Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

H “απολογία” του Τούρκου Γενικού Επιτελάρχη


το δημοφιλές πρόγραμμα ΑΡΕΝΑ του τουρκικού καναλιού STAR που παρουσιάζει ο δημοφιλής δημοσιογράφος Ουγούρ Γκιουντάρ (Ugur Gündar ), μεταδόθηκε συνέντευξη του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπούγ (İlker Basbuğ) ή καλύτερα αναγκάστηκε από τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στο πόλεμο κατά των Κούρδων (αύξηση επιθέσεων εκ μέρους των Κούρδων και αύξηση αριθμού απωλειών των ΤΕΔ) να δώσει αυτή τη συνέντευξη, μετά τη σκληρή κριτική που δέχθηκε.

Το απολογητικό ύφος του άξιου Στρατηγού αντανακλούσε τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθαν οι ΤΕΔ, αλλά και την «ευαισθησία» που δείχνουν για τη «κοινή γνώμη» όπως ακριβώς και τα διάφορα πολιτικά κόμματα.

Ερωτώμενος ανάλογα ο Τούρκος Α/ ΓΕΕΘΑ ανέφερε τα παρακάτω:

1. Εξιστόρησε όλα τα τελευταία χτυπήματα των Κούρδων και τις απώλειες εκατέρωθεν, καταβάλλοντας προσπάθεια να αναδείξει τη γενναιότητα των Τούρκων αξκων και οπλιτών και να απαλείψει τη δυσμενή εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στη κοινή γνώμη μετά τα τελευταία δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για έλλειψη συντονισμο , κακή διαχείριση και έλλειψη πληροφοριών, καθυστερημένη αντίδραση των εφεδρικών δυνάμεων και ιδιαίτερα των Α/Φ και Ε/Π.
2. Στο πόλεμο κατά των Κούρδων αυτονομιστών (απέφυγε τις λέξεις Κούρδος και PKK), τα τελευταία 26 χρόνια σκοτώθηκαν πάνω από 30.000 Τούρκοι πολίτες. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει δύο διαστάσεις, το ένα σκέλος αφορά το πόλεμο γενικά κατά της τρομοκρατίας (υπονοώντας κυρίως την ισλαμική τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα) και το δεύτερο κατά της διαμελιστικής τρομοκρατίας (υπονοώντας τους Κούρδους αυτονομιστές). Οι ένοπλες δυνάμεις είναι υπεύθυνες, σε αυτό τον συνεχιζόμενο πόλεμο, για την παροχή ασφαλείας και την εξουδετέρωση του αντιπάλου. Το κουρδικό πρόβλημα έχει πολλές παραμέτρους, οικονομική, κοινωνική, ψυχολογική κλπ για τις οποίες ευθύνονται άλλες υπηρεσίες του κράτους.
3. Η τρομοκρατική οργάνωση είναι πολύ τυχερή διότι οι 2 πόλεμοι στο Ιράκ δημιούργησαν κενό ασφαλείας και έλλειψη εξουσίας στο Β. Ιράκ, που τους παρείχε την ευχέρεια να σταθμεύουν στις ορεινές περιοχές. Οι κύριες πηγές δύναμης της οργάνωσης είναι το ανθρώπινο δυναμικό και προς τούτο θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να αποτραπεί η ένταξη των νέων κούρδων και η οικονομική ευχέρεια, προερχόμενη από τα ναρκωτικά (το 60% των κατασχεθέντων ναρκωτικών στη Ευρώπη προέρχονται από Κούρδους), διακίνηση λαθρομεταναστών και εισφορές από κούρδους (χαράτσι – haraç).
4. Κατά τη διάρκεια των 26 ετών πέντε φορές η οργάνωση έφθασε στο τέλος, μετά από κτυπήματα των ΤΕΔ αλλά λόγω του ότι παρέμεινε ακέραια η ηγεσία στα βουνά ξανά ενεργοποιούνταν. Το καλύτερο διάστημα ήταν μεταξύ 1999 και 2004, απέφυγε να αναφέρει ότι αυτό οφείλονταν στη σύλληψη του Οτζαλάν και στο ξεκαθάρισμα μεταξύ των ηγετικών στελεχών των κούρδων.
5. Οι χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν, υπονοώντας, σύλληψη κούρδων, κατάσχεση καταθέσεων κλπ. Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη ευθύνη για το κενό ασφαλείας στο Ιράκ και λόγω της μελλοντικής αποχώρησης του όγκου των δυνάμεων τους ζητήσαμε να διώξουν του κούρδους από τα στρατόπεδα στα βουνά . Εάν δεν προβούν σε καμιά ενέργεια τούτο θα βλάψει τις σχέσεις μας. Είναι προφανές ότι ο Τούρκος Αρχηγός προσπαθεί εμμέσως να αναλάβει ρόλο, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών και να προετοιμάσει το έδαφος της εισβολής των ΤΕΔ στο Β. Ιράκ πέραν της ζώνης ασφαλείας των 30-40 χλμ που τώρα έχουν δημιουργήσει , που τους επιτρέπει την καταδίωξη διαφευγόντων Κούρδων αυτονομιστών. Τόνισε ότι είναι απαράδεκτο για την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ αλλά και για την τοπική κυβέρνηση του Μπαρζανί να επιτρέπουν τη στάθμευση της οργάνωσης στο έδαφος τους και τη λογιστική τους υποστήριξη.
6. Με αφορμή των απωλειών απλών χωρικών από τα πυρά των ΤΕΔ, τη βίαιη συμπεριφορά τους προς τους κατοίκους της περιοχής, το κάψιμο των δασών κλπ, προσπάθησε να τονίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις ενεργούν εντός του νόμου .
7. Ερωτώμενος να σχολιάσει την άποψη του πρωθ/γου ότι το PKK είναι εργολάβος ξένων συμφερόντων τόνισε ότι δεν του επιτρέπεται ο σχολιασμός αλλά πιθανόν οι Κούρδοι να ενεργούν ως εργολάβοι και έφερε παραδείγματα τα κτυπήματα κατά του αγωγού Μπακού- Τσευχάν στον άξονα Ερζιντζάν – Μπινγκιόλ( Erzıncan-Bingöl), την ασφάλεια που παρέχουν στους διακινητές ναρκωτικών και λαθρομεταναστών.
8. Απέφυγε να σχολιάσει ερώτηση σχετικά με την ένταξη στο PKK 50 νέων στελεχώ , που είχαν αποταχθεί το 2002 από τις ΤΕΔ καθώς και τις πληροφορίες για σχέση κούρδων αυτονομιστών με μέλη της οργάνωσης Εργκενεκόν . Θεώρησε δε ότι είναι αδιανόητο να σκεφθεί, ως Τούρκος πολίτης, τη πιθανότητα παροχής πληροφοριών από μέσα από τις τάξεις του στρατού, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ και δείχνουν τα τελευταία αιματηρά επεισόδια .
9. Θέλοντας να απαντήσει εμμέσως στις κατηγορίες ότι νεοσύλλεκτοι κληρωτοί στέλνονται στο μέτωπο, χωρίς ουσιαστική εκπαίδευση και ότι η εναλλαγή ανά τρίμηνο του προσωπικού στις μονάδες των πρόσω δεν βοηθά στη επίτευξη των στόχων, αναφέρθηκε διεξοδικά στις προοπτικές του «επαγγελματισμού» στις ΤΕΔ:
* Α. Tη δεκαετία του ‘80 άρχισε να προσλαμβάνονται με σύμβαση οι καλύτεροι δεκανείς από τους κληρωτούς ως Λοχίες (uzman çavuş), σήμερα ανέρχονται περίπου στις 60.000.
* Β. Ολοκληρώνεται εντός του επομένου μηνός το πρόγραμμα επαγγελματοποίησης των 6 ΤαξιαρχιώνΕιδικών Δυνάμεων (5 του Στρατού και 1 της Στρατοχωροφυλακής) και περίπου 6.000 μόνιμοι θα μάχονται στα σύνορα με το Ιράκ.
* Γ. Εντός του 2011 θα συνεχιστεί το πρόγραμμα με τις συνοριακές δυνάμεις αρχής γενομένης από τα σύνορα με το Ιράκ (τα ΜΜΕ αναφέρουν για 11.000 στο μήκος των 150 χλμ συνοριακής γραμμής με το Ιράκ, όπου δραστηριοποιούνται οι Κούρδοι .
* Δ. Σήμερα στις ένοπλες δυνάμεις υπηρετούν περί τις 430.000 κληρωτοί και αποτελούν τη ζωτική δύναμη, είναι αδιανόητο για το τούρκικο λαό να μην υπηρετήσει την πατρίδα του, σε αυτή την περίπτωση κόβεται ο ομφάλιος λώρος μεταξύ Στρατού και του Έθνους, δηλαδή του λαού.

Από τα παραπάνω προκύπτει εμφανώς ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τις απόψεις τους για όλα τα θέματα της Χώρας και λόγω του ιδιάζοντος καθεστώτος τις εκφέρουν ανοιχτά. Διαφαίνεται η διαφορετικότητα που υπάρχει μεταξύ των ΕΔ και μερίδας του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου για το κουρδικό ζήτημα.

Όπως επανειλημμένα έχω τονίσει, το Κουρδικό είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικό και ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο πεισματικά αρνείται να δει η τουρκική στρατιωτική ηγεσία και μερίδα του πολιτικού κόσμου, που αισθάνονται κυνηγημένοι από το φάντασμα της Συνθήκης των Σεβρών, που έμεινε στα «χαρτιά» αλλά περιόριζε σε μικρό τμήμα της Ανατολίας το τουρκικό κράτος και θεωρεί ότι οποιαδήποτε μορφή παροχής προς τους Κούρδους θα αποτελέσει την απαρχή της δημιουργίας κρατικής οντότητας, ίσως γιατί αισθάνονται τύψεις για την εξαπάτηση που έκανε ο πρόγονος τους Ατατούρκ προς τους κούρδους φυλάρχους, οι οποίοι διέθεσαν τους προσωπικούς στρατούς τους, κατά τα δύσκολα χρόνια 1919-22 και οι οποίοι πολέμησαν με πάθος κατά του Ελληνικού Στρατού, με την ελπίδα ότι θα τους παρείχε αυτονομία.

Οι εξελίξεις στην περιοχή θα επιταχυνθούν, κυρίως μετά την απομάκρυνση την ΗΠΑ από το Ιράκ και οι ΤΕΔ προσπαθούν να αναλάβουν ρόλο, έστω και με έμμεσες απειλές, ξεχνώντας ότι αυτοί αρνήθηκαν την παροχή άδειας διέλευσης στα αμερικανικά στρατεύματα ενώ αντίθετα οι Κούρδοι, μηδέ εξαιρουμένων των μελών του PKK, πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανών όχι μόνο κατά του Σαντάμ αλλά και κατά των Ισλαμιστών που υποκινούνται από το Ιράν και την Αl Qaeda.

Επειδή ο ρόλος που αποζητούν οι ΤΕΔ γα τον εαυτό τους έχει άμεση συνάρτηση με το Ισραήλ και πιθανόν να αφίσταται του ρόλου που αποζητά η κυβέρνηση, η οποία σκέφτεται πρωτίστως την επιβίωση της, εξηγεί την προσπάθεια Tούρκων αποστράτων αξκών, που εμμέσως εκφράζουν το Γενικό Επιτελείο να υποβαθμίσουν τη σημασία του αιματηρού επεισοδίου ανοικτά της Γάζας και να τονίσουν τη σημασία της διατήρησης της καλής σχέσης μεταξύ των δύο Χωρών.

Στρατής Χαραλάμπους

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP