Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Γιατί θέλουν να φτιάξουν τέμενος στο Διδυμότειχο;


Σάλος έχει ξεσπάσει στο Διδυμότειχο από την αποκάλυψη των κυβερνητικών σχεδίων για "αναστήλωση" του τεμένους Βαγιαζήτ. Κι αυτό γιατί οι κάτοικοι δεν μπορούν να καταλάβουν:

•Γιατί πρέπει να φτιαχτεί το μεγαλύτερο τέμενος των Βαλκανίων σε μία περιοχή που δεν υπάρχει συμπαγής μουσουλμανικός πληθυσμός;

•Γιατί πρέπει να πληρωθούν 4 εκατομμύρια ευρώ ,τώρα, γι΄αυτη την αναστήλωση;

•Αποτελεί δέσμευσή μας προς την Άγκυρα κι αν ναι γιατί αναλάβαμε αυτή τη δέσμευση;

•Γνωρίζει κανείς στην Αθήνα που αποφασίζει την ιστορία του τεμένους; Λένε ότι ο Σουλτάνος είχε σταματήσει την κατασκευή του λόγω έλλειψης χρημάτων που είχε προκαλέσει ο πόλεμος. Τώρα που εμείς βρισκόμαστε σε πόλεμο,όπως λέει ο πρωθυπουργός,γιατι πρέπει να δώσουμε τόσα λεφτά για ένα έργο που τέλος πάντων δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να χαρακτηριστεί επείγον; Ή μήπως είναι;

onalert
http://trikalagr.blogspot.com/2011/03/blog-post_30.html#more


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Με μεγάλη χαρά βλέπουμε το κίνημα να μεγαλώνει. Αν και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή ευελπιστούμε να συνδράμουν περισσότεροι φορείς, όχι για να αποτραπεί η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, αλλά για να χρηματοδοτηθούν και τα υπόλοιπα που είναι και παλαιότερα από το συγκεκριμένο τζαμί.
Ας αναδείξουμε την ιστορία της περιοχής μας.

Read more...

Παραδίδουν τους Ρομά της Θράκης στα... ταμεία της Άγκυρας!


Σε κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ Ξάνθης προχώρησαν μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Ρομά της Ξάνθης και των όμορων νομών, που διαμαρτύρονται για τη διακοπή του προγράμματος του οργανισμού, που αφορά την επιδότηση νέων επαγγελματιών Ρομ. Οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν όλες τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και άναψαν φωτιές. Διαμαρτύρονται ότι ενώ έκαναν δαπάνες για το εν λόγω πρόγραμμα, εντούτοις ελάχιστοι πρόλαβαν να πάρουν την πρώτη δόση του προγράμματος, πριν αυτό διακοπεί στις 13/04/10.

Μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡΟΜ το τελευταίο διάστημα στις συνομιλίες που είχαν με την κεντρική υπηρεσία του ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση κι έτσι προχώρησαν σε κατάληψη του ΟΑΕΔ Ξάνθης. Στις δηλώσεις του ο διευθυντής του τοπικού καταστήματος, Σπύρος Μαζαράκης, τόνισε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό, υπάρχει κατανόηση, αλλά είναι κάτι που χειρίζεται η κεντρική υπηρεσία χωρίς ο ίδιος να μπορεί να παρέμβει, παρά μόνο να ενημερώσει τον ΟΑΕΔ για το πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡΟΜ, Ηλίας Συμεών, δήλωσε ότι ζητάει την κατανόηση των συμπολιτών του για την αναστάτωση που προκλήθηκε, αλλά έκανε λόγο για το έσχατο μέσο πίεσης που έχουν οι ΡΟΜ που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της διακοπής του προγράμματος.

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, αλλά και η επίσημη πολιτική της Άγκυρας στην Θράκη, επιδιώκουν να ενσωματώσουν στους τουρκογενείς της Θράκης, τους μουσουλμάνους Ρομά. Όλοι, φυσικά, κατανονούμε το μέγεθος του πολιτικού "ατοπήματος" της Ελληνικής κυβέρνησης (η οποία μετά τις περίφημες δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου προς τους Πομάκους της Θράκης, στους οποίους περήφανα δήλωσε πως θα δίνουν εξετάσεις για απόκτηση διπλωμάτων οδήγησης στην τουρκική γλώσσα) η οποία παραδίδει ένα ακόμη τμήμα Ελλήνων πολιτών στην αγκαλιά της Άγκυρας. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε την προ δύο ετών δήλωση - καταγγελία του προέδρου των Ρομά Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέσω της οποίας ξεμπρόστιαζε τον τότε αμερικανό πρόξενο Θεσσαλονίκης που προσπάθησε να τον δωροδοκήσει προκειμένου να δηλώσει "μειονότητα"... Η σημερινή κυβέρνηση, απλώς ξεπέρασε ακόμη και τον αμερικανό πρόξενο στην... ενδοτικότητα...

Έχουν σκεφθεί, άραγε, οι πολιτικοί αυτής της χώρας, πως οι αποδομητικές ενέργειές τους συγκλίνουν προς τον σχηματισμό της "εσχάτης προδοσίας";
Έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν μεταφράζονται τα πάντα σε χρήμα;
Έχουν κατανοήσει ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως στο άμεσο μέλλον θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις σημερινές τους αποφάσεις, ενέργεις και πράξεις και διόλου απίθανο να βρεθούν στην ευχάριστη θέση να αντιμετωπίσουν την Δικαιοσύνη για όλα όσα σήμερα ελαφρά τη καρδία πραγματοποιούν;
Και αυτή θα είναι η ευχάριστη εξέλιξη, γιατί δεν θέλει κανείς να φανταστεί την... δυσάρεστη τροπή των εξελίξεων για τους πολιτικούς μας ταγούς...

Κωνσταντίνος

http://kostasxan.blogspot.com/2011/03/blog-post_9887.html

Read more...

Σκόπια: Η Ισλαμική Συνάντηση των Βαλκανίων


«Τα Βαλκάνια δεν πρέπει να ωθήσουν το ριζοσπαστικό Ισλάμ στην Ευρώπη». Αυτό ήταν το συμπέρασμα της συνάντησης των μουσουλμάνων θρησκευτικών ηγετών, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ. Η αυξανόμενη απειλή του θρησκευτικού φονταμενταλισμού είναι ορατή. Οι ισλαμικές θρησκευτικές κοινότητες, οφείλουν να ασκούν την επιρροή τους, ώστε να εντοπίζονται και να ελέγχονται οι εστίες των ριζοσπαστών μουσουλμάνων. Είναι αλήθεια, ότι τα τελευταία 15 χρόνια, έχουν εντοπιστεί ομάδες ριζοσπαστών μουσουλμάνων, μικρής έκτασης, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και προσπαθούν να διεισδύσουν και να καταλάβουν θέσεις κλειδιά των μουσουλμανικών θεσμικών οργάνων.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες των Μουσουλμάνων των Βαλκανίων, σήμερα στα Σκόπια, κατέληξαν σε ένα σαφή στόχο. Στην απόδοση του απαιτούμενου σεβασμού στην παράδοση και τη θρησκεία, στοιχεία τα οποία θα ωφελήσουν το Ισλάμ. "Οι Ριζοσπάστες έχουν βρει πρόσφορο έδαφος στη Ρουμανία"
Αναφέρθηκε, επίσης, ο σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης των Βαχαμπιστών, κυρίως στη Ρουμανία.Οι ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων υποστήριξαν ότι μπορούν οι ίδιοι να ελέγξουν τους ριζοσπάστες μουσουλμάνους, αλλά, υπάρχει κίνδυνος για τους Βαχαμπιστές, όταν αποκτήσουν πολιτική υποστήριξη.
Η πΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο μαζί με την Βοσνία, αποτέλεσαν τους τρεις προορισμούς ριζοσπαστών, σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες, το περασμένο έτος, εντόπισαν δίοδο του ριζοσπαστικού ισλαμισμού που οδηγούσε στην Ευρώπη.
Οι θρησκευτικοί μουσουλμάνοι ηγέτες των Σκοπίων, δήλωσαν, εξάλλου, ότι με την στήριξη του κράτους, η αίρεση «Βαχάμπι» μπορεί να ελεγχθεί.
Στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν, τονίζεται ότι η αμοιβαία συνύπαρξη και η ανεκτικότητα είναι τα κύρια θεμέλια των ισλαμικών κοινοτήτων των Βαλκανίων.

Τίτλος: «Исламските верски лидери притив ширење на вахабизмот»
Sitel: 29.3.2011.
echedoros-a

Read more...

Ισχυρής εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό ετοιμάζουν οι Τούρκοι κοντά στον Έβρο!


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχει το gatzoli, στο προσεχές χρονικό διάστημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τηλεοπτικός σταθμός που ετοιμάζουν οι γείτονες Τούρκοι στην Ανατολική Θράκη κοντά στην περιοχή του Έβρου (Τσανάκαλε) και ο οποίος θα είναι ισχυρής εμβέλειας!!!!! Τις επόμενες μέρες θα σας δώσουμε περισσότερες και ακριβείς λεπτομέρειες για την έδρα του σταθμού αλλά και τεχνικές υποδομές, αφού τις τσεκάρουμε και τις αξιολογήσουμε.

gatzoli

Read more...

Μετά το Καστελόριζο η Ζουράφα


Μετά το Καστελόριζο η Τουρκία επαναφέρει τις διεκδικήσεις της για την άλλη άκρη του «τόξου» των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, τη βραχονησίδα Ζουράφα ή Λαδοξέρα, 6 μίλια βορειοανατολικά της Σαμοθράκης, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος. Αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στη Ζουράφα, η Τουρκία κατήγγειλε τη δήθεν παρενόχληση τριών τουρκικών αλιευτικών από δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος ανατολικά της Ζουράφας την περασμένη Πέμπτη. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η «παρενόχληση» δημοσιοποιήθηκε από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, με την επισήμανση ότι δόθηκαν οδηγίες στο τουρκικό ΥΠΕΞ για να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αθήνα.

Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη Ζουράφα δεν είναι τυχαία, καθώς η βραχονησίδα έχει κρίσιμο ρόλο στη χάραξη της θαλάσσιας οριογραμμής μεταξύ των δύο χωρών και στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών όπως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Στη συγκεκριμένη περιοχή, μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων, εξ ου και το όνομα «Λαδοξέρα», από την ελαιώδη ουσία που αναβλύζει γύρω από τη συγκεκριμένη βραχονησίδα.

strategyreport

Read more...

Αυτοί "τρώγονται" και οι Τούρκοι παζαρεύουν το Αιγαίο


Το χθεσινό «άδειασμα» στη Βουλή του υπουργού Άμυνας Ευ. Βενιζέλου προς τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, με τη γνωστοποίηση ότι η ιταλική πλευρά απευθύνθηκε και στην Άγκυρα προκειμένου να πάρει άδεια για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποτελεί απόδειξη, το λιγότερο έλλειψης συντονισμού, αλλά και εθνικής στρατηγικής.

Το συμβάν
Οι ελληνικές αρχές ανακάλεσαν την άδεια που είχαν δώσει στο πλοίο για την πόντιση καλωδίων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ, καθώς διαπίστωσαν ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία ζήτησε αντίστοιχη άδεια και από την τουρκική πλευρά.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο υπουργός Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, ανέφερε χτες ότι το πλοίο ζήτησε και πήρε τη σχετική άδεια από τις ελληνικές αρχές, αλλά στις 12 Μάρτη εμποδίστηκε από τουρκικό πολεμικό, που του ζήτησε να διακόψει τις έρευνες με το αιτιολογικό ότι έπλεε σε περιοχή που δεν ανήκει στην ελληνική κυριότητα.
Σαν αποτέλεσμα, το πλοίο ενημέρωσε την ελληνική πλευρά και το υπουργείο Εξωτερικών, με διάβημά του προς το ιταλικό ΥΠΕΞ, ζήτησε να μην απευθυνθεί στην τουρκική πλευρά για τη σχετική άδεια, γιατί ενέπιπτε στην ελληνική δικαιοδοσία και αρμοδιότητα. Κατά την επιστροφή του ιταλικού πλοίου από το Ισραήλ, η τουρκική πλευρά εξέδωσε δικό της σήμα, που παρέθετε διαφορετική διαδρομή από αυτήν του ελληνικού διαβήματος.
Η Ελληνική κυβέρνηση ανακάλυψε εκ των υστέρων, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία (Ιταλική) είχε ζητήσει άδεια και από τις τουρκικές αρχές, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Κατόπιν αυτού, οι ελληνικές αρχές ανακάλεσαν τις άδειες που είχαν δοθεί στην εταιρεία και για άλλες ελληνικές περιοχές, όπως στην Πελοπόννησο.


Αποτελέσματα
Το θέμα έχει δύο πτυχές. Η πρώτη αφορά τις ενδοκυβερνητικές τριβές, που σχετίζονται, κυρίως, με τη λειτουργία της κυβέρνησης και το παρατηρούμενο αλαλούμ σε όλους τους τομείς. Η δεύτερη, όμως, η πιο σοβαρή, αφορά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα που άπτονται των εθνικών μας θεμάτων, θέματα στα οποία δεν χωρούν λάθη.
Γεγονός είναι πως η χώρα μας υπέστη μία διπλωματική ήττα, αφού, από το πουθενά, μια τρίτη χώρα εμφανίζεται να υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο. Αυτά τα γεγονότα έρχονται να προστεθούν σε εκείνες τις φωνές που υποστηρίζουν πως ο διάλογος για τις διευθετήσεις στο Αιγαίο γίνεται έξω από το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα, το οποίο άλλωστε δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.
Πλέον και ο πιο άσχετος από διπλωματία μπορεί να καταλάβει πως είναι πλέον ορατές οι επικίνδυνες συνέπειες της πολυθρύλητης ελληνοτουρκικής προσέγγισης έξω από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, καθώς η ελληνική υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου και της Καρπάθου έχει ήδη μετατραπεί σε μια ακόμη «γκρίζα ζώνη», της οποίας η ελληνική κυριαρχία αμφισβητείται ευθέως.


newstoday

Read more...

Ποιό είναι το μέλλον της Τουρκίας;


Παπαθανασίου Αντώνιος Α.
Διεθνολόγος – Πολιτικός Επιστήμων
& πρώην επιστημονικός συνεργάτης κ. Έβερτ

Το άρθρο μπορεί να δημοσιεύτηκε στις 01.11.2005 αλλά αν μη τι άλλο παραμένει επίκαιρο. Ακολουθεί σημερινό σχόλιο του αρθρογράφου.

Όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι έφτασαν έξω από την Βιέννη, η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρισκόταν πλέον στο ζενίθ της. Αυτή όμως ήταν, κατά πολλούς, και η αρχή του τέλους μια δύναμης η οποία έκτοτε χάνει συνεχώς εδάφη αδυνατώντας να ελέγξει τις – πολλές – μειονότητες οι οποίες ανέκαθεν αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος της. Λίγο πριν την έναρξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου, η Οθωμανική Αυτοκρατορία χαρακτηριζόταν ως ο «μεγάλος ασθενής» και στο τέλος του Πολέμου η Αυτοκρατορία είχε πλέον αντικατασταθεί από το Τουρκικό κράτος, σαφώς μικρότερο σε μέγεθος και δύναμη, όμως εξίσου πολύμορφο και πολύπλοκο.

Ο Κεμάλ Ατατούρκ ανέβηκε στην εξουσία και κατάφερε όχι μόνο να αποτρέψει τον περαιτέρω κατακερματισμό της Τουρκίας αλλά και να δώσει μια νέα ταυτότητα στο νεοσύστατο αυτό κράτος. Μια κοσμική ταυτότητα η οποία βοήθησε την Τουρκία να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα έως σήμερα, καταπιέζοντας βεβαίως όλες τις θρησκευτικές, πολιτικές και πολιτισμικές μειονότητες στην επικράτεια της.

Όταν δε η πολιτική ηγεσία αδυνατούσε να αντιμετωπίσει τους εσωτερικούς, κυρίως, κινδύνους τότε ο στρατός αναλάμβανε δράση για να διατηρήσει την ισχύουσα τάξη πραγμάτων. Αντί λοιπόν η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΟΚ το 1980, ο στρατός επέβαλλε ένα στρατιωτικό καθεστώς το οποίο και διατήρησε το status quo στην Τουρκία, καθώς πιθανή ένταξη της χώρας στην Κοινότητα, συν τοις άλλοις, θα άμβλυνε τις καταπιέσεις κατά των μειονοτήτων ενώ παράλληλα θα αλλοτρίωνε τον κεμαλικό χαρακτήρα του κράτους, επηρεάζοντας σαφώς και την πολιτική δύναμη του στρατού, των ισλαμιστών και των μειονοτήτων.

Όμως για να είμαστε ακριβείς, δεν θα πρέπει να μιλάμε για την επιβολή στρατιωτικού καθεστώτος στην Τουρκία το 1980, αλλά για αλλαγή μηχανισμού λήψης αποφάσεων, μιας και το καθεστώς πριν από το 1980, το στρατιωτικό καθεστώς 1980-83, το καθεστώς μετά το πραξικόπημα, όπως και το τωρινό καθεστώς διακυβέρνησης της Τουρκίας έχει παραμείνει σχεδόν απαράλλαχτο από την ίδρυση του κεμαλικού κράτους το 1922(Υπ1)! Αυτή λοιπόν είναι η σημαντικότερη παρατήρηση που θα πρέπει να κάνουμε προτού επιχειρήσουμε να προβλέψουμε τις μελλοντικές εξελίξεις στην Τουρκία και τις επιπτώσεις αυτών στις γείτονες χώρες όπως και στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Ποιο το μέλλον της Τουρκίας λοιπόν, όταν σήμερα παρά ποτέ, η Τουρκία δεν νιώθει να απειλείται μόνο από τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή αλλά και από εσωτερικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές οι οποίες θα μπορούσαν να επιφέρουν αλλαγή στο καθεστώς της Άγκυρας;

Προσωπική εκτίμηση είναι ότι το μέλλον της Τουρκίας δεν είναι ευοίωνο και εν ολίγοις, οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή μπορεί επιφέρουν όχι μόνο την αλλαγή του κεμαλικού καθεστώτος αλλά και να απειλήσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Οι σημαντικότεροι δε παράγοντες οι οποίοι έχουν ανατρέψει τα δεδομένα στην γείτονα χώρα είναι: η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και η επικέντρωση του ενδιαφέροντος τους στην Μέση Ανατολή, η αλλαγή των καθεστώτων στο Αφγανιστάν και κυρίως στο Ιράκ, ο ανταγωνισμός μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ελίτ στην Τουρκία, η άνοδος των ισλαμιστών και του Ερντογκάν στην εξουσία, η έξαρση της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας καθώς και η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Πριν όμως αναφερθώ στην αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής στην Τουρκία, θα πρέπει να εξετάσουμε τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία οι οποίες απειλούν την διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος και την ακεραιότητα της χώρας γενικότερα. Φυσικά η σημαντικότερη αυτών είναι η άνοδος στην εξουσία του Ερντογάν και των ισλαμιστών. Η στρατιωτική ελίτ ποτέ δεν έβλεπε με καλό μάτι την πολιτική ηγεσία της χώρας, όμως η άνοδος των ισλαμιστών ανησυχεί ιδιαιτέρως τον στρατό καθώς απειλεί τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, ενώ παράλληλα αυξάνει την πολιτική δύναμη της συγκεκριμένης θρησκευτικής ομάδας τη στιγμή που μαίνεται ο παγκόσμιος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Ας μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν το κόμμα των ισλαμιστών είχε κηρυχτεί παράνομο ακριβώς γιατί απειλούσε να ανατρέψει τα δεδομένα στην Τουρκία. Άρα δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάποια βελτίωση στις σχέσεις των, καθώς συχνά-πυκνά οι αναγγελίες και πράξεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας περί συγκεκριμένων θεμάτων – ειδικά άμυνας και εξωτερικής πολιτικής – αντικρούονται και αλληλοαναιρούνται ωσάν η χώρα να διοικείται ταυτόχρονα από δύο κέντρα αποφάσεων. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο στρατός στην Τουρκία διαθέτει την δική του τράπεζα, ελέγχει σημαντικό μέρος της βιομηχανίας της χώρας και φυσικά έχει τον πρώτο λόγο στο συμβούλιο ασφαλείας παρά τις όποιες τελευταίες μεταρρυθμίσεις.

Από την άλλη μεριά, η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έχει σίγουρα επιβαρύνει τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας καθώς οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον στρατό, και ειδικότερα οι περισσότερες ελευθερίες που πλέον θα πρέπει να αρχίσουν να απολαμβάνουν οι διάφορες μειονοτικές ομάδες, θα μπορούσαν σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις το εσωτερικό της χώρας και να απειλήσουν την ασφάλεια και σταθερότητα αυτής. Ενώ λοιπόν η πολιτική ηγεσία υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ο στρατός φαίνεται να είναι διατεθειμένος να κάνει οτιδήποτε δυνατόν για να αποτρέψει αυτή την πορεία και να αποδείξει ότι παραμένει η βάση του Τουρκικού καθεστώτος.

Η έξαρση της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της Τουρκίας σίγουρα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις στρατού και πολιτικής εξουσίας καθώς όχι μόνο αλληλοκατηγορούνται για τις εξελίξεις αυτές αλλά και αδυνατούν να χαράξουν ένα κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Και όλοι πλέον στην Τουρκία προβληματίζονται για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας εφόσον τα κρούσματα τρομοκρατίας συνεχιστούν, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο Ιράκ και την Μέση Ανατολή καθώς και τις αυξανόμενες απαιτήσεις της ΕΕ για τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της χώρας.

Πολλοί αναλυτές πάντως αναφέρουν ότι πέρα από τις διαταραγμένες σχέσεις πολιτικών και στρατιωτικών, την προοπτική ένταξης στην ΕΕ, την έξαρση της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και την πρόσφατη οικονομική κρίση, ο σημαντικότερος παράγοντας για την ανατροπή των δεδομένων στην Τουρκία, που αναμένεται να αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο τη χώρα, αποτελεί η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ η οποία επήλθε με την άνοδο των νέο-συντηρητικών στην εξουσία καθώς και την τρομοκρατική επίθεση στην Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον το 2001.

Πλέον, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ από την Βαλκανική χερσόνησο έχει μεταφερθεί στην Μέση Ανατολή και την περιοχή του Καυκάσου, ενώ, όπως αναφέρει ο R. Haass (Foreign Affairs, July-August 2005), οι ΗΠΑ στοχεύουν όχι μόνο σε προληπτικές στρατιωτικές επεμβάσεις αλλά και στην αλλαγή των καθεστώτων (regime change) στην ευρύτερη περιοχή τα οποία φέρονται να συνδέονται με τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας (υπ.2). Η αλλαγή των καθεστώτων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ φαίνεται να είναι μόνο η αρχή καθώς η Συρία και κυρίως το Ιράν παραμένουν στην λίστα των επόμενων στόχων των ΗΠΑ.

Η αλλαγή του καθεστώτος στο Ιράκ όμως δεν φαίνεται να έχει επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Την αρχική εφορία στις τάξεις των συμμάχων των ΗΠΑ στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας για την γρήγορη κατάληψη της χώρας, διαδέχθηκε ο προβληματισμός για την έξαρση της βίας στο Ιράκ και την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, καθώς οι εμφύλιες αυτές συρράξεις χαρακτηρίζονται από την απουσία σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων, όπου δεν είναι καθόλου εύκολο να εντοπιστεί και να εξολοθρευτεί ο αντίπαλος (υπ.3).

Η αδυναμία των ΗΠΑ να διατηρήσουν, με χαμηλό κόστος, την ασφάλεια στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες απαιτήσεις σε στρατιωτικό προσωπικό που χρειάζεται να διαθέσουν για την κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών τους ανά τον κόσμο καθώς και τις απαιτήσεις τυχόν παρόμοιας προληπτικής επέμβασης στο Ιράν – μην ξεχνάμε επίσης, ότι σύμφωνα με το Αμερικανικό Κογκρέσο οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν διαθέσιμο στρατό να αντιμετωπίσουν δύο πολέμους ταυτόχρονα εάν χρειαστεί – οδηγούν στην αναζήτηση άλλων λύσεων για την επίλυση του προβλήματος.

Η αρχαιότερη και πλέον αποτελεσματικότερη μέθοδος παραμένει το «διαίρει και βασίλευε» η σύγχρονη έκδοση του οποίου είναι η στρατιωτική επέμβαση σε μια χώρα όπως το Ιράκ και στην συνέχεια η διαίρεση της χώρας σε αυτόνομες περιοχές, μερικές τουλάχιστον εκ των οποίων θα μπορούσαν να αποδειχθούν αυτάρκεις όσον αφορά την διατήρηση της ασφάλειας στην περιφέρειά τους. Επομένως η δημιουργία μια ημιαυτόνομης κουρδικής περιφέρειας στο Βόρειο Ιράκ η οποία θα επιφορτιστεί και με την διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή – και των αγωγών πετρελαίου – που μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αυτόνομο Κουρδικό κράτος, πιστεύω ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ιδιαίτερα δε μετά την ψήφιση του συντάγματος του Ιράκ όπου πλέον διαφαίνεται η τωρινή ομοσπονδιακή μορφή του κράτους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βεβαίως ότι η Τουρκία αποτελεί κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και σίγουρα οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την αποσταθεροποίηση μιας χώρας της συμμαχίας – η δε ημιαυτόνομη Κουρδική πολιτική οντότητα στο Βόρειο Ιράκ θα δημιουργηθεί όχι για να προκαλέσει εσωτερικά προβλήματα στην Τουρκία, ούτε και ως αντίποινα για την μη συνεργασία των Τούρκων στην περιοχή, αλλά για να ανακουφιστούν οι Αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή και να διατεθούν οι πλεονάζουσες μονάδες κάπου αλλού. Όμως, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι οι καλύτερες την συγκεκριμένη περίοδο, ειδικά μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στο Ιράκ και την άρνησης της Τουρκίας να διευκολύνει τον Αμερικανικό στρατό στις επιχειρήσεις του, ενώ παράλληλα η Τουρκική κοινή γνώμη θεωρεί την Αμερική ως τον μεγαλύτερο εχθρό της χώρας. Επομένως, τυχόν πιέσεις του Τουρκικού στρατού όπως και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας προς τις ΗΠΑ για την περιθωριοποίηση των Κούρδων στο Ιράκ μάλλον θα πέσουν στο κενό. Βέβαια, οι επιπτώσεις της – εν τέλει – δημιουργίας ενός Κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ, σε συνδυασμό με τα πολλά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα, σίγουρα θα είναι ραγδαίες και εντυπωσιακές εάν η ηγεσία – στρατιωτική και πολιτική – δεν αναλάβει τις ευθύνες της.

Εν ολίγοις, οι φανατικοί ισλαμιστές θα συνεχίσουν να αντιτίθενται στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, ενώ τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο εσωτερικό της χώρας αναμένεται να διατηρηθούν στην ίδια συχνότητα και μέγεθος, επιβαρύνοντας και την οικονομία της Τουρκίας. Παράλληλα, η διαμάχη για την ορθότητα και αναγκαιότητα ή μη της πορείας προς ένταξη στην ΕΕ θα συνεχιστεί ανάμεσα στον στρατό και την πολιτική ηγεσία, ενώ η ΕΕ θα συνεχίσει να πιέζει για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ειδικά όσον αφορά τις μειονότητες – ανέρχονται σε, κατά προσέγγιση, πενήντα – οι οποίες έρχονται σε ρήξη με τα συμφέροντα του στρατού.

Αντίστοιχα, οι εξελίξεις στο Βόρειο Ιράκ και η δημιουργία ενός αυτόνομου Κουρδικού κράτους, ή μιας ημιαυτόνομης Κουρδικής πολιτικής οντότητας στην περιοχή, αναμένεται να πολλαπλασιάσει τα προβλήματα της Τουρκίας και να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Το Κουρδικό κράτος όχι μόνο θα χρησιμοποιηθεί ως βάση των Κούρδων ανταρτών που βρίσκονται στην Νοτιοανατολική Τουρκία και θα ζητούν πλέον την προσάρτηση της περιοχής στο νεοσύστατο κράτος, αλλά παράλληλα θα προτρέψει και άλλες μειονότητες στα σύνορα με την Αρμενία, την Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν να ακολουθήσουν παρόμοια πορεία. Εν ολίγοις, η Τουρκία μπορεί μακροπρόθεσμα να μεταβληθεί σε μια μικρογραφία της διαπίστωσης του Samuel Huntington, όπου ο κόσμος πλέον βρίσκεται σε μια κατάσταση αναρχίας στην οποία κυριαρχεί η σύγκρουση πολιτισμών και θρησκειών (υπ.5).

Σε τυχόν περίπτωση που η κατάσταση στην Τουρκία εξελιχθεί ως ανωτέρω, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η στρατιωτική ηγεσία της χώρας να αναλάβει, ακριβώς όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, την εξ ολοκλήρου διακυβέρνηση της χώρας με σκοπό την διατήρηση της ασφάλειας και ακεραιότητας της. Αυτό το σενάριο βέβαια είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό καθώς τότε ο Τουρκικός στρατός ίσως αποφασίσει να επιλύσει μια και καλή τις χρόνιες διαφορές του και με τις υπόλοιπες γείτονες χώρες,– πετυχαίνοντας την απομάκρυνση από την «επικίνδυνη» για το στρατιωτικό κατεστημένο προοπτική ένταξης στην ΕΕ – διασφαλίζοντας (;) παράλληλα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας όπως και τις αρχές και κεκτημένα του κεμαλικού καθεστώτος. Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από τις πρόσφατες αγορές του Τουρκικού στρατού, ο οποίος προμηθεύει τις μονάδες του όχι με αμυντικό αλλά με επιθετικό πολεμικό υλικό και οπλικά συστήματα – όπως η αγορά των επιθετικών πυραύλων Harpy, που βάλλει κατά συστημάτων ραντάρ (υπ.6).

Η μόνη λύση λοιπόν, τόσο για την διατήρηση της ακεραιότητας της Τουρκίας, όσο και για την διαφύλαξη της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή είναι η σταθερή πορεία της Τουρκίας προς ένταξη στην ΕΕ – κάνοντας βέβαια πράξη τις υποσχέσεις τις για μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό και στρατιωτικό σύστημα – η συνεργασία τόσο με τις γείτονες χώρες όσο και με τις ΗΠΑ για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής, αλλά το σημαντικότερο όλων τη σταδιακή και ομαλή αντικατάσταση του κεμαλικού καθεστώτος. Σταδιακή, ομαλή και αναίμακτη αντικατάσταση του στρατιωτικού καθεστώτος της Άγκυρας, όπως και παροχή περισσότερων ελευθερίων και δικαιωμάτων στις μειονότητες της Τουρκίας πριν την πιθανή δημιουργία Κουρδικού κράτους – ή ημιαυτόνομης πολιτικής Κουρδικής οντότητας – στο Βόρειο Ιράκ θα διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και την ειρήνη στην περιοχή.

Από την άλλη μεριά, η διατήρηση της ισχύουσας κατάστασης θα είναι επιζήμια για την γενικότερη περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και του Καυκάσου ακόμα και εάν το Κουρδικό κράτος δεν δημιουργηθεί ποτέ, καθώς η άνοδος του θρησκευτικού φανατισμού και της τρομοκρατίας αρκεί – σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα κοινωνικά, και πολιτικά προβλήματα – για να αποσταθεροποιήσει την χώρα. Εν κατακλείδι, η Ελλάς, όπως και οι λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, πιέζοντας όμως την πολιτική ηγεσία της χώρας να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να αντεπεξέλθει στα προς την ένταξη κριτήρια – και συν τοις άλλοις φυσικά να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος πλέον της ΕΕ, στην οποία και επιθυμεί να ενταχθεί η Τουρκία. Γιατί τυχόν ένταξη της Τουρκίας, με το υπάρχον καθεστώς, θα είναι καταστροφική πλέον και για την ίδια την ΕΕ.

Υποσημειώσεις:

1. Σύμφωνα με τον Krasner και την θεωρεία του καθεστώτος (regime theory) το καθεστώς ταυτίζεται με αρχές (principles), άγραφους νόμους συμπεριφοράς (norms), κανόνες (rules), και διαδικασίες λήψης αποφάσεων (decision-making procedures) γύρω από τις οποίες οι προσδοκίες διαφόρων παραγόντων συγκλίνουν σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχει όμως μια σαφής διαφορά μεταξύ των αρχών και των άγραφων νόμων από την μια μεριά και των κανόνων και διαδικασιών λήψης αποφάσεων από την άλλη. Οι αρχές και οι άγραφοι νόμοι ‘εφοδιάζουν΄ το καθεστώς με τα βασικά του χαρακτηριστικά. Έτσι λοιπόν μπορεί να υπάρχουν πολλοί κανόνες και διαδικασίες λήψεις αποφάσεων που είναι συνεπείς με τις συγκεκριμένες αρχές και άγραφους νόμους συμπεριφοράς. Εφόσον οι αρχές και οι άγραφοι νόμοι συμπεριφοράς που διέπουν ένα καθεστώς παραμείνουν απαράλλαχτα, τότε αλλαγές των κανόνων και των διαδικασιών ή ακόμα και των μηχανισμών λήψης αποφάσεων επιφέρουν μόνο εσωτερικές αλλαγές τους καθεστώτος. Αλλαγές όμως των αρχών και των άγραφων νόμων συμπεριφοράς (κυρίως κοινωνικής), επιφέρουν αλλαγή του καθεστώτος καθ’ εαυτού (regime change), όπως π.χ. πρόσφατα είχαμε αλλαγή καθεστώτος στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Αύτη η διευκρίνιση είναι ουσιαστική καθώς οι αρχές και οι άγραφοι νόμοι συμπεριφοράς που διέπουν σήμερα το Τουρκικό κράτος παραμένουν σχεδόν απαράλλαχτοι με τις πρωταρχικές αρχές και αξίες του καθεστώτος που ίδρυσε ο Ατατούρκ.

2. Στην μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης εποχή, οι συγκρούσεις οι οποίες παρατηρούνται ανά τον κόσμο δεν είναι πλέον συγκρούσεις μεταξύ κρατών αλλά συγκρούσεις στο εσωτερικό των κρατών, οι οποίες είναι και δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν καθώς πλέον δεν αρκεί η στρατιωτική κατάληψη μιας χώρας για την επίλυση τους, αλλά απαιτείται και αλλαγή του καθεστώτος για την μακροπρόθεσμη διασφάλιση της ειρήνης.

3. Βλέπε περίπτωση Σομαλίας.

4. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το Κόσοβο, όπου σταδιακά οι φιλικοί προς τους Αμερικανούς αλβανόφωνοι της περιοχής τείνουν να κερδίσουν την αυτονομία τους καθώς ένα τυχόν αυτόνομο κρατίδιο στην περιοχή, θα διασφάλίζε την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή με την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή τους σε στρατιωτικό προσωπικό.

5. Σύμφωνα με την θεωρία του ρεαλισμού, η διεθνής κοινότητα ανέκαθεν βρισκόταν σε μια κατάσταση αναρχίας όπου τα κράτη τείνουν να διατηρήσουν την ασφάλεια και ακεραιότητα τους και να διατηρήσουν μια ισορροπία δυνάμεων (balance of power) μεταξύ τους. Ο Huntington όμως διαπιστώνει ότι πλέον οι συγκρούσεις μεταξύ των κρατών, αλλά κυρίως στο εσωτερικό των κρατών οφείλονται σε συγκρούσεις πολιτισμών και κυρίως θρησκειών, οι οποίες είναι σαφώς δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν καθώς δεν είναι εύκολή η ταυτοποίηση και αντιμετώπιση των αντιμαχόμενων ομάδων.

6. Άλλωστε, εν αναμονή της υπογραφής της τελωνειακής ένταξης της Τουρκίας τον προσεχή Οκτώβριο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Τουρκικός στρατός θα δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, από δεικνύοντας τον σαφή διαχωρισμό στρατιωτικής και πολιτικής εξουσίας στην Τουρκία, και των θέσεων αμφοτέρων αυτών, ενισχύοντας παράλληλα την πεποίθηση όλων των αναλυτών ότι η Τουρκική στρατιωτική ελίτ έχει πάντα τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της γείτονας χώρας.

Σχόλιο του αρθρογράφου κου Παπαθανασίου Αντώνιου

Άνωθεν παρατίθεται ένα άρθρο μου για την Τουρκία το 2005, το οποίο τότε αμφισβητήθηκε, αναφορικά με την εκτίμησή μου τότε για μελλοντική εξέγερση των Κούρδων, οργάνωση επίθεσης στην Ελλάδα και ανατροπής του Ερντογκάν από τους Τούρκους στρατηγούς, όπως και για την εκτιμόμενη αλλαγή καθεστώτων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Βέβαια, το σχέδιο Βαριοπούλα το οποίο αποκαλύφθηκε πρόσφατα, και απασχολεί έντονα την Τουρκία, επιβεβαιώνει την εκτίμηση αυτή, όπως και τον υπαρκτό κίνδυνο της οργάνωσης ενός νέου πραξικοπήματος στην Τουρκία και μιας επίθεσης στην Ελλάδα, την στιγμή που τελευταία αλλάζουν, μαζικά, και τα καθεστώτα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οι βομβιστικές δε επιθέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, όπως η διπλή τρομοκρατική επίθεση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης το 2004, η επίθεση αυτοκτονίας στην πλατεία Ταξίμ στην ίδια πόλη τον Οκτώβριο του 2010, και πλήθος άλλων βομβιστικών επιθέσεων σε όλη την επικράτεια, είτε από Κούρδους αυτονομιστές, είτε από την Τουρκική στρατο-χωροφυλακή, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες συλλήψεις υπόπτων για την συμμετοχή στην παραστρατιωτική οργάνωση Εργκενεγκόν και την ανακάλυψη αποθηκών με όπλα και πυρομαχικά της αντίστοιχης οργάνωσης σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, σίγουρα ανησυχούν την Τουρκική πολιτική ηγεσία.

Η μεγάλη επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι αξιώσεις της για το Καστελόριζο και άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως και οι δηλώσεις Τούρκων πολιτικών (όπως ο κ. Νταβούτογλου) περί αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σίγουρα προβληματίζουν. Την ίδια στιγμή η οικονομική κρίση στην Ελλάδα φαίνεται να ενισχύει την επιθετικότητα της στρατιωτικής ηγεσίας της γείτονας χώρας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ρόλος των Κούρδων στην περιοχή έχει αναβαθμιστεί, ειδικά μετά την εισβολή στο Ιράκ – όταν η Τουρκία δεν επέτρεψε την διέλευση των Αμερικανικών αεροσκαφών για τον βομβαρδισμό της χώρας. Μετά δε, την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, οι Κούρδοι στο Βόρειο Ιράκ αναβαθμίστηκαν περαιτέρω καθώς έχουν δική τους κυβέρνηση, στρατό, σημαία, και αποτελούν ένα παράγοντα σταθερότητας στην χώρα κάτι που θέλουν να εκμεταλλευτούν οι Αμερικανοί, ενόψει και μιας πιθανή στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράν – σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις από το WikiLeaks, η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή το 2007 λόγω διαρροής, ενώ πρόσφατα η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ δηλώνει ότι θα επιτεθεί στο Ισραήλ σύντομα, αν δεν σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Άλλωστε οι Κούρδοι είναι Ιρανικής καταγωγής και έχουν σημαντικές μειονότητες σε Συρία, Τουρκία και Ιράν και μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η αναβάθμιση των Κούρδων, φαίνεται και από το χάρτη της Νέας Μέσης Ανατολής, όπως παρουσιάστηκε από Αμερικανούς στρατηγούς το 2006 στην Ρώμη και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας. Ο χάρτης κυκλοφορεί έκτοτε στα γραφεία του ΝΑΤΟ, και μπορεί κάποιος να τον δει κι εδώ

Συν τοις άλλοις, πρόσφατο άρθρο της έγκυρης και ευρείας κυκλοφορίας Ρωσικής εφημερίδας Πράβδα, σχετικά με τις εκτιμήσεις της για τις διεθνείς εξελίξεις το 2011, αναφέρει πιθανή σύρραξη της Ρωσίας με την Τουρκία, σε ένα πόλεμο που θα συμμετάσχει η Ελλάδα και η Βουλγαρία! Σίγουρα και αυτή η εκτίμηση προβληματίζει, μετά και την σφοδρή αντιπαράθεση Ρωσίας-Τουρκία κατά την πρόσφατη κρίση στην Γεωργία, πόσο μάλλον τώρα που υπάρχει και η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Εν ολίγοις, η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η ένταξη αυτής στην ΕΕ, εφόσον πληροί τα κριτήρια προς ένταξη και αποχωρήσει από την Κύπρο, θα διασφάλιζε καλύτερα την ειρήνη στην περιοχή. ¨Όμως η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι πρόσφατες αναταράξεις στον Αραβικό κόσμο, καθώς και μια πιθανή εξέγερση των Κούρδων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την στροφή της Τουρκίας μακριά από το έως τώρα κοσμικό καθεστώς της, την Δύση και το Ισραήλ, προς το Ιράν – όπου μια στρατιωτική επέμβαση μετά την Λιβύη, θεωρείται εξαιρετικά πιθανή - και τους φανατικούς ισλαμιστές, θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη και τον κατακερματισμό της Τουρκίας. Εάν δε, το υποθετικό πάντα, σενάριο της Πράβδα αναφορικά για επικείμενη σύρραξη Ρωσίας-Τουρκίας πραγματωθεί, μετά από μια νέα κρίση στην Γεωργία ή μια σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας, τότε πλέον η ευρύτερη περιοχή κινδυνεύει από μια γενικότερη αντιπαράθεση, αν όχι μια περιορισμένη σύρραξη, Ρωσίας-ΝΑΤΟ, η οποία είχε αποφευχθεί την τελευταία στιγμή κατά την πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Γεωργία. Ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί χωρίς αλλαγή συνόρων στην ευρύτερη περιοχή, και χωρίς μια γενικότερη σύγκρουση που παρατηρείται συνήθως μετά από παρατεταμένη παγκόσμια οικονομική κρίση.


http://www.e-logos.gr/articles.asp?subject_id=33&subject2_id=50&article=426&lang=GR

Read more...

Κατηγορούν τον Ερντογάν για "ψηφοθηρία" στο Β.Ιράκ.


MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η επίσκεψη Ερντογάν στο Ιράκ όμως κυρίως στις Βορειες επαρχίες της χώρας, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στην Τουρκία και κάποιοι κατηγορούν τον τούρκο πρωθυπουργό για ψηφοθηρία. Ο βασικός λόγος είναι οτι το Βόρειο Ιράκ το διοικούν αυτόνομα οι Κούρδοι και η Άγκυρα εδω και πολλά χρόνια προσπαθεί να εμποδίσει την ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδιστάν στα Νοτιοανατολικά σύνορα της. Αυτός είναι και ο λόγος που κανένας τούρκος πρωθυπουργός πριν τον Ερντογάν, δεν είχε επισκεφθεί το Βόρειο Ιράκ και μέχρι πριν απο λίγα χρόνια κανένας πρωθυπουργός δεν συναντούσε τον ηγέτη τους τον Μεσούτ Μπαρζανί. Όμως η προχθεσινή επίσκεψη του Ερντογάν στο Ερμπίλ, και η συνάντηση του με τον Μπαρζανί δείχνει οτι αλλάζουν πολλά στην πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με το Κουρδικό.

Στην Άγκυρα εκτός απο τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα υποστηρίζουν πως ο Ερντογάν πήγε στο Βόρειο Ιράκ, για να κερδίσει τη στήριξη του Μπαρζανί 75 ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας. . Η στήριξη αυτή μπορεί να στείλει μήνυμα στους Κούρδους, που ζουν στις Νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας , για να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP)

"Ο πρόεδρος της αυτόνομης διοίκησης του Ιρακινού Κουρδιστάν Μεσούτ Μπαρζανί , δήλωσε πως η ύπαρξη του Ερντογάν είναι εγγύηση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και μ'αυτό τον τρόπο ανακοίνωσε τη στήριξη του στον τούρκο πρωθυπουργό στις εκλογές της 12ης Ιουνίου" αναφέρει στο άρθρο του στην εφημερίδα Radikal ο Τζενγκίζ Τσαντάρ.

Η Άγκυρα δεν επιθυμεί την απόσχιση του Βορείου Ιράκ καθώς φοβάται πως ο Κουρδικός πληθυσμός που ζει στις Νοτιοανατολικές επαρχίες της, θα αποκτήσει μια "μητέρα πατρίδα' στο Βόρειο Ιράκ που θα διεκδικεί τα δικαιώματα τους. Όμως οι στενές οικονομικές σχέσεις, 1200 τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο Ιράκ , απο τις οποίες το 75% στο Βόρειο Ιράκ, η ύπαρξη των πετρελαίων στη Μουσούλη και το Κιρκούκ, η γρήγορη ανάπτυξη των Κούρδων φαίνεται πως αλλάζουν τις πολιτικές της Τουρκίας. Στο Βόριεο Ιράκ, έχουν αντιληφθεί πως η Τουρκία είναι η χώρα που μπορεί να τους φέρει πιο κοντά με τη Δύση. Η ιρακινή κυβέρνηση βλέπει με επιφύλαξη αυτά τα ανοίγματα της Τουρκίας αλλά κρατά γερά χαρτιά, καθώς η Τουρκία διεκδικεί έργα ύψους 12 δισ. δολαρίων για τις τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς υπάρχουν σχέδια ανακατασκευής πολλών περιοχών του Ιράκ.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=4528

Read more...

Από το ντόμινο στο τσουνάμι; Τεκτονικό σεισμό θα προκαλέσει η ανατροπή στη Συρία


Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Κapopoulos@pegasus.gr

Την ώρα που στο Λονδίνο αναζητούνταν κοινή γραμμή των Συμμάχων για την πολιτικοδιπλωματική μάχη κατά του Καντάφι, και την ώρα που Αγορές και αναλυτές προβληματίζονταν για το έλλειμμα ηγεσίας που προκύπτει από τοπικές εκλογές και δημοσκοπήσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία, πλήρης αβεβαιότητα υπάρχει για την τροπή που θα πάρουν οι αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες στη Συρία.

Το μπααθικό καθεστώς κυβερνά στη Δαμασκό μισό αιώνα, ενώ η οικογένεια Ασαντ βρίσκεται στην εξουσία για παραπάνω από σαράντα χρόνια. Επιπλέον από την εποχή της γαλλικής διοίκησης στο Μεσοπόλεμο και με όλα τα καθεστώτα που ακολούθησαν, η εξουσία στη Συρία ανήκει στους Αλαουίτες Μουσουλμάνους που είναι περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας. Ετσι, μοιραία η πίεση για εκδημοκρατισμό ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με την προσπάθεια των Σουνιτών να ανατρέψουν μια δικτατορία της μειοψηφίας.

Όλα τα παραπάνω είναι αρνητικά δεδομένα για τον Ασαντ, που όμως έχει σημαντικά πλεονεκτήματα στην προσπάθειά του να χειραγωγήσει και να ελέγξει τη δυσαρέσκεια: Στη συντριπτική του πλειοψηφία ο διεθνής παράγων φοβάται την αποσταθεροποίηση και πολύ περισσότερο την ανατροπή του Ασαντ, καθώς μια Συρία υπό τον έλεγχο ενός θρησκευτικοπολιτικού σουνιτικού ριζοσπαστισμού μπορεί να καταστήσει το σημερινό ντόμινο ανατροπών στον ισλαμικό κόσμο ανεξέλεγκτο Τσουνάμι:

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προτιμούν ένα σκληρό και απαιτητικό σε κάθε διαπραγμάτευση, αλλά προβλέψιμο, Ασαντ, παρά μια Συρία μητρόπολη ενός σουνιτικού ριζοσπαστισμού που θα απλωθεί στην Αραβική Χερσόνησο και στην Ιορδανία. Το ίδιο ισχύει και για το μεταβατικό καθεστώς της Αιγύπτου που παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στη Δαμασκό.

Την επιβίωση του Ασαντ έχει ως ζωτικό στρατηγικό συμφέρον και το Ιράν, σύμμαχος της Συρίας εδώ και δεκαετίες. Χωρίς τη Δαμασκό είναι αδύνατη η επιρροή στη Μέση Ανατολή και πιο συγκεκριμένα η χειραγώγηση της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ σημαίνει ανεξέλεγκτη αποσταθεροποίηση στο Λίβανο, όπου η Συρία ασκεί από το 1990 -αλλά και μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων της το 2005- επιδιαιτητικό - μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες της χώρας.

Σταθερότητα και ήπια εκτόνωση της κρίσης στη Συρία επιθυμεί και η Τουρκία, που έχει προσεγγίσει τη Δαμασκό μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 και έχει οικοδομήσει μια στενή διμερή σχέση. Είναι παρ' όλα αυτά, υποχρεωμένη να πάρει κάποιες αποστάσεις ως σουνιτική χώρα που απευθύνεται στο ομόδοξο ακροατήριο στον αραβικό κόσμο. Ενας αραβικός σουνιτικός ριζοσπαστισμός στην εξουσία στη Δαμασκό είναι θανάσιμη ανταγωνιστική απειλή για τις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

Ο μόνος απρόβλεπτος παράγων στην υπό εξέλιξη κρίση στη Συρία είναι η Γαλλία του Σαρκοζί, που ζει στην ευφορία της επέμβασης στη Λιβύη, η οποία -τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο- έβαλε ξανά τη χώρα στο χάρτη των μεγάλων δυνάμεων. Το γεγονός ότι η Συρία μαζί με το Λίβανο ήταν γαλλικές αποικίες από το 1920 μέχρι το 1941 κάνει τον πειρασμό της εκεί παρέμβασης μεγαλύτερο:

Το Παρίσι έχει παλιούς λογαριασμούς με το μπααθικό καθεστώς της Δαμασκού, που δεν του επιτρέπει να ασκεί ρόλο στο Λίβανο ως προστάτη της χριστιανικής κοινότητας αλλά και των Δρούζων. Πρόσφατα το 2005 ο Σιράκ με αφορμή τη δολοφονία Χαρίρι ηγήθηκε της προσπάθειας έξωσης της Συρίας από το Λίβανο, αλλά και καθεστωτικής ανατροπής στη Δαμασκό. Είναι όμως βέβαιο ότι από η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν ως θεατές γαλλικές πρωτοβουλίες υψηλού κινδύνου.

Η Αγκυρα ανησυχεί
Σταθερότητα και ήπια εκτόνωση της κρίσης στη Συρία επιθυμεί και η Τουρκία που έχει προσεγγίσει τη Δαμασκό μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 και έχει οικοδομήσει μια στενή διμερή σχέση. Είναι παρ' όλα αυτά υποχρεωμένη να πάρει κάποιες αποστάσεις ως σουνιτική χώρα που απευθύνεται στο ομόδοξο ακροατήριο στον αραβικό κόσμο. Ενας αραβικός σουνιτικός ριζοσπαστισμός στην εξουσία στη Δαμασκό είναι θανάσιμη ανταγωνιστική απειλή για τις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας

http://www.imerisia.gr

Read more...

Η Τουρκία διεκδικεί ρόλο στις εξελίξεις στην Συρία


Τις επαφές της με τη Συρία έχει εντείνει η Τουρκία εν μέσω των αναταραχών που έχουν ξεσπάσει στη χώρα. Τη Συρία επισκέφθηκε την Κυριακή ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, της περιβόητης ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ενώ η ’γκυρα πιέζει για μεταρρυθμίσεις. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε τη Δευτέρα πώς βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με το Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ � Ασσάντ. Η ’γκυρα συμβούλεψε το Σύριο ηγέτη να ανταποκριθεί θετικά στις χρόνιες απαιτήσεις του λαού του , με μεταρρυθμιστική διάθεση , προκειμένου η Συρία να ξεπεράσει τα προβλήματά της, ανέφερε ο Ερντογάν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε Τούρκους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει για το Ιράκ.

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρωθυπουργός , τόνισε τους συγγενικούς δεσμούς που συνδέουν την Τουρκία με τη Συρία, κι όχι μόνον, αφού οι δύο χώρες μοιράζονται συνοριογραμμή 800 χλμ.

Ο Σύριος πρόεδρος δεν φάνηκε αρνητικά διακείμενος ως προς τις τοποθετήσεις της Τουρκίας, σημείωσε ο Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα προσέθεσε πως αναμένει από μέρα σε μέρα την εφαρμογή μεταρρυθμιστικών αλλαγών εκ μέρους του Σύριου προέδρου. Ακόμη, δήλωσε, η Συρία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εφαρμογής μεταρρυθμιστικών κανόνων, όπως η άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και η απαλλαγή των πολιτικών κομμάτων από τους περιορισμούς που ισχύουν μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με το Σύριο ομόλογό του Γουαλίντ αλ Μουχάλεμ , αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στη Συρία.

Η Συρία συνταράσσεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες από αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις , με την αστυνομία να προσπαθεί να καταπνίξει βίαια τις αντιδράσεις σκοτώνοντας δεκάδες διαδηλωτές. Ο Αλ Ασσάντ αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη την απόφασή του για άρση της 50ετούς κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και να ακυρώσει άλλες σκληρές διατάξεις αναφορικά με τις πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες.


Πηγή: Hurriyet Daily News
http://www.epikaira.gr

Read more...

Ο Δ. Δρούτσας δεν καταλαβαίνει τον τουρκικό επεκτατισμό;


Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ δεν θέτει ερωτήματα. Τα απαντά. Δεν καταθέτει απορίες. Δίνει λύσεις σε αυτές. Και δεν εξίσταται για όσα οφείλει να κατανοεί και αποτελεσματικά να αντιμετωπίζει. Αυτά μπορεί να τα κάνουν οι πολίτες, όχι ένας υπουργός Εξωτερικών, εντεταλμένος να μελετά την πολιτική και τη διπλωματία του αντιπάλου και να την αντιμετωπίζει. Ο Δ. Δρούτσας, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, έδωσε συνέντευξη στην τουρκική «Χουριέτ». Ως άβγαλτο παιδαρέλι, που ποσώς γνωρίζει τον αντίπαλό του (δεν άκουσε ποτέ, προφανώς, περί Θουκυδίδη και Σουν Τζου), υποβάλλει διάφορά κωμικά ερωτήματα για την εδώ και δεκαετίες ασίγαστη τουρκική επιθετικότητα κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. «Κανείς δεν καταλαβαίνει για ποιον λόγο η Τουρκία των 75 εκατομμυρίων πρέπει να φοβάται την Κύπρο των 750 χιλιάδων», απορεί ο Δρούτσας και διερωτάται γιατί δεν αποσύρει τον Αττίλα. Απορεί ακόμα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και για το τουρκικό casus belli επειδή η Ελλάδα δικαιούται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απορεί επίσης με την αντίφαση, από τη μια η Τουρκία να ισχυρίζεται ότι ακολουθεί πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της και, από την άλλη, να δημιουργεί συνεχή ένταση στο Αιγαίο και στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Και πότε; Όταν, κατά τον Δρούτσα, «αυτήν τη στιγμή υπάρχει θετικό κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων».

Την 25η Μαρτίου, εθνική επέτειο της Ελλάδας, είπε, η Τουρκία παραβίασε το FIR Αθηνών. Βέβαια, ο Δ. Δρούτσας επισήμανε στην Τουρκία ότι «το καθεστώς στο Αιγαίο δεν θα αλλάξει» και ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να διασφαλίζει τα δικαιώματά της χρησιμοποιώντας κάθε αναγκαίο μέσο». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δρούτσας όπως και ο Γ. Παπανδρέου έχουν επισημάνει αυτά, που γνωρίζει και η κουτσή Μαρία. Στις διακρατικές και διεθνείς σχέσεις, εκείνο που μετρά είναι ο σεβασμός από τον αντίπαλο, η αναγνώριση της δύναμης και της αποφασιστικότητάς σου να υπερασπίσεις τα εθνικά συμφέροντα, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά σου.

Κυρίως, ο αντίπαλος μετρά την αξιοπιστία σου. Η Ελλάδα, κατά πάγια πρακτική, φλυαρεί αλλά δεν πράττει. Αντίθετα, η Τουρκία πράττει και απειλεί. Η Ελλάδα δεν εννοεί όσα λέγει. Αντίθετα, η Τουρκία υλοποιεί όσα μεθοδικά και με υπομονή για δεκαετίες σχεδιάζει. Η Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν η δύναμη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της Κύπρου. Η Ελλάδα έπρεπε να ήταν η περιφερειακή, αξιόπιστη, σεβαστή και ισχυρή δύναμη, όχι η Τουρκία. Αλλ΄ οι οικονομικές ασωτίες, οι ανευθυνότητες και οι εγκληματικές ανεπάρκειες, πολιτικές και διπλωματικές, καθήλωσαν την Ελλάδα στο κρεβάτι του εξαρτημένου, από ξένους, ασθενούς. Η Τουρκία έχει αποθηριωθεί. Παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, με πρώτο το κουρδικό, είναι μια αναθεωρητική, επεκτατική, επιθετική δύναμη στην περιοχή. Στηριγμένη στο δόγμα Νταβούτογλου για αναβίωση του νεο-Οθωμανισμού, η Τουρκία δεν εφαρμόζει πολιτική δήθεν μηδενικών προβλημάτων, αλλ΄ ασκεί διπλωματία υποταγής και ελέγχου γειτονικών κρατών διά της μαλακής ισχύος.

Η Τουρκία εκβιάζει την Ελλάδα για την ΑΟΖ, αμφισβητεί την κυριαρχία της στο Αιγαίο, προκαλεί με το Καστελόριζο, δημιουργεί μια νέα Κύπρο στη Δυτ. Θράκη, υπονομεύει τη δημογραφική σύνθεση της χώρας και επιμένει να κατέχει τμήμα της ευρωπαϊκής Κύπρου. Η Τουρκία εκλαμβάνει την Ελλάδα ως δορυφόρο της, δεν τη θεωρεί ως απειλή, την υποτιμά και τη χλευάζει. Οι επισκέψεις Ερντογάν και Νταβούτογλου στην Ελλάδα έδωσαν την εικόνα μετάβασης σουλτάνων σε οθωμανική κτήση. Και πώς απαντά η Αθήνα; Με τις κωμικές απορίες Δρούτσα…

http://www.sigmalive.com

Read more...

Πώς ο Ερντογάν «οικοδομούσε» την τουρκική ατζέντα


Της Δωρας Aντωνιου

Μετά τις οδηγίες της Ουάσιγκτον για διάβημα προς την Αγκυρα για τις υπερπτήσεις πάνω από Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι και παρέμβαση προς την Αθήνα για ενέργειες που θα μειώσουν την ένταση στο Αιγαίο, οι αμερικανικές πρεσβείες στις δύο πρωτεύουσες κινητοποιούνται. Σε συνέχεια του χθεσινού δημοσιεύματος, η «Κ» παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων των Wikileaks που αφορούν τις αντιδράσεις που εισέπραξαν οι Αμερικανοί από Αθήνα και Αγκυρα.

Στις 17 Ιουνίου 2009, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, συντάσσει σημείωμα για τη συνάντησή του την ίδια ημέρα με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. «Ο πρέσβης υπογράμμισε την ανησυχία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο», αναφέρεται στο τηλεγράφημα. Αφού επισήμανε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων και των αιθέρων πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, ο πρέσβης «τόνισε ότι ορισμένες ελληνικές δραστηριότητες εκλαμβάνονται ως προκλητικές και η αντιμετώπισή τους θα βοηθούσε», ενώ ανέφερε ότι αντίστοιχο μήνυμα, με επίκεντρο τον προβληματισμό για τις υπερπτήσεις σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, μετέφερε στην Αγκυρα ο εκεί Αμερικανός πρέσβης. Απαντώντας στις παρατηρήσεις του κ. Σπέκχαρντ, η κ. Μπακογιάννη «αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας “νέας ατμόσφαιρας’’ που θα παρείχε το περιβάλλον για ώθηση στην προσπάθεια να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα και την ευελιξία που θα πρέπει να επιδείξουν οι δύο πλευρές. Οι υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι καθιστούν αδύνατη την επίδειξη ευελιξίας από την Ελλάδα», είπε η τότε υπουργός. Ακολούθως, η κ. Μπακογιάννη, σύμφωνα με το σημείωμα του κ. Σπέκχαρντ, αναφέρει ως τουρκική ενέργεια που θα μπορούσε να διαμορφώσει αυτή τη «νέα ατμόσφαιρα» την άρση του casus belli. Ο κ. Σπέκχαρντ, αφού επισημαίνει ότι αυτό είναι μάλλον ανέφικτο για πρώτο βήμα, προτείνει την ταυτόχρονη παύση των τουρκικών υπερπτήσεων και ορισμένων ελληνικών ενεργειών που η Τουρκία θεωρεί προκλητικές. «Η υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τον συσχετισμό, “δεν θα πέσω στην παγίδα”, με την Τουρκία να βάζει ένα ακόμη θέμα στο τραπέζι (τις υπερπτήσεις) και να ζητά ελληνικό συμβιβασμό για να το αποσύρει».

Το τηλεγράφημα
Μία ημέρα νωρίτερα, στην Αγκυρα, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέιμς Τζέφρι συναντάται με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ερτουγρούλ Απακάν. Σε τηλεγράφημα του κ. Τζέφρι με ημερομηνία 19/6/2009, περιγράφει τη συνάντηση και το διάβημα προς την τουρκική πλευρά για τις υπερπτήσεις. Αναφέρεται ότι «ο Απακάν αιφνιδιάστηκε από την προσέγγισή μας για τις υπερπτήσεις». Ακολούθως, επισημαίνει ότι «ο Απακάν είπε ότι η Τουρκία επιδιώκει να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα τα ζητήματα του Αιγαίου ως πακέτο και το να αποσύρει ένα σημαντικό για την Ελλάδα ζήτημα -με εντολή των ΗΠΑ- θα μείωνε σημαντικά τη διαπραγματευτική δύναμη της Τουρκίας για τα υπόλοιπα ζητήματα».

Στην ίδια συνάντηση, ο Απακάν ανέφερε ότι η Αγκυρα προχωρούσε σε καταγραφή των ζητημάτων στο Αιγαίο προκειμένου να τα θέσει ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ερντογάν στην επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα (πρόκειται για την επίσκεψη για τα εγκαίνια του Μουσείου Ακροπόλεως, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε). Ως ζητήματα που η Τουρκία θεωρούσε ότι θα πρέπει να συζητηθούν, ο Τούρκος υφυπουργός ανέφερε «τον εναέριο χώρο, τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς γεωγραφικών σχηματισμών, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, το FIR». Να σημειωθεί ότι, όπως σημειώνει ο κ. Τζέφρι, ο Απακάν κράτησε σημειώσεις για το αμερικανικό διάβημα, ζήτησε όμως από τον Αμερικανό πρέσβη να μην επιδώσει αντίγραφο αυτών ως επίσημο non paper.

http://news.kathimerini.gr

Read more...

Το “Φόρουμ των Βρυξελλών”, ο Μπαγίς και ο Ρόντος!


Με παρουσία περιφερειακών ηγετών και τα γεγονότα να τρεχουν στον αραβικό κόσμο, το Σαββατοκύριακο που πέρασε πραγματοποιήθηκε στην βελγική πρωτεύουσα το «Φόρουμ των Βρυξελλών» που έδωσε την ευκαιρία (για μια ακόμη φορά) στην τουρκική πολιτική ηγεσία να υπογραμμίσει το ρόλο της Τουρκίας αυτόν που μπορεί να διαδραματίσει εν μέσω της αναταραχής που σαρώνει τις αραβικές χώρες. Ταυτοχρόνως όμως δεν έλειψαν και οι επικρίσεις για όλα όσα κατηγορείται η Άγκυρα, όπως το Κυπριακό, τα Ελληνο-Τουρκικά αλλά και η μη συμμετοχή της στη δράση κατά του Καντάφι. .

Την Τουρκία εκπροσώπησε ο υπουργός και κύριος διαπραγματευτής της Τουρκίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Εγκεμέν Μπαγίς. Όσο η αναταραχή συνεχίζει να σαρώνει τις χώρες στα ανατολικά και νότια της Τουρκίας, «», σύμφωνα με τον υπουργό αλλά χωρίς αυτό ν αποδίδει το πραγματικό κλίμαμια νέα σχέση φαίνεται να αναδύεται προς τα δυτικά, εντός και μεταξύ των χωρών που τόσο συχνά λειτουργούν ανταγωνιστικά στις φιλοδοξίες της Τουρκίας για την ένταξή της στην ΕΕ των συμμετεχόντων στη συνάντηση καθώς τα ερωτηματικά για την τουρκική εξωτερική πολιτική παρέμειναν ζωντανά. Την Ελλάδα σαν εκπρόσωπος του ΥΠΕξ, εκπροσώπησε ο Άλεξ Ρόντος (που φυσικά δεν έβγαλε λέξη για την Άγκυρα!).

Το «Φόρουμ των Βρυξελλών» που χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ταμείο Marshall, που προσφέρει μια γεύση από τη μετατόπιση των διεθνών σχέσεων – σε περίπτωση που δεν έχουν ακόμη αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, δινει την ευκαιρία σε ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και διπλωμάτες να αναπτύξουν τις απόψεις τους και συχνά των… κυβερνήσεών τους, ενώ ισχυρή παρουσία έχουν οι λομπίστες.

Οι εξελίξεις, το Σαββατοκύριακο στη Συρία, καθώς οι ευρωπαίοι έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στη Λιβύη, υποδεικνύει την ανάγκη να καλέσουν τηνΤουρκία να δράσει δήλωσε ο γνωστός για τις φίλο-τουρκικές του απόψεις, γερμανός βαρόνος Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έμεινε «εμβρόντητος ότι η Τουρκία δεν κλήθηκε έγκαιρα να εκφράσει τις απόψεις της για το σχεδιασμό της επέμβασης στη Λιβύη όπου κλήθηκε αργά και μετέχει μ ένα στολίσκο και τη βάση της Σμύρνης“. (Προφανώς η πληροφόρηση που του παραχωρήθηκε δεν ανέφερε ότι η Τουρκία εμπόδιζε το ΝΑΤΟ να λάβει αποφάσεις απί μια εβδομάδα για να μην θιγεί ο φίλος της Μ. Καντάφι).

Στο πάνελ για τη Λιβύη ο σουηδός υπεξ, Καρλ Μπιλντ, επίσης επεσήμανε ότι ελπίζει σύντομα να ζητηθεί από την Τοιυρκία να δράσει στη Συρία, όπου έχει επαφές υψηλού επιπέδου και μπορεί να παίξει ρόλο.

Στις συναντήσεις που έλαβε μέρος ο τούρκος διαπραγματευτής, Εγκεμέν Μπαγκίς, κατέδειξε επίσης ότι τα προβλήματα με την ΕΕ δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Για παράδειγμα, ο διευθυντής της ΕΕ στη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης Μάικλ Λι και άλλοι επέκριναν την Τουρκία για τις γνωστές υποθέσεις που αρνείται να βρει λύσεις σύμφωνες με τους ευρωπαϊκούς κανόνες όπως, να ανοίξει τα λιμάνια της για πλοία με Κυπριακή σημαία, η επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και τις συνεχείς επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου και των συλλήψεων δημοσιογράφων, εξηγήσεις για τις οποίες δεν λάβαμε ποτε «αληθοφανείς απαντησεις» κατέληξε ο κ. Λι.

Ο Κ. Μπαγίς από την πλευρά του απάντησε πως η ΕΕ έχει την ευθύνη σχετικά με το «πάγωμα» του Κυπριακού, το ΝΑΤΟ ευθύνεται για την μη έγκαιρη διαβούλευση με την Τουρκία για τη Λιβύη και κατηγόρησε την ΕΕ επίσης για τη μη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στα Συμβούλια Υπουργών! Όσο για την εσωτερική κατάσταση στηνΤουρκία μετέφερε την ευθύνη στην «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» που εκδίδει αποφάσεις για συλλήψεις ή κρατήσεις….

Ανάμεσα σ’ αυτούς που δικαίωσαν την τουρκική πολιτική ήταν το πρώην μέλος του Αμερικανικού Κογκρέσσου Ρόμπερτ Βέξλερ και ο Ρούπρεχτ Πόλεντς, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

Στο Φόρουμ ήταν ακόμη ανάμεσα σε άλλους, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρομπερτ Ζέλλικ, ο πρωην βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο πρόεδρος της ΕΕ, Βαν Ρομπάι, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Λιαμ Φοξ, ο πρόεδρος της Σέρβιας Μπόρις Τάντιτς, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλ. Σχιζόφ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Υβ Λεττέρμ, η Μαργαρίτα Μαθιοπούλου των Γερμανλών Φιλελευθέρων, κ.ά.

Σφυροκόπησαν τον Μπαγίς στις Βρυξέλλες

Δύσκολες ώρες πέρασε στις Βρυξέλλες ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Βασικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το German Marshall Fund στις Βρυξέλλες, ο Μπαγίς δέχθηκε σκληρές ερωτήσεις .

Μετά το τέλος της ομιλίας του, που είχε θέμα « Η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων της Τουρκίας και η Ε.Ε» , δέχθηκε τα πυρά του Αμερικανού πρώην γερουσιαστή Ρόμπερτ Ουέξλερ, του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερμανία Πόλεντς και του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου.

Ο κ. Μπαγίς αναγκάστηκε να απαντήσει για θέματα ελευθεροτυπίας, ελευθερίας έκφρασης, για τη σύλληψη δημοσιογράφων, για την κατάσχεση βιβλίων που δεν έχουν εκδοθεί ακόμα, για την υπόθεση Εργκενεκόν, για τη στάση της χώρας του έναντι του Ισραήλ και για το Κυπριακό.

Ειδικότερα για την Κύπρο ο Επίτροπος επεσήμανε την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της για τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Ο κ. Μπαγίς υποσχέθηκε να ανοίξει αμέσως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μόλις προσγειωθεί αεροσκάφος της Λουτφχάνσα στο Ερτζάν, το αεροδρόμιο των Κατεχομένων.

Επανέλαβε δηλαδή τις ίδιες γνωστές τουρκικές θέσεις για την άρση του εμπάργκο στα Κατεχόμενα, πίσω από τις οποίες κρύβεται η αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Δεν ξέρουμε αν οι συνομιλητές του, του επεσήμαναν ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν ούτε την προστασία, αλλά ούτε τους ίδιους στο νησί τους…..

http://e-dragoumanos.gr/?p=11775
http://www.elzoni.gr/html/ent/989/ent.7989.asp

Read more...

Πρεμιέρα στη Συρία: Πρόταση για Κούρδο υπουργό στη νέα κυβέρνηση


Υποσχέσεις στους Κούρδους για να διαιρέσουν την αντιπολίτευση. Αλλά ποιος μπορεί να πιστέψει το καθεστώς; Σύμφωνα με έναν Κούρδο Σύρο υπεύθυνο, σε συνέντευξη στο «Radio Free Ιράκ», ο Σύρος Πρέσβης στην Ουάσιγκτον, ο Ιμάντ Μουσταφά, ήλθε σε επαφή με έναν εκπρόσωπο του «Συριακο-κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου» στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις τελευταίες ημέρες, για να διαιρέσει την αντιπολίτευση και να πείσει τους Κούρδους να μην ενταχθούν στο κίνημα διαμαρτυρίας.


Αποκαλούμενο την ιστοσελίδα «Middle East Transparent», το «Radio Free Ιράκ», επιβεβαιώνει ότι ο πρέσβης της Συρίας στην Ουάσιγκτον πήρε μια ιστορική πρωτοβουλία, πιθανόν μετά από προτροπή του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, και πρότεινε πενιχρές υποσχέσεις στους Κούρδους εκπροσώπους. Δήλωσε ότι «το καθεστώς της Δαμασκού ήταν πρόθυμο να δώσει την υπηκοότητα σε μερικούς Κούρδους και να διορίσει έναν Κούρδο υπουργό στην επόμενη κυβέρνηση». Ο συνομιλητής απάντησε ότι «οι Κούρδοι βρίσκονται σε αλληλεγγύη με τον υπόλοιπο λαό της Συρίας για τις νόμιμες αξιώσεις του, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης και οριστικής διευθέτησης του κουρδικού ζητήματος».

Πράγματι, από το 1963 και την άφιξη του Μπάαθ στην εξουσία, οι Κούρδοι έχουν στερηθεί την εθνικότητά τους, λεηλατήθηκαν και απαλλοτριώθηκαν.
Η γη τους αποικήθηκε για να δημιουργήσει μια «αραβική ζώνη» που χωρίζει την Δύση του Κουρδιστάν (Συριακό Κουρδιστάν) από το Βορρά (Τουρκικό Κουρδιστάν) και την Ανατολή (Ιρακινό Κουρδιστάν) για να εμποδιστεί οποιαδήποτε προσέγγιση μεταξύ των τριών κουρδικών συνιστωσών και να καταπνίγεται κάθε αυτονομιστική ή αποσχιστική κίνηση.

Για αυτό το σκοπό, το Μπάαθ εγκατάστησε οικισμούς με αραβικούς πληθυσμούς στο πλαίσιο της πολιτικής της αναγκαστικής αραβοποίησης.
Αραβοποίησε τα ονόματα των πόλεων και χωριών, και επέβαλε στους Κούρδους αραβικά ονόματα για τα παιδιά τους.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η κρατική τηλεόραση αφιέρωσε για πρώτη φορά στην ιστορία, ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ για τον εορτασμό της κουρδικής Νεβρόζ, σε μια φανερή προσπάθεια να απομονώσει αυτή την κοινότητα και να καταπολεμήσει την διάδοση των προκλήσεων στις περιοχές τους (Hasakah, Qamishli, Deir Ezzor ...).

Φοβούμενη την σύγκλιση μεταξύ Αράβων και Κούρδων γύρω από την αναγκαία πτώση του καθεστώτος, η Δαμασκός πανικοβάλλεται.
Σαν αποτέλεσμα, ο πρέσβης της Ιμάντ Μουσταφά πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με εκπροσώπους της κοινότητας στην Ουάσιγκτον –δεδομένου ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι στη φυλακή- για να τους δωροδοκήσει και να διασπάσει την αντιπολίτευση.

Ωστόσο, οι υποσχέσεις του (πολιτογράφηση κάποιων Κούρδων και διορισμός ενός υπουργού) αποδείχνουν από τη μια πλευρά τον εύθραυστο χαρακτήρα του καθεστώτος, και από την άλλη, την ικανότητά του να απαρνηθεί 48 χρόνια άσκησης μιας πολιτικής διακρίσεων.

Θα πρέπει όμως οι Κούρδοι να εμπιστεύονται αυτές τις υποσχέσεις και να ξεγελαστούν ακόμα μια φορά.
Μπορούν να ξεχάσουν τις σφαγές του Qamishli και τους πόνους που προκάλεσαν οι διακρίσεις για σχεδόν πέντε δεκαετίες;
Είναι πρόθυμοι να προδώσουν τον αγώνα πολλών εκατομμυρίων κατοίκων έναντι ενός υπουργού και μερικών πολιτογραφήσεων;

Οι προσεχείς ημέρες και το εύρος των κινητοποιήσεων που θα αρχίσουν από την επόμενη Παρασκευή θα δώσουν την απάντηση.

MediArabe.info

Read more...

Κύπρος: Αδιέξοδο στις συνομιλίες για την απογραφή πληθυσμού


Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι στη σημερινή συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου προέκυψε αδιέξοδο στο θέμα της απογραφής πληθυσμού. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο κ. Ερογλου, επιδιώκοντας να υπογραμμίσει τη λεγόμενη κρατική οντότητα του ψευδοκράτους αρνείται την ταυτόχρονη διεξαγωγή απογραφής πληθυσμού στο ελεύθερο και κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

«Η δική μας πρόταση είναι συγκεκριμένη, δηλαδή η απογραφή να γίνει την ίδια μέρα και να εποπτευθεί, με όλη τη σημασία της λέξης, από διεθνείς οργανισμούς με προεξάρχοντα τον ΟΗΕ», είπε ο κ. Χριστόφιας. Εξάλλου, είπε ότι στη σημερινή συνάντηση άρχισε η συζήτηση των εσωτερικών πτυχών της ασφάλειας.

«Η πλευρά μας κατέθεσε πρόταση την οποία υποσχέθηκαν να μελετήσουν οι Τουρκοκύπριοι, ενώ ο κ. Έρογλου έκανε επίσης τη δική του τοποθέτηση», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.
Πρόσθεσε ότι οι εσωτερικές πτυχές ασφάλειας αφορούν την αστυνομία και τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων τόσο στην ομοσπονδιακή αστυνομία όσο και στις ομόσπονδες μονάδες της και τις αρμοδιότητες.
«Είναι ευρύ θέμα και θα πάρει αρκετή συζήτηση, ενώ στην επόμενη συνάντηση θα σχολιαστούν οι γραπτές τοποθετήσεις των δύο πλευρών», ανέφερε. Σε ερώτηση για την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα και ότι αναμένει από τον ίδιο ενημέρωση.
Σε παρατήρηση ότι φαίνεται πως εντός Απριλίου μάλλον δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσκληση για νέα τριμερή συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη πως εντός των ημερών θα ξεκαθαρίσει το θέμα.
Η σημερινή συνάντηση κράτησε λιγότερο από μια ώρα.
Η Ειδική Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες άρχισαν τη συζήτηση των εσωτερικών πτυχών της ασφάλειας, προσθέτοντας ότι η συνάντηση έγινε σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα.
Πρόσθεσε ότι στην επόμενη συνάντηση στις 6 Απριλίου, θα συζητηθούν οι προτάσεις της κάθε πλευράς.
Θα προηγηθεί την Τρίτη, 5 Απριλίου, συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Παραλήρημα Ν.Έρογλου για την Κύπρο


Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ισχυρίστηκε ότι «αν δεν γινόταν η εισβολή, σήμερα στο νησί δεν θα υπήρχε ούτε ένας Τουρκοκύπριος» και ότι οι συνομιλίες διεξάγονται από το 1977, αλλά λόγω της «ελληνοκυπριακής αδιαλλαξίας δεν έχουν αποτέλεσμα». Ο κ. Έρογλου υποστήριξε ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είχε ενταχθεί στην ΕΕ, θα αισθανόταν την ανάγκη συμφωνίας, προσθέτοντας ότι αν η διεθνής κοινότητα άφηνε μόνους τους Κύπριους, η συμφωνία θα είχε επιτευχθεί προ πολλού.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ελπίζει ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα από τις συνομιλίες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι αν δεν υπήρχε ελπίδα δεν θα συνεχίζονταν οι συνομιλίες, λέγοντας, επίσης, ότι άλλες είναι οι προσδοκίες των ελληνοκυπρίων και άλλες αυτές των τουρκοκυπρίων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκικές παραβιάσεις και σήμερα στο Αιγαίο


Δύο σχηματισμοί αεροσκαφών της τουρκικής Αεροπορίας αποτελούμενοι από 16 μαχητικά πραγματοποίησαν σήμερα 2 παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Από τα 16 τουρκικά μαχητικά τα 8 έφεραν οπλισμό. Η περιοχή της τουρκικής δραστηριότητας ήταν το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

¨ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΑΜΑΧΟΥΣ¨


Ο αρθρογράφος Αμίρ Ορέν της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ σχολιάζοντας την επιχείρηση που έγινε επειδή ο Καντάφι χτύπησε αμάχους, έγραψε πως και ο τουρκικός στρατός έχει δολοφονήσει αμάχους. Ο Ορέν στο άρθρο του αναφέρει : ¨Στην Λιβύη σκοτώθηκαν άμαχοι, οι απώλειες αυτές στην πλειοψηφία τους προήλθαν από επιθέσεις του στρατού, αλλά και οι επαναστάτες σκότωσαν αμάχους. Πρόκειται για μια απεχθή αλλά όχι ασυνήθιστη τακτική. Ο τουρκικός στρατός κατά τις επιχειρήσεις του ενάντια στους διαμελιστές σκότωσε πολύ περισσότερους αμάχους (και οι διαμελιστές δεν δίστασαν να σκοτώσουν αμάχους). Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ όμως και κανένας Αμερικανός αξιωματούχος έχων σώας τας φρένας δεν τολμά να προτείνει απαγόρευση πτήσεων πάνω από το Ντιγιαρμπακίρ των Κούρδων.

http://tourkikanea.gr/

Read more...

ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ


Αποκαλύφθηκε ότι την ώρα που δεν έχει αρχίσει καμιά διοικητική διαδικασία σε βάρος των 29 εν ενεργεία αξιωματικών-κατηγορουμένων, αποβλήθηκαν από τον στρατό δύο από τα θύματα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο λόγω ¨ανήθικης συμπεριφοράς¨. Παρά το ότι οι 2 ναύαρχοι και 12 άλλοι εν ενεργεία συνεχίζουν να είναι στις θέσεις τους, οι υπαξιωματικοί που φάνηκαν στις ακατάλληλες εικόνες, Ιλχάρ Αλπέρ και Φατίχ Ουμίτ Ντογάν αποβλήθηκαν.

Αποκαλύφθηκε ότι η Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων (DKK) με μια ξαφνική απόφαση της, απέβαλε τους υπαξιωματικούς Ιλχάν Αλπέρ και Φατίχ Ουμίτ Ντογάν οι οποίοι περιλαμβάνονται με την ιδιότητα του θύματος στο κατηγορητήριο που συνέταξε η εισαγγελία Κωνσταντινούπολης στα πλαίσια της υπόθεσης στρατιωτικής κατασκοπίας και πορνείας. Και ενώ αποβάλλονται με φοβερή ταχύτητα από την DKK οι υπαξιωματικοί θύματα της συμμορίας, για τους 29 εν ενεργεία, μεταξύ των οποίων και οι υποναύαρχοι Σαφάκ Γιουρεκλί και Φαχρί Τζαν Γιλντιρίμ δεν έχει αρχίσει καμία διαδικασία.

ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΒΑΛΕ ΜΗΝΥΣΗ
Ο εισαγγελέας της υπόθεσης Φικρέτ Σετσέν μετά τον εντοπισμό του φακέλου με τίτλο ¨άκρως απόρρητο¨ που είχε ετοιμάσει ο ύποπτος Φατίχ Γιαβούζ Ουράς, πήρε κατάθεση από τον υπαξιωματικό-θύμα Ιλχάν Αλπέρ. Ο Αλπέρ στην κατάθεση του ανέφερε πως οι εικόνες που τον δείχνουν κατά την διάρκεια σεξουαλικής επαφής με γυναίκα ανήκουν στον ίδιο. πως δεν ξέρει πως πέρασαν αυτές οι εικόνες στα χέρια της συμμορίας, και πως θα υποβάλλει μήνυση. Το θύμα όμως μετά την αποκάλυψη των ακατάλληλων εικόνων και αφού είχε υποβάλλει μήνυση, στις 15 Φεβρουαρίου 2011 αποβλήθηκε με αιτιολογία τον ¨ακατάλληλο τρόπο άσκησης καθήκοντος στις ΤΕΔ¨.
……………………..
Η απόφαση για την αποβολή του Ιλχάν Αλπέρ, φέρει την υπογραφή του υπουργού Άμυνας Βετζτνί Γκιονούλ και του διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων Ουγούρ Γιγίτ. Μετά από τις κατασχεθείσες ακατάλληλες εικόνες που βρέθηκαν στα πλαίσια της υπόθεσης κατασκοπίας και στις οποίες φαινόταν ο υπαξιωματικός Φατίχ Ουμίτ Ντογάν να έρχεται σε επαφή με γυναίκες, με την ίδια δικαιολογία, αποβλήθηκε και αυτός από τις ΤΕΔ. Και ο Ντογάν αναφέρεται ως θύμα στην υπόθεση στρατιωτικής κατασκοπίας.


ΥΠΟΒΑΛΛΑΜΕ ΕΦΕΣΗ
Ο καταγόμενος από το Ντιγιαρμπακίρ Αλπέρ από το 2004 έως τώρα υπηρετεί ως υπαξιωματικός υγειονομικού στις ΤΕΔ. Ο Αλπέρ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα στην εφημερίδα Γενί Σαφάκ, είπε πως έχει υποβάλλει έφεση στο Ανώτατο Στρατιωτικό Δικαστήριο (AYİM).Ο Αλπέρ είπε πως όταν έμαθε πως αποβλήθηκε εξεπλάγη πολύ και ανέφερε πως «Εμείς έχουμε υποβάλλει μήνυση. Σχετικά με το περιστατικό δεν έχουμε κάποια πληροφορία ή είδηση. Την στιγμή που το μητρώο μας ήταν καλό, γιατί μας πετάξατε τους είπαμε. Δεν διαπράξαμε κάτι». Ο Αλπέρ ανέφερε πως το δικαστήριο μπορεί να διαρκέσει και 6 μήνες και πως δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να περιμένει.


ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ
Έγινε γνωστό ότι όλοι οι κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν στα πλαίσια της υπόθεσης στρατιωτικής κατασκοπίας και πορνείας και αφέθηκαν ελεύθεροι, συνεχίζουν κανονικά τα καθήκοντα τους. Αναφέρεται πως η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων δεν άρχισε καμία διαδικασία σε βάρος των κρατουμένων για την υπόθεση αυτή.
Στην υπόθεση στρατιωτικής κατασκοπίας υπάρχουν 68 καταγγέλλοντες, μεταξύ των οποίων οι συνταξιούχοι αντιναύαρχοι Τουρκέρ Ερτούρκ και Μουτζαχίτ Σισλίογλου, ο κρατούμενος για την υπόθεση Βαριοπούλα επιτελικός αξιωματικός Μουχαρέμ Νουρί Αλατζαλί, ο αντιναύαρχος Φικρέτ Γκιουνές και η σύζυγος του Μανόλια Γκιουνές.


ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΡΕΘΗΚAΝ ΣΤΟΝ ¨ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ¨ ΦΑΚΕΛΟ
Οι ακατάλληλες εικόνες του κατηγορητηρίου για την στρατιωτική κατασκοπία βρέθηκαν στον φάκελο με την ονομασία ¨Άκρως απόρρητο¨. Μετά από αυτό ο Ιλχάν Αλπέρ υπέβαλλε μήνυση. Αναφέρεται πως στον ίδιο φάκελο που είχε ετοιμαστεί από τον ύποπτο πλέον Φαχρί Γιαβούζ Ουράς, υπήρχαν φωτογραφίες και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου που ανήκαν στους Αλή Γκιοκτσέ, Ερκούτ Ακκαρτάλ, Φατίχ Κοτζαναλί, Ερκάν Ντεμίρ, Φιράτ Γεσιλγιαπράκ, Ιλχάν Αλπέρ, Οκτάϊ Οζκουμπάτ και Φατίχ Ουμίτ Ντογάν. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως έγινε αντιληπτό πως τα βίντεο είναι τραβηγμένα από κρυφή κάμερα και περιγράφεται πως ο Ουράς σαν μέλος της οργάνωσης και μετά από εντολή της οργάνωσης κατέγραψε εικόνες από την ιδιωτική ζωή των ατόμων αυτών και τις παρέδωσε στην οργάνωση.
……………………..
Παρά τα απόρρητα έγγραφα, καμία διαδικασία
Ζητήθηκε η άποψη του Γενικού Επιτελείου σχετικά με τις φωτογραφίες και τους χάρτες από στρατιωτικές μονάδες που κατασχέθηκαν από τον συνταξιούχο συνταγματάρχη Ιμπραίμ Σεζέρ στα πλαίσια της υπόθεσης στρατιωτικής κατασκοπίας. Το Γενικό Επιτελείο απάντησε πως ¨Πρόκειται για έγγραφα που απαγορεύεται να κοινοποιηθούν και πρέπει να παραμείνουν απόρρητα¨. Έγινε γνωστό ότι παρά το ότι βρέθηκαν χιλιάδες απόρρητα έγγραφα στους κατηγορουμένους ακόμα συνεχίζουν να υπηρετούνε στις ΤΕΔ. Στο κατηγορητήριο περιγράφεται πως βρέθηκαν στους κατηγορουμένους τα πρωτόκολλα ασφαλείας των οχημάτων που ανήκαν σε στρατιωτικές μονάδες, τα σχέδια ασφαλείας των ίδιων των μονάδων ενώ αναφέρεται πως «Το Γενικό Επιτελείο στο έγγραφο-απάντηση που έστειλε αναφέρει σχετικά με την διαβάθμιση απορρήτου των εγγράφων πως ¨Σε περίπτωση που περνούσαν στα χέρια ξένου κράτους, θα διασφάλιζαν όφελος σε αυτό. Μερικές από τις φωτογραφίες και τα βίντεο διασφάλιζαν αποκαλυπτικές πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες επίθεσης και σαμποτάζ σε βάρος των ραντάρ» ¨.


tourkikanea.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP