Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

«Για πρώτη φορά μετά το 1974 ο τουρκικός στρατός παίρνει στον Έβρο επιθετική διάταξη.»


Μεγάλες στρατιωτικές προετοιμασίες των Τούρκων στον Έβρο… Σας παραθέτουμε παρακάτω δημοσιεύσεις από το διαδίκτυο που αναφέρονται σε εξοπλισμούς- δραστηριότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Έβρου. Με μία πρώτη ανάγνωση ακόμη και ένας μη στρατιωτικός αντιλαμβάνεται ότι κάτι συμβαίνει στο Κάραγατς όπου οι Τούρκοι διαθέτουν το τακτικό πλεονέκτημα του προγεφυρώματος. Τι κάνουμε από την πλευράς μας; Είμαστε έτοιμοι με τα μέσα που διαθέτουμε να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα, ή έχουμε δώσει πίστη στην «ελληνοτουρκική προσέγγιση και φιλία» των πολιτικών; Ειδικότερα οι δημοσιεύσεις που αναφέρονται σε εξοπλισμούς- δραστηριότητες των Τούρκων είναι:«1. Αμφίβια Επιθετική Γέφυρα Samur

Παρουσιάστηκε από την τουρκική εταιρεία FNSS η πρώτη κινητή αμφίβια επιθετική γέφυρα SAMUR. Πρόκειται για το πρώτο όχημα μίας συνολικής παραγγελίας 52 οχημάτων του ιδίου τύπου. Η πρόταση της εταιρείας περιελάμβανε το σασί του τροχοφόρου οχήματος 8×8 Pars, που επίσης κατασκευάζει η εταιρεία FNSS, για το όχημα φορέα και το σχέδιο της γερμανικής επιθετικής αμφίβιας γέφυρας τύπου Μ3 της εταιρείας Santa Barbara Sistemas GmbH πρώην EWK.

Από δοκιμές που έχουν γίνει από το γερμανικό Στρατό με την γέφυρα Μ3 η διεκπεραίωση ενός άρματος από την μία όχθη στην άλλη για ένα ποταμό παρόμοιο με τον Έβρο, δεν διαρκεί παραπάνω από 6 λεπτά όταν η Μ3 λειτουργεί ως πορθμείο.
Eκτιμάται λοιπόν ότι το Τουρκικό Μηχανικό θα έχει εντάξει στο δυναμικό του πορθμεία ικανά να μεταφέρουν δύο ίλες αρμάτων μέσα σε 6,5 λεπτά στην δυτική ακτή του Έβρου!

Και μέσα σε 15′ μπορούν να ζεύξουν τις δύο όχθες!
Κάθε αμφίβιο όχημα-σχεδία Samur έχει δυνατότητα γεφύρωσης 12,5 μέτρα, ενώ η κάθε συλλογή που αποτελείται από 12 οχήματα-σχεδίες που γεφυρώνουν 150 μέτρα
Το κάθε ζεύγος οχημάτων-σχεδίων όταν χρησιμοποιείται ως πορθμείο, μπορεί να μεταφέρει άρμα κλάσης 70 τόνων, ενώ για την επάνδρωση του κάθε οχήματος απαιτούνται μόλις 3 στρατιώτες οι οποίοι μπορούν να αναπτύξουν το όχημα-σχεδία και να διεκπεραιώσουν ένα στρατιωτικό όχημα στην απέναντι όχθη ενός ποταμού σαν τον Έβρο σε λιγότερο από 7 λεπτά.
Διαθέτει ικανότητα διεύθυνσης μέσα στο νερό και στους τέσσερις άξονες και λόγω αυτών των δυνατοτήτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πορθμείο (Bay Ferry) ενώ διατηρεί αυτή τη δυνατότητα ακόμα και όταν δύο οχήματα-σχεδίες είναι συζευγμένα. Είναι εξοπλισμένο με κεντρικό σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, η μέγιστη ταχύτητα οδήγησης σε άσφαλτο φτάνει τα 80χλμ/ώρα, ενώ στο νερό κινείται με ταχύτητα μέχρι και 14 χλμ/ώρα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα καθαρά επιθετικό σύστημα καθότι η Τουρκία με αυτά τα μέσα θα μπορεί ανά πάσα στιγμή ακόμα και κατά τη
διάρκεια της νύκτας να αιφνιδιάσει τις ελληνικές δυνάμεις ακόμα και σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στο ποτάμι του Έβρου.

Επιπρόσθετα η ήδη αναφερθείσα δυνατότητα του συστήματος να λειτουργήσει σαν πορθμείο επιτρέπει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να μεταφέρουν στο πρώτο κύμα της επίθεσης 24 άρματα μάχης ή άλλο συνδυασμό οπλικών συστημάτων (π.χ. ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, αυτοκινούμενα πυροβόλα, κλπ) την ίδια στιγμή σε διαφορετικά σημεία.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του τουρκικού Στρατού και της εταιρείας το σύνολο των 52 οχημάτων-σχεδιών θα παραδιδόταν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2012, με το πρώτο σύστημα να παραδίδεται τα τέλη του 2011.
Το Τουρκικό Μηχανικό εδώ και αρκετά χρόνια διαθέτει δύο τύπους πλωτών ταχέως αναπτυσσόμενων γεφυρών. Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι διαθέτουν οκτώ συλλογές πλωτών γεφυρών τnς εταιρείας EWK, των 250 μ. η κάθε μια, καθώς και έξι συλλογές πλωτών γεφυρών RIBBON, αμερικανικής προέλευσης. Οι γέφυρες EWK και RIBBON είναι σχεδόν πανομοιότυπες και εναλλάξιμες μεταξύ τους. Συνεπώς, οι γείτονες ήδη διαθέτουν πολλά και αξιόλογα πλωτά μέσα ζεύξης υδάτινων κωλυμάτων και αυτά που επιπλέον αποκτούν είναι ηροφανέ5 ότι ανησυχούν ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά.

2. Leguan Bridge Laying Armoured Vehicles

Τον Νοέμβριο του 2008 οι Τούρκοι ανακοίνωσαν την απόφαση προμήθειας 36 γεφυροφόρων αρμάτων τύπου Leguan (τα πρώτα έξι κατασκευασμένα στη Γερμανία και τα υπόλοιπα 30 στην Τουρκία στο στρατιωτικό εργοστάσιο του Kayuseri). Οι γέφυρες Leguan είναι κλάσεως 70 τόνων, αναπτύσσονται «συρταρωτά» και γεφυρώνουν ανοίγματα μέχρι και 24 μ. Γεφυροφόρα άρματα Leguan διαθέτουν λίγες χώρες στον κόσμο και η Ελλάδα διαθέτει μόλις οκτώ επί σκάφους Leopard 1GR. Η Τουρκία προμηθεύεται 36 άρματα έναντι 48 υπαρχόντων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο! To Leguan έχει δυνατότητα γεφύρωσης κωλυμάτων
μήκους 28 μ. ανά άρμα σε χρόνο μόλις πέντε λεπτών!

Το Τεθωρακισμένο Όχημα Καθέλκυσης Γέφυρας (AVLB) Leguan ελέγχεται από μοναδικό χειριστή με κλειστή θυρίδα και τοποθετεί γέφυρα Στρατιωτικής Κατηγορίας Βάρους 80 (MLC 80) μήκους 26m, εντός 5 λεπτών με χρήση ενός ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου. Η KMW κατασκεύασε συστήματα Leguan για γεφυροφόρα άρματα Leopard 1 και Leopard 2, τα οποία παραδόθηκαν στον Ελληνικό, Βελγικό, Νορβηγικό και Φινλανδικό Στρατό. Το σύστημα Leguan μπορεί να τοποθετηθεί επίσης σε ευρεία ποικιλία νέων ή μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης. Χρησιμοποιείται ενδεικτικά με οχήματα του πολωνικού άρματος
μάχης PT91, με Μ47 και Μ60 του Ισπανικού Στρατού και στο Μ1 “Wolverine” των ΗΠΑ.

3. Άρματα διάσπασης ναρκοπεδίων Κieler

Τον Απρίλιο του 2010 έγινε γνωστή μια ακόμη τουρκική εξειδικευμένη προμήθεια. Οι γείτονες προμηθεύονται 56 άρματα μηχανικής διάσπασης ναρκοπεδίων KEILER με συστήματα τύπο ανέμης, σε σκάφη αρμάτων LEOPARD 2Α4, κόστους 1 εκατ. ευρώ ανά άρμα. Στην τιμή μονάδας συμπεριλαμβάνεται η αγορά του μεταχειρισμένου άρματος, η εργοστασιακή αξιοποίηση και η διασκευή του σε άρμα διάσπασης ναρκοπεδίου.

4. Ασκήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο (περιοχή Ορεστιάδας, κατάντι)

Αιφνιδιαστική άσκηση ταχείας ζεύξης υδάτινου κωλύματος, πιο απλά τη γεφύρωση του ποταμού Έβρου και την περαίωση εντός της ελληνικής επικράτειας τεθωρακισμένων δυνάμεων, έχει πραγματοποιήσει η επίλεκτη 3η τουρκική Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία τον Απρίλιο του 2010. Η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί μία από τις καλύτερα εξοπλισμένες τεθωρακισμένες μονάδες του τουρκικού Στρατού και εδρεύει στην πόλη Cerkezkoy και Tekirdag (Ραιδεστός).

Ο τουρκικός Στρατός για πρώτη φορά μετά το 1974 παίρνει στον Έβρο επιθετική διάταξη.

Τι σημαίνει αυτό: Οι κύριες τουρκικές μονάδες του 3ου και του 5ου Σώματος Στρατού εγκατέλειψαν την γραμμή προκάλυψης και μεταφέρθηκαν ή μεταφέρονται σταδιακά ανατολικότερα «μακριά» από τα αδιάκριτα ελληνικά «μάτια». Στην γραμμή προκάλυψης έχουν απομείνει μονάδες β’ κατηγορίας, μεθοριακοί φρουροί σύνθεσης με μειονοτικούς (Κούρδους, Αλεβίτες κλπ). Μόνο δύο ταξιαρχίες, η μία στο βορρά και η άλλη στο νότο έχουν απομείνει από τις κύριες μονάδες. Η κίνηση αυτή όσο και αν ακούγεται ως «ακίνδυνη» στην πραγματικότητα είναι άκρως επικίνδυνη. Οι
μονάδες μεταφέρονται 50 χλμ στα μετόπισθεν όταν θέλουν να προετοιμαστούν για επιχειρήσεις.

6. Δύο (2) νέα Τουρκικά Συντάγματα Μηχανικού.
Από πληροφορίες του διαδικτύου διαβάζουμε ότι οι Τούρκοι εδημιούργησαν 2 νέα Συντάγματα Μηχανικού, εάν αληθεύει τότε αντιλαμβανόμαστε ότι οι νέες μονάδες αυτές δημιουργήθηκαν για την υποστήριξη των Μεγάλων Σχηματισμών τους για την ανάληψη επιθετικών ενεργειών ενδεχόμενα στον Έβρο.

7. Διακλαδικό Επιχειρησιακό Σχηματισμό Ειδικών Αποστολών
Η δήθεν «εκπαιδευτική» Στρατιά του Αιγαίου παύει και επίσημα να είναι εκπαιδευτική: Μετονομάζεται και επίσημα σε «Διακλαδικό Επιχειρησιακό Σχηματισμό Ειδικών Αποστολών» και εντάσσονται σε αυτόν εκτός από τις πέντε ταξιαρχίες του Στρατού, μονάδες της Αεροπορίας Στρατού, πλωτά μέσα και σε επίπεδο Σχηματισμού υπάγονται και αεροπορικές μονάδες εγγύς υποστήριξης! Η 11η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχίας Πεζικού που εδρεύει στο Ντενιζλί, αναβαθμίζεται και το ίδιο συμβαίνει και με την 19η Πεζικού και την 3η εκπαιδευτική με έδρα την Αττάλεια».

8. Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε από την πλευρά μας και τα εξής:
α. Προγεφύρωμα Κάραγατς

Προβλέφθηκε για να καλύπτει την τουρκική πόλη της Αδριανούπολης, η οποία είναι χτισμένη στις όχθες του Έβρου. Συνεπώς στην περιοχή εκείνη η Τουρκία έχει χερσαία σύνορα, μήκους 12 περίπου χλμ. με την Ελλάδα. Η δε ανάληψη μιας επιθετικής ενέργειας στην περιοχή δεν προϋποθέτει τη βιαία διάβαση του Έβρου, αφού το ποτάμι βρίσκεται ήδη πίσω τους και είναι γεφυρωμένο με δύο σταθερές γέφυρες. Τα έργα που έχουν κατασκευασθεί και αποτρέπουν την όποια γεφύρωσή του έχουν συντηρηθεί; Έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη τα νέα δεδομένα γεφύρωσης των Τουρκικών
μέσων;

β. Αποναρκοθετήσεις στον Έβρο
Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την ηγεσία της χώρας μας, αυτό της εκκαθάρισης των δεκάδων χιλιάδων, ναρκών στα ναρκοπέδια κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο. Ανακοινώσεις δεν έχουμε δει. Έχουν ξεκινήσει; όταν η Τουρκία με πυρετώδεις προετοιμασίες ετοιμάζεται για πιθανή ενέργεια επιθετική σε Κάραγατς ή αλλού.

γ. Γιγαντιαία Έχιδνα

Τα ερωτήματα μας για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι:
-Οι συσκευές που αγοράσαμε έχουν συντηρηθεί ή είναι εκτός ορίου ζωής;
- Πότε έγινε η τελευταία εκτόξευση και πού;
-Εκπαιδεύεται το προσωπικό μας και εάν ναι, με ποιες εκπαιδευτικές συσκευές; Η μία που είχε αγορασθεί ήδη ήταν εκτός λειτουργίας μετά την εκπαίδευση των στελεχών που πραγματοποιήθηκε την δεκαετία του 80.
-Σε περίπτωση εκδήλωσης αντεπίθεσης των δυνάμεων μας (πχ Κάραγατς ) με ποια μέσα θα κάνετε διάσπαση των εχθρικών Ν/Π;

9. Ανακεφαλαίωση
Συνολικά έχουν παραγγελθεί ή είναι υπό παράδοση οι εξής εξοπλισμοί που αφορούν το Τουρκικό Μηχανικό:
-52 οχήματα σχεδιών samur
-36 γεφυροφόρa άρματα τύπου Leguan
-56 άρματα μηχανικής διάσπασης ναρκοπεδίων KEILER
10. Συμπέρασμα
Οι τουρκικές προμήθειες εξειδικευμένων μέσων μηχανικού αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε πρωτοφανείς ποσότητες, προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία. Ο Τουρκικός Στρατός προμηθεύεται αυτά τα μέσα για να μπορεί να ζεύξει υδάτινα ή ξηρά κωλύματα.»

Ο συνδυασμός της προμήθειας μέσων ζεύξης ποταμών-τάφρων με την απόκτηση γεφυροφόρων αρμάτων «φωτογραφίζει» ΜΟΝΟ την περιοχή του Έβρου που διαθέτει τέτοια εδαφικά χαρακτηριστικά. Στα παραπάνω να προσθέσουμε τα δύο νέα Συντάγματα Μηχανικού, τον Διακλαδικό Επιχειρησιακό Σχηματισμό Ειδικών Αποστολών, τις ασκήσεις που γίνονται στην ΒΔΠ ποταμού από επίλεκτες μονάδες και την νέα διάταξη των τουρκικών δυνάμεων που μόνο αμυντική δεν είναι ΤΌΤΕ η στρατιωτική μας ιεραρχία μόνο εφησυχασμένοι δεν μπορεί να είναι για την ελληνοτουρκική προσέγγιση και «φιλία» των πολιτικών μας που προωθούν!!.
ΓΙΩΡΓΟΣ

Read more...

Η τελική αναμέτρηση στο δήμο Ιάσμου πλησιάζει....όλα δειχνουν ότι θα υπάρχουν μόνο 2 μονομαχοι


Χοντρό παιχνίδι και απροκάλυπτα με χτυπήματα κάτω από την μέση, άρχισε να παίζει το Τούρκικο προξενείο στις αυτοδιοικητικές εκλογές στο δήμο Ιάσμου.
-Το είχαμε εντοπίσει από καιρό στη στήλη και όπως γράψαμε και χθες, επιβεβαιωθήκαμε για τις ανίερες συμμαχίες και αποχώρηση της τελευταίας στιγμής ώστε τελικά να κατέβει μόνος στο στίβο της μάχης ο νυν δήμαρχος Σώστη Καδή Ισμέτ με αντίπαλο τον Κυριάκο Αμούτζα.
-Προχθές έγινε μια συνάντηση του Τουργκάι Μουμίν με τον πρώην δήμαρχο Σώστη Μουσταφά Μουσταφάογλου που δεν κατέληξε πουθενά, αφού ήδη ο αρχιτέκτονας προστατευόμενος του πρώην κοινοτάρχη Ασωμάτων κ.Χακή, προσχωρεί στο στρατόπεδο του Καδή Ισμέτ.
-Υπάρχουν αφόρητες πιέσεις ώστε να παραιτηθεί από την διεκδίκηση και ο κ. Μουσταφάογλου με αποχωρήσεις στελεχών και αδυναμία εξαίρεσης υποψηφίων στα χωριά του Ιάσμου.
-Πάντως το πρόσωπο που δεν γνώριζαν και προτάθηκε στην συνάντηση της δευτέρας, των τριών μουσουλμάνων υποψηφίων, από τους νεολαίους του Ιάσμου, ήταν ο πρώην δήμαρχος Σώστη Σαίτ Ερντογάν.
-Και η πρόταση έλεγε να παραιτηθούν οι τρείς υποψήφιοι και να διεκδικήσουν όλοι μαζί τον δήμο με την ομπρέλα του Σαίτ Ερντογάν.
-Και φυσικά δεν έγινε δεκτή από τον Καδή Ισμέτ που ανέφερε ότι ήδη είναι έτοιμος για την εκλογική αναμέτρηση.
-Και η συμφωνία του “ARCADIA” προσανατολίστηκε για την δεύτερη Κυριακή.
-Ο ίδιος ο κ. Μουσταφάογλου βέβαια, τώρα ήδη άρχισε να διαρρέει ότι παρά την συμφωνία των κυρίων που έκαναν οι μειονοτικοί για συνένωση των δυνάμεων την δεύτερη Κυριακή, ενδεχομένως να μην...κατέβει υποψήφιος αν διαπιστώσει εντός των ημερών ότι δεν θα μπορέσει να βρίσκεται στο δεύτερο γύρο.
-Και από ότι φαίνεται μάλλον θα το διαπιστώσει σύντομα.
-Και αν δεν το διαπιστώσει ο ίδιος, θα φροντίσει γι’ αυτό το προξενείο με το δίκτυο που διαθέτει.
-Το ζήτημα βέβαια που τίθεται τώρα είναι το τι θα κάνει ο δήμαρχος Ιάσμου Κυριάκος Αμούτζας σε περίπτωση που απέναντι του θα έχει μόνο τον Καδή Ισμέτ σε ένα δήμο που κατά πλειοψηφία υπάρχουν μουσουλμάνοι.

http://www.xronos.gr/list.php?SECTION_ID=159

Read more...

Τσελίκ πρός Κιλιτσντάρογλου:Μήπως ο Γκιουλ έχει ορίσει εσάς ως εκπρόσωπο;


Oπως αναφέρει ο ιστότοπος defencepoint.gr σε παράθεση του με τίτλο Διχασμός ανάμεσα σε Ερντογάν και Γκιούλ,προσωπικές στρατηγικές φαίνεται πως κρύβονται πίσω από την τελευταία δημόσια διαφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η στρατηγική του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μετά το δημοψήφισμα και την προκήρυξη εκλογών, έχει εστιαστεί στην υπόσχεση προς το εκλογικό σώμα για την κατάρτιση και ψήφιση νέου Συντάγματος, πιο δημοκρατικού, το οποίο θα περιορίσει οριστικά τη δυνατότητα των στρατιωτικών να επηρεάζουν την πολιτική εξουσία.Ο Ερντογάν, με τη στρατηγική αυτή προσπαθεί να συσπειρώσει μεγαλύτερα τμήματα του εκλογικού σώματος, τα οποία θα τον ψηφίσουν απλά και μόνο λόγω της επιθυμίας του να αλλάξει το τουρκικό Σύνταγμα, πέραν των πιστών μουσουλμάνων που αποτελούν και την εκλογική του βάση, αλλά δεν επαρκούν για την εξασφάλιση μιας άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.


Στο σημείο αυτό παρενέβη ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Αχμέτ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος επιχείρησε να ακυρώσει τη στρατηγική αλίευσης περισσοτέρων ψήφων από τον Ερντογάν. Πρότεινε την ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ και προώθηση προς ψήφιση νέου Συντάγματος, όχι μετά τις εκλογές του ερχομένου καλοκαιριού! Πλειοδότησε επί της ουσίας, αφού το τουρκικό Σύνταγμα είναι προϊόν της χούντας του Κενάν Εβρέν το 1980, αν και έχει υποστεί κάποιες αναθεωρήσεις. Επίσης, επιχείρησε να αποτινάξει από το κόμμα του τη «ρετσινιά» της άνευ όρων συνεργασίας με το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο. Πρακτικά, με τον τρόπο αυτό, επιχείρησε να διεκδικήσει για το κόμμα του τα τμήματα του εκλογικού σώματος που φιλοδοξεί να αποσπάσει ο Ερντογάν!

Ο Ερντογάν απάντησε ότι δεν υπάρχει χρόνος. Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι ο πρόεδρος Γκιουλ τάχθηκε υπέρ της πρότασης Κιλιτσντάρογλου, διχάζοντας, έστω προσωρινά, το AKP! Το ότι το κυβερνών κόμμα θα συσπειρωθεί εκ νέου μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ωστόσο, οι πολιτικοί αναλυτές βλέπουν πίσω από τη στάση του Γκιουλ την ανησυχία ότι ο Ερντογάν εποφθαλμιά τον προεδρικό θώκο. Ας μην ξεχνάμε ότι προσφάτως ο Τούρκος πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης Προεδρικής Δημοκρατίας στην Τουρκία. Κατά συνέπεια, στηρίζοντας τον Κιλιτσντάρογλου, ναι μεν επιθυμεί την εκλογική επικράτηση του AKP, όχι όμως κατά τρόπον που θα καθιστά τον Ερντογάν πανίσχυρο.

Παραθέτουμε δυό άρθα της Χουρριέτ που αναφέρονται στην αντίθεση του Προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
1)http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=president-gul-in-conflict-with-akp-over-timing-of-new-constitution-2010-09-29
2)http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=celik-asks-chp-leader--gul-appointed-as-spokesman-2010-10-07

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_2834.html#ixzz124omh000

Read more...

Και οι Βούλγαροι διεκδικούν τους Πομάκους της Θράκης!


Άρχισε και η Βουλγαρία να κοιτάζει προς την Θράκη; Και όμως, συμβαίνει, αφού δεν είναι κρυφό πως πάντα η Βουλγαρία κοίταζε προς την έξοδό της στο Αιγαίο. Και δυστυχώς, αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της μηδενικής εθνικής πολιτικής της χώρας μας στην Θράκη, όπου αποδεικνύεται ότι πολλοί "τριγυρίζουν" και πολλοί την "ορέγονται". Η Αθήνα όμως, παραμένει σταθερή στην αφασία της κλινικά νεκρής εθνικής πολιτικής που θα έπρεπε να υπάρχει για να στηρίξει τον Ελληνισμό και την Ελληνικότητα της περιοχής αυτής. Βέβαια, η μόνιμη προσέγγιση της Άγκυρας στην Θράκη, θυμίζει πλέον την κατάσταση που επικρατούσε στο παλάτι του Οδυσσέα που έλειπε στην δική του Οδύσσεια, ενώ οι μνηστήρες "μάλωναν" και σχεδίαζαν την "άλωση" του βασιλείου του. Ο Ελληνικός λαός έχει αποτυπώσει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την κατάσταση αυτή με μία σοφή λαϊκή παροιμία: "Δυό γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα", ενώ και μία άλλη "τώρα που βρήκανε παπά θα θάψουνε πέντε - έξι"...

Την ίδια στιγμή, οι φωνές αγωνίας των Πομάκων δεν φαίνεται να αγγίζουν τα ευαίσθητα ώτα των κυβερνώντων που ξέρουν να ακούνε μόνο αμερικανικά (βλ USA) και γερμανικά (βλ. Siemens). Τραγική είναι η φράση: "Πομάκοι Θράκης: «Οι Τούρκοι 5 αιώνες δεν μπόρεσαν να μας κάνουν Τούρκους, οι Έλληνες μας έκαναν σε 50 χρόνια»... Και η τραγικότητα αυτή δεν είναι προάγγελος εξελίξεων, αλλά καταγγέλει τα ήδη συμβαίνονται σε ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι της χώρας.
«Οι Βούλγαροι πομάκοι στην Ελλάδα απεγνωσμένα αντιστέκονται στον εκτουρκισμό», έγραφε προ ημερών η εφημερίδα «Σέγκα», όπου φιλοξενήθηκε ολοσέλιδο ρεπορτάζ της Τάνια Μανγκαλάκοβα.
Αναφερόμενη στο χωριό Γονικό της Θράκης, η αρθρογράφος ανέφερε ότι «εδώ ελεύθερα επικοινωνεί κανείς στα βουλγαρικά, που για τους κατοίκους είναι μητρική γλώσσα. Σήμερα, η γεωγραφία της ομιλίας βουλγαρικών των Πομάκων στην Ελλάδα περιλαμβάνει δεκάδες χωριά στην διοικητική περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ακολουθεί τη γραμμή της νότιας Ροδόπης, ξεκινώντας από τα βουλγαρικά σύνορα στη Ροδόπη, στην περιοχή της Ξάνθης (Σκέτσα) και Κομοτηνή (Γκιουμουρτζίνα) και φθάνοντας στα χωριά Ρούσα και Γονικό στον Έβρο και προς Διδυμότειχο στα σύνορα με την Τουρκία.
Στον Έβρο, όπου βρίσκεται το χωριό Γονικό, οι βουλγαρόφωνοι μουσουλμάνοι, οι πομάκοι, είναι κατ’ εξοχήν “καζαλμπάσι”, που ασπάζονται το λαϊκό ισλάμ με χριστιανικά και ειδωλολατρικά στοιχεία.
Οι πομάκοι αποκαλούν τα χωριά τους με ονόματα διαφορετικά από αυτά στις ταμπέλες και στους γεωγραφικούς χάρτες της σύγχρονης Ελλάδας. Μεταξύ τους ομιλούν σε διάλεκτο της Ροδόπης, που ονομάζουν “πομάτσκι“ και “δική μας γλώσσα“. Ο πατριάρχης Κύριλλος είχε γράψει ότι αυτός ο πληθυσμός ομιλεί “πομάτσκι“. Πρόκειται για διάλεκτο της Ροδόπης και της “Μακεδονίας του Αιγαίου”.
Στην σημερινή Ελλάδα αυτή η γλώσσα ονομάζεται πομακική. Οι πομάκοι στην ελληνική Θράκη αποκαλούνται μεταξύ τους “δικοί μας“. Έτσι τους αποκαλούν και οι Βουλγαρομωαμεθανοί της βουλγαρικής Ροδόπης.
Στην Ελλάδα ζουν περίπου 35.000 – 40.000 πομάκοι. Αν προσθέσουμε και τους μετανάστες στην Γερμανία, Τουρκία, Αθήνα, είναι 80.000, σύμφωνα με στοιχεία του Αχμέτ Ιμάμ, προέδρου της Πανελλαδικής Πομακικής Ένωσης, μη κυβερνητικής οργάνωσης διαφύλαξης του πολιτισμού των Πομάκων στην Ελλάδα. Ο Αχμέτ Ιμάμ είναι και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ζαγαλίσα» (στην διάλεκτο της Ροδόπης σημαίνει αγάπη), που συντάσσεται σε πομάκικη διάλεκτο με ελληνικό αλφάβητο.
Στην ελληνική αγροτική οικονομία οι πομάκοι καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος – παράγουν γάλα, τυρί, κρέας, ασχολούνται με κτηνοτροφία, καπνοπαραγωγή. Οι άνδρες εργάζονται ως οικοδόμοι στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και στη Δυτική Ευρώπη.
Ταξιδεύοντας από την Ξάνθη προς τα βουλγαρικά σύνορα, ο Αχμέτ δείχνει τις παλιές ταμπέλες στον δρόμο, στις οποίες γράφει ότι απαγορεύεται η φωτογράφηση και ότι η ζώνη ελέγχεται. Υπάρχουν και οχυρά. “Γιατί οι Έλληνες τα έχουν αφήσει;”, ρωτάει ο Αχμέτ.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου, τα πομάκικα χωριά κοντά στην Ξάνθη, που η ντόπιοι αποκαλούν Σκέτσα, ήταν περιορισμένης πρόσβασης. “Σήμερα με τη Βουλγαρία είμαστε στην ΕΕ, γιατί δεν τις απομακρύνουν αυτές τις ταμπέλες;
Εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε τη μητρική γλώσσα μας, την σλαβική, τη βουλγαρική. Είμαστε πιο κοντά στη Βουλγαρία και θέλουμε η Βουλγαρία να μας βοηθήσει, να δώσει υποτροφίες στα παιδιά μας να σπουδάσουν σε βουλγαρικά πανεπιστήμια… Θέλουμε δέκα παιδιά μας να μάθουν βουλγαρικά στη Βουλγαρία, να υπάρχουν φροντιστήρια εκμάθησης βουλγαρικής γλώσσας για τους ανθρώπους μας. Εμείς δεν έχουμε τίποτα το κοινό με την τουρκική γλώσσα, αλλά θα μας την επιβάλουν ως μητρική. Η Βουλγαρία μπορεί να μας βοηθήσει. Οι Έλληνες μέσα σε 50 χρόνια μας έκαναν Τούρκους, ενώ οι Τούρκοι 5 αιώνες δεν μπόρεσαν να μας κάνουν Τούρκους“.
Όταν ο Αχμέτ έγινε δάσκαλος στην γενέτειρά του, Θέρμες, κανείς δεν ήξερε ούτε μία τουρκική λέξη. Μετά το 1975 άρχισε ο εκτουρκισμός των Ελλήνων Πομάκων, μέσω της εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας. Οι πομάκοι άρχισαν όχι μόνο να μιλούν την τουρκική, αλλά ξέχασαν και τα τραγούδια τους στη μητρική γλώσσα.

Ο Αχμέτ Ιμάμ φοβάται ότι με την εξαφάνιση των τραγουδιών και της γλώσσας, οι πομάκοι στην Ελλάδα θα αφομοιωθούν πολιτιστικά και ζητεί τη βοήθεια της Βουλγαρίας. “Θέλουμε η Βουλγαρία να μας βοηθήσει οι τραγουδιστές μας να μάθουν τα τραγούδια της Ροδόπης, διότι εσείς τα διατηρείται, ενώ εμείς τα ξεχνάμε. Δεν έχουμε ούτε μουσικούς, δεν έχουμε φολκλόρ, συνεπώς τι πολιτισμό έχουμε αφού δεν έχουμε τραγούδια;“
Μετά το 1989, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τη Βουλγαρία, το 2001, οι Βούλγαροι μουσουλμάνοι της Ροδόπης συναντήθηκαν με τους βουλγαρόφωνους μουσουλμάνους από την άλλη πλευρά του βουνού, στην Ελλάδα. Επικοινωνώντας στη γλώσσα τους, αναγνωρίζονται και αποκαλούνται “δικοί μας”.
Οι σχέσεις τους ενισχύθηκαν μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ, την 1η Ιανουαρίου 2007. Μετά τη διάνοιξη της διάβασης Ζλατογκράντ – Θέρμες, στις 15 Ιανουαρίου 2010, οι επαφές είναι πλέον καθημερινές».

Και για όσους δεν κατάλαβαν, το άρθρο της Βουλγαρικής εφημερίδας ανοίγει νέες σελίδες με εξελίξεις στην Θράκη. Και είναι απολύτως λογικό, για όσους γνωρίζουν ιστορία...

Read more...

Δεν θέλουμε να μάθουμε τουρκικά κύριε πρωθυπουργέ...


Αυτά είναι τα περίεργα παιχνίδια της "υψηλής πολιτικής" που εργάζεται σε βάθος χρόνου... Έτσι δημιουργούνται "έθνη" και "πίστεις" και αδέλφια που σκοτώνουν κάποια στιγμή το ένα το άλλο, επειδή κάποιοι...
διεστραμμένοι έσπειραν φόβο, μίσος και "αιτίες" που να χωρίζουν τους ανθρώπους μεταξύ τους... Αυτό γινόταν πάντα αυτό γίνεται και σήμερα. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που
στερούνται τις ελευθερίες τους και όσο υπάρχουν κάποιοι που δεν σέβονται το ίδιο δικαίωμα του να είναι οι άνθρωποι περήφανοι για την καταγωγή τους και να εργάζονται ΣΥΝ-δημιουργικά για το μέλλον των ανθρώπων
της Γης... θα βλέπουμε "πολιτικούς άρχοντες" να πράττουν αντίθετα με τη βούληση και τις ανάγκες των λαών... Διαβάστε την επιστολή των Πομάκων Ξάνθης και θα κατανοήσετε για τι πράγμα μιλώ:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΜΑΚΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Δεν θέλουμε να μάθουμε τουρκικά κύριε πρωθυπουργέ.
Την επιστολή έστειλαν στον πρωθυπουργό και την Άννα Διαμαντοπούλου
Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου απέστειλαν τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Πομάκων νομού Ξάνθης, τονίζοντας πως το επίσημο ελληνικό κράτος τους υποχρεώνει να μάθουν τουρκικά, μία γλώσσα που όπως τονίζουν «δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ».

Μεταξύ άλλων στην επιστολή τους τονίζουν:
«Το ελληνικό κράτος, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα που παρέχει το Σύνταγμά του και οι ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά και τα άρθρα 40 και 45 της συνθήκης της Λοζάνης, τα οποία παρέχουν στις μουσουλμανικές μειονότητες της Ελλάδας το δικαίωμα «να ποιώνται ελευθέρως εν αυτοίς χρήσιν της γλώσσης των», στερεί από μας και τα παιδιά μας όχι μόνο το δικαίωμα της εκπαίδευσης στην μητρική μας γλώσσα, αλλά ακόμη και το πλέον στοιχειώδες δικαίωμα της αποκλειστικής εκπαίδευσης στην επίσημη γλώσσα του, την ελληνική, και μας επιβάλλει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε μία ξένη γλώσσα, την οποία δεν μιλούμε και δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιούμε, δηλαδή την τουρκική», τονίζουν τα μέλη του συλλόγου και προσθέτουν: «Εδώ και πολλές δεκαετίες συντελείται εις βάρος μας μία μορφωτική, γλωσσική και πολιτισμική γενοκτονία. Μία γενοκτονία εις βάρος αυτών των ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ανήκουν και τα μέλη του συλλόγου μας, που έχουμε το θάρρος να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Πομάκοι της Ελλάδας».
Και συνεχίζουν λέγοντας ότι ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή όπως αναφέρουν ζητούν «Tο δικαίωμα ο γιος μας ο Μεχμέτ να μαθαίνει ό,τι μαθαίνει ο γιος σας ο Νίκος. Ζητάμε η κόρη μας η Φατμέ, όταν θα δώσει εξετάσεις για να περάσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο, να έχει τις ίδιες γνώσεις, δεξιότητες και προοπτικές που θα έχει η κόρη σας η Άννα. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό τώρα, όταν στα πιο ευαίσθητα και κρίσιμα μαθησιακά χρόνια τους τα παιδιά μας διδάσκονται μια γλώσσα που δεν μιλούν και δεν θα την χρησιμοποιήσουν ποτέ στο σπίτι και στο πανεπιστήμιό τους;».
Οι αλήθειες για τα δημόσια σχολεία στα Πομακοχώρια με αριθμούς
Στην επιστολή του το Δ.Σ. του συλλόγου θυμίζει το παράδειγμα των δημόσιων (μη μειονοτικών) γυμνασίων και λυκείων στα Πομακοχώρια, για τα οποία όπως αναφέρεται, «ενώ ξεκίνησαν με 15 μαθητές και πόλεμο από πολλές πλευρές, τα σχολεία αυτά κατά το σχολικό έτος 2008-9 είχαν:
Γυμνάσιο Σμίνθης 145 μαθητές
Γυμνάσιο Γλαύκης 140 μαθητές
Λύκειο Γλαύκης 150 μαθητές
Τεχνικό Λύκειο Γλαύκης 60 μαθητές
Γυμνάσιο Θερμών 25 μαθητές
με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις τους. Η σιωπηλή ή φανερή, σκόπιμη ή μη σκόπιμη, άρνηση ή αδράνεια του υπουργείου Παιδείας, των αρμοδίων φορέων της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης και εν τέλει του ελληνικού κράτους της στοιχειώδους δημοτικής εκπαίδευσης των παιδιών μας αποκλειστικά στην ελληνική γλώσσα ή στην ελληνική και στην πομακική ως μητρική τους, αποτελεί στην πραγματικότητα άρνηση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των Πομάκων, του δικαιώματός μας στην παιδεία και στην μόρφωση, της αξιοπρέπειάς μας ως πολιτών αυτής της χώρας. Γι' αυτό πρέπει η ελληνική Πολιτεία να βρει τον τρόπο και τα μέσα να αλλάξει άμεσα αυτήν την κατάσταση και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.
Δεν αρνούμαστε σε κανέναν από τους Πομάκους της πατρίδας μας το δικαίωμα να στέλνει τα παιδιά του στα μειονοτικά σχολεία για να μορφώνονται και στην τουρκική γλώσσα, ακόμη και εάν αυτός δεν την μιλά στο σπίτι του, εφόσον φυσικά επιθυμεί εκπαίδευση και στην τουρκική γλώσσα. Ζητούμε όμως και εμείς από το ελληνικό κράτος, αλλά και από όλους τους συμπατριώτες μας μουσουλμάνους και μη, πομακόφωνους, τουρκόφωνους και ελληνόφωνους, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι αισθάνονται φυλετικά Έλληνες, Τούρκοι ή Πομάκοι, να σεβαστούν το δικαίωμά μας να μορφώνονται τα παιδιά μας αποκλειστικά στην ελληνική γλώσσα ή στην ελληνική και στην μητρική μας γλώσσα, την πομακική. Όποια δικαιώματα απολαμβάνουν και ζητούν οι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι της Ελλάδας για την γλώσσα και παιδεία τους, τα ίδια δικαιώματα ζητούμε και εμείς για τους πομακόφωνους μουσουλμάνους της Ελλάδας, μία μεγάλη μερίδα των οποίων εκπροσωπούμε.

Τι ζητούν οι Πομάκοι της Ξάνθης

1. Την ίδρυση δημόσιων, μη μειονοτικών, σχολείων σε όλα τα πομακοχώρια και την παράλληλη λειτουργία τους με τα μειονοτικά. Τελικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι να προσφέρει σε κάθε Πομάκο, ανεξάρτητα του τι αισθάνεται φυλετικά, το δικαίωμα να επιλέξει την γλώσσα στην οποία θα μορφωθεί το παιδί του. Έτσι, όσοι γονείς επιθυμούν αποκλειστικά ελληνική Παιδεία για τα παιδιά τους, θα μπορούν να τα στέλνουν στο δημόσιο σχολείο και όσοι θέλουν να μορφωθούν τα παιδιά τους και στα τουρκικά, να τα στέλνουν στο υπάρχον μειονοτικό.
2. Την εισαγωγή στα δημόσια δημοτικά σχολεία της Θράκης της διδασκαλίας του Κορανίου για τους μουσουλμάνους μαθητές.
3. Την γενίκευση της προσχολικής αγωγής στην ελληνική γλώσσα, με την ίδρυση παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών και δημόσιων νηπιαγωγείων σε όλα τα πομακοχώρια.
4. Την άμεση λειτουργία των τεσσάρων δημόσιων ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων, που ορθώς έπραξε και ίδρυσε ο προκάτοχός σας στο υπουργείο Παιδείας στα τέσσερα πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης. Αναμένουμε από εσάς την υλοποίηση της λειτουργίας των τεσσάρων αυτών σχολείων που έχουν συσταθεί.
5. Την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος των κατοίκων της Μάνταινας, που εκκρεμεί από το 2006, για ίδρυση δημόσιου (μη μειονοτικού) σχολείου.
6. Την δημιουργία πιλοτικών σχολείων, όπου τα παιδιά θα διδάσκονται την μητρική τους γλώσσα (πομακική) και πολιτισμό, παράλληλα με την ελληνική. Η καταγραφή της έχει ήδη προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ σήμερα πλέον υπάρχουν και Πομάκοι, αλλά και μη Πομάκοι (χριστιανοί) εκπαιδευτικοί, με γλωσσολογική παιδεία και επαρκή γνώση της πομακικής γλώσσας, οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν το έργο της διδασκαλίας της στα σχολεία, έστω και μέσω πιλοτικών προγραμμάτων. Στα ίδια σχολεία να χρησιμοποιείται η πομακική, παράλληλα με την ελληνική κατά την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σχολικών δραστηριοτήτων.
7. Την επίσημη και συστηματική καταγραφή της πομακικής γλώσσας από το ελληνικό κράτος, από επιτροπή επιστημόνων που διαθέτουν την σχετική παιδεία και γνώση, με την επίσημη καθιέρωση ειδικού αλφαβήτου, με βάση το ελληνικό αλφάβητο, προκειμένου να διδαχθεί στα σχολεία, αλλά και να χρησιμοποιείται δημόσια παράλληλα με την ελληνική, για να καλύψει τις ανάγκες διγλωσσίας. Στην καταγραφή της πομακικής μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν και αρμόδια τμήματα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (Α.Π.Θ., Δ.Π.Θ., ΕΠΑΘ).
8. Την συνεργασία της ελληνικής Πολιτείας με τον σύλλογό μας για την επίσημη καταγραφή και είσοδο της πομακικής γλώσσας στα σχολεία και στην δημόσια ζωή του τόπου, στην θέση της τουρκικής γλώσσας. Ο σύλλογός μας έχει υπόψη του κατάλληλα εκπαιδευμένα πρόσωπα και μπορεί να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στην ελληνική Πολιτεία για την υλοποίηση του σκοπού αυτού και είναι έτοιμος να συνεργαστεί μαζί της, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια.
9. Τον σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης από το ελληνικό κράτος για την θρησκευτική (και όχι εθνική) μουσουλμανική μειονότητα των Πομάκων της Ελλάδας. Συγκεκριμένα το άρθρο 40 της συνθήκης προβλέπει: «Οι Τούρκοι υπήκοοι, οι ανήκοντες εις μη μουσουλμανικάς μειονότητας, θα έχωσι ιδίως ίσον δικαίωμα να συνιστώσι, διευθύνωσι και εποπτεύωσι σχολεία και λοιπά εκπαιδευτήρια, μετά του δικαιώματος να ποιώνται ελευθέρως εν αυτοίς χρήσιν της γλώσσης των.». Εξάλλου το άρθρο 45 της ίδιας συνθήκης προβλέπει: «τα αναγνωρισθέντα διά των διατάξεων του παρόντος τμήματος δικαιώματα εις τας εν Τουρκία μη μουσουλμανικάς μειονότητας, αναγνωρίζονται υπό της Ελλάδος εις τας εν τω εδάφει αυτής ευρισκομένας μουσουλμανικάς μειονότητας». Μητρική γλώσσα είναι για μας τα πομακικά, και όχι τα τουρκικά, που μας έχουν επιβληθεί. Μέχρι να αρχίσει η διδασκαλία της μητρικής μας γλώσσας δεν επιθυμούμε να την αντικαταστήσει καμία άλλη γλώσσα εκτός από την ελληνική.

Το υπόμνημα που υπογράφουν για το διοικητικό συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου Πομάκων Νομού Ξάνθης ο πρόεδρος Ταχήρ Κόντε, η γραμματέα Αλιέ Εφέντη και ο ταμίας Χαμδή Εφέντη, κοινοποιήθηκε επίσης στους, αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως Θεόδωρο Πάγκαλο, γενική γραμματέα Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης Θεοδώρα Κόκλα, πρόεδρο Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, γεν. γραμματέα ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, πρόεδρο ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργο Καρατζαφέρη, πρόεδρο Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα, πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππο Πετσάλνικο, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Σωκράτη Ξυνίδη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη, βουλευτή Ν.Δ. Ξάνθης Αλέξανδρο Κοντό, Καπνεργατών.

http://kostasxan.blogspot.com/2010/10/blog-post_9714.html

Read more...

Νεότερες πληροφορίες για την τουρκοκινεζική άσκηση - Διέρρεαν ότι ήταν ... ρωσικά Su-27!


Η πρόσφατη δημοσίευση σε τουρκικό ΜΜΕ της είδησης την κοινή τουρκοκινεζική άσκηση στην αεροπορική βάση του Ικονίου προκάλεσε έκπληξη στην Δύση και πιο πολύ στις ΗΠΑ που ζήτησαν αμέσως λεπτομέρειες από την τουρκική κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά οι Τούρκοι διέρρεαν στα δικά τους ΜΜΕ ότι επρόκειτο για "ρωσικά Su-27" κάτι που εν συνεχεία διαψεύστηκε, αλλά ΄μόνο μετά την άφιξη των κινεζικών μαχητικών. Νεότερο δημοσίευμα της τουρκική εφημερίδας Hurriyet αναφέρει ότι τα κινεζικά μαχητικά που συμμετείχαν στην άσκηση ήταν 4 Su-27 τα οποία ανεφοδιάστηκαν στο Ιράν.

Ουσιαστικά για πρώτη φορά η μεσανατολική χώρα συμμετείχε έστω και έμμεσα στην πραγματοποίηση μίας τουρκοκινεζικής αεροπορικής άσκησης επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου, ενώ υπήρξε σοβαρή κριτική από την κυβέρνηση των ΗΠΑ προς την τουρκική κυβέρνηση που φαίνεται ότι έχει αποφασίσει μια πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική αποκτώντας ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με το παρελθόν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για την πραγματοποίηση της άσκησης από τουρκικής ή κινεζικής πλευράς. Αν τελικά η άσκηση πραγματοποιήθηκε όπως αναφέρει το δημοσίευμα αποτελεί μία εντυπωσιακή εξέλιξη δεδομένου της σύγκρουσης που υπήρξε στο παρελθόν μεταξύ των δύο χωρών λόγω της ταραχών μεταξύ των Ουιγούρων και των Κινέζων Χάν στην πόλη Ürümqi στην βορειοανατολική Κίνα τον Ιούλιο του 2009.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Η διπλωματία των F-16 στο Αιγαίο


Tης Κύρας Αδάμ

Ποια είναι η παρούσα αναλογία των ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που πετάνε καθημερινώς στο Αιγαίο από τις αρχές του 2010;

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του υπουργείου Αμυνας αλλά και του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, η αναλογία διαμορφώνεται περίπου σε 90% τουρκικά (και μάλιστα πολλά από αυτά οπλισμένα) και 10% ελληνικά. Το 2009 έγιναν 593 τουρκικές παραβάσεις, 980 παραβιάσεις και υπήρξαν 236 εμπλοκές. Το 2010 οι εμπλοκές περιορίστηκαν σε 14.


Η αναλογία αυτή ισοδυναμεί με 16 έως 40 τουρκικά αεροσκάφη σε καθημερινή βάση στο Αιγαίο, ενώ μόνον 2 έως 4 ελληνικά απογειώνονται για να αναχαιτίσουν, αν και αποφεύγουν να προσεγγίσουν, τα τουρκικά. Ετσι δεν είναι τυχαίο ότι έχουν σχεδόν εκλείψει οι εμπλοκές.

Ομως η σημερινή αναλογία (10%-90%) των ελληνικών και τουρκικών πτήσεων στο Αιγαίο, είναι ακριβώς η αντίστροφη του 1978, όταν δηλαδή πραγματοποιήθηκε η πρώτη διερευνητική συνάντηση των γεν. γραμματέων των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Το 1978, η τουρκική πλευρά υποστήριζε ότι η στάση της Ελλάδας είναι εχθρική και συνιστά «απειλή» έναντι της Τουρκίας, διότι οι πτήσεις των ελληνικών μαχητικών στο Αιγαίο είναι 95% έναντι 5% των τουρκικών.

Η τουρκική προσπάθεια

Από τότε μέχρι σήμερα η Αγκυρα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και κυβερνώντος πολιτικού κόμματος, βρίσκεται σε μια διαρκή και επίπονη προσπάθεια οργάνωσης και εκτέλεσης πτήσεων των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, έτσι ώστε να θεμελιώσει και να οριοθετήσει τα κυριαρχικά και οικονομικά δικαιώματα που πιστεύει ότι έχει στην περιοχή αυτή.

Με το πέρασμα του χρόνου, καθώς οι ελληνικές θέσεις και αντιδράσεις ούτε βελτιώθηκαν ούτε εκσυγχρονίστηκαν, πολλά από τα κυριαρχικά και οικονομικά δικαιώματα τείνουν πλέον να μετατραπούν σε τουρκικά κεκτημένα.

Ο τεράστιος όγκος επίσημων εγγράφων που έχει συσσωρευθεί πλέον επιτρέπει την καταγραφή της άμεσης σχέσης και σκοπιμότητας των τουρκικών πτήσεων, με την τουρκική πολιτική και διπλωματία στο Αιγαίο και δεν αφήνει περιθώρια για παρανοήσεις και παρερμηνείες:

* Το 5% των τουρκικών πτήσεων στο Αιγαίο το 1978, πενταπλασιάστηκε το 1979 και έφτασε το 25%. Οι τουρκικές πτήσεις το 1979 έφτασαν για πρώτη φορά μέχρι τις νησίδες Καλόγηροι (βόρεια της Ανδρου) και οριοθετούσαν τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά ώς περιοχή ελέγχου της Αγκυρας. Με τις πτήσεις αυτές, η Αγκυρα επιδίωξε να θεμελιώσει δικαιώματα και αρμοδιότητες στο Αιγαίο.

Την ίδια περίοδο η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε τη Σύμβαση του Αμβούργου του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ), με πολύ δύσκολες διατάξεις για τα ελληνικά συμφέροντα. Η Σύμβαση (άρθρα 2.1.4. και 2.1.5) επέβαλε στην Ελλάδα και την Τουρκία να συμφωνήσουν (σ.σ. δηλαδή ποτέ) στην οριοθέτηση και τον καθορισμό περιοχών ευθύνης για έρευνα και διάσωση θαλάσσιων ατυχημάτων και σε περίπτωση μη ύπαρξης συμφωνίας, η κάθε χώρα να οριοθετήσει μόνη της τη δική της περιοχή. Ετσι η Αγκυρα, γνωρίζοντας ότι δεν θα επέλθει συμφωνία, αφού αυτή διεκδικούσε σταθερά το μισό Αιγαίο, άρχισε σε καθημερινή βάση εντατικές και παρατεταμένες πτήσεις στα όρια του 25ου μεσημβρινού, με πλήθος υπερπτήσεων των ελληνικών νήσων, προκειμένου να θεμελιώσει πρακτική ελέγχου του μισού Αιγαίου.

Επιπροσθέτως το 2001 η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε τον νόμο 24611, με τον οποίο οριοθετεί μονομερώς το μισό Αιγαίο και τα νησιά του ως περιοχή έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας και το εντάσσει κάτω από έλεγχο της Αγκυρας, με την Αθήνα να παριστάνει τον απλό παρατηρητή.

Από το 1979 μέχρι και το τέλος του 1995 οι τουρκικές πτήσεις στο Αιγαίο παρέμειναν στο 25% και οι ελληνικές στο 75%

* Από τον Δεκέμβριο του 1995 παρουσιάστηκε μια ασυνήθιστα μεγάλη και βίαιη τουρκική αεροπορική δραστηριότητα, με δεκάδες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και με καθημερινές εμπλοκές, με αποτέλεσμα η αναλογία των ελληνοτουρκικών πτήσεων στο Αιγαίο να εξισωθεί στο 50%-50%.

Η τεχνητή κρίση στα Ιμια

Αν και ο τουρκικός στόχος ήταν πασιφανής και απέβλεπε στο να «απαγορεύσει» στην Ελλάδα να ασκήσει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ν.μ., καθώς επίσης και να «εκμηδενίσει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έλαβαν μέτρα αποτελεσματικής πρόληψης των τουρκικών προκλήσεων.

Τον Δεκέμβριο του 1995 η ελληνική Βουλή κύρωσε τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ενα μήνα μετά την ψήφιση της Σύμβασης, η Τουρκία προκάλεσε την τεχνητή κρίση στα Ιμια. Την ίδια χρονιά η Αγκυρα έθεσε θέμα γκρίζων ζωνών, υποστηρίζοντας ότι πάνω από 80 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες δεν ανήκουν στην Ελλάδα. Τη θέση της αυτή η Τουρκία προσπαθεί ακόμη και σήμερα να εδραιώσει, με τις τουρκικες πτήσεις πάνω από τα νησιά.

* Η εξίσωση των ελληνοτουρκικών πτήσεων 50%-50% διατηρήθηκε από το 1995 έως το 2006, όταν οι τουρκικές πτήσεις αυξήθηκαν ξαφνικά στο 75%, από τον Αύγουστο του 2006 και οι ελληνικές πτήσεις μειώθηκαν στο 25%.

Μία από τις αιτίες ήταν η επιτυχία της Τουρκίας, βάση της οποίας το ΝΑΤΟ εξέδωσε διαταγή με την οποία απαγορεύει στα ελληνικά μαχητικά να πετάνε πάνω από τα νησιά που βρίσκονται ανατολικά από τη μέση του Αιγαίου.

Σήμερα οι ελληνικές πτήσεις έχουν πλέον μειωθεί στο 10% και οι τουρκικές έχουν αυξηθεί περίπου στο 9ο%.

Συνολικώς η Αθήνα από το 1996 μέχρι και σήμερα αρκείται μόνον σε αναποτελεσματικά διαβήματα - παράπονα προς την Αγκυρα, για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών. Χρησιμοποιεί, δηλαδή, μέσα που ελάχιστα διασφαλίζουν στην πράξη την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας και διστάζει να επικαλεστεί ανώτατα διπλωματικά μέσα, όπως π.χ. προσφυγή στον ΟΗΕ.

Σε κάθε ένα από τα διαβήματα αυτά η Αγκυρα απαντά στερεότυπα κάθε φορά ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν πέταξαν πάνω από νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς Συνθήκες... *

Δημοσιευτηκε στο www.enet.gr (9.10.2010)

Read more...

"Μερική" υποβολή σχεδίων πτήσεων προτείνει το ΕΛΙΑΜΕΠ..


Προχθές πραγματοποιήθηκε στο ΕΛΙΑΜΕΠ η εκδήλωση “Ελληνοτουρκικές σχέσεις: σημερινή κατάσταση, μελλοντικές προοπτικές”.

Ομιλητες : Δρ. Ιμπραΐμ Καλίν, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Τουρκίας
κ. Πωλίνα Λάμψα, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ (και σύμβουλος του ΓΑΠ)
Δρ. Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ ,
κ. Ομέρ Τσελίκ, Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ και επικεφαλής του τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος.

Διαβάστε τι δήλωσε ο Γ.Δ του ΕΛΙΑΜΕΠ Θ. Ντόκος, σύμφωνα με το άρθρο του ΑΠΕ: “Ημερίδα ΕΛΙΑΜΕΠ για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων”. Ο Γ.Δ. του ΕΛΙΑΜΕΠ Θ. Ντόκος υπενθύμισε προτάσεις για “μερική” υποβολή σχεδίων πτήσεων, για την επίλυση του θέματος των παραβάσεων του FIR, για μια πτήση το χρόνο, ως προς τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, για την τήρηση του πνεύματος και όχι μόνον του γράμματος στο θέμα της αβλαβούς διέλευσης και πρότεινε την απομάκρυνση του αποβατικού στόλου του Αιγαίου στη Μαύρη Θάλασσα….

Σχόλιο: Τι άλλο θα ακούσουμε…

Read more...

Βάζει ψηλά το μειονοτικό και «θολώνει τα νερά» στο Αιγαίο


Προβάλλει πλέον ως μείζον το μειονοτικό ζήτημα, όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και στη Ρόδο και στην Κω, μέσα από την ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ

Με τα «θέματα» του Αιγαίου να δρομολογούνται στο ασαφές και προβληματικό πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει στην κορυφή της ατζέντας των ελληνοτουρκικών μειονοτικό ζήτημα όχι μόνο στη Θράκη αλλά και στη Ρόδο και στην Κω.

Η έγερση μειονοτικού ζητήματος συμπληρώνει ένα ιδιαίτερα δυσμενές πλαίσιο, καθώς στο θέμα του Αιγαίου διατυπώνεται ήδη μια νέα προσέγγιση, που η Ελλάδα καλείται να καταβάλει δυσανάλογο κόστος, με εγκατάλειψη κυριαρχικών δικαιωμάτων, προκειμένου να «αγοράσει» ασφάλεια από την Τουρκία. Και την Αγκυρα με προσβλητικό τρόπο να προβάλλει ως δέλεαρ για το «μοίρασμα» του Αιγαίου το οικονομικό όφελος που υποτίθεται θα προκύψει από τη συνεκμετάλλευση και τις άλλες κοινές δράσεις.


Βάζει ψηλά το μειονοτικό και «θολώνει τα νερά» στο Αιγαίο

Λίγες ημέρες πριν από την άφιξη στην Αθήνα του κ.Τ. Ερντογάν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην επίσημη ιστοσελίδα του εμφάνισε ειδικό «μπάνερ» που παραπέμπει σε επίκαιρα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής (υπό μορφή «Συχνά Τιθέμενων Ερωτημάτων» - Frequently Asked Questions).

Στην ιστοσελίδα αυτή περιλαμβάνονται υπό μορφή απαντήσεων σε ερωτήματα οι επίσημες θέσεις της Τουρκίας για τις σχέσεις με το Ισραήλ, την Αρμενία, την Ε.Ε. και την Ελλάδα.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στο ερώτημα «Ποια είναι τα προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας» η απάντηση είναι εκτενής μεν αλλά περιορίζεται μόνο στο θέμα της μειονότητας, αποκαλύπτοντας έτσι τον σταθερό προσανατολισμό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην έγερση μειονοτικού ζητήματος.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «Τουρκική Μειονότητα, που αριθμεί 150.000 μέλη, αντιμετωπίζει παραβιάσεις των μειονοτικών δικαιωμάτων της» και απαριθμεί όλο τον «κατάλογο» που με κάθε ευκαιρία θέτουν τα ακραία στοιχεία της μειονότητας.

Η μη αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας, η μη αναγνώριση των εκλεγμένων θρησκευτικών ηγετών, προβλήματα σχετικά με τη διαχείριση των βακουφιών, προβλήματα ιθαγένειας με τον ισχυρισμό ότι δεν έχει επιστραφεί η ιθαγένεια σε 60.000 άτομα.

Ειδική αναφορά γίνεται στο κεφάλαιο της εκπαίδευσης, καθώς η Αγκυρα επιμένει στο αίτημα για «εκπαίδευση σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς στη μητρική γλώσσα» (όταν είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα σπουδών στην προσχολική εκπαίδευση).

Το 3%

Εντονα προβάλλεται και ο ισχυρισμός ότι για τη χαμηλή πολιτική εκπροσώπηση της μειονότητας ευθύνεται το πλαφόν του 3% που προβλέπει ο εκλογικός νόμος, στερώντας έτσι τη δυνατότητα εκλογής «ανεξάρτητων βουλευτών» (σ.σ. καθώς η Τουρκία προφανώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθούν πλήρως τα συμφέροντά της με τους βουλευτές που εκλέγονται με τα ελληνικά πολιτικά κόμματα). Στο κείμενο γίνονται ειδικές αναφορές στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δίνουν πράσινο φως στη χρήση του όρου «τουρκικός» σε συλλόγους, αλλά και για τις αποφάσεις σχετικά με τους ψευδομουφτήδες.

Η Αγκυρα όμως θέτει πλέον και επίσημα ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» σε Ρόδο και Κω:
«Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει μειονοτικά δικαιώματα στην τουρκική κοινότητα στην Ρόδο και στην Κω με το επιχείρημα ότι τα νησιά δεν της ανήκαν όταν υπογράφτηκε η Συνθήκη της Λοζάνης. Η τουρκική κοινότητα στα νησιά αντιμετωπίζει δυσκολίες στο θέμα της διαχείρισης των βακουφιών της, στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων της και στην τουρκική εκπαίδευση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το «κοινό όραμα» στο Αιγαίο : Ζητούν «μοίρασμά» του, «πουλώντας» ασφάλεια

Το επόμενο ζήτημα που τίθεται υπό μορφή ερωτήματος είναι «Εάν μπορούμε να μιλήσουμε τελικά για επαναπροσέγγιση».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, κάνοντας εκτενή αναφορά για τη διαδικασία που ξεκίνησε το 1999 και τη νέα ώθηση που υπήρξε μετά την εκλογή του Γ. Παπανδρέου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου (High Level Cooperation Council-HLCC), στο οποίο συμμετέχουν υπουργοί και από τις δύο πλευρές. Επισημαίνεται ότι αυτή η «δομημένη και θεσμοθετημένη φάση των διμερών σχέσεων θα επιτρέψει στις δύο χώρες να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους από τη φάση της επαναπροσέγγισης σε συνεταιρισμό», αποκτώντας «κοινό όραμα»

Με την προσέγγιση αυτή δίδεται ουσιαστικά η εντύπωση ότι δεν υφίστανται άλλα προβλήματα που εμποδίζουν την οριστική βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και αρκεί η υλοποίηση της πρότασης του κ. Ερντογάν για τις κοινές συνεδριάσεις υπουργικών κλιμακίων για να αναβαθμιστούν οι σχέσεις σε «συνεταιρισμό».

Σοβαρά ερωτηματικά για το περιεχόμενο και το «εύρος» των διερευνητικών επαφών αλλά και του πολιτικού περιεχομένου της ελληνοτουρκικής προσέγγισης δημιουργούν οι συνεχείς (αποκαλυπτικές) δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

Ο κ. Ισμαήλ Καλίν, στενός σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού που συμμετείχε σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, σε συνεντεύξεις του σε ελληνικά ΜΜΕ πρόβαλε τη θέση της χώρας του ότι το casus belli θα αρθεί όταν και η ελληνική Βουλή αποσύρει την απόφασή της για το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων. Η Αγκυρα ζητά, δηλαδή, ως αντάλλαγμα να καταργήσει η Ελλάδα τον νόμο με τον οποίο έγινε συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας και να αποποιηθεί κυριαρχικών δικαιωμάτων που της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Καλίν, μάλιστα, αναγνωρίζοντας τον «άδικο» χαρακτήρα της ανταλλαγής που προτείνει, παραπέμπει στα «σπουδαία ζητήματα», τα οφέλη όπως λέει που θα αποκομίσουν οι δύο χώρες από το «μοίρασμα του Αιγαίου».

Σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές έχει την αξία της και η απάντηση που δίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ (στο ίδιο «ερωτηματολόγιο») στο ερώτημα:

«Θα στείλουμε τα θέματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;». Η θέση του τουρκικού ΥΠΕΞ είναι η εξής:
«Με σκοπό να επιλύσουμε όλα τα αλληλοσχετιζόμενα θέματα του Αιγαίου, η Τουρκία μέσα στο πλαίσιο της διαδικασίας διαλόγου που είναι σε εξέλιξη, δεν αποκλείει καμία μέθοδο ειρηνικής επίλυσης των διαφορών όπως αναφέρονται στο άρθρο 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ (διαπραγματεύσεις, μεσολάβηση, συμβιβασμό, διαιτησία ή δικαστική επίλυση από το Δ.Δ. της Χάγης) που θα βασίζεται στην αμοιβαία συναίνεση των δύο πλευρών».

Νίκος Μελέτης

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=36134948

Read more...

"Πάρτυ" του Τουρκικού Προξενείου στη Θράκη εν όψει εκλογών...


Οργανωμένα κινείται το Τουρκικό Προξενείο στη Θράκη εν όψει αυτοδιοικητικών εκλγών καθώς μετά την Κομοτηνή οριστικοποιήθηκε υπό την καθοδήγησή του και η κάθοδος δεύτερου ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού στην Ξάνθη. Επικεφαλής τέθηκε ένας «άφθαρτος» και νέος άνθρωπος, ο γυμναστής Χουσεΐν Αχμάτογλου, με σπουδές σε πανεπιστήμιο της Τουρκίας. Η αυτόνομη κάθοδος υποστηρίχτηκε όχι μόνο από...τον ψευδομουφτή Αχμέτ Μετέ, αλλά και από τον μειονοτικό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τ. Μάντατζη, ο οποίος αρχικά προσπάθησε να προσανατολίσει τους μειονοτικούς υποψήφιους να ενταχθούν στους συνδυασμούς των δύο μεγάλων κομμάτων. Στο τέλος, όμως, φαίνεται ότι επικράτησε η άποψη του τουρκικού προξενείου.

Read more...

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο - Ο «απόηχος» της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Κίνας στην Άγκυρα


Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, με την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του στην Άγκυρα, για το γεγονός ότι οι διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της χώρας του φθάνουν στα 17 δισ. δολάρια. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αύξηση των διμερών εμπορικών σχέσεών τους, στα 50 δισ. δολάρια μέχρι το 2015 και στα 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2020. Παράλληλα, οι δύο χώρες αναπτύσσουν πλαίσιο συνεργασίας στην κατασκευή σύγχρονων μεταφορικών υποδομών, όπως η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Εσκισεχίρ-Κωνσταντινούπολη, με τρένα υψηλής ταχύτητας.
Παράλληλα, το στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης των σχέσεων Τουρκίας-Κίνας προβλέπει τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικές, αλλά και θερμοηλεκτρικές μονάδες.


Read more...

Ανώτεροι δικαστικοί παραιτήθηκαν στην Τουρκία


Ο πρόεδρος και έξι από τα 11 μέλη ενός τουρκικού, κρατικού συμβουλίου διορισμού ανώτερων δικαστών και εισαγγελέων δήλωσαν ότι παραιτήθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο δικαστικό σύστημα. Οι τούρκοι ψηφοφόροι ενέκριναν το Σεπτέμβριο μέσω δημοψηφίσματος τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ανάμεσα στα πιο αμφιλεγόμενα άρθρα ήταν αυτό της μεταρρύθμισης του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) και του Συνταγματικού Δικαστηρίου. "Δεν ζητήθηκε ποτέ η γνώμη μας για τις συνταγματικές αλλαγές", δήλωσε ο πρόεδρος του HSYK Καντίρ Οζμπέκ σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Οζμπέκ, γνωστός επικριτής της κυβέρνησης, αναμενόταν να πάρει σύνταξη το Δεκέμβριο.

Read more...

Τουρκική κινητικότητα, ελληνική νωθρότητα και η νέα Πολιτική Εθνικής Άμυνας…


Μια φαινομενικά άσχετη είδηση που καταγράφηκε από τις τουρκικές εφημερίδες, μας έβαλε σε αρκετές και δυσάρεστες σκέψεις…
Η Σαρέ Νταβούτογλου, σύζυγος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, θα ταξιδέψει στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του Πακιστάν για να προσφέρει τις ιατρικές της γνώσεις στους κατοίκους της χώρας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, το ιατρικό κέντρο στο οποίο θα δουλέψει θα κατασκευαστεί με δωρεές που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε ο σύζυγός της, Αχμέτ Νταβούτογλου, δηλώνοντας ότι ήταν ώρα να αποδειχτούν στην πράξη οι αδελφικοί δεσμοί με το Πακιστάν.

Ανάμεσα στους δωρητές ήταν η ίδια η σύζυγος αλλά και η κόρη τους. Συνεισφορά στη συλλογή χρηματικής βοήθειας έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γκάμπια, που τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε την Τουρκία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.
Ωστόσο, οι… αδελφικές φιλοφρονήσεις προς το Πακιστάν δε σταματούν εδώ. Ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ενγκίν Σοϊσάλ, ανέλαβε τη θέση του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Πακιστάν, έχοντας διατελέσει στο παρελθόν πρέσβης της Τουρκίας στο Ισλαμαμπάντ. Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι το Πακιστάν είναι το δεύτερο σπίτι τους (σ.σ. των Τούρκων) και ότι ο λαός του Πακιστάν αξίζει το καλύτερο.
Περισσότερα σχόλια για την τουρκική εξωτερική πολιτική στο πλαίσιο του «νεοθωμανισμού» δεν πιστεύουμε ότι χρειάζονται. Απλά κάθε μέρα προστίθεται κι ένα επιπλέον λιθαράκι.
Αν αναρωτηθούμε όμως για τα του οίκου μας, το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι ακριβώς έχει πετύχει ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών από την ημέρα της εκλογής του, δεδομένου ότι παρουσιάζεται μέσω των ΜΜΕ ως ηγέτης με διεθνές προφίλ, αναγνωρίσιμος διεθνώς και ως αξιόλογος μεσολαβητής.
Αν αξιολογηθεί με βάση το «αμερικανικό μοντέλο» το ερώτημα θα είναι εν μέρει απλό και ποσοτικοποιημένο. Τι κεφάλαια κατόρθωσε να προσελκύσει ως υπουργός Εξωτερικών, αλλά και με βάση τις κατευθύνσεις-οδηγίες που έδωσε στους υφισταμένους του. Και δεν εννοούμε το δάνειο του ΔΝΤ… Όσον αφορά το καθαρά πολιτικό σκέλος, ποιες διμερείς πολιτικές συμφωνίες προώθησε και τι απέφεραν πραγματικά, πως εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της χώρας, ιδιαίτερα στα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής (ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, «Μακεδονικό», ενεργειακό “μεγάλο παιχνίδι” κ.λπ.) ή αν η εξωτερική πολιτική της χώρας παρέμεινε προσωποποιημένα εγκλωβισμένη σε λογικές στήριξης σχεδίων όπως του Σχεδίου Ανάν, του οποίου και υπήρξε θιασώτης.
Πολιτική Εθνικής Άμυνας
Για την ύπαρξη κάποιου κειμένου εξωτερικής πολιτικής δε γίνεται λόγος, γιατί η εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα είναι σε τριτοκοσμικό – προσωποποιημένο επίπεδο, έρμαιο στις διαθέσεις και τη μυστική διπλωματία των πολιτικών. Για να αποδειχθεί και το πόσο ασυνάρτητη και πρόχειρη είναι και η τωρινή κυβέρνηση, να αναφέρουμε ότι πρωτοτύπησαν για άλλη μια φορά, όταν ο Υπουργός Άμυνας δήλωνε πως σε λίγους μήνες θα έχει συγγραφεί η Πολιτική Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ) του υπουργείου του.
Θα μπορούσε να ήταν μια θετική πρωτοβουλία υπό την προϋπόθεση ότι η νέα ΠΕΑ θα ήταν συντονισμένη με τα αντίστοιχα κείμενα Εξωτερικής Πολιτικής, τα οποία είναι απλώς ανύπαρκτα. Ποια λογική διέπει την ελληνική εξωτερική πολιτική; Δηλαδή θα έχουμε Πολιτική Εθνικής Άμυνας, ασύνδετη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο με τη συνολικότερη εξωτερική πολιτική της χώρας, η οποία δεν είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει. Αν αυτό δεν είναι πολιτικός ερασιτεχνισμός, τότε τι είναι; Και πόσους… Κίσιντζερ διαθέτουν επιτέλους αυτά τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που τους επιτρέπουν να εκπονήσουν ένα τόσο σημαντικό θεσμικό κείμενο μέσα σε μερικές εβδομάδες! Ποιους κοροϊδεύουν;
Συνειδητοποιούν ότι από τη στιγμή διακήρυξης μιας πολιτικής απαιτείται η εφαρμογή της διότι διαφορετικά θα έχει καταστραφεί η αξιοπιστία της χώρας; Τους έγινε βίωμα η εμπειρία με το περίφημο «δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου», ότι ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ο αντίπαλος να ελέγξει την αξιοπιστία μιας διακήρυξης για να καταλήξει σε συμπέρασμα εάν όντως κάποιος που εξαγγέλλει είναι έτοιμος να εμμείνει σε αυτά ή θα υποχωρήσει μπροστά στην πρώτη απειλή. Το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου κατέρρευσε, διότι πέρα από κάποιες προσπάθειες εφαρμογής του, τελικά αφέθηκε στην τύχη του και όσες φορές δοκιμάστηκε σοβαρά από τον αντίπαλο απέτυχε.
Με βάση τα ανωτέρω είμαστε πραγματικά περίεργοι τι θα περιέχει η καινούργια ΠΕΑ στο ζήτημα των σχέσεων με την Κύπρο… Κατανόησαν άραγε ότι ενώ στην οικονομική πολιτική αντιγράφεις αν θέλεις ένα μοντέλο ανάπτυξης (π.χ. ιρλανδικό, δανέζικο κ.λπ.) ενώ στην εξωτερική και αμυντική πολιτική είναι διαφορετικά; Στο ζήτημα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου, επί της ουσίας είχε αντιγραφεί το ψυχροπολεμικό δόγμα της εκτεταμένης αποτροπής (extended deterrence) και σε κάποιο βαθμό το δόγμα της ευέλικτης ανταπόδοσης (flexible response). Επειδή λόγω μικρότερης απόστασης η Τουρκία έχει επιχειρησιακό πλεονέκτημα στην Κύπρο, την απειλούσες ότι σε περίπτωση επίθεσης επί της ουσίας αυτό θα συνεπαγόταν αυτόματο πόλεμο σε όλο το μέτωπο, από τον Έβρο και το Αιγαίο, μέχρι τη νήσο. Αυτό που ξέχασαν να κάνουν όμως ήταν το να χαραχτεί το όριο: διότι η Τουρκία επιλέγει μια σειρά οριακές προκλήσεις στο status quo και όχι γενικευμένη σύγκρουση. Άρα, το δόγμα ήταν ακατάλληλο και δεν ανταποκρινόταν στην πολυμορφία των προκλήσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να απαξιωθεί συνολικά η ελληνική αποτρεπτική αξιοπιστία στην Κύπρο, μέσω της καταγραφής αναπάντητων επί μέρους τουρκικών προκλήσεων. Οπότε, η εξαγγελία ενός δόγματος, έχει επιπτώσεις, ενώ η διακήρυξη αντιγραφής ενός μοντέλου οικονομικού δεν έχει, αφού όποτε θέλεις το εγκαταλείπεις και δε σου λέει κανείς τίποτε. Και όταν έχεις τέτοια Ιστορία στην… παραγωγή δογμάτων, η συγγραφή ενός νέου θεσμικού κειμένου θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης περίσκεψης και προσοχής…
Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ανακοίνωση – διακήρυξη μιας πολιτικής μπορεί να εντυπωσιάζει τους ανίδεους, αλλά όχι τους γνωρίζοντες. Και ευτυχώς στη χώρα υπάρχουν άνθρωποι με κατάρτιση στις διεθνείς σχέσεις. Και μια τελευταία παρατήρηση: Τι αποφάσισαν τελικά οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι στο ζήτημα δημοσιοποίησης ή όχι της ΠΕΑ; Διότι στα σοβαρά κράτη, το μεγαλύτερο μέρος ενός τέτοιου θεσμικού κειμένου είναι δημόσιο, αναρτημένο στο διαδίκτυο, ώστε να το πληροφορηθούν οι αντίπαλοι και να το γνωρίζουν και οι πολίτες της χώρας.
Ή μήπως δεν έχουν και τόση εμπιστοσύνη στο κείμενο που θα παραχθεί από ένα σύστημα που αν και δεν αγνοεί τα των διεθνών σχέσεων της χώρας, τα έχει εγκαταλείψει έρμαια αυτοσχεδιασμών και στερεοτυπικών πεποιθήσεων των εκάστοτε κρατούντων; Και δεν υποστηρίζει κανείς τη δημοσίευση απορρήτων, αν και τελευταία, στην πρεμούρα τους να αποδείξουν ότι εννοούν τα περί διαφάνειας, δημοσιεύουν τα πάντα… Υπάρχει μέτρο κύριοι. Ρωτήστε πότε-πότε και τους υπεύθυνους για την άμυνα της χώρας και σταματήστε να τους αντιμετωπίζεται απαξιωτικά.

Read more...

Τουρκικό σκάφος υποκλοπών στο Αιγαίο για τον “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ”


Την επανεμφάνιση του στο κεντρικό Αιγαίο έκανε την προηγούμενη βδομάδα το τουρκικό πλοίο υποκλοπών Τσανταρλί , που κινήθηκε οριακά εκτός των ελληνική χωρικών υδάτων ανοιχτά της Ικαρίας.
Η παρουσία του «Τσάνταρλι» είχε να κάνει με τη διεξαγωγή του «Παρμενίωνα».
Επειδή όμως η μεγαλύτερη άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην οποία παίζουν δυνάμεις του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας είχε να διεξαχθεί αρκετά χρόνια, οι Τούρκοι στρατηγοί φαίνεται ότι θορυβήθηκαν.
Στον φετινό «Παρμενίωνα» συμμετείχαν λιγότερες δυνάμεις και το κόστος υπολογίζεται τουλάχιστον κατά 30% μικρότερο.
Στο πλαίσιο των περικοπών αχό μη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε σκόντο και δεν επιβιβάστηκε σε φρεγάτα απ- όπου παρακολουθούσαν παραδοσιακά τα γυμνάσια οι υπουργοί Άμυνας, αλλά ανέβηκαν στην πυραυλάκατο «Ρουσσέν»! -Μ.Π.

Πρώτο Θέμα, 10/10/2010

Read more...

Η νέα επίσκεψη Ερντογάν και οι παρσκηνιακές διεργασίες


ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ προλάβει να περάσουν καν πέντε μήνες από την τελευταία επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κουστωδίας υπουργών και επιχειρηματιών που τον ακολούθησε στις 14 Μαΐου στην Αθήνα και ο «κουμπάρος» μας... ξανάρχεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τούρκος πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου, καθώς προτίθεται να συμμετάσχει ο ίδιος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή της Μεσογείου. Και με την ευκαιρία, φυσικά, θα φέρει μαζί και μερικούς υπουργούς του για να συζητηθούν τα διάφορα διμερή ζητήματα, στο πλαίσιο αυτού του περίφημου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που συγκροτήθηκε, με την τουρκική πλευρά παραδοσιακά να προσπαθεί να βάλει στην ατζέντα και αυτό της μειονότητας της Θράκης.

ΧΘΕΣ ΕΚΑΝΕ την καθιερωμένη ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ο οποίος επιβεβαίωσε τον ερχομό του Ερντογάν, χωρίς να πει όμως ημερομηνία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει και αν ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου θα επισκεφθεί νωρίτερα ή αργότερα την Αθήνα, ωστόσο πρόσθεσε ότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη υπήρξε συμφωνία για την πραγματοποίηση της επίσκεψης εντός του Οκτωβρίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ακόμα χθες από τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπεξ ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί στην Αλικαρνασσό ο 47ος γύρος των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών, οι οποίες τραβάνε εδώ και... χρόνια, ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας υπογράμμισε τον χαρακτήρα της "εμπιστευτικότητας" της διαδικασίας, υπενθύμισε ωστόσο ότι αντικείμενο των επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Έτσι διέψευσε εμμέσως ότι έχουν συζητηθεί και θέματα μειονότητας, αν και κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει ότι συχνά – πυκνά το ζήτημά της τίθεται από τουρκικής πλευράς.

ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ πάντως ότι έχουμε μπει σε μια νέα εποχή στα ελληνοτουρκικά, όπου οι δύο κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει κάποιες συζητήσεις και ίσως θα πρέπει να αναμένονται σύντομα συμφωνίες. Άλλωστε, ο Ερντογάν λέει ότι είμαστε φίλοι και μας κατηγορεί ότι μπατιρίσαμε επειδή αγοράζαμε όπλα ανακαλύπτοντας ως «φανταστικό» εχθρό τη χώρα του, λες και δεν είχαμε κανένα άλλο βίτσιο να κάνουμε και μας αρέσει να ξοδευόμαστε σε μαχητικά, λέοπαρντ και φρεγάτες. Ας μην ξεχνά πάντως ότι η χώρα του είναι εκείνη που απειλεί με casus belli. Για αυτό, ο εκπρόσωπος του υπεξ επανέλαβε χθες τη διακηρυγμένη θέση της Αθήνας υπέρ της ενίσχυσης κι εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων. Πρόσθεσε όμως ότι αυτές «πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις» και ότι «ως τώρα ορισμένες πράξεις της Τουρκίας βρίσκονται σε αντίθεση με τις πρακτικές που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και τον κώδικα καλής γειτονίας»...

Εφ. Παρατηρητής της Θράκης

Read more...

Ο ΕΡΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΞΕΝΟΣ


ηλεμαραθώνιος για τους πλημμυροπαθείς του Πακιστάν διοργανώθηκε προχθές το βράδυ από την ΕΡΤ, με την αφορμή της προβολής ενός ντοκιμαντέρ που ετοίμασε για την δημόσια τηλεόραση η (και βουλευτής) Μάγια Τσόκλη. Η τελευταία επισκέφθηκε την περιοχή που θρήνησε χιλιάδες νεκρούς και άφησε εκατομμύρια άστεγους το προηγούμενο δίμηνο. Δεν γνωρίζουμε δυστυχώς ποιο είναι το ποσό που συγκεντρώθηκε, ωστόσο δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη αν δεν έφτασε τα 340.000 ευρώ που μας λένε ότι συγκεντρώθηκαν από εισφορές μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης τις προηγούμενες μέρες. Ο έρανος διοργανώθηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες, αφού σχεδόν ουδείς ήξερε ότι γίνονταν μέχρι να διαρρεύσει η ανωτέρω φωτογραφία (που κάνει θραύση στα διάφορα sites και μπλογκς στο ίντερνετ).

Σε αυτήν εικονίζονται οι δύο ψευδομουφτήδες Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, που επισήμως φέρονται να τον διοργάνωσαν, να κρατάνε μια επιταγή της τουρκικής «Ziraat Bankasi» και να την παραδίδουν στον τούρκο πρόξενο Κομοτηνής Μουσταφά Σαρντίς. Είναι η επιταγή των 340.000 ευρώ που (υποτίθεται ότι) συγκεντρώθηκαν, άγνωστο με ποια διαδικασία και κάτω από ποια εχέγγυα. Το μέγα ερώτημα όμως είναι για ποιον λόγο αυτή η επιταγή δόθηκε στον τούρκο διπλωμάτη. Επισήμως δηλώνεται ότι μέσω της Τουρκίας θα δοθεί στο Πακιστάν μαζί με ποσά που έχουν μαζευτεί από άλλους εράνους. Γιατί όμως; Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο διοργανώθηκε και στην Ελλάδα, γιατί πχ το ποσό δεν δόθηκε στην ΕΡΤ; Κυρίως, γιατί δεν δόθηκε στην πρεσβεία που διατηρεί το Πακιστάν; Και πως είναι δυνατόν ένας ξένος διπλωμάτης να παραλαμβάνει χρήματα που μαζεύτηκαν από έρανο υπηκόων άλλης χώρας (της Ελλάδας) και προορίζονται για υπηκόους άλλης χώρας (του Πακιστάν), χωρίς να έχει την παραμικρή σχετική εξουσιοδότηση;

Read more...

Ο Χριστόφιας ζητά τη Μόρφου και ο Μπούζεκ ενίσχυση Τ/Κ


Χωρίς την επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, προειδοποίησε ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας. Ο Κύπριος πρόεδρος , ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση του κατεχόμενου Δήμου Μόρφου, εξήγησε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει διεύρυνση των εδαφών που θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση πέραν από τις πρόνοιες του χάρτη του Σχεδίου Ανάν, καθώς η επιστροφή της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση θα κάνει λιγότερο σύνθετο το κεφάλαιο του περιουσιακού.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην πρότασή του για διασύνδεση της συζήτησης του περιουσιακού με το κεφάλαιο του εδαφικού και των εποίκων, ο πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως ”η πρόταση αυτή σχετίζεται άμεσα με τη Μόρφου και την ανάγκη να επιστραφεί υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση”. Ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε για μια ακόμη φορά πως, ”παρά τα προβλήματα που
αντιμετωπίζουμε στις διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να πιστεύουμε και να αγωνιζόμαστε αταλάντευτα για το όραμα τηςλύσης”.

Συνέντευξη προέδρου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Λύση του κυπριακού στη βάση “διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα που περιλαμβάνει μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση με μια διεθνή προσωπικότητα μαζί με ένα τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και ένα ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο”, υποστηρίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζέρσι Μπούζεκ, ο οποίος έφτασε χθες στην Κύπρο.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, ο κ. Μπόυζεκ τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ των εμπλεκομένων στο κυπριακό, χωρίς να διστάζει ωστόσο να τοποθετηθεί σε δύο μείζονα ζητήματα που αφορούν στην απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και στη νομιμοποίηση του εμπορίου από τα κατεχόμενα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επί του πρώτου ζητήματος υπογραμμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένει από την Τουρκία την “έναρξη της άμεσης απόσυρσης των δυνάμεών της από το βόρειο τμήμα της νήσου” καθώς και να αντιμετωπίσει το ζήτημα του “εποικισμού” της Κύπρου από Τούρκους πολίτες, αναγνωρίζοντας ωστόσο και τις ανησυχίες της τ/κ πλευράς. Σημειώνει με έμφαση ότι όλα αυτά εξαρτώνται και από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.
Στο δεύτερο θέμα, και επί της πρότασης Κανονισμού της Κομισιόν για απευθείας εμπόριο, αναφέρει ότι “πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να νομιμοποιήσουμε μια κατάσταση που υφίσταται ντε φάκτο“, εννοώντας εμφανώς τις εμπορικές συναλλαγές οι οποίες διεξάγονται εδώ και χρόνια παρανόμως από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Διευκρινίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν επιθυμεί μονιμοποίηση της διχοτόμησης.
Σε ερώτηση για την πρόταση Χριστόφια για εμπόριο από το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ με αντάλλαγμα την επιστροφή της “πόλης-φάντασμα” των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Μπούζεκ απάντησε ότι “μικρά βήματα απαιτούνται να γίνουν και από τις δύο πλευρές. Αυτό θα μπορούσε να ήταν μια πολύ συμβολική χειρονομία“.
Ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής θα συναντήθηκε χθες με την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Λίζα Μπάτενχαϊμ, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστόφια και συναντηθήθηκε στα κατεχόμενα με τον Ντερβίς Έρογλου.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP