Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Μικροκομοτηναίϊκα 2


Καλές οι βραβεύσεις, αλλά η υπερβολή έχει και τα όρια της και τελικά μήπως κάνει και κακό σε όσους βραβεύονται;
-Πάντως όσοι έχουν τη διάθεση να βραβεύσουν δασκάλους που πρόσφεραν στον τόπο, ειδικά στα μειονοτικά σχολεία, καλό είναι να θυμούνται και τον Κόντη Παναγιώτη, καθώς και τη γυναίκα του Βερυκίου Λίζα που ζουν στη Λευκάδα τώρα, αφού συνταξιοδοτήθηκαν εδώ και χρόνια.
-Περίπου 37 χρόνια έζησαν οικογενειακώς στο Καλαμόκαστρο οι δύο δάσκαλοι σε ένα μικρό παλιό σπιτάκι που τώρα έγινε πολιτιστικό κέντρο και έδωσαν τον χρόνο τους, τη ζωή τους και την ψυχή τους για την μόρφωση των μουσουλμανοπαίδων.
-Σε δύσκολες εποχές με δικτατορία, κρίσεις και οι δύο δάσκαλοι με τον καλό τους λόγο δεν έφυγαν ποτέ από το μειονοτικό χωριό.
-Συναναστρέφονταν με τους κατοίκους στο καφενείο, στα σπίτια, τους καθοδηγούσαν, τους συμβούλευαν, έτρωγαν και γιόρταζαν μαζί τους και κατάφεραν να φέρουν άλλο αέρα και πολιτισμό στο χωριό.
-Που έχει αφήσει τα σημάδια του ακόμη και σήμερα, που τους θυμούνται όλοι με αγάπη και σεβασμό.
-Πόσες ώρες κατανάλωσαν να βοηθούν ακόμη και στις δουλειές τους μουσουλμάνους και η δασκάλα να κάνει μάθημα ακόμη και οικογενειακής συμπεριφοράς και διαπαιδαγώγησης των γονέων στα παιδιά.
-Έτσι, αν περισσεύει κανένα βραβείο για αυτούς τους δύο δασκάλους, έστω και καμιά πλακέτα, ας τους δώσουμε.
-Υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις αλλά ανέφερα αυτή που είναι η πιο χαρακτηριστική.

Read more...

ΜΙκροκομοτηναίϊκα 1


Πολύ καλά τα είπε ο Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή για τους ψευτομουφτήδες και τα ανταλλάγματα, αλλά οι μειονοτικές εφημερίδες σήκωσαν το γάντι της δήθεν προσβολής και επιτέθηκαν εναντίον του.
-Ενώ πριν λίγες ημέρες σχεδόν όλοι οι μειονοτικοί δημοσιογράφοι έδωσαν το παρόν στην … πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη, απαξιώνοντας κυριολεκτικά τα υπόλοιπα Μέσα, που προφανώς είναι ανύπαρκτα για τον εκπρόσωπο του ελληνικού Κοινοβουλίου.
-Και δεν τον ρώτησε ειλικρινά κανείς τι μπορεί να κάνει για τους ανέργους στην περιοχή μας, μουσουλμάνους και χριστιανούς, τι πιέσεις υπάρχουν προς την κυβέρνηση, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό για τα καπνά και το μέλλον των αγροτών, για την επιχειρηματικότητα των νεαρών μουσουλμάνων και το πού θα βρουν δουλειά όσοι τελειώνουν το πανεπιστήμιο με ποσόστωση ή χωρίς.
-Αυτά είναι όλα μάλλον δευτερεύοντα προβλήματα για βουλευτές που έχουν λυμένο το βιοποριστικό τους και κοινωνικό τους πρόβλημα και προφανώς τα θεωρεί πολυτέλεια για τους υπόλοιπους πολίτες που πρέπει να μεγαλώνουν με θρησκοληψία, φανατισμούς, εμμονές και …πτωχοί τω πνεύματι.
-Γιατί το σύνολο των ζητημάτων που ασχολήθηκε ο αξιότιμος βουλευτής μας ήταν οι μουφτήδες και το πώς θα εκλέγονται, η ΕΠΑΘ, η συμβουλευτική επιτροπή, ο νόμος για τους Ιμάμηδες και η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».
-Και αν λυθούν φυσικά όλα αυτά, όπως τα αντιλαμβάνεται ο ίδιος, τότε θα ζούμε σε παράδεισο στην περιοχή μας και δε θα μας απασχολεί άλλο ζήτημα.



-Επίσης, στη συνέντευξη του ανέφερε ότι κατανάλωσε πολλές ώρες να συζητά με Υπουργούς και τον …Πρωθυπουργό για το ύψος των μιναρέδων.
-Προτείνουμε λοιπόν και στον Γιώργο Πεταλωτή να αφιερώσει πολλές επαφές με τον πρωθυπουργό για να συζητήσει για τα καμπαναριά των εκκλησιών και θα λυθούν όλα τα προβλήματα στην Θράκη.
-Για να μην τρελαθούμε εντελώς, γιατί κάποιοι νομίζω ότι μας κοροϊδεύουν και βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, θα αναφέρουμε και το πιο σημαντικό σημείο της συνέντευξης.
-Ανέφερε ο βουλευτής ότι όταν ζήτησαν συνάντηση μαζί με τον κ.Χατζηοσμάν και τους δύο πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Αθήνα για τα θέματα της μειονότητας, ο κ.Παπανδρέου το είδε θετικά.
-Πέρασαν όμως δύο ημέρες, δεν τους ενημέρωσε κανείς, ο Ερντογάν ήρθε στην Αθήνα και για να γίνει αυτή η συνάντηση αναγκάστηκαν να στείλουν επιστολή παραίτησης στο κόμμα.
-Και μόλις απείλησαν με παραίτηση από το κόμμα οι δύο βουλευτές, η συνάντηση έγινε….σε δύο ώρες.
-Άραγε, θα έκανε το ίδιο για άλλους δύο βουλευτές του κόμματος του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ή θα τους διέγραφε απ’ ευθείας;
-Εκτός και αν δεν είναι τελικά εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας η μειονότητα που ζει στην Θράκη, παρόλο που μας το επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά προχθές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής στο αφιέρωμα της ΝΕΤ.

ΕΦ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

Άνθιμος: "Γίνεται πόλεμος στην Θράκη"


*

Στόχος του Προξενείου Κομοτηνής η αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης

Άστραψε και βρόντηξε την Κυριακή από άμβωνος ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος.

Αναφέρθηκε σε βίντεο που παρουσιάζεται "Δημοκρατία της Θράκης" και τόνισε με νόημα πως οι Τούρκοι επιχειρούν να αλλάξουν την πληθυσμιακή σύνθεση στην περιοχή, κάνοντας έναν ύπουλο πόλεμο...

"Δεν ξέρετε τι γίνεται τώρα;", αναρωτήθηκε ο κ. Άνθιμος, λέγοντας με νόημα, "πόλεμος γίνεται στην Θράκη εσωτερικώς, πόλεμος σκληρός και ύπουλος από το προξενείο με τα 150 πρόσωπα, για να μπορέσουν να ενισχύσουν τους Τούρκους, μαζί και τους Πομάκους, και να αλλάξουν την αναλογία του πληθυσμού".

Ποτέ δεν πίστεψε, όπως ομολόγησε, στις καλές διαθέσεις των Τούρκων και τόνισε: "Σήμερα ξέρετε τι λένε οι Τούρκοι;

Δεν θα ησυχάσουμε εάν δεν φύγει από την Κωνσταντινούπολη και ο τελευταίος Έλληνας.

Το άκουσα αυτό", εξήγησε ο μητροπολίτης, "την τελευταία φορά το Νοέμβριο φέτος, που επισκέφθηκα την Κωνσταντινούπολη.

Είμαι ένας άνθρωπος", τόνισε με νόημα, "που εδώ και 38 χρόνια, βλέπω όλα όσα γίνονται στο Θρακικό και Μακεδονικό χώρο.

Δεν πιστεύω ποτέ στις καλές προθέσεις των Τούρκων. Ποτέ!".

Ο κ. Άνθιμος αναφέρθηκε και σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από τους Τούρκους.

"Στο διαδίκτυο", υπογράμμισε, "υπάρχει ένα βίντεο, όπου λέει ότι η Ελλάδα είναι: τα νησιά, η Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία, η Κεντρική Μακεδονία και η Δημοκρατία της Θράκης", για να αναρωτηθεί στη συνέχεια, λέγοντας, "ώστε υπάρχει Δημοκρατία της Θράκης;

Αυτός ο λαός που εμείς τόσα χρόνια δουλέψαμε, και λέμε στα παιδιά μας ότι ο Έβρος, η Ξάνθη, η Κομοτηνή είναι της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού παράδεισος.

Φάγανε όλη την Θράκη, δεν είναι άδικο να φάνε και αυτό το κομμάτι της Ξάνθης, της Κομοτηνής και του Έβρου;

Γράφει εκεί στο διαδίκτυο Δημοκρατία της Θράκης, πρωτεύουσα Κομοτηνή".

Έμμεσα ο κ. Άνθιμος στράφηκε και εναντίον ορισμένων πολιτικών, τονίζοντας: "Πολλοί πολεμούν σήμερα τον λόγο του Θεού και εχθρεύονται την Εκκλησία, αντιστρατεύονται στο έργο μας, τους πειράζει ο πονηρός διάβολος και προσπαθούν ότι μπορούν να χαλάσουν.

Βέβαια ο λόγος του Χριστού ήταν σαφής ,"ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσι ...;", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης παρουσίασε στο εκκλησίασμα δύο βιβλία που είχε γράψει από το 1994 σχετικά με την Θράκη, τονίζοντας ότι "τώρα λένε πολλοί στην Θράκη, γι' αυτό τα έγραφε τότε ο Δεσπότης αυτά, γιατί έβλεπε τι πρόκειται να γίνει".

http://kostasxan.blogspot.com/2011/01/blog-post_8387.html

Read more...

Θράκη και Τουρκία


* Του Φάνη Μαλκίδη

Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα η τουρκική πρακτική για την ελληνική Θράκη έχει περάσει κάθε διπλωματική οδό και κινείται σε παρακρατικές και τρομοκρατικές λεωφόρους. Η «Εργκενεγκόν» και οι μέχρι τώρα αποκαλύψεις για τη δραστηριότητά της έδωσαν την ευκαιρία σε όσους είχαν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για τον τουρκικό ρόλο στη Θράκη να κατανοήσουν και στην πράξη ότι οι δομές του τουρκικού μηχανισμού, κράτος, στρατός, παρακράτος, λειτουργούν σε πλήρη αρμονία και καθολική συνεργασία έχοντας σαν στόχους όχι μόνο μέσα στην τουρκική επικράτεια (στόχος δολοφονίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης), αλλά και εκτός.

Η οργάνωση στην πραγματικότητα είναι το alter ego της στρατογραφειοκρατίας. Η οργάνωση η οποία έκανε την βρώμικη δουλειά, από δολοφονίες και βομβιστικές ενέργειες, μέχρι τις προβοκατόρικες υποθέσεις


Μάλιστα η Θράκη δεν αποτελεί έναν περιφερειακό στρατηγικό στόχο για το κράτος-παρακράτος- τρομοκράτη, αλλά κεντρική επιλογή με διακριτές και ουσιαστικές στοχεύσεις. Εναντίον προσώπων και κινήσεων που παλεύουν για την ανάδειξη του τουρκικού επεκτατισμού στη Θράκη.

Παράλληλα θεσμοί που απολαμβάνουν τη στήριξη αυτού του τριγώνου τρομοκρατικών δραστηριοτήτων όπως σύνδεσμοι, σύλλογοι και περιοδικά αλληλεγγύης προς τους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης», αποτελούν κέντρα μυστικών υπηρεσιών, παράνομων και έκνομων πράξεων που αμφισβητούν και υποσκάπτουν την ακεραιότητα της Ελλάδας.

Για παράδειγμα, το περιοδικό «Γενί Μπατί Τράκια» είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου το βαθύ κράτος ασχολείται με την Θράκη.

Επίσης στον κατάλογο των συλληφθέντων για την υπόθεση της Εργκενεγκόν, είναι και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας Σινάν Αϊγκιούν, μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν χρηματοδοτήσεις ψυχολογικών επιχειρήσεων στον χώρο της μειονότητας στη Θράκη.
Ο εν λόγω επιχειρηματίας ήταν χρηματοδότης του Σαδίκ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και την τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Θράκη με ιδιωτικό αεροσκάφος δήλωσε με νόημα ότι την επόμενη φορά θα έλθει με πολλά αεροσκάφη…

Και αυτές οι διαπιστώσεις αποτελούν την αρχή μόνο ενός μεγάλου παγόβουνου που το λιώσιμό του θα αποκαλύψει και άλλες πράξεις που αναιρούν τις διακηρύξεις για ειρηνική συμβίωση και προετοιμάζουν ένταση και διαρκή κρίση.

Αυτά μπορούν να συνδυαστούν και με το γεγονός ότι με κάθε τρόπο οι τουρκικοί μηχανισμοί προωθούν τη προσφυγή σε ευρωπαϊκή και διεθνή φόρα προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις δικαστηρίων που θα πιέσουν πολιτικά την Ελλάδα να προβεί σε περαιτέρω υποχωρήσεις στη Θράκη.

Η Τουρκία προσπαθεί εδώ και χρόνια να αμφισβητήσει την ύπαρξη και άλλων συνιστωσών μέσα στους κόλπους των μουσουλμάνων, τόσο θρησκευτικά όσο και εθνοτικά. Για αυτήν υπάρχουν μόνο σουνίτες και μόνο Τούρκοι. Μάλιστα με ενέργειές της προσπαθεί να επιβάλλει αυτήν την ρατσιστική πραγματικότητα. Οι επισκέψεις σε χώρους των σιιτών- μπεκτασίδων από τους Τούρκους επισήμους, η αλλοίωση του χαρακτήρα των πομακικών πανηγυριών, η πίεση προς τους Τσιγγάνους και οι διαρκείς υπομνήσεις για «τουρκική μειονότητα» κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα η τουρκική πολιτική προσπαθεί να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια διαφορετικότητας μέσα στους μουσουλμάνους, τρομοκρατώντας με κάθε τρόπο τις προσπάθειες των Πομάκων και των Τσιγγάνων για ανάκτηση της ταυτότητάς τους και απεμπλοκής από τους τουρκικούς μηχανισμούς. Μάλιστα σε κάθε ευκαιρία γίνεται αναφορά από καθεστωτικούς παράγοντες από την Τουρκία, από τους ψευδομουφτήδες, στη μία και ενιαία μειονότητα, δηλαδή την «τουρκική» και στον αγώνα που πρέπει να συνεχιστεί ώστε «να γίνει η δυτική Θράκη τουρκική!»

Η συνεχής υπονόμευση και αμφισβήτηση με κάθε μέσο της ελληνικής κυριαρχίας στην ελληνική Θράκη είναι πραγματικότητα. Η Άγκυρα ανήγαγε τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη σε μείζον θέμα «διαπραγματεύσεων» με την Αθήνα. Η ενέργεια μάλιστα της Τουρκίας να συγκαλέσει «ειδική συνεδρίαση» της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για το θέμα της μειονότητας και οι σχετικές ανακοινώσεις του Γκιουλ επισημοποιούν πλέον από πλευράς Τουρκίας ότι «μείζον θέμα» της διαπραγμάτευσης θα αποτελεί πλέον η μειονότητα στη Θράκη.

Η κατάσταση στη Θράκη δεν αποτελεί ούτε κυνήγι μαγισσών, ούτε φαντασμάτων. Είναι μία πραγματικότητα την οποία όσοι την αντιληφθούν μπορούν να κατανοήσουν ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος, που δεν είναι άλλο από τη δράση του τουρκικού κράτους, το οποίο επισήμως απέκτησε και δομή παρακράτους.

http://kostasxan.blogspot.com/2011/01/blog-post_6815.html

Read more...

Εφημερίδα Gunes: Κοιτάξτε αυτές τις βρωμιές των… Ελλήνων!


Η θρασύτητα, η μεθοδικότητα και ο γκεμπελισμός των Τούρκων θα μπορούσε σίγουρα να χαρακτηριστεί γραφικός αν δεν ήταν εξαιρετικά επικίνδυνος.

Πίσω από την όμορφη εικόνα των σχέσεων «καλής γειτονίας» που χαϊδεύουν νωχελικά τα αυτιά και την καρδιά μας, καραδοκούν τσεκούρια και απειλές που εδραιώνονται, δυναμώνουν και περιμένουν υπομονετικά την κατάλληλη στιγμή να μας αιφνιδιάσουν. Όχι βέβαια όλους, γιατί αυτοί που γνωρίζουν, δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν ποτέ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:

Τα τελευταία χρόνια, η επίσημη εξέλιξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι περίπου ειδυλλιακή: Οι πρωθυπουργοί Ελλάδος και Τουρκίας εκπέμπουν παντού σήματα ειρήνης, συνεργασίας και αλληλοκατανόησης σε όλους τους τόνους, ενώ δεν λείπουν και οι «αμοιβαίες αποδείξεις» της εκατέρωθεν καλής θέλησης: Ρητή δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού για δημιουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, συμβολικές κινήσεις (χωρίς όμως καμιά απολύτως πρακτική αξία) της Τουρκικής πλευράς, όπως η επίσκεψη υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματούχου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως μετά από 58 ολόκληρα χρόνια ή η τέλεση θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά (το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου αποδόθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως μόνο μετά την οριστική καταδίκη της Τουρκικής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η απρόσκοπτη εξασφάλιση της διαδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη παραμένουν όνειρα).

Όλες όμως οι «πρωτοβουλίες» αυτές δημιουργούν «καλό κλίμα» που οδηγεί στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών και –κυρίως- στην υποβάθμιση της σοβαρότητας του Τουρκικού ιμπεριαλισμού στο Αιγαίο, την Ελληνική Θράκη, την Κύπρο καθώς και την πολύ σοβαρή διάβρωση της χώρας μας με «όπλο» το τσουνάμι του ισλαμικού μεταναστευτικού ρεύματος που διοχετεύει μεθοδικά –και με το «αζημίωτο»- η Τουρκία προς την Ελλάδα.

Παρ΄ όλα αυτά, αν όλα σταματούσαν εδώ χωρίς καθημερινά δείγματα των προθέσεων της Τουρκίας, ίσως κάποτε να βρισκόμασταν στην ευχάριστη θέση να απλώσουμε με ειλικρίνεια χέρι φιλίας και συνεργασίας στην αντίπερα όχθη.

Είναι όμως τα πράγματα έτσι όπως φαίνονται επιφανειακά; Ας μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, ας αξιολογήσουμε, ψύχραιμα και αντικειμενικά, μερικά μόνο χαρακτηριστικά «δείγματα» των Τουρκικών προθέσεων:

(1) Τον Μάρτιο του 2007, με την εξουσία στα χέρια των Ερντογάν και Νταβούτογλου, οι έκπληκτοι επισκέπτες της επίσημης ιστοσελίδας του Τουρκικού Υπουργείου Παιδείας διάβαζαν πως η περιοχή της Ελληνικής Θράκης με τρεις Ελληνικούς Νομούς, αποτελούσαν (με όλα τα τοπωνύμια στην Τουρκική γλώσσα) τα εδάφη της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης» με την δική τους, πράσινη σημαία! Όταν έγινε Ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας, οι Τούρκοι μας είπαν απλά «Μας συγχωρείτε λάθος» και εξαφάνισαν από την επίσημη ιστοσελίδα του Τουρκικού Υπουργείου Παιδείας την «Τουρκική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης» που σχεδιάζουν από την εποχή του Misaki Milli (Όρκος των Νότουρκων κατά την μυστική συνεδρίαση της Εθνικής Βουλής των Τούρκων, Ιανουάριος 1920).

Για να αντιληφθεί κανείς πόσο μεθοδικά και επικίνδυνα προωθούν οι Τούρκοι τις επιδιώξεις τους, αρκεί να συνειδητοποιήσει κανείς το εξής περιστατικό που συνέβη στις μέρες μας:

Μόλις πριν από λίγους μήνες, το Γαλλικό συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού «France 3» που εργάζεται για λογαριασμό της εκπομπής «Λεωφόρος της Ευρώπης» (με χορηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) επισκέφθηκε τα Πομακοχώρια στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, προκειμένου να αναδείξει σε ένα ρεπορτάζ τεσσάρων μόλις λεπτών την πολιτισμική κουλτούρα της περιοχής. Το τι ακριβώς αντιμετώπισε περιγράφεται σε άρθρο με τίτλο «Οι ταλιμπάν της Θράκης» του δημοσιογράφου Γιώργου Διονυσόπουλου στα «Επίκαιρα»:

…..«Από την πρώτη στιγμή που το γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο έφτασε στις Θέρμες, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων Ιμάμ Αχμέτ, ήρθε αντιμέτωπο με μία πρωτόγνωρη εχθρότητα από την πλευρά του τοπικού πληθυσμού. Στο πρώτο μόλις πλάνο που επιχείρησε να τραβήξει το συνεργείο, έκανε την εμφάνισή της, σύμφωνα με την κ. Τσελίκα, «μία μαυροντυμένη γυναίκα ντυμένη με την παραδοσιακή αράβικη φορεσιά που άφηνε ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο και ξεκίνησε να μας βρίζει με χυδαία λόγια, λέγοντας ότι εδώ είναι Τουρκία. Σε κλάσματα δευτερολέπτων μαζεύτηκαν γύρω της πάνω από 150 άτομα, τα οποία ξεπετάχτηκαν μέσα από ένα παρακείμενο τζαμί. Απαίτησαν να τους δείξουμε τα πλάνα που είχαμε τραβήξει για να δουν εάν μέσα εμφανίζονταν τα παιδιά του σχολείου που εκείνη την ώρα έπαιζαν στην αυλή του, η οποία όμως δεν ήταν παρά ένας δρόμος όπου περνούσαν συνεχώς αυτοκίνητα. Την ίδια στιγμή μία ομάδα από αυτούς κύκλωσε το αυτοκίνητο του συνεργείου και με απειλές μας ζητούσαν να τους δείξουμε τα πλάνα που είχαμε τραβήξει. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο προκειμένου να προφυλαχτούμε, αφού φοβηθήκαμε ακόμη και για την ίδια μας την ζωή, εξαιτίας του μένους του πλήθους. Μαζί τους κουβαλούσαν τσεκούρια και μαχαίρια οι άνδρες και ρόπαλα οι γυναίκες» ..

….«Επικοινωνήσαμε με την αστυνομία και σε λίγα λεπτά εμφανίστηκε ένας άνδρας ο οποίος φορούσε ένα ροζ μπλουζάκι και μας συστήθηκε ως αστυνομικός, χωρίς όμως να προσφέρει καμία ουσιαστική βοήθεια. Λίγη ώρα μετά, σαν να είχαν ειδοποιηθεί από ένα αόρατο τηλεφωνικό κέντρο, στην πλατεία των Θερμών φθάνει, με κάθε είδους μέσο, πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά, Μελίβια, Εχίνο, Κοτύλη, Δημάριο. Το πλήθος πλέον ελέγχεται δύσκολα. Ουρλιάζει και απειλεί να λυντσάρει τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του «France 3».

…..«Περισσότερα από 700 άτομα είχαν πλέον μαζευτεί γύρω από τους Γάλλους, οι οποίοι από το πουθενά βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν σε ένα σκηνικό που όμοιό του συναντά κανείς στα χωριά και τις πόλεις των Ταλιμπάν. Εν ριπή οφθαλμού στην περιοχή έφτασαν το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι ΤRT, οι υπεύθυνοι των εφημερίδων MILLET και BIRLIK, ο δήμαρχος Μύκης Μεχμέτ Αγγά, ο αντινομάρχης Μεμίς Τουρκές, ο Μουσταφά Τσουκάλ και οι πρόεδροι όλων των γύρω χωριών. Μας ζήτησαν να βγάλουμε την κασέτα μέσα από την κάμερα και να τους δείξουμε τι είχαμε τραβήξει. Εγώ αρνήθηκα και τους είπα ότι σύμφωνα με την δεοντολογία και τους νόμους του ελληνικού κράτους κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο παρουσία εισαγγελέα ή άλλων θεσμικών παραγόντων του ελληνικού κράτους και σίγουρα όχι υπό καθεστώς βίας και απειλών εναντίον της ζωή μας. Δεν καταλάβαιναν τίποτα. Απειλούσαν ότι εάν δεν τους δίναμε την κασέτα δεν θα μας άφηναν να φύγουμε. Ένας μάλιστα από τους προέδρους που ήταν μαζεμένοι εκεί μου είπε επί λέξει πως έπρεπε να πάμε σε αυτόν πριν κάνουμε το οτιδήποτε, προκειμένου εν συνεχεία εκείνος να υποδείξει σε αυτούς με τους οποίους συνομιλήσαμε τι θα έπρεπε να πουν. Σκέφτηκα ότι δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά σε μία χώρα που θέλει να λέγεται ελεύθερη. Αντιμετωπίζαμε ένα καθεστώς κράτους εν κράτη. Το κλίμα τρόμου δε, ήταν τέτοιο που κάθε φορά που επιχειρούσαμε να βγούμε από το αυτοκίνητο μας, -όπου και όλες αυτές τις ώρες μας είχαν εγκλωβισμένους - προκειμένου να διαπραγματευτούμε μαζί τους μας έλουζαν με βρισιές και μας έφτυναν. Έκαναν σαν δαιμονισμένοι. Μείναμε έξι ώρες εκεί και μας πρόσφεραν ένα ποτήρι νερό μόνο όταν ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις» …. (Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο κάντε κλικ εδώ).

(2) Τον Μάιο του 2009 ο νέος «πρωθυπουργός» των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ντεβίς Έρογλου, με πρόφαση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε Ελληνοκύπριο για το ξεπούλημα της καταπατημένης περιουσίας του σε Βρετανό, διακήρυξε πως «αργά ή γρήγορα θα καταλήξουμε σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο». Προφανώς, είναι και αυτός συνεπής στην Τουρκική στρατηγική που δεν έχει μόνο σαν στόχο την «Τουρκική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης» αλλά και την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Είναι πάντως πάρα πολύ πιθανό οι «εγκέφαλοι» της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής να ονειρεύονται και άλλες «Τουρκικές Δημοκρατίες» σε γειτονικά εδάφη!

(3) Η απροκάλυπτη επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και το πλήρες ιστορικό της αναλύονται στο άρθρο μας «Ελληνικά νησιά του Αιγαίου και Τουρκικός επεκτατισμός». Στα πλαίσια του σημερινού άρθρου απλά θα παραθέσουμε μερικά αποσπάσματα από την καθημερινή ειδησεογραφία του έτους 2010 που αποτελούν «δείγματα» των Τουρκικών προθέσεων:

6 Ιανουαρίου 2010,

από άρθρο του Μάκη Πολλάτου

….«Ένα επικίνδυνο παίγνιο, που παραπέμπει στη γάτα με το ποντίκι, επανέλαβαν ανήμερα των Θεοφανίων οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο. Με έναν ιδιότυπο τρόπο, τα 16 τουρκικά μαχητικά που εισέβαλαν στο FIR Αθηνών και παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, κινήθηκαν σχεδόν στις περιοχές που λίγη ώρα πριν ή λίγη ώρα αργότερα πετούσε το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου προς τη Λέσβο και από τη Μυτιλήνη πίσω στην Αθήνα. Το κυβερνητικό αεροσκάφος με το οποίο ο κ. Παπανδρέου μετέβη στην Μυτιλήνη για να παρακολουθήσει τον αγιασμό των υδάτων προσγειώθηκε στη Λέσβο στις 09.30. Στις 10.30, οκτώ (τέσσερα από τα οποία ήταν οπλισμένα) τουρκικά αεροσκάφη εισέβαλαν στο Αιγαίο από την περιοχή της Χίου και στις έντεκα παρά δέκα βγήκαν από το FIR Αθηνών από την περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επιβιβάστηκε στο κυβερνητικό τζετ περίπου στις 13.30 και πέταξε πίσω στην Αθήνα. Δέκα λεπτά μετά την απογείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους που μετέφερε τον κ. Παπανδρέου από την Μυτιλήνη, η οκτάδα των τουρκικών μαχητικών εισέβαλαν και πάλι στο Αιγαίο από την περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και 20λεπτά αργότερα επέστρεψαν στις βάσεις τους βγαίνοντας εκτός FIR Αθηνών από την περιοχή της Χίου»….

… «Επισημαίνεται ότι για δεύτερη φορά τις τελευταίες δέκα ημέρες, η Άγκυρα καταστρατήγησε τη συμφωνία Παπούλια – Γιλμάζ που προβλέπει κατηγορηματικά ότι κατά τη διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών εορτών στις δύο χώρες, οι ελληνικές και οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις δεν θα εκτελούν πτήσεις στο Αιγαίο»…..

18 Φεβρουαρίου 2010

από το http://www.enkripto.com/2010/02/blog-post_18.html

… «Επανάληψη παλαιότερου σκηνικού είχαμε σήμερα στο Πεδίο Βολής Άνδρου, κατά την διάρκεια ασκήσεως με πραγματικά πυρά του Πολεμικού Ναυτικού. Πιο συγκεκριμένα στις 11:09, 2 ζεύγη τουρκικών F-16 εισήλθαν στην δεσμευμένη και ενεργοποιημένη περιοχή του πεδίου βολής παρά το γεγονός ότι εκείνη την ώρα σκάφη του ΠΝ, μεταξύ των οποίων η φρεγάτα Αιγαίο, εκτελούσαν πυρά κατά ανεμουρίου. Τα δύο ζεύγη εισήλθαν στο πεδίο βολής πετώντας σε ύψος 10.000 και 2.300 ποδών αντίστοιχα. Ένα εκ των μαχητικών παρά τον κίνδυνο πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος πέταξε σε χαμηλό ύψος πάνω από την φρεγάτα η οποία -δυστυχώς..- διέκοψε τις βολές για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε και η λεγόμενη γραμμή άμεσης επικοινωνίας Λάρισας- Δορυλαίου (Εσκί Σεχίρ), με τα γνωστά μηδενικά αποτελέσματα αφού προφανώς ο μόνος λόγος ύπαρξής της είναι η παροχή άλλοθι στις προκλήσεις των γειτόνων. Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα παρόμοιο περιστατικό στο πεδίο βολής Άνδρου : Στις 14 Δεκεμβρίου 2009 οκτώ τουρκικά μαχητικά (τέσσερα F-16 και τέσσερα F-4E) εισέβαλαν σε δεσμευμένη περιοχή στο πεδίο βολής την ώρα που ασκούντο σκάφη του ΠΝ. Το ίδιο σκηνικό είχαμε και σε παλαιότερη πρόκληση τον Δεκέμβρη του 2008 όταν σημειώθηκε διπλή διέλευση 2 τουρκικών F-16 μέσα και στα όρια του πεδίου βολής την ώρα που εκτελούσαν ασκήσεις πυρών 16 ελληνικά πολεμικά πλοία»….

24 Μαρτίου 2010,

από το http://img.protothema.gr/016455766333DE2251D9C9A15F71DFAD.jpg

.. «Με μία νέα ποιοτικά αναβαθμισμένη πρόκληση συνέχισαν το κρεσέντο της επιθετικότητας οι Τούρκοι, μία ημέρα πριν την εθνική επέτειο.

Η τουρκική κορβέτα «Μπάφρα» έχει συμπληρώσει 24 ώρες διαπλέοντας τα νησιά του Αιγαίου, με τους Τούρκους να προκαλούν μέχρι και συναινετική νηοψία!

Περίπου στις 2:15 τα ξημερώματα της Τετάρτης, η τουρκική κορβέτα παραβίασε τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης, ενώ έπλεε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στο στενό του Κάβο Ντόρο. Η πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού «Κρυσταλλίδης» ενημέρωσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πολεμικού να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η αντίδραση του τουρκικού πληρώματος ήταν να καλέσει στον ασύρματο του παραπλέοντος εμπορικού πλοίου «Αρχάγγελος» ζητώντας ενημέρωση για το δρομολόγιο που ακολουθούσε! Λες και βρίσκονταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα παρότι απείχαν μόλις λίγα μίλια από την Εύβοια, οι Τούρκοι στρατιωτικοί ζήτησαν από τον πλοίαρχο του εμπορικού να τους ενημερώσει ποιο είναι το λιμάνι προορισμού του, ποιο είναι το όνομα του πλοίου και από πού απέπλευσε!» …

16 Απριλίου 2010,

από το http://history-of-macedonia.com

.. «Η Άγκυρα με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε στις 12:34 σήμερα αρνείται στην Ελλάδα το δικαίωμα να προχωρήσει σε αποστολή έρευνας και διάσωσης του άτυχου ψαρά που αναζητείται από χθες στην περιοχή των Ψαρών με την αιτιολογία ότι η αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο πέρα του 25ου Μεσημβρινού και ειδικότερα στην περιοχή των Ψαρών, ανήκει στην Τουρκία! H NOTAM εκδόθηκε την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωνε την γ.γ. του ΚΚΕ στην Βουλή Αλέκα Παπαρήγα ότι "Δεν υπάρχει θέμα διχοτόμησης του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό". Είναι τόσο προκλητική αυτή η κίνηση που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η όλη υπόθεση αφορά την διάσωση ενός ανθρώπου, αγγίζει τα όρια της χυδαιότητας και αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή. Η Άγκυρα υποστηρίζει στη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε ότι η περιοχή (τα Ψαρά!) σε ότι αφορά την έρευνα και διάσωση είναι τουρκικής αρμοδιότητας. Προφανώς έχουν μείνει στην εποχή που τα Ψαρά ήταν τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στις έρευνες που διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή των Ψαρών ξεκίνησαν από χθες 15/04 όταν ένας 69χρονος ψαράς έφυγε τα ξημερώματα με το σκάφος του, αλλά αργά χθες το απόγευμα δεν είχε επιστρέψει και η οικογένειά του ενημέρωσε το Λιμενικό»…

8 Ιουνίου 2010,

από την http://www.naftemporiki.gr/

… «Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, καθώς δύο τουρκικά μαχητικά πέταξαν την Τρίτη πάνω από τη φρεγάτα «Σαλαμίς» σε ύψος 150 μέτρων κατά παράβαση των διεθνών κανόνων και με κίνδυνο για την ασφάλεια των πτήσεων, δεδομένου ότι η φρεγάτα διαθέτει ελικόπτερο. Η φρεγάτα έπλεε 14 ναυτικά μίλια νοτίως της Χίου συμμετέχοντας στην άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίς». Ο σχηματισμός των τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσεως στις 16.15 νοτίως της Λέσβου και εξήλθε στις 16.38 μεταξύ Χίου και Σάμου. Τα επτά τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά»…

1 Ιουλίου 2010,

από το http://img.protothema.gr/FD65C7C48EE2EB5E48560E595577522F.jpg

…«Πόλεμο νεύρων στις ελληνικές αρχές κάνει η τουρκική κυβέρνηση, καθώς το υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» χωρίς κανέναν προφανή λόγο επαναλαμβάνει από χθες στις 10 το βράδυ τις έρευνες του σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το τουρκικό σκάφος επέστρεψε χθες το απόγευμα στο τουρκικό λιμάνι του Αίνου και η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε ότι τα διαβήματα και οι διαμαρτυρίες της έπιασαν τόπο. Το «Τσεσμέ» έμεινε αγκυροβολημένο μόνο για 4 ώρες. Στις 10 το βράδυ της Τρίτης εμφανίστηκε και πάλι στην περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκη. Περίπου στις 9 το πρωί της Πέμπτης το Τσεσμέ κινούνταν οριακά στα διεθνή ύδατα πλέοντας ακριβώς στο όριο των 6 ναυτικών μιλίων από το ανατολικό άκρο της Σαμοθράκης και συνεχίζοντας να κάνει εργασίες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Χθες και για διάστημα τουλάχιστον 12 ωρών το Τσεσμέ έκανε έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών της Θράκης και της Σαμοθράκης. Το απόγευμα της Τετάρτης κι ενώ το τουρκικό σκάφος που ανήκει στο πανεπιστήμιο της Σμύρνης άλλαζε ρότα και θεωρούνταν ότι επέστρεφε στην Τουρκία, οι ελληνικές αρχές δεν ήταν σε θέση να διασαφηνίσουν τι είδους εργασίες έκανε το «Τσεσμέ» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς να έχει λάβει σχετική άδεια από την ελληνική κυβέρνηση»…

15 Δεκεμβρίου 2010,

της Δώρας Αντωνίου, από την Καθημερινή

… «Τον περίπλου του Αιγαίου έκανε χθες τα ξημερώματα η τουρκική φρεγάτα «Σαλίχ Ρέις», η οποία, με αφετηρία τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Λιβάνου, κατευθύνθηκε προς τον προορισμό της, τα Δαρδανέλια, μέσω... Σουνίου. Αν και από την επεξεργασία των στοιχείων της πορείας της φαίνεται ότι η τουρκική φρεγάτα πραγματοποίησε «αβλαβή διέλευση», στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι αυτό αναιρείται από την άσκοπη περιπλάνηση, καθώς η προφανής πορεία που θα έπρεπε να ακολουθήσει ήταν να πλεύσει παράλληλα προς τα μικρασιατικά παράλια.

Η φρεγάτα συμμετείχε στη UNIFIL, την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, και απέπλευσε με προορισμό τα Δαρδανέλια όπου σταθμεύει. Αντί να ακολουθήσει βόρεια πορεία, κινήθηκε ανατολικά ανάμεσα από Κάρπαθο και Ρόδο και συνέχισε πλέοντας σε διεθνή ύδατα μεταξύ Κρήτης και Κυκλάδων και συγκεκριμένα νοτίως της Σαντορίνης και της Ανάφης. Φθάνοντας στη Μήλο στράφηκε βόρεια, εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και πέρασε τα στενά μεταξύ Μακρονήσου και Κέας, ανοιχτά του Σουνίου. Ακολούθως, πέρασε από το στενό του Καφηρέα, μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου, και συνέχισε, πλέοντας ξανά σε διεθνή ύδατα, με κατεύθυνση ανοιχτά της Λέσβου και προορισμό τα Δαρδανέλια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, πρόκειται για την ενδέκατη περίπτωση άσκοπης περιπλάνησης τουρκικού πολεμικού πλοίου στο Αιγαίο το 2010. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης της φρεγάτας «Σαλίχ Ρέις» στο Αιγαίο, στην περιοχή των Κυκλάδων βρισκόταν σε εξέλιξη η άσκηση «Κυκλών» του Πολεμικού Ναυτικού»…

22 Δεκεμβρίου 2010,

από το http://img.protothema.gr/10E2BDFAFCBE652D12F3E03AEBD36DC6.jpg

…«Την ευγενή... καλοσύνη να κάνει περιπολία μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή ανάμεσα στην Εύβοια και την Σκύρο είχε η τουρκική κορβέτα «Μπόντρουμ». Το τουρκικό πολεμικό πλοίο που απέπλευσε από το ναύσταθμο της Σμύρνης το βράδυ της Τρίτης κινούνταν σε διεθνή ύδατα στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου. Περίπου τα μεσάνυχτα, η «Μπόντρουμ» άρχισε να πλέει με νοτιοδυτική πορεία και γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης παραβίασε τα εθνικά χωρικά ύδατα μεταξύ της Εύβοιας και της Σκύρου. Όπως έγινε γνωστό, η τουρκική κορβέτα έφτασε να κινείται μόλις λίγα μίλια δυτικά της Σκύρου»….

(4) Η φιλο-ισλαμική Τουρκική εφημερίδα υψηλής κυκλοφορίας (140.000 φύλλα ημερησίως) «Gunes» (Ήλιος), στις 22 Νοεμβρίου 2010 δημοσίευσε (εκτελώντας προφανώς «άνωθεν» εντολές) άρθρο κάποιου Mehmet Memis Hoca με τίτλο «Κοιτάξτε αυτές τις βρωμιές των Ελλήνων» το οποίο διοχετεύει, με μαεστρία που θα ζήλευε και ο Γκαίμπελς, ιερό μίσος εναντίον των Ελλήνων, σαν αυτόκλητος υπερασπιστής των θρησκευτικών δικαιωμάτων των απανταχού μουσουλμάνων που κατακλύζουν την Ελλάδα με την προκλητική υποστήριξη της Τουρκίας. Ολόκληρο το άρθρο δημοσιεύεται στο τεύχος Ιανουαρίου 2010 της εφημερίδας «Ο Πολίτης» και σύντομα θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Τσουκάτου στην διεύθυνση http://www.tsoukatou.gr. Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το άρθρο αυτό:

… «Η Ελλάδα παρ όλο που υποφέρει από την οικονομική κρίση που την μαστίζει και ζητιανεύει βοήθεια από την Ε.Ε., ενώ λοιπόν αυτή την περίοδο αρκετοί έξυπνοι από εκεί άρχισαν να έρχονται στην Τουρκία για να βρουν δουλειά, κάποιοι άλλοι ανεγκέφαλοι Έλληνες την ίδια περίοδο φωνάζουν «θάνατος στους Τούρκους»…

… «Φέτος, την πρώτη μέρα της θρησκευτικής μας γιορτής (Kurban Bayrami) χιλιάδες μουσουλμάνοι που ζουν στην Αθήνα και στην οποία δεν υπάρχει τέμενος, συναθροίστηκαν σε διάφορες πλατείες της πρωτεύουσας για να προσευχηθούν. Σε κάποια από αυτές, με το όνομα Πλατεία Αττικής, οι Έλληνες κάτοικοι της περιοχής επιτέθηκαν μανιασμένα στους μουσουλμάνους που κατοικούν εκεί, όταν πήγαν να κάνουν την προσευχή τους. Οι Έλληνες που δεν σεβάστηκαν αυτούς που προσευχόταν για τον θεό τους, τους εκσφενδόνιζαν αυγά φωνάζοντας «θάνατος στους Τούρκους». Σε κάποια από τα γύρω σπίτια δυνάμωσαν υπερβολικά την ένταση της μουσικής για να τους παρενοχλήσουν. Όταν τα πράγματα αγρίεψαν έγινε επέμβαση της αστυνομίας που εμπόδισε την εκτέλεση της προσευχής των πιστών που ήταν εκεί»…

Συμπεράσματα

Η Ελληνική Θράκη, η Κυπριακή Δημοκρατία, τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου αποτελούν σταθερούς στόχους του Τουρκικού επεκτατισμού. Αυτό είναι κάτι που πρέπει επιτέλους να το χωνέψει ο απανταχού Ελληνισμός και ιδιαίτερα οι Έλληνες πολιτικοί που χειρίζονται πρόσκαιρα τις τύχες του. Η μανία της Τουρκίας να δημιουργηθεί τέμενος στην Αθήνα είναι βέβαιο πως οφείλεται στην απόφασή της να δημιουργήσει «κέντρο» αποσταθεροποίησης στην καρδιά της Αθήνας. Στην Ελληνική Θράκη τα εκατοντάδες τεμένη που λειτουργούν βρίσκονται υπό τον απόλυτο έλεγχο του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής το οποίο έχει ήδη αυτό-ανακηρυχτεί στην πράξη σε ανεπίσημη κυβέρνηση της Ελληνικής Θράκης εν έτι 2010!!!

Το να εθελοτυφλούμε και να ασχολούμαστε με το ποιος θα αποχωρήσει από το Big Brother ή το Talent Show, να υποβαθμίζουμε εγκληματικά τις επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας, να παρακολουθούμε μαγεμένοι τα Τούρκικα σήριαλ που θυμίζουν Ελληνικές ταινίες του Νίκου Ξανθόπουλου ή της Μάρθας Βούρτση των δεκαετιών του 60 και του 70 σε «σύγχρονη» έκδοση και να κοιμόμαστε με το νανούρισμα των «καλών προθέσεων της Τουρκίας», αποτελεί τον σίγουρο δρόμο προς την αυτοκτονία. Η (πρόσκαιρη ελπίζουμε) οικονομική περιπέτεια της Ελλάδος αποτελεί ένα θανατηφόρο όπλο στα χέρια της Τουρκικής, διαχρονικής στρατηγικής. Τα σημάδια που βλέπουμε πρέπει να σημάνουν κόκκινο συναγερμό.

Απαιτούνται, εδώ και τώρα, αυστηρά μέτρα που θα ξεριζώσουν άπαξ δια παντός την προκλητική δραστηριότητα του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής και των εκατοντάδων πρακτόρων των πιο σκοτεινών κύκλων της Τουρκίας που αλωνίζουν στην Ελληνική Θράκη.

Απαιτούνται, εδώ και τώρα, αυστηρά μέτρα που θα υποχρεώσουν την Τουρκία να εφαρμόσει στην πράξη όλες τις (θεωρητικές) συμφωνίες που υπέγραψε για την επιστροφή όλων των παράνομων μεταναστών που μεθοδικά διοχετεύει στην Ελλάδα. Δεν αντέχουμε άλλο να βλέπουμε την Τουρκία να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της όλες τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει και να απαιτεί με πρωτοφανή θρασύτητα όλα όσα την «βολεύουν» (Βλέπε αναλυτικό άρθρο μας Συνθήκη της Λωζάνης: Οι Τούρκοι μιλάνε για σκοινί στο … σπίτι του κρεμασμένου!)

Απαιτούνται, εδώ και τώρα, αυστηρά μέτρα που θα προστατέψουν τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου από τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που σχεδιάστηκαν εδώ και 40 χρόνια και εφαρμόζονται με ιερή συνέπεια.

Η Τουρκία, αν πράγματι επιθυμεί την ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων μας οφείλει να σέβεται τις συμφωνίες που υπογράφει, οφείλει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος, οφείλει να συμμαζέψει όλα τα παράσιτα που συνειδητά έχει εξαπολύσει στην Ελληνική Θράκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα και να παύσει να αισθάνεται σαν τον βρυκόλακα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι σύγχρονοι Έλληνες πολιτικοί, αν δεν θέλουν να καταγραφούν στην μακραίωνη Ελληνική ιστορία σαν προδότες και ανιστόρητοι, πρέπει να βρουν επιτέλους ένα και μοναδικό σημείο κοινής στρατηγικής: Την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τουρκικού επεκτατισμού!


Λεωνίδας Κουμάκης *

5 Ιανουαρίου 2011

kb@kbanalysis.com


*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997).



Read more...

Η αποστρατικοποίηση του Αιγαίου και η τουρκική απειλή


* Γράφει ο Δημήτριος Κουλουμπής

Μία προσεκτική παρατήρηση στον χάρτη της γεωγραφικής θέσης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και γενικότερα της γεωπολιτικής θέσης των δύο χωρών, είναι κάτι παραπάνω από επαρκής για να κατανοήσουμε τους λόγους που η τουρκική διπλωματία διεκδικεί την αποστρατικοποίηση των νησιών, αλλά κυρίως να αντιληφθούμε την στρατιωτική απειλή που ελλοχεύει για τα νησιά μας και ακολούθως για την ενδοχώρα.
Σε ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύρραξη, το κύριο θέατρο των επιχειρήσεων θα είναι ο ευρύτερος χώρος του Αιγαίου και δευτερευόντως η Θράκη και η Κύπρος. Και αυτό, διότι η γεωγραφική θέση εν προκειμένω, ορίζει αναπόφευκτα το πεδίο όπου θα κριθεί ο πόλεμος, ακόμα κι αν η Ελλάδα είχε αποφασίσει να κρατήσει για τον εαυτό της τον ρόλο του επιτιθέμενου.

Επίσης, η περιορισμένη διάρκεια των εχθροπραξιών που επιτείνει τον στόχο για την όσο το δυνατόν ταχύτερη δημιουργία τετελεσμένων, καθώς και η στρατηγική σημασία του Αιγαίου Πελάγους για την Τουρκία, προεξοφλούν το πεδίο όπου θα διεξαχθεί και κριθεί η έκβαση του ελληνοτουρκικού πολέμου.

Γεωστρατηγικά, η Ελλάς έχει να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό συγκριτικό μειονέκτημα.
Η Τουρκία αποτελείται κατά 97% από μία συμπαγή γεωγραφική ενότητα μήκους έως και 1500 χλμ, ενώ μόλις 3% της συνολικής της επικράτειας διαχωρίζεται από τον γεωγραφικό αυτό κορμό (Αν. Θράκη, Ίμβρος, Τένεδος).
Απέναντι σ’ αυτόν τον ολότμητο όγκο, η Ελλάδα αντιπαραβάλλει το Αν. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, δηλαδή, χιλιάδες νησιά (κατοικημένα και μη), νησίδες και βραχονησίδες όπου απέχουν κυριολεκτικά ελάχιστα από τη μικρασιατική ακτή και εκατοντάδες χλμ από την ελληνική ενδοχώρα. Το συγκριτικό μειονέκτημα της Ελλάδας έγκειται σ’ αυτήν ακριβώς την κατάτμηση της επικράτειάς της και στην αναγκαιότητα να υπερασπίσει αποτελεσματικά χιλιάδες «κομμάτια γης» με περιορισμένο έως ελάχιστο στρατηγικό βάθος και δυνατότητα ελιγμών.
Επιπροσθέτως, η μορφή του σύγχρονου πολέμου -δικτυοκεντρικές, πληροφοριακές, ηλεκτρονικές και ταχυκίνητες-αεροναυτικές επιχειρήσεις-, και δη του επαπειλούμενου ελληνοτουρκικού, επιτείνει ως επί το πλείστον αυτό το γεωγραφικό μειονέκτημα.
Η γεωγραφική συνιστώσα, όμως, επιδράει καθοριστικά και στα επιτελικά σχέδια των δύο χωρών.
Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη το τακτικό της πλεονέκτημα -εγγύτητα στους στόχους, κατάτμηση των εχθρικών δυνάμεων και ασφαλής υποστήριξη από την ενδοχώρα- και πιθανότατα την πρωτοβουλία του πρώτου μαζικού πλήγματος, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα καθ’ όλο το μήκος του Αιγαίου, επιδιώκοντας αρχικά τον κατακερματισμό των ελληνικών δυνάμεων και κατόπιν τη συγκέντρωση μεγάλου όγκου και ισχύς πυρός στα σημεία-στόχους, ώστε να καταστεί ιδιαίτερα πιθανή και ταχεία η κατάληψη ελληνικών νησιών.
Πρώτα απ’ όλα, όμως, οι τουρκικές Ε.Δ. θα φροντίσουν να αμβλύνουν το δικό τους τακτικό μειονέκτημα, που δεν είναι άλλο από την έγκαιρη έξοδο του στόλου τους από τους ναυστάθμους και την πλεονεκτική ανάπτυξή του στις θαλάσσιες οδούς του Αιγαίου.
Το ιδιότυπο καθεστώς του Αιγαίου με την ύπαρξη διεθνών χωρικών υδάτων ανάμεσα στα ελληνικά νησιά επιτρέπει στο TDK την έξοδό του στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και το ναυτικό αποκλεισμό ελληνικών νησιών, καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την απομόνωση νησιών και θαλάσσιων χώρων (εδώ ακριβώς έγκειται και η κύρια αμυντική συνδρομή της άσκησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ.).
Ο αποκλεισμός των νησιών, όμως, προϋποθέτει πέραν του ελέγχου των θαλάσσιων οδών, την αεροπορική υπεροχή στην περιοχή-στόχο, καθώς και τον τοπικό αποκλεισμό των επικοινωνιών, ώστε να νεκρώσει η παροχή υποστήριξης και πληροφοριών προς και από τη στοχευθείσα περιοχή.
Ακόμα κι αν η μάχη στους αιθέρες για την αεροπορική υπεροχή παραμένει αμφίβολη, η ΤΗΚ θα επιδιώξει την τοπική αεροπορική υπεροχή στις επιλεχθείσες περιοχές εμπλέκοντας αυξημένο αριθμό μαχητικών.
Την απομόνωση των νησιών θα ακολουθήσουν σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί και εκτεταμένη χρήση Πυροβολικού από τα τουρκικά παράλια, ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για συνδυασμένες αποβατικές επιχειρήσεις δια αέρος και θαλάσσης.
Ο Τoυρκικός Στρατός έχει καταβάλλει φιλόδοξες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία ενός πολύ ισχυρού Πυροβολικού Μάχης.
Θανάσιμη απειλή για τα νησιά μας αποτελούν οι κινεζικής κατασκευής πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών WS-1, ο τακτικός βαλλιστικός πύραυλος επιφανείας-επιφανείας B611 βεληνεκούς 150 χλμ., oι Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) MLRS με τους πυραύλους ATACMS, αλλά και οι τουρκικής κατασκευής ΠΕΠ T-122 και TR-107.
Καθοριστικό ρόλο στις επιχειρήσεις κατάληψης των νησιών θα διαδραματίσουν τα ελικόπτερα -επιθετικά και μεταφορικά- και οι ειδικές δυνάμεις.
Το περιβάλλον του Αιγαίου είναι ιδανικό για τη διεξαγωγή αεροκίνητων και αεραποβατικών επιχειρήσεων με τη χρήση επίλεκτων δυνάμεων, σκοπός των οποίων θα είναι η δημιουργία αεροπρογεφυρωμάτων στα μετόπισθεν της νησιωτικής άμυνας, ενώ αν πρόκειται για κάποιο μικρό νησί η αεραποβατική επιχείρηση μπορεί να στοχεύει και στην κατάληψή του.
Η δυνατότητα του κάθετου ελιγμού που προσφέρει η χρήση των ελικοπτέρων καθίσταται ιδιαίτερα αποτελεσματική στα νησιωτικά περιβάλλοντα, κάτι που θα εκμεταλλευθεί φυσικά ο αντίπαλος. Προς αυτόν τον σκοπό, οι τουρκικές Ε.Δ. διαθέτουν έναν μεγάλο και σύγχρονο στόλο μεταφορικών και επιθετικών που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν κατά κόρον σε όλα τα στάδια της εισβολής.
Κρίσιμος αναμένεται να είναι και ο ρόλος των Ειδικών Δυνάμεων στο θέατρο του Αιγαίου.
Η εγγύτητα των τουρκικών ακτών επιτρέπει τη διενέργεια ειδικών επιχειρήσεων δια αέρος και θαλάσσης και μάλιστα με την ευχέρεια πολλαπλών εναλλακτικών τρόπων κρούσης.
Βασικοί στόχοι των τουρκικών ειδικών δυνάμεων θα είναι η προετοιμασία του εδάφους πριν την απόβαση, η διενέργεια δολιοφθορών σε σημαντικούς στόχους όπως σταθμούς επικοινωνίας και ραντάρ, μονάδες Πυροβολικού, αεροδρόμια, λιμένες, οδικές αρτηρίες, καθώς και η διενέργεια ψυχολογικών επιχειρήσεων ώστε να δημιουργηθεί μία ζοφερή κατάσταση για τους αμυνόμενους.

EΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗ
Ποια, όμως πρέπει να είναι η ελληνική αντίδραση; Θα αποτελούσε μέγα στρατηγικό λάθος η αυτοπαγίδευση των ελληνικών δυνάμεων στα γεωστρατηγικά μειονεκτήματα της περιοχής, επιδιώκοντας μόνο την «άμυνα επί του πατρίου εδάφους».
Η κρίση των Ιμίων κατέδειξε δραματικά ότι η πολιτική ηγεσία συγχέει τον «αμυντικό χαρακτήρα» του πολέμου με την «αμυντική διεξαγωγή» του. Άλλο η αμυντική στρατηγική ως πολιτική επιλογή και άλλο η αμυντική στρατηγική ως πολεμική επιλογή.
Το πρώτο δεν συνεπάγεται το δεύτερο, ενώ η υιοθέτηση του δευτέρου οδηγεί επ’ ακριβώς σε συντριπτική ήττα.
Η Ελλάδα πρέπει να απαγκιστρωθεί από αμυντικοπαθείς λογικές και «ισοδύναμα τετελεσμένα».
Ο μόνος τρόπος να κερδιθεί ο πόλεμος από τον αμυνόμενο είναι η επίθεση. Επίθεση σφοδρή, ενιαία και ολοκληρωτική.
Η άμυνα επί των σημείων, προϋποθέτει σαφή ποιοτική και ποσοτική υπεροχή, κάτι που φυσικά δεν ισχύει στην περίπτωσή μας.
Ο στόχος των ελληνικών Ε.Δ. πρέπει να είναι η έγκαιρη συντριβή του στρατιωτικού δυναμικού του εχθρού, το καίριο πλήγμα στις παραγωγικές δυνατότητές του που ως επί το πλείστον συγκεντρώνονται στη δυτική Τουρκία και που θα παραλύσει την χώρα για πολλά χρόνια και τέλος η κατάκτηση εδαφών στο ευνοϊκό για ‘μας μέτωπο της Θράκης ως αντιστάθμισμα της πιθανής απώλειας ελληνικών νησιών.
Η προάσπιση ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων πρέπει να περάσει σε δευτερεύουσα μοίρα.
Ωστόσο, η χώρα μας πρέπει πάση θυσία να προασπίσει τα νησιά του Αν. Αιγαίου που έχουν τεράστια στρατηγική αξία.
Και επειδή ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστείς έναν χώρο είναι να μην πολεμήσεις πάνω σ’ αυτόν, πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί κάθε σκέψη περί αμυντικής τακτικής.
Οι ΕΕΔ οφείλουν να αντιληφθούν έγκαιρα την απειλή μέσω της δημιουργίας ενός εκτεταμένου και ισχυρού δικτύου πληροφοριών (δορυφόροι, επίγεια και εναέρια ραντάρ, μυστικές υπηρεσίες) και να αντιμετωπίσουν κάθε αποβατική επιχείρηση εν τη γενέση της.
Προς αυτόν τον σκοπό πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω οι δυνάμεις Πυροβολικού με σύγχρονα ραντάρ, πυραύλους επιφανείας-επιφανείας μεγάλου βεληνεκούς για καταστροφικά πλήγματα στην τουρκική ενδοχώρα, σύγχρονα ΠΕΠ και αυτοκινούμενα πυροβόλα.
Επίσης, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα επιθετικά ελικόπτερα για την προσβολή της αποβατικής επιχείρησης εν πλω, αλλά και τα μεταφορικά ελικόπτερα για την ενίσχυση των αμυνομένων.
Η συμβολή της Π.Α. είναι το κλειδί για την αποτροπή της εισβολής, όμως, τις πρώτες ώρες των εχθροπραξιών δεν είναι καθόλου βέβαιη η επαρκής συνδρομή της στις επίγειες και ναυτικές δυνάμεις.
Έτσι προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας ναυτικής αεροπορίας, αλλά και ανάγκη εφαρμογής παλλαϊκής άμυνας.
Η επιτυχής διεξαγωγή του πολέμου στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου έναντι ενός ισχυρού και αποφασισμένου αντιπάλου αποτελεί πραγματικά ηράκλειο άθλο για τις ΕΔ.
Η ενδελεχής μελέτη της απειλής και η σοβαρή προετοιμασία εν καιρώ ειρήνης, καθώς και η ευφυής στρατηγική εν καιρώ πολέμου είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μην ξαναζήσει ο Ελληνισμός μία νέα εθνική τραγωδία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νήσων του Αιγαίου, αποτελεί άλλη μία ψηφίδα στο μωσαϊκό, άλλο ένα βήμα προς τον στρατηγικό στόχο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Ο στόχος δεν είναι άλλος παρά η κατάκτηση του μισού Αιγαίου από τους «προαιώνιους» εχθρούς και η οικονομική και ενεργειακή εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων, του φυσικού αερίου και των πολύτιμων μεταλλευμάτων που κρύβει το Αιγαίο Πέλαγος.
Η ολική αμφισβήτηση του παρόντος status quo μέσω της αμφισβήτησης εναέριου, θαλάσσιου και χερσαίου χώρου για το σχηματισμό μιας ουδέτερης ζώνης (no man’s buffer zone) είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού.
Κάθε διεκδίκηση της Άγκυρας πρέπει να λογίζεται ως άλλος ένας επιμέρους στόχος και κάθε νίκη της στη διπλωματική σκακιέρα ως άλλη μία αφορμή για εντατικοποίηση της τουρκικής επεκτατικότητας εις βάρος της Ελλάδας.
Η αποδοχή εκ μέρους μας «εκκρεμουσών συνοριακών διαφορών» με την Τουρκία αποτελεί στρατηγικό σφάλμα της εξωτερικής μας πολιτικής, ακριβώς επειδή προσφέραμε έτσι τη δυνατότητα στην τουρκική διπλωματία να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.
Μία διαπραγμάτευση για το στρατιωτικό καθεστώς των νήσων θα αποτελέσει άλλο ένα στρατηγικό σφάλμα της ελληνικής διπλωματίας, ενώ το ενδεχόμενο μερικής ή ολικής αποστρατικοποίησης των ακριτικών νησιών μας θα ανοίξει ουσιαστικά τη σύγχρονη κερκόπορτα του Ελληνισμού, αυτήν τη φορά για την άλωση του Αιγαίου.
Εν κατακλείδι, κάθε εξέταση του ζητήματος της αποστρατικοποίησης των νήσων, οφείλει να λαμβάνει υπ’ όψιν δύο κρίσιμους παραμέτρους: πρώτον, την επιδίωξη των διεθνών συμφερόντων και της Άγκυρας για την εκμετάλλευση του πλούτου του Αιγαίου και τον γεωπολιτικό έλεγχό του, δεύτερον, την ικανότητα και αποφασιστικότητα της Τουρκίας για στρατιωτική επέμβαση και κατάληψη ελληνικών νησιών.
Ο ελληνικός λαός και η ηγεσία του, λοιπόν, οφείλουν να αποφασίσουν εάν επιθυμούν οι επόμενες γενεές να απολαμβάνουν ένα Αιγαίο ελληνικό και εκμεταλλεύσιμο οικονομικά από την πατρίδα μας ή εάν προτιμούν το μοίρασμα και τη συνεκμετάλλευση.

Read more...

Σταθερή και σήμερα η τουρκική Αεροπορία στο «ραντεβού» της, με τις παραβιάσεις


Ένας σχηματισμός από 8 τουρκικά μαχητικά και 1 ελικόπτερο σε ανεξάρτητη περίπτωση πραγματοποίησαν σήμερα 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Από τα 8 τουρκικά αεροσκάφη τα 2 έφεραν οπλισμό. Η τουρκική δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ακρίβυνε δραματικά...το ΚΨΜ στη Τουρκία!


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η απόφαση του νέου αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Ισίκ Κοσάνερ, για τη μη απασχόληση φαντάρων στα κυλικεία και στους χώρους αναψυχής των στρατοπέδων αύξησε κατακόρυφα τις τιμές των προϊόντων εντός των στρατοπέδων. Οι τιμές αυξήθηκαν καθώς όλοι οι σερβιτόροι, μάγειρες και καθαρίστριες από εδώ και πέρα θα στελεχωθούν από έμμισθο πολιτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vatan η τιμή του καφέ από 0.5 λίρα ( 0.25 Ευρω) έφτασε στη 1(0.5 Ευρω) λίρα, ενώ η διαμονή σε ξενοδοχείο του στρατού αυξήθηκε από 4 λίρες σε 7 (3.5 Ευρώ)λίρες. Η στελέχωση με έμμισθο προσωπικό ξεκίνησε σε όλες τις εγκαταστάσεις στην Άγκυρα και η εφαρμογή θα επεκταθεί στην Κωσνταντινούπολη και την Σμύρνη.
Οι τούρκοι αξιωματικοί δεν δείχνουν και τόσο ευχαριστημένοι από την απόφαση του αρχηγού τους που θέλει να έχει περισσότερους φαντάρους σε μάχιμες μονάδες.

Read more...

Η μυστική διπλωματία και η αλήθεια για το Αιγαίο


Μιχάλης Ιγνατίου

- Μπορεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο υπουργός του των Εξωτερικών να...επιλέγουν τη μυστική διπλωματία για ένα σοβαρότατο εθνικό θέμα, όπως είναι οι ανιστόρητες και απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο; Έχω την εντύπωση πως οι περισσότεροι θα απαντήσετε καταφατικά στο ερώτημα, σκεπτόμενοι την κλασική δικαιολογία όλων των ηγετών, πως χωρίς τη μυστική διπλωματία δεν μπορούν να επιλυθούν τα διεθνή προβλήματα. Βέβαια, στην περίπτωση του Αιγαίου έχουμε μία χώρα, την Τουρκία, που δημιουργεί τα προβλήματα, και την Ελλάδα, της οποίας η κυβέρνηση κάθεται στο τραπέζι και συζητά αποδεχόμενη πως τα αιτήματα που θέτει η Άγκυρα είναι νόμιμα.

Η επιλογή της μυστικής διπλωματίας για το θέμα του Αιγαίου είναι μια λανθασμένη απόφαση. Το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο και αφορά όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων. Έτσι, μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι ακόμα κι αν οι δύο κυβερνήσεις καταλήξουν σε μία συμφωνία, αυτή θα περάσει από κόσκινο, θα προκληθούν συζητήσεις ακόμα και συγκρούσεις. Δεν αποκλείεται να διχαστεί ο λαός, ιδιαίτερα εάν η τελική συμφωνία είναι αποτέλεσμα κακών διπλωματικών χειρισμών. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν να επιδείξουν και το κακό προηγούμενο στη διάρκεια της διαδικασίας «κατασκευής» του Σχεδίου Ανάν, το οποίο δεν επιδεχόταν τις απαιτούμενες ζωτικές αλλαγές διότι βασιζόταν σε έναν κορμό που στήθηκε από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον σε αγαστή συνεργασία με την Αθήνα και την Άγκυρα.

Είναι αλήθεια πως ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Δρούτσας έχουν καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες για να μας πείσουν ότι «δεν τρέχει τίποτα». Ομολογώ πως πρώτη φορά είδα έναν πρωθυπουργό και έναν υπουργό Εξωτερικών σε τέτοια κατάσταση, ένα μείγμα αγωνίας και πανικού. Η στάση αυτή δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι συζητούν την παράδοση του Αιγαίου όπως τους κατηγορούν. Να είμαστε σοβαροί. Κατά τη γνώμη μου, η πηγή της ανησυχίας τους οφείλεται στο γεγονός ότι συνειδητοποίησαν πως οι Τούρκοι απαιτούν τα πάντα και δεν προσφέρουν το παραμικρό, όπως συμβαίνει και στο Κυπριακό. Πιστεύω πως εάν ποτέ δημοσιοποιηθούν οι μυστικές συζητήσεις του κ. Παπανδρέου και του κ. Δρούτσα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, θα αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο συνεννόησης. Όχι επειδή οι ηγέτες μας, νυν και πρώην, δεν κάνουν υποχωρήσεις... Η Τουρκία, είτε κυβερνάται από τον Ερντογάν είτε από πολιτικούς που επηρεάζονται από τους στρατιωτικούς, δεν αλλάζει πολιτική. Τα αιτήματα των Τούρκων είναι τα ίδια και τα αυτά, παραδοσιακά ασκούν πολιτική διεκδίκησης και εκεί που δεν έχουν δίκιο προσπαθούν να το επιβάλουν, ιδιαίτερα εάν απέναντί τους στο τραπέζι κάθονται ηγέτες χωρίς σπονδυλική στήλη.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα επισκεφθεί την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου την Ελλάδα και την Τουρκία. Στην κορυφή της ατζέντας της βρίσκονται πάντα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η τρομοκρατία. Οι Αμερικανοί ανανεώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα το φάκελο που διατηρούν με τίτλο «Η πολιτική μας στο Αιγαίο» («Our Aegean Policy»). Είναι σε όλους γνωστό πως η πρώτη εισήγηση αφορά τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Ο πρωθυπουργός απέρριψε από το βήμα της Βουλής κάθε σκέψη που αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Έχει υποχρέωση να αρνηθεί εάν το θέσει ξανά η Αμερικανίδα υπουργός. Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις και βοήθεια για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, αλλά όχι μέσω της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου... 


epikaira

Read more...

Ο «ψυχολογικός πόλεμος» της Τουρκίας και η γενικευμένη σύρραξη με την Ελλάδα


Του Μανώλη Κυπραίου

- Η αναπαραγωγή της είδησης από τα ελληνικά μμε, ήταν απόλυτη. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ετοίμαζαν επίθεση κατά της Ελλάδος με το σχέδιο «Βαριοπούλα». Εισβολή στην ελληνικό τμήμα της Θράκης, κατάληψη ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και ούτω το καθεξής. Κι όμως κανένας δεν μπήκε στον κόπο να εξετάσει δύο πτυχές αυτού του θέματος: Πρώτον, γιατί έγινε η «διαρροή» από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και την κυβέρνηση Ερντογάν και δεύτερον ποιά θα ήταν η αντίδραση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Ας αναλύσουμε βήμα-βήμα λοιπόν, αυτές τις πτυχές που δεν «φωτίστηκαν» ξεκινώντας από το πρώτο ερώτημα που είναι η «διαρροή».

Είναι κοινό μυστικό και το γνωρίζουν άπαντες όσοι ξέρουν καλά πως λειτουργεί το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, πως κανένα σχέδιο, καμία ενέργεια και καμία «είδηση» δεν δημοσιεύεται αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος σκοπός. Αυτή η «διαρροή» που έγινε δεν ήταν τυχαία. Το τοπίο της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής αλλάζει άρδην στην περιοχή μας. Ένα στρατηγικό τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ δημιουργείται, απειλώντας το «μαλακό υπογάστριο» της Τουρκίας. Οι τρεις χώρες ανακάλυψαν τεράστια αποθέματα φυσικού πλούτου-τα οποία σκοπεύουν σύντομα να εκμεταλλευτούν-κινώντας ξανά το ενδιαφέρον των «μεγάλων δυνάμεων» αλλά το σημαντικότερο, αφήνοντας την Τουρκία «εκτός παιχνιδιού».

Οι ένοπλες δυνάμεις, υπάρχουν πρωτίστως για να ασκούν πολιτική και να υπηρετούν τους σκοπούς που η πολιτική ηγεσία χαράσσει. Έτσι λοιπόν, στο παιχνίδι των πιέσεων της Άγκυρας ενάντια της Αθήνας και της Λευκωσίας, ανέλαβαν ρόλο οι ένοπλες δυνάμεις για να μας «φοβίσουν» με έμμεσο, αλλά ξεκάθαρο τρόπο, στέλνοντας το μήνυμα: «μπορούμε να σας επιτεθούμε, όποτε το θελήσουμε για αυτό να δεχόσαστε κάθε απαίτησή μας». Και το σχέδιο της «διαρροής» ήταν όπως φαίνεται ιδιαίτερα μελετημένο από την «Διεύθυνση Ψυχολογικού Πολέμου» του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και την αντίστοιχη διεύθυνση της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ). Και όπως προείπαμε, η αναπαραγωγή από τα ελληνικά μμε ήταν απόλυτη, μεταδίδοντας στην ελληνική κοινή γνώμη αυτούσιο το «μήνυμα» της Τουρκίας.

Όμως σε επιχειρησιακό επίπεδο, αν εκδηλωνόταν αυτή η επίθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων τι θα γινόταν; Ποια θα ήταν η αντίδραση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων;
Πρώτα από όλα να τονίσουμε πως βάσει της «διαρροής» το τουρκικό Γενικό Επιτελείο θεωρούσε πως θα πετύχαινε απόλυτα τους Αντικειμενικούς Σκοπούς (ΑΝΣ) της επιχείρησης, καθιστώντας σαφές πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι εν ολίγοις «άχρηστες».

Μήνυμα που με έμμεσο τρόπο προσπάθησε η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να περάσει-επίσης-στην ελληνική κοινή γνώμη. Κι όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Το ελληνικό Γενικό Επιτελείο, δεν αποτελείται ούτε από «κοπρίτες» ούτε από «ωραίες κοιμωμένες». Η συγκέντρωση δυνάμεων και η κινητοποίηση εκ μέρους της Τουρκίας, θα είχε γίνει άμεσα αντιληπτή από τα κέντρα πληροφοριών, αλλά και τα συστήματα επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης που διαθέτει η Ελλάδα. Αυτό θα είχε θέσει σε συναγερμό και αυξημένη επιφυλακή τις ελληνικές δυνάμεις. Όσο και η Τουρκία να προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού, το εύρος της-αναγκαστικής-κινητοποίησης για να εξαπολύσει επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον της Ελλάδος θα ήταν αντιληπτό.

Και βέβαια, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα έμεναν με σταυρωμένα χέρια. Υπήρχε και υπάρχει εκ μέρους του ελληνικού ΓΕΕΘΑ και στρατηγική και τακτικές για ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύρραξη. Εχοντας εντολή εμπλοκής από την ελληνική πολιτική ηγεσία-απόφαση που θεωρούμε δεδομένη-θα εξαπέλυε συντριπτικό αντιπλήγμα ενάντια στις τουρκικές δυνάμεις ή όπως χαρακτηρίζεται στην στρατιωτική ορολογία, πλήγμα «ισοδύναμου τετελεσμένου» σε συγκεκριμένες στρατηγικές αντίπαλες θέσεις, ενώ όποιο τμήμα του ελληνικού χώρου βρισκόταν «υπό κατάληψη» θα δεχόταν το «ανηλεές σφυροκόπημα» από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, από ξηρά, αέρα και θάλασσα. Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο θα έπρεπε να προφυλάξει τις δυνάμεις του είτε για να παραμείνουν στα υπό κατάληψη εδάφη, είτε να προβούν σε ασφαλή απαγκίστρωση και αυτό αναγκαστικά θα επέφερε κλιμάκωση και γενικευμένη σύρραξη, από την Θράκη έως την Κρήτη. Και αυτό το γνωρίζουν στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο. Οποιαδήποτε «μικρή ενέργεια» αναγκαστικά θα επιφέρει κλιμάκωση. Και γι΄ αυτό δεν εκτέλεσαν το σχέδιο.
Το τίμημα που θα «πλήρωναν» οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ήταν βαρύ και η ενδεχόμενη νίκη τους «πύρρειος», άρα «μη νίκη».

Μοναδικός τρόπος για να επιτεθεί η Τουρκία στην Ελλάδα, είναι να κάνει αιφνιδιαστική και άμεση επίθεση χρησιμοποιώντας τον μέγιστο δυνατό αριθμό δυνάμεων ενάντια όλης της ελληνικής επικράτειας. Καταλήψεις βραχονησίδων και «μικρών» νησιών το μοναδικό που μπορούν να επιτύχουν στρατηγικά είναι «εντύπωση», μιας και δίνουν το χρόνο και την δυνατότητα στον αντίπαλο να επικεντρωθεί να εντοπίσει και να πλήξει αποτελεσματικά.

Σε αυτή την μικρή ανάλυση μπορεί κανένας να καταλάβει εν τάχει, ποιος είναι ο σκοπός της Τουρκίας με αυτή «διαρροή» και πρέπει να επικεντρωθούμε στο γεγονός πως αυτή της η ενέργεια δείχνει πως αρχίζει να «ανησυχεί» για την αναβάθμιση της Ελλάδας. Και αυτό το μήνυμα πρέπει να κρατήσουμε όλοι μας. Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε και κανένας δεν μπορεί να μας φοβίσει. Γιατί ιστορικά το ελληνικό έθνος έχει αποδείξει πως μπορεί να τα βάλει με υπέρτερους αντιπάλους και να τους κερδίσει. Και αυτό οι Τούρκοι επιτελείς το γνωρίζουν και βάλλουν κατά του «μαλακού αρμού» μας που είναι το ηθικό προσπαθώντας να μας κάνουν να δεχθούμε τις απαιτήσεις τους. Όμως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο που είναι η «ψυχή του Έλληνα»…

newscode

Read more...

Θα παραβιάζουν με καινούργια αεροσκάφη


Ειδικού Συνεργάτη

Στα λόγια ήταν, όπως αποδεικνύεται, οι διαβεβαιώσεις για ανάγκη μείωσης των εξοπλισμών στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Βετζντί Γκιονούλ ανακοίνωσε ότι η χώρα του προτίθεται να αγοράσει 116 υπερσύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-35.

Η Τουρκία όπως είναι γνωστό συμμετέχει με δέκα δις δολάρια στην κατασκευή των αεροσκαφών αυτών μαζί με εννιά χώρες (ΗΠΑ, Αγγλία, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστραλία, Καναδάς, Δανία, Νορβηγία). Τα αεροσκάφη F-35 θα είναι τριών τύπων (CTOL,STOVL,CV), με διαφορετικές δυνατότητες το καθένα.

Οπότε, θεωρείται πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι παραβιάσεις θα συνεχιστούν αμείωτες – μέσα στο πλαίσιο της «νέας αντίληψης» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, βέβαια…

Read more...

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ ΣΟΝΕΡ ΚΑΓΚΑΜΠΤΑΙ ΓΙΑ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ-ΗΠΑ .ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ.


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

Αυτή η 16σέλιδη μελέτη για τις σχέσεις ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ μου άρεσε πολύ. ΠΈΡΑΝ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΌΥ ΑΝΑΛΥΤΗ-ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ-ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΝ ΔΥΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΟΜΕΡ ΤΑΣΠΙΝΑΡ.

Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΚP ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ. Ο ΚΑΓΚΑΜΠΤΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΤΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΞΕΙΑ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΗ-ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ.

ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ/ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟ, ΣΤΟ ΓΚΩΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ, ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ.

Read more...

Αλλαγές στην τουρκική εκπαίδευση για τα ελληνοτουρκικά.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ριζικές αλλαγές στο μάθημα της ιστορίας φαίνεται ότι θα φέρει το τουρκικό Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας , όπου οι μαθητές θα διδάσκονται όχι μόνο τις θέσεις και απόψεις της Τουρκίας αλλά και άλλων χωρών όπως της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Sabah», το τουρκικό υπουργείο Παιδείας εισάγει νέο «μάθημα σύγχρονης Ιστορίας» στα σχολεία. Οι υπεύθυνοι του Υπουργείου τονίζουν ότι « η βασική μας διαφορά στο Αιγαίο είναι η υφαλοκρηπίδα, οι μαθητές μας δεν θα μαθαίνουν μόνο τις θέσεις της Τουρκίας αλλά και της Ελλάδας.

Το ίδιο θα ισχύει και για το Κυπριακό.
Δεν θα υπάρχουν μόνο όσα υποστηρίζει η Τουρκία αλλά και για το τι ζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτή η αλλαγή στα βιβλία θεωρείται μεγάλη μεταρρύθμιση καθώς τα περισσότερα βιβλία έχουν γραφτεί μετά το πραξικόπημα του 1980 και υπάρχουν αναφορές μόνο στις τουρκικές θέσεις.

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Πιέσεις της τελευταίας στιγμής για να καμφθεί η Λευκωσία


Με διπλή παρέμβαση, κυριολεκτικά της τελευταίας ώρας, από τους Βρετανούς και τους ανθρώπους τους, γίνεται προσπάθεια να καμφθεί η Έλληνο-κυπριακή πλευρά και να πεισθεί στην τριμερή συνάντηση της Γενεύης να υποχωρήσει προ των τουρκικών εκβιαστικών προτάσεων και διλημμάτων. Ιστορική ευκαιρία για τον τερματισμό της διχοτόμησης στην Κύπρο χαρακτηρίζει ο Βρετανός ΥΠΕΞ Γουίλιαμ Χαγκ την τριμερή συνάντηση (Χριστόφια, Ερογλου, Μπαν Κι Μουν) της Τετάρτης στη Γενεύη. Η Τουρκία έχει ρόλο κλειδί, υπογραμμίζει ο κ. Χαγκ σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», καλώντας την Άγκυρα να στηρίξει τις προσπάθειες λύσης. «Είναι πλήρης η πίστη μου για το ότι η Τουρκία στηρίζει τη διαδικασία αυτή. Η Τουρκία, μετά τους Κύπριους είναι η πλευρά που θα ωφεληθεί περισσότερο από μία δίκαιη και βιώσιμη λύση», εκτιμά ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και συνεχίζει: «Η λύση θα δώσει σε έναν λαό που έχει ζήσει τραγωδίες, τη δυνατότητα να κλείσει τους λογαριασμούς του παρελθόντος. Επιπλέον θα προσφέρει πραγματικά οικονομικά οφέλη. Έτσι, οι ηγέτες θα μπορέσουν να εστιαστούν στη διασφάλιση ευημερίας και μέλλοντος για όλους τους Κύπριους».

Σύμφωνα με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, «το status quo είναι κακό για τον κυπριακό λαό και αυτό αντικατοπτρίζεται και πέραν των παραλίων του νησιού. Δεν θα αρέσει στην ΕΕ μία παγιωμένη σύγκρουση. Η κατάσταση αυτή εμποδίζει την επιχειρησιακή συνεργασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε πολλές περιοχές όπως το Κόσοβο και το Αφγανιστάν. Ενώ μία λύση θα άρει ένα σημαντικό εμπόδιο στο στόχο της Τουρκίας για ενσωμάτωση στην ΕΕ και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

«Η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ξεκάθαρη», τονίζει ο κ. Χαγκ. «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες επίλυσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα στηρίζεται στην πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιθυμούμε μία λύση που θα βρεθεί για τους Κύπριους από τους Κύπριους, με σκοπό μία ευημερούσα και ενωμένη Κύπρο».

Στο άρθρο του ο κ. Χαγκ αναφέρεται επίσης, στη συμβολή του ΟΗΕ, της ΕΕ, της Βρετανίας και της διεθνούς κοινότητας, λέγοντας ότι «η διεθνής κοινότητα επιθυμεί να προσφέρει βοήθεια για μία πραγματικά δίκαιη και εφαρμόσιμη λύση» και προτρέπει: «Αξιοποιήστε την αποφασιστικότητα αυτή, μην την παραμερίζετε με τρόπο που θα γεννήσει τον κίνδυνο της απόσυρσης».

«Στο βαθμό που οι πλευρές δείξουν ότι είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να δεχθούν ότι αξίζει να ρισκάρουν, το ίδιο στέρεη θα είναι και η υποστήριξή μας τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο οργανισμών στους οποίους μετέχει το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα υποστηρίξουμε το θάρρος που θα επιδειχθεί για την εξάλειψη της σύγκρουσης στην Κύπρο», υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και επαναλαμβάνει πως ίσως πρόκειται για την καλύτερη ευκαιρία για τη λύση μέχρι σήμερα. «Σίγουρα δεν θα είναι εύκολα. Υπάρχουν ακόμα σημαντικά ζητήματα που περιμένουν λύση και οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία αυξάνουν την πίεση επί της διαδικασίας», σημειώνει στο άρθρο του ο Γουίλιαμ Χαγκ.

Συνάντηση Ντάουνερ με Φούλε

Στις Βρυξέλλες, στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε προχθές συνάντηση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, πρώην Αυστραλού υπεξ, κ. Ντάουνερ με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε. Αντικείμενο, επισήμως, ανακοινώθηκε ήταν η ενημέρωση της ΕΕ για τις τρέχουσες εξελίξεις και για την αναμενόμενη τριμερή στη Γενεύη. Ανεπισήμως όμως έγινε γνωστό ότι ο κ. Ντάουνερ ζήτησε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθεια να πεισθεί η Έλληνο-κυπριακή πλευρά να αποδεχθεί ορισμένους από τους βαρύτερους όρους που θέτει η Τουρκία, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης. Οι όροι αυτοί ωστόσο δεν φαίνεται να γίνονται δεκτοί από την Λευκωσία.

Read more...

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΑΛΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΟΥΦΤΗΔΕΣ ΤΗΣ


Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του σχετικά με την εξωτερική πολιτική στο κοινοβούλιο, πάλι γύρισε την κουβέντα, και φέρνοντας την στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, ανελέητα και ξεδιάντροπα, χρησιμοποίησε ταπεινωτικές λέξεις για τους μουφτήδες που εξέλεξε η Τουρκική Μειονότητα μιλώντας για ¨Ψευτομουφτήδες¨. Έτσι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, για μια ακόμη φορά φανέρωσε το κοινοβούλιο το ¨μίσος¨ που θρέφει μέσα του σχετικά με την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Ο Σαμαράς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του Γιώργο Παπανδρέου για μυστική διπλωματία στο Ερζερούμ λέγοντας ¨Δεν υπάρχει λέτε μυστική διπλωματία αλλά με τον Ερντογάν τα είπατε μόνοι σας για δύο ώρες. Εμείς δεν ξέρουμε τι συζητήσατε. Δεν θα έπρεπε ; Αν αυτό δεν είναι μυστική διπλωματία, τότε τι είναι ; Και εν πάσει περιπτώσει, σίγουρα μπορείτε να απαιτήσετε από τον «καρντάση» Ερντογάν, να πάψει να συνδέει το άνοιγμα της Χάλκης με την εκλογή των ψευτομουφτήδων στη Θράκη!

Έτσι ο Σαμαράς ως πρόεδρος ενός κόμματος που στο παρελθόν αλλά και στις μέρες μας, πήρε και συνεχίζει να παίρνει ψήφους από την μειονότητα, δεν δίστασε να προσβάλλει με τον πιο βαρύ τρόπο τον Τούρκο της Δυτικής Θράκης.

Φυσικά οι Τούρκοι της δυτικής Θράκης δεν ξέχασαν το παρελθόν του Σαμαρά, ούτε θα το ξεχάσουν. Ο Σαμαράς πρέπει να ξέρει καλά πως οφείλει μια συγγνώμη στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό από τον μειονοτικό, ο Σαμαράς στην ομιλία του στην βουλή να επιτίθεται στους θρησκευτικούς ηγέτες της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και στις αξίες τους.
Φαίνεται ότι η ΝΔ όπως στο παρελθόν, έτσι και στην περίοδο του Σαμαρά, δεν θα κάνει βήμα προσέγγισης προς την μειονότητα. Ο κύριος Σαμαράς το φανέρωσε αυτό ξεκάθαρα.

Η ΑΣΧΗΜΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ
“Και εν πάσει περιπτώσει, σίγουρα μπορείτε να απαιτήσετε από τον «καρντάση» Ερντογάν, να πάψει να συνδέει το άνοιγμα της Χάλκης με την εκλογή των ψευτομουφτήδων στη Θράκη!

”http://tourkikanea.gr/2011/01/25/sahtemuftu/

Read more...

Γκιονούλ: Έως 116 F-35 και επιπλέον 30 F-16 η Τουρκία…


Η εξοπλιστική φρενίτιδα της Τουρκίας αποκαλύπτεται σε πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας… Ερωτώμενος για τη θέση της Τουρκίας αναφορικά με το πρόγραμμα του αμερικανικού μαχητικού F-35 στο οποίο η Άγκυρα είναι από τους βασικούς βιομηχανικούς εταίρους, ο Βετζντί Γκιονούλ επιβεβαίωσε την πρόθεση προμήθειας 100 περίπου αεροσκαφών, λέγοντας χαρακτηριστικά «έως 116» μαχητικά του τύπου.

Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι η Άγκυρα βαδίζει μέσω σχεδιασμού στις κινήσεις της σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενδιαφέρουσα είναι όμως και η συνέχεια τν δηλώσεων του υπουργού, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να προμηθευτεί επιπλέον 30 μαχητικά F-16 Block 50 από την κατασκευάστρια Lockheed Martin.

http://www.defencepoint.gr

Read more...

Νέα παραγγελία 70 αυτοκινουμένων πυροβόλων Τ-155 Firtina 155/52 χλστ από τον τουρκικό Στρατό


Νέα παραγγελία για την κατασκευή 70 ακόμα αυτοκινουμένων πυροβόλων Τ-155 Firtina 155/52 χλστ έλαβε από τον τουρκικό Στρατό η κρατική τουρκική εταιρεία ΜΚΕΚ, συνεχίζοντας έτσι την παραγωγή των εν λόγω συστημάτων ο συνολικός αριθμός των οποίων έφτασε το περασμένο φθινόπωρο τα 168 συστήματα.

Η νέα παραγγελία θα ανεβάσει το συνολικό αριθμό των συστημάτων σε 238 με προοπτική ο αριθμός να φτάσει τα 320-350. Εκτιμάται ότι υπήρξε ένα χρονικό διάστημα επαναξιολόγηση της παραγωγικής διαδικασίας στην ΜΚΕΚ και τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την νέα ανάθεση.

Υπενθυμίζεται ότι από τις πρώτες μονάδες που έλαβαν τα συγκεκριμένα συστήματα ήταν οι στρατιωτικοί σχηματισμοί στην Αν. Θράκη ενισχύοντας δραματικά την ισχύ πυρός των εν λόγω σχηματισμών αφού το νέο πυροβόλο μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 41 χλμ.

Η νέα παραγγελία των Τ-155 Firtina 155/52 χλστ αποτελεί ακόμα μία απόδειξη ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας δεν επηρεάζονται από την επίθεση φιλίας της τουρκικής κυβέρνησης και προσωπικά του Τούρκου πρωθυπουργού, πόσο δε από τα επιχειρούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Συνεργασία με την Alenia Aeronautica και την Embraer αναζητά η ΤΑΙ για το νέο τουρκικό μαχητικό


Τούρκοι αξιωματούχοι αναζητούν ξένους συνεργάτες για την από κοινού ανάπτυξη του νέου μαχητικού της Αεροπορίας της χώρας. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ιταλική εταιρεία Alenia Aeronautica και την βραζιλιάνικη Embraer.

Όπως δήλωσε Τούρκος ειδικός αναλυτής που γνωρίζει πολύ καλά το νέο πρόγραμμα, η τουρκική κρατική εταιρεία ΤΑΙ πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και με τις δύο ξένες εταιρείες πριν από το τέλος του 2011, με στόχο το 2012 να έχει επιλεγεί ο συνεργάτης της ΤΑΙ.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει ένα ποσό ύψους 20 εκατ. δολαρίων για την έναρξη του προγράμματος του νέου εγχώριας ανάπτυξης μαχητικού με στόχο η κατασκευή του να ξεκινήσει το 2020. όπως είχε δηλώσει πριν από ένα μήνα ο Τούρκος ΥΠΕΘΑ Vecdi Gonul, η Τουρκία θα μπορούσε να αναπτύξει και να κατασκευάσει την επόμενη δεκαετία το νέο μαχητικό της είτε με ιδία μέσα, είτε με τη συνεργασία άλλων χωρών.

Συμπληρώνοντας ο Τούρκος ΥΠΕΘΑ ανέφερε ότι η συνεργασία με την Νότιο Κορέα για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν φαίνεται να έχει τελικά προοπτική. Τούρκοι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας της χώρας, ανέφεραν ότι η δυνατότητα συνεργασίας της Τουρκίας με την Νότιο Κορέα για το νέο μαχητικό, ακυρώθηκε λόγω της επιμονής της Σεούλ να έχει το κύριο λόγο και την πλειοψηφία στο πρόγραμμα.

Το νέο τουρκικό μαχητικό σε πρώτη φάση θα αντικαταστήσει τα 48 F-4Ε 2000 Simsek και 51 F-4Ε 2020 Terminator τα οποία θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις αρχές του 2020 και αργότερα τα 37 F-16C/D Block 30.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Η Τουρκία επιστρέφει στο Νταβός.Όχι ο Ερντογάν.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Δυο χρόνια μετά την αντίδραση του Ερντογάν, στον Σιμον Περες στο Νταβός, και η υπόσχεση του να μην συμμετάσχει ποτέ στο συγκεκριμένο Φόρουμ, για πρώτη φορά η Τουρκία αναβαθμίζει την παρουσία της. Πέρυσι δεν είχε συμμετάσχει κανένα κυβερνητικό στέλεχος εκτός από τον πρόεδρο της τουρκικης Κεντρικής Τράπεζας Nτουρμούς Γιλμάζ.
Φέτος όμως η τουρκική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στο Νταβός με δυο υπουργούς τον αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν και με τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ.

Η απόφαση αυτή δείχνει ότι η Τουρκία παρα την αντίδραση του Ερντογάν , δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις της με το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Το 2008 ο Ερντογάν σε ανοιχτή συζήτηση είχε λογομαχήσει με τον Σίμον Πέρες και φωνάζοντας είχε υποσχεθεί πως δεν θα πάει ποτέ στο Φόρουμ του Νταβός.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=2766

Read more...

Οι Τούρκοι διαμαρτύρονται επειδη το ελληνικό προξενείο συνεχίζει να έχει …λεφτά !!!


Νέα τουρκική πρόκληση, αυτή τη φορά από την εφημερίδα Σαμπάχ με πολλούς αποδέκτες - Οι γείτονες μας, που έχουν καλή μνήμη και κρατάνε τεφτέρι, θυμούνται ότι οι Έλληνες διπλωμάτες ήταν από τους πρώτους που δέχθηκαν περικοπές δαπανών κι έλαβαν συστάσεις από την κυβέρνηση ΓΑΠ για να κάνουν οικονομία (μέχρι και τις καθιερωμένες γιορτές για τις εθνικές επετείους τους ζήτησαν να κόψουν, κι ας μην τις είχαν κόψει ούτε οι Σέρβοι όταν βομβαρδίζονταν, μετά από δέκα χρόνια εμπάργκο).

Απορούν λοιπόν τώρα, εμφανώς εκνευρισμένοι, γιατί ο δραστήριος πρόξενος της Κωνσταντινούπολης, Βασίλης Μπορνόβας, συνεχίζει να «διαθέτει μεγάλα κονδύλια για δραστηριότητες και έρευνες σχετικά με τον Ελληνικό και Ορθόδοξο πολιτισμό, παρά την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται λόγω της κρίσης». Αυτά τα λέει μεγαλοφώνως η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, εκφράζοντας προφανώς ανησυχίες της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία κατά τ’ άλλα προωθεί την ελληνοτουρκική προσέγγιση.

«Γιατί η κρίση που κλονίζει τη γειτονική χώρα δεν επηρέασε το προξενείο της;» θέτει προκλητικά το ερώτημα στοχοποιώντας τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας. Αλλά προβαίνει σε μία ακόμα πιο προκλητική κίνηση, καθώς δημοσιεύει το όνομα του υπαλλήλου Παναγιώτη Μαγκλάρα, τον οποίο κατονομάζει ως πράκτορα της ΕΥΠ που οργανώνει τα οικονομικά του προξενείου, «γι’ αυτό πάνε καλά».
Η απρέπεια είναι μεγάλη, καθώς περιλαμβάνει και ψέμα και ανφερ. Δεν γνωρίζουμε εάν ο κ.Μαγκλάρας είναι ή όχι «πράκτορας της ΕΥΠ». Συνηθίζεται πάντως , και η Ελλάδα και η Τουρκία να έχουν κάποιον υπάλληλο της ΕΥΠ στα προξενεία τους, στις δύο αυτές χώρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αρμόδιες αρχές της χώρας γνωρίζουν ποιος είναι ο υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών, αλλά δεν τον “δίνουν”. Και η Ελλάδα γνωρίζει ονόματα Τούρκων πρακτόρων, αλλά δεν τα κάνει βούκινο. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με έγκυρες πηγές από το ΥΠΕΞ, δεν υπάρχουν «μυστικά κονδύλια που διαχειρίζεται η ΚΥΠ στην Κωνσταντινούπολη» ( έτσι κι αλλιώς, στα μυστικά κονδύλια για εθνικούς λόγους, έχει μπει προ πολλού μαχαίρι από τον ΓΑΠ).
Tα οικονομικά του προξενείου στην Πόλη είναι εξαιρετικά περιορισμένα, αλλά πράγματι ο δραστήριος, περί τον ελληνικό πολιτισμό, πρόξενος καταφέρνει να βρίσκει χρηματοδότηση από ιδρύματα όπως αυτό του Μποδοσάκη κ.α
Οι Τούρκοι φαίνεται ότι ενοχλούνται από την αθρόα συμμετοχή των γειτόνων στα δωρεάν μαθήματα ελληνικών που οργανώνει ο πρόξενος, καταφέρνοντας να διδαχθούν για πρώτη φορά ελληνικά στην Πόλη, παρ’ ότι στην Ελλάδα λειτουργούν δεκάδες τουρκικά φροντιστήρια.
Αναφέρει η Σαμπάχ: «Ο Πρόξενος Μπορνόβας, παρά τη λιτότητα στην Ελλάδα, οργανώνει εκθέσεις για την προβολή του Ελληνικού πολιτισμού στην Τουρκία, την λειτουργία δωρεάν ελληνικών φροντιστηρίων και έρευνες για τις Ελληνοορθόδοξες Εκκλησίες». Και καταλήγει με το σχεδόν απειλητικό: «…Οι παρούσες πολιτιστικές δράσεις που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό παρά την οικονομική κρίση, «χρήζουν προσοχής ».
Ώρα είναι να ζητήσουν και από τον ΓΑΠ να του τραβήξει το αυτί για σπατάλες…Όχι μην πάει ο νους σας στο πονηρό. Για την διάσωση της οικονομίας μας νοιάζονται οι Τούρκοι, τα καρντάσια.

http://sabah.com.tr/Dunya/2011/01/21/komsuyu_sarsan_kriz_konsolosluga_ugramadi
antinews

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP