Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΙΡΑΚ / KOYΡΔΙΚΟ


Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των δικτύων NTV, CNN Türk και internethaber, καθώς και στο σημερινό γραπτό Τύπο, κατά την αεροπορική επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων την περασμένη εβδομάδα, στην περιοχή Χακούρκ στο βόρειο Ιράκ, υπήρξαν μεγάλες απώλειες του ΡΚΚ.
Εξακριβώθηκε ότι, κατά την ανωτέρω αεροπορική επιχείρηση, σκοτώθηκαν 13 άνδρες της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ και προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημίες. Η επιχείρηση έγινε, όταν διαπιστώθηκε κινητοποίηση των μελών της οργάνωσης στην περιοχή. Από την επιχείρηση προκλήθηκε σοβαρή ζημία στα εκεί κρησφύγετα της οργάνωσης, ενώ μεταξύ των μελών του ΡΚΚ που σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβάνονται και ορισμένα γνωστά ονόματα της οργάνωσης αυτής.


Σημειώνεται ότι κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου από το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, ο επικεφαλής της Δ/ντης Επικοινωνίας του Γενικού Επιτελείου, ταξ/χος Μετίν Γκιουράν, ερωτηθείς για τη συγκεκριμένη επιχείρηση και για τις απώλειες, είπε: «Μετά από κάθε αεροπορική επιχείρηση, γίνεται προσπάθεια για συγκέντρωση πληροφοριών από διάφορες πηγές. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι αξιολογήσεις μας».

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – EΣΩΤΕΡΙΚΑ


Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των τηλεοπτικών δικτύων NTV και CNN Türk, στο δελτίο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Αnadolu, καθώς και στο σημερινό γραπτό Τύπο, o Π/Θ Ερντογάν, πριν τη μετάβασή του χθες σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στο Σίβας [Σεβάστεια], δέχθηκε τους φοιτητές του προγράμματος μετεκπαίδευσης της «Βουλής της Νεολαίας», στους οποίους δήλωσε ότι μετά τις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου, θα ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες για το πολιτικό Σύνταγμα.

Σε ερώτηση φοιτητή «πότε θα μας απαλλάξετε από αυτό το Σύνταγμα της πραξικοπηματικής περιόδου», ο Τούρκος Π/Θ απάντησε «τον Απρίλιο» και επεσήμανε ότι απαιτείται συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων για την τροποποίηση του Συντάγματος. Στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παλαιότερα, δεν είχε ορίσει εκπρόσωπό του στην επιτροπή συναίνεσης για την τροποποίηση του Συντάγματος, και πρόσθεσε: «Όταν βέβαια δεν υπάρχει ορισμός εκπροσώπου από ένα κόμμα, αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο κόμμα θέλει να μεταφέρει το θέμα κάπου αλλού. Πού θα το μεταφέρει; Στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Δεν θέλουμε να οδηγήσουμε την Τουρκία και πάλι σε ένα χρονοδιάγραμμα Συνταγματικού Δικαστηρίου, σε ένα χρονοδιάγραμμα έντασης. Από τον Απρίλιο, θα ξεκινήσουμε την αναζήτηση και τις εργασίες. Για το θέμα αυτό, θα αναθέσουμε καθήκοντα στον Πρόεδρο της Βουλής».
Η Sabah αναφέρεται στο θέμα στην πρώτη της σελίδα με τον τετράστηλο τίτλο «Το πολιτικό Σύνταγμα μετά τις εκλογές» και τονίζει ότι υπήρξε αστραπιαία απάντηση του CHP στην ανωτέρω δήλωση του Π/Θ Ερντογάν. Το CHP είπε: «Εμείς δεν θα λάβουμε μέρος στην ενέργεια αυτή. Δεν θα ορίσουμε και πάλι μέλος στην επιτροπή».
Η απάντηση του ΜΗΡ ήταν: «Να δούμε πρώτα την πρόταση». Και η άποψη του DTP: «Πρέπει να ετοιμαστεί πολύ καλά η υποδομή».
Η Cumhuriyet γράφει για το θέμα στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Ο Π/Θ φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της τροποποίησης του Συντάγματος».

****
Στον Τύπο και στις ιστοσελίδες των τηλεοπτικών δικτύων αναφέρεται ότι ο Π/Θ Ερντογάν, κατά την προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο Σίβας, απευθυνόμενος στα πλήθη συνέστησε να μην ανησυχούν, τονίζοντας ότι οι ίδιοι [η κυβέρνησή του] στέκονται στο ύψος τους, έχοντας ψηλά το κεφάλι.
Ο Π/Θ σχετικά με το αίτημα των Αλεβιτών για τη διδασκαλία της θρησκείας τους, είπε ότι πρέπει να συνέλθουν οι ειδικοί για να συζητήσουν αυτό το θέμα, που είναι εξειδικευμένο, και πρόσθεσε: «Ας συζητήσουν, ας αποφασίσουν, και εμείς μπορούμε αυτά, στα οποία θα καταλήξουν, να τα συμπεριλάβουμε στο εγχειρίδιο των Θρησκευτικών και της Ηθικής. Δεν έχουμε καμία προκατάληψη και κανένα πρόβλημα γι΄ αυτό το θέμα. Άλλωστε, η Δ/νση Θρησκευτικών Υποθέσεων προβαίνει σε εκδόσεις με θέμα τον Αλεβιτισμό. Με τη διατύπωση που υπάρχει στο Σύνταγμά μας, η Δημοκρατία μας, η οποία είναι ένα κοσμικό και κοινωνικό κράτος δικαίου, πρέπει να βρίσκεται σε ίση απόσταση από όλες τις θρησκευτικές αντιλήψεις, τις θρησκευτικές ομάδες και τα δόγματα, και να θέτει υπό εγγύηση την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης».
Ο Ερντογάν, κατά την ομιλία του, καταδίκασε και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, όσον αφορά τη βοή-θεια που δίδεται στους πολίτες, και είπε: «Οι άνθρωποι αυτοί θυμούνται το λαό, όταν βλέπουν τις κάλπες. Εμείς, όμως, κάνουμε αυτά που απαιτεί το κοινωνικό κράτος. Άλλωστε, το Ίδρυμα Αλληλοβοήθειας δεν το ιδρύσαμε εμείς. Όταν ήρθαμε, υπήρχε. Όμως, κατά την εποχή εκείνων, γίνονταν ατασθαλίες και δεν μπορούσαν τα χρήματα να φθάσουν ποτέ στους φτωχούς και στους άπορους. Εμείς, τα τελευταία έξι χρόνια, ανυψώσαμε το κύρος της χώρας μας, δεν το κλονίσαμε, και θα συνεχίσουμε το ίδιο. Είμαστε μέ-λη ενός στέρεου πολιτισμού και δεν αρμόζει σε αυτό το λαό να μειώνεται και να αισθάνεται αδύναμος». Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι, στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου, το κόμμα του θα εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 47%.

****
Στις ιστοσελίδες των τηλεοπτικών δικτύων και στο σημερινό γραπτό Τύπο αναφέρεται ότι η δίκη για την υπόθεση «Φάρος» [Deniz Feneri] «έκαψε τον 10ο συμβολαιογράφο της Κων/πολης Ισμέτ Μπουγιούκκι-λιτς, για τον οποίο το Υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε απόφαση σοκ».
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έθεσε σε διαθεσιμότητα το συμβολαιογράφο, στο πλαίσιο της ανάκρισης για την υπόθεση «Φάρος», λόγω της δίκης που ξεκίνησε με την κατηγορία για απάτη σε επίσημα έγγραφα και κακή άσκηση των καθηκόντων του. Τα καθήκοντα του Μπουγιούκκιλιτς ανατέθηκαν σε αναπληρωτή συμβολαιογράφο, ενώ από την άλλη συνεχίζεται η πειθαρχική έρευνα που ξεκίνησε η Ένωση Συμβολαιογράφων Τουρκίας.
Η κατηγορία εναντίον του Μπουγιούκκιλιτς ήταν ότι ο Μεχμέτ Γκιουρχάν, που καταδικάστηκε κατά τη δίκη του «Φάρου» στη Γερμανία, από τις φυλακές, όπου βρισκόταν, έδωσε πληρεξούσιο στις 21 Μαΐου 2007 στον Πρόεδρο του Δ.Σ. του τηλεοπτικού δικτύου Κanal 7, Zekeria Karaman. Τo πληρεξούσιο αυτό είχε ετοιμάσει ο 10ος συμβολαιογράφος Κων/πολης Ισμέτ Μπουγιούκκιλιτς.

****
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNN Türk με τον τίτλο «Ίχνη ‘Φάρου’ στο πλοίο του Μπουράκ Ερντογάν», το CHP μετέφερε στην ημερήσια διάταξη της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τους ισχυρισμούς σχετικά με το γιο του Π/Θ Ερντογάν, Μπουράκ.
Ο βουλευτής Σμύρνης του CHP, Αχμέτ Ερσίν, ισχυριζόμενος ότι το πρώτο μέρος των χρημάτων για την αγορά του πλοίου του Μπουράκ Ερντογάν, που ήταν 500.000 δολάρια, καταβλήθηκε από το Σωματείο «Φάρος» στη Γερμανία, κατέθεσε επερώτηση για το θέμα στη Βουλή. Η συνολική αξία του πλοίου έφθανε τα 2.450.000 δολάρια. Ο Ερσίν υπενθύμισε ότι ο Τούρκος Π/Θ είχε δηλώσει ότι το πλοίο είχε αγοραστεί με δάνειο από τράπεζα, αλλά δεν είχε αναφέρει το όνομά της. Ακόμη, είπε ότι εντός 22 μηνών, για το θέμα αυτό, έχει καταθέσει συνολικά 4 ερωτήσεις, χωρίς ποτέ να πάρει απάντηση, και ρώτησε ποια ήταν η τράπεζα που έδωσε το δάνειο και με ποιους όρους. Επίσης, έθεσε το ερώτημα αν αληθεύει ότι τα 500.000 δολάρια καταβλήθηκαν από το Σωματείο «Φάρος» στη Γερμανία.

****
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNN Türk με τον τίτλο «Έκκληση από το Ευρωκοινοβούλιο στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ για συνεργασία στο θέμα του ‘Φάρου’», το Ευρωκοινοβούλιο στην Έκθεση Προόδου για την Τουρκία, την οποία αποδεχόμενο τον προσεχή μήνα θα μετατρέψει σε συμβουλευτική απόφαση, προβαίνει σε έκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση για συνεργασία στο θέμα του «Φάρου». Στην τελευταία μορφή της Έκθεσης, στην οποία έγιναν προσθήκες, συμπεριελήφθη και η έκκληση αυτή.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP