Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Η διακίνηση όπλων από την ΜΙΤ και η Θράκη...


Την παρουσία οργανωμένων πυρήνων της τουρκικής ΜΙΤ στο Αιγαίο (Ρόδο) και σε άλλες ευαίσθητες περιοχές φέρνει στο προσκήνιο η κυριακάτικη εφημερίδα "Το Παρόν" με ρεπορτάζ το οποίο κάνει λόγο για "δημιουργία ομάδων εντός της χώρας απο της τουρκικές μυστικές υπηρεσίες που μπορούν ανα πάσα στιγμή να προκαλέσουν καταστάσεις εσωτερικού αντιπερισπασμού" δηλαδή ένοπλης ανατρεπτικής δράσης απο οργανωμένους πυρήνες.
Φυσικά η αλήθεια είναι ότι οι εν λόγω υπηρεσίες ουδέποτε περιορίστηκαν σε αμιγώς κατασκοπευτικές δραστηριότητες εντός της ελληνικής επικράτειας καθώς η δράση τους περιελάμβανε κάθε λογής "αγαθοεργίες" απο συστηματικούς εμπρησμούς μέχρι πάσης φύσεως δολιοφθορές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εν λόγω δράσης αποτελεί η (παλιά μέν, επίκαιρη δε) υπόθεση του λαθρεμπορικού Ivy-B την οποία αποκάλυψε αρχικά η εφημερίδα "Το Βήμα" στις 3 Ιουλίου 1983 και στην οποία αναφέρεται εκτενώς ο δημοσιογράφος Μάνος Ηλιάδης (βλ. "Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η ΜΙΤ", σελ. 423).

Το Ivy-B, ένα παλιό φορτηγό 334 τόνων με αγγλική σημαία (φωτό) ήταν ο πρωταγωνιστής σε αυτή την άγνωστη εν πολλοίς ιστορία, η οποία είναι ενδεικτική της μεθοδικότητας αλλά και μακρόχρονης ανατρεπτικής δράσης των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Θράκη καθότι μιλάμε για το 1983, δηλαδή 27 ολόκληρα χρόνια πριν από την Θράκη του προξενείου, του Μουσταφά Σαρνίτς και των λοιπών αστέρων του τουρκικού παρακράτους...
Το εν λόγω σκάφος (το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε υποθέσεις λαθρεμπορίας όπλων για τους Ταμίλ) αρχικά εθεάθει να πλέει χωρίς φώτα πορείας ανοιχτά του Πόρου, γεγονός το οποίο κίνησε την περιέργεια του πληρώματος του περιπολικού σκάφους της τότε θαλάσσιας Οικονομικής Αστυνομίας το οποίο και διενήργησε έλεγχο επι του σκάφους.
Ο έλεγχος απέδωσε περι του 2,5 τόνους όπλων, πυρομαχικών και έντυπου υλικού τα οποία όμως αποκάλυψαν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την δράση και τους σκοπούς των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
Το φορτίο περιείχε συνολικά 90 τυφέκια G-3 χωρίς αριθμούς σειράς και 180 γεμιστήρες, 2 πυροβόλα MG-3 και 35.000 φυσίγγια των 7,62mm για τα προαναφερθέντα όπλα, 10 ημιαυτόματα πιστόλια με 3.200 φυσίγγια των 9mm, 200 πλάκες ΤΝΤ με 1000 μέτρα βραδύκαυστου φυτιλιού, πυροκροτητές και συστήματα ηλεκτρικής πυροδότησης καθώς και αριθμό φορητών ασυρμάτων.
Το υλικό συνοδευόταν απο τουρκικά φυλλάδια για την χρήση των όπλων και λοιπό έντυπο υλικό για την διεξαγωγή ανορθόδοξων επιχειρήσεων, πάντα στην τουρκική. Προφανώς και δεν επρόκειτο για μια απλή υπόθεση λαθρεμπορίου όπλων.
Πιθανολογείται ότι τελικός προορισμός του πλοίου ήταν κάποια ερημική τοποθεσία στην Αττική, όπου οι σύνδεσμοι τοπικοί σύνδεσμοι των Τούρκων θα φρόνιζαν για την προώθηση των όπλων στους τελικούς παραλήπτες στην Δυτική Θράκη.
Όπως έγινε γνωστό τα όπλα προέρχονταν απο την τουρκική κρατική βιομηχανία όπλων ΜΚΕΚ και σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσίασε ο Ιρλανδός καπετάνιος το φορτίο είχε παραγγείλει η τουρκική κρατική Κτηματική Τράπεζα και είχε φορτωθεί στην Νικομήδεια, πλησίον στον (αυστηρότατα) φρουρούμενο ναυστάθμο του Τουρκικού Ναυτικού...
Το ερώτημα που προβάλει μέσα από αυτή την ιστορία είναι ένα και πολύ απλό αν και τρομακτικό: Υπάρχουν σήμερα όπλα στη Θράκη, τα οποία έχουν μεταφερθεί από την ΜΙΤ; Φυσικά η ΜΙΤ ενδιαφερόταν και ενδιαφέρεται για την μεταφορά πολεμικού οπλισμού, ώστε στη συνέχεια αυτός να δοθεί μέσω των "ειδικών" σε γηγενείς μουσουλμάνους για να δημιουργηθούν έτσι οι κατάλληλοι "πυρήνες" που εάν ποτέ χρειαστεί (ή αποφασισθεί από την Άγκυρα) ένοπλη "διαμαρτυρία", αυτή να μπορέσει να υλοποιηθεί από τους εγκάθετους, τους πρακτορίσκους και τους μισθωμένους υπαλλήλους του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής...
Η ιστορία αυτή έρχεται όμως να προσθέσει ένα ακόμη τρομακτικό στοιχείο, στα ήδη υπάρχοντα και να δικαιολογήσει τους φόβους των Ελληνικών αρχών για πιθανή απόπειρα δημιουργίας σοβαρών ένοπλων αναταραχών στην ευαίσθητη αυτή ακριτική περιοχή της χώρας μας, στη Θράκη. Το υλικό, το οποίο κατασχέθηκε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μετά από κατάλληλη εκπαίδευση. Αλλά για να σταλεί το στρατιωτικό αυτό υλικό, έπρεπε να είχε εξασφαλισθεί το ανθρώπινο δυναμικό που είχε κριθεί ικανό να παρακολουθήσει εντός της Ελλάδας τα εκπαιδευτικά αυτά στρατιωτικής φύσης "σχολεία" (εκτός και εάν είχε ήδη προηγηθεί εντός της Τουρκίας). Η φύση της εκπαίδευσης (εκ του οπλισμού) δείχνει πως είχε να κάνει με δολιοφθορές, ψυχολογικές επιχειρήσεις και γενικότερα με ανορθόδοξο πόλεμο - ανταρτοπόλεμο. Η ποσότητα των εκρηκτικών ΤΝΤ πρόδιδε στόχευση σε έργα υποδομής και επικοινωνιών (γέφυρες, δρόμοι, υδραγωγεία κ.α.).
Ως εκ τούτου, η δραστηριότητα της ΜΙΤ στην Θράκη κρίνεται πως έχει ιστορικό υπόβαθρο και ίσως κάποιοι θα έπρεπε να ανησυχούν για τις σημερινές δραστηριότητες της εν λόγω υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας, η οποία δείχνει πως συνεχίζει να δημιουργεί ομάδες-πυρήνες που δεν έχουν ως μοναδικό στόχο την συλλογή πληροφοριών... Υπάρχει σήμερα οπλισμός στη Θράκη ή μήπως η μοναδική προσπάθεια για την μεταφορά τέτοιου στρατιωτικού υλικού σταμάτησε με την σύλληψη του λαθρεμπορικού Ivy-B;
Πραγματικά, θα ήταν μεγάλη κουταμάρα να πιστεύει κανείς πως η ΜΙΤ σταμάτησε την συγκεκριμένη δραστηριότητά της, φοβούμενη πιθανή δεύτερη σύλληψη του πολεμικού υλικού ή των μεταφορέων του. Εξάλλου, τα σύνορα της Θράκης τόσο με την Τουρκία όσο και με την Βουλγαρία, έχει αποδειχθεί πως δεν έχουν την μέγιστη δυνατή -ποιοτικά- φύλαξη, δυστυχώς, οπότε...

Read more...

Είκοσι παραβιάσεις σήμερα!


Είκοσι παραβιάσεις των εναέριων συνόρων μας είχαμε σήμερα από τουρκικά μαχητικά.
Τα ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά αεροσκάφη, ενεπλάκησαν μαζί τους δύο φορές σε εικονικές αερομαχίες.
Συνολικά δύο σχηματισμοί με 16 αεροσκάφη από τα οποία τα οκτώ ήταν οπλισμένα, δραστηριοποιήθηκαν μέχρι αυτή την ώρα από πλευράς τουρκικής Αεροπορίας.
Το σύνολο των παραβιάσεων έγινε στο νότιο και κεντρικό τομέα του Αιγαίου.



Read more...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τουρκικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος επάνω από τη Χίο!


Τουρκικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος (UAV), πιθανότατα I-GNAT ή GNAT 750 ή το ισραηλινής κατασκευής Heron, πέταξε πριν από τρία εικοσιτετράωρα σε αποστολή συλλογής πληροφοριών επάνω από τη Χίο! Το αξιοσημείωτο είναι ότι το μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος δεν εντοπίστηκε από τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και κατ'αυτό τον τρόπο δεν κατέστη δυνατή η αναχαίτισή του. Εντοπίστηκε από φυλάκιο του Στρατού στη περιοχή της νότιας Χίου, το οποίο έσπευσε να μεταδώσει την πληροφορία, αλλά ήταν αργά για οποιαδήποτε ελληνική αντίδραση, καθώς το κατασκοπευτικό αεροσκάφος, απομακρύνθηκε με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή νότια της Χίου.


Read more...

Κριτική Ντενιζ Μπαϊκάλ στο "κουρδικό άνοιγμα" του πρωθυπουργού Ερντογάν.-


Η αντιπολίτευση του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Τουρκία μένει σχεδόν μόνη της στην κριτική που ασκεί στην κουρδική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Ντενίζ Μπαϋκάλ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «θέτει σε κίνδυνο την ενότητα και την ακεραιότητα της χώρας».

«Το σχέδιο που θέλει να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση είναι σχέδιο διάλυσης του έθνους», είπε ο Ντ. Μπαϋκάλ σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του,στην Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο για τη λύση του κουρδικού ως «απόπειρα να προσδοθεί σε κάποιους πολιτική ταυτότητα».

Πρόσθεσε δε ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό το σχέδιο αποτελεί μία επικίνδυνη απόπειρα, που πρόκειται να ζημιώσει την εθνική ενότητα και τη βασική πολιτική ταυτότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ο Ντ. Μπαϋκάλ προχώρησε την κριτική του ακόμη περισσότερο υποστηρίζοντας ότι αν γίνουν ορισμένα βήματα προς την κατεύθυνση των αλλαγών,που προτείνει η κυβέρνηση, «θα πρέπει όλοι να ξέρουν ότι η πολιτική θα αλλάξει χαρακτήρα στην Τουρκία».

Επιπλέον,ισχυρίστηκε ότι «η διαδικασία λύσης του κουρδικού, που εγκαινίασε η κυβέρνηση,προκαλεί μεγάλες εντάσεις».

«Έχει αρχίσει να γίνεται οφθαλμοφανής μία σοβαρή ένταση», είπε και πρόσθεσε:«Βλέπω με λύπη πως αυτή η ένταση έχει συμπεριλάβει μέσα της τον πρόεδρο,τον πρωθυπουργό και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ).Η κάθε πλευρά έχει αρχίσει να είναι αντικείμενο των συζητήσεων και επικρίσεων από την κοινή γνώμη».

Αντίθετα,ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ σχολίασε:«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ΤΕΔ) δεν πρόκειται να εμπλακούν σε δραστηριότητες, οι οποίες θα δίνουν αφορμή για τη δημιουργία σχέσεων με την τρομοκρατία και τους υποστηρικτές της»,προσθέτοντας πως: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πιστεύουν ότι η ελευθερία του λόγου δεν θα πρέπει να επεκτείνεται σε θέματα που θέτουν σε κίνδυνο την οντότητα του κράτους και δημιουργούν ατμόσφαιρα πόλωσης, διακρίσεων και συγκρούσεων».

Ο στρατηγός αναφέρθηκε και στο μη τροποποιούμενο άρθρο 3 του Συντάγματος που μιλά για την ενότητα του κράτους της χώρας και του λόγου και ορίζει ως επίσημη γλώσσα την τουρκική.

Οι παρατηρήσεις του στρατηγού αντιμετωπίστηκαν θετικά από το κυβερνητικό κόμμα.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ,αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνητικού κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) χαρακτήρισε τις απόψεις Μπασμπού «θετικές» και «επίκαιρες».

«Ο στρατηγός υπενθύμισε τις "κόκκινες γραμμές της Τουρκίας"»,είπε και σημείωσε ότι το μήνυμα του τούρκου επιτελάρχη αποτελεί απάντηση και στην αντιπολίτευση, καθώς εξέφρασε την υποστήριξη των ΤΕΔ στο άνοιγμα για το κουρδικό ζήτημα.

"Οι κόκκινες γραμμές μας είναι ίδιες"», παρατήρησε ο Μπ. Μποζντάγ, ο οποίος διευκρίνισε πως «το ΑΚΡ είναι κατά του εθνικισμού»,τόνιζοντας ότι: «Οι ΤΕΔ αισθάνθηκαν την ανάγκη να απαντήσουν σε άδικες επικρίσεις».

Αντίθετα, το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP),ενοχλήθηκε από τη θετική αντιμετώπιση του μηνύματος του στρατηγού από το ΑΚΡ.

Read more...

Τουρκία. Ο στρατός υπογραμμίζει την ενότητα της χώρας αναφορικά με τις κυβερνητικές προσπάθειες για συμφιλίωση με τους Κούρδους.-


Ο τουρκικός στρατός υπογράμμισε σήμερα μέσω του αρχηγού του, του στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, ότι οι προσπάθειες συμφιλίωσης που προωθούνται από την κυβέρνηση υπέρ των Κούρδων δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της χώρας, ενώ παράλληλα απέκλεισε κάθε διάλογο με τους κούρδους αντάρτες.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αντιτάχθηκε επίσης στη γλωσσική αυτονομία της κουρδικής κοινότητας της Τουρκίας στο πλαίσιο του "δημοκρατικού ανοίγματος" που ξεκίνησε πρόσφατα η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

"Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αποδεχθούν να ζημιωθεί η ενιαία δομή του κράτους", αναφέρει ο στρατηγός σε μήνυμά του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του γενικού επιτελείου στο Ίντερνετ.

Αν και υπογραμμίζει πως ο στρατός "σέβεται τις πολιτιστικές διαφορές", ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων δεν θέλει οι διαφορές αυτές, στην προκειμένη περίπτωση μια αναφορά στην κουρδική ταυτότητα, να αναφέρονται στο τουρκικό σύνταγμα.

Στην ανακοίνωση προστίθεται εξάλλου πως η επίσημη γλώσσα της Τουρκίας είναι τα τουρκικά και πως η διάταξη του θεμελιώδους νόμου που αναφέρεται στο σημείο αυτό πρέπει να διατηρηθεί.

Ο στρατός επισημαίνει επίσης ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμιά δραστηριότητα που μπορεί να τον φέρει σε επαφή "με την τρομοκρατική οργάνωση (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και τους εταίρους της", τους οποίους υπόσχεται για άλλη μια φορά ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους.

Read more...

ΚΟΥΡΔΙΚΟ-ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Η συνάντηση του Πρωθυπουργού και αρχηγού του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ηγέτη του κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας DTP Αχμέτ Τουρκ στις 5 Αυγούστου 2009 στο γραφείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας σήμανε την αρχή μιας νέας διαδικασίας στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν είπε πως στη συνάντηση δεν εκπροσώπησε την κυβέρνηση αλλά συμμετείχε με την ιδιότητα αρχηγού κόμματος και όπως καταλαβαίνουμε από διάφορες δηλώσεις η εξέλιξη αυτή ενδιαφέρει όλη την Τουρκία και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ΜΕΤ, κάποιοι την ονομάζουν Άνοιγμα στο Κουρδικό και κάποιοι Άνοιγμα για Εκδημοκρατισμό. Για το λόγο αυτό ήρθαν ποικίλες αντιδράσεις, υπέρ και κατά, από πολιτικές ομάδες αδιακρίτως αν εκπροσωπούνται ή όχι στη ΜΕΤ και από διάφορους τομείς της κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν αυτό το άνοιγμα. Στις δηλώσεις που προέβη από το Μπίτλις, όπου παραβρέθηκε σε μια συνεδρίαση, επισήμανε ότι η Τουρκία δεν δύναται να παραβλέπει τα προβλήματα και σημείωσε πως πρέπει να τα επιλύσει με αδερφοσύνη και με ενότητα.

Βεβαίως υπήρχαν και αρνητικές αντιδράσεις κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης και διαφόρων τομέων της κοινωνίας στη συνάντηση Ερντογάν-Τουρκ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσέγγισαν με καχυποψία το άνοιγμα και απέρριψαν την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι για συνάντηση σχετικά με το θέμα. Διάφορες κοινωνικές ομάδες, τα ΜΜΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις άσκησαν οξεία κριτική στην νέα αυτή εξέλιξη.

Παραθέτουμε την αξιολόγηση του καθηγητή Ραμαζάν Γκιοζέν τμηματάρχη Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Τσάνκαγια σχετικά με το θέμα.

Το Δημοκρατικό ή Κουρδικό Άνοιγμα που ήρθε στην επικαιρότητα μετά από την συνάντηση Ερντογάν-Τουρκ είναι αναμφίβολα μια πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της τρομοκρατίας που επί σειρά ετών έχει ποτίσει με αίμα και δάκρυα την Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ομοφωνία σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας για την ύπαρξη του προβλήματος επικρατούν διαφορετικές γνώμες για την ονομασία αυτού. Κάποιοι το ονομάζουν "Πρόβλημα Τρομοκρατίας" κάποιοι άλλοι “Κουρδικό Πρόβλημα” ενώ μερικοί το αποκαλούν "Πρόβλημα Νοτιοανατολικής Περιοχής". Αυτή η διαφοροποίηση οφείλεται στη διαφορετική διαπίστωση της πηγής του προβλήματος.

Σύμφωνα με αυτούς που το αποκαλούν "Πρόβλημα Τρομοκρατίας" η πηγή του προβλήματος είναι η «τρομοκρατική οργάνωση» PKK και οι τρομοκρατικές της ενέργειες και πιστεύουν ότι για την επίλυση πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας. Όσοι το αποκαλούν "Κουρδικό Πρόβλημα" λένε ότι το πρόβλημα προκαλούν τα ανεπαρκή πολιτιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών κουρδικής ταυτότητας και πως θα επιλυθεί αν δοθούν περισσότερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Σε αυτή την ομάδα συγκαταλέγονται και αυτοί που πιστεύουν ότι η πηγή του προβλήματος και η επίλυση της είναι αλληλένδετα με τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Ενώ όσοι χρησιμοποιούν την ονομασία "Πρόβλημα Νοτιοανατολικής Περιοχής" ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα πηγάζει από τις δυσκολίες στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής και πως η επίλυση εξαρτάται από την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Σύμφωνα με μάς το πρόβλημα είναι περιεκτικότερο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται πέρα από τις τρεις αξιολογήσεις που αναφέραμε οι ιστορικές και διεθνείς πτυχές, ο εκσυγχρονισμός, το Ιράκ και η Μέση Ανατολή. Όταν το εξετάσουμε από αυτή την οπτική γωνία δεν υπάρχει ένα μαγικό ραβδί αλλά ούτε και μέθοδος για την επίλυση του προβλήματος. Πέρα από αυτό δεν είναι σωστό αλλά ούτε και λογικό να θεωρήσουμε πως το πρόβλημα θα παραμείνει άλυτο αιώνια, να μας κυριεύει απαισιοδοξία, να μείνουμε άπρακτοι και να μην παραδοθούμε. Όπως σε κάθε επίλυση έτσι και σε αυτήν είναι πιθανό να επιτύχουμε υιοθετώντας μια σωστή και ρεαλιστική μέθοδο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές του προβλήματος με μια προοδευτική διαδικασία, εφαρμόζοντας συντονισμένα τις πολύπλευρες και ταυτόχρονες κινήσεις την σωστή χρονική στιγμή.

Το άνοιγμα που ξεκίνησε με τη συνάντηση Ερντογάν-Τουρκ και αποσκοπεί στην ενίσχυση του εκδημοκρατισμού έχει ανάγκη τη συμμετοχή και τις συμβολές όλων των πλευρών. Μέσα σε μια πλειοψηφική και συμμετοχική διαδικασία θα είναι ωφέλιμο όλες οι ομάδες να παίξουν με ανοιχτά χαρτιά. Αναμφίβολα η λύση που θα επιτευχθεί στο τέλος αυτής της διαδικασίας πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους και να τους ικανοποιήσει και να μεταφέρει την Τουρκία σε ανώτερο επίπεδο.

Κατά εμάς τα κύρια σημεία μιας λύσης που θα επιτευχθεί στο τέλος μιας τέτοιας διαδικασίας είναι τα παρακάτω: μια Τουρκία της οποίας όλοι οι πολίτες ζουν ελεύθεροι και με ειρηνικό τρόπο στα πλαίσια μιας συνταγματικής τάξης και βάσει των οικουμενικών αξιών, όπου κανένας δεν εφαρμόζει πιέσεις και βία σε κανέναν, της οποίας αυξάνεται η ευημερία και η γαλήνη και είναι ευυπόληπτη και ισχυρή μέσα στο διεθνές σύστημα. Η Τουρκία για να γίνει μια τέτοια χώρα πρέπει να επιλύσει όλα τα εσωτερικά της προβλήματα εντός μιας δημοκρατικής και δίκαιας διαδικασίας, να ενισχύσει περαιτέρω την εθνική ενότητα και αλληλεγγύη και να κατέχει σύγχρονες οικουμενικές αξίες. Μια Τουρκία με δυνατή εσωτερική δομή δεν πρέπει να παραβλέψει και τις κινήσεις εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή πρέπει να έχει υπόψη και διαφορετικές πτυχές του προβλήματος όπως το Ιράκ, η Μέση Ανατολή και γενικά τις διεθνείς σχέσεις. Δεν είναι όνειρο μια δημοκρατική Τουρκία με χαρίσματα όπως αδερφοσύνη και αλληλεγγύη την οποία θα ζηλεύουν όλες οι χώρες της περιοχής και της υφηλίου.

Read more...

Καλύτερη συνεργασία Αθήνας-Αγκυρας επιθυμεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ


Καλύτερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ζητά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, προκειμένου -όπως τονίζει- να λειτουργήσει καλύτερα το έργο της Συμμαχίας στην Αφρική (Σομαλία) και στο Αφγανιστάν.

Ο Δάνος αξιωματούχος επισκέπτεται τις δύο χώρες από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή.

«Θέλω να θέσω το ζήτημα της βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα κατά την επισκεψή μου στις δυο πρωτεύουσες την εβδομάδα αυτή» λέει ο Ράσμουσεν στο videoblog του που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος μιλά για διμερείς διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά επισημαίνει ότι η Συμμαχία έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι διαφορές αυτές δημιουργούν προβλήματα στις αποστολές του ΝΑΤΟ, τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στις περιπολείες στα στενά του Αντεν, όπου βρίσκονται Σομαλοί πειρατές.

«Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ έχουν πλοία που περιπολούν στην περιοχή, αλλά ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για το ποιος θα κάνει τι.

» Στο Αφγανιστάν το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για να στηρίξει το αστυνομικό σώμα της ΕΕ» λέει χαρακτηριστικά.

Διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι τα τελευταία χρόνια από την αδυναμία λειτουργίας της ευρωάμυνας, εξαιτίας των εμποδίων που θέτει η Τουρκία στην υλοποίηση των σχεδίων για κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική δεδομένου ότι η Κύπρος συμμετέχει στις διαδικασίες αυτές, αλλά δεν συμμετέχει στο ΝΑΤΟ.

Η Αγκυρα επικαλούμενη τη μη συμμετοχή της Κύπρου στη Συμμαχία εμποδίζει τη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Read more...

Η γελοία αντεπίθεση της ΜΙΤ.......Η Άγκυρα προσπαθεί να μπλέξει την Αθήνα σε οργανώσεις ομάδων εντός της Τουρκίας.


Μεγάλο είναι το φιάσκο, που έπαθαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών, λόγω δραστηριοποίησης της ΕΥΠ που επέφερε και την σύλληψη του πράκτορα-φωτογράφου, αλλά και το ουσιαστικό ξεδόντιασμα του στημένου δικτύου τους, τόσο στη Θράκη όσο και σε Ελληνικά νησιά.

Το ξεσκέπασμα δραστηριοτήτων αρκετών πρακτόρων της ΜΙΤ, εξανάγκασε στην άμεση έξοδό τους από την Ελλάδα, την επιστροφή τους στην Τουρκία και στην αχρήστευση όλης της μέχρι τώρα προσπάθειας που γινόταν και που αποσκοπούσε όχι μόνο στην απλή συλλογή πληροφοριών, αλλά και στην κατάλληλη εκπαίδευση ομάδων με κύριο σκοπό να έχουν την ικανότητα να δράσουν όποτε χρειαστεί και με παράλληλες συντονισμένες ενέργειες να επιφέρουν χτυπήματα σε στρατηγικούς στόχους και σε βασικές υποδομές (π.χ. υδραγωγεία, σταθμούς μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιακούς σταθμούς κ.α.) μέσα στην Ελληνική Επικράτεια.

Ο ρόλος αυτών των ομάδων, που ήταν υψίστης σπουδαιότητας για την τουρκική ΜΙΤ, εξασφάλιζε έναν πυρήνα εκπαιδευμένων στην συλλογή πληροφοριών, στην εφαρμογή τακτικών ψυχολογικού πολέμου και στην ικανότητα εκτέλεσης σχεδιασμένων στρατιωτικών μονάδων ειδικών επιχειρήσεων. Ο ρόλος των εγκατεστημένων στην Ελλάδα Τούρκων πρακτόρων, με διάφορες μορφές (ομογενείς μουσουλμάνοι που επιστρέφουν στην Ελλάδα, ευρωπαίοι πολίτες που αποφασίζουν να διαμείνουν οριστικά στη χώρα μας κ.α.) ήταν ιδιαίτερα σημαντικός προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μίας σημαντικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που ταυτόχρονα θα δρούσε στον τομέα συλλογής και μεταφοράς πληροφοριών κάθε τύπου. Επίσης, οι Γκρίζοι Λύκοι που υπάρχουν στην Θράκη, ήταν ένας τομέας που στήριζε, ενίσχυε και χρηματοδοτούσε τις «δραστηριότητες» που ανέπτυξε το δίκτυο της ΜΙΤ.

Όλα αυτά ξεσκεπάστηκαν από ειδικό κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), η οποία εδώ και μήνες γνώριζε την δράση συγκεκριμένων ατόμων, τα παρακολουθούσε και κατέληξε να συγκεντρώσει ένα πλήθος πληροφοριών που ενοχοποιούν την Τουρκία, για επικίνδυνα επιθετική δραστηριότητα εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Δεδομένου όμως και πως Ελλάδα και Τουρκία αποτελούν σύμμαχες χώρες μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, αποδεικνύεται πλέον περίτρανα πως η Τουρκία υποσκάπτει τον ρόλο και τους κανόνες του ΝΑΤΟ, προς όφελός της, προκειμένου να ικανοποιήσει σειρά από στόχους της που έχουν να κάνουν με την επιβολή της Άγκυρας (άμεσα ή έμμεσα) σε περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας, με απώτερο σκοπό την απόσχιση αυτών των περιοχών από την Ελλάδα.

Μετά από αυτό το «στραπάτσο», η Τουρκική Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ), αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση και να «χρεώσει» στην Ελλάδα αυτό που η ίδια πιάστηκε να κάνει. Έτσι, η ΜΙΤ κατηγορεί τις Ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες για εμπλοκή τους στην δημιουργία «έθνους Λαζών» μέσα στην Τουρκική Επικράτεια, αποσκοπώντας στην εξισορρόπηση των «δραστηριοτήτων» της ΕΥΠ μέσα στην Τουρκία…!

Η «κατηγορία» αυτή, στηρίζεται στις ανακρίσεις που πραγματοποιούνται μέσα στα πλαίσια των γενικότερων ανακρίσεων που πραγματοποιούνται στην Τουρκία και που έχουν σχέση με την πολύκροτη υπόθεση Εργκενεκόν.

Η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ επικαλείται έκθεση που συμπεριλαμβάνεται στους επιπρόσθετους φακέλους του τρίτου κατηγορητηρίου της δίκης Εργκενεκόν, στην οποία προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο Φουάτ Σακά (ένας Τούρκος μουσικός) χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική μυστική υπηρεσία για τη δημιουργία «έθνους Λαζών» και ότι συνεργάτης του είναι και ο Βολκάν Κονάκ.

Στην έρευνα που έγινε στο σπίτι και στο γραφείο του Προέδρου του Συνδικάτου ΤURΚΜΕΤΑL – ΙS (Συνδικάτο Εργαζομένων στα μεταλλεία), Μουσταφά Οζμπέκ, μεταξύ των εγγράφων που κατασχέθηκαν υπάρχει και έκθεση που ετοιμάσθηκε το 2001, για τη διοίκηση της κρατικής ΤRΤ και τους εργαζόμενους σε αυτήν, με διάφορους ισχυρισμούς.

Στην έκθεση, που δεν είναι γνωστό από ποιον ετοιμάσθηκε, αναφέρεται επίσης ότι συνεργός του είναι και ο τραγουδιστής Βολκάν Κονάκ. Στην έκθεση αναφέρεται ότι εξωτερικές δυνάμεις που έχουν βλέψεις στην Τουρκία, άρχισαν να χρησιμοποιούν τον Φουάτ Σακά, με την πρωτοπορία της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας, ο οποίος είχε διαφύγει στη Γερμανία μετά το πραξικόπημα του 1980. Ο Σακά, ο οποίος επέστρεψε στη χώρα μετά την αμνηστία που δόθηκε, άρχισε εργασίες για την έκδοση κασέτας με ρωμαίικα λαϊκά τραγούδια. Η ΤRΤ παρουσιάζει τους καλλιτέχνες αυτούς στα προγράμματά της και κατ’ αυτόν τον τρόπο υποστηρίζει τις ενέργειες για δημιουργία «έθνους Λαζών».

Ο Φουάτ Σακά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, γέλασε πολύ με τον ισχυρισμό αυτό, αλλά από την άλλη, έμεινε έκπληκτος πώς μπορεί ο Οζμπέκ να ισχυρίσθηκε κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια είπε ότι γίνεται λασπολογία εις βάρος του και ζήτησε αυτό να αποδειχθεί από τον Οζμπέκ διότι διαφορετικά θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη.

Αφού όμως η τουρκική ΜΙΤ αναγνωρίζει ως ανατρεπτική προσπάθεια την έκδοση «ρωμαίικων τραγουδιών», τότε, τι άραγε θα μπορούσε να ισχυριστεί η Αθήνα, έναντι τις Άγκυρας και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει το Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, που εκμεταλλεύεται όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, προσπαθώντας να τουρκοποιήσει τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τα τραγούδια και τις μουσικές τους; Πώς άραγε (εκτός από κατασκοπευτική) μπορεί να χαρακτηριστεί –από την ίδια την Άγκυρα- η παρείσφρηση των «ειδικών» της Άγκυρας (που αποδεικνύεται πως είναι ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες της ΜΙΤ) και η πολυεπίπεδη προπαγανδιστική παρεμβολή τους στην ακριτική Θράκη; Είναι γνωστό πως η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει μία τουρκική εθνότητα εντός της Ελλάδας, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της την Συνθήκη της Λωζάνης, στην οποία ο Κεμάλ Ατατούρκ αποδέχτηκε πως οι μουσουλμάνοι της Θράκης δεν είναι Τούρκοι, αλλά Έλληνες πολίτες και πως οι χριστιανοί της Κωνσταντινούπολης αποτελούν εθνική και όχι θρησκευτική μειονότητα…!!!

Οι αστειότητες –γιατί περί αστειοτήτων πρόκειται και όχι για σοβαρούς και αποδεδειγμένους ισχυρισμούς- τις οποίες προσπαθεί να ισχυριστεί τώρα ο «άγνωστος αρθρογράφος» της «Μιλλιέτ», καταφέρνουν να εκθέσουν πολύ περισσότερο την αγωνία, την αμηχανία που υπάρχει στα ανώτατε κλιμάκια της ΜΙΤ, για την σημαντική απώλεια του τουρκικού δικτύου πρακτόρων στην Ελλάδα. Ηλίθιοι ισχυρισμοί αυτού του είδους δεν έχουν λογικό υπόβαθρο, αλλά ούτε και είναι σε θέση να αποδείξουν τίποτε άλλο πέρα από την προσπάθεια που καταβάλλεται από την άγκυρα στο εσωτερικό της Τουρκίας, ώστε να φιμωθούν τα τεράστια προβλήματα που βγαίνουν αργά αλλά σταθερά στην επιφάνεια και που απειλούν την συνοχή της Τουρκίας και θέτουν το αυτονόητο θέμα του διαμελισμού της.

Το «έθνος των Λαζών» υφίσταται στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι αδιαμφισβήτητο (και καταγεγραμμένες στο διαδίκτυο είναι οι γιορτές τους σε μεγάλο πλήθος video) και απλώς αποτελεί έναν ακόμη πονοκέφαλο για την Άγκυρα (πολιτικούς και στρατιωτικούς) που ήδη ασχολούνται με το Κουρδικό ζήτημα, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά πως τους περιμένουν όλες οι εθνικές μειονότητες της Τουρκίας για να απαιτήσουν με τη σειρά τους την δικαίωσή τους…

Καλά θα κάνουν λοιπόν τόσο οι μυστικές υπηρεσίες της γείτονος Τουρκίας, όσο και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι (Ερντογάν, Νταβούτογλου κ.α.) να προσανατολιστούν στην σκληρή πραγματικότητα που υπάρχει στη χώρα τους και να σταματήσουν να εξάγουν (προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα) "προβλήματα" με την Ελλάδα. Εάν φοβούνται κάτι τέτοιο, θα πρέπει να τους δώσουμε τις διαβεβαιώσεις που δεν συντρέχει κανένας λόγος η κυβέρνηση Καραμανλή (αλλά και όλες οι προηγούμενες) να αποπειραθούν αποσταθεροποίηση της Τουρκίας. Ίσως, εάν ήταν σταθεροποιημένοι οι ίδιοι, να τολμούσαν κάτι τέτοιο (εάν δεν φοβόντουσαν την σκιά τους)...

Read more...

Πυρκαγιές: Φοβερές αποκαλύψεις του Σάββα Καλεντερίδη


Μπορεί η Τουρκία να βρίσκεται πίσω από τις φωτιές στην Αθήνα και αλλού; Ίσως ναι, ίσως και όχι. Όμως δεν είναι και λίγοι εκείνοι που σκέφτονται σοβαρά την πιθανότητα "παρέμβασης" των γειτόνων προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε δεν θα ήταν η πρώτη φορά εάν οι Τούρκοι έστελναν "ειδικούς" για την πραγματοποίηση μίας τέτοιας δολιοφθοράς...

Ο κ. Καλεντερίδης αποκάλυψε ότι στο παρελθόν το τουρκικό παρακράτος ασκούσε «πολιτική» βάζοντας φωτιές στην Ελλάδα:

«Είναι βέβαιο ότι μας έβαζαν φωτιές. Εχουμε μία ομολογία. Ο Γιασάρ Οζ ήταν μέλος τουρκικής παρακρατικής οργάνωσης που ήταν συνάμα συμμορία της μαφίας. Στο εσωτερικό της Τουρκίας έκαναν δολοφονίες και χτυπήματα σε κουρδικούς στόχους. Κάποια στιγμή συνελήφθη με δέκα κιλά ηρωίνης. Νομίζω το 1997.

Οταν τον έπιασαν οι αρχές ασφαλείας και τον οδηγούσαν στη φυλακή, βρίσκονταν αρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί εκεί με τις κάμερές τους. Παρ’ όλο που του είχαν κλείσει το στόμα για να μη μιλήσει, εκείνος πρόλαβε και φώναξε: “Οταν έβαζα φωτιές στην Ελλάδα ήμουν καλός και τώρα με κλείνετε φυλακή;” Τότε είχα προτείνει η Ελλάδα να ζητήσει δικαστική συνδρομή από την Τουρκία, να πάει κάποιος δικός μας εισαγγελέας να ανακρίνει τον Γιασάρ Οζ και να ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Αν θυμάμαι καλά, σε πυρκαγιά στην Ικαρία είχαμε δεκατρείς νεκρούς και αυτό το ενδεχόμενο των εμπρησμών από τους Τούρκους παρακρατικούς έπρεπε οπωσδήποτε να εξεταστεί. Επίσης, δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Turkiye”, το 1995, όπου είχε μια τεράστια φωτογραφία από την πυρκαγιά στην Πεντέλη και έγραφε “Είδατε τι πάθατε;” Στην ουσία μας έστελναν μήνυμα ότι μας έκαψαν αυτοί».

Ασύμμετρες απειλές

Είχε δίκιο λοιπόν ο κ. Πολύδωρας, όταν το 2007 μιλούσε για «ασύμμετρες απειλές»; «Αυτός ο όρος δεν στερείται βασιμότητας. Το 2007, όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη οι φωτιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, κάποιοι προσπάθησαν να κάψουν τον Υμηττό. Παράλληλα γίνονταν και παραπλανητικά τηλεφωνήματα στην Πυροσβεστική, με αναφορές για ανύπαρκτες πυρκαγιές, ώστε να την υποχρεώσουν να διασπείρει τις δυνάμεις της. Αυτό το γεγονός είναι χειροπιαστό. Τα τηλεφωνήματα στην Πυροσβεστική καταγράφονται και από τη στιγμή που η ανάκριση δεν κατάφερε να εντοπίσει από πού προέρχονταν, μπορούμε να σκεφτούμε ότι υπήρχε ένα κέντρο που κατηύθυνε τις ενέργειες.

Και μιλάμε για ένα κέντρο που είχε την τεχνογνωσία να κάνει μυστική δράση και να μην αφήνει ίχνη.

Συνεπώς, υπήρχε ένα οργανωμένο σχέδιο – τουλάχιστον για την υπόθεση που αναφέραμε. Το σχέδιο εκπονήθηκε και ετέθη σε εφαρμογή είτε από κέντρο στην Ελλάδα, που θεωρεί το κράτος ως αντίπαλη οντότητα και προσπαθεί να το εξουθενώσει, είτε από μια ξένη χώρα».

Read more...

Σοκ στην τουρκική κοινή γνώμη από εγκληματική συμπεριφορά Τούρκου αξιωματικού


Εγκληματική συμπεριφορά Τούρκου αξιωματικού φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Στις 17 Αυγούστου τα ΜΜΕ στην Τουρκία ανέφεραν ότι με βάση ανακοίνωση των Τουκρικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε ατύχημα που έγινε σε στρατόπεδο στο Καράκοτσαν (Karakocan) του Νομού Ελαζίγκ (Elazığ), που βρίσκεται στο τουρκικό Κουρδιστάν, μετά από έκρηξη χειροβομβίδας έχασαν τη ζωή τους τέσσερις στρατιώτες.
Αφού έχουν περάσει δέκα περίπου ημέρες από το περιστατικό, η εφημερίδα Ταράφ αποκαλύπτει ότι, με βάση τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, η χειροβομβίδα δεν έσκασε από τύχη στα χέρια του στρατιώτη, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον ίδιο και άλλους τρεις στρατιώτες, αλλά έσκασε κατόπιν ...διαταγής του διμοιρίτη του, ανθυπολοχαγού Μεχμέτ Τουμέρ (Mehmet Tümer);

Με βάση τις καταθέσεις των μαρτύρων, η υπόθεση έχει ως εξής. Ο μόνιμος λοχίας Σακίρ Ακτσάν (Şakir Akçan)έκανε έφοδο στη σκοπιά-φυλάκιο, όπου βρήκε τους δυο στρατιώτες που επάνδρωναν τη σκοπιά να κοιμούνται. Ο λοχίας πήρε τον φλογοκρύπτη από το όπλο του ενός στρατιώτη και τη χειροβομβίδα από τον άλλο, για να είναι σε θέση να αποδείξει το παράπτωμα των στρατιωτών και αποχώρησε.

Την επόμενη το πρωί, αφού ο λοχίας ανέφερε το γεγονός και παρέδωσε τη χειροβομβίδα και τον φλογοκρύπτη στο διμοιρίτη, ο οποίος στη συνέχεια έκανε έλεγχο στα όπλα και εφ' όσον οι στρατιώτες δεν μπορούσαν να αποδείξουν πού είναι ο φλογοκρύπτης και η χειροβομβίδα, τους απήγγειλε την σχετική κατηγορία. Στη συνέχεια τους τα επέστρεψε, με τη διαφορά ότι επιστρέφοντας τη χειροβομβίδα στον δικαιούχο στρατιώτη Ιμπραήμ Οζτούρκ (İbrahim Öztürk), τράβηξε την περόνη, λέγοντάς του τα εξής:

"Αν κρατήσεις την θα ζησεις, αν την αφήσεις, θα πεθάνεις".
Ο Οζτούρκ, μετά από λίγο πήγε στη θέση που βρισκόταν ο ανθυπολοχαγός και του είπε:
"Είμαι 25 χρονών. Μου έχουν μείνει 75 μέρες για να απολυθώ. Δώστε μου την περόνη σας παρακαλώ. Μη με σκοτώσετε".
Ο ανθυπολοχαγός του απάντησε:
"Πήγαινε στη σκοπιά σου, εγώ ξέρω πότε να έλθω να βάλω την περόνη στη χειροβομβίδα."

Ο στρατιώτης Οζτούρκ επέστρεψε στη σκοπιά του και άρχισε να αναζητά μια περόνη να τη βάλλει στην απασφαλισμένη χειροβομβίδα. Ζήτησε και από στρατιώτες που ήταν σε άλλες σκοπιές, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να βρει την περιπόθητη περόνη. Αφού δεν τα κατάφερε, ξαναπήγε στον ανθυπολοχαγό, για να λάβει την ίδια απάντηση.
Ξαναπήγε στις σκοπιές, αναζητώντας περόνη, χωρίς να το καταφέρνει και τελικά πήγε στη σκοπιά που οι στρατιώτες Mesut Bulut, İbrahim Yaman και Ali Osman Altın. Σε κάποια στιγμή, η χειροβομβίδα γλύστρισε από το ιδρωμένο χέρι του Οζτούρκ και έσκασε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.
Να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία των όσων αναφέρονται παραπάνω, αφού η εφημερίδα Ταράφ δημοσιεύει σχεδόν αυτούσιες τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων.

Σε ό,τι μας αφορά, ως χώρα που απειλούμαστε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, εμείς από την πλευρά μας σημειώνουμε δυο ζητήματα και αφήνουμε τους αναγνώστες και τους αρμοδίους να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα:
Το πρώτο είναι η διαταγή που έδωσε ο Τούρκος αξιωματικός, η οποία δεν "σηκώνει" κανέναν ιδιαίτερο σχολιασμό, αλλά και η απόπειρα απόκρυψης των πραγματικών περιστατικών από την τουρκική κοινή γνώμη, γεγονός που δείχνει ότι στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επικρατούν μέχρι σήμερα συνθήκες ολοκληρωτικού καθστώτος.

Η δεύτερη είναι η εν γένει στάση του στρατιώτη που κρατούσε τη χειροβομβίδα. Το γεγονός ότι δεν σκέφθηκε ή δεν τόλμησε απλά να πετάξει τη χειροβομβίδα, για να γλυτώσει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, καθώς και το γεγονός ότι δεν του υπέδειξαν να κάνει κάτι τέτοιο οι συνέδελφοί του τόση ώρα που κρατούσε στα χέρια του μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα, είναι ενδεικτικό της ψυχολογίας και της κατάστασης που επικρατεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Read more...

Οι αμερικανοί βάζουν την Άγκυρα να παίζει τον "ιστορικό" της ρόλο


Το γιατί έχει αυξήσει την προκλητικότητα της η Τουρκία το τελευταίο διάστημα θα μπορούσε να ερμηνευτεί από τις ανακοινώσεις για πετρέλαιο που έχει εξαγγείλει και περιλαμβάνουν μέρος της ελληνικής (και της κυπριακής) υφαλοκρηπίδας, κάτι που όμως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

Μια άλλη πτυχή που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα είναι και η αλλαγή της αμερικανικής στάσης σε περισσότερο φιλοτουρκική, καθώς οι Αμερικανοί αναλυτές πλέκουν διθυράμβους για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Τουρκία στην περιοχή, φθάνοντας στο σημείο μάλιστα να αναφέρουν πως τώρα, μετά από 90 χρόνια, έφτασε η ώρα να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο στην περιοχή.

Ο George Friedman , αναλυτής του ινστιτούτου Stratfor (www.stratfor.com), υποστηρίζει ένθερμα ότι οι οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την Τουρκία να αναλάβει τον ρόλο που της αρμόζει στην περιοχή.
Το ινστιτούτο, γνωστό για την επιρροή του στην αμερικανική κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι η νέα ανερχόμενη δύναμη στην περιοχή, η οποία όμως εμποδίζεται να αναπτυχθεί και να αυξήσει την επιρροή της από χώρες, όπως η Ελλάδα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα η Τουρκία θα εξελιχθεί σε μεγάλη περιφερειακή στρατιωτική δύναμη και θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις αναλύσεις, η ελληνική αντίσταση στην προδιαγεγραμμένη κατά τους Αμερικανούς αναλυτές πορεία της Τουρκίας, χρόνο με τον χρόνο κάμπτεται και σύντομα δεν θα αποτελεί ουσιαστικό εμπόδιο.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ινστιτούτο τον περασμένο Ιανουάριο δημοσίευσε σε βιβλίο τις προβλέψει του για τις γεωπολιτικές αλλαγές των επόμενων 100 χρόνων και προβλέπει ότι η Τουρκία θα εξελιχθεί στη χώρα που θα ελέγχει τα Βαλκάνια, χώρες της Βόρειας Αφρικής και τη Μέση Ανατολή, ενώ εμφανίζει χάρτη όπου η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται υπό τουρκική επιρροή.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP