Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Τουρκικές παραβιάσεις με Νατοϊκό "καπέλο"


Σε εναέριες προκλήσεις προέβησαν τη Δευτέρα στο Κεντρικό Αιγαίο τουρκικά μαχητικά, με "ασπίδα" το ΝΑΤΟ.Οι γείτονες επιχειρούν, με πονηρό τρόπο, να δώσουν κάποιες φορές Νατοϊκό "μανδύα" στις παραβιάσεις που πραγματοποιούν. Στο πλαίσιο της τακτικής αυτής, ένας από τους τούρκικους σχηματισμούς που συμμετείχε σε σενάριο Νατοϊκής άσκησης που εξελισσόταν στον τουρκικό εναέριο χώρο, πέταξε στο Κεντρικό Αιγαίο.
Με βάση το σενάριο αυτό, τα τουρκικά αεροσκάφη θα έπρεπε να επιτεθούν σε συμμαχικά παίζοντας το ρόλο επιτιθέμενου, όλα αυτά όμως εντός Τουρκίας.
Πριν την εικονική επίθεση, οι γείτονες πέταξαν κατά βούληση και επέλεξαν να μπουν στο Κεντρικό Αιγαίο. Η Ελλάδα είχε αντιδράσει έντονα με επιστολές προς τη Συμμαχία όταν στο παρελθόν και πάλι τουρκικά μαχητικά είχαν παρεκκλίνει από το σενάριο Νατοϊκών ασκήσεων και το χώρο συμμαχικών ασκήσεων, περνώντας ενδιάμεσα από ελληνικές περιοχές.
MEGATV


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ:«Κώδικας συμπεριφοράς» για τον συντονισμό των αεροπορικών δραστηριοτήτων στο Αιγαίο


Ο Μπαμπατζάν έκανε λόγο για πρόταση προς την Ελλάδα για υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς στο Αιγαίο και μίλησε για επικίνδυνες ασκήσεις της Αθήνας που διαταράσσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις Την ύπαρξη συγκεκριμένης πρότασης προς την Ελλάδα για υιοθέτηση «κώδικα συμπεριφοράς» για τον... συντονισμό των αεροπορικών δραστηριοτήτων στο Αιγαίο, προβάλλει η ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε κορυφαίους Ευρωπαίους συνομιλητές της, προκειμένου να απαλλαγεί από τις ευθύνες της για την ένταση στο Αιγαίο.Σύμφωνα με τα «σημεία θέσεων», τα οποία παρουσίασε στην ευρωπαϊκή τρόικα η ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πριν από λίγες ημέρες (και τα οποία έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής»), η Αγκυρα όχι μόνο δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει κινήσεις καλής θέλησης στο θέμα της μείωσης της έντασης, αλλά αντιθέτως εμφανίζει μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα για τα ελληνοτουρκικά, που διαταράσσεται από τις... «επικίνδυνες ασκήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο».
Στη συνάντηση που έγινε στις 20 Απριλίου στην Πράγα συμμετείχαν εκ μέρους της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών Α. Μπαμπατζάν και υπουργός - διαπραγματευτής με την ΕΕ κ. Ε. Μπαγκίς και εκ μέρους της ΕΕ οι υπουργοί Εξωτερικών της Τσεχίας και της Σουηδίας κ. Κ. Σβάρτσενμπεργκ και Κ. Μπιλτ και ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ο. Ρεν.

Στις παρατηρήσεις και παρεμβάσεις του Τσέχου και Σουηδού υπουργού για την ανάγκη σχέσεων καλής γειτονίας και αποφυγής προκλητικών ενεργειών η τουρκική πλευρά εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων παρά τον «αριθμό ανεπίλυτων ζητημάτων» και επεχείρησε να παραπληροφορήσει την τρόικα.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους συνομιλητές τους ότι η Τουρκία «έχει παρουσιάσει έναν κώδικα συμπεριφοράς (code of conduct), που στοχεύει στον συντονισμό των αεροπορικών δραστηριοτήτων και θα διασφαλίζει την ασφάλεια των πτήσεων στον διεθνή εναέριο χώρο και αναμένει μια απάντηση από την Ελλάδα».

Οι κ. Μπαγκίς και Μπαμπατζάν δηλώσαν ακόμη ότι «οι πτήσεις υπεράνω του Αιγαίου έχουν ουσιαστικά... μειωθεί το 2008 και η Ελλάδα είναι αυτή που πραγματοποιεί επικίνδυνες ασκήσεις που μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες».

«Συνδιαχειρίστρια»
Με την αναφορά σε «κώδικα συμπεριφοράς» η τουρκική πλευρά επιχειρεί να εμφανιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως «συνδιαχειρίστρια» στο Αιγαίο, που όχι μόνο δεν παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά συζητά με την ίδια την Αθήνα κώδικα συμπεριφοράς για τον συντονισμό των αεροπορικών δραστηριοτήτων και για την ασφάλεια του διεθνούς εναέριου χώρου (δικαιοδοσία που ανήκει στην ΥΠΑ σε όλο τον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου που συμπίπτει με το FIR Αθηνών).

Ο κ. Μπαγκίς αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δηλώνοντας ότι για την επαναλειτουργία της υπάρχουν «νομικά εμπόδια», αλλά αναζητούνται λύσεις, ενώ επιχείρησε να ρίξει μερίδιο ευθύνης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, λέγοντας ότι «πρέπει να είναι και το ίδιο εποικοδομητικό...».

Πάντως, έπειτα από αρκετούς μήνες το τουρκικό ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε δύο περιπτώσεις υποτιθέμενων παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου στις 5 Μαϊου στην Κεσσάνη από ελληνικά Α-7 και στις 7 Μαϊου από ελληνικό F-16 στην περιοχή του Εβρου.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΘΝΟΣ

Read more...

Φιλοκουρδικά χαμόγελα και κριτική εθνικιστών για τις δηλώσεις Γκιούλ


Εκ διαμέτρου αντίθετα σχόλια προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί το κουρδικό ζήτημα είναι μόνο μέσω της διαδικασίας του εκδημοκρατισμού. Ο Αμπ. Γκιουλ υπογράμμισε ότι "αν τα δεδομένα της δημοκρατίας είχαν βελτιωθεί στο παρελθόν, πολλά ζητήματα θα είχαν ήδη διορθωθεί μέχρι τώρα". Και συμπλήρωσε: "Οι παρούσες μεταρρυθμίσεις, βραδέως συνεχίζουν να επιλύουν τα προβλήματα, ωστόσο ένα πρόβλημα συνεχίζει να υπενθυμίζει τις χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτές τις ευκαιρίες τώρα". Κατά τον πρόεδρο της Τουρκίας, το κόστος της μη λύσης του προβλήματος τώρα θα δημιουργήσει ένα επιπλέον βάρος στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) Αχμέτ Τουρκ σημείωσε ότι όλοι πιστεύουν ότι ο διάλογος και η κοινή λογική είναι απαραίτητα στοιχεία για να λυθεί το κουρδικό πρόβλημα. "Εύχομαι η τουρκική κυβέρνηση να κάνει συγκεκριμένα βήματα σύντομα" είπε ο Αχ. Τουρκ.

Στην αντίπερα όχθη, ο αρχηγός του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί άσκησε κριτική στα σχόλια του Αμπντουλάχ Γκιούλ. Επεσήμανε ότι ο ρόλος του προέδρου είναι πολύ σημαντικός και ότι πήρε όρκο να προστατεύει την ανεξαρτησία της χώρας. "Θεωρούμε τα σχόλια του προέδρου προβληματικά και πιστεύουμε ότι χρειάζεται να επεξεργαστεί λεπτομερώς την δήλωση του" δήλωσε ο Ντ. Μπαχτσελί.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more...

H τοποθέτηση Davutoglu στο Τουρκικό ΥΠ.ΕΞ


Αν και ο κ. καθηγητής Ahmet Davutoglu επιθυμούσε διακαώς (όπως δήλωνε δημόσια τουλάχιστον) την “επιστροφή” του στα πανεπιστημιακά έδρανα μετά από μία περίοδο 6 ετών (2003-2009) παροχής συμβουλών τόσο στο τότε ΥΠΕΞ Abdullah Gul όσο και στο Πρωθυπουργό Tayip Erdogan, ο τελευταίος επέλεξε να τον τοποθετήσει στο Υπουργείο Εξωτερικών. Πολλοί θεωρούν την επιλογή Davutoglu ως επιβράβευση των μέχρι τώρα συμβουλών και πρωτοβουλιών του στα πλαίσια της εφαρμογής της «νέο-οθωμανικής» διπλωματίας. Άλλωστε, όπως με πληροφορούν έγκυρες πηγές από την Άγκυρα, «ο κ. Davutoglu απολαμβάνει το σεβασμό και την εκτίμηση όλων στους κύκλους του κυβερνώντος AKP. Παράλληλα προβλέπεται να διατηρήσει την ελευθερία κινήσεων που είχε αν και οφείλει να ακολουθήσει το διπλωματικό πρωτόκολλο»

Είχαμε ασχοληθεί με τις πρωτοβουλίες και τη δραστηριότητα του κ. Davutoglu πολύ πριν κάποιοι yalanci τουρκολόγοι σε Ελλάδα και Κύπρο τον ανακαλύψουν (http://endoturkika.blogspot.com/2008/09/h-p.html, Σεπτέμβριος 2008).

Ο κ. Davutoglu εκφράζει τη «νέο-οθωμανική σχολή σκέψης» στους ελιτίστικους κύκλους Τούρκων επιχειρηματιών - διπλωματών-ακαδημαϊκών – στρατιωτικών. Σε κάθε ομάδα ενδιαφέροντος-συμφερόντων προσφέρει την εναλλακτική προοπτική της νέο-οθωμανικής νοσταλγίας.

Συγκεκριμένα:

1) Οι επιχειρηματίες της Τουρκίας (στο σύνολο των Εμπορικών Επιμελητηρίων – Συνδέσμων) στηρίζουν το «Νέο-οθωμανισμό» του κ. Davutoglu. Ο λόγος είναι απλός: Διείσδυση και αύξηση του μεριδίου αγοράς στο Μουσουλμανικό κόσμο που φτάνει σήμερα το 1,2 δις ψυχές. Ενδεικτικά αναφέρω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας, (έτος 2006), οι συνολικές εξαγωγές της προς το Ισλαμικό κόσμο ξεπέρασαν τις εξαγωγές της προς το Δυτικό (Ευρώπη, Ρωσία, ΗΠΑ).
2) Η νέα γενιά διπλωματών της Τουρκίας αρέσκεται στη προοπτική η Τουρκία να ανακτήσει το χαμένο γόητρο του Ισλαμικού ιστορικού κέντρου εξουσίας (σύγχρονο Χαλιφάτο - εκφραστή των δεινών της Ισλαμικής Ούμμας) με άνοιγμα Πρεσβειών και Προξενείων σε Αφρική και ανάκτηση ηγετικού ρόλου σε οργανισμούς όπως η Ισλαμική Συνδιάσκεψη, ο Αραβικό Σύνδεσμος, η Ισλαμική Ημισέληνος κλπ
3) Οι ακαδημαϊκοί στηρίζουν το όραμα του κ. Davutoglu διότι βλέπουν ότι μπορούν να «αναλάβουν» την πανεπιστημιακή εκπαίδευση των ελίτ τόσο στις πρώην ΣΣΔ της Κεντρικής Ασίας όσο και στα Βαλκάνια, τη ΝΑ Ασία και το Καύκασο. Το δίκτυο Πανεπιστημίων και σχολείων των Fethullahci (Fethullah Gulen) είναι μία από τις πτυχές του «Νέο-οθωμανικού» εκπαιδευτικού επεκτατισμού.
4) Οι στρατιωτικοί καλοβλέπουν το «Στρατηγικό Βάθος» (Stratejik Derinlik ) του κ. ΥΠΕΞ καθώς μία φιλο-τουρκική κοινωνία στα Βαλκανικά κράτη αλλά και στο Καύκασο, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή θα ευνοούσε την αποστολή και εγκαθίδρυση Τουρκικής στρατιωτικής δύναμης σε ζώνες διέλευσης αγωγών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

To ερώτημα γιατί ο κ. Davutoglu εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας και δε συνεχίζει το παρασκηνιακό του παιχνίδι είναι απλό: Τα στελέχη του AKP που γνωρίζουν τα της διεθνούς πολιτικής είναι μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού. O Αbdullah Gul τελεί χρέη Προέδρου Δημοκρατίας, ο Egεmen Bagis είναι Υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε, o Kiniklioglu είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και ο Babacan γύρισε στο Υπουργείο Οικονομικών

Δυστυχώς για τον ίδιο το κ. Davutoglu, η Μέση Ανατολή πέρα από μία μεγάλη αγορά καταναλωτών τουρκικών προϊόντων και συμβολαίων για εργολάβους έχει άλυτα διαρθρωτικά προβλήματα (Κουρδικό, Παλαιστινιακό, Ιρανική πυρηνική τεχνογνωσία, Ισλαμική τρομοκρατία). Μία σπίθα (Ισραηλ) μπορεί να ανακατέψει την τράπουλα στη περιοχή και τότε η Τουρκία θα πρέπει να διαλέξει στρατόπεδο διαφορετικά η κρίση θα περάσει τα σύνορα της.

Αλήθεια, μία συνάντηση Μπακογιάννη-Davutoglu τι θα είχε ως θέμα συζήτησης; Την εφαρμογή του νέο-οθωμανισμού στην Ελλάδα; Την αναπαλαίωση των μουσουλμανικών τζαμιών (για τουριστικούς λόγους); Ή μήπως τη λειτουργία μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών για το Hoca Mevlana και το Said Νur σε πανεπιστήμιο της Θράκης;

Read more...

ΑΡΜΕΝΙΑ: «ΑΔΕΙΑΣΜΑ» ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ


Σύξυλη πρέπει να έμεινε η διπλωματία της Αρμενίας μετά τις εγκάρδιες συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν και την πολιτική ηγεσία της χώρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του εκεί – που κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Έγινε, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του τούρκου ηγέτη, «για να διαλυθούν παρανοήσεις». Κοινώς για να μην θεωρηθεί ότι η πρόσφατη συνάντηση με την Αρμενία και η συμφωνία σε έναν «οδικό χάρτη» για την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών και το άνοιγμα των συνόρων σημαίνει κιόλας ότι η Άγκυρα αναθεωρεί τις στενές σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αρμενία και έκλεισε τα σύνορά της κατά τη διάρκεια του πολέμου που είχε η τελευταία με το Αζερμπαϊτζάν το 1993 για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ για να δείξει ότι εργάζεται στην κατεύθυνση βελτίωσης των σχέσεων της με την Αρμενία υποχρεώθηκε σχεδόν από τον αμερικανό πρόεδρο, ώστε να συγκαλυφθεί η στροφή 180 μοιρών που έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα παύοντας να υποστηρίζει το αίτημα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Read more...

Σενάρια στις Βρυξέλλες για νέο «κυπριακό κράτος» Επεξεργάζονται αλλαγές στο "Πρωτόκολλο 10"


τυπη «επιτροπή», που απαρτίζεται στην πλειονότητά της από Βρετανούς ειδικούς, επεξεργάζεται στις Βρυξέλλες σχέδιο για την ένταξη στην Ε.Ε. του νέου «κυπριακού κράτους» που θα προκύψει από τις κυπριακές διαπραγματεύσεις και θα «αντικαταστήσει» την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα έχει πάψει να υπάρχει και ως οντότητα, αλλά και ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.
Η «αίτηση ένταξης» του νέου κυπριακού κράτους θα κριθεί από τα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Προς τούτο, η άτυπη αυτή «επιτροπή» εργάζεται πάνω στην αλλαγή του «Πρωτοκόλλου 10», με βάση το οποίο κατέστη κράτος-μέλος η Κυπριακή Δημοκρατία με το σύνολο του κυπριακού εδάφους.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλους, το ακραίο αυτό σενάριο μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο... ακραίο, ενώ ορισμένοι εκφράζουν την εικασία ότι η ελληνική πλευρά δεν θα αντιδράσει τελικά σε μια «λύση» που θα προέρχεται από τους διαπραγματευτές στην Κύπρο.

Επιπροσθέτως, τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα (σ.σ. ύστερα και από την πρόσφατη συνάντηση Καραμανλή - Χριστόφια στη Λευκωσία) δεν φαίνεται να αντιδρούν στις προθέσεις τις επόμενης σουηδικής προεδρίας της Ε.Ε. να «διευκολύνει» όλως ιδιαιτέρως την Αγκυρα να περάσει τον σκόπελο της συνολικής επανεξέτασης της ευρωπαϊκής πορείας της, προσπερνώντας τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο.
Ετσι, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στην προχθεσινή επίσκεψή του στη Στοκχόλμη, απέφυγε επιμελώς οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει μέχρι τον Δεκέμβριο το «Πρωτόκολλο της Αγκυρας», δηλαδή να ανοίξει τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στην κυπριακή σημαία.
Οπως και στις δηλώσεις του στη Λευκωσία, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε απλώς τη γενικόλογη ελληνική θέση «πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη» της Τουρκίας στην Ε.Ε., δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να επιμείνει ιδιαιτέρως στην υλοποίηση των υποχρεώσεων της Αγκυρας τον Δεκέμβριο.
Ο πρωθυπουργός εξάλλου για ακόμα μια φορά έκοψε κάθε επαφή με ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γαλλία, Γερμανία) που επανέλαβαν τη θέση τους για ειδική σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας και όχι ένταξης της χώρας αυτής.
Συμφωνώντας απολύτως με τη Σουηδία, η ελληνική πλευρά τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Read more...

Το σχέδιο της Τουρκίας για αποσταθεροποίηση της Ελλάδας μέσω της λαθρομετανάστευσης


Η Τουρκική πολιτική τη τελευταία περίοδο διακρίνεται από την τάση περικύκλωσης των Ελληνικών συμφερόντων και επιρροής στις Βαλκανικές χώρες, εκμεταλλευόμενη τις υπάρχουσες αντιθέσεις με την ΠΓΔΜ ή την Αλβανία.
Σε δεύτερο επίπεδο υποβοηθά συχνά με εμφανή τρόπο ακραία μειονοτικά στοιχεία στη Θράκη προκειμένου να προκαλεί ανησυχία στην Ελληνική κοινή γνώμη που συχνά παρασυρόμενη από άστοχες εγχώριες εκτιμήσεις, πιστεύει ότι η Θράκη κινδυνεύει από του Μουσουλμάνους Τουρκογενείς μειονοτικούς, κάτι που δεν συμβαίνει λόγω μιας πλειάδας παραγόντων που μπορεί να αναλυθεί σε μία δεύτερη φάση.

Η λαθρομετανάστευση αποτελεί όμως μία ασύμμετρη απειλή στα θεμέλια του Ελληνικού κράτους και αποτελεί ένα από κύρια όπλα πίεσης της Άγκυρας προς την Αθήνα. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις τον περασμένο Σεπτέμβριο με οπτιακουστικό υλικό που παρουσίαζε Τουρκική ακταιωρό να αποβιβάζει λαθρομετανάστες στη Λέσβο, αποτελεί μια αδιάψευστη ζώσα μαρτυρία.
Η Τουρκία ως Ευρασιατικό πέρασμα
Οι Τουρκικές αρχές κατά περιόδους ανακοινώνουν στο τύπο ότι απελαύνουν τουλάχιστον 100.000 παράνομους μετανάστες το χρόνο, ενώ ο πρώην γενικός διευθυντής της Τουρκικής αστυνομίας, Στρατηγός Γκοκαν Αιντινέρ υπολόγισε ότι μεταξύ 1995 και 2005 τουλάχιστον 575.000 λαθρομετανάστες έχουν απελαθεί από τη χώρα και 6.100 δουλέμποροι έχουν συλληφθεί. Παρόλα αυτά η ροή ανθρώπων από την Ανατολή συνεχίζει αμείωτη παρουσιάζοντας μια κατάσταση μη αντιστρέψιμη.
Η βιομηχανία της λαθρομετανάστευσης υπολογίζεται σε τουλάχιστον 8 δις. δολάρια το έτος στην Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση της Τουρκικής αστυνομίας που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από μερικούς μήνες. Μάλιστα οι ίδιες εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το τομέα κατέχουν και τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών και στην ουσία το οργανωμένο έγκλημα σε αυτή τη χώρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολυσυλλεκτικό, πολυπλόκαμο και κατά βάση ενιαίο ως προς τη δομή του και τις λειτουργίες του.
Οι «Τιμές» διάβασης του Αιγαίου από τις Μικρασιατικές ακτές, συχνά ένα ταξίδι μερικών λεπτών κοστίζει από 2.000 έως 5.000 δολάρια, ενώ για διαδρομές από τη Τουρκία στην Βόρεια Ευρώπη αγγίζει μέχρι και τα 15.000 δολάρια.
Οι μετανάστες που προέρχονται από τις Αφρικανικές χώρες, φθάνουν στη Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Μερσίνα μέσω πλοίων ή και αεροπλάνων. Οι Άραβες περνούν τα σύνορα με τη Συρία και οι Ιρανοί, Αφγανοί και Πακιστανοί μέσω των Ιρανικών συνόρων. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Τουρκία και το Ιράν δεν έχουν καθεστώς βίζας μεταξύ τους, διευκολύνοντας κατά αυτό τον τρόπο τη μεταφορά ανθρώπων...
Άμα την άφιξη τους στο Τουρκικό έδαφος, οι λαθρομετανάστες οδηγούνται σε κατάλληλα διαμορφωμένες παράνομες αποθήκες ή κτίσματα, στα προάστια των προαναφερθέντων πόλεων. Σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν έναντι ελαχίστων χρημάτων σε μικρές βιοτεχνίες ή στο τουριστικό τομέα έως ότου προετοιμαστεί το ταξίδι προς την Ελλάδα και Ευρώπη. Το μεσοδιάστημα αυτό διαρκεί μέχρι 2 έτη και κατά αυτό τον τρόπο οι μικρομεσαίες Τουρκικές επιχειρήσεις εξασφαλίζουν μεγάλη μείωση του εργατικού κόστους.
Την παρούσα περίοδο υπολογίζεται ότι 1 εκ. λαθραίοι μετανάστες βρίσκονται «Τράνζιτ» από την Τουρκία στην Ευρώπη και ουκ ολίγοι από αυτούς θα διέλθουν από το Ελληνικό έδαφος και σε πολλές περιπτώσεις θα καταλήξουν στα νεοεμφανιζόμενα γκέτο του κέντρου της Αθήνας, του λιμένα της Πάτρας και στις αγροικίες της Ελληνικής επαρχίας, διογκώνοντας τον αριθμό των λαθραίων μεταναστών που αριθμεί τουλάχιστον 2.5 εκατομμύρια στη χώρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο τέλος Ιουνίου 2007 διαρροές από τη κυβέρνηση του Πακιστάν αποκάλυψαν ότι οργανωμένα Τούρκο-Πακιστανικά κυκλώματα ετοίμαζαν τη μαζική μετακίνηση 10.000 πακιστανών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, με ημερομηνία άφιξης τα μέσα Σεπτεμβρίου 2007. Οι πληροφορίες βεβαίωναν για την ειδοποίηση των Τουρκικών αρχών , αλλά και των Ελληνικών. Όλως συμπτωματικώς ο Σεπτέμβριος 2007 έδωσε ρεκόρ «Αφίξεων» στα Ελληνικά νησιά του Α. Αιγαίου από λαθρομετανάστες και η εφημερίδα Ιντερνάτιοναλ Χέραλντ Τριμπιούν περιέγραψε τη κατάσταση ως «Δραματική». Παρ' όλες λοιπόν τις διαβεβαιώσεις ένα τμήμα τουλάχιστον ήδη αποβιβάσθηκε σε Ευρωπαϊκή χώρα και μάλλον ήδη τώρα έχει οδεύσει προς τα γκέτο του Παρισιού, του Μιλάνου και του Λονδίνου.
Οι κυριότερη συμφωνία που έχει υπογραφεί το τελευταίο διάστημα από τη Τουρκία και την Ελλάδα σχετικά με θέματα που άπτονται της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος είναι η ακόλουθη:
- Συμφωνία Ιράν, Ελλάδας, Πακιστάν, Τουρκία για το οργανωμένο έγκλημα και τη λαθρομετανάστευση (17/12/2005)
Μπορεί με βεβαιότητα να εκτιμηθεί ότι δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ενδυνάμωση των εγκληματικών ομάδων όπως και να αποτρέψει την Άγκυρα από το να καταπατήσει τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα της συμφωνίας.
Το Ελληνικό διακύβευμα
Η Ελλάδα ως πύλη της Ευρώπης αντιμετωπίζει μία οξύτατη απειλή που διακρίνεται από τρεις παραμέτρους:
Την Τουρκική προσπάθεια αποδόμησης και εξάντλησης των Ελληνικών αρχών ασφαλείας και του Πολεμικού Ναυτικού, μέσω των συνεχών περιπολιών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Περαιτέρω η δημιουργία ευάριθμων Μουσουλμανικών και άλλων κοινοτήτων σε ταχύ διάστημα στη Ελλάδα προκαλεί ήδη έντονα κοινωνικά προβλήματα που ενδεχομένως να συντελέσουν και σε πολιτική αποσταθεροποίηση στο όχι τόσο μακρινό μέλλον.
Κατά δεύτερο, η εισαγωγή ανεξέλεγκτου αριθμού άγνωστης ταυτότητας ατόμων εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, προκαλεί το πειρασμό εισδοχής εξτρεμιστικών στοιχείων στην Ελλάδα και επιβαρύνει σημαντικά τις δαπάνες στο τομέα της υγείας, παιδείας, μεταφορών και κοινωνικής πρόνοιας μεταξύ των άλλων. Συνεπώς τα δημοσιονομικά του κράτους επιβαρύνονται κατά την ίδια περίοδο που η Τουρκία προχωρεί σε μεγαλεπήβολα εξοπλιστικά σχέδια. Αποτελεί μέγα ζήτημα να εξακριβωθεί εάν η λαθρομετανάστευση αποτελεί μορφή ακήρυκτου ασσυμετρικού πολέμου με συγκεκριμένα επιτελικά χαρακτηριστικά εμπορευόμενη από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας. Έχοντας υπόψη το συγκεντρωτικό χαρακτήρα του γειτονικού κράτους και την τάση υποταγής των κοινωνικών τάσεων σε έναν κρατικό προγραμματισμό, το παραπάνω φαντάζει αρκούντως πιθανό όσο και λίαν ανησυχητικό για την Αθήνα.
Τέλος η λαθρομετανάστευση αποτελεί πρόσφορο μέσο διείσδυσης ξένων μυστικών υπηρεσιών και αποκόμισης ευαίσθητων πληροφοριών για την επιτήρηση-αστυνόμευση συγκεκριμένων περιοχών. Οι ήδη επιβαρημένες Ελληνικές αρχές λόγω τεραστίου και κατακερματισμένου τουριστικού ρεύματος σε εκατοντάδες νησιά, έχουν να αντιμετωπίσουν και μία ακόμη πρόκληση που κινείται σε άκρως ευαίσθητες εθνικά περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα και το Βορειοανατολικό Αιγαίο.
Εκτιμήσεις
Η λαθρομετανάστευση αποτελεί πλέον ένα ακόμη στοιχείο της Ελληνό-Τουρκική αντιπαράθεσης, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από την συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και όχι από αποκομμένα τμήματα του κρατικού μηχανισμού.
Είναι δεδομένο ότι οι αποβιβάσεις των δουλεμπορικών σε Ελληνικά νησιά εξασφαλίζεται ως προς το σκέλος των πληροφοριών από ντόπιους συνεργάτες και σε αρκετές περιπτώσεις και δημόσιους λειτουργούς. Αυτό σημαίνει ότι προτού υπάρξει οποιαδήποτε σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος, τα Ελληνικά δουλεμπορικά κυκλώματα πρέπει να εξαρθρωθούν.
Επίσης, ο ρόλος της Τουρκίας στο ευρύτερο Πανευρωπαϊκό σκηνικό σε σχέση με θέματα λαθρομετανάστευσης, εάν και γνωστός στις Βρυξέλλες, δεν τυγχάνει της κατάλληλης αξιοποίησης από την Ελληνική πλευρά που αντιμετωπίζει τους Τούρκους αξιωματούχους σε διεθνή φόρα και δημόσιες διαβουλεύσεις με ηπιότερο τρόπο από ότι οι Ιταλοί ή οι Γάλλοι λόγου χάρη.
Ακόμα, η ύπαρξη συγκεκριμένων κανόνων εμπλοκής στους υπεύθυνους τήρησης της τάξης στα θαλάσσια περάσματα αποτελεί ένα ακόμη ζήτημα. Ίσως πρέπει να εξεταστεί η τυποποιημένη λελογισμένη χρήση του ελαφρού οπλισμού που φέρουν τα σώματα του Λιμενικού, ώστε να αποτρέπετε η μαζική είσοδος ξένων υπηκόων. Η παράνομη είσοδος δεν παύει να είναι αυτό ακριβώς και η ασφάλεια των συνόρων δεν αποτελεί άσκηση εξωτερικής πολιτικής ή ακόμα χειρότερα δημοσίων σχέσεων προς τέρψη συγκεκριμένης τάξης σχολιαστών των δημοσίων πεπραγμένων.
Τέλος οι συνεννοήσεις της Ελληνικής ηγεσίας με τα κράτη αποστολής μεταναστών όπως το Πακιστάν μπορεί να βοηθήσει έως ένα βαθμό στην αντιμετώπιση του φαινομένου, εάν και πρέπει να υπογραμμισθεί ότι οι μετακινήσεις του πληθυσμού οφείλονται σε ποικίλους παράγοντες εκτός των δυνατοτήτων ελέγχου των Ασιατικών κρατών.
Παρόλα αυτά η διαμόρφωση διεθνούς κλίματος ότι η Ελληνική επικράτεια δεν αποτελεί «Ιδανική περιοχή μετάβασης και διέλευσης» ίσως να ελάττωση την πίεση του λαθρεμπορικού κύματος, έστω και εάν αυτό επιβαρύνει άλλα γειτονικά ή όχι κράτη. Δυστυχώς οι διεθνείς σχέσεις διαμορφώνονται με βάση την ωφελιμότητα και υπέρτατο καθήκον των αξιωματούχων είναι η διασφάλιση της ευημερίας των συμπολιτών τους και η διαμόρφωση κλίματος σταθερότητας, πρωτίστως στη δική τους πατρίδα.

Σ.Σ: Οι παραπάνω εκτιμήσεις δεν αποτελούν παρά ένα πρωτόλειο έναυσμα για διαβούλευση προκειμένου να εξεταστούν σε πρακτική βάση τα θέματα αντιμετώπισης του λαθρομεταναστευτικού ρεύματος πέρα από την κοινότυπη διαπίστωση της ήδη τραγικής κατάστασης. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν πλέον και η συνέχιση της παρούσας συνθήκης θα περιπλέξει υπέρ του δέοντος την Ελληνική ασφάλεια και την κοινωνική τάξη.
Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Στρατηγική», Οκτώβριος 2008.

Read more...

Τι ακριβώς συζητούν Χριστόφιας και Ταλάτ; Ταλάτ και κουκούλα;


Είναι, πράγματι, το περιεχόμενο των «απευθείας διαπραγματεύσεων» μία μπαγαποντιά, έτσι όπως εναργώς την αποκάλυψε την Κυριακή, με τη συνέντευξή του στον κ. Α. Παράσχο της «Κ» ο κ. Ταλάτ; Είναι η βρετανικής επινοήσεως «εποικοδομητική ασάφεια» του λόρδου Χάνεϊ, που επαναλαμβάνει ο κ. Ταλάτ, το συνώνυμο της δόλιας συγκάλυψης και της διπλής ερμηνείας; Είναι η περιλάλητη «Διζωνική, Δικοινοτική, Ομοσπονδία», μια κουκούλα απόκρυψης και μάσκα εξαπάτησης;
Ιδού τι ακριβώς είπε, επί λέξει, ο κ. Ταλάτ, δικαιώνοντας όλους όσοι είχαν επικρίνει το προ-εναρκτήριο ολίσθημα που διέπραξε ο κ. Χριστόφιας όταν αστόχαστα προσέφερε, με το «Joint Statement» της 23ης Μαΐου 2008, στον Ταλάτ, τον «Συνεταιρισμό Δύο Συνιστώντων Στέιτς».
Ταλάτ: «Από τη στιγμή που η ε/κ πλευρά δεν δέχτηκε να δημιουργήσουμε μια συνομοσπονδία, για να διατηρήσουμε την εποικοδομητική ασάφεια, χρησιμοποιούμε τον όρο "διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μια διεθνή προσωπικότητα, καθώς και ένα τ/κ συνιστών κράτος και ένα ε/κ συνιστών κράτος, ίσου καθεστώτος"… Εμείς λέμε "συνιστών κράτος" και η ε/κ πλευρά χρησιμοποιεί πλέον τον όρο "συνιστώσα πολιτεία". Στη μετάφραση στα τουρκικά προκύπτει "επαρχία". Ε, με τον κ. Χριστόφια δεν αποφασίσαμε για ομόσπονδο κράτος με δύο "επαρχίες", αποφασίσαμε για δύο συνιστώντα κράτη».

Όταν, λοιπόν, από το Κατάρ την παρελθούσα Τετάρτη ο κ. Χριστόφιας πρόσταζε τους Έλληνες Κυπρίους να «χωνέψουν» ότι η λύση θα είναι «διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδία, ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ» και να «χωνέψουν» ότι αυτό σημαίνει πως «οι Έλληνες Κύπριοι δεν θα κυβερνούν μόνοι τους την Κ.Δ., θα έχουν και ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΥΣ στη διακυβέρνηση της χώρας τούς Τουρκοκυπρίους» («Χ» 7.5.09), εννοούσε άραγε, με… εποικοδομητική ασάφεια, τα «δύο συνιστώντα κράτη», και όχι «επαρχίες», καθώς ισχυρίζεται ότι συμφώνησε μαζί του, ο κ. Ταλάτ; Και αφού θα είναι τα «δύο κράτη» που θα συστήσουν, θα συγκροτήσουν, θα συνιδρύσουν, με «ίσο καθεστώς», τον «Συνεταιρισμό», σημαίνει ότι πρέπει, επιπλέον, να «χωνέψουν» οι Έλληνες Κύπριοι ότι, εκτός από την αντιδημοκρατική υποταγή του 82% στο 18%, πάει περίπατο και η όποια έννοια «δικοινοτικής»; Η οποία αντικαθίσταται, κατ’ ουσίαν, από τη «δι-κρατική»; Το δε κατοχικό καθεστώς αναγνωρίζεται και εξισώνεται με την Κ.Δ.; Για την οποία, η εποικοδομητική ασάφεια των «απευθείας διαπραγματεύσεων», είπε ο Ταλάτ, «δεν λέει ότι η Κ.Δ. θα καταργηθεί, ενώ ταυτόχρονα δεν λέει ότι η Κ.Δ. θα μετασχηματισθεί σε νέο κράτος»; Για μια τέτοια, άραγε, «λύση» εξέλεξαν τη 2η Κυριακή των εκλογών, 24.2.08, Πρόεδρο τον κ. Χριστόφια, οι νικητήριες ψήφοι του ΔηΚο και της ΕΔΕΚ;
ΕΡΩΤΗΣΗ
Ποια, νομίζετε, ότι θα ήταν η ορθότερη πολιτική Κύπρου και Ελλάδας ως κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
(1) ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., υπό τον όρο ότι, θα κάνει το άλφα, βήτα, γάμμα και δέλτα στο Κυπριακό, στο Αιγαίο κ.ο.κ; Ή:
(2) ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΜΕ την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., εκτός κι αν πρώτα κάνει το άλφα, βήτα, γάμμα και δέλτα;
Πώς ηχεί, πολιτικά, η κάθε μια, στ’ αφτιά των λοιπών 25 εταίρων και προς τα πού θα μπορούσε να κινητοποιήσει, η μια ή η άλλη, το ενδιαφέρον τής πολύ ενδιαφερόμενης για την τουρκική ένταξη, Ουάσινγκτον;
Λάζ. Α. Μαύρος

Read more...

Επανέρχεται προκλητικός ο Ντενκτάς Εξήγησε πως θα γίνει η Κύπρος πιο "τουρκική"


Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς μίλησε στο λεγόμενο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής για την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς, σημειώνοντας πως η τ/κ πλευρά έχει την ευκαιρία να αλλάξει την απόφαση στο βρετανικό δικαστήριο προς όφελός της.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς είπε πως η νομοθεσία της ΕΕ λέει πως η απόφαση εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά, όπως υποστήριξε, δεν θα εφαρμοστεί εάν δεν συνάδει με την πολιτική αυτής της χώρας.
Σημείωσε ακόμη πως η Βρετανία έχει μια πολιτική για στήριξη των διαπραγματεύσεων και πως η υπόθεση Οραμς καταστρέφει αυτή την πολιτική.
Ο κ. Ντενκτάς είπε πως έχει γράψει στον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε σχέση με το τί πρέπει να γίνει σε αυτή την υπόθεση, σημειώνοντας πως "οι διαπραγματεύσεις πρέπει να σταματήσουν". Πρόσθεσε πως ο κ. Ταλάτ δεν το έκανε αυτό αλλά αποφάσισε να τις επιταχύνει.

Όπως είπε, ο ίδιος έχει πει στον κ. Ταλάτ να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις και να καλέσει τον Πρόεδρο Χριστόφια να συζητήσουν για το περιουσιακό και να το επιλύσουν με ανταλλαγές και αποζημιώσεις.
Κάλεσε εξάλλου τους Τούρκους να αγοράσουν περιουσία στα κατεχόμενα «προκειμένου να καταστήσουν την Κύπρο πιο τουρκική».
Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, ο κ. Ντενκτάς είπε πως η ΕΕ δεν θα ανοίξει τις πύλες της στην Τουρκία έστω και εάν η Τουρκία θυσιάσει, κατά την έκφρασή του, την Κύπρο.
Ο κ. Ντενκτάς είπε πως το δικαίωμα της Τουρκίας να διατηρεί στρατό στην Κύπρο προέρχεται από τις συμφωνίες του 1960 και πως αυτό το θέμα δεν παζαρεύεται.

Read more...

Τουρκία: Μαίνονται οι μάχες του τουρκικού στρατού με Κούρδους πολεμιστές Νάρκη Κούρδων ανταρτών σκότωσε Τούρκο στρατιώτη και τραυμάτισε άλλους δύο


Ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του δυο τραυματίστηκαν την Τρίτη (12 Μαΐου) σε έκρηξη νάρκης στην Τσουκούρτσα, στη νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας. Οι στρατιώτες πραγματοποιούσαν περιπολία σε αγροτική περιοχή όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Πηγές κατηγόρησαν για τις εκρήξεις την τρομοκρατική οργάνωση Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ).
Τη Δευτέρα, εκτοξεύτηκαν πέντε βλήματα όλμου σε τουρκικά εδάφη στη Χακάρι, όταν στρατεύματα -τα οποία θεωρούνται Ιρανικά- άνοιξαν πυρ σε θέσεις του Ιρανικού ΡΚΚ, του PEJAK, στο βόρειο Ιράκ. Ντόπιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τα βλήματα έπεσαν κοντά στο χωριό Σαριντέρε, στην Τουρκική πλευρά των συνόρων. Μαχητές του ΡΚΚ έχουν βάσεις σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές στο βόρειο Ιράκ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και το Ιράν.
Επίσης τη Δευτέρα, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει νέα επιτροπή για καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι αναφέρει ότι το όνομα της νέας επιτροπής θα είναι Υπογραμματεία Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας.

Η Τουρκική εφημερίδα Zaman. σε μια είδησή της με τον τίτλο "Ένα υφυπουργείο με υψηλή αρμοδιότητα και εξουσία για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας" δημοσιεύει τα εξής:
"Η Τουρκία αποκτά έναν ειδικό μηχανισμό στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάϊ (Beşir Atalay) επισημαίνοντας ότι έφτασαν στο τελικό στάδιο της συγκρότησης του "Υφυπουργείου Δημόσιας Τάξης και Ασφαλείας" και ότι το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση Τουρκίας μετά από την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, είπε πως το υφυπουργείο αυτό δεν θα αναλάβει επιχειρησιακά καθήκοντα."
Επίσης η εφημερίδα δημοσιεύει ότι ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάϊ ο οποίος περιέγραψε τις γενικές γραμμές του νέου σχηματισμού, σημείωσε πως το νέο όργανο αυτό θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με αντιτρομοκρατικές αρχές, θα παραγάγει έκτακτες και αποτελεσματικές στρατηγικές παρέμβασης κατά των απειλών, θα σχεδιάζει νέα πρότζεκτ με ανθρωπιστικές και κοινωνικές διαστάσεις.

Read more...

Δυσαρέσκεια στην Τουρκία για την μεταρρύθμιση που ετοιμάζει ο Ερντογάν Δεν συμφωνούν στο "μοίρασμα της πίτας"; Προειδοποιήσεις από ανώτατους δικαστέ


Μέλη του πανίσχυρου δικαστικού κατεστημένου της Τουρκίας προειδοποίησαν την κυβέρνηση Ερντογάν να μην προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση, προκαλώντας έτσι ανησυχίες για πιθανή πολιτική αστάθεια στη χώρα.
Σε ομιλία που εκφώνησε το Σαββατοκύριακο, ο Μουσταφά Μπιρντέν, επικεφαλής του Συμβουλίου Επικρατείας, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, τόνισε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν νομιμοποιεί τους πολιτικούς να τροποποιήσουν το σύνταγμα.
"Οποιαδήποτε τροπολογία που θα στρέφεται κατά της βασικής αρχής της δημοκρατίας μας για το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους και των θεσμών της λαϊκής παιδείας δεν έχει θέση στην εσωτερική νομοθεσία της χώρας", είπε ο Μπιρντέν στην ομιλία του που ερμηνεύθηκε ως συγκεκαλυμένη προειδοποίηση προς το ισλαμιστικών καταβολών κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Απηχώντας παρόμοιες απόψεις ο Χασάν Γκερτσεκέρ, πρόεδρος του Εφετείου, δήλωσε στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ ότι η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει "πιο επείγοντα ζητήματα από μία συνταγματική μεταρρύθμιση".

Ο Γκερτσεκέρ χαρακτήρισε τα σχέδια για την εκλογή ορισμένων μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου από το κοινοβούλιο "απαράδεκτα". Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, τα μέλη του δικαστηρίου επιλέγονται από τον πρόεδρο.
"Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι ένα ανώτατο δικαστήριο και θα απέβαινε κατά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης η εκλογή των μελών του από τα πολιτικά κόμματα", είπε.
Για την τροποποίηση του συντάγματος το κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει νομοθετικές ρυθμίσεις μεταξύ των οποίων αυτή που θα καθιστά δυσκολότερη τη διακοπή λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων για ιδεολογικούς λόγους, καθώς και άλλη που προβλέπει την ανασυγκρότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί η Τουρκία, υποστηρίζει την ανάγκη τροποποίησης του συντάγματος που καταρτίσθηκε το 1980 υπό καθεστώς στρατιωτικής διακυβέρνησης της χώρας και φαλκιδεύει θεμελιώδη πολιτικά δικαιώματα όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας, δίνοντας παράλληλα υπερβολική επιρροή στον στρατό.

Read more...

Γκιούλ: Μας χρωστάνε οι Σύμμαχοι... Στην αντεπίθεση περνάει ο Τούρκος πρόεδρος


«Επικίνδυνα και ενοχλητικά» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ τα αρνητικά για τη χώρα του σχόλια που γίνονται διεθνώς για τους χειρισμούς της Αγκυρας στο θέμα της εκλογής νέου γ.γ. στο ΝΑΤΟ.
Σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο Γκιούλ υποστηρίζει μάλιστα ότι η Τουρκία είναι αυτή που περιμένει χειρονομία καλής θέλησης στην κρίση που υπάρχει εδώ και καιρό εξαιτίας της τουρκικής άρνησης για χρησιμοποίηση των μέσων του ΝΑΤΟ από την Ε.Ε., πράγμα που κάνει η Άγκυρα λόγω Κύπρου.
Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Γκιουλ απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την τουρκική στάση στο ΝΑΤΟ και λέει ότι η Τουρκία «από το 1952 είναι ενεργό και σημαντικό μέλος της Συμμαχίας» και ότι «κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Τουρκία ξόδεψε τους πόρους της για την άμυνα της Ευρώπης, πράγμα που πρέπει να εκτιμηθεί».

Χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνα και ενοχλητικά» τα σχόλια σε βάρος της χώρας του, ο Γκιούλ υπογραμμίζει ότι «ακόμη και χώρες-μέλη με πολύ μικρότερη συμβολή στη Συμμαχία κάνουν χρήση του δικαιώματος βέτο και εμποδίζουν τη λήψη σημαντικών στρατηγικών αποφάσεων».
«Δεν εκβιάσαμε και δεν προβάλαμε ένα παράλογο αίτημα», λέει ο Τούρκος πρόεδρος και υποστηρίζει ότι ξαφνιάστηκε με τα σχόλια που προήλθαν από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, πράγμα που σύμφωνα με τον ίδιο «δεν είναι σύμφωνο προς το ευρωπαϊκό πνεύμα».
Για την Κύπρο
Ο Γκιουλ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά και με άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα που προκαλείται στο ΝΑΤΟ εξαιτίας της Τουρκίας. Απαντώντας στην ερώτηση αν η Τουρκία προτίθεται να κάνει κάποια χειρονομία καλής θέλησης στο θέμα της δυστοκίας που έχει προκύψει στις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., μέλος της οποίας είναι και η Κύπρος, είπε ότι «αν πρόκειται να γίνει στο θέμα αυτό κάποια χειρονομία καλής θέλησης, αυτή πρέπει να γίνει προς την Τουρκία» και πρόσθεσε λέγοντας ότι η Τουρκία «έχει προειδοποιήσει τους συνομιλητές της ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα να μας διαφύγουν μεγάλα ζητήματα και να εμποδιστεί η μεγάλη συμπαράσταση».
Σύμφωνα με τον Γκιουλ, πρόκειται «για πρόβλημα εντός της Ε.Ε., πρόβλημα της μη ύπαρξης πλήρους και υγιούς συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι δικό μας πρόβλημα».
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η τουρκική πλευρά είναι «πολύ σοβαρή στο θέμα της λύσης του Κυπριακού, πράγμα που απέδειξε το 2004», και επανέλαβε ότι «όραμα και επιθυμία της Τουρκίας είναι, μετά την επίλυση του προβλήματος, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος να εξελιχθούν σε ένα νέο στήριγμα για την Ε.Ε.».

Read more...

Ξεκινάει η μεγάλη Τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος» Επίδειξη δύναμης παρουσία Γκιούλ


Σε κατάσταση επιφυλακής τίθενται για άλλη μια φορά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο, εν όψει της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος», η οποία αρχίζει στις 20 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουνίου.
Η άσκηση, που είναι η μεγαλύτερη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, γίνεται κάθε χρόνο και περιλαμβάνει σενάρια συνεργασίας των τριών όπλων, αλλά και σενάριο αποβατικής επιχείρησης.
Εν τω μεταξύ, την πρόθεση της Αγκυρας είναι να ζητήσει, ως αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τη λειτουργία τουρκικής σχολής στη Δυτική Θράκη!
Καθώς πρόκειται για άσκηση μεγάλης κλίμακας, με βάση τα προβλεπόμενα από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το ΓΕΕΘΑ έχει ενημερωθεί από τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία δέσμευσης περιοχών στο Αιγαίο, ωστόσο, κάθε χρόνο δεσμεύονται αρκετές περιοχές. Αναμένεται ότι η αποβατική επιχείρηση που περιλαμβάνεται στην άσκηση θα γίνει στον κόλπο του Doganbey. Στις 28 και 29 Μαΐου έχει προγραμματισθεί να παρακολουθήσει την άσκηση ο Τούρκος πρόεδρος Αμπ-ντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος, βάσει του Συντάγματος είναι και ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ δεν αποκλείεται στην περιοχή διεξαγωγής της άσκησης να μεταβεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόθεση της Αγκυρας
Εν τω μεταξύ, την πρόθεση της Αγκυρας να ζητήσει ως αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τη λειτουργία τουρκικής σχολής στη Δυτική Θράκη, αποκάλυψε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανωτάτης Εκπαίδευσης της Τουρκίας, καθηγητής Γιουσούφ Οζτζάν, ο οποίος ανέφερε ότι πολλοί διερωτώνται γιατί δεν έχει γίνει ακόμα σχετική προσπάθεια. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα για επαναλειτουργία της Χάλκης και, εφόσον υπάρξει, θα γίνει δεκτό, αρκεί να γίνουν δεκτοί οι όροι του Συμβουλίου.

Read more...

ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Οι θερμές σχέσεις Αυστραλίας -Τουρκίας ενδέχεται να διαταραχθούν μετά την απόφαση της πολιτειακής κυβέρνησης της Νότιας Αυστραλίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων. Τη δήλωση έκανε ο Τούρκος πρέσβης στην Αυστραλία Μουράτ Ερσαβσκί, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την μεγάλη του θλίψη και απογοήτευση για την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης της Νότιας Αυστραλίας Μάικλ Άτκινσον να επισκεφθεί την Ελλάδα, την ερχόμενη εβδομάδα και να μιλήσει σε εκδήλωση Ποντίων στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα,μετά από εισήγηση του κ. Άτκινσον η βουλή της Νότιας Αυστραλίας αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων με αποτέλεσμα η Τουρκία να κάνει επίσημο διάβημα στην αυστραλιανή κυβέρνηση. Ο κ.Άτκινσον δήλωσε ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο η πρόσκληση να μιλήσει σε δημόσια συγκέντρωση της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην πλατεία της Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων.

"Με τις ενέργειές του θέτει σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις Αυστραλίας-Τουρκίας", απάντησε ο Τούρκος πρέσβης.

Εξ άλλου, με αναλυτική της ανακοίνωση η Τουρκική πρεσβεία στην Καμπέρα καταδικάζει την απόφαση της βουλής της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι δηλώσεις κάποιων υπουργών ήταν προσβλητικές για τους Τούρκους και την χώρα τους και ότι οι καλές σχέσεις Αυστραλίας-Τουρκίας διατρέχουν τον κίνδυνο να διαταραχθούν μόνιμα. Η Τουρκική πρεσβεία υποστηρίζει ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί έργο του πανίσχυρου ελληνικού λόμπι που φέρεται αποφασισμένο να επαναφέρει ανταγωνισμούς του παρελθόντος και να διαστρεβλώνει γεγονότα. "Δεν πρέπει τα εθνικά λόμπι να μπορούν να διαταράσσουν τις άριστες σχέσεις των χωρών μας που ξεκίνησαν από την Καλλίπολη και τα σχόλια τότε του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για τη γενναιότητα των Αυστραλών που έπεσαν μαχόμενοι", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται ακόμα στην ανακοίνωση πως "οι πολιτικοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξαναγράφουν την ιστορία. Ειδικά την ιστορία χωρών που βρίσκονται στην άλλη άκρη του πλανήτη και για γεγονότα που έγιναν πριν έναν αιώνα".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΕΘΝΙΚΟΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ


Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα (20/4/2009) τα γνωστά φερέφωνα του τουρκικού επεκτατισμού στη Θράκη οργάνωσαν μια «εθνικοθρησκευτική» φιέστα στην Ξάνθη με το πρόσχημα του εορτασμού των γενεθλίων του Μωάμεθ.

Προσχηματικός ήταν ο λόγος της συγκέντρωσης των Τουρκοφρόνων εθνικιστών γιατί αφενός θυμήθηκαν να γιορτάσουν τα γενέθλια του Προφήτη με καθυστέρηση 40 ημερών (!) και αφετέρου στην «προσευχή» δεν κλήθηκε ο Μουφτής Ξάνθης κ. Σινίκογλου X.

Αντί αυτού δέσποζε η παρουσία του ψευτομουφτή Αμέτ Μετέ και σε ρόλο τελετάρχη η παρουσία του Τούρκου Προξένου. Στην «προσευχή» παρευρέθησαν περίπου 6.000 «πιστοί» αλλά και Ιμάμηδες από Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Αγγλία (!) και Σκόπια.

Ιδιαίτερα χαιρετίστηκε από τους διοργανωτές η αντιπροσωπεία από τη «Μακεδονία» ( τα εισαγωγικά δικά μας). Ο «τοπάρχης της περιοχής» δηλαδή ο Τούρκος Πρόξενος φρόντισε ως οικοδεσπότης ιδιαίτερα τους δημοτικούς και νομαρχιακούς τουρκόφρονες συμβούλους της μειονότητας που με τόση ευκολία εξασφάλισαν το κλειστό δημοτικό γυμναστήριο της πόλης : τον Γιουσούφ Ντελί (ο αντινομάρχης Ξάνθης) , τον Τουρκές Χατζημεμίς.

Η «προοδευτική» κυρία Γκιούλ Καραχασάν μαντιλοφορούσα , ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μπαντάκ Xουσεΐν και όλοι οι λοιποί …. ευγενείς συμπαραστάτες του τουρκισμού απολάμβαναν θέσεων «επισήμων».

Στην εκδήλωση όχι μόνο δεν κλήθηκαν οι αρχές του τόπου αλλά αγνοήθηκε και η ΕΛ.ΑΣ. : Η ασφάλεια της εκδήλωσης ανατέθηκε σε περιφρούρηση «πιστών»! Η όλη φιέστα περιελάμβανε φυσικά και ποιήματα σε πολεμικό ύφος από παιδιά έμπλεα εθνικοθρησκευτικού φανατισμού!

Όλα δείχνουν πως σκοπός της εκδήλωσης δεν ήταν μόνο η «νομιμοποίηση» του ψευτομουφτή Αγκά και η «επίδειξη ισχύος» από τον Τούρκο Πρόξενο αλλά και κάτι πολύ πιο επικίνδυνο: Η χάραξη διαχωριστικών γραμμών μεταξύ της μουσουλμανικής μειονότητας και της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας.

Πρόκειται για μια αναδυόμενη πολιτική διαχωρισμού των σύνοικων στοιχείων της Θράκης σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής. Ας μη ξεχνάμε πως οι κάθε λογής «ενδοκοινοτικές» κρίσεις και οι συνακόλουθες «ειρηνευτικές προσπάθειες» προϋποθέτουν τέτοιους διαχωρισμούς…

Από την εκδήλωση απουσίαζε ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ Μάνταζη Τσετίν με την επίσημη δικαιολογία πως παρευρίσκεται στη Μέκκα για προσκύνημα. Στην πραγματικότητα ο κ. Μάνταζη δεν προσεύχονταν μόνο αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, παρευρίσκονταν και στην πανισλαμική διάσκεψη όπου εκτόξευε ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας !

Όλη η κακόγουστη φιέστα της «προσευχής» θα ήταν μια ακόμη χοντροκομμένη πρόκληση της Άγκυρας αν στήνονταν σε κάποιο υπαίθριο χώρο ενός χωριού με τουρκογενή πληθυσμό.

Δυστυχώς το πράγμα γίνεται ιλαροτραγικό γιατί όλες αυτές οι προκλήσεις έγιναν στο μεγάλο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο της Ξάνθης «Φίλιππος Αμοιρίδης» ! Η άδεια , σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, δόθηκε από τον ίδιο το Δήμαρχο Ξάνθης κ. Στυλιανίδη Μιχάλη.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως σχεδόν όλοι οι αιρετοί της Θράκης πάσχουν από πολιτικό αλτσχάιμερ ή κύρτωση της σπονδυλικής στήλης. Αυτά φαίνεται πως είναι συμπτώματα των τεμενάδων που κάνουν στο «Πασά της Θράκης» δηλαδή στο Τούρκο Πρόξενο προκειμένου να πάρουν μαζί με τις ευλογίες του και το δακτυλίδι της εκλογής των…

Υπάρχει εθνικό φιλότιμο; Ακούει κανείς;

Ο εθνικός κατήφορος είναι τέτοιος που το εναπομείναν εθνικό μας φιλότιμο ανέλαβε να διασώσει ο Πομάκος Σεμπαεντίν Καραχότσα με επιστολή διαμαρτυρίας που δημοσίευσε στον τοπικό τύπο. Ο Σεμπαεντίν Καραχότζα όρθωσε το μικρό του ανάστημα και με θάρρος άξιο σεβασμού ξεμπρόστιασε τους διοργανωτές της φιέστας και αποκάλυψε τους ανομολόγητους στόχους τους. Μάλιστα στην επιστολή του σημειώνει και την άρνηση της Δημοτικής αρχής να παραχωρήσει στους Έλληνες Πομάκους πέρυσι τον χώρο για εκδήλωση του συλλόγου τους!

Επιστολή δημοσίευσε και ο Μουφτής Ξάνθης κ. Σινίκογλου με την οποία καταγγέλλει για άλλη μια φορά τον παραγκωνισμό του και την όλη μεθόδευση.

Read more...

ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


H Λίμνη Τουζ (Tuz Gölü) φιλοξένησε τις στρατιωτικές ασκήσεις των Αεροπορικών και Χερσαίων Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η άσκηση «Λίμνη Τουζ 2009» εκτελέσθηκε στην επαρχία Σερεφλικοτσχίσαρ (şereflikoçhisar) της Άγκυρας .

Μια άλλη άσκηση έγινε παράλληλα, στο Ικόνιο (Konya) της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, με την επωνυμία «Μαύρος Αετός». Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη της άσκησης συμμετείχαν και στην άσκηση «Λίμνη Τούζ 2009».

Πραγματοποιήθηκαν αεραποβατικές ασκήσεις με ρίψεις αλεξιπτωτιστών επιπέδου Τάγματος και ρήψεις αλεξιπτωτιστών ελευθέρας πτώσης, από ύψος 10.000 ποδών.

Αεραποβατική άσκηση πραγματοποίησαν και Τούρκοι Καταδρομείς με μεταφορικά ελικόπτερα συνοδευόμενα από επιθετικά ελικόπτερα τύπου Cobra.

Ρίψεις φόρτου μάχης και εφοδίων, πραγματοποίησαν, μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C 130 και C 160.

Οι δυνάμεις καταδρομών πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή υπό την υποστήριξη των ελικοπτέρων επίθεσης Κόμπρα (Cobra).

Η άσκηση τελείωσε με προσβολή επίγειων στόχων, από μαχητικά αεροσκάφη με αφέσεις πλήθος διαφορετικών όπλων(πραγματικά πυρά), εν συνεχεία επιθετικά ελικόπτερα , άρματα μάχης, πυροβολικό, βαρέα όπλα πάσης φύσεως, προσέβαλαν τους ΑΝΣΚ με πραγματικά πυρά, για να ακολουθήσει η κατάληψή τους από τις Τουρκικές Ειδικές δυνάμεις.

Read more...

ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΚΑΝΤΙΛ.


Αμερικανοί στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων (κυρίως Αλεξιπτωτιστές από την βάση της Μοσούλης) και δυνάμεις της Κουρδικής Διοίκησης του Βορείου Ιράκ, συγκεντρώνονται από χθες το μεσημέρι, στο όρος Καντίλ (Kandil).

Συγκεκριμένα, η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων, γίνεται στο χωριό Κουζίνε (Kuzine) στους πρόποδες του όρους Καντίλ , όπου παρατηρείτε μεγάλη κινητικότητα.

Από σήμερα το πρωί, αναγνωριστικές περίπολοι εκίνησαν από τους χώρους συγκέντρωσης με κατεύθυνση τα ευρύτερα ορεινά, του όρους Καντίλ και με κατεύθυνση τις περιοχές που ελέγχονται από το ΡΚΚ.

Παράλληλα, στα σύνορα Τουρκίας – Βορείου Ιράκ, Ειδικές Δυνάμεις της Τουρκίας, συγκεντρώνονται, και έχουν προωθηθεί μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα.

Πιθανόν, να σχεδιάζεται κοινή επιχείρηση, εναντίων του ΡΚΚ στο όρος Καντίλ.


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "Tuz Gölü-2009".


Στην Τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak με τίτλο, "Επανάσταση Λέιζερ" αναφέρετε ότι «τα στρατιωτικά γυμνάσια Τουζ Γκιολου-2009 (Tuz Gölü-2009) διεξήχθησαν στο Κέντρο Στρατιωτικών Ασκήσεων των Δυνάμεων Ξηράς στο Σερεφλικοτσχισάρ (Şereflikoçhisar)».

Τις ασκήσεις που ξεκίνησαν στις 27 Απριλίου και λήγουν σήμερα, παρακολούθησαν ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ μαζί με άλλους αρχηγούς δυνάμεων καθώς επίσης και 27 στρατιωτικοί ακόλουθοι από 25 χώρες.

Στη συνέχεια της είδησης διαβάζουμε τις δηλώσεις του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ (İlker Başbuğ) ο οποίος είπε πως «ο Τουρκικός Στρατός απόκτησε νέα νοοτροπία εκπαίδευσης με το σύστημα λέιζερ που χρησιμοποιήθηκε στις ασκήσεις».




Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP