Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Τη σκυτάλη των πιέσεων προς Eλληνοκυπρίους πήραν οι ΗΠΑ


Μετά τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ήταν φυσικό να πάρουν τη σκυτάλη των πιέσεων προς τους Ελληνο-Κυπρίους , για μια ακόμη φορά, οι αμερικανοί. Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο και ενθαρρύνουν τα δύο μέρη να μην απολέσουν το “παράθυρο ευκαιρίας” που παρουσιάζεται για την επίτευξή της, τόνισε ο βοηθός υπ. Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον, σε ομιλία που έκανε χθες στο ίδρυμα Βrookings.

“Υποστηρίζουμε σθεναρά την επίτευξη λύσης στην Κύπρο και βλέπουμε αυτή την περίοδο ως παράθυρο ευκαιρίας με δύο ηγέτες που είναι αποφασισμένοι να καταλήξουν σε συμφωνία, γνωρίζονται καλά, και έχουν δεσμευθεί σε απ’ ευθείας συνομιλίες. Έχουν συναντηθεί περισσότερες από 70 φορές. Πρόκειται σαφώς για την πιο εντατική περίοδο απ’ ευθείας συνομιλιών που υπήρξε ποτέ. Αυτό είναι καλό και γι αυτό παρουσιάζεται ένα παράθυρο ευκαιρίας” τόνισε ο κ. Γκόρντον και πρόσθεσε: “Ανησυχούμε ότι εάν τα μέρη απολέσουν αυτή την ευκαιρία ίσως δεν υπάρξει άλλο παράθυρο για αρκετό καιρό, κάτι που θα ήταν λυπηρό διότι μια λύση θα είναι προς το συμφέρον και των δύο. Στην αντίθετη περίπτωση οι κοινότητες θα μείνουν διαιρεμένες και δεν θα υπάρξουν λύσεις σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση, την ασφάλεια, τους πρόσφυγες και το εδαφικό, από τις οποίες θα ωφεληθούν όλες οι πλευρές”. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η όποια λύση “εναπόκειται στους Κύπριους. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε υποστηρικτικοί, ενώ πιστεύουμε ότι και η Ελλάδα με την Τουρκία έχουν ρόλο να παίξουν βοηθώντας τα μέρη στην Κύπρο να καταλήξουν σε μια βιώσιμη επίλυση των διαφορών τους. Καλωσορίζουμε ως θετική τη δυναμική στη σχέση μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, κάτι το οποίο επισήμανε και ο Γιώργος Παπανδρέου όταν ήταν εδώ την περασμένη εβδομάδα. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε την επίτευξη συμφωνίας, αλλά στο τέλος οι ίδιοι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πρέπει να αποφασίσουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να καταλήξουν σε λύση”. Ο κ. Γκόρντον τάχθηκε υπέρ μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και χαρακτήρισε “πολύ εποικοδομητικές” τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στις οποίες “τάχθηκε υπέρ μιας τέτοιας λύσης”, εκτιμώντας ότι οι τοποθετήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού θα συμβάλλουν προς την επίτευξη συμφωνίας. Τέλος, ο Αμερικανός βοηθός υπ. Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κίνηση που ενέταξε στο πλαίσιο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Read more...

Δημοσιεύματα για επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά στην Τουρκία


Η Τραπεζούντα ετοιμάζεται να ανοίξει στην λατρεία το ναό της Παναγίας του Σουμελά. Η Μονή Σουμελά προετοιμάζεται για να αποδοθεί και πάλι στην (χριστιανική) λατρεία, γράφει ο -συνήθως καλά πληροφορημένος- πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Hurriyet» Ερτουγρούλ Οζκιόκ.

«Η Μονή Σουμελά θεωρείται ένα από τα πλέον σημαντικά μοναστήρια του ορθόδοξου κόσμου. Μακάρι να άνοιγε για τη λατρεία, όχι μόνο μια φορά το χρόνο ή το μήνα, αλλά μια φορά την εβδομάδα. Σε μια Τουρκία 72 εκατομμυρίων ατόμων, σε ποιόν θα προκαλέσει ζημία;», γράφει ο αρθρογράφος.

«Όπως θα έχετε ίσως αντιληφθεί, η Τραπεζούντα ετοιμάζεται να προσελκύσει επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γεωργία και την Αρμενία», γράφει ο αρθρογράφος, αλλά αναρωτιέται αν η κοινή γνώμη στην περιοχή θα αποδεχτεί μιά τέτοια απόφαση.

«Τα προηγούμενα χρόνια δεν επέτρεψαν σε ομάδα επισκεπτών από την Ελλάδα να κινηθούν ομαδικά, αλλά απαγόρευσαν ακόμη και τη λειτουργία στη Μονή», θυμίζει ο αρθρογράφος.

Read more...

Τουρκία: βαριές ποινές για τους στρατιωτικούς της υπόθεσης «Κλωβός»


Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Ποινές φυλάκισης 7,5-15 ετών για 33 κατηγορούμενους εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς ζητά το κατηγορητήριο σχετικά με την υπόθεση «Κλωβός» που κατατέθηκε στο δικαστήριο και αναμένεται να εγκριθεί την Παρασκευή.

Η υπόθεση αφορά το σχέδιο εκφοβισμού των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων με σκοπό την αποσταθεροποίηση και την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.

Δύο αντιναύαρχοι και ένας αρχιπλοίαρχος υπάρχουν μεταξύ των κατηγορουμένων. Πρόκειται για μία από τις πολλές υποθέσεις που συνδέονται με τη γενικότερη υπόθεση του παρακράτους, τη δίκη για την ονομαζόμενη οργάνωση «Εργκενεκόν». Η δίκη αυτή είχε αρχίσει στις 20 Οκτωβρίου 2008. Εκτοτε προέκυψαν διάφορες άλλες υποθέσεις με σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης. Μερικές από αυτές έχουν ήδη ενταχθεί στο πλαίσιο της «Εργκενεκόν». Η επιχείρηση «Κλωβός» είχε αποκαλυφθεί ύστερα από έρευνες που έγιναν τον Απρίλιο του 2009 σε θαλάσσια περιοχή στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε βρεθεί οπλισμός. Κατά τις έρευνες που έγιναν στη συνέχεια στην κατοικία ενός από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση εν ενεργεία αξιωματικούς, είχε βρεθεί ηλεκτρονικό υλικό από το οποίο προέκυπτε το σχέδιο «Κλωβός».

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας είχαν ανακριθεί 41 άτομα, εκ των οποίων οι 33 κατηγορούνται. Ο αντιναύαρχος ε.α. Φεγιάζ Ογουτσού είναι ένας από αυτούς. Μετά την κατάθεσή του είχε αφεθεί ελεύθερος παρότι είναι κατηγορούμενος, αλλά πριν από λίγο καιρό συνελήφθη, αφού είναι κατηγορούμενος και στην υπόθεση «Βαριοπούλα», τη γνωστή εδώ και περίπου ένα μήνα ιστορία με το σχέδιο επιβολής πραξικοπήματος το έτος 2003.

Read more...

Συνάντηση βρετανικών και τουρκικών εταιρειών στρατιωτικού υλικού στην Άγκυρα


Πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 11 και 12 Φεβρουαρίου, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο βρετανικός Οργανισμός Εμπορίου Επενδύσεων Άμυνας και Ασφάλειας (UKTI DSO), σε συνεργασία με την τουρκική Γραμματεία Εξοπλισμών.

Με αφορμή τη συνάντηση αυτή οι εκπρόσωποι από 20 βρετανικές και 40 τουρκικές εταιρείες αντάλλαξαν πληροφορίες για τα προγράμματα με τα οποία ασχολούνται αυτή την περίοδο με στόχο την καλύτερη κατανόηση του έργου που η κάθε εταιρεία πραγματοποιεί, την ανάπτυξη επαφών μεταξύ των εταιρειών καθώς και τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συνάντησης η εταιρεία Thales UK και η τουρκική κρατική εταιρεία Aselsan υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας. Παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν οι HMA David Reddaway (Πρέσβης του Η.Β στην Turkey), CDM Στρατηγός Sir Kevin O Donoghue (Διευθυντής Υπηρεσίας Στρατιωτικού Υλικού της Βρετανίας), Richard Paniguian (Διευθυντής του Οργανισμού Εμπορίου Επενδύσεων Άμυνας και Ασφάλειας της Βρετανίας), ο Murad Bayar (Διευθυντής της Γραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας της Τουρκίας) και ο Αντιστράτηγος Beyazit Karatas (Διευθυντής Εθνικών Αμυντικών Εξοπλισμών της Τουρκίας).

Βρετανοί και Τούρκοι, άλλωστε, γνωρίζονται καλά από την εποχή της συμπαράταξής τους στον απελευθερωτικό αγώνα του κυπριακού λαού.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ «ΡΚΚ» ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΜΥΝΑ


Όπως μετέδωσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης, στα αρχεία Η/Υ «hackers» μελών του «ΡΚΚ» εντοπίσθηκε πρόγραμμα, με το οποίο δύναται να καταρριφθούν μη επανδρωμένα αεροπλάνα. Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε 13 Νομούς της Τουρκίας, όπου είχαν συλληφθεί 23 «hackers» μέλη της οργάνωσης του «ΡΚΚ» προφυλακίσθηκαν οι 13 εξ αυτών, οι 5 αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους, και οι υπόλοιποι 5 αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο φάκελο της ανάκρισής τους:


- Η απόφαση για τη συγκρότηση της Ομάδας «hacker» λήφθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης μελών της οργάνωσης του «ΡΚΚ», το Καλοκαίρι του 2007, στο Kandil.

- Οι ονομασίες που δόθηκαν στην Ομάδα ήταν «Εικονικοί Αντάρτες» (Sanal Gerilla), «Παγοθραύστες» (Soguk Kirici) και «CMG».

- Οι εντολές για τις ενέργειες που τους ανατίθενταν διαβιβάζονταν μέσα σε ειδικούς φακέλους, από το Kandil.

- Οι «hackers», οι οποίοι κέρδιζαν τη συμπάθεια Φόρουμ που σχετίζονται με το «ΡΚΚ», δημιούργησαν τις Ομάδες: «Milis» και «Fermandar» (Κomutan).

- Ένα από τα μέλη της Ομάδας «Milis», το οποίο ολοκλήρωσε με επιτυχία την εικονική του εκπαίδευση, μετέβη στην Ελλάδα, όπου έλαβε εκπαίδευση και, ακολούθως, συμπεριλήφθηκε στην Ομάδα «Fermandar».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα αρχεία Η/Υ που ανήκουν στα ηγετικά στελέχη των «hackers» του «ΡΚΚ», εντοπίσθηκε πρόγραμμα (Η/Υ), που φέρεται ότι δημιούργησαν Ρώσοι και Αφγανοί «hackers», με το οποίο μπορεί να καταρριφθούν ακόμη και μη επανδρωμένα αεροπλάνα (HERON).

Read more...

13 παραβιάσεις, καμία εμπλοκή και σήμερα...


Πάρτι στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο από δύο σχηματισμούς μαχητικών της τουρκικής Αεροπορίας που απλώς επιβεβαιώνει αυτά που σημειώσαμε κατ’επανάληψη στο defencenet.gr: Αναχαιτίσεις, όπως τις ξέραμε, τέλος! Σήμερα παρά το γεγονός ότι μπήκαν στο Αιγαίο 16 τουρκικά μαχητικά και είχαμε μπαράζ παραβιάσεων του ΕΕΧ, συνολικά 13 - τις περισσότερες εδώ και αρκετές ημέρες – δεν υπήρξε καμία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά, τα οποία βάσει των εντολών που είχαν απλώς «πήραν τους αριθμούς» των τουρκικών μαχητικών. Είχαμε και δύο παραβάσεις των κανόνων του FIR, αλλά αυτό πλέον έχει πάψει καν να θεωρείται άξιο λόγου, από την στιγμή που ούτε οι παραβιάσεις θεωρούνται «άξιες λόγου»…

Τα μισά τουρκικά ήταν οπλισμένα με βλήματα αέρος-αέρος…


Read more...

Την ώρα που ο υπουργός Άμυνας ετοιμαζόταν να ενημερώσει τη Βουλή 16 τουρκικά αεροσκάφη έφταναν πάνω απ' τα νησιά του Αιγαίου!


Την ώρα που ο υπουργός Άμυνας ετοιμαζόταν να ενημερώσει τη Βουλή 16 τουρκικά αεροσκάφη έφταναν μέχρι πάνω απ' τα νησιά του Αιγαίου. Οκτώ από τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Οι Τούρκοι μπήκαν με δύο σχηματισμούς ταυτόχρονα στο Νότιο και το Βόρειο Αιγαίο και στη συνέχεια αφού έκαναν πτήσεις πάνω από αρκετά Ελληνικά νησιά αποχώρησαν. Αυτή τη φορά χρειάστηκε τα ελληνικά αεροσκάφη να εμπλακούν μαζί του για να τους ... πείσουν να φύγουν καθώς οι Τούρκοι δεν... έστριψαν όταν τα αεροσκάφη της Ελλάδας έφτασαν σε απόσταση βολής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα πάνω από 1.500 (!) τουρκικά αεροπλάνα έχουν κάνει παραβάσεις ή παραβιάσεις στο Αιγαίο, ενώ τα ελληνικά τηρούν “στάση αναμονής” καθώς τις περισσότερες φορές περιορίζονται σε αναγνώριση, αποφεύγοντας την εμπλοκή. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις έντεκα συνολικά “βόλτες” τουρκικών πλοίων μέχρι το Σούνιο την ίδια περίοδο κάνουν την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας να ανησυχεί για το “που το πάνε οι Τούρκοι” καθώς στο Αιγαίο μοιάζουν να κάνουν “κρουαζιέρες” και “πτήσεις τσάρτερ” σαν να επρόκειτο για δικό τους χώρο.

Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού πάντως δεν κρύβουν τη δυσφορία τους καθώς οι εντολές που έχουν, συνήθως, είναι τα μεν αεροσκάφη να αποφεύγουν την εμπλοκή, τα δε πλοία να παρακολουθούν μόνο μέσω οργάνων τους Τούρκους να... κόβουν βόλτες.

Read more...

Τούρκοι δημοσιογράφοι στην υπηρεσία της ΜΙΤ


Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Akşam αποκαλύπτει τις στενές σχέσεις των Τούρκων δημοσιογράφων όχι μόνο με το κεμαλικό κατεστημένο (βλ. Δημοσιογράφοι-επιτελείς) αλλά και με τη τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ. Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Ε. Βabahan:

• "την περίοδο της 28ης Φεβρουαρίου ήμουν Δ/ντής σύνταξης της εφημερίδας Sabah. Τα μηνύματα των στρατιωτικών σε μας έρχονταν μέσω του Fatih Çekirge, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του Γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα. Όταν στους στρατιωτικούς δεν άρεσε κάτι, αναζητούσαν στο τηλέφωνο τον Fatih και αυτός με τη σειρά του μας ανέφερε «ενοχλήθηκαν πολύ, έχουν αφρίσει».

• Ο Ertuğrul Özkök είναι ένας δημοσιογράφος, ο οποίος πρόσκειται στους στρατιωτικούς. Άλλωστε και η Hürriyet είναι κρατική εφημερίδα. Κατά συνέπεια, η σχέση τους με τους στρατιωτικούς ήταν εντελώς διαφορετική από τη δική μας. Ήταν σχεδόν ένα σώμα με τους στρατιωτικούς.

• Στην Τουρκία τα Γραφεία Άγκυρας των εφημερίδων είχαν πάντοτε σχέση με τους στρατιωτικούς, διότι ο στρατός ήταν μια πραγματικότητα της πολιτικής ζωής. Τότε, το να σε καλούν στο Γενικό Επιτελείο, αλλά και το να γνωρίζεις έναν Στρατηγό, ήταν πολύ σημαντικό.

• Οι στρατιωτικοί δεν επιθυμούσαν δημοσιεύματα, επικριτικά για τους στρατιωτικούς και επαινετικά για την κυβέρνηση.

• Οι δημοσιογράφοι-πράκτορες λαμβάνουν εντολές από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών «φθείρατε τον τάδε» και αυτοί το πράττουν. Τους φθείρουν με δημοσιεύματα, τα οποία εμπεριέχουν κατηγορίες και διαστρεβλώσεις. Εμείς στη Sabah δεν γνωρίζαμε αν είχαμε κάποιον τέτοιο πράκτορα. Γνωρίζαμε μόνον τον Ünal İnanç. Και αυτός, όμως, ήταν ένα κατώτατο στέλεχος του Γραφείου μας στην Άγκυρα. Όμως, ήταν γνωστό ότι στο συγκρότημα της Hürriyet ο Fatih Altaylı και ο Tuncay Özkan είχαν σχέσεις με τη ΜΙΤ".

Read more...

Γενοκτονίες και ομοούσιο.


ΟΣΟΙ ΑΠΟ επταετία τρέφουν ψευδαισθήσεις περί του κ. Ερντογάν, σιώπησαν. Παριστάνουν τους αδιάφορους για τις αντιδράσεις της κυβέρνησής του απέναντι στα νεότερα από το μέτωπο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στις ΗΠΑ, των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου, στη Σουηδία.

Σε τι, άραγε, διαφέρουν ως προς το ουσιωδέστερο του τουρκικού προβλήματος, οι Τούρκοι ισλαμιστές του Ερμπακάν παλαιότερα, του Ερντογάν τα τελευταία επτά χρόνια, από τους Νεότουρκους του τέλους της οθωμανικής αυτοκρατορίας και τους έκτοτε Κεμαλιστές;

Τι είναι εκείνο που τους συνενώνει στην ομοούσια και αδιαίρετη άρνησή τους να αναγνωρίσουν τις γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις που διέπραξαν οι πρόγονοί τους πριν από ένα σχεδόν αιώνα στη μαρτυρική γη της Μικρασίας; Η απάντηση στο ερώτημα τούτο αποτελεί κλειδί για την αποκρυπτογράφηση και της σημερινής πολιτικής της Τουρκίας.

Ο ΣΚΟΠΟΣ για τον οποίο σχεδιάστηκαν και διαπράχθηκαν, υπό τις συνθήκες κυρίως του Α΄ Παγκ. Πολέμου και τα επόμενα χρόνια οι φρικτές γενοκτονίες των αυτοχθόνων Αρμενίων, Ελλήνων Ποντίων, Ασσυρίων και Χαλδαίων στη Μικρασία, είναι ο ίδιος για τον οποίο εξαπολύθηκε το ανθελληνικό πογκρόμ των Σεπτεμβριανών του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, οι διωγμοί των Ελλήνων Ίμβρου και Τενέδου, και η εθνοκάθαρση που διαπράττει η Τουρκία από την εισβολή του Αττίλα το 1974 μέχρι και σήμερα, στις υπό κατοχήν περιοχές της Κύπρου η Τουρκία.

ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ μεν στις μεθόδους, που κάθε φορά, υπό διαφορετικές προσφερόμενες περιστάσεις, επιλέγουν. Εμμένουν όμως στην «αρχέγονη» κατευθυντήρια γραμμή. Η οποία αποτελεί «γενέθλιο» συστατικό υλικό όρο συγκρότησης και ύπαρξης του τουρκικού κράτους. Όταν οι Ερντογάν, Γκιουλ, Μπαγίς, Νταβούτογλου, υπερηφανεύονται και σήμερα, το 2010, για το Κυπριακό, διακηρύσσοντας ότι, επιτυγχάνουν «χωρίς να φύγει ούτ’ ένας στρατιώτης και χωρίς να δώσουν σπιθαμή εδάφους», αυτό στην ουσία σε τι διαφέρει από την ουσία της πολιτικής των Νεοτούρκων Εμβέρ – Ταλαάτ – Τζεμάλ, πρωταυτουργών το 1915 της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ή από την ουσία της πολιτικής του Κεμάλ Αττατούρκ 1919-1924 στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ή από την ουσία της πολιτικής των Μεντερές – Ζορλού το 1955 στην Πόλη, ή από την ουσία της πολιτικής των Ετζεβίτ – Ερμπακάν το 1974 στην Κύπρο και, έκτοτε, όλων ανεξαιρέτως των τουρκικών κυβερνήσεων;

ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΡΩΝΕΙΑ, διαπιστώνουν οι μελετητές της ιστορίας: Πόσοι πολλοί Αρμένιοι και Έλληνες -μετέπειτα σφαγιασθέντες- είχαν υποδεχθεί με… ενθουσιασμό και πανηγυρισμούς, την Επανάσταση των Νεοτούρκων του 1908!

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

Read more...

Βάπτισμα του πυρός με τουρκική πρόκληση.


ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ του πυρός στο Αιγαίο με παρενόχληση από την τουρκική αεράμυνα ενώ πετούσε κοντά στο Φαρμακονήσι, πήρε χθες το πρώτο από τα έξι ελικόπτερα «Ντοφέν» του Λιμενικού Σώματος που άρχισε τις περιπολίες για λαθρομετανάστες ύστερα από πολυετή παραμονή στο… ράφι.

Τα ελικόπτερα αυτά αγοράστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και έπειτα από μικρή χρήση έμειναν ουσιαστικά ανεκμετάλλευτα λόγω μη εφοδιασμού τους με ανταλλακτικά και αδράνειας στην εκπαίδευση πιλότων και τεχνικών του Λιμενικού για την αξιοποίησή τους.

Το πρώτο από αυτά τα ελικόπτερα- με πλήρωμα και προσωπικό συντήρησης αμειγώς από το Λιμενικό- μεταστάθμευσε προχθές στην Κω και εντάχθηκε στην επιχείρηση «Ποσειδών» που εκτελείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Επιτήρησης Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRΟΝΤΕΧ) για τον έλεγχο των λαθρομεταναστών. Παράλληλα, ετοιμάζονται σταδιακά και τα υπόλοιπα.

Μεταξύ Κω και Σάμου.

Η χθεσινή περιπολία έγινε μεταξύ Κω και Σάμου. Το ελικόπτερο ενώ βρισκόταν εντός του ελληνικού εναέριου χώρου (βορειοδυτικά του Φαρμακονησίου) και σε ύψος περίπου 1.100 μέτρων, κλήθηκε τρεις φορές από τουρκικό ραντάρ μέσω ασυρμάτου να εγκαταλείψει αμέσως την περιοχή επειδή δήθεν ήταν εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Το ελικόπτερο ολοκλήρωσε κανονικά την αποστολή του.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, είπε ότι το υπουργείο παρακολουθεί όπως πρέπει και ανακοινώνει όσα συμβαίνουν με στρατηγική ψυχραιμία αλλά χωρίς επανάπαυση και διολισθήσεις.

Read more...

Δύσκολη περίοδος για την εξωτερική πολιτική.


Milliyet (17/3/2010)
Του Sami Kohen
Είχα και άλλοτε αναφέρει ότι ο Μάρτιος, από πλευράς τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, θα είναι ένας κρίσιμος μήνας. Ο λόγος για τα θέματα Αρμενίας και Κύπρου. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Σουηδία, λόγω των αρμενικών ψηφισμάτων, διέρχονται μια κρίσιμη περίοδο. Η κυβέρνηση με την ανάκληση του πρέσβη της από τις ΗΠΑ ακολουθεί μια «πολιτική ελεγχόμενης έντασης». Σκοπός της δεν είναι μόνο η άσκηση μιας λαϊκίστικης πολιτικής, αλλά το να δοθεί και ένα «μάθημα» στις άλλες κυβερνήσεις, ώστε να αναγκαστούν να τηρήσουν μια αντίθετη στάση απέναντι σε αντίστοιχα ψηφίσματα. Η κυβέρνηση της Σουηδίας ήδη το έπραξε.

Ας έρθουμε στο θέμα της Κύπρου και στις εξελίξεις του, αλλά και στη διάσταση που παρουσιάζεται στις σχέσεις μας με την Ε.Ε.. Η περίοδος των συνομιλιών «επισήμως» συνεχίζεται. Όμως, θα υπάρξει μια διακοπή λόγω των εκλογών στην ΤΔΒΚ. Τώρα, το κατά πόσο θα συνεχισθούν οι συνομιλίες από το σημείο, από το οποίο διεκόπησαν, θα εξαρτηθεί από το ποιος θα καθίσει στον προεδρικό θώκο.

Στην Κύπρο πολλά πράγματα είναι συνδεδεμένα με το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών. Η απόσυρση του Ταλάτ από το προσκήνιο μπορεί να αλλάξει και τη μορφή του σχεδίου λύσης που συζητείται σήμερα. Όμως, οι διεθνείς επιπτώσεις και τα αποτελέσματα, τα οποία θα προκύψουν από το ενδεχόμενο αυτό, μπορεί να ανοίξουν και το δρόμο ώστε η Τουρκία να αναγκαστεί να προβεί σε νέες ρυθμίσεις στην εξωτερική της πολιτική.
Οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε., λόγω του κυπριακού προβλήματος, βρίσκονται σε στασιμότητα. Εάν μέχρι το τέλος του έτους η Τουρκία δεν ανοίξει τα λιμάνια της στους Ε/κ, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να θέσει στο περιθώριο την ενταξιακή διαδικασία. Αυτό, όμως, μπορεί να φέρει και τη διακοπή των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε.
Εν ολίγοις, όπως συμβαίνει με το μέτωπο των ΗΠΑ, έτσι και στο μέτωπο της Ε.Ε. αναμένονται ημέρες τρικυμίας.

Read more...

Τουρκική Σκλαβιά ή Οθωμανική Ηγεμονία;


Του Χρήστου Μηνάγια
Τουρκο-βουλγαρική κρίση ξέσπασε μεταξύ Τούρκων και Βουλγάρων στρατιωτικών που υπηρετούν στην Πολυεθνική Δύναμη Υποστήριξης της Ασφάλειας στο Αφγανιστάν (ISAF), όταν στις 3-3-2010 κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποιήθηκε λόγω της 132ης Επετείου Απελευθέρωσης της Βουλγαρίας από τον τουρκικό ζυγό, η Βουλγάρα ομιλήτρια ταγματάρχης Daniela Blagoeva χρησιμοποίησε τον όρο «τουρκική σκλαβιά».

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί που παρευρίσκονταν στην τελετή αντέδρασαν έντονα και στη συνέχεια ο Τούρκος ταξίαρχος Levent Çolak, διοικητής της Διοίκησης Περιοχής Καμπούλ, κάλεσε στο γραφείο του τον Βούλγαρο συνταγματάρχη Petko Lilov, διοικητή της βουλγαρικής δύναμης στο Αφγανιστάν, και του ζήτησε εξηγήσεις, με αποτέλεσμα ο Lilov να ζητήσει συγνώμη, να αποδεχθεί ότι υπήρξε ονοματολογικό λάθος και να αντικατασταθεί στο κείμενο της ομιλίας ο όρος «τουρκική σκλαβιά» από τον όρο «οθωμανική ηγεμονία».
Παράλληλα το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας σε επίσημη ανακοίνωσή του δήλωσε ότι δεν εδόθη καμία εντολή στη ταγματάρχη Blagoeva να συντάξει το συγκεκριμένο κείμενο της ομιλίας και ότι προέβη σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες μετά την παρατήρηση της τουρκικής πλευράς.

Ωστόσο, το δεξιό βουλγαρικό κόμμα VMRO με ανακοίνωσή του υποστήριξε την Blagoeva, τονίζοντας ότι αποτελεί ανοησία να δημιουργείται πρόβλημα μεταξύ του βουλγαρικού στρατού και του στρατού άλλης χώρας όταν καποιος αναφέρει μία ιστορική αλήθεια. Το παραπάνω γεγονός δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μία απλή εθνικιστική έξαρση ενός Τούρκου ταξιάρχου που υπηρετεί σε μία πολυεθνική Daniela Blagoevα στρατιωτική αποστολή στο εξωτερικό, αλλά έχει βαθύτερες ρίζες οι οποίες στηρίζονται στη θεωρία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου περί του νεο-οθωμανισμού και η οποία αναλύεται στο βιβλίο του Στρατηγικό Βάθος:
Η διεθνής θέση της Τουρκίας. «Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νταβούτογλου χρησιμοποιεί τον όρο “Οθωμανικό Κράτος” διότι το θεωρεί ως ένα μοντέλο διοίκησης που περιελάμβανε δραστηριότητες εποικισμού, ανοικοδόμησης και ανάπτυξης, σε αντίθεση με τον όρο «Οθωμανική Αυτοκρατορία», ο οποίος παραπέμπει στα μοντέλα της αποικιοκρατικής διακυβέρνησης των Άγγλων, των Γάλλων, των Ισπανών και των Πορτογάλων. Επομένως, η προαναφερθείσα αντίδραση των Τούρκων έναντι της βουλγαρικής στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν αποτελεί μέρος μίας στρατηγικής της οποίας ο αντικειμενικός σκοπός είναι η προβολή του ιστορικού χρέους, που έχει αναλάβει η Τουρκία όχι μόνο έναντι των 70 εκατομμυρίων κατοίκων της αλλά και έναντι όλων των εδαφών της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποποιούμενη φυσικά όλες τις σφαγές και καταστροφές που προξένησε στα κράτη που κατέλαβε».
Άλλωστε, η παραποίηση της ιστορίας και η λήθη για τις γενοκτονίες που προξένησαν οι Τούρκοι εις βάρος των Ποντίων και των Αρμενίων βρίσκονται στην πρώτη θέση της αντζέντας του Ερντογάν και του Νταβούτογλου. Επίσης, πρέπει να τονισθεί ότι η εν λόγω τουρκική αντίδραση αποκτά ιδιαίτερη σημασία την παρούσα χρονική περίοδο εν όψει της Εθνικής μας Επετείου της 25 Μαρτίου.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP