Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεχίζεται η σύγκρουση Μουφτήδων στη Βουλγαρία


Η βουλγαρική εφημερίδα ΤΡΟΥΝΤ, δίνοντας συνέχεια στην υπόθεση της σύγκρουσης ανάμεσα στους μουφτήδες που επιλέγονται από την Άγκυρα και όσους υπακούν στις Βουλγαρικές αρχές, δημοσιεύει συνέντευξη πρώην Αρχιμουφτή Μουσταφά Χατζή με τίτλο: «Όχι το Ισλάμ αλλά το δικαστήριο είναι η θρησκεία του Γκέντζεφ» και συνέντευξη του Προέδρου του Ανωτάτου Μουσουλμανικού Πνευματικού Συμβουλίου, Νεντίμ Γκέντζεφ, με τίτλο: «Ο Αλλάχ έχει καταραστεί ψεύτες σαν τον Μουσταφά Χατζή».

Μουσταφά Χατζή «…Το Ραμαζάν Μπαϊράμ δεν θα είναι δραματικό διότι δεν υπάρχει διάσπαση ανάμεσα στους μουσουλμάνους. Το πρόβλημα με το Γκέντζεφ δεν είναι καινούργιο και δεν είναι ανάμεσα σε μένα κι εκείνον. Το πρόβλημα βρίσκεται σε άνθρωπο διορισμένο από το κομμουνιστικό καθεστώς στη θέση του Αρχιμουφτή και στον οποίον πολλές φορές οι μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι δεν επιθυμούν να είναι πνευματικός τους ηγέτης. Πολύ δε περισσότερο που έχει νομική παιδεία και όχι πνευματική. Την εποχή του κομμουνισμού έκανε 5 μήνες στη Συρία και από τότε υποστηρίζει ότι είναι διδάκτορας.
Το λάθος το οποίο πλανάται στο δημόσιο βίο είναι ότι το δικαστήριο αποκατέστησε το Γκέντζεφ ως ηγέτη του Ανωτάτου Πνευματικού Συμβουλίου. Κανένα δικαστήριο δεν τον αποκατέστησε ως Αρχιμουφτή ή Πρόεδρο. Η μοναδική απόφαση του δικαστηρίου είναι ότι η συνδιάσκεψη του 2008, η οποία με εξέλεξε, δεν είναι νόμιμη. Ο Γκέντζεφ εξελέγη το 1996 με 5ετή θητεία που εδώ και πολλά χρόνια έχει λήξει, ενώ μεγάλος αριθμός των μελών του δικού του Ανωτάτου Συμβουλίου έχουν πεθάνει, μεταξύ αυτών και ο Αρχιμουφτής του. Βάσει αυτού, το δικαστήριο δεν μπορεί να καταχωρίσει νεκρούς ή ανθρώπους των οποίων η θητεία έχει λήξει. Επομένως, αυτός δεν έχει αποκατασταθεί. Το 2009 έγινε άλλη συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις κατοικημένες περιοχές στις οποίες ζουν μουσουλμάνοι. Τα έγγραφα αυτής της συνδιάσκεψης έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο και περιμένουν την καταχώρισή τους (στη συνδιάσκεψη αυτή ο Μουσταφά Χατζή εξελέγη πάλι Αρχιμουφτής). Όσο το δικαστήριο δεν αρνείται την καταχώρισή μας, θεωρούμε τους εαυτούς μας ως νόμιμα εκλεγμένη ηγεσία… Οι μουσουλμάνοι εκλέγουν και το δικαστήριο καταγράφει τις αλλαγές.
Αν η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική για εμάς, τότε η κατάσταση θα είναι περίεργη, διότι ο Γκέντζεφ δεν μπορεί ούτε συνδιάσκεψη να συγκαλέσει. Διότι, σύμφωνα με το Καταστατικό του 1996, μόνο το Ανώτατο Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει σύγκληση συνδιάσκεψης με πλειοψηφία των 2/3. Του Γκέντζεφ όμως του χρειάζονται 20 άτομα διότι από τα 30 μέλη που καταχωρήθηκαν το 1996 οι 14 έχουν πεθάνει και από τους υπόλοιπους οι 4 έχουν αποσκιρτήσει. Επομένως, του μένουν μόνον 14, αλλά και οι μουσουλμάνοι δεν τον θέλουν.
Ο Γκέντζεφ μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει, αλλά το 1997 που με εξέλεξαν Αρχιμουφτή, παρά τις επιθέσεις που δέχθηκα, οι μουσουλμάνοι δεν διαδήλωσαν εναντίον μου. Αυτό δεν συνέβη ούτε όταν με επανεξέλεξαν το 2005, το 2008 και το 2009. Όταν όμως ο Γκέντζεφ αυτοδιορίσθηκε ηγέτης του θρησκεύματος έγιναν διαδηλώσεις σε 23 πόλεις.
Ο πιο ανώδυνος τρόπος συμφιλίωσης είναι η καταχώριση της συνδιάσκεψης του 2009. Όταν πάρουμε την απόφαση, θα συγκαλέσουμε νέα συνδιάσκεψη στην οποία θα καλέσουμε και τον Νεντίμ Γκέντζεφ, όπως κάναμε και στις προηγούμενες. Αν οι αντιπρόσωποι τον εκλέξουν καλώς, αν όχι – δεν υπάρχει κανένας τρόπος να συμφωνήσουμε μαζί του.
Όταν υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις στο θρήσκευμα, υπάρχουν πολλοί κύκλοι που θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευθούν. Δεν έχω πληροφορίες για ισλαμικές σέχτες, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι καμία τέτοια σέχτα δεν θα έλθει να ενημερώσει τη Μουφτία. Για παράδειγμα, ενημερώσαμε τις υπηρεσίες της χώρας για τους «αχμέντηδες» (σέχτα που ιδρύθηκε το 1889 από τον Χότζα Γκουλάμ Αχμάντ Καντιανι) για τους οποίους είχαμε πληροφορίες ότι αναπτύσσουν δράση στην περιοχή του Μπλαγκόεβγκραντ και στη Β.Α. Βουλγαρία. Είχα καταθέσει στο δικαστήριο εναντίον αυτής της οργάνωσης».

Νεντίμ Γκέντζεφ «…Ο Μουσταφά Χατζή ψεύδεται ασύστολα ή κάποιος τον κοροϊδεύει. Το Δικαστήριο της Σόφιας σταμάτησε την καταχώριση της συνδιάσκεψης του 2009, διότι δεν μπορεί μια ηγεσία, η οποία έχει κηρυχθεί παράνομα εκλεγμένη το 2008, έχει διαγραφεί και το Καταστατικό δεν είναι νόμιμο, να συγκαλεί συνδιάσκεψη το 2009. Σε ποια βάση; Υπάρχει απόφαση του Δικαστηρίου, βάσει της οποίας αυτό αρνείται να καταχωρίσει τη συνδιάσκεψη του 2009. Η προσφυγή που έγινε εναντίον αυτής της απόφασης έχει απορριφθεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία ηγεσία του θρησκεύματος, η οποία έχει καταχωρηθεί και επιβεβαιωθεί από τρεις δικαστικούς θεσμούς. Ο Αρχιμουφτής μας έχει πεθάνει, είναι αλήθεια. Θα εκλέξουμε άλλον, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να μπούμε στο κτήριο της Αρχιμουφτίας, το οποίο έχουν καταλάβει βουλευτές του ΚΔΕ (σ.σ Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών). Οι πολιτικοί δεν έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται σε έναν θρησκευτικό θεσμό. Αν θέλουν να προσευχηθούν να πάνε στο τζαμί. Αλλά όλη η μάχη γίνεται για το πώς να χρησιμοποιείται το θρήσκευμα για τους σκοπούς του ΚΔΕ. Διότι χωρίς την Αρχιμουφτία το ΚΔΕ θα εξανεμισθεί.
Ανάμεσα στους μουσουλμάνους δεν υπάρχει διάσπαση. Στις διαδηλώσεις που έγιναν εναντίον μου συμμετείχαν 30-40 άτομα και μερικοί πληρωμένοι κλακαδόροι. Πίσω από εμένα δεν βρίσκεται κανένα κόμμα.
Σε αντίθεση με το σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, στο δικό μας θρήσκευμα δεν υπάρχουν θρησκευτικές ούτε περιουσιακές διαφορές. Υπάρχουν περίπου 1400 ιμάμηδες εκ των οποίων οι 200 περίπου στηρίζουν τον Μουσταφά Αλής Χατζή και την κλίκα του. Οι 1200 που απομένουν δεν έχουν πληρωθεί εδώ και 10 χρόνια. Γι΄ αυτό το πράγμα γίνεται λόγος και αυτό δίνει τη δυνατότητα στις σέχτες να μπαίνουν και να κάνουν κήρυγμα στα τζαμιά. Γιατί ο Χατζή επέτρεψε να γίνει Τμήμα για ιμάμηδες στο Ντέλτσεβο ή στο Ούστινα; Διότι οι σέχτες πληρώνουν.
Υπάρχουν μερικοί υποψήφιοι για Αρχιμουφτήδες. Ο ένας είναι ο Αλή Χατζησαντάκ από τη Φιλιππούπολη. Υπάρχουν ακόμη 2-3, αλλά θα αποφασίσει το Ανώτατο Συμβούλιο.
Δεν έχω σκοπό να αποσυρθώ. Όλα αυτά τα χρόνια, αν δεν είχα κύρος, δεν θα είχα παραμείνει εκπρόσωπος στην Παγκόσμια Ισλαμική Τράπεζα για τη Βουλγαρία, ούτε στον Παγκόσμια μη κερδοσκοπικό ισλαμικό οργανισμό».

Η εφ. ΤΡΟΥΝΤ σε δημοσίευμά της με τίτλο: «Το ΚΔΕ (σσ κόμμα μουσουλμάνων στη Βουλγαρία) υπερασπίζεται Μουφτή με νόμο», αναφέρει ότι: Οι βουλευτές του ΚΔΕ Τσετίν Καζάκ και Τούντσερ Καρντζαλίεβ κατέθεσαν στη Βουλή τροποποίηση του Νόμου περί Θρησκευμάτων, με την οποία στην πράξη υπερασπίζονται τον πρώην Αρχιμουφτή Μουσταφά Χατζή. Με την τροποποίηση που κατέθεσαν ζητούν να επιτραπεί στο Δικαστήριο της Σόφιας να συγκαλέσει το Ανώτατο όργανο του Θρησκεύματος με αίτημα που θα υποβάλουν πάνω από τις μισές περιφερειακές καταχωρημένες μουφτίες. Εκεί θα πρέπει να εκλεγεί ηγεσία και να ψηφισθεί καταστατικό.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP