Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

"Nευράκια" από Α.Νταβούτογλου για το "κόκκινο" από Γαλλία και Γερμανία


"Νευράκια" από τον Αχμέτ Νταβούτογλου μετά το "κόκκινο" που άναψαν Γαλλία και Γερμανία σήμερα, εκ νέου, στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Συγκεκριμένα η πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας για «προνομιακή συνεργασία» της χώρας του με την Ε.Ε. αντί της πλήρους ένταξής της σε αυτή συνάντησε την απόλυτη άρνηση Νταβούρογλου με τα εξής λόγια: «Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί το όποιο υποκατάστατο ή εναλλακτική λύση στην ενταξιακή διαδικασία».

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. έχουν διχάσει τις χώρες - μέλη της ΕΕ, με κάποιες όπως η Βρετανία και η Ιταλία να επιμένουν να έχει η Άγκυρα την ίδια μεταχείριση με άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες.


Η Τουρκία καλείται να ευθυγραμμίσει τους νόμους της με τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε 33 από τα αποκαλούμενα «κεφάλαια», εφόσον επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει να «παγώσουν» τις διαπραγματεύσεις σε οκτώ κεφάλαια, μέχρι η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της για τα κυπριακά πλοία, αλλά η Γαλλία και η Κύπρος παρεμποδίζουν μονομερώς και άλλα.

Αναφορικά με τα κεφάλαια αυτά, ο Τούρκος είπε ότι “θα πρέπει να υπάρξει μία νέα προσέγγιση στο θέμα, δηλαδή να ανοίξουν περισσότερα κεφάλαια και να μην υπάρχουν τρόποι σύνδεσης ή πολιτικοί φραγμοί, οι οποίοι δεν συνδέονται με την ενταξιακή διαδικασία, ανάμεσά τους και το θέμα της Κύπρου ή άλλα».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP