυτές οι οποίες ολοκληρώνονται κατά τις αρχές Ιουλίου, συμπεριελάμβαναν επισκέψεις στην Τύνιδα (Τυνησία), το Αλγέρι (Αλγερία), την Καρθαγένη (Ισπανία), τον Τάραντα και το Μπάρι (Ιταλία), το Σπλιτ (Κροατία), το Δυρράχιο και την Αυλώνα (Αλβανία), καθώς και το Μαυροβούνιο και την Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος). Πέραν της συνεργασίας με το αλβανικό Ναυτικό κατά την παραμονή σε αλβανικούς λιμένες, η τουρκική αυτή ναυτική δύναμη πραγματοποίησε ασκήσεις στο Ιόνιο, από 25 έως 28 Ιουνίου, στις οποίες συμμετείχε το νεότευκτο Υποβρύχιο (Υ/Β) INONU, το οποίο πραγματοποιούσε από την 17η Ιουνίου επίσκεψη στον Τάραντα, καθώς και από ένα ιταλικό και αμερικανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) από την ΝΑΤΟϊκή βάση του Αβιάνο. Η περιοχή ασκήσεως εκτείνετο δυτικά της Κεφαλλονιάς (περί τα 70 χλμ.) και μέρος αυτής ευρίσκετο εντός του FIR Αθηνών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, η ομόφωνος ψήφιση νομοσχεδίου από το αλβανικό κοινοβούλιο, για την άδεια εισόδου και παραμονής των τουρκικών πλοίων σε λιμένες της χώρας, οφείλεται στην αλβανική νομοθεσία, η οποία απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση για ελλιμενισμό πλοίων ή παρουσία ξένου στρατού στο έδαφός της άνω των 200 ατόμων.

Είναι επίσης γνωστό ότι στα πλαίσια της στρατηγικού επιπέδου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας, η οποία χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Τουρκία έχει χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό της βάσεως υποβρυχίων του Δυρραχίου καθώς και την ανακατασκευή του ναυστάθμου στην Αυλώνα, αναδιοργανώνει και εκπαιδεύει μονάδες του αλβανικού στρατού σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκά πρότυπα και κατά τα τελευταία έτη έχει δωρίσει στην Αλβανία στρατιωτικό υλικό αξίας μεγαλύτερης των $100.000.000. Επιπλέον, σύμφωνα με τον τύπο, η Τουρκία έχει αναλάβει την Αναβάθμιση της Ακαδημίας Αεροπορίας, τον εκσυγχρονισμό εργοστασίου όπλων, την ανακατασκευή υγειονομικών κέντρων, την εκμάθηση της Τουρκικής γλώσσας στους σπουδαστές του στρατιωτικού πανεπιστημίου Τιράνων και την ανάπτυξη συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών. Τέλος είναι ενδεχόμενη η παραχώρηση στην Αλβανική Αεροπορία 30 μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-16 Βlock 30.

Τα προαναφερθέντα δεδομένα οδηγούν εύλογα στις ακόλουθες παρατηρήσεις:

* Η Τουρκία εμφανίζει την ναυτική της ισχύ στο Ιόνιο (αμιγώς εθνική και όχι στα πλαίσια συμμαχικών αποστολών), για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους, ενώ η στρατηγική της συνεργασία με την Αλβανία της επιτρέπει να ελλιμενίζει ναυτικές της μονάδες σε άμεση γειτνίαση με τα ζωτικής σημασίας στενά του Οτράντο καθώς και να επιχειρεί στο Ιόνιο για μακρά χρονικά διαστήματα.
* Το πρόγραμμα επισκέψεων ισχυρής τουρκικής ναυτικής δυνάμεως σε επιλεγμένα κράτη της Μεσογείου (πρώην τμήματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Ευρωπαϊκά κράτη ενδιαφέροντος), δεικνύει άριστη εκμετάλλευση της ναυτικής ισχύος της, χάριν των εθνικών της συμφερόντων και της προβολής των περιφερειακών φιλοδοξιών της.
* Με την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων στο Ιόνιο, τον εθισμό τους στο επιχειρησιακό περιβάλλον αυτού, καθώς και με την στρατιωτική ενίσχυση της Αλβανίας, η Τουρκία διαμηνύει στην χώρα μας ότι το δυνητικό Θέατρο Επιχειρήσεων μεταξύ των δύο χωρών δεν περιλαμβάνει μόνο το Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο (κίνηση στρατηγικής περικυκλώσεως). Ταυτόχρονα αμφισβητεί (μέσω των ΝΟΤΑΜ της ασκήσεως) τα δέκα ναυτικά μίλια εθνικού μας εναερίου χώρου στο Ιόνιο.
* Σε περίοδο δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι ελαχιστοποιούν την υλική συνεισφορά τους στο ΝΑΤΟ, μία ισχυρή τουρκική ναυτική δύναμη διαπλέουσα την Μεσόγειο, δηλώνει παρούσα, αξιόπιστη και υπό προϋποθέσεις διαθέσιμη.
* Η Τουρκία δηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τα Δυτικά Βαλκάνια και την έμπρακτη στήριξή της στην Αλβανία. Η στήριξη αυτή ενθαρρύνει την Αλβανία τόσο στις ευρύτερες εθνικές της επιδιώξεις, όσο και ειδικότερα στην εμμονή της όπως μη κυρωθεί η ελληνοαλβανική συμφωνία για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδος (ακύρωση συμφωνίας τον Ιανουάριο 2010, από το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο). Επισημαίνεται ότι στην συμφωνία έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι Διαπόντιοι νήσοι στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδος, γεγονός το οποίο δημιουργεί ανεπιθύμητο προηγούμενο για την Τουρκία και την αντίστοιχη διευθέτηση των ορίων της υφαλοκρηπίδος στο Αιγαίο.

Εκτιμάται ότι η δραστηριότητα της τουρκικής ναυτικής δυνάμεως TG 496.1 δεν ήταν συγκυριακή αλλά αντιθέτως θα επαναλαμβάνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα καθ’ όσον αποτελεί μέρος ευρυτέρου στρατηγικού σχεδιασμού, στα πλαίσια των τουρκικών περιφερειακών φιλοδοξιών. Η επιδίωξη αναπτύξεως ισχυρής ναυτικής ισχύος και η καθοριστική ανατροπή της ισορροπίας ναυτικής ισχύος σε ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή ενδιαφέροντός της, έχει διατυπωθεί με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο από τον Αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Ilker Basbug, σε ομιλία του σε στελέχη του Τ.Π.Ν. στον ναύσταθμο Golcuc, σε πλήρη συμφωνία και συνέχεια του ναυτικού δόγματος που είχε εξαγγείλει ο Στρατηγός Hilimi Ozkok.

Δυστυχώς σε μία περίοδο συνολικής ανόδου της Τουρκίας και προβολής της στην διεθνή σκηνή, η χώρα μας συρρικνούται διαρκώς, στερούμενη Εθνικής Στρατηγικής. Η έλλειψη οράματος για την απαιτουμένη ελληνική θαλασσία ισχύ, που επιβάλλει η γεωγραφία, η οικονομία, η εμπορική ναυτιλία και η παράδοσή μας, επέφερε ήδη την οικειοθελή παραίτηση της χώρας μας από την Ανατολική Μεσόγειο (με ανυπολόγιστες εθνικές, ενεργειακές, οικονομικές και διπλωματικές συνέπειες), την πληθυσμιακή και οικονομική συρρίκνωση των νήσων του Αιγαίου και την δυσμενή ανατροπή του συσχετισμού ναυτικής ισχύος με την Τουρκία (η ανατροπή αφορά και τον Σ.Ξ. με την Π.Α.). Ενώ η ζοφερή αυτή κατάσταση βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη, η απαιτούμενη άμεση αντιμετώπισή της για λόγους εθνικής επιβιώσεως, δεν φαίνεται να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας. Το φρόνημα έχει υποκατασταθεί από την απαξίωση, το ήθος από την αθλιότητα, η αξιοκρατία από την κομματική αναξιοκρατία, οι καινοτόμες λύσεις από την δημοσιοϋπαλληλική ρουτίνα, το κύρος από την οσφυοκαμψία, η γνώση από την ημιμάθεια, ο επαγγελματισμός από τον ερασιτεχνισμό, η συνέπεια από την ασυνέπεια, ο έλεγχος από την ασυδοσία και η αποτροπή από τον κατευνασμό. Το εύκολο θύμα της οικονομικής κρίσεως είναι οι Ε.Δ., δίχως να εκτιμώνται οι εθνικές συνέπειες, βασικότερη των οποίων είναι η επίταση της πολιτικής του κατευνασμού.

Δυστυχώς διαπιστώνεται ότι η χώρα αδυνατεί να εκμεταλλευθεί τα γεωγραφικά, διπλωματικά και υλικά της πλεονεκτήματα, για την επίλυση των εθνικών εκκρεμοτήτων της. Επί παραδείγματι η ορθώς κυρωθείσα από την Ελλάδα Συμφωνία Σταθεροποιήσεως και συνδέσεως της Αλβανίας με την Ε.Ε., δεν συνοδεύθηκε από την δέσμευση επικυρώσεως της συμφωνίας καθορισμού της υφαλοκρηπίδος, μεταξύ των δύο χωρών.

Οι χώρα μας θα πρέπει άμεσα να συνεγερθεί από τον λήθαργο της «ελληνοτουρκικής φιλίας», της «ειρηνικής συνυπάρξεως» και του «αμοιβαίου αφοπλισμού», να αναθεωρήσει την Στρατιωτική Στρατηγική της, να αντιληφθεί την αξία του εθνικού της χώρου έστω και μέσα από την εκτενή σχετική ανάπτυξη του θέματος αυτού από τον Κο Νταβούτογλου, στο βιβλίο του «Το Στρατηγικό Βάθος» και στα ελάχιστα χρονικά περιθώρια που της απομένουν (εάν υπάρχουν), να διατυπώσει επί τέλους για πρώτη φορά την Εθνική της Στρατηγική και να την εφαρμόσει με συνέπεια, ανεξαρτήτως κομματικής εναλλαγής στην εξουσία.

Αντιναύαρχος Β. Μαρτζούκος Π.Ν.

Επίτιμος Διοικητής Σ.Ν.Δ.

Read more...

H “απολογία” του Τούρκου Γενικού Επιτελάρχη


το δημοφιλές πρόγραμμα ΑΡΕΝΑ του τουρκικού καναλιού STAR που παρουσιάζει ο δημοφιλής δημοσιογράφος Ουγούρ Γκιουντάρ (Ugur Gündar ), μεταδόθηκε συνέντευξη του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπούγ (İlker Basbuğ) ή καλύτερα αναγκάστηκε από τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στο πόλεμο κατά των Κούρδων (αύξηση επιθέσεων εκ μέρους των Κούρδων και αύξηση αριθμού απωλειών των ΤΕΔ) να δώσει αυτή τη συνέντευξη, μετά τη σκληρή κριτική που δέχθηκε.

Το απολογητικό ύφος του άξιου Στρατηγού αντανακλούσε τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθαν οι ΤΕΔ, αλλά και την «ευαισθησία» που δείχνουν για τη «κοινή γνώμη» όπως ακριβώς και τα διάφορα πολιτικά κόμματα.

Ερωτώμενος ανάλογα ο Τούρκος Α/ ΓΕΕΘΑ ανέφερε τα παρακάτω:

1. Εξιστόρησε όλα τα τελευταία χτυπήματα των Κούρδων και τις απώλειες εκατέρωθεν, καταβάλλοντας προσπάθεια να αναδείξει τη γενναιότητα των Τούρκων αξκων και οπλιτών και να απαλείψει τη δυσμενή εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στη κοινή γνώμη μετά τα τελευταία δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για έλλειψη συντονισμο , κακή διαχείριση και έλλειψη πληροφοριών, καθυστερημένη αντίδραση των εφεδρικών δυνάμεων και ιδιαίτερα των Α/Φ και Ε/Π.
2. Στο πόλεμο κατά των Κούρδων αυτονομιστών (απέφυγε τις λέξεις Κούρδος και PKK), τα τελευταία 26 χρόνια σκοτώθηκαν πάνω από 30.000 Τούρκοι πολίτες. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει δύο διαστάσεις, το ένα σκέλος αφορά το πόλεμο γενικά κατά της τρομοκρατίας (υπονοώντας κυρίως την ισλαμική τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα) και το δεύτερο κατά της διαμελιστικής τρομοκρατίας (υπονοώντας τους Κούρδους αυτονομιστές). Οι ένοπλες δυνάμεις είναι υπεύθυνες, σε αυτό τον συνεχιζόμενο πόλεμο, για την παροχή ασφαλείας και την εξουδετέρωση του αντιπάλου. Το κουρδικό πρόβλημα έχει πολλές παραμέτρους, οικονομική, κοινωνική, ψυχολογική κλπ για τις οποίες ευθύνονται άλλες υπηρεσίες του κράτους.
3. Η τρομοκρατική οργάνωση είναι πολύ τυχερή διότι οι 2 πόλεμοι στο Ιράκ δημιούργησαν κενό ασφαλείας και έλλειψη εξουσίας στο Β. Ιράκ, που τους παρείχε την ευχέρεια να σταθμεύουν στις ορεινές περιοχές. Οι κύριες πηγές δύναμης της οργάνωσης είναι το ανθρώπινο δυναμικό και προς τούτο θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να αποτραπεί η ένταξη των νέων κούρδων και η οικονομική ευχέρεια, προερχόμενη από τα ναρκωτικά (το 60% των κατασχεθέντων ναρκωτικών στη Ευρώπη προέρχονται από Κούρδους), διακίνηση λαθρομεταναστών και εισφορές από κούρδους (χαράτσι – haraç).
4. Κατά τη διάρκεια των 26 ετών πέντε φορές η οργάνωση έφθασε στο τέλος, μετά από κτυπήματα των ΤΕΔ αλλά λόγω του ότι παρέμεινε ακέραια η ηγεσία στα βουνά ξανά ενεργοποιούνταν. Το καλύτερο διάστημα ήταν μεταξύ 1999 και 2004, απέφυγε να αναφέρει ότι αυτό οφείλονταν στη σύλληψη του Οτζαλάν και στο ξεκαθάρισμα μεταξύ των ηγετικών στελεχών των κούρδων.
5. Οι χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν, υπονοώντας, σύλληψη κούρδων, κατάσχεση καταθέσεων κλπ. Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη ευθύνη για το κενό ασφαλείας στο Ιράκ και λόγω της μελλοντικής αποχώρησης του όγκου των δυνάμεων τους ζητήσαμε να διώξουν του κούρδους από τα στρατόπεδα στα βουνά . Εάν δεν προβούν σε καμιά ενέργεια τούτο θα βλάψει τις σχέσεις μας. Είναι προφανές ότι ο Τούρκος Αρχηγός προσπαθεί εμμέσως να αναλάβει ρόλο, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών και να προετοιμάσει το έδαφος της εισβολής των ΤΕΔ στο Β. Ιράκ πέραν της ζώνης ασφαλείας των 30-40 χλμ που τώρα έχουν δημιουργήσει , που τους επιτρέπει την καταδίωξη διαφευγόντων Κούρδων αυτονομιστών. Τόνισε ότι είναι απαράδεκτο για την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ αλλά και για την τοπική κυβέρνηση του Μπαρζανί να επιτρέπουν τη στάθμευση της οργάνωσης στο έδαφος τους και τη λογιστική τους υποστήριξη.
6. Με αφορμή των απωλειών απλών χωρικών από τα πυρά των ΤΕΔ, τη βίαιη συμπεριφορά τους προς τους κατοίκους της περιοχής, το κάψιμο των δασών κλπ, προσπάθησε να τονίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις ενεργούν εντός του νόμου .
7. Ερωτώμενος να σχολιάσει την άποψη του πρωθ/γου ότι το PKK είναι εργολάβος ξένων συμφερόντων τόνισε ότι δεν του επιτρέπεται ο σχολιασμός αλλά πιθανόν οι Κούρδοι να ενεργούν ως εργολάβοι και έφερε παραδείγματα τα κτυπήματα κατά του αγωγού Μπακού- Τσευχάν στον άξονα Ερζιντζάν – Μπινγκιόλ( Erzıncan-Bingöl), την ασφάλεια που παρέχουν στους διακινητές ναρκωτικών και λαθρομεταναστών.
8. Απέφυγε να σχολιάσει ερώτηση σχετικά με την ένταξη στο PKK 50 νέων στελεχώ , που είχαν αποταχθεί το 2002 από τις ΤΕΔ καθώς και τις πληροφορίες για σχέση κούρδων αυτονομιστών με μέλη της οργάνωσης Εργκενεκόν . Θεώρησε δε ότι είναι αδιανόητο να σκεφθεί, ως Τούρκος πολίτης, τη πιθανότητα παροχής πληροφοριών από μέσα από τις τάξεις του στρατού, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ και δείχνουν τα τελευταία αιματηρά επεισόδια .
9. Θέλοντας να απαντήσει εμμέσως στις κατηγορίες ότι νεοσύλλεκτοι κληρωτοί στέλνονται στο μέτωπο, χωρίς ουσιαστική εκπαίδευση και ότι η εναλλαγή ανά τρίμηνο του προσωπικού στις μονάδες των πρόσω δεν βοηθά στη επίτευξη των στόχων, αναφέρθηκε διεξοδικά στις προοπτικές του «επαγγελματισμού» στις ΤΕΔ:
* Α. Tη δεκαετία του ‘80 άρχισε να προσλαμβάνονται με σύμβαση οι καλύτεροι δεκανείς από τους κληρωτούς ως Λοχίες (uzman çavuş), σήμερα ανέρχονται περίπου στις 60.000.
* Β. Ολοκληρώνεται εντός του επομένου μηνός το πρόγραμμα επαγγελματοποίησης των 6 ΤαξιαρχιώνΕιδικών Δυνάμεων (5 του Στρατού και 1 της Στρατοχωροφυλακής) και περίπου 6.000 μόνιμοι θα μάχονται στα σύνορα με το Ιράκ.
* Γ. Εντός του 2011 θα συνεχιστεί το πρόγραμμα με τις συνοριακές δυνάμεις αρχής γενομένης από τα σύνορα με το Ιράκ (τα ΜΜΕ αναφέρουν για 11.000 στο μήκος των 150 χλμ συνοριακής γραμμής με το Ιράκ, όπου δραστηριοποιούνται οι Κούρδοι .
* Δ. Σήμερα στις ένοπλες δυνάμεις υπηρετούν περί τις 430.000 κληρωτοί και αποτελούν τη ζωτική δύναμη, είναι αδιανόητο για το τούρκικο λαό να μην υπηρετήσει την πατρίδα του, σε αυτή την περίπτωση κόβεται ο ομφάλιος λώρος μεταξύ Στρατού και του Έθνους, δηλαδή του λαού.

Από τα παραπάνω προκύπτει εμφανώς ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τις απόψεις τους για όλα τα θέματα της Χώρας και λόγω του ιδιάζοντος καθεστώτος τις εκφέρουν ανοιχτά. Διαφαίνεται η διαφορετικότητα που υπάρχει μεταξύ των ΕΔ και μερίδας του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου για το κουρδικό ζήτημα.

Όπως επανειλημμένα έχω τονίσει, το Κουρδικό είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικό και ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο πεισματικά αρνείται να δει η τουρκική στρατιωτική ηγεσία και μερίδα του πολιτικού κόσμου, που αισθάνονται κυνηγημένοι από το φάντασμα της Συνθήκης των Σεβρών, που έμεινε στα «χαρτιά» αλλά περιόριζε σε μικρό τμήμα της Ανατολίας το τουρκικό κράτος και θεωρεί ότι οποιαδήποτε μορφή παροχής προς τους Κούρδους θα αποτελέσει την απαρχή της δημιουργίας κρατικής οντότητας, ίσως γιατί αισθάνονται τύψεις για την εξαπάτηση που έκανε ο πρόγονος τους Ατατούρκ προς τους κούρδους φυλάρχους, οι οποίοι διέθεσαν τους προσωπικούς στρατούς τους, κατά τα δύσκολα χρόνια 1919-22 και οι οποίοι πολέμησαν με πάθος κατά του Ελληνικού Στρατού, με την ελπίδα ότι θα τους παρείχε αυτονομία.

Οι εξελίξεις στην περιοχή θα επιταχυνθούν, κυρίως μετά την απομάκρυνση την ΗΠΑ από το Ιράκ και οι ΤΕΔ προσπαθούν να αναλάβουν ρόλο, έστω και με έμμεσες απειλές, ξεχνώντας ότι αυτοί αρνήθηκαν την παροχή άδειας διέλευσης στα αμερικανικά στρατεύματα ενώ αντίθετα οι Κούρδοι, μηδέ εξαιρουμένων των μελών του PKK, πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανών όχι μόνο κατά του Σαντάμ αλλά και κατά των Ισλαμιστών που υποκινούνται από το Ιράν και την Αl Qaeda.

Επειδή ο ρόλος που αποζητούν οι ΤΕΔ γα τον εαυτό τους έχει άμεση συνάρτηση με το Ισραήλ και πιθανόν να αφίσταται του ρόλου που αποζητά η κυβέρνηση, η οποία σκέφτεται πρωτίστως την επιβίωση της, εξηγεί την προσπάθεια Tούρκων αποστράτων αξκών, που εμμέσως εκφράζουν το Γενικό Επιτελείο να υποβαθμίσουν τη σημασία του αιματηρού επεισοδίου ανοικτά της Γάζας και να τονίσουν τη σημασία της διατήρησης της καλής σχέσης μεταξύ των δύο Χωρών.

Στρατής Χαραλάμπους

Read more...

Τα σενάρια ελληνοτουρκικών πολέμων που εκπόνησαν SAIC και RAND


Το Δεκέμβριο του 1996 η Science Applications International Corporation (SAIC) εκπόνησε κατόπιν παραγγελίας του αμερικανικού Πενταγώνου μία στρατηγική αποτίμηση του μέλλοντος της Τουρκίας καθώς και των σχέσεων που αναμένεται να διαμορφωθούν με το Ιράν, το Ισραήλ, την Ελλάδα και τη Ρωσία για τη περίοδο 1997-2020. Στην παρουσίαση της έκθεσης με τίτλο “Turkey Futures Workshop Final Report” είχαν παρευρεθεί μεταξύ άλλων ανώτατα στελέχη της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών υπηρεσιών και της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η έκθεση SAIC αποτελείται από 4 εναλλακτικά σενάρια:
Σενάριο 1ο: Τουρκία και Ιράν σχηματίζουν από κοινού ομοσπονδία.
Σενάριο 2ο: Τουρκία και Ισραήλ εγκαθιστούν νέα τάξη ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο.
Σενάριο 3ο: Ανάκαμψη Ρωσίας και επίθεση στη Τουρκία.
Σενάριο 4ο: Δημιουργία ομοσπονδιακών δομών στο Καύκασο με ηγέτιδα χώρα τη Τουρκία.

H εμπλοκή της Ελλάδας εξετάζεται στα Σενάρια #2 και #3 ενώ εντύπωση προκαλεί η ακρίβεια προβλέψεων διαφόρων σημαντικών γεγονότων στο Σενάριο #4, όπως η πτώση της κυβέρνησης Erbakan το 1997 και ο μυστηριώδης θάνατος του Στρατηγού Αlexander Lebed στις 28 Απριλίου 2002 (η SAIC προβλέπει αιφνίδιο θάνατο του Yeltsin το 1999, ανάληψη της ηγεσίας από το Lebed και δολοφονία του το 2003).

Για το κατά πόσο ρεαλιστικά μπορούν να θεωρηθούν τα παρακάτω γεωπολιτικά παίγνια, ο αναγνώστης θα πρέπει να ανατρέξει στις συνθήκες που επικρατούσαν το 1996, έτος εκπόνησης της μελέτης: Κορύφωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έναρξη της στρατηγικής συνεργασίας Τουρκίας-Ισραήλ, αστάθεια στο Καύκασο και ένα μεγάλο ερωτηματικό για το μέλλον της Ρωσίας.
Σενάριο #2.
Προυποθέσεις: Εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας-Ισραήλ, Στήριξη της Ουάσιγνκτον στις επιλογές της Αθήνας, Ικανότητα της Άγκυρας για διεξαγωγή διμέτωπου πολέμου.

1997-1999: Η προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων από την Κύπρο προκαλεί αναταραχή στην Τουρκία. Το ΝΑΤΟ αρνείται να εμπλακεί ενώ ξεσπούν επεισόδια στη Μεγαλόνησο μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Το ελληνοαμερικανικό λόμπυ πιέζει την Ουάσινγκτον για πλήρη διακοπή της αμερικανικής βοήθειας στη Τουρκία.
2000-2002: Στην Άγκυρα εκδηλώνεται στρατιωτικό πραξικόπημα. Τουρκικά F-16 προσβάλλουν τις θέσεις των αντιαεροπορικών συστημάτων στη Κύπρο, αποβιβάζονται εκ νέου τουρκικά στρατεύματα στα Κατεχόμενα ενώ πραγματοποιούνται αποβάσεις σε μερικά νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα απαντά με αεροπορικές επιθέσεις κατά τουρκικών στόχων στα παράλια του Αιγαίου. Ξεκινούν τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις για την αποφυγή ενός ολοκληρωτικού πολέμου.
Το αμερικανικό Κογκρέσο παγώνει κάθε βοήθεια προς την Τουρκία ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί σε εμπάργκο. Κινήσεις υποστήριξης της Άγκυρας εκδηλώνονται σε Γερμανία, Αυστρία και Πολωνία. Το ισραηλινό λόμπυ στις ΗΠΑ πιέζει προς υποστήριξη της Τουρκίας. Το ΝΑΤΟ “παραλύει” από την ελληνοτουρκική σύγκρουση.
2003: Σημειώνεται έξαρση αντι-αμερικανισμού από τη τουρκική κοινή γνώμη. Οι αμερικανικές βάσεις στη Τουρκία κλείνουν. Το Ισραήλ προτείνει στη τουρκική πλευρά υπογραφή συμφωνίας στρατιωτικής συμμαχίας με μυστικό πρωτόκολλο που προβλέπει κοινή δράση κατά της Συρίας.
2003-2005: Κούρδοι αντάρτες εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι από την Ελλάδα επιχειρούν από βάσεις της Σύριας εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις σε οικονομικούς στόχους στη νότιοανατολική Τουρκία ενώ κλιμακώνονται στα αστικά κέντρα.
2006-2007: Το Ισραήλ ενορχηστρώνει πραξικόπημα κατά του Σύρου προέδρου Αssad. H εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Η Τουρκία απαντά με επιθέσεις στο ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας ενώ οι ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών συγκρούονται στο Αιγαίο. Το αμερικανικό Κογκρεσσο υιοθετεί σκληρή αντιτουρκική στάση. Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη υποστηρίζουν τους Σύριους και εμπλέκονται σε αερομαχίες με ισραηλινά αεροπλάνα. “Σε μία μόνο εναέρια σύγκρουση ένας έμπειρος Ισραηλινός πιλότος καταρρίπτει τέσσερα ελληνικά μαχητικά-βομβαρδιστικά. Σε μία ημέρα η Ελλάδα χάνει 20 αεροσκάφη”. Η Ελλάδα αποσύρεται από τον πόλεμο.
2008-2012: Το Ισραήλ επιτίθεται στη Συρία μέσω Λιβάνου και προωθείται από τα υψίπεδα του Γκολάν. Το αεροσκάφος του Σύρου προέδρου καταρρίπτεται στην ανατολική Μεσόγειο μετά από προσπάθειά του να διαφύγει στο Σουδάν. Τουρκία και Ισραήλ καταλαμβάνουν τη Συρία. Το Ισραήλ, με την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ, οργανώνει πραξικόπημα στο Ιράκ και ανατρέπει τον Saddam Hussein. Tο Ιράκ διαμελίζεται σε τρία τμήματα. Το Ιράν καταλαμβάνει τις ανατολικές περιοχές, η Τουρκία την πετρελαιοφόρο περιοχή της Μοσούλης, ενώ το δυτικό τμήμα συνενώνεται σε ομοσπονδία με τη Συρία. Η Ρωσία αποδέχεται τα τετελεσμένα (fait accompli).

Αποτέλεσμα: Τουρκία και Ισραήλ ελέγχουν τη Μέση Ανατολή. Μετά την ήττα της Ελλάδας αποδυναμώνεται σημαντικά το ΝΑΤΟ. Το Ιράν καλείται να επιλέξει μεταξύ διευρυμένων σχέσεων με τη Τουρκία, και κατ΄επέκταση με το Ισραήλ, και στροφής προς τη Μόσχα.

Σενάριο #3.

Προυποθέσεις: Οικονομική και στρατιωτική ανάκαμψη της Μόσχας, παρέμβασεις του Τουρκικού Στρατού στη πολιτική ζωή της χώρας, τουρκικές φιλοδοξίες για το Καύκασο.

Η Ρωσία καταλαμβάνει στρατιωτικά τη Λευκορωσία το 1998 και στρέφεται προς την Ουκρανία. Με βοήθεια από τη Δύση, η Μόσχα ανακάμπτει οικονομικά ενώ διατηρεί μικρότερες αλλά πιο αποτελεσματικές ένοπλες δυνάμεις. Το βιολογικό και πυρηνικό οπλοστάσιο διατηρείται παρά τις υπογραφείσες συμφωνίες μείωσης των εξοπλισμών. Η Ρωσία εκφράζει τη βούλησή της για χρήση βίας σε περίπτωση που απειληθούν τα εθνικά της συμφέροντα.

2002: Η Ευρωπαική Ένωση αρνείται τη πλήρη ένταξη της Τουρκίας. Αυξάνεται η υπόστήριξη στο πολιτικό Ισλάμ. Το αμερικανικό Κογκρέσο διακόπτει κάθε παροχή βοήθειας στην Τουρκία παρά τις ενστάσεις που εκφράζει ο Λευκός Οίκος.

2003-2008: Το κεμαλικό κατεστημένο καθυστερεί την επάνοδο των δημοκρατικών δυνάμεων. Η οικονομία παραπαίει ενώ το ΡKK γίνεται απειλητικό.

2009-2010: Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Αζερμπαιτζάν και τη Γεωργία και υπόσχονται βοήθεια για την αναχαίτιση του ρωσικού επεκτατισμού. Η Μόσχα υποκινεί πραξικοπήματα στις Δημοκρατίες του Καυκάσου, οι οποίες βυθίζονται στο χάος. Το ΡΚΚ ενισχύεται με ρωσική βοήθεια για επανέναρξη των επιθέσεων σε τουρκικούς στόχους. Ανατινάσσεται πετρελαιαγωγός Γεωργίας-Τουρκίας

2012: Η Ρωσία στέλνει τελεσίγραφο στην Τουρκία να σταματήσει να επεμβαίνει στον Καύκασο και να αναγνωρίσει τις συνοριακές γραμμές προ του 1918 καθώς και ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν. Η Τουρκία απορρίπτει το τελεσίγραφο.

2013: Η Ρωσία, απειλώντας με χρήση Όπλων Μαζικής Καταστροφής, εισβάλει στην Τουρκία από τον Εύξεινο Πόντο και καταλαμβάνει τις περιοχές της Κωνσταντινούπολης, του Μαρμαρά και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η Άγκυρα απευθύνεται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει τη Σμύρνη και το μεγαλύτερο μέρος των παραλίων της Μικράς Ασίας.

2015-2018: ΗΠΑ και Ευρωπαική Ένωση εφαρμόζουν οικονομικό εμπάργκο κατά της Ρωσία. Η Κίνα, φοβούμενη την αναγεννημένη Ρωσία, στηρίζουν το εμπάργκο. Ενώ τα Ηνωμένα Εθνη καλούν τις δύο πλευρές σε διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σταθεροποιούν τις θέσεις τους στο τουρκικό έδαφος.

2020: Οι Μεγάλες Δυνάμεις συμφωνούν στην απόσχιση της Κωνσταντινούπολης και του Μαρμαρά από την Τουρκία και την πλήρη αποστρατιωτικοποίησή τους. Με αμερικανική παρέμβαση δημιουργείται επιτροπή για την εποπτεία των Στενών. Δημιουργείται κουρδικό κράτος. Οι Έλληνες υποχρεώνονται να αποχωρήσουν («is asked to withdraw») από τη Σμύρνη και τα παράλια αφού εκεί πλέον δεν διαβιεί ελληνικός πληθυσμός. Η Τουρκία αποδυναμώνεται σημαντικά και διαμελίζεται διατηρώντας τη Κεντρική Ανατολία και τις μεσογειακές ακτές πλην της Αλεξανδρέττας που επιστρέφεται στη Συρία μετά από ρωσική απαίτηση., η Ρωσία είναι πια ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στην περιοχή.

2021-2025: Κύματα εκατομμύριων Τούρκων προσφύγων προσπαθούν να καταφύγουν στις σημαντικά περιορισμένη τουρκική επικράτεια. Οι ΗΠΑ οργανώνουν μεγάλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις για την ανακούφιση των προσφύγων. Η Τουρκία παρακολουθεί ανήμπορη την ρωσική επάνοδο στο Καύκασο και τη Κνετρική Ασία

Αποτέλεσμα: Η Ρωσία αποκτά προνομιακή πρόσβαση στα Στενά. Η Τουρκία συρρικνώνεται εδαφικά και σε ισχύ.

Το σενάριο της RAND για ελληνοτουρκικό πόλεμο στη Θράκη

H αμερικανική RAND Corp. εκπόνησε για λογαριασμό της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) μία μελέτη και αναφερόταν σε σύγκρουση Ελλάδος-Τουρκίας το 2003, έτος κατά το οποίο συντάχθηκε το Σχέδιο Balyoz που πρόβλεπε μεταξύ άλλων πρόκληση τεχνητής κρίσης με την Ελλάδα με περιορισμένης έκτασης κατάληψη περιοχής του Βορείου Έβρου, νότια του Sulucadere του Tarafeyni και του Kızıldere (Ερυθροπόταμος).

“Το στρατηγικό περιβάλλον 200 ετών στην Ανατολική Μεσόγειο έχει παγιώσει την ελληνοτουρκική ένταση ως τις αρχές του 21ου αιώνα. Η αναβίωση περιφερειακών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια, μάλιστα, ανέδειξε νέα στοιχεία στις σχέσεις Αθηνών και Άγκυρας. Το 2003 ξεσπά κρίση με αφορμή την (σ.σ. υποτιθέμενη) κακή μεταχείριση των Τούρκων στη Δυτική Θράκη. Μια τριβή που περιλαμβάνει πολλαπλές αψιμαχίες στα σύνορα, οι οποίες ανακύπτουν όταν μικρές ομάδες προσφύγων αποπειρώνται να διαφύγουν από την Ελλάδα στην Τουρκία, αυξάνεται, οι δύο χώρες διεξάγουν ταυτόχρονες και αλληλοκαλυπτόμενες ασκήσεις στο Αιγαίο και αρχίζουν να ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη μεθόριο.

Πολλά επεισόδια στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο του -εγκλωβισμός απο επίγεια και εναέρια ραντάρ πλοίων και αεροσκαφών, ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες συγκρούονται κάνοντας αποκρύψεις- περαιτέρω αύξηση της ανησυχίας και της εχθρότητας. Τέλος, μια μεγάλη διαδήλωση Τούρκων στην ελληνική Θράκη καταλήγει σε ταραχές και ελληνικές παραστρατιωτικές δυνάμεις (σ.σ. sic) παρεμβαίνουν πυροβολώντας στα πλήθη και σκοτώνοντας μερικές δεκάδες Τούρκων. Αποκηρύσσοντας την “πολιτική γενοκτονίας” της ελληνικής κυβέρνησης, η Τουρκία απαντά με μια αιφνιδιαστική αλλά περιορισμένη εισβολή στη Θράκη περνώντας τα σύνορα, με στόχο να καταλάβει σημεία-κλειδιά όπου διαμένει τουρκικός πληθυσμός με την έννοια της εγκαθίδρυσης προστατευμένου ασφαλούς καταφυγίου.

Οι ελληνικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν την εισβολή στη μεθόριο και η Αθήνα ανακηρύσσει ζώνη 12 ν.μ. στο Αιγαίο, αποκλείοντας ως εκ τούτου τη τουρκική διέξοδο στο Αιγαίο. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει τη Σμύρνη και άλλες τουρκικές πόλεις και οι δύο χώρες συγκρούονται επίσης στα ύδατα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.“

Παρακάτω το κείμενο αναφέρεται στην αντίδραση των ΗΠΑ προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση: “…Βάσεις ειναι διαθέσιμες στην Ιταλία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Μη θανατηφόρα ή περιορισμένης καταστρεπτικής δυνατότητας μέσα ουδετεροποίησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων και συστημάτων θα ειναι εξαιρετικά χρήσιμα.”

Read more...

Οι Γκρίζοι Λύκοι στη Θράκη, περίεργη έρευνα τουρκικής οργάνωσης στην Βουλγαρία


Ολοένα και πιο ορατές είναι πλέον οι επιδιώξεις των Τούρκων για την ελληνική Θράκη καθώς και τις βουλγαρικές περιοχές που συνορεύουν με την συγκεκριμένη ελληνική περιοχή.

Παρά τα ανοίγματα της ελληνικής κυβέρνησης προς την μειονότητα, παρά την ανοχή που δείχνει η Αθήνα στις προκλητικές δραστηριότητες του επίσημου τουρκικού κράτους μέσω του Προξενείου που αυτό διατηρεί στην Κομοτηνή, παρά την γενικότερη αντίληψη που υπάρχει στην ελληνική πολιτική, οικονομική και μέρους της ακαδημαϊκής ελίτ ότι αν υποχωρήσουμε στα αιτήματα της Άγκυρας για την μειονότητα, πιθανόν να αποφύγουμε χειρότερα, φαίνεται ότι το τουρκικό κράτος εφαρμόζει για άλλη μία φορά την πετυχημένη συνταγή που εφήρμοσε στην περίπτωση της Αλεξανδρέττας και της Κύπρου.

Για το τουρκικό κράτος οι ελληνικές υποχωρήσεις αποτελούν ουσιαστικά ένα μέρος του γενικότερου συνδυασμού ελέγχου μέρους της ελληνικής επικράτειας υπό την αφελή κάλυψη της ελληνοτουρκικής φιλίας και της συνεργασίας των δύο γειτονικών λαών. Αξιοποιώντας αυτό το γενικότερο κλίμα «εθνικής νάρκωσης-αφέλειας» όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η φασιστική, εθνικιστική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι έδρασε στην ελληνική Θράκη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Θράκης «Ο Χρόνος» μέλη της τουρκικής φασιστικής οργάνωσης έγραψαν συνθήματα του τύπου «Έλληνες έξω από την Θράκη» σε κεντρικούς τοίχους στο χωριό Αρίσβη στα ανατολικά του Νομού Ροδόπης. Επιπρόσθετα τον τελευταίο καιρό είχαμε τρεις εμπρησμούς στο χωριό Άρατο σε χριστιανικά σπίτια, και προκλήσεις στο χωριό Ανθοχώρι. Τον περασμένο Ιανουάριο στο ίδιο χωριό της Ροδόπης στην Αρίσβη, άγνωστοι ζωγράφισαν την «σημαία της τουρκικής δημοκρατίας της δυτικής Θράκης» στον τοίχο εγκαταλειμμένου κτιρίου που βρίσκεται στην παλαιά εθνική οδό Κομοτηνής Αλεξανδρούπολης.

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει ακουστεί κάποια δήλωση που να καταδικάζει τις πράξεις αυτές ούτε από τις τοπικές αρχές, ούτε και από το τουρκικό Προξενείο. Τα γεγονότα αυτά θα πρέπει να προβληματίσουν όχι μόνο την Αθήνα, αλλά και του τοπικούς παράγοντες της Θράκης που δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν τα μακροχρόνια εθνικιστικά αναθεωρητικά σχέδια των ανθρώπων που καθοδηγούν την ψήφο της μειονότητας.

Αυτό όμως που αποδεικνύει ότι το τουρκικό σχέδιο κινείται με βάση μακροχρόνιο σχεδιασμό είναι η διενέργεια έρευνας που πραγματοποίησε στην Βουλγαρία σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Χρόνος» η τουρκική ιδιωτική οργάνωση μετανάστευσης «Bulturk», (http://www.bulturk.org/site/index.php) το οποίο έστειλε ερωτηματολόγια με 50 ερωτήσεις στις βουλγαρικές πόλεις Ρούσε, Βάρνα, Σούμεν, Ράτζκγράντ, Ταρκόβιστε, Κίρτζαλι, Χάσκοβο και Σμόλιαν».

Ερωτήσεις όπως «Θέλετε να αποκατασταθούν με τις παλιές τουρκικές ονομασίες οι πόλεις της Βουλγαρίας;», «Θέλετε να αλλάξετε τα χριστιανικά ονόματα των Τούρκων, στα μητρώα των βουλγαρικών ληξιαρχείων;». «Θέλετε την ίδρυση στη Βουλγαρία ιδιωτικής τηλεόρασης, ραδιοφώνου και εφημερίδων στην τουρκική γλώσσα;» «Η Βουλγαρία έχει εγκαταλείψει την πολιτική αφομοίωσης της τουρκικής μειονότητας ή τους αντιμετωπίζουν ως εθνικά τούρκους;» ετέθησαν μεταξύ άλλων στους μουσουλμάνους της Βουλγαρίας.

Μέχρι και τις αρχές Ιουλίου συμμετείχαν 8000 μουσουλμάνοι Βούλγαροι πολίτες ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή πραγματοποιείται από μία οργάνωση ιδιωτική (?) η οποία ιδρύθηκε το 2003 με έδρα την Κωνσταντινούπολη από τον καθηγητή του ορθοπεδικού νοσοκομείου «Chapa» Dr. Hayat Durmaz.

Τέλος μία ακόμη σημαντική είδηση για την ελληνική Θράκη η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη ήταν η έναρξη των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF ) στις Βρυξέλες με στόχο «την ενδυνάμωση του αγώνα της Τουρκικής Μειονότητας της Δ. Θράκης για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες». Επιπρόσθετα με το άνοιγμα των γραφείων της οργάνωσης επιδιώκεται «η ανάδειξη των προβλημάτων της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης μεταφερόμενα σε επίπεδο Ε.Ε. ώστε να μπούνε στην επικαιρότητα της Ευρώπης».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Στην Τουρκία θα εκπαιδευτούν 15.000 Αφγανοί Αστυνομικοί


Ενισχύοντας το ρόλο της ως μία περιφερειακή δύναμη που παράγει ασφάλεια η Τουρκία ανέλαβε κατόπιν συμφωνίας που υπέγραψε σήμερα 15 Ιουλίου το ΝΑΤΟ με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν την εκπαίδευση 15.000 Αφγανών Αστυνομικών σε τουρκικές εγκαταστάσεις.

Πέρα από το καθαρά οικονομικό όφελος η Τουρκία με κινήσεις σαν και αυτές επιβεβαιώνει στη Διεθνή Κοινότητα και στο ΝΑΤΟ τη δυνατότητα της να συμβάλει στην διασφάλισης της παγκόσμιας ασφάλειας. Η εκπαίδευση των Αφγανών αστυνομικών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών στο Αφγανιστάν, ώστε ο βασανισμένος αυτός λαός να μπορέσει στο μέλλον να κτίσει μία σταθερή ασφαλή ευνομούμενη κοινωνία.

Η τουρκική επιτυχία αποδεικνύει για άλλη μία φορά την φαντασία των γειτόνων μας, οι οποίοι με χαμηλό κόστος και με μικρή σχετική προσπάθεια, καταφέρνουν να αποδεικνύουν πόσο χρήσιμοι είναι στη Διεθνή Κοινότητα. Οποιαδήποτε σύγκριση με την ελληνική εξωτερική πολιτική μόνο λύπη μπορεί να φέρει ακόμα και για θέματα που βρίσκονται εντός των δυνατοτήτων της χώρας.

Δυστυχώς με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνή συνέδρια με θέματα όπως το μέλλον του Πλανήτη στα επόμενα 20-30 χρόνια και με συνεχόμενα ταξίδια ανα την υφήλιο, χωρίς ξεκάθαρο όφελος για τη χώρα, δεν κερδίζουμε την υποστήριξη της Διεθνούς Κοινότητας.

Για το ΝΑΤΟ και για τις χώρες που διατηρούν μια στοιχειώδη σοβαρότητα όσον αφορά τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, τα προβλήματα είναι συγκεκριμένα όπως και οι λύσεις. Αφού η χώρα μας δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις γενικά στα πλαίσια των Διεθνών αποστολών, θα μπορούσε τουλάχιστον να εξετάσει κινήσεις όπως αυτοί που πράττουν οι γείτονες μας.

Δυστυχώς όμως από ότι φαίνεται η διπλωματία μας ασχολείται με άλλα πιο ουσιαστικά θέματα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Έξι παραβιάσεις και μια εμπλοκή σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο


Το δίκτυο των ραντάρ του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΠΑ εντόπισε σήμερα 3 σχηματισμούς της τουρκικής αεροπορίας αποτελούμενοι από 18 αεροσκάφη, τα οποία προχώρησαν σε 3 παραβάσεις των κανόνων FIR Αθηνών και 6 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ).

Από τα 18 αεροσκάφη τα 8 έφεραν οπλισμό ενώ κατά τη διάρκεια της αναχαίτισης των τουρκικών μαχητικών σημειώθηκε μια εμπλοκή από τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Η δραστηριότητα εκδηλώθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Nεκρανάσταση του κόμματος Σαδίκ


" Το ιδρυθέν από τον αείμνηστο ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης Αχμέτ Σαδίκ και από τους φίλους του κόμμα Φιλίας Ισότητας και Ειρήνης (DEB), μετά από μακρύ χρονικό διάστημα ετοιμάζεται ξανά να πάρει την θέση του στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Στην Γενική Συνέλευση που έγινε με τη συμμετοχή 150 και πάνω συνέδρων, στις 11-7-2010 στο ξενοδοχείο Αχίλλειο της Κομοτηνής, εξελέγη με ομοφωνία η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Την ψηφοφορία και την συνέλευση διηύθυνε ο τέως πρόεδρος της GTGB (Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής) Αρίφ Χουσείν.

Εξελήφθη ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό το γεγονός της στήριξης του κόμματος από τους νέους, και της συμμετοχής τους στην Γενική Συνέλευση. Έτσι το κόμμα DEB μετά από μια μακρά χειμερία νάρκη, κατά κάποιο τρόπο ¨σηκώθηκε από το κρεβάτι της αρρώστιας¨. Ο τέως πρόεδρος του κόμματος Μουσταφά Μποσνάκ στην ομιλία του ευχαρίστησε όλους για την στήριξη και τόνισε πως είναι ανάγκη οι νέοι να στηρίξουν αυτό το ιστορικό και σημαντικό κόμμα. Ταυτόχρονα πρότεινε ως υποψήφιο πρόεδρο για αυτό το δύσκολο διάστημα που θα χρειαστούνε πολλές προσπάθειες, τον Μουσταφά Αλή Τσαβούς (μέλος του Δ. Σ. της GTGB). Καθώς δεν υπήρξε άλλη υποψηφιότητα, ο Μουσταφά Αλή Τσαβούς εξελέγη ομόφωνα νέος πρόεδρος του DEB.

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΡΟΠΗΣ

1 Μουράτ Γιουνούς (Λύκειο)
2 Μπεκίρ Μουσταφάογλου (Πέραμα)
3 Μαχμούτ Χουσείν (Ατάρνη)

4 Ισμαίλ Γκιουβέι (Μακούφ)
5 Αρίφ Χουσείν (Κομοτηνή)
6 Σαίτ Πασαλί Ισμαίλ (Άνω Δροσινή)
7 Ριντβάν Ντουρχάν (Κομοτηνή)
8 Ιμπραίμ Χαλίλ Χασάν (Κομοτηνή)
9 Αχμέτ Χασάν (Μαυρομάτι)
10 Νετζάτ Αχμέτ (Κομοτηνή)
11 Οζτζάν Αλιοσμάν (Δειλινά)
12 Μεχμέτ Αλή Ερκάν (Κίνυρα)

13 Μουσταφά Αλή Τσαβούς (Κάλφας)
14 Φειζουλάχ Χασάν Καγιά (Ξάνθη)
15 Ραμαντάν Μολλά (Κομοτηνή)
16 Σερίφ Αλιοσμάν (Δειλινά)

17 Ιλχάν Ταχσίν (Κομοτηνή)
18 Ραίφ Ουστά (Ξάνθη)
19 Μουσταφά Τράμπα (Ξάνθη)
20 Οζάν Αχμέτογλου (Ξάνθη)
21 Αχμέτ Καρά (Ξάνθη)
22 Ραμαδάν Ντουμπάν (Ξάνθη)
23.Χουσείν Ιστάνμπουλου (Μεγάλο Πιστό)
24.Χασάν Χασάν (Πάτερμα)
25.Oρχάν Μουσταφά (Αρίσβη)
26.Ρετζέπ Πατσαμάν (Κομοτηνή)
27.Αλή Πεντζάλ (Χλόη)
28.Kεμαλετίν Μουμίν Χασάν (Άμφια)
29.Χουσείν Τσαπάρ (Πέραμα)
30.Ισμέτ Τουτζάρ (Ξάνθη)
31.Ισμαίλ Αχμέτ (Αρριανά)
32.Μεχμέτ Εμίν (Κομοτηνη)
33.Κοράι Χασάν (Σαλμώνη)
34.Σερχάτ Νουρί (Λύκειο)

35.Εντέρ Αλή Τσαβούς (Αμάραντα)
36.Αλή Σαλίχ (Μικρό Πιστό)
37.Kαντίρ Χουσείν (Στροφή)
38.Ικμπάλ Καρασαλίχοσμάν (Φιλλίρα)
39.Φικρέτ Νταγλί (Σαλμώνη)
40.Σεντάτ Αλή (Τυχηρό)
41.Μετίν Χατζιοσμάν (Ίσαλο)
42.Ιμπντερελί Χασάν (Θάμνα)
43.Χουσείν Γιολούτς (Οργάνη)
44.Mεχμέτ Αλή Αγγά (Kαλλυντήρι)
45.Mεχμέτ Ιλχάν (Σώστης)
46.Aχμέτ Φεριδούν (Mελέτη)"

Ειρήσθω εν παρόδω ο ιδρυτής του DEB, και γνωστός για την ανθελληνική του δράση, Αχμέτ Σαδίκ χαρακτηριζεται σήμερα ώς "φυτεμένος" επιθετικός εθνικιστής ακόμα και απο αρθρογράφους του μειονοτικού τύπου και μάλιστα εντύπων που δεν φημίζονται για τα ευγενή προς την χώρα μας αισθήματα. Σε πρόσφατο φύλλο εφημερίδας Τρακιανίν Σεσί (8-7-2010) ο αρθρογράφος Μουσταφά Τσολάκ χαρακτήρισε τον εκλιπόντα "φυτεμένο επιθετικό εθνικιστή πασίγνωστο για τις φασιστικές, σαδιστικές και ανόητες φράσεις του τύπου ¨Όποιος δεν με ψηφίσει στα σύνορα τον περιμένει αυτοκίνητο της ΜΙΤ!¨, ¨Θα βάλω να σπάσουν τα πόδια των αριστερών μειονοτικών¨, ¨Αν ο αριθμός των ευρισκόμενων στην μαύρη λίστα πάει από τους 200 στους 2000, τότε θα ανασάνει η μειονότητα¨."

http://tourkikanea.wordpress.com/

Read more...

Συμβαίνει στην Θράκη..


ί δουλειά ἔχει ὁ δήµαρχος Ξάνθης Μ.Στυλιανίδης στό τζαµί γιά τό «χάτιµ» τῶν Κιµερείων; Μουσουλµάνος νά ἔγινε δέν τό πιστεύω. Νά τόν ἔσπρωξε κάποιο θρησκειολογικό ἐνδιαφέρον; Μπά. Ἄρα; Αὐτά πού «ἐξήγησε» ὅταν τόν ἔκραξαν ἦταν τρίχες. Στόχος του νά ἦταν αὐτή ἀκριβῶς ἡ χειραψία µέ τόν Τοῦρκο Πρόξενο, ὑπό τήν αἰγίδα τοῦ - δέστε χαµόγελα! - τουρκοµουφτή Μέτε; Καί τί σκεφτόταν ὅσο ὁ τελευταῖος µιλοῦσε ὑπέρ τῆς τουρκικῆς γλώσσας καί κουλτούρας; Κρῖµα, ὥς τώρα ἀλλιῶς ἔπαιζες, Μιχάλη.

Τώρα και ραδιοφονιάδες

Μπορεί ο γνωστός «Τούρκος» Τζενγκίζ Ομέρ, που μαίνεται σε μόνιμη βάση κατά της Ελλάδος από την φυλλάδα «Μιλλέτ» να μην έχει ούτε ευρώ στο όνομά του (ώστε να αποζημιώσει αυτούς που έθιξε και καταδικάστηκε τελεσίδικα γιαυτό), όμως φαίνεται ότι προεδρεύει ενός πολύ ...πλούσιου συλλόγου.! Ενός μειονοτικού συλλόγου με έδρα την Ξάνθη που ιδρύθηκε πριν δυό χρόνια και ήδη έχει στην ιδιοκτησία του δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς! Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πλάτανος», λοιπόν, έχει στο διοικητικό του συμβούλιο όλη την ομάδα της φασιστοφυλλάδας «Μιλλέτ» και την ...Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν! Πριν μερικές εβδομάδες αγόρασε για 96.000 ευρώ από τον Ντεντέ (παρακαλώ, όχι ύβρεις!) τον ΙΣΙΚ FM και τον μετονόμασε σε Πλάτανος (Cinar) FM. Θα συνεχίσει να εμπέμπει στους 91,8, με υπεύθυνο τον δημοσιογράφο (και εκ των ιδιοκτητών της Μιλλέτ) Τζενγκίζ Ομέρ, διευθυντή τον αρθρογράφο της Νετζάτ Αχμέτ και διευθυντή ειδήσεων τον Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ.

Ρωτώ: Πού τα βρήκε τόσα χρήματα ο εν λόγω σύλλογος; Από τις εισφορές των μελών του σε λιγότερο από 2 χρόνια; Πόσα μέλη έχει και πόση εισφορά καταβάλουν; Μήπως έχουμε άλλη μία περίπτωση διακίνησης μαύρου χρήματος από τους προξενικούς μηχανισμούς; Θα το ψάξει άραγε κανείς;


Απο τον φοβερό "Αντιφωνητή" της Θράκης, ο οποίος αξίζει την προσοχής και της στήριξης όλων μας.

http://antifonitis.gr/online/

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: «OKEY» ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ


«Πράσινο φως» για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακκούγιου άναψε η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, εγκρίνοντας το σχετικό νομοσχέδιο της συμφωνίας Τουρκίας- Ρωσίας για την κατασκευή του σταθμού.

Η συμφωνία υπεγράφη στην Άγκυρα, στις 12 Μαΐου του τρέχοντος έτους και βάσει αυτής, οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για την κατασκευή και τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Ακκούγιου, στην επαρχία Μερσίν της νότιας Τουρκίας. Η ρωσική πλευρά θα ξεκινήσει διαδικασίες για την ίδρυση της εταιρίας που θα αναλάβει τη διαχείριση του έργου.

Ο πυρηνικός σταθμός του Ακκούγιου, δυναμικότητας 4.800 MW, θα είναι ο πρώτος στην Τουρκία και αναμένεται να καλύψει το 14% των σημερινών ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Read more...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο χάρτης ερευνών του "Πίρι Ρέϊς" - Ελληνικό ερευνητικό στο Β.Α.Αιγαίο!


Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέϊς βρίσκεται αυτή την στιγμή επί του 31ου Μεσημβρινού, στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά εγγύτερα στις τουρκικές ακτές. Οι έρευνες που διενεργεί το τουρκικό σκάφος στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν τον χαρακτήρα αναζήτησης κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Το defencenet.gr δεν θέλει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα, αλλά μπορεί να διαβεβαιώσει ότι το τουρκικό σκάφος παρακολουθείται στενά, ενώ η ελληνική πλευρά προχώρησε σε ένα είδος αντιπερισπασμού: Έρευνες ανατολικά της Σαμοθράκης στα διεθνή ύδατα, πολύ κοντά στα τουρκικά χωρικά ύδατα ξεκίνησε το ελληνικό σκάφος «Φιλία», που ανήκει στο ΥΠΕΚΑ (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ). Το ελληνικό σκάφος παρακολουθείτε από τουρκική ακταιωρό! Πρόκειται για την πρώτη ελληνική απάντηση του είδους.
Πριν από λίγο έγινε και το αναμενόμενο διάβημα προς την Άγκυρα με το οποίο «καλείται να απέχει από κάθε δραστηριότητα, που θίγει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα», προχώρησε η Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι βάσει της NAVTEX και του χάρτη ερευνών του τουρκικού σκάφους που φέρνει σήμερα κατ'αποκλειστικότητα στν δημοσιότητα το defencenet.gr, οι έρευνες θα γίνουν μέχρι και 28,8 χλμ από το ακρωτήριο του Ακάμα (ή Αρναούτη) στην δυτική Κύπρο! Το «Πίρι Ρέις» δεν έχει εισέλθει ακόμα στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είπε επιβεβαιώνοντας το defencenet.gr ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και διεμήνυσε ότι «σε κάθε περίπτωση θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν».
Σε ότι αφορά το επίπεδο της κλίμακας των ελληνικών αντιδράσεων και σε αντιδιαστολή με ότι έγινε το 1987 και τις ενέργειες της τότε κυβέρνησης είπε με νόημα ότι «Εμείς δεν θέλουμε να φτάσουμε στο Mea Culpa».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα πρόκειται να επιδώσει ρηματική διακοίνωση, σημειώνοντας πως «οι ενέργειες της Τουρκίας μάς προβληματίζουν, καθώς δεν συνάδουν με την εκπεφρασμένη βούληση των δύο πρωθυπουργών, εκδηλώνουν μια διάσταση λόγων και πράξεων κι επιβαρύνουν το κλίμα ενόψει της επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών στις 19/7».
Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Αλμάτι, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ, όπου θα θέσει το ζήτημα. Ελπίζουμε μόνο να μην είναι πολύ σκληρός και διαταραχθεί η ελληνοτουρκική φιλία…
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Δελαβέκουρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και πρόσθεσε ότι στην περιοχή υπάρχουν ελληνικά πλωτά μέσα που παρακολουθούν τις εξελίξεις.
«Η βούλησή μας για βελτίωση των διμερών σχέσεων δεν αποτελεί λευκή επιταγή, ούτε συνεπάγεται υποχωρήσεις. Η σχέση μας με την Τουρκία βασίζεται σε πολύ προσεκτικά βήματα, ενώ γνώμονάς μας είναι η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ανέφερε πως είναι προς συζήτηση, καθώς η χώρα μας επιθυμεί την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές της χώρες, παραπέμποντας στη συμφωνία (που έχει επιτευχθεί χωρίς να έχει κυρωθεί) με την Αλβανία και στις συνομιλίες, που συνεχίζονται με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.
Σε ερώτηση, τέλος, αν ανάλογες με τις τουρκικές έρευνες έχει διεξάγει και η Ελλάδα, δήλωσε πως καθώς η χώρα απειλείται συχνά από σεισμούς, στη συγκεκριμένη περιοχή η Ελλάδα προβαίνει τακτικά σε έρευνες.
«Οι προκλήσεις της Τουρκίας ξεπερνούν κατά πολύ την ανοχή μας», σχολιάζει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης και συμπληρώνει: «Χρειάζεται απάντηση ανάλογη και ισοδύναμη με την πρόκληση». «Ας αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου τις ευθύνες της, διαφορετικά τα τετελεσμένα αυτά γεγονότα την καθιστούν υπόλογη απέναντι στον Ελληνικό λαό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Η Τουρκία επαναλαμβάνει παλαιές αμαρτίες». Αυτό δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφορικά με την έξοδο του σκάφους «Πίρι Ρέις» στη θαλάσσια περιοχή Καστελλόριζου-Ρόδου.
«Η Τουρκία σήμερα με την έξοδο του “Πίρι Ρέις” για θαλάσσιες έρευνες στην περιοχή Καστελόριζου-Ρόδου, και με εκπεφρασμένη πρόθεση να εισέλθει το σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας καθώς και διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Πρόσθεσε δε: «Με τη στάση της αυτή, η Τουρκία δυναμιτίζει τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, αλλά και την ιδιότητά της ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Read more...

Οι ζώνες εστίασης των Τούρκων γύρω απο την Ελληνική επικράτεια


Σύμφωνα με το υπ' αριθμόν 27.639 φύλλο της εφημερίδας της Τουρκικής κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε και επισήμως η προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για «τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες», στο πλαίσιο των ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε θαλάσσια έκταση 1.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Μεσόγειο όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Τούρκοι. Τι ακριβώς όμως κρύβουν πίσω απο το γενικευμένο όρο "Μεσόγειο" ;;; Άν και προσεκτικοί όπως πάντα οι Τούρκοι, δεν ανοίγουν ποτέ τα "χαρτιά" τους. Στην προκήρυξη του διαγωνισμού, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Τουρκικής κυβερνήσεως, δεν διευκρινίζονται τα ακριβή σημεία της θαλάσσιας περιοχής και αναφέρουν γενικόλογα η λέξη "Μεσόγειος". Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το ενδιαφέρον των Τούρκων εστιάζεται σε ζώνες του ολόκληρου του Ανατολικού Αιγαίου που φθάνουν μέχρι το Κρητικό Πέλαγος και στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περιοχή του βορείου τμήματος και συγκεκριμένα στο τρίγωνο μεταξύ Αλβανίας και διαποντίων νήσων (Οθωνοί,Ερείκουσα, Μαθράκι) ανοιχτά της Κέρκυρας.

Το διαγωνισμό προκήρυξε η Τουρκική ανώνυμος εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ). Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι προτάσεις για το διαγωνισμό πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις δύο το μεσημέρι στις 10 Αυγούστου 2010.

Read more...

Προκαλούν οι Τούρκοι σε θάλασσα και ξηρά


Προβληματισμός για τις προθέσεις της Άγκυρας επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση η οποία όμως επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης, με αφορμή την έξοδο του Πίρι Ρέις για έρευνες σε περιοχές που καλύπτουν και την ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου. Η Αθήνα προειδοποιεί ότι θα προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της, αλλά προκαλεί εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει δογματικά να αγνοεί τα συντονισμένα και συνεχή αρνητικά μηνύματα που στέλνει η Άγκυρα, επικαλούμενη μάλιστα την «εκπεφρασμένη θετική βούληση των δύο πρωθυπουργών για επίλυση των προβλημάτων και βελτίωση των σχέσεων». Το Πίρι Ρέις κινήθηκε χθες εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρακολουθείται από πλωτά μέσα, ενώ με διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών η Ελλάδα ζητά από την Τουρκία να απέχει από κάθε ενέργεια και έρευνα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Μάλιστα η Τουρκία επανέλαβε τις προκλήσεις στο Αγαθονήσι με την υπερπτήση δύο τουρκικών μαχητικών από σχηματισμό έξι συνολικά μαχητικών που είχαν εισέλθει παράνομα στο FIR Αθηνών. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε χθες ότι η «Ελλάδα ούτε παραχωρεί, ούτε παραιτείται, ούτε θέτει σε αχρησία οποιοδήποτε κυριαρχικό δικαίωμά της» και επισήμανε ότι η «Τουρκία πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά στο Αιγαίο τα όσα είπε στην Αθήνα ο κ. Ερντογάν». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβεκουρας δήλωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Δρούτσας θα εγείρει το θέμα στη συνάντηση που θα έχει στο Καζακστάν αύριο με τον Α. Νταβούτογλου στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ.

Read more...

Απίστευτες λεπτομέρειες από τη διοικητή της ομάδος SAT που αποβιβάστηκε στα Ίμια


Ο επιτελικός πλοίαρχος (Deniz Kurmay Albay) Ali Türkşen, του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, δικάζεται στο 12ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης (İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde) για συμμετοχή στο "Σχέδιο Κλωβός" ("Kafes Eylem Planı") και στο Σχέδιο Δολοφονίας Ναυάρχων ("Amirallere Suikast") με βάση τα οποία αξιωματικοί που ανήκαν κυρίως στο Πολεμικό Ναυτικό, θα πραγματοποιούσαν ένοπλες προβοκατόρικές ενέργειας, με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο Τούρκος ανώτερος επιτελικός αξιωματικός, που διετέλεσε και Διοικητής του Συγκροτήματος Υποβρυχίων Καταστροφών (SAT Grup Komutanı) το διάστημα 1990-1997, στη διάρκεια της απολογίας του στο δικαστήριο, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

"Ο αρχηγός του ΤΠΝ, ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ (Özden Örnek), με διέταξε να γράψω σε ένα βιβλιαράκι τα όσα έζησα ως διοικητής της ομάδος που αποβιβάστηκε στο Καρντάκ. Αν διαβάσετε αυτό το βιβλίο θα καταλάβετε γιατί δεν είναι δυνατόν ποτέ ένας από μας να γίνει τρομοκράτης. Στις 30 Ιανουαρίου 1996, στις 21:33, εμείς πληρώσαμε από τη τζέπη μας τη βενζίνη για το φουσκωτό που μας έβγαλε στο Καρντάκ. Το βράδυ εκείνο αγοράσαμε βενζίνη με την πιστωτική κάρτα του Ερτζάν Κιρίτστεπε (Ercan Kireçtepe), που τη στιγμή αυτή βρίσκεται εδώ, ανάμεσά μας. Η απόδειξη από εκείνη τη συναλλαγή είναι εδώ. Όλοι βάλαμε λεφτά από τη τζέπη μας εκείνη τη νύχτα και αγοράσαμε από το παντοπωλείο ψωμί, και τυρί.
Εκείνο το βράδυ, στις 01:40 αποβιβαστήκαμε στη βραχονησίδα. Και σήμερα δικαζόμαστε σ' αυτό το δικαστήριο. Ο τότε αρχηγός του ΠΝ, Ναύαρχος Γκιουβέν Έρκαγια (Güven Erkaya), εκείνο το βράδυ μου τηλεφώνησε και μου είπε: 'Παιδί μου, ακόμα δεν είστε έτοιμοι;' Φυσικά τον πίεζε η Τανσού Τσιλέρ. Εμείς αγοράσαμε βενζίνη με την πιστωτική του Ερτζάν Κιρίτστεπε και έτσι ξεκινήσαμε με το φουσκωτό. Φυσικά, τότε όλοι και τί δεν θα δίνανε για αν είναι στη θέση μας.
Τώρα όμως, δυο από τα άτομα που αποβιβαστήκαμε τις πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996 στη βραχονησίδα Καρντάκ και υψώσαμε την τουρκική σημαία, υποστέλλοντας την ελληνική, εγώ και ο Ερτζάν Κιρίτστεπε, δικαζόμαστε σ' αυτήν την αίθουσα. Πως φθάσαμε εδώ δεν γνωρίζω."
Ο Τούρκσεν, κατά την απολογία του, έδειξε στο δικαστήριο την απόδειξη από την πιστωτική με την οποία αγόρασαν βενζίνη αξίας 16 εκατ. 730 χιλιάδων λιρών Τουρκίας. Οι πληροφορίες που αναφέρει ο Τούρκος αξιωματικός είναι συγκλονιστικές, γιατί αποδεικνύεται ότι το βράδυ της Τραγωδίας των Ιμίων μας κυβερνούσαν πολιτικοί ανίκανοι να χειριστούν μια κρίση που είχαμε σαφώς το πάνω χέρι, και υποχώρησαν, εκχωρώντας στον εχθρό εθνικό έδαφος. Έναν εχθρό του οποίου οι βατραχάνθρωποι αποβιβάστηκαν στη Μικρή Ίμια με βενζίνη που πλήρωσαν οι ίδιοι και αντί για υπηρεσίακή ξηρά τροφή, είχαν μαζί τους ψωμί και τυρί που αγόρασαν από τον ...παντοπώλη. Μπροστά σε έναν τέτοιο εχθρό υποχωρήσαμε και κάτω από τέτοιες συνθήκες υποστήκαμε μια τεράστια εθνική ήττα.

Read more...

ΚΕΙΜΕΝΑ/ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ-ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΧΑΜΑΣ-ΜΑ-ΤΖΙΧΑΝΤΙΑ.


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Στην πρόσφατη τηλεοπτική μου εμφάνιση στην εκπομπή του ΑΝΤΩΝΗ ΜΥΛΩΝΑΚΗ στο BLUE SKY παρουσίασα κατ αποκλειστικότητα τον κατάλογο όλων αυτών που ήσαν στο Τουρκικό πλοίο ΜΜ, και ένα υπολογίσιμο μέρος του καταλόγου ήσαν γνωστά ΤΖΙΧΑΝΤΙΑ. Ο αριθμός τους φθάνει τους 60-65.
Επανέρχομαι σε κάποια νέα ντοκουμέντα γιατί μου αρέσει να μιλώ με στοιχεία και όχι θεωρητικά. Σε 7σέλιδο με ημερομηνία 28 Ιουνίου οι ηγέτες της ΧΑΜΑΣ (ΜΑΣΑΛ-ΖΑΧΑΡ) εμφανίζονται για πολλοστή φορά ακραίοι και επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τους στολίσκους για τη ΓΑΖΑ για να απονομιμοποιήσουν διεθνώς το ΙΣΡΑΗΛ.
Επιπρόσθετα θα έλεγα διαβάζοντας το σχετικό κείμενο ότι η ΧΑΜΑΣ επιδιώκει να ανοίξει ειδικούς διαδρόμους τροφοδοσίας της ΓΑΖΑΣ, να περιθωριοποιήσει την ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ, να στρατικοποίησει τη ΓΑΖΑ και να καταφέρει τη σύνδεση της ΙΟΥΔΑΙΑΣ/ΣΑΜΑΡΕΙΑΣ με τη ΓΑΖΑ ώστε να μπορεί να κάνει αρκετές παρανομίες.

Σε ένα άλλο 13σέλιδο κείμενο που έχω στη διάθεση μου παρουσιάζονται πρωτοφανείς λεπτομέρειες και στοιχεία για τη σχέση της ΤΟΥΡΚΙΑΣ και του ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ με τη ΧΑΜΑΣ και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις. Πέραν τον φωτογραφιών, δίδονται προς τα έξω λεπτομέρειες για την επίσκεψη στην ΚΩΝ/ΠΟΛΗ του γνωστού ΚΑΡΑΝΤΑΟΥΙ που προωθεί την εξτρεμιστική διάσταση του ΙΣΛΑΜ, την περίφημη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ από δεκάδες ΤΖΙΧΑΝΤΙΑ(από πολλές χώρες), τις εκδηλώσεις για την ΗΜΕΡΑ της ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ(ΑL AQSA) κλπ. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά.

Read more...

Ελληνικά πολεμικά πλοία σε επιφυλακή- Διαβήματα ΥΠΕΞ- “Είμαστε έτοιμοι για όλα”, δηλώνει ο δήμαρχος του Καστελλόριζου


- Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι με τις συνεχείς προκλήσεις
- Διαβήματα της Αθήνας στην Αγκυρα
- “Είμαστε έτοιμοι για όλα”, δηλώνει ο δήμαρχος του Καστελλόριζου
Η “βόλτα” του Πίρι Ρέϊς στο Καστελλόριζο, δεν είναι καθόλου “αθώα”. Γι΄ αυτό και παρά τα επισήμως δηλωθέντα, η ανησυχία στην Αθήνα είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Η Άγκυρα, θέλει να “σβήσει” από το χάρτη το Καστελλόριζο. Αυτό το μικρό, πανέμορφο νησί αποτελεί “αγκάθι” στα πλευρά της νεο-οθωμανικής Τουρκίας των Ερντογάν-Νταβούντογλου.

Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει μία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στη Μεσόγειο, όπως ακριβώς έκανε στη Μαύρη Θάλασσα. Στη περίπτωση της Μεσογείου προσπαθεί να αποκόψει την Ελλάδα από τη Κύπρο.

Την τελευταία διετία, περιφρονώντας επιδεικτικά το Δίκαιο της Θάλασσας η Άγκυρα, υποστηρίζει στα σοβαρά ότι Κρήτη και Δωδεκάνησα δεν έχουν ΑΟΖ και η “νότια” Κύπρος έχει κάποια περιορισμένα δικαιώματα ΑΟΖ.
Αυτό που προσπαθούν να πετύχουν είναι να αποκτήσουν με το ζόρι θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο! Το σχέδιο χαλάει η υπάρξη του Καστελλόριζου.
Οι Τούρκοι έχουν έρθει σε επαφές με την Αίγυπτο, η οποία αφού κανείς από την Ελλάδα δεν την …ενοχλεί, εμφανίζεται θετική στις προτάσεις της Άγκυρας να αφήσουν εκτός ΑΟΖ το Καστελλόριζο και να καταργήσουν τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδος-Κύπρου.
Η Ελλάδα είχε ξεκινήσει συζητήσεις με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ,αλλά δεν αντέδρασε , όταν οι Αιγύπτιοι μας ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν συνομιλίες με την Τουρκία, με την οποία επαναλαμβάνουμε δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα!
Και καλά οι Αιγύπτιοι, μπορεί για δικούς τους λόγους να υποστηρίζουν ότι θέλουν και να μιλάνε με όποιον θέλουν.
Η Ελλάδα, γιατί δεν έχει ήδη προχωρήσει σε καθορισμό της ΑΟΖ με την Κύπρο, ενέργεια που θα ακύρωνε κάθε παραλογισμό των Τούρκων, πριν κάν εκδηλωθεί. Η Λευκωσία το είχε ζητήσει από την Αθήνα, η οποία περιέργως αδιαφόρησε και εξακολουθεί να αδιαφορεί.
Τώρα όλοι δηλώνουν σε κατάσταση συναγερμού για το τι θα κάνει και που θα πάει το Πίρι Ρέϊς. Για ακόμη μια φορά θεατές των εξελίξεων, χωρίς αντανακλαστικά κι απ΄ ότι φαίνεται χωρίς σχεδιασμό, πολιτική και στόχο.
—————————————-
(ΑΝΑΝΕΩΣΗ 2)
Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα, καθώς όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν με Νavtex την Αθήνα ότι το σκάφος «Πίρι Ρέις» θα κινηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή όπου επικαλύπτεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και του Καστελλόριζου, για σεισμολογικές έρευνες.
Η ελληνική πλευρά κάλεσε με διάβημά της την Τουρκία, μέσω της πρεσβείας στην Άγκυρα, να απέχει από κάθε δραστηριότητα, που θίγει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Σε δηλώσεις του για το ζήτημα ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι το «Πίρι Ρέις» δεν έχει εισέλθει στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και διεμήνυσε ότι «σε κάθε περίπτωση θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν».
Ελληνικά πολεμικά σκάφη ήδη βρίσκονται ή ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την περιοχή, έστω και αν από το ΓΕΕΘΑ δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα.
«Η Ελλάδα θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα ενεργήσει ανάλογα με τις εξελίξεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να απαντήσει πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιχειρήσουν σεισμολογικές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
«Θα κρίνουμε και θα αποφασίσουμε με βάση τις εξελίξεις», πρόσθεσε και είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί την Πέμπτη κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δρούτσα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου στο Καζακστάν.
Στη Ρόδο βρίσκεται και η κανονιοφόρος ΤΟΛΜΗ.
Ταυτόχρονα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν έντονη κινητικότητα (σε επίπεδο πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας) από την τουρκική πλευρά.
Οριακά εκτός του FIR Αθηνών, στο ανατολικό όριο με το FIR Λευκωσίας κινείται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Πίρι Ρέις. Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το σκάφος θα πραγματοποιήσει γεωφυσικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και του Καστελορίζου που περιλαμβάνει και τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το βράδυ της Τρίτης, η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα προχώρησε σε διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP