Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

«Να ζητήσει συγνώμη», o αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας...Λαύρος κατά του Αντώνη Σαμαρά, ο άλλοτε βουλευτής της Ν.Δ.


Η επίσημη θέση του τ. βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ για την στάση που κράτησε μέχρι τώρα ο Αντ. Σαμαράς απέναντι στην μειονότητα ήταν επικριτική. Αρνήθηκε ότι διένειμε ο ίδιος τα επίμαχα φυλλάδια, αλλά αναγνώρισε ότι το ίδιο περιεχόμενο αυτών των θέσεων, φιλοξενεί στο face book στα πλαίσια του διαλόγου που έχει στο διαδίκτυο με συμπολίτες του. Ο κ. Αχμέτ φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος εμμένοντας στις θέσεις του. Δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα της συνέντευξής του: "Κυκλοφόρησε ένα κείμενο στην Τουρκική γλώσσα, που αναφέρει γύρω στα 7-8 ερωτήματα στον Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας του να ζητήσει συγνώμη από την μειονότητα. Μιλά για τους …βανδαλισμούς που ξεχάστηκαν επί υπουργίας του, για το δίκτυο 21 και τις εθνικιστικές οργανώσεις που είναι ιδρυτής λέει το ανώνυμο κείμενο, τον κ.Μητσοτάκη που εξήγγειλε την ισονομία αλλά αυτός ως υπουργός αντέδρασε, αναφέρει ότι η «Πολιτική Άνοιξη» δεν είχε κανέναν μειονοτικό υποψήφιο στο συνδυασμό της όταν πολιτεύτηκε και άλλα. Είναι κατ’ αρχήν δικό σας αυτό το κείμενο που κυκλοφόρησε;
-Εγώ κανένα κείμενο δεν κυκλοφόρησα. Στο Facebook, στο προφίλ μου, εκφέρω κατά διαστήματα τις απόψεις μου και τις μοιράζομαι με τους φίλους μου. Είναι πολιτικές εκτιμήσεις, πολιτικά σχόλια και από αυτά που αναφέρατε, κάποια από αυτά τα έχω γράψει και εγώ ο ίδιος στο Facebook.

Γράψατε δηλαδή ότι ο κ.Σαμαράς πρέπει να ζητήσει συγνώμη και για ποιο λόγο;
-Βεβαίως. Είχα πει ότι ο κ.Σαμαράς και ένας από τους βασικούς λόγους που αποχωρήσαμε από την ΝΔ ήταν ότι κινείται στο πλαίσιο της δεξιάς. Κινείται δεξιότερα των δεξιών και πιο συγκεκριμένα ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι στην περίοδο που έγιναν τα γεγονότα ήταν υπουργός Εξωτερικών και δεν τα είχε διαψεύσει και ποια ήταν η σχέση του με αυτά τα γεγονότα. Δεν λέω ότι τα έκανε αυτός ή τα υποκίνησε, αλλά έγιναν στην περίοδό του – κατά την θητεία του έγιναν αυτά τα γεγονότα όπως και στην θητεία άλλων υπουργών εξωτερικών, όπως και στην θητεία και των σημερινών γίνονται άλλα γεγονότα τα οποία οι ιστορικοί θα κρίνουν. Επίσης, οι θέσεις του Δικτύου 21 είναι γνωστές, ήταν ο άνθρωπος που έκανε το δίκτυο 21, οι θέσεις του κινούνται όχι σε φιλελεύθερη βάση, αλλά θα έλεγα σε επίπεδο ακροδεξιάς όπως και ότι όλα τα στελέχη που πλαισιώνουν το δίκτυο 21 βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα διακυβέρνησης της ΝΔ του Σαμαρά και ότι όλα αυτά εμένα προσωπικά δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Νομίζω αυτό το κείμενο κινείται στην σφαίρα της πολιτικής κριτικής και όσα ανάλογα εκφράστηκαν.
Αναφέρετε ότι το 2009 στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ήταν ο υποψήφιος εκεί στην ομιλία του, ούτε λίγο – ούτε πολύ εξομοίωσε τους λαθρομετανάστες με τους μουσουλμάνους που ζουν στην περιοχή μας;
-Όχι, τέτοιο πράγμα δεν έχω γράψει εγώ, απλώς είπα ότι στην ομιλία του το 2009, είχε αναφερθεί στα μειονοτικά ζητήματα τα οποία δεν κρίθηκαν επαρκή και ικανοποιητικά. Δηλαδή ο κ. Σαμαράς σε όλη αυτή την ιστορική του πορεία, από το 1990 έως σήμερα και με την Πολιτική Άνοιξη όπου δεν είχε καταδεχτεί τότε να βάλει υποψηφίους βουλευτές από την μειονότητα και με ένα λόγο τότε που είχε πει από ότι θυμάμαι «δεν θέλουμε», «δεν βάζω», αυτό έχει ζημιώσει και έχει στεναχωρήσει πάρα πολύ την μειονότητα και όλα αυτά δεν ξεχνιούνται. Πιστεύω ότι εκτός από το θέμα της μειονότητας, γενικά η λογική του Σαμαρά κινείται στην ακροδεξιά, δεν είναι φιλελεύθερος και κόμμα της κεντροδεξιάς όπως μάθαμε από τον Κώστα Καραμανλή και πολύ περισσότερο από τον αείμνηστο ιδρυτή μας Κωνσταντίνο Καραμανλή …
Βέβαια είναι καλοδεχούμενος στην Θράκη, να κάνει τις επαφές του, θα τον ακούσουμε, αλλά πιστεύω ότι στην μειονότητα η πορεία του αξιολογείται.
Δεν του βάζετε τρικλοποδιές δηλαδή;
-Τι θέλετε, εμείς να μην κριτικάρουμε ή να μην έχουμε πολιτικά σχόλια καθόλου; Όπως σκληρά κριτικάρουμε και το ΠΑΣΟΚ, που αυτή την στιγμή είναι αυτοί που έφεραν τα πράγματα εδώ, έτσι ακριβώς κριτικάρουμε και την ΝΔ.
Δηλαδή είναι ίδια όπως και στο κείμενο αυτά που λέτε. Δηλαδή του ζητάτε να ζητήσει συγνώμη;
-Βεβαίως… Να ζητήσει συγνώμη από την μειονότητα για όλα αυτά τα γεγονότα που έγιναν ή να εξηγήσει τουλάχιστον, γιατί δεν έβαλε υποψήφιο βουλευτή όταν ήταν στην Πολιτική Άνοιξη.
Δεν πυροδοτούν ένα κλίμα αρνητικό βασισμένο σε μια παρελθοντολογία κ.Ιλχάν αυτά τα οποία ακούγονται;
-Στην πολιτική τίποτα δεν παραγράφεται. Ούτε τα θετικά, ούτε τα αρνητικά. Έχουμε δημοκρατία στην Ελλάδα, εκφέρονται όλα, βεβαίως στο πλαίσιο της νομιμότητας και της ευπρέπειας. Πρέπει να είμαστε ευπρεπείς και να έχουμε το δικαίωμα να έχουμε την άποψη μας, να κριτικάρουμε και να κάνουμε προτάσεις και να μιλάμε, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα σ’ αυτό.
Άρα διαφωνείτε και με την κ. Μάγδα Γιαμουστάρη που λέει τον καλοδεχόμαστε, καλώς να έρθει…
-Δεν διαφωνώ καθόλου και το είπα προηγουμένως ότι είναι καλοδεχούμενος, εμείς θα τον ακούσουμε. Είναι πρόεδρος ενός μεγάλου κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα δούμε τις θέσεις του, απλώς έγιναν κάποιες υπενθυμίσεις και δια εμού και άλλων συνεργατών μου και μέσω του Facebook και άλλων εκατοντάδων ανθρώπων, εκφράστηκαν κάποιοι προβληματισμοί. Πιστεύουμε ότι αυτοί οι προβληματισμοί θα οδηγήσουν τον πρόεδρο και είναι πρώτης τάξης ευκαιρία να αναφερθεί σε αυτά τα ζητήματα για να δοθούν πειστικές απαντήσεις προς την μειονότητα στα συγκεκριμένα ζητήματα.
Ένα ζήτημα που υπάρχει και στα περισσότερα συμφωνείτε από όσο μας έχετε πει, μιλάει για τον πρώην περιφερειάρχη μας Δημήτρη Σταμάτη και λέει, όταν έγινες αρχηγός Αντώνη Σαμαρά είχες σύμβουλο τον κ.Σταμάτη που κατεδάφισε την βρύση στα Χίλια και μάλιστα εφάρμοσε το νέο ύψος για τους μιναρέδες που φτάνουν μέχρι 7,5 μέτρα. Και σ’ αυτό, διαφωνείτε και με τον κ.Σταμάτη; Ήσασταν και συνεργάτες…
-Δεν ήμασταν συνεργάτες, από πού ήμασταν συνεργάτες; Συνεργάτες με την έννοια ότι υπηρετούσε στην περιφέρεια. Στο θέμα των μιναρέδων, ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση. Εδώ και 25 χρόνια, το ύψος των μιναρέδων ρυθμιζόταν από την αρμόδια πολεοδομία Κομοτηνής, ο νόμος δίνει την δυνατότητα κατ’ εξαίρεση να δοθεί το ύψος των μιναρέδων, είναι καθαρά νομικό το ζήτημα, η πολιτική ηγεσία – το υπουργείο παιδείας, αποφάσισε με πολιτικά κριτήρια ότι δεν πρέπει το ύψος των μιναρέδων να είναι πάνω από 7,5 μέτρα, αργότερα αυτή η πρόταση του Ευριπίδη Στυλιανίδη ανακλήθηκε από τον ίδιο για δύο μιναρέδες ενώ εξακολουθεί να υφίσταται για τους άλλους μιναρέδες. Εγώ λέω, ότι στα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, όπως το καμπαναριό της εκκλησίας και άλλους, εφόσον ο νόμος δίνει την δυνατότητα κατ’ εξαίρεση να γίνεται, γιατί έπρεπε να είναι υπερυψωμένο και έπρεπε να δοθεί, άρα εφόσον υπάρχει η εμπλοκή του Σταμάτη ή κάθε υπουργού, εμείς ως πολιτικοί λέμε ότι πρέπει να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία και να δοθεί κατ’ εξαίρεση αυτή η άδεια.
Για την κατεδάφιση της βρύσης τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία…
-Εντάξει…. Βέβαια, μπορούσε το θέμα αυτό να λυθεί με άλλο τρόπο. Ξέρετε ότι μέσα σε 48 ώρες, τάχιστα, κινήθηκε η διαδικασία. Ήταν οι συνοπτικές διαδικασίες κατεδάφισης, μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα, εξάλλου ήταν μια βρύση που δεν ενοχλούσε κανέναν… Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες βρύσες στην Θράκη οι οποίες είναι αν μη τι άλλο, παράνομες. Αυτό δεν δείχνει επειδή είναι το άλλο παράνομο, να θέσουμε και το άλλο παράνομο, αλλά θα ήθελα να επιδειχτεί ο ίδιος ζήλος και εγώ πολιτικά αναζητώ γιατί δεν επιδεικνύεται ο ίδιος ζήλος σε άλλα θέματα, όπως για ανέγερση της εκκλησίας στα κτήματα της διαχειριστικής επιτροπής, το οποίο ήταν παράνομο, δεν υπάρχει άδεια, εκτός από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αν ανήκει στην διαχειριστική επιτροπή ή όχι….
Άρα εδώ κάποιοι, όσο ακούνε την κριτική, νομίζουν ότι δεν έχουμε το δικαίωμα. Εγώ θέλω να κινούμε μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Ως πολιτικός έχω κάθε ευθύνη – υποχρέωση και δικαίωμα να διερευνώ τις πιθανές αιτίες κάθε πολιτικής πράξης. Θέλω να αναγγέλλονται με σοβαρότητα και αλήθεια στον λαό.
Από ότι μου είπατε τόση ώρα, συμφωνείτε με όλα όσα υπάρχουν στο κείμενο..
-Εν μέρει, δεν έχω δει το κείμενο. Εγώ σας λέω τις δικές μου σκέψεις, δεν το έχω δει και δεν με ενδιαφέρει να σας πω την αλήθεια, εμένα με ενδιαφέρουν οι δικές μου απόψεις που τις έχω πει δημοσίως και είμαι πίσω από αυτές τις απόψεις.
Θα σας δούμε στον Αντώνη Σαμαρά;
-Όχι βέβαια. Δεν χρειάζεται να είμαι εκεί αυτοπροσώπως, θα τον ακούσουμε στην τηλεόραση, θα διαβάσουμε, δεν βρίσκω λόγο να πάω στον Αντώνη Σαμαρά, ανήκω σε άλλο κόμμα και αυτό να μην το ξεχνάμε.
Εσείς το καταδικάζετε αυτό το κείμενο με τον τρόπο που μοιράστηκε στα καφενεία, στα τζαμιά από εδώ και εκεί ή όχι;
-Εγώ το κείμενο αυτό δεν το διάβασα, μου το είπατε αλλά δεν έχω ίδια αντίληψη, τι να καταδικάσω. Μου είναι αδιάφορο. Ήρθαν εδώ ο κ. Πρωθυπουργός και μαζεύτηκαν 40-50 άτομα και έκαναν μια διαδήλωση και είπαν του κόσμου τα πράγματα στην διαδήλωση ή μοίρασαν φυλλάδια, αυτό ήταν κακό; Ήταν καταδικαστέο; Η διαμαρτυρία δεν είναι καταδικαστέα, η παράνομη βία είναι καταδικαστέα. Δεν μπορεί να ποινικοποιήσουμε την σκέψη και την διαμαρτυρία και πολιτικά».

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=67377

Read more...

ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ Θέλουν να απομονώσουν τον Σαμαρά από την μειονότητα


Με μορφή φέιγ βολάν μοιράστηκε σε καφενεία και καταστήματα μουσουλμάνων κείμενο που ανέφερε τους λόγους που πρέπει να αποστρέφεται η μειονότητα τον αρχηγό της Ν.Δ. Η Δημοκρατική Συμμαχία δεν έχει καμιά σχέση με τις ανακοινώσεις που βγήκαν, ο καθένας είναι υπεύθυνος γι’ αυτά που λέει και πράττει ανέφερε η Μάγδα Γιαμουστάρη.

Ήταν το θέμα της ημέρας η άφιξη του κ. Σαμαρά, αλλά και η διασπορά ενός κειμένου στα τουρκικά που είχε σαν στόχο να απομονώσει τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το μισό του πληθυσμού. Όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος η προσπάθεια απέτυχε και όλα τα γνωστά μειονοτικά στελέχη, υποψήφιοι δήμαρχοι πολιτευτές της μειονότητας ήταν εκεί. Παρέμβαση στην εκπομπή του ράδιο Χρόνο «πολικό ταγκό» έκανε η Μάγδα Γιαμουστάρη λέγοντας: «επειδή άκουσα τον κ. Ναλμπάντη να μιλάει για τον κ.Ιλχάν, ότι είναι μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ναι ο κ.Ιλχάν είναι μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αλλά η Δημοκρατική Συμμαχία δεν έχει καμία σχέση με τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις που έμαθα ότι βγήκαν…»

Είναι κάποιες ανυπόγραφες που μοιράστηκαν.
-Άρα δεν μπορούμε να στοχοποιούμε ένα μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος και γι’ αυτά που λέει και γι’ αυτά που πράττει, είτε είναι ο κ.Ιλχάν, είτε εγώ, είτε οποιοσδήποτε άλλος…
Τις προηγούμενες ημέρες, σε συνεντεύξεις του κ.Ιλχάν σε μειονοτικά ραδιόφωνα, ακούστηκε ότι ο κ.Σαμαράς πρέπει να ζητήσει συγνώμη από την περιοχή, ανέφερε μάλιστα συγκεκριμένους λόγους που πολλοί από αυτούς αναφέρονται σ’ αυτό το κείμενο. Προφανώς αυτός ο παραλληλισμός έγινε εκ’ μέρους του κ. Ναλμπάντη…
-Το αντιλαμβάνομαι και ξαναλέω ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος και γι’ αυτά που λέει και γι’ αυτά που πράττει και ο κ.Ιλχάν γι’ αυτά που είπε και γι’ αυτά που πράττει, αλλά και ο κ. Σαμαράς γι’ αυτά που είπε.
Ας μη ξεχνάμε λίγο και την φερτή ύλη στις κομματικές εκλογές και γι’ αυτά που πράττει και μάλιστα θα μου επιτρέψετε να μιλήσω και για το θέμα της συγνώμης. Αν συγνώμη σημαίνει κριτική, ας την κάνουμε επιτέλους όλοι και τέλος.
Όσον αφορά στην άφιξη εδώ, του τρίτου στην πολιτική ιεραρχία, όπως είπε ο κ. Ναλμπάντης, του κ. Σαμαρά, εγώ εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας και ως υπεύθυνη τύπου πραγματικά τον καλωσορίζω, η Δημοκρατία μας έχει ανάγκη από διάλογο, θεωρώ ότι προσφέρει ο ερχομός του κ. Σαμαρά στην ακριτική Θράκη και ας άργησε, απαιτεί διάλογο η δημοκρατία, δεν απαιτεί φοβικά σύνδρομα και συνομοσιολογίες και στοχοποιήσεις και θεωρώ ότι αυτά όλα προσθέτουν στην δημοκρατία μας. Όμως, να μην εμπλέκουμε κόμματα και κινήματα όπως η Δημοκρατική Συμμαχία σε πράγματα για τα οποία δεν ευθύνεται.
Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι ένα ανοιχτό κίνημα, ένα ανοιχτό κόμμα που λέει τις αλήθειες, πιστεύει στην συνεργασία και στην συναίνεση, έχει κληθεί όπως θεωρώ ότι και η μειονότητα έχει την δική της κρίση και γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι πρέπει να κάνει, ας τους αφήσουμε να έχουν και αυτοί τις απόψεις τους.
Εσείς σε τέτοιες επιστολές και τέτοιες απόψεις που ακούστηκαν, διαφωνείτε και καταδικάζετε αυτά από όπου κι αν προέρχονται;
-Τα γεγονότα δεν παύουν να είναι γεγονότα. Από εκεί και μετά ποτέ δεν θα με δείτε, την Δημοκρατική Συμμαχία δεν θα την δείτε να τηρεί τα άκρα. Τα γεγονότα είναι γεγονότα. Ο καθένας ευθύνεται και γι’ αυτά που πράττει, αλλά και γι’ αυτά που λέει. Από την Δημοκρατική Συμμαχία δεν βγήκε αυτό το κείμενο, δεν είναι δηλώσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας, όπως σας είπα, πιστεύω ακράδαντα στην ελευθερία της γνώμης, της άποψης και στην υπεύθυνότητα, όπως θεωρώ ότι είναι ευκαιρία και για την Θράκη μας, αλλά και για όλο το πολιτικό σύστημα να υπάρξει συναίνεση.
Να υπάρξει συνεργασία, να υπάρξει εθνική συνεννόηση, εγώ αυτό περιμένω να ακούσω από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να βγει η χώρα από την κρίση. Όλα τα άλλα είναι παραπολιτικά».

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=67378

Read more...

Ετοιμάζονται για Τουρκικό Πανεπιστήμιο στη Θράκη!


Έκλεισε και η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης, η οποία διοχέτευε με εκπαιδευτικό προσωπικό τα μειονοτικά μουσουλμανικά σχολεία της Θράκης. Βέβαια, το κλείσιμο της Ακαδημίας ήταν θεμιτό, αφού η ύπαρξή της δημιουργούσε μείζον θέμα για την ίδια την Παιδεία και την ισότητα στην παροχή της προς τα Ελληνόπουλα.

Όμως, το κλείσιμο της ΕΠΑΘ επιζητούσε διακαώς και η Άγκυρα μέσω της φερεφώνων της στην Θράκη. Και οι τουρκοτσολιάδες υποπρακτορίσκοι δεν επεδίωκαν το κλείσιμο της ΕΠΑΘ για να απαιτήσουν την εκπαίδευση των μειονοτικών εκπαιδευτικών μέσα από τα Παιδαγωγικά ΑΕΙ της χώρας. Απλά ζητούσαν (χωρίς να προβάλουν κάποια πρόταση) να κλείσει η ΕΠΑΘ! Και η κυβέρνηση Παπανδρέου, που δεν χαλάει χατήρια στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και στα μίσθαρνά του, έκλεισε την σχολή...

Τώρα, όμως, οι άκρως προβλεπόμενοι υποπρακτορίσκοι αρχίζουν να ψελλίζουν... διάφορα. Εμείς, είχαμε καταδείξει - αποκαλύψει τον σκοπό που επιδιώκει η Άγκυρα, όταν γράψαμε προ έτους, για την αναζήτηση χώρου στην Κομοτηνή που θα μπορεί φιλοξενήσει Τουρκικό Πανεπιστήμιο!!! Και σε αυτό ακριβώς σκοπεύουν και οι διάσπαρτες μισόλογες δηλώσεις των ανθρώπων της Άγκυρας. Αυτό προσπαθούν να προωθήσουν μεθοδικά (βλέπετε, πάντα υπάρχει και ο φόβος να έρθουν τα πάνω-κάτω με λάθος χειρισμούς) στην κοινωνία της Θράκης, την ανάγκη δημιουργίας Τουρκικού Πανεπιστημίου.

Επειδή είναι θέμα λίγου -πλέον- χρόνου να τεθεί το ζήτημα στην κυβέρνηση, μέσω αίτησης των μουσουλμάνων της Θράκης, εμείς σήμερα θα τολμήσουμε να αποκαλύψουμε το "επόμενο βήμα" της Άγκυρας, η οποία θα ζητήσει την δημιουργία Τουρκικού Πανεπιστημίου Θράκης ως επένδυση τούρκων επιχειρηματιών (αν και το προσδοκώμενο για την παρέα του Νταβούτογλου είναι να γίνει τουρκικό πανεπιστήμιο με Ελληνικά χρήματα...). Και την επιχειρηματική αυτή πρόταση δεν θα μπορεί να την αρνηθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου, εάν οι τούρκοι "επιχειρηματίες" εμφανίσουν και ιδιόκτητο χώρο όπου θα γίνουν οι εγκαταστάσεις...

Στο δρόμο προς την Κοσοβοποήση της Θράκης, λοιπόν, διαβάζουμε στην εφημερίδα "Χρόνος" της Κομοτηνής, την ομιλία του Αχμέτ Χατζηοσμάν στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων:
Ο βουλευτής Ροδόπης στη συζήτηση νομοσχεδίου, που περιελάμβανε διάταξη για κατάργηση της ακαδημίας, ζήτησε να μάθει τι μέλλει γενέσθαι, αφού, όπως τόνισε: «όσο σημαντική είναι η κατάργησή της, άλλο τόσο σημαντικό είναι το καθεστώς που θα ακολουθήσει».

Υπεύθυνη για πολλά αρνητικά στο χώρο της μειονοτικής εκπαίδευσης ήταν η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν. Την πεποίθησή του αυτή ο κ. Χατζηοσμάν την εξέφρασε κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στη διαρκή επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «Θεσμικό πλαίσιο των πρότυπων πειραματικών σχολείων, ίδρυση ινστιτούτου εκπαιδευτικής πολιτικής, οργάνωση του ινστιτούτου τεχνολογίας υπολογιστών και εκδόσεων «Διόφαντος» και λοιπές διατάξεις».

Αν και ο βουλευτής δεν είναι μέλος της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων, μίλησε ως μέλος της μειονότητας και βουλευτής Ροδόπης, εξηγώντας ότι ο λόγος που παρέστη στην επιτροπή αφορά μία διάταξη του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα, την παράγραφο 9 του άρθρου 59 για την κατάργηση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Ο κ. Χατζηοσμάν στην ομιλία του έκανε λόγο: «για μία διάταξη με μέγιστη σπουδαιότητα για εμάς, τα μέλη της μειονότητας στη Θράκη. Ενδεχομένως από την Αθήνα να μην μπορεί κάποιος να βιώσει στις πραγματικές του διαστάσεις το μέγεθος ενός προβλήματος, αλλά εμείς στη Θράκη είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ε.Π.Α.Θ. ευθυνόταν για πολλά αρνητικά στο χώρο της μειονοτικής εκπαίδευσης, όπως το ιδιαίτερα χαμηλό μορφωτικό επίπεδο του μειονοτικού πληθυσμού.
Εμείς, τα μέλη της μειονότητας, ζητούσαμε την κατάργηση της ακαδημίας από την πρώτη κιόλας μέρα της λειτουργίας της, τα τελευταία 43 χρόνια δηλαδή. Το σκεπτικό για την ίδρυση της Ε.Π.Α.Θ. ήταν τελείως λανθασμένο, στηριζόταν σε πολιτικές διάκρισης και ελέγχου, πολιτικές που ανήκουν στο παρελθόν. Η λειτουργία της δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυσε, προκάλεσε ανεπανόρθωτα πλήγματα στη μειονοτική εκπαίδευση, η προσφορά της ήταν μηδαμινή, η κατάργησή της η μόνη λύση και λύτρωση, πρωτίστως για τους μαθητές, για την ποιότητα της εκπαίδευσης, για τους δασκάλους και τους γονείς.

Πρόκειται για ένα χουντικό κατασκεύασμα, ένα κατάλοιπο της επταετίας, που έπρεπε να εξαλειφθεί. Με αυτή τη λογική ιδρύθηκε η Ε.Π.Α.Θ. επί Χούντας και δυστυχώς, ήταν μία πολιτική που κληρονομήσαμε από ένα απολυταρχικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς.
Αυτό λοιπόν που δεν κατάφερε να κάνει καμία κυβέρνηση τα τελευταία 42 χρόνια, το πέτυχε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και επιτρέψτε μου να αναφερθώ προσωπικά στον πρωθυπουργό γιατί ο ίδιος το εξήγγειλε και το υλοποίησε. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι όλες οι θετικές για τη μειονότητα πολιτικές συνδέονται με κάποιο τρόπο με το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου. Δε θέλω να μειώσω το ρόλο του υπουργείου. Φυσικά, αυτή η διάταξη φέρει την υπογραφή της κυρίας υπουργού και της το αναγνωρίζουμε.

Ο λόγος της παρέμβασής μου είναι να στρέψω τα βλέμματα όλων στο επόμενο βήμα. Τι μέλλει γενέσθαι μετά την κατάργηση της Ε.Π.Α.Θ.; Όσο σημαντική είναι η κατάργησή της, άλλο τόσο σημαντικό είναι το καθεστώς που θα ακολουθήσει. Για αυτό παρακαλώ να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τον σχεδιασμό της σχολής που θα αντικαταστήσει την Ε.Π.Α.Θ., να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, να τοποθετηθούν τα μέλη της μειονότητας γιατί εμάς αφορά και να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Κι εσείς κύριοι και κυρίες συνάδελφοι, θέλω να είστε ευαισθητοποιημένοι σε αυτό το ζήτημα. Όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η εκπαίδευση είναι δικαίωμα και μάλιστα, δικαίωμα που πρέπει να παρέχουμε στον κάθε πολίτη του κόσμου και να το προστατεύουμε. Έχουμε όλοι ευθύνη γι’ αυτό. Κι επειδή όπως ανέφερα κατά το παρελθόν εφαρμοζόταν πολιτικές διάκρισης εις βάρος των μελών της μειονότητας, ας προσπαθήσουμε να διορθώσουμε αυτές τις πληγές του παρελθόντος και να παρέχουμε ίση πρόσβαση σε μία ποιοτική εκπαίδευση, τόσο στους μικρούς μαθητές, όσο και στους αποφοίτους της μειονότητας.
Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης θα ανοίξουν μία νέα σελίδα στη μειονοτική εκπαίδευση και πραγματικά, ας είναι αυτή τη φορά προς όφελος της Παιδείας, προς όφελος των μαθητών», κατέληξε στην ομιλία του ο Αχμέτ Χατζηοσμάν.

Αυτά δεν τα λέει όμως μόνο ο κύριος Χατζηοσμάν. Αυτά και άλλα πολλά έχουν αρχίσει να λέγονται από την επόμενη ημέρα κλεισίματος της ΕΠΑΘ. Και η κυβέρνηση κωφεύει...

Αλήθεια, κύριε Πεταλωτή, δεν έχετε επιβάλει ακόμη καμία διοικητική τιμωρία στο ΑΠΕ σε εκείνους που αναφέρθηκαν προ 10ημέρου (περίπου) στην Κομοτηνή, γράφοντάς την "Γκιουμουλτζίνα"; Και αν δεν το ξέρετε, κύριε Πεταλωτή, η αναφορά αυτή είναι στην τουρκική γλώσσα!!! Αλήθεια, έχετε δώσει τέτοια εντολή στο ΑΠΕ, στο οποίο είστε πολιτικός προϊστάμενος; Αναγνωρίζετε κι εσείς την πόλη σας με το τουρκικό της όνομα;

Κωνσταντίνος


http://kostasxan.blogspot.com/2011/04/blog-post_8252.html

Read more...

Κατασχέθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εφημερίδων Γκιουντέμ και Μιλλέτ


Την άμεση πληρωμή στη Χαρά Νικοπούλου 20.000 ευρώ από την εφημερίδα Γκιουντέμ και 30.000 ευρώ από την Μιλλέτ, αποφάσισε το πρωτοδικείο μετά την καταδίκη των δύο εφημερίδων από το δικαστήριο, το οποίο επέβαλε την πληρωμή του συνολικού ποσού των 150 χιλ ευρώ στην εφημερίδα Γκιουντέμ και 120 χιλ. ευρώ στην εφημερίδα Μιλλέτ.

Ήδη ο δικηγόρος της Χαράς Νικοπούλου υπέβαλε τα έγγραφα κατάσχεσης μπλοκάροντας τους λογαριασμούς των δύο εφημερίδων στις τράπεζες Ζιραάτ και Εθνική. Τις προηγούμενες μέρες ο δικηγόρος της Χαράς Νικοπούλου είχε κοινοποιήσει και στις δύο εφημερίδες πως ζητά την πληρωμή αυτών των χρημάτων, αναφέροντας πως σε περίπτωση μη πληρωμής θα προέβαινε σε πράξεις κατάσχεσης.

Έτσι κατασχέθηκαν οι λογαριασμοί των Χουλιά Εμίν και Τζεμίλ Καμπζά από την Γκιουντέμ και οι λογαριασμοί των Τζενγκίζ Ομέρ και Μπιλάλ Μπουντούρ από την Μιλλέτ. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι οι διαδικασίες κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων των δημοσιογράφων των εφημερίδων Γκιουντέμ και Μιλλέτ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Η ελληνική πολιτεία δείχνει την ευαισθησία της στους μουσουλμάνους της Θράκης


Πριν από τέσσερα χρόνια το 2007 οι κάτοικοι του χωριού Σμίνθη της Θράκης ξεκίνησαν να κάνουν επισκευές μικρής κλίμακας στο τέμενος του οικισμού. Τελικά όπως αποδείχτηκε προχώρησαν σε πλήρη ανακατασκευή του τεμένους (κρατώντας μόνο το μιναρέ) χωρίς όμως να έχουν λάβει την σχετική άδεια από την Πολεοδομία για τις νέες εργασίες και για ανακατασκευή.

Το γεγονός αυτό το κατήγγειλαν μουσουλμάνοι -σύμφωνα με τους κατοίκους- από άλλα χωριά και έτσι οι εργασίες διεκόπησαν. Το ζήτημα εξετάστηκε από την Πολεοδομία της Νομαρχίας Ξάνθης η οποία επέβαλε αρχικό πρόστιμο της τάξης των 340.000 ευρώ, το οποίο με τις προσαυξήσεις και το πρόστιμο διατήρησης έχει φτάσει τα 700.00 ευρώ. Αμφίβολα ένα πρόστιμο σαν και αυτό ήταν πέρα από τις δυνατότητες των κατοίκων του χωριού.

Όμως σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Αζινλίκτσα η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου υπέγραψε πρόσφατα τα απαραίτητα έγγραφα για την άδεια της επέκτασης του τεμένους και κατήργησε το αστρονομικό πρόστιμο που επιβλήθηκε στην διαχειριστική επιτροπή του τζαμιού.

Με τον τρόπο αυτό σύμφωνα με αυτά που αναφέρει το περιοδικό Αζινλίκτσα λύθηκε το πρόβλημα των κατοίκων της Σμίνθης. Το ερώτημα που προκύπτει από την παραπάνω είδηση εαν και εφόσον αυτή ισχύει είναι κατά πόσο η απόφαση της υπουργού είναι σύμφωνη με τον Νόμο και αν δημιουργεί νομικό προηγούμενο για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, καθότι εκτός όμως από το μουσουλμανικό τέμενος της Σμίνθης, ένας άλλος λατρευτικός χώρος αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα με την Πολεοδομία.

Ο χώρος αυτός είναι το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου στο μετόχι της μονής Βατοπεδίου στο Πόρτο Λάγος όπου εκεί η πολεοδομία Ξάνθης επέβαλλε πρόστιμο 140.000 ευρώ. Ελπίζουμε η κυρία υπουργός να εξετάσει και αυτήν την περίπτωση διότι διαφορετικά όπως φαίνεται θα πρέπει να ασπαστούμε άλλα θρησκευτικά δόγματα για τα οποία υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία κατά τα φαινόμενα από την παρούσα κυβέρνηση.

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=19204&Itemid=86

Read more...

Εργένεγκον εναντίον Ερντογάν και στις κάλπες του Ιουνίου


Δυο μήνες έχουν απομείνει για τις εθνικές εκλογές στην Τουρκία και όλα τα κόμματα ανακοίνωσαν τις λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές. Στην Τουρκία, δεν ισχύει το σύστημα "σταυρού", αλλά οι βουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης τους στις λίστες. Εντύπωση προκάλεσε πάντως πως τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικάνικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κομμα Εθνικιστικής Δράσης(ΜΗP), έθεσαν τρεις απο τους κατηγορούμενους της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν επικεφαλείς στις λίστες τους, καθιστώντας τους εκλόγιμους!

Ουσιαστικά, έστειλαν μήνυμα οτι δεν συμφωνούν με τις δικαστικές εξελίξεις και οι υποψήφιοι, οι οποίοι κατηγορούνται για συνωμοσία κατά της τουρκικής κυβέρνηση, σε περίπτωση που εκλεγούν, θα αποφυλακιστούν λόγω της βουλευτικής ασυλίας.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδα Τζουμχουριέτ Μουσταφά Μπαλμπάι, κατηγορείται ότι υπήρξε ένας από τους εγκεφάλους του δικτύου Εργκένεκον, βρίσκεται στη δεύτερη εκλόγιμη θέση στη λίστα του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Σμύρνη, όπως και ο πανεπιστημιακός Μεχμέτ Χαμπέραλ.

Ο στρατηγός Ενγκίν Αλάν o οποίος κατηγορείται κι αυτός για συμμετοχή στην Εργκενεκόν , γνωστός για το ρόλο του στη σύλληψη το 1999 στην Κένυα του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είναι επίσης υποψήφιος με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης.

Έχουν θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητοι βουλευτές και ο απόστρατος στρατηγός Τσετίν Ντογκάν, ο οποίος κατηγορείται ως ο εγκέφαλος απόπειρας πραξικοπήματος κατα της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003, ο δημοσιογράφος Τουντσάι Οζκάν που κατηγορείται ως μέλος της Εργκενεκόν , και ο διοικητής της αστυνομίας Χανεφί Αβτσί, ο οποίος φυλακίστηκε μετά τη δημοσίευση βιβλίου, στο οποίο κατηγορεί αστυνομικούς ισλαμιστικού προσανατολισμού ότι κατασκεύασαν αποδείξεις συνωμοσίας.

Στις λίστες υποψηφίων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) παρατηρείται οτι ο Ερντογάν επιδιώκει την ανανέωση, γι'αυτό οι 167 απο τους 333 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, δεν βρίσκονται στις λίστες των υποψηφίων. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο παρατηρείται επίσης, οτι ο τούρκος πρωθυπουργος διέγραψε πολλά ονόματα που ανήκουν στο περιβάλλον του τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Παρατηρείται επίσης, η αύξηση των γυναικών στις λίστες των τριών κομμάτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal τα το AKP, το CHP και το MHPö έχουν στις λίστες τους 255 γυναίκες απο τις οποίες τουλάχιστον οι 100 είναι σε εκλόγιμες θέσεις. Σήμερα στο τουρκικό Κοινοβούλιο υπάρχουν 48 γυναίκες βουλευτές.

Aνάμεσα στους υποψήφιους βουλευτές για το κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι και μία μαντίλοφορούσα, παρά τους κανονισμούς για απαγόρευση θρησκευτικών ενδυμάτων. Η Γκιουλντερέν Γκιούλτεκιν , θα υποψήφια με το AKP στην Αττάλεια, όμως δεν βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση.

Στις εκλογές της 12ης Ιουνίου θεωρείται σίγουρη η νικη του AKP όπως και η αυτοδυναμία του. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Ερντογάν, αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό γύρω στο 45%, ενώ το ποσοστό του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αναμένεται να σημειώσει άνοδο από τις προηγούμενες εκλογές και να φτάσει το 30%. Στις εκλογές του Ιουλίου του 2007, το AKP είχε λάβει το 47% των ψήφων.

http://kostasxan.blogspot.com/2011/04/blog-post_4500.html

Read more...

Η Τουρκία επιδιώκει διεθνοποίηση των θαλασσίων διεκδικήσεων


Γράφει ο Χρήστος Ιακώβου Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)

Στις 28 Φεβρουαρίου 2011, η Τουρκία προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για υποθαλάσσιες έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Τουρκίας, μεταξύ Κύπρου και Καστελλορίζου, ορισμένα εκ των οποίων ευρίσκονται εντός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) της Κυπριακής και Ελληνικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) ισχυρίζεται ότι κατέχει, από του Τουρκικό κράτος, άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων σε 11 οικόπεδα στην Α. Μεσόγειο. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζει ένα οικόπεδο πλησίον των βορειοδυτικών ακτών της Κύπρου, το οποίο ονομάζει «4321», και καλεί διεθνείς συνεργάτες για να το εξερευνήσουν και να το εκμεταλλευτούν, προσφέροντας μάλιστα το 50% της συνεκμετάλλευσης.

Ο στόχος της τουρκικής τακτικής είναι ευδιάκριτος. Αφού απέτρεψε την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ, μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, προχωρεί τώρα στο επόμενο βήμα που είναι η διεθνοποίηση των θαλασσίων διεκδικήσεων στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελλορίζου, μέσω της προσπάθειας εμπλοκής διεθνών πετρελαϊκών εταιριών.

Η απουσία συμφωνίας, μεταξύ Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας, για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δημιουργεί μία γκρίζα ζώνη με ορατό το ενδεχόμενο αυτό το κενό να καλυφθεί από μία συμφωνία καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Προ της παραιτήσεως του Χόσνι Μουμπάρακ, η Αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πάνω σε αυτό το θέμα αποδεχόμενη, εκ των πραγμάτων ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα. Αυτή η πιθανότητα, σε περίπτωση που εξελιχθεί σε γεγονός θα έχει ως συνέπεια, εκτός από την απώλεια του φυσικού πλούτου νοτίως του Καστελλορίζου και ανατολικώς της Κρήτης, να αποτελέσει την αλυσίδα αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, που είναι άλλωστε πάγια στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας.

Για την Ελλάδα το πρόβλημα του Αιγαίου περιορίζεται στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, δηλαδή στο δικαίωμα εκμετάλλευσης του βυθού και του υπεδάφους του στο θαλάσσιο χώρο πέρα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και η διαδικασία που προτείνει είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία επιδιώκει πολιτική λύση, δηλαδή στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας πέρα από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τη διμερή διαπραγμάτευση. Το κομβικό σημείο της Τουρκικής διεκδίκησης είναι ο ισχυρισμός ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου η οριοθέτησή της θα πρέπει να γίνει με βάση τη μέση γραμμή από βορρά προς νότο, μεταξύ τουρκικών παραλίων και των παραλίων της ηπειρωτικής Ελλάδος. Σε περίπτωση υιοθέτησης αυτής της λύσης συνεπάγεται ότι τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα περιβάλλονται από τουρκική υφαλοκρηπίδα με τις όποιες συνέπειες για την ασφάλειά τους. Επιπλέον, τέτοια εξέλιξη δημιουργεί ένα ντόμινο τουρκικών διεκδικήσεων, όπως χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος και αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή μεταξύ Καστελλορίζου και Κύπρου, ο βραχυπρόθεσμος τακτικός στόχος της Τουρκίας είναι να αναγκάσει την Ελλάδα να αναδιπλώνεται για να δείξει τη θέση της για τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας. Ο λόγος είναι απλός. Η Τουρκία έχει ήδη οριοθετήσει αυθαίρετα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη την οποία διεκδικεί μεταξύ Καστελλορίζου και Κύπρου καθώς επίσης έχει ορίσει επί χάρτου τρεις περιοχές έρευνας για την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ).

Μακροπρόθεσμα, η Άγκυρα επιχειρεί να εξασφαλίσει δύο τακτικά σημεία που θα τις επιτρέψουν να προχωρήσει σε υλοποίηση του στρατηγικού της στόχου: α) την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της ύπαρξης περισσοτέρων της μίας διαφορών στο Αιγαίο, β) την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της ύπαρξης γκρίζων ζωνών και συγκατάθεσής της για παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο ν’ αποφανθεί για την κυριαρχία σε δεκάδες νησιά και βραχονησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του Καστελορίζου.

Το βασικό επιχείρημα της Άγκυρας παραπέμπει στο σύνδρομο της Συνθήκης των Σεβρών ότι δηλαδή στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι να εγκλωβίσει την Τουρκία στα δικά της χωρικά ύδατα ούτως ώστε να ελέγξει τα τρία βασικά λιμάνια της Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Μερσίνα) καθώς επίσης και τις ναυτικές οδούς που εξασφαλίζουν τη διασύνδεση της Τουρκίας με τον κόσμο και κατ’ επέκταση να μετατρέψει την Τουρκία σε κράτος ξηράς, όπως επεχείρησαν οι δυτικές δυνάμεις με τη Συνθήκη των Σεβρών. Για τη δε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Κύπρου, η Τουρκία φοβάται ότι αν Αθήνα και Λευκωσία επιβάλουν ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται εντός του τομέα θαλασσίων αρμοδιοτήτων των χωρών - μελών της Ε. Ε., τότε με τον τρόπο αυτό θα παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της σχετικά με τις οικονομικές ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνεπώς, είναι στρατηγικής σημασίας να γίνει συντονισμός διπλωματικών ενεργειών, στη βάση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θαλάσσης (1982), μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των δύο κρατών να έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Επομένως είναι σημαντικό, η Ελλάδα να εγκαταλείψει το απηρχαιωμένο αίτημα για καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και να υιοθετήσει αυτό που εισήγαγε η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θαλάσσης, δηλαδή να προχωρήσει απευθείας σε καθορισμό ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Κατά αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η θέση της Ελλάδος για τις Ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο καθώς επίσης θα ενισχυθεί και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχει δώσει άδεια έρευνας πετρελαίων σε διεθνείς εταιρίες στην ΑΟΖ.

Read more...

ΣΧΕΣΕΙΣ ΦΕΤΟΥΛΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ ΚΑΙ …ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ


H κοινότητα του Γκιουλέν τους βρίσκει και η ΜΙΤ τους κάνει πράκτορες. Η είδηση που δημοσίευσε το πρακτορείο Φιράτ στρέφει ξανά τα βλέμματα στους φορείς της ¨κοινότητας¨. Σε εντυπωσιακές ομολογίες προέβη ο Φειζουλάχ Τουντζ, ο οποίος ενώ σπούδαζε στο πανεπιστήμιο, τον έκανε πράκτορα η ΜΙΤ, πήγε στη σχολή αστυνομικών στο Ερζερούμ και από εκεί εστάλη σαν πράκτορας στο βουνό.

Σημαντικές ομολογίες σχετικά με πως επιδιώκεται κάποιοι από τους Κούρδους νέους να γίνουν πράκτορες, έκανε ο καταγόμενος από το Μουραντιέ της πόλης Βαν Φειζουλάχ Τουντζ. Εντυπωσιακά αυτά που αναφέρει σχετικά με την συνεργασία των σχολείων, φροντιστηρίων και εστιών της κοινότητας Γκιουλέν με την αστυνομία και την ΜΙΤ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΖΑΜΑΝ
O Τουντς περιέγραψε ότι όταν ήταν στην 1η λυκείου και πήρε υψηλούς βαθμούς του ήρθε ένα ως βραβείο ένα δέμα-σετ προετοιμασίας για τα πανεπιστήμια από τις εκδόσεις Ζιρβέ. Με βάση τα λεγόμενα του Τουντς μέσα στο δέμα υπήρχε ένα γράμμα, στο οποίο αναφερόταν πως για καλύτερα αποτελέσματα δινόταν ένα τηλεφωνικό νούμερο. Όταν ο Τουντς πήρε αυτό το νούμερο –σημείο καμπής για τη ζωή του- άτομο ονόματι Ζακίρ Καραγιέλ του πρότεινε να συναντηθούνε στα γραφεία της εφημερίδας Ζαμάν. Περιγράφει ακολούθως : ¨Πήγα στο ραντεβού. Γνωρίστηκα με τον Καραγιέλ. Ήμουν στην ίδια τάξη με τον διανομέα της Ζαμάν. Από εκείνον είχε πάρει τις πληροφορίες του για εμένα. Η οικογένεια μου είχε κάποια προβλήματα, και αυτά οι συμμαθητές μου τα ξέρανε. Ο Ζακίρ μου πρότεινε να μείνω δωρεάν στην μαθητική εστία Σαχικά. Αρνήθηκα την πρόταση του. Επί μακρόν συζητήσαμε. Έλεγε πως οι Κούρδοι είναι αμόρφωτοι, δεν διαβάζουν και για αυτό έχουν μείνει πίσω, και πως εγώ θα έπρεπε να διαβάζω και να υπηρετήσω¨.
Μετά από εκείνη την συνάντηση που άλλαξε τη ζωή του όπως λέει ο Τουντς, συναντάται συχνά πλέον με τον ¨Ζακίρ Χότζα¨.
ΣΤΕΝΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΧΟΥΣΕΙΝ ΤΣΕΛΙΚ
Όταν το φθινόπωρο του 1998 μπαίνει στην σχολή των Ηλεκτρολόγων μηχανικών του πανεπιστημίου της πόλης Βαν, πάλι με την μεσολάβηση του Ζακίρ Χοτζά αρχίζει να μένει στο ίδιο σπίτι με τους Ζακάν Σολμάζ και Νουρ Γιαβουζέρ που δούλευαν ως λογιστές στο -γνωστό για την εγγύτητα του στην κοινότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν- ιδιωτικό δημοτικό Πλάτανος. Ο Τουντς ανέφερε πως ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου δημοτικού είναι στενός φίλος του Χουσείν Τσελίκ (επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΠ).
Ο Τουντς κατά το έτος 1999 μετείχε στην νεολαία του HADEP (κουρδικό κόμμα) και μοίραζε εφημερίδες, όταν προειδοποιήθηκε από τον Ακίρ Χότζα : ¨Υπήρχε ένα καφέ όπου έπαιρνα το πρωινό μου κάθε πρωί. Μια μέρα ενώ έπαιρνα το πρωινό μου ήρθαν δίπλα μου ο Ζακίρ και ο Μουράτ. Τον Μουράτ τον έβλεπα για πρώτη φορά. Δεν ρώτησα ποιος ήταν. Για κάποιο διάστημα ήμουν έξω από την πόλη Βαν. Μια μέρα όταν γύρισα συνάντησα τον Μουράτ στο μάρκετ και φορούσε ρούχα αστυνομικού ¨.
ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Ο Τουντς μαθαίνει ότι ο Μουράτ είναι αστυνομικός και πηγαίνει στο σπίτι του όπου συναντούνται μερικές φορές. Ο Μουράτ του λέει πως αν παραιτηθεί από το HADEP θα τον βοηθήσει. Μόλις ο Τουντς παραιτείται από το HADEP ο Μουράτ του δίνει έναν φάκελο. ¨Μέσα στο φάκελο υπήρχαν έγγραφα υποβολής για την σχολή αστυνομίας. Καθώς αυτή ήταν και η επιθυμία του πατέρα μου υπέβαλα τα έγγραφα. Ήταν οι αρχές του 2001. Περνώντας τα τρία στάδια των εξετάσεων έγινα φοιτητής στην αστυνομική σχολή του Ερζερούμ. Δεν ήταν όμως δική μου επιτυχία, αλλά αποτέλεσμα των κινήσεων του Μουράτ. Φαίνεται ήταν ένας αξιωματικός με επιρροή.¨
Στην σχολή εκπαιδεύτηκε ξεχωριστά από τους άλλους φοιτητές, με ψεύτικη ταυτότητα με άλλα 8 άτομα μαζί. Ένας ένας σε σύντομα διαστήματα ¨διώχνονται¨ από τη σχολή. Ο Τουντς λέει πως αυτό ήταν μια κίνηση τακτικής και πως μετά το διώξιμο από την σχολή αρχίζει να υπηρετεί δίπλα στον Ζακίρ με άλλα δύο άτομα που δεν τα γνώριζε.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΜΠΕΪΚΟΖ
Ο Τουντς αναφέρει πως η ΜΙΤ, η JİTEM, οι Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και οι ΤΕΜ ακολουθούνε διαφορετικούς τρόπους εκπαίδευσης, πως οι χώροι εκπαίδευσης τους καθορίζονται ανάλογα με τα καθήκοντα που θα αναλάβουν και τον τόπο όπου θα υπηρετήσουν, πως η εκπαίδευση ασκείται παράλληλα με τα καθήκοντα, και πως πλην της στρατιωτικής εκπαίδευσης, οι άλλες εκπαιδεύσεις γίνονται σε σχολεία, νοσοκομεία ή και ιδιωτικούς χώρους. Ο Τουντς λέει πως η πρώτη αποστολή που ανέλαβε ήταν να συγκεντρώσει πληροφορίες για για την κλωστοϋφαντουργία Αλτούνγιλντίζ στην Κωνσταντινούπολη που είχε σχέσεις με την Αλκάιντα και να μαζέψει πληροφορίες για τους εργαζόμενους εκεί. Λέει : ¨Σε δύο μήνες μάζεψα τις πληροφορίες και μετά εξαφανίστηκα από εκεί. Τηλεφώνησα στο νούμερο που μου είχε δώσει ο Ζακίρ. Του είπα την κωδική φράση ¨έχετε χαιρετίσματα από τον δάσκαλο σας¨ και του έστειλα με ταχυδρομείο τις πληροφορίες. 2 μέρες μετά το άτομο με το οποίο είχα μιλήσει μου είπε πως έπρεπε να δώ τον Ουισάλ από τα κεντρικά. Πήγα και τον είδα. Πήγαμε μαζί για εκπαίδευση στα όπλα στο Μπεικόζ. Σε μια δασώδη περιοχή εκπαιδευτήκαμε 12 μέρες στα Καρνάς και στα Καλάσνικοφ¨
¨ΘΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΕΙΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ¨
Μετά την εκπαίδευση στα όπλα ζητείται από τον Τουντς να επιστρέψει στην πόλη Βαν. Στη Βαν τον υποδέχεται αξιωματικός της αστυνομίας ονόματι Ερντίντς και τον πάει στον ξενώνα της αστυνομίας. Του ζητείται να εργαστεί για το DEHAP (κουρδικό κόμμα) και να ενταχθεί σε παράνομες δραστηριότητες. Του λένε πως «Θα εκπαιδευτείς στην υγεία και θα βγεις στο βουνό¨ και εντάσσεται στις νεολαιίστικες ομάδες. Ο Τουντς αναφέρει πως για να διευκολυνθεί έκαψε και ένα αστυνομικό όχημα και πως τότε συλλαμβάνεται από αστυνομικούς. Την άλλη μέρα αφήνεται ελεύθερος για να μην συναντηθεί με αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Από την μια εντάσσεται στις δραστηριότητες του DEHAP και από την άλλη δύο μέρες την εβδομάδα εκπαιδεύεται σε θέματα υγείας. Περιγράφει πως εκπαιδεύτηκε από ομάδα 4 ατόμων στην αφαίρεση σφαίρας, θραυσμάτων, πως γίνονται οι επεμβάσεις, τα ράμματα, σχετικά με τις λοιμώξεις, το πεπτικό σύστημα και τις θεραπείες σχετικά με τα κατάγματα και τις εξαρθρώσεις.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΖΑΚΙΡ ΧΟΤΖΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΟΡΟΠΟΙΗΣΗ
Ο Τουντς αναφέρει πως σημαντικό ρόλο στην πρακτοροποίηση του, έπαιξε ο Ζακίρ Χότζα που τον είδε τελευταία φορά την άνοιξη του 2002, όταν του είπε πως δεν θα συναντιόνταν ξανά και πως θα πήγαινε στο Μπαγκλαντές. Αναφέρει σχετικά : ¨Δουλεύαμε σαν μια μονάδα μαζί με τους αστυνομικούς Ερντίντς και Μουράτ. Ο Ερντίντς μου είπε πως πλέον έπρεπε να ενταχθώ (στο ΠΚΚ) αλλά πριν να φύγω μου ζήτησε να διαβάσω μέρη της υπεράσπισης του Οτζαλάν στο ΕΔΑΔ. Επίσης μέσα στο φάκελο υπήρχε ανάλυση και μου ζήτησε να κινηθώ ανάλογα με αυτήν¨
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΧΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΡΤΑ
Ο Τουντς λέγοντας στους φίλους του στο DEHAP πως πάει για εγχείρηση στην Άγκυρα, μεταβαίνει για εκπαίδευση μάχης στην Ισπάρτα. Πηγαίνει σε μια στρατιωτική περιοχή έξω από την πόλη και του δίνεται ο κωδικός ¨Ντενίζ¨. Εκπαιδεύεται εκεί σε ενέδρες, διεισδύσεις, επιθέσεις και δολοφονίες. Ένα μήνα μετά γυρνά στην πόλη Βαν όπου συνεχίζει τις δραστηριότητες του ως πράκτορας.
¨ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΗΤΑΝ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ¨
Ο Φειζουλλάχ Τουντς με την κωδική ονομασία Ντενίζ Νεμρούτ ανέφερε πως καθήκον του ήταν να μαζεύει πληροφορίες στους χώρους των ανταρτών και να τις μεταδίδει.
……………………….
Σχόλιο : Αυτό το ιδιωτικό σχολείο Πλάτανος του Γκιουλέν κάτι μου θυμίζει κάτι στη Θράκη αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ…

tourkikanea

Read more...

Μας έδειξε «πόρτα» ο Αχμέτ Νταβούτογλου


«Η Κύπρος δεν πρόκειται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία, επίσημα. Αυτό να το βγάλετε από το μυαλό σας», δήλωσε με αυστηρό ύφος ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προς τον Τσέχο ομόλογό του Karel Schwarzenberg το Σάββατο, στο Βερολίνο, κατά τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Η φραστική αντιπαράθεση για το Κυπριακό προκλήθηκε μεταξύ του Υπουργού Νταβούτογλου και του Τσέχου ομολόγου του όταν ο Τσέχος Υπουργός κάλεσε την Τουρκία να μην ανακατεύεται στα της Ε.Ε., αφού ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «ήταν λάθος η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, φανερά εκνευρισμένος, δήλωσε ότι η Κύπρος μπήκε στην Ε.Ε. εξαιτίας του εκβιασμού της Ελλάδας ότι δεν θα ενταχθούν ούτε οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. «Εμείς, επειδή δεν έχουμε κουλτούρα εκβιασμού, κάθεστε ως Δημοκρατία της Τσεχίας σ’ αυτήν τη θέση», είπε ο Νταβούτογλου στον Τσέχο ομόλογό του. Και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία δεν εκβίασε για την ένταξη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την ένταξή της στην Ε.Ε». Ο Τσέχος Υπουργός είπε ότι παρεξηγήθηκε ενώ η Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικών σχέσεων, Κάθριν Άστον, σημείωσε πως δεν ξαναείδε τον Αχμέτ Νταβούτογλου τόσο θυμωμένο. Εντούτοις, ο Νταβούτογλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Κύπρου ανεπίσημα στις συναντήσεις. Είχε προηγηθεί φραστικό επεισόδιο με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα και τον Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν ο δεύτερος είχε δηλώσει ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο της Κύπρου στην Ε.Ε.
sigmalive

Read more...

Πότε θα καθοριστεί η ελληνική ΑΟΖ;


Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο δεν συνεχίζεται μονάχα αμείωτη, μα μέρα με τη μέρα επαυξάνεται και καθίσταται επικινδυνωδέστερη. Η περίπτωση του Καστελόριζου με τις γνωστές πειρατικές / προκλητικές τουρκικές ενέργειες σε βάρος του ιταλικού πλοίου που διενεργούσε επιστημονικές έρευνες για λογαριασμό του Ισραήλ, οι συναφείς απροκάλυπτες / αποκαλυπτικές δηλώσεις Νταβούτογλου ότι η «Δωδεκάνησος δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στη Μεσόγειο», είναι αρκούντως δηλωτικές / αποκαλυπτικές των τουρκικών προθέσεων και στόχων:

Η σύζευξη με την Κυπριακή ΑΟΖ ακυρώνεται και η τουρκική σταδιακή διείσδυση στο μεσανατολικό χώρο (μ’ όλες τις επηρεαζόμενες χώρες: Αίγυπτο, Ιταλία, Λιβύη και άλλες) επιτυγχάνεται. Χώρες φίλιες, όπως το Ισραήλ, με σταθερότητα και σαφήνεια απηύθυναν προς την Ελλάδα κατεπείγουσες προτάσεις για άμεσο καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ, προκειμένου να δρομολογήσουν την προς τον ευρωπαϊκό χώρο διακίνηση των πετρελαϊκών και άλλων κοιτασμάτων τους. Το πρόβλημα με την επεκτατική βουλιμία της γείτονος Τουρκίας οσημέραι επιδεινούται. Και επείγει η άμεση αντιμετώπισή του. Γιατί κάθε μέρα που περνά η τουρκική βουλιμία επαυξάνεται επικίνδυνα. Ο άμεσος καθορισμός της Ελληνικής ΑΟΖ καθίσταται ως εκ τούτου, και πολιτικά και εθνικά, απαραίτητος.

sigmalive

Read more...

Ο στόχος (των Ερντογάν και Νταβούτογλου) … «2023»


Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Το προεκλογικό μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) φέρει τον τίτλο «Η Τουρκία είναι έτοιμη. Στόχος 2023» και έχει βάθος 12ετίας. Εκτός από τα πέντε κεφάλαια, τα οποία συνοψίζονται στα εξής σημεία: Προηγμένη Δημοκρατία, ισχυρή οικονομία, δυνατή κοινωνία, βιώσιμο περιβάλλον και ηγέτιδα χώρα, έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία η διερεύνηση και η αποκωδικοποίηση του background του συγκεκριμένου πολιτικού προγράμματος και προεκλογικού μανιφέστου, ακόμη και ο τίτλος του.

Το έτος 2023 εμπεριέχει ένα σύνολο συμβολισμών, αποτελεί το χρονικό όριο της τελικής φάσης υλοποίησης του νέο – οθωμανικού δόγματος και συνιστά τη χρονολογία ορόσημο για αλλαγή πορείας του τουρκικού κράτους και της τουρκικής δημοκρατίας, της μεταβολής ίσως του τουρκικού κοσμικού κράτους.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ταγίπ Ερντογάν υπήρξε περιεκτικός, αλλά σαφέστατος δηλώνοντας ότι η ανάπτυξη της Τουρκίας προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς και ότι η χώρα είναι έτοιμη να εξελιχθεί και να αναδειχθεί σε μία από τις 10 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου τα επόμενα 12 χρόνια, δηλαδή μέχρι το έτος 2023.
Η πολιτική αντίληψη σε κυβερνητικό επίπεδο στην Τουρκία βρίθει συμβολισμών και παραλληλισμών, αλλά και μεγαλεπήβολων στόχων, οι οποίοι εκφράζονται με τόσο ολοκληρωτικό και μαζικό τρόπο, ώστε δικαίως προκαλούν ακόμη και στην Τουρκία σχόλια όπως «υπερβολικό» ή «τρελό» πολιτικό πρόγραμμα.
Παρά τις υψηλές φιλοδοξίες, δεν είναι βέβαιο ότι στον σχεδιασμό της η Άγκυρα έχει συμπεριλάβει τις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές ισορροπίες, οι οποίες είναι λεπτές.
Τα 100 χρόνια
Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής Δημοκρατίας, από την έναρξη, επί της ουσίας, της λειτουργίας του τουρκικού κοσμικού κράτους το 1923 (η ανακήρυξη πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1921).
Σήμερα η ισλαμική πολιτική ελίτ της Τουρκίας επιχειρεί να προετοιμάσει τους πάντες, εντός και εκτός Τουρκίας, για την αλλαγή πορείας του τουρκικού κράτους, η οποία θα καταστεί ακόμη πιο αντιληπτή, από το 2023 και μετά.
Πολύ πρόσφατα, και πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο έχει αναδείξει το newscode.gr στο ρεπορτάζ με τίτλο «Ενοποίηση των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας “βλέπει” ο Νταβούτογλου», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατέστησε απολύτως σαφείς τους στόχους και τους ευσεβείς πόθους του μετριοπαθούς πολιτικού ισλάμ, το οποίο κυριαρχεί πολιτικά στην γειτονική χώρα.
Συγκεκριμένα ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει από το βήμα συμποσίου στο οποίο συμμετείχε στην Κωνσταντινούπολη ότι ««Το 2023 είναι το 100ο έτος της Δημοκρατίας μας.
Όπως, κατακερματίστηκε σε κομμάτια ένα κράτος που ήταν το πολιτικό κέντρο ενός πανάρχαιου πολιτισμού, διαχωρίστηκαν τα ιδρυτικά στοιχεία αυτού του κράτους, απομακρύνθηκαν ψυχολογικά και ιστορικά το ένα από το άλλο, μέσα στα 12 χρόνια που πέρασαν από το 1911, ξεκινώντας από την Τρίπολη, και μέχρι το 1923, και όπως στο ιστορικό αποτέλεσμα αυτής της απομάκρυνσης, το 1923 γεννήθηκε μια νέα δημοκρατία, ως ένα νέο εθνικό κράτος και με αυτούς που απομείνανε επωμίστηκε τον αγώνα να μεταφέρει στο κόσμο κάποια συγκεκριμένα μηνύματα, έτσι και εμείς τώρα από το 2011 μέχρι το 2023 είμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη να ενοποιήσουμε ξανά αυτά τα διασπασμένα, αποχωρισμένα εθνικά στοιχεία».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ως πολιτικός προϊστάμενος της τουρκικής διπλωματίας θέτει τους στόχους της χώρας του σε γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο.
Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Εντομών θέτει τους στόχους της χώρας ως περιφερειακής ή παγκόσμιας οικονομικής δύναμης και ως αναπτυξιακού μοντέλου … προτύπου.
Κατά την παρουσίαση του μανιφέστου με τίτλο «Η Τουρκία είναι έτοιμη. Στόχος 2023», ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε με σαφήνεια το περίγραμμα των φιλοδοξιών του και των αντικειμενικών σκοπών του πολιτικού του προγράμματος, που αφορά στην εξωστρέφεια της Τουρκίας:
• Ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση
• Άρση των συνόρων με τα κράτη της Μέσης Ανατολής
• Σταθερότητα των Βαλκανίων
Όμως όλα αυτά δεν είναι καινούρια. Το 2009 ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δώσει το στίγμα. Στις 21/5/2009, δηλαδή πριν από περίπου δύο χρόνια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε ομιλία του στις Βρυξέλλες είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι το έτος 2023, δηλαδή στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, η Τουρκία θα είναι δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας.
Τότε είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «Το μέλλον της Τουρκίας είναι λαμπρό. Την Τουρκία δεν μπορεί κανένας να τη διασπάσει και να την εντάξει σε θέση χώρας δεύτερης κατηγορίας.
Ο αγώνας μας τώρα δεν είναι πόλεμος της ανεξαρτησίας. Είναι ένας αγώνας να μετατρέψουμε την Τουρκία σε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου.
Αυτή τη στιγμή, στις γύρω περιοχές δεν σημειώνεται καμία εξέλιξη χωρίς τη βούληση της Τουρκίας, χωρίς να το έχει υπόψη της η Τουρκία και χωρίς να υπάρχει η έγκρισή της. Είθε, όταν εορτάζουμε την 100η επέτειο της Ίδρυσης της Δημοκρατίας, να μην συμβαίνει τίποτε στον κόσμο χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και χωρίς να είναι εκείνη ενήμερη».
Επιρροές και δεδομένα
Το 2008 η Goldman Sachs προέβλεπε ότι η Τουρκία μέχρι το 2050 θα έχει αναδειχθεί στην 9η πιο ισχυρή οικονομία στον κόσμο.
Το γνωστό think tank Stratfor Global Intelligence σε σχετική μελέτη, η οποία έχει δει το φως της δημοσιότητας εδώ και καιρό, έχει εκτιμήσει επίσης ότι η Τουρκία το 2050 θα κατατάσσεται στις δέκα ισχυρότερες οικονομικά χώρες του κόσμου.
Οι τουρκικές φιλοδοξίες έχουν συγκροτηθεί σε μορφή ιδεολογήματος κατόπιν συγκεκριμένων επιρροών.
Το καλοκαίρι του 2009 η νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε χαρακτηρίσει την Τουρκία «αναδυόμενη παγκόσμια δύναμη».
Τον περασμένο Νοέμβριο σε λίστα την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Τουρκία κατατάσσεται στις 15 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο με βάση το εθνικό εισόδημα.
Όλα αυτά τα δεδομένα και η εντύπωση ότι η οικονομία της Τουρκίας ισχυροποιείται, όπως επίσης ότι οι δυνατότητες ενίσχυσης της επιρροής της στα εδάφη της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αυξάνονται, έχουν αποτελέσει την βάση για την αντίληψη στα υψηλότατα κυβερνητικά και οικονομικά κλιμάκια στην γειτονική χώρα, η οποία αναφέρει ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει, στο μέλλον, ρόλο παγκόσμιας οικονομικής δύναμης.
Η Άγκυρα, έστω και αν τίθεται εν αμφιβόλω η πρόθεσή της να ενταχθεί πλήρως στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μάλλον επιδιώκει μία ειδική σχέση), πιστεύει ότι ο δρόμος της ένταξης στην ΕΕ θα είναι πιο εύκολος μέσω της ισχυροποίησής της ως παγκόσμιας δύναμης και μέσω της διεύρυνσης της επιρροής της στην ευρύτατη περιοχή, στην οποία εντοπίζονται τα συμφέροντά της: Βαλκάνια – Καύκασο – Μέση Ανατολή – ανατολική Μεσόγειο – βόρειο Αφρική.
Συνεπώς δεν θεωρεί ότι η γενικότερη επιθετικότητά της μπορεί να αποτελέσει σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για την υλοποίηση των στρατηγικών της στόχων.
Ο ίδιος ο Ερντογάν, αρκετά πριν την παρουσίαση του προεκλογικού του προγράμματος, στα τέλη του 2010, δήλωνε ότι φιλοδοξία και στόχος του μέχρι το 2023 είναι η Τουρκία να έχει ενταχθεί στην G10, δηλαδή στις 10 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, ενώ έκανε λόγο για αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος των Τούρκων στις 25.000 χιλιάδες δολάρια.
Η Τουρκία, σήμερα, συμμετέχει στην G20, δηλαδή συμπεριλαμβάνεται στις 20 ισχυρότερες οικονομίες σε διεθνές επίπεδο.
Το ερώτημα είναι το εξής: Το 2023 θα αποτελέσει τη χρονολογία του «τέλους» του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κοσμικού κράτους, όπως το οραματίστηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ;

newscode.gr

Read more...

ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ…


Αν σας λέγαμε ότι σχεδόν κάθε μέρα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη διασχίζουν πέρα ως πέρα, τόσο τη Βόρεια όσο και τη Νότια Ελλάδα, πάνω π.χ. από τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, την Πιερία, την Ημαθία, τα Γιάννενα, την Κέρκυρα ή τις Κυκλάδες, την Τρίπολη, την Ηλεία, την Αχαΐα κ.λπ., θα μας πιστεύατε; Μάλλον όχι.

Κι όμως περίπου αυτά είναι τα δρομολόγια που εκτελούν καθημερινά τα τουρκικά μεταφορικά αεροσκάφη, στο πλαίσιο της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, προς και από τη SIGONELLA στην Ιταλία, και προς και από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης.

Βεβαίως ζητούν διπλωματική άδεια υπέρπτησης, η οποία και τους δίνεται από τη χώρα μας, αφού διαβεβαιώνουν (!) ότι δεν φέρουν ειδικό εξοπλισμό καταγραφής ή άλλα κατασκοπευτικά μηχανήματα. (Λες και εμείς τους πιστεύουμε…). Και κάτι άλλο.
Μας λένε ότι σύμφωνα με τις διαταγές, όταν γίνονται τέτοιες υπερπτήσεις περιορίζονται οι δραστηριότητες των στρατιωτικών μονάδων και κυρίως οι ηλεκτρονικές εκπομπές.
Στην προκειμένη περίπτωση οι υπερπτήσεις των τουρκικών μεταφορικών αεροσκαφών γίνονται και πάνω από περιοχές που υπάρχουν σημαντικές στρατιωτικές μονάδες, οπότε εύλογα υποθέτουμε ότι επηρεάζονται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητές τους. Συμφωνεί ο κ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ; Τόσο δύσκολο ήταν να εγκρίναμε δρομολόγια νότια της Κρήτης;

paron.gr

Read more...

Πρωτεύουσα της Τουρκίας η Κωνσταντινούπολη; Το “τρελό” σχέδιο Ερντογάν.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Φήμες ότι ο Ερντογάν σκέφτεται να μεταφέρει τη τουρκική πρωτεύουσα από την Άγκυρα στη Κωνσταντινούπολη! Η συζήτηση που ξεκίνησε έχει να κάνει με την ανακοίνωση του τούρκου πρωθυπουργού για τη περιφερειακή διχοτόμηση της Πόλης, σε Ευρωπαϊκή και σε Ανατολική.

Ο Ερντογάν δήλωσε οτι τις λεπτομέρειες του σχεδίου θα τις ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες και επίσης οτι θα ανακοινώσει και ενα ” τρελό σχέδιο” σχετικά με την Κωνσταντινούπολη. Όλοι προσπαθούν θα μαντέψουν το τι σχεδιάζει ο Ερντογάν και η έγκριτη αρθρογράφος της εφημερίδα Vatan Ρουχάτ Μενγκί, υποστηρίζει οτι ο τούρκος πρωθυπουργός σχεδιάζει να κάνει την Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Τουρκίας!

” Ο Ερντογάν δήλωσε οτι θα αλλάξει η δομή της Κων/πολης και οτι θα γίνουν δυο διαφορετικές πόλεις, αλλά τόνισε οτι αυτό δεν είναι το “τρελό σχέδιο”.


Πιστεύω οτι το “τρελό σχέδιο” είναι να κάνει πρωτεύουσα την Κωσνταντινούπολη. Νομίζω οτι αν το AKP κερδίσει τις εκλογές, θα δούμε να αλλάζει η πρωτεύουσα όπου είχε αποφασίσει ο Κεμάλ Ατατούρκ”. γράφει η Μενγκί προκαλώντας μεγάλη συζήτηση στη γειτονική χώρα.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗ “ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΡΚΙΑ”

Ο Ερντογάν στο φιλόδοξο σχέδιο του ανακοίνωσε οτι στόχο του είναι ενα νέο , δημοκρατικό, σύγχρονο Σύνταγμα , μια υπόσχεση που άρεσε στους τούρκου ψηφοφόρους , αρκεί βέβαια να πραγματοποιηθεί.

Διότι στα 8.5 χρόνια της διακυβέρνησης του δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Οι υποσχέσεις του τούρκου πρωθυπουργού δείχνουν οτι ο ίδιος και όλοι στο AKP, επιδιώκουν να κάνουν την Τουρκία μεγάλη οικονομική δύναμη.

“Το 2023 η Τουρκία θα γίνει μια απο τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Θα έχουμε την 5η μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή.

Το κατα κεφαλή ΑΕΠ θα φτάσει τα 25.000 δολάρια. Η Κων/πολη θα είναι ανάμεσα στα 10 σημαντικότερα οικονομικά κέντρα του κόσμου” υποσχέθηκε ο Ερντογάν.

Οι υποσχέσεις του AKP δεν σταματούν εδώ, η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων μήκους 5275 χιλιομέτρων, η κατασκευή 3ης γέφυρα του Βοσπόρου όπως και της γέφυρας στα Δαρδανέλια, είναι κάποια απο τα έργα που ανακοίνωσε ο Ερντογάν, που θα απαιτήσουν μεγάλα κεφάλαια,ο οποίος δεν ανακοίνωσε που θα βρεθούν.

Σύμφωνα πάντως με το προεκλογικό μανιφέστο του AKP, η Τουρκία το 2023 θα προσελκύσει 50 εκατομμύρια τουρίστες και θα έχει έσοδα 50 δισ. δολάρια μόνο απο τον τούρισμο. Το 2010 η Τουρκία προσέλκυσε 28.5 εκατομμύρια τουρίστες και είχε έσοδα 22 δισ. δολάρια.

onalert.gr

Read more...

Το τουρκικό «καράβι» προχωρεί αργά αλλά σταθερά στο Αιγαίο


Τραγικά απληροφόρητοι και παραπλανημένοι οι περισσότεροι πολίτες αυτού του τόπου δεν ασχολούνται με τα εθνικά θέματά μας. Ειδικά με τα περί Τουρκίας. Για όσους, πάντως, έχουν παρακολουθήσει από την γένεσή τους τις τουρκικές αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις στο Αιγαίο, είναι προφανής η μεθοδολογία την οποία ακολούθησε από την αρχή η τουρκική πλευρά. Δεν έθεσε και δεν μπορούσε να θέσει ευθέως θέμα ελληνικών νησιών και εδαφικών διεκδικήσεων.

Γνώριζε ότι, υπό τις σημερινές διεθνείς συνθήκες, η αμφισβήτηση του καθεστώτος του Αιγαίου θα έπρεπε να γίνει με έμμεσο τρόπο και με σύγχρονους επιτήδειους όρους, που θα συγκάλυπταν τους πραγματικούς στρατηγικούς στόχους.

Άρχισαν έτσι οι ισχυρισμοί ότι τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επικάθηνται στην υφαλοκρηπίδα της Μικράς Ασίας. Η Άγκυρα εξακολουθεί να υποστηρίζει τα ίδια και όταν ακόμη η Διεθνής Σύμβαση Θαλασσίου Δικαίου, στον νέο ορισμό της υφαλοκρηπίδος, κατέστησε σαφές ότι αυτή δεν πρέπει να υπολαμβάνεται με οποιαδήποτε γεωλογική έννοια.
Όλη η δέσμη των τουρκικών αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων, περιλαμβανομένης της θεωρίας περί γκρίζων ζωνών και περί δήθεν αποστρατιωτικοποιημένων νήσων, όπως η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος, συνθέτει από τα επί μέρους έναν κεντρικό στόχο: την ανατροπή του καθεστώτος του Αιγαίου.
Αυτό τεκμηριώνεται καθημερινά από τις συστηματικές τουρκικές παραβάσεις, παραβιάσεις και προκλήσεις στον αέρα, στη θάλασσα και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Διατυπώνεται όμως και απροκάλυπτα από τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Προφανώς, ο τούρκος υπουργός θεωρεί… ανωμαλία το ισχύον νομικό καθεστώς του Αιγαίου, που κατ’ αυτόν δεν είναι εναρμονισμένο με τη γεωγραφία και τη γεωπολιτική, που είναι υπέρ της Τουρκίας.
Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό και τι ακριβώς επιδιώκει η τουρκική πλευρά στο Αιγαίο.
Η διολίσθηση επομένως της ελληνικής πλευράς στη θέση «Όλα στη Χάγη» από τη θέση «το μόνο θέμα προς συζήτηση με την Τουρκία και για ενδεχόμενη παραπομπή στη Χάγη είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδος» σε τι εξυπηρετεί και πού αποβλέπει;
Είναι γνωστό ότι για οποιαδήποτε παραπομπή στη Χάγη χρειάζεται η υπογραφή προηγουμένως συνυποσχετικού, το οποίο περιγράφει τη «διαφορά» και προδικάζει μ’ αυτό, σ’ ένα βαθμό, την ουσία της «διαφοράς».
Υπενθυμίζεται σχετικά ότι πάνω σ’ αυτό ακριβώς σκόνταψε και ναυάγησε η προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα, που είχε, κατ’ αρχάς, συμφωνηθεί μεταξύ Κων/νου Καραμανλή και Μπουλέντ Ετσεβίτ, λίγο μετά τη Μεταπολίτευση.
Είναι προφανές ότι μια προκαταρκτική συζήτηση για το συνυποσχετικό και μια ενδεχόμενη παραπομπή όλων των «θεμάτων» που εγείρει η Άγκυρα, θα άνοιγε τον δρόμο, με επίφαση τη Χάγη, για την υποκατάσταση του Διεθνούς Δικαίου, ως βάσεως αναφοράς, με διμερή ελληνοτουρκικό διάλογο και τουρκικού τύπου παζάρι πάνω σε όλα τα «θέματα» που θέτει η τουρκική πλευρά.
Θα παρέπεμπε ουσιαστικά σε διεθνή επιδιαιτησία, του είδους που είδαμε στην Κύπρο με το Σχέδιο Ανάν.
Η Άγκυρα, προχωρώντας από τη θεωρία στην πράξη, επιχειρεί να επιβάλει «ειρηνικά», διά της στρατιωτικής ισχύος, τις θέσεις της για την ΑΟΖ, με τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων.
Είχαμε το προηγούμενο των Υμίων, που εντάσσεται στη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» και η δημιουργία του οποίου συνοδεύθη από μεγάλη κρίση.

Το νέο τετελεσμένο που επιχειρείται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο Καστελλόριζο, εξελίχθηκε «ειρηνικά», χωρίς καμιά αντιπαράθεση ένοπλης ισχύος και κρίση.
Μια τουρκική κορβέτα έδιωξε ανενόχλητη, μεταξύ Καρπάθου και Καστελλορίζου, ιταλικό ερευνητικό σκάφος, που εκτελούσε έρευνες με άδεια της ελληνικής κυβερνήσεως, για την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών, που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ιταλία.
Η τουρκική πλευρά απαίτησε από το ιταλικό πλοίο να ζητήσει άδεια από την Τουρκία, υποδηλώνοντας ότι η υπό έρευνα περιοχή είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Το ιταλικό πλοίο «συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις» και γύρισε αργότερα να συνεχίσει τις έρευνες, έχοντας ζητήσει, ερήμην της ελληνικής κυβερνήσεως, άδεια και από τις τουρκικές αρχές.
Ορθώς η ελληνική κυβέρνηση ανεκάλεσε την άδεια προς το πλοίο και δεν του επέτρεψε να συνεχίσει τις έρευνές του στον άλλο ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Αυτό όμως, δεν αναιρεί το τουρκικό τετελεσμένο!..
Είναι φυσικό, κάτω από έκτακτες οικονομικές συνθήκες, να επηρεάζεται και ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας. Πολύ περισσότερο, που οι αμυντικές δαπάνες στο πρόσφατο παρελθόν έδωσαν αφορμή για καταγγελλόμενα μεγάλα σκάνδαλα.
Οποιαδήποτε όμως κατάχρηση ή διαφθορά στον τομέα των αμυντικών συστημάτων δεν αναιρεί την ανάγκη εξοπλισμών για την εθνική άμυνα, όπως οποιοδήποτε σκάνδαλο στην υγεία ή στις δημόσιες κατασκευές δεν αναιρεί την ανάγκη του νοσοκομείου ή της εθνικής οδού.
Το πρόβλημα ανάγεται στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και στη φερεγγυότητα και αποτελεσματικότητα των θεσπισμένων ελέγχων.
Η Ελλάδα, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, δεν έχει περιθώριο για μείωση του αμυντικού της προϋπολογισμού στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως υποβάλλεται από διάφορες πλευρές.
Η Ελλάδα έχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Έχει όμως επίσης μεγάλο πρόβλημα εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Δεν είναι Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία ή Πορτογαλία.
Η τουρκική πρόκληση στο Καστελλόριζο δείχνει σαφώς πώς εννοεί η Άγκυρα τη διακηρυσσόμενη «ειρήνη» και «φιλία» μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα πρέπει να είναι σε θέση να προασπίσει τον ζωτικό εθνικό της χώρο, περιλαμβανομένης της διαστάσεως της ΑΟΖ.
Για τον σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να επανεξετασθεί το όλο αμυντικό σύστημα της χώρας ώστε να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά, ν’ αναζητηθούν νέοι τρόποι, νέα όπλα και τακτικές για τη φθηνότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της απειλής και για την εξύψωση του αγωνιστικού φρονήματος του στρατού και του λαού.
Η πολιτική αυτή είναι αλληλένδετη με την πολιτική για την έξοδο από την οικονομική κρίση και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
Η πολιτική της φυγής προς τα εμπρός, προς μεγαλύτερη ακόμη παγκοσμιοποίηση και νεοφιλελευθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, καθιστά δυσχερέστερη ακόμη την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων και μεγαλώνει το αμυντικό πρόβλημα της χώρας, που υπό τις συνθήκες των τουρκικών αμφισβητήσεων, δεν είναι θεωρητικό αλλά πολύ πρακτικό και τραγικό θα έλεγα.

Σωτήρης Ζαφειρακόπουλος

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της με την κυβέρνηση να παρακολουθεί «χαλαρά»…


Του Μανώλη Κυπραίου

Όλο και πιο ασφυκτική, νιώθουν την πίεση της Τουρκίας στην κυβέρνηση, με τη γειτονική χώρα να έχει πλήρως αποθρασυνθεί αναφορικά με τις διεκδικήσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης χωρών – μελών του ΝΑΤΟ για της σχέσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας με την ΕΕ στο Βερολίνο, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών έκανε επίθεση κατά της Αθήνας, δηλώνοντας πως η χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία κατά τον ίδιο «εκπροσωπεί μέρος μόνο των κατοίκων» της μεγαλονήσου.

Ακολούθησε φραστική αντιπαράθεση μεταξύ Δ. Δρούτσα και Α. Νταβούντογλου, με τον Έλληνα υπουργό να ζητά από τον Τούρκο ομόλογό του να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Φυσικά, ο ηγέτης της τουρκικής διπλωματίας δεν πτοήθηκε και η έντονη συζήτηση σταμάτησε μετά από την επέμβαση Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζουν πως γενικότερα η στάση της Τουρκίας απέναντι σε εθνικά ζητήματα έχει γίνει ιδιαίτερα προκλητική, με τους Έλληνες διπλωμάτες να αντιμετωπίζουν μια «γενικευμένη επίθεση» των Τούρκων συναδέλφων τους, όχι μόνο σε διεθνή φόρα, αλλά και σε πρωτεύουσες ισχυρών κρατών ανά τον κόσμο.
«Είναι έκδηλο πως έχουν πάρει οδηγίες για επιθετικότερη πολιτική κατά της Ελλάδας» μας τόνισε ανώτερος διπλωμάτης του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος συμπλήρωσε ότι: «οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας δεν είναι ασύνδετες με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τη Βόρεια Αφρική.
Ίσως προσπαθήσει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Και εμείς και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση».
Πάντως οι Έλληνες διπλωμάτες δεν δηλώνουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τις οδηγίες που έχουν λάβει από τον πολιτικό προϊστάμενό τους, Δημήτρη Δρούτσα για το ζήτημα της αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, από τον οποίον ζητούν «περισσότερο νεύρο και σαφέστερες εντολές» όπως είπαν χαρακτηριστικά.
Οι Έλληνες διπλωμάτες εκτιμούν πως η Τουρκία θα ξεκινήσει ένα μπαράζ προκλήσεων εναντίον της Ελλάδας και ίσως η μέχρι τώρα «μερική» αλλά όχι «ολική» κλιμάκωση της προκλητικότητας της απέναντι στη χώρα μας, να οφείλεται στο ζήτημα της Λιβύης και της Συρίας.
«Σε λίγο θα έρθει και η σειρά μας» είπε χαριτολογώντας Έλληνας διπλωμάτης που γνωρίζει άριστα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αλλά και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει σε υψηλό επίπεδο, παρά τις όποιες αντιξοότητες και προβλήματα αντιμετωπίζουν μέσα και στρατιωτικοί λόγω της οικονομικής κρίσης.
Εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες έχουν μετακινηθεί σε σημεία που η Τουρκία πιθανά να προκαλέσει θερμό επεισόδιο επίλεκτες δυνάμεις και αερομεταφερόμενα μέσα, με σκοπό να αποφευχθεί οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια.
Πάντως, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούν αυξημένες παραβιάσεις και παραβάσεις, από την τουρκική αεροπορία και το ναυτικό, ιδιαίτερα στο νότιο Αιγαίο, δεδομένο που ίσως προμηνύει το που θα εκδηλωθεί η επόμενη τουρκική πρόκληση. Με σαφείς εντολές όμως από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία περί «αυτοσυγκράτησης».
Και είναι σαφές, πως το ερωτηματικό δεν είναι η στάση είτε των διπλωματών, είτε των στρατιωτικών απέναντι στην Τουρκία, αλλά η στάση της κυβέρνησης, η οποία δίνει και τις εντολές και μέχρι τώρα ακολουθεί πολιτική κατευνασμού απέναντι στη γείτονα που μέρα με τη μέρα γίνεται προκλητικότερη και πιο επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα…

newscode.gr

Read more...

Η «φούσκα» της (επιτυχημένης;) τουρκικής διπλωματίας


Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Η διπλωματική υπεδραστηριότητα δεν εγγυάται πάντοτε τα θετικά αποτελέσματα και η διαπίστωση αυτή «ταιριάζει γάντι» στην Τουρκία, στον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Ταγίπ Ερντογάν, στον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και σε όλους τους «προφέσορες» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, οι οποίοι με βάση την προοπτική εξέλιξης της χώρας τους σε περιφερειακή και σε παγκόσμια δύναμη, στις επόμενες, δεκαετίες διεξάγουν ένα είδος πολυμέτωπης, πλουραλιστικής και υπερ – πληθωρικής εξωτερικής πολιτικής διαταράσσοντας ισορροπίες δεκαετιών στο ευρύ γεωγραφικό πλαίσιο της ανατολικής λεκάνης της μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της βαλκανικής χερσονήσου και του Καυκάσου.

Ωστόσο η ελληνική πλευρά, δείχνει να υπερεκτιμά τις δυνατότητες της τουρκικής διπλωματίας, να αντιμετωπίζει με δέος τις δυνατότητες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και να φοβικά σύνδρομα.
επιδεικνύει έναντι της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής Κορυφαίο παράδειγμα είναι η ατολμία της Αθήνας να προχωρήσει στον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών της, όπως ακριβώς, παρά τις απειλές της Άγκυρας, έπραξε η Κύπρος.

Το ερωτήματα τελικά είναι τα εξής: Πόσο επιτυχημένη είναι η τουρκική εξωτερική πολιτική ; Αξίζει η Ελλάδα να αντιμετωπίζει με δέος την τουρκική διπλωματία;
Αναποτελεσματικότητα
Η τουρκική εξωτερική πολιτική, τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της παρουσίας του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ή άλλως, όπως έχουν πει και οι Αμερικανοί του «Κίσσινγκερ της τουρκικής διπλωματίας» έχει επενδύσει στο νεο – οθωμανικό δόγμα, το οποίο σε γενικές γραμμές συνιστά την επιστροφή της Τουρκίας στα εδάφη της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας, υπό την έννοια της βελτίωσης της επιρροής της στο γεωγραφικό φάσμα που όριζε την Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 17ο αιώνα.
Σε αυτό το πλαίσιο η Άγκυρα, εκτός της βελτίωσης των σχέσεων της με τις ισλαμικές χώρες, του ισλαμικούς παράγοντες και τον αραβικό (σε ένα βαθμό) κόσμο και της προσπάθειάς της να στείλει το μήνυμα στη Δύση, ότι αποτελεί την εγγυήτρια, για την σταθερότητα στην περιοχή, δύναμη, έχει αναδείξει το δόγμα των «μηδενικών προβλημάτων» με τις χώρες με τις οποίες συνορεύει. Αυτό το δόγμα αφορά και στις σχέσεις με την Ελλάδα.
Πόσο αποδοτική είναι, όμως, η ισχύς αυτού του δόγματος της τουρκικής διπλωματίας και της στρατηγικής, την οποία εδώ και χρόνια εισηγείται ο Αχμέτ Νταβούτογλου;
Πόσο, επίσης, ορθολογική, σε βάθος χρόνου, είναι η συστηματική διαδικασία διάρρηξης των σχέσεων της Άγκυρας με παραδοσιακά γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή;
Με λίγα λόγια πόσο επιτυχημένη είναι ή θα είναι η τουρκική εξωτερική πολιτική; Ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα του ανορθόδοξου τρόπου με τον οποίο κινείται η τουρκική διπλωματία, είναι εκείνο της προσπάθειας μεταφοράς τραυματιών από τη Βεγγάζη και αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.
Οι λαϊκές αντιδράσεις εναντίον της Τουρκίας και του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντόγάν κλιμακώθηκαν, ενώ σημειώθηκαν επιθέσεις σε βάρος του τουρκικού προξενείου στη Βεγγάζη εξαιτίας των αρχικής στάσης της Άγκυρας, η οποία εξέφρασε τις αντιρρήσεις της αναφορικά με την στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.
Τα σημεία
Εκτός από τον πλουραλισμό, τον οποίο επιδεικνύει η τουρκική διπλωματία, υφίστανται κάποια βασικά σημεία, τα οποία είναι ενδεικτικά του γεγονότος ότι τελικά η τουρκική εξωτερική δεν είναι τόσο αποτελεσματική, όσο θέλουν κάποιοι κύκλοι να πείσουν ότι είναι.
• Η Τουρκία μετά από δεκαετίες στενής συνεργασίας και στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχικής σχέσης, διέρρηξε πλήρως τις σχέσεις της με το Ισραήλ, στο όνομα της αύξησης της επιρροής της στον ισλαμικό κόσμο. Η πολιτική που ακολούθησε η Τουρκία, στο πεδίο της ολοκληρωτικής σύγκρουσης με το Ισραήλ και ο δρόμος των ανοιγμάτων που ακολούθησε προς το Ιράν, τη Συρία, την Χεζμπολάχ και τη Χαμας, επηρέασαν οπωσδήποτε αρνητικά τις σχέσεις της Άγκυρας και με την Ουάσιγκτον.
• Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Άγκυρα ακολουθεί, εσχάτως, μία στάση άκρως απαξιωτική για τις δυνατότητες της Ελλάδας και η αντίληψη αυτή αποτυπώνεται στις συνεχείς αλαζονικές και υποτιμητικές δηλώσεις κορυφαίων Τούρκων πολιτικών αξιωματούχων, οι οποίοι εστιάζουν στην ελληνική οικονομική κρίση.
Πριν από περίπου τρεις μήνες ο Φαρούκ Τσελίκ, υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι «Αυτοί οι οποίοι έδωσαν τη χώρα τους σε μεσίτες, που την έριξαν στο σημείο να κρεμάσουν πωλητήριο για να γλιτώσουν τα χρέη τους, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μιλούν για την Τουρκία».
Πριν από λίγες ημέρες ήταν η σειρά του υπουργού Επικρατείας της Τουρκίας και αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος δήλωσε ότι «σε λίγο οι Έλληνες θα ανοίξουν μαντήλι για να ζητιανεύουν» Ταυτόχρονα οι εντάσεις με την Ελλάδα, μεταφέρονται εκτός από τον αέρα και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, στη θάλασσα μέσω των «αβλαβών διελεύσεων» τουρκικών πλεούμενων σκαφών.

• Στο Κυπριακό το διαδικαστικό και διαπραγματευτικό πλαίσιο επίλυσης του προβλήματος, εξακολουθεί και βρίσκεται σε τελματώδη κατάσταση, ενώ η Άγκυρα αντιμετωπίζει την οργή του τουρκοκυπριακού λαού, ο οποίος ζητά άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το βόρειο τμήμα του νησιού, αποδέσμευση από την ασφυκτική κηδεμονία της Άγκυρας και ένα νέο μέλλον με άρση του καθεστώτος απομόνωσης, καθώς η προοπτική του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους δεν εγγυάται ασφαλές μέλλον στους κατοίκους του.
Οι εξελίξεις αυτές και ενώ όλα δείχνουν ότι παρά το τέλμα σύντομα θα επιταχυνθούν οι διαπραγματευτικές διαδικασίες, μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά για την Τουρκία σε ότι έχει να κάνει με το Κυπριακό.
• Οι σχέσεις με τη Ρωσία αναμένεται να κλιμακωθούν, σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις τους επόμενους μήνες, παρά την στήριξη που παρέχει η Μόσχα στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Η κλιμάκωση αυτών των σχέσεων με την Ρωσία θα είναι το αποτέλεσμα της πληθωρικής εξωτερικής πολιτικής, την οποία θέλει να ασκήσει η Άγκυρα, συμπεριλαμβάνοντας στα εδάφη της μελλοντικής σφαίρας επιρροής της και εκείνα του νοτίου Καυκάσου, δηλαδή τη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.
Η Τουρκία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Ενωμένος Καύκασος» στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, γεγονός που δεν πρόκειται η Μόσχα να το αφήσει «να περάσει έτσι».
Αν συνεκτιμηθούν και οι προβλέψεις παλαιότερης μελέτης του γνωστού αμερικανικού think tank Stratfor Global Intelligence, το οποίο πολλοί αποκαλούν σκιώδη CIA, ότι το 2020 η Τουρκία θα έχει νικήσει στρατιωτικά … τη Ρωσία και θα έχει επωφεληθεί από την … κατάρρευση της ρωσικής ομοσπονδίας, τότε είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως αντιμετωπίζει η Μόσχα τις κινήσεις της Τουρκίας στον Καύκασο.
• Ακόμη και η προσέγγιση, την οποία επιχείρησε να πραγματοποιήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, προς την Τουρκία δεν είχε τελικά κανένα αποτέλεσμα, δεδομένου ότι το τουρκικό κοινοβούλιο δεν έχει επικυρώσει καμία από τις σχετικές συμφωνίες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την Αρμενία.
• Η Τουρκία, τα τελευταία χρόνια, έχει καταφέρει, εξαιτίας των εμμονών του Αχμέτ Νταβούτογλου να δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις της με την Κίνα «ανοίγοντας» θέμα με τους Ουιγούρους της Κίνας.
newscode.gr

Read more...

Δύο σχηματισμοί, πέντε παραβιάσεις του ΕΕΧ


Δύο σχηματισμοί της τουρκικής Αεροπορίας αποτελούμενοι από 14 αεροσκάφη πραγματοποίησαν 2 παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Από τα 14 μαχητικά τα 6 έφεραν οπλισμό. Η τουρκική αεροπορική δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Το τούρκικο όνομα της Μεγίστης χρησιμοποιεί το Google Map στην ιστοσελίδα του


Ερωτηματικά προκαλεί η για μία ακόμα φορά αναφορά ελληνικού εδάφους στο Google Map με το όνομα που του αποδίδεται στα τουρκικά. Πιο συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα «http://maps.google.com/» η νήσος Μεγίστη/Καστελόριζο αναγράφεται αρχικά ως Meis που είναι το όνομα που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για το νησί.

Στην συνέχεια μεγεθύνοντας το χάρτη εμφανίζεται η ελληνική ονομασία του νησιού χωρίς να εξαφανίζεται η τουρκική. Πατώντας ακόμα μια φορά το πλήκτρο της μεγέθυνσης της ιστοσελίδας εξαφανίζεται η ελληνική και μένει πάλι μόνο η τουρκική. Το ίδιο συμβαίνει έως ότου ο χάρτης μεγεθυνθεί αρκετά όπου εμφανίζονται τα ελληνικά στοιχεία χωρίς όμως ποτέ να εξαφανίζεται η τουρκική ονομασία.

Δυστυχώς περιστατικά σαν και αυτά συμβαίνουν συνεχώς σε διάφορες ιστοσελίδες με μεγάλη επισκεψιμότητα. Το ερωτηματικό που προκύπτει είναι το τι πράττει για περιπτώσεις σαν και αυτές το ελληνικό ΥΠΕΞ το οποίο αρκετές φορές στο παρελθόν ενημερώθηκε από τρίτους για περιστατικά σαν και αυτά.

Μήπως θα έπρεπε το ελληνικό ΥΠΕΞ να δημιουργήσει κάποια στιγμή μία ομάδα παρακολούθησης του διαδικτύου διορθώνοντας περιστατικά σαν και αυτά με την γρήγορη και έγκαιρη αντίδραση του ή θα επιλέξουμε την αδράνεια όπως πράξαμε με τις αναγνωρίσεις της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό τους όνομα από τις χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Κατεδάφιση του μνημείου φιλίας Τουρκίας-Αρμενίας : Κάντο όπως οι Ταλιμπάν


Εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να ξεκινήσει η κατεδάφιση του μνημείου για τη φιλία μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας το οποίο βρίσκεται κοντά στο Καρς. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη του ο εκπρόσωπος του δημαρχείου του Καρς Özlem Öztürk, οι προετοιμασίες για την κατεδάφιση του μνημείου έχουν αρχίσει στις 17 Απριλίου: «Ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές προετοιμασίες. Η εταιρεία που κέρδισε τον δημόσιο διαγωνισμό για την κατεδάφιση πρέπει να την αρχίσει» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Το μνημείο θα κατεδαφιστεί τις προσεχείς ημέρες».

Η κατασκευή του συγκεκριμένου μνημείου άρχισε το 2008, το μνημείο στήθηκε, αλλά η κατασκευή παραμένει ημιτελής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του στο Καρς, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι οι κατασκευές που δεν είναι σύμφωνες με την τοπική αρχιτεκτονική πρέπει να κατεδαφιστούν. Όπως είχε δηλώσει τότε ο Ερντογάν «Έχτισαν ένα τερατούργημα εδώ, είναι αδιανόητο στη μέση τόσο άλλων έργων τέχνης».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Η Τουρκία στην IDEX 2011: Επιστροφή στο οθωμανικό μεγαλείο


Με μία εντυπωσιακή και πολύ καλά οργανωμένη παρουσία στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων IDEX 2011 η τουρκική αμυντική βιομηχανία όχι απλώς επιβεβαίωσε το χαρακτήρα της ως μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις του τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά απέδειξε ότι αποτελεί και το συμπλήρωμα της υπερ-φιλόδοξης τουρκικής νεοθωμανικής εξωτερικής πολιτικής, που θεωρεί την περιοχή του Περσικού Κόλπου ως φυσική της «ενδοχώρα».

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει την αλματώδη εξέλιξη και ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί την κατάσταση της αντίστοιχης ελληνικής, κρατικής και ιδιωτικής, που σήμερα καταρρέει υπό το βάρος των ελλειμμάτων (κυρίως η πρώτη) και της έλλειψης ιδίας ανάπτυξης προϊόντων και βιομηχανικού έργου. Και η αίσθηση γίνεται πιο δυσάρεστη αν συνυπολογιστεί ότι όπως η ελληνική έτσι και η τουρκική αμυντική βιομηχανία ξεκίνησε από την «ταπεινή» συμπαραγωγή πυρομαχικών και φορητού οπλισμού, περίπου την ίδια χρονική περίοδο, για να φθάσει όμως με αλματώδη ανάπτυξη στο σημερινό της επίπεδο.

Συνολικά, 42 τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες (αναλυτικά οι συμμετέχουσες εταιρείες παρουσιάζονται στον Πίνακα 1), με επικεφαλής το τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM: Savunma Sanayii Mustesarligi), έδωσαν εντυπωσιακό παρών σε μία γεωγραφική περιοχή, η οποία παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση και τα απόνερά της συνεχίζει ακόμη να διαθέτει πολύ υψηλές πιστώσεις για
την άμυνα, με συνέπεια να θεωρείται γενικά από την παγκόσμια αμυντική βιομηχανία ως το νέο «Ελντοράντο».

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στο SSM, το οποίο διαχειριζόμενο και επιβλέποντας την υλοποίηση τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 30 δισ. δολαρίων την τελευταία 25ετία ουσιαστικά ενήργησε ως ατμομηχανή για την ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιο-
μηχανίας.

«Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μας είναι: η διαχείριση της παραγωγής και η προμήθεια [επ’ ωφελεία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων] σύγχρονου αμυντικού υλικού, η ανάληψη έρευνας και ανάπτυξης νέων συστημάτων, η καθοδήγηση της αμυντικής βιομηχανίας και ο συντονισμός των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων και της διεθνούς συνεργασίας», σημειώνει στο ειδικό έντυπο που εκδόθηκε από το SSM με την ευκαιρία της IDEX 2011 ο αρμόδιος υφυπουργός Murad Bayar, ο οποίος κατέχει συνεχώς την ίδια θέση από το 2004!

«Το SSM συντονίζει συνολικά τον τουρκικό αμυντικό βιομηχανικό τομέα (συμπεριλαμβανομένων των κρατικών και των ιδιωτικών εταιρειών, όπως επίσης και των στρατιωτικών εργοστασίων μέσω ειδικών συνδέσμων με τις κρατικές εταιρείες) με σκοπό την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο», συμπλήρωσε.

Συγκεκριμένα, στην IDEX 2011 συμμετείχαν επτά (!) εταιρείες του ναυπηγικού τομέα, τρεις ανάπτυξης
και παραγωγής αεροπορικών συστημάτων, τρεις χερσαίων συστημάτων, έξι στην ανάπτυξη και παραγωγή
οπλικών συστημάτων και οπλισμού, και 23 στον τομέα των ηλεκτρονικών, του λογισμικού και των ειδικών συστημάτων.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην τουρκική ναυπηγική βιομηχανία όπου τόσο ο αριθμός των εταιρειών όσο και τα προϊόντα που επέδειξαν δείχνουν τον ιδιαίτερο δυναμισμό που τη διακρίνει αλλά και την ισχυρή πολιτική βούληση της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας να μετατρέψει την Τουρκία σε κύρια ναυτική δύναμη, και μάλιστα αυτάρκη στην ανάπτυξη και παραγωγή πλοίων επιφανείας, υποβρυχίων και συστημάτων, όπλων και αισθητήρων. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν
πολλά προϊόντα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, άλλα περισσότερο ή λιγότερο γνωστά, ενώ υπήρξαν και μερικές «πρωτιές». Στον παρόν άρθρο θα περιοριστούμε στα κυριότερα από αυτά, που μάλιστα έχουν ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ τεύχος Απριλίου

Read more...

Θράκη: Αντιμετωπίζοντας τουρκική 5η φάλαγγα


Οι πρόσφατες μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Άγκυρας σε σχέση με το Καστελόριζο και την κεφαλαιώδη σημασία του για τη χάραξη της ελληνικής ΑΟZ διέψευσαν οικτρά όσους στη χώρα μας εκτιμούσαν ότι μπορεί να υπάρξει θεαματική βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θεωρεί τη μουσουλμανική μειονότητα ως πέμπτη φάλαγγα και προνομιακό μοχλό, που αφενός προσέθεσε ένα ακόμη «καυτό» ανοικτό θέμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, και αφετέρου αποτελεί ισχυρή προτοποθετημένη δύναμη που την κατάλληλη στιγμή θα επιφέρει τετελεσμένα σύμφωνα με τις επιθυμίες της. Εξετάζουμε τις στρατιωτικές παραμέτρους του ζητήματος, τους τουρκικούς σχεδιασμούς και τα ελληνικά σχέδια αντίδρασης στο στρατιωτικό, αστυνομικό και πολιτικό επίπεδο.

Δυστυχώς, η κατάσταση στη Θράκη σε σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα καθίσταται καθημερινά όλο και περισσότερο επικίνδυνη. Η Τουρκία, αφού πέτυχε από το 2007 να εγγράψει στη διμερή (με την Ελλάδα) ημερήσια διάταξη ως θέμα το «μειονοτικό», σήμερα κυριαρχεί στα κοινωνικά, και πολιτικά-οικονομικά δρώμενα της περιοχής. Δεν είναι μόνο εμφανής ο τρόπος διείσδυσης και ελέγχου που επιχειρεί η επίσημη Τουρκία στη Θράκη, αλλά το πλέον ανησυχητικό είναι η ισχύς και η τόλμη
των ηγετικών κύκλων της μειονότητας. Αυτό έχει επιτευχθεί αφενός λόγω της πολιτικής των κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών αρχόντων να συναλλάσσονται ψηφοθηρικά μαζί τους, και αφετέρου
λόγω της παραίτησης της ελληνικής πολιτείας από τις ευθύνες, τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές της.

Το μακρύ χέρι της Τουρκίας, το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, ενεργεί (και συμπεριφέρεται) πλέον ως κεντρική διοίκηση στη Θράκη, «προσηλυτίζοντας» με οικονομικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ενέργειες και δράσεις το σύνολο των μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής, που τους θεωρεί συλλήβδην Τούρκους ή ως παλαιά κοινότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η Τουρκία αντιμετωπίζει πλέον τη μουσουλμανική μειονότητα ως δική της πέμπτη φάλαγγα και καταρτίζει τα σχέδιά της. Σήμερα, σε σχέση με το παρελθόν, είναι γεγονός ότι η κατάσταση έχει σημαντικά επιβαρυνθεί, για πληθώρα λόγων. Μερικοί από αυτούς είναι οι ακόλουθοι:

• Έχει επιβληθεί και έχει γίνει αποδεκτή από την ελληνική πολιτεία η εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας στους Πομάκους αλλά και τους Αθίγγανους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η «απορρόφηση» και καταγραφή τους από την Άγκυρα ως «τουρκική» μειονότητα, κάτι που φυσικά την εξυπηρετεί αφού
αυξάνει την αριθμητική της δύναμη. Δυστυχώς, οι προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας στα μέσα της δεκαετίας του 1990 για την ανάδειξη των πολιτιστικών και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Πομάκων έμειναν χωρίς συνέχεια μέχρι που τελείως ατόνησαν. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να αξιοποιηθεί το πομακικό στοιχείο, το οποίο στην πλειοψηφία του αγωνίζεται χωρίς βοήθεια να αντιμετωπίσει τον τουρκικό εναγκαλισμό.

• Η παράνομη λειτουργία «τουρκικών» νηπιαγωγείων όχι μόνο υφίσταται αλλά και επεκτείνεται χωρίς οι ελληνικές αρχές να προβαίνουν σε οποιαδήποτε ενέργεια εφαρμογής των νόμων.

• Ευρύτατα λειτουργούν τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που το πρόγραμμά τους είναι αποκλειστικά τουρκικό, όπως επίσης και εφημερίδες που κυκλοφορούν μόνο στα τουρκικά. Στη βάση της αμοιβαιό-
τητας με την Τουρκία αυτό το απαράδεκτο καθεστώς αποκλειστικής εκπομπής σε ξένη γλώσσα θα πρέπει να παύσει να υφίσταται.

• Στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία αντί των Ελλήνων μουσουλμάνων αποφοίτων της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ), η ελληνική πολιτεία έχει αποδεχθεί μεγαλύτερο αριθμό
δασκάλων από την Τουρκία.

• Σε αντίθεση με τον πληθυσμό των Ελλήνων χριστιανών Θρακιωτών, που μειώνεται αριθμητικά συνεχώς, οι μουσουλμάνοι αυξάνονται συνεχώς δίνοντας, ακουσίως, μεγαλύτερη βαρύτητα στους σχεδιασμούς της Άγκυρας, η οποία απλώς τους αντιλαμβάνεται ως κρίσιμη μάζα.

• Με την άμεση ή συγκαλυμμένη οικονομική και νομική υποστήριξη του προξενείου και τα τελευταία χρόνια με την εμπορική δραστηριοποίηση στη Θράκη της τουρκικής τράπεζας Ziraat, η οποία σύμφω-
να με πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας προχωρεί στο δανεισμό σε κάθε
ενδιαφερόμενο με χαμηλότερο και συνεπώς εξαιρετικά ανταγωνιστικό επιτόκιο (κρίσιμη παράμετρο την εποχή οικονομικής δυσπραγίας που ζούμε), το μεγαλύτερο μέρος των αγορών γαιών και ακινήτων γίνεται πλέον από μουσουλμάνους. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν στα ορεινά και πεδινά χωριά της μειονότητας σε εβδομαδιαία βάση διανέμονταν από στελέχη του τουρκικού προξενείου 80.000 γερμανικά μάρκα (!) με σκοπό να εξαγοραστούν συνειδήσεις (σε αντάλλαγμα για την κάλυψη του κόστους
διαβίωσης) και να δημιουργηθεί ένα πλέγμα συναλλαγής και απόλυτου ελέγχου, σήμερα η τουρκική διείσδυση χρησιμοποιεί τα σύγχρονα χρηματοπιστωτικά εργαλεία.


ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ τεύχος Απριλίου

Read more...

Αναβολή της τελικής σύγκρουσης Ερντογάν – στρατιωτικών…


Μετά τις εκλογές θα ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι στρατηγοί… Η τελική σύγκρουση θα έλθει μετά τις εκλογές του Ιουνίου, τις οποίες φαίνεται ότι θα κερδίσει ο Ερντογάν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, αν και βασικό ερώτημα παραμένει εάν θα διαθέτει επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η σύγκρουση ισλαμιστών – στρατηγών (του «κοσμικού» ατατουρκικού οικοδομήματος θα πάρει την παρακάτω μορφή: Τη σαρωτική αναθεώρηση του Συντάγματος, κάτι το οποίο προανήγγειλε ο Ερντογάν σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο.

Το μεγάλο επιχείρημα του Ερντογάν είναι ότι το ισχύον Σύνταγμα στην Τουρκία το «ψήφισε» η στρατιωτική δικτατορία του Κενάν Εβρέν το 1982, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα περιθώρια καταπάτησης βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ωστόσο, ο Ερντογάν και οι ισλαμιστές, μέσω της αλλαγής του Συντάγματος και παρότι διαφημίζουν ότι στόχος είναι η ενίσχυση της Δημοκρατίας και η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα επιχειρήσουν να προωθήσουν την αποκαλούμενη ως «ισλαμική ατζέντα» που φέρονται να έχουν.

Για να κάνει πιο ελκυστική την προοπτική, ο Ερντογάν προφανώς δεν αναφέρεται καθόλου σε τέτοια ζητήματα ή απλώς τα συγκαλύπτει υπό τον «πολιτικώς ορθό μανδύα» της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών.

Για παράδειγμα, η συνταγματική κατοχύρωση του να μην μπορεί κανείς να απαγορεύσει σε κάποιον να ντύνεται αναλόγως με τα όσα θεωρεί σωστά το θρησκευτικό δόγμα το οποίο πρεσβεύει, πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορεί να κατοχυρωθεί συνταγματικά το να φορούν όποτε και όπου επιθυμούν οι γυναίκες την ισλαμική μαντίλα.

Αυτό έχει διαιρέσει το στράτευμα και τους ισλαμιστές, με τους πρώτους να μποϊκοτάρουν τις κυβερνητικές δεξιώσεις, επειδή σε αυτές παρίστανται οι σύζυγοι των πολιτικών του AKP οι οποίες φορούν την ισλαμική μαντίλα!

Και αυτό δεν είναι το μόνο…

http://www.defencepoint.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP