Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Η Τουρκία αναβαθμίζει το μνημόσυνο Σαδίκ Αχμέτ και στέλνει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης!


Ο εκλιπών ήθελε να γίνει ο Ντεντάς της Θράκης. Σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα στην διασταύρωση Σώστη.

Ο δεύτερος τη τάξει μετά τον Ερντογάν, ο Μπουλέντ Αρίντς έρχεται Κομοτηνή με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία Τούρκων, συναντιέται με φορείς της μειονότητας, παρακολουθεί μεβλήτ στο τέμενος και αθλητικούς αγώνες στην μνήμη του εκλιπόντος

Τα ηνία της διοργάνωσης της φετινής τελετής για τα 15 χρόνια από τον θάνατό του, έχουν από κοινού το DEB και η άτυπη συμβουλευτή επιτροπή ενώ γίνεται μεγάλη κινητοποίηση για να υπάρξουν χιλιάδες πιστών στον τάφο-μαυσωλείο

Το νεκραναστημένο κόμμα του Αχμέτ Σαδίκ έχει τα ηνία στο φετινό μνημόσυνο για τα 15 χρόνια από τον θάνατό του, στο οποίο μάλιστα εξασφάλισε ιδιαίτερα υψηλή εκπροσώπηση από πλευράς Τουρκίας. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο δεύτερος τη τάξει μετά τον πρωθυπουργό Ταγήπ Ερντογάν θα βρεθεί στην Κομοτηνή το επόμενο Σάββατο 24 Ιουλίου προκειμένου να παραστεί στο μνημόσυνο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τουρκόφωνα έντυπα της Θράκης. Το DEB το κόμμα του μακαρίτη γιατρού Αχμέτ Σαδίκ που θέλησε να γίνει «ο Ντενκτάς της Θράκης», που ανέπτυξε μια ηγετική φυσιογνωμία επιλέγοντας τον δρόμο της σύγκρουσης για να εμπεδώσει το αίσθημα του τουρκισμού στους μουσουλμάνους της περιοχής, τιμάται κατά κόρον ως εθνικός ήρωας στην Τουρκία, ενώ η οικογένειά του απολαμβάνει προνομίων. Το νήμα της ζωής του κόπηκε όταν τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο ατύχημα όταν με ένα μικρό Ι.Χ. σουμπαρού της συζύγου του κι όχι με την βουλευτική του Μερσεντέζ πήγαινε σε σουνέτ. Η σφοδρή σύγκρουση έγινε με γεωργικό ελκυστήρα στην διασταύρωση του Σώστη.

Το μνημόσυνο ως διαδικασία τα τελευταία χρόνια είχε υποβαθμιστεί η προσέλευση μειονοτικών πιστών ήταν πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με άλλες χρονιές ενώ φέτος υπάρχει και μεγαλύτερη προβολή και υψηλότερη εκπροσώπηση από την Τουρκία. Για άγνωστους λόγους επιχειρείται να ξαναδυναμώσει και το κόμμα αυτό μέσα από όσα πρεσβεύει. Τιτλοφορείται ως κόμμα Φιλίας Ισότητας και Ειρήνης (DEB), μετά από μακρύ χρονικό διάστημα θέλει ξανά να πάρει την θέση του στην πολιτική ζωή της Ελλάδας και θα επιδιώξει να κάνει το πρώτο του βήμα με ένα εντυπωσιακό μνημόσυνο.

ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΤΟ DEB ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΚΡΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΕΙΜΕΡΙΑΣ ΝΑΡΚΗΣ

Η συμμετοχή 150 και πλέον συνέδρων νέων στην πλειοψηφία τους στις πρόσφατες εκλογές του κόμματος, χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό γεγονός και ειπώθηκε ότι το DEB μετά από μια «μακρά χειμερία νάρκη», σηκώθηκε από το «κρεβάτι της αρρώστιας στην πιο ενεργό δράση». Στις δηλώσεις του ο τέως πρόεδρος του κόμματος Μουσταφά Μποσνάκ τόνισε πως είναι ανάγκη οι νέοι να στηρίξουν αυτό το ιστορικό και σημαντικό κόμμα, όπως είπε παραδίδοντας την προεδρία στον Μουσταφά Αλή Τσαβούς.

Με ανακοίνωσή της η γνωστή συμβουλευτή επιτροπή της μειονότητας που αναπτύσσει μια περίεργη κινητικότητα με τα μέλη φάντασμα, θέλει να έχει το προβάδισμα στα οργανωτικά του μνημοσύνου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το προσεχές Σάββατο 24 Ιουλίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι οι υψηλόβαθμοι προσκεκλημένοι από την Τουρκία θα έχουν συναντήσεις με φορείς της μειονότητας. Στις 5 το απόγευμα στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ πίσω από το χώρο της εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς θα γίνει η θρησκευτική τελετή, ενώ στις 7 το απόγευμα στο Εσκί τζαμί της Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί μεβλήτ. Στις 8.30 το απόγευμα η άτυπη συμβουλευτική επιτροπή της μειονότητας θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν των Τούρκων επισκεπτών και στις 10.30 το βράδυ θα δοθεί ο τελικός αγώνας ποδοσφαίρου που γίνεται κάθε χρόνο στη μνήμη του Αχμέτ Σαδίκ και θα ακολουθήσει τελετή απονομής επάθλων Στις εκδηλώσεις παρίσταται όλη η οικογένεια η σύζυγος Ισίκ, ο γιος Λεβέντ , η κόρη Φουντά και τας νέα μέλη σύζυγοι, γαμπροί, συγγενείς κλπ.

Μελαχροινή Μαρτίδου

Read more...

ΤΑ ΦΕΡΕΦΩΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «ΧΡΟΝΟΥ» Ούτε λέξη για Γκρίζους λύκους, αλλά για …στημένη προβοκάτσια


Γράφει η Μελαχροινή Μαρτίδου

Όπως είχε επισημάνει με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Ο Χρόνος», σε πολλά χωριά της Ροδόπης έχουν αναγραφεί συνθήματα των Γκρίζων Λύκων και μάλιστα υπογραμμιζόταν ότι οι πρακτικές τους πυκνώνουν στην Θράκη, αποδεικνύοντας ότι ο πυρήνας που έχουν δημιουργήσει εδώ, κινείται και δρα με την δική του μεθοδολογία προσπαθώντας να καλλιεργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας στο χριστιανικό στοιχείο. Στους προβληματισμούς μας για τη δράση των Γκρίζων Λύκων στη Θράκη, ενώ θα έπρεπε να πάρουν θέση όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι άνθρωποι, σύλλογοι και φορείς και όσοι υποστηρίζουν την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή, απαντά το πιο άσχετο όργανο και μη νομιμοποιημένο που κακώς υπάρχει. Η άτυπη συμβουλευτική επιτροπή μιλά για λογαριασμό της «τουρκικής μειονότητας» όπως απροκάλυπτα αναφέρει σε ένα ασύλληπτο κείμενο που ανακαλύπτει …προβοκάτσιες. Από ποιον και με ποιον εμπνευστή αλήθεια, όταν οι στόχοι των συγκεκριμένων ενεργειών ήταν μόνο χριστιανοί και τα συνθήματα «έξω οι Έλληνες» γράφηκαν στην χριστιανική περιοχή της Αρίσβης.


Για να καταγραφεί το συμβάν δημοσιεύουμε την σχετική ανακοίνωση του άτυπου και αποθρασυνόμενου οργάνου που είναι γνωστό ποια φωνή και πολιτική υπηρετεί στην ελληνική Θράκη για να φανεί πως πράγματι καπελώνει την μειονότητα όταν προκύπτει από το πουθενά. Αλήθεια πως διατηρεί ιστοσελίδα και παρουσία, ενώ θα έπρεπε να κλείσει με επέμβαση του εισαγγελέα, αν δεν νομιμοποιηθεί το καταστατικό του, αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Η Θράκη τους χωρά όλους, κράτος και παρακράτος.

Απύθμενο θράσος, «οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης βλάπτονται από τέτοιες ενέργειες», λέει η ανακοίνωσή τους

Η ανακοίνωση που αναφέρεται στο δημοσίευμα του «Χρόνου» αλλά από το κόμπλεξ που έχουν δεν το κατονομάζουν, αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο τοπικός Τύπος τις τελευταίες μέρες ισχυρίζεται πως σε ορισμένα χωριά της Ροδόπης γράφονται στους τοίχους συνθήματα κατά των χριστιανών Ελλήνων συμπολιτών μας. Η «τουρκική» μειονότητα της Δυτικής Θράκης καταδικάζει και καταγγέλλει τέτοιου είδους προβοκάτσια. Οι ενέργειες αυτές από οποιονδήποτε και αν πραγματοποιούνται, αποσκοπούν στην διατάραξη της αρμονικής συνύπαρξης των «Τούρκων» και Ελλήνων της περιοχής μας. Οι «Τούρκοι της Δυτικής Θράκης» που βλάπτονται από τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι αδύνατον να αποδεχθούν αυτές τις προκλήσεις. Η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, δηλώνει πως είναι κάθετα αντίθετη σε προκλητικές τοιχογραφίες, προκηρύξεις και άλλες συναφείς ενέργειες που στοχοποιούν τους Τούρκους και τους Έλληνες της περιοχής με απώτερο σκοπό την αποσύνθεση της ενότητας και διατάραξη της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο αυτών σύνοικων στοιχείων. Η «Συμβουλευτική Επιτροπή τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης» ελπίζει να συλληφθούν το συντομότερο δυνατό οι δράστες που προσπαθούν να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού στοιχείου». Να ποιοι φαίνεται ότι διαχωρίζουν και διασπούν τα σύνοικα στοιχεία, τις πληθυσμιακές ομάδες που έμαθαν χρόνια να συμβιώνουν χωρίς διαχωριστικές γραμμές.

Read more...

Η ισλαμική Τουρκία στρέφεται προς τους Άραβες


Από το Κάιρο ώς τη Βαγδάτη οι Άραβες δέχονται μια διπλή «επίθεση γοητείας» που οφείλεται στην υποτίμηση του στρατηγικού τους ρόλου· έχουν να επιλέξουν την ευθυγράμμισή τους με την Τεχεράνη ή με τη «νέα Τουρκία». Πράγματι, η ισλαμική Τουρκία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχει σταδιακά αναδιατυπώσει τη στρατηγική της πολιτική χάρη στον υπουργό Εξωτερικών της Αχμέτ Νταβούτογλου. Έχοντας χάσει μέρος του κύρου της από το τέλος του ψυχρού πολέμου και ενοχλημένη από τα εμπόδια που προκύπτουν όσον αφορά την ενσωμάτωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεσμεύτηκε από το νέο αυτό «δόγμα Νταβούτογλου» να επενδύσει στο αραβικό και ισλαμικό φυσικό της περιβάλλον. Στόχος της είναι ταυτόχρονα να συγκεντρώσει τα γεωπολιτικά της ατού, να αξιοποιήσει το ρόλο της στο ΝΑΤΟ και κυρίως να χτυπήσει την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αναβαθμισμένο κύρος.


Έτσι, η Άγκυρα εγκαινίασε μια νέα διπλωματία ανοίγματος προς τους Άραβες, Κούρδους και Ιρανούς γείτονές της γυρίζοντας σταδιακά την πλάτη στον πρώην εταίρο της, το Ισραήλ. Εφεξής η βίζα καταργείται ανάμεσα στην Τουρκία και πολλές αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας. Έχει ξεκινήσει επίσης μια απόπειρα συμφιλίωσης με τους Κούρδους, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Αρμπίλ, την ιρακινή πρωτεύουσα του Κουρδιστάν. Τέλος, η Τουρκία προωθεί, μαζί με τη Βραζιλία, τη συμφωνία ανταλλαγής εμπλουτισμένου ουρανίου με το Ιράν, προσφέροντας έτσι στην Τεχεράνη αποδείξεις για την καλή της πίστη έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες η Άγκυρα αγγίζει το κεντρικό ζήτημα που συγκινεί Άραβες και μουσουλμάνους: αυτό της Παλαιστίνης, το οποίο επιβεβαιώνει την ταπεινωτική τους αδυναμία να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους στο Ισραήλ εδώ και 62 χρόνια. Το παιχνίδι της Άγκυρας είναι πολύ εκλεπτυσμένο. Υποστηρίζοντας το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προσπαθεί να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των Αράβων, που δεν ξέρουν πλέον σε ποιο θεό να πιστέψουν. Την πρωτοκαθεδρία αυτή διεκδικούν δύο μεγάλες δυνάμεις της περιφέρειας: η σιιτική Τεχεράνη και η σουνιτική Άγκυρα. Και στο βαθμό που το Ιράν έχει καταφέρει να ηγηθεί των αραβικών καθεστώτων με την ιδεολογική «μεταμόρφωσή» του πλάι στη Χεζμπολάχ και τη στρατιωτική της διείσδυση στο Λίβανο, η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να ηγηθεί της μοίρας των Αράβων περισσότερο μέσω μιας λιγότερο πολεμικής και περισσότερο πολιτικής οδού.

Έτσι, ο Τούρκος πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2009, αφήνοντας έκπληκτο με την τόλμη του τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες που καθόταν δίπλα του. Οι σχέσεις των δύο χωρών χειροτερεύουν συνεχώς σε όλα τα επίπεδα. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί, που μέρα με τη μέρα χάνουν την επιρροή τους, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Έχουν κληθεί μάλιστα να εγκαταλείψουν την πολιτική σκηνή και να επιστρέψουν στους στρατώνες τους. Χάρη στη νομιμοποίηση που τους προσφέρει η λαϊκή ψήφος, οι ισλαμιστές του ΑΚΡ βάζουν σταδιακά νερό στις αξίες τους τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική.

*Ο Αντουάν Μπασμπού είναι επικεφαλής του Παρατηρητηρίου των Αραβικών Κρατών
Κλειδί οι εκλογές που πλησιάζουν

ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΝΙΤΙΚΗ πλειοψηφία των Αράβων, η Τουρκία συνιστά το μικρότερο κακό. Το ερώτημα για τους Άραβες είναι εάν η Τουρκία θέλει να παίξει το παιχνίδι της για να ξεκολλήσει απλώς τους Άραβες από τον ιρανικό λόγο που τους έχει σαγηνεύσει ή αν προσπαθεί να δηλώσει και αυτή συμμετοχή στη «δημοπρασία», γεγονός που κεντρίζει το ενδιαφέρον της πολιτικής βάσης του ΑΚΡ, την ώρα που οι εκλογές στην Τουρκία πλησιάζουν. Στη μονομαχία αυτή, που δεν έχει εξασθενίσει σχεδόν καθόλου, η χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των χαμένων είναι η Αίγυπτος του Μουμπάρακ. Έχοντας φθαρεί από μια βασιλεία που δεν λέει να πάρει τέλος και έχοντας δεχτεί προκλήσεις στα σύνορα της Γάζας, και επιπλέον προκλήσεις από την Τουρκία, η οποία έστειλε αποστολές με μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων για να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας, η μόνη επιλογή του Καΐρου ήταν να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σήμερα, οι λαοί έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην πολεμοχαρή προσφορά των Ιρανών και την πιο πολιτική προσφορά των Τούρκων. Το ζήτημα είναι να ξέρουν ποια θα είναι η συνέχεια της δυναμικής της Τουρκίας του ΑΚΡ που έγινε εμφανής από τον Ιανουάριο του 2009 και ποιος από την Τουρκία ή την Τεχεράνη θα υπογράψει σε βάρος των Αράβων μια «Γιάλτα» με την Ουάσινγκτον για την περιοχή. Όποια κι αν είναι η εξέλιξη αυτού του ιρανοτουρκικού ανταγωνισμού, αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι ποτέ πριν το Ισραήλ δεν ήταν τόσο απομονωμένο στη διεθνή σκηνή και ποτέ πριν η Χαμάς στη Γάζα δεν ένιωσε τόσο κοντά στην άρση του αποκλεισμού, που «στραγγάλισε» τους διοικητές της. Η Τουρκία θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό ακόμη.

Ισχυρό όπλο η δυνατή οικονομία
Με ποιο δικαίωμα η Τουρκία αξιώνει τελεσιγραφικά από το Ισραήλ να της ζητήσει συγγνώμη για το «ναυτικό επεισόδιο ανοικτά της Γάζας», διαμαρτύρεται -προφανώς για λογαριασμό της Ιερουσαλήμ- ο αρθρογράφος του νεοσυντηρητικού «Weekly Standard» της Ουάσινγκτον. Την απάντηση δίνουν κατά κάποιο τρόπο δύο ανεξάρτητες πηγές, κατά σύμπτωση σχεδόν ταυτόχρονα. Επειδή η Τουρκία είναι σήμερα ισχυρή πολιτικά και κυρίως οικονομικά, αφήνουν να εννοηθεί, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία, το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου και το Οικονομικό Γραφείο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, το οποίο παρακολουθεί τις δημοσιονομικές επιδόσεις των κρατών-μελών της ΕΕ και εκείνων που βρίσκονται σε πορεία ένταξης. Και οι «Νew ΥorkΤimes», πάντοτε επικριτικοί προς την Άγκυρα για τις «υπερβολές» της στο ζήτημα της Γάζας, έγραφαν τελευταία ότι η «νέα δυναμική» της Τουρκίας οφείλεται στο «συνδυασμό κοινωνικού συντηρητισμού και συντηρητικά φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής» που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Στις 8 Ιουνίου το Γραφείο, κάνοντας μια συλλογική εκτίμηση της τουρκικής οικονομίας, καταλήγει στο εντυπωσιακό, αλλά καλώς τεκμηριωμένο συμπέρασμα ότι η Τουρκία διαθέτει αυτή τη στιγμή σχεδόν όλα τα προσόντα να ενταχθεί στην ευρωζώνη. Φυσικά προηγουμένως θα πρέπει να γίνει δεκτή στην ΕΕ. Σημειώνει, επίσης, ότι στη βαθμολογία του «δημοσιονομικού ρίσκου» η Τουρκία βρίσκεται πολύ χαμηλά, στο ίδιο περίπου επίπεδο (192) με την Ιταλία (194) και το Βέλγιο (197) αλλά σε πολύ καλύτερη θέση από την Ισπανία (441). Οι κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ καταγράφουν ότι οι τουρκικές εξαγωγές σημειώνουν σχεδόν σταθερή άνοδο της τάξεως του 12%, ότι η Ρωσία είναι για την Τουρκία η υπ΄ αριθμόν 1 χώρα εμπορικών και ευρύτερων οικονομικών συναλλαγών και υπογραμμίζουν ιδιαίτερα τρία στοιχεία: ο πληθωρισμός δεν ξεπερνά το 8%, το δημόσιο χρέος είναι κάτω του 60% και το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω του 3%.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_2750.html#ixzz0u3rZVp2c

Read more...

Ο Δούρειος Ίππος και τα αναθεωρητικά σχέδια της Άγκυρας για τη Θράκη


Του Χρήστου Καπούτση
Με την «δημοκρατική ανοχή» των ελληνικών αρχών, το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής προωθεί σχέδιο της Άγκυρας, για την αποκοπή από τον Εθνικό κορμό των ελλήνων πολιτών μουσουλμάνων στο Θρήσκευμα κατοίκων της Θράκης και την υπαγωγή τους στην προστασία της «Μητέρας Πατρίδας», της Τουρκίας. Το Ελληνικό Κράτος θα πρέπει να αφυπνιστεί και να ανασχέσει τον υπονομευτικό ρόλο του Τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, που χρησιμοποιεί την Ελληνική μουσουλμανική μειονότητα ως «Δούρειο Ίππο», για να προωθήσει τα αναθεωρητικά σχέδια της Άγκυρας.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η Ελλάδα και η Τουρκία πραγματοποίησαν μια ανταλλαγή πληθυσμών: όλοι οι χριστιανοί κάτοικοι της Τουρκίας, θα μετανάστευαν στην Ελλάδα, εκτός από τις κοινότητες της Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου και Τενέδου. Και όλοι οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα θα μετανάστευαν στην Τουρκία, εκτός από τους μουσουλμάνους της Θράκης.
Το 1922 στην Κωνσταντινούπολη και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος κατοικούσαν περισσότεροι από 200 χιλιάδες Έλληνες. Σήμερα, δεν υπερβαίνουν τις δύο χιλιάδες.

Το 1922 η Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης αριθμούσε 88.000 άτομα. Η πλέον πρόσφατη γενική απογραφή κατέγραψε περίπου 103.000 άτομα, ποσοστό 31% του συνολικού πληθυσμού της Θράκης. Την μουσουλμανική μειονότητα απαρτίζουν τρείς εθνοτικές ομάδες με την εξής ποσοστιαία εκπροσώπηση: το 50 % είναι τουρκικής καταγωγής, το 35% Πομάκοι και το 15% Αθίγγανοι. Κάθε μία από τις ομάδες αυτές διατηρεί την δική της γλώσσα και τις παραδόσεις της και για τον λόγο αυτό οι συντάκτες της Συνθήκης της Λωζάννης προσδιόρισαν τη μειονότητα ως θρησκευτική και όχι ως εθνοτική.
Η μουσουλμανική μειονότητα απολαμβάνει σήμερα την πλήρη ισονομία με την ελληνική πλειοψηφία, ενώ η απαγόρευση των διακρίσεων, αλλά και η ελευθερία επιλογής της θρησκευτικής λατρείας, προβλέπονται ρητά από τα Άρθρα 5 και 13 του ελληνικού συντάγματος. Στη Θράκη σήμερα υπάρχουν τρεις μουφτήδες, 290 ιμάμηδες και περίπου 310 τεμένη.
Πομάκοι και Αθίγγανοι
Η Τουρκική προπαγάνδα, που διακινείται από το Προξενείο Κομοτηνής, επιχειρεί την ομογενοποίηση της μουσουλμανικής (θρησκευτικής ) μειονότητας , ώστε Τουρκογενείς, Πομάκοι και Αθίγγανοι να υπολογίζονται ως μέλη της τουρκικής (εθνοτικής) μειονότητας της Θράκης! Η προσπάθεια όμως του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, δεν μπορεί να υπερβεί πραγματικότητες σχετικά με την καταγωγή των Πομάκων και των Αθιγγάνων.
ΠΟΜΑΚΟΙ: Η καταγωγή των Πομάκων, της παλαιότερης μουσουλμανικής εθνοτικής ομάδας, είναι ακαθόριστη. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι είναι υπολείμματα Τουρκομάνων επιδρομέων, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή από τις αρχές της βυζαντινής εποχής. Οι Βούλγαροι υποστηρίζουν ότι είναι εξισλαμισμένοι ομοεθνείς τους. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για αυτόχθονα πληθυσμό του ορεινού όγκου της Ροδόπης, πού έχει τις ρίζες του στους αρχαίους Αγριάνες. Οι Πομάκοι εξισλαμίσθηκαν κατά την μακρά περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας και με την πάροδο των αιώνων ιδιοποιήθηκαν στοιχεία της βουλγαρικής, αρχικά και της τουρκικής, αργότερα, γλώσσας, σε ένα μικτό προφορικό γλωσσικό ιδίωμα.
Σήμερα, οι περισσότεροι Πομάκοι επιθυμούν να απογαλακτισθούν από την Τουρκική προπαγάνδα. Γι’ αυτό τα μέλη της Πομακικής κοινότητας δέχονται καταιγισμό υβριστικών επιθέσεων και ανοιχτών απειλών από τον τοπικό Τουρκόφωνο Τύπο (Ξάνθη και Κομοτηνή) και τους ανθρώπους του προξενείου, οι οποίοι τους αποκαλούν “δίποδους σατανάδες”, “μισθοφόρους του Ελληνικού Κράτους”, “πουλημένους”, “διαμελιστές του Τουρκικού Έθνους” και, “προδότες του Ατατούρκ”! Το εντυπωσιακό είναι ότι, πρωτοστατεί στις διώξεις σε βάρος των Πομάκων η υποψήφια Υπερνομάρχης του ΠΑΣΟΚ Γκιουλμπεγιαζ Καραχασάν, αλλά και οι μουσουλμάνοι βουλευτές! Τα εγκλήματα των Ελλήνων πολιτών Πομακικής καταγωγής, είναι ότι αισθάνονται Έλληνες και το δηλώνουν, ότι θέλουν να διασώσουν τον Πομακικό Πολιτισμό και αρνούνται να δηλώσουν Τούρκοι, όπως επιθυμεί η Τουρκική Προπαγάνδα, που δεν δέχεται καν την ύπαρξη των Πομάκων, θεωρώντας τους 100% Τούρκους.
ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ: Οι Αθίγγανοι εγκαταστάθηκαν στην Θράκη περί τα μέσα του 10ου ή 11ου μ.Χ. αιώνα. Με βάση το γλωσσικό τους ιδίωμα, που προσομοιάζει με την Σανσκριτική και τις γλώσσες της βόρειας Ινδίας. Πιθανολογείται η προέλευσή τους από την περιοχή αυτή, την οποία εγκατέλειψαν με διαδοχικές μεταναστεύσεις, φθάνοντας στο σημερινό Ιράν. Από εκεί διασχίζοντας την Αρμενία και την περιοχή του Καυκάσου ήλθαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα. Από την βλαχική γλώσσα έλαβαν και την προσωνυμία Κατσίβελοι, που ετυμολογείται από το λατινικό captivus, captivellus. Ονομάζονται και Ρωμ ή Ρωμά, που προέρχεται μάλλον από το Ρωμαίος ή Ρωμιός και χαρακτηρίζει μόνον τους κατοικούντες στην Ευρώπη αθιγγάνους, γεγονός που επιβεβαιώνει την διαβίωσή τους στα όρια του Βυζαντινού κράτους.
Συνεπώς, η από τουρκικής πλευράς επιχειρούμενη ομογενοποίηση των τριών εθνοτικών ομάδων της μειονότητας, υπό την σημαία του «τουρκισμού», αποτελεί ανιστόρητη διαστρέβλωση των φυλετικών δεδομένων και συνιστά κατάφορη παραβίαση των μειονοτικών δικαιωμάτων, την προστασία των οποίων υποτίθεται ότι διεκδικεί η Τουρκία!

Η προπαγάνδα
Ο πυρήνας της τουρκικής προπαγάνδας στη Θράκη είναι: Η μουσουλμανική (θρησκευτική) μειονότητα, να αναγνωριστεί επισήμως από το Ελληνικό κράτος και τους διεθνείς οργανισμούς, ως τουρκική (εθνική) μειονότητα. Και σε ένα επόμενο στάδιο, που οι μουσουλμάνοι – τούρκοι γίνουν το 50% του συνολικού πληθυσμού της Θράκης (εφικτός στόχος λόγω της υπογεννητικότητας των Ελλήνων και της υπεργεννητικότητας των μουσουλμάνων) να ζητήσουν καθεστώς αυτονομίας ή και ανεξαρτησίας, κατά το πρότυπο του Κοσσόβου! Ουσιαστικά προωθείται ο εδαφικός ακρωτηριασμός της Ελλάδας…
Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι: ο χαρακτηρισμός από την τουρκική προπαγάνδα της μουσουλμανικής μειονότητας ως «τουρκικής», πέραν του ότι «συγκρούεται μετωπικά» από τον ρητό και σαφή προσδιορισμό της μειονότητας στη Συνθήκη της Λωζάνης ως θρησκευτικής, επιπροσθέτως, παραβλέπει ηθελημένα τις φυλετικές ιδιαιτερότητες των μουσουλμάνων της Θράκης, οι οποίες, για λόγους ιστορικούς και κοινωνικούς, δεν ευνοούν την εθνολογική τους «ομογενοποίηση». Αντιθέτως μάλιστα, η επιδιωκόμενη από την Άγκυρα καθιέρωση του «τουρκισμού», ως στοιχείου συνοχής των μουσουλμάνων της Θράκης, θίγει τα ιδιαίτερα φυλετικά, κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά των τριών εθνοτικών ομάδων (τούρκων, Πομάκων, αθιγγάνων), που συναπαρτίζουν την μουσουλμανική μειονότητα.
Η δράση του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, που εκδηλώνεται με ενίοτε προκλητικές παρεμβάσεις σε οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με την μουσουλμανική μειονότητα, είναι προφανές ότι προσβάλλει βάναυσα την εθνική μας κυριαρχία.
Το Τουρκικό Προξενείο χρησιμοποιεί περίπου 2.000 υπαλλήλους, αρκετοί από αυτούς είναι πράκτορες της διαβόητης τουρκικής μυστικής υπηρεσίας Μ.Ι.Τ. και έχει εξελιχτεί σε ένα ολοκληρωτικό και καταπιεστικό μηχανισμό, που αποτελεί το δυνάστη κάθε μουσουλμάνου της Θράκης. Άνθρωποι του Προξενείου κακοποιούν Πομάκους ή Αθιγγάνους, που δεν δηλώνουν ανοιχτά την τουρκική καταγωγή τους!!
Η Ισλαμική Κυβέρνηση Ερντογάν, μέσω του Προξενείου της Κομοτηνής, επιδιώκει να κρατήσει «ζωντανή» την Κεμαλική υποθήκη, που διατυπώθηκε το 1920, για την μελλοντική υπαγωγή της Δυτικής Θράκης στην Τουρκία («έχουμε σκοπό να κρατήσουμε τον χώρο αυτό στα χέρια των τούρκων και σαν ενιαίο σύνολο να τον περιλάβουμε σε κάποιο κατάλληλο χρόνο και σε κάποια κατάλληλη ευκαιρία στην μητέρα πατρίδα», είχε πει ο Κεμάλ).
Δυστυχώς, αρκετοί έλληνες αιρετοί άρχοντες (Βουλευτές, Δήμαρχοι, Νομάρχες), σε αρκετές περιπτώσεις ανέχονται την ανθελληνική προπαγάνδα του Τουρκικού Προξενείου, προκειμένου να εξασφαλίσουν την εκλογή ή επανεκλογή τους και με τις ψήφους της μουσουλμανικής μειονότητας!!
Αυτή όμως η αλληλεξάρτηση και η διαπλοκή συμφερόντων, μεταξύ της ελίτ του χριστιανικού και μουσουλμανικού πληθυσμού, που παίρνει συγκεκριμένη μορφή κατά τις παραμονές εκλογικών αναμετρήσεων, προσφέρει στην τουρκική στρατηγική το απαραίτητο πρόσφορο έδαφος, για την διαιώνιση της εκμεταλλεύσης της μειονότητας υπέρ των τουρκικών, βραχυπροθέσμων και μακροπροθέσμων, βλέψεων και διεκδικήσεων. Ειδικά μάλιστα τώρα, με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτη», για την τοπική αυτοδιοίκηση, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εθνική ευαισθησία από τους πάσης φύσεως και κομματικής απόχρωσης πολιτευτές, αφού διαμορφώνονται λεπτές ισορροπίες στη Θράκη, σε μια προσπάθεια, ώστε η θρησκευτική διαφοροποίηση να μην αποκτήσει γεωγραφική και αυτοδιοικητική υπόσταση, που θα οδηγήσει στην γκετοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας, καθιστώντας την εύκολο θύμα της προπαγάνδας των μίσθαρνων οργάνων του Τουρκικού Προξενείου.
Ενόψει μάλιστα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας, προέχει η αποκοπή των διαύλων επιρροής και προπαγάνδας, που προέρχονται από το Προξενείο Κομοτηνής , που εμφανώς στοχεύουν στη χειραγώγηση της μουσουλμανικής μειονότητας και δρουν υπονομευτικά, για τη συνοχή και την ομαλότητα της Θράκης.
Η κυπροποίηση της Θράκης είναι στους σταθερούς στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας μέσω του προξενείου Κομοτηνής, δεν αφορούν μειονοτικά δικαιώματα, αλλά τη θεμελίωση ισόνομης πολιτικής και πολιτειακής αντιμετώπισης των "δύο κοινοτήτων" που ζουν στη Θράκη, την Ελληνική και την Τουρκική!
Η προώθηση και η ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη Θράκη και σημαντικό τουρκικό πρόκριμα στα πλαίσια της επεκτατικής πολιτικής της 'Άγκυρας.
Συνεπώς, το κλείσιμο ή ο περιορισμός της δράσης του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής αποτελεί μέσω προστασίας της εθνικής μας κυριαρχίας και γενικά των εθνικών μας συμφερόντων, παρότι είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και η καλύτερη άμυνα στην ανθελληνική προπαγάνδα της Άγκυρας στην Θράκη, είναι μια μουσουλμανική μειονότητα ευημερούσα, ισότιμα ενταγμένη στην Ελληνική κοινωνία και με πλήρη διασφάλιση ΟΛΩΝ των μειονοτικών δικαιωμάτων της.

Read more...

Εθελοτυφλεί η Αθήνα απέναντι στην Άγκυρα


Αντιμέτωπη με κρίσιμα διλήμματα είναι η Αθήνα, καθώς η τουρκική τακτική της δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο αφήνει εκτεθειμένη την ελληνική κυβέρνηση που έχει επενδύσει τα πάντα στα «γλυκά λόγια» και στις ρητορικές δεσμεύσεις περί «καλών σχέσεων» του κ. Ερντογάν.
Τις τελευταίες ημέρες η Αθήνα, θέλοντας να αποφύγει να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών, καλεί την τουρκική πλευρά να στείλει σαφές μήνυμα των προθέσεών της και να δείξει εμπράκτως την «εκπεφρασμένη καλή βούληση» του κ. Ερντογάν. Δυστυχώς, η έλλειψη εναλλακτικής στρατηγικής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η δογματική προσήλωση στην με κάθε κόστος διατήρηση του «καλού» κλίματος, αποδυναμώνει διαπραγματευτικά τη χώρα και συγχρόνως αφήνει όλο και περισσότερα περιθώρια στην Τουρκία να δημιουργεί τετελεσμένα.
Η Αθήνα είναι πλέον προφανές ότι εθελοτυφλεί και προσποιείται ότι αγνοεί τα ξεκάθαρα μηνύματα που στέλνει η Αγκυρα, καθώς κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα προσδοκούσε η ελληνική κυβέρνηση.
Τις τελευταίες εβδομάδες με ένα μπαράζ κινήσεων η Αγκυρα έχει ανοίξει όλα τα ζητήματα αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων εναντίον της χώρας μας στο Αιγαίο, υπενθυμίζοντας ότι η «κρατική πολιτική» δεν αλλάζει και δημιουργώντας de facto την ατζέντα όχι μόνο των διερευνητικών επαφών αλλά και των υψηλού επιπέδου πολιτικών επαφών.
Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την διεξαγωγή τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών σε περιοχή 1.100 τετραγωνικών χιλιόμετρων στη «Μεσόγειο» χωρίς να αναφέρει τη συγκεκριμένη περιοχή και η ταυτόχρονη έξοδος του Πιρι Ρέις για έρευνες σε περιοχή που καλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν είναι τυχαία περιστατικά, αλλά εντάσσονται σε συγκεκριμένη στρατηγική.

Καμία αντίδραση
Η Τουρκία δεν έχει κανέναν λόγο να δείχνει «αυτοσυγκράτηση» όταν διαπιστώνει ότι οι δραστηριότητές της δεν έχουν συνέπειες λόγω έλλειψης ουσιαστικών αντιδράσεων.
Το Πίρι Ρέις, το οποίο θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και νοτίως του Καστελόριζου και της Ρόδου και μόλις μερικά μίλια έξω από τον Ακαμα της Κύπρου, θα περιφέρεται στην περιοχή μέχρι τις 20 Αυγούστου, παίζοντας με τα νεύρα της Αθήνας, που ήλπιζε ότι οι συνεχείς κινήσεις καλής θέλησης προς τον κ. Ερντογάν θα εξασφάλιζαν τουλάχιστον ένα όχι και τόσο «θερμό» καλοκαίρι στο Αιγαίο.
Είχαν προηγηθεί οι προσπάθειες καταγραφής της διεκδίκησης της Τουρκίας για την ευθύνη της Ερευνας και Διάσωσης μέχρι το μέσο του Αιγαίου στο πλαίσιο της επιδίωξης για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου, οι υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι και οι συνεχείς ΝΟΤΑΜ που θέτουν ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και μη αναγνώρισης του εύρους των 10 ν.μ. του ελληνικού εναέριου χώρου.

Θέλει κομμάτι της υφαλοκρηπίδας
Η υπόθεση του Καστελόριζου είναι κρίσιμη για την Τουρκία. Αμφισβητώντας γενικώς το δικαίωμα που δίνει το δίκαιο της θάλασσας στα νησιά σε υφαλοκρηπίδα και άλλες θαλάσσιες ζώνες, η Τουρκία στοχεύει στο να καρπωθεί η ίδια ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που ανήκει στη Ρόδο και στο Καστελόριζο. Μετά τη δυσάρεστη εμπειρία του 2008, όταν το σκάφος Malene Ostervold μισθωμένο από την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ, ξεκίνησε έρευνες στην περιοχή, τις οποίες με διάφορα προσχήματα συνέχισε τουλάχιστον δύο ημέρες μετά τα ελληνικά διαβήματα, η Τουρκία ξαναδοκιμάζει τις ελληνικές ανοχές στην περιοχή.
Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η Αθήνα εάν η Τουρκία επιχειρήσει να πραγματοποιήσει την έρευνα που έχει προαναγγείλει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι έρευνες αυτές ή θα πρέπει να διακοπούν ή η Τουρκία θα έχει πετύχει μία ακόμη αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων εν γνώση και με την ανοχή της Αθήνας.

Πλασματική εικόνα: Στην Ευρώπη πιστεύουν ότι όλα πάνε καλά...
Η έξοδος του «Πίρι Ρέις» δεν γίνεται τυχαία, ούτε αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Ηδη από τις 2 Μαρτίου 2004 (όπως έχει αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής») με έγγραφο που έχει καταθέσει στα Ηνωμένα Εθνη η Τουρκία δήλωνε: «Η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στην Αν. Μεσόγειο, ειδικά σε περιοχές που εκτείνονται δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32ο 16’ 18?, αφορά και τα υπάρχοντα δεδομένα και τα νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».
Στο ίδιο έγγραφο η Τουρκία δηλώνει ότι δυτικώς του συγκεκριμένου γεωγραφικού μήκους η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας πρέπει να γίνει «με συμφωνία όλων των σχετιζόμενων κρατών της περιοχής, στη βάση της αρχής της ευθυδικίας».
Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι την ίδια θέση επαναλαμβάνει σε όλα τα φόρουμ η Αγκυρα, ακόμη και στην ΕΕ. Ο κ. Νταβούτογλου παρουσίασε και κατέθεσε έγγραφο με τη συγκεκριμένη θέση στην πρόσφατη 48η συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας. Καθώς η συγκεκριμένη θέση ουσιαστικά δηλώνει ότι η Αγκυρα επιδιώκει εξαίρεση από την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι θέλει να έχει λόγο στη χάραξη θαλασσίων ζωνών κράτους-μέλους (όπως η Ελλάδα) ακόμη και με τρίτα κράτη, εντύπωση προκαλεί ότι η ελληνική πλευρά προτίμησε να μην αντιδράσει.
Την ίδια τακτική ακολουθεί η Αθήνα και για τις τουρκικές προκλήσεις, για τις οποίες δεν ενημερώνεται η ΕΕ και εμπεδώνεται έτσι η πλασματική εικόνα ότι όλα βαίνουν καλώς. Μένει να αποδειχθεί εάν πράγματι υπάρχει ανατροπή της μέχρι τώρα στρατηγικής, με την αποσύνδεση σταδιακά της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας από τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και την εγκατάλειψη έτσι του τελευταίου ισχυρού «όπλου» που διέθεταν Ελλάδα και Κύπρος έναντι της Τουρκίας.


Υ.Γ.: Ο χάρτης που παρατίθεται αποκαλύπτει τις πετρελαϊκές έρευνες που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Έκπληξη δημιουργεί το γεγονός μη ύπαρξης δεδομένων για την Ελλάδα. Και η έλλειψη δεδομένων δεν αφορά μη ενημέρωση από την ελληνική πλευρά, αλλά καταδεικνύει την μη πραγματοποίηση πετρελαϊκών αποθεμάτων. Το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό: Γιατί η Ελλάδα δεν κάνει έρευνες για πετρέλαιο, όταν όλοι οι γείτονες (από Αλβανία έως Τουρκία) έχουν κάνει μεγάλο πλήθος τέτοιων ερευνών; Να σημειωθεί πως ενώ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, οι ελληνικές κυβερνήσεις επί σειρά δεκαετιών αρνούνται να πραγματοποιήσουν σχετικές έρευνες προκειμενου να "αναγνώσουν" την δυνατότητα στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τον πιθανότατο ενεργειακό πλούτο που βρίσκεται στο ελληνικό υπέδαφος αλλά και στον βυθό του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους...
Η Τουρκία, λοιπόν, ερευνά για να διεκδικήσει περιοχές από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι οποίες θα μπορέσουν να αποδώσουν οικονομικά. Με απλά λόγια, η Άγκυρα χρησιμοποιεί το Τσεσμέ και το Πίρι Ρέις, για να κάνει... "έρευνα αγοράς"...
Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί εδώ και στο pdf Bόρειος Aφρική και Mεσόγειος

Read more...

«Τσεσμέ» και «Πίρι Ρέις» σε ένα οριακό παιχνίδι της Άγκυρας στο Αιγαίο


Πού το πάει η Τουρκία στο Αιγαίο; Το χιλιοειπωμένο ερώτημα επανέρχεται για άλλη μια φορά, καθώς, με διάφορες κινήσεις της, η Αγκυρα το τελευταίο διάστημα φροντίζει να ανεβάσει εκ νέου το θερμόμετρο της έντασης, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας, αλλά και απόλυτα δικαιολογημένες αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των διακηρύξεων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας περί σύσφιγξης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Βεβαίως, η τουρκική πλευρά δεν κάνει κάτι διαφορετικό. Ακολουθεί την πεπατημένη, χρησιμοποιεί τα ίδια μέσα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και εθνικής κυριαρχίας, που κατά καιρούς έχει υιοθετήσει. Το ερώτημα είναι γιατί επιλέγει τώρα, εν μέσω θέρους, να κλιμακώσει τις προκλήσεις, με διαδοχικά περιστατικά, που η τουρκική πλευρά γνωρίζει ότι θα προκαλέσουν την ελληνική αντίδραση.
Η Αγκυρα, επί σειρά ετών, με τις παραβάσεις και παραβιάσεις του FIR Αθηνών, με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, με την έξοδο ερευνητικών πλοίων στο Αιγαίο, επιδιώκει πάντοτε το ίδιο αποτέλεσμα: να παγιώσει τις διεκδικήσεις της όσον αφορά το status quo στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, να διαμορφώσει προηγούμενα στην πράξη, τα οποία, ακολούθως, θα μεταφέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, ως αδιαμφισβήτητες πραγματικότητες.

Η παρούσα χρονική συγκυρία παρουσιάζει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με βάση τα οποία μπορεί να ερμηνευθεί η επιλογή της Τουρκίας να βγει στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο. Ενδεχομένως το σημαντικότερο στοιχείο είναι η κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέροντος να ερευνηθεί και να καταγραφεί τι υπάρχει στην περιοχή, στον υποθαλάσσιο χώρο, από ενεργειακά κοιτάσματα. Η Κύπρος έχει μπει ήδη ενεργά στις έρευνες. Η Ελλάδα ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να κινηθεί περισσότερο δραστήρια στον συγκεκριμένο τομέα, παραχωρώντας άδειες για έρευνες σε μεγάλες εταιρείες. Πρόσφατα, επιβεβαιώθηκε ότι στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ, υπάρχουν ιδιαίτερα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, κάτι που αναθέρμανε το ενδιαφέρον για έρευνες στην ευρύτερη περιοχή. Η Αγκυρα δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορη έναντι των εξελίξεων, ούτε, φυσικά, να παραιτηθεί τα πάγιων διεκδικήσεών της στην περιοχή. Ετσι, αρχικά βγήκε για έρευνες στο βόρειο Αιγαίο το πλοίο «Τσεσμέ», σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ακολούθησε η απόφαση της τουρκικής βουλής να παραχωρηθούν άδειες για έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τέλος, εκδόθηκε η NAVTEX για τις περιοχές εντός των οποίων θα κινηθεί το ερευνητικό πλοίο «Πίρι Ρέις» και στις οποίες περιλαμβάνεται μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη Ρόδο και στο Καστελόριζο. Είναι η περιοχή που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον για την Αγκυρα. Η τουρκική πλευρά γνωρίζει καλά ότι η αναγνώριση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Καστελόριζο θα σημαίνει ότι η ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου θα εφάπτονται, αποκόπτοντας την Τουρκία από ένα σημαντικό τμήμα της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Χαμηλοί τόνοι
Η έκδοση της NAVTEX δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι το «Πίρι Ρέις» θα κινηθεί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μέχρι τις 20 Αυγούστου, όμως, που η NAVTEX είναι σε ισχύ, μπορεί να γίνει. Θα είναι μία ένδειξη του κατά πόσο θέλει η Τουρκία να κλιμακώσει τις προκλήσεις τη δεδομένη στιγμή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι λίγες ημέρες μετά την έξοδο του «Τσεσμέ» στο βόρειο Αιγαίο και τη διαμαρτυρία της Αθήνας για την απουσία ενημέρωσης, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο για τη Θάλασσα, η Αγκυρα ενημέρωσε ότι πρόκειται να ξαναβγεί το ερευνητικό σκάφος στο βόρειο Αιγαίο, κάτι που δεν έγινε. Η ελληνική πλευρά κρατάει χαμηλούς τόνους, έχοντας, όμως, δοθεί οδηγίες σε Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό για κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα ενδεχόμενη κλιμάκωση της πρόκλησης. Η Αθήνα επέλεξε να αξιοποιήσει την άτυπη σύνοδο του ΟΑΣΕ στο Αλμάτι του Καζαχστάν και την προγραμματισμένη παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, εκεί, για να συζητήσει τις εξελίξεις και να αξιολογήσει καλύτερα τη σκοπιμότητα πίσω από τις ενέργειες των τελευταίων εβδομάδων.

Παιχνίδι στα όρια της κρίσης
Το διπλωματικό θρίλερ του «Πίρι Ρέις» κορυφώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εισήλθε (ώρα 22.30) στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κινούμενο στα 45 ν. μ. νότια του Καστελόριζου, παρά τα αλλεπάλληλα ελληνικά διαβήματα.
Την ίδια ώρα, στο Πεντάγωνο σήμανε συναγερμός, ενώ σκάφος ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού έσπευδε στην περιοχή (ώρα 2.30 τα ξημερώματα) για να παρακολουθήσει από κοντά τις κινήσεις του «Πίρι Ρέις». Το χειρισμό του θέματος ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, έθεσε το ζήτημα απευθείας στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη συνάντηση που είχαν χτες το πρωί στο Αλμάτι του Καζακστάν, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ.
Ο Δ. Δρούτσας υπενθύμισε ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν εκφράσει στο ανώτατο επίπεδο την κοινή βούλησή τους για βελτίωση των σχέσεων και τόνισε ότι, εάν θέλει η Αγκυρα να κάνουμε ένα «ιστορικό βήμα μπροστά», πρέπει να συμπεριφερόμαστε ανάλογα. Και επισήμανε ότι οι πρόσφατες κινήσεις τουρκικών ερευνητικών σκαφών (αρχικά με το «Τσεσμέ» στο βόρειο Αιγαίο, με κινήσεις που ακολούθησαν στο κεντρικό Αιγαίο και τώρα με το «Πίρι Ρέις») δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο. Ταυτόχρονα, υπενθύμισε στον Α. Νταβούτογλου ότι η Αγκυρα έχει τη δυνατότητα να θέτει τις απόψεις της για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

Το Καστελόριζο
Η Αθήνα δε θεωρεί άσχετη τη χρονική στιγμή της εξόδου του «Πίρι Ρέις» με τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών που έχει οριστεί για αύριο (!) στην Κωνσταντινούπολη. Ελληνες διπλωμάτες σημειώνουν ότι η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου απασχολεί εντονότατα την Τουρκία, καθώς περιορίζει την πρόσβασή της στη ΝΑ Μεσόγειο. Και η ελληνική πλευρά διαμηνύει προς την Αγκυρα ότι θα έπρεπε να ακολουθήσει τη «λογική» και νόμιμη οδό της εξεύρεσης λύσης μέσω των διερευνητικών επαφών ή -στην έσχατη περίπτωση- την από κοινού προσφυγή στη Χάγη. Πάντως, η Αθήνα δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί «προηγούμενο» με βάση τις αυθαίρετες τουρκικές κινήσεις, καθώς καταγράφονται σε κάθε περίπτωση (όπως και με το «Πίρι Ρέις») οι επίσημες ελληνικές διαμαρτυρίες. Είναι ενδεικτικό ότι χτες στο Καζακστάν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε σχετικά τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Ωστόσο, το πραγματικό ζητούμενο για την ελληνική πλευρά στο ραντεβού Δρούτσα - Νταβούτογλου, πέρα από την άμεση αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού από την υφαλοκρηπίδα, ήταν να διαπιστώσει γενικότερα «πού το πάει η Αγκυρα». Δύο μήνες μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας -όπου κάθισαν στο ίδιο τραπέζι οι δύο πρωθυπουργοί και 19 υπουργοί από τις δύο χώρες-, είναι σαφές ότι οι πανηγυρικές διακηρύξεις έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο.

Πόλεμος νεύρων
Στο διάστημα που μεσολάβησε η ελληνική πλευρά κατέγραψε μία σειρά συμβάντων που αποτελούν μέρος ενός πολέμου νεύρων -κατ’ άλλους ένα επικίνδυνο «κρυφτούλι» στο Αιγαίο. Η τουρκική πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι επιδιώκει το «φλερτ» με την κρίση, επειδή θεωρεί ότι εξυπηρετεί μεσο-μακροπρόθεσμα την εξωτερική πολιτική της. Αλλωστε, ο Α. Νταβούτογλου επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία στον Δ. Δρούτσα (το ίδιο έπραξε και ο Τ. Ερντογάν στις συνομιλίες που είχε με τον Γ. Παπανδρέου στην Αθήνα) ότι «ως καλοί γείτονες μπορούμε και πρέπει να τα βρίσκουμε απευθείας μεταξύ μας και να λύνουμε τις διαφορές μας χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων». Δηλαδή, απευθείας διάλογος...
Πιο συγκεκριμένα:

* Στις 14 - 15 Μαΐου ο Ταγίπ Ερντογάν κατέφθασε συνοδευόμενος από 9 μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της γείτονος και πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας. Το μενού είχε πολλά χαμόγελα και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις για την αμοιβαία βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είχαμε, όμως, και σαφείς διαφωνίες για το Αιγαίο. Ο Γ. Παπανδρέου πολύ παραστατικά εξήγησε ότι δεν είναι δυνατό να βλέπουμε απαθείς στα νησιά μας τα τουρκικά πολεμικά πλοία να περνούν έξω από τα παράθυρά μας και τα μαχητικά να πετούν πάνω από τις ταράτσες μας. Ο Τ. Ερντογάν απάντησε ζητώντας να τα βρούμε μεταξύ μας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και να αφήσουμε κατά μέρος τη Χάγη (που προτείνει ως εναλλακτική λύση η Αθήνα).
* Στις 28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ο 44ος γύρος των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Ταυτόχρονα, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι οι συγκεκριμένες συναντήσεις πυκνώνουν, καθώς η επόμενη οριζόταν για τις 19 Ιουλίου (σε 20 ημέρες). Ωστόσο, στις 30 Ιουνίου οι Τούρκοι έβγαλαν το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» μεταξύ Θράκης - Σαμοθράκης, χωρίς να προειδοποιήσουν αρχικά την Αθήνα.
* Και στις 5 Ιουλίου η τουρκική πλευρά οργάνωσε μία διάσωση - «σικέ» στο κεντρικό Αιγαίο (κοντά στους Καλόγηρους), υπενθυμίζοντας ότι διεκδικεί την ευθύνη για επιχειρήσεις έρευνας - διάσωσης.
* Ακολουθεί η ιστορία με τη NAVTEX -προαναγγελία εξόδου του «Πίρι Ρέις» που εξέδωσε η τουρκική πλευρά στις 12 Ιουλίου. Η Αθήνα προβαίνει σε διάβημα, η Αγκυρα το απορρίπτει και η ελληνική πλευρά ανακοινώνει ότι θα ακολουθήσει ρηματική διακοίνωση. Ωστόσο, η (γραπτή) ρηματική διακοίνωση δεν επιδόθηκε μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, επειδή τα πρώτα 24ωρα των ερευνών κύλησαν χωρίς να εισέλθει το σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.


Read more...

Συνεχίζονται οι επιθέσεις Κούρδων ανταρτών


Πέντε Τούρκοι αστυνομικοί και τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν την Παρασκευή το βράδυ σε επίθεση που εξαπέλυσαν κούρδοι αντάρτες εναντίον αστυνομικού σταθμού στην πόλη Περβαρί της επαρχίας Σιίρτ, στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Η επίθεση σημειώθηκε μετά τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στη πόλη, την οποία εκμεταλεύτηκαν οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) για να πλησιάσουν στο κτίριο και να εξαπολύσουν επίθεση με ρουκέτες και πυροβόλα όπλα. Η ανταλλαγή πυρών διήρκησε περίπου μια ώρα και σύμφωνα με τουρκικές πηγές,τραυματίστηκαν 5 στρατιώτες ένας εκ των οποίων σοβαρά. Παράλληλα σε πληθώρα επιθέσεων προέβησαν αντάρτες του ΡΚΚ τις τελευταίες ώρες σύμφωνα με Κουρδικές πηγές.

8 νεκρούς τούρκους στρατιώτες άφησε η επίθεση ανταρτών σε στρατιωτικό βάν στην πόλη Ελαζίγ. Μετά το επεισόδιο ο αυτοκινητόδρομος Karakoçan Okçiyan παρέμεινε κλειστός για δύο ώρες. Σύμφωνα με κουρδικές πηγές η επίθεση έγινε στην μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας του Ντερσίμ. Σε διαφορετικό περιστατικό στην Γιουκσέκοβα της επαρχίας Χακαρι, τον θάνατο βρήκε λοχίας της τουρκικής στρατοχωροφυλακής (Yasin Ak), μετά απο επίθεση ανταρτών.

Δύο νεκροί στρατιώτες και άγνωστος αριθμός τραυματιών ήταν ο απολογισμός της έκρηξης μηχανισμού που τοποθέτησαν Κούρδοι αντάρτες στον αστυνομικό σταθμό του Gurpinar (Van.)

Read more...

Νέος ιρανο-τουρκικός αγωγός;


Το Ιράν και η Τουρκία φαίνεται πως προετοιμάζουν ένα νέον αγωγό που θα μεταφέρει περσικό αέριο σε τουρκικό έδαφος με σκοπό να εξαχθεί στην Ευρώπη. Τα συμφέροντα του Ιράν αναφορικά με τις εξαγωγές φυσικού αερίου δεν περιορίζονται στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου του Nabucco. Αυτό δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν Μασούντ Μιρ Καζεμί σε ρωσικά δίκτυα. Η Τεχεράνη μιλάει με έναν αριθμό ξένων εταιριών οι οποίες θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε διάφορα προγράμματα εξαγωγής ιρανικού φυσικού αερίου. Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα ιρανικών μέσων, η Τεχεράνη κατασκευάζει έναν νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου και κατεύθυνση από νότο προς βορειοδυτικά. Η κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. Ο αγωγός θα φεύγει από την πόλη Ασαλουγιέχ και θα φτάνει έως το Μπαζαργκάν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Από εκεί ο σχεδιασμός προβλέπει την μεταφορά του περσικού αερίου στην Ευρώπη.

Εάν τα ιρανικά δημοσιεύματα είναι ακριβή, τότε η Τεχεράνη και η Άγκυρα κατασκευάζουν έναν νέο δρόμο για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι μέσω ποίου δικτύου θα διασχίσει την Τουρκία. Από την μία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ιρανού υπουργού ο Nabucco δεν προβλέπεται να το φιλοξενήσει. Ούτος η αλλιώς ο Nabucco είναι για την ώρα στα χαρτιά και τίποτα δεν εγγυάται πως θα κατασκευαστεί. Η άλλη επιλογή μπορεί να είναι ο ITGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy), κάτι το οποίο φαίνεται και ατό δύσκολο αφού οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για την προμήθεια ιρανικού αερίου. Ενδιαφέρον δε έχει η πιθανότητα εάν τελικά το Ιράν μπορέσει να πουλήσει φυσικό αέριο στην ΕΕ, η Ελλάδα να είναι και η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα δεχθεί περσικό φυσικό αέριο.

Read more...

Μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Πίρι Ρέϊς!


Διαβήματα της Αθήνας. Συναγερμός σήμανε και πάλι τα ξημερώματα στο Πεντάγωνο με το "ερευνητικό" Πίρι Ρέϊς να πλέει και πάλι κοντά στο Καστελλόριζο. Το Πίρι Ρέις βρίσκεται 45 μίλια νότια του Καστελόριζου από τις 2.30 τα ξημερώματα Σαββάτου.Το παρακολουθεί σκάφος του λιμενικού. Πεντάγωνο και Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε εγρηγορση και όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές η νέα αυτη τουρκική πρόκληση είναι ακόμα πιο σοβαρή από τις προηγούμενες αφού τα ύδατα στα οποία πλέει χρησιμοποιούνται μόνο από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο για εμπορικούς σκοπούς. Την ενόχληση της ελληνικής πλευράς μετέφερε χθες στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Ο κ. Δρούσας συναντήθηκε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο Καζακστάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ. Παράλληλα ενημέρωσε τους Ευρωπαίους και τον Αμερικανό ομόλογό του.

Με αφορμή τις κινήσεις του πλοίου «Πίρι Ρέις», ο Δημήτρης Δρούτσας έθεσε στον Αχμέτ Νταβούτογλου το θέμα της διάστασης λόγων και πράξεων της Τουρκίας, που με τις ενέργειές της των τελευταίων ημερών, υπονομεύει τις προοπτικές ενίσχυσης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη συνεχιζόμενη βούληση της Ελλάδας για εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και πρόοδο στο θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών, μέσω των διερευνητικών επαφών, διευκρινίζοντας όμως ότι οι κινήσεις της τελευταίας περιόδου και ιδιαίτερα η εμφάνιση του «Πίρι Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όχι μόνο δεν συμβάλλουν στη βελτίωση των σχέσεων, αλλά ενέχουν τον κίνδυνο ακύρωσης της όλης προσπάθειας. Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν ότι με τις ενέργειες αυτές, η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει στο τραπέζι, εν όψει και του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών, γνωστές θέσεις της που έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Πρόσθεταν, ακόμα, ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως προβλέπονται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόσο με τη διενέργεια διαβημάτων και την επίδοση ρηματικών διακοινώσεων, στις οποίες αναπτύσσονται με ξεκάθαρο τρόπο οι ελληνικές θέσεις, όσο και με την παρουσία σκάφους του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή, με την οποία επιβεβαιώνεται η ελληνική κυριαρχία. Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει μία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στη Μεσόγειο, όπως ακριβώς έκανε στη Μαύρη Θάλασσα. Στη περίπτωση της Μεσογείου προσπαθεί να αποκόψει την Ελλάδα από τη Κύπρο. Την τελευταία διετία, περιφρονώντας επιδεικτικά το Δίκαιο της Θάλασσας η Άγκυρα, υποστηρίζει στα σοβαρά ότι Κρήτη και Δωδεκάνησα δεν έχουν ΑΟΖ και η "νότια" Κύπρος έχει κάποια περιορισμένα δικαιώματα ΑΟΖ. Αυτό που προσπαθούν να πετύχουν είναι να αποκτήσουν με το ζόρι θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο! Το σχέδιο χαλάει η υπάρξη του Καστελλόριζου.


Read more...

ΕΜΙΝΕ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ: ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΡΕΣ.


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Η σύζυγος του Τούρκου Πρωθυπουργού ΕΜΙΝΕ μιλώντας στην εφημερίδα ΑΛ ΑΓΙΑΜ(Παλαιστινιακή) επέκρινε δριμύτατα τον Ισραηλινό Προέδρο ΠΕΡΕΣ αποκαλώντας τον «ΨΕΥΤΗ» για τα όσα κατά καιρούς λέει.
Υποστήριξε ότι δεν αντιδρά επί πολιτικών ζητημάτων , αλλά τα όσα έλεγε ο ΠΕΡΕΣ στο ΦΟΡΟΥΜ του ΝΤΑΒΟΣ αλλά και σε μια ομιλία του στην ΚΩΝ/ΠΟΛΗ για την κατάσταση στη ΓΑΖΑ είναι ΨΕΜΑΤΑ!.

Ειδικά στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την επιχείρηση στη ΓΑΖΑ θεωρώ ότι τα όσα έλεγε ήταν μεγάλο ψέμα, και αμέσως μετά «δεν άντεξα και ξέσπασα σε κλάματα! Δήλωσε ότι ήταν σίγουρη για την αντίδραση του συζύγου της στο ΝΤΑΒΟΣ, όταν σηκώθηκε και αποχώρησε από τη συζήτηση για τη Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ.

Read more...

Η πονηρή “βόλτα” του Πίρι Ρέις στο Αιγαίο


Η Άγκυρα πιέζει την Αθήνα για να μην εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης και η Αθήνα αμήχανη δεν τολμά να εφαρμόσει το ίδιο δικαίωμα που η Τουρκία εφάρμοσε στην Μαύρη Θάλασσα επεκτείνοντας τον θαλάσσιο χώρο της στα 12 ναυτικά μίλια”Συμφωνούμε οτι η βόλτα του Πίρι Ρέις δεν είναι καθόλου αθώα. Για άλλους όμως λόγους. Η Τουρκία γνωρίζει ότι με το που πλησιάσει στο Καστελόριζο, θα αρχίσει η Ελλάδα να φωνασκεί για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ (είναι ακριβώς το ίδιο, δεν έχουν καμία διαφορά στη χάραξη, όση υφαλοκρηπίδα είχε η Κύπρος, τόση ΑΟΖ πήρε).

Ο μεγαλύτερος Τούρκος διεθνολόγος Yucel Acer σε πόνημά του για το Αιγαίο, γράφει σε μια υποσημείωσή του οτι η Τουρκία ενεργεί έτσι ώστε να αποπροσανατολίσει τους Έλληνες απο το να εφαρμόσουν τις ευεργετικές διατάξεις της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, αυτές που αφορούν στο άρθρο 7 και τα Παράκτια Αρχιπελάγη: Yucel Acer, “The Aegean Maritime Disputes and International Law”, υποσημείωση 156: “It is noted that Turkey has not applied the straight baselines system since June 1973 in order not to encourage Greece to apply the same system in the Aegean Sea. See İnan & Başeren, (1996), p. 58.”
Μετάφραση: Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις ευθείες ακτογραμμές βάσης (το άρθρο 7 – παράκτια αρχιπελάγη) απο το 1973 για να μην τις εφαρμόσουν οι Έλληνες στο Αιγαίο!!
Στη σελ. 26 γράφει: “It is emphasised that if Greece benefits from its right to the system of straight baselines as a party to the 1982 Convention, it would gain considerable maritime areas as its Aegean coasts are deeply fringed and surrounded by many islands and islets in close vicinity”
Μετάφραση: Τονίζεται ότι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει το σύστημα των ευθειών ακτογραμμών βάσης θα κερδίσει σημαντικά κομμάτια θαλάσσιας δικαιοδοσίας, καθώς η γεωμορφολογία (ακτές-νησιά) το επιτρέπει.
Κλειδί για την ερμηνεία των παραπάνω είναι το εξής: Εάν η Ελλάδα χαράξει υφαλοκρηπίδα με το σημερινό καθεστώς, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η μετεπειτα χάραξη νεων αρχιπελαγικών γραμμών που εφαρμόζονται στα παράκτια αρχιπελάγη! Επομένως, εάν η Ελλάδα οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα με 6 ή 12 μίλια, χάνει οριστικά και διαπαντός το δικαίωμα στο οποίο αναφέρεται ο Τούρκος διεθνολογος και για το οποίο η Τουρκία ενεργεί έτσι ώστε η Ελλάδα να μην το εφαρμόσει ποτέ: Το δικαίωμα αναγνώρισης του Αιγαίου ως Παρακτίου Αρχιπελάγους.
Συνεπώς, εάν η Τουρκία θέλει η Ελλάδα να χάσει αυτό το δικαίωμα, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να “προκαλεί” την Ελλάδα με παρελκυστικές και αποπροσανατολιστικές τακτικές να χαράξει υφαλοκρηπίδα με το σημερινό καθεστώς, είτε με συμφωνία, είτε στο δικαστήριο. Έτσι εξηγείται και η ξαφνική αλλαγή τακτικής, με τη θετική της στάση για παραπομπη στη Χάγη.”
Γιώργος Χρήστου
Δικηγόρος LLM KENT

Read more...

Ενώ το «Πίρι Ρέις» αλωνίζει, η Αθήνα συζητά… Ο 45ος (!) γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας …


Ένας νέος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκινάει την Δευτέρα την ίδια στιγμή που το «Πίρι Ρέις» έχει εισέλθει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και φυσικά σε ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο 45ος (!) γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας πρόκειται να διεξαχθεί την Δευτέρα 19 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη.
Το κωμικοτραγικό στοιχείο βέβαια είναι πως η συνάντηση στην Πόλη θα διεξαχθεί ενόσω το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» θα βρίσκεται σε ύδατα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Το τουρκικό σκάφος εισήλθε στην ελληνική περιοχή 45 ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελόριζου.

Φυσικά η «στρατηγική ψυχραιμία» της Αθήνας της επιτρέπει ταυτοχρόνως να ανακοινώνει την έναρξη του νέου γύρου επαφών για την διευθέτηση του θέματος της υφαλοκρηπίδας (το ερώτημα παραμένει εάν έχει τεθεί το θέμα της ΑΟΖ) ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συναντείται στο μακρινό Καζακστάν με τον θεωρητικό του Νέο-οθωμανισμού, υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η ελληνική πλευρά διατείνεται πως έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να κατοχυρώσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ενώ τηρεί μία προσεχτική στάση στο ζήτημα της μη κλιμάκωσης της κρίσης αφού για την ώρα στην περιοχή βρίσκεται σκάφος του Λιμενικού και όχι του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι σαφές πως αφού το «Πίρι Ρέις» δεν ανήκει στο τουρκικό ναυτικό αλλά σε πανεπιστημιακό ίδρυμα, η Αθήνα δεν στρατιωτικοποιεί την κρίση στέλνοντας πολεμικό σκάφος.
Η Αθήνα για άλλη μία φορά κάνει λόγο για την ανάγκη η Άγκυρα να αποδεχτεί τις αρχές του Δικαίου της Θαλάσσης. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα φαίνεται πως όντως αναβαθμίζει την νομική βάση των διαφορών με την Τουρκία αφού για άλλη μία φορά αναφέρεται στο Δίκαιο της Θαλάσσης, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς την ανάγκη οριοθέτησης ΑΟΖ.

Read more...

Σκάνδαλο συγκλονίζει την Τουρκική Αεροπορία.


Τούρκος αξιωματικός ο οποίος αναφέρεται στους αντάρτες του ΡΚΚ ως “οι δικοί μας” και συνωμοτεί για την κατάρριψη τουρκικών ΜΕΑ Heron, παραμένει σε υπηρεσία παρά τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, αξιωματικός της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σε τηλεφωνική συνομιλία με δεύτερο αξιωματικό, του ζήτησε να αλλάξει σχέδιο πτήσης ή ακόμα και να προκαλέσει την πτώση του μη επανδρωμένου α/φ καθώς η ύπαρξη του προκαλούσε προβλήματα στις επιχειρήσεις του ΡΚΚ στο τουρκικό Κουρδιστάν. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας ένας εκ των αξιωματικών αναφέρθηκε στους αντάρτες λέγοντας “οι δικοί μας” ενώ ο έτερος συνομιλητής δεσμεύθηκε να “αναλάβει το θέμα αυτός”.

Η συνομιλία την οποία – παντα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα – κατέγραψαν οι υπηρεσίας πληροφοριών της γείτονος έλαβε χώρα στις 10 Οκτωβρίου 2007, 11 ημέρες πριν από την φονική επίθεση Κούρδων ανταρτών σε στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή Dağlıca του Χάκαρι κατά την οποία σκοτώθηκαν συνολικά 16 στρατιώτες και ακόμα 8 συνελήφθησαν και κρατήθηκαν όμηροι από τους Κούρδους αντάρτες. Ο διοικητής του φυλακίου Onur Dirik, απουσίαζε κατά την διάρκεια της επίθεσης, καθώς έπρεπε να παραβρεθεί σε γάμο φιλικών προσώπων (οι εικόνες του, να χορεύει στον γάμο είχαν κάνει τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ εκείνες τις ημέρες).
Παράλληλα με την δημοσίευση των συνομιλιών, επιβεβαιώθηκε από τουρκικές πηγές η πτώση 3 ΜΕΑ Heron, ενός στην επαρχία Batman και δύο στο Ντιγιαρμπακιρ, η οποίες ίσως να οφείλονται στις ενέργειες αξιωματικών που ενεργούν για λογαριασμό των Κούρδων ανταρτών.
Οι δύο αξιωματικοί αναγνωρίστηκαν ώς o σμηναγός Fırat Ç, ενώ το δεύτερο πρόσωπο το οποίο δεσμεύτηκε να “επιληφθεί του θέματος” αναγνωρίστηκε ώς ο αντισμήναρχος Selçuk Ç.. Η αντιμετώπιση του θέματος από την τουρκική στρατιωτική δικαιοσύνη έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από συλλόγους συγγενών πεσόντων τούρκων στρατιωτών, καθώς όπως έγινε γνωστό ο σμηναγός Fırat Ç παρέμεινε υπό κράτηση για μόνο ένα βράδυ, και στην συνέχεια απελευθερώθηκε ενώ ο αντισμήναρχος Selçuk Ç παρουσίαστηκε ως μάρτυρας στο δικαστήριο και καμία νομική διαδικασία δεν κινήθηκε εναντίον του! Γεγονός το οποίο δημιουργεί υποψίες για ανάμιξη και άλλων ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών στην υπόθεση…

Read more...

Μεγάλη μεταφορά ενισχύσεων για επέκταση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά του ΡΚΚ στην ΝΑ Τουρκία.


Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μονάδων της ΝΑ Τουρκίας, η οποία ξεκίνησε από την Κυριακή 11 Ιουλίου 2010 και συνεχίζεται μέχρι και αυτήν τη στιγμή (όλα τα δημοσιεύματα είναι σημερινά- 13 Ιουλίου 2010- και απογευματινά, δηλαδή από 17.00 μέχρι 19.30):
α. Στρατιωτική φάλαγγα αποτελούμενη από 100 και πλέον φορτηγά οχήματα περνώντας μέσα από το Şemdinli, μετέφερε πυρομαχικά για ενίσχυση των μονάδων της 21ης Ταξιαρχίας Προκάλυψης της Τ/Σ-Χ και στη Δκση του 3ου τάγματος Ορεινών Καταδρομών.

β. Στις ευρύτερες περιοχές των ορέων Cudi και Küpeli του Νομού ŞIRNAK, μηχανήματα μηχανικού ξεκίνησαν την ισοπέδωση και αποξήλωση πολλών δενδροφυτευμένων περιοχών με σκοπό τη δημιουργία νέων φυλακίων ελέγχου και την ενίσχυση των υπαρχόντων παλαιών φυλακίων.
γ. Συνεχίχεται η φωτιά στο όρος Kilise.

δ. Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των ΤΕΔ που ξεκίνησαν από τις περιοχές των ορέων Cudi και Küpeli συνεχίσθηκαν και καθ’όλη τη διάρκεια της σημερινλής ημέρας στι περιοχές Bestler Dereler, Şikefta Kera, Düğün Dağı, Duru Geçit, Yün Dağı, Karaçağlı Dağı, Beyaz Tepe και Faraşin, ενώ η 23η Μεραχίας Προκάλυψης της Τ/Σ-Χ εξέτεινε τις επιχειρήσεις της και στις περιοχές Akçay και Çakır, όπου έχουν διατεθεί και μονάδες της 2ης Ταξιαρχίας Καταδρομών του Bolu, ενώ σε όλη την περιοχή όπου διεξάγονται οι ανωτέρω επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται συνολικά 5.000 περίπου στρατιώτες και πολλοί εθνοφύλακες.
ε. Διαπιστώθηκε ότι πολλές Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων που διατέθηκαν στην περιοχή, μεταφέρθηκαν σε επίκαιρα σημεία με ελικόπτερα Sikorsky, ενώ πολλοί άλλοι μεταφέρθηκαν με θωρακισμένα οχήματα και πολιτικά ακόμη minibüs.
στ. Στο όρος Cudi μονάδες Πυροβολικού βομβάρδισαν πολλά σημεία τα οποία χρησιμοποιούνται ως διαβάσεις επικοινωνίας των κούρδων αυτονομιστών ανταρτών, ενώ αναφέρθηκε ότι στο όρος Kilise και στο χωρίο Hendek, ομάδα αυτονομιστών ανταρτών που βρισκόταν εκεί προσπάθησε να διαφύγει δια μέσου της κοιλάδας Yedi Değirmenler (επτά ανεμόμυλοι), με άγνωστες μέχρι στιγμής απώλειες.
ζ. Δια μέσου της περιοχής Silopi του Νομού Şırnak μεταφέρθηκαν βαρέα μηχανήματα Μηχανικού και πολλά θωρακισμένα οχήματα για την ενίσχυση των φυλακίων που βρίσκονται στις ευαίσθητες περιοχές του όρους Cudi, προς τα Ιρακινά σύνορα.
η. Οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν από τις περιοχές Cizre και Güçlükonak και μια άλλη εστία φωτιάς που βρισκόταν στο όρος Kilise συνενώθηκαν και στη συνέχεια επεκτάθηκαν προς τον Νομό Şırnak, μεταξύ των περιοχή Cizre και όρους Küpeli.
θ. Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο προκειμένου να τεθεί η όλη επιχείρηση υπό πλήρη έλεγχο, εξέδωσε διαταγή για πλήρη απαγόρευση σε όλα τα περάσματα ασφαλείας των Νομών Siirt, Şırnak και Hakkari, η οποία έχει δίμηνη διάρκεια, η οποία σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση περιαλαμβάνει όλες τις ευαίσθητες περιοχές των ορέων Küpeli, Cudi, Yazlıca Dağı και Νοτίως μέχρι τα όρη Mehmet Yusuf και Meydanı, Çağlayan-Pirinçeken και Balkaya. Η έναρξη της απαγόρευσης καθορίσθηκε από την 16η Ιουλίου 2010 μέχρι την 16η Σεπτεμβρίου 2010.

http://www.milliyet.com.tr/sinira-helikopter-korumasinda-sevkiyat/guncel/haberdetay/13.07.2010/1262754/default.htm?ref=OtherNews

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/15305679.asp?gid=373

http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/GaleriDetay.aspx?cid=37757&p=1&rid=2

(φωτογραφίες)

http://www.milliyet.com.tr/bes-bin-asker-operasyonda/turkiye/sondakika/13.07.2010/1263102/default.htm

http://www.cnnturk.com/2010/turkiye/07/13/sirnakta.5.bin.askerle.operasyon/583415.0/index.html

http://www.internethaber.com/sirnakta-5-bin-askerle-operasyon–271196h.htm

http://www.ensonhaber.com/sirnakta-5-bin-askerlik-operasyon.html

http://www.istanbulhaber.com.tr/haber/sirnaktaki-operasyona-5-bin-asker-katiliyor-45297.htm

http://haber.turk.net/GEN/2460659/Sirnak-Taki-Operasyona-5-Bin-Asker-Katiliyor-…_2460659

http://www.ihlassondakika.com/detail.asp?id=289407

Read more...

Τουρκικά UAV Heron έλαβαν μέρος σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Συρία


Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας και των Κούρδων αυτονομιστών στην επικράτεια της Συρίας στα τέλη Ιουνίου, με αποτέλεσμα εκατοντάδες μαχητές Κούρδοι να χάσουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Debka, στις επιχειρήσεις έλαβαν μέρος και τουρκικά UAV Heron, προς υποστήριξη των δυνάμεων της Συρίας.

Η Τουρκία καθίσταται έτσι το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που δίνει πρόσβαση σε δυτική τεχνολογία σε έναν σύμμαχο του Ιράν. Σύμφωνα με τις ίδις πληροφορίες, η Άγκυρα κλήθηκε από το ΝΑΤΟ να αιτιολογήσει την κίνησή της, κάτι που έμεινε όμως αναπάντητο μέχρι στιγμής από την πλευρά της Άγκυρας.

Η πρόσβαση της Συρίας στο τουρκικό UAV Heron δίνει μια μια μοναδική ευκαιρία για τη μελέτη του ανάδοχου συστήματος Eitan των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, το οποίο ενσωματώνει σε σχέση με το προκάτοχο Heron εξελιγμένα χαρακτηριστικά σε πραγματικές συνθήκες μάχης και προσαρμόζει τη δική τακτική ανάλογα.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP