Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Ερντογάν κέρδισε στο δημοψήφισμα και τώρα...


Περίπου έξι στους δέκα Τούρκους που προσήλθαν στις κάλπες της Κυριακής ψήφισαν υπέρ των αλλαγών στο τουρκικό Σύνταγμα που προτείνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος-στοίχημα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι εκτιμήσεις του τηλεοπτικού δικτύου συνεχούς ενημέρωσης NTV βασίζονται στο περίπου 90% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί και δίνουν προβάδισμα στο «ναι» με το 59% των ψήφων έναντι ενός 41% για το «όχι», όπως αναφέρει το Reuters.
Το CNN-Turk κάνει παρόμοια προβολή, που δίνει ένα 57% στο «ναι». Τα ποσοστά του «ναι» είναι ελαφρά υψηλότερα από εκείνα των δημοσκοπήσεων.
Οι Τούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι τέτοια αποτελέσματα θα ενισχύσουν τον πρωθυπουργό Ρ.Τ.Ερντογάν εν όψει των εκλογών του 2011, επισημαίνοντας πως υπέρ των μεταρρυθμίσεων φαίνεται ότι τάχθηκαν και ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή όμως, σε κάποιες περιοχές φαίνεται πως βρήκε απήχηση η έκκληση κουρδικού κόμματος για μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος, με το σκεπτικό ότι δεν προωθούνται τα δικαιώματα των Κούρδων.
Οι 26 αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση επιχειρούν να μεταβάλλουν το πνεύμα του Συντάγματος που υιοθετήθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980 --σε αυτό το κλίμα επιλέχθηκε και η 12η Σεπτεμβρίου, 30 χρόνια μετά το κίνημα του στρατηγού Κενάν Εβρέν.
Η αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα η πλευρά των κεμαλιστών, έχει επικρίνει διατάξεις που προβλέπουν ότι η κυβέρνηση θα έχει λόγο στην επιλογή των ανώτατων δικαστικών και καταγγέλλει προσπάθεια για έλεγχο της δικαστικής εξουσίας αλλά δεν εξέφρασε διαφωνίες με την αναγκαιότητα πολλών από τις αλλαγές σε γενικές γραμμές.
To πακέτο των προτεινόμενων αλλαγών στο Σύνταγμα αυξάνει τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε 17 από 11, δίνοντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση την εξουσία να ορίζει κάποια από αυτά ενώ προβλέπεται και προσφυγή μεμονωμένων πολιτών.
Επανοριοθετείται η δικαιοδοσία των στρατοδικείων ενώ τα πολιτικά δικαστήρια θα μπορούν πλέον να δικάζουν στρατιωτικούς για εγκλήματα κατά της συνταγματικής τάξης (κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για δίωξη των πραξικοπηματιών του 1980).
Το πακέτο επιτρέπει επίσης τη συμμετοχή εργαζομένων σε παραπάνω από ένα συνδικαλιστικά σωματεία και αναγνωρίζει το δικαίωμα συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ αίρει την απαγόρευση απεργιών με πολιτικά κίνητρα. Οι αλλαγές αφορούν επίσης πολιτικές ελευθερίες, όπως την προστασία προσωπικών δεδομένων και τους περιορισμούς μετακινήσεων.

Τι θα κάνουν οι Τούρκοι στρατηγοί;
Ποιά θα είναι η στάση ή η αντίδραση των στρατηγών; Οι επόμενες ώρες μοιάζουν να είναι αποφασιστικές για το μέλλον της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν. Θα επιχειρήσουν -έστω και την τελευταία στιγμή- να επαναλάβουν κάποιο πραξικόπημα;
Όποιος έχει επισκεφθεί την γειτονική χώρα, έχει δει πως ο Στρατός διατηρεί σημαντική ισχύ και αποπνέει εμπιστοσύνη και σεβασμό από τους Τούρκους πολίτες. Εξάλλου, ο εκλογικό χάρτης δίνει στον Ερντογάν την κεντρική και ανατολική Τουρκία, ενώ η Ανατολική Θράκη και τα παράλια στο Αιγαίο και την Μεσόγειο είναι υπέρ των Στρατηγών. Κι αυτό αποτελεί σημαντική λεπτομέρεια κι αυτό επειδή οι Κούρδοι δεν συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, αλλοιώνοντας σημαντικότατα το ίδιο το αποτέλεσμα.
Άραγε, οι στρατηγοί θα αμφισβητήσουν την εκλογική διαδικασία το αποτέλεσμα της οποίας πρόκειται να τους στερήσει πολλά (αν όχι όλα) από τα δικαιώματά τους, ενώ αρκετοί από αυτούς πιθανότατα θα περάσουν το υπόλοιπο της ζωής του σε κάποιο κελί...
Ο δρόμος της Τουρκίας προςτην Ευρώπη περνάει μέσα από ένα καμίνι, που λέγεται Τουρκικός Στρατός. Το αποτέλεσμα από αυτή τη διαδικασία θα γίνει γνωστό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Read more...

Ελληνοτουρκικά αναντίστοιχα


Tου Κωστα Iορδανιδη

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί μια νέα νίκη επί του παραδοσιακού κατεστημένου, ζητώντας σήμερα εντολή με δημοψήφισμα, που θα του επιτρέψει να περικόψει αρμοδιότητες της στρατιωτικής και της δικαστικής εξουσίας - των βασικών πυλώνων του κεμαλικού καθεστώτος.

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, που από πολλούς προεξοφλείται ότι θα αποβεί υπέρ του κ. Ερντογάν, το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία βρίσκεται σε φάση μοναδικού δυναμισμού, που καθημερινώς επιβεβαιώνεται στον τομέα της οικονομίας, της εσωτερικής πολιτικής και ασφαλώς στον επίπεδο των διεθνών σχέσεων.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική του κ. Ερντογάν ενέχει κινδύνους, ότι ανατρέπει συσχετισμούς δυνάμεων στην περιοχή, ότι η υπερβολική αυτοπεποίθηση είναι κακός σύμβουλος. Αλλά ουδείς αμφισβητεί ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του ασκούν πολιτική μεγάλης κλίμακος και αυτό είναι άκρως ενδιαφέρον.

Η σημερινή Τουρκία δεν έχει την παραμικρή συνάφεια με την Ελλάδα του Μνημονίου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η απόκλιση που εμφανίζουν οι δύο χώρες σήμερα είναι τεράστια, και όμως εκεί στη δεκαετία του ’80 είχαν συμβεί κάποιες παράλληλες πολιτικές και κοινωνικές αναμοχλεύσεις που όμως οδήγησαν σε εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, το 1981, ο Ανδρέας Παπανδρέου οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε θρίαμβο εκλογικό. Ανέσυρε από το περιθώριο και ενέταξε στην κοινωνία, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που για διαφόρους λόγους παρέμενε ανενεργό επί δεκαετίες. Επί της ουσίας άνοιξε τις πύλες του δημόσιου τομέα και γενικώς της εξουσίας στους μη προνομοιούχους, ό, τι και εάν τελικώς σημαίνει η λέξη.

Στην Τουρκία το 1983, ο Τουργκούτ Οζάλ αναδεικνυόταν πρωθυπουργός έπειτα από μια περίοδο στρατιωτικής δικτατορίας. Μία από τις βασικότερες τομές του Οζάλ ήταν ότι έφερε στο προσκήνιο της οικονομικής ζωής τους επιχειρηματίες της Ανατολίας, που διεμβόλισαν το επιχειρηματικό κατεστημένο της Κωνσταντινουπόλεως.

Από την εποχή του Οζάλ μια νέα αστική τάξη τού χρήματος άρχισε να δημιουργείται, που εδώ και μια δεκαετία έφθασε σε φάση τέτοιας ωριμάνσεως ώστε να προκαλεί με επιτυχία την αστική τάξη των δημοσίων αξιωματούχων που είχε δημιουργήσει το κεμαλικό καθεστώς. Η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν δεν στηρίζεται στη «μουσουλμανική μαντίλα», αλλά στη νέα, δυναμική, αστική τάξη του χρήματος, που προήλθε από την Καππαδοκία και τις άλλες επαρχίες της τουρκικής ενδοχώρας.

Τριάντα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις δημιουργούσαν στρατιές δημοσίων υπαλλήλων και επιχειρηματίες εργολήπτες ή προμηθευτές του Δημοσίου. Τριάντα χρόνια, στην Τουρκία διαμορφωνόταν μια νέα παραγωγική τάξη, από ένα τμήμα της κοινωνίας, όπου κυριαρχούσαν παραδοσιακές αξίες, που επί δεκαετίες θεωρούνταν αναχρονιστικές.

Η περίπτωση της Τουρκίας αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη μιας χώρας δεν εξασφαλίζεται από πολιτικούς που εμφορούνται από εκσυγχρονιστικές ιδέες. Η ανάπτυξη δημιουργείται από ανερχόμενες δυναμικές κοινωνικές ομάδες, που παράγουν πλούτο και διεκδικούν ρόλο εξουσιαστικό. Αλλά η Ελλάς είναι απλώς μια χώρα γηρασμένη και η θεραπεία δεν είναι το Μνημόνιο.

kathimerini

Read more...

Ιστορική εκλογική νίκη για το BDP


Πολύ μεγάλη επιτυχία για το Κόμμα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας θεωρείται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τις αλλαγές στο τουρκικό Σύνταγμα που πρότεινε η κυβέρνηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση του BDP για μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος είχε τεράστιο αντίκτυπο σε όλες σχεδόν τις κουρδικές πόλεις, όπου η προσέλευση των ψηφοφόρων έμειναν κάτω των 50 τοις εκατό .


Στην πιο πυκνοκατοικημένη κουρδική πόλη , το Ντιγιαρμπακίρ, σχεδόν 70 τοις εκατό των ψηφοφόρων απείχαν απο την εκλογική διαδικασία. Στο Van , την δεύτερη μεγαλύτερη κουρδική πόλη , η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι 48 τοις εκατό , σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα . Μόνο το 7 τοις εκατό των συνολικών ψηφοφόρων μετείχαν στην διαδικασία ενω το 93 τοις εκατό απείχε στο Χακάρι.Το 77 τοις εκατό των ψηφοφόρων στο Σιρνάκ απείχε της ψηφοφορίας στις πόλεις Mardin , Siirt και Batman η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν κάτω των 50 τοις εκατό .Σε Mus 46 τοις εκατό και 35 τοις εκατό στην πόλη Dersim.

Μόνο 276.609 ψηφοφόροι απο τους 840.859 συνολικά εγγεγραμμένους μετείχαν της εκλογικής διαδικασίας περίπου μισό εκατομμύριο Κούρδοι απείχαν.

ANF NEWS AGENCY

Read more...

Πέρασε το νέο σύνταγμα με 58%, ενώ αχνοχαράχτηκαν και τα σύνορα του Κουρδιστάν


Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας το ΝΑΙ ανέρχεται στο 58% και το ΟΧΙ στο 42%.
Το ποσοστό της αποχής στους κουρδικούς νομούς κυμάνθηκε από 40 μέχρι 94% (νομός Χακιάρι), γεγονός που καθιστά στην ουσία 'άκυρο' το σύνταγμα στους νομούς αυτούς, όπου ο κόσμος επιθυμεί ένα σύνταγμα στο οποίο να κατωχυρώνονται τα βασικά δικαιώματα των Κούρδων της Τουρκίας. Να σημειωθεί ότι το κουρδικό κόμμα BDP ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να απέχουν επειδή η προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση δεν λαμβάνει καν υπόψη της την ύπαρξη των Κούρδων.
Ο νομός με την μεγαλύτερη αποχή είναι το Χακιάρι, όπου επί συνόλου 128457 ψηφοφόρων ψήφισαν οι 517, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Read more...

Δημoψήφισμα με "ειδικό βάρος" στην Τουρκία


Στις κάλπες καλούνται αύριο οι Τούρκοι ψηφοφόροι για το δημοψήφισμα επί της συνταγματικής αναθεώρησης που προωθεί η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και το οποίο έχει λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Τούρκου πρωθυπουργού εν όψει των βουλευτικών εκλογών τον επόμενο χρόνο.

Έρευνα του ινστιτούτου KONDA αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η αμφιλεγόμενη πρόταση για αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, θα εγκριθούν καθώς θα επικρατήσει το «ναι» με 56.8% κατά το δημοψήφισμα που θεωρείται κρίσιμο για τον Ερντογάν.

Παράλληλα, το KONDA αναφέρει ότι το εκλογικό σώμα παραμένει αναποφάσιστο. Προηγούμενες δημοσκοπήσεις στη διάρκεια της εβδομάδας έδειξαν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο με μία από αυτές να προβλέπει, μάλιστα, οριακή ήττα για το πακέτο μεταρρυθμίσεων και με μία άλλη να αναφέρει ότι θα υπερψηφιστεί αλλά με πολύ μικρή διαφορά.

Την καίρια σημασία του δημοψηφίσματος πάντως, απέδειξε ο τρόπος που κινήθηκε τον τελευταίο μήνα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ταξίδεψε σε όλη τη χώρα και έδωσε μπαράζ συνεντεύξεων σε εγχώρια, αλλά και ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα υπεραμυνόμενος της μεταρρύθμισης.

Απέναντι στη συντονισμένη επίθεση της αντιπολίτευσης, ο Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλει παραπληροφόρηση και μαύρη προπαγάνδα, επιχειρώντας με τις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του να πείσει ότι οι μεταρρυθμίσεις, κυρίως στη Δικαιοσύνη, δεν κρύβουν πίσω της κρυφή ισλαμική ατζέντα και δεν αποτελούν προσωπικό σχέδιο του ίδιου και του κόμματός του.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν το Σύνταγμα, το οποίο ψηφίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, πιο κοντά σε εκείνα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία.

Ωστόσο οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι επιδιώκει να ελέγξει τη δικαστική εξουσία. Μία ενδεχόμενη επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα θα καταρρακώσει το ηθικό της κυβέρνησης εν όψει των εκλογών του Ιουλίου του 2011.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

"Nευράκια" από Α.Νταβούτογλου για το "κόκκινο" από Γαλλία και Γερμανία


"Νευράκια" από τον Αχμέτ Νταβούτογλου μετά το "κόκκινο" που άναψαν Γαλλία και Γερμανία σήμερα, εκ νέου, στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Συγκεκριμένα η πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας για «προνομιακή συνεργασία» της χώρας του με την Ε.Ε. αντί της πλήρους ένταξής της σε αυτή συνάντησε την απόλυτη άρνηση Νταβούρογλου με τα εξής λόγια: «Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί το όποιο υποκατάστατο ή εναλλακτική λύση στην ενταξιακή διαδικασία».

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. έχουν διχάσει τις χώρες - μέλη της ΕΕ, με κάποιες όπως η Βρετανία και η Ιταλία να επιμένουν να έχει η Άγκυρα την ίδια μεταχείριση με άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες.


Η Τουρκία καλείται να ευθυγραμμίσει τους νόμους της με τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε 33 από τα αποκαλούμενα «κεφάλαια», εφόσον επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει να «παγώσουν» τις διαπραγματεύσεις σε οκτώ κεφάλαια, μέχρι η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της για τα κυπριακά πλοία, αλλά η Γαλλία και η Κύπρος παρεμποδίζουν μονομερώς και άλλα.

Αναφορικά με τα κεφάλαια αυτά, ο Τούρκος είπε ότι “θα πρέπει να υπάρξει μία νέα προσέγγιση στο θέμα, δηλαδή να ανοίξουν περισσότερα κεφάλαια και να μην υπάρχουν τρόποι σύνδεσης ή πολιτικοί φραγμοί, οι οποίοι δεν συνδέονται με την ενταξιακή διαδικασία, ανάμεσά τους και το θέμα της Κύπρου ή άλλα».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκία: Εξισλαμισμός μέσω μεταρρύθμισης – κίνδυνος για την Ελλάδα


Το κρίσιμο δημοψήφισμα το οποίο αναμένεται, στην κυριολεξία, να κρίνει και το μέλλον της Τουρκίας διεξάγεται αύριο. Όπως το defence-point.gr έχει αναφέρει και στο παρελθόν, το ΑΚP, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, στοχεύει να στερήσει από το Κεμαλικό κατεστημένο την δύναμη ύπαρξής του αφού μέσω των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ουσιαστικά αποστερεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις την δυνατότητα να προχωρούν σε «αυτοκαθάρσεις» και αποτάξεις των μελών τους τα οποία και κατηγορούνται για ανυπακοή στα κοσμικά κελεύσματα του Κεμαλισμού.

Σε άλλο σημείο των άρθρων που προτείνουν οι Νεοθωμανοί προς έγκριση και συμπερίληψή τους στο Σύνταγμα της χώρας προβλέπεται τα πολιτικά δικαστήρια να έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε εκδικάσεις υποθέσεων στρατιωτικών οι οποίοι κατηγορούνται για ανατρεπτική συμπεριφορά.

Με λίγα λόγια, το AKP, μέσω των προτάσεών του αποστερεί την δυνατότητα στις ένοπλες δυνάμεις να αποτάσσουν τους μουσουλμάνους , αφού αυτοί θα επανέρχονται μέσω των αποφάσεων πολιτικών δικαστηρίων ενώ ταυτοχρόνως κλείνει τον δρόμο σε πραξικοπήματα των οποίων η δικαιολογία είναι πως προβλέπεται από το Σύνταγμα η προστασία του πολιτεύματος. Τώρα, οι επίδοξοι πραξικοπηματίες δεν θα δικάζονται από στρατιωτικά αλλά από πολιτικά δικαστήρια.

Είναι σαφές πως μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας οι Νεοθωμανοί θα «ξεδοντιάσουν» στην κυριολεξία τους σύγχρονοιυς Νεότουρκους και θα τους δέσουν τα χέρια, με απώτερο σκοπό να τους «τελειώσουν» όταν η πλειοψηφία του τουρκικού στρατού θα έχει πλήρως… οθωμανοποιηθεί.

Κατά τα φαινόμενα, το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό, για την ώρα φαίνεται να είναι υπέρ του ΑΚP, δεν πρόκειται να καταδείξει κάποιον αδιαφιλονίκητο νικητή. Ένα 55-45 ή ακόμα και 60-40 θα δημιουργήσει τρομακτική εσωτερική αστάθεια και πιθανότατα σύγκρουση. Όλοι αντιλαμβάνονται πως το δημοψήφισμα έχει λάβει πλέον τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση Ερντογάν...

Το defence-point.gr εκτιμά πως μία «μεσοβέζικη» κατάσταση θα εντείνει την νευρικότητα του τουρκικού πολιτικο-στρατιωτικού συστήματος με αποτέλεσμα από την μία η κυβέρνηση να αναμένει ίσως και δυναμική ανατροπή των δεδομένων από τους Κεμαλικούς οι οποίοι εάν δουν πως το παιχνίδι χάνεται δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν μέσα και σχέδια τύπου «βαριοπούλα» για να επιβιώσουν οι ίδιοι, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Αθήνα.

Ας ετοιμαστούμε για ένα θερμό φθινόπωρο …

Read more...

Παρέλασαν όλοι οι υποψήφιοι απο το Τουρκικό Προξενείο..


Της Δήμητρας Συμεωνίδου

Προεκλογικό…ραμαζάν μπαιράμ
Στην καλύτερη περίοδο για τους επίδοξους υποψηφίους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος σε Ροδόπη και Ξάνθη, ήρθε το Ραζαμάν Μπαιράμ, δύο μήνες πριν από τις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, όπως κάθε χρόνο, άνοιξε τις πόρτες του σε όλο τον κόσμο και φυσικά οι αυτοδιοικητικοί χριστιανοί και μουσουλμάνοι δεν έχασαν την ευκαιρία να παραστούν εκεί όχι τόσο για να ανταλλάξουν ευχές, αλλά κυρίως πολιτικές κουβέντες. Η προεκλογική περίοδος που ξεκίνησε άλλωστε ευνοεί και μάλιστα τη στιγμή που ακόμα δεν έχουν καταρτιστεί ψηφοδέλτια και τα ενδεχόμενα όλα είναι ανοιχτά.

Το προξενείο ξεκίνησε να δέχεται επισκέπτες μετά τις 11 το πρωί και ενώ στην αρχή η κίνηση ήταν υποτονική, όσο περνούσε η ώρα μεγαλύτερες παρέες αυτοδιοικητικών και μη, περνούσε τις πόρτες του. Συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Κώστα Ναλμπάντη, Γιάννη Μουρτίδη, Αλή Αλή και τη σύμβουλο Ελμάζ Ιμάμογλου προσήλθε να δώσει τις ευχές του ο δήμαρχος Κομοτηναίων Δημήτρης Κοτσάκης.


Οικοδεσπότης ο πρόξενος Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Σαρνίτς με την σύζυγό του Εσίν και τον έναν από τους δύο υποπρόξενους Φατίχ Ακάρτζα, αφού ο έτερος υποπρόξενος Οσκάν Ντούμαν μετατέθηκε σε άλλη χώρα και αναμένεται η άφιξη νέου.

Λίγο νωρίτερα πέρασαν από το προξενείο ο δήμαρχος Ιάσμου Κυριάκος Αμούτζας με τον αντιδήμαρχο, ο δήμαρχος Σαπών Γιώργος Πιλιλίτσης με τον αντιδήμαρχο Αχμέτ Ιδρίς, ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης με τον δημοτικό σύμβουλο Αλή Μέρτογλου, ο γραμματέας νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Γιώργος Μανανάς, οι κοινοτάρχες Κέχρου Μεχμέτ Εμίνογλου και Οργάνης Αμπντουλκαδήρ Χότζα, ο δήμαρχος Φιλύρας Χασάν Κιασήφ, οι αντινομάρχες Κώστας Κατσιμίγας, Μεχμέτ Δεβετζήογλου και Σιμπέλ Μουσταφάογλου, οι βουλευτές Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν και Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη, η Ξανθιώτισσα δικηγόρος Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν, ο νομαρχιακός σύμβουλος Κοτζά Μουμίν Ριτβάν, ο πρώην δήμαρχος Σώστη Μουσταφά Μουσταφά, ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων ΕΠΑΘ Ν. Ροδόπης – Ν. Έβρου Μεχμέτ Ντερντιμάν, η νομαρχιακή σύμβουλος Μεχμέτ Τσαούς Νετζιλά, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης Μάνος Γαβριηλίδης, ο πρόεδρος του συνδέσμου Διαιτητών Θράκης Γιώργος Ζηλούδης, ο πρόεδρος του κόμματος του Σαδίκ «Ειρήνης Φιλίας Ισότητας» Αλή Τσαβούς Μουσταφά, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Ροδόπης και Ξάνθης, πρώην βουλευτές, εκπρόσωποι συλλόγων και απλός κόσμος.

Read more...

H Τουρκία εξετάζει την συμμετοχή της στο Κορεατικό πρόγραμμα μαχητικού KF-X


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της μεγαλύτερης Νοτιοκορεατικής εφημερίδας Korean Times η Τουρκία «εξετάζει σοβαρά την συμμετοχή της στο πρόγραμμα KF-X ώστε ν’ αντικαταστήσει τα F-16 μέχρι το 2020». Την δήλωση αυτή έκανε ο Υποπτέραρχος Choi Cha-kyu Διευθυντής του προγράμματος KF-X συμπληρώνοντας ότι «η Τουρκία θα χρειαστεί ν’ αντικαταστήσει F-16 το 2020 και θα μοιραστεί το κόστος της ανάπτυξης του προγράμματος με την Ινδονησία μόλις συμμετάσχει επίσημα στο πρόγραμμα».

Το KF-X είναι μαχητικό που προορίζεται ν’ αντικαταστήσει τα F-16 Block 52 από τα οποία θα έχει 50% μεγαλύτερη ακτίνα δράσης, 34% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της ατράκτου, 30% μεγαλύτερο μέγεθος, ραντάρ AESA, Σύστημα Αυτοπροστασίας, σύστημα υπέρυθρης ανίχνευσης IRST, σύστημα ζεύξης δεδομένων κλπ.


Το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί το 2001 αλλά το 2002 αναβλήθηκε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Η Νότιος Κορέα βρήκε τελικά συμμέτοχο στο πρόγραμμα την Ινδονησία η οποία έχει απαίτηση για 50 μαχητικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Τουρκικής συμμετοχή θα μπορούσε να λάβει τον χαρακτήρα μιας "ανταλλαγής" , καθώς η Άγκυρα θέλει να προωθήσει το Επιθετικό Ε/Π Τ-129 Mangusta που θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ στην Άγκυρα, για το Νοτιοκορεατικό πρόγραμμα επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-Χ!

Το KF-X από καθαρό stealth σχέδιο, μετά από προβλήματα χρηματοδότησης κατέληξε σε βελτιωμένη έκδοση του F-16 Block 52, με την τελική του διαμόρφωση να μην έχει οριστικοποιηθεί ακόμα (1’η 2 κινητήρες, canards κλπ). Οι νοτιοκορεάτες βρίσκονται σε συνομιλίες με εταιρίες όπως η Boeing, η SAAB, η Lockheed και η EADS οι οποίες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα ηλεκτρονικά συστήματα του α/φους μιας και θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για 40-60 stealth μαχητικά στο πρόγραμμα F-X III.

Είναι προφανές ότι οι όποιες εξελίξεις θα αργήσουν μιας και ακόμα το όλο σχέδιο είναι στα χαρτιά. Επίσης προφανές είναι ότι η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία δεν βρίσκεται σε λήθαργο αλλά επιδιώκει συνεχώς συμμετοχή σε νέα προγράμματα, έχοντας μακροχρόνιο σχεδιασμό. Με την Κορέα υπάρχει ήδη συνεργασία τόσο στα άρματα μάχης όσο και στα εκπαιδευτικά α/φη. Δυστυχώς η σύγκριση με τα καθ’ ημάς είναι καταθλιπτική.

Read more...

Halit Habipoğlu: μια σχεδόν μόνιμη πρόκληση επί Ελληνικού εδάφους


Ο άνθρωπος που έχει ως επάγγελμά του τη διεθνή κατασυκοφάντηση της χώρας μας για δήθεν έλλειμμα δημοκρατίας και παραβίαση των δικαιωμάτων των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» συνεχίζει να τριγυρνάει ανενόχλητος σε ελληνικό έδαφος και να ξεσαλώνει με προκλητικές δηλώσεις τουρκισμού! Λέγεται Χαλήτ Χαμπίμπογλου και έχει αναγάγει το θράσος σε επιστήμη και τη χυδαιότητα σε επάγγελμα. Είναι ο πρόεδρος της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης», της οργάνωσης δηλαδή που μάχεται σε όλα τα διεθνή φόρα, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για καταπίεση της «τουρκικής μειονότητας» της Θράκης και φυσικά επικρίνοντας ως «υποκινητές μίσους» όλους όσους τολμούν να μιλούν για Πομάκους και να επισημαίνουν απλώς τα αυτονόητα για την προκλητική δράση του Προξενείου Κομοτηνής (ως τέτοιους κατήγγειλαν, αν θυμάστε, και εμάς του proxeneio-stop). Ο πρακτοράκος λοιπόν αυτός συνεχίζει να μπαινοβγαίνει ανενόχλητος στη Θράκη και να ξεσαλώνει κυριολεκτικά σε όλα τα πανηγύρια και τις λοιπές τουρκοεκδηλώσεις, όπου ανελλιπώς πλέον παρίσταται.

Και επειδή το «παρών» το έδωσε βεβαίως και στο εκτουρκισμένο πανηγύρι του Χίλια πριν από μία εβδομάδα (βλ. σχετικά την προηγούμενή μας ανάρτηση), σας παραθέτουμε σήμερα την ομιλία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Προσέξτε πώς προσφωνεί ως… «συναγωνιστές» του τις πρακτοράντζες του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, προσέξτε πώς επαναλαμβάνει τις γνωστές πλέον μπούρδες για τη δήθεν τουρκική πολιτιστική παράδοση που διασώζουν τα (σ.σ. πρώην πομάκικα) πανηγύρια, προσέξτε όμως και πώς κομπορρημονεί για τη διεθνή δράση της οργάνωσής του – μιας οργάνωσης που επαναλαμβάνουμε ότι δρα ξεκάθαρα υπέρ της αυτονόμησης της Δυτικής Θράκης. Να τον χαιρόμαστε…


Ν.Δ. – http://proxeneio-stop.org/

Ομιλία Χαμπίμπογλου στο Χίλια, 1/8/2010
«Αξιότιμε πρόεδρε και συνάδελφοι του, συναγωνιστές του Προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Κομοτηνή, αξιότιμοι δήμαρχοι μας, αξιότιμοι καλεσμένοι, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς των ευρισκόμενων στην Γερμανία και σε άλλες χώρες και σας καλωσορίζω. Σήμερα όπως ανέφεραν και οι άλλοι ομιλητές, αναβιώνουμε τα ήθη και τα έθιμα του τουρκικού πολιτισμού μας. Και κάνοντας αυτό, εκθέτουμε τον πλούτο μας στους γείτονες μας, στον Κώστα, στη Μαρία, και θέλω να εκφράσω την λύπη μου που οι γείτονες μας δεν είναι ανάμεσα μας. Αξιότιμοι φίλοι, αγαπημένοι μου συμπολίτες, εμείς που αποτελούμε ένα κομμάτι της Δυτικής Θράκης μεταναστεύσαμε στις χώρες της Ευρώπης λόγω οικονομικών δυσκολιών. Αλλά δεν σας ξεχάσαμε. Στήσαμε συλλόγους –όπως αυτός του Σέτσεκ- για να συνεχίσουμε τα ήθη και τα έθιμα μας. Από έναν αρχίσαμε και τώρα έχουμε τριάντα συλλόγους. Και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία –ως ανώτερο όργανο αυτών των συλλόγων-μεταφέρει στην διεθνή κοινή γνώμη τα οικονομικά προβλήματα και τις αδικίες. Τον αγώνα που κάνετε εσείς εδώ, εμείς τον κάνουμε στην Ευρώπη. Όσο μπορούμε. Και σας έχω ένα δώρο. Πριν λίγες μέρες με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και του συμβουλίου εκπροσώπων, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης, εκπροσωπώντας τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, ανοίξαμενα γραφείο στις Βρυξέλλες, για να μεταφέρουμε εκεί προβλήματα της μειονότητας. Και πλέον με αυτό το γραφείο οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, όπως έχουν την εκπροσώπηση τους εδώ, έχουν και την εκπροσώπηση τους στις Βρυξέλλες που είναι η πρωτεύουσα όλης της Ευρώπης. Αυτό λοιπόν το δώρο ήθελα να σας το πω. Σήμερα μέσα σε ενότητα και ομοψυχία, σήμερα που είναι μέρα αυτών που αγαπάνε τα σπορ, δεν θέλω να μιλήσω άλλο. Τελειώνοντας, ως οργάνωση των Τούρκων του εξωτερικού, παρευρισκόμενος εξ ονόματος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης μέσα σε αυτήν την εικόνα ομόνοιας και ομοψυχίας, είμαι πολύ χαρούμενος και συγχαίρω τον πρόεδρο και τους συναδέλφους του. Καλά να περάσετε».

Read more...

Έτοιμη να γεμίσει τους ουρανούς του Αιγαίου με «ελεύθερα πουλιά» είναι η Τουρκία.


Έτοιμη να γεμίσει τους ουρανούς του Αιγαίου με «ελεύθερα πουλιά» είναι η Τουρκία, υλοποιώντας ένα τεράστιο πρόγραμμα κατασκευής αλλά και αγοράς Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV). Πρόκειται για αεροσκάφη με πολύωρη αυτονομία πτήσης, ικανά να εκτελούν αποστολές κατασκοπίας συλλέγοντας πληροφορίες και καταγράφοντας οτιδήποτε υπάρχει στο έδαφος, από ύψος 30.000 ποδών. Τα τουρκικά UAV θα είναι επίσης εξοπλισμένα με υψηλής τεχνολογίας συσκευές λήψης πληροφοριών, οι οποίες θα μεταβιβάζουν σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία που συλλέγουν σε στρατιωτικές βάσεις της Τουρκίας, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στο στόχο.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, στο ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού θερμού επεισοδίου, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την ελληνική αεράμυνα, αφού θα φέρουν επίσης συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και εντοπισμού των ελληνικών ραντάρ τα οποία μπορούν εν συνεχεία να καταστρέψουν πέφτοντας πάνω τους.


Η πρώτη πτήση
Ήδη, στις αρχές του μήνα, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της «Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας» η πρώτη πτήση ενός νέου μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ικανού να χρησιμοποιηθεί και ως μεταγωγικό, αφού μπορεί να μεταφέρει φορτίο βάρους 1,5 τόνου. Το αεροσκάφος έχει τη δυνατότητα 24ωρης παραμονής στον αέρα και ανάπτυξη ταχύτητας 140 χλμ. Να σημειώσουμε ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία εδώ και δύο χρόνια διαθέτει στις τάξεις της πάνω από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία σχεδόν καθημερινά όχι μόνο σαρώνουν τους ουρανούς του Αιγαίου, αλλά υπάρχουν πληροφορίες ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις ακόμη και πάνω από εδάφη της ηπειρωτικής Ελλάδας, καταγράφοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις και θέσεις ραντάρ. Δίπλα στα παραπάνω βεβαίως θα πρέπει να επισημάνουμε την αγορά 10 ακόμη UAV, αξίας 180 εκατ. δολαρίων, τα οποία προμηθεύτηκε η Άγκυρα από το Ισραήλ. Επρόκειτο πάντως για μια προμήθεια η οποία αν και φαινομενικά καθυστέρησε σημαντικά για τεχνικούς λόγους, πέρασε από χίλια μύρια κύματα μέχρι να υλοποιηθεί εξαιτίας των συνεχών διακυμάνσεων των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων. Ενδεικτικό πάντως της τεράστιας σημασίας που δίνουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην ανάπτυξη τέτοιου τύπου αεροσκαφών είναι το γεγονός ότι ήταν ένα από τα θέματα που είχε θίξει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης είχε συμφωνηθεί η δωρεάν παραχώρηση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία τριών υπερσύγχρονων μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου «Predator», παρόμοιων με αυτά που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί στις επιχειρήσεις τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.


Ενίσχυση οπλοστασίου
Να επισημάνουμε ότι η Τουρκία δίνει τεράστιο βάρος στην ενίσχυση του οπλοστασίου της όχι μόνο με UAV, αλλά και με κάθε άλλου είδους μη επανδρωμένα οχήματα, εν αντιθέσει με τη χώρα μας η οποία υλοποιεί με χαρακτηριστικά αργούς ρυθμούς τα δικά της αντίστοιχα προγράμματα. Ήδη η εταιρεία Aselsan, η μεγαλύτερη τουρκική πολεμική βιομηχανία, έχει ξεκινήσει τις εργασίες σχεδιασμού και κατασκευής μίας σειράς μη επανδρωμένων οχημάτων, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το βαθμό εξάρτησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από ξένες εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική εταιρεία «τρέχει» αυτή τη χρονική περίοδο 4 σχέδια μη επανδρωμένων συστημάτων με τις κωδικές ονομασίες «Izci» («Πρόσκοπος»), «Kasif» («Εξερευνητής»), «Denizci» («Ναυτικός») και «Gezgin» («Περιηγητής»). Ειδικότερα:
Το «Izci» είναι ένα μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο όχημα ειδικά σχεδιασμένο για την επιτήρηση των συνόρων και για την αναγνώριση στόχων καθώς και για την ανταπόκριση σε υπηρεσίες διοικητικής μέριμνας. Το συγκεκριμένο όχημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει στόχους σε 24ωρη βάση, όπως επίσης να φέρει οπλισμό και να «διαβιβάζει» δεδομένα και πληροφορίες στο κέντρο επιχειρήσεων.
Το «Kasif» είναι ένα μη επανδρωμένο σύστημα επιτήρησης, τοποθετημένο σε αερόστατο. Θα έχει δε τη δυνατότητα διεξαγωγής ερευνών από απόσταση πολλών χιλιομέτρων, ενώ τα συστήματα που θα φέρει θα του επιτρέπουν να εντοπίσει, από μεγάλο ύψος ημέρα και νύχτα, οποιαδήποτε κινητικότητα στο έδαφος. Το «Kasif» αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στην παρατήρηση πεδίων που βρίσκονται πίσω από λόφους, ενώ θα έχει τη δυνατότητα μεταβίβασης εικόνων και συντεταγμένων στόχων σε άλλα μη επανδρωμένα συστήματα.
Το «Denizci» είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο υποβρύχιο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο και την επιτήρηση σε λιμένες και θαλάσσιες περιοχές. Πρόκειται για ένα θαλάσσιο όχημα, το οποίο έχει τη δυνατότητα, όταν πλησιάζει το στόχο, να διαβιβάζει στο κέντρο επιχειρήσεων δεδομένα που συλλέγει από σόναρ, ραντάρ και θερμικές κάμερες.


Έγκαιρη προειδοποίηση
Τέλος, το «Gezgin» είναι επίσης ένα μη επανδρωμένο, ερπυστριοφόρο όχημα για την κάλυψη αναγκών στους τομείς έγκαιρης προειδοποίησης και επιτήρησης από απόσταση. Στο εν λόγω όχημα θα προσαρμοστεί προηγμένη τεχνολογία, που θα εξασφαλίζει, ασύρματα από απόσταση, τη χρήση οπλικού συστήματος. Επίσης, θα δύναται να φέρει ρομποτικό βραχίονα, θερμική κάμερα και σύστημα κατάδειξης στόχου με ακτίνες λέιζερ.
Να προσθέσουμε ότι τα παραπάνω οπλικά συστήματα που αναπτύσσει η τουρκική αεροπορική βιομηχανία είναι ικανά να αλλάξουν δραματικά την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να παραμένει για την ώρα απλώς θεατής των εξελίξεων. Ο συνεχής υπερεξοπλισμός της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την ολιγωρία που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά, έχει ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο, τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα. Τα «γεράκια» της Άγκυρας, μάλιστα, δεν διστάζουν σε κάθε τους πρόκληση να πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, με αποκορύφωμα την πρόσφατη νηοψία που πραγματοποίησε τουρκική κορβέτα σε ελληνικό εμπορικό πλοίο εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Εκείνο πάντως που φαίνεται να προβληματίζει έντονα το Πεντάγωνο είναι η κατασκευή μαχητικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορική βιομηχανία. Ήδη η τουρκική αεροπορία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να πραγματοποιήσει δοκιμαστική πτήση ενός προτύπου διθέσιου αεροπλάνου με την κωδική ονομασία «Hurkus» («Ελεύθερο Πουλί»), το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως εκπαιδευτικό βασικής – προκεχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα, θα μπορεί να μεταφέρει οπλισμό και να παραχθεί σε μεγάλο αριθμό, αφού αποτελεί πρόγραμμα της τουρκικής εγχώριας βιομηχανίας.

Read more...

ΧΡΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ


Εφ. Μπιρλίκ 9-9-2010
To D.E.B. το κόμμα που είχε ιδρύσει ο ηγέτης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης Δρ. Σαδίκ Αχμέτ και οι φίλοι του, στα πλαίσια της νέας του οργάνωσης και δομής ανοίγει και τα νέα του γραφεία.
Το κόμμα πλέον κρέμασε την πινακίδα του στα νέα του γραφεία στα Τενεκετζίδικα σε κεντρικό μέρος της Κομοτηνής.

Γίνεται έντονη προσπάθεια ώστε η πρώτη μέρα του Μπαϊραμιού να γιορτασθεί στα γραφεία.

Και ενώ αυτές οι προσπάθειες γίνονται στην Κομοτηνή, συνεχίζονται με ταχύτητα οι κινήσεις ώστε να ανοίξουν νέα γραφεία στην Ξάνθη και στην Φιλλύρα.
Με την είσοδο του D.E.B. σε μια εποχή υπό νέα δομή, οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης ετοιμάζονται πάλι να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν το κόμμα τους.
………………
Σχόλιο : Φήμες κάνουν λόγο για ενοίκιο στα 3000 ευρώ ! Και όλα αυτά φυσικά με τις συνδρομές των μελών…

Read more...

Τουρκία: Επικράτηση του «ναι» προβλέπει δημοσκόπηση


Μία καθαρή πλειοψηφία Τούρκων θα στηρίξει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί την Κυριακή, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δίνει 56,8% στο «ναι».
Ερευνα του ινστιτούτου KONDA αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η αμφιλεγόμενη πρόταση για αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, θα εγκριθούν καθώς θα επικρατήσει το «ναι» με 56.8% κατά το δημοψήφισμα που θεωρείται κρίσιμο για τον Ερντογάν εν όψει των βουλευτικών εκλογών τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο, το KONDA αναφέρει ότι το εκλογικό σώμα παραμένει αναποφάσιστο. Προηγούμενες δημοσκοπήσεις στη διάρκεια της εβδομάδας έδειξαν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο με μία από αυτές να προβλέπει, μάλιστα, οριακή ήττα για το πακέτο μεταρρυθμίσεων και με μία άλλη να αναφέρει ότι θα υπερψηφιστεί αλλά με πολύ μικρή διαφορά.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν το Σύνταγμ
α, το οποίο ψηφίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, πιο κοντά σε εκείνα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Read more...

Συνεχίζεται η σύγκρουση Μουφτήδων στη Βουλγαρία


Η βουλγαρική εφημερίδα ΤΡΟΥΝΤ, δίνοντας συνέχεια στην υπόθεση της σύγκρουσης ανάμεσα στους μουφτήδες που επιλέγονται από την Άγκυρα και όσους υπακούν στις Βουλγαρικές αρχές, δημοσιεύει συνέντευξη πρώην Αρχιμουφτή Μουσταφά Χατζή με τίτλο: «Όχι το Ισλάμ αλλά το δικαστήριο είναι η θρησκεία του Γκέντζεφ» και συνέντευξη του Προέδρου του Ανωτάτου Μουσουλμανικού Πνευματικού Συμβουλίου, Νεντίμ Γκέντζεφ, με τίτλο: «Ο Αλλάχ έχει καταραστεί ψεύτες σαν τον Μουσταφά Χατζή».

Μουσταφά Χατζή «…Το Ραμαζάν Μπαϊράμ δεν θα είναι δραματικό διότι δεν υπάρχει διάσπαση ανάμεσα στους μουσουλμάνους. Το πρόβλημα με το Γκέντζεφ δεν είναι καινούργιο και δεν είναι ανάμεσα σε μένα κι εκείνον. Το πρόβλημα βρίσκεται σε άνθρωπο διορισμένο από το κομμουνιστικό καθεστώς στη θέση του Αρχιμουφτή και στον οποίον πολλές φορές οι μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι δεν επιθυμούν να είναι πνευματικός τους ηγέτης. Πολύ δε περισσότερο που έχει νομική παιδεία και όχι πνευματική. Την εποχή του κομμουνισμού έκανε 5 μήνες στη Συρία και από τότε υποστηρίζει ότι είναι διδάκτορας.
Το λάθος το οποίο πλανάται στο δημόσιο βίο είναι ότι το δικαστήριο αποκατέστησε το Γκέντζεφ ως ηγέτη του Ανωτάτου Πνευματικού Συμβουλίου. Κανένα δικαστήριο δεν τον αποκατέστησε ως Αρχιμουφτή ή Πρόεδρο. Η μοναδική απόφαση του δικαστηρίου είναι ότι η συνδιάσκεψη του 2008, η οποία με εξέλεξε, δεν είναι νόμιμη. Ο Γκέντζεφ εξελέγη το 1996 με 5ετή θητεία που εδώ και πολλά χρόνια έχει λήξει, ενώ μεγάλος αριθμός των μελών του δικού του Ανωτάτου Συμβουλίου έχουν πεθάνει, μεταξύ αυτών και ο Αρχιμουφτής του. Βάσει αυτού, το δικαστήριο δεν μπορεί να καταχωρίσει νεκρούς ή ανθρώπους των οποίων η θητεία έχει λήξει. Επομένως, αυτός δεν έχει αποκατασταθεί. Το 2009 έγινε άλλη συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις κατοικημένες περιοχές στις οποίες ζουν μουσουλμάνοι. Τα έγγραφα αυτής της συνδιάσκεψης έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο και περιμένουν την καταχώρισή τους (στη συνδιάσκεψη αυτή ο Μουσταφά Χατζή εξελέγη πάλι Αρχιμουφτής). Όσο το δικαστήριο δεν αρνείται την καταχώρισή μας, θεωρούμε τους εαυτούς μας ως νόμιμα εκλεγμένη ηγεσία… Οι μουσουλμάνοι εκλέγουν και το δικαστήριο καταγράφει τις αλλαγές.
Αν η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική για εμάς, τότε η κατάσταση θα είναι περίεργη, διότι ο Γκέντζεφ δεν μπορεί ούτε συνδιάσκεψη να συγκαλέσει. Διότι, σύμφωνα με το Καταστατικό του 1996, μόνο το Ανώτατο Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει σύγκληση συνδιάσκεψης με πλειοψηφία των 2/3. Του Γκέντζεφ όμως του χρειάζονται 20 άτομα διότι από τα 30 μέλη που καταχωρήθηκαν το 1996 οι 14 έχουν πεθάνει και από τους υπόλοιπους οι 4 έχουν αποσκιρτήσει. Επομένως, του μένουν μόνον 14, αλλά και οι μουσουλμάνοι δεν τον θέλουν.
Ο Γκέντζεφ μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει, αλλά το 1997 που με εξέλεξαν Αρχιμουφτή, παρά τις επιθέσεις που δέχθηκα, οι μουσουλμάνοι δεν διαδήλωσαν εναντίον μου. Αυτό δεν συνέβη ούτε όταν με επανεξέλεξαν το 2005, το 2008 και το 2009. Όταν όμως ο Γκέντζεφ αυτοδιορίσθηκε ηγέτης του θρησκεύματος έγιναν διαδηλώσεις σε 23 πόλεις.
Ο πιο ανώδυνος τρόπος συμφιλίωσης είναι η καταχώριση της συνδιάσκεψης του 2009. Όταν πάρουμε την απόφαση, θα συγκαλέσουμε νέα συνδιάσκεψη στην οποία θα καλέσουμε και τον Νεντίμ Γκέντζεφ, όπως κάναμε και στις προηγούμενες. Αν οι αντιπρόσωποι τον εκλέξουν καλώς, αν όχι – δεν υπάρχει κανένας τρόπος να συμφωνήσουμε μαζί του.
Όταν υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις στο θρήσκευμα, υπάρχουν πολλοί κύκλοι που θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευθούν. Δεν έχω πληροφορίες για ισλαμικές σέχτες, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι καμία τέτοια σέχτα δεν θα έλθει να ενημερώσει τη Μουφτία. Για παράδειγμα, ενημερώσαμε τις υπηρεσίες της χώρας για τους «αχμέντηδες» (σέχτα που ιδρύθηκε το 1889 από τον Χότζα Γκουλάμ Αχμάντ Καντιανι) για τους οποίους είχαμε πληροφορίες ότι αναπτύσσουν δράση στην περιοχή του Μπλαγκόεβγκραντ και στη Β.Α. Βουλγαρία. Είχα καταθέσει στο δικαστήριο εναντίον αυτής της οργάνωσης».

Νεντίμ Γκέντζεφ «…Ο Μουσταφά Χατζή ψεύδεται ασύστολα ή κάποιος τον κοροϊδεύει. Το Δικαστήριο της Σόφιας σταμάτησε την καταχώριση της συνδιάσκεψης του 2009, διότι δεν μπορεί μια ηγεσία, η οποία έχει κηρυχθεί παράνομα εκλεγμένη το 2008, έχει διαγραφεί και το Καταστατικό δεν είναι νόμιμο, να συγκαλεί συνδιάσκεψη το 2009. Σε ποια βάση; Υπάρχει απόφαση του Δικαστηρίου, βάσει της οποίας αυτό αρνείται να καταχωρίσει τη συνδιάσκεψη του 2009. Η προσφυγή που έγινε εναντίον αυτής της απόφασης έχει απορριφθεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία ηγεσία του θρησκεύματος, η οποία έχει καταχωρηθεί και επιβεβαιωθεί από τρεις δικαστικούς θεσμούς. Ο Αρχιμουφτής μας έχει πεθάνει, είναι αλήθεια. Θα εκλέξουμε άλλον, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να μπούμε στο κτήριο της Αρχιμουφτίας, το οποίο έχουν καταλάβει βουλευτές του ΚΔΕ (σ.σ Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών). Οι πολιτικοί δεν έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται σε έναν θρησκευτικό θεσμό. Αν θέλουν να προσευχηθούν να πάνε στο τζαμί. Αλλά όλη η μάχη γίνεται για το πώς να χρησιμοποιείται το θρήσκευμα για τους σκοπούς του ΚΔΕ. Διότι χωρίς την Αρχιμουφτία το ΚΔΕ θα εξανεμισθεί.
Ανάμεσα στους μουσουλμάνους δεν υπάρχει διάσπαση. Στις διαδηλώσεις που έγιναν εναντίον μου συμμετείχαν 30-40 άτομα και μερικοί πληρωμένοι κλακαδόροι. Πίσω από εμένα δεν βρίσκεται κανένα κόμμα.
Σε αντίθεση με το σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, στο δικό μας θρήσκευμα δεν υπάρχουν θρησκευτικές ούτε περιουσιακές διαφορές. Υπάρχουν περίπου 1400 ιμάμηδες εκ των οποίων οι 200 περίπου στηρίζουν τον Μουσταφά Αλής Χατζή και την κλίκα του. Οι 1200 που απομένουν δεν έχουν πληρωθεί εδώ και 10 χρόνια. Γι΄ αυτό το πράγμα γίνεται λόγος και αυτό δίνει τη δυνατότητα στις σέχτες να μπαίνουν και να κάνουν κήρυγμα στα τζαμιά. Γιατί ο Χατζή επέτρεψε να γίνει Τμήμα για ιμάμηδες στο Ντέλτσεβο ή στο Ούστινα; Διότι οι σέχτες πληρώνουν.
Υπάρχουν μερικοί υποψήφιοι για Αρχιμουφτήδες. Ο ένας είναι ο Αλή Χατζησαντάκ από τη Φιλιππούπολη. Υπάρχουν ακόμη 2-3, αλλά θα αποφασίσει το Ανώτατο Συμβούλιο.
Δεν έχω σκοπό να αποσυρθώ. Όλα αυτά τα χρόνια, αν δεν είχα κύρος, δεν θα είχα παραμείνει εκπρόσωπος στην Παγκόσμια Ισλαμική Τράπεζα για τη Βουλγαρία, ούτε στον Παγκόσμια μη κερδοσκοπικό ισλαμικό οργανισμό».

Η εφ. ΤΡΟΥΝΤ σε δημοσίευμά της με τίτλο: «Το ΚΔΕ (σσ κόμμα μουσουλμάνων στη Βουλγαρία) υπερασπίζεται Μουφτή με νόμο», αναφέρει ότι: Οι βουλευτές του ΚΔΕ Τσετίν Καζάκ και Τούντσερ Καρντζαλίεβ κατέθεσαν στη Βουλή τροποποίηση του Νόμου περί Θρησκευμάτων, με την οποία στην πράξη υπερασπίζονται τον πρώην Αρχιμουφτή Μουσταφά Χατζή. Με την τροποποίηση που κατέθεσαν ζητούν να επιτραπεί στο Δικαστήριο της Σόφιας να συγκαλέσει το Ανώτατο όργανο του Θρησκεύματος με αίτημα που θα υποβάλουν πάνω από τις μισές περιφερειακές καταχωρημένες μουφτίες. Εκεί θα πρέπει να εκλεγεί ηγεσία και να ψηφισθεί καταστατικό.

Read more...

Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ με πιέσεις σε Κύπρο


Σήμερα συνέρχεται στις Βρυξέλλες το άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα λάβει μέρος για πρώτη φορά ο Δημήτρης Δρούτσας ως υπουργός Εξωτερικών. Στα θέματα που αναφερθούν οι υπεξ των χωρών – μελών της ΕΕ είναι σειρά θεμάτων από τις καταστροφές στο Πακιστάν και τις σχέσεις με τις Ινδίες ως τα προβλήματα με την Κορέα (που βλέπει η Ιταλία) αλλά και -σημαντικό γιε εμάς- οι σχέσεις με την Τουρκία. Για το ζήτημα άλλωστε αυτό Λονδίνο και Ελσίνκι κινούνται μαζί (διαβάστε σχετικό κείμενο σε άλλο σημείο), για να προωθήσουν το αίτημα σύντομης ένταξης της Τουρκίας και ιδιαίτερα του ξεπεράσματος του προβλήματος που έχει γεννηθεί από την κυπριακή άρνηση να επιτρέψει το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας.
Στις προχθεσινές συνομιλίες του κ. Δρούτσας στην Κύπρο, έγινε εκτενής αναφορά στα ζητήματα που θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με διαρροές (στις Βρυξέλλες) φαίνεται πως αποφασίστηκε η στήριξη της Κυπριακής άρνησης να επιτρέψει την περαιτέρω συζήτηση κεφαλαίων. Αυτό που ακόμη δεν έγινε σαφές, είναι αν η Κυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να προβάλλει την άρνησή της μόνη ή η στήριξη της Αθήνας θα εκδηλωθεί και εμπράκτως.

Η συζήτηση στο άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ αναμένεται να συνεχιστεί στη διάρκεια της τακτικής συνάντησης των ΥΠΕΞ την προσεχή Δευτέρα (ΣΓΥΕΣ), ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, στο οποίο υπάρχει περίπτωση πλην του κ. Δρούτσα να προσέλθει και η αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που έχει γνώση των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από την προηγούμενη θητεία της στην ΕΕ κι αναμένεται να αναλάβει τα ζητήματα σχετικά με τις Ευρωπαϊκές θεσμικές μεταβολές.

Για τα ίδια θέματα, υπό τον τίτλο «Οι ευρωπαϊκές συγχύσεις» (Les désarrois européens) άρθρο γνώμης με υπογραφή Alfred Grosser στην εφημερίδα LA CROIX υποστηρίζει ότι η ΕΕ αδυνατεί ν’αντιμετωπίσει με έναν ενιαίο τρόπο μία σειρά σημαντικών ζητημάτων επί των οποίων τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη διατηρούν διαφορετικές στάσεις.
Ως πρώτο παράδειγμα, αναφέρεται το θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, την πλήρη ένταξη της οποίας υποστηρίζει «εντόνως» ο Βρετανός Π/Θ ενώ την ίδια στιγμή Παρίσι και Βερολίνο διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Το δημοσίευμα επισημαίνει, μάλιστα, ότι υπάρχουν και «αντικρουόμενες εκτιμήσεις» σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι από τη μία πλευρά «με την Τουρκία, το πεδίο δράσης της ΕΕ διευρύνεται στη Μέση Ανατολή», από την άλλη, όμως, «με την Τουρκία, διακινδυνεύουμε να παρασυρθούμε σε επικίνδυνες περιπέτειες στη Μέση Ανατολή».
Αντιστοίχως, «τί ονομάζουμε κοινή εξωτερική πολιτική της Ένωσης; Ποιά η στάση μας απέναντι στη Ρωσία; (…) Πρέπει ν’αναγνωρίσουμε πλήρως το Κοσσυφοπέδιο. Μετά την απόφαση του ΔΠΔ στις 22 Ιουλίου που έδειχνε προς αυτή την κατεύθυνση Ισπανία, Σλοβακία, Ρουμανία και Ελλάδα δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί» -αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας περαιτέρω και μία σειρά άλλων θεμάτων όπως η εφαρμογή μίας κοινής οικονομικής πολιτικής, το μεταναστευτικό, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν που αποτελεί και «τη μεγαλύτερη τραγωδία» με την απώλεια της ζωής στρατιωτών, μεταξύ των οποίων, και πολλοί Γάλλοι.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP