Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ με πιέσεις σε Κύπρο


Σήμερα συνέρχεται στις Βρυξέλλες το άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα λάβει μέρος για πρώτη φορά ο Δημήτρης Δρούτσας ως υπουργός Εξωτερικών. Στα θέματα που αναφερθούν οι υπεξ των χωρών – μελών της ΕΕ είναι σειρά θεμάτων από τις καταστροφές στο Πακιστάν και τις σχέσεις με τις Ινδίες ως τα προβλήματα με την Κορέα (που βλέπει η Ιταλία) αλλά και -σημαντικό γιε εμάς- οι σχέσεις με την Τουρκία. Για το ζήτημα άλλωστε αυτό Λονδίνο και Ελσίνκι κινούνται μαζί (διαβάστε σχετικό κείμενο σε άλλο σημείο), για να προωθήσουν το αίτημα σύντομης ένταξης της Τουρκίας και ιδιαίτερα του ξεπεράσματος του προβλήματος που έχει γεννηθεί από την κυπριακή άρνηση να επιτρέψει το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας.
Στις προχθεσινές συνομιλίες του κ. Δρούτσας στην Κύπρο, έγινε εκτενής αναφορά στα ζητήματα που θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με διαρροές (στις Βρυξέλλες) φαίνεται πως αποφασίστηκε η στήριξη της Κυπριακής άρνησης να επιτρέψει την περαιτέρω συζήτηση κεφαλαίων. Αυτό που ακόμη δεν έγινε σαφές, είναι αν η Κυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να προβάλλει την άρνησή της μόνη ή η στήριξη της Αθήνας θα εκδηλωθεί και εμπράκτως.

Η συζήτηση στο άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ αναμένεται να συνεχιστεί στη διάρκεια της τακτικής συνάντησης των ΥΠΕΞ την προσεχή Δευτέρα (ΣΓΥΕΣ), ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, στο οποίο υπάρχει περίπτωση πλην του κ. Δρούτσα να προσέλθει και η αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που έχει γνώση των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από την προηγούμενη θητεία της στην ΕΕ κι αναμένεται να αναλάβει τα ζητήματα σχετικά με τις Ευρωπαϊκές θεσμικές μεταβολές.

Για τα ίδια θέματα, υπό τον τίτλο «Οι ευρωπαϊκές συγχύσεις» (Les désarrois européens) άρθρο γνώμης με υπογραφή Alfred Grosser στην εφημερίδα LA CROIX υποστηρίζει ότι η ΕΕ αδυνατεί ν’αντιμετωπίσει με έναν ενιαίο τρόπο μία σειρά σημαντικών ζητημάτων επί των οποίων τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη διατηρούν διαφορετικές στάσεις.
Ως πρώτο παράδειγμα, αναφέρεται το θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, την πλήρη ένταξη της οποίας υποστηρίζει «εντόνως» ο Βρετανός Π/Θ ενώ την ίδια στιγμή Παρίσι και Βερολίνο διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Το δημοσίευμα επισημαίνει, μάλιστα, ότι υπάρχουν και «αντικρουόμενες εκτιμήσεις» σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι από τη μία πλευρά «με την Τουρκία, το πεδίο δράσης της ΕΕ διευρύνεται στη Μέση Ανατολή», από την άλλη, όμως, «με την Τουρκία, διακινδυνεύουμε να παρασυρθούμε σε επικίνδυνες περιπέτειες στη Μέση Ανατολή».
Αντιστοίχως, «τί ονομάζουμε κοινή εξωτερική πολιτική της Ένωσης; Ποιά η στάση μας απέναντι στη Ρωσία; (…) Πρέπει ν’αναγνωρίσουμε πλήρως το Κοσσυφοπέδιο. Μετά την απόφαση του ΔΠΔ στις 22 Ιουλίου που έδειχνε προς αυτή την κατεύθυνση Ισπανία, Σλοβακία, Ρουμανία και Ελλάδα δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί» -αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας περαιτέρω και μία σειρά άλλων θεμάτων όπως η εφαρμογή μίας κοινής οικονομικής πολιτικής, το μεταναστευτικό, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν που αποτελεί και «τη μεγαλύτερη τραγωδία» με την απώλεια της ζωής στρατιωτών, μεταξύ των οποίων, και πολλοί Γάλλοι.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP