Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Νέο εμπόδιο στη κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας


Mε σημερινή απόφασή του, το Συμβούλιο του Κράτους "πάγωσε" τη διαδικασία προσφορών για την κατασκευή του πρώτου Πυρηνικού Ηλεκτρικού Σταθμού (ΠΗΣ) στην Τουρκία. "Το Συμβούλιο του Κράτους ανέστειλε την ισχύ τριών άρθρων του κανονισμού για τη διαδικασία υποβολής προσφορών", επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ενωσης των Επιμελητηρίων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων της Τουρκίας (TMMOB), η οποία είχε προσφύγει κατά της ανάθεσης του προγράμματος και υπογραμμίζεται ότι "μετά από αυτή την απόφαση, η διαδικασία υποβολής προσφορών για τον πυρηνικό σταθμό κρίθηκε νομικά άκυρη". O Tούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Taner Yıldız στις πρώτες του δηλώσεις εκτίμησε ότι αυτό δε συνεπάγεται αναβολή ή ακύρωση του προγράμματος κατασκευής, το οποίο ανέλαβε η ρωσική εταιρία Atomstroyexport.

Η διαδικασία της υποβολής προσφορών αποτέλεσε εξαρχής αντικείμενο επικρίσεων, καθώς η μοναδική προσφορά που υπεβλήθη ήταν αυτή του κονσόρτσιουμ της ρωσικής Atomstroyexport, της επίσης ρωσικής Inter Rao και της τουρκικής Park Teknik και λόγω του ότι η προσφερόμενη τιμή για τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας στο τουρκικό δίκτυο ήταν ανώτερη της τιμής της αγοράς. Στη συνέχεια, το κονσόρτσιουμ αναθεώρησε προς τα κάτω την προσφερόμενη τιμή, αλλά η Αγκυρα εξακολουθεί να τη θεωρεί υψηλή.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων συνολικής ισχύος 4 ΜW στο Ακουγιού, στην επαρχία της Μερσίνας, μέχρι το 2014.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP