Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Αύξηση τουρκικών αβλαβών διελεύσεων στο Αιγαίο


Προβληματισμό προκαλεί στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας η αύξηση του αριθμού αβλαβών διελεύσεων που πραγματοποιούν τουρκικά πλοία στο Αιγαίο το τελευταίο τρίμηνο. Η πρακτική αυτή θεωρείται νόμιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ωστόσο παραμένουν υπό διερεύνηση οι προθέσεις της Άγκυρας. Συγκεκριμένα μέσα στο τελευταίο τρίμηνο σημειώνεται μια ασυνήθιστη δραστηριότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο, η οποία ωστόσο δεν είναι παράτυπη ή παράνομη. Μέσα σε τρεις μήνες σημειώθηκαν έξι αβλαβείς διελεύσεις τουρκικών πολεμικών στο Αιγαίο, ενώ χθες η τουρκική κανονιοφόρος Bozcaada ξεκίνησε την πορεία της ανοιχτά της Ρόδου, ακολουθώντας δυτική πορεία και πλέοντας στο νότιο Αιγαίο, ενώ τώρα βρίσκεται δυτικά της Σερίφου. Όλη η πλεύση της γίνεται σε διεθνή ύδατα, η πορεία της δείχνει ότι ακολουθεί την πορεία που είχαν και τα άλλα πέντε τουρκικά πλοία.

Σημειώνεται ότι όλη η πλεύση της κανονιοφόρου είναι νομότυπη, δεν παραβιάζει κανέναν από τους κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί προκλητική, αλλά δεν μπορεί και να περάσει και απαρατήρητη, καθώς είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των τριών τελευταίων μηνών. Το Bozcaada αναμένεται να κάνει αβλαβή διέλευση εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή μεταξύ Κέας και Σουνίου. Για το λόγο αυτό καθ΄όλη τη διάρκεια της πλεύσης της και από τη στιγμή που μπήκε στα διεθνή ύδατα βορειοανατολικά της Ρόδου παρακολουθείται από ελληνική τορπιλάκατο. Ως γεγονός δεν αξιολογείται ανησυχητικό, αλλά η συχνότητα των διελεύσεων δημιουργεί προβληματισμό στο Πεντάγωνο.
Αβλαβής διέλευση είναι η κίνηση ενός πλοίου εντός χωρικών υδάτων μιας χώρας, και θεωρείται απολύτως νόμιμη, όταν: Διατηρεί σταθερή πορεία, σταθερή ταχύτητα και πάνω σε αυτό δεν εκτελούνται έρευνες ή πολεμικές ασκήσεις, ενώ ιδιαίτερα για τα πολεμικά πλοία τα κανόνια πρέπει να είναι στραμμένα μπροστά και προς τα κάτω, να μην λειτουργούν τα οπλικά ραντάρ και να μην εκτελούνται ασκήσεις στρατιωτικών ένστολων επάνω στο πλοίο.
Έτσι όταν τηρούνται τα παραπάνω το κάθε πλοίο έχει δικαίωμα να κινηθεί όπου θέλει χωρίς να έχει ζητήσει άδεια. Μπορεί δηλαδή να περάσει ακόμη και πέντε μίλια από το Σούνιο ή από οποιοδήποτε άλλο νησί χωρίς να παραβεί κανένα κανόνα


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP