Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Ο "Ηγεμόνας", τα σενάρια πολέμου στο Αιγαίο και η αξιοπιστία της ελληνικής αποτρεπτικής στρατηγικής


Η διεξαγωγή της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης "Egemen" (Ηγεμών) των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) με ΝΑΤΟική συμμετοχή στην καρδιά του Αιγαίου αποτέλεσε μία ακόμα πράξη αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο τουρκικός "Hγεμόνας" που περιελάμβανε -μεταξύ άλλων- αποβατικές ενέργειες και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια για ελληνοτουρκική σύγκρουση στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, στα τέλη Μαρτίου αποκαλύφθηκε από τον "Ελεύθερο Τύπο" η ύπαρξη σεναρίου που επεξεργάζονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα θα προκαλούσε κρίση στο Αιγαίο με κατάληψη ελληνικής κατοικημένης νήσου με συγκεκριμένες ενέργειες:

1. Νυχτερινή απόβαση καταδρομέων και αστραπιαία εξουδετέρωση του ελληνικού φυλακίου,
2. Αμεση απομάκρυνση των κατοίκων και των αιχμαλώτων Ελλήνων στρατιωτών,
3. Εγκατάσταση ισχυρά οπλισμένης φρουράς στο νησί, ώστε να αποτραπεί η όποια δυνατότητα ταχείας ανακατάληψής του.
4. Ανακοίνωση σε Διεθνείς Οργανισμούς ότι η Τουρκία έθεσε τέλος «στη μη προβλεπόμενη από τις Διεθνείς Συνθήκες» παρουσία Ελλήνων πολιτών και στρατιωτικών στη «μη καθορισμένης κυριαρχίας νήσο Χ που απέχει Ψ ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ανατολίας».
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, η ελληνική πλευρά εξετάζει τη χρήση των σύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων που διαθέτει για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παραβατικότητας της Τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο (η οποία προβαίνει ακόμα και σε εικονικές προσβολές ελληνικών κατοικημένων νήσων καθώς και αναχαίτιση πτητικών μέσων εντός του FIR Aθηνών!). Τρίτο δημοσίευμα αναφέρεται στο τουρκικό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών βλημάτων και την επικείμενη (;) επέκταση βεληνεκούς των F-600Τ Yildirim.
Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες και να προβούμε σε αναλύσεις επί του κάθε σεναρίου, είναι προφανές ότι οι κινήσεις της Άγκυρας θέτουν εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της ελληνικής αποτρεπτικής στρατηγικής. Μονόδρομος για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας είναι η αύξηση της μαχητικής ικανότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η περαιτέρω αμυντική οχύρωση των απειλούμενων νήσων (αντιαεροπορικά συστήματα, νάρκες κατά ελικοπτέρων κλπ).


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP