Μέσα σε θύελλα αντιδράσεων η συζήτηση στην Τουρκία για το «άνοιγμα» στους Κούρδους
Με την αντίθεση της αντιπολίτευσης αλλά και την ικανοποίηση της Ευρώπης για τις προθέσεις του, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ξεκίνησε, χθες Τρίτη, την συζήτηση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για τις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της θέσης των Κούρδων, τη λεγόμενη «Δημοκρατική Πρωτοβουλία».
Ανάμεσα στα μέτρα που ίσως υιοθετηθούν περιλαμβάνονται η χαλάρωση των περιορισμών της -κάποτε απαγορευμένης- κουρδικής γλώσσας και κίνητρα στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) για παράδοση των όπλων.
«Σκοπός της πρωτοβουλίας μας είναι ο τερματισμός της τρομοκρατίας και η ενίσχυση της δημοκρατίας» ανέφερε ο Μπεσίρ Αταλάι, υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση «δεν έχει δείξει την παραμικρή αδυναμία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν στα βήματα που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν για διεύρυνση των δικαιωμάτων των Κούρδων, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και ένα κρατικό κανάλι που μεταδίδει στην κουρδική γλώσσα. Τις κινήσεις αυτές υποδέχτηκε θερμά και η Ευρώπη, με την Αγκυρα να ελπίζει ότι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να συμβάλει στην, σχετικά στάσιμη τους τελευταίους μήνες, ενταξιακή πορεία της.
Η αντίθεση της αντιπολίτευσης είναι σθεναρή, υποστηρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσουν «απειλή στην ενότητα του τουρκικού κράτους». Ο Μεχμέτ Σαντίρ του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης ανέφερε πριν τη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με το Reuters, ότι το ΑΚΡ «προσπαθεί να καταφέρει με την πολιτική αυτό που το ΡΚΚ δεν κατάφερε με τα όπλα... πρόκειται για μάταιη προσπάθεια, αδιέξοδη».
Ο υπουργός Εσωτερικών μάλιστα δεν πρόλαβε κατά την ομιλία του να αναφέρει τις λεπτομέρειες των προτάσεων της κυβέρνησης, εν μέσω των αποδοκιμασιών των αντιπολιτευόμενων βουλευτών.
Η προκαταρκτική συζήτηση ξεκίνησε την Τρίτη (ημέρα της 71ης επετείου του θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ, γεγονός που δεν παρέλειψε να αναφέρει στην κριτική της η αντιπολίτευση), ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν θα απευθυνθεί στο Σώμα τις επόμενες ημέρες.
Ανάμεσα στις προτάσεις βρίσκεται και η χαλάρωση των βαριών ποινών, οι οποίες προβλέπονταν για ανήλικους που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις του ΡΚΚ.
Σε μία κίνηση καλής θέλησης, μικρή ομάδα ανταρτών είχε επιστρέψει πρόσφατα στην Τουρκία από το Βόρειο Ιράκ για να παραδοθεί, με τα μέλη της να αφήνονται αργότερα ελεύθερα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου