Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Η νέα επίσκεψη Ερντογάν και οι παρσκηνιακές διεργασίες


ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ προλάβει να περάσουν καν πέντε μήνες από την τελευταία επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κουστωδίας υπουργών και επιχειρηματιών που τον ακολούθησε στις 14 Μαΐου στην Αθήνα και ο «κουμπάρος» μας... ξανάρχεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τούρκος πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου, καθώς προτίθεται να συμμετάσχει ο ίδιος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή της Μεσογείου. Και με την ευκαιρία, φυσικά, θα φέρει μαζί και μερικούς υπουργούς του για να συζητηθούν τα διάφορα διμερή ζητήματα, στο πλαίσιο αυτού του περίφημου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που συγκροτήθηκε, με την τουρκική πλευρά παραδοσιακά να προσπαθεί να βάλει στην ατζέντα και αυτό της μειονότητας της Θράκης.

ΧΘΕΣ ΕΚΑΝΕ την καθιερωμένη ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ο οποίος επιβεβαίωσε τον ερχομό του Ερντογάν, χωρίς να πει όμως ημερομηνία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει και αν ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου θα επισκεφθεί νωρίτερα ή αργότερα την Αθήνα, ωστόσο πρόσθεσε ότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη υπήρξε συμφωνία για την πραγματοποίηση της επίσκεψης εντός του Οκτωβρίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ακόμα χθες από τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπεξ ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί στην Αλικαρνασσό ο 47ος γύρος των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών, οι οποίες τραβάνε εδώ και... χρόνια, ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας υπογράμμισε τον χαρακτήρα της "εμπιστευτικότητας" της διαδικασίας, υπενθύμισε ωστόσο ότι αντικείμενο των επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Έτσι διέψευσε εμμέσως ότι έχουν συζητηθεί και θέματα μειονότητας, αν και κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει ότι συχνά – πυκνά το ζήτημά της τίθεται από τουρκικής πλευράς.

ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ πάντως ότι έχουμε μπει σε μια νέα εποχή στα ελληνοτουρκικά, όπου οι δύο κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει κάποιες συζητήσεις και ίσως θα πρέπει να αναμένονται σύντομα συμφωνίες. Άλλωστε, ο Ερντογάν λέει ότι είμαστε φίλοι και μας κατηγορεί ότι μπατιρίσαμε επειδή αγοράζαμε όπλα ανακαλύπτοντας ως «φανταστικό» εχθρό τη χώρα του, λες και δεν είχαμε κανένα άλλο βίτσιο να κάνουμε και μας αρέσει να ξοδευόμαστε σε μαχητικά, λέοπαρντ και φρεγάτες. Ας μην ξεχνά πάντως ότι η χώρα του είναι εκείνη που απειλεί με casus belli. Για αυτό, ο εκπρόσωπος του υπεξ επανέλαβε χθες τη διακηρυγμένη θέση της Αθήνας υπέρ της ενίσχυσης κι εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων. Πρόσθεσε όμως ότι αυτές «πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις» και ότι «ως τώρα ορισμένες πράξεις της Τουρκίας βρίσκονται σε αντίθεση με τις πρακτικές που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και τον κώδικα καλής γειτονίας»...

Εφ. Παρατηρητής της Θράκης

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP