Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Συμφώνησαν την ατζέντα των επόμενων συναντήσεων Χριστόφιας - Ταλάτ


Τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν κατά τις συναντήσεις τους κατά τις επόμενες λίγες εβδομάδες, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, οι δυο ηγέτες είχαν μια πολύ παραγωγική και πολύ χρήσιμη συζήτηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος, ενώ επανέλαβε την επιθυμία του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση επί του θέματος.

Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι δυο ηγέτες τον εξουσιοδότησαν να αναφέρει πως είχαν μια πολύ παραγωγική συνάντηση και πως συζήτησαν για τις επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τον επόμενο μήνα.

Πρόσθεσε πως η συζήτηση έγινε με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών στα θέματα που έχουν ήδη καλύψει στις συνομιλίες μέχρι τώρα.

Ανέφερε πως οι αντιπρόσωποι των δυο ηγετών θα συναντηθούν την Πέμπτη για να επιληφθούν κάποιων λεπτομερειών.

Ερωτηθείς εάν οι δυο ηγέτες έχουν επιβεβαιώσει τις έξι συναντήσεις τους τον Ιανουάριο, ο κ. Ντάουνερ είπε πως θα γίνουν ανακοινώσεις σε σχέση με αυτό το θέμα με τον ένα τρόπο ή τον άλλο εφόσον αυτό είναι κατάλληλο να γίνει, αναφέροντας πως δεν είναι η ώρα για να συζητηθεί αυτό.

Πρόσθεσε πως σήμερα συζήτησαν για το πώς θα προχωρήσουν μπροστά, πώς θα χειριστούν τις συναντήσεις τους κατά τις επόμενες λίγες εβδομάδες και πως ήταν μια πολύ παραγωγική και πολύ χρήσιμη συζήτηση.

Ερωτηθείς για το πού βρίσκονται οι συνομιλίες και εάν εξακολουθεί να παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος, ο κ. Ντάουνερ είπε πως παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος και πως δεν θα έκανε αυτή τη δουλειά εάν δεν θεωρούσε ότι υπάρχει προοπτική για επιτυχία.

Σημείωσε πως οι συνομιλίες έχουν καλύψει ένα ευρύ φάσμα και πως υπήρξε μια παραγωγική συζήτηση. «Βεβαίως έχουν προχωρήσει αρκετά μπρος τα εμπρός και παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ σκοπεύει να επισκεφτεί την Κύπρο, ο Ειδικός του Σύμβουλος ανέφερε πως δεν έχει ληφθεί μια τελική απόφαση.

Είπε πως γνωρίζει ότι ο ΓΓ θα ήθελε να επισκεφθεί την Κύπρο σε κάποια στιγμή, αλλά το πρόγραμμά του είναι πολύ γεμάτο.

«Εχει ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων τα οποία πρέπει να χειριστεί», ανέφερε και υπενθύμισε πως την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον κ. Μπαν, ο οποίος, όπως ανέφερε επικεντρώνεται και ενδιαφέρεται πολύ για το Κυπριακό.

Ανέφερε πως ο κ. Μπαν τον ρώτησε πολλά πράγματα για το Κυπριακό και πως ήθελε να γνωρίζει λεπτομέρειες, καθώς και να κατανοήσει τα διάφορα κεφάλαια που συζητούνται και να πάρει μια πραγματική ιδέα του πού στέκονται οι ηγέτες.

«Ετσι αυτή ήταν μια επίδειξη του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος που ο ΓΓ έχει για αυτό το θέμα», ανέφερε και σημείωσε πως ο κ. Μπαν πρέπει να χειριστεί πολλά θέματα, όπως τη Διάσκεψη στην Κοπεγχάγη για τις κλιματικές αλλαγές, το θέμα του Αφγανιστάν, το θέμα του Ιράκ και την καταπολέμηση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες και έτσι έχει μια τεράστια ατζέντα.

«Αλλά, παρόλα αυτά ο ΓΓ είναι πολύ εστιασμένος στο Κυπριακό. Θα ήθελε να έλθει εδώ κάποια στιγμή και προφανώς αυτό είναι κάτι για το οποίο αυτός και εγώ θα διαβουλευτούμε, θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε και θεωρώ ότι θα βρούμε μια κατάλληλη στιγμή, αλλά δεν έχει ληφθεί μια τελική απόφαση για αυτό», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ είπε πως οι δυο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν την 21η Δεκεμβρίου , προσθέτοντας πως οι αντιπρόσωποί τους θα συναντηθούν την Πέμπτη για να συνεχίσουν τη σημερινή συζήτηση και θα ενημερώσουν σχετικά τους ηγέτες την προσεχή Δευτέρα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ είπε πως είναι πολύ σημαντικό να καταστεί βέβαιο πως ο δρόμος προς τα μπροστά είναι ξεκάθαρος, κατανοητός από όλους και συμφωνημένος.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ είπε πως οι δυο ηγέτες εστιάζουν στη γεφύρωση των διαφορών στα θέματα που έχουν συζητήσει.

Δηλώσεις Ταλάτ
Ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ανταλλάχθηκαν απόψεις σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και διαμοιρασμού των εξουσιών.

Σε δηλώσεις στα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ είπε ότι ανατέθηκε στους Γιώργο Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί να προγραμματίσουν τις επόμενες συναντήσεις, προσθέτοντας πως αυτό θα οριστικοποιηθεί κατά τη συνάντηση της ερχόμενης βδομάδας.

Πρόσθεσε ότι Ιακώβου και Ναμί θα συζητήσουν επίσης το κεφάλαιο της οικονομίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Read more...

Επίσκεψη του ΝΑΤΟϊκού Δκτή CMC στο Τ/ΓΕΕΘΑ



Ο ΝΑΤΟϊκός Δκτης CMC Αντιναύαρχος Giampaolo DI PAOLA, επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό İlker BAŞBUĞ, με τον οποίο συζήτησε θέματα τοπικής και περιφερειακής ασφάλειας.

Ακολουθεί η ανακοινωση του Τ/ΓΕΕΘΑ στην τουρκική γλώσσα:

NATO Askeri Komite Başkanı (CMC) Oramiral Giampaolo DI PAOLA, 11 Aralık 2009 saat 09:15'te, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker BAŞBUĞ'a ziyarette bulunmuştur.

Ziyarette; NATO ve Türk Silahlı Kuvvetlerini ilgilendiren konular ile bölgesel güvenlik konuları ele alınmıştır.


Read more...

Επίσκεψη του Αμερικανού Υποπρόξενου στην Κομοτηνή – Τι ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στη Θράκη;


Ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τον Μπάρακ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον, για να συζητήσουν για την πορεία και τα κοινά ενδιαφέροντα Τουρκίας και ΗΠΑ, αλλά σύμφωνα με τα γενόμενα, εδώ στην Ελλάδα, ο αμερικανός «ειδικός» επισκέφθηκε τον κύριο Σαρνίτς στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής προκειμένου να συζητήσουν τα… δικά τους!

Βέβαια, ο υποπρόξενος των ΗΠΑ και ο Υπεύθυνος Πολιτικών Θεμάτων του Γραφείου της Αθήνας δεν επισκέφθηκε την Κομοτηνή επειδή ήταν απλά περαστικός, αλλά είχε μία σειρά συναντήσεων, που η καθεμία είχε το δικό της ενδιαφέρον και «ειδικό βάρος». Και φυσικά δεν αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο η επίσκεψη ενός αμερικανού «ειδικού» στην Θράκη.

Παλαιότερα, η περιοχή γνώρισε πολλές μυστικές επισκέψεις αμερικανών διπλωματικών υπαλλήλων (όπως του αμερικανού προξένου Θεσσαλονίκης κυρίου Hoyt Yee) αλλά και αξιωματούχων διαφόρων «ειδικοτήτων» (όπως η κυρία Μακ Ντούγκαλ) που με ιδιαίτερη επιμονή θέλησαν να καλλιεργήσουν ή ακόμη και να «ανακαλύψουν» μειονότητες στην Θράκη.

Η μεγαλύτερη επιμονή, όμως, των αμερικανών «ειδικών» ήταν πάντα η ύπαρξη τουρκικής μειονότητας, η οποία υπέφερε και ζούσε σε άθλιες συνθήκες, χωρίς ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα (προφανώς αποπροσανατολισμένοι οι «ειδικοί» της Ουάσινγκτον νόμιζαν πως βρίσκονται σε κάποια νότια πολιτεία των ΗΠΑ και αντιμετωπίζουν νέγρους, ινδιάνους και άλλες μειονότητες που έχουν γνωρίσει την «φροντίδα» της πολιτικής των ΗΠΑ).

Ποιους επισκέφθηκε ο αμερικανός «ειδικός»;

Τοπική εφημερίδα της Κομοτηνής και τα γραφεία της «Μηχανικής» (του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου), συγκαταλέγονται στις «άκαπνες» επισκέψεις του κυρίου αμερικανού «ειδικού». Όμως, απορίας άξιο είναι το γιατί ο αμερικανός υποπρόξενος (ειδικός σε πολιτικά θέματα) επισκέφθηκε μία μόνο εφημερίδα και αγνόησε επιδεικτικά τις υπόλοιπες…! Μήπως θα πρέπει να σκεφθούμε πως απλά επισκέφθηκε τους φίλους του; Αν και η αποκλειστικότητα σε επισκέψεις επισήμων, φαίνεται πως παγιώνεται για την συγκεκριμένη εφημερίδα, η οποία μετά την τελευταία αποκλειστική επίσκεψη του κυρίου Σαρνίτς στις εγκαταστάσεις – γραφεία της, φαίνεται πως συγκεντρώνει την συμπάθεια όλων όσων αντιπαθούν την ελληνικότητα της Θράκης… Σχήμα οξύμωρο για μία εφημερίδα που διαλαλεί πως πρεσβεύει τα ελληνικά συμφέροντα…

Η επίσκεψη του αμερικανού «ειδικού», στα γραφεία της «Μηχανικής» του κυρίου Εμφιετζόγλου, προκάλεσε το ενδιαφέρον και την περιέργεια όλων, αφού είναι εγνωσμένη η αγωνιστικότητα του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου κατά του εκτουρκισμού της Θράκης και του αφελληνισμού των Πομάκων της περιοχής. Οι σχέσεις όμως του κυρίου Εμφιετζόγλου με τους Ρομά και η στήριξη που έχει παράσχει η «Μηχανική» σε πολιτιστικές και πολιτισμικές δραστηριότητες συλλόγων Ρομά της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, αιτιολογούν αυτομάτως και το «ενδιαφέρον» του αμερικανού «ειδικού», αλλά και καταδεικνύουν και ένα μέρος της σκοπιμότητας του ταξιδιού – αστραπή στην πόλη της Κομοτηνής. Ο αμερικανός ειδικός (επί πολιτικών θεμάτων) δεν παρέλειψε, φυσικά, να επισκεφθεί και τον συνοικισμό αθιγγάνων Κομοτηνής, Αλάν Κουγιού (παραδόξως η ονομασία δεν είναι ελληνική και οι τοπικές αρχές επιμένουν να μην χαρακτηρίζουν τον συνοικισμό με ελληνικό όνομα !).

Η επίσκεψη και το ενδιαφέρον του αμερικανού επισήμου, για τους αθίγγανους της Θράκης, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Πριν από ένα περίπου χρόνο, ο πρόεδρος των αθιγγάνων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, είχε καταγγείλει δημοσίως πως τον είχε πλησιάσει το αμερικανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης (συγκεκριμένα ο πρόξενος Yee) και του είχε ζητήσει να κινηθεί με δηλώσεις του κατά της Ελλάδας, αναφερόμενος σε μειονότητα αθιγγάνων, Τούρκων και όχι Ελλήνων, που καταπιέζεται και που στερείται των βασικών ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων της… Άραγε, η επίσκεψη αυτή του αμερικανού ειδικού (σε πολιτικά θέματα), στους αθίγγανους της Κομοτηνής, σε τι αποσκοπούσε; Να εικάσουμε πως μετά την πρώτη βολιδοσκόπηση επιχειρείται και δεύτερη, ώστε να ανοίξει ένα ακόμη «μέτωπο» κατά της ελληνικότητας της Θράκης;

Η επόμενη συνάντηση του αμερικανού ειδικού ήταν με τον δημοτικό σύμβουλο Κομοτηνής και επικεφαλής της παράταξης «Κομοτηνή – Νέα Εποχή», Δάμωνα Δαμιανό, τον οποίον επισκέφθηκε στο γραφείο του.

Να σημειώσουμε ότι, ο κ. Δάμων Δαμιανός, τον προηγούμενο Μάιο επιλέχθηκε (με άγνωστα κριτήρια) ανάμεσα από όλους τους Έλληνες πολίτες και συμμετείχε σε σειρά ειδικών επιμορφωτικών σεμιναρίων που έγιναν στις ΗΠΑ. Τα «σεμινάρια» αυτά αφορούσαν τις μειονότητες και την διαφορετικότητα στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες.

Όταν τελείωσε όλες του τις επισκέψεις ο αμερικανός υποπρόξενος (και υπεύθυνος πολιτικών υποθέσεων) Αθήνας, αποφάσισε να ολοκληρώσει τον «κύκλο» των επισκέψεών του, με μία νυχτερινή «βίζιτα» στον τούρκο πρόξενο, κ. Σαρνίτς, τον οποίο και επισκέφθηκε στο τουρκικό Προξενείο!!! Μάλιστα, οι ελληνικές υπηρεσίες ασφάλειας (ΕΥΠ, Ασφάλεια, Αστυνομία) έκαναν διπλό πυκνό κύκλο ασφάλειας, περιμέτρου περίπου 200 μέτρων, γύρω από το τουρκικό προξενείο, για να εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη συνάντηση των δύο ανδρών.

Το τι συζητήθηκε στην συνάντηση αυτή, πέρα από τα γνωστά περί τουρκικής μειονότητας της Θράκης (που είθισται να θίγουν όπου δη οι Τούρκοι), θα τα μάθουμε εν καιρώ και οι εξελίξεις στην Θράκη θα είναι αυτές που θα αποκαλύψουν – αργά ή γρήγορα – τους σκοτεινούς σχεδιασμούς της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον για την ακριτική αυτή περιοχή της Ελλάδας.

Είναι σαφέστατο πως η ελληνική κυβέρνηση είχε ειδοποιηθεί από την αμερικανική πλευρά για την συγκεκριμένη επίσκεψη. Υπήρξαν όμως αντιδράσεις από κάποιους και αν όχι, γιατί; Άραγε, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κύριος Δρούτσας και ο κύριος Παπανδρέου, είναι ενήμεροι για τα όσα λέχθηκαν μέσα στο τουρκικό προξενείο μεταξύ των δύο ανδρών; Μπορεί η αμερικανική πλευρά – πρεσβεία και με ποιον τρόπο να διαβεβαιώσει πως δεν συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του ελληνικού ενδιαφέροντος; Γιατί υπάρχει αυτή η εμμονή των ΗΠΑ προς την Ελληνική Θράκη, η οποία εκφράζεται με μία υποβόσκουσα αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας;

Μήπως θα έπρεπε να απαιτηθεί η άμεση απομάκρυνση από την Ελλάδα τόσο του κ. Σαρνίτς όσο και του Αμερικανού υποπροξένου (υπεύθυνου για θέματα πολιτικής) του γραφείου Αθηνών με το σκεπτικό της οργάνωσης ανθελληνικών δραστηριοτήτων σε ελληνικά εδάφη;

Αξιοπερίεργο, τέλος, είναι το γεγονός πως ο αμερικανός υποπρόξενος δεν επισκέφθηκε καμία επίσημη ελληνική αρχή… (την ερχόμενη Τρίτη, στο επόμενο φύλλο, αποκαλύπτουμε τον ραγιαδισμό των τοπικών αρχόντων της Θράκης, που «προσκυνούν» και χειροκροτούν τον τουρκικό επεκτατισμό, μέσα σε ένα φανατισμένο φιλότουρκο περιβάλλον που δημιουργήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, σε εκδήλωση που οργανώθηκε και ολοκληρώθηκε υπό την αιγίδα του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και η ευγενική χορηγία της Ελληνικής Πολιτείας κάλυψε σχεδόν όλα τα έξοδα της γιορτής εκτουρκισμού της Θράκης !).

Τέλος, η προγραμματισμένη επίσκεψη του αμερικανού υποπροξένου στο Μουσείο Καραθεοδωρή, η οποία ήταν ίσως και η μοναδική που δεν θα κινούσε υποψίες για την εμφάνιση του αμερικανού «ειδικού» στην Κομοτηνή, αναβλήθηκε…!

Μετά από όλα αυτά, εύλογα αναρωτιούνται οι κάτοικοι της Θράκης, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες:

* Τι συμβαίνει στη Θράκη σήμερα;
* Τι ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για το μέλλον της Ελληνικής Θράκης;
* Τι προγραμματίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου ως αντίμετρο για την παρεμβατικότητα του αμερικανού υποπροξένου στην περιοχή;
* Γιατί δεν ζητείται η απομάκρυνση του κ. Σαρνίτς από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής;

Read more...

"Ειδικές ρυθμίσεις" για το CAOC της Λάρισας θέλει η Τουρκία


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, η Τουρκία επιδιώκει να απομονώσει το CΑΟC της Λάρισας από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που προβλέπονται στη νέα στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ και αναμένεται να εγκριθούν εντός του 2010. Με τον τρόπο αυτόν η τουρκική πλευρά θέλει να καταδείξει ότι η περιοχή του Αιγαίου συνιστά "ειδική περίπτωση" εντός της Συμμαχίας, επομένως απαιτείται και ειδικό καθεστώς για τη διαχείριση της επιχειρησιακής ευθύνης στον εναέριο χώρο του Αρχιπελάγους. Οι τουρκικές αντιρρήσεις διατυπώθηκαν αρχικά πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο ομάδας εργασίας που ασχολείται με τη νέα στρατιωτική δομή της Συμμαχίας. Συγκεκριμένα, η αφορμή την οποία επιχειρεί να εκμεταλλευθεί η Αγκυρα είναι η διαφωνία που υπάρχει με την Ελλάδα στο θέμα της επιχειρησιακής διασύνδεσης (connectivity) των CΑΟC με ραντάρ σε Ελλάδα και Τουρκία. Η Αγκυρα επιθυμεί να εντάξει στα ραντάρ που θα διασυνδεθούν με ορισμένα που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές με σκοπό αυτά "να βλέπουν" όσο βαθύτερα γίνεται προς δυσμάς. Η Αθήνα απορρίπτει το αίτημα αυτό, διότι διαβλέπει ότι η τουρκική στάση εκπορεύεται από την πάγια θέση της για διχοτόμηση του Αιγαίου. Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι "η Αθήνα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψει την ευόδωση των τουρκικών σχεδιασμών", αλλά οι επόμενοι μήνες αναμένονται με ενδιαφέρον.


Αυτόπτης μάρτυρας της τουρκικής προκλητικότητας ο Αμερικανός πρέσβης
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας Tα Νέα, ότι ο Αμερικανός πρέσβης Daniel Speckhard βρισκόταν στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), συνοδευόμενος από τη γενική πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Catherine Kay, την ώρα που σχηματισμός τουρκικών μαχητικών εισέβαλε στη περιοχή όπου διεξαγόταν κοινή ελληνο-γαλλική συνεκπαίδευση. Ο Speckhard συνομιλούσε με τον Αρχηγό ΑΤΑ Αντιπτέραρχο Ιω. Πατσαντάρα, μεταξύ άλλων για τις προκλήσεις της Τουρκίας και τα προβλήματα που αυτές δημιουργούν στην ασφάλεια πτήσεων και τη σταθερότητα, όταν ο υπασπιστής του Αντιπτεράρχου τον ενημέρωσε για την είσοδο-σφήνα των τουρκικών F-16 στον χώρο της ελληνογαλλικής άσκησης και την ενεργοποίηση της "κόκκινης γραμμής" Λάρισας-Εσκί Σεχίρ και -σε λίγο- για την υπέρπτηση του Αγαθονησίου. Ο Αρχηγός εκμεταλλεύτηκε πλήρως την ευκαιρία δηλώνοντας στον έκπληκτο πρέσβη: "Ως αεροπόρος μπορώ να σκεφθώ οτιδήποτε, αλλά ως πολιτισμένος άνθρωπος, ως Ευρωπαίος, δεν μπορώ να κατανοήσω την απαράδεκτη και επικίνδυνη αυτή πρακτική: να πετάνε διακόσια- τριακόσια μέτρα πάνω από σπίτια απλών ανθρώπων από τη μια και από την άλλη να εμποδίζουν τα ευρωπαϊκά αεροσκάφη που περιπολούν για λαθρομετανάστες! Είναι τρελό, επικίνδυνο και απάνθρωπο! Και αν θέλετε πάμε στην αίθουσα του μόνιτορ να τα δείτε ζωντανά!». Ο Αμερικανός πρέσβης, όπως έλεγαν παριστάμενοι αξιωματικοί, έδειξε ότι τα έχασε από την εξέλιξη, αλλά στα λόγια ήταν αυστηρός σε σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας: "Έχετε απόλυτο δίκιο!" ("you are absolutely right!"), είπε ενώπιον όλων. Μάλιστα έδειξε προβληματισμένος και από την ενημέρωση που είχε στη συνέχεια στο υπόγειο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (CΑΟC-7) στο Κουτσόχερο Λάρισας, όπου ο Αντιπτέραρχος συνέχισε την παρουσίαση των προβλημάτων που προκαλεί η Τουρκία στη Συμμαχία. O Speckhard έδειξε προβληματισμένος και ζήτησε να επισκεφθούν το ΑΤΑ ο αεροπορικός και ο ναυτικός ακόλουθος των ΗΠΑ για να του ετοιμάσουν πλήρη έκθεση προκειμένου να τη στείλει στην Ουάσιγκτον.

Read more...

Gul: "Στρατηγικός σύμμαχος η Αλβανία"


Eπίσημη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος Abdullah Gul, συνοδευόμενος από ομάδα 60 επιχειρηματιών. Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον ομόλογό του Βamir Tomi, ενώ υπεγράφησαν νέες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό και τον τραπεζικό κλάδο. Στις δηλώσεις του ο Gul τόνισε ότι η Τουρκία "βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Αλβανίας", την οποία θεωρεί στρατηγικό σύμμαχο στη περιοχή.

Η Τουρκία επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Αλβανία και επιχειρεί μέσω αυτής διείσδυση στα Βαλκάνια σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Η αλβανο-τουρκική προσέγγιση μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά κοινών θέσεων σε ζήτημα που αφορούν στις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως οι κοινές θέσεις στο ζήτημα του Κόσσοβου, η ιστορική αντιπαλότητα με Ελλάδα και Σερβία και οι θρησκευτικοί δεσμοί μεταξύ δύο μουσουλμανικών κρατών. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Demirel επισκέφθηκε το 1992 τα Τίρανα για την υπογραφή συμφώνου φιλίας και συνεργασίας που περιελάμβανε οικονομική συνεργασία μέσω τουρκικών επενδύσεων στη χώρα καθώς και υποτροφίες για τις σπουδές Αλβανών αξιωματικών στις στρατιωτικές ακαδημίες της Τουρκίας. Με αρωγή της Τουρκίας, τα Τίρανα συμμετείχαν σε συνέδριο κορυφής της Παρευξεινίου Συμφωνίας και κατέστησαν πλήρες μέλος της Ισλαμικής Διάσκεψης. Το 1993 το Δημοκρατικό Κόμμα του Βerisha ενισχύθηκε οικονομικά από τη τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Ciller ενώ ένα χρόνο αργότερα υπεγράφη στην Άγκυρα αμυντική συμφωνία βάσει της οποίας "σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από τρίτη χώρα τα δύο μέρη θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς ανάσχεση όλων των συνεπειών που αυτή θα δημιουργήσει επωφελούμενοι και από τις δυνατότητες που παρέχονται από τους διεθνείς οργανισμούς". Παράλληλα τέθηκαν οι βάσεις για συνεργασία σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών. Η συνεργασία επεκτάθηκε και στο τομέα της παιδείας με την ίδρυση και λειτουργία του τουρκικού κολλεγίου "Τurgut Ozal" στα Τίρανα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του Κοσσόβου, η Άγκυρα συμμετείχε στις πολεμικές αποστολές του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας με αριθμό μαχητικών αεροσκαφών ενώ κατάφερε την αναγνώριση της τουρκικής ως τρίτης επίσημης γλώσσας στην περιοχή. Το 2000 εγκαινιάστηκε παρουσία του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ Huseyin Kivrikoglu και του υπουργού Άμυνας Sabahattin Cakmakoglu η μεγάλη ναυτική βάση της Πανόρμου, η οποία ολοκληρώθηκε με δαπάνη ύψους $10 εκατ. και τεχνική βοήθεια από τη Τουρκία και έχει δυνατότητες ελλιμενισμού μεγάλου αριθμού πλοίων, κέντρου εκπαίδευσης και ναυπηγείου, ολοκληρώνοντας έτσι τη στρατηγική προσέγγιση της Αλβανίας.

Read more...

Ένα Κουρδιστάν που δεν φοβάται η Τουρκία


Toυ Γ. Γρηγοριάδη, επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Παν/μιο Μπίλκεντ

Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο Ιράκ πριν από μερικές εβδομάδες, ήταν διαφορετική από τις άλλες. Και αυτό γιατί συμπεριλάμβανε και στάση στο βόρειο Ιράκ, στο μέχρι πρόσφατα ακατανόμαστο για την Τουρκία «ιρακινό Κουρδιστάν». Ο Νταβούτογλου συναντήθηκε στην πρωτεύουσα Ερμπίλ (τα αρχαία Άρβηλα) με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Κυβερνήσεως του Κουρδιστάν (Kurdistan Regional Government-KRG) και παλαιό γνώριμο της Τουρκίας Μασούντ Μπαρζανί και τον ανιψιό του Προέδρου και Πρωθυπουργό Νετσιρβάν Μπαρζανί (σας θυμίζει κάτι αυτό;).
Είχε ήδη συναντηθεί στη Βαγδάτη με τον άλλο ιστορικό ηγέτη των Κούρδων του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί. Ο Ταλαμπανί από το 2005 είναι Πρόεδρος του ομόσπονδου Ιράκ.

Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου επισήμου στο κουρδικό ομόσπονδο κρατίδιο του Ιράκ και ενδεικτική των μεγάλων αλλαγών που σημειώνονται στην τουρκική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Ήδη από το τέλος της πρώτης εισβολής στο Ιράκ το 1991, η Τουρκία είχε αντιδράσει σπασμωδικά στη δημιουργία μιας ντε φάκτο κουρδικής πολιτικής οντότητος, υπό διεθνή προστασία στο βόρειο Ιράκ. Ο φόβος ότι η οριστικοποίηση του διαμελισμού του Ιράκ και η δημιουργία κουρδικού κράτους θα λειτουργούσε ως μαγνήτης για την πολυπληθή κουρδική μειονότητα της Τουρκίας, διαμόρφωνε την τουρκική. Η παρουσία του ΡΚΚ και στις δύο πλευρές των συνόρων, περιέπλεκε ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Για πάνω από δέκα χρόνια, η Τουρκία υποδαύλιζε τις ενδοκουρδικές έριδες με σκοπό την υπονόμευση της κουρδικής αυτονομίας. Η απόφαση, ωστόσο, του τουρκικού κοινοβουλίου της 1ης Μαρτίου 2003 να μην επιτρέψει σε αμερικανικά στρατεύματα να εισβάλουν στο Ιράκ από το τουρκικό έδαφος ήταν μοιραία. Η δεύτερη εισβολή του Ιράκ πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή τουρκικών στρατευμάτων. Αντιθέτως, οι κουρδικές παραστρατιωτικές δυνάμεις (πεσμεργκά) αποδείχθηκαν οι μοναδικοί εντόπιοι σύμμαχοι των Αμερικανών στο Ιράκ και ανταμείφθηκαν. Τα όρια της υπό κουρδικό έλεγχο περιοχής του βορείου Ιράκ, επεκτάθηκαν σημαντικά. Μπροστά στα νέα δεδομένα, η Άγκυρα επέμενε στην αντίθεσή της για μετατροπή του Ιράκ σε ομοσπονδία και την υπαγωγή της πόλεως του Κιρκούκ και των πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων της υπό κουρδικό έλεγχο. Η επιρροή της, όμως, στις εξελίξεις ήταν μάλλον περιορισμένη. Το νέο σύνταγμα του Ιράκ αναγνώρισε δικαιώματα ομόσπονδου κράτους στην κουρδική διοίκηση. Το δημοψήφισμα, ωστόσο, για το μέλλον του Κιρκούκ ανεβλήθη επ’ αόριστον.
Παρά τους διαξιφισμούς σε διπλωματικό επίπεδο, αναπτύχθηκαν ωστόσο, ισχυρές οικονομικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κουρδικής Διοικήσεως. Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές αναπτύχθηκαν ραγδαία, ενώ η Τουρκία έγινε ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής. Παρά την αβεβαιότητα για το μέλλον μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, η Κουρδική Διοίκηση αποδείχθηκε νησίδα σχετικής σταθερότητος και οικονομικής ευημερίας. Τα οφέλη της οικονομικής συνεργασίας συνέβαλαν αποφασιστικά στην αλλαγή της τουρκικής πολιτικής προς την Κουρδική Διοίκηση. Η αναγνώρισή της ως ομόσπονδου κράτους του Ιράκ συνοδεύθηκε με υπογραφή συμφωνιών σε ζητήματα ασφαλείας (βλ. ΡΚΚ) και περαιτέρω οικονομικής συνεργασίας. Μείζονος σημασίας είναι και η συνεργασία Τουρκίας και Κουρδικής Διοικήσεως στο θέμα της ενέργειας. Ενώ η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας έχει ανάγκη πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου, το Ιράκ –τόσο στην κουρδική ζώνη, όσο και εκτός αυτής– διαθέτει μεγάλες ανεκμετάλλευτες ποσότητες. Το ιρακινό φυσικό αέριο θα μπορούσε να φθάσει στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Τουρκίας.
Παρά τη φαινομενική αναδίπλωση, οι στόχοι της νέας τουρκικής πολιτικής είναι πολλαπλοί. Η βελτίωση των σχέσεων με την Κουρδική Διοίκηση δεν αναζωπυρώνει το κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία. Αντιθέτως, απομονώνει το ΡΚΚ και καθιστά προβληματική τη συνέχιση της παρουσίας του στο βόρειο Ιράκ. Επίσης, ευνοεί την περαιτέρω ανάπτυξη της τουρκικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή και ενισχύει το ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής οικονομικής δυνάμεως και κόμβου μεταφοράς ενέργειας. Τέλος, επιτρέπει την αύξηση της τουρκικής διπλωματικής επιρροής στο Ιράκ, για πρώτη φορά μετά το 2003. Σε δηλώσεις του ο Νταβούτογλου, υποστήριξε ότι η επίσκεψη αυτή έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα και εξήγγειλε το άνοιγμα τουρκικού προξενείου στο Ερμπίλ. Αυτό, ίσως, αφυπνίσει και την ελληνική διπλωματία, της οποίας η παρουσία στο βόρειο Ιράκ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Μετά την Άγκυρα είναι και η σειρά της Αθήνας να καταλάβει ότι Κούρδοι δεν είναι μόνο το ΡΚΚ.

Read more...

Αναβαθμίζεται η ικανοτήτα νυχτερινών προσβολών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας


Σύμφωνα με το fox2magazine, η Lockheed Martin γνωστοποίησε στις 11 Δεκεμβρίου πως έλαβε συμβόλαιο ύψους $118 εκατ. από τη Τουρκία για την προμήθεια 30 προηγμένων ατρακτιδίων σήμανσης στόχων AN/AAQ-33 SNIPER και 30 ατρακτιδίων ναυτιλίας AN/AAQ-13 LANTIRN. Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DCSA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 26 Σεπτεμβρίου 2008 πως είχε ειδοποίησει σχετικά το Κογκρέσο για πιθανή Στρατιωτική Πώληση Εξωτερικού (FMS) στην Τουρκία.

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (ΤΗΚ) διαθέτει σήμερα 40 συστήματα LANTIRN (Low Altitude Navigation and Targeting Infrared for Night) σε χρήση από F-16 Block40 (161 Mοίρα στη Μπαντιρμα και 181 Μοίρα στο Ντιγιαρμπακιρ), τα οποία επιτρέπουν αυτοματοποιημένη πτήση σε χαμηλό ύψος, ακολουθώντας το ανάγλυφο του εδάφους και αυξάνοντας δραματικά τις δυνατότητες διεξαγωγής νυχτερινών προσβολών, χωρίς να γίνεται χρήση της παραδοσιακής (συμβατικής) μεθόδου νυχτερινής πτήσης.
Η αντίστοιχη ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας περιορίζεται από τον συγκριτικά μικρότερο αριθμό τέτοιων συστημάτων. Συγκεκριμένα, για τα αεροσκάφη F-16 Block50/52+ υπάρχουν μόνο 24 ατρακτίδια ναυτιλίας ΑΑQ-13 και ισάριθμα σήμανσης στόχων AAQ-14 ενώ τα αναβαθμισμένα F-4E χρησιμοποιούν 15 ατρακτίδια Litening II. Επίσης, τα εναπομείναντα Α-7Ε χρησιμοποιούν το ατρακτίδιο πλοήγησης AAR-45 LANA , για χρήση στη διάρκεια της νύχτας και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, που μεταφέρεται στον εσωτερικό φορέα της δεξιάς πτέρυγας του αεροσκάφους.

Read more...

ΚΟΥΡΔΙΚΟ-ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ-ΜΑΧΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΡΑΝ


Εκτεταμένες και ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις έχει εξαπολύσει ο Τουρκικός Στρατός, σε συνεργασία με τον Ιρανικό Στρατό, στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν, ενώ πάνω από 7.000 Τούρκοι στρατιώτες και δυνάμεις ασφαλείας, προσπαθούν να εντοπίσουν την ομάδα των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ, που σκότωσε πριν λίγες ημέρες

σε ενέδρα στην Τοκάτη, 7 Τούρκους στρατιώτες και τραυμάτισαν άλλους 3.

Οι Τουρκικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σκότωσαν 9 αντάρτες του ΡΚΚ και συνέλαβαν άλλους 3.

Στην παραμεθόριο μεταξύ Τουρκίας-Ιράν, αναφέρονται σφοδρές συγκρούσεις, με πολλά θύματα μεταξύ των Τούρκων και Ιρανών στρατιωτών.

Εν τω μεταξύ δύο επιθέσεις δέχθηκε χθες την νύχτα το Κουρδικό κόμμα DTP.

Μια επίθεση με βόμβες μολότωφ και μια με αυτόματα όπλα στην ΄Αγκυρα.

Επίθεση δέχθηκαν και τα γραφεία του Κουρδικού κόμματος στο Keçiören, με αυτόματα όπλα.

Read more...

Ας το διαβάσουν όλοι οι Έλληνες πατριώτες και δημοκράτες...


Η Μαύρη Παρασκευή
του Αχμέτ Αλτάν
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Με μια δικαστική απόφαση κατακερμάτισαν τη χώρα.
Και το έκαναν τόσο βεβιασμένα, που ανακοίνωσαν την απόφαση, παραβιάζοντας οι ίδιοι το σύνταγμα, που λέει ξεκάθαρα ότι "μια δικαστική απόφαση δεν ανακοινώνεται πριν καθαρογραφεί".
Θα εμπιστεφθούμε ένα Συνταγματικό Δικαστήριο που παραβιάζει το ίδιο το Σύνταγμα;
Πέταξαν τους Κούρδους έξω από την πολιτική.
Πού θα πάνε οι Κούρδοι και ποιόν να εμπιστευτούνε;
Τους συνθλίψατε επί δεκαετίες τους ανθρώπους, τους κάνατε επί χρόνια βασανιστήρια, τους σκοτώνατε στη μέση του δρόμου, πυρπολήσατε τα χωριά τους, καταστρέψατε τα σπίτια τους, απαγορεύσατε τη γλώσσα τους.
Δεν φθάνουν όλα αυτά;

Τώρα τους πετάτε έξω και από την πολιτική;
Αρκεί να φύγει από τη μέση ο Αχμέτ Τουρκ, ένας πολιτικός που υποστηρίζει την ειρήνη;
Τί να περιμένει άλλωστε κανείς από το Συνταγματικό Δικαστήριο μιας χώρας, της οποίας το ισχύον Σύνταγμα επιβλήθηκε από τη Χούντα;
Διέλυσαν τις ελπίδες μας για ειρήνη.
Δεν καταδίκασαν μόνο το DTP, καταδίκασαν και την ίδια τη χώρα.
Την καταδίκασαν στην φτώχεια, την ανέχεια, την εχθρότητα και την ανασφάλεια.
Δεν ήταν ανάγκη να τορπιλίσει την ειρήνη το ΡΚΚ, ορισμένοι ήταν από καιρό έτοιμοι για κάτι τέτοιο στην Άγκυρα.
Μας αποστέρησαν την ελπίδα.
Μας αποστέρησαν το όνειρο.
Μας αποστέρησαν την ειρήνη.
Ποιός Κούρδος νέος θα πιστέψει και θα εμπιστευτεί από τούδε και στο εξής αυτή τη χώρα;
Ποιός Κούρδος θα εμπιστευτεί από τούδε και στο εξής την τουρκική δικαιοσύνη;
Δεν θα σκεφθούν όλοι ότι τα πάντα είναι μια απάτη, ένα ψέμμα, μια παρωδία;
Δεν θα έχουν δίκαιο να σκεφθούν έτσι;
Φθάσαμε μέχρι την ακτή της ειρήνης, της ησυχίας και της ευτυχίας, αγγίξαμε την ευτυχία με τα ακροδάκτυλά μας.
Τί θα κάνουν τώρα οι Κούρδοι νέοι που δεν εμπιστεύονται και δεν πιστεύουν πλεον την πολιτική και τη δικαιοσύνη;
Αν βγούνε όλοι τους στο βουνό και καταταγούνε στους αντάρτες, ποιός θα φταίει;
Ποιός θα τους δώσει πλέον εγγυήσεις και θα τους πείσει ότι η τουρκική δικαισύνη είναι θεματοφύλακας και των δικών τους συμφερόντων και δικαιωμάτων;
Αυτό σημαίνει να είσαι Τούρκος;
Το να είσαι Τούρκος σημαίνει να μην εφαρμόζεις το δίκαιο, να μην υπερασπίζεσαι τους πολίτες σου και να εγκαταλείπεις την κυριαρχία σου στη σκιά των όπλων;
Αν αυτό είναι ο τουρκισμός, τότε εγώ ντρέπομαι που είμαι Τούρκος.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο πήρε "ομόφωνα" την απόφαση!
Δεν πήρε την απόφαση το Δικαστήριο, την πήραν οι "Τούρκοι" που το στελεχώνουν.
Οι Τούρκοι δικαστές πέταξαν τους Κούρδους από την πολιτική, αυτό θα πιστέψουν όλοι Κούρδοι.
Και δεν θα έχουν και άδικο.
Ενα Συνταγματικό Δικαστήριο στο οποίο δεν υπάρχει κάποιο μέλος του που να έχει τη δυνατότητα να πει "είμαι Κούρδος", αυτό το δικαστήριο μπορεί να βγάλει δίκαια απόφαση για τους Κούρδους;
Εάν οι Κούρδοι είναι πολίτες αυτής της χώρας, τότε γιατί δεν υπάρχει κάποιος δικαστής στο Συνταγματικό Δικαστήριο που να λέει "είμαι Κούρδος";
Οι Κούρδοι δεν είναι πολίτες αυτής της χώρας, αυτό είναι το πρόβλημα. Οι Κούρδοι δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα "και Κούρδοι και πολίτες".
Δέχονται τέτοιες πιέσεις οι άνθρωποι αυτοί, που είναι υπόχρεωμένοι να επιλέξουν το ένα από τα δυο. Ή θα απορρίψουν την κουρδική τους ταυτότητα ή το δικαίωμα του πολίτη αυτής της χώρας.
Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να απορρίψουν την κουρδική ταυτότητα.
Και γιατί να το κάνουν άλλωστε;
Αφού οι Τούρκοι δεν απορρίπτουν την τουρκική ταυτότητα, γιατί να το κάνουν οι Κούρδοι;
Εσείς είστε λοιπόν αυτοί που πιέζετε τους ανθρώπους αυτούς να απορρίψουν την ιδιότητα του πολίτη αυτής της χώρας, εσείς το κάνετε αυτό, εσείς διαμελίζετε, εσείς αποκόπτετε τους ανθρώπους αυτούς από την κοινωνία, εσείς τους λέτε "να φύγετε".
Τους κλείνετε το δρόμο της πολιτικής και της δικαιοσύνης και δεν τους αφήνετε κανέναν άλλον δρόμο ανοικτό, εκτός από αυτόν που οδηγεί στα βουνά.
Αυτό που λέτε στους Κούρδους είναι: "Ή θα γίνετε Τούρκοι, όπως σας το λέω εγώ, ή θα βγείτε στα βουνά, όπου θα σας σκοτώσω".
Μετά θυμώνετε γιατί βγαίνουν στα βουνά.
Οι Κούρδοι σε ποιόν θα πούνε τα αιτήματα και τα παράπονά τους;
Που θα ακουστεί η δική τους φωνή;
Λέτε "να μην ακουστεί η φωνή τους".
Δεν μπορείτε να φιμώσετε έναν ολόκληρο λαό, δεν έχετε ούτε τη δύναμη, ούτε το δικαίωμα.
Δολοφονείτε την ειρήνη.
Εγώ είμαι ένας Κούρδος σήμερα. Το μέσα μου είναι σαν το σπίτι του νεκρού, η ελπίδα μου, τα όνειρά μου, σαν σκοτεινά δωμάτια. Θα καθήσω, θα αντισταθώ, πρώτα θ' ανάψω ένα κερί μέσα μου.
Ένα τρεμάμενο, μικρό, αδύναμο φως.
Και μετά θα περιμένω να δω κι άλλα φώτα.
Σε κάθε συνείδηση ν' ανάψει ένα φως, και όλοι εμείς, όλα αυτά τα μικρά τρεμάμενα φωτάκια, ας φτιάξουμε μια νέα ελπίδα, ένα καινούργιο όνειρο.
Όσο τη σκοτώνετε, τόσο εμείς θα την κραοτύμε ζωντανή την ελπίδα και το όνειρο.
Πηγή: ΤΑΡΑΦ

Read more...

Το τουρκικό ΓΕΕΘΑ ζητεί στενή παρακολούθηση Αμερικανών στην Τουρκία


Το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, με άκρως απόρρητο έγγραφο, ζήτησε από το υπουργείο εσωτερικών τη στενή παρακολούθησημέσω των δικτύων της ασφάλειας της τουρκικής αστυνομίας τη στενή παρακολούθηση των υπαλλήλων των ΗΠΑ που υπηρετούν σε διάφορες στρατιωτικές βάσεις που εδρεύουν στην Τουρκία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας AKŞAM, το εν λόγω σήμα στάλθηκε από το ΓΕΕΘΑ στο υπουργείο εσωτερικών τις ημέρες που συναντήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ομπάμα.
Στο απόρρητο έγγραφο του ΓΕΕΘΑ αναφέρεται ότι τα στελέχη της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (AFOSİ), που έχουν ως αποστολή την παρακολούθηση της δράσης του προσωπικού και των στελεχών της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας που υπηρετεί σε βάσεις που εδρεύουν στο έδαφος της Τουρκίας, έχουν εκτραπεί και δραστηριοποιούνται σε τομείς που δεν έχουν σχέση με την αποστολή τους. Το ΓΕΕΘΑ ζητεί τη στενή παρακολούθηση των ατόμων αυτών, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε επαφή των διωκτικών αρχών και των αρχών ασφαλείας με τα στελέχη της AFOSİ, χωρίς προηγούμενη ειδική άδεια.

Το τουρκικό ΓΕΕΘΑ είχε απευθύνει ανάλογο έγραφο και τον Απρίλιο του 2009, λίγο πριν την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Τουρκία. Στο έγγραφο αναφέρονταν επισκέψεις και επαφές στελεχών της AFOSİ με δημάρχους και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τότε, το υπουργείο εσωτερικών απέστειλε έγγραφο στις 81 νομαρχίες με το οποίο προειδοποιούσε τις τοπικές αρχές για το θέμα, μετά την αναχώρηση του Ομπάμα από την Τουρκία, υπό το φόβο πρόκλησης κάποιας κρίσης.
Αντίστοιχες κατηγορίες για τα στελέχη της AFOSİ είδαν το φως της δημοσιότητας και το 2004. Τότε είχε γραφεί ότι στελέχη της AFOSI έκαναν έρευνες εθνικής ταυτότητας, συνέλεγαν πληροφορίες και συνομιλούσαν με πολίτες και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας.
Μάλιστα, τότε, ένα στέλεχος που υπηρετούσε στην αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ των Αδάνων, διεξήγαγε έρευνες στον Πόντο, στα πλαίσια των οποίων ερευνών συναντήθηκε με διάφορα άτομα στην Κερασούντα και την Τραπεζούντα.
Αμερικανικές πηγές ανέφεραν ότι οι εν λόγω έρευνες σχετίζονται με το θέμα των χαμένων πιστολίων του Ιράκ, ορισμένα από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε ανεξιχνίαστες δολοφονίες στην Τουρκία.

Read more...

Συμπλοκές στην Κωνσταντινούπολη μετά την απαγόρευση του κουρδικού κόμματος DTP.


Συμπλοκές ξέσπασαν σήμερα σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης, ανάμεσα σε τούρκους εθνικιστές και κούρδους διαδηλωτές, που πετούσαν εμπρηστικούς μηχανισμούς και πέτρες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον ενός ανθρώπου από σφαίρες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου.
Οι σημερινές συμπλοκές σημειώθηκαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης μεταξύ περίπου 100 ανθρώπων, έπειτα από διαδήλωση που πραγματοποίησαν Κούρδοι διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης να απαγορεύσει τη λειτουργία του Κόμματος για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP), του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα της χώρας.

Tο DTP κατηγορείται για δεσμούς με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Ομάδα νεαρών Κούρδων εκτόξευσε εμπρηστικούς μηχανισμούς και πέτρες κατά κατοικιών, αυτοκινήτων και καταστημάτων.
Αυτοί συνεπλάκησαν με ομάδα τούρκων εθνικιστών και κατοίκων της συνοικίας, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και ξύλα και ορισμένοι με όπλα.
Από τους πυροβολισμούς, τραυματίστηκε ένα άτομο.
Η αστυνομία για την αντιμετώπιση των ταραχών έρριξε δακρυγόνα για να διαλύσει τη διαδήλωση.
Στο Ντιγιάρμπακιρ επίσης, τη μεγαλύτερη πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζει η πλειοψηφία των περίπου 12 εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, εναντίον της οποίας πετούσαν πέτρες.
Οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν χρησιμοποιώντας αντλίες νερού και δακρυγόνα.
Επίσης στην κοντινή πόλη Γιουκσέκοβα, διαδηλωτές είχαν στήσει οδοφράγματα και η χωροφυλακή έσπευσε να βοηθήσει την αστυνομία της πόλης, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Τουλάχιστον 15 άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια των δύο αυτών διαδηλώσεων.

Read more...

ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ-Προσφεύγει στο ΕΔΑΔ το DTP


Κούρδοι διαδηλωτές επιτέθηκαν την Κυριακή με πέτρες και βόμβες μολότοφ σε καταστήματα, κατοικίες και αυτοκίνητα σε κεντρική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, αντιδρώντας στη δικαστική απόφαση για το κλείσιμο του φιλουκουρδικού κόμμματος DTP -το οποίο ετοιμάζεται να προσφύγει στο Στρασβούργο.

Η τουρκική αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και αντλίες νερού στη συνοικία Πέρα. Οι ταραχές έληξαν με σπασμένες βιτρίνες και κατεστραμμένα αυτοκίνητα. Παράλληλα, η αστυνομία εμπόδισε κατοίκους με όπλα, λοστούς και μαχαίρια στα χέρια να επιτεθούν στους διαδηλωτές. Πληροφορίες για τραυματισμούς δεν υπήρξαν.

Ανάλογο σκηνικό έντασης στη Μερσίνα της νότιας Τουρκίας, καθώς και στο Ντιγιάρμπακιρ όπου τραυματίστηκαν τρία άτομα από πέτρες και πλαστικές σφαίρες αφότου επενέβη η αστυνομία για να διαλύσει συγκέντρωση κατά της απαγόρευσης της λειτουργίας του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP).

Βίαιες διαδηλώσεις είχαν πραγματοποιηθεί και το Σάββατο στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζει η πλειοψηφία των περίπου 12 εκατομμυρίων Κούρδων στη χώρα. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να αντιμετωπίσει το οργισμένο πλήθος στην πόλη Χακιάρι, ενώ ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην κοντινή πόλη Γιουκσέκοβα και στο Βαν.

Συνολικά το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν 80 συλλήψεις σε όλη την Τουρκία.

Κούρδοι διαδήλωσαν επίσης την Κυριακή στη Βηρυτό του Λιβάνου και συγκρούστηκαν με την αστυνομία όταν επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς την τουρκική πρεσβεία. Τουλάχιστον τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν.

Το κλίμα είναι εξαιρετικά τεταμένο στην Τουρκία μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να θέσει εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα, επικαλούμενο διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Το DTP απάντησε με την απόσυρση του συνόλου των βουλευτών του (21) από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Τη δικαστική απόφαση έχει καταδικάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και δικηγόροι του DTP αναφέρουν ότι ετοιμάζουν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Read more...

ΚΟΥΡΔΙΚΟ-ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Σοβαρά επεισόδια έχουν ξεσπάσει σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, ειδικά στην Ν/Α Τουρκία, μεταξύ Κούρδων και των Τουρκικών Δυνάμεων Ασφαλείας.

Στην Σμύρνη Κούρδοι διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικούς και γίνονται εκτεταμένα επεισόδια.

Στο Hakkari, πλήθος Κούρδων διαδηλωτών, προσπαθεί να εισβάλει στα συγκροτήματα στρατιωτικών κατοικιών, όπου κατοικούν Τούρκοι αξιωματικοί, ενώ λιθοβολούν κτίρια στο Τουρκικό στρατόπεδο, Fatih. Ταυτόχρονα έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο στρατόπεδο και την έδρα της Ταξιαρχία Καταδρομών.

Στο Van, από την Παρασκευή διεξάγονται μεγάλες διαδηλώσεις και αναφέρονται σοβαρά επεισόδια σήμερα το πρωί.

Σε πολλές περιοχές της Ν/Α Τουρκίας, Κούρδοι διαδηλωτές διαδηλώνουν μπροστά στα στρατόπεδα του Τουρκικού Στρατού, ζητώντας την απομάκρυνσή τους.


Read more...

Τουρκικά μαχητικά εισβάλλουν σε πεδίο βολής στην Άνδρο!-14 Παραβιάσεις μόνο μια εμπλοκή (Ανανέωση)


Οκτώ τουρκικά μαχητικά τέσσερα F-16 και τέσσερα F-4E εισέβαλλαν σε δεσμευμένη περιοχή στο πεδίο βολής Άνδρου όπου εκείνη την ώρα ασκούντο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.

Πιο συγκεκριμένα τα τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου στις 10:34. Στις 10:48 2 F-4E αποσπασθηκαν από τον υπόλοιπο σχηματισμό και με την συνοδεία 4 F-16 εισήλθαν σε δεσμευμένη περιοχή του πεδίου βολής Άνδρου, την ώρα που ασκούντο εκεί σκάφη του ΠΝ πετώντας σε ύψος μόλις 270 μέτρων.

Ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών σχεδόν 25 λεπτά αργότερα στις 10:57 και αφού πρώτα είχε ενεργοποηθεί η "Hot Line" μεταξύ ΕΚΑΕ στη Λάρισα και Εσκί Σεχίρ.

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας συνιστά "ποιοτική αναβάθμιση" ακόμη μετά από την θρασύτατη ενέργεια της περασμένης εβδομάδος όπου τουρκικά αεροσκάφη εισέβαλλαν και πάλι σε δεσμευμένη περιοχή όπου συνασκούντο ελληνικά μαχητικά της 335 Μοίρας και γαλλικά Rafale από το αεροπλανοφόρο
De Gaulle και αυτό διότι στην περιοχή της ελληνογαλλικής άσκησης η Άγκυρα είχε εκδόσει ΝΟΤΑΜ με την οποία δεν αναγνώριζε την Ικαρία ως περιοχή η οποία μπορούσε να περιληφθεί στην άσκηση, μιας και η Άγκυρα θεωρεί ότι το νησί είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή, βάσει της συνθήκης της Λωζάνης.

Η σημερινή κίνηση της Τουρκίας τη στιγμή μάλιστα που στο Αιγαίο έχουν αναπτυχθεί μονάδες του τουρκικού Στόλου στο πλαίσιο της αξιολόγησης του τετάρτου τριμήνου του τουρκικού Ναυτικού, καταδεικνύει ότι η Άγκυρα αυξάνει την ένταση των επιθετικών της κινήσεων.

Πάντως, οι πληροφορίες από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ πως τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν κρίνονται ως παντελώς ανακριβείς. Αυτό γιατί τα τουρκικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν λίγα λεπτά μετά τις 10:00 το πρωί να εισέρχονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου αλλά τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής πήραν εντολή να προχωρήσουν απλά σε... "διακριτική" αναγνώριση. Αυτό είναι αυταπόδεικτο καθώς εάν είχε συμβεί αναχαίτιση τα τουρκικά μαχητικά δε θα παραβίαζαν τη δεσμευμένη περιοχή στο πεδίο βολής Άνδρου. Αντίθετα επί τουλάχιστον 25 λεπτά επιχειρούσαν εντός FIR Αθηνών και εντός Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ).

Το παραπάνω αποδεικνύεται και από ένα άλλο γεγονός: Οι "αναχαιτίσεις" που γίνονται-τουλάχιστον στο επίπεδο που γίνονται-ουδόλως φαίνεται να συγκινούν την τουρκική Αεροπορία αφού πρόκειται για απλές αναγνωρίσεις και ενημερώσεις των τούρκων χειριστών να αποχωρήσουν από τον ΕΕΧ.

Ολα τα παραπάνω συμβάντα, εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με τις εντολές για αποφυγή εμπλοκών με τα τουρκικά μαχητικά που παίρνει η Πολεμική Αεροπορία, με αποτέλεσμα τα τουρκικά μαχητικά να φτάνουν ανενόχλητα μέχρι τις ακτές της... Εύβοιας!

Εκτός όμως της εισβολής στο πεδίο βολής του ΠΝ στην Άνδρο η τουρκική Αεροπορία επιδόθηκε σήμερα και σε μια ευρείας κλιμάκωση των παραβιάσεων και παραβιάσεων στο νότιο και κεντρικό Αιγαίο. Συγκεκριμένα: Δύο σχηματισμοί αποτελούμενοι από 16 αεροσκάφη συνολικά εκ των οποίων τα οκτώ έφεραν οπλισμό προχώρησαν σε δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών και 14 παραβιάσεις του ΕΕΧ. Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί μόνο μια εμπλοκή με τα μαχητικά της ΠΑ που επιχείρησαν να τα αναχαιτίσουν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Πετρέλαιο έξω από τρία ελληνικά νησιά ψάχνει η Τουρκία - Το "καυτό" κοίτασμα του Μπάμπουρα


Στις 18 Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τουρκικού στόλου, μία δραστηριότητα που έχει κρατηθεί, αν όχι μυστική, πάντως δεν διαφημίστηκε καθόλου, από την Άγκυρα, όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Και όμως όλος ο τουρκικός πολεμικός στόλος, εκτός από τις ημέρες που λόγω κακοκαιρίας βρισκεται εντός ναυστάθμων έχει αναπτυχθεί σε μία έκταση που ξεκινά από τις ακτές της Θράκης και φτάνει μέχρι την Κύπρο.

Ιδιαίτερη δραστηριότητα κατεγράφη από τα τουρκικά υποβρύχια τα οποία «συνελήφθησαν» τουλάχιστον αρκετές φορές από τα σταθερά και κινητά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης του Π.Ν. να κινούνται σε θαλάσσιες περιοχές στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων όπως της Άνδρου, της Σκύρου και δυτικά της Καρπάθου.

Η δραστηριότητα του τουρκικού Ναυτικού παρακολουθείται με πολύ προσοχή κυρίως μετά τις δύο NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα τον Οκτώβριο με τις οποίες προανήγγειλε πετρελαϊκές έρευνες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά σε απόσταση αναπνοής, για την ακρίβεια λίγο έξω από τα λιμάνια των ελληνικών νησιών Λέσβος, Κω και Σύμη.

Σύμφωνα με αυτές τις NAVTEX, οι οποίες εκδόθηκαν μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου (και αυτό έχει την σημασία του) και κρατήθηκαν μυστικές από ελληνικής πλευράς, η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει από 24/10 μέχρι τις 11/11 και από τις 26/10 μέχρι τις 30/1 σεισμικές έρευνες απέναντι από τις νήσους Κω & Σύμη και Λέσβο αντίστοιχα, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Ιδού και οι σχετικές NAVTEX:
ZCZC IA04
231732 UTC OCT 09
IZMIR TURK RADIO
NAVTEX - NAVIGATIONAL WARNING NUMBER : 554/09

AEGEAN

SEISMIC SURVEY ; BY ASIM, BETWEEN 24 OCT – 11 NOV 09, IN AREA BOUNDED BY;

AREA - I AREA - II

36 45.13 N, 027 57.08 E 36 59.32 N, 027 30.02 E
36 36.02 N, 027 56.82 E 36 45.23 N, 027 31.52 E
36 38.03 N, 028 05.30 E 36 47.70 N, 028 03.20 E
36 46.67 N, 028 05.00 E 37 02.27 N, 028 19.37 E

WIDE BERTH REQUESTED.

NNNN



ZCZC IA09
261407 UTC OCT/09
IZMIR TURK RADIO
NAVTEX N/W NR. 565/09

AEGEAN SEA
SEISMIC SURVEY; BY DOKUZ EYLÜL-I, BETWEEN 26 AND 30 OCT/09, IN AREA BOUNDED BY;

38 53.62 N 026 50.10 E
38 49.37 N 026 51.85 E
38 55.17 N 026 58.40 E
38 52.50 N 027 01.07 E

WIDE BERTH REQUESTED.



Η δραστηριότητα αυτή έχει δημιουργήσει ανησυχία στην ελληνική πλευρά. Και πάντα οι έρευνες αυτές γίνονται υπό την προστασία μονάδων του τουρκικού στόλου. Μόνο τυχαία δεν ήταν η αποστροφή της συνέντευξης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προ τριών ημέρων ότι «δεν έχουμε πετρέλαιο ή έστω όσο έχουμε βρει είναι ελάχιστο».

Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αποτελέσει το ενεργειακό έναν ακόμα «πονοκέφαλο» στις σχέσεις με την Τουρκία. Η ιστορία του 1987 που έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου και κατέληξε με αμοιβαία υποχώρηση στις προγενέστερες θέσεις του πρωτοκόλλου Καραμανλή-Ετζεβίτ, όπου και οι δύο χώρες δήλωναν αποχή από πετρελαϊκές έρευνες μέχρι να λυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας κάθε άλλο παρά έχει ξεχαστεί.

Το θέμα είναι γιατί ο πρωθυπουργός προσπάθησε να προκαταλάβει τα αποτελέσματα όχι μόνο των τουρκικών, αλλά και των ανάλογων ελληνικών ενεργειών.

Πριν από τρεις μήνες ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζιδάκης είχε εγκρίνει την διαδικασία της μεταβίβασης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των σημαντικότερων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Θρακικό Πέλαγος από την Καναδική εταιρία DENISON, στην «Ενεργειακή Αιγαίου».

Τα κοιτάσματα στα οποία είχε δικαιώματα η DENISON και στη συνέχεια μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία Calfrac, η οποία όμως δεν προχώρησε που δεν προχώρησε σε καμία ερευνητική γεώτρηση εδώ και αρκετά χρόνια, τώρα μεταβιβάστηκαν στην «Ενεργειακή Αιγαίου». Τα κοιτάσματα που θα ερευνηθούν είναι στη θέση Άθως, στη θέση Αμμώδη και στη θέση... Μπάμπουρας. Τι σημαίνει Μπάμπουρας; Εκεί, δέκα μίλια ανατολικά της Θάσου, όλα δείχνουν ότι «κοιμάται» το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της περιοχής

Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά την περίοδο 1972-1973 στις πρώτες έρευνες που έγιναν για πετρέλαιο στην περιοχή και Σύμφωνα με το τεστ καύσεως που είχε πραγματοποιηθεί το 1972 σε γεώτρηση στο εν λόγω κοίτασμα, είχαν προκύψει ενδείξεις για ποσότητα πετρελαίου μέχρι και 350.000 βαρέλια την ημέρα και περί το 1 δις βαρέλια πετρελαίου συνολικά. Οι σημερινές ερευνητικές μέθοδοι «υπόσχονται» να καταγράψουν ακριβέστατα το όλο κοίτασμα.

Το θέμα όμως είναι ότι το κοίτασμα βρίσκεται εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, έστω και αν είναι σαφές ότι είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αλλά αυτό δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

Είναι γεγονός ότι ο Μπάμπουρας αποτέλεσε την αιτία πολλών προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή για την ακρίβεια ήταν η αφορμή για το ξύπνημα των επεκτατικών, ρεβιζιονιστικών στόχων της Άγκυρας από το 1973 και μετά.

Από τότε ξεκίνησαν οι αμφισβητήσεις του εναέριου χώρου των 10 ν.μ., τότε τέθηκε θέμα υφαλοκρηπίδας κλπ. Και τον Μάρτιο του 1987 μπορεί το «Σισμίκ» να επέτρεψε με την «ουρά στα σκέλια» στο λιμάνι, αλλά και από ελληνικής πλευράς αναχαιτίστηκε η προγραμματισμένη γεώτρηση στον Μπάμπουρα.

Στοιχεία για το συγκεκριμένο κοίτασμα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τον συγγραφέα και διπλωμάτη Αθανάσιο Στριγά, υποστηρίζει ότι «αν τα τεράστια αποθέματα του Μπάμπουρα αντληθούν, θα ανατρέψουν τελείως τις ισχύουσες ισορροπίες στην αγορά πετρελαίου.

Είχαμε δηλαδή μία πλήρη επιστροφή και σμμόρφωση στο Πρωτόκολλο της Βέρνης και τα συμφωνηθέντα μεταξύ Καραμανλή - Ετσεβίτ τα οποία αρχικά η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου τα είχε θεωρήσει ανενεργά και είχε δώσει συγκατάθεση για γεώτρηση στον Μπάμπουρα.

Το Πρωτόκολλο δέσμευε και τις δύο πλευρές να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια στην περιοχή, όσο διάστημα διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα. Από τη στιγμή όμως που οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί, το Πρωτόκολλο ήταν τουλάχιστον ανενεργό.

Η Άγκυρα γνωρίζει ότι ακόμα και να βρει πετρέλαιο στις περιοχές που ερευνά, αυτό θα είναι προέκταση κοιτασμάτων που βρίσκονται είτε σε ελληνικά χωρικά ύδατα είτε στην «λαβίδα» των ελληνικών νησιών. Πιθανόν με αυτό τον τρόπο να θέλει να οδηγήσει σε συνεκμετάλλευση των πετρελαίων στο Αιγαίο.

Η ελληνική πλευρά με την τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου δείχνει ότι θέλει «να ρίξει κάτω από το χαλί» το θέμα «πετρέλαια στο Αιγαίο».

Το αν το κοίτασμα του Μπάμπουρα πρέπει να αξιοποιηθεί ή όχι (μην ξεχνάμε ότι με τις σημερινές τιμές πετρελαίου και αν αυτές κρατηθούν πάνω από τα 50 δολάρια, μπορεί να συνεισφέρει από 1,5 έως 3% στην μείωση του ελλείμματος σε πέντε χρόνια) είναι καθαρά θέμα εθνικής στρατηγικής...

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Συνυπευθυνότητα ζητά η Ελλάδα από την FRONTEX για τους λαθρομετανάστες


Την ανάγκη συντονισμού των επιχειρήσεων των μεταξύ των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και της FRONTEX επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προς τον Διευθυντή της εν λόγω Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Illka Laitinen, που επισκέπτεται από σήμερα τη χώρα μας.

Μάλιστα ο Ελληνας υπουργός πρότεινε να δημιουργηθεί περιφερειακό γραφείο της ευρωπαϊκής αποστολής στη χώρα μας για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων.

Ο Μ. Χρυσοχοϊδης επεσήμανε στον Φιλανδό αξιωματούχο, πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευρωπαϊκής απόφασης που αφορά το άσυλο και τη μετανάστευση πολιτών από τρίτες χώρες, ζητώντας την έμπρακτη αρωγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παράλληλα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε στον Illka Laitinen και το νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την παρόνομη μετανάστευση.
Περισσότερα για αυτό το ζήτημα θα γίνουν γνωστά αύριο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν οι δύο άνδρες στις 10 το πρωί στο υπουργείο.

Τμήμα defencenet.gr

Read more...

Κινητικότητα για τη Σχολή της Χάλκης αναφέρει η «Χουριέτ»


Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν αναζητά «φόρμουλα» για την επαναλειτουργία της ιερατικής σχολής της Χάλκης, χωρία αυτή να παραβιάζει το τουρκικό Σύνταγμα που απαγορεύει τη λειτουργία θρησκευτικών ή στρατιωτικών σχολών υπό τη διοίκηση μειονοτήτων.

Για την υλοποίηση αυτού του σκοπού τα σχέδια είναι δύο:

Το πρώτο να δηλωθεί ως «ιδιωτικό θρησκευτικό κολλέγιο» η Ιερατική Σχολή της Χάλκης και να μπορεί να εκπαιδεύσει ιερείς υπό τη μορφή σεμιναρίων,
και το δεύτερο να λειτουργήσει ως ίδρυμα, παρέχοντας επίσης σεμινάρια ιερατικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το ζήτημα συζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επισκέψεώς του στην Ουάσιγκτον.

Συντάκτες της «Χουριέτ» επικοινώνησαν με το Τουρκικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο (ΥÖΚ), αξιωματούχοι του οποίου επιβεβαίωσαν τα σενάρια λέγοντας πως: «υπάρχουν μεγάλες ελπίδες να λειτουργήσει ξανά η Σχολή».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί το άρθρο 132 του Τουρκικού Συντάγματος που αναφέρει ότι: «Μόνο οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία έχουν το δικαίωμα να λειτουργήσουν ιδιωτικά Κολλέγια».

Πάντως οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης Ερντογάν αναμένονται να ανακοινωθούν στις αρχές του επόμενου έτους και θα συμπεριλαμβάνουν μέτρα υπέρ της Ελληνικής, Αρμενικής, Εβραϊκής και Ασσυριακής μειονότητας, όπως αναφέρει η «Χουριέτ».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

«Καζάνι που βράζει» η Τουρκία από τις αντιδράσεις των Κούρδων


Τις αντιδράσεις των Κούρδων έχει πυροδοτήσει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας να απαγορεύσει την λειτουργία του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος εκπροσώπησής τους στην Εθνοσυνέλευση, του DTP (Δημοκρατικό Κοινωνικό Κόμμα/Demokratik Toplum Partisi).

Ηδη στην πόλη του Ντιαρμπαγκίρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, έχουν ξεσπάσει βίαιες διαδηλώσεις μεταξύ Κούρδων και της Τουρκικής Αστυνομίας η οποία έχει χρησιμοποιήσει ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού με υψηλή πίεση και δακρυογόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές, επιφέροντας τον τραυματισμό πολλών από αυτούς.

Τα πράγματα όμως δεν είναι καλύτερα και στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετά από διαδήλωση ομάδα περίπου 200 Κούρδων συνεπλάκει σε συνοικία της Πόλης με τούρκους πολίτες οι οποίοι χρησιμοποίησαν ακόμη και όπλα τραυματίζοντας 3 κούρδους διαδηλωτές, όπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την απαγόρευση του DTP βασίστηκε σε «αποχρώσεις ενδείξεις» πως το εν λόγω κόμμα συνεργάζεται με το εκτός νόμου ΡΚΚ (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα/Partiya Karkerên Kurdistan).

Πάντως η απόφαση αυτή των τούρκων δικαστικών εκτιμάται πως πρόκειται για «απάντηση» του «βαθέως κράτους» των Κεμαλιστών στα ανοίγματα που κάνει για την επίτευξη ειρήνης ο πρωθυπουργός της γείτονος Ταγίπ Ερντογάν προς τους Κούρδους αυτονομιστές, προσπαθώντας να ακυρώσουν πλήρως οποιαδήποτε συμφωνίας ειρήνευσης και τερματισμού των εχθροπραξιών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP