Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Η Τουρκία διεκδικεί ρόλο στις εξελίξεις στην Συρία


Τις επαφές της με τη Συρία έχει εντείνει η Τουρκία εν μέσω των αναταραχών που έχουν ξεσπάσει στη χώρα. Τη Συρία επισκέφθηκε την Κυριακή ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, της περιβόητης ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ενώ η ’γκυρα πιέζει για μεταρρυθμίσεις. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε τη Δευτέρα πώς βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με το Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ � Ασσάντ. Η ’γκυρα συμβούλεψε το Σύριο ηγέτη να ανταποκριθεί θετικά στις χρόνιες απαιτήσεις του λαού του , με μεταρρυθμιστική διάθεση , προκειμένου η Συρία να ξεπεράσει τα προβλήματά της, ανέφερε ο Ερντογάν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε Τούρκους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει για το Ιράκ.

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρωθυπουργός , τόνισε τους συγγενικούς δεσμούς που συνδέουν την Τουρκία με τη Συρία, κι όχι μόνον, αφού οι δύο χώρες μοιράζονται συνοριογραμμή 800 χλμ.

Ο Σύριος πρόεδρος δεν φάνηκε αρνητικά διακείμενος ως προς τις τοποθετήσεις της Τουρκίας, σημείωσε ο Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα προσέθεσε πως αναμένει από μέρα σε μέρα την εφαρμογή μεταρρυθμιστικών αλλαγών εκ μέρους του Σύριου προέδρου. Ακόμη, δήλωσε, η Συρία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εφαρμογής μεταρρυθμιστικών κανόνων, όπως η άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και η απαλλαγή των πολιτικών κομμάτων από τους περιορισμούς που ισχύουν μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με το Σύριο ομόλογό του Γουαλίντ αλ Μουχάλεμ , αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στη Συρία.

Η Συρία συνταράσσεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες από αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις , με την αστυνομία να προσπαθεί να καταπνίξει βίαια τις αντιδράσεις σκοτώνοντας δεκάδες διαδηλωτές. Ο Αλ Ασσάντ αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη την απόφασή του για άρση της 50ετούς κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και να ακυρώσει άλλες σκληρές διατάξεις αναφορικά με τις πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες.


Πηγή: Hurriyet Daily News
http://www.epikaira.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP