Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ειρήνη σε 3-5 μήνες αν ελευθερωθεί ο «Απο»


Την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε αντάλλαγμα για την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού πρότεινε στην Αγκυρα ο μικρότερος αδελφός του «Απο», Οσμάν Οτσαλάν, με συνέντευξή του στο Ρόιτερ.

Ο 60χρονος Οσμάν ήρθε σε ρήξη με την ηγεσία του ΡΚΚ το 2004, αλλά διατηρεί επαφές με αντάρτες από την ιρακινή και από την τουρκική πλευρά των συνόρων. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο όρος Καντίλ του βορείου Ιράκ, αλλά δεν έκρυψε την επιθυμία του να επιστρέψει νόμιμα στην Τουρκία ύστερα από 30 χρόνια και να... ασχοληθεί με την πολιτική.


«Αν έβαζαν απλώς τον αδελφό μου σε κατ’ οίκον περιορισμό και ξεκινούσαν διάλογο μαζί του, το Κουρδικό θα λυνόταν σε 3-5 μήνες. Καμία πτέρυγα του ΡΚΚ δεν θα έφερνε αντίρρηση», ισχυρίστηκε ο Οσμάν Οτσαλάν, προσθέτοντας ότι έχει τρία χρόνια να έλθει σε επαφή με τον αδελφό του.

Ο «μικρός» Οτσαλάν επαίνεσε την πρωτοβουλία Ερντογάν για περισσότερα «πολιτισμικά δικαιώματα» στους Κούρδους, χωρίς να επιμείνει σε ανεξάρτητο κράτος. Ισχυρίστηκε πάντως ότι «καμιά πλευρά δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο», εφόσον αυτή τη στιγμή το ΡΚΚ διαθέτει 3.500 μαχητές σε απόρθητες οχυρές τοποθεσίες του Ιράκ και του Ιράν, μαζί με 1.500 άνδρες σε τουρκικά εδάφη.

Πάντως, η τουρκική κυβέρνηση έχει αποκλείσει κάθε διαπραγμάτευση με το ΡΚΚ, καθώς τις τελευταίες μέρες έχασε τρεις στρατιώτες σε επιθέσεις ανταρτών.

Λάδι στη φωτιά όμως ρίχνει και το ποδόσφαιρο! Χθες διακόπηκε για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή το ματς της Ντιγιαρμπακίρ, κατόπιν εισβολής των οπαδών της σε γήπεδο της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα η εκπρόσωπος του τουρκικού Κουρδιστάν να απειλείται με άμεσο υποβιβασμό στη Β’ Εθνική.

Γ. Παπαδάτος
ΕΘΝΟΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/3-5.html#ixzz0iGyattou

Read more...

Ερντογάν: Επτά Χρόνια Πρωθυπουργός, 234 Επίσημα Ταξίδια στο Εξωτερικό


Το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, ως απάντηση στα ερωτήματα-ερωτηματικά που τίθενται στα ΜΜΕ της Δύσης για το αν η Τουρκία έχει αλλάξει γεωπολιτικό προσανατολισμό, έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη της Υδρογείου, στον οποίο απεικονίζονται τα ταξίδα που έχει πραγματοποιήσει ο Ερντογάν στο εξωτερικό, τα επτά χρόνια που είναι πρωθυπουργός. Παρεμπιπτόντως, ο Ερντογάν αυτά τα χρόνια πραγματοποίησε 234 ταξίδια σε 81 διαφορετικές χώρες.
Θα λέγαμε ότι δεν είναι απαραίτητο ή μάλλον δεν μας συμφέρει να κάνουμε ανάλογους συνειρμούς για την Ελλάδα!

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/234.html#ixzz0iGxyx9st



Read more...

Η Τουρκία με τα πολλά πρόσωπα και προσωπεία


Μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της σύγχρονης ιστορίας της διέρχεται η Τουρκία με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να αγωνίζεται σε πολλά μέτωπα χωρίς να είναι σίγουρο αν θα είναι ο νικητής. Για πολλοστή φορά αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει μια Τουρκία αλλά πολλές με έντονη αντιπαλότητα μεταξύ τους.
Υπάρχει η Τουρκία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ουδείς μπορούσε μέχρι πριν μετρικούς ακόμη μήνες να διανοηθεί ότι στρατηγοί αλλά και εν αποστρατεία αρχηγοί όπλων θα οδηγούνταν σε κρατητήρια και θα υποβάλλονταν σε εξαντλητικές ανακρίσεις για να διαπιστωθεί κατά πόσο σχεδίαζαν πραξικόπημα για να ανατρέψουν τη νόμιμα εκλελεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

Η Τουρκία των στρατιωτικών
Νωπές είναι ακόμη στη μνήμη πολλών Τούρκων τα τρία πραξικοπήματα (1960-1971-1980) αλλά και το μίνι πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 1997 το οποίο ανάγκασε σε παραίτηση τον ισλαμιστή Ερμπακάν. Οι στρατηγοί είναι -ή νομίζουν ότι είναι- οι θεματοφύλακες της παρακαταθήκης του Ατατούρκ και θεωρούν υποχρέωση να παρεμβαίνουν σε κάθε πράξη ή παράλειψη της εκάστοτε κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο που από τους 11 Προέδρους της Τουρκικής Δημοκρατίας από το 1923 μέχρι σήμερα, oι έξι ήταν στρατηγοί. Ο ένστολος αξιωματικός έχαιρε σεβασμού, εκτίμησης και εκμεταλλεύονταν στο έπακρο την ασυλία του.
Η Τουρκία της εκλεγμένης κυβέρνησης
Μέχρι τελευταία οι εκάστοτε πρωθυπουργοί άγονταν και φέρονταν από τις ένοπλες δυνάμεις και κυρίως από το ισχυρό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Ο Ερντογάν θέλησε να βάλει κάποια τάξη στο «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» των στρατηγών και από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, το πέτυχε ή τουλάχιστον όλα δείχνουν ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο. Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ενώ συνελήφθησαν δεκάδες αξιωματικοί, οι συνάδελφοί τους όχι μόνο αποτόλμησαν πραξικόπημα αλλά αρκέστηκαν σε μια ανακοίνωση μερικών μόνο αράδων. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι στρατηγοί λένε λίγα και ενεργούν ως επί το πλείστον, όταν τους δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία, τίποτε δεν αποκλείεται. Ακόμη και πραξικόπημα, αν και οι ίδιοι το έχουν αποκλείσει επανειλημμένα. Πολύ σοβαρό το μέτωπο κατά των στρατιωτικών όταν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι οι περί τον Ερντογάν πολιτικοί εκφράζονται πλέον χωρίς περιστολή όπως ο βουλευτής του κόμματός του Αβνί Ντογάν ο οποίος δήλωσε: «Του λοιπού θα φακελώνουμε εμείς, όλους αυτούς που εδώ και σαράντα χρόνια μάς φακέλωναν». Είναι επίσης σοβαρό επειδή ο στρατός δεν ελέγχει μόνο τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και την οικονομία του τόπου. Είναι μεγαλομέτοχος σε πολλές επιχειρήσεις ικανές να κλονίσουν το οικονομικό οικοδόμημα της χώρας.
Η Τουρκία των Δικαστών
Το Δικαστικό Σώμα μαζί με τους στρατηγούς θεωρούνται από την κοινή γνώμη ως τα πλέον έμπιστα σώματα. Όσα θα ήθελε να πράξει ο στρατός και για ευνόητους λόγους τα αποφεύγει, τα αναθέτει στη δικαστική εξουσία, η οποία δρα αναλόγως. Όσες κυβερνήσεις έμπαιναν στο στόχαστρο προς ανατροπή, «για το καλό (!) του τουρκικού έθνους» αλλά χωρίς πραξικόπημα, οι ανώτατοι Δικαστές προθυμοποιούνταν να αναλάβουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο είτε απαγορεύοντας λειτουργία κομμάτων, είτε παρεμβάλλοντας εμπόδια σε άτομα να διεκδικήσουν ανώτατα αξιώματα. Ακόμη δεν στέγνωσε το μελάνι από τις περιπέτειες του Ερντογάν και του Γκιουλ με τη δικαστική εξουσία. Το έτος 2008 το αποκαλούμενο «προπύργιο του Κεμαλισμού», το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, παρ’ ολίγο να διατάξει το κλείσιμο του Κόμματος Δικαιοσύνης-Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν.
Υπάρχουν όμως και άλλες Τουρκίες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου.
Ακόμη και οι ένοπλες δυνάμεις θεωρούνται Αρσακιάδες μπροστά στη δράση και συνωμοσίες του παρακράτους. Μέλη της ήταν και είναι εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί, άνθρωποι του υποκόσμου, γκρίζοι λύκοι, πολιτικοί. Είναι αυτοί που σχεδιάζουν και υλοποιούν σχέδια εν αγνοία της εκάστοτε κυβέρνησης. Κάποτε το ρόλο αυτό τον είχε αναλάβει το Γραφείο Ειδικού Πολέμου. Στρατολογούσε εθνικιστές, εγκληματίες… και δραστηριοποιούνταν χωρίς να είναι υπόλογο σε κανέναν αν και ο κορμός
Η Τουρκία του παρακράτους
του ήταν οι ένοπλες δυνάμεις. Σήμερα εμφανίστηκαν παρακρατικές οργανώσεις όπως η Σουσουρλούκ, η Εργκενεκόν, η Βαρυοπούλα και τα αμέτρητα παρακλάδια αυτών.
Η ισχυρότατη Τουρκία των ισλαμιστών
Για χρόνια καταδιώκονταν και εξευτελίζονταν από το κοσμικό κράτος. Όποιος στρέφονταν εναντίον τους θεωρούνταν κεμαλιστής και φιλοπρόοδος. Διάφοροι νόμοι του τουρκικού κράτους τούς απαγόρευαν να ασκήσουν όπως, όπου και όποτε ήθελαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Χλεύαζαν τις γυναίκες των ισλαμιστών για τη μαντίλα. Οι νεαρές μαντιλοφορούσες απαγορευόταν να εισέλθουν στα πανεπιστήμια. Ακόμη, και για την εγγραφή τους στα πανεπιστήμια, έπρεπε να συνοδεύουν την αίτηση εγγραφής με τέσσερις φωτογραφίες οι οποίες θα ήταν χωρίς μαντίλα. Έτσι οι κοπέλες, για να μην αφαιρέσουν τη μαντίλα, αναγκάζονταν να φωτογραφηθούν με περούκα. Η πρώτη φορά που κάπως ανάσαναν οι ισλαμιστές ήταν επί πρωθυπουργίας Ερμπακάν. Η καταπίεση τόσων δεκαετιών ήταν αυτή που εκτόξευσε στα ύψη τα ποσοστά του Ερντογάν. Ακόμη και σήμερα για πολλές από τις Τουρκίες οι ισλαμιστές αποτελούν κόκκινο πανί. Ας μη μας διαφεύγει ότι στα σχέδια των τελευταίων παρακρατικών οργανώσεων ήταν, μεταξύ άλλων, και η επίθεση με βόμβες κατά τεμενών.
Η Τουρκία της αντιπολίτευσης
Προκειμένου να πετύχει τους στόχους της και τις τρικλοποδιές στην κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις άλλες Τουρκίες ή αυτές τη χρησιμοποιούν για να πετύχουν τα σχέδιά τους. Σήμερα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα συνεργάζονται πλήρως και τις ένοπλες δυνάμεις (Ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου).
Ο Ερντογάν κληρονόμησε πολλά μέτωπα, πολλές πληγές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Προσπάθησε να επιλύσει προβλήματα όπως το αρμενικό, το κουρδικό, να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Συρία. Προσποιείται ότι επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού. Ίσως και να είναι ειλικρινής στις προθέσεις του πλην όμως γνωρίζει και το τίμημα ενός σωστού και επιβεβλημένου ανοίγματος προς την Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι πολύ βαρύ για τον ίδιο και το κόμμα του. Χωρίς να κάνει το παραμικρό θετικό βήμα στο Κυπριακό, κατηγορήθηκε και κατηγορείται από τους εθνικιστές και κυρίως τους Τ/κ εθνικιστές, τον Ραούφ Ντενκτάς κ.α. Για χρόνια τώρα παραμένει στα λόγια και όχι στα έργα και επαναλαμβάνει το γνωστό «Είμαστε ένα βήμα μπροστά».
Πολλοί οπαδοί του κοσμικού κράτους επικρίνουν μεν την απροκάλυπτη ανάμιξη του στρατού στην πολιτική ζωή του τόπου αλλά τους φοβίζει και η ισχύ του Ερντογάν. Όλες οι δημοσκοπήσεις τον παρουσιάζουν ως τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της Τουρκίας με το κόμμα του να παραμένει πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων αν και μείωσε τα ποσοστά του από τις προηγούμενες αναμετρήσεις του 2003 και 2007. Σήμερα ελέγχει την Προεδρία της Δημοκρατίας, τη Βουλή, τον κρατικό μηχανισμό.
Πολλά λέγονται και ακούγονται για τη δράση του ισλαμιστή Φετχουλάχ Γκιούλεν. Πρόκειται για έναν ισχυρό άνδρα ο οποίος ίδρυσε δικό του θρησκευτικό τάγμα, ένα διεθνές κοινωνικοθρησκευτικό κίνημα, και υποστηρίζει τον Ερντογάν. Με τα εκατομμύρια που διαθέτει (ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ) ίδρυσε σχολεία σε πολλές χώρες και σήμερα ελέγχει την τουρκική αστυνομία αλλά και μερίδα του στρατού και των δικαστών.
Δημοψήφισμα και απειλή για πρόωρες
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τα υπόλοιπα κόμματα για την εξασφάλιση των 2/3 του κοινοβουλίου που απαιτείται για την αναθεώρηση, θα διενεργηθεί δημοψήφισμα. Όλα δείχνουν ότι η χώρα οδηγείται προς δημοψήφισμα καθ’ ό,τι η αξιωματική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Μπαϊκάλ, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Μπαχτσελί αλλά και το φιλοκουρδικό, θέτουν κάποιους όρους για να υποστηρίξουν την πρόταση του Κόμματος Δικαιοσύνης-Ανάπτυξης. Το φιλοκουρδικό για παράδειγμα απαιτεί όπως μειωθεί το εκλογικό μέτρο, το Ρεπουμπλικανικό την κατάργηση της ασυλίας. Αν τα 367 από το 550 μέλη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ψηφίσουν υπέρ της αναθεώρησης, η αναθεώρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστούν οι 367, τότε θα διενεργηθεί δημοψήφισμα και πάλι όμως απαιτείται η πλειοψηφία των 330.
Η προσφυγή στην ετυμηγορία του λαού είναι μεν μια δημοκρατική πράξη αλλά εγκυμονεί και κινδύνους. Ο Ερντογάν θα πρέπει να έχει ζυγίσει για καλά τη δύναμή του καθ’ ό,τι η αντιπολίτευση θα εκμεταλλευτεί το δημοψήφισμα και θα δημιουργήσει προεκλογική ατμόσφαιρα ερμηνεύοντας ένα αποτέλεσμα που τη συμφέρει ως ψήφο κατά της Κυβέρνησης απαιτώντας στη συνέχεια πρόωρες εκλογές.
Όσο και αν ο Ερντογάν δήλωσε ότι το όποιο αποτέλεσμα δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές είναι σίγουρο ότι θα επιδιώξει να αναθεωρήσει άρθρα αρεστά στην πλειοψηφία του λαού προκειμένου να υπερψηφιστούν όχι μόνο από τους οπαδούς του αλλά από ψηφοφόρους και άλλων κομμάτων.
Μεγάλο στοίχημα η τροποποίηση του συντάγματος
Σήμερα ο Ερντογάν θέλει να αναθεωρήσει μερικά άρθρα του τουρκικού Συντάγματος. Πρόκειται για ένα Σύνταγμα που φέρει έντονα τη σφραγίδα του πραξικοπήματος του 1980.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός διατείνεται ότι θέλει ένα σύγχρονο Σύνταγμα με το οποίο να αναγνωρίζονται συνδικαλιστικά δικαιώματα στους δημοσίους υπαλλήλους, εκσυγχρονισμό των προνοιών για τις γυναίκες και τα παιδιά, την κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος τους, την κατάργηση των υπερεξουσιών που αναγνωρίζονταν στις ένοπλες δυνάμεις βάσει των οποίων ασκούσαν επιρροή στην πολιτική ζωή της χώρας. Κυρίως ενδιαφέρεται για κατάργηση ή περιορισμό των εξουσιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων τα μέλη του οποίου αποφασίζουν για το κλείσιμο ενός κόμματος. Ένας στόχος της αναθεώρησης είναι η αύξηση των μελών του Συμβουλίου αυτού από 7 που είναι σήμερα σε 21. Σύμφωνα με το προσχέδιο της αναθεώρησης, για την απόφαση του γενικού Εισαγγελέα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για κλείσιμο ενός κόμματος θα πρέπει να προηγείται έγκριση της Εθνοσυνέλευσης.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συντάγματος της Εθνοσυνέλευσης Μπουρχάν Κουζού ενώ τα τελευταία 50 χρόνια στην Ευρώπη απαγορεύτηκε η λειτουργία 3-4 κομμάτων, στην Τουρκία ο αριθμός τους έφθασε τα 25. Χαρακτήρισε την ευχέρεια που έχει ο Γενικός Εισαγγελέας για τα κόμματα ως Δαμόκλειο Σπάθη.

Read more...

Στρατηγικός Σχεδιασμός 2009-2016 της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας


Του Χρήστου Μηνάγια
Τις τελευταίες ημέρες μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ παρουσιάζει την
πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μείωση
των κονδυλίων που διατίθενται από την Ελλάδα και την Τουρκία για τους
εξοπλισμούς. Η πρόταση αυτή έχει βάση ή πρόκειται για ακόμη ένα τούρκικο
επικοινωνιακό τέχνασμα το οποίο υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες;
Η γενική διαπίστωση είναι ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία της Τουρκίας
αντιλήφθηκε τα ιστορικά, ψυχολογικά, πολιτιστικά και θεσμικά προβλήματα
που δημιούργησαν οι πολιτικές του παρελθόντος, επαναξιολόγησε το
γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, προσαρμόσθηκε στις νέες διεθνείς ισορροπίες,
κρατώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, και
αποφάσισε να εφαρμόσει μία επιθετική πολιτική, της οποίας ο κύριος στόχος
είναι η αναβάθμιση του περιφερειακού και εν μέρει του παγκόσμιου προφίλ
της.

Επειδή η στρατιωτική ισχύς αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές
παραμέτρους για υποστήριξη της εν λόγω πολιτικής, οι στρατηγικοί
σχεδιασμοί της Τουρκίας επικεντρώνονται στην εφαρμογή αποφασιστικών
πολιτικών που θα στηρίζονται κατά βάση στην αποτροπή, προκειμένου να
διαφυλαχθούν τα εθνικά της συμφέροντα και να υπάρξουν οι απαιτούμενες
ισορροπίες έναντι των σύμμετρων και ασύμμετρων απειλών στον περίγυρο
της χώρας όπως αυτή το επιθυμεί.
Η υποκατάσταση της παλαιόθεν στρατιωτικής αντιλήψεως των Τούρκων
(από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), περί χρήσεως μεγάλου
όγκου δυνάμεων από τον μεγάλο όγκο πυρός, αποτελεί πλέον
πραγματικότητα και φυσικά πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτής της
στρατηγικής παίζουν οι εξοπλισμοί.
Κατόπιν των παραπάνω και για την καλύτερη κατανόηση της κατάστασης
που έχει διαμορφωθεί παρατίθενται δύο ενδεικτικά παραδείγματα τα οποία
κατά τη γνώμη μας καταδεικνύουν ότι η πρόταση του Ερντογάν είναι
παραπλανητική όσο λογική και σώφρων και αν φαίνεται.

Το πρώτο αφορά σε συνέντευξη του Τούρκου αρχηγού Αεροπορικών
Δυνάμεων πτεράρχου Hasan Aksay που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό
Savunma ve Havacilik (Άμυνα και Αεροπορία), τεύχος 135, Φεβρουάριος
2010. Κυριότερα σημεία αυτής είναι τα εξής:
· Το 2011 θα εορτασθεί η 100η επέτειος από την ίδρυση της τουρκικής
πολεμικής αεροπορίας.
· Η τουρκική πολεμική αεροπορία συνεχίζει να αποτελεί μία ισχυρή δύναμη
και ένα παράγοντα διατήρησης των διεθνών ισορροπιών στην περιοχή της.
· Μέχρι το 2050 η τουρκική πολεμική αεροπορία θα αποτελεί την πιο ισχυρή
περιφερειακή αεροπορική δύναμη.
· Κατά τον εορτασμό των 200 ετών, το 2111, η τουρκική πολεμική αεροπορία
θα αποτελεί την πιο ισχυρή αεροπορική δύναμη παγκοσμίως,
διαφυλάττοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τόσο παγκοσμίως
όσο και στο διάστημα.
· Δίδουμε μεγάλη βαρύτητα στην υψηλή τεχνολογία και στη διαστημική
τεχνολογία.
· Με τη συνεργασία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αναβαθμίζουμε τις
δυνατότητες εναέριας παρατήρησης και αναγνώρισης.
· Η μακράς διάρκειας αναγνώριση, ο εντοπισμός στόχων και η καταστροφή
αυτών αποτελούν έναν τομέα στον οποίο δίδουμε μεγάλη βαρύτητα.
· Η επαύξηση των δυνατοτήτων μας στον τομέα των αερομεταφορών, με την
προμήθεια των αεροσκαφών Α400Μ και τον εκσυγχρονισμό των
υπαρχόντων C-130, θα συνεχισθεί χωρίς καθυστέρηση δεδομένου ότι
έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.
· Τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και τα 50 μαχητικά αεροσκάφη F-16 C/D
Block 50 θα αυξήσουν σημαντικά την αεροπορική μας ισχύ.
· Μέχρι σήμερα, εκπαιδεύσαμε περίπου 3.000 στελέχη φιλικών και
συμμαχικών χωρών, στα πλαίσια της συνεργασίας αεροπορικής
εκπαίδευσης. Κατά το εκπαιδευτικό έτος 2009-2010, παρέχουμε
εκπαίδευση πτήσεων σε στελέχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του
Πακιστάν, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το δεύτερο αφορά στους στόχους και στρατηγικούς σκοπούς για τα
χερσαία, ναυτικά και αεροπορικά μέσα που περιλαμβάνονται στο Στρατηγικό
Σχεδιασμό 2009-2016 της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (2009-2016
Savunma Sanayii Sektörel Strateji Dokümanı), εγκρίθηκαν από την
κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Απρίλιο του 2009 και
υλοποιούνται χωρίς καμία απόκλιση1. Συγκεκριμένα:

Χερσαία Μέσα
ΣΤΟΧΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ
Η αντιμετώπιση των αναγκών σε χερσαία
μέσα θα αντιμετωπισθεί από την εγχώρια
αγορά.
- Βελτίωση των δυνατοτήτων της
αυτοκινητοβιομηχανίας.
- Βελτίωση των δυνατοτήτων ενσωμά-
τωσης συστημάτων και σύνταξης
μελετών.
- Δημιουργία εγκαταστάσεων παραγω-
γής συστημάτων.
- Υποστήριξη των επιστημόνων και των
καινοτομιών.
Ναυτικά Μέσα
ΣΤΟΧΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ
Ναυπήγηση όλων των ναυτικών
μονάδων επιφανείας από την εγχώρια
αγορά.
- Οργάνωση της υποδομής των
ναυπηγείων.
- Βελτίωση των δυνατοτήτων κατά-
σκευής συστημάτων στο εσωτερικό.
- Συνεργασία πανεπιστημίων και βιομη-
χανίας για την κατασκευή συστημάτων
υψηλής τεχνολογίας των ναυτικών
μονάδων.
- Παραγωγή στο εσωτερικό κρίσιμων
υλικών.
Αεροπορικά Μέσα
ΣΤΟΧΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ
Η κατασκευή όλων των μη επανδρωμέ-
νων αεροσκαφών και ο εκσυγχρονισμός
των αεροσκαφών θα πραγματοποιηθεί
από την εγχώρια αγορά.
- Ανάπτυξη και κατασκευή τακτικών και
επιχειρησιακών μη επανδρωμένων
αεροσκαφών (UAVs), καθώς επίσης
και των υποσυστημάτων τους.
- Συμμετοχή σε προγράμματα πολύ-
εθνικών κονσόρτσιουμ για την κατά-
σκευή στρατηγικών μη επανδρωμένων
αεροσκαφών.
- Παραγωγή συστημάτων εκσυγχρονι-
σμού αεροσκαφών από την εγχώρια
αγορά.
- Αναζήτηση διεθνών συνεργασιών για
την κατασκευή ελικοπτέρων.
- Μελέτη και κατασκευή εκπαιδευτικών
jet αεροσκαφών.
- Μελέτη και παραγωγή κρίσιμων
υλικών.

Πύραυλοι-Πυρομαχικά-Οπλικά Συστήματα
ΣΤΟΧΟΙ
- Μέχρι το 2013, ανάπτυξη αντιαρματικών συστημάτων μέσου και μεγάλου
βεληνεκούς.
- Μέχρι το 2016, ανάπτυξη αντιαεροπορικών πυραύλων χαμηλού ύψους.
- Μέχρι το 2012, ανάπτυξη σύγχρονου τυφεκίου πεζικού.
- Μέχρι το 2012, ανάπτυξη θραυσματοφόρων πυρομαχικών

Read more...

Τέσσερις παραβιάσεις του ΕΕΧ σήμερα


Δύο σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών αποτελούμενοι από 16 συνολικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 2 παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και 4 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Από τα 16 αεροσκάφη τα 8 ήταν οπλισμένα.

Η δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε βόρειο και νότιο Αιγαίο. Ακολουθήθηκε, βάση των ισχυουσών εντολών η τακτική της διακριτικής αναγνώρισης των τουρκικών μαχητικών από τα ελληνικά μαχητικά.


Read more...

Ο Αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αρνείται το σενάριο περι παραίτησης της στρατιωτικής ηγεσία


Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου Reuters ο Αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Ilker Basbug αρνήθηκε την Κυριακή 14 Μαρτίου αναφορές που έλεγαν ότι η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της χώρας προτίθετο να παραιτηθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις 30 στρατιωτικών τον μήνα Φεβρουάριο.

Οι αξιωματικοί αυτοί είχαν συλληφθεί με την κατηγορία συμμετοχής στην οργάνωση πραξικοπήματος το 2003. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν οι πρώην Αρχηγοί της Αεροπορίας και του Ναυτικού οι οποίοι όμως τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κατηγορίες. Στους υπόλοιπους όμως 30 ανακοινώθηκαν κατηγορίες. Οι Τούρκοι Δικαστές δεν έχουν πετύχει μέχρι σήμερα να καταλήξουν στο επίσημο κατηγορητήριο.


Read more...

Τι ζήτησε για Κυπριακό και Αιγαίο. Οι ΗΠΑ επιθυμούν διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το Αιγαίο και «σημαντική πρόοδο» στο Κυπριακό.


Το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για το Κυπριακό στη διάρκεια των συνομιλιών του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον περιορίστηκε μόνο στη σωτηρία του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τη δικαιολογία ότι «έχει καλή χημεία» με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Η αμερικανική πλευρά επίσης επιθυμεί διάλογο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς να συμμετάσχει η ίδια, εκτός και αν ζητηθεί κάτι τέτοιο από τον Γ. Παπανδρέου ή τον Ταγίπ Ερντογάν. Η αμερικανική αντιμετώπιση του...

Κυπριακού εξέπληξε τον πρωθυπουργό και την ελληνική αποστολή, καθώς θέση της Ελλάδας, όπως εκφράστηκε επίσημα και δημόσια από τον κ. Παπανδρέου, είναι η απόλυτη ευθύνη της Αγκυρας για την απουσία λύσης.

«Το βαθύτερο πρόβλημα», είπε σε όλους τους συνομιλητές του, «για να προχωρήσουμε σε ό,τι είναι απαραίτητο για να φτάσουμε σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι η στάση της Τουρκίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ», ο κ. Ομπάμα ζήτησε από τον Ελληνα πρωθυπουργό να ασκήσει την επιρροή του στον Πρόεδρο Χριστόφια ώστε αυτός «να συμφωνήσει σε έκδοση κοινής ανακοίνωσης στο τέλος των εντατικών διαπραγματεύσεων, η οποία -όπως είπε- θεωρούμε ότι θα βοηθήσει πολύ τον κ. Ταλάτ» στην εκλογική διαδικασία των Κατεχομένων. Επιθυμούν στο κοινό ανακοινωθέν να γίνεται ειδική αναφορά σε «σημαντική πρόοδο».
Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και οι υπόλοιποι συνομιλητές του κ. Παπανδρέου πιστεύουν ότι μόνο Προέδρος της Κύπρου Δημητρης Χριστόφιας με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. μπορούν να επιτύχουν πρόοδο που «θα οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών». Θέλουμε να συνεχίσουν να συνομιλούν, είπε ένας αξιωματούχος και πρόσθεσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να προσφερθεί βοήθεια στον κατοχικό ηγέτη πριν από την εκλογική διαδικασία των Κατεχομένων. Εγινε και ειδική αναφορά «στην περίπτωση επικράτησης του κ. Ερόγλου» είπε ο ίδιος.
Ο πρωθυπουργός έπειτα από αμηχανία δευτερολέπτων εξήγησε ότι η Αθήνα δεν έχει με τη Λευκωσία τη σχέση εξάρτησης που διατηρεί το κατοχικό καθεστώς με την Αγκυρα.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα στην κυπριακή, είπε και ζήτησε από τον πρόεδρο Ομπάμα να απευθυνθεί στην Τουρκία, η οποία παραμένει εξαιρετικά αδιάλλακτη και ανυποχώρητη. «Η Ελλάδα», τόνισε σε κάθε ευκαιρία, «δεν αισθάνεται ότι πρέπει να επέμβει άμεσα στη διαδικασία, καθώς η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος κι οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για την τύχη τους. Εμείς μπορούμε να συμβάλουμε θετικά, όμως καθώς υπάρχουν περισσότερα από 30.000 τουρκικά στρατεύματα στη νήσο από την Τουρκία, η κυβέρνησή της και πολύ περισσότερο ο τουρκικός στρατός έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή στους Τουρκοκύπριους».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιδιαιτησία… εάν ζητηθεί.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε με τον Γ. Παπανδρέου και την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, όπως και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι Αμερικανοί έδειξαν να κυριαρχούνται από μεγάλη ανησυχία για το τελικό αποτέλεσμα της σύγκρουσης του Ταγίπ Ερντογάν με τους στρατηγούς και φάνηκε να μη γνωρίζουν ποιος θα είναι ο νικητής της αντιπαράθεσης.
Για το θέμα του Αιγαίου, ο πρωθυπουργός έκανε επιθετική κίνηση εξηγώντας όλα όσα έχει πράξει από την ημέρα της εκλογής του για επανεκκίνηση διμερών επαφών με την Αγκυρα. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι πανέτοιμος να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ο οποίος θα επισκεφθεί μέχρι το καλοκαίρι την Ελλάδα, και πρόσθεσε πως βασικός του στόχος είναι η επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας. Η αμερικανική πλευρά επιθυμεί να φέρει τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι, αλλά να μη συμμετάσχει η ίδια, εκτός αν απαιτηθεί ή ζητηθεί από τους δύο πρωθυπουργούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική πλευρά ανήγαγε σε μείζον θέμα την άρνηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εγκρίνει την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας. Οι συνομιλητές του πρωθυπουργού του ζήτησαν επιτακτικά να βοηθήσει, κάτι που προξένησε εντύπωση.
Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συζήτηση για το θέμα και ο κ. Παπανδρέου όρισε τον ευρωβουλευτή Σταύρο Λαμπρινίδη που γνωρίζει το θέμα και ο οποίος δεν συμφωνεί με την αμερικανική θέση.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ποντάρουν στο δίδυμο.
Οι Αμερικάνοι πιστεύουν ότι είναι καθοριστικός παράγοντας για την επίλυση του Κυπριακού η καλή προσωπική σχέση του Προέδρου της Κύπρου Δ. Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Πιστεύουν ότι μόνο αυτοί οι δύο μπορούν να επιτύχουν πρόοδο που «θα οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών».
Θέλουν Ερντογάν.
Η ηγεσία των ΗΠΑ έδειξαν να κυριαρχούνται από μεγάλη ανησυχία για το τελικό αποτέλεσμα της σύγκρουσης του Ταγίπ Ερντογάν με τους στρατηγούς και φάνηκε να μη γνωρίζουν ποιος θα είναι ο νικητής της αντιπαράθεσης.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ / ΕΘΝΟΣ

Read more...

Παιχνίδια με τη Χάλκη, με στόχο τη Θράκη κάνει η Τουρκία


Σε εναρμόνιση με την εκβιαστική πολιτική της Άγκυρας, αντίθετα με το σύνολο των διεθνών συμβάσεων και τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο τουρκικός τύπος επανήλθε προχθές επιχειρώντας να συγκρίνει τα αιτήματα των σκληροπυρηνικών μουσουλμάνων της Θράκης με την υποχρέωση της Τουρκίας να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης! Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη συνέντευξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Άριντς, που υποστήριξε ότι «ο οδικός χάρτης, αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, συνδέεται και θα οριστικοποιηθεί ανάλογα με τα μηνύματα, τα οποία θα στείλει η Ελλάδα, όσον αφορά τη στάση την οποία θα τηρήσει στο θέμα της δυτικής Θράκης, κατά την επίσκεψη την οποία θα πραγματοποιήσει ο Ερντογάν στην Ελλάδα τον προσεχή Μάιο ή Ιούνιο».

Η επαναλειτουργία της Σχολής, η οποία είναι κλειστή εδώ και 33 χρόνια, έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων και στο πλαίσιο των εργασιών εναρμόνισης της Τουρκίας με το κοινοτικό κεκτημένο. Το θέμα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία. Από το βήμα της τουρκικής Βουλής ο Ομπάμα ζήτησε την επαναλειτουργία της Σχολής. Το ίδιο συνέβη και κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον.
Ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το θέμα, η τελευταία δήλωση του αντιπροέδρου Αρίντς υποστήριζε ότι « η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι για το θέμα αυτό υπάρχουν περιορισμοί τόσο από το Συνταγματικό Δικαστήριο, όσο και από άλλες νομικές διατάξεις. Ανέφερε, όμως, ότι οι σχετικές εργασίες συνεχίζονται». Νομικοί κύκλοι όμως τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα τόνιζαν πως «για την επαναλειτουργία της Σχολής, σε αντίθεση με όσα αναφέρονται, δεν απαιτείται ούτε συνταγματική τροποποίηση, αλλά ούτε και νομοθετική διευθέτηση. Όμως, η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει ότι, προκειμένου να πραγματοποιήσει κάποιο απτό βήμα για το θέμα, αυτό το συνδέει κατά μια έννοια και με τη στάση, την οποία θα τηρήσει η Ελλάδα στη δυτική Θράκη». Πράγμα που υποδεικνύει «πολιτικό εκβιασμό» στον οποίο η Αθήνα καλείται να απαντήσει με «όχι».
Η Αθήνα από την πλευρά της στις ως τώρα συνομιλίες των δυο πλευρών και κάθε φορά που τίθεται ανάλογο τουρκικό αίτημα, που αποσκοπεί στην ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάννης, απαντά με όχι. Αυτή τη φορά όμως στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, το ζήτημα παραμένει σαν ερωτηματικό μετά την υπόσχεση που έδωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι «καταβάλλει προσπάθειες να βρει λύση με την Άγκυρα στα διμερή ζητήματα».

Read more...

Επίσκεψη στην Τουρκία του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Γκάμπι Ασκενάζι.


Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Γκάμπι Ασκενάζι, επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία για να συμμετάσχει σε διάσκεψη του ΝΑΤΟ για την «τρομοκρατία και τη διεθνή συνεργασία», σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.
Κατά την επίσκεψη αυτή, ο στρατηγός Εσκενάζι θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ιλκέρ Μπασμπούγ και με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ.
Διπλωματική κρίση ξέσπασε τον Ιανουάριο ανάμεσα στις δυο χώρες μετά την προσβλητική συμπεριφορά που αντιμετώπισε ο Τούρκος πρεσβευτής στο Τελ Αβίβ Ογκούζ Τσελικόλ, ο οποίος κλήθηκε στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών για επίσημη διαμαρτυρία με αφορμή μια τηλεταινία που προβλήθηκε από την τουρκική τηλεόραση, την οποία το Ισραήλ χαρακτήρισε αντισημιτική.


Read more...

Αύξηση τουρκικών αβλαβών διελεύσεων στο Αιγαίο


Προβληματισμό προκαλεί στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας η αύξηση του αριθμού αβλαβών διελεύσεων που πραγματοποιούν τουρκικά πλοία στο Αιγαίο το τελευταίο τρίμηνο. Η πρακτική αυτή θεωρείται νόμιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ωστόσο παραμένουν υπό διερεύνηση οι προθέσεις της Άγκυρας. Συγκεκριμένα μέσα στο τελευταίο τρίμηνο σημειώνεται μια ασυνήθιστη δραστηριότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο, η οποία ωστόσο δεν είναι παράτυπη ή παράνομη. Μέσα σε τρεις μήνες σημειώθηκαν έξι αβλαβείς διελεύσεις τουρκικών πολεμικών στο Αιγαίο, ενώ χθες η τουρκική κανονιοφόρος Bozcaada ξεκίνησε την πορεία της ανοιχτά της Ρόδου, ακολουθώντας δυτική πορεία και πλέοντας στο νότιο Αιγαίο, ενώ τώρα βρίσκεται δυτικά της Σερίφου. Όλη η πλεύση της γίνεται σε διεθνή ύδατα, η πορεία της δείχνει ότι ακολουθεί την πορεία που είχαν και τα άλλα πέντε τουρκικά πλοία.

Σημειώνεται ότι όλη η πλεύση της κανονιοφόρου είναι νομότυπη, δεν παραβιάζει κανέναν από τους κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί προκλητική, αλλά δεν μπορεί και να περάσει και απαρατήρητη, καθώς είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των τριών τελευταίων μηνών. Το Bozcaada αναμένεται να κάνει αβλαβή διέλευση εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή μεταξύ Κέας και Σουνίου. Για το λόγο αυτό καθ΄όλη τη διάρκεια της πλεύσης της και από τη στιγμή που μπήκε στα διεθνή ύδατα βορειοανατολικά της Ρόδου παρακολουθείται από ελληνική τορπιλάκατο. Ως γεγονός δεν αξιολογείται ανησυχητικό, αλλά η συχνότητα των διελεύσεων δημιουργεί προβληματισμό στο Πεντάγωνο.
Αβλαβής διέλευση είναι η κίνηση ενός πλοίου εντός χωρικών υδάτων μιας χώρας, και θεωρείται απολύτως νόμιμη, όταν: Διατηρεί σταθερή πορεία, σταθερή ταχύτητα και πάνω σε αυτό δεν εκτελούνται έρευνες ή πολεμικές ασκήσεις, ενώ ιδιαίτερα για τα πολεμικά πλοία τα κανόνια πρέπει να είναι στραμμένα μπροστά και προς τα κάτω, να μην λειτουργούν τα οπλικά ραντάρ και να μην εκτελούνται ασκήσεις στρατιωτικών ένστολων επάνω στο πλοίο.
Έτσι όταν τηρούνται τα παραπάνω το κάθε πλοίο έχει δικαίωμα να κινηθεί όπου θέλει χωρίς να έχει ζητήσει άδεια. Μπορεί δηλαδή να περάσει ακόμη και πέντε μίλια από το Σούνιο ή από οποιοδήποτε άλλο νησί χωρίς να παραβεί κανένα κανόνα


Read more...

Τουρκική κορβέτα πάλι στο Σούνιο! - "Επίδειξη σημαίας" και όχι αβλαβής διέλευση


Από τον δίαυλο Σουνίου-Κέας, εντός των ελληνικών χωρικών περνάει αυτή την στιγμή η τουρκική κορβέτα σε μία κλασική επιχείρηση προβολής ισχύος ή "επίδειξη σημαίας", όπως λέγεται στη ναυτική ορολογία. Είναι η πέμπτη φορά από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα που γίνεται αυτή η κίνηση από σκάφη του τουρκικού στόλου. Είναι η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο σκάφος στην πορεία του που ξεκίνησε χθες το απόγευμα, περνάει μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η πρώτη ήταν χθες το απόγευμα μεταξύ Τύλου-Σύμης. Το τουρκικό σκάφος παρακολουθείται στενά από την πυραυλάκατο Ρ67 ΡΟΥΣΣΕΝ.

Τουρκική κορβέτα βρίσκεται αυτή την στιγμή στο δυτικό Αιγαίο, για την ακρίβεια δυτικά της Σερίφου, με βόρεια πορεία! Εκτιμάται ότι η κατεύθυνσή της είναι ο δίαυλος Σουνίου-Κέας και η ανατολική Αττική. Η κορβέτα παρακολουθείται από την ΤΠΚ Ρ67 «ΡΟΥΣΣΕΝ αυτή την στιγμή. Αρχικά παρακολουθείτο από την κανονιοφόρο ΤΟΛΜΗ (εντάχθηκε στον Στόλο στις 6 Μαρτίου 1990.

Πρόκειται για την TCG Bozcaada (F-500), πρώην Commandant de Pimodan, κλάσης D'Estienne d'Orves A69, δηλαδή είναι μία από τις έξι μεταχειρισμένες κορβέτες που παρέλαβε από την Γαλλία το τουρκικό Ναυτικό. Δείχνει να ακολουθεί την πορεία της φρεγάτας η F490 Gaziantep (πρώην USS Clifton Sprague) που πριν δύο εβδομάδες είχε φτάσει μέχρι το Σούνιο. Παραχωρήθηκε από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο στρατιωτικής βοήθειας. Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία ‘USA – Peterson Builders Co, Sturgeon Bay, Wisc’. Ιδίας κλάσης πλοίο η ΟΡΜΗ). από χθες το απόγευμα. Η παρακολούθηση ξεκίνησε βορειοανατολικά της Ρόδου στις 15:30. Αυτή την φορά η παρακολούθηση δεν είναι «διακριτική»...
Πρόκειται για κλασική πρόκληση, αφού το σκάφος συμμετείχε σε διεθνή επιχείρηση (UNFIL) στην Α.Μεσόγειο και κατευθυνόταν προς τον ναύσταθμο της Σμύρνης, όπου είναι η βάση των σκαφών της κλάσης. Μπήκε στον ναύσταθμο του Aksaz και βγαίνοντας, αντί να κατευθυνθεί βόρεια κατευθύνθηκε δυτικά σε ελληνικά νερά.
Το θέμα είναι κατά πόσον ισχύει πλέον ο κανόνας της "αβλαβούς διέλευσης": Είναι δυνατόν να δεχόμαστε αβλαβή διέλευση όταν έχουμε πορεία από το Αksaz προς την Σμύρνη (δηλαδή δύο κόλπους βορειότερα) και να χαράζει πορεία μέσω Σερίφου και απ'ότι φαίνεται μέσω Σουνίου, Τζιάς, Κερατέας κλπ; Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό...
Πρόκειται για αδελφό σκάφος της TCG Bodrum (F-501) που τον Αύγουστο είχε αφήσει ενθύμιο το θόλο του σόναρ στην βυθό έξω από το Καστελλόριζο. Eίναι οπλισμένη με τέσσερα βλήματα επιφανείας-επιφανείας MM40 Exoset. Θα σας ενημερώσουμε άμεσα για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP