Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της με την κυβέρνηση να παρακολουθεί «χαλαρά»…


Του Μανώλη Κυπραίου

Όλο και πιο ασφυκτική, νιώθουν την πίεση της Τουρκίας στην κυβέρνηση, με τη γειτονική χώρα να έχει πλήρως αποθρασυνθεί αναφορικά με τις διεκδικήσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης χωρών – μελών του ΝΑΤΟ για της σχέσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας με την ΕΕ στο Βερολίνο, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών έκανε επίθεση κατά της Αθήνας, δηλώνοντας πως η χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία κατά τον ίδιο «εκπροσωπεί μέρος μόνο των κατοίκων» της μεγαλονήσου.

Ακολούθησε φραστική αντιπαράθεση μεταξύ Δ. Δρούτσα και Α. Νταβούντογλου, με τον Έλληνα υπουργό να ζητά από τον Τούρκο ομόλογό του να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Φυσικά, ο ηγέτης της τουρκικής διπλωματίας δεν πτοήθηκε και η έντονη συζήτηση σταμάτησε μετά από την επέμβαση Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζουν πως γενικότερα η στάση της Τουρκίας απέναντι σε εθνικά ζητήματα έχει γίνει ιδιαίτερα προκλητική, με τους Έλληνες διπλωμάτες να αντιμετωπίζουν μια «γενικευμένη επίθεση» των Τούρκων συναδέλφων τους, όχι μόνο σε διεθνή φόρα, αλλά και σε πρωτεύουσες ισχυρών κρατών ανά τον κόσμο.
«Είναι έκδηλο πως έχουν πάρει οδηγίες για επιθετικότερη πολιτική κατά της Ελλάδας» μας τόνισε ανώτερος διπλωμάτης του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος συμπλήρωσε ότι: «οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας δεν είναι ασύνδετες με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τη Βόρεια Αφρική.
Ίσως προσπαθήσει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Και εμείς και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση».
Πάντως οι Έλληνες διπλωμάτες δεν δηλώνουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τις οδηγίες που έχουν λάβει από τον πολιτικό προϊστάμενό τους, Δημήτρη Δρούτσα για το ζήτημα της αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, από τον οποίον ζητούν «περισσότερο νεύρο και σαφέστερες εντολές» όπως είπαν χαρακτηριστικά.
Οι Έλληνες διπλωμάτες εκτιμούν πως η Τουρκία θα ξεκινήσει ένα μπαράζ προκλήσεων εναντίον της Ελλάδας και ίσως η μέχρι τώρα «μερική» αλλά όχι «ολική» κλιμάκωση της προκλητικότητας της απέναντι στη χώρα μας, να οφείλεται στο ζήτημα της Λιβύης και της Συρίας.
«Σε λίγο θα έρθει και η σειρά μας» είπε χαριτολογώντας Έλληνας διπλωμάτης που γνωρίζει άριστα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αλλά και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει σε υψηλό επίπεδο, παρά τις όποιες αντιξοότητες και προβλήματα αντιμετωπίζουν μέσα και στρατιωτικοί λόγω της οικονομικής κρίσης.
Εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες έχουν μετακινηθεί σε σημεία που η Τουρκία πιθανά να προκαλέσει θερμό επεισόδιο επίλεκτες δυνάμεις και αερομεταφερόμενα μέσα, με σκοπό να αποφευχθεί οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια.
Πάντως, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούν αυξημένες παραβιάσεις και παραβάσεις, από την τουρκική αεροπορία και το ναυτικό, ιδιαίτερα στο νότιο Αιγαίο, δεδομένο που ίσως προμηνύει το που θα εκδηλωθεί η επόμενη τουρκική πρόκληση. Με σαφείς εντολές όμως από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία περί «αυτοσυγκράτησης».
Και είναι σαφές, πως το ερωτηματικό δεν είναι η στάση είτε των διπλωματών, είτε των στρατιωτικών απέναντι στην Τουρκία, αλλά η στάση της κυβέρνησης, η οποία δίνει και τις εντολές και μέχρι τώρα ακολουθεί πολιτική κατευνασμού απέναντι στη γείτονα που μέρα με τη μέρα γίνεται προκλητικότερη και πιο επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα…

newscode.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP