Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Παράταση θητείας για τον αρχηγό της ΜΙΤ


Αναβλήθηκε προς το παρόν η πολυαναμενόμενη αλλαγή διοίκησης στην τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (Μilli Istihbarat Teskilati/ΜΙΤ) καθώς αποφασίστηκε η παράταση της θητείας του αρχηγού της Emre Taner. H τουρκική κυβέρνηση έκανε χρήση των ειδικών διατάξεων του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της ΜΙΤ και ανανέωσε τη θητεία του Taner για ένα εξάμηνο. Ο Taner επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί τον επόμενο μήνα, λόγω συμπλήρωσης του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας που έχει οριστεί στα 68 έτη. Ο Taner διαδέχθηκε τον Senkal Atasagun το 2005 στην ηγεσία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, επιχειρώντας αλλαγές στην οργάνωση και την εν γένει δομή της ΜΙΤ, προσλήψεις περισσοτέρων γλωσσομαθών στελεχών με παράλληλη στροφή του ενδιαφέροντος και της δράσης στο εξωτερικό καθώς και απόκτηση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη συλλογή πληροφοριών.


Read more...

(Ανανέωση "4" 24/05) Άσκηση "Θαλασσόλυκος"-"Αποκλείστηκε" το Αιγαίο ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού


Ανανέωση 24/05, 21:52) Ολοκληρώθηκε με ανθυποβρυχιακές ασκήσεις η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση. Σήμερα τρία ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 εκτέλεσαν σχετική δραστηριότητα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, ενώ τα περισσότερα σκάφη της μεγαλύτερης τουρκικής αρμάδας που επιχείρησε τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο, αποσύρονται στους ναυστάθμους τους. Αεροπορική δραστηριότητα σήμερα δεν υπήρξε καθώς δεν προβλεπόταν από το σενάριο.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


(Ανανέωση 23/05, 21:15) Με αποστολές καταστροφής εχθρικής αεροναυτικής δύναμης που σπεύδει να διασπάσει ναυτικό αποκλεισμό νήσου, συνεχίστηκε σήμερα η τουρκική άσκηση που έχει "μπλοκάρει" ως περιοχή επιχειρήσεων ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.
Το σημερινό τμήμα της άσκησης προέβλεπε συνδυασμένη δράση Ναυτικού και Αεροπορίας με συνακόλουθη δράση αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Και πάλι διατέθηκαν μεγάλες αεροπορικές δυνάμεις, οι οποίες αφ'ενός ασκήθηκαν στην προσβολή επερχόμενων εχθρικών αεροσκαφών, αφ'ετέρου στην προσβολή σκαφών επιφανείας.
Συνολικά 22 μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας, 3 ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας και 2 αεροσκάφη CN-235, συμμετείχαν από πλευράς αεροπορικής δραστηριότητας. Είχαμε 28 παραβιάσεις του ΕΕΧ και 14 παραβάσεις του FIR μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές. Η άσκηση θα συνεχιστεί και αύριο. Οι τουρκικές δυνάμεις επιτηρούνται από το σύνολο των διατιθέμενων την παρούσα στιγμή, μέσων του Π.Ν..
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επιχείρηση εικονικού αποκλεισμού του Ανατολικού Αιγαίου με τεράστια αεροναυτική δύναμη βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες. Η μεγαλύτερη τουρκική αεροναυτική αρμάδα που έχει εμφανιστεί εδώ και πολύ καιρό στο Αιγαίο συμμετέχει στην άσκηση "Θαλασσόλυκος" με μικτά σενάρια μάχης, όπως αποκλεισμός νήσου, κατάληψη βραχονησίδας από ειδικές δυνάμεις (στο κεντρικό-νότιο Αιγαίο συμμετέχουν και τουρκικές ειδικές δυνάμεις, όπως αποκάλυψε η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί), προσβολή εχθρικών σκαφών με βλήματα επιφανείας κλπ..
Όλες οι δραστηριότητες των Τούρκων παρακολουθούνται στενά από τις ελληνικές δυνάμεις και των τριών Κλάδων. Χαρακτηριστικό της εγρήγορσης του Π.Ν. είναι ότι κινητοποίησε και μονάδες επιφανείας οι οποίες δεν θα έπρεπε υπό νορμάλ συνθήκες να πλέουν, λόγω εκπαίδευσης, συντήρησης κλπ.
To ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο της τουρκικής διάταξης είναι ότι και οι τρεις περιοχές που έχουν δεσμεύσει βρίσκονται κατά μήκος του 25ου Μεσημβρινού, δηλαδή ξεκινούν από τον 25ο Μεσημβρινό και φτάνουν μέχρι τα τουρκικά χωρικά ύδατα, διχοτομώντας επιχειρησιακά το Αιγαίο, όπως είναι η πάγια επιδίωξή τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν πέρασαν δυτικά του 25ου Μεσημβρινού, παρά μόνο μία φορά στο βόρειο Αιγαίο κατά την διάρκεια των δεκάδων επιχειρήσεων και των εκατοντάδων πτήσεων! Θέλουν "μόνο" την περιοχή ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού και κάνουν ότι μπορούν για να την κατοχυρώσουν.
Στο πλαίσιο της τουρκικής άσκησης DENIZ GORDU έχουν αναπτυχθεί στο Αιγαίο σε διάφορες περιοχές 8 υποβρύχια, 11 φρεγάτες και 13 πυραυλάκατοι. Παράλληλα διεξάγεται και η άσκηση EFES στο εσωτερικό της Τουρκίας. Είναι μία πό τις μεγαλύτερες ναυτικές συγκεντρώσεις που έχει κάνει ποτέ η Τουρκία στο Αιγαίο,

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει πλοία και υποβρύχια σε όλο το Αιγαίο, τα οποία παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού Στόλου και τις δραστηριότητες οι οποίες γίνονται στα διεθνή ύδατα, ενώ διατηρεί υψηλή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε συμβάν που ενδεχομένως παρουσιαστεί.
Την ίδια στιγμή οι παραβιάσεις του Ε.Ε.Χ. έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, όπως γράφουμε σε σχετικό σημείωμα κατωτέρω.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω δραστηριότητας, εντοπίστηκε στα διεθνή ύδατα, περίπου επτά μίλια βόρεια της Αλονήσσου, το βοηθητικό πλοίο του τουρκικού Ναυτικού A558 το οποίο και παρακολουθείται διακριτικά από το Πολεμικό Ναυτικό.

Το σκάφος αυτό καταγράφηκε να ποντίζει ηχοσημαντήρες, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή οι Τούρκοι συνήθως αναπτύσσουν υποβρύχιο κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Read more...

Χαμός στο Αιγαίο - 35 παραβιάσεις!


Η Άγκυρα στα πλαίσια των μεγάλων αεροναυτικών άσκησεων που διεξάγει στο Αιγαίο ξεπέρασε και τον εαυτό της σήμερα με 35 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου!
Συνολικά 8 σχηματισμοί αποτελούμενοι από 32 μαχητικά και 17 μεμονωμένα αεροσκάφη (15 ελικόπτερα και 2 CN-235), δηλαδή 49 αεροσκάφη, προέβησαν σε 35 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου και σε ... μόλις 25 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Aθηνών. Από τα 32 μαχητικά τα 14 ήταν οπλισμένα ενώ κατά την διάρκεια της διαδικασίας αναγνώρισης και αναχαίτισης από μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας δεν σημειώθηκε κάποια εμπλοκή.
Η δραστηριότητα έλαβε χώρα σε ολόκληρο το Αιγαίο.



Read more...

Η προπαγάνδα της Τουρκίας για το "σκισμένο κοράνι"


Το συνήθη ρόλο της ανέλαβε να παίξει η Τουρκία, με το που δημιουργήθηκε το θέμα της "εξέγερσης των λαθρομεταναστών" και το "σκισμένο κοράνι".
Επιθυμώντας να παρεμβαίνει συστηματικά στα Ελληνικά ζητήματα και κυρίως σε αυτά που έχουν ως κύριο θέμα μουσουλμάνους, χωρίς επ' ουδενί λόγο να επιθυμεί να εντρυφήσει στα πραγματικά αίτια, η τουρκική προπαγάνδα και ο τουρκικός μεγαλοϊδεατισμός, για μία ακόμη φορά προσπαθούν να διεισδύσουν στην ελληνική καθημερινότητα και να "βγάλουν λαγό", δημιουργώντας πρόβλημα στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Η τακτική του "νταβατζή", γνώριμη στα στελέχη σχεδιασμού εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, βρίσκει πεδίο εφαρμογής στο θέμα "σκισμένο κοράνι", θέλοντας να εγείρει, να εκμεταλλευτεί και να καρπωθεί στο μέγιστο τυχόν οφέλη που θα προκύψουν από "την καταπάτηση των ιερών του Ισλάμ"...

Ο Τουρκικός τύπος γράφει σήμερα ως είθισται από την πλευρά του σε τέτοιες περιπτώσεις την δική του εκδοχή στα γεγονότα.
Τίτλος: Οι ασεβείς. Η Ελληνική αστυνομία έσκισε το Ιερό Κοράνι
“Στην πρωτεύουσα της Ελλάδος την Αθήνα έγινε επίθεση με δακρυγόνα σε τέμενος που ανήκει σε μετανάστες Μουσουλμάνους, με αποτέλεσμα να διακομιστούν στο νοσοκομείο τουλάχιστον 3 τραυματίες.
Αγνώστου ταυτότητας δράστες τις πρωινές ώρες πέταξαν στο εσωτερικό του τεμένους καπνογόνα με αποτέλεσμα οι παρευρισκόμενοι σε αυτό να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα και να διακομιστούν σε νοσοκομείο. Χθες κατά την διάρκεια επιχειρήσεις για την σύλληψη και απέλαση λαθρομεταναστών συγκρούσθηκαν αστυνομικοί και Μουσουλμάνοι. Αφορμή στα γεγονότα στάθηκε η σύλληψη και ξυλοδαρμός Σύριου λαθρομετανάστη και στην συνέχεια το σχίσιμο του Ιερού Κορανίου και ποδοπάτημα των σχισμένων σελίδων του. Αργότερα Μουσουλμάνοι μετανάστες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ομονοίας και προσευχήθηκαν“.

Read more...

Το "κίτρινο σχέδιο" των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων


Το μόνιμο «σενάριο» των ΤΑΜΣ «EFES» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, τις τελευταίες δεκαετίες είναι η στρατιωτική επέμβαση της «Κίτρινης» χώρας, στη γειτονική «Γαλάζια» χώρα όπου υπάρχει «Κίτρινη» μειονότητα η οποία υποτίθεται ότι… κινδυνεύει.
Πως η Τουρκία δημιουργεί, εκμεταλλεύεται και αξιοποιεί, για τα κρατικά της συμφέροντα και τους επεκτατικούς της σχεδιασμούς, τα «ζητήματα των μειονοτήτων», ΔΕΝ θα έπρεπε να υπάρχει έστω και ένας ενήλικας Κύπριος που να το αγνοεί. Υπ’ αυτή την έννοια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δη.Συ. και εκπρόσωπος της κυπριακής Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Χρ. Πουργουρίδης, που συνέδραμε τις προσπάθειες της Άγκυρας να εγείρει, εναντίον της Ελλάδας, «μειονοτικό ζήτημα» στα Δωδεκάνησα, θα έπρεπε να… διαγραφεί και από Κύπριος!

Το Τουρκικό κράτος, η «σύγχρονη» Κεμαλική «Τούρκιγε Τζιουμχουριγετί» (T.C.), διάδοχος του καθεστώτος των Νεοτούρκων, είχε ως ένα από τους πρωταρχικούς υλικούς, ιδεολογικούς και πολιτικούς όρους συγκρότησής της, την εξόντωση, την εξάλειψη όλων των μη τουρκικών λαών και μειονοτήτων στη Μικρά Ασία, την καθυπόταξη και τον βίαιο εκτουρκισμό των όσων εκεί απέμειναν. Οι Γενοκτονίες των Αρμενίων και Ελλήνων Ποντίων που ξεκίνησαν οι Νεότουρκοι από το 1914, συνέχεια των σφαγών του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ του 1896, συνεχίστηκαν κι εντάθηκαν από τους Κεμαλιστές 1919-1923 κατά των χριστιανικών λαών και μειονοτήτων των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων. Επιχειρήθηκαν και κατά των ομοθρήσκων τους Κούρδων το 1926. Το σύνθημα του Κεμάλ Ατατούρκ, «ΝE MULTU TURKUM DIYENE» («Τι ευτυχία να λες ότι είσαι Τούρκος»), στην πράξη εσήμαινε και σημαίνει, εξόντωση όποιων αρνούνται την «ευτυχία» να λέγονται Τούρκοι. Τις μεθόδους των Γενοκτονιών και των σφαγών 1896-1926, ακολούθησε η «αναίμακτη» συστηματική πολιτική εκδίωξης και εκτουρκισμού, όσων παρέμεναν, στο κράτος των διαδόχων του Κεμάλ. Το βιβλίο της Τουρκάλλας ακαδημαϊκού Ντιλέκ Γκιουβέν «Εθνικισμός, Κοινωνικές Μεταβολές και Μειονότητες» (εκδ. Εστία 2006) είναι αρκούντως διαφωτιστικό.
Η άλλη πλευρά του ιδίου περί μειονοτήτων νομίσματος της τουρκικής πολιτικής είναι η αξιοποίηση από την Άγκυρα των τουρκικών και μουσουλμανικών μειονοτήτων, στις πέριξ χώρες, για τις επεκτατικές της βλέψεις. Το Κυπριακό αποτελεί το τρόπαιο αυτής της πολιτικής. Είναι η «Περίπτωση Υπόδειγμα» που συστηματικά, μεθοδικά, υπομονετικά, επίμονα, αντιγράφει, αναπτύσσει και προσαρμόζει, η Τουρκία, εναντίον της Ελλάδας στη Δ. Θράκη. Και, για να ελέγχει το όποιο προκύψει κουρδικό κράτος στο Β. Ιράκ, με την εκεί μειονότητα των Τουρκμενίων. Τώρα -με τη συνδρομή και του κ. Πουργουρίδη- ΚΑΙ στα Δωδεκάνησα.
Το μόνιμο «σενάριο» των ΤΑΜΣ «EFES» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, τις τελευταίες δεκαετίες είναι η στρατιωτική επέμβαση της «Κίτρινης» χώρας, στη γειτονική «Γαλάζια» χώρα όπου υπάρχει «Κίτρινη» μειονότητα η οποία υποτίθεται ότι… κινδυνεύει. Οι στρατηγοί της Άγκυρας θα πρέπει ΤΩΡΑ να παρασημοφορήσουν τον κ. Πουργουρίδη για τις πολύτιμες υπηρεσίες του στα σχέδιά τους.

Read more...

Χριστόφιας: "η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει μέλος της ΕΕ όσο υπάρχει κατοχή"


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε σήμερα ότι όσο συνεχίζεται η τουρκική κατοχή στην Κύπρο η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση στη Λευκωσία, προς τιμήν του τέως Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου, Πέτρου Τζεμαγέλ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, επίσης, ότι στην επόμενη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα θέσει το αίτημα των Μαρωνιτών να γιορτάσουν τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας στο ομώνυμο κατεχόμενο χωριό τους.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι παραμένει προσηλωμένος στο στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας ενώ σημείωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται με συνέπεια στις αρχές λύσης ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται ενώπιον μας.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως γνωρίζει «την ιδιαίτερη αγωνία των Μαρωνιτών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος» δηλώνοντας «για άλλη μια φορά ότι είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης».Μιας λύσης, όπως είπε, που θα αποβαίνει «προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού, «που θα προέλθει από εμάς, τους Κυπρίους, και αυτό δε σημαίνει», πρόσθεσε, ότι «δίνουμε συγχωροχάρτι στην κατοχή και σ΄ αυτούς που στηρίζουν την Τουρκία. Ούτε συζήτηση να γίνεται περί τούτου».Οπως είπε «θέλουμε η Τουρκία να μπει στη θέση της. Να κατανοήσει ότι κατοχικές χώρες δεν μπορούν να θεωρούν τους εαυτούς τους ως δημοκρατικές χώρες που μάλιστα να ζητούν να βρουν τη θέση τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».«Οσο συνεχίζεται η κατοχή και αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν πρόκειται η Τουρκία να γίνει μέλος της Ενωσης», τόνισε.Συμπλήρωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την επίτευξη μιας λύσης «που θα καθιστά το λαό μας πραγματικό αφέντη στον τόπο του, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να έχει στην έγνοια του τη διατήρηση της ταυτότητας και της οντότητας των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων γιατί «η δημιουργική παρουσία τους στον τόπο και οι αδελφικές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει είναι πολιτισμικός πλούτος και ομορφιά για την Κύπρο και το λαό μας και αυτό τον πλούτο θα τον διαφυλάξουμε και θα τον αφήσουμε κληρονομιά στις γενιές που θα έρθουν».Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υποσχέθηκε, ακόμη, πως το πρώτο θέμα που θα θέσει στον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά τη συνάντηση τους την ερχόμενη Πέμπτη, θα είναι το αίτημα των Μαρωνιτών να γιορτάσουν τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου, στο ομώνυμο κατεχόμενο χωριό τους.
Αναφερόμενος στον τέως Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου, Πέτρο Τζεμαγέλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τιμούμε σήμερα έναν πραγματικό φίλο και εκφράζουμε τον σεβασμό μας προς τον Αρχιεπίσκοπο Τζεμαγέλ, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του έναν άνθρωπο που στα είκοσι χρόνια της διακονίας του στην Κύπρο υπηρέτησε με προσήλωση και αγάπη την κοινότητα των Μαρωνιτών, αγωνιζόμενος πάντοτε για την ανάπτυξη και την ευημερία της».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το έργο που επιτέλεσε ο τέως Αρχιεπίσκοπος της μαρωνίτικης κοινότητας της Κύπρου, «ήταν πολύτιμο και πολυσύνθετο και πέραν της ποιμενικής διάστασης, η συμβολή του Πέτρου Τζεμαγέλ υπήρξε σημαντική στην προσπάθεια της Αρχιεπισκοπής να επιβιώσει και να μπορέσει να αναπτύξει τις δραστηριότητές της ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Μαρωνιτών της Κύπρου».Αυτό, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν ήταν διόλου εύκολο λαμβάνοντας υπόψη το πλήγμα που υπέστη η Εκκλησία των Μαρωνιτών ως αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής» μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον τουρκικό στρατό.Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το έργο του τέως Αρχιεπισκόπου των Μαρωνιτών της Κύπρου, «δεν περιορίστηκε μόνο στην ποιμενική του πτυχή ή στα θέματα που αφορούν την αναδιοργάνωση της Αρχιεπισκοπής αλλά ουσιαστική υπήρξε και η κοινωνική του δραστηριότητα και η προσπάθεια του να συμβάλει ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα αντιμετώπιζαν κατά καιρούς οι Μαρωνίτες».Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν μπορώ να μην αναφερθώ ιδιαίτερα στην έγνοια του για την επιβίωση των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, καθώς και στον ζήλο με τον οποίο αφοσιώθηκε στον αγώνα για συντήρηση των χώρων λατρείας και των μνημείων των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα».Πρόσθεσε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Τζεμαγέλ αγάπησε και υπηρέτησε την Κύπρο σαν δεύτερη του πατρίδα».Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «με τον συνεργάτη και φίλο Αρχιεπίσκοπο Τζεμαγέλ εργάστηκα στενά και ως ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας για αυτό και τον ευχαριστώ για τη δημιουργική μας συνεργασία στην υπηρεσία της μαρωνίτικης κοινότητας αλλά και του συνόλου του κυπριακού λαού και τον διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την ανάπτυξη και την ευημερία της».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την μαρωνίτικη κοινότητα «αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού λαού και ένα ζωντανό και δημιουργικό στοιχείο της κυπριακής κοινωνίας» για να σημειώσει ότι «είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τις ανάγκες των Μαρωνιτών, αλλά και των άλλων θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου, Αρμενίων και Λατίνων και ανταποκρίνεται προωθώντας μέτρα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για στήριξη τους και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δήλωσε «σίγουρος ότι και με τον νέο Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών της Κύπρου, Ιωσήφ Σουέιφ, θα κτίσουμε πάνω στην ίδια βάση για το καλό των Μαρωνιτών της Κύπρου αλλά και του συνόλου του κυπριακού λαού».Τόσο ο τέως όσο και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου, Πέτρος Τζεμαγέλ και Ιωσήφ Σουέιφ ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του στην εκδήλωση και ευχήθηκαν όπως οι προσπάθειες που καταβάλλει για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος καρποφορήσουν σύντομα.

Read more...

Το «γιαβάς-γιαβάς» (σιγά-σιγά), επίσημο δόγμα και της εξωτερικής πολιτικής.


Κοινή διαπίστωση αποτελεί πλέον σε Ελλάδα και Τουρκία ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν διάγουν την πιο καρποφόρα, ούτε καν ελπιδοφόρα φάση τους.Η διάθεση για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας έχει «ουδετεροποιηθεί», γεγονός αρνητικό, γιατί ό,τι δεν κινείται παγώνει και κατά συνέπεια παγιώνει καταστάσεις, τόσο στο Αιγαίο όσο και στη λεκάνη γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου. Αντιθέτως, η μόνη διάθεση που υπάρχει τους τελευταίους μήνες είναι για έναν κλιμακούμενο σιωπηλό πόλεμο πάνω από τα ελληνικά νησιά, που εμμέσως επηρεάζει αρνητικά και όλες τις προσπάθειες προσέγγισης των ζητημάτων της ανατολικής Μεσογείου.

Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για προκλήσεις μέσω παραβιάσεων του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες των Ενόπλων Δυνάμεων και των δύο χωρών, δεν περνά μια μέρα χωρίς να συμβεί μια επικίνδυνη αερομαχία πάνω από το Αιγαίο. Η Ελλάδα, επίσης, προσθέτει ότι οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές έχουν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Επικίνδυνη εικόνα
Αυτή η εικόνα είναι επικίνδυνη και για τις δύο πλευρές. Μόλις δύο χρόνια πριν, ένας Έλληνας χειριστής μαχητικού αεροσκάφους σκοτώθηκε σε αερομαχία με ένα τουρκικό αεροσκάφος. Αυτό το θλιβερό και τρομακτικό περιστατικό ώθησε τις πλευρές στη διεύρυνση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με νέες πρωτοβουλίες, όπως η εγκατάσταση νέας απευθείας κόκκινης γραμμής μεταξύ των Επιτελείων Διοίκησης στο Εσκισεχίρ και στη Λάρισα. Τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των νέων βημάτων που πραγματοποιήθηκαν από τις δύο κυβερνήσεις, ο συνολικός αριθμός των ΜΟΕ αυξήθηκε σε 19. Αλλά, προφανώς, δεν επαρκούν για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά προς τη μείωση της έντασης. Κι αυτό είναι μια διαπίστωση, όχι Έλληνα μόνο αναλυτή που συνήθως αξιολογεί με πιο έντονους χαρακτηρισμούς την κατάσταση στο Αιγαίο, αλλά και Τούρκων ειδικών, που τα τελευταία χρόνια είχαν στρέψει το βλέμμα τους σε άλλα, πιο ζωτικά προβλήματα της χώρας τους.
Το 2007 και το πρώτο εξάμηνο του 2008, πραγματοποιήθηκαν υψηλού επιπέδου επισκέψεις, πολιτικών και στρατιωτικών, συμπεριλαμβανόμενης αυτής του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή -μετά από 49 χρόνια- και της επίσκεψης ενός ανωτάτου Έλληνα στρατηγού στην Άγκυρα, ως ανταπόδοση της επίσκεψης του Τούρκου ομολόγου του, το 2007. Επίσης, οι πολιτικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, συνοδευόμενοι από εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων, συναντήθηκαν 41 φορές από το 2002, για να διερευνήσουν τα προβλήματα που πηγάζουν από το Αιγαίο. Το αποτέλεσμα όμως το ίδιο. Οι δύο πλευρές επαναλάμβαναν τις γνωστές και από δεκαετίες παλιές θέσεις τους, όσον αφορά τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο, κλπ.
«Σπρώξε, σπρώξε μπας και...»
Αναζητώντας την τουρκική άποψη επί του θέματος, διαπιστώθηκε ότι οι Τούρκοι ειδικοί αναλυτές συγκλίνουν ότι ο μόνος τρόπος αλλαγής αυτής της πορείας είναι μια νέα πολιτική καθοδήγηση. Με δεδομένο ότι οι δημοτικές εκλογές έχουν περάσει και διορίστηκε ένας νέος ΥΠΕΞ -ο οποίος εισήγαγε την αντίληψη της πολιτικής μηδενικών προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες- πολλοί Τούρκοι αρθρογράφοι και πολιτικοί αναλυτές -όπως ο επικεφαλής της εφημερίδας «Η?rriyet Daily News» στην Άγκυρα Serkan Demirta?- θεωρούν ότι έχει φθάσει ο σωστός χρόνος για την ανανέωση αυτής της καθοδήγησης.
Ίσως, μάλιστα, να έχει ήδη αρχίσει αυτή η διπλωματική κινητικότητα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθώς αναμένεται επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Ελλάδα. Είναι, επίσης, πιθανό η Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δεν έκρυψε την υποστήριξή της στην πολιτική των μηδενικών προβλημάτων, να πάει στην Τουρκία τους επόμενους μήνες, μετά από πρόσκληση του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Αυτές οι συναντήσεις θα συνθέσουν ένα κατάλληλο κλίμα, ώστε οι δύο γειτονικές χώρες να ξαναζεστάνουν την τόσο ποθητή ηρεμία στην περιοχή.
Αυτά προκάλεσαν ίσως και τη δήλωση, στην οποία προέβη ο Ερντογάν από την Πολωνία: «Η προσέγγιση της Ελλάδος στην προοπτική της Τουρκίας ως πλήρους κράτους-μέλους στην Ε.Ε. ήταν πάντα θετική. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ελληνική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση είναι καλές. Με τον αγαπητό μου φίλο Καραμανλή, έχουμε αναπτύξει επίσης καλύτερες σχέσεις μεταξύ των οικογενειών μας. Σήμερα, η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.».
Διευθέτηση μέσω Χάγης
ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Σερκάν Ντεμιρτάς, το μήνυμα του Ερντογάν προς την Αθήνα, την προτεραία της αναμενόμενης επίσκεψής του, είναι ένα καλό βήμα, που πραγματοποιήθηκε προς την κατεύθυνση της δραστηριοποίησης της πολιτικής για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο. Η κύρια ευθύνη τους είναι -σύμφωνα με τον ίδιο- η αποφυγή θανατηφόρων αερομαχιών ή διενέξεων τύπου Ιμίων, που έφεραν τους δύο γείτονες στο χείλος της σύρραξης το 1996.
Ιδιαίτερη, πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Άγκυρα τελευταία έχει αρχίσει να μιλά για διευθέτηση των προβλημάτων του Αιγαίου μέσω... Χάγης. Πριν από μήνες ένα δημοσίευμα -επικαλούμενο πηγές της Άγκυρας- έκανε λόγο για παραπομπή των θεμάτων στο διεθνές δικαστήριο υπό κάποιες προϋποθέσεις και σήμερα πάλι η «H?rriyet Daily News» επανέρχεται και λέει ότι «για τη διευθέτηση του προβλήματος αυτού, πρέπει ακόμη να σκεφτούν την περίπτωση της διαιτησίας από ένα τρίτο μέρος ή από ένα διεθνές δικαστήριο».
Άποψη της εφημερίδας, που είναι -αν μη τι άλλο- πολύ κοντά στην εξουσία, είναι ότι πρέπει να εμφανιστούν και οι δύο πλευρές με μια νέα δημιουργική πρόταση, που θα αντικαταστήσει τις ατέρμονες, μάταιες, διερευνητικές συναντήσεις με έναν νέο μηχανισμό, που δεν θα περιδιαβαίνει τα προβλήματα. Πρόκειται, επίσης, για ένα προαπαιτούμενο για τον «αρχιτέκτονα» κ. Νταβούτογλου και την κ. Μπακογιάννη, να ενώσουν την ενέργεια και τη δημιουργικότητά τους προς το στόχο αυτό, καταλήγει το άρθρο του κ. Demirta?.

Τα τρία μεγάλα διεθνή προβλήματα για την Τουρκία
Ο AHMET Turan Alkan γράφει -στο πολιτικό περιοδικό Aksiyon- ότι ακόμη και σήμερα, η γειτονική μας Ελλάδα, τόσο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας όσο και στον αφοπλισμό των Δωδεκανήσων, αλλά και λόγω της κυπριακής υπόθεσης, αποτελεί μια πηγή προβλημάτων, που δημιουργούν «πονοκέφαλο» στην Τουρκία.
Κάποτε η Τουρκία, ιδίως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ακολουθούσε μια πιο αποφασιστική και ολοκληρωμένη στάση, η οποία λεγόταν «εθνική ομοφωνία». Τώρα όμως αυτό έχει αλλάξει, αφότου η «κοσμική» αντιπολίτευση άρχισε να υιοθετεί θέσεις και απόψεις με μοναδικό κέρδος τη φθορά της «ισλαμικής» κυβέρνησης.
Κάποιοι, λοιπόν, θεωρούν ότι αυτή η αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, ακόμη και σε θέματα που παλαιότερα δεν ενοείτο «αντιλογία», όπως η εξωτερική πολιτική της χώρας, ευθύνεται για τη γιγάντωση των εξωτερικών υποθέσεων, σε σημείο μάλιστα που να αποδυναμώνεται η Τουρκία σε διεθνές πεδίο και παράλληλα οι παράγοντες αυτοί να αποκτούν και διεθνή υποστήριξη.
Ο Τούρκος αρθρογράφος Ahmet Turan Alkan αναγνωρίζει πλέον ότι η Τουρκία έχει κάνει λάθη στο θέμα της Ελλάδας και του Κυπριακού, αλλά την κύρια ευθύνη την καταλογίζει στην αναβλητικότητα που διέπει τη νοοτροπία των διαφόρων «αρχιτεκτόνων» της εξωτερικής πολιτικής να λύσουν τα συγκεκριμένα προβλήματα. Το «γιαβάς-γιαβάς» (σιγά-σιγά), επίσημο δόγμα και της εξωτερικής πολιτικής.
Όπως αναφέρει, «το 1960 η Τουρκία δεν είχε καμία υπόθεση που να λέγεται Κύπρος, μάλιστα ήταν πολύ λίγοι και αυτοί οι οποίοι γνώριζαν ότι στην Κύπρο ζούσαν ομοεθνείς τους. Ούτε το θέμα της υφαλοκρηπίδας, αλλά ούτε και το θέμα του αφοπλισμού των Δωδεκανήσων ήταν στην τουρκική ημερήσια διάταξη.
Μέχρι το 1970, εκτός από τους ιστορικούς, δεν υπήρχαν άλλοι άνθρωποι στη χώρα, οι οποίοι να γνώριζαν ότι το 1915 στην Τουρκία είχαν συμβεί άθλια γεγονότα. Τώρα, γιατί η υπόθεση αυτή εδώ και τριάντα χρόνια συνεχίζει να βρίσκεται επικεφαλής των μεγάλων προβλημάτων μας;
Όσον αφορά την κουρδική υπόθεση. Μέχρι το 1984 δεν μπορούσε κανένας να διανοηθεί ότι στην Τουρκία μπορούσε να υπάρξει μια ευρείας έκτασης ένοπλη εξέγερση των Κούρδων. Όμως, σήμερα η κουρδική υπόθεση, χάρη στους διεθνείς υποστηρικτές της, έχει μια μεγάλη ιδιαιτερότητα».
Αυτή τη στιγμή η Τουρκία αντιμετωπίζει τρία μεγάλα διεθνή προβλήματα, τα οποία -σύμφωνα με τον Ahmet Turan Alkan- θα είχαν ξεχαστεί αν η Τουρκία ήταν πιο αποφασιστική την ώρα που εμφανίζονταν. Τώρα ζει με την ψευδαίσθηση ότι αυτά θα λυθούν κάποια μέρα από μόνα τους και βρίσκεται μέσα σε μιαν αφελή αναμονή.
Ακόμη πιο ανόητο δε, είναι και αποτελεί δείγμα μεγάλης αδυναμίας -συνεχίζει- το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με τους παράγοντες εκείνους, που δημιουργούσαν «πονοκέφαλο» και την οθωμανική αυτοκρατορία, αν και τρώγαμε και πίναμε μαζί τους. Κι αυτοί είναι οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι! Η υπόθεση της Αρμενίας, η κουρδική υπόθεση, αλλά και οι υποθέσεις της Κύπρου και της υφαλοκρηπίδας… Βλέποντας την εικόνα αυτή, έχει κάποιος την εντύπωση ότι ουδέποτε υπογράφτηκε η Συνθήκη της Λωζάννης. Εάν και στις τρεις αυτές υποθέσεις δεν συμπεριφερθεί η Άγκυρα με σχολαστικότητα και προσοχή, είναι πασιφανές ότι θα οδηγηθεί σε καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να στοιχίσουν στην Τουρκία, από πολιτικής και οικονομικής άποψης.

Read more...

Απάντηση στην υπόθεση Εργκένεκον η δίωξη εναντίον Γκιουλ


Η κοινωνική πόλωση απειλεί να πλήξει για πολλοστή φορά την Τουρκία, μαζί με την οικονομική κρίση που χτυπάει την πραγματική οικονομία της. Η απόφαση Κακουργιοδικείου να απαγγείλει κατηγορίες κατά του Προέδρου Γκιουλ για υπεξαίρεση μεγάλου ποσού ερμηνεύται από παρατηρητές ως απάντηση των εξοργισμένων Κεμαλιστών στους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση Εργκένεκον.
Ανεξάρτητα με το παρασκήνιο της απόφασης δίωξης του προέδρου, βέβαιο είναι πως τη χώρα θα ταλανίσει νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ των οπαδών της κυβέρνησης και των Κεμαλιστών.
Την περασμένη Δευτέρα, Κακουργιοδικείο της Αγκυρας αποφάσισε, παρακάμπτοντας απαλλακτικό βούλευμα της Γενικής Εισαγγελίας, να ασκήσει δίωξη σε βάρος του προέδρου για υπόθεση που ανάγεται στο 1998. Λίγο μετά την απαγόρευση από το Συνταγματικό Δικαστήριο του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας (Refah Partisi), το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε την επιστροφή της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό που του είχε δοθεί. Ωστόσο, το ποσό «εξαφανίσθηκε» και για την υπεξαίρεσή του είχε καταδικασθεί ο ηγέτης του Κόμματος της Ευημερίας Νετζμετίν Ερμπακάν. Ο Γκιουλ διατελούσε τότε αντιπρόεδρος του Refah, ενώ δεν δικάστηκε λόγω της βουλευτικής ιδιότητας που διατηρούσε μέχρι την ανάδειξή του στην προεδρία το 2007.

Η δίωξη αποτέλεσε αφορμή έντονων διενέξεων περί την συνταγματικότητά της. Ωστόσο, το κείμενο του άρθρου 105 του ισχύοντος τουρκικού συντάγματος ορίζει με σαφήνεια το ανεύθυνο του προέδρου της Δημοκρατίας για πράξεις που τελεί στο πλαίσιο άσκησης των προεδρικών καθηκόντων: δεν ευθύνεται παρά μόνο για εσχάτη προδοσία για τις πράξεις αυτές. Ωστόσο, το άρθρο δεν προβλέπει ασυλία του προέδρου παρόμοια με εκείνη των βουλευτών. Συνεπώς, η δίωξη του εν ενεργεία προέδρου για πράξη άσχετη με τα προεδρικά του καθήκοντα που αφορά το παρελθόν είναι συνταγματική.
Συγκυρία
Αναλυτές και ξένοι παρατηρητές εστιάζουν στη χρονική συγκυρία της. Την ίδια ημέρα, η Τουρκία πληροφορείτο το θάνατο της ιατρού, πανεπιστημιακού και ακτιβίστριας Τουρκάν Σαϊλάν, που διετέλεσε κορυφαία φωνή υπεράσπισης του σύγχρονου, κοσμικού τρόπου ζωής σε μια κοινωνία που διολισθαίνει στην κοινωνική οπισθοδρόμηση. Κόρη Τούρκου μεγαλοαστού και Ελβετίδας, η Σαϊλάν απέκτησε φήμη ως δερματολόγος και πανεπιστημιακός, αγωνιζόμενη κατά της λέπρας. Στον μέσο Τούρκο κατέστη όνομα αμέσως αναγνωρίσιμο λόγω της θέσης της ως προέδρου της «Οργάνωσης στήριξης του σύγχρονου τρόπου ζωής» (CYDD). Η οργάνωση συγκέντρωνε χρήματα για τη βελτίωση τη θέσης της γυναίκας και ιδίως για τη μόρφωση απόρων κοριτσιών στην επαρχία. Η Σαϊλάν, η οποία έδινε από το 1992 μάχη με τον καρκίνο, έχαιρε σεβασμού λόγω του θάρρους της έναντι στη νόσο και του κοινωνικού της έργου.
Με φρίκη πληροφορήθηκαν Κεμαλιστές αλλά και φιλελεύθεροι διανοούμενοι την προσαγωγή της εξασθενημένης από τη χημειοθεραπεία Σαϊλάν ως υπόπτου στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκένεκον. Το έργο και οι κοσμικές αξίες της Σαϊλάν, αλλά και το γεγονός ότι η μητέρα της ήταν Χριστιανή, έκαναν τους ισλαμικούς κύκλους να τη βλέπουν με αντιπάθεια. Η εικόνα της αιφνίδιας προσαγωγής μιας ομάδας ηλικιωμένων γυναικών της CYDD δεν εξόργισε μόνο τον κεμαλικό χώρο, που επικροτεί τον αγώνα της για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών, αλλά και τους φιλελεύθερους της «τρίτης θέσης». Ενίσχυσε δε τη θέση όσων διατείνονται πως η κυβέρνηση χειραγωγεί την υπόθεση της Εργκένεκον –σπείρας εθνικιστικών τρομοκρατών που ύφαινε σχέδια κυβερνητικής ανατροπής– για να φιμώσει όσους την αντιπολιτεύονται ή αντίκεινται στις συντηρητικές κοινωνικές της αξίες. Το γεγονός ότι η 74χρονη, καρκινοπαθής Σαϊλάν εξέπνευσε λίγες βδομάδες αφού αφέθη ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες, εξαγρίωσε τους θαυμαστές της, που, ας σημειωθεί και πάλι, δεν υποπίπτουν όλοι στην κατηγορία του «Κεμαλιστή». Η κηδεία της Σαϊλάν έδωσε αφορμή στα πλήθη να επαναλάβουν τα αντικυβερνητικά συνθήματα των ογκωδών αντικυβερνητικών συλλαλητηρίων του 2007.
Τελευταίο όπλο
Η απόφαση του Κακουργιοδικείου να διώξει τον Γκιουλ για την υπεξαίρεση του 1998 αποτελεί, ισχυρίζονται πολλοί, κίνηση «ανταπόδοσης» των Κεμαλιστών για τη μεταχείριση που η κυβέρνηση επεφύλαξε στη Σαϊλάν, αλλά και πολλούς άλλους επικριτές της. Εξάλλου, η ιδέα να συρθεί ο Γκιουλ στο δικαστήριο είναι παλιά: ήδη το 2007 ο Ντενίζ Μπαϊκάλ αλλά και δικαστικοί απειλούσαν ότι θα τον έσερναν στα δικαστήρια, εάν ποτέ αναδεικνυόταν στην προεδρία. Οι Κεμαλιστές, που ακόμη ελεγχουν τη Δικαιοσύνη, είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να τη χρησιμοποιήσουν ως «τελευταίο όπλο» κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. Πέρυσι, είχαν πιέσει το Συνταγματικό Δικαστήριο να εκδώσει απόφαση απαγόρευσης του κυβερνώντος κόμματος, αλλά απέτυχαν για μία ψήφο. Κανείς δεν θεωρεί ιδιαίτερα πιθανή την τελική καταδίκη του Γκιουλ, ιδίως καθόσον δεν είχε οικονομικές ευθύνες στο πλαίσιο του Refah. Το θύμα των αμοιβαίως αυταρχικών μεθοδεύσεων κυβέρνησης και Κεμαλιστών είναι οι ίδιοι οι θεσμοί.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Όταν το πρόβατο (γκρίζος λύκος) ξύνεται στη γκλίτσα του τσομπάνη....


Ο χάρτης της Συνθήκης των Σεβρών

Του Σταύρου Καλεντερίδη*
Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, του πολύ κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, για να αποτρέψει τον "λογαριασμό" της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών που αργά αλλά σταθερά έρχεται στην Τουρκία, μετά τις ομολογουμένως σοβαρές κινητοποιήσεις που έγιναν στις 19 Μαΐου στην Ελλάδα και τον κόσμο, με αποκορύφωμα τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε ο υπουργός δικαιοσύνης της Νότιας Αυστραλίας, Μάικλ Άτκινσον, για να εκφοβίσει την Ελλάδα, θεώρησε καλό να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που σύμφωνα με την τουρκική πλευρά οφείλει στην Τουρκία η Ελλάδα, για τον πόλεμο του 1919-1922.

Να υπενθυμίσουμε στην τουρκική αλλά και σε κάποιους από την ελληνική πλευρά ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αποβιβάστηκαν την περιοχή της Σμύρνης στις 21 Μαίου 1919, πολύ πιο πριν απο τις δύο συνθήκες συνθηκολόγησης (Σεβρών και Λοζάνης) και ενώ ήταν σε εξέλιξη ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος για την Ελλάδα και την Τουρκία.
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι στη Συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920) δεν πήρε μέρος η Τουρκία, άρα, με βάση το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα και η Τουρκία συνέχισαν να είναι εμπόλεμα μέρη.
Ο πόλεμος μεταξύ Τουρκίας, που ήταν επιτιθέμενη χώρα, μαζί με τις χώρες του Άξονα, και της Ελλάδας, έλξηξε στις 24 Ιουλίου 1923, όταν οι μέχρι τότε τυπικά εμπόλεμες χώρες υπέγραψαν την Συνθήκη της Λοζάνης. Το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί για την πλειοψηφία των χωρρών να είχε έρθει νωρίτερα, αλλα για τις δύ χώρες ξεκάθαρα σηματοδοτήθηκε με την συνθήκη της Λοζάνης. Συνεπώς όλες οι πράξεις πολέμου έως και τότε, βάσει του διεθνούς δικαίου, θεωρούνται και θα πρέπει να εξετάζονται ως μέρος της ιστορίας μεταξύ των δύο χωρών στα πλαίσια του Α' Παγκοσμίου.
Θέτοντας το θέμα στο ιστορικό του πλαίσιο η παγκόσμια διαμάχη της εποχής και κατ' επέκτασιν η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε με την επεκτατική πολιτική των χωρών του Άξονα (Γερμανία, Τουρκία, κλπ.) Συνεπώς τα περιστατικά στη Μικρά Ασία ήταν λογική αντίδραση των συμμαχικών δυνάμεων (συγκεκριμένα της Ελλάδας) ενάντια στην επιθετικότητα των δυνάμεων του Άξονα.
Ένα στοιχείο του πολέμου αυτού ήταν η βαρβαρότητα που επέδειξε το κίνημα των Νεοτούρκων από την πρώτη κιόλας στιγμή που κατέλαβαν την εξουσία. Συγκεκριμένα, "η Συνθήκη των Σεβρών, την οποία απέφυγε η Τουρκία, απαιτούσε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία να παραδώσει στις Συμμαχικές Δυνάμεις τους "υπεύθυνους για σφαγές που διαπάχθησαν την περίοδο αυτή". Επιπλέον στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού, το 1919, η Επιτροπή Ευθυνών και Ποινών" καταδίκαζε την Οθωμανική Αυτοκρατορία για "τις βάρβαρες και παράνομες μεθόδους πολέμου... [στα οποία συμπεριλαμβάνονται] εγκλήματα εναντίων των νόμων και των εθίμων πολέμου και εναντίων αρχών της ανθρωπότητας" (άρθρο 230).
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του Α' Παγκοσμίου ήταν το γεγονός πως οι ηττημένες δυνάμεις του Άξονα αναγκάστηκαν να πληρώσουν τεράστια ποσά σε πολεμικές αποζημειώσεις. Συγκεκριμένα, οι αποζημειώσεις που η Γερμανία αναγκάστηκε να πληρώσει στην Μ. Βρετανία και στη Γαλλία ήταν τόσο σκληρές που η οικονομική αυτή επιβάρυνση ήταν ίσως ο σημαντικότερος λόγος για την εξαθλίωση της Γερμανίας και τη συνεπακόλουθη ανάδειξη των Ναζί στη χώρα, εξέλιξη που οδήγησε στον καταστροφικότατο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μπορούμε, μάλιστα, να ισχυριστούμε ότι δεν έχουν υπάρξει πιο σκληρές αποζημειώσεις πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Αντίθετα, δεν έγινε το ίδιο στην περίπτωση της Τουρκίας. Παρόλο που η Τουρκία αποτέλεσε δύναμη κατοχής στη συμμαχική Ελλάδα, ως ηττημένη δύναμη ποτέ δεν "ξεχρέωσε" το χρέος της απέναντι στη χώρα μας για την επιθετικότητά της και την σημαντικότατη ευθύνη που είχε στο ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στις βαρβαρότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκειά του εις βάρος της Ελλάδας αλλά και των ελληνικών πληθυσμών της Θράκης, του Πόντου και της Ανατολής.
Εκτός των παραπάνω, που αποδεικνύουν τις βαρύτατες και συνεχιζόμενες ευθύνες και υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό, να υπενθυμίσουμε στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών και στον κ. Νταβούτογλου ότι η Ελλάδα, φερόμενη ανόητα και προσβλητικά απέναντι στον προσφυγικό Ελληνισμό, το 1930 (συνφωνία Ε-Τ Φιλίας) αποποιήθηκε των δικαιωμάτων της στην ανταλλάξιμη περιουσία των Ελλήνων της Ανατολής, ακριβώς για να "κλείσει" το ζήτημα των λεγόμενων πολεμικών αποζημιώσεων, που καταχρηστικά, όπως εξηγήσαμε παραπάνω, επικαλέστηκε τότε και ανερυθρίαστα επικαλείται και σήμερα η τουρκική πλευρά.
Θα λέγαμε λοιπόν ότι η Τουρκία θα πρέπει να προετοιμαστεί να αποδεχτεί τα εγκλήματα που διέπραξε στο παρελθόν, γιατί η πρακτική που ακολουθεί μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις που θα επαναφέρουν ζητήματα πολύ επώδυνα για την ίδια και το λαό της.
Εξ ού και ο επιλεγείς τίτλος...
*Ο Σταύρος Καλεντερίδης είναι πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος

Read more...

Ασύμμετρες απειλές και κρίσεις


Έλαμψαν διά της απουσίας τους…
Αφού οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδος, ως… «υποτελείς» στα κελεύσματα ΗΠΑ και Τουρκίας, κατάργησαν της ασκήσεις «Νικηφόρος» και «Τοξότης» και εξαΰλωσαν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος - Κύπρου, απέμεινε ο ετήσιος «Αργοναύτης» για ν’ αποφύγουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου την… ολοκληρωτική σκουριά! Στο παρατηρητήριο της άσκησης εντοπίσαμε μόνο δύο βουλευτές. Τον Ζαχαρία Κουλία του ΔηΚο και τον Πανίκο Σταυριανό του ΑΚΕΛ. Όλοι οι άλλοι έλαμψαν διά της απουσίας τους…

Πολλά διαδοχικά σενάρια για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων, ναυτικής πειρατείας, κύματος προσφύγων, «δουλεμπoρίου» λαθρομεταναστών, καταλήψεων και ανατινάξεων κτιρίων, βομβιστικών παγιδεύσεων οχημάτων, διασποράς ραδιενεργών υλικών, ρύπανσης της θάλασσας κ.ο.κ.


Η ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟΣ «Αήττητος» του Πολεμικού Ναυτικού της μητέρας Ελλάδας, με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Παναγιώτη Γκιόκα και 60μελές πλήρωμα, ένα C-130 της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών την ελλαδικής Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αεροσκάφος G-222 ναυτικής επιτήρησης του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας, ένα αεροσκάφος «Φάκλον-50» ναυτικής επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας, με 8μελές πλήρωμα, ήσαν χθες στη διεθνή άσκηση «Αργοναύτης 2009» που οργάνωσε η Εθνική Φρουρά, με τη συμμετοχή 26 διαφορετικών υπηρεσιών από οκτώ υπουργεία, στη ναυτική βάση «Στρατηγός Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.
ΑΣΚΗΣΗ με πολλά διαδοχικά σενάρια, για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και κρίσεων, από τρομοκρατία, ναυτική πειρατεία, κύμα προσφύγων από γειτονικές περιοχές πολεμικών συγκρούσεων, «δουλεμπόριο» λαθρομεταναστών, καταλήψεις και ανατινάξεις κτηρίων, βομβιστικές παγιδεύσεις οχημάτων, διασπορά ραδιενεργών υλικών, ρύπανση της θάλασσας κ.ο.κ.
Ελικόπτερα «Πάνθηρες» ΜΙ-35, της 450 Μοίρας της Διοίκησης Αεροπορίας της ΕΦ, ελικόπτερο Μπελ-402 της Αεροπορικής Πτέρυγας της Αστυνομίας, τα σκάφη της Διοίκησης Ναυτικού και βατραχάνθρωποι της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών της ΕΦ, αλεξιπτωτιστές ελευθέρας πτώσεως των Δυνάμεων Καταδρομών, Ελεύθεροι Σκοπευτές και ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της ΜΜΑΔ, σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, τμήμα Πυροτεχνουργών της Αστυνομίας, δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΜΑΚ, εθελοντές και εθελόντριες της Πολιτικής Άμυνας, στελέχη του Τμήματος Αλιείας, ένα ρυμουλκό κι ένα μικρό κρουαζιερόπλοιο ιδιωτικών εταιρειών, στελέχη, άνδρες και γυναίκες της ΕΦ, της Αστυνομίας και άλλων κρατικών υπηρεσιών, μετείχαν χθες στην τελική φάση, με τα πολλαπλά σενάρια, της άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2009». Παρόντων των υπουργών Άμυνας, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και του υφυπουργού παρά τω Προέδρω, μαζί με τον πρέσβη της Ελλάδος και εκπροσώπους ξένων πρσβειών.
Ο συντονισμός των επιχειρήσεων και ο συγχρονισμός των επιμέρους ενεργειών, στη θάλασσα, στον αέρα και στη στεριά, όλων των μετεχουσών δυνάμεων και υπηρεσιών, ήταν το κύριο ζητούμενο της διεθνούς αυτής άσκησης.
Ο απεσταλμένος της «Σημερινής» βρέθηκε ως παρατηρητής μέσα στον «εγκέφαλο» και στην «καρδιά» συντονισμού, στο κέντρο διεύθυνσης των επιχειρήσεων, μέσα από το οποίο παρακολούθησε, λεπτό προς λεπτό, τις διαδοχικές διαταγές που με ασυρμάτους έφευγαν ακαριαία προς κάθε μετέχουσα μονάδα και ταυτόχρονα έβλεπε μπροστά του τη θαλάσσια, εναέρια και στεριανή εκτέλεση και υλοποίηση των εντολών από τα μετέχοντα τμήματα, με ανταπόκριση… δευτερολέπτων! Επρόκειτο για μιαν άρτια και άψογη συμφωνική ορχήστρα, με μαέστρο Κύπριο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, επιτελικό του ΓΕΕΦ, χωρίς την παραμικρή… παραφωνία ή ίχνος «λάθους νότας ή χορδής»!


Έλαμψαν διά της απουσίας τους…
Αφού οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδος, ως… «υποτελείς» στα κελεύσματα ΗΠΑ και Τουρκίας, κατάργησαν της ασκήσεις «Νικηφόρος» και «Τοξότης» και εξαΰλωσαν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος - Κύπρου, απέμεινε ο ετήσιος «Αργοναύτης» για ν’ αποφύγουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου την… ολοκληρωτική σκουριά! Στο παρατηρητήριο της άσκησης εντοπίσαμε μόνο δύο βουλευτές. Τον Ζαχαρία Κουλία του ΔηΚο και τον Πανίκο Σταυριανό του ΑΚΕΛ. Όλοι οι άλλοι έλαμψαν διά της απουσίας τους…

Read more...

Ο κουρδικός τηλεοπτικός σταθμός Roj θα μπορεί να εκπέμπει στη Γερμανία


Δικαστήριο απέρριψε απόπειρα ακύρωσης της άδειας του Κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού Roj ώστε να εκπέμπει στη Γερμανία, σύμφωνα με ΜΜΕ την Τρίτη (19 Μαΐου). Οι Τουρκικές αρχές επικρίνουν δριμύτατα το Δανέζικο σταθμό για τη μετάδοση δηλώσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) και υποκίνηση τρομοκρατίας.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ, Γερμανία -- Δικαστήριο απέρριψε απόπειρα ακύρωσης της άδειας του Κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού Roj ώστε να εκπέμπει στη Γερμανία, σύμφωνα με ΜΜΕ την Τρίτη (19 Μαΐου). Οι Τουρκικές αρχές επικρίνουν δριμύτατα το Δανέζικο σταθμό για τη μετάδοση δηλώσεων της οργάνωσης Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) και υποκίνηση τρομοκρατίας. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας χαρακτήρισε τον τηλεοπτικό σταθμό Roj παράνομο, έπειτα από διαμαρτυρίες της Τουρκίας. Ωστόσο, δικαστήριο στη Λειψία αποφάνθηκε ότι η απαγόρευση δεν θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, καθώς ενδέχεται να αμφισβητηθεί νομικά. Οι κουρδικές εκπομπές του τηλεοπτικού σταθμού Roj έχουν εντείνει τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δανία, με αποτέλεσμα να εναντιωθεί αρχικά η Άγκυρα σε προσπάθεια του πρώην Πρωθυπουργού της Δανίας Άντερς Φογκ Ρασμούσεν να διοριστεί γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. (DPA, Zaman - 19/05/09)
setimes.com


Read more...

Η Τουρκία θα γίνει μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου, δηλώνει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.


Σε μια έξαρση αλαζονείας και σοβινισμού, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αναβάθμισε την Τουρκία σε... πλανητάρχιδα, η οποία θα ελέγχει και θα έχει λόγο σε ό,τι γίνεται στον κόσμο!Σε ομιλία του στις Βρυξέλλες ο Νταβούτογλου, ούτε λίγο ούτε πολύ, πρόβλεψε ότι το 2023 «όλοι θα ρωτούν την Τουρκία τι θα γίνει στον κόσμο».
Είπε ο Νταβούτογλου: «Την Τουρκία δεν μπορεί κανένας να τη διασπάσει και να την εντάξει σε θέση χώρας δεύτερης κατηγορίας. Ο αγώνας τώρα, δεν είναι πόλεμος για ανεξαρτησία. Είναι ένας αγώνας να μετατρέψουμε την Τουρκία σε μίαν από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου. Αυτή τη στιγμή στις γύρω περιοχές δεν σημειώνεται καμία εξέλιξη χωρίς τη βούληση της Τουρκίας, χωρίς να το έχει υπόψη της η Τουρκία και χωρίς να το εγκρίνει η Τουρκία».
Σύμφωνα με τη «Μιλιέτ», ο Νταβούτογλου ευχήθηκε, όπως όταν εορτάζει την 100ή επέτειο της ίδρυσης της Δημοκρατίας της, η Τουρκία, «να μη συμβαίνει τίποτε στον κόσμο χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και χωρίς να είναι ενήμερη η Τουρκία».
Ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία άρχισε να δείχνει την παρουσία της σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε κομπαστικά, «αποτελεί ένα χρονοδιάγραμμα προς την πορεία αυτή. Η ανησυχία αυτών, που βλέπουν με καχυποψία την Τουρκία στην Ε.Ε. μπορεί να οφείλεται στο φόβο μήπως η Τουρκία με αυτή τη δυναμική της μετατραπεί σε ένα πολύ μεγαλύτερο δυναμικό εντός της Ε.Ε. και μειωθεί η δική τους φαινομενική βαρύτητα».

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους Τούρκους να μην ανησυχούν για το μέλλον της πατρίδας τους.
«Κανείς σας να μην έχει επιφυλάξεις, να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Μπορεί να έρχονται να σας αναφέρουν απαισιόδοξα σενάρια, αλλά εσείς πρέπει να έχετε πλήρη αυτοπεποίθηση. Το μέλλον της Τουρκίας είναι λαμπρό», επισήμανε.
Και τέλειωσε την ομιλία του με την αλαζονική δήλωση: «Εγώ προέρχομαι από αυτή τη χώρα που είναι ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας πολιτικής».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Πρόκληση με ατζέντα Αγκυρας


Ολο σχεδόν το πακέτο των θεμάτων που βάζει η Αγκυρα όχι μόνο για τη Θράκη αλλά και για τη Ρόδο και την Κω, ζητώντας αναγνώριση μειονότητας κι εκεί, έσπευσε να θέσει με ανακοίνωση-μανιφέστο η αυτοαποκαλούμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης», εν όψει των ευρωεκλογών και μετά την αλλαγή που υπήρξε τελευταία στο προεδρείο της αποτελούμενης από 74 μέλη Επιτροπής, στο οποίο τη θέση του προέδρου κατέλαβε ο «ψευτομουφτής» Ξάνθης Αχμέτ Μετέ.

Το νέο προεδρείο έσπευσε με μια μακροσκελή ανακοίνωση να θέσει από μέρους της Συμβουλευτικής Επιτροπής όλο το πακέτο της Αγκυρας, ενώ χαρακτηριστικά για τη Ρόδο και την Κω αναφέρεται ότι «πρέπει να αναγνωριστεί το μειονοτικό καθεστώς των ομοεθνών μας στη Ρόδο και την Κω και πρέπει να τους αποδοθούν τα δικαιώματά τους».Στην ανακοίνωση εκφράζεται μεν ικανοποίηση για τη διεθνοποίηση της υπόθεσής τους, αλλά υποστηρίζεται ότι οι διάφορες εκθέσεις διεθνών οργανισμών περιέχουν ελλιπείς αξιολογήσεις.

Ετσι ζητείται να καταργηθεί το όριο του 3% στις εκλογές, να καταργηθούν οι διευρυμένες νομαρχίες (υπερνομαρχίες) στη Θράκη και να αναγνωριστούν μια σειρά σύλλογοι της μειονότητας ως «τουρκικοί», επικαλούμενοι τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν και το θέμα βρίσκεται αυτή την περίοδο στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Αιτήματα
Να αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν, όπως υποστηρίζεται, στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας της συνείδησης, και να αναγνωριστούν και να αναλάβουν καθήκοντα οι λεγόμενοι «ψευτομουφτήδες», με παράλληλη κατάργηση του νόμου περί διορισμού των ιεροδιδασκάλων. Ζητείται η διαχείριση των βακουφικών περιουσιών να ανατεθεί στα χέρια ατόμων που θα εκλέξει η μειονότητα.

Υποστηρίζεται, επίσης, πως για περίπου 60.000 μέλη της μειονότητας από το 1955 μέχρι το 1998 έχει αφαιρεθεί η υπηκοότητα και ζητείται να τους αποδοθεί και πάλι αναδρομικά, έστω κι αν ζουν στο εξωτερικό, όπως αναφέρεται.

Ακόμη να ιδρυθούν μειονοτικά νηπιαγωγεία, στα οποία η εκπαίδευση θα γίνεται στην τουρκική και την ελληνική γλώσσα και να ιδρυθούν νέα μειονοτικά Γυμνάσια - Λύκεια στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.

Απορρίπτεται κάθε συζήτηση περί κατάργησης της Σαρίας, ενώ με σφοδρότητα επιτίθεται η «Συμβουλευτική» σε όσους υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κάποιες «ομάδες εντός της», εννοώντας τους Πομάκους και τους Ρομ.

Για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια στο νέο προεδρείο δεν συμμετέχουν βουλευτές ή πρώην βουλευτές της μειονότητας. Στο προηγούμενο προεδρείο, η θητεία του οποίου έληξε τους πρώτους μήνες του 2009, πρόεδρος ήταν ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή, με αντιπροέδρους τον πρώην βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ Ιλχαν Αχμέτ, την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες ευρωεκλογές Γκιούλ Μπεγιάζ Κρα Χασάν και γραμματέα τον 47χρονο «νεολαίο», πρόεδρο της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» Αντνάν Σελίμ.

Η συμφωνία που είχε γίνει ήταν να αντικαταστήσει τον Τ. Μαντατζή ο άλλος μειονοτικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη Αχμέτ Χατζηοσμάν και να παραμείνει ο Ιλ. Αχμέτ. Ομως, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με αφορμή μια προκλητική επιστολή της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην τουρκική Βουλή, φέρεται πως ασκήθηκαν πιέσεις από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να μη δεχτεί τελικά να αναλάβει τη θέση του προέδρου, ενώ στο νέο προεδρείο δεν συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα.

Τις δύο θέσεις των αντιπροέδρων έχουν πάρει ο δήμαρχος Σελέρου Ξάνθης, Μπιρόλ Ιντζεμεχμέτ, και ο εκτελών καθήκοντα δημάρχου Αρριανών Ροδόπης, Χαλίπ Μεχμέτ. Ενώ παραμένει ο Αν. Σελίμ.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ ΕΘΝΟΣ

Read more...

ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ: Μανιφέστο της άτυπης Συμβουλευτικής Επιτροπής


Ζητά κατάργηση της ποσόστωσης του 3% στις εκλογές, αναγνώριση μειονοτικών δικαιωμάτων σε μουσουλμάνους της Ρόδου και της Κω, αναγνώριση τουρκικών συλλόγων και αιρετών μουφτήδων
Το κείμενο που ακολουθεί έχει την μορφή ανακοίνωσης λες και απορρέει από ένα νόμιμο φορέα, ενώ είναι απόψεις κάποιων εγκαθέτων που αυτοχρίζονται ως ανωτάτη συμβουλευτική επιτροπή που έχει άποψη επί παντός επιστητού, που εκμεταλλεύεται την δυναμική του ίντερνετ και αξιώνει της Παναγιάς τα μάτια, παρουσιάζοντας το μαύρο άσπρο. Το κείμενο δημοσιεύεται όχι γιατί συμφωνούμε με το περιεχόμενό του, απλά για να καταγραφούν τα αιτήματα και να αναδειχθούν όπου τους παίρνει.
«Η κατάσταση της μειονότητας Δυτικής Θράκης και τα προβλήματα που συνεχίζει να βιώνει, το τελευταίο διάστημα έρχονται συχνά πυκνά στο επίκεντρο της διεθνής κοινής γνώμης και μελετήθηκαν λεπτομερειακά στις εκθέσεις που αναφέρονται παρακάτω. Παρόλο, που οι εκθέσεις αυτές, δεν αντικατοπτρίζουν με όλες τις διαστάσεις τα προβλήματα της Μειονότητας Δυτικής Θράκης και περιέχουν ελλιπής αξιολογήσεις, είναι μια θετική εξέλιξη, αφού φέρνουν τα προβλήματά μας στο επίκεντρο της διεθνής κοινής γνώμης και των διεθνών οργανώσεων.

Η έκθεση του επιτρόπου συμβουλίου της Ευρώπης Αρμοδίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Thomas Hammarberg, σχετικά με την κατάσταση των μειονοτήτων στην Ελλάδα που δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο του 2009.
Η έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α που δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο του 2009 με τίτλο «Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα, 2008».
Η έκθεση της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών Gay McDougall, σχετικά με την κατάσταση των μειονοτήτων στην Ελλάδα που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο του 2009.
Το σχέδιο έκθεσης του μέλους κοινοβουλευτικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Michel Hunault με τίτλο «Οι μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία και η θρησκευτική ελευθερία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και λοιπά ανθρώπινα δικαιώματα», που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2009.
Καλούμε τους αρμοδίους του κράτους και της κυβέρνησης, να λάβουν τα παρακάτω μέτρα, προκειμένου να βγάλουν την χώρα μας Ελλάδα, από την δύσκολη αυτή κατάσταση που αντιμετωπίζει στο διεθνές χώρο και να εμποδίσουν τις παραβιάσεις δικαιωμάτων που συνεχίζουν να εφαρμόζονται στη μειονότητα.
-Πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τούρκων Γυναικών Νομού Ροδόπης, το Σύλλογο Νεολαίας Μειονότητας Νομού Έβρου, που καταδικάζουν τη χώρα μας και πρέπει να επιτευχθεί η επαναλειτουργία των παραπάνω συλλόγων, καθώς και των υπόλοιπων ιστορικών συλλόγων της μειονότητας.
-Πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν στο τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας της συνείδησης και που έχουν διασφαλισθεί με διάφορες διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναγνωρισθούν και να αναλάβουν τα καθήκοντα τους οι εκλεγμένοι από την μειονότητα Μουφτήδες, θα πρέπει να σταματήσει η ισχύ και η εφαρμογή του νόμου 3536/2007 σχετικά με τον διορισμό ιεροδιδασκάλων στα σχολεία μας και να αρθούν οι περιορισμοί σχετικά με τους θρησκευτικούς μας χώρους (όπως η αυθαίρετη εφαρμογή σχετικά με το ύψος των μιναρέδων).
-Η περιουσία των βακουφίων που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, από το 1967 μέχρι σήμερα, είναι στα χέρια ατόμων που έχουν διοριστεί από την ηγεσία του κράτους. Η διαχείριση των βακουφικών περιουσιών θα πρέπει να ανατεθεί το συντομότερο δυνατόν στα χέρια ατόμων που θα εκλέξει η μειονότητα. Ο Νόμος 3647/2008 σχετικά με τα βακούφια που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν τα αιτήματα της μειονότητας, πρέπει να τροποποιηθεί σύμφωνα με τα αιτήματα της μειονότητας έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί. Οι βακουφικές περιουσίες που έχουν χαθεί λόγω των άδικων εφαρμογών από την εποχή της Χούντας πρέπει να αποδοθούν ή να αποζημιωθεί γι’ αυτά η μειονότητα. Πέρα απ’ αυτό πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα μέλη της μειονότητας σχετικά με την εκμετάλλευση των ακινήτων τους (όπως η έλλειψη συμβολαίων στις ορεινές περιοχές).
-Πρέπει να εξαλειφθεί η αδικία κατά, των περίπου 60.000 μελών της μειονότητας και των οικογενειών τους που οφείλεται στην εφαρμογή του άρθρου 19 του Νόμου 3370/1955 που εφαρμόστηκε από το 1955 έως 1998 και πρέπει να τους αποδοθεί αναδρομικά η Ελληνική υπηκοότητα ακόμα και σ’ αυτούς που πλέον ζουν στο εξωτερικό.
-Πρέπει να βρεθεί μια άμεση και αποτελεσματική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο τομέα της εκπαίδευσης. Πρέπει να ιδρυθούν μειονοτικά νηπιαγωγεία στα οποία η εκπαίδευση θα γίνεται στην τουρκική και ελληνική γλώσσα. Πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αποφοίτων ΕΠΑΘ, που υπηρετούν στα μειονοτικά σχολεία, σχετικά με την βελτίωση των τουρκικών τους και την ανάπτυξη της τουρκικής διδακτέας ύλης. Πρέπει να εκπληρωθεί η απαίτηση της μειονότητας για την ίδρυση νέων μειονοτικών γυμνασίων-λυκείων στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.
-Πρέπει να αρθούν τα μέτρα, που εμποδίζουν την ελεύθερη συμμετοχή και εκπροσώπηση της μειονότητας στο πολιτικό βίο της χώρας μας. Πρέπει να αρθεί το πανελλήνιο εκλογικό όριο των 3% που εκτός από τα πολιτικά κόμματα εφαρμόζεται και στους ανεξάρτητους υποψηφίους και πρέπει να ακυρωθεί η εφαρμογή της διευρυμένης εκλογικής περιφέρειας που εφαρμόζεται στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης στις εκλογές των δευτεροβάθμιων τοπικών αυτοδιοικήσεων.
-Η ποσόστωση της τάξεως του 0,5% για την εισαγωγή στο δημόσιο τομέα που προβλέπεται στο νόμο 3647/2008 σχετικά με τα βακούφια που ψηφίστηκε το 2008 θα πρέπει να εφαρμοστεί δίνοντας προτεραιότητα στη περιοχή της Δυτικής Θράκης.
-Πρέπει να αναγνωρισθεί το μειονοτικό καθεστώς των ομοεθνών μας στη Ρόδο και Κω και πρέπει να τους αποδοθούν τα δικαιώματα τους.
Εκτός απ’αυτά, θεωρούμε πώς θα είναι σωστό να γνωστοποιήσουμε στη κοινή γνώμη την άποψη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, για δύο θέματα που μεταφέρονται ελλιπώς ή λανθασμένα στις εκθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω.
-Στις εκθέσεις διατυπώνεται πώς ένα από τα εμπόδια για την εκλογή των μουφτήδων είναι οι δικαστικές τους αρμοδιότητες και η εφαρμογή της Σαρίας από τους διορισμένους μουφτήδες που συχνά δημιουργούν άδικα και αντίθετα με το δίκαιο αποτελέσματα. Όμως, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι η εφαρμογή της Σαρίας (εκτός από την λύση των θρησκευτικών γάμων) είναι ένα προαιρετικό νομικό σύστημα για τα μέλη της μειονότητας. Επίσης δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός, πως σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, όλες οι αποφάσεις που βγάζουν οι μουφτήδες εφαρμόζοντας τη Σαρία, ελέγχονται αν αντίκεινται στο σύνταγμα της χώρας και αν είναι εντός των αρμοδιοτήτων των μουφτήδων, από τα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια. Το πρωταρχικό αίτημα της μειονότητας είναι η εφαρμογή των διατάξεων διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει και η χώρα μας η Ελλάδα, έτσι ώστε να επιτραπεί η εκλογή των μουφτήδων.
-Σε κάποιες εκθέσεις σημειώνεται πως κάποιες ομάδες εντός της μειονότητας αισθάνονται καταπιεσμένοι και υπό απειλή. Η μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι μια και μοναδική μειονότητα το καθεστώς της οποίας έχει καθοριστεί εκτός από την συνθήκη της Λωζάννης και με διάφορες διεθνείς συμβάσεις. Δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα οι δηλώσεις και οι στάσεις κατά της μειονότητας, μερικών ομάδων που προέρχονται από το χώρο της μειονότητας και ενεργούν με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον τους. Η Συμβουλευτική Επιτροπή Μειονότητας Δυτικής Θράκης είναι ανοιχτή για κάθε μέλος της μειονότητας που θέλει να αναζητήσει το δίκαιο του.
Ο σκοπός της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μειονότητας Δυτικής Θράκης με την παρούσα ανακοίνωση είναι να καλέσει την χώρα μας την Ελλάδα σε συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων της μειονότητας, μέσω διαλόγου με τους φορείς της μειονότητας. Εμείς ως αφοσιωμένοι πολίτες, ως πολίτες που αγαπάνε τη χώρα τους, πιστεύουμε πως ο διάλογος και η συνεργασία πάντοτε είναι εφικτή»
Το κείμενο υπογράφεται από την «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ Tηλ/Fax: 0030 2531 100208 E-mail: bttadk@yahoo.com URL: www.bttadk.org»
ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Read more...

Βαθαίνει το ρήγμα στην Τουρκία


«Ο πρόεδρος προσάγεται μόνο για προδοσία» διεμήνυσε χθες το γραφείο του κ. Γκιουλ
Σκηνικό εσωτερικού διχασμού στήνεται καθημερινά στην Τουρκία, όπου η κηδεία της Τουρκάν Σαϊλάν, που ήταν γιατρός, καθηγήτρια πανεπιστημίου, οπαδός της εκκοσμίκευσης και ακτιβίστρια υπέρ της μόρφωσης των γυναικών, μετετράπη σε διαδήλωση υπέρ του κοσμικού κράτους στην Κωνσταντινούπολη. Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών Τούρκοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα ζητώντας η Τουρκία να παραμείνει «χώρα με κοσμικό καθεστώς».

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα, ημέρα του θανάτου της Σαϊλάν, πορεία προς την πλατεία Ταξίμ στην Πόλη, όπου οι παριστάμενοι, δημοφιλείς ηθοποιοί του θεάτρου, του κινηματογράφου και τηλεοπτικών σειρών, σκηνοθέτες και συγγραφείς κραύγαζαν αντίστοιχα συνθήματα.
Ολα αυτά συνέπεσαν με τη χθεσινή εθνική εορτή, τα 90 χρόνια από την έναρξη του «αγώνα της ανεξαρτησίας» από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Συνέπεσαν και με την αιφνίδια προχθεσινή απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να παρακάμψει απαλλακτική ετυμηγορία της Γενικής Εισαγγελίας της Αγκυρας και να απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος του προέδρου Γκιουλ, ως ενεχόμενου σε υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος που χρονολογείται από το 1998 και συνδέεται άμεσα με την ανατροπή του Νετσμετίν Ερμπακάν και την απαγόρευση του ισλαμικού Κόμματος της Αρετής, προπάτορα του κυβερνώντος σήμερα ΑΚΡ.
Σε «ορισμένους κύκλους με προθέσεις κάθε άλλο παρά αγαθές» απέδωσε το προεδρικό γραφείο τις προσπάθειες να εμφανιστεί ο πρόεδρος Γκιουλ ως ύποπτος, «τη στιγμή που δεν κατηγορείται για κάτι, ούτε είναι υπόδικος». «Είναι αδιανόητο οι βουλευτές να χαίρουν ασυλίας και όχι οι πρόεδροι», εξανέστη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Κοκσάλ Τοπτάν και γραφείο του κ. Γκιουλ σημείωναν ότι ο πρόεδρος προσάγεται σε δίκη μόνον με την κατηγορία της προδοσίας.

«Να πρόκειται για νέα επίθεση του κεμαλικού - στρατιωτικού κατεστημένου εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν ενόψει ενοχλητικών αλλαγών;», αναρωτήθηκαν αναλυτές. «Η δομή του τουρκικού κράτους αλλάζει, στο κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα επανήλθε το νομοσχέδιο για την αναδόμηση ενός κράτους και μιας διοίκησης 90 χρόνων», έγραφε χθες η φιλοκυβερνητική «Ζαμάν», ίσως για να γιορτάσει την εθνική επέτειο. Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε απορρίψει ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας και ακραιφνής κεμαλιστής Αχμέτ Νεζντέτ Σέζερ, έχει αναθεωρηθεί, αλλά η ουσία του παραμένει αναλλοίωτη, διευκρίνισε ανώνυμη κυβερνητική πηγή.
Η ήδη αναγγελθείσα συνταγματική αναθεώρηση μαζί με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης ανησυχούν τους κεμαλικούς, που βρήκαν την ευκαιρία να διαδηλώσουν στην κηδεία της Τουρκάλ. Η δερματολόγος με την πολύχρονη δράση στην καταπολέμηση της λέπρας και του αναλφαβητισμού ιδίως των γυναικών, είχε ιδρύσει το 1989 την Εταιρεία Υποστήριξης Σύγχρονης Ζωής. Επασχε από καρκίνο από το 1992. Τον περασμένο Απρίλιο το σπίτι της και τα γραφεία του σωματείου ερευνήθηκαν στη διάρκεια εκκαθαριστικής επιχείρησης στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκένεκον.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Τόσο τιποτένιοι ή/ και τόσο πουλημένοι;


Toυ Κώστα Καραίσκου*
Παρακολουθώντας τον ελληνικό Τύπο και τις αναφορές του στην Τουρκία δυσκολεύεσαι να καταλάβεις ποια ακριβώς είναι η εκάστοτε θέση των ελληνικών ελίτ απέναντι στη γείτονά μας. Ο κατεστημένος, ιδίως, Τύπος, που απεχθάνεται τις «συναισθηματικά φορτισμένες» ή τις «παρελθοντολογικές» προσεγγίσεις «εθνικιστικού» χαρακτήρα, κάποτε δείχνει να είναι πιο Τούρκος κι από τον Τούρκο, στην καλύτερη περίπτωση δείχνει να αντιλαμβάνεται τις διμερείς σχέσεις ως ένα τεχνικό ζήτημα που απασχολεί τους ειδικούς του Υπουργείου Εξωτερικών. Πουθενά δεν ανιχνεύεται η παραμικρή υποψία ότι το εκάστοτε ελληνοτουρκικό ζήτημα άπτεται της ίδιας της εθνικής μας ασφάλειας και ακεραιότητας!

Επί χρόνια ολόκληρα, όσο ο κοινοβουλευτικός φασισμός αλώνιζε στην Τουρκία, κανείς δεν τολμούσε ούτε καν να ονομάσει το (κεμαλικό) καθεστώς της. Ανεβοκατέβαιναν υποκείμενα τύπου Ντεμιρέλ, Ετζεβίτ, Τζέμ, Γιλμάζ, Τσιλέρ, αποβράσματα του χείριστου υπόκοσμου, αυτουργοί χιλιάδων δολοφονιών (Ελλήνων, Κούρδων, Τούρκων...) και ουδείς στην Αθήνα είχε να τους προσάψει κάτι. Ποιοί ήταν άλλωστε αυτοί που θα τους επέκριναν, όταν στο ίδιο το Στέητ Ντηπάρτμεντ αυτός ο συρφετός γινόταν ασμένως δεκτός;
Κάπου κατά το 2000 ήρθε η ανάγκη ανανέωσης του καθεστώτος, που βρήκε έξοχο εκφραστή στο πρόσωπο του δημοφιλούς Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκεί έγινε το θαύμα: Ξαφνικά, κι ενώ μέχρι τότε σύμπασα η Αθήνα αδολεσχούσε περί «ισλαμικού κινδύνου», κάτι συνέβη και όλοι άρχισαν να βλέπουν τον Ερντογάν με πρωτοφανή συμπάθεια. Ανακάλυψαν τις λέξεις «κεμαλισμός», «βαθύ κράτος», «κουρδική γλώσσα», τα λαϊκά ερείσματα του ελαφροϊσλαμικού κινήματος, τις ευρωπαϊκές του φιλοδοξίες... Όταν μάλιστα, πολύ πρόσφατα, ξεκίνησε και η αποκάλυψη του παρακρατικού κυκλώματος «Εργκενέκον», ο ερντογανισμός χτύπησε σταλινικά ποσοστά στην (ελληνική) πρωτεύουσα. Φόρτωσαν όλα τα εγκλήματα στη συγκεκριμένη οργάνωση - μέχρι και τον θάνατο του Σολωμού Σολωμού στην Κύπρο που δολοφονήθηκε 5 χρόνια πριν ιδρυθεί η «Εργκενέκον»! - και ξέπλυναν έτσι όλους τους άλλους. Κι ας μην αλλάζει πια τίποτε επί της ουσίας για τον τουρκικό λαό, κι ας γίνεται ο ίδιος ο Ταγίπ όλο και περισσότερο διαχειριστής ενός συστήματος εξουσίας που απλώς αλλάζει τρόπο έκφρασης στην Τουρκία. Τώρα δε, με την εγκατάσταση του Αχμέτ Νταβούτογλου στο τουρκικό ΥΠΕΞ, μέχρι και για ...«Τούρκο Κίσσιγκερ» διαβάσαμε στις ΗΠΑγορευόμενες αναλύσεις των αθηνοφυλλάδων! Τι πειράζει που θεωρεί τα νησιά μας στο Αιγαίο «πρόβλημα προς επίλυση»; Τι κι αν θέτει ύψιστη στρατηγική προτεραιότητα την «διασφάλιση μόνιμης ασφάλειας για τις κοινότητες που είναι οθωμανικά κατάλοιπα», ονομάζοντας και συγκεκριμένα εκείνην της Θράκης; Τι κι αν την ονομάζει «το πιο σημαντικό όχημα για τη διαμόρφωση μιας σφαίρας επιρροής στα Βαλκάνια»; Έχουμε τους «αισιόδοξους» του ΥΠΕΞ που πιάστηκαν από την διατυπωμένη επιθυμία του Νταβούτογλου για «μηδενικά προβλήματα» με τους γείτονες και χάρηκαν. Τι σημαίνει όμως αυτό, συνιστά αντινομία με τα προηγούμενα; Όχι βέβαια, όταν υποχωρείς σε όλα, τα «προβλήματα» μηδενίζονται (μέχρι να δημιουργηθούν νέα) και το ποιός θα υποχωρήσει τελικά - χάριν της καλής γειτονίας, φυσικά - είναι βεβαίως γνωστό...
Εμείς στον «Αντιφωνητή» ήμασταν πράγματι από τους πρώτους που χάρηκαν για την συντριβή του κεμαλικού συστήματος πρό επταετίας. Αναγνωρίσαμε στο πρόσωπό του Ερντογάν την ελπίδα για τη δημοκρατία και την προκοπή του τουρκικού λαού, ίσως και για την ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η πορεία/προσαρμογή του Τούρκου πρωθυπουργού έδειξε τα όρια του εγχειρήματος και επιβεβαίωσε τις γεωπολιτικές αναγκαιότητες, οι οποίες σε συνδυασμό με την ελλαδική παρακμή έχουν φέρει τη χώρα μας σε θέση πλήρους ανυποληψίας. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο όχι μόνο να επιβεβαιώνεται ο αναθεωρητισμός των προηγούμενων τουρκικών κυβερνήσεων αλλά και να προωθείται σε θέσεις όπως οι διαμαρτυρίες για παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου και για ...εποικισμό των παραμεθόριων νησιών μας (Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι κ.ά.). Μάλιστα η στάση των Τούρκων στο Σχέδιο Ανάν έδειξε ότι στο εξής μπορεί να κερδίζει τις εντυπώσεις και σε άλλα πεδία, πέραν των ωμών εκβιασμών και της ισχύος.
Μένει να δούμε αν στους κύκλους της πρωτεύουσας χαβούζας έχει απομείνει κάποιο αξιόλογο δυναμικό που να μην είναι εξωνημένο στους γνωστούς προστάτες. Κάπου να διασώζεται η ελπίδα ότι είτε θα αποφευχθεί μια ολέθρια για την πατρίδα μας κρίση, είτε -έστω- ότι την ώρα της κρίσης θα έχει να επιδείξει κάτι περισσότερο από «ψυχραιμία» και ένα πατρώνυμο...
Ο Κώστας Καραΐσκος είναι εκδότης της 15νθήμερης εφημερίδας της Θράκης ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΗΣ

Read more...

Τουρκία εναντίον Ευρωπαϊκής Ένωσης


Η ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΘΡΑΚΗΣ, ένα από τα πιο ποιοτικά και έγκυρα τηλεοπτικά δίκτυα της ελληνικής επαρχίας, παρουσίασε βίντεο ντοκουμέντο από τουρκικά F-16 στον Έβρο.
Μέσα στο Μάιο έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τη λαθρομετανάστευση FRONTEX. Τα πληρώματά τους είναι από τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο κλπ, ενώ υπάρχουν και Έλληνες αστυνομικοί ως σύνδεσμοι εδάφους - αέρος.
Τα δύο αεροσκάφη διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό για επιτήρηση και εντοπισμό λαθρομεταναστών (θερμικές κάμερες κλπ) και έχουν ως βάση το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης. Το ελικόπτερο επιτηρεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου ενώ το αεροπλάνο τα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα στο Αιγαίο.

Την πρώτη ημέρα περιπολίας του αεροπλάνου, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκικά F-16 και το ίδιο συνέβη και κατά τη δεύτερη ημέρα περιπολίας του ελικοπτέρου.
Σε ρεπορτάζ που παρουσίασε η ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΘΡΑΚΗΣ, πολίτης του Σουφλίου κατέγραψε με ερασιτεχνική κάμερα την πτήση του ελικοπτέρου της FRONTEX, καθώς και την παρενόχλησή του από οπλισμένο τουρκικό F-16.
Είναι σαφές ότι η παρουσία ευρωπαϊκού οργανισμού ασφάλειας των συνόρων ενοχλεί πολύ την Τουρκία. Αρκεί να καταλάβουν τώρα από πρώτο χέρι οι εταίροι μας, το ρόλο και τις πρακτικές της γειτονικής χώρας και να αντιδράσουν αναλόγως.

Read more...

Ντόμινο υποχωρήσεων μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τη νέα δομή της Συμμαχίας


ΝΑΤΟϊκή συνδιαχείριση στο Αιγαίο

Στις 7 και 8 Μαΐου στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, με σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεών τους, ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις συμφώνησαν να εφαρμοστεί στην περιοχή του Αιγαίου η νέα δομή του ΝΑΤΟ, που προβλέπει εκτός των άλλων την κατάργηση του τουρκικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Εσκί Σεχίρ (6 CAOC) και τη μεταφορά του τομέα ευθύνης του στο αντίστοιχο ΝΑΤΟϊκό κέντρο στη Λάρισα (7 CAOC). Με τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί για σκοπούς του ΝΑΤΟ τον εναέριο έλεγχο της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ. Το «αντάλλαγμα» είναι η συνδιαχείριση του Αιγαίου για τους σκοπούς τού ΝΑΤΟ.

Αναλυτικότερα: Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα το 2003 ο τότε υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου συμφώνησε στη νέα δομή του ΝΑΤΟ που προέβλεπε τη μεταφορά του Αεροπορικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ από τη Νάπολη στη Σμύρνη, την κατάργηση του ΝΑΤΟϊκού Κέντρου Επιχειρήσεων στο Εσκί Σεχίρ (6 CAOC) και τη διατήρηση του ελληνικού Κέντρου Επιχειρήσεων στη Λάρισα (7 CAOC), το οποίο ανά τακτά διαστήματα θα έχει και Τούρκο ΝΑΤΟϊκό διοικητή και όχι αποκλειστικώς Ελληνα, όπως μέχρι πρότινος.
Η παρούσα κυβέρνηση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, επέμεινε επί μακρόν να έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να καταργηθεί οριστικώς το 6 CAOC του Εσκί Σεχίρ και να επισημοποιήσει τον εναέριο έλεγχο (για σκοπούς ΝΑΤΟ) της Βουλγαρίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, κάτι που ήταν αυτονόητο, καθώς η Τουρκία λόγω τεχνικών δυσκολιών (εμβέλεια ραντάρ της) δεν μπορούσε να έχει.
Το «αντάλλαγμα», όμως, για την Αθήνα από την ενεργοποίηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ ανοίγει τον δρόμο στη ΝΑΤΟϊκή συνδιαχείριση του εναέριου χώρου του Αιγαίου, τουλάχιστον το διάστημα κατά το οποίο τη διοίκηση του ΝΑΤΟϊκού κέντρου της Λάρισας θα ασκεί Τούρκος διοικητής, ο οποίος ευλόγως θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να δημιουργηθεί και να μεγιστοποιηθεί πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ λόγω των ελληνικών αναχαιτίσεων των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.
Η παρουσία Τούρκου διοικητή στη «ΝΑΤΟϊκή» Λάρισα θα «ΝΑΤΟποιήσει» την περιοχή του Αιγαίου, με αποτέλεσμα τη συνδιαχείρισή της από Ελλάδα - Τουρκία.
Με άλλα λόγια ο εκάστοτε Τούρκος διοικητής, όταν αναλαμβάνει καθήκοντα μπορεί να «απαγορεύει» ή καλύτερα να καταγγέλλει στο ΝΑΤΟ την Ελλάδα για τη χρήση ελληνικών αεροσκαφών που έχουν διατεθεί στο ΝΑΤΟ (Command-Assignment) για αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών (που και αυτά έχουν διατεθεί στο ΝΑΤΟ) στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Και τούτο διότι:
* Το ΝΑΤΟ απαγορεύει να γίνονται αναχαιτίσεις ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών από ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη.
* Το ΝΑΤΟ δεν αποδέχεται και δεν επιτρέπει αναχαιτήσεις σε διεθνή εναέριο χώρο, διότι οι κανόνες του ICAO εφαρμόζονται μόνον σε πολιτικά αεροσκάφη.
Οι αρνητικές εθνικές συνέπειες, ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, μπορεί να καταστούν ακραίες, δεδομένου ότι:
* Θα προκύψει θέμα σε βάρος της Ελλάδας σχετικά με τα 6-10 ν.μ. του εθνικού εναέριου χώρου, αφού το ΝΑΤΟ από τον Φεβρουάριο του 1975 δεν αποδέχεται τα 10 ν.μ. του εθνικού εναέριου χώρου.
* Θα έρθει στο προσκήνιο η θέση της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης 18 ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου, τα οποία από το 1996 το ΝΑΤΟ δεν τα χρησιμοποιεί ούτε σε ασκήσεις ούτε σε υποδομές.
* Το πρόβλημα θα είναι ιδιαίτερο στην περίπτωση της Λήμνου.
* Ομοίως θα έρθουν στο ΝΑΤΟϊκό προσκήνιο οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο με «θύμα» τις ελληνικές αναχαιτίσεις, π.χ. στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, και φυσικά, θα επανέλθει δριμύτερο το θέμα του καθορισμού κατόπιν συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας της περιοχής έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο για ναυτικά ατυχήματα.
Enet.gr

Read more...

Απέτυχε η τσεχική βοήθεια στην Τουρκία για ένταξη στην Ε.Ε.


ΠΛHPHΣ άπνοια επικρατεί στον χώρο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της προεδρεύουσας Τσεχίας (η θητεία της θα λήξει τέλος Ιουνίου), όπως δείχνουν τα πράγματα δεν έχει ανοίξει ούτε ένα νέο διαπραγματευτικό κεφάλαιο στη διάρκεια του εξαμήνου της. Δύο κεφάλαια, που ήταν «υποψήφια» να ανοίξουν, το κεφάλαιο 16 για τη Φορολογία, και το κεφάλαιο 19, που αφορά την Κοινωνική Πολιτική και την Απασχόληση δεν άνοιξαν. Το ένα, το κεφάλαιο 16, σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο να έρθει στην προγραμματισμένη προ ημερών συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας «Διεύρυνση», αλλά η συνεδρίαση ματαιώθηκε, για λόγους έλλειψης προϋποθέσεων στη σχετική διαδικασία.


Το κεφάλαιο «Κοινωνική Πολιτική και Απασχόληση», δεν προωθήθηκε, διότι υπήρξαν διάφορες αντιδράσεις από κράτη - μέλη της Eνωσης, σχετικά πάλι με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται. Eτσι, έως τώρα από τα 33 διαπραγματευτικά κεφάλαια έχει κλείσει μόνο ένα, τον Ιούνιο του 2006, το κεφάλαιο 25, που αναφέρεται στην Επιστήμη και την Τεχνολογία, και δεν έκλεισε κανένα άλλο, στα περίπου τρία χρόνια που ακολούθησαν από τότε. Oπως αναφέρουν έγκυροι κύκλοι, το όλο θέμα των καθυστερήσεων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, των προβλημάτων, που έχουν ανακύψει με το «μπλοκάρισμα» κεφαλαίων και η άρνηση της υποψήφιας χώρας να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Eνωσης με την Ε.Ε., θα απασχολήσουν τη σουηδική προεδρία, το δεύτερο εξάμηνο του 2009, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα αυτή, καθώς τον Δεκέμβριο θα γίνει μια συνολική εκτίμηση της πορείας της προς την Eνωση και της προόδου στην προσαρμογή της προς το κοινοτικό κεκτημένο.
ΕΞΠΡΕΣΣ

Read more...

Ο Ερντογάν εγκαταλείπει την πολιτική το 2015…


Τέλος στην πολιτική καριέρα του από τα κοινοβουλευτικά έδρανα θα βάλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2015. Μιλώντας χθες σε ομάδα φοιτητών, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι στόχος του είναι στα επόμενα χρόνια να ανοίξει τις πόρτες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) σε νέους ανθρώπους, με φρέσκιες ιδέες.
Πρόσθεσε ότι οι κανονισμοί του κόμματός του δεν επιτρέπουν τη διαδοχική εκλογή ενός βουλευτή για περισσότερες από τρεις θητείες και αν στις εκλογές του 2011 επανεκλεγεί, θα είναι η τρίτη κατά σειρά πρωθυπουργική θητεία του. Αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσε η πολιτική για τον κ. Ερντογάν, έσπευσαν να σχολιάσουν οι τουρκικές εφημερίδες, που ερμήνευσαν τις δηλώσεις του ως ένα πρώτο μήνυμα για την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος πρόεδρος στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου να προσαχθεί σε δίκη ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ για υπόθεση κομματικών χρηματοδοτήσεων προς το Κόμμα της Ευημερίας το 1990. Τότε ο κ. Γκιουλ ήταν μέλος του κόμματος, το οποίο εξελίχθηκε στο σημερινό κυβερνών ΑΚΡ.


Η απόφαση του δικαστηρίου τάραξε για ακόμη μία φορά την ευαίσθητη ισορροπία στις σχέσεις της κυβέρνησης με το κεμαλικό κατεστημένο, σε μία χρονική στιγμή που ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για το Κουρδικό. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Γκιουλ εμφανίστηκε ενοχλημένος από την απόφαση του δικαστηρίου λέγοντας ότι βλάπτει την εικόνα της Τουρκίας.

Read more...

Τουρκία: Ανάγκη δημοσιονομικών μέτρων


Την ανάγκη λήψης δημοσιονομικών μέτρων, τόσο για φέτος όσο και μεσοπρόθεσμα, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, ανεξάρτητα από το αν τελικά θα υπάρξει συμφωνία για τη χορήγηση δανείου από το ΔΝΤ

«Χρειαζόμαστε ουσιαστικά μέτρα. Αυτή η κρίση επηρεάζει την πραγματική οικονομία της Τουρκίας και θα συνεχίσει να την επηρεάζει», δήλωσε. Τα σχόλια αυτά είναι πιθανόν να ενισχύσουν τις αμφιβολίες για τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, οι οποίες ανεστάλησαν τον Ιανουάριο, εξαιτίας διαφορών που ανέκυψαν μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο κ. Σιμσέκ έχει καταθέσει τις προτάσεις της Τουρκίας, ενώ ο κ. Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για χαλινάρι στις δαπάνες.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Read more...

"Δύο λαοί, δύο ιδρυτικά κράτη και τουρκικές εγγυήσεις"


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι σε μια στιγμή που οι υποσχέσεις που δόθηκαν από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και την EE προς την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος δεν τηρήθηκαν, η άσκηση πίεσης επί της Τουρκίας δεν μπορεί να θεωρείται μια ενέργεια που βασίζεται σε καλή θέληση.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Νταβούτογλου μετά από ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με τον φερόμενο ως υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους Χουσείν Οζγκουργκούν ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα. Από την πλευρά του ο κ. Οζγκουργκούν είπε ότι «είδαμε στις συνομιλίες μας και στις κοινές πλατφόρμες συζήτησης ότι η Ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν μπορεί να εγκαταλείψει την Κυπριακή Δημοκρατία», πράγμα που είναι απαράδεκτο», είπε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Νταβούτογλου.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι συζήτησε με τον κ. Οζγκουργκούν την ανάγκη της συνέχισης της παραδοσιακής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και την επίδειξη μιας κοινής στάσης.

«Αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία να δει την προώθηση της «ΤΔΒΚ» με άνοιγμα γραφείων σε όλα τα σημεία του κόσμου και με εκπροσώπηση σε διεθνείς οργανισμούς» είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Ο κ. Οζγκουργκούν θα μεταβεί στη συνέχεια στη Δαμασκό για να πάρει μέρος στη διάσκεψη των υπουργών εξωτερικών των χωρών μελών της Ισλαμικής Διάσκεψης.

''Το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους Τουρκοκυπρίους. Η ΤΔΒΚ πραγματοποίησε με επιτυχία τις εκλογές και έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι είναι μια δημοκρατική χώρα. Η ευημερία, η διαβίωση και η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων αποτελούν προτεραιότητα για μας», είπε ο κ. Νταβούτογλου.

«Οι τουρκικές θέσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι σαφείς. Επιθυμούμε μια δίκαιη, μόνιμη και περιεκτική ειρήνη στην Κύπρο, Η ειρήνη αυτή θα φέρει ευημερία και ασφάλεια στο νησί και την Ανατολική Μεσόγειο. Προκειμένου να επιτευχθεί μια τέτοια ειρήνη, μια νέα αντίληψη του συνεταιρισμού θα πρέπει να βασίζεται σε μια διζωνική δομή που θα σχηματιστεί από τα δυο ιδρυτικά κράτη», είπε ο κ. Νταβούτογλου.

"Δύο λαοί, δύο ιδρυτικά κράτη και τουρκικές εγγυήσεις"
Ο κ. Οζγκουργκούν δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος ότι οι Ελληνοκύπριοι βλέπουν τους Τουρκοκυπρίους ως ίσους προς ίσον και ότι είναι διατεθειμένοι να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Κυπριακό.

Ο κ Οζγκουργούν είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ισότιμος εταίρος στο νησί και εξέφρασε την επιθυμία οι δυο ηγέτες στην Κύπρο να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις ως δυο ίσοι και ιδρυτικοί εταίροι και να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα με αυτό τον τρόπο.

«Η κυβέρνηση υποστηρίζει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τη διαπραγματευτική διαδικασία που λαμβάνει χώρα από κοινού με την μητέρα Τουρκία», είπε ο κ. Οζγκουργκούν.

Ανέφερε ότι μια διζωνική δομή, πολιτική ισότητα των «δυο λαών», κατά την έκφραση του, ισότιμο καθεστώς για τα δυο ιδρυτικά κράτη και de facto και αποτελεσματική εγγύηση από την Τουρκία αποτελούν απαραίτητους και αδιαπραγμάτευτους όρους.

Ο κ. Οζγκουργκούν είπε ότι το εδαφικό και θέματα περιουσίας μπορούν να επιλυθούν μόνο με διαπραγματεύσεις.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να φτάσει σε κανένα αποτέλεσμα με το να θέτει το Κυπριακό πρόβλημα ως εμπόδιο ενώπιον της Τουρκίας στην πορεία της προς την ένταξή της στην ΕΕ.

"Εγγύηση της ειρήνης ο Αττίλας"
«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διασφαλίζουν την ειρήνη στην Κύπρο- ισχυρίστηκε προκλητικά- αλλά αυτό που λείπει είναι μια συμφωνία που να μπορεί να γίνει από τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε.

Ο κ. Οζγκουργκούν είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία και τις προσπάθειες για την εξεύρεση μια περιεκτικής λύσης για το Κυπριακό και επανέλαβε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα πρέπει να συνδέεται με το Κυπριακό.

Ο λεγόμενος υπεξ θα συναντηθεί επίσης με τον αντιπρόεδρο και υπουργό προεδρίας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Τζεμίλ Τσιτσέκ και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπτουλλάχ Γκιουλ.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

H Ντιλέκ Χαμπίμπ υποψήφια στην λίστα του ΣΥΡΙΖΑ


Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε την κοινωνιολόγο Ντιλέκ Χαμπίμπ ως υποψήφια για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Η Ντιλέκ Χαμπίμπ στην λίστα των 22 υποψηφίων έχει την 8η θέση. Η υποψηφιότητα της Χαμπίμπ ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα στις 11-5.
Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της, την ρωτήσαμε για τις εκλογές της 7-6 και για την υποψηφιότητα της.

Γκιουντέμ: Πως φτάσατε στην υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ; Πως έγινε αυτό; Τι θα θέλατε να πείτε γι΄αυτό το θέμα;

Ντιλέκ Χαμπίμπ: Οι επαφές μας διήρκεσαν περίπου ένα μήνα .Δεν αποδέχτηκα εύκολα την υποψηφιότητα. Διότι δεν είναι εύκολο να βγω στην πολιτική, να προσφέρω τον εαυτό μου στον κόσμο. Όμως δεν ήταν δυνατόν να πω όχι σε αυτήν τη τιμητική πρόταση. Με υπερηφάνεια και χαρά αποδέχτηκα. Είμαι υποψήφια στην 8η θέση. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έτσι εγκαινιάζει κάτι νέο. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς δείχνει πόσο σέβεται τα ανθρώπινα και τα μειονοτικά δικαιώματα. Είναι ένα κόμμα που μπορεί να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του.

Γκιουντέμ: Ποιά κατά την γνώμη σας, η σημασία της υποψηφιότητας σας για την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Ντιλέκ Χαμπίμπ: Για πρώτη φορά οι προσωπικές μου απόψεις, συμπίπτουν με τις απόψεις του κόμματος. Χρειάζεται να πω αυτό. Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας. Υπάρχει μια λεπτομερής αναφορά του Συνασπισμού σε σχέση με τα μειονοτικά δικαιώματα. Στηρίζει το δικαίωμα μας στον συλλογικό αυτοπροσδιορισμό. Στηρίζει την ταυτότητα μας. Δίνει σημασία στον πολυπολιτισμό και στην πολυφωνία. Ο δε αγώνας μας φαίνεται πως θα συνεχιστεί και στην Ε.Ε. Είναι κρίμα αλλά ακόμα έχουμε σοβαρά προβλήματα. Τον αγώνα γι΄ αυτά θα τον δώσουμε στην Ε.Ε. Περιμένουν λύση το εκπαιδευτικό θέμα, το θέμα των μουφτήδων, η έλλειψη τίτλων για τα χώματα των ανθρώπων μας στα ορεινά, ο απαιτούμενος σεβασμός απέναντι στην ταυτότητα μας και άλλα βάσανα. Oλα αυτά θα είναι θέματα που θα είναι στην επικαιρότητα μας.

Γκιουντέμ: Αναφερθήκατε σε δικαιώματα και ελευθερίες. Σε αυτό το πλαίσιο, σαν μια υποψήφια για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πως κρίνετε την απόφαση του δικαστηρίου να αρνηθεί το αίτημα ίδρυσης του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού συλλόγου μειονότητας Δ. Θράκης Νοτίου Έβρου;

Ντιλέκ Χαμπίμπ: Ο Συνασπισμός είναι ένα κόμμα που έχει ξεπεράσει αυτό το θέμα. Είναι ένα κόμμα που σέβεται και στηρίζει αυτήν την ελευθερία. Είναι ανάγκη πλέον και η Ελλάδα να δείξει πως σέβεται αυτά τα θέματα. Δε θέλουμε πλέον η πολιτική μας να συνεχίσει έτσι. Αυτά τα οποία πρέπει πλέον να συζητούνται σοβαρά για εμάς είναι αυτά που θα γίνουν από τώρα και μετά. Χάσαμε πολύ χρόνο. Φυσικά και θα προσπαθήσουμε να ακουστεί η φωνή μας σε αυτά τα θέματα.

Γκιουντέμ: Κατά την γνώμη σας για ποιο λόγο οι άνθρωποι που θα ψηφίσουν στις εκλογές του Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, πρέπει να ψηφίσουν εσάς και το κόμμα σας ;

Ντιλέκ Χαμπίμπ: Οι θέσεις της μειονότητας συμπίπτουν με αυτές του Συνασπισμού. Βγαίνουμε στην πολιτική με τις ίδιες απόψεις. Πρέπει να στηριχτεί για μια πιο σύγχρονη Θράκη, για πιο φωτεινές μέρες. Και εγώ πιστεύω πως σαν υποψήφια θα μπορέσω να μεταφέρω τα αιτήματα της μειονότητας στα απαραίτητα επίπεδα.
Συνέντευξη της κυρίας Ντιλέκ Χαμπίμπ στην εβδομαδιαία εφημερίδα Γκιουντέμ (15-5-2009)

Read more...

«Ιστορική αυτοκριτική» από τον Ταγίπ Ερντογάν για τις μειονότητες


«Ιστορική αυτοκριτική για τις μειονότητες» χαρακτηρίζουν πολλές τουρκικές εφημερίδες όσα είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε τοπικό συνέδριο του AKP για «εκδίωξη από την Τουρκία, όσων είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα στο παρελθόν», πράγμα που ο ίδιος κατονόμασε, ως «αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης».

Μιλώντας το Σάββατο ενώπιον μελών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο Ντούζτζε, ο Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη ξένων επενδύσεων στην Τουρκία και επέκρινε όσους εναντιώνονται σε αυτές. «Είναι τόσο απλό να λέμε χάνουμε την Τουρκία, επειδή το παγκόσμιο κεφάλαιο που κάνει επενδύσεις στη χώρα μας προέρχεται από τη μία ή την άλλη θρησκεία»;

«Επί χρόνια, στη χώρα αυτή έγιναν κάποια πράγματα. Εκδιώχθηκαν όσοι είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα. Μήπως βγήκαμε κερδισμένοι; Θα πρέπει να το σκεφτούμε. Αλλά κανείς δεν κάθισε να σκεφτεί με ψυχραιμία. Αυτό, στην πραγματικότητα ήταν αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης. Στο λάθος αυτό, ορισμένες φορές υποπέσαμε και εμείς, αλλά όταν σκέφτεται κανείς με ψυχραιμία, αντιλαμβάνεται και λέει, τι λάθη κάναμε» πρόσθεσε.

Η τουρκική εφημερίδα «Βατάν», χαρακτηρίζει «ιστορική αυτοκριτική» τα λόγια του Ερντογάν και μαζί με τις δηλώσεις του τελευταίου, έχει και ένα δημοσίευμα για τους διωγμούς που έχουν υποστεί οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. «Ιστορική αυτοκριτική για τις μειονότητες» χαρακτηρίζουν τα λόγια του Ερντογάν και οι εφημερίδες «Χουριέτ» και «Ραντικάλ».

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, είχαν προκαλέσει αντιδράσεις οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ ο οποίος παρουσίαζε ως αναγκαιότητα την εκδίωξη των μειονοτήτων. Σε ομιλία που είχε κάνει στις 10 Νοεμβρίου, είχε υπογραμμίσει ότι τα δύο βασικά στοιχεία στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ήταν «η οικοδόμηση έθνους και η οικονομία», τονίζοντας ότι η ανταλλαγή πληθυσμών ήταν άκρως σημαντική για τη δημιουργία του έθνους.

Ο Γκιονούλ είχε θέσει το εξής ερώτημα: «Εάν σήμερα εξακολουθούσαν να ζουν στο Αιγαίο οι Έλληνες και σε διάφορα σημεία της Τουρκίας οι Αρμένιοι, θα ήταν μήπως η Τουρκία, το ίδιο εθνικό κράτος;»

Read more...

Τουρκική αντίδραση σε ελληνική πρωτοβουλία


Τουρκική δημοσίευση.- Πρωτοβουλίες που στοχεύουν την Τουρκία, φθείρουν το κλίμα της φιλίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών.-

Η Τουρκία έκανε προειδοποίηση στην Ελλάδα η οποία δημιουργεί βάσεις στις εκστρατείες της εχθρότητας ανακηρύσσοντας την 19η Μαΐου ως Μέρα Εξύμνησης της γενοκτονίας των Ποντίων.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές με την Τουρκία στο στόχαστρο, κατευθύνονται στη φθορά του κλίματος της φιλίας και της εμπιστοσύνης που προσπαθείται να δημιουργηθεί μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού.

Η Τουρκία αντέδρασε σκληρά στη συμμετοχή αξιωματούχων, ακόμα και εκπροσώπων της κυβέρνησης της χώρας αυτής στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν υπό το μανδύα νόμου που είχε θεσπιστεί το 1994 από την Βουλή της Ελλάδας.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου είχε ως εξής:

"Καταδικάζουμε τη στάση αυτή που δεν συνάδει με την κοινή λογική και στηρίζεται στην παραποίηση της ιστορίας και καλούμε τους ισχυριζόμενους να αντιμετωπίσουν τις ιστορικές αλήθειες".

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακάλεσε στις μνήμες τις βιαιότητες και τις τυραννίες στις οποίες είχε επιδοθεί η Ελλάδα στην Ανατολία επί Πολέμου της Ανεξαρτησίας, καθώς και το άρθρο της Συνθήκης της Λωζάνης που προβλέπει τη διευθέτηση από την Ελλάδα της καταστροφής που είχε προξενηθεί στην Ανατολία.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP