Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Επίθεση με μολότωφ σε αστυνομικό τμήμα στην Τουρκία


Στην πόλη Άδανα της ΝΑ Τουρκίας, ομάδα αγνώστων επιτέθηκε με πέτρες και βόμβες μολότωφ, εναντίον αστυνομικού τμήματος, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Τμήματα από τις ειδικές ομάδες της αστυνομίας διενεργούν ελέγχους για τον εντοπισμό των δραστών.

Hurriyet


Read more...

Νέες παραβιάσεις στον Ελληνικό εναέριο χώρο σημειώθηκαν νωρίτερα από τουρκικά μαχητικά F16


Νέες παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου σημειώθηκαν νωρίτερα από τέσσερα τουρκικά μαχητικά F16 τα οποία πέταξαν σε ύψος 1500 ποδών, δηλαδή, πολύ χαμηλά, πάνω από το στρατιωτικό φυλάκιο του Φαρμακονησίου. Η σημερινή τουρκική υπερπτήση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σημειώνεται μόλις 12 ώρες από την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Β. Μεϊμαράκη στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, όπου κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, τού έθεσε το μεγάλο θέμα με τις υπερπτήσεις των Τουρκικών μαχητικών πάνω από Ελληνικά κατοικημένα νησιά. Όπως είπε ο κ. Μεϊμαράκης για το θέμα, "οι θέσεις μας έγιναν κατανοητές".
Η απάντηση της Τουρκίας ήρθε με την υπερπτήση των τεσσάρων τουρκικών F16 πάνω από το Φαρμακονήσι.


Read more...

ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ...


Νέες τουρκικές παραβιάσεις σημειώθηκαν σήμερα, όταν τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από το Φαρμακονήσι. Η αντίδραση των ελληνικών μαχητικών ήταν άμεση.


Read more...

Πομάκοι: Γνωρίζοντας τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πως ζούσαν παλιά οι Πομάκοι


Ένας γέρος Πομάκος από το νομό Ροδόπης μας εξηγεί πως ζούσαν παλιά οι άνθρωποι μας στα Πομακοχώρια. Εμείς οι νεότεροι θα πρέπει να δοξάζουμε το Θεό που ζούμε στα σημερινά χρόνια γιατί παλιά οι συνθήκες ζωής μας ήταν πολύ δύσκολες.
Καταρχάς, αρκετοί Πομάκοι ζούσαν σε σπίτια που σήμερα τα χρησιμοποιούν σαν στέγη για τα ζώα. Και συνήθως δούλευαν οι γυναίκες και τα παιδιά ενώ οι άντρες θεωρούσαν ντροπή να δουλεύουν και τους αποκαλούσαν αρχοντάδες.

Οι άντρες χαίρονταν όταν οι γυναίκες γεννούσαν αγόρι γιατί ήξεραν ότι μέχρι να παντρευτεί θα δουλεύει μόνο για το σπίτι του. Αλλά και όταν γεννιόταν κορίτσι, πάλι χαίρονταν, γιατί ήξεραν ότι όταν παντρευτεί η κόρη τους, ο γαμπρός θα τους έδινε είτε κάποια χρήματα είτε κάποια ζώα.
Και αν τυχόν το αγόρι δεν μπορούσε να δώσει τίποτα από αυτά, τότε έπρεπε να δουλέψει και για αυτούς ώσπου να μάζευε τα απαραίτητα λεφτά. Σε τέτοιες περιπτώσεις έκαναν κάτι σαν λόγο μεταξύ τους: έδινε η κοπέλα στο αγόρι την μαντήλα της. Ύστερα ζύμωνε ένα ψωμί ή ένα κουλούρι και έπειτα ερχόταν ο πατέρας της και έπαιρνε το αγόρι στα δεξιά του και το κορίτσι στα αριστερά και έσπαγε το κουλούρι στη μέση. Και έδινε το ένα μισό στο αγόρι και το άλλο στο κορίτσι. Και ύστερα ο πατέρας της κοπέλας έβαζε ένα ποσό για την κόρη του. Και το αγόρι για να μπορέσει να μαζέψει λεφτά συχνά αναγκαζόταν να πάει έξω, στα καράβια.
Οι νεαρές κοπέλες των Πομάκων φορούσαν πολλά ρούχα για να μη φαίνονται αδύνατες γιατί οι άντρες έψαχναν παχουλές και δυνατές κοπέλες για να αντέξουνε τη σκληρή δουλειά. Για τις κοπέλες επίσης, κάθε εβδομάδα έκαναν γλέντι για να μπορέσουν να βρουν γαμπρούς. Σαν μακιγιάζ οι κοπέλες χρησιμοποιούσαν κεράσια για να κοκκινίζουν τα χείλη τους. Τα κορίτσια χόρευαν μπροστά στα αγόρια και μετά καθόντουσαν σε μια σειρά και το ίδιο έκαναν και τα αγόρια. Ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια υπήρχε ένα δέντρο. Σε όποιο αγόρι άρεσε μία κοπέλα, αυτό ανέβαινε στο δέντρο και πετούσε πάνω στο κεφάλι του κοριτσιού καραμέλες ή τσίχλες. Και έτσι όλοι καταλάβαιναν ότι το αγόρι αυτό αγαπούσε εκείνο το κορίτσι. Γιατί δεν επέτρεπαν οι γέροι του χωριού να μιλάνε με λόγια αγάπης τα αγόρια στα κορίτσια πριν παντρευτούν, το θεωρούσαν αμαρτία.
Οι γυναίκες του σπιτιού αναγκαζόντουσαν να ξυπνάνε στα χαράματα για να προλάβουν να τελειώσουν όλες τις δουλειές της καθημερινότητας: έκοβαν ξύλα από μακριά και τα κουβαλούσαν σπίτι στην πλάτη τους. Το ίδιο έκαναν και με την τροφή για τα ζώα. Επίσης, έσπερναν τα χωράφια και τα πότιζαν. Για σαπούνι χρησιμοποιούσαν βατράχια!! Έτριβαν έναν βάτραχο στα χέρια τους και έτσι καθάριζαν τις βρωμιές.
Και να σκεφτεί κανείς ότι παλιά εκτός από τις άσχημες συνθήκες ζωής είχαν να αντιμετωπίσουν και τον πόλεμο, με τους αντάρτες κτλ.
Από παλιά βέβαια υπήρχε και ένα μεγάλο πρόβλημα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα: η πίεση των Τούρκων στους Πομάκους της Ροδόπης για να ξεχάσουν την γλώσσα και την καταγωγή τους. Και όντως με την τρομοκρατία που έκαναν εναντίον των παππούδων μας πέτυχαν ώστε μερικά χωριά τα παλιά τα χρόνια να τουρκοφωνήσουν και σήμερα οι κάτοικοι να το παίζουν Τούρκοι!
Η αλήθεια όμως θα έρθει όλη στο φως και κάποτε τα πράγματα σε αυτό το θέμα θα γίνουν όπως ήταν παλιά. Είμαστε περήφανοι που είμαστε Πομάκοι.
Από την Πομακική Εφημερίδα Ζαγάλισα

Read more...

Η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά και προκλητικά την Ελληνική κυριαρχία σε κατοικημένα νησιά του Αιγαίου Αλλαγή στρατηγικής σε Αγαθονήσι – Φαρμακονήσι


Από το 2007 η Τουρκική Αεροπορία έχει στοχοποιήσει το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι στέλνοντας μαχητικά F-16 και F-4E να πετούν χαμηλά πάνω από τα δυο νησιά εκτελώντας εικονικές προσβολές στόχων προσαρμόζοντας με αυτό τον τρόπο συγκεκριμένη επιθετική επιχείρηση κατάληψης νησιού.
Εκτός από τις υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι οι Τούρκοι χειριστές των ραντάρ ελέγχου της περιοχής προειδοποιούν τους Έλληνες πιλότους ότι ο εναέριος χώρος πάνω από τα δυο συγκεκριμένα νησιά είναι τουρκικός.
Ενεργό ρόλο στον αποκλεισμό αυτό που στήνει η Τουρκία στη περιοχή λαμβάνουν μέρος και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες ενεργοποιούν το Ελληνικό Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ότι τάχα ναυαγοί λαθρομετανάστες κινδυνεύουν στη περιοχή προκειμένου να προκαλέσουν θέμα στη δικαιοδοσία της Ελλάδας στην ερευνά και διάσωση στη περιοχή.


Επικαλυπτικά λειτούργησε και η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση «Ηγεμών» η οποία διεξήχθη το Μάρτιο του 2009 με συμμέτοχη για πρώτη φορά των ΗΠΑ Βρετανίας, Ολλανδίας και Βελγίου η οποία διεθνοποίησε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και προσπάθησε να πείσει τους νατοϊκούς συμμάχους ότι το εύρος του εναέριου χώρου της Ελλάδας(10 ναυτικών μιλίων) συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων.
Πρέπει κάποτε να αντιληφθούμε ότι οι τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις και άλλες δραστηριότητες στο Αιγαίο δεν είναι εκδρομές για ξεμούδιασμα αλλά διεξάγονται εν όψει συγκεκριμένων επιτελικών σχεδίων και συνιστούν εφαρμογή της άμεσης στρατηγικής που υλοποιεί η Τουρκία. Οι καθημερινές αυτές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία αμφισβητεί για πρώτη φορά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε κατοικημένο έδαφος.
Η Τουρκία από το 2007 έχει αλλάξει τη στρατηγική των γκρίζων ζωνών, Ίμια και προχώρησε στην απαίτηση κατοικημένων νησιών .Η περιοχή Αγαθονήσι- Φαρμακονήσι ανταποκρίνεται στις νέες τουρκικές απαιτήσεις διότι αποτελεί ευρύτατο θαλάσσιο χώρο για στρατηγικούς ελιγμούς είναι αποκομμένη από τον κυρίως εδαφικό κορμό της Ελλάδας και προσφέρεται για αεροπορικές επιχειρήσεις κυριαρχίας.
Συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία των τελευταίων αεροναυτικών ασκήσεων και υπερπτήσεων αλλά και της διπλωματικής τουρκικής δραστηριότητας μια προκλητική ενέργεια της Τουρκίας πρέπει να θεωρείται στο μέλλον αναμενόμενη.
Ύστερα από όλα αυτά δεν είναι δυνατόν η πολιτικο-στρατιωτικη ηγεσία της χώρας να μην αναγνωρίζει το κίνδυνο τον κίνδυνο και να μην αντιδρά στις στρατηγικές προθέσεις της Τουρκίας οι οποίες αποσκοπούν στο να αποκτήσει εδαφική κυριαρχία έστω και επί μιας μόνο νησίδας, δυτικά της αλυσίδας που δημιουργούν τα νησιά Σαμοθράκη Λήμνος Λέσβος, Χίος, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος και Καστελόριζο και να ανατρέψει οριστικά το υφιστάμενο νομικό καθεστώς του Αιγαίου.
Χρήστος. Κουτσογιαννόπουλος Ταξχος(εα)

Read more...

Τουρκικά Σχολικά Βιβλία: Το απώγειο της ανθελληνικής προπαγάνδας


Ενώ το βιβλίο Ιστορίας που διδάσκονται τα Ελληνόπουλα στη ΣΤ'Δημοτικού εξυμνεί τις «προοδευτικές» προσπάθειες των Οθωμανών να ενισχύσουν την εκπαίδευση των Ελλήνων κατά την Τουρκοκρατία-και ξεχνάει το κρυφό σχολειό- το αντίστοιχο εγχειρίδιο της γείτονας διδάσκει στους Τούρκους μαθητές ότι:
-Σελίδα 19: «Τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται σήμερα υπό ελληνική κατοχή».
-Σελίδα 21: «Η Ελλάδα δεν έχει τη δύναμη να διατηρήσει στο Αιγαίο την ειρήνη». (!!!)
-Σελίδα 65: «Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και η ασφάλεια στην Ασία είναι δυνατόν να διατηρηθεί με την επιστροφή αυτών των νησιών στην Τουρκία».
-Σελίδα 110: «Η Τουρκία καθόρισε τα χωρικά της ύδατα στα 6 μίλια το 1930.

Έτσι η Χίος, η Μυτιλήνη και η Σάμος βρίσκονται μέσα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Το δικαίωμα κυριαρχίας μιας χώρας στα δικά της χωρικά ύδατα της επιτρέπει να ασκεί τα ίδια δικαιώματα στα νησιά που βρίσκονται σε αυτά τα ύδατα». Αυτά και άλλα πολλά αλιεύει κάποιος από την πρώτη κιόλας ανάγνωση του βιβλίου Ιστορίας (έκδοση 1996) το οποίο διδάσκεται σήμερα συστηματικά στις μεγαλύτερες τάξεις του τουρκικού σχολείου οκταετούς υποχρεωτικής φοίτησης. Το συγκεκριμένο σύγγραμμα που τιτλοφορείται τα«Τα δίκαια της Τουρκίας στο Αιγαίο» (EgeDenizinde TurkHaklari) καικυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη γείτονα το 1955 με την υπογραφή του Τούρκου καθηγητή Ιστορίας Μεχμέτ Σακά. Βάση των αυθαίρετων ιστορικών θεωριών τις οποίες σήμερα διδάσκονται στις ιστορικές ακαδημίες και στις στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας, όλοι οι πολιτισμοί του Αιγαίου-μεταξύ αυτών και ο ελληνικός-ήταν τουρκικής προέλευσης! Φτάνουν στον παραλογισμό να θεωρούν Μινωίτες, Μυκηναίους, Ίωνες,Τρώες και Πελασγούς προτουρκικές φυλές που κατοικούσαν στο Αιγαίο. Σύμφωνα με αυτές τις απίστευτες θεωρίες, οι Έλληνες δεν ήταν παρά ένα μικρό παρακλάδι του «μεγάλου τουρκικού λαού»,του«μοναδικού που είχε τη δύναμη να δημιουργεί μεγάλα κράτη και πολιτισμούς»!Ακόμη πιο προχωρημένη είναι η εργασία του Σελαχατίν Σαλιζίκ(Turk Yunaniliskilerivefiliki eteria) όπου περιλαμβάνονται αλλόκοτοι ισχυρισμοί όπως ότι ο ελληνικός πολιτισμός ήρθε από την Ασία και δεν είχε κανένα πρωτότυπο στοιχείο, ότι οι Τούρκοι ήρθαν στο Αιγαίο το...2480 π.Χ. και ότι ο Δημόκριτος, Ηρόδοτος, Ιπποκράτης, Πυθαγόρας και Όμηρος ήταν όλοι τους τουρκικής καταγωγής. Η εργασία του εγκρίθηκε απ' το τουρκικό υπουργείο Παιδείας και διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία...
Εφημερίδα ΤΟ ΘΕΜΑ - Νίκος Χειλαδάκης

Read more...

Ενημέρωση για τις τουρκικές παραβιάσειςτου ελληνικού εναέριου χώρου .Ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ζήτησαν οι Αμερικανοί


Ενημέρωση σε βάθος, για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την τουρκική πολεμική αεροπορία, έκανε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς και των επαφών με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου.«Ενημέρωσα αναλυτικά και τον κ. Γκέιτς και τους επιτελείς του και νομίζω ότι οι απόψεις μας έγιναν κατανοητές», υποστήριξε ο Ελληνας υπουργός, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά, για το θέμα αυτό, δείχνει μία απαράδεκτη πρακτική «ανεξαρτησίας», η οποία αποβαίνει πάντα εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.



Σύμφωνα με πληροφορίες, πάγια αμερικανική επιθυμία που εκφράστηκε από την πλευρά του Πενταγώνου είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ο διάλογος για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Ο κ. Γκέιτς και οι συνεργάτες του, έθεσαν το θέμα της ελληνικής συμμετοχής στον πόλεμο του Αφγανιστάν και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν ενίσχυση του τμήματος που διαθέτει η Ελλάδα, όπως και μεγαλύτερη ανάμειξη των Ελλήνων στρατιωτών στις επιχειρήσεις.
Ενα επιχείρημα που ανέπτυξε ο κ. Μεϊμαράκης για το θέμα αυτό, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης της ελληνικής συμμετοχής, υπό τον όρο όμως ότι θα συνετιστεί η τουρκική πλευρά και θα τερματίσει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Είπε συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα αναγκάζεται να αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα με αποτέλεσμα το κόστος να είναι τεράστιο, ενώ απασχολεί δεκάδες αεροπλάνα για να απαντά στις τουρκικές προκλήσεις, και έτσι δεν διαθέτει ούτε δυνάμεις ούτε πολεμικό υλικό για να στείλει στο Αφγανιστάν.
Επίσης, έγινε συζήτηση για τη λαθρομετανάστευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας υπουργός φέρεται να είπε ότι αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των λαθρομεταναστών λέγοντας πως ενδεχομένως, ανάμεσα σ' αυτούς, να περιλαμβάνονται και τρομοκράτες.
Ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να τόνισε ότι η Τουρκία δεν κάνει απολύτως τίποτα για να εμποδίσει χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ασία και τη Μέση Ανατολή μέσα από το έδαφός της με σκοπό να φτάσουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε ότι «συζήτησε όλα τα ζητήματα τα οποία απασχολούν σήμερα την κοινή γνώμη, ζητήματα για την παγκόσμια ειρήνη και για το πώς, σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μπορούμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τους νέους κινδύνους που δημιουργούνται». Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως «οι νέοι αυτοί κίνδυνοι δεν αντιμετωπίζονται μεμονωμένα από το κάθε κράτος αλλά με μια συνολική δράση μέσα στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών».
Επίσης, είχε την ευκαιρία να εκθέσει τις ελληνικές απόψεις για το Κυπριακό, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και το θέμα με τα Σκόπια και για την καλύτερη λειτουργία και συνεννόηση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ - ΕΘΝΟΣ

Read more...

Τουρκία: Ευάλωτη παραμένει η πιστοληπτική της αξιολόγηση


Ευάλωτη σε οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους παραμένει η πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να μεταρρυθμίσει τα δημοσιονομικά της για να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα, προειδοποίησε χθες ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service.O οίκος εκτιμά ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση Ba3 της Τουρκίας θα μπορούσε να δεχθεί πτωτικές πιέσεις σε περίπτωση οικονομικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης.


Αντιθέτως, η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας θα μπορούσε να βελτιωθεί εάν η κυβέρνηση επιδείξει μεγαλύτερη ικανότητα στη βελτίωση των εσόδων και στην καταβολή των φόρων και εν συνεχεία προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, της αγοράς εργασίας και του δημόσιου τομέα, σύμφωνα πάντα με τη Moody's, η οποία βλέπει την τουρκική οικονομία να συρρικνώνεται 4% φέτος και να επιστρέφει σε ανάπτυξη 2% το 2010.

Τα εξασθενημένα δημοσιονομικά αποτελούν βασικό λόγο πίσω από πολλές κρίσεις που έχουν συμβεί στο παρελθόν στην Τουρκία, ενώ το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, που υπολογίζεται φέτος στα 29,7 δισ. δολάρια, ανησυχεί πολλούς οικονομολόγους.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Read more...

Διπλωματικό «παζάρι» στη σκιά του Καυκάσου


Η Ε.Ε. δεν θέλει να διευρύνει τη «σφαίρα επιρροής» της, τόνισαν χθες οι «27», με αφορμή τις δηλώσεις Λαβρόφ για τη σύνοδο της 7ης Μαΐου, με τη συμμετοχή Λευκορωσίας, Ουκρανίας, Μολδαβίας, Γεωργίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Η συνάντηση των προέδρων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, Σερζ Σαρκισιάν και Γκαϊντάρ Αλίεφ, που θα γίνει στην Πράγα στις 7 Μαΐου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της «Ανατολικής Συνεργασίας» που οργανώνει η Ε.Ε., συνιστά ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση του κλεισίματος ενός από τα πολλά ανοιχτά μέτωπα στην περιοχή του Καυκάσου -του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Εντάσσεται δε στον «οδικό χάρτη» που έχουν επεξεργαστεί Ουάσιγκτον και Άγκυρα, με προφανή στόχο την αλλαγή των συσχετισμών και την ανακατανομή των σφαιρών επιρροής, σε βάρος της Ρωσίας.
Την ίδια στιγμή, εξάλλου, οι ΗΠΑ πατούν τον «κάλο» της Μόσχας και στη Γεωργία, ξεπερνώντας την αμηχανία και την ηττοπάθεια που είχε προκαλέσει η συντριβή των γεωργιανών δυνάμεων από τον ρωσικό στρατό, τον περασμένο Αύγουστο.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις που προτίθεται να διεξάγει το ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας, από τις 6 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να κάνει λόγο για «επιζήμιες αποφάσεις» και τον αναπληρωτή του, Σεργκέι Ριαμπκόφ, να χαρακτηρίζει τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς ως «φτηνά και διόλου πειστικά».

Σχεδιο
Σιγά-σιγά, πάντως, το παζλ αρχίζει να γεμίζει, καθώς όλες οι εξελίξεις φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο οριστικοποιήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία. Τα όσα ακολούθησαν μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Άγκυρα και Ερεβάν επισημοποίησαν την προσέγγισή τους και έθεσαν τις βάσεις για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών τους. Ο δε Ομπάμα, κατά την επέτειο της σφαγής των Αρμενίων από τους Τούρκους, πάτησε κυριολεκτικά σε δύο βάρκες: Αν και αναγνώρισε την τραγωδία, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» - και η τουρκική πολιτική ηγεσία, από την πλευρά της, ανταπέδωσε δια στόματος του Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος εξέφρασε μεν τη δυσαρέσκειά του, αλλά μόνο «για ορισμένες πλευρές της ομιλίας» του προέδρου των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, όπως απέδειξε η διάσκεψη της Σόφιας την περασμένη Παρασκευή, ΗΠΑ και Τουρκία περνούν στην αντεπίθεση και στον ενεργειακό τομέα, προσπαθώντας να αποδυναμώσουν το πιο ισχυρό χαρτί των Ρώσων, οι οποίοι μέχρι πρότινος έμοιαζαν να είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι αυτού του παιχνιδιού, κυρίως μέσω του South Stream.

Προφανώς δε, όποιος κυριαρχήσει πολιτικά στον Καύκασο, από όπου περνούν όλοι σχεδόν οι δρόμοι μεταφοράς του ενεργειακού πλούτου της κεντρικής Ασίας προς την Ευρώπη, θα έχει το πάνω χέρι.

Το Ιράν
Το «κερασάκι στην τούρτα» δεν είναι άλλο από το Ιράν. Οι δίαυλοι επικοινωνίας της Άγκυρας με την Τεχεράνη, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα ανοίγματα του Ομπάμα, ενισχύουν τις πιθανότητες να υπάρξουν εξελίξεις και εκεί.

Η προχθεσινή δήλωση του Μ. Αχμαντινετζάντ ότι θα σεβαστεί κάθε απόφαση των Παλαιστινίων που θα αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ μπορεί να πέρασε στα «ψιλά», στην ουσία όμως συνιστά την πρώτη δημόσια υπαναχώρηση από τη θέση του περί «σβησίματος από τον χάρτη του εβραϊκού κράτους».

Λίγα είναι αυτά;
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Read more...

Καταγγελία των τουρκικών παραβιάσεων του κυπριακού εναέριου χώρου


Η Κύπρος καταγγέλλει στα Ηνωμένα Εθνη νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της από την Τουρκία, αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση.Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Μηνάς Χατζημιχαήλ απέστειλε στις 7 Απριλίου επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία καταγγέλλει νέες παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου από στρατιωτικά αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που σημειώθηκαν από τις 2 Φεβρουαρίου μέχρι τις 28 Μαρτίου 2009.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην επιστολή του εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις παραβιάσεις και ζητά τον άμεσο τερματισμό τους, υπογραμμίζοντας ότι αυτές θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπλοΐας, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανονισμούς εναέριας κυκλοφορίας.

Επίσης, τονίζει ότι τέτοιες ενέργειες καταδεικνύουν την ανεύθυνη συμπεριφορά μιας χώρας, η οποία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλεί την Τουρκία όπως συμμορφωθεί με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας συμβάλλοντας στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Η επιστολή κυκλοφόρησε στις 21 Απριλίου ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει η ανακοίνωση.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Τρεις νεκροί σε ανταλλαγή πυρών στην Κων/πολη


Τρία άτομα σκοτώθηκαν -ένας εξτρεμιστής της αριστεράς, ένας αστυνομικός και ένας περαστικός- και άλλα οκτώ άτομα (επτά αστυνομικοί και ένας δημοσιογράφος) τραυματίστηκαν τη Δευτέρα κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυρών που διήρκεσε έξι ώρες στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάϊ.Η ανταλλαγή πυρών άρχισε νωρίς το πρωί την στιγμή κατά την οποία αστυνομικοί επιχείρησαν να εισβάλλουν σε διαμέρισμα όπου διέμενε ένα μαχητικό μέλος της άκρας αριστεράς που θεωρείται ως ένα από τα ηγετικά μέλη της παράνομης οργάνωσης "Επαναστατική Διοίκηση", ανέφερε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη ο Αταλάϊ.
Ο άνδρας που ήταν μόνος και είχε στην διάθεσή του μία σημαντική ποσότητα οπλισμού και εκρηκτικών, άρχισε να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών που είχαν περικυκλώσει το διαμέρισμά του στην περιοχή Μποστάντζι.

Κατόρθωσε να αντισταθεί για ώρες και με τα εκρηκτικά που είχε στην διάθεσή του προκάλεσε πολλές εκρήξεις. Επίλεκτες δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στη περιοχή, που είναι πολυσύχναστη.

Ενας άμαχος που βρισκόταν κοντά τραυματίστηκε θανάσιμα από αδέσποτη σφαίρα στο κεφάλι, είπε ο υπουργός. Ενας εικονολήπτης του ιδιωτικού δικτύου NTV τραυματίστηκε ελαφρά στο αυτί από εποστρακισμό βλήματος.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Μουάμερ Γκιουλέρ δήλωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες συνελήφθησαν στη πόλη περί τα 40 άτομα. Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι σε επιχειρήσεις της αστυνομίας σε πολλές επαρχίες της Τουρκίας με στόχο παράνομες ισλαμιστικές οργανώσεις συνελήφθησαν περί τα πενήντα άτομα και μεταξύ αυτών είναι και ύποπτα μέλη του τουρκικού σκέλους του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάϊντα.
Flash.gr

Read more...

Τουρκία: Καταρχήν συμφωνία με ΔΝΤ για νέο δάνειο


Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Mehmet Simsek δήλωσε σήμερα ότι περιμένει την απάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις προτάσεις που υπέβαλε η χώρα για την έναρξη ενός νέου δανειακού προγράμματος, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Dow Jones Newswires.

ΠΗΓΗ CAPITAL.GR & http://en.timeturk.com

Η Τουρκία υπέβαλε τις προτάσεις τις μετά την αρχική συμφωνία με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ στο περιθώριο της συνόδου της G20 νωρίτερα αυτό τον μήνα στο Λονδίνο, όπως δήλωσε ο Simsek, χωρίς να δώσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

"Έχουμε δεσμευτεί για τους όρους των δομικών μεταρρυθμίσεων, των δημοσιονομικών προσαρμογών και για το γενικότερο μακροοικονομικό πλαίσιο", δήλωσε. "Περιμένουμε την απάντηση του ΔΝΤ".

Η προηγούμενη συμφωνία της Τουρκίας με το ΔΝΤ ύψους 10 δισ. δολ. ολοκληρώθηκε το περασμένο έτος.




Read more...

Μαθήματα εξωτερικής πολιτικής παραδίδει η Τουρκία


Στις 4-4-2009 ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, μέχρι σήμερα Πρωθυπουργός της Δανίας, εξελέγη από την Διάσκεψη των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ ως ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού. Θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Αυγούστου και καλείται να οδηγήσει την συμμαχία σε νέους δρόμους και νέες αποστολές.
Το ενδιαφέρον στοιχείο της εκλογής του Δανού πολιτικού ήταν η αρχική αντίδραση της Τουρκίας, η οποία έγινε μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) το 1952 μαζί με την Ελλάδα. Η Τουρκία προέβαλε σφοδρή αντίσταση στην επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου λόγω των χειρισμών του Ράσμουσεν μετά την δημοσίευση σκίτσων προσβλητικών για τον Μωάμεθ σε εφημερίδα της Δανίας. Τούτο συνέβη το 2006 και ο Ράσμουσεν θεώρησε ότι κάθε καλλιτέχνης έχει το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα, αν και η συγκεκριμένη δημοσίευση προκάλεσε διαδηλώσεις και οργισμένες δηλώσεις σε πολλές μουσουλμανικές χώρες. Το δεύτερο αίτιο της τουρκικής αντιθέσεως ήταν η εκπεφρασμένη άποψη του Δανού πρωθυπουργού κατά της πλήρους εντάξεως της Τουρκίας στην Ευρ. Ένωση.

Η τουρκική αντίδραση κάμφθηκε μετά από παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και του Ιταλού Πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η Τουρκία υποχώρησε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και αφού πήρε σημαντικά ανταλλάγματα, τα οποία ο τουρκικός τύπος παρουσιάζει ως εξής: 1) Ένας εκ των βοηθών του νέου Γενικού Γραμματέα θα είναι Τούρκος, ο οποίος θα αναπτύξει και τις σχέσεις της Συμμαχίας με την Ισλαμική Διάσκεψη. 2) Στη θέση του συντονιστή της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, όπου μετέχουν και Τούρκοι στρατιώτες, θα τοποθετηθεί Τούρκος αξιωματικός. 3) Θα απαγορευθεί η λειτουργία του κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού ROJ TV στη Δανία μέχρι την 1-8-2009 και ο Ράσμουσεν θα χαρακτηρίσει το ΡΚΚ «τρομοκρατική οργάνωση». 4) Κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη ο Ράσμουσεν θα ζητήσει συγγνώμην για τις γελοιογραφίες που χλεύαζαν τον Μωάμεθ και είχαν δημοσιευθεί σε δανική εφημερίδα. Όπως τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλλάχ Γκιούλ εγγυητής για την τήρηση των όρων ανέλαβε προσωπικά ο Πρόεδρος Ομπάμα.
Μελετώντας την τουρκική στάση και την διαπραγματευτική δεινότητα της Άγκυρας οδηγούμαστε σε ορισμένα συμπεράσματα και χρήσιμα διδάγματα.
Πρώτον, βλέπουμε ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται πάντα και για τα πάντα. Αξιοποιεί στο έπακρον τη συμμετοχή της σε συμμαχίες, προβάλλει αντιρρήσεις χωρίς φόβο, δεν διστάζει να συγκρουσθεί με ισχυρούς συμμάχους, έχει έτοιμο ένα οπλοστάσιο ανταλλαγμάτων και αιτημάτων και προσπαθεί να βγαίνει κερδισμένη ακόμη και από μία τακτική υποχώρηση. Η Ελλάς δεν έχει επιτύχει τόσο σημαντικά ανταλλάγματα κατά τις διάφορες διπλωματικές υποχωρήσεις της. Από το Μάρτιο του 1995, όταν δώσαμε το πράσινο φως για την έναρξη των συζητήσεων της Τουρκίας για την λεγόμενη Τελωνειακή Ένωση με την Ε.Ε., μέχρι και την πρόσφατη υποστήριξη της Αλβανίας ως νέου μέλους του ΝΑΤΟ δείξαμε υπερβολική ευγένεια και καλή πίστη, χωρίς να εξασφαλίσουμε τα απαιτούμενα ανταλλάγματα. Και η Τουρκία και η Αλβανία έχουν γευθεί την ελληνική γενναιοδωρία , ενώ συνεχίζουν οι μεν Τούρκοι να προκαλούν στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Θράκη, οι δε Αλβανοί να καταπατούν στοιχειώδη πολιτικά, εκπαιδευτικά , θρησκευτικά και ιδιοκτησιακά δικαιώματα των Ελλήνων που κατοικούν εκεί.
Δεύτερον, παρατηρούμε ότι η Τουρκία ενώ προς την Ευρώπη προβάλλει το κεμαλικό πρότυπο του κοσμικού - μη θεοκρατικού πολιτεύματος, εν τούτοις δεν διστάζει να αξιοποιεί τον θρησκευτικό παράγοντα για διπλωματικούς σκοπούς. Εμφανίζεται να εκπροσωπεί όλους τους Μουσουλμάνους του κόσμου, οι οποίοι προσεβλήθησαν από τα σκίτσα κατά του Μωάμεθ και παραλλήλως ζητεί την σύσφιγξη των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Ισλαμική Διάσκεψη. Σ’ αυτόν τον Οργανισμό των Μουσουλμανικών χωρών η Άγκυρα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και τον χρησιμοποιεί πολλές φορές για να κερδίζει ψηφίσματα υπέρ των Τουρκοκυπρίων. Αντιθέτως η χώρα μας δεν έχει αξιοποιήσει τους Ορθοδόξους θρησκευτικούς δεσμούς της με την Βαλκανική ενδοχώρα ως διπλωματικό όπλο και βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μία λανθασμένη «διαφωτιστική» αντίληψη ότι αν προβάλλεις την Ορθοδοξία ως στοιχείο πολιτιστικής και γεωπολιτικής δυναμικής θα θεωρηθείς οπισθοδρομικός και «κακός Ευρωπαίος». Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία εποχή, κατά την οποία όλα τα πρώην κομμουνιστικά κράτη επαναφέρουν το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία τους και στρέφονται στην Ελλάδα αναζητώντας σχολικά βιβλία και αναλυτικά προγράμματα, μία μερίδα της ελληνικής διανόησης και του πολιτικού κόσμου προσπαθεί να ξεριζώσει το μάθημα αυτό από τα σχολεία μας!
Τρίτον, παρατηρούμε ότι η κοινή γνώμη και τα Μ.Μ.Ε. στην Τουρκία στηρίζουν κάθε διπλωματική διαπραγμάτευση της τουρκικής ηγεσίας και θεωρούν επιβεβλημένη την επίμονη στάση ακόμη και απέναντι σε παραδοσιακούς συμμάχους. Αντιθέτως στην Ελλάδα κάθε προσπάθεια χρησιμοποιήσεως μιάς πιο σκληρής διπλωματικής γλώσσας, όπως έγινε με το ΒΕΤΟ κατά των Σκοπίων, προκαλεί την αντίδραση μιας μερίδας αρθρογράφων και αναλυτών με τη δικαιολογία ότι «θα στενοχωρήσουμε τους συμμάχους μας», «θα αποκοπούμε και θα απομονωθούμε», «θα σπαταλήσουμε πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο» και άλλα φαιδρά και ανούσια. Η ελληνική κοινή γνώμη εκπαιδεύεται από τους φορείς ενδοτικών αντιλήψεων να αποδέχεται κάθε έξωθεν πίεση και να μην επιζητεί την διαπραγμάτευση έναντι ανταλλαγμάτων.
Δεν υποστηρίζω ότι πρέπει να αντιγράφουμε ό,τι κάνει η τουρκική εξωτερική πολιτική. Αλλά δεν βλάπτει να παίρνουμε ορισμένα διδάγματα και από τους γείτονες, ειδικά όταν πρόκειται για «ανατολίτικα παζάρια».
Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων

Read more...

Ο "Ηγεμόνας", τα σενάρια πολέμου στο Αιγαίο και η αξιοπιστία της ελληνικής αποτρεπτικής στρατηγικής


Η διεξαγωγή της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης "Egemen" (Ηγεμών) των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) με ΝΑΤΟική συμμετοχή στην καρδιά του Αιγαίου αποτέλεσε μία ακόμα πράξη αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο τουρκικός "Hγεμόνας" που περιελάμβανε -μεταξύ άλλων- αποβατικές ενέργειες και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια για ελληνοτουρκική σύγκρουση στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, στα τέλη Μαρτίου αποκαλύφθηκε από τον "Ελεύθερο Τύπο" η ύπαρξη σεναρίου που επεξεργάζονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα θα προκαλούσε κρίση στο Αιγαίο με κατάληψη ελληνικής κατοικημένης νήσου με συγκεκριμένες ενέργειες:

1. Νυχτερινή απόβαση καταδρομέων και αστραπιαία εξουδετέρωση του ελληνικού φυλακίου,
2. Αμεση απομάκρυνση των κατοίκων και των αιχμαλώτων Ελλήνων στρατιωτών,
3. Εγκατάσταση ισχυρά οπλισμένης φρουράς στο νησί, ώστε να αποτραπεί η όποια δυνατότητα ταχείας ανακατάληψής του.
4. Ανακοίνωση σε Διεθνείς Οργανισμούς ότι η Τουρκία έθεσε τέλος «στη μη προβλεπόμενη από τις Διεθνείς Συνθήκες» παρουσία Ελλήνων πολιτών και στρατιωτικών στη «μη καθορισμένης κυριαρχίας νήσο Χ που απέχει Ψ ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ανατολίας».
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, η ελληνική πλευρά εξετάζει τη χρήση των σύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων που διαθέτει για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παραβατικότητας της Τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο (η οποία προβαίνει ακόμα και σε εικονικές προσβολές ελληνικών κατοικημένων νήσων καθώς και αναχαίτιση πτητικών μέσων εντός του FIR Aθηνών!). Τρίτο δημοσίευμα αναφέρεται στο τουρκικό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών βλημάτων και την επικείμενη (;) επέκταση βεληνεκούς των F-600Τ Yildirim.
Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες και να προβούμε σε αναλύσεις επί του κάθε σεναρίου, είναι προφανές ότι οι κινήσεις της Άγκυρας θέτουν εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της ελληνικής αποτρεπτικής στρατηγικής. Μονόδρομος για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας είναι η αύξηση της μαχητικής ικανότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η περαιτέρω αμυντική οχύρωση των απειλούμενων νήσων (αντιαεροπορικά συστήματα, νάρκες κατά ελικοπτέρων κλπ).


Read more...

Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών στη Κύπρο


Με την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955, η Άγκυρα είδε τα στρατηγικά της συμφέροντα στη ΝΑ Μεσόγειο να απειλούνται, ιδιαίτερα στη περίπτωση ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
Η OHD (Ozel Harp Daiseri/Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου) ανέλαβε δράση στα τέλη του 1957 με την ίδρυση της ΤΜΤ (Turk Mukavement Teskilati/Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης), μιας ένοπλης ομάδας δολιοφθορών υπό τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών του στρατού με σκοπό τη χειραγώγηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σύμφωνα με αναφορά του επικεφαλής του κλιμακίου της ελληνικής ΚΥΠ στη Κύπρο, Τούρκοι αξιωματικοί που είχαν διεισδύσει στο νησί χαρτογραφούσαν τις ακτές και την ευρύτερη περιοχή της Κυρήνειας, όπου και εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 ενώ αναφέρθηκε και η πολυετής παρουσία Τούρκου αντισυνταγματάρχη έξω από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) στη Πάφο.

Με το ιδιότυπο διεθνές καθεστώς των Κατεχομένων μετά το 1974, το βόρειο τμήμα του νησιού μετατράπηκε σε παράδεισο του οργανωμένου εγκλήματος, κυρίως διακίνησης ναρκωτικών και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Μέχρι σήμερα συνεχίζονται οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη διοχέτευση ναρκωτικών και όπλων στις ελεύθερες περιοχές, αποκαλύπτοντας παράλληλα εκτεταμένο δίκτυο εν υπνώσει Ελληνοκυπρίων πρακτόρων.
Αποκορύφωμα της δράσης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών αποτέλεσε η δολοφονία του εκπροσώπου της Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν Θεόφιλου Γεωργιάδη στις 20 Μαρτίου 1994. Ο Γεωργιάδης, αξιοποιώντας τη θέση του στο Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέβαλε στη προβολή του κουρδικού ζητήματος, είχε όμως ως αποτέλεσμα της στοχοποίησή του από τις τουρκικές υπηρεσίες. Η φυσική του εξόντωση, μπορεί να ερμηνευθεί και ως άσκηση ψυχολογικής βίας με πολλαπλούς αποδέκτες, καθώς σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Κύπρο του τότε υπουργού Άμυνας Γεράσιμου Αρσένη στο πλαίσιο της υλοποίησης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, την παραμονή της κουρδικής εορτής Νεβρόζ, που συνδέθηκε με την εξέγερση των Κούρδων κατά του τουρκικού κράτους.
Σε μία από τις πλέον στρατιωτικοποιημένες περιοχές του πλανήτη, η ανάγκη συλλογής πληροφοριών είναι αυξημένες. Παρά το γεγονός ότι τα τεχνικά μέσα του κατοχικού 11ου Σώματος Στρατού έχουν αναβαθμιστεί με σύγχρονα συστήματα υποκλοπής τακτικών επικοινωνιών, συχνή είναι η παρουσία του σκάφους υποκλοπών TCG CANDARLI (A588) και αεροσκαφών EC-235M της 7ης Μοίρας Ηλεκτρονικού Πολέμου που εδρεύει στην αεροπορική βάση Etimesgut, για την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών εκπομπών και τηλεπικοινωνιών της ΕΦ. Παράλληλα, κλιμάκιο της ΜΙΤ αναλαμβάνει τη συλλογή πληροφοριών με ανθρώπινα μέσα (HUMINT).
Στις 8 Μαρτίου 1997 συνελήφθησαν τρεις Τουρκοκύπριοι με τη κατηγορία της κατασκοπείας σε βάρος της Εθνικής Φρουράς και της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του κουρδικού πολιτιστικού κέντρου στη Λεμεσό, κοινό στοιχείο των οποίων ήταν ότι είχαν αυτομολήσει στις ελεύθερες περιοχές την περίοδο 1982-83. Η υπόθεση Σαριτσιτσεκλί, όπως έγινε γνωστή, αποκάλυψε τη χρήση της μεθόδου των επί μακρών κοιμωμένων κατασκόπων (sleepers), οι οποίοι ενεργοποιούνται κατόπιν εντολής αρκετά χρόνια μετά τη διείσδυσή τους στη χώρα-στόχο. Η σύλληψη των δύο στελεχών της ισραηλινής MOSSAD στις 7 Νοεμβρίου 1998 με προηγμένης τεχνολογίας κατασκοπευτικό εξοπλισμό στη στρατιωτικά ευαίσθητη περιοχή Ζυγίου αποδόθηκε στη παρακολούθηση των κινήσεων της Εθνικής Φρουράς κατά την διάρκεια της άσκησης "Νικηφόρος-Τοξότης" αν και επικρατέστερη εκδοχή τμημάτων των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300. Ο τότε υπουργός Άμυνας Γιαννάκης Ομήρου συνέδεσε την όλη υπόθεση με την τουρκοϊσραηλινή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία περιλαμβάνει και την ανταλλαγή πληροφοριών ενώ στον κυπριακό Τύπο δημοσιεύθηκε και η εκτίμηση ότι οι δύο πράκτορες αναζητούσαν τις θέσεις των συστοιχιών παράκτιας άμυνας ΜΜ-40 Exocet, για λογαριασμό της ΜΙΤ. Οι συγκεκριμένοι πράκτορες μαζί με άλλους δύο συνελλήφθησαν ξανά στη Κρήτη στις 18 Οκτωβρίου 2001, όταν βιντεοσκοπούσαν τις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης Σούδας, έδρα της 115 Πτέρυγας Μάχης.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP