Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Θετική ανταπόκριση Παπανδρέου στην επιστολή Ερντογάν, γράφει ο τουρκικός τύπος


Η Hürriyet στην πρώτη σελίδα της με τον πεντάστηλο τίτλο «Ιδού το Πρωτόκολλο της Αθήνας» δημοσιεύει άρθρο του Φατίχ Τσεκιργκιέ, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Έλληνας Π/Θ ανακοίνωσε πως αποδέχτηκε την πρόταση του Π/Θ Ερντογάν «να προβούν σε εργασίες σε επίπεδο Υπουργών για την επίλυση των προβλημάτων Αιγαίου και Κύπρου».

Ο Ερντογάν στην επιστολή, που έστειλε πριν από 4 ημέρες στον Παπανδρέου, έκανε την εξής πρόταση: «Παροτρύνουμε τον Μ. Α. Ταλάτ για λύση στην Κύπρο και τον ενθαρρύνουμε. Να κάνετε και εσείς το ίδιο με την ε/κ διοίκηση. Να προετοιμάσουμε και τη δομή, με την οποία θα οδηγήσουμε σε συνάντηση τους εμπλεκόμενους Υπουργούς μας όσον αφορά το Αιγαίο».

Ο Υπουργός Μπαγίς είχε κρίσιμη συνάντηση χθες στην Αθήνα με τον Π/Θ Παπανδρέου, η οποία κράτησε 45 λεπτά και στην οποία «πήρε από πρώτο χέρι» την απάντηση στην επιστολή, που έστειλε ο Ερντογάν. Ο Παπανδρέου είπε: «Ναι, αποδέχομαι όλα τα θέματα της επιστολής και είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε εργασίες».

Ο Παπανδρέου πρόσθεσε τα εξής: «Υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και λέμε ότι είναι δικαίωμά της. Πιστεύω ότι μπορούμε να λάβουμε από κοινού τις δύσκολες αποφάσεις. Επιθυμώ να συναντηθώ με τον Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε. Ε. το Δεκέμβριο».

Ο Τσεκιργκιέ γράφει ότι στην Αθήνα έγιναν δεκτοί μέσα σε ατμόσφαιρα φιλίας και ότι ο Μπαγίς δώρισε στον Παπανδρέου CD της Τουρκάλας τραγουδίστριας Ερτσετί με ελληνικά τραγούδια.

Πετώντας από τη μια πλευρά του Αιγαίου στην άλλη, ο Μπαγίς αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες σχετικά με την επιστολή του Ερντογάν προς τον Παπανδρέου. Ο Τούρκος Υπουργός είπε: «Στην επιστολή αναφέρθηκε ότι είμαστε έτοιμοι για τη λύση του προβλήματος του Αιγαίου και ότι η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της.

Στόχος της Τουρκίας είναι η επικράτηση της ειρήνης στο Αιγαίο και η αύξηση του εμπορικού δυναμικού μεταξύ των δύο χωρών. Για μας σημασία έχει η υποστήριξη της Ελλάδας στην Τουρκία για την ένταξή της στην Ε.Ε.».

Το περιστέρι, που εστάλη από τη μια πλευρά του Αιγαίου στην άλλη, αντιμετωπίστηκε με στοργή από τον Παπανδρέου στην Αθήνα. Αυτό γίνεται αντιληπτό από τα εξής λόγια του Παπανδρέου:

Αποδέχομαι το πρότυπο εργασιών σε υπουργικό επίπεδο, που πρότεινε ο αξιότιμος Ερντογάν για την επίλυση των προβλημάτων.

* Για μόνιμη λύση στην Κύπρο θα παροτρύνουμε τις προσπάθειες της “ε/κ διοίκησης”.
* Προ ημερών πραγματοποίησα στην Τουρκία μια επίσκεψη και αντιμετωπίστηκα πολύ θετικά. Σκοπός μου είναι να εξασφαλίσω την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Η συνάντηση του αξιότιμου Ερντογάν με εμένα στην Κων/πολη ήταν άκρως σημαντική.
* Έλαβα την επιστολή του κ. Ερντογάν. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για όλα τα θέματα που αναφέρονται σε αυτήν.
* Υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και λέμε ότι είναι δικαίωμά της.

Ο Παπανδρέου έδωσε επίσης στον Μπαγίς το εξής μήνυμα: «Νομίζω πως μπορούμε να λάβουμε μαζί τις δύσκολες αποφάσεις. Να ανοίξουν και πάλι οι συνομιλίες Αιγαίου. Εγώ πιστεύω ότι ο Χριστόφιας επιθυμεί τη λύση. Επιθυμώ να συναντηθώ με τον αξιότιμο Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το Δεκέμβριο».

Ο αρθρογράφος στη συνέχεια γράφει:

Στην Αθήνα επικρατεί εαρινή ατμόσφαιρα. Γυρίζουμε στους δρόμους και καθόμαστε στις καφετέριες. Σε όσους μας ρωτούν, λέμε ότι είμαστε Τούρκοι. Ακολουθούν χαμόγελα, χιούμορ και η ατμόσφαιρα, με την πλήρη έννοια, είναι θετική. Γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ των δύο λαών. Και αυτό, επειδή και οι δύο λαοί είναι παιδιά του Αιγαίου. Το ίδιο λέει και ο Μπαγίς και προσθέτει: «Η θητεία του Ταλάτ λήγει τον Απρίλιο. Έχει ακόμη ένα εξάμηνο. Εάν εντός αυτού δεν σημειωθεί σημαντική πρόοδος, θα είναι απάτη η αναμονή μιας λύσης».

Ο δημοσιογράφος γράφει ότι αυτό είναι μια σημαντική προειδοποίηση, προσθέτοντας ότι η προειδοποίηση αυτή συμπεριελήφθη και στην επιστολή.

Στην Αθήνα πνέει μια εαρινή ατμόσφαιρα έναντι του πλέγματος των προβλημάτων, τα οποία έχουν μεταμορφωθεί σε γάγγραινα εδώ και χρόνια.

Παλιότερα – συνεχίζει – ακολούθησα τον Πρόεδρο Γκιούλ και τον Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου σε διάφορες επισκέψεις.

Καταργήθηκε η θεώρηση με τη Συρία.

Δώσαμε τα χέρια με την κυβέρνηση του Ιράκ.

Υπογράψαμε συμφωνία με την Αρμενία.

Δυτικά έχουμε το πρόβλημα του Αιγαίου. Τώρα, ένα ακόμη περιστέρι πέταξε προς τα εκεί. Πρόκειται για την αυλαία Αιγαίου της τουρκικής πολιτικής περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες.

Η κλειδαριά και το κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι η Κύπρος.

Η άνοδος του Παπανδρέου στην εξουσία φαίνεται να αποτελεί πραγματικό πλεονέκτημα για τη λύση.

Μέχρι σήμερα στο Αιγαίο πετούσαν αεροσκάφη και τα δύο κράτη επέδιδαν αμοιβαία ρηματικές διακοινώσεις. Τώρα, οι Νότες αλλάζουν και παίρνουν τη μορφή σειράς από νότες του Ρίτσου, του Τζεβάτ Σακίρ, της Φαραντούρη ή ακόμη και του Λιβανελί. Γι’ αυτό έχει νόημα το CD, που χάρισε ο Μπαγίς στον Παπανδρέου με τα τραγούδια της Ερτσετί.

****

Η Cumhuriyet δημοσιεύει σε μικρό μονόστηλο των εσωτερικών της σελίδων τηλεγράφημα από την Αθήνα με τον τίτλο «Ο Μπαγίς στην Αθήνα».

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι ο Υπουργός Μπαγίς έγινε δεκτός από τον Π/Θ και ΥΠΕΞ της Ελλάδας κ. Παπανδρέου, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε, χωρίς να τα κατονομάσει, στα προβλήματα Κύπρου και Αιγαίου και είπε: «Η Τουρκία δικαιούται πλήρη ένταξη στην Ε.Ε., αλλά θα πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια».

Ο Παπανδρέου τόνισε ότι πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το Δεκέμβριο επιθυμεί να συναντηθεί μια ακόμη αφορά με τον Π/Θ Ερντογάν.

****

Η Sabah στην πρώτη σελίδα της με τον πεντάστηλο τίτλο «Άνοιγμα Γιώργου» δημοσιεύει άρθρο της Ντουϊγκού Γκιουβέντς, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Ερντογάν στην επιστολή, που έστειλε στον Π/Θ της Ελλάδας Παπανδρέου, απευθυνόμενος σε αυτόν με τη φράση «Αγαπητέ Γιώργο», πρότεινε συνεργασία για τα θέματα Αιγαίου, Κύπρου, μειονοτήτων και λαθρομετανάστευσης.

Ο Π/Θ Ερντογάν στην επιστολή του επεσήμανε την πολιτική «win – win» της Τουρκίας και τόνισε: «Επιθυμούμε μια φιλική εταιρική σχέση».

Ο Ερντογάν, που αναφέρθηκε επαινετικά στον ηγετικό ρόλο του Παπανδρέου, στη συνέχεια απαρίθμησε τις προτάσεις του:

* Να καταβάλουμε προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος στην Κύπρο, για το μέλλον των λαών.
* Να αναπτύξουμε τα ΜΟΕ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που εφαρμόζονται και με τη δική σας συμβολή.
* Να συνεχίσουμε τη συνεργασία στην περιοχή και πρώτα στα Βαλκάνια.
* Να επιδείξουμε ενδιαφέρον στα προβλήματα των μειονοτήτων και στις δύο κοινωνίες.
* Να αγωνιστούμε από κοινού για να εξαλείψουμε τις σπείρες οργανωμένου εγκλήματος, όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, όπου γίνεται εκμετάλλευση των ελπίδων ανθρώπων με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Ο Ερντογάν είπε ότι επιθυμεί την ίδρυση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, ζήτησε η εν λόγω πρόταση να συζητηθεί τις προσεχείς μέρες σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και να καθοριστεί ένας χάρτης πορείας.

Ο Π/Θ Ερντογάν έκανε τις προτάσεις του σε 4 κεφάλαια:

Κυπριακό:

Εμείς παροτρύνουμε την τ/κ πλευρά για τη λύση. Περιμένουμε και εσείς να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας για την παρότρυνση της ε/κ πλευράς. Όσο και αν το Κυπριακό δεν ενδιαφέρει άμεσα την Τουρκία και την Ελλάδα, πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια για τη λύση του προβλήματος για το μέλλον των δύο λαών.

Αιγαίο:

Κατά την άσκηση των καθηκόντων σας στο παρελθόν, γνωρίζω τη συμβολή σας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την περίοδο αυτή να επιταχύνουμε τις διερευνητικές συνομιλίες. Να αναπτύξουμε τα ΜΟΕ, που τέθηκαν σε εφαρμογή και με τη δική σας συμβολή, και να προσθέσουμε σε αυτά και άλλα. Γνωρίζω τη θετική σας στάση όσον αφορά το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Να συνεχίσουμε τη συνεργασία στο χρονοδιάγραμμα αυτό. Αυτό να το συνεχίσουμε στην περιοχή και πρώτα στα Βαλκάνια.

Μειονότητες:

Οι μειονότητες και στις δύο κοινωνίες έχουν ανάγκες, για τις οποίες θα πρέπει να επιδείξουμε ενδιαφέρον. Την περίοδο αυτή περιμένουν από εμάς θετικές εξελίξεις. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα έδειξε την υπακοή της στην κυβέρνηση και στο κράτος. Και εμείς ας καταβάλουμε προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων. Ας γίνει αυτό δική μας αποστολή.

Λαθρομετανάστευση:

Οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τη λαθρομετανάστευση είναι η Τουρκία και η Ελλάδα. Ας καταβάλουμε προσπάθεια από κοινού για την εξάλειψη των σπειρών του οργανωμένου εγκλήματος της λαθρομετανάστευσης, που εκμεταλλεύονται τις ελπίδες των φτωχών ανθρώπων. Η Τουρκία λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι έτοιμη για τον επιμερισμό του βάρους και τη συνεργασία.

****

Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει ανταπόκριση του Σ. Μπερμπεράκη από την Αθήνα με τίτλο «Αναζωογονούνται και πάλι οι σχέσεις στο Αιγαίο».

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι η επιστολή του Π/Θ Ερντογάν προς τον Παπανδρέου αποτέλεσε στην Ελλάδα ένα γεγονός, έστω και περιορισμένων διαστάσεων. Ο ΑΝ/ΥΠΕΞ κ. Δρούτσας, που είναι γνωστός ως «το δεξί χέρι» του Π/Θ και ΥΠΕΞ κ. Παπανδρέου, είπε ότι με την επιστολή αυτή η τουρκική κυβέρνηση έδειξε ότι διακατέχεται από τη πολιτική βούληση να ξεπεραστούν οι διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Παπανδρέου, ο οποίος θα απαντήσει στις προτάσεις του Ερντογάν, είπε ότι την επιστολή του θα την στείλει σε «μια – δύο» μέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις εικασίες που γίνονται, οι δύο Π/Θ θα συναντηθούν και πάλι σύντομα.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Μπαγίς, που μετέβη στην Αθήνα, είχε συνάντηση με τον Π/Θ κ. Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου ανέφερε στον Μπαγίς τις θετικές εντυπώσεις του για την επιστολή Ερντογάν, για την οποία λέγεται ότι θα ετοιμάσει απάντηση. Επίσης, λέγεται πως ο Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Αθήνα υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και ότι με την έναρξη της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε. θα μπορέσουν να ξεπεραστούν ένα – ένα τα προβλήματα στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο Μπαγίς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Π/Θ Παπανδρέου, γευμάτισε με τον ΑΝ/ΥΠΕΞ κ. Δρούτσα, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις σχετικά με το τι μπορεί να γίνει για την αναζωογόνηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο ανταποκριτής γράφει ότι αυτή η διπλωματική κινητικότητα μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας δίνει την εντύπωση πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα βαδίζουν πλέον με βήμα σημειωτόν και πως θα σημειωθούν κάποια νέα ανοίγματα.

Σύμφωνα με τους διπλωματικούς κύκλους, τα ειλικρινή και καλοπροαίρετα βήματα που θα γίνουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα φέρουν μαζί τους και σοβαρά άλματα, όσον αφορά τα δικαιώματα των μειονοτήτων που ζουν στις δύο χώρες, την επίλυση του Κυπριακού και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

****

Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει στις εσωτερικές της σελίδες άρθρο της συνεργάτιδάς της Νουρ Μπατούρ με τον τίτλο «Η ιστορική αποστολή του Παπανδρέου».

Στο άρθρο αναφέρεται:

Μπαίνοντας σε μια ιστορική καμπή και πάλι όσον αφορά το Κυπριακό, βρίσκομαι στην Αθήνα με τον Υπουργό Εγκεμέν Μπαγίς. Γιατί ιστορική καμπή;

Διότι ή ο Ταλάτ και ο Χριστόφιας μέχρι τον Απρίλιο θα ανοίξουν το δρόμο για την ιστορική ειρήνη ή οι διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν και πάλι σε αδιέξοδο και θα οριστικοποιηθεί το βελούδινο διαζύγιο. Σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουν, θα κλείσει γiα τα καλά και ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ε.Ε..

Σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο ήρθα στην Αθήνα με τον Μπαγίς. Αναμφισβήτητα η πιο σημαντική συνάντηση του Μπαγίς ήταν αυτή με τον Παπανδρέου και αυτό, επειδή όλοι περιμένουν τι θα κάνει ο Παπανδρέου για να λύσει τον κόμβο της Κύπρου. Στην πραγματικότητα, ο Παπανδρέου μόλις έγινε Π/Θ, έστειλε μήνυμα φιλίας και, στη συνέχεια, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας το 2014. Όμως, τι θα γίνει στη συνέχεια; Ο Παπανδρέου, όπως κατά το παρελθόν, θα μπορέσει να πραγματοποιήσει και πάλι γενναία βήματα;

Να σας μεταφέρω τις πρώτες εντυπώσεις μου από την Αθήνα.

Ο Παπανδρέου πέρασε με νίκη στο αξίωμα του Π/Θ. Όμως, η δουλειά του είναι πολύ δύσκολη. Καταρχάς δεν βρίσκεται δίπλα του ένας έμπειρος και αποφασιστικός πολιτικός, όπως ο πρώην Π/Θ Σημίτης.

Στο στενό του κύκλο συγκέντρωσε τους νέους του συνεργάτες, που πιστεύουν στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. Όμως, στην κυβέρνηση υπάρχουν και ονόματα, που μπορεί να του προκαλέσουν πονοκέφαλο. Από τους πρώτους μεταξύ αυτών είναι και ο πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας Πάγκαλος, τον οποίο διόρισε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για να διατηρήσει τις ισορροπίες. Και ο πιο ισχυρός του αντίπαλος, ο Βενιζέλος, τον οποίο διόρισε Υπουργό Άμυνας. Δηλαδή το πεδίο κινήσεών του φαίνεται να είναι πιο στενό σε σύγκριση με παλιότερα.

Όμως, το σημαντικότερο είναι το πώς θα τα φέρει εις πέρας με το οικονομικό χάος, που κληρονόμησε από τον Καραμανλή. Τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να αυξάνονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους. Τη στιγμή που φτάναμε στην Αθήνα, χιλιάδες Αθηναίοι πραγματοποιούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για την οικονομική πολιτική.

Αν αναφερθούμε στην εικόνα σχετικά με την Κύπρο, και αυτή δεν φαίνεται να είναι λαμπρή. Ο Παπανδρέου το 2002 άσκησε πίεση στον Παπαδόπουλο για την αποδοχή του σχεδίου Ανάν και, στη συνέχεια, προέβη σε εκστρατεία για το «ναι». Γι’ αυτό οι Ε/κ δεν τον συμπαθούν. Και πάλι, όμως, με τον ερχομό του Παπανδρέου προέκυψε μια ευκαιρία. Όπως είπε ο Μπαγίς, όταν ερχόμασταν στην Αθήνα, υπάρχουν αιτίες για την ευκαιρία που προέκυψε. Η μια εξ αυτών είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία βρίσκονται στην εξουσία ισχυροί Π/Θ.

Ο Ερντογάν απέδειξε το 2002 ότι επιθυμεί να επιλύσει το Κυπριακό. Και μάλιστα διαγράφοντας από την πολιτική σκηνή ακόμη και τον Ντενκτάς.

Όμως, ο Παπανδρέου θα μπορέσει να πραγματοποιήσει κάποιο γενναίο βήμα και να σπάσει το ταμπού της Κύπρου;

Μένει να το δούμε…

****

Η Türkiye σε πρωτοσέλιδη αναφορά της και στη συνέχεια στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλους «Απαραίτητη η λύση μέχρι τον Απρίλιο» και «Τελευταία ευκαιρία ο Απρίλιος του 2010», αντίστοιχα, γράφει ότι ο Υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας χθες εντός του αεροσκάφους στους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον συνόδευαν στην επίσκεψή του στην Αθήνα, είπε ότι το πιο σημαντικό θέμα της επίσκεψής του είναι το Κυπριακό.

Ο Μπαγίς είπε ότι, εάν μέχρι τον Απρίλιο του 2010 δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη στην Κύπρο, θα χαθεί και η ευκαιρία μιας λύσης.

Ο Μπαγίς ανέφερε ότι μεταξύ Ταλάτ – Χριστόφια έχουν πραγματοποιηθεί 45 γύροι επαφών και επεσήμανε: «Πλέον, πρέπει να μείνουν πίσω οι φοβίες και να ξεπεραστεί το πρόβλημα».

Ο Μπαγίς, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, συναντήθηκε και με τον Π/Θ Παπανδρέου, στον οποίο και επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης στο νησί εντός έξι μηνών, επαναλαμβάνοντας και πάλι τη βούληση της Τουρκίας στο θέμα αυτό. Ως Τουρκία, διευκρίνισε, υποστηρίζουμε την “ΤΔΒΚ” ζητώντας και από την Ελλάδα να προτρέψει τον “ε/κ τομέα” στο θέμα εξεύρεσης λύσης.

Ο Έλληνας Π/Θ ανέφερε ότι τα αιτήματα αυτά θα τα μεταφέρει στον “ε/κ τομέα”. Ο Παπανδρέου υπενθύμισε, επίσης, τις καλές σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ των δύο χωρών το 1999, όταν ο ίδιος ήταν ΥΠΕΞ. Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από την τελευταία επίσκεψή του στην Τουρκία. Υποστηρίζουμε – είπε – την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., σημειώνοντας ότι θεωρούν θετικό το γεγονός της συμμετοχής της Τουρκίας στις Συνόδους της Ε.Ε..

Ένα άλλο σημαντικό θέμα της επίσκεψης Μπαγίς ήταν και το θέμα των λαθρομεταναστών. Όσον αφορά το θέμα αυτό, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπαγίς ανέφερε ότι η Τουρκία μπορεί να συμβάλει στον επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών, οι οποίοι περνούν, μέσω της Τουρκίας, στην Ε.Ε. και συλλαμβάνονται. Ο Μπαγίς, αφού υπενθύμισε ότι μόνο κατά την περσινή χρονιά πέρασαν στην Ευρώπη 65.000 λαθρομετανάστες, είπε: «Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε το βάρος του προβλήματος των λαθρομεταναστών. Όμως, δεν μπορούμε μόνοι να αποτελέσουμε μέρος του προβλήματος αυτού».

Ο Μπαγίς, όσον αφορά το μοίρασμα του βάρους, διευκρίνισε: «Εφόσον η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμβάλουν, τότε θα μπορέσει να παρεμποδιστεί η διέλευση των λαθρομεταναστών στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας».

Ο Μπαγίς αργότερα, μιλώντας στο ΔΙΚΕΜΕΠ, ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα θέματα με ανοικτή καρδιά, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο της αντίληψης αυτής ο Ερντογάν έστειλε και σχετική επιστολή στον Παπανδρέου. Ο Ερντογάν στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, εισηγήθηκε τη σύσταση μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας ενός Συμβουλίου Συνεργασίας ανωτάτου επιπέδου. Αναμφίβολα, είπε, και οι δύο λαοί θα αποκομίσουν πολλές ωφέλειες από ένα τέτοιο στρατηγικό όραμα. Ο κ. Παπανδρέου, είπε, μου ανέφερε ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα θα στείλει απαντητική επιστολή στον Π/Θ μας».

Ο Μπαγίς, αφού ανέφερε ότι τόσο ο Πρόεδρος Γκιούλ, όσο και ο Ερντογάν θέλουν να καταστήσουν περισσότερο δημοκρατική την Τουρκία, πρόσθεσε: «Στέλνουν μηνύματα ειρήνης και όχι πολέμου. Η Τουρκία παρεμποδίζει την πόλωση». Ο ίδιος είπε ακόμη ότι μετά τη συνάντησή του με τον Παπανδρέου είχε και γεύμα εργασίας με τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ κ. Δρούτσα και κατά τις συνομιλίες τους είχαν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν λεπτομερώς τα θέματα, τα οποία συζήτησε με τον Παπανδρέου.

Ο Μπαγίς είπε ακόμη ότι είχε συνάντηση και με την τέως ΥΠΕΞ και υποψήφια για την αρχηγία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι η συνάντησή τους ήταν άκρως θετική και εποικοδομητική.

****

Η Yeni Şafak στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Κλάδο Ελέας από τη γείτονα για το άνοιγμα στο Αιγαίο» γράφει ότι ο Έλληνας Π/Θ και ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι παρέχουν πλήρη υποστήριξη στην πρόταση του Π/Θ Ερντογάν για σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για την επίλυση των υφισταμένων προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας.

Ο Παπανδρέου χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεχόμαστε τις εισηγήσεις Ερντογάν να εργαστούμε σε επίπεδο Υπουργών. Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι απόλυτο δικαίωμα της Τουρκίας, το οποίο και υποστηρίζουμε».

Ο Έλληνας Π/Θ αναφέρθηκε και στη σημασία να συζητούνται θέματα, που δεν μπορούσαν να συζητηθούν πριν δέκα χρόνια, μέσα σε κλίμα κατανόησης και είπε ότι στην περίοδο αυτή το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε στα 3,5 δις. δολάρια. Ο Παπανδρέου ανέφερε ότι το Δεκέμβριο, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., θα συναντηθεί με τον Π/Θ Ερντογάν.

Η ίδια εφημερίδα με υπότιτλο «Ο Νταβούτογλου το Δεκέμβριο θα μεταβεί στην Αθήνα» γράφει ότι ο Μπαγίς υπενθύμισε πως ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου το Δεκέμβριο θα επισκεφθεί την Αθήνα και σημείωσε: «Θα εργαστούμε πάνω σε λύσεις κατανοώντας ο ένας τον άλλο. Από την Ελλάδα αναμένουμε περισσότερη υποστήριξη».

****

Η Zaman στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Η Άγκυρα πρότεινε στην Αθήνα ‘Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας’» γράφει ότι η Τουρκία διευρύνει το πλαίσιο «των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες και τη μάξιμουμ συνεργασία». Η Άγκυρα, μετά τη Συρία και το Ιράκ, τώρα εισηγήθηκε και στην Ελλάδα τη σύσταση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Τουρκία στην αλυσίδα της συνεργασίας θέλει να συμπεριλάβει και την Ελλάδα. Άλλωστε, η φιλία η οποία είχε αναπτυχθεί μεταξύ Ερντογάν και του τέως Έλληνα Π/Θ Κώστα Καραμανλή, είχε τραβήξει την προσοχή. Ο Ερντογάν τώρα θέλει την ίδια φιλία να την αναπτύξει και με τον ομόλογό του Παπανδρέου. Η Άγκυρα σκέφτεται επίσης ότι, αν και υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων όσον αφορά τα θέματα Κύπρου και Αιγαίου, εν τούτοις μπορεί να αναπτυχθεί η συνεργασία στον οικονομικό τομέα.

Σύμφωνα με πηγές, αυτό το οποίο επαναλαμβάνει συνεχώς ο Νταβούτογλου, δηλαδή τη «σύσταση οικονομικών σχέσεων με τους γείτονες», θα συμβάλει στην αύξηση της εμπιστοσύνης στην περιοχή και θα διαδραματίσει θετικό ρόλο μακροπρόθεσμα στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων. Ο τομέας συνεργασίας σε πρώτο στάδιο διαφαίνεται ότι θα είναι οι Επικοινωνίες, η Ενέργεια και ο Τουρισμός. Στις εργασίες μπορεί να συμπεριληφθεί και η παροχή διευκολύνσεων θεώρησης διαβατηρίων σε επιχειρηματίες, καθώς και η ανταλλαγή προγραμμάτων σε διάφορους τομείς.

Η ίδια εφημερίδα με υπότιτλο «Θετική απάντηση Παπανδρέου στην επιστολή» γράφει ότι ο Π/Θ της Ελλάδας και ΥΠΕΞ Παπανδρέου ανέφερε ότι τις προσεχείς ημέρες πρόκειται να απαντήσει στην επιστολή Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας από διπλωματικές πηγές, ο Παπανδρέου, μιλώντας με τον Μπαγίς, αφού ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την επιστολή του είπε: «Είμαι έτοιμος να εργαστώ όσον αφορά τις εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή».

Ο Έλληνας Π/Θ επεσήμανε ότι είχε υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν για την εξεύρεση μιας λύσης στην Κύπρο και ότι θα πράξει ό,τι περνά από το χέρι του για το δρόμο της λύσης. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι αντιμετωπίζει θετικά το γεγονός πως η Τουρκία δέχθηκε να συζητήσει τη συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών, οι οποίοι μεταβαίνουν, μέσω των εδαφών της, παράνομα στην Ε.Ε..

Read more...

ΚΟΥΡΔΙΚΟ-ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Τέσσερις Κούρδοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έξι ετών. (Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)
Το Κρατικό Δικαστήριο Ασφαλείας της Συρίας καταδίκασε την Κυριακή στη Δαμασκό τέσσερις Κούρδους συριακής καταγωγής σε φυλάκιση έξι ετών για τη συμμετοχή τους σε ένα εκτός νόμου κόμμα, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OSDH).

"Το Κρατικό Δικαστήριο Ασφαλείας καταδίκασε την Κυριακή τέσσερις Κούρδους συριακής καταγωγής σε φυλάκιση έξι ετών για τη συμμετοχή τους σε ένα εκτός νόμου κόμμα, που είναι το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης και για απόπειρα να καταλάβουν ένα μέρος του συριακού εδάφους για να το προσαρτήσουν σε ένα ξένο κράτος", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το OSDH, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο.
Οι τέσσερις Κούρδοι που καταδικάστηκαν είναι οι Νάσερ Αχμαντ Μοχάμαντ, Φαουάζ Αλι, Σαούντ Τσιχμούς και Αμπντελ-Ραχμάν Μουστάφα Μοχάμαντ, οι οποίοι είχαν συλληφθεί το 2008 και στις αρχές του 2009.
Στη Συρία οι κούρδοι κρατούμενοι κατηγορούνται συχνά ότι θέλουν να προσαρτήσουν ένα τμήμα του συριακού εδάφους σε ένα μελλοντικό ανεξάρτητο κράτος του Κουρδιστάν.
Οι Κούρδοι της Συρίας εκτιμάται ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 9% του πληθυσμού της χώρας.
Ζητούν να αναγνωριστεί η γλώσσα τους και οι πολιτιστικές τους παραδόσεις.

Read more...

Χωρίς πολιτική απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Για να βρεις ένα πράγμα πρέπει να ξέρεις τι είναι αυτό που ψάχνεις. Για να πας κάπου, πρέπει να ξέρεις που θέλεις να πας. Για να λύσεις ένα πρόβλημα να γνωρίζεις ποιό είναι. Αυτονόητα θα πείτε. Καθόλου, τουλάχιστον για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Από όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα, μόνο σε δύο έχει όντως σαφή θέση. Πρώτον, υποστηρίζει με φανατισμό, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, «βρέξει, χιονίσει», την ένταξη Δυτικών Βαλκανίων και Τουρκίας στην ΕΕ, ένταξη που συνιστά μείζονα επιδίωξη της αμερικανικής πολιτικής. Δεύτερο, ζητά την καθιέρωση για την πΓΔΜ «σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις». Την πολιτική για τα Σκόπια την απέκτησε μόλις το 2007, όταν το «μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο». Επί δύο δεκαετίες, η Αθήνα διεκήρυσσε επισήμως τη θέση «ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγα», ανεπισήμως όμως, οι ‘Ελληνες διπλωμάτες και πολιτικοί περίπου απολογούνταν στους ξένους για τον «εθνικισμό» των συμπολιτών τους. Οι ‘Ελληνες πολιτικοί είχαν βρει, με αυτόν τον «δυϊσμό», έναν τρόπο να είναι ταυτόχρονα ευχάριστοι στους ψηφοφόρους και στον «διεθνή παράγοντα», μαξιμαλιστές στη ρητορεία, μινιμαλιστές στην πράξη.

Αυτή είναι μια κλασική ελληνική συνταγή, που αρμόζει και στον τρόπο που είμαστε οργανωμένοι ως πολιτική, κοινωνία, οικονομία, άλλα να λέμε, άλλα να σκεφτόμαστε και άλλα να κάνουμε, και έχει βεβαίως τις ίδιες, ολέθριες συνέπειες στη διπλωματία, που έχει και στο εσωτερικό. Μόνο όταν το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο, το 2007, η Αθήνα απέκτησε πολιτική, ευθυγραμμίζοντας λόγια και πράξεις (και εκεί ακόμα όχι πλήρη, γιατί δέχεται να μη συζητηθεί το θέμα γλώσσας και εθνότητας, με κίνδυνο να διαιωνισθεί η διαφορά).
Εντούτοις, το μεγάλο πρόβλημα της νεώτερης Ελλάδας, απείρως σημαντικότερο από το «μακεδονικό», είναι η τουρκική απειλή, όπως εκδηλώνεται σε Κύπρο, Θράκη, Αιγαίο. Για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή η Αθήνα εξοπλίζεται σαν αστακός. Η Ελλάδα είναι επίσης εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς την οποία δεν την συνδέουν μόνο συμβατικές ή ηθικές υποχρεώσεις αλληλεγγύης, αλλά και δικό της, ζωτικό συμφέρον ασφάλειας. Κι όμως, η Αθήνα δεν ξέρει τι ζητάει από την Τουρκία, ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην Κύπρο! Η επίσημη θέση των δύο «κομμάτων εξουσίας» για το Αιγαίο είναι η παραπομπή της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η θέση αυτή στερείται νοήματος ή, όταν αποκτά, είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που αντιλαμβάνεται και αποδέχεται ο μέσος πολίτης. Η θέση αυτή πρωτοδιατυπώθηκε στη δεκαετία του 1970, η επανάληψή της όμως στις συνθήκες μετά το 1995 και 1996, όταν δηλαδή η Τουρκία αφενός διατύπωσε επίσημη απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας και, λόγω και έργω, εδαφικές διεκδικήσεις, αρχής γενομένης από τα ‘Ιμια. Η υφαλοκρηπίδα είναι μια έννοια που παρακολουθεί, καθορίζεται από την εδαφική κυριαρχία. Η κυριαρχία στη στεριά θεμελιώνει δικαιώματα στον αέρα, τη θάλασσα και τον πυθμένα της, όχι το αντίστροφο. Για να διανεμηθεί η υφαλοκρηπίδα, πρέπει να ξέρουμε ποιό κομμάτι γης είναι ελληνικό και ποιό τουρκικό. Μετά το 1996, η Τουρκία διεκδίκησε περισσότερα από 100 ελληνικά νησιά ή νησίδες. Για να αντιμετωπισθεί το θέμα υφαλοκρηπίδας, πρέπει, είτε να αρθούν αυτές οι διεκδικήσεις, είτε να παραπεμφθούν και αυτές στην κρίση του Δικαστηρίου. Ωραίο και φιλειρηνικό ακούγεται «να πάνε οι διαφορές στη Χάγη», μπορεί όμως ελληνική κυβέρνηση να θέσει υπό την κρίση διεθνούς δικαστηρίου το αν είναι ελληνικό το Φαρμακονήσι;
Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις στελέχη των δύο κομμάτων δίνουν διαφορετικές απαντήσεις στο ερώτημα. Οι μεν ισχυρίζονται ότι «οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι πολύ ισχυρές και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα» ή «ότι θα πάρουμε ένα ρίσκο, αλλά τι να κάνουμε;» (το υποστήριξε ο κ. Πάγκαλος και σε μια δημόσια συζήτηση στο ΙΔΙΣ). Οι δε υποστηρίζουν ότι είναι αδιανόητο να θέσουμε την εδαφική ακεραιότητα υπό την κρίση 15 ξένων δικαστών, που, ακόμα και αμερόληπτοι αν είναι, δύσκολα θα ικανοποιήσουν 100% την ελληνική πλευρά, άρα θα αναγνωρίσουν την τουρκική κυριότητα σε αριθμό νησιών. Αυτά που λένε όμως ιδιωτικώς, δεν τα υπερασπίζονται δημοσίως, κρυπτόμενες οι δύο «ομάδες» πίσω από τη θέση για παραπομπή της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη, εν γνώσει τους ότι δεν μπορεί να γίνει παραπομπή μόνο για την υφαλοκρηπίδα υπό τις παρούσες συνθήκες.Τα προβλήματα με το Δικαστήριο δεν εξαντλούνται εδώ. Η παραπομπή οριστικοποιεί το εύρος των χωρικών υδάτων στο όριο που βρίσκονται σήμερα, σύμφωνα με σχετική νομολογία (υπόθεση Κατάρ/Μπαχρέιν). Μια παραπομπή τώρα συνεπάγεται την απεμπόληση του δικαιώματος επέκτασης στα 12 μίλια, αν όχι και της δυνατότητας ανακήρυξης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Επί επτά χρόνια έχουν γίνει 42 γύροι ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης για το Αιγαίο και με ΠΑΣΟΚ και με ΝΔ. Αν μπορούσε όντως να συνταχθεί ικανοποιητικό για τις δύο πλευρές συνυποσχετικό για παραπομπή στη Χάγη θα είχε ήδη συνταχθεί. ‘Οταν το ΠΑΣΟΚ ισχυρίσθηκε ότι, επί των ημερών του, φτάσαμε «κοντά» στο σημείο αυτό και η ‘Αγκυρα είχε παραιτηθεί των εδαφικών της διεκδικήσεων, το διέψευσε με ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Τα «σχεδόν» άλλωστε, σε συμβόλαια και συμφωνίες, ισχύουν όσο και το «ολίγον έγκυος».‘
Αλλο πρόβλημα είναι ο επηρεασμός των αποφάσεων του Δικαστηρίου από πολιτικά κριτήρια, όπως αναγνωρίζει ο Χρήστος Ροζάκης, τελευταίος ‘Ελληνας ειδήμων που θα μπορούσε να θεωρηθεί «εθνικιστής». Ο απολογισμός της διεθνούς δικαιοσύνης είναι γενικά άθλιος, αλλά και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ειδικότερα δεν τα πήγε καλύτερα. Υπό πολιτική πίεση ανέτρεψε το ίδιο απόφασή του για τη Ναμίμπια, με αποτέλεσμα οι αφρικανικές χώρες να το μποϋκοτάροιυν επί χρόνια, έως ότου έκανε την ...αυτοκριτική του. Μια παρέμβασή του στη Λατινική Αμερική, επί διαφοράς ανάλογης της ελληνοτουρκικής, παρολίγον να προκαλέσει πόλεμο, που απετράπη την τελευταία στιγμή με παπική παρέμβαση!
Η ελληνική διπλωματία υιοθέτησε αυτή τη θέση, γιατί φοβήθηκε ότι, αν υιοθετούσε τη θέση που αρμόζει στην πραγματική κατάσταση θα ερχόταν σε σύγκρουση με την ‘Αγκυρα και την Ουάσιγκτον. Η απαίτηση παραπομπής στη Χάγη είναι μια θέση που ανταποκρίνεται στην πολιτική μιας χώρας που αντιμετωπίζει κάποιες «τεχνικές» διαφορές και θέλει να τις λύσει «πολιτισμένα». Μια χώρα που απειλείται, όταν μάλιστα της ζητείται να κάνει ένα κολοσσιαίο «δώρο» προς την Τουρκία, αποδεχόμενη την ένταξή της στην ΕΕ, θα όφειλε να θέσει ως ελάχιστο προκαταρκτικό όρο την άρση της απειλής. Δηλαδή την άρση του casus belli και των εδαφικών διεκδικήσεων, αλλά και του μέσου της απειλής, που είναι ο αποβατικός στόλος της Τουρκίας, απέναντι από τη Σάμο και τη Μυτιλήνη, που είναι ο μεγαλύτερος τέτοιος στόλος στον κόσμο, με μοναδική δυνατή αποστολή την κατάληψη ελληνικού νησιού, για την οποία ασκείται κάθε χρόνο! Διερωτάται κανείς γιατί η διάλυση αυτού του στόλου δεν ετέθη στις συζητήσεις για τα περίφημα ΜΟΕ. ‘Οπως διερωτάται επίσης κανείς γιατί η Αθήνα, ενώ κάνει συνεχώς λόγο για «μέρισμα ειρήνης», προκειμένου να δικαιολογήσει την πολιτική της, δεν έκανε, ούτε σκέπτεται να κάνει καμία σοβαρή πρόταση ελέγχου και μείωσης των εξοπλισμών (π.χ. ένα πενταετές μορατόριουμ στην απόκτηση μειζόνων εξοπλιστικών συστημάτων). Σήμερα, η ‘Αγκυρα εισπράττει προενταξιακές βοήθειες της ΕΕ, εξοπλίζεται πιο άνετα και χρειάζεται μετά να εξοπλιζόμαστε και μεις για να την παρακολουθήσουμε!
Ποιό ήταν μέχρι τώρα το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής; Πρώτον, η Τουρκία και η Ουάσιγκτον έβγαλαν το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι «πιέσιμη», με αποτέλεσμα η ‘Αγκυρα να έχει αυξήσει εδώ και δέκα χρόνια (από τότε που η Αθήνα τάχθηκε υπέρ της τουρκικής ένταξης) τις διεκδικήσεις της (τελευταίο παράδειγμα η θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου). Δεύτερο, αφού δεν αντιμετώπιζαν κόστος στην ενταξιακή πορεία της ‘Αγκυρας, οι ισλαμιστές ένοιωσαν άνετα να μετατοπισθούν σε πιο εθνικιστικές θέσεις. Τρίτο, η Τουρκία «αθωώθηκε» πρακτικά για την απειλή στο Αιγαίο και την κατοχή στην Κύπρο, αφού Αθήνα-Λευκωσία, τα θύματα της τουρκικής πολιτικής έγιναν οι καλύτεροι υποστηρικτές της ένταξης! ‘Οταν μάλιστα Ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο Βιλπέν ή η Μέρκελ, «ανακαλύπτουν» το κυπριακό για τους δικούς τους λόγους, τους «βάζουν πάγο» Αθήνα και Λευκωσία, μπας και ενοχληθούν ‘Αγκυρα/Ουάσιγκτον.Που μπορεί να οδηγήσει αυτή η πολιτική; Πρώτον, μπορεί αύριο η Τουρκία να ζητήσει εκείνη την παραπομπή στη Χάγη. Τότε η Αθήνα είτε θα πρέπει να τη δεχθεί, με τις συνέπειες που συνεπάγεται, είτε θα πρέπει να εμφανισθεί εκείνη ως «αδιάλλακτη». Δεύτερο, στην περίπτωση που η ενταξιακή πορεία της ‘Αγκυρας προχωρήσει αισίως, θα χρειασθεί να θέσει στο τέλος της διαδικασίας τα μείζονα ζητήματα που την απασχολούν. Τότε, αν υποθέσουμε ότι με κάποιο θαύμα θα βρει το θάρρος που της λείπει σήμερα, όλοι θα της αντιτείνουν «καλά, τώρα το θυμήθηκες;» Η σκέψη διαφόρων διπλωματών να θέσουν το ζήτημα στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για την ΚΕΠΠΑ, υποβαθμίζει το θέμα από μείζον πολιτικό σε τεχνικό. Αν απειλήσει κάποιος να σε σκοτώσει, δεν πας στον συνήγορο του πολίτη να διαμαρτυρηθείς, γιατί θα γελάνε μαζί σου. Τρίτο, αν η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας ματαιωθεί με απόφαση Γαλλογερμανών, όχι μόνο η Ελλάδα δεν θα έχει κερδίσει τίποτα, αλλά και μπορεί να δει Παρίσι-Βερολίνο να «χρυσώνουν» το χάπι της Αγκυρας υποστηρίζοντας τις θέσεις της σε Αιγαίο-Κύπρο.Αν αυτά συμβαίνουν στο Αιγαίο, τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν με το κυπριακό, όπως θα δείξουμε σε άλλο άρθρο μας και η απειλή στην Κύπρο είναι ακόμα σοβαρότερη για την ελληνική ασφάλεια και από τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Απομένει βεβαίως τώρα να δούμε τι συμπεράσματα έχει βγάλει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πως θα διαμορφώσει τον «οδικό χάρτη» που επαγγέλλεται.

Read more...

Νέο εμπόδιο στη κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας


Mε σημερινή απόφασή του, το Συμβούλιο του Κράτους "πάγωσε" τη διαδικασία προσφορών για την κατασκευή του πρώτου Πυρηνικού Ηλεκτρικού Σταθμού (ΠΗΣ) στην Τουρκία. "Το Συμβούλιο του Κράτους ανέστειλε την ισχύ τριών άρθρων του κανονισμού για τη διαδικασία υποβολής προσφορών", επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ενωσης των Επιμελητηρίων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων της Τουρκίας (TMMOB), η οποία είχε προσφύγει κατά της ανάθεσης του προγράμματος και υπογραμμίζεται ότι "μετά από αυτή την απόφαση, η διαδικασία υποβολής προσφορών για τον πυρηνικό σταθμό κρίθηκε νομικά άκυρη". O Tούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Taner Yıldız στις πρώτες του δηλώσεις εκτίμησε ότι αυτό δε συνεπάγεται αναβολή ή ακύρωση του προγράμματος κατασκευής, το οποίο ανέλαβε η ρωσική εταιρία Atomstroyexport.

Η διαδικασία της υποβολής προσφορών αποτέλεσε εξαρχής αντικείμενο επικρίσεων, καθώς η μοναδική προσφορά που υπεβλήθη ήταν αυτή του κονσόρτσιουμ της ρωσικής Atomstroyexport, της επίσης ρωσικής Inter Rao και της τουρκικής Park Teknik και λόγω του ότι η προσφερόμενη τιμή για τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας στο τουρκικό δίκτυο ήταν ανώτερη της τιμής της αγοράς. Στη συνέχεια, το κονσόρτσιουμ αναθεώρησε προς τα κάτω την προσφερόμενη τιμή, αλλά η Αγκυρα εξακολουθεί να τη θεωρεί υψηλή.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων συνολικής ισχύος 4 ΜW στο Ακουγιού, στην επαρχία της Μερσίνας, μέχρι το 2014.

Read more...

Τουρκική προπαγάνδα αποκαλύπτει φοβία για ενδεχόμενη προσέγγιση Ελλάδας-Ισραήλ


Mε μαζικά και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα ο τουρκικός Τύπος έστρεψε τα βέλη του κατά της Ελλάδας, αποκαλύπτοντας παράλληλα την ανησυχία της Άγκυρας για ενδεχόμενη συνεργασία Αθήνας - Τελ Αβίβ. Συγκεκριμένα, τουρκικά δημοσιεύματα απέδωσαν την ακύρωση της επίσκεψης του δικτάτορα του Σουδάν Omar Hassan al-Bashir στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο συνόδου της Οργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC), στην απειλή αναχαίτισης της πτήσης του από ελληνικά και ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη!


- Η αραβόφωνη εκπομπή του BBC ανέφερε ότι ο Σουδανός δικτάτορας έλαβε σοβαρά υπόψη του την προειδοποίηση του β’ Αντιπροέδρου του Ali Osman Mohammed Taha, ο οποίος φέρεται να τον ενημέρωσε ότι "ισραηλινά και ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη μπορεί να ανακόψουν την πορεία του αεροσκάφους σας και να σας αναγκάσουν σε προσγείωση". Η πληροφορία αυτή αναφέρεται ότι προέρχεται από πηγές του Σουδάν, που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι "η Ελλάδα υποσχέθηκε στην Ε.Ε. να συλλάβει τον Bashir".
- Η Cumhuriyet δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδό της σχετικό άρθρο με τίτλο "Δίστασε λόγω των αεροσκαφών".
- Η Vatan σε πρωτοσέλιδό της με τίτλο "Τα ελληνικά μαχητικά θα τον κατέβαζαν".
- Η Birgun σε πρωτοσέλιδη αναφορά της και στη συνέχεια στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο "Ως λόγος της μη άφιξης προέκυψε η Ελλάδα".
- Η Yeni Safak γράφει ότι "Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη είναι πίσω από την αναβολή της επίσκεψης του Μπασίρ στην Κωνσταντινούπολη την τελευταία στιγμή".
-H αγγλόγλωσση Hurriyet Daily News με τίτλο "Al-Bashir feared Israelis, Greeks".
Tο Γραφείο Τύπου του ΓΕΕΘΑ διέψευσε φυσικά τα παραπάνω δημοσιεύματα καθώς "πρόκειται για θέμα ανύπαρκτο και μη σοβαρό".

Read more...

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;


Τούρκοι και Ιρανοί αξιωματούχοι συζήτησαν σχετικά με το ενδεχόμενο αποστολής ιρανικού εμπλουτισμένου ουρανίου για περαιτέρω επεξεργασία στην Τουρκία, αναφέρει σήμερα Τρίτη η τουρκική εφημερίδα Milliyet.
Το θέμα συζητήθηκε την Δευτέρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία συμμετείχε ιρανική αντιπροσωπεία με επικεφαλή τον πρόεδρο της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους.


Read more...

Ερντογάν: Οι εκλογές του 2011 θα είναι οι τελευταίες μου......Θα συνεχίσει για Πρόεδρος;


«Οι εκλογές του 2011 θα είναι οι τελευταίες μου», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επεσήμανε πως το καταστατικό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης απαγορεύει στα μέλη του τρίτη βουλευτική θητεία και ο ίδιος έχει ήδη εκλεγεί βουλευτής το 2002 και το 2007.
«Η πολιτική δεν είναι ο μόνος τρόπος να υπηρετείς τη χώρα σου. Μπορείς π.χ. να ηγείσαι ενός ιδρύματος», συμπλήρωσε ο Ερντογάν, επικρίνοντας την προσκόλληση των παλαιών πολιτικών στην καρέκλα.

«Όλοι είμαστε προσωρινοί. Δυστυχώς, πολλοί δεν το καταλαβαίνουν κι εξακολουθούν να αναμειγνύονται στα κοινά», τόνισε. Δεν διευκρίνισε, πάντως, αν ο επόμενος στόχος του είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας.
Σήμερα συζητείται στην Εθνοσυνέλευση της Αγκυρας η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την επίλυση του Κουρδικού, που βρίσκει αντίθετα τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τόσο ο Ντενίζ Μπαϊκάλ του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος όσο και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί του Κόμματος Εθνικής Δράσης θεωρούν «διχαστική» αυτήν τη συνεδρίαση, που συμπίπτει με την επέτειο θανάτου του Ατατούρκ.
Πάντως, εν όψει πιθανών πρόωρων εκλογών το 2010, ο Ερντογάν κινείται επιθετικά προς τους στρατηγούς και τους κεμαλικούς δικαστές.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τη Δικαιοσύνη να εξετάσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη συνωμοσία κατά της κυβέρνησής του, που φέρεται να εξυφαινόταν από ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια.
Παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε την παύση δύο κεμαλικών δικαστών, που προσπάθησαν πέρυσι να καθίσουν στο σκαμνί τον πρόεδρο Γκιουλ για παλιές οικονομικές υποθέσεις του ισλαμικού κόμματος.

Read more...

Μέσα σε θύελλα αντιδράσεων η συζήτηση στην Τουρκία για το «άνοιγμα» στους Κούρδους


Με την αντίθεση της αντιπολίτευσης αλλά και την ικανοποίηση της Ευρώπης για τις προθέσεις του, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ξεκίνησε, χθες Τρίτη, την συζήτηση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για τις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της θέσης των Κούρδων, τη λεγόμενη «Δημοκρατική Πρωτοβουλία».
Ανάμεσα στα μέτρα που ίσως υιοθετηθούν περιλαμβάνονται η χαλάρωση των περιορισμών της -κάποτε απαγορευμένης- κουρδικής γλώσσας και κίνητρα στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) για παράδοση των όπλων.

«Σκοπός της πρωτοβουλίας μας είναι ο τερματισμός της τρομοκρατίας και η ενίσχυση της δημοκρατίας» ανέφερε ο Μπεσίρ Αταλάι, υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση «δεν έχει δείξει την παραμικρή αδυναμία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν στα βήματα που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν για διεύρυνση των δικαιωμάτων των Κούρδων, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και ένα κρατικό κανάλι που μεταδίδει στην κουρδική γλώσσα. Τις κινήσεις αυτές υποδέχτηκε θερμά και η Ευρώπη, με την Αγκυρα να ελπίζει ότι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να συμβάλει στην, σχετικά στάσιμη τους τελευταίους μήνες, ενταξιακή πορεία της.
Η αντίθεση της αντιπολίτευσης είναι σθεναρή, υποστηρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσουν «απειλή στην ενότητα του τουρκικού κράτους». Ο Μεχμέτ Σαντίρ του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης ανέφερε πριν τη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με το Reuters, ότι το ΑΚΡ «προσπαθεί να καταφέρει με την πολιτική αυτό που το ΡΚΚ δεν κατάφερε με τα όπλα... πρόκειται για μάταιη προσπάθεια, αδιέξοδη».
Ο υπουργός Εσωτερικών μάλιστα δεν πρόλαβε κατά την ομιλία του να αναφέρει τις λεπτομέρειες των προτάσεων της κυβέρνησης, εν μέσω των αποδοκιμασιών των αντιπολιτευόμενων βουλευτών.
Η προκαταρκτική συζήτηση ξεκίνησε την Τρίτη (ημέρα της 71ης επετείου του θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ, γεγονός που δεν παρέλειψε να αναφέρει στην κριτική της η αντιπολίτευση), ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν θα απευθυνθεί στο Σώμα τις επόμενες ημέρες.
Ανάμεσα στις προτάσεις βρίσκεται και η χαλάρωση των βαριών ποινών, οι οποίες προβλέπονταν για ανήλικους που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις του ΡΚΚ.
Σε μία κίνηση καλής θέλησης, μικρή ομάδα ανταρτών είχε επιστρέψει πρόσφατα στην Τουρκία από το Βόρειο Ιράκ για να παραδοθεί, με τα μέλη της να αφήνονται αργότερα ελεύθερα.

Read more...

Λιγότερες προκλήσεις στο Αιγαίο μετά τις εκλογές


ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ του «Πενταγώνου» έχουν μπει οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, οι οποίες αυξάνονται ποιοτικά αλλά μειώνονται αριθμητικά. Από τη μία έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2008 έως και 30% οι αριθμοί των εισερχόμενων στρατιωτικών αεροσκαφών στο FΙR Αθήνας, των F-16 που φέρουν όπλα, όπως και όσων ενεπλάκησαν σε (εικονικές) αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά!

Από την άλλη, οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, και κυρίως οι υπερπτήσεις ελληνικών νησιών, παρουσιάζουν αύξηση- οι δύο αυτοί τομείς προσδίδουν και την ποιοτική διάσταση των προκλήσεων, καθώς άπτονται ευθέως κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Πάντως ενώ μέχρι την έναρξη της προεκλογικής περιόδου (7/9/2009) είχαν καταγραφεί 44 υπερπτήσεις ελληνικών νησιών, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη νέα κυβέρνηση έγινε μόνο μία υπερπτήση. Η «μετεκλογική» τουρκική δραστηριότητα σχετίζεται ασφαλώς με την επίσκεψη Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη και την επιστολή Ερντογάν στον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά και την προοπτική της αξιολόγησης, της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τον προσεχή Δεκέμβριο.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, όπως λέει ο υπουργός κ. Ε. Βενιζέλος, θεωρεί ότι τα θέματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων πρέπει να τίθενται υπό πολιτικό έλεγχο και να αποφεύγονται περιττές τριβές, εντάσεις και παρεξηγήσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

Read more...

Τουρκική πρόκληση για το Πατριαρχείο


Ακόμα μία τουρκική πρόκληση λύθηκε με υποχώρηση της ελληνικής πλευράς και δεν πήρε διαστάσεις.
Η Τουρκία απαίτησε και πέτυχε να απαλειφθεί ο όρος «Οικουμενικό» από το πρόγραμμα Ελληνα στρατηγού που επισκέφθηκε επίσημα τη χώρα και είχε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η επίσκεψη του Ελληνα διοικητή του Δ' Σώματος Στρατού στην Κωνσταντινούπολη έγινε στις 3, 4 και 5 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ελληνας στρατηγός Σαμπάτης Ξιφαράς ήταν προσκεκλημένος του Τούρκου ομολόγου του. Οταν, όμως, έστειλε το πρόγραμμά του στην τουρκική πλευρά, οι Τούρκοι απείλησαν με ματαίωση αν δεν άλλαζαν πολλά σημεία με κορυφαίο την προσφώνηση του Πατριάρχη ως «Οικουμενικού», γιατί η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.

Τελικά το συμβάν έληξε με υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς, η οποία ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών επαναδιατύπωσε το πρόγραμμα της επίσκεψης του στρατηγού, απαλείφοντας τον όρο «Οικουμενικό» από το Πατριαρχείο.
ΕΘΝΟΣ


Read more...

Το νέο οθωμανικό δόγμα ως κατάργηση του κεμαλικού


Η παρουσίαση του νέου οθωμανικού δόγματος δεν είναι μόνο μία πολιτική υλοποίηση του νοητικού σχήματος του στρατηγικού βάθους, ούτε η αξιοποίηση του βαθέους κράτους, αλλά η αναπαράσταση μίας διαχρονικής ιδεολογίας.

Η τωρινή Τουρκία βασίζεται στο λαϊκό στοιχείο που εισήγαγε ο Kemal, προκαλώντας μία αλλαγή φάσης μετά την εξέλιξη των Νεότουρκων σε σχέση με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η ανοιχτή δομή της τελευταίας μετατράπηκε σε κλειστή, ταυτόχρονα με τα πρώτα μακελειά εναντίον των χριστιανικών πληθυσμών που μέσω της συστηματικοποίησης μεταλλάχθηκαν σε γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρο-Χαλδαίων και των Ποντίων.

Με άλλα λόγια, τα θεμέλια της νέας Τουρκίας είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Έτσι η αποδοχή του κεμαλισμού, ως κυρίαρχη ιδεολογία της σημερινής Τουρκίας, δεν είναι παρά το γεγονός ότι τα θεμέλια της είναι τα κόκκαλα των θυμάτων της γενοκτονίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το νέο οθωμανικό δόγμα επιτρέπει τη διέξοδο της ανθρώπινης κατηγορίας.

Αν κι ο Kemal αποτελείωσε ένα έργο, το οποίο είχε ξεκινήσει η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η δράση του δικαιολογεί το ένταλμα του δικαστηρίου της ανθρωπότητας. Το ανάλογο έγινε και στη Ρωσία με τη Σοβιετική Ένωση. Η επαναστατική προσέγγιση έπρεπε να είναι ριζοσπαστική. Και για να σπάσουν τις ρίζες κατασκεύασαν και μεθόδευσαν την ιδέα της γενοκτονίας. Με την επιστροφή στο οθωμανικό πλαίσιο, μέσω του νέου οθωμανικού δόγματος, η Τουρκία βάζει την εξέλιξή της σε μία παρένθεση.

Η αναδρομική αναφορά αναιρεί τη γραμμική εξέλιξη. Έτσι η νέα ηγεσία της Τουρκίας χαράζει μία νέα πορεία, τουλάχιστον τυπικά, κι επανέρχεται σε μία δράση δυναμική στο εξωτερικό. Διότι η τάση του κεμαλισμού ήταν πρώτα απ’ όλα η εσωστρέφεια. Τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας προέρχονταν και συνεχίζουν να προέρχονται από ενδογενείς παράγοντες. Ο κεντρικός του στόχος ήταν η εκκαθάριση του πληθυσμού κι η ανάδειξη του τουρκικού στοιχείου. Ενώ με το νέο οθωμανικό δόγμα, η Τουρκία δίνει έμφαση στους εξωτερικούς παράγοντες και στις διεθνείς σχέσεις.

Κι όσον αφορά στο εσωτερικό, η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρουσιάζεται ως ένα μοντέλο διαχείρισης κρίσεων, το οποίο είναι πιο αποτελεσματικό, διότι είναι πιο ανθεκτικό στο χρόνο. Και πάλι εδώ υπάρχει μία αναλογία με τη Ρωσία. Διότι ο Сталин άλλαξε την πορεία της Σοβιετικής Ένωσης και σε σχέση με το Ле́нин και σε σχέση, βέβαια, με τη Ρωσική Αυτοκρατορία. Ο στόχος ήταν περισσότερο το εσωτερικό παρά το εξωτερικό, όπως παραδείγματος χάριν ο Трσцкий. Για τον ίδιο λόγο διέπραξε και τη γενοκτονία των Ουκρανών. Πλέον βλέπουμε, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ν’ αναδιπλώνεται η Ρωσία μ’ ένα μοντέλο, το οποίο σχετίζεται περισσότερο με τη Ρωσική Αυτοκρατορία παρά με τη Σοβιετική Ένωση.

Και πάλι εδώ ο πλουραλισμός εμφανίζεται ως μία στρατηγική του de facto παρά ως ένας στόχος μεταστρατηγικός. Αυτό το νοητικό σχήμα σημαίνει, επιπλέον, αν όχι μία απόρριψη, τουλάχιστον μία αποδοχή της μη επίτευξης σημαντικών στόχων. Η έμφαση που δίνεται στην επαναφορά ενός προηγούμενου γεωστρατηγικού μοντέλου, αναλύεται και ως μη διατήρηση του μοντέλου του καθαρού κεμαλισμού, ακόμα κι αν γίνεται χρήση μερικών νοητικών σχημάτων του παρελθόντος στην προκειμένη περίπτωση.

Είναι, επιπλέον, σημαντικό για την Ελλάδα, ο προσδιορισμός των στόχων της Τουρκίας. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να επιχειρεί σε σχέση με το θέμα των μηδενικών τριβών με τις γειτονικές χώρες, η επαναφορά των σχέσεων, με βάση το προηγούμενο αποικιακό σύστημα σε αναλογία με το αγγλικό προωθεί τις διακρατικές σχέσεις με μεγάλες δυνάμεις κι όχι με μικρές, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα περιθώρια γίνονται στενά στο επίπεδο το στρατηγικό, ακόμα κι αν υπάρχει πεδίο δράσης σε τακτικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, το δόγμα είναι το μοναδικό στρατηγικό εργαλείο που ανήκει στο ορατό πλαίσιο. Δεν πρέπει, λοιπόν, να μας ξαφνιάζει που ανακοινώνεται. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί δεν είναι η επίθεση αλλά η αντεπίθεση στο επίπεδο της νοητικής γεωστρατηγικής.

Ν. Λυγερός

Read more...

Τουρκικές παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάννης


Η διαχρονική μελέτη των τουρκικών δεδομένων, μετά την υπογραφή και την επίσημη εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, αποδεικνύει ότι υπάρχουν συστηματικές παραβιάσεις των άρθρων: 2, 14, 27, 37, 38, 39, 40, 41,42 και 43. Το ερώτημα είναι το εξής: τι σημαίνει ότι είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάννης; Μήπως εννοούμε απλώς ότι έγινε η ανταλλαγή πληθυσμών;

Διότι αυτό ήταν αναμενόμενο να το τηρήσει η Τουρκία. Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι εξαιρέσεις. Με άλλα λόγια, τι έγινε με την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο. Θεωρούμε πράγματι ότι η Τουρκία τήρησε τη Συνθήκη της Λωζάννης;


Είναι δυνατόν, με όλα τα γεγονότα που γνωρίζουμε από το 1923, να το πιστεύουμε; Kατά συνέπεια, το σωστό ερώτημα είναι: υπάρχει πραγματικά η Συνθήκη της Λωζάννης; Έχει νόημα να την τηρούμε μονόπλευρα; Και μάλιστα να βασιζόμαστε σε αυτή, όταν ξέρουμε πόσο μας αδίκησε; Όταν ξέρουμε ότι απέρριψε την ύπαρξη των Αρμενίων και των Ασσυρίων; Επιπλέον, τι σημαίνουν οι διαπραγματεύσεις που θεωρούν ότι η Συνθήκη της Λωζάννης είναι δεδομένη; Μήπως, αντιθέτως, χρησιμοποιώντας τη Συνθήκη που δεν τηρείται από την Τουρκία με συστηματικό τρόπο σε διαχρονικό πλαίσιο, μας επιτρέπει να χάσουμε κάθε αξιοπρέπεια όσον αφορά στη διπλωματία μας;

Διότι μπορεί η διπλωματία μας για διάφορους λόγους, να μην γνωρίζει καν τις παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάννης, αυτό όμως αποκλείεται από την τουρκική πλευρά. Θα ήταν μια ορθολογική κίνηση να σκεφτούμε πώς μας αντιμετωπίζει η Τουρκία, γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα και ξέροντας ότι τα αποδεχόμαστε. Αυτή η κίνηση απαραίτητη στη θεωρία παιγνίων, διότι δεν είμαστε μόνο στο πλαίσιο της θεωρίας αποφάσεων. Επιπλέον, παρόλο που δηλώνουμε το αντίθετο και πάλι για λόγους διπλωματίας, ξέρουμε ότι δεν βρισκόμαστε σε πλαίσιο συνεργατικό.

Ευτυχώς, το θεώρημα της ισορροπίας του Nash μπορεί να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, αλλιώς και η μαθηματική μας βάση θα ήταν λανθασμένη. Με άλλα λόγια, μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε αρκεί να ξέρουμε πού βρισκόμαστε. Το γενικότερο πρόβλημα του διπλωματικού τομέα είναι ότι στην πραγματικότητα πιστεύει αυτά που λέει, ενώ ούτε η Τουρκία δεν τα πιστεύει. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να προστατεύσουμε ουσιαστικά τις εξαιρέσεις της Συνθήκης της Λωζάννης;

Η απάντηση δεν ανήκει στη διπλωματία αλλά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να κατατεθούν αγωγές για κάθε τουρκική παραβίαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και το αποτέλεσμα δεν θα είναι μόνο και μόνο συμβολικό, όπως νομίζουν μερικοί. Διότι για ένα πλαίσιο όπου δεν υπάρχουν ανθρώπινες αξίες μόνο το οικονομικό κόστος έχει νόημα. Και αυτό το γνωρίζει ήδη η Τουρκία με τις κυπριακές προσφυγές.

Η Συνθήκη της Λωζάννης παρόλο που είναι αρνητική, μπορεί να μετατραπεί σε ισχυρό εργαλείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αρκεί να το θέλουμε.

Ν. Λυγερός

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP