Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ο Χριστόφιας ζητά τη Μόρφου και ο Μπούζεκ ενίσχυση Τ/Κ


Χωρίς την επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, προειδοποίησε ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας. Ο Κύπριος πρόεδρος , ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση του κατεχόμενου Δήμου Μόρφου, εξήγησε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει διεύρυνση των εδαφών που θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση πέραν από τις πρόνοιες του χάρτη του Σχεδίου Ανάν, καθώς η επιστροφή της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση θα κάνει λιγότερο σύνθετο το κεφάλαιο του περιουσιακού.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην πρότασή του για διασύνδεση της συζήτησης του περιουσιακού με το κεφάλαιο του εδαφικού και των εποίκων, ο πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως ”η πρόταση αυτή σχετίζεται άμεσα με τη Μόρφου και την ανάγκη να επιστραφεί υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση”. Ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε για μια ακόμη φορά πως, ”παρά τα προβλήματα που
αντιμετωπίζουμε στις διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να πιστεύουμε και να αγωνιζόμαστε αταλάντευτα για το όραμα τηςλύσης”.

Συνέντευξη προέδρου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Λύση του κυπριακού στη βάση “διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα που περιλαμβάνει μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση με μια διεθνή προσωπικότητα μαζί με ένα τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και ένα ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο”, υποστηρίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζέρσι Μπούζεκ, ο οποίος έφτασε χθες στην Κύπρο.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, ο κ. Μπόυζεκ τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ των εμπλεκομένων στο κυπριακό, χωρίς να διστάζει ωστόσο να τοποθετηθεί σε δύο μείζονα ζητήματα που αφορούν στην απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και στη νομιμοποίηση του εμπορίου από τα κατεχόμενα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επί του πρώτου ζητήματος υπογραμμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένει από την Τουρκία την “έναρξη της άμεσης απόσυρσης των δυνάμεών της από το βόρειο τμήμα της νήσου” καθώς και να αντιμετωπίσει το ζήτημα του “εποικισμού” της Κύπρου από Τούρκους πολίτες, αναγνωρίζοντας ωστόσο και τις ανησυχίες της τ/κ πλευράς. Σημειώνει με έμφαση ότι όλα αυτά εξαρτώνται και από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.
Στο δεύτερο θέμα, και επί της πρότασης Κανονισμού της Κομισιόν για απευθείας εμπόριο, αναφέρει ότι “πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να νομιμοποιήσουμε μια κατάσταση που υφίσταται ντε φάκτο“, εννοώντας εμφανώς τις εμπορικές συναλλαγές οι οποίες διεξάγονται εδώ και χρόνια παρανόμως από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Διευκρινίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν επιθυμεί μονιμοποίηση της διχοτόμησης.
Σε ερώτηση για την πρόταση Χριστόφια για εμπόριο από το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ με αντάλλαγμα την επιστροφή της “πόλης-φάντασμα” των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Μπούζεκ απάντησε ότι “μικρά βήματα απαιτούνται να γίνουν και από τις δύο πλευρές. Αυτό θα μπορούσε να ήταν μια πολύ συμβολική χειρονομία“.
Ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής θα συναντήθηκε χθες με την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Λίζα Μπάτενχαϊμ, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστόφια και συναντηθήθηκε στα κατεχόμενα με τον Ντερβίς Έρογλου.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP