Ο Ερντογάν κέρδισε στο δημοψήφισμα και τώρα...
Περίπου έξι στους δέκα Τούρκους που προσήλθαν στις κάλπες της Κυριακής ψήφισαν υπέρ των αλλαγών στο τουρκικό Σύνταγμα που προτείνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος-στοίχημα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι εκτιμήσεις του τηλεοπτικού δικτύου συνεχούς ενημέρωσης NTV βασίζονται στο περίπου 90% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί και δίνουν προβάδισμα στο «ναι» με το 59% των ψήφων έναντι ενός 41% για το «όχι», όπως αναφέρει το Reuters.
Το CNN-Turk κάνει παρόμοια προβολή, που δίνει ένα 57% στο «ναι». Τα ποσοστά του «ναι» είναι ελαφρά υψηλότερα από εκείνα των δημοσκοπήσεων.
Οι Τούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι τέτοια αποτελέσματα θα ενισχύσουν τον πρωθυπουργό Ρ.Τ.Ερντογάν εν όψει των εκλογών του 2011, επισημαίνοντας πως υπέρ των μεταρρυθμίσεων φαίνεται ότι τάχθηκαν και ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης.
Την ίδια στιγμή όμως, σε κάποιες περιοχές φαίνεται πως βρήκε απήχηση η έκκληση κουρδικού κόμματος για μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος, με το σκεπτικό ότι δεν προωθούνται τα δικαιώματα των Κούρδων.
Οι 26 αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση επιχειρούν να μεταβάλλουν το πνεύμα του Συντάγματος που υιοθετήθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980 --σε αυτό το κλίμα επιλέχθηκε και η 12η Σεπτεμβρίου, 30 χρόνια μετά το κίνημα του στρατηγού Κενάν Εβρέν.
Η αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα η πλευρά των κεμαλιστών, έχει επικρίνει διατάξεις που προβλέπουν ότι η κυβέρνηση θα έχει λόγο στην επιλογή των ανώτατων δικαστικών και καταγγέλλει προσπάθεια για έλεγχο της δικαστικής εξουσίας αλλά δεν εξέφρασε διαφωνίες με την αναγκαιότητα πολλών από τις αλλαγές σε γενικές γραμμές.
To πακέτο των προτεινόμενων αλλαγών στο Σύνταγμα αυξάνει τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε 17 από 11, δίνοντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση την εξουσία να ορίζει κάποια από αυτά ενώ προβλέπεται και προσφυγή μεμονωμένων πολιτών.
Επανοριοθετείται η δικαιοδοσία των στρατοδικείων ενώ τα πολιτικά δικαστήρια θα μπορούν πλέον να δικάζουν στρατιωτικούς για εγκλήματα κατά της συνταγματικής τάξης (κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για δίωξη των πραξικοπηματιών του 1980).
Το πακέτο επιτρέπει επίσης τη συμμετοχή εργαζομένων σε παραπάνω από ένα συνδικαλιστικά σωματεία και αναγνωρίζει το δικαίωμα συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ αίρει την απαγόρευση απεργιών με πολιτικά κίνητρα. Οι αλλαγές αφορούν επίσης πολιτικές ελευθερίες, όπως την προστασία προσωπικών δεδομένων και τους περιορισμούς μετακινήσεων.
Τι θα κάνουν οι Τούρκοι στρατηγοί;
Ποιά θα είναι η στάση ή η αντίδραση των στρατηγών; Οι επόμενες ώρες μοιάζουν να είναι αποφασιστικές για το μέλλον της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν. Θα επιχειρήσουν -έστω και την τελευταία στιγμή- να επαναλάβουν κάποιο πραξικόπημα;
Όποιος έχει επισκεφθεί την γειτονική χώρα, έχει δει πως ο Στρατός διατηρεί σημαντική ισχύ και αποπνέει εμπιστοσύνη και σεβασμό από τους Τούρκους πολίτες. Εξάλλου, ο εκλογικό χάρτης δίνει στον Ερντογάν την κεντρική και ανατολική Τουρκία, ενώ η Ανατολική Θράκη και τα παράλια στο Αιγαίο και την Μεσόγειο είναι υπέρ των Στρατηγών. Κι αυτό αποτελεί σημαντική λεπτομέρεια κι αυτό επειδή οι Κούρδοι δεν συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, αλλοιώνοντας σημαντικότατα το ίδιο το αποτέλεσμα.
Άραγε, οι στρατηγοί θα αμφισβητήσουν την εκλογική διαδικασία το αποτέλεσμα της οποίας πρόκειται να τους στερήσει πολλά (αν όχι όλα) από τα δικαιώματά τους, ενώ αρκετοί από αυτούς πιθανότατα θα περάσουν το υπόλοιπο της ζωής του σε κάποιο κελί...
Ο δρόμος της Τουρκίας προςτην Ευρώπη περνάει μέσα από ένα καμίνι, που λέγεται Τουρκικός Στρατός. Το αποτέλεσμα από αυτή τη διαδικασία θα γίνει γνωστό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου