Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Στη Ρωσία αύριο ο Γκιούλ


Αναχωρεί αύριο για τη Μόσχα ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ ως επίσημος προσκεκλημένος του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεβ.
Σημειώνεται ότι τον πρόεδρο Γκιούλ συνοδεύουν ο υπουργός εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν και επιχειρηματίες, στις συνομιλίες που θα γίνουν στα πλαίσια των συναντήσεων, θα συζητηθούν τα θέματα όπως, η ανάπτυξη καλύτερων συνεργασιών, τα περιφερειακά και διεθνή θέματα που ενδιαφέρουν και τις δύο χώρες.

Διατυπώθηκε ότι ο πρόεδρος Γκιούλ και Μεντβέντεβ θα υπογράψουν "κοινό πρωτόκολλο" που θα δώσει ώθηση στις δύο χώρες να συνεργαστούν σε μια πιο πολύπλευρη και διευρυμένη συνεργασία.
Στην Zaman διαβάζουμε ότι στα πλαίσια της επίσκεψης του πρόεδρου της Τουρκίας Αμπντούλαχ Γκιούλ στη Ρωσία που θα αρχίσει αύριο και μέχρι της 15 του τρέχοντος μηνός, περά από την Μόσχα θα έχει επαφές και στην Αυτόνομη Δημοκρατία του Ταταρστάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, τον οποίο θα συνοδεύουν ο υπουργός εξωτερικών Αλί Μπαματζάν και πολυμελής αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και οι δύο ηγέτες αργότερα θα ανακοινώσουν πολιτικό μνημόνιο όπου θα τονίζεται το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στην είδηση ακόμα διαβάζουμε πως ο Γκιούλ μετά από πρόσκληση του πρόεδρου του Ταταρστάν Σιαϊμίεφ θα επισκεφτεί το Καζάν.

Read more...

Yψηλόβαθμη συνάντηση μεταξύ Τουρκίας και της νέας Αμερικανικής διοίκησης πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο.


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν που είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν , ο οποίος δήλωσε,"Η Αμερικανική διοίκηση είναι πρόθυμη να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία".
Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας στα πλαίσια της 45ης Διεθνής Διάσκεψης Ασφαλείας είχε διμερείς συναντήσεις με διάφορους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Στο Μόναχο πέρα από τον Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Τζιμ Τζόουνς σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ομπάμα, με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν και με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ.
Ο Μπαμπατζάν τόνισε τη σημασία ανταλλαγής απόψεων και στενής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε τα παρακάτω: "Η στάση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, εμείς ως φίλoı και στρατηγικός σύμμαχος με τις ΗΠΑ θέλουμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας σε κάθε τομέα. Διαπίστωσα την ίδια θέληση και στην Αμερικανική διοίκηση".
Σε αντίθεση με την Ελληνίδα ομόλογό του, η οποία αν και φέρει τον βαρύτιμο τίτλο της Προεδρίας του ΟΑΣΕ και είχε υποτονικές συναντήσεις, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, επέδειξε άριστες ικανότητες στις δημόσιες διεθνείς σχέσεις για την χώρα του.

Read more...

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Σαμπάχ : H γενική συνέλευση της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε το πρωθυπουργικό ένταλμα διάρκειας ενός έτους για αποστολή πλοίων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού να υπηρετήσουν στο Κόλπο του Αντέν, στα χωρικά ύδατα και στα ανοικτά της Σομαλίας, στην Αραβική Θάλασσα και στην γύρω περιοχή.
Οι ναυτικές δυνάμεις δεν θα συμμετέχουν σε πιθανές χερσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή, οι αρμοδιότητες τους συμπεριλαμβάνουν έλεγχο ύποπτων πλοίων που μπορεί να συμμετέχουν σε πειρατεία και ένοπλη ληστεία, συνοδεία και προστασία εμπορικών πλοίων, βοήθεια εμπορικών πλοίων που έχουν δεχτεί επίθεση πειρατών και ένοπλων ληστών και η σύλληψη των δραστών.

Star: Sτα πλαίσια ανάκρισης που διενεργεί το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας της Τουρκίας προσήχθησαν 7 άτομα εκ των οποίων οι 5 αξιωματικοί. Μεταξύ των προσαχθέντων από άντρες της αντιτρομοκρατικής μονάδας Άνκαρα είναι και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Μεχμέτ Μπεντρί Γκιουλτεκίν, ο οποίος μετά από εντολή του στρατιωτικού εισαγγελέα οδηγήθηκε στην διοίκηση στρατοχωροφυλακής Άγκυρας. Η είδηση αφορά την Ergenegon.
Yenişafak : Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 24 Απριλίου ο υπουργός εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν προειδοποίησε την Αμερικανική διοίκηση σχετικά με τα γεγονότα του 1915.
Ο Μπαμπατζάν ο οποίος είχε συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της Αμερικής και υψηλόβαθμους αρμόδιους εξέφρασε την άποψη «Συνεχίζονται οι συνομιλίες μας με την Αρμενία σχετικά με τα γεγονότα του 1915. Δεν θα είναι εποικοδομητική η παρέμβαση τρίτων χωρών».
Hürriyet: Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν ο οποίος αναφερόμενος στην περσινή επίσκεψη του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αρμενία δήλωσε ότι είχε μεγάλη σημασία για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και τόνισε ότι στο εγγύς μέλλον οι σχέσεις με την Τουρκία θα αναπτυχθούν περαιτέρω.
Ο Σαρκισιάν στις δηλώσεις του από το Μόναχο της Γερμανίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Ορεινού Καραμπάγ λέγοντας ότι δεν θέλουν πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν αλλά δεν το φοβούνται.
Akşam: Eνημερώνει σχετικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι οι καταγραφές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δεν αρκούν ως τεκμήριο.

Read more...

Ο "ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ" ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΟΜΑΝΤΟΣ...


Χθες το βράδυ είδαμε σε επανάληψη στην τηλεοπτική εκπομπή του φίλου μας δημοσιογράφου κ. Κ. Χαρδαβέλα, τις σχετικές αναφορές μας για τον θάνατο των Τούρκων κομάντος της «Ομάδας Καρντάκ».
Καταληκτικά αναφέρθηκε ως συμπέρασμα της εκπομπής, πως τελικά οι Τούρκοι κομάντος έχασαν την ζωή τους, γιατί δεν τήρησαν τις διαταγές των ανωτέρων τους και μίλησαν στα τηλεοπτικά μέσα της Τουρκίας, μετά το εγχείρημα της αποβίβασής τους στα ΄Ιμια…

Κύριο κριτήριο για την εξαγωγή του συμπεράσματος αυτού, ήταν το δημοσίευμα της εφημερίδας « Ο Κόσμος του Επενδυτή» του προηγούμενου τεύχους της, όπου έγινε λόγος για τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Χόλμπουργκ και Σημίτη. Το θέμα του δημοσιεύματος αυτού ήδη έχει εξαντληθεί. Η ανώνυμη αναφορά της εφημερίδος, για δήθεν καταστροφή του Στόλου μας σε 3 λεπτά από την Τουρκική Αεροπορία,εξετάστηκε διεξοδικά από πολλούς αναλυτές και έχει καταρριφθεί πλήρως η άποψη αυτή και δεν χρειάζεται να επανέλθουμε στο θέμα.

Για το θέμα, μίλησαν ο γνωστός εν Αθήναις δημοσιογράφος Μπερμπεράκης…και ένας «στρατιωτικός συντάκτης» της Τουρκικής εφημερίδας Radikal. Ο Μπερμπεράκης μας είπε πως το θέμα δεν έλαβε δημοσιότητα στην Τουρκία, ενώ ο άλλος, πως δεν «βρήκε απολύτως τίποτε στην έρευνά του για το θέμα»…Μόνο η εφημερίδα Radikal έχει κάνει πάνω 7-8 δημοσιεύματα για το θέμα και εύκολα μπορεί κάποιος να τα βρει στην ηλεκτρονική της σελίδα…

Επίσης, στο διαδύκτιο στα ΜΜΕ της Τουρκίας, ο καθείς μπορεί να βρει πάνω από 200 σελίδες με σχετικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις που κάνουν αναφορές στο θέμα…

Η εκπομπή συμπερασματικά ανέφερε πως το θέμα καλύπτεται από μυστικότητα καθώς οι Τούρκοι κομάντος γνώριζαν όλα τα σχετικά με την συνομιλία Χόλμποργκ-Σημίτη-Τσιλέρ, και άρχισαν να μιλάνε και έτσι «κάποιοι» τους εξαφάνισαν…

Το επιχείρημα σχετικά με την συνομιλία Χόλμπουργκ-Σημίτη δεν υφίσταται…

Το επιχείρημα πως τους «εξαφάνισαν κάποιοι» γιατί γνώριζαν τις σχετικές συνομιλίες, είναι εντελώς ατυχές…Είναι δυνατόν ένας Υπολοχαγός (Ζεκί Σέν) 2 Υπαξιωματικοί και 9 Καταδρομείς να γνώριζαν τις σχετικές συνομιλίες? Είναι εντελώς εκτός πραγματικότητος το όλο επιχείρημα…΄Οπως και όλες οι σχετικές αναφορές για την «περίεργη σιωπή» των Τουρκικών ΜΜΕ…

Για ενημέρωση των φίλων αναγνωστών μας, καθώς και πάλι λάβαμε πλήθος ηλεκτρονικά μηνύματα για το θέμα, επιπρόσθετα αναφέρω τα εξής, τα οποία ελπίζω να συμπεριλάβει σε επόμενη εκπομπή του για το θέμα, ο συμπαθέστατος κ. Κ. Χαραδαβέλας, τον οποίο εκτιμούμε βαθύτατα.

Ο 33χρονος Τούρκος Λοχαγός, Ζεκί Σαν, γιόρταζε τα γενέθλιά του με την σύντροφό του, μια Ρωσίδα δημοσιογράφο την οποία είχε γνωρίσει στην Τιφλίδα της Γεωργίας, όπου είχε υπηρετήσει ως αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εκ μέρους της Τουρκίας. Η δράση του πολυτάλαντου Λοχαγού, δεν περιορίστηκε στα διεθνή του καθήκοντα…Επεκτάθηκε σε συχνές επισκέψεις στην κοιλάδα του Πανκίσι, όπου έβρισκαν καταφύγιο οι Τσετσένοι τρομοκράτες. Μεταξύ αυτών και πλήθος Τούρκοι εθελοντές που είχαν ιδρύσει και δικό τους Λόχο με την επωνυμία «Λευκοί Λύκοι» προφανώς προερχόμενοι από τους γνωστούς Γκρίζους Λύκους…Ο δραστήριος Τούρκος Υπολοχαγός τότε, διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκικού και Γεωργιάνικου Στρατού. Παράλληλα με τα καθήκοντά του διετέλεσε και εκπαιδευτής σε πολλές περιπτώσεις των Γεωργιάνικων Δυνάμεων και έκανε σεμινάρια στην νεοϊδρυθείσα Ακαδημία Πολέμου, με εξολοκλήρου Τουρκικές δαπάνες και πολυπληθές προσωπικό.

Τον Αύγουστο του 2008, η Ακαδημία Πολέμου στην Τιφλίδα, κατεστράφηκε ολοσχερώς, από την Ρωσική Αεροπορία, και ήδη ανεγείρεται ξανά εκ θεμελίων, με νέες Τουρκικές δαπάνες.

Ο Ζεκί Σέν, υπήρξε λαμπρός μαθητής και τελείωσε το «Ναυτικό Σχολείο» της Κων/πόλης με άριστα.

Εισήλθε στην Στρατιωτική Ναυτική Ακαδημία, και τελείωσε πρώτος στην τάξη του. Παράλληλα ήταν πρωταθλητής Τουρκίας στους εφήβους στην κωπηλασία.

Ο Ζεκί Σέν, έμαθε Αγγλικά που του επέτρεψαν να μεταβεί 3 φορές στις ΗΠΑ για να λάβει εκπαίδευση στους SEALS και άλλα επίλεκτα σώματα των Ειδικών Δυνάμεων της Αμερικής.

Κατόπιν έμαθε Ελληνικά, καθώς το απαιτούσε η μελλοντική του αποστολή και εξέλιξη. Συνέχισε με Ρωσικά των οποίων η χρησιμότητα φάνηκε κατά την θητεία του στην Γεωργία. Με αφορμή την ισχυρή του προσωπικότητα και το ανδροπρεπές παρουσιαστικό του, μιλώντας και άριστα την Ρωσική γλώσσα, συνδέθηκε με την Ρωσίδα δημοσιογράφο, παρά τις έντονες παραστάσεις των Γεωργιανών, πως επρόκειτο για Ρωσίδα κατάσκοπο η οποία είχε ως αποστολή, την αποκάλυψη του Τουρκικού δικτύου υποστήριξης προς τους Τσετσένους τρομοκράτες στο έδαφος της Γεωργίας.

Η φίλη του δημοσιογράφος παρευρέθηκε στην μεγαλειώδη κηδεία του Ζεκί Σεν, στο χωριό του Gure, στο CANAKKALE. Την σωρό του άτυχου Καταδρομέα, συνόδευσαν στο περιφανές Τζαμί Üsküdar Selimiye στην περιοχή Lapseki, ο πατέρας του Mehmet, η μητέρα του Zeynep, ο αδελφός του Αχμέτ και η αδερφή του Emine. Το φέρετρο του Τούρκου κομάντος έφεραν στους ώμους τους, μεταξύ άλλων, ο αντιναύαρχος Altaç Διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ο Διοικητής της Ναυτικής Σχολής Πολέμου Ozer Karabulut , με τον οποίο συνδέονταν προσωπικά. Της σωρού του Τούρκου Λοχαγού προηγούνταν η Τουρκική Σημαία, την οποία τιμητικά έφερε ο Συνταγματάρχης Halit Durmuş των Τούρκων Καταδρομών, ενώ τα παράσημά του, ο Λοχίας των Καταδρομών και στενός του φίλος Namık Ekin.

Οι συλληφθέντες, 16 ετών Emrah Eraydın Arben, Hakan Sezik'in 17 ετών, και Ilhan Ozcan 24 ετών, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα όπου και τους επεβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 7 μηνών λόγο αμφιβολιών για την δολοφονία…

Στις 30 Οκτωβρίου 2007 αποφυλακίσθηκαν με απαλλακτικό βούλευμα, μετά από παραστάσεις του δικηγόρου τους, Mehmet Nuri Gur. Είχαν συλληφθεί στο μπάρ Sezin πλησίον του σημείου όπου δολοφονήθηκε ο λαμπρός αυτός Τούρκος αξιωματικός.

Αυτά τα ολίγα για το θλιβερό τέλος της ιστορίας των Τούρκων κομάντος της «Ομάδος Καρντάκ», των οποίων την μυστηριώδη αυλαία, έκλεισε με μια μαχαιρία στην καρδιά ο Διοικητής τους Ζεκί Σέν…

΄Ομηρος Φωτιάδης

Read more...

Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΛΟΧΑΓΟΥ ΖΕΚΙ ΣΕΝ.-


Πλήθος κόσμου συνόδευσε τον ταλαντούχο Τούρκο Λοχαγό Ζεκί Σέν στην τελευταία του κατοικία, στο χωριό του, όπου ετάφη με τιμές ήρωα της Τουρκικής Δημοκρατίας. ΄Αγημα αποτελούμενο από έναν ολόκληρο Λόχο Τούρκων Καταδρομέων απέδωσε τις προβλεπόμενες τιμές, ενώ δεκάδες ήταν οι Τούρκοι Αξιωματικοί που παρευρέθησαν.
Απορίας άξιον είναι το γεγονός πως ουδείς από την Πολιτική και Πολιτειακή ηγεσία της Τουρκίας παρευρέθηκε στην κηδεία, ενός τόσο άξιου και ικανότατου στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.(Η φωτογραφία είναι αυθεντική από την κηδεία του 33χρονού Τούρκου Αξιωματικού).
΄Ομηρος Φωτιάδης


Read more...

Ο Ερντογάν ... ποιητής!


Περίπου ένα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και μετά τη διανομή ψυγείων στις πόλεις της Ανατολής από συνεργάτες του Τούρκου πρωθυπουργού, τώρα ο Ερντογάν θέλει να συγκεντρώσει ψήφους στην Κωνσταντινούπολη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων.

Έτσι πήγε σε ενα στούντιο και εκφώνησε ποιήματα πολλών Τούρκων ποιητών, τα οποία ηχογραφήθηκαν. Από σήμερα σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλονται βίντεο με την εικόνα της Πόλης και τη συνοδεία μελαγχολικής μουσικής, ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εκφωνεί ποιήματα.
Ήδη στην Τουρκία τα ποιήματα που διάβασε ο Ερντογάν, έχουν προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και θα κυκλοφορήσουν και σε CD. Συνεργάτες του, ευελπιστούν οτι με αυτή τη συναισθηματική για τους Τούρκους κίνησή του, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, θα κερδίσει πάρα πολλές ψήφους στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός γεννήθηκε στη λαική συνοικία Κασίμπασα της Κων/πολης και λέγεται οτι λατρεύει την Πόλη. Γι'αυτο και σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο, μαζί με την σύζυγό του Εμινέ, φεύγει απο την Άγκυρα για να μείνει στην πρωθυπουργική κατοικία στις όχθες του Βοσπόρου.
Απόσπασμα από το ποιήμα που εκφώνησε ο Ερντογάν:
"Τη ψυχή μου την έλιωσαν και την πάγωσαν και την έθαψαν στο χώμα ως Κωνσταντινούπολη. Μέσα μου είναι όλα αυτά, ο αέρας, το χρώμα, το κλίμα. Εκείνη είναι ο έρωτάς μου. Τα λουλούδια της είναι σαν χρυσά φύλλα. Το φεγγάρι και ο ήλιος πάντα ήταν δύο Κωνσταντινοπολίτες. Η θάλασσα και το χώμα μόνο εκεί ενώθηκαν. Η Κωνσταντινούπολη είναι η ζωή μου. Πατρίδα μου , πατρίδα μου Κωνσταντινούπολη."
http://www.iha.com.tr/haber/video/guncel/3508-V-O-11/Gazze-de-erdogan-a-sarkilar-yapiliyor

Read more...

«Αγοράζουμε τα υποβρύχια που πετάει η Ελλάδα», γράφει η Χουριέτ


Αναφορά στο πρόβλημα ισορροπίας που αντιμετωπίζει το υποβρύχιο τύπου U-214 του Πολεμικoύ Ναυτικού κάνει η εφημερίδα Χουριέτ.
Η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι η Ελλάδα ήδη προσπαθεί να ξεφορτωθεί τα υποβρύχια που έχει κάνει παραγγελία από τα γερμανικά ναυπηγεία και γράφει ότι υπάρχουν συνομιλίες για τη σχετική συμφωνία μεταπώλησης στην Πολωνία.

Η Χουριέτ αναφέρει ότι και η Τουρκία έχει αγοράσει τα ίδια υποβρύχια τύπου U-214 από τα γερμανικά ναυπηγεία. Το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας αγόρασε 6 υποβρύχια αξίας 2.5 δις ευρώ με οριστική παράδοση το 2015. Η Χουριέτ αναφερόμενη στο θέμα τονίζει ότι εντύπωση προκαλεί η αγορά κάποιων υποβρυχίων, τα οποία προσπαθούν να ξεφορτωθούν οι Έλληνες.
Ο συντάκτης της είδησης, Οζγκούρ Έκσι, γράφει ότι μίλησε με Γερμανούς αξιωματούχους που του ανέφεραν ότι τα υποβρύχια δεν έχουν πια κανένα πρόβλημα, απλά όλο αυτό δημιουργήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για να ακυρώσει την αγορά ή να μειώσει την τιμή των υποβρυχίων, λόγω των δυσκολιών στον προϋπολογισμό της Ελλάδας.

Read more...

Tα ενεργειακά ανοίγματα της Τουρκίας και η επιρροή της στην περιοχή.


του Egemen Özalp.-
Η Τουρκία τοποθετείται σε μια περιοχή που διαθέτει το 71,8% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου του κόσμου αλλά κυρίως της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας καθώς και το 72,7% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου. Βόρεια Αμερική, νοτιοανατολική Ασία και Τουρκία, μαζί και η Ευρώπη, καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια ανά τον κόσμο.
Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει αποκτήσει ζωτική σημασία η ασφάλεια στην ενέργεια και η διαφοροποίηση στην προσφορά. Η Τουρκία πρωτοστάτησε στην υλοποίηση του Διαδρόμου Ενεργείας Ανατολής-Δύσης που αναδείχτηκε ως ο Δρόμος του Μεταξιού στον 21ο αιώνα.

Ο σημαντικότερος συντελεστής του Διαδρόμου Ενεργείας Ανατολής-Δύσης είναι ο Αγωγός Πετρελαίου Μπακού-Τιφλίδα-Τζεϊχάν. Έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία, περνάει από την περιβαλλοντολογικά ευαισθητοποιημένη Μαύρη Θάλασσα και τα τουρκικά στενά και φτάνει στον σταθμό Τζεϊχάν στα μεσογειακά παράλια της Τουρκίας. Ο αγωγός με δυναμικότητα εξαγωγής ένα εκ βαρέλια ημερησίως, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε μήκος του κόσμου, 1774 χιλιόμετρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου στο 1.5% της προσφοράς πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα. Όταν άρχισε να λειτουργεί και ο σταθμός Ακτάου στο Καζακστάν η δυναμικότητα ανήλθε σε 700 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.
Ο δεύτερος συντελεστής είναι ο Αγωγός Φυσικού Αερίου Μπακού-Τιφλίδα-Ερζουρούμ. Το σχέδιο αυτό ενεργοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου του 2007. Προβλέπεται να μεταφερθεί στα σύνορα της Τουρκίας μέσω Γεωργίας το φυσικό αέριο που θα παραχθεί στο Σαχντενίζ στο αζέρικο κομμάτι της Κασπίας. Επιπλέον αναμένεται εξαγωγή 6,6 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου τον χρόνο.
Πέραν όλων αυτών προωθούνται και σχέδια όπως το έργο διασύνδεσης των δικτύων φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας. Η μεταφορά των πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κασπίας Θάλασσας, συνιστά καίριο παράγοντα της διαφοροποίησης στην προσφορά ενεργείας.
Ο Αγωγός Φυσικού Αερίου Τουρκίας-Ελλάδας άρχισε να λειτουργεί στις 18 Νοεμβρίου του 2007. Με τη διασύνδεση Ελλάδα-Ιταλία που αναμένεται να γίνει το 2012 το σχέδιο αυτό θα συμβάλει στην διαφοροποίηση ενεργειακών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κρίση με την ενέργεια που ξέσπασε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επίσπευσε τα έργα κατασκευής εναλλακτικών δρόμων. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ αύξησαν την υποστήριξη προς το σχέδιο Nabucco που προβλέπει την μεταφορά του φυσικού αερίου στην Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Αυστρία μέσω Τουρκίας.
Ο Αγωγός Φυσικού Αερίου Nabucco, είναι ένα σχέδιο αγωγού μήκους 3.000 χλμ. που αποσκοπά στην μεταφορά αερίου στην καρδιά της Ευρώπης από την Τουρκία. Αναμένεται να γίνει εναλλακτική οδός στην μεταφορά που κάνει η Ρωσία η οποία είναι η μεγαλύτερη προμηθεύτρια φυσικού αερίου της Ευρώπης. Το 2004 ιδρύθηκε στη Βιέννη μια εταιρεία με την ονομασία Διεθνής Αγωγός Φυσικού Αερίου Nabucco με στόχο την αποπεράτωση του σχεδίου. Μέτοχοι στο σχέδιο με %20 η καθεμία έγιναν πέντε εταιρείες, η τουρκική BOTAŞ, η βουλγάρικη Bulgargaz, η ρουμάνικη Transgaz, η ουγγρική MOL και η αυστραλιανή OMV μαζί με την γερμανική εταιρεία RWE, στις 5 Φεβρουαρίου του 2008. Το κόστος του σχεδίου αναμένεται να βρει τα 6 δις δολάρια.
Από την άλλη, ο Αραβικός Αγωγός Φυσικού Αερίου που θα φέρει το αιγυπτιακό φυσικό αέριο στην Τουρκία περνώντας από Ιορδανία και Συρία, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει μέσα στο 2009.
Η Τουρκία είναι εξαρτημένη από τις εισαγωγές κατά 64% στην αντιμετώπιση της ανάγκης για ενέργεια. Το ποσοστό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί με γοργούς ρυθμούς κατά τα επόμενα 20 χρόνια και να διαμορφωθεί ως 72% το 2010 και 76% το 2020.
Ζωτική σημασία έχει η εξισορρόπηση της εξάρτησης και η διαφοροποίηση των δρόμων προσφοράς σε μια περιεκτική στρατηγική για την ενέργεια. Συνεπώς απαιτείται η ενθάρρυνση εναλλακτικών και ανανεώσιμων πόρων, η στήριξη της ασφαλούς πυρηνικής ενέργειας, η αύξηση της εσωτερικής παραγωγής και η επένδυση στην τεχνολογία. Εξάλλου χρειάζεται η αύξηση της αποδοτικότητας στην κατανάλωση και ο εκσυγχρονισμός της ενεργειακής υποδομής προκειμένου να εμποδιστεί η σπατάλη και να μειωθεί ειδικότερα η απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας στις μεταφορές.
Οι χώρες, οι πολίτες και οι εταιρείες έχουν ανάγκη από ασφαλή και χαμηλού κόστους ενέργεια έτσι ώστε να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Τα κοινά μας συμφέροντα απαιτούν να κινούμαστε έχοντας συνειδητοποιήσει ότι είναι περιορισμένοι οι πόροι που εκμεταλλευόμαστε. Παράλληλα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και ειδικά οι επιπτώσεις που έχουν τα καύσιμα απολιθωμάτων πάνω στο περιβάλλον. Η Τουρκία κινούμενη με αφετηρία αυτούς τους βασικούς στόχους, έχει εστιαστεί στις αρχές της συνέχειας στην προσφορά ενεργείας, του ανταγωνισμού και της ασφάλειας στην προσφορά.

Read more...

Ευκαιρία για λύση στο Κυπριακό εκτιμά η βρετανική κυβέρνηση


Yπάρχει πραγματική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, εκτιμά η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Κάρολάϊν Φλίντ, αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις και υπεύθυνη για το κυπριακό στο Φόρεϊν Όφις, η οποία είχε χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Οι δυο ηγέτες είναι αποφασισμένοι να βρουν λύση, είπε και υποστήριξε ότι «έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος από το περασμένο Φθινόπωρο».

Η Βρετανία, είπε, παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη των προσπαθειών για επίτευξη δικοινοτικής, διζωνικής, ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα.
Δεν είναι δουλειά του Λονδίνου να επέμβει, είπε, στις συνομιλίες, γιατί «η λύση πρέπει να υπάρξει από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους».
Όμως εξέφρασε την ετοιμότητα της Βρετανίας να είναι υποβοηθητική στις συνομιλίες με διάφορους τρόπους και έφερε ως παράδειγμα την υποστήριξη δικοινοτικών δραστηριοτήτων και μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ερντογάν: «Αν δεν διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, δεν θα υπογράψουμε με το ΔΝΤ»


«Αν δεν θα συμφωνήσουμε, (με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)) θα εξοφλήσουμε το χρέος των 8 δις. δολαρίων, και θα συνεχίσουμε το δρόμο μας», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, σε τελετή του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, αναφερόμενος στην αναμενόμενη ανανέωση της συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και στο ΔΝΤ.
«Αν δεν διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, δεν θα υπογράψουμε», επανέλαβε και προσέθεσε ότι «δεν θα το υπογράψω. Κάτι που δεν θα συνάδει με το συμφέρον της χώρας μου και θα με φέρει σε δύσκολη θέση». «Αυτό που σας λέω τώρα, το είπα και στον επικεφαλή του ΔΝΤ», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.


Read more...

Ο ΛΕΒΕΝΤ ΕΡΣΟΖ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ GATA


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet την 10 Φεβ 09, μετά την αποφυλάκιση του Στρατηγού Χουρσίτ Τολόν, ένα άλλο πρώην στέλεχος των ΤΕΔ ο Ταξίαρχος ε.α. Λεβέντ Ερσόζ, ο οποίος και αυτός κατηγορείται για συμμετοχή στην παράνομη οργάνωση ERGENEKON, μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο GATA με ασθενοφόρο της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής.

Είναι εμφανής η πρόθεση της "απομάκρυνσης" με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρώην ανωτάτων Αξκων των ΤΕΔ, από την υπόθεση. Κάποιοι βέβαια θα πληρώσουν το μάρμαρο προς τέρψιν της κοινής και διεθνούς γνώμης. Οι περισσότεροι όμως θα απαλλαχθούν, καθόσον αυτό προβλέπει η συμφωνία του Ερντογάν με τους Στρατηγούς.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP