Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Καλύτερη συνεργασία Αθήνας-Αγκυρας επιθυμεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ


Καλύτερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ζητά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, προκειμένου -όπως τονίζει- να λειτουργήσει καλύτερα το έργο της Συμμαχίας στην Αφρική (Σομαλία) και στο Αφγανιστάν.

Ο Δάνος αξιωματούχος επισκέπτεται τις δύο χώρες από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή.

«Θέλω να θέσω το ζήτημα της βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα κατά την επισκεψή μου στις δυο πρωτεύουσες την εβδομάδα αυτή» λέει ο Ράσμουσεν στο videoblog του που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος μιλά για διμερείς διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά επισημαίνει ότι η Συμμαχία έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι διαφορές αυτές δημιουργούν προβλήματα στις αποστολές του ΝΑΤΟ, τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στις περιπολείες στα στενά του Αντεν, όπου βρίσκονται Σομαλοί πειρατές.

«Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ έχουν πλοία που περιπολούν στην περιοχή, αλλά ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για το ποιος θα κάνει τι.

» Στο Αφγανιστάν το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για να στηρίξει το αστυνομικό σώμα της ΕΕ» λέει χαρακτηριστικά.

Διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι τα τελευταία χρόνια από την αδυναμία λειτουργίας της ευρωάμυνας, εξαιτίας των εμποδίων που θέτει η Τουρκία στην υλοποίηση των σχεδίων για κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική δεδομένου ότι η Κύπρος συμμετέχει στις διαδικασίες αυτές, αλλά δεν συμμετέχει στο ΝΑΤΟ.

Η Αγκυρα επικαλούμενη τη μη συμμετοχή της Κύπρου στη Συμμαχία εμποδίζει τη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP