Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Νέα Εποχή μετά τις εκλογές στη Θράκη....


Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθήσαμε σαν ιστολόγιο τα όσα γράφτηκαν και ακολούθησαν τον απόηχο των εκλογών τόσο σε επίπεδο Νομού όσο και σε επίπεδο Περεφέρειας. Το αποτέλεσμα το ίδιο. Το θέμα όμως δεν είναι αν κέρδιδε ό ένας ή αν έχασε ο άλλος γιατί πολύ απλά αν κοιτάξουμε τα πρόσωπα τότε σίγουρα έχουμε χάσει την ουσία. Και βέβαια κάποια πρόσωπα έπαιξαν ρόλο "κλειδί" στην όλη ιστορία, ίδιως από τη στιγμή που φέρονται να έχουν εμπλακεί σε επικύνδυνα παιχνιδια με την μειονότητα, χωρίς να έχουν αναλογιστεί τα επακόλουθα μιας τέτοιας ενέργειας, αφού όλα πλέον έχουν θυσιαστεί στο βωμό του συμφέροντος.

Άραγε το συμφέρον επιτάσσει τέτοιου είδους παιχνίδια; Κι αν ναι με ποιό τίμημα;
Οι καιροί είναι πονηροί και δυστυχώς κάποιοι από εμάς δεν έχουν την ικανότητα της διαπραγμάτευσης, απλά έλαβαν την εντολή να διαπραγματευτούν χωρίς να μπορούν να λάβουν εγγυήσεις για ορισμένες λεπτομέρειες...δουλειές του ποδαριού δηλαδή.

Ακούστηκαν για συνατήσεις, για κυκλοφορία χρήματος, για απειλές, για υποσχέσεις, για παρασκήνια, για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Όλα μαζί συνθέτουν το ψηφιδωτό του όλου πλέγματος που διέπει την περιφέρεια ΑΜΑΘ, η οποία ξαφνικά προέκυψε ως το πιο πολίτιμο που έχει η χώρα.... και αυτό φάνηκε να μοιάζει ως χιτσκοκικό έργο.

Μπορεί να φανταστεί κανείς αν η περιφέρεια κατέληγε πολιτικά στον αντίπαλο; Ποιες οι συνέπειες για τους κυβερνώντες; Ποιο ήταν το διακύβεβμα; Γιατί αυτή η κινητοποίηση;
Και όλα αυτά βέβαια συνδυάστε τα με τις 2 σχετικά κοντά χρονικά επισκέψεις του Τουρκου Πρωθυπουργού, τις απανωτές δηλώσεις των Τούρκων υπουργών, την παραχώρηση του αρφανοτροφείου στην Πρήγκιπο το θέμα της διαδοχής του Οικ. Πατριάρχη με την χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας σε Έλληνες επισκόπους αλλα....

Αλλά τόσο έμμεσα όσο και άμεσα ζήτησαν ανταλλάγματα.....αναμενόμενο.
Ο Τούρκος δεν παίζει με κάτι τέτοια, γιατί πολύ απλά κοιτάζει να δώσει μια ελιά (καρπό) και να πάρει ένα τενεκέ λάδι...δηλαδή ότι το καλύτερο μπορεί να πάρει για τον ίδιο. Παλιά ανατολίτικη συνταγή των συναλλαγών στα παζάρια. Και τι δόθηκαν σαν αταλλάγματα; Εδώ μπαίνουμε στην ουσία της υπόθεσης. Παραχωρήθηκε εθνική κυριαρχία;
Καναμε πίσω στα 12 μίλια; Αποσυρθήκαμε από τη δημιουργία ΑΟΖ; Δώσαμε επιπλέον δικαιώματα στην μειονότητα;

Καυτά ερωτήματα που αναμένουν όπως και πολλά άλλα απαντήσεις.

Εν κατακλείδει πιστεύουμε ότι επειδή ο καιρός δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους ακροβασίες, το όλο θέμα ναι μεν θα προχωρήσει αλλά με αργούς ρυθμούς, σύμφωνα με την ατζέντα που υπάρχει, αλλά θα περιοριστεί σε μικρά θέματα γιατί πολύ απλά τα μεγάλα χρειάζονται ευρεία συναινεση.....ο καιρός πλησιάζει και γι αυτό. Οι εξελίξεις είναι προ των πυλών και όλα όσα έχουμε πει από εδώ μέσα θα φανεί αν βγουν αληθινά ή όχι. Εξάλλου πρόκειται και για την αξιοπιστία μας.

Read more...

Οι ρουφιάνοι της εκπαίδευσης


Πρόσφατα γράφαμε για τη νέα πρόκληση στο χωριό Λύκειο της Ροδόπης, όπου ο κύριος Μεχμέτ Ντερντιμάν, δάσκαλος και πολιτευτής, έπαιξε έναν άθλιο ρόλο σε βάρος της νομιμότητας και της γαλήνης του τόπου, με αφορμή τη σχολική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου στο μειονοτικό σχολείο. Η αποχή των παιδιών από τις σχολικές εκδηλώσεις, δήθεν ως «διαμαρτυρία των γονέων», είναι κάτι που το ξαναείδαμε στην περίπτωση της Χαράς Νικοπούλου στο Μέγα Δέρειο αλλά τότε δεν έπιασε. Είναι όμως φοβερό το πώς χρησιμοποιούνται τα μικρά παιδιά στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων της Άγκυρας! Πρόκειται για ένα συμβάν που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να περάσει αναπάντητο, καθώς προοιωνίζεται τα χειρότερα για τον τόπο μας, και αναμένουμε τις ενέργειες της διοίκησης.

Τι συμβαίνει όμως στα σχολεία της γείτονος, όπου ο Ντερντιμάν και ΟΛΟΙ οι μειονοτικοί παράγοντες ζητούν να εκπαιδεύονται οι δάσκαλοι των μειονοτικών μας σχολείων; Για να μην ξεχνάμε λοιπόν σε ποιαν χώρα αναφέρονται πάντα οι λεγάμενοι, παραθέτουμε το πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν» (10-11-2010) για την παρουσία των κρατικών ρουφιάνων στις σχολικές αίθουσες της γείτονος:



Σε κάθε σχολείο ένας δάσκαλος-πράκτορας

«Αποκαλύφθηκε πως οι αξιωματικοί που μπαίνουνε στα μαθήματα Εθνικής Ασφάλειας, οργανωμένα κάθε μήνα ετοιμάζουν και μια αναφορά. Από τις πολιτικές απόψεις των δασκάλων μέχρι το ντύσιμο των μαθητών και τα πανό που κρεμάνε στις γιορτές, για όλα ενημερωνόταν το Αρχηγείο. Με βάση σημερινή είδηση της εφημερίδας «Μπουγκιούν», οι αξιωματικοί που εξουσιοδοτούνται να κάνουν το μάθημα Εθνικής Ασφάλειας, στα σχολεία όπου πηγαίνουν φακελώνουν τους διοικούντες, το σχολείο, τους δασκάλους και τους μαθητές. Οι δάσκαλοι αυτοί του μαθήματος Εθνικής Ασφάλειας έστελναν αναφορές στους ανωτέρους τους, χαρακτηρίζοντας πολλές από τις δραστηριότητες του σχολείου ¨οπισθοδρόμηση¨. Εντοπίστηκε έγγραφο στο 9ο Σώμα Στρατού στο Ερζερούμ, όπου συμπλήρωναν κάθε μήνα ένα έγγραφο που το έδιναν στους ανωτέρους τους. Στο έντυπο, εκτός από τις ερωτήσεις σχετικά με το μάθημα Εθνικής Ασφάλειας, υπάρχει και ένα τμήμα με 25 ερωτήματα που αφορούν τις διαπιστώσεις του δασκάλου – αξιωματικού. Στο έντυπο εμπεριέχονται ερωτήσεις όπως αν οι δασκάλες και οι μαθήτριες φορούνε μαντήλα, αν αγόρια και κορίτσια εκπαιδεύονται μαζί ή χώρια, αν η ενδυμασία των κηδεμόνων είναι ή όχι ¨σύγχρονη¨, αν στη βιβλιοθήκη του σχολείου περιλαμβάνονται βιβλία με διχαστικό ή αντιδραστικό περιεχόμενο και αν το Ισλαμικό κεφάλαιο συμβάλλει ή όχι στα έξοδα του σχολείου. Ο λοχαγός – ηλεκτρονικός μηχανικός και υπηρετών ως δάσκαλος Εθνικής Ασφάλειας Μουσταφά Τζαν Α, στο λύκειο Γιαβούζ Σελίμ του Ερζερούμ κάθε μήνα ετοίμαζε αναφορά φακελώματος. (…) Στο τμήμα των απόψεων ο λοχαγός απαντά: ¨Οι δάσκαλοι γενικά μπαίνουν στις ιστοσελίδες του Καναλιού 7, της Ζαμάν και της Γενί Σαφάκ και παρακολουθούνε τις δημοσιεύσεις¨. Στο τμήμα των εκτιμήσεων ο λοχαγός Α παραθέτει την εικόνα που είδε όταν μπήκε στο γραφείο του διευθυντή: ¨Τον άκουσα να ακούει θρησκευτικούς ύμνους που λέγανε παιδιά¨. Παραθέτοντας με λεπτομέρειες ο λοχαγός Α. τα στοιχεία, θεώρησε ανάρμοστα κάποια CD στο εργαστήριο, τα φωτογράφησε κι ενημέρωσε τους ανωτέρους του…»

Αυτά στην ισλαμοδημοκρατική Τουρκία του 2010. Προφανώς η οικονομική ανάπτυξη, όπως και στην Κίνα, ουδόλως συνδέεται με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Ας το θυμόμαστε όποτε κάποιοι συντοπίτες μας ζητούν διασύνδεση της εν Ελλάδι παρεχόμενης εκπαίδευσης με την εκείθεν του Έβρου.

http://tourkikanea.wordpress.com

Read more...

Απίστευτα προεκλογικά κηρύγματα μίσους από τους τουρκόψυχους στον δήμο Κομοτηνής


Οι μουσουλμάνοι της περιοχής όμως είπαν ηχηρό «όχι» στον ρατσιστικό συνδυασμού του προξενείου…«Καί τί δέν ἐπιστράτευσε ἡ Τουρκία γιά νά στήσει τόν διχαστικό της µηχανισµό στήν Κοµοτηνή! Κι ὅµως, τίποτε δέν πῆγε ὅπως τό σχεδίασε, ἀφοῦ οἱ µουσουλµάνοι τῆς πόλης γύρισαν τήν πλάτη τους στόν διχαστικό λόγο τῆς Σιµπέλ Μουσταφάογλου, στά κηρύγµατα µίσους τοῦ Ἀλῆ Τσαβούς καί προτίµησαν τούς ὑποψηφίους τῶν ἑλληνικῶν συνδυασµῶν. Τό ἐκλογικό ἀποτέλεσµα εἶναι εὔγλωττο:


Σέ ἕναν δῆµο µέ πληθυσµό κατά 33% µειονοτικό, τό ποσοστό γιά τό «Πρῶτο Βῆµα γιά τήν Ἰσότητα» ἦταν µόλις 8,4%, δηλαδή κάπου 2.700 ψῆφοι.
Πρᾶγµα πού σηµαίνει ὅτι µόλις ἕνας στούς τέσσερις Κοµοτηναίους µουσουλµάνους ὑπερψήφισε τό τουρκικό Ἀπαρτχάιντ.Τί εἶχε ὅµως προηγηθεῖ; Ἀξίζει νά τά καταγράψουµε ἐν συνόλῳ, ἀσχέτως τῆς ἐκλογικῆς τους ἀποδοκιµασίας. Στίς 5 Νοεµβρίου οἱ ὑποψήφιοι τῆς λίστας µίλησαν στό χωριό Τυχηρό. Ἐκεῖ λοιπόν, µεταξύ ἄλλων, ὁ Ἀλή Τσαβούς, πού ἔχει ἀναλάβει τήν προεδρία τοῦ κόµµατος DEB τῶν τουρκοφρόνων, τόνισε καί τά ἑξῆς: «Είπα στην κυρία Σιµπέλ Μουσταφάογλου πως το Τυχηρό είναι πολύ εθνικιστικό χωριό, ένα πολύ τουρκικό χωριό, να αρχίσουµε από εκεί. Διότι αποτελεί το Τσανάκκαλε της Δυτικής Θράκης. Όταν µιλάµε για τουρκισµό, στο µυαλό µας έρχεται το Τυχηρό». Θυµίζω ὅτι αὐτά δέν εἶναι λόγια ἀξιωµατικοῦ στούς στρατιῶτες του πρίν τή µάχη, ἀλλά ὑποψηφίου σέ …δηµοτικές ἐκλογές!
Ὁ ἴδιος πράκτορας µίσους µίλησε καί στήν προεκλογική µάζωξη τῆς Σιµπέλ στή συνοικία Κίρ Μαχαλέ τῆς Κοµοτηνῆς: «…Μη φοβάσαι κύριε Κοτσάκη, κύριε Πετρίδη. Ελάτε και µιλήστε για τις διακρίσεις σε βάρος των Τούρκων, και µετά ξέρει αυτός ο λαός τι θα κάνει. Βλέπουµε στον δήµο από τους 200 υπαλλήλους, µόνο οι δύο είναι Τούρκοι. Όχι, εµείς αυτό δεν το δεχόµαστε. Αν δεν πάρετε 50-60 υπαλλήλους, µια µέρα αυτή η δηµαρχία θα πέσει στο κεφάλι σας. Προσέξτε σας το λέω από εδώ. Αν δεν πάρετε 50-60 Τούρκους υπαλλήλους, αν δεν υπηρετήσετε τις δικές µου γειτονιές, αυτήν τη δηµαρχία θα την γκρεµίσουµε στο κεφάλι σας. Εµείς δεν πάµε εκεί να είµαστε στην σκιά των Ελλήνων. Θα δείτε τι θα κάνουµε µετά τις εκλογές. Εµείς παραλάβαµε την σηµαία του συγχωρεµένου γιατρού Αχµέτ Σαδίκ.
(…) Οι εχθροί πλέον έχουν φοβηθεί. Ακόµα και ο κύριος Παπανδρέου κάλεσε τους µειονοτικούς βουλευτές και τους ρώτησε «Τι γίνεται στην Δυτική Θράκη; Τι γίνεται στην Δυτική Θράκη;» Ο Τούρκος της Δυτικής Θράκης πλέον θέλει να σηκώσει το κεφάλι του από αυτήν την ταλαίπωρη ζωή. (…) Ως πρόεδρος του κόµµατος Φιλία-Ισότητα –Ειρήνη, εσείς δεν µπορείτε να εφαρµόσετε αυτό το σχέδιο πόλης, δεν µπορείτε να γκρεµίσετε σπίτια Τούρκων. Εµείς θα σταθούµε µπροστά στις φαγάνες! Το λέω από εδώ. Να δούµε αυτοί που είναι δίπλα στους Έλληνες, θα µπορέσουν να υψώσουν τη φωνή τους στο δηµοτικό συµβούλιο; Εµείς δεν πάµε µετά τις εκλογές να καθόµαστε σε αυτό το δηµοτικό συµβούλιο, αλλά µε ψηλά το κεφάλι πάµε να υπερασπιστούµε τα θέµατα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Πάµε να σπάσουµε εκείνο το τραπέζι, να µας φοβούνται».
Σκεφτεῖτε νά ἔβγαινε ἕνας πλειονοτικός ὑποψήφιος νά µιλοῦσε ἔτσι κατά τῶν ἄλλων, τί εἶχαν νά τοῦ σούρουν! Τώρα ΟΛΟΙ ΜΟΚΟ, περιορίζονται σέ µερικές γενικόλογες καταδίκες τῶν ἔξαλλων φωνῶν «ἀπ΄ ὅπου κι ἄν προέρχονται» (λές κι ἀκούγεται ποτέ κάποιος χριστιανός στήν Κοµοτηνή νά ἐκφράζεται ἔτσι!) καί προσπερνᾶνε, δῆθεν γιά νά µήν τοῦ δώσουν ἀξία!
Μά καί οἰκονοµικά «ἐπιχειρήµατα» ἐπιστρατεύτηκαν ἀπό τόν συνδυασµό. Μιλώντας στόν Ἥφαιστο ἡ Σιµπέλ δήλωσε: «Πρέπει πλέον να σωθούµε από τη φτώχεια,να υπάρξουν δουλειές για τους νέους και τα παιδιά µας. Αυτό το κράτος και αυτή η κυβέρνηση, αυτό το έθνος δεν µπορούν να τα κάνουν αυτά. Αυτή η χώρα είναι µπατιριµένη. Εµείς θα φέρουµε βοήθεια από την Τουρκία, θα ανοίξουν βιοµηχανίες εδώ και θα υπάρξουν δουλειές για τους νέους». Καί συµπλήρωσε τά ἀπαραίτητα τουρκοπρεπῆ: «πρέπει να διδαχθούν τα παιδιά της περιοχής τη θρησκεία τους και τις γιορτές τους, ώστε σε δέκα χρόνια να µπορούν να λένε «είµαστε Τούρκοι», «η ψήφος των Τούρκων δεν πρέπει να πάει στους Τούρκους των άλλων συνδυασµών, αλλά στον τουρκικό συνδυασµό».
Τέλος, ὑπῆρξαν κι ἄλλα στοιχεῖα πού σηµειολογικά παρέπεµπαν στόν ὀθωµανισµό. Π.χ. ὅταν στίς 2 Νοεµβρίου ἡ Μουσταφάογλου ἐπισκέφτηκε τό µειονοτικό χωριό Μεγάλο Δουκᾶτο (πῶς λέµε Λουξεµβοῦργο; Ἔ, καµµία σχέση!), µουσική υπόκρουση ἔπαιζε ἕνα ἀπό τά πιό γνωστά ὀθωµανικά στρατιωτικά ἐµβατήρια. Τή µουσική του δέν µποροῦµε νά σᾶς τή µεταφέρουµε, ὅµως ἰδού οἱ στίχοι του:
Ο παππούς των προγόνων σου, ο πατέρας της γενιάς σου
Ο παππούς των προγόνων σου, ο πατέρας της γενιάς σου
Ω γενναίο Τουρκικό έθνος
Οι στρατιές σου πολλές φορές δοξάστηκαν στον κόσµο
Οι στρατιές σου πολλές φορές δοξάστηκαν στον κόσµο
Τουρκικό έθνος, Τουρκικό έθνος
Τουρκικό έθνος, Τουρκικό έθνος
Αγάπα µε πάθος το έθνος σου
Κατέστρεψε τους εχθρούς της πατρίδας σου
Να υποστούνε την ταπείνωση.
Καλό, ἔτσι;»

«Αντιφωνητής», 16-11-2010

Read more...

H ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΕΣΩΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ!


Δεν λέμε ασφαλώς κάτι συγκεκριμένο, ένα απλό ερώτημα θέτουμε – και διαβάζοντας τα σχόλια της τουρκοφυλλάδας Μπιρλίκ (19-11-2010) για τον νέο περιφερειάρχη Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης (και πρώην νομάρχη Ροδόπης) Άρη Γιαννακίδη, θεωρούμε ότι πολύ καλά κάνουμε και το θέτουμε. Διαβάστε το δημοσίευμα (σε μετάφραση από το http://tourkikanea.wordpress.com):

H ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΕΣΩΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ!

Ο δεύτερος γύρος των τοπικών εκλογών που έγιναν στις 14 Νοεμβρίου 2010 για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έληξε με μεγάλη νίκη της ¨Κοινωνικής Συμμαχίας¨ που στηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ήταν ο Άρης Γιαννακίδης. Στην νίκη αυτή καθοριστικό ρόλο είχαν οι ψήφοι της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Κατ΄αυτό τον τρόπο η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης έσωσε το ΠΑΣΟΚ και τον Γιαννακίδη.

Η ¨Κοινωνική Συμμαχία¨ παίρνοντας 51,5% των ψήφων έναντι του 48,5% που πήρε η ¨Περιφερειακή Αναγέννηση¨ του Γιώργου Παυλίδη, έφερε τον Άρη Γιαννακίδη στη θέση του πρώτου εκλεγμένου Γ.Γ. της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης… Ως εφημερίδα Μπιρλίκ ευχόμαστε στον Γιαννακίδη επιτυχία στα καθήκοντα του, και ελπίζουμε να δείξει με ξεκάθαρες πράξεις αν άλλαξε ή όχι την στάση του και την λογική των υπηρεσιών του έναντι της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Διότι η θητεία σύντομη 3,5 χρόνια. Στην διάρκεια της θητείας του στην νομαρχία, προσπάθησε τις ελλείψεις στον κλάδο της Μειονότητας να τις απομακρύνει μέσα από τους αντινομάρχες. Η μέθοδος αυτή δεν πέτυχε, και ο Γιαννακίδης πολλές φορές έγινε στόχος των βελών της εφημερίδας Μπιρλίκ. Δεν ξέρω αν πρέπει να του θυμίσουμε ποιες ήταν αυτές οι ελλείψεις, όμως εμείς πιστεύουμε πως είναι επωφελές να τα ξαναθυμίσουμε. Διότι αν σκεφτούμε ότι τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και άλλες αρμοδιότητες ανήκουν στον ίδιο, τότε ιδιαίτερα σε αυτά τα θέματα περιμένουμε να κάνει απτά βήματα. Στην Νομαρχία Ροδόπης είχε μόνο έναν Έλληνα σύμβουλο τύπου. Θέλουμε να του θυμίσουμε πως είναι ανάγκη να υπάρχει και ένας σύμβουλος τύπου από την μειονότητα…

http://tourkikanea.wordpress.com

Read more...

Εξουσία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ζητούν τώρα οι εξτρεμιστές της μειονότητας!


Mερίδιο στην εξουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητούν πλέον και επίσημα οι εξτρεμιστές μειονοτικοί με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην τουρκόφωνη εφημερίδα ΜΠΙΡΛΙΚ.
Στο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κυβερνητικός συνδυασμός «Κοινωνική Συμμαχία» του Άρη Γιαννακίδη που κέρδισε τις εκλογές στην Περιφέρεια, οφείλει την νίκη του στην «μειονότητα» και ζητούν να τοποθετήσει στελέχη από αυτό τον χώρο και μάλιστα προσδιορίζουν και την θέση:
Απαιτούν στην Περιφερειακή διοίκηση την τοποθέτηση … συμβούλου Τύπου από την μειονότητα! Και βέβαια όταν λένε «μειονότητα» εννοούν την μειοψηφία των εκτρεμιστών που ελέγχεται από το τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής.

Άλλωστε η διατύπωση του άρθρου δεν αφήνει καμία αμφιβολία γι’αυτό: «Στην νίκη αυτή (σ.σ. του συνδυασμού Γιαννακίδη) καθοριστικό ρόλο είχαν οι ψήφοι της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».
Ας δούμε ολόκληρο το άρθρο και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Σημειώνουμε ότι το κείμενο ήταν στα τουρκικά και η μετάφραση δική μας, αλλά παραθέτουμε και το σχετικό Link απ’όπου μπορεί να βρεθεί το πρωτότυπο κείμενο:
«Ο δεύτερος γύρος των τοπικών εκλογών που έγιναν στις 14 Νοεμβρίου 2010 για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έληξε με μεγάλη νίκη της «Κοινωνικής Συμμαχίας» που στηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ήταν ο Άρης Γιαννακίδης.
Στην νίκη αυτή καθοριστικό ρόλο είχαν οι ψήφοι της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Κατ΄αυτό τον τρόπο η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης έσωσε το ΠΑΣΟΚ και τον Γιαννακίδη.
Η “Κοινωνική Συμμαχία” παίρνοντας 51,5% των ψήφων έναντι του 48,5% που πήρε η ¨Περιφερειακή Αναγέννηση¨ του Γιώργου Παυλίδη, έφερε τον Άρη Γιαννακίδη στη θέση του πρώτου εκλεγμένου Γ.Γ. της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ως εφημερίδα Μπιρλίκ ευχόμαστε στον Γιαννακίδη επιτυχία στα καθήκοντα του, και ελπίζουμε να δείξει με ξεκάθαρες πράξεις αν άλλαξε ή όχι την στάση του και την λογική των υπηρεσιών του έναντι της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
Διότι η θητεία σύντομη 3,5 χρόνια. Στην διάρκεια της θητείας του στην νομαρχία, προσπάθησε τις ελλείψεις στον κλάδο της Μειονότητας να τις απομακρύνει μέσα από τους αντινομάρχες. Η μέθοδος αυτή δεν πέτυχε, και ο Γιαννακίδης πολλές φορές έγινε στόχος των βελών της εφημερίδας Μπιρλίκ. Δεν ξέρω αν πρέπει να του θυμίσουμε ποιες ήταν αυτές οι ελλείψεις, όμως εμείς πιστεύουμε πως είναι επωφελές να τα ξαναθυμίσουμε.
Διότι αν σκεφτούμε ότι τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και άλλες αρμοδιότητες ανήκουν στον ίδιο, τότε ιδιαίτερα σε αυτά τα θέματα περιμένουμε να κάνει απτά βήματα.
Στην Νομαρχία Ροδόπης είχε μόνο έναν Έλληνα σύμβουλο τύπου. Θέλουμε να του θυμίσουμε πως είναι ανάγκη να υπάρχει και ένας σύμβουλος τύπου από την Μειονότητα».

http://www.birlikgazetesi.info

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Σπορά μίσους από την Άγκυρα στην Θράκη


Σπορά μίσους κατά της Ελλάδας και ταυτόχρονη προετοιμασία για το επόμενο βήμα, ήταν η παρουσία της Σιμπέλ Μουσταφάογλου στις αυτοδιοικητικές εκλογές που πέρασαν. Σαφέστατη άποψή μας ήταν -και θα συνεχίσει να είναι- πως ο τουρκικός επεκτατισμός με τα μισαλλόδοξα μηνύματά του στην Θράκη, αυτή τη στιγμή μετρά τις δυνάμεις του για να προχωρήσει σε «ουσιαστικότερες» θέσεις, μακράν των σημερινών.
Δυστυχώς, όσο και αν κάποιοι θέλουν να πιστεύουν πως οι μουσουλμάνοι της Θράκης αγνόησαν τους τουρκόφρονες εθνικιστές, φανατικούς του τουρκισμού και της τροποποίησης της Θράκης σε τουρκικό προτεκτοράτο, εμείς πιστεύουμε ακράδαντα πως το καλοσχεδιασμένο «έργο» που παίζουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην Ελληνική Θράκη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και χωρίς να συναντά κανένα εμπόδιο, αφού καταφέρνει και αποπροσανατολίζει την Ελληνική πλευρά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει συνεχώς την δύναμή του το τουρκικό προξενείο.

Η συμμετοχή της κυρίας Σιμπέλ Μουσταφάογλου στις εκλογές που πέρασαν αποδεικνύει αυτό ακριβώς το σκεπτικό. Το «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα», το εθνικιστικό ψηφοδέλτιο των τουρκοπρακτόρων προσπάθησε με την συμμετοχή του να επιτύχει δύο στόχους ταυτόχρονα.
Ο πρώτος στόχος της κυρίας Σιμπέλ Μουσταφάογλου ήταν να δημιουργήσει την εντύπωση πως τελικά οι μουσουλμάνοι της Θράκης (στην πλειονότητά τους) αδιαφόρησαν στο εθνικιστικό κάλεσμα, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από το «πανηγυρικό εθνικιστικό κλίμα», κανείς δεν παρατηρούσε την ταύτιση της Άγκυρας με τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο του Γιαννακίδη (εκλέχθηκε περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης). Ο αποπροσανατολισμός, πέτυχε απολύτως. Η κυρία Σιμπέλ τράβηξε τα «φώτα του ενδιαφέροντος», ενώ η ουσιαστική δουλειά για την εκλογή του περιφερειάρχη γινόταν απρόσκοπτα. Η μπανανόφλουδα είχε τοποθετηθεί στο κατάλληλο σημείο και τον ρόλο αυτό η κυρία Σιμπέλ τον έπαιξε άριστα, αφού τελικά οι πέντε πρώτοι του συνδυασμού του κυρίου Γιαννακίδη ήταν μουσουλμάνοι, κάνοντάς όλους πλέον να αναμένουμε με αγωνία τι θα συμβεί στα περιφερειακά συμβούλια, τι θέσεις θα παίρνουν οι «εκλεκτοί» και τι εισηγήσεις θα κάνουν οι «πρώτοι» του κυρίου Γιαννακίδη.
Ο δεύτερος στόχος της κυρίας Σιμπέλ Μουσταφάογλου ήταν να περάσει το σαφές μήνυμα πως στην Θράκη υπάρχουν και ζούνε Τούρκοι, που επιτέλους τόλμησαν να «σηκώσουν κεφάλι» απέναντι στους Έλληνες καταπιεστές τους. Σε αυτό το σημείο, προσπαθεί -η τουρκική καλοσχεδιασμένη επεκτατική πολιτική- να επιτύχει την γέννηση του καταπιεσμένου τουρκικού στοιχείου στην Ελληνική Θράκη. Προσπαθεί να συγκεντρώσει έναν μικρό –αλλά αισθητό- αριθμό ψηφοφόρων, τόσο όσο για να μην τραβήξει το πολιτικό ενδιαφέρον της Αθήνας.
Σκοπός της υποψηφιότητας της κυρίας Σιμπέλ λοιπόν ήταν –και συνεχίζει να είναι- η ανενόχλητη δημιουργία «τουρκικής υποδομής», ακολουθώντας το γνωστό σενάριο της Κύπρου. Η πολιτική της αυτή παρουσία της δίνει ήδη το δικαίωμα της παράστασής της σε διεθνή φόρα, όπου θα εκτοξεύει καταγγελίες εις βάρος της Ελλάδας, δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα για το μέλλον. Το όνομα, εξάλλου, του συνδυασμού της, είναι σαφές: «Το πρώτο βήμα…» Και τελικά, το πρώτο αυτό βήμα για τις επερχόμενες εξελίξεις, έχει ήδη γίνει.
Πώς ακριβώς όμως λειτούργησε η κυρία Μουσταφάογλου Σιμπέλ αυτές τις προεκλογικές ημέρες; Πώς προσπάθησε να συρρικνώσει τους μουσουλμάνους αλλά και να αποπροσανατολίσει ταυτόχρονα μέσω του εκλογικού αποτελέσματος; Δυστυχώς, η δράση της δεν συνοδεύτηκε και από τα όσα ο νόμος ορίζει. Και αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο την κυρία Σιμπέλ, αλλά και αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς (βλ. Δικαιοσύνη) που κώφευσαν στα μηνύματα μισαλλοδοξίας που «έσπειρε» υπό την ανοχή του Ελληνικού κράτους, η κυρία Μουσταφάογλου, εκλεκτή του Γιώργου Παπανδρέου…

Διαβάζουμε λοιπόν στον Αντιφωνητή

Στίς 5 Νοεµβρίου οἱ ὑποψήφιοι τῆς λίστας µίλησαν στό χωριό Τυχηρό. Ἐκεῖ λοιπόν, µεταξύ ἄλλων, ὁ Ἀλή Τσαβούς, πού ἔχει ἀναλάβει τήν προεδρία τοῦ κόµµατος DEB τῶν τουρκοφρόνων, τόνισε καί τά ἑξῆς: «Είπα στην κυρία Σιµπέλ Μουσταφάογλου πως το Τυχηρό είναι πολύ εθνικιστικό χωριό, ένα πολύ τουρκικό χωριό, να αρχίσουµε από εκεί. Διότι αποτελεί το Τσανάκκαλε της Δυτικής Θράκης. Όταν µιλάµε για τουρκισµό, στο µυαλό µας έρχεται το Τυχηρό». Θυµίζω ὅτι αὐτά δέν εἶναι λόγια ἀξιωµατικοῦ στούς στρατιῶτες του πρίν τή µάχη, ἀλλά ὑποψηφίου σέ… δηµοτικές ἐκλογές!
Ὁ ἴδιος πράκτορας µίσους µίλησε καί στήν προεκλογική µάζωξη τῆς Σιµπέλ στή συνοικία Κίρ Μαχαλέ τῆς Κοµοτηνῆς: «…Μη φοβάσαι κύριε Κοτσάκη, κύριε Πετρίδη. Ελάτε και µιλήστε για τις διακρίσεις σε βάρος των Τούρκων, και µετά ξέρει αυτός ο λαός τι θα κάνει. Βλέπουµε στον δήµο από τους 200 υπαλλήλους, µόνο οι δύο είναι Τούρκοι. Όχι, εµείς αυτό δεν το δεχόµαστε. Αν δεν πάρετε 50-60 υπαλλήλους, µια µέρα αυτή η δηµαρχία θα πέσει στο κεφάλι σας. Προσέξτε σας το λέω από εδώ. Αν δεν πάρετε 50-60 Τούρκους υπαλλήλους, αν δεν υπηρετήσετε τις δικές µου γειτονιές, αυτήν τη δηµαρχία θα την γκρεµίσουµε στο κεφάλι σας. Εµείς δεν πάµε εκεί να είµαστε στην σκιά των Ελλήνων. Θα δείτε τι θα κάνουµε µετά τις εκλογές. Εµείς παραλάβαµε την σηµαία του συγχωρεµένου γιατρού Αχµέτ Σαδίκ.
(…) Οι εχθροί πλέον έχουν φοβηθεί. Ακόµα και ο κύριος Παπανδρέου κάλεσε τους µειονοτικούς βουλευτές και τους ρώτησε «Τι γίνεται στην Δυτική Θράκη; Τι γίνεται στην Δυτική Θράκη;» Ο Τούρκος της Δυτικής Θράκης πλέον θέλει να σηκώσει το κεφάλι του από αυτήν την ταλαίπωρη ζωή. (…) Ως πρόεδρος του κόµµατος Φιλία-Ισότητα –Ειρήνη, εσείς δεν µπορείτε να εφαρµόσετε αυτό το σχέδιο πόλης, δεν µπορείτε να γκρεµίσετε σπίτια Τούρκων. Εµείς θα σταθούµε µπροστά στις φαγάνες! Το λέω από εδώ. Να δούµε αυτοί που είναι δίπλα στους Έλληνες, θα µπορέσουν να υψώσουν τη φωνή τους στο δηµοτικό συµβούλιο; Εµείς δεν πάµε µετά τις εκλογές να καθόµαστε σε αυτό το δηµοτικό συµβούλιο, αλλά µε ψηλά το κεφάλι πάµε να υπερασπιστούµε τα θέµατα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Πάµε να σπάσουµε εκείνο το τραπέζι, να µας φοβούνται».
Σκεφτεῖτε νά ἔβγαινε ἕνας πλειονοτικός ὑποψήφιος νά µιλοῦσε ἔτσι κατά τῶν ἄλλων, τί εἶχαν νά τοῦ σούρουν! Τώρα ΟΛΟΙ ΜΟΚΟ, περιορίζονται σέ µερικές γενικόλογες καταδίκες τῶν ἔξαλλων φωνῶν «ἀπ΄ ὅπου κι ἄν προέρχονται» (λές κι ἀκούγεται ποτέ κάποιος χριστιανός στήν Κοµοτηνή νά ἐκφράζεται ἔτσι!) καί προσπερνᾶνε, δῆθεν γιά νά µήν τοῦ δώσουν ἀξία!
Μά καί οἰκονοµικά «ἐπιχειρήµατα» ἐπιστρατεύτηκαν ἀπό τόν συνδυασµό. Μιλώντας στόν Ἥφαιστο ἡ Σιµπέλ δήλωσε: «Πρέπει πλέον να σωθούµε από τη φτώχεια,να υπάρξουν δουλειές για τους νέους και τα παιδιά µας. Αυτό το κράτος και αυτή η κυβέρνηση, αυτό το έθνος δεν µπορούν να τα κάνουν αυτά. Αυτή η χώρα είναι µπατιριµένη. Εµείς θα φέρουµε βοήθεια από την Τουρκία, θα ανοίξουν βιοµηχανίες εδώ και θα υπάρξουν δουλειές για τους νέους». Καί συµπλήρωσε τά ἀπαραίτητα τουρκοπρεπῆ: «πρέπει να διδαχθούν τα παιδιά της περιοχής τη θρησκεία τους και τις γιορτές τους, ώστε σε δέκα χρόνια να µπορούν να λένε «είµαστε Τούρκοι», «η ψήφος των Τούρκων δεν πρέπει να πάει στους Τούρκους των άλλων συνδυασµών, αλλά στον τουρκικό συνδυασµό».
Τέλος, ὑπῆρξαν κι ἄλλα στοιχεῖα πού σηµειολογικά παρέπεµπαν στόν ὀθωµανισµό. Π.χ. ὅταν στίς 2 Νοεµβρίου ἡ Μουσταφάογλου ἐπισκέφτηκε τό µειονοτικό χωριό Μεγάλο Δουκᾶτο (πῶς λέµε Λουξεµβοῦργο; Ἔ, καµµία σχέση!), µουσική υπόκρουση ἔπαιζε ἕνα ἀπό τά πιό γνωστά ὀθωµανικά στρατιωτικά ἐµβατήρια. Τή µουσική του δέν µποροῦµε νά σᾶς τή µεταφέρουµε, ὅµως ἰδού οἱ στίχοι του:
Ο παππούς των προγόνων σου, ο πατέρας της γενιάς σου
Ο παππούς των προγόνων σου, ο πατέρας της γενιάς σου
Ω γενναίο Τουρκικό έθνος
Οι στρατιές σου πολλές φορές δοξάστηκαν στον κόσµο
Οι στρατιές σου πολλές φορές δοξάστηκαν στον κόσµο
Τουρκικό έθνος, Τουρκικό έθνος
Τουρκικό έθνος, Τουρκικό έθνος
Αγάπα µε πάθος το έθνος σου
Κατέστρεψε τους εχθρούς της πατρίδας σου
Να υποστούνε την ταπείνωση.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε πως ο ρόλος της κυρίας Μουσταφάογλου Σιμπέλ βρίσκεται μόνο στην αρχή. Αποτελεί τον προπομπό δραματικών εξελίξεων στην Θράκη. Η πολιτική της ύπαρξη, η προεκλογική της δράση και οι αγαστές σχέσεις της τόσο με την Άγκυρα όσο και με το Μαξίμου, καταδεικνύουν μία εξελισσόμενη προσωπικότητα που εργάζεται μεθοδικά για την επιβολή ενός άτυπου απαρτχάιντ μισαλλοδοξίας και που πιθανότατα προετοιμάζει την εμφάνιση νέων απαιτήσεων από την Άγκυρα και νέων πιέσεων από την Ευρώπη και την Αμερική.

Κωνσταντίνος

Read more...

Τρεις ύποπτοι θάνατοι στη ΜΙΤ, τον τελευταίο μήνα


Η τουρκική μυστική υπηρεσία (ΜΙΤ), συνταράσσεται από τρεις θανάτους στελεχών της που έχουν συμβεί σε ένα μήνα.
Ο πρώτος θάνατος συνέβη στη συνοικία Μποσταντζί της Κωνσταντινούπολης, όπου η Σεμρά Μαλίς (Semra Malis), συνταξιούχος, πρώην στέλεχος της ΜΙΤ, έπεσε από το μπαλκόνι του
σπιτιού της, χάνοντας τη ζωή της.
Το δεύτερο θανατηφόρο γεγονός αφορά ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, με βαθμό Διευθυντού, τον Αχμέτ Σουρέια (Ahmet Sureyya), που υπηρετούσε ως προϊστάμενος στην πόλη Κοτζάελι (Νικομήδεια), ο οποίος έχασε επίσης τη ζωή του μετά από καρδιακό επεισόδιο.
Το τρίτο θανατηφόρο επεισόδιο συνέβη προχθές στην κωμόπολη Αχμετλί της Μαγνησίας, όταν έχασε τη ζωή του με τέσσερις μαχαιριές ο Αντνάν Κιλίτς (Adnan Kilic) στέλεχος της ΜΙΤ, τη στιγμή που προσπαθούσε να χωρίσει δυο νέους που διαπληκτιζόντουσαν, κατά τη διάρκεια γλεντιού αποχαιρετισμού των νέων της συνοικίας που κατατάσσονταν στο στρατό.

Πηγή: Ταράφ-Ζαμάν

Read more...

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε το ''Κόκκινο βιβλίο''


ο Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε σήμερα το ''Κόκκινο βιβλίο'', το Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας, ή ''κρυφό Σύνταγμα'' όπως αλλιώς λέγεται, που αφορά τους ''εσωτερικούς'' κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Επικρατείας Τζεμίλ Τσιτσέκ ανακοίνωσε αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού ότι το Συμβούλιο συζήτησε το θέμα και αποδέχθηκε το Εγγραφο, σημειώνοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για την κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας μιας χώρας. ''Είναι ένα νομοσχέδιο για το οποίο κάναμε πολλές προσπάθειες και έχει σύγχρονη εφαρμογή''.

Το Εγγραφο είχε εγκριθεί και από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Το ''Κόκκινο βιβλίο'' ξαναγράφεται κάθε πέντε χρόνια. Σύμφωνα με παλιότερα δημοσιεύματα, με τις τροποποιήσεις, στο νέο Εγγραφο η Ελλάδα και το Ιράν δεν κατονομάζονται πια ως «σημαντικές εξωτερικές απειλές», ενώ εσωτερική απειλή παραμένει η κουρδική οργάνωση PKK και οι οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τη θρησκεία. Επισήμως, δεν έχει ανακοινωθεί το περιεχόμενο του Εγγράφου.

http://www.sigmalive.com/news/international/328622

Read more...

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΛΟΜΠΙ ΣΤΙΣ TSK


Αυτές τις μέρες η επικαιρότητα στρέφεται γύρω από την αντιπυραυλική ασπίδα. Όπως είναι φυσικό μέρος της συζήτησης αποτελούνε το Ιράν και το Ισραήλ.Γίνονται εκτιμήσεις πως η κυβέρνηση θα εναντιωθεί σε μια αντιπυραυλική ασπίδα που θα στρέφεται ενάντια στο Ιράνö και πως το Ισραηλινό λόμπι που εναντιώνεται σε αυτό, θεωρώντας την κατάσταση ως ευκαιρία κάνει κινήσεις ώστε να στριμώξει την κυβέρνηση. Ο Σονέρ Τσαγαπτάι επικεφαλής του τμήματος Τουρκίας του ινστιτούτου Ουάσιγκντον που είναι η καρδιά του Ισραηλινού λόμπι στην Ουάσιγκτον επενέβη.
Με άρθρα του στην ¨The Wall Street Journal¨ και στο περιοδικό Foreign Affairs κατηγορεί την κυβέρνηση του ΑΚΡ για την τακτική παζαρέματος στο σχέδιο για την αντιπυραυλική ασπίδα. Σύμφωνα με τον Τσαγαπτάι και το Ισραηλινό λόμπι, το ΑΚΡ θεωρεί εαυτόν ως προστάτη του Ισλάμ και για αυτό προσεγγίζει την Συρία και το Ιράν. Για αυτό τονίζεται πως οι εκλογές του 2011 θα αποτελέσουν κρίσιμη διαδικασία για τον καθορισμό του μέλλοντος της χώρας. Παρόμοιους ισχυρισμούς έφερε στην επικαιρότητα και ο τέως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Ερικ Έντελμαν.

Αναμφίβολα η δημοσίευση αυτών των απόψεων σε αυτά τα έγκυρα έντυπα φέρει διάφορα αποτελέσματα. Αυτό όμως που είναι πραγματικά ουσιαστικό είναι τα αποτελέσματα από τους φορείς που είναι μέσα στη χώρα. Με την κατά καιρούς δημοσίευση αυτών των αναφορών, γίνεται προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η πολιτική εξουσία. Σε αυτό το σημείο, το Ισραηλινό Λόμπι, την εποχή της 28ης Φεβρουαρίου κάνοντας ένα κρίσιμο βήμα, είχε προσπαθήσει με διάφορες μεθόδους να θέσει υπό τον έλεγχο του τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSΚ). Μια από τις πλέον πολυσυζητημένες ήταν η ύπαρξη της ¨Ισραηλινής εστίας¨ που λέγεται πως υπάρχει μέσα στο Γενικό Επιτελείο –που κατά τη γνώμη μου δεν είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το μηχανισμό. Είναι φυσικό να δημιουργούνται τέτοιου είδους μηχανισμοί ανάμεσα σε χώρες που συνεργάζονται στρατιωτικά σε υψηλό επίπεδο.

Κάτι το οποίο δεν συζητείται στην Τουρκία και θα επηρεάσει το μέλλον των TSK, είναι ένας μηχανισμός που στήθηκε επίσης την εποχή της 28ης Φεβρουαρίου ανάμεσα σε Άγκυρα-Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ. Με σκοπό λοιπόν να κάνει λόμπι υπέρ του Ισραήλ, στήθηκε το σχέδιο “Military Fellow” στο Ινστιτούτο Ουάσιγκτον στα πλαίσια του οποίου φιλοξενούνται για κάποιο διάστημα Τούρκοι, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματικοί. Τα έξοδα αυτής της φιλοξενίας τα πληρώνουν οι TSK. Οι Τούρκοι αξιωματικοί που φιλοξενούνται στα πλαίσια του “Military Fellow” στο Ινστιτούτο Ουάσιγκτον, προάγονται και οι δρόμοι ανοίγουν για αυτούς. Οι αξιωματικοί αυτοί επεμβαίνουν σε στρατηγικές στιγμές και γράφουν αναφορές υπέρ του Ισραήλ. Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα που η κυβέρνηση του ΑΚΡ πλήρως αγνοεί, η αντιπολίτευση στις πολιτικές του ΑΚΡ γίνεται με την μαεστρία της ¨Επίσημης αναφοράς των TSK¨.

Το τελευταίο παράδειγμα εξ αυτών ήταν η διαρροή της αναφοράς του Νο 2 του Γενικού Επιτελείου Ασλάν Γκιουνέρ, πριν από την Σύνοδο Στρατιωτικής Συνεργασίας Τουρκίας-Συρίας, στην οποία αναφερόταν πως μια συμφωνία με τη Συρία θα ανησυχούσε το Ισραήλ.

Σύμφωνα με αυτήν οι Αποφάσεις Στρατιωτικής Συνεργασίας που θα λαμβανόταν στη σύνοδο στην οποία θα μετείχαν από 10 υπουργοί από Τουρκία και Συρία και η οποία ανησύχησε ιδιαίτερα το Ισραήλ, προκάλεσε κρίση στο Γενικό Επιτελείο. Έγινε γνωστό πως ο Νο 2 του Γενικού Επιτελείου Ασλάν Γκιουνέρ, για να αποτρέψει την σχεδιαζόμενη σύνοδο ανώτατων Τούρκων και Σύριων στρατιωτικών της 21με 25 Νοεμβρίου, έβαλε τον διευθυντή του τμήματος Διεθνούς Ασφάλειας και Εξωτερικών σχέσεων υποστράτηγο Μπερτάν Νογκαϊντάρογλου να ετοιμάσει μια αναφορά την οποία παρουσίασε στο Γενικό Επιτελείο. Στην αναφορά λεγόταν πως η σύνοδος με την Συρία θα προκαλούσε ανησυχία στο Ισραήλ, και έδινε έμφαση στην αναγκαιότητα της διατήρησης των καλών σχέσεων με το Ισραήλ. Στην αναφορά του Γκιουνέρ προς το Γενικό Επιτελείο, τονιζόταν πως η πολιτική συγκυρία δεν επέτρεπε αυτήν τη σύνοδο και υπερασπιζόταν τη θέση πως στο εγγύς μέλλον δεν θα πρέπει να γίνουν σκέψεις για μια τέτοια σύνοδο.

Η αναφορά αυτή, στην οποία για κάποιο λόγο δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία από τον τουρκικό τύπο, φέρει την υπογραφή του υποστράτηγου Μπερτάν Νογκαϊντάρογλου, ο οποίος είναι ένας από τους ¨τυχερούς¨ αξιωματικούς που στα πλαίσια του μηχανισμού που περιέγραψα παραπάνω, υπηρέτησαν στο “Military Fellow” του Ινστιτούτου Ουάσιγκτον. Το όνομα του Νογκαϊντάρογλου που αργότερα υπηρέτησε ως στρατιωτικός ακόλουθος στην Ουάσιγκτον, ακούστηκε και στην σύνοδο του διαβόητου Ινστιτούτου Χάτσον.

Το 2007 σε μια σύνοδο του Ινστιτούτου Χάτσον –φορέας Εβραϊκού λόμπι- η είδηση έπεσε σαν βόμβα. Συζητήθηκαν ανατριχιαστικά σενάρια για τη χώρα μας, όπως απόπειρα δολοφονίας σε βάρος της συνταξιοδοτηθείσας προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τουλάϊ Τουγτζού, δολοφονία από το ΠΚΚ 50 ατόμων στην περιοχή Μπέιογλου, και είσοδος της Τουρκίας στο Β. Ιράκ. Αμερικανοί που ήταν παρόντες επιβεβαίωσαν πως στην ερώτηση του Κουμπάτ –γιού του Ταλαμπανί- ¨πως θα σας φαινόταν αν παραδίδαμε τους ηγέτες του ΠΚΚ ;¨ του δόθηκε η απάντηση ¨Μη το κάνετε, θα αποτελέσει στήριξη στην κυβέρνηση¨. Στην Ανώτατη Στρατιωτική Σύνοδο Σύνοδο (YAŞ) του 2008 δεν τον προήγαγαν, αλλά αργότερα προήχθη, έγινε υποστράτηγος, και διευθυντής σε ένα από τα πιο κρίσιμα πόστα του αρχηγείου των TSK, αυτό του τμήματος Διεθνούς Ασφάλειας και Εξωτερικών σχέσεων. Έτσι ως εκ της θέσης του, ετοίμασε αναφορά όπου παρά τις αποφάσεις της πολιτικής εξουσίας, πήρε θέση υπέρ του Ισραήλ, τονίζοντας πως η Τουρκο-Συριακή προσέγγιση θα προκαλούσε ανησυχία στο Ισραήλ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής : Όταν ο στρατηγός Νογκαϊντάρογλου ετοίμαζε την αναφορά, πόσο επέδρασαν οι σχέσεις που είχε στήσει στο ιδρυθέν από το Ισραηλινό λόμπι, Ινστιτούτο Ουάσιγκτον ; Και κάτι ακόμη, πόσοι Τούρκοι αξιωματικοί πέρασαν και περνάνε, στο συνεχιζόμενο από το 1996 και εντεύθεν, και πληρωμένο από τους φόρους μας σύστημα “Military Fellow” που εργάζεται για το Ισραηλινό λόμπι ; Φυσικά κάποιους εξ αυτών τους ξέρω. Έχω τα ονόματα τους. Αποτελεί θέμα όμως το πώς εκδηλώνουν οι αξιωματικοί αυτοί τις προτιμήσεις τους για τις Τουρκοισραηλινές σχέσεις, όταν παίρνουν αποφάσεις. Πόσες αναφορές αφορούσες το Ισραήλ και ενάντιες στην πολιτική εξουσία, σαν αυτήν του στρατηγού Νογκαϊντάρογλου ετοιμάστηκαν, και πόσοι εκ των αξιωματικών που τις έγραψαν μετείχαν στο πρόγραμμα “Military Fellow” του Ινστιτούτου Ουάσιγκτον ; Το ερώτημα στο οποίο πρέπει επειγόντως να απαντήσει η κυβέρνηση είναι το υπέρ τίνος εργάζεται το συνεχιζόμενο αυτό πρόγραμμα. Είναι φοβερή αντίφαση την ώρα που η πολιτική εξουσία εναντιώνεται στο Ισραήλ, η στρατιωτική εξουσία συνεχίζοντας τις εργασίες εκεί, στοχοποιεί μέσω των Τούρκων ειδικών που εργάζονται εκεί την εκλεγμένη με δημοκρατικές μεθόδους εξουσία… Εν ολίγοις το Ισραηλινό λόμπι στην Τουρκία χρηματοδοτείται με χρήματα από τους φόρους μας και εργάζεται υπέρ του Ισραήλ.

Κατά τη γνώμη μου η επανίδρυση καλών σχέσεων με το Ισραήλ είναι πολύ σημαντική, όμως κάνοντας αυτό πρέπει να σκεπτόμαστε και τα δικά μας συμφέροντα. Και εγώ δεν είμαι σίγουρος αν αυτές οι αναφορές ήταν ή όχι προς το συμφέρον της Τουρκίας…

Tourkikanea.wordpress.com

Read more...

Εξαγωγές τουρκικού στρατιωτικού υλικού στο Αζερμπαϊτζάν αξίας 225 εκατ. δολαρίων


Αξιοποιώντας την δυναμική και τα νέα προϊόντα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας το Υφυπουργείο Πολεμική Βιομηχανίας της γειτονικής χώρας επέτυχε την υλοποίηση ενός μεγάλου πακέτου εξαγωγής στρατιωτικού υλικού στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο νέος πελάτης της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας είναι το Αζερμπαϊτζάν το οποίο πρόκειται να παραγγείλει συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών των 107 και 122 χλστ, αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina των 155/52 χλστ καθώς και απροσδιόριστο αριθμό τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων Cobra 4x4 συνολικής αξίας 225 εκατ. δολαρίων.

Τα συστήματα αυτά θα αναβαθμίσουν τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και θα ενδυναμώσουν περεταίρω τις στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών. Αναμφίβολα οι εξοπλισμοί θα προκαλέσουν αντιδράσεις στην Μόσχα και στο Ερεβάν αφού από την μία πλευρά Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν ακόμα βρίσκονται θεωρητικά σε κατάσταση πολέμου λόγω του θυλάκου του Ναγκρόρνο Καραμπάγ και από την άλλη τόσο η Αρμενία όσιο και η Ρωσία δεν βλέπουν με καλό μάτι την συνεχόμενη αναβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Αζερμπαϊτζάν.

Τέλος η νέα αυτή παραγγελία αποτελεί άλλη μία απόδειξη της σημασίας της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας στην οικονομία της γειτονικής χώρας αφού στόχος είναι οι εξαγωγές τουρκικού στρατιωτικού υλικού να φτάσουν τα 1,4 δισ δολάρια το 2011 από περίπου 1,1 δισ δολάρια που είναι το 2010.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αμόκ τουρκικών εξοπλισμών το 2011...


Σημαντικές εξελίξεις πρόκειται να συμβούν το 2011 όσον αφορά τα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2011 πρόκειται να ξεκινήσουν οι παραδόσεις των πρώτων 4 συστημάτων ατρακτιδίων σκόπευσης και ναυσιπλοΐας ASELPOD τουρκικής κατασκευής της κρατικής πολεμικής βιομηχανίας Aselsan, ενώ ακόμα 16 συστήματα πρόκειται να ακολουθήσουν.

Τα συστήματα θα χρησιμοποιηθούν στις αποστολές βομβαρδισμού των F-16 Block 30/40/50, και των F-4E -2020 Terminator σε συνδυασμό με τις νέες κατευθυνόμενες με Laser βόμβες τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής. Το 2011 πρόκειται να παραδοθεί το πρώτο F-16 Block-50+ της παραγγελίας για 30 αεροσκάφη αυτού του τύπου, ενώ 10 αεροσκάφη F-16 Block 30/40 πρόκειται να ενταχθούν ξανά μετά την αναβάθμιση των συστημάτων του στην τουρκική Αεροπορία.

Επίσης στα μέσα προς τέλη θα παραδοθεί στην τουρκική Αεροπορία για έναρξη της εκπαίδευσης το πρώτο B-737MESA, ενώ τα πρώτα 3 UAV MALE ANKA θα αποτελούν μέρος της δύναμης της τουρκικής Αεροπορίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αχμ. Νταβούτογλου: "'Εχει σημειωθεί πρόοδος στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, δεν κάνω εκτιμήσεις, οι συνομιλίες είναι μυστικές"


Συγκεκριμένη πρόοδος έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σήμερα σε ερώτηση, σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου περί προόδου σε συγκεκριμένα ζητήματα. "Οι συνομιλίες είναι μυστικές. Δεν θεωρώ σωστό να κάνω εκτιμήσεις. Αλλά οι δύο πλευρές, τους τελευταίους μήνες, επιδεικνύοντας καλή προσέγγιση, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο. Αλλά δεν είναι σωστό να μπούμε σε λεπτομέρειες. Αποδίδουμε σημασία στη συνέχιση των συνομιλιών αυτών, με καλές προθέσεις και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας.


Αλλά στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να τεθούν υπό εγγύηση τα εν λόγω συμφέροντα",τόνισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Άγκυρα με τον αιγύπτιο ομόλογό του Αχμέτ Αμπούλ Γκέϊτ.
Ο Τούρκος υπουργός ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα για την ανάγκη να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη μέχρι το 2011. "Ήμασταν μαζί με τον κ. Δρούτσα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί υπογράμμισε επανειλημμένως την υποστήριξή του προς την Ευρωτουρκική διαδικασία, όπως και ο κ. Παπανδρέου", είπε ο Νταβούτογλου.
Και συνέχισε:
"Είναι δεδομένη η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα λιμάνια. Πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση. Πρέπει να υλοποιηθούν και οι δεσμεύσεις της ΕΕ προς τους Τουρκοκύπριους. Θεωρούμε πως το γεγονός ότι οι σχέσεις μας με την ΕΕ, που έχουν τόσο στρατηγική προοπτική, φαίνεται να κολλάνε σε ένα τέτοιο θέμα, σημαίνει μεγάλη έλλειψη στρατηγικού οράματος. Θεωρούμε επίσης λάθος από πλευράς των αρχών και των δεσμεύσεων της ΕΕ, το να μας προβάλλουν το Κυπριακό ως πολιτικό εμπόδιο".

e-typos

Read more...

Η νεοελληνική τουρκολαγνεία και οι επίγονοι του Στεργιάδη


Ματαίως προσπαθούσαν ορισμένοι αφελείς αρθρογράφοι να μας πείσουν ότι αίρεται επιτέλους η απειλή κηρύξεως πολέμου από την Τουρκία σε περίπτωση επεκτάσεως των χωρικών μας υδάτων σε 12 μίλια.
Το περίφημο casus belli τελικά δεν απαλείφθηκε από το επίσημο τουρκικό δόγμα και οι αφελείς εξετέθησαν για την τουρκολαγνεία τους.
Όπως εκτίθενται για την εθνική τους αναξιοπρέπεια και όσοι προτείνουν ή επιχειρούν το ψαλίδισμα της Ιστορίας μας στο όνομα των «καλών ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Το αποτέλεσμα είναι εμείς μεν να διδάσκουμε στα παιδιά μας μία αποστειρωμένη ιστορία χωρίς ήρωες και αγωνιστές και από την άλλη η Τουρκία να διακηρύσσει δια στόματος Νταβούτογλου ότι θα χρησιμοποιήσει την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης κατά τον ίδιο τρόπο κατά τον οποίο χρησιμοποίησε τους Τουρκοκυπρίους από το 1954 μέχρι την εισβολή.


Εμείς δείχνουμε πάντα έτοιμοι για υποχωρήσεις και τουρκολαγνείες και η Άγκυρα στέλνει Υπουργούς της στα Κατεχόμενα να εορτάσουν την επέτειο της ανακηρύξεως του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου και να μας πουν κατάμουτρα ότι η μόνη λύση στο νησί είναι η δημιουργία δύο κρατών, η παγίωση της διχοτόμησης.

Η τουρκολαγνεία δεν βρίσκει σύμφωνη φυσικά την πλειοψηφία του λαού. Ίσως γι’ αυτό ανέλαβαν ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια να προετοιμάσουν το έδαφος για περισσότερες ελληνικές υποχωρήσεις. Κάθε βράδυ ο κουρασμένος Έλληνας εργαζόμενος και η ταλαίπωρη μάνα με τα παιδιά της υφίστανται βομβαρδισμό από τουρκικές τηλεοπτικές σειρές.
Για να βλέπουμε τη συμπαθητική πλευρά της Τουρκίας και να δεχθούμε ευκολότερα τη διχοτόμηση του Αιγαίου, της Κύπρου, της Θράκης ή οτιδήποτε άλλο ζητήσει η σταθερή, επίμονη και διαχρονική εξωτερική πολιτική των νεο-οθωμανών.
Πίσω από την πλάτη μας και ενόσω εμείς νανουριζόμαστε με τα τουρκικά σήριαλ και τους ζουμερούς μπακλαβάδες τους η Τουρκία κάνει το παν για να μας φέρει σε δύσκολη θέση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τουρκικός Συνασπισμός Αμερικής (TCA) χρηματοδότησε με 150.000 δολλάρια την ομογενειακή οργάνωση των Σκοπιανών UMD για να οργανώσει επίσκεψη των συνεργατών 18 Αμερικανών Γερουσιαστών στα Σκόπια με σκοπό την προώθηση της Σκοπιανής προπαγάνδας στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Οι πρόσφατες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ανέδειξαν και νέα φαινόμενα τουρκολαγνείας.
Είδαμε με έκπληξη ανθρώπους που δηλώνουν προοδευτικοί να θαυμάζουν τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον σφαγέα των Αρμενίων και του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικρασίας.
Θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθούν ωριμότεροι συνεργάτες τους με γνώση της Ιστορίας για να τους βοηθήσουν να καταλάβουν το σφάλμα τους.
Ειδάλλως τέτοιοι τουρκολάγνοι κινδυνεύουν να θεωρηθούν συνεχιστές και ιδεολογικοί επίγονοι του Αριστείδη Στεργιάδη, του Έλληνα Αρμοστή στη Σμύρνη το 1919-22, ο οποίος κατεγράφη στην ιστορία ως μία από τις σκοτεινότερες και αντιπαθέστερες φυσιογνωμίες του Νέου Ελληνισμού.
Γράφει για τον Στεργιάδη η «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» τα εξής ενδιαφέροντα:

«Η συνηθέστερη κατηγορία εναντίον του Στεργιάδη ήταν η μεροληψία του υπέρ του τουρκικού στοιχείου, που εκδηλωνόταν κυρίως με πίεση στις αρμόδιες αρχές για την αθώωση Τούρκων κατηγορουμένων, και η επιμονή του αντίθετα για τη σκληρή τιμωρία των Ελλήνων ενόχων…..
Η υπερβολή που, όπως καταγγελλόταν ομόφωνα, χαρακτήριζε κάθε ενέργεια του Στεργιάδη, εκδηλωνόταν και απέναντι στον κλήρο. Είναι γνωστή η ρήξη του με τον Μητροπολίτη Κυδωνιών Γρηγόριο, ακόμη και με τον Χρυσόστομο Σμύρνης, του οποίου δεν εδίστασε να διακόψει κήρυγμα σε επίσημη δοξολογία για τον εορτασμό της νίκης, επειδή κατά τη γνώμη του το περιεχόμενο ξέφευγε από τα θρησκευτικά πλαίσια και έπαιρνε τη μορφή εθνικοπατριωτικής πολιτικολογίας. Ενδεικτική για την αντίθεσή του με τον Χρυσόστομο είναι και η εισήγησή του στην ελληνική κυβέρνηση να περικόψει τον μισθό του Μητροπολίτη». ( τόμος ΙΕ, σελ 124).

Οι σύγχρονοι ιδεολογικοί επίγονοι του Στεργιάδη εν ονόματι της «ελληνοτουρκικής φιλίας» καταδιώκουν κάθε εθνικοπατριωτική εκδήλωση και υβρίζουν συγκεκριμένους κληρικούς.
Ο Σαράντος Καργάκος σημειώνει ότι «στο πρόσωπο του Στεργιάδη οι Έλληνες της Ιωνίας είδαν να έρχεται στη θέση του αλλόθρησκου χαλίφη ένας άλλος χειρότερος αλλά ομόθρησκος χαλίφης». (Η Μικρασιατική Εκστρατεία, τόμος Α΄, σελ 213, Αθήνα 2010).
Η συνέχεια της ιστορίας είναι εξόχως διδακτική. Όταν πλησίαζαν οι Τούρκοι άτακτοι στη Σμύρνη ο διώκτης του πατριωτισμού και τιμητής των Επισκόπων Στεργιάδης το έβαλε πρώτος στα πόδια και έφυγε με αγγλικό πλοίο αδιαφορώντας για την τύχη των Ελλήνων.
Αντιθέτως οι Μητροπολίτες, τους οποίους πολέμησε και εξύβρισε, έμειναν κοντά στο ποίμνιό τους και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.
Ο Στεργιάδης δεν τόλμησε να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα και πέθανε μετά από παραμονή 28 ετών στη Νίκαια της Γαλλίας. Ας βλέπουν οι ιδεολογικοί του επίγονοι πού μπορεί να τους οδηγήσει η ιδεοληψία τους και ο φιλοκεμαλισμός τους.

Ελπίζω αυτό το πνεύμα τουρκολαγνείας, που έχει καταλάβει κάποια στρώματα των ηγετικών ελίτ της κοινωνίας μας, να μην επικρατήσει κατά την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας (Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, 1912). Προτείνω από την 1.1.2011 να οργανωθεί επιτροπή σοβαρών επιστημόνων υπό την αιγίδα των Περιφερειαρχών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (αυτές κυρίως τις περιοχές αφορά ο εορτασμός) και να είναι όλα έτοιμα ώστε τον Οκτώβριο του 2012 να τιμηθούν ουσιαστικά όσοι αγωνίσθηκαν και όσοι θυσιάσθηκαν για την ελληνική Μακεδονία χωρίς θολοκουλτούρες και εθνοαποδομητές.

Κ.Χ.

Read more...

Η ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΨΥΧΩΝ


Ανακοινώθηκε η ¨Δημοκρατική Συμμαχία¨ της Ντόρας

ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης ήταν ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του κόμματος ¨Δημοκρατική Συμμαχία¨ του οποίου την ίδρυση ανακοίνωσε η τέως ΥΠΕΞ και ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.
O τέως βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας δικηγόρος Ιλχάν Αχμέτ σε δηλώσεις του στο Πρακτορείο Ειδήσεων Τζιχάν, είπε πως συμμετέχει στο νεοϊδρυθέν κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ : ¨ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΌΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ¨

Ο Αχμέτ θύμισε πως ο ηγέτης της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ακολούθησε ακραία εθνικιστική συμπεριφορά έναντι της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, και πως για αυτό το λόγο είχε παραιτηθεί από την ΝΔ. O Αχμέτ ανέφερε πως η Μπακογιάννη θα προβεί σε ανοίγματα προς την μειονότητα, πως στην διακήρυξη του προγράμματος του κόμματος που θα γίνει τον Μάρτιο, θα περιλαμβάνονται θέσεις για την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, πως υπάρχει στόχευση για εκμηδένιση των μειονοτικών προβλημάτων και πως θα κυριαρχήσει μια φιλελεύθερη πλειοψηφική ιδεολογία.
Ο Αχμέτ ανέφερε πως στο πρώτο άρθρο της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος αναφέρεται πως ¨στόχος είναι η διασφάλιση ελευθερίας για όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας και φυλής¨. Ο Ιλχάν Αχμέτ είπε πως η Μπακογιάννη σύντομα θα κάνει το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό στην Τουρκία, φανερώνοντας έτσι τη σημασία που αποδίδει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και πως στο συνέδριο του Μαρτίου θα αποσαφηνιστούνε οι μελλοντικές προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ο Ιλχάν Αχμέτ πρόσθεσε πως οι ψήφοι των Δυτικοθρακιωτών δεξιών ψηφοφόρων που παρεξηγήθηκαν με τη ΝΔ και ολίσθησαν προς το ΠΑΣΟΚ, πλέον θα συγκεντρωθούνε στο κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας με αρχηγό την Ντόρα Μπακογιάννη.

Read more...

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΣΤΑΣΗ ΟΜΠΑΜΑ.


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

Κλίμα δυσφορίας και δυσαρέσκειας επικρατεί σε Ισραηλινούς Πολιτικό -στρατιωτικούς κύκλους, αναφορικά με την «χαλαρή» στάση ΟΜΠΑΜΑ απέναντι στην ΤΟΥΡΚΙΑ, σχετικά με το θέμα της ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ του ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα «επικρίνεται» ο ΟΜΠΑΜΑ αλλά και κύκλοι της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ότι ενέδωσαν στις «πιέσεις» ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ να μην συμπεριληφθούν στο νέο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΔΟΓΜΑ της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ τα γνωστά αντιδυτικά κράτη ΣΥΡΙΑ και ΙΡΑΝ , που τα τελευταία δυο χρόνια είναι οι προνομιακοί φίλοι της ΑΓΚΥΡΑΣ, και τα οποία διαθέτουν πυραύλους (βαλλιστικούς και διαφόρων κατηγοριών) που μπορούν να πλήξουν κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.



Σημειώνεται ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ, αλλά οι Ισραηλινοί διαφωνούν ΚΑΘΕΤΑ με το να δοθεί η ΔΙΟΙΚΗΣΗ του ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ της ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ στην ΤΟΥΡΚΙΑ(όπως ζητάει επίμονα ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ).
Κάτι τέτοιο –μου έλεγε Ισραηλινός αναλυτής το πρωί σε ΕΜΑΙL του θα αδρανοποιούσε το όλο σύστημα , αφού η ΑΓΚΥΡΑ θεωρεί την ΤΕΧΕΡΑΝΗ και την ΔΑΜΑΣΚΟ ως συμμάχους. ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ.

Read more...

Α.Νταβούτογλου: “Ή θα δεχθεί τις τουρκικές θέσεις η Ελλάδα ή θα υποστεί τις συνέπειες”!


“Ή η Ελλάδα θα υποχωρήσει στο Αιγαίο ή θα υποστεί τις συνέπειες”! Αυτή είναι η ουσία μιας πρωτοφανούς (ακόμα και για τον εν λόγω πολιτικό) τοποθέτησης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Α.Νταβούτογλου πριν από λίγο, για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από την ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων στο Αιγαίο και «την διασφάλιση εγγυήσεων για τα εν λόγω συμφέροντα» ξεκαθάρισε με τον πλέον ωμό τρόπο με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε δηλώσεις του στην Τουρκία πριν από λίγη ώρα.

Οι δηλώσεις του ήρθαν ως απάντηση σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου για τις μυστικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών.
Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία δια του υπουργού Εξωτερικών της, θέτει τόσο ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αν δεν υπάρξουν ελληνικές υποχωρήσεις στις τουρκικές απαιτήσεις.
Ολόκληρη η δήλωση Α.Νταβούτογλου έχει ως εξής: «Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Αλλά στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να τεθούν υπό εγγύηση τα εν λόγω συμφέροντα. Οι συνομιλίες είναι μυστικές.
Δεν θεωρώ σωστό να κάνω εκτιμήσεις. Αλλά οι δύο πλευρές, τους τελευταίους μήνες, επιδεικνύοντας καλή προσέγγιση, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο.
Αλλά δεν είναι σωστό να μπούμε σε λεπτομέρειες. Αποδίδουμε σημασία στη συνέχιση των συνομιλιών αυτών, με καλές προθέσεις και αποφασιστικότητα».
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα για την ανάγκη να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη μέχρι το 2011, ο Νταβούτογλου απάντησε πως η θέση της Τουρκίας είναι δεδομένη.
«Πρέπει να υλοποιηθούν και οι δεσμεύσεις της ΕΕ προς τους Τουρκοκύπριους. Θεωρούμε πως το γεγονός ότι οι σχέσεις μας με την ΕΕ, που έχουν τόσο στρατηγική προοπτική, φαίνεται να κολλάνε σε ένα τέτοιο θέμα, σημαίνει μεγάλη έλλειψη στρατηγικού οράματος. Θεωρούμε επίσης λάθος από πλευράς των αρχών και των δεσμεύσεων της ΕΕ, το να μας προβάλλουν το Κυπριακό ως πολιτικό εμπόδιο», κατέληξε.
Αναμένονται κάποιες εξηγήσεις από το ελληνικό ΥΠΕΞ ή εν πάση περιπώσει τοποθέτηση επί των λεγομένων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Καμία συμφωνία για τα 12 μίλια, ξεκαθαρίζει ο Ερντογάν


«Δεν τίθεται θέμα συμφωνίας για το θέμα των 12 μιλίων», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πρόοδο στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας και για αποδοχή εκ μέρους της Αγκυρας της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

«Κατ’ αρχάς οι συνομιλίες συνεχίζονται», ανέφερε ο κ. Ερντογάν. «Σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία, οι πλευρές, ήδη, θα κάνουν κοινή δήλωση. Δηλαδή, θα πουν ότι υπήρξε η τάδε συμφωνία στα εξής θέματα. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», διευκρίνισε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις πιέσεις που δέχεται η Τουρκία από την Ε.Ε., για το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της στα Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. «Εάν δέχονται να γίνει ταυτόχρονα άνοιγμα, εμείς δεχόμαστε. Κανείς να μην περιμένει κάτι διαφορετικό από μας», απάντησε. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική πλευρά αντιδρά στο άνοιγμα, δηλώνοντας ότι μπορεί να το δεχτεί, μόνο αν ανοίξει ταυτόχρονα το αεροδρόμιο Ερτζάν, στα κατεχόμενα, για διεθνείς πτήσεις, καθώς και το λιμάνι της Αμμοχώστου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ο Δ. Χριστόφιας για Κυπριακό στην Αθήνα


Αύριο το πρωί ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ανακοίνωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Ο Κύπριος πρόεδρος θα ενημερώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της κοινής συνάντησής του με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, η οποία έγινε την περασμένη Πέμπτη στην Νέα Υόρκη.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας έρχεται αύριο βράδυ στην Αθήνα για να παραστεί μεθαύριο σε εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι αυτό που αποφασίστηκε στη συνάντηση της Νέας Υόρκης ήταν η εντατικοποίηση των συνομιλιών στο πλαίσιο της υφιστάμενης διαδικασίας, κυπριακής ιδιοκτησίας, χωρίς επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς διαφοροποίηση του ρόλου και της αποστολής του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη ότι στη συνάντηση ο πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε διασύνδεση των κεφαλαίων του περιουσιακού, του εδαφικού και των εποίκων και εξήγησε τη σημασία τους για τη συνολική λύση του κυπριακού.
Εξάλλου, ο κ. Στεφάνου επέκρινε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη πως με τις δηλώσεις του «ανοίγει ένα νέο κύκλο στα διάφορα καταστροφικά σενάρια και εικοτολογίες που υπήρχαν και προ της συνάντησης της Νέας Υόρκης και που δεν επαληθεύθηκαν».

Επέκρινε επίσης τον κ. Αναστασιάδη ότι δεν έχει υπομονή να ενημερωθεί πρώτα από τον πρόεδρο Χριστόφια και διερωτήθηκε πού βασίζει τις εκτιμήσεις του. Ο πρόεδρος Χριστόφιας, είπε ο κ. Στεφάνου, θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία μετά την επιστροφή του από την Αθήνα. Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι με τη δήλωσή του ο Μπαν Κι Μουν λέει ότι στο τέλος Ιανουαρίου θα αξιολογήσει την πορεία των συνομιλιών, τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις, προκειμένου να ληφθούν από τα Ηνωμένα Έθνη τα αναγκαία μέτρα. Συνεπώς, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, υπάρχει χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου ο γενικός γραμματέας αναμένει πρόοδο και εάν αυτή δεν υπάρξει, ενδεχομένως να υπάρξουν διάφορες εισηγήσεις.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Αλήθεια”, αναφερόμενος στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας “πρέπει να αποφασίσει, εάν θα συνεχίσει να κυβερνά, ή εάν θέλει το ρόλο της αντιπολίτευσης“.
Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου έκαμε λόγο για “ευσεβείς πόθους” του προέδρου του ΔΗΣΥ και πρόσθεσε η συγκεκριμένη δήλωση του κ. Αναστασιάδη εξηγεί τη συνεχή προσπάθεια της ηγεσίας του κόμματός του να παρεμποδίσει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την εξυγίανση της οικονομίας.

Read more...

Ένταση ανάμεσα σε Σαρκοζί – Γκιούλ


Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Hürriyet αναφέρεται στον έντονο διάλογο μεταξύ του πρόεδρου Γκιούλ και του Γάλλου πρόεδρου Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με αντικείμενο το ζήτημα της αναφοράς του Ιράν ως «απειλής» για το ΝΑΤΟ και το Κυπριακό. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αναφοράς στο Ιράν, ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να επέμεινε στην ευθεία αναφορά στη συγκεκριμένη χώρα στο κείμενο του «Νέου Στρατηγικού Δόγματος» της Συμμαχίας. Ο πρόεδρος Gül αντέτεινε ότι «εδώ λαμβάνουμε μέτρα εναντίον μιας πιθανής απειλής προερχόμενης από τη δυνατότητα ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου και όχι εναντίον μιας χώρας».

Σε ότι αφορά την Κύπρο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε: «Συγγνώμη, αλλά η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ. Είμαστε μια οικογένεια 27 χωρών. Έχουμε αξίες. Πρέπει να δρούμε σύμφωνα με αυτές και αυτό αποτελεί γεγονός». Στην παρατήρηση αυτή ο τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι «Ναι, οι Ε/Κ είναι μέλη της ΕΕ και αυτό είναι γεγονός αλλά υπάρχουν και άλλα γεγονότα, όπως για παράδειγμα ότι οι ΕΚ δεν εκπροσωπούν όλο το νησί. Υπάρχει μια ανεπίλυτη διαφορά εκεί. Υπάρχουν υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν».

Read more...

Κοιτάσματα αερίου ανάμεσα σε Κύπρο και Κρήτη


Η κυπριακή εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», σε εκτενές δημοσίευμα τoυ Πέτρου Θεοχαρίδη με τίτλο «Κοιτάσματα φυσικού αερίου και δυτικά της Κύπρου» και υπότιτλο «Νέα στοιχεία του Κέντρου Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ», αναφέρει τα ακόλουθα: «Σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά και δυτικά της Κύπρου, μεταξύ Κύπρου-Κρήτης. Αυτό αποκάλυψε μεταξύ άλλων ο έγκυρος επιστημονικός οίκος U.S.G.S. (Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των Η.Π.Α.), δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα μελετών για την ύπαρξη ανακτήσιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

Χαρακτηριστική είναι δήλωση της εκπροσώπου του U.S.G.S. που εξηγεί πώς συνολικά οι μελέτες μας που αφορούν στη λεκάνη του Νείλου (Nile Basin) και τη λεκάνη της Ανατολής (Levant Basin) καθιστούν την Ανατολική Μεσόγειο, ως χώρο που έχει ανεξερεύνητες δυνατότητες νέων πηγών φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο. ‘Οι μελέτες οδήγησαν σε μία συνολική πιθανή ύπαρξη υποθαλάσσιων απολήψιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου της τάξης των 345 τρις κυβικών ποδών και 8 δις βαρελιών υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαίου’, αποκάλυψε χθες σε συνέδριο στην Ελλάδα, ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, ειδικός σε θέματα έρευνας υδρογονανθράκων και τέως γενικός διευθυντής Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων, παραθέτοντας τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα από τις έρευνες στην περιοχή.

‘Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα ο υποθαλάσσιος χώρος που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου – Κρήτης θα μπορούσε να περικλείει συνολικά, αποδεδειγμένα και πιθανά αναμενόμενα προς ανακάλυψη και παραγωγή αποθέματα υδρογονανθράκων της τάξης των 15 τρις m3’, σύμφωνα με το δρα Κονοφάγο. Όπως υποδεικνύει, εάν λάβουμε υπόψη ότι η Ευρώπη των ‘25’ καταναλώνει σήμερα περί τα 500 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, τα αποθέματα αυτά αντιπροσωπεύουν τις ανάγκες της Ευρώπης για 30 χρόνια.

Ο δρ Κονοφάγος παρουσίασε στο συνέδριο στοιχεία σεισμικών καταγραφών υψηλής ευκρίνειας, τα οποία πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην περιοχή αυτή που απεικονίζουν με σαφήνεια την ύπαρξη σημαντικών συγκεντρώσεων φυσικού αερίου, 70 χιλιόμετρα νότια του Κόλπου της Μεσσαράς στην Κρήτη σε θαλάσσιο βάθος 1.650 μ. και μήκους 15 τουλάχιστον χιλιόμετρων. Οι αναμενόμενες για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων αυτών επενδύσεις προβλέπονται να ανέλθουν τα επόμενα χρόνια σε ένα ύψος της τάξης των $30 δις.

Read more...

Επιτυχής Σύνοδος του ΝΑΤΟ με την Τουρκία στους κερδισμένους


Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα υπήρξε μια σημαντική στιγμή για τη 60τη Συμμαχία αλλά και η αρχή μιας κατοχυρωμένης στα πρακτικά διαφοροποίησης της Γερμανίας, που ακολούθησε το Βέλγιο και βλέπουν θετικά, αλλά χωρίς ν’ αλλάζουν επίσημη στάση, ακόμη μια δεκάδα χωρών. Η διαφορά αφορά τη χρήση πυρηνικών από τη Συμμαχία. Άλλωστε δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι στη μια παράγραφο το τελικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι “η Συμμαχία τάσσεται υπέρ της κατάργησης των ατομικών οπλοστασίων” και στην αμέσως επόμενη ξεκαθαρίζει ότι “ως την οριστική κατάργησή τους απ’ όλους, θα πρέπει να διαθέτουμε κι εμείς”.! Η Γερμανία, η κα Μέρκελ, που βρίσκεται κάτω από την πίεση των Φιλελευθέρων έχει δεσμευτεί για την κατάργηση των πυρηνικών. Αλλά υπάρχει και ο Γάλλο – Βρετανικός άξονας που θεωρεί αναγκαίο να διατηρήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ατομικό του οπλοστάσιο.

Κι η Ευρώπη για πρώτη φορά υπάρχει στη Διακήρυξη του ΝΑΤΟ. Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται επίσημα η υπόστασή της, σαν πολιτικού εταίρου (έστω κι αν ακόμη έχει κοντά πόδια και ελάχιστο λόγο) Αλλά είναι μια αρχή κι εξαρτάται από τους ευρωπαίους να φροντίσουν να της δώσουν υπόταση παραχωρώντας εθνικά τους δικαιώματα. Κι αν η αναφορά της υπήρξε θετική, δεν υπήρξε τόσο θετικό το γεγονός ότι οι σύμμαχοι (μαζί και η Ελλάδα) πάλι επέτρεψαν στην Άγκυρα να περάσει τη φράση που αναφέρει ότι “τα (ευρωπαϊκά) κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν αποτελούν παράλληλα και μέλη της ΕΕ έχουν σημαντική συμβολή στις αποστολές της ΕΕ και ότι «για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ η πλήρης τους εμπλοκή στις προσπάθειες αυτές είναι αναγκαία». Γιατί αποτελεί ευθεία αναφορά στην αναζήτηση ρόλου της Τουρκίας στα κέντρα των Ευρωπαϊκών αποφάσεων σε θέματα Ασφάλειας και Άμυνας, χωρίς να υπενθυμίζεται ότι η χώρα αυτή έχει συμφωνήσει να μην εμποδίζει τις αποστολές της ΕΕ.
Υπάρχει και μια αναφορά στη διακήρυξη της Συμμαχίας για τις αναγκαίες μεταβολές στις δομές, αλλά τελικά αυτά θα αποφασιστούν αργότερα. Πράγμα που σημαίνει, πως ακόμη η Αθήνα έχει χρόνο για να υπερασπιστεί ορισμένα κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας, στα οποία επιθυμεί να εμπλακεί η Τουρκία.
Στο Αφγανιστάν η Ελλάδα δεν κάνει κινήσεις. μένει εκεί που βρίσκεται, συνεχίζει την εκπαίδευση των αφγανών αξιωματικών και υπαξιωματικών, μετέχει στη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ, προσφέρει ακόμη λίγες ιατρικές υπηρεσίες.
Καλά πήγε επίσης η Σύνοδος της Συμμαχίας με τη Ρωσία. ΝΑΤΟ και Μόσχα υπόγραψαν σειρά συμφωνιών σχετικά με τον εφοδιασμό των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν μέσω ρωσικού εδάφους αλλά και τον κοινό αγώνα κατά των ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή.
Αλλά ίσως η σημαντικότερη μεταβολή που σημειώθηκε στη Σύνοδο είναι η επιβεβαίωση της πολιτικής Ομπάμα τόσο στο ζήτημα της αντιπυραυλικής, που έγινε δεκτή, όσο και στο ότι – αντίθετα από τον Τζ. Μπους – έδειξε πως συνδιαλέγεται σοβαρά με τους ευρωπαίους εταίρους της Συμμαχίας.
Ίσως αυτή η συνδιαλλαγή αποτελεί και την καλύτερη απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος, όπως πολλοί θεωρούσαν πριν μόλις ένα εξάμηνο…

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP