Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

«Αντίποινα Heron από το Ισραήλ στην Τουρκία»


Η τουρκική εφημερίδα ''Βατάν'' με τον τίτλο «αντίποινα Heron από το Ισραήλ στην Τουρκία» γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα, ότι οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, οι οποίες δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα τους τελευταίους μήνες λόγω των επιθέσεων στη Γάζα και της έντονης συζήτησης στο Νταβός μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ισραηλινού Προέδρου Πέρες, οδηγήθηκαν και πάλι σε κρίση.

Η κοινή χερσαία άσκηση της Τουρκίας με τη Συρία, με την οποία το Ισραήλ στα χαρτιά βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1967, προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στο Τελ Αβίβ, γράφει η ''Βατάν''.

Η υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής σημασίας προχθές από τον Τούρκο Υπουργό Αμυνας Γκιονούλ και τον Υπουργό Αμυνας της Συρίας (στο περιθώριο της έκθεσης IDEF ’09) οδήγησε σε νέα ένταση.

Μετά από τη συμφωνία αυτή, η οποία προβλέπει ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών μεταξύ Συρίας και Τουρκίας στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας, το Ισραήλ, με την αιτιολογία ότι «εχθρικά κράτη μπορεί να μάθουν τα στρατιωτικά μας μυστικά», αποφάσισε να επανεξετάσει την πώληση στην Τουρκία ευαίσθητων όπλων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Τελ Αβίβ θα σταματήσει την πώληση στην Τουρκία των κατασκοπευτικών αεροσκαφών Heron, που έχουν μεγάλη σημασία για τον αγώνα εναντίον του ΡΚΚ.Η Τουρκία έχει παραλάβει από το Ισραήλ μέχρι τώρα τα δύο από τα δέκα Heron, που είχε αρχικά παραγγείλει. Τα υπόλοιπα αναμενόταν να παραδοθούν στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου.

Read more...

Επιτελείο των Ανταρτών: Το επεισόδιο στο Λίτζε είναι πράξη άμυνας και αντεκδίκησης


Το Kεντρικό Επιτελείο των Δυνάμεων των Κούρδων Ανταρτών (HPG Anakarargah Komutanlığı) σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η επίθεση σε τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, στο Λίτζε του Ντιγιαρμπακίρ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εννιά Τούρκοι στρατιώτες, είναι επιχείρηση αντεκδίκησης.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

"Η επιχείρηση που έλαβε χώρα στην ύπαιθρο της Λίτζε, είναι πράξη αντεκδίκησης αμυντικού χαρακτήρα που που έγινε μετά από πρωτοβουλία των τοπικών δυνάμεών μας εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκικής Δημοκρατίας που προετοιμάζονταν για επιχείρηση εναντίον μας. Η επίθεση αυτή έλαβε χώρα σε μια περίοδο που ο τουρκικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον μας, οι αρχές συλλαμβάνουν Κούρδους πολιτικούς, στο Χαλφέτι και το Χακιάρι σκοτώνονται Κούρδοι νεολαίοι. Παρ' όλα αυτά εμείς, ως Δοιίκηση των Δυνάμεων των Ανταρτών, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παραμένουμε πιστοί μέχρι την 1η Ιουνίου στη μονομερή εκεχειρία που κήρυξε το Κόμμα μας (KCK)".
Πηγή: ANF NEWS AGENCY

Read more...

Άλλος ένας νεκρός Τούρκος στρατιώτης στο Σεμντίνλι


Μετά το θάνατο εννέα Τούρκων στρατιωτών, σήμερα το πρωί, στην κωμόπολη Λίτζε, του Ντιγιαρμπακίρ, άλλος ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του, σήμερα, τις μεταμεσημβρινές ώρες (13:00), από πυρά που άνοιξαν ένοπλοι αντάρτες εναντίον της μονάδας του, που επιχειρούσε στη διάβαση Bilimi, που βρίσκεται κοντά στην κωμόπολη Derecik, της επαρχίας Σεμντίνλι, του νομού Χακιάρι.
Η μονάδα που δέχτηκε τα πυρά κάλεσε ενισχύσεις. Οι επιχειρήσεις στην περιοχή συνεχίζονται.
Να σημειωθεί ότι στις πρόσφατες εκλογές το κουρδικό κόμμα DTP έλαβε στο νομό αυτό ποσοστό πάνω από 80%.
Πηγή: Χουριέτ



Read more...

Βομβιστική επίθεση εναντίον τέως υπουργού στην Τουρκία


Εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε σήμερα έξω από το πανεπιστήμιο Μπιλκέντ της Άγκυρας, με στόχο τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Χικμέτ Σάμι Τουρκ. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, μια γυναίκα που παρίστανε τη φοιτήτρια, πλησίασε τον Χικμέτ Σάμι Τουρκ και πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος εξερράγη σε απόσταση ενός μέτρου μακριά από τον υπουργό, χωρίς ωστόσο να τραυματισθεί κανείς.

Η γυναίκα συνελήφθη και κρατείται, ενώ κατά την έρευνα βρέθηκαν επάνω της άλλοι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί.
Ο Χικμέτ Σάμι Τουρκ είχε προκαλέσει την οργή, πολλών αριστερών οργανώσεων για την πολιτική που ακολούθησε ως υπουργός Δικαιοσύνης. Επίσης Σάμι Τουρκ έχει δεχθεί αρκετές φορές απειλές κατά της ζωής του.
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες η τουρκική αστυνομία κρατεί και δεύτερο ύποπτο ως συνεργό στη βομβιστική επίθεση.
Ελευθεροτυπία,ΣΚΑΙ


Read more...

Τουρκικό «εναέριο όχι» στο Ισραήλ προβλέπει ειδικός


Τη βεβαιότητά του πως η Τουρκία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανοίξει τον εναέριο χώρο της στο Ισραήλ για χτύπημα εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν εξέφρασε ειδικός αναλυτής που μίλησε στην Today's Zaman υπό όρο ανωνυμίας, λόγω της ευαισθησίας του θέματος για την τουρκική εξωτερική πολιτική.
Ο λόγος, όπως ανέφερε, είναι πως μια τέτοια κίνηση θα έφερνε δύο μουσουλμανικές χώρες αντιμέτωπες- ένα ενδεχόμενο που η Τουρκία θέλει να αποφύγει πάση θυσία.

Αν και το ενδεχόμενο τέτοιας επίθεσης φαντάζει αυτή τη στιγμή μακρινό, δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκλειστεί, καθώς η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έχει ήδη στο ιστορικό της μια επιχείρηση τέτοιου είδους (επιχείρηση «Όπερα», 1981, όταν ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν τον ιρακινό αντιδραστήρα Οσιράκ).

Οι σχέσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ σε τέτοια θέματα έχουν ήδη δοκιμαστεί μία φορά λόγω περιστατικού που έλαβε χώρα το 2007, όταν ισραηλινά αεροσκάφη που είχαν χτυπήσει στόχους στη βορειοδυτική Συρία παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο και έριξαν δεξαμενές καυσίμων σε τουρκικό έδαφος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Today's Zaman

Read more...

Νέα πρόκληση στο Φαρμακονήσι


Την αυξανόμενη προκλητικότητα στο Αιγαίο, για την οποία, μόλις προχθές, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρόμπερτ Γκέιτς, ήρθε χθες να επιβεβαιώσει μία ακόμη υπέρπτηση τουρκικών αεροσκαφών.
Αυτή τη φορά οι Τούρκοι πιλότοι επέλεξαν το Φαρμακονήσι, πάνω από το οποίο πέταξαν 4 F-16, σε ύψος 1.500 ποδών, στις 11.17 π.μ. Τα τέσσερα αεροσκάφη συμμετείχαν σε σχηματισμό τον οποίο συμπλήρωναν άλλα 4 F-16. Η χθεσινή υπέρπτηση είχε μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων μηνών, που κάνει τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων να μιλούν για ένα ακόμη χαρακτηριστικό ποιοτικής αναβάθμισης των προκλήσεων.
Συγκεκριμένα, τα τέσσερα τουρκικά μαχητικά που πραγματοποίησαν την υπέρπτηση, το έπραξαν αμέσως μετά την είσοδό τους στο FIR Aθηνών. Είχε περάσει μόλις ένα λεπτό από την είσοδό τους, όταν αποσπάστηκαν από το σχηματισμό και κινήθηκαν πάνω από το Φαρμακονήσι.

Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι με την επιλογή της αυτή, η τουρκική πλευρά δεν θέλησε να αφήσει καμιά αμφιβολία ότι η υπέρπτηση έγινε επίτηδες. Κατά κανόνα, οι υπερπτήσεις των τελευταίων μηνών σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι γίνονταν αρκετά λεπτά μετά την είσοδο των τουρκικών μαχητικών FIR και ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία αναχαίτισής τους από τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ετσι, η τουρκική πλευρά μπορούσε να ισχυρισθεί -και σε ορισμένες περιπτώσεις το είχε κάνει- ότι οι υπερπτήσεις είχαν γίνει πάνω στη διαδικασία ελιγμών, στη διάρκεια της αναχαίτισης. Η χθεσινή υπέρπτηση, λοιπόν, είχε ένα επιπλέον στοιχείο αναβάθμισης της προκλητικότητας.

Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι το χθεσινό περιστατικό συνδέεται άμεσα με την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας στις ΗΠΑ και τις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Γκέιτς στο Πεντάγωνο. Ο κ. Μεϊμαράκης ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για την αυξημένη τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι ελληνικές θέσεις έγιναν κατανοητές.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Εννέα Τούρκοι στρατιώτες νεκροί στο Ντιγιαρμπακίρ


Εννέα Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, όταν το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού στο οποίο επέβαιναν πέρασε από βόμβα 100 κιλών που ήταν συνδεδεμένη με νάρκη που ήταν στρωμένη στο δρόμο και εξεράγη, κοντά στο χωριό Abalı, που βρίσκεται σε αποόσταση 10 χλμ από την κωμόπολη Λίτζε, του Ντιγιαρμπακίρ.
Το επεισόδιο έλαβε χώρα τις πρωινές ώρες της σήμερον και στέλνονται στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή για να ελέγξουν την κατάσταση.
Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, αγνοώντας τη μονομερή εκεχειρία που κήρυξε το ΡΚΚ, διεξάγει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ενόπλων ανταρτών, αλλά και εναντίον του κουρδικού κόμματος DTP, που εκπροσωπείται στο τουκρικό κοινοβούλιο.
Πηγή: Μιλλιέτ


Read more...

Βολιδοσκοπεί η Τουρκία για S-400


"Η Τουρκία έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την αγορά συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία", είπε ο Anatoly Aksenov, ανώτερος σύμβουλος , της διοίκησης της ρωσικής επιχείρησης εξαγωγών όπλων Rosoboronexport.

ΠΗΓΗ http://www.globalsecuritynewswire.org/gsn/nw_20090428_7282.php

"Εξηγήσαμε στους Τούρκους αξιωματούχους ότι το S-400 δεν είναι μόνο ένα απλό σύστημα αεράμυνας, αλλά ένα στοιχείο της στρατηγικής πυραυλικής άμυνας, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε μια χώρα, αλλά να προστατεύουν και μια σειρά από γειτονικές χώρες", δήλωσε πηγή που συνοδεύει τον Aksenov, ως μέρος της ρωσικής αντιπροσωπείας στη φετινή Διεθνή Εκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας στην Κωνσταντινούπολη.



Read more...

B. Ιράκ: Τουρκικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν θέσεις του ΡΚΚ


Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το θέσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ χθες το βράδυ και σήμερα.
Η επιχείρησε ακολούθησε το θάνατο, χθες, εννέα Τούρκων στρατιωτών σε έκρηξη βόμβας στη νοτιοανατολική Τουρκία, στην πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας εδώ και μήνες. Σε άλλη επίθεση την Τετάρτη, μία... γυναίκα προσποιούμενη φοιτήτρια ανατίναξε βόμβα σε πανεπιστήμιο στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, χωρίς να τραυματιστεί κανένας, ενώ, σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, συνελήφθη ακόμα ένας φερόμενος ως βομβιστής αυτοκτονίας.

Επιθέσεις στην Τουρκία: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις;

Το αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) πιστεύεται ότι πραγματοποίησε την επίθεση στη νοτιοανατολική Τουρκία. Έχει κάνει παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας.
Η ταυτότητα των δραστών στην Άγκυρα δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης που αποτέλεσε το στόχο, ο Χικμέτ Σαμί Τουρκ, είναι μισητός από τις αριστερές οραγνώσεις λόγω της πολιτικής του όσο ήταν υπουργός και είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του. Ένας από τους δράστες φέρεται να είχε φυλακιστεί στο παρελθόν ως μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος/Μετώπου (DHKP/C), το μεγαλύτερο από τα πολλά ακροαριστερά κόμματα της Τουρκίας.

Είναι σημαντική η χρονική στιγμή;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επιθέσεις συνδέονται και είναι ασαφές γιατί συνέβησαν την Τετάρτη, δύο ημέρες πριν την Πρωτομαγιά, όταν διαδηλώνουν οι αριστερές ομάδες. Ωστόσο, συνέπεσαν με μία σπάνια συνέντευξη τύπου του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, στην Άγκυρα. Οι επιθέσεις ακολουθούν αστυνομική επιχείρηση πριν από δύο εβδομάδες, όταν 60 άτομα συνελήφθησαν για εμπλοκή με το ΡΚΚ. Οι επιχειρήσεις αναζωπύρωσαν τις εντάσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου έλαβαν χώρα μεγάλες διαδηλώσεις.

Σηματοδοτούν κλιμάκωση των συγκρούσεων;

Οι βομβιστικές επιθέσεις, που κυρίως συνδέονται με Κούρδους και αριστερούς μαχητές, είναι συχνές στην Τουρκία και συνήθως έρχονται σε κύματα. Η διοίκηση της αστυνομίας έχει στείλει μήνυμα στις υπηρεσίες της σε όλη τη χώρα για ενδεχόμενες επιθέσεις αυτοκτονίας, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα. Η αστυνομία ανακοίνωσε ακόμα τον εντοπισμό εκρηκτικών στη νότια Τουρκία αυτή την εβδομάδα. Οι επιθέσεις του ΡΚΚ έχουν υπάρξει σπανιότερες φέτος, κάτι ίσως οφείλεται σε αποδυνάμωσή του από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στις βάσεις του στο βόρειο Ιράκ πέρυσι.

Οι επιθέσεις έχουν σημασία για τις αγορές;

Οι τουρκικές αγορές συχνά δεν αντιδρούν στις ειδήσεις για επιθέσεις, καθώς είναι συνηθισμένες, λόγω της 25χρονης σύγκρουσης με το ΡΚΚ που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους. Ωστόσο, περαιτέρω επιθέσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Πηγή: Reuters-naftemporiki

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP