Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ... "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"!


Ο σύλλογος γυναικών του Αρσακείου Ροδόπης που δραστηριοποιείται επέλεξε να μην κάνει κάποια εκδρομή εντός Ελλάδας, αλλά να πάει κάπου κοντά στην Μακεδονία κι όχι την ελληνική, αλλά στα... Σκόπια τα οποία, τα προαναγγέλλει ως «Μακεδονία»!!!! Γνωρίζοντας τον εθνικό αγώνα που δίνει η χώρα μας για την μη αναγνώριση αυτού του ονόματος. Έτσι λοιπόν εμφανίζεται ένας "ελληνικός" κατά τα άλλα σύλλογος μουσουλμάνων γυναικών της Θράκης, να νομιμοποιεί την ονομασίας αυτής της χώρας και να οργανώνει κι εκδρομή στο κρατίδιο αυτό!
Οι υπεύθυνοι της εκδρομής Κεμάλ κινητό: 6937964533 και Σεραφετίν κινητό: 6976558456 για τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην εκδρομή!
Να λοιπόν πως προωθούν τα σχέδιά της η Άγκυρα, σφίγγοντας την θηλιά γύρω μας!


Read more...

Οι "επιθετικές" επενδύσεις της Ziraat Βankasi


Η προσφάτως εγκαινιασθείσα στην Κομοτηνή, τουρκική τράπεζα Ziraat, ξεκίνησε τα πρώτα της δειλά "επιθετικά επενδυτικά" της βήματα. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, από τον οικονομικοτραπεζικό χώρο, πρόθεσή της είναι η αγορά μεγάλων κτιριακών συγκροτημάτων τόσο στο κέντρο της πόλης της Κομοτηνής, όσο και εκτός πόλεως. Συγκεκριμένα υπάρχει "στόχευση" σε δύο ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης (η μία βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και η άλλη έξω από την πόλη) αλλά και σε έτερο μεγάλο οικοδομικό συγκρότημα κοντά στο κτήριο που στεγάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
Επιπλέον η υπόψη τράπεζα "τρέχει" ένα δεύτερο σχέδιο που αφορά στην δημιουργία τοπικών αγροτικών συνεταιρισμών της μειονότητας, με πρώτο εγχείρημα την δημιουργία αγροτικού συνεταιρισμού κερασοπαραγωγών στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ασωμάτων του Δήμου Σώστη,όπου και υφίσταται η πλειοψηφία των κερασοπαραγωγών του Νομού.
Επιφυλασσόμαστε για περισσότερες λεπτομέρειες στο άμεσο μέλλον............


Read more...

Αβέβαιο το μέλλον του αγωγού Ναμπούκο


Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από αδιάθετα κονδύλια του προϋπολογισμού της Ε.Ε., ανακοίνωσε χθες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβοστι, επικαλούμενο πληροφορίες από μέλος του Συμβουλίου των υπουργών της Ε.Ε.

Η εξαίρεση του αγωγού Ναμπούκο από τον κατάλογο των έργων προτεραιότητας της Ε.Ε. οφείλεται στις επιφυλάξεις των επενδυτών σχετικά με σοβαρές δυσχέρειες που αφορούν στην κατασκευή του. ΟΙ επιφυλάξεις αυτές ενισχύθηκαν μετά από τη στρατιωτική σύγκρουση στη Γεωργία στις αρχές του περασμένου Αυγούστου και την ασταθή κατάσταση στη χώρα.
Αρχικά μόνο η Γερμανία είχε δηλώσει ότι δεν θα επενδύσει στην κατασκευή του αγωγού, στη συνέχεια όμως επιφυλάξεις διατύπωσαν επίσης η Ιταλία και η Γαλλία.
Αρχικά για τη χρηματοδότηση του αγωγού προβλέπονταν 250 εκατ. ευρώ, τα οποία στη συνέχεια μειώθηκαν σε 50 εκατομμύρια. Λόγω των δυσχερειών που έχουν ανακύψει σχετικά με την κατασκευή του αγωγού, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των χωρών που μετέχουν στο σχέδιο κατασκευής του τον Μάιο στην Πράγα. Πάντως, διαπραγματεύσεις σχετικά με το έργο δεν διεξάγονται εδώ και ένα χρόνο.
Στο ίδιο θέμα αναφέρονται η HURRIYET DAILY NEWS και η ΖΑΜΑΝ με τίτλο "Στις Βρυξέλλες αντιδικίες για τον αγωγό Ναμπούκο"
Σε άλλο δημοσίευμά της η εφημερίδα ΖΑΜΑΝ σημειώνει επιπλέον ότι η ρωσική εταιρεία GAZPROM έχει δηλώσει ότι δεν έχει αποφασίσει συμμετοχή της στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού.
Ο αντιπρόεδρος της GAZPROM Μεντβέντεφ σε δήλωσή του ανέφερε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για τον αγωγό South Stream και ότι δεν σκέπτονται καθόλου τον αγωγό Ναμπούκο. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη: «Όσον αφορά τη λειτουργία του αγωγού South Stream, σε αντίθεση με το Ναμπούκο, τα πάντα είναι έτοιμα. Εμείς έχουμε φυσικό αέριο, έχουμε και τις αγορές μας. Έχουμε επιτυχία και στη διαχείρισή του και στο παρόν στάδιο δεν θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας και στα δύο σχέδια".

Read more...

Η Άγκυρα άρχισε να "κοιτάζει" προς την Κρήτη;


Μετά τα… Κρητικά ευρώ και το όλο θέμα με τους αυτονομιστές της Κρήτης, έρχεται ένα «ιστορικό μυθιστόρημα» της Τουρκάλας συγγραφέως Σαμπά Αλτίνσαϊ με τον… ευφάνταστο τίτλο «Κρήτη μου» να μας «ταξιδέψει» σε μια ιστορία για «χαμένες πατρίδες»!
Το βιβλίο παρουσιάστηκε σήμερα Πέμπτη στις 12.00 στη στοά του βιβλίου και μόνο το γεγονός ότι η συγγραφή του χρηματοδοτήθηκε από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, μας βάζει στον πειρασμό να σκεφτούμε ότι η «Κρήτη μου» δεν είναι μόνο μια «ιστορία αγάπης», αλλά κάτι πιο… διεκδικητικό από τα γεράκια της Άγκυρας που αυτές τις ημέρες σουλατσάρουν στο Αιγαίο με την άσκηση «Ηγεμόνας».

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ!
Ωρα είναι η Άγκυρα να μας θέσει και θέμα τουρκικής μειονότητας στην Κρήτη! Και για όσους βιαστούν να μας χαρακτηρίσουν υπερβολικούς ας θυμηθούν πώς ξεκίνησαν οι διεκδικήσεις των Τούρκων στη Θράκη για να φτάσουμε σήμερα να μας εγκαλούν ότι παραβιάζουμε τα δικαιώματα της «τουρκικής» μειονότητας.
Γεγονός όμως θα πρέπει να θεωρείται πως θα δούμε αυτά και άλλα πολλά και χειρότερα, όσο το Ελληνικό ΥΠΕΞ δείχνει να αδιαφορεί (διάφοροι κύκλοι ισχυρίζονται πως το ΥΠΕΞ Ελλάδας έπαψε να εργάζεται από το 1996!!!) στις πολύ συχνές προκλήσεις που δέχεται η χώρα. Η πρόσφατη "κοπή" νομισμάτων στην Κρήτη, αλλά και όσα ακούγονται στην "λεβεντομάνα" περί αυτονομίας, έρχονται να υποστηρίξουν την υπόγεια κίνηση προσέγγισης που αποτολμά η Άγκυρα, μέσα από τηνλογοτεχνία αυτή τη φορά...
Και εις άλλα, με υγεία, παλικάρια... Η Άγκυρα κοιτάζει πονηρά προς την Κρήτη και οι δικοί μας αρμόδιοι μένουν στην τύφλα τους την μαύρη... Γιατί να μην κοιτάζουν οι Τούρκοι όταν κανείς από την εδώ πλευρά δεν τους το ξεκόβει;

Read more...

Αυξάνεται ραγδαία η ένταση στο Αιγαίο. Συνεχείς παραβιάσεις και αναχαιτίσεις


Σήμερα αρχίζει η δεύτερη φάση της άσκησης «Ηγεμών» και η Άγκυρα ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο με αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες να αναμένεται κλιμάκωση των προκλήσεων τόσο στον αέρα όσο και στην θάλασσα. Ήδη χθες είχαμε για πρώτη φορά από την έναρξη της "Ηγεμών" σημαντικό αριθμό παραβιάσεων και αυξημένο αριθμό εμπλοκών.
Πιο συγκεκριμένα, 14 συνολικά αεροσκάφη τα οποία αποτελούσαν 2 σχηματισμούς προχώρησαν σε 2 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών και σε 10 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Από τα 14 αεροσκάφη τα 6 έφεραν οπλισμό ενώ κατά την διάρκεια της διαδικασίας αναγνώρισης και αναχαίτισης από μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας έλαβαν χώρα 3 εμπλοκές αφού τα τουρκικά μαχητικά επέδειξαν μία πολύ επιθετική στάση.
Η όλη δραστηριότητα έχει επικεντρωθεί στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο.
Υπενθυμίζεται πως η δεύτερη φάση η οποία αναμένεται να αρχίσει από σήμερα, 19 του μηνός και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 θα λάβει χώρα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ΝοτιοΑνατολικά της Κρήτης με την συμμετοχή και των ξένων δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση η αεροπορική δραστηριότητα κατά την συγκεκριμένη φάση πρόκειται να διεξαχθεί αποκλειστικά από μαχητικά της Αεροπορίας της Τουρκίας η οποία σχεδιάζεται να εμπλέξει 25 αεροσκάφη.
Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν κάθε τουρκική προκλητική ενέργεια.
Από DefenceNet

Read more...

Πόσο αθώα ήταν η διέλευση της Τουρκικής φρεγάτας Turgut Reis; Τι υποθέσεις μπορούν να γίνουν;


Στις 14 Ιανουαρίου 2009 σημειώθηκε ένα αρκετά σοβαρό επεισόδιο το οποίο δεν κατατάσσεται στις απλές προκλήσεις αλλά στις ιδιαίτερα σοβαρές.
Η τουρκική φρεγάτα «Turgut Reis» (F241, τύπου ΜΕΚΟ 200ΤΝ Track I, κλάσης «Yavuz», ναυπηγήθηκε στο Κίελο και τέθηκε σε υπηρεσία στις 4 Φεβρουαρίου 1988), ενώ πραγματοποιούσε αβλαβή διέλευση σε ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς προειδοποίηση άλλαξε πορεία και έχοντας ενεργοποιημένο το σύστημα μάχης (αισθητήρες, όπλα) κατευθύνθηκε ανατολικά της Μακρονήσου, διερχόμενη από το στενό Καφηρέα-Ανδρου. Το τουρκικό πολεμικό είχε εντοπισθεί από τα Ναυτικά Παρατηρητήρια (ΝΠ) Ανδρου και Σκύρου και παρακολουθείτο συνεχώς από τη φρεγάτα «Μπουμπουλίνα» (F463).

Επρόκειτο για την πιο σοβαρή τουρκική πρόκληση τα τελευταία χρόνια και μάλιστα στη θάλασσα, η οποία σηματοδοτεί επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Στόχος της Αγκυρας δεν ήταν η τρομοκράτηση κάποιων νησιωτών, η επαναφορά μιας διεκδίκησης ή η αμφισβήτηση των χωρικών υδάτων. Η τουρκική πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία, έχοντας αποθρασυνθεί από τα συνεχή «ανοίγματα» της Αθήνας (πολιτικά και στρατιωτικά), εκτίμησε ότι θα μπορούσε να προβεί σε μια συμβολική κίνηση, εντός μη αμφισβητούμενων ελληνικών χωρικών υδάτων, με σκοπό να εκθέσει την ελληνική κυβέρνηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
Πράγματι, η εικόνα μιας τουρκικής φρεγάτας μερικά μίλια μακριά από την πρωθυπουργική κατοικία στη Ραφήνα, καθώς και των πλοίων που βρίσκονταν στην περιοχή και αντιλήφθηκαν την ύπαρξή της, είναι κάθε άλλο παρά κολακευτική για την Ελλάδα. Η εν λόγω κίνηση απαξίωσης του ελληνικού «δόγματος αποτροπής» δίνει ένα μήνυμα προς την Αθήνα: ότι παρά τις όποιες μεγαλοστομίες, οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε θέση να διασύρουν την Ελλάδα και να αμφισβητούν την κυριαρχία της, όποτε κρίνουν, στον αέρα και στη θάλασσα.
Όπως είναι γνωστό, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας όλα τα πλοία, συμπεριλαμβανομένων και των πολεμικών, έχουν το δικαίωμα να εκτελούν πλου σε ξένα χωρικά ύδατα χωρίς να έχουν ζητήσει άδεια, εκτελώντας αβλαβή διέλευση. Για να θεωρηθεί ένας πλους ως αβλαβής διέλευση το πολεμικό πλοίο οφείλει να τηρεί συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (εθιμικό και συμβατικό).
Προϋπόθεση για την αβλαβή διέλευση με βάση τους κανόνες για τα πλοία, συμπεριλαμβανομένων και των πολεμικών, αποτελεί: «η διέλευση να είναι συνεχής και ταχεία και να μην εκτελείται άσκοπα, έστω και για αναψυχή, περιπλάνηση μέσα στη χωρική θάλασσα του παράκτιου κράτους, εκτός εάν συνδυάζεται με πορεία προς ή από λιμένα του εν λόγω κράτους».
Εκτός αυτών, από τις ουσιαστικότερες υποχρεώσεις των διαπλεόντων από τη χωρική θάλασσα ενός κράτους είναι:
α) Να μην εκτελούνται ασκήσεις ή γυμνάσια με όπλα οποιουδήποτε είδους.
β) Να μην εκτελούνται πράξεις που να αποσκοπούν στη συλλογή πληροφοριών προς βλάβη της άμυνας ή της ασφάλειας του παράκτιου κράτους.
γ) Να μην εκτελούνται προσνηώσεις ή απονηώσεις αεροσκαφών.
δ) Να μην εκτελείται οποιαδήποτε σοβαρή ρύπανση κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
ε) Να μην προβαίνουν σε κάθε απειλή ή χρήση βίας κατά της κυριαρχίας, της εδαφικής ή της πολιτικής ανεξαρτησίας του παράκτιου κράτους ή κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο σε παράβαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου που περιέχονται στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Η τουρκική φρεγάτα εκτέλεσε επιτρεπόμενη αβλαβή διέλευση διερχόμενη από το στενό του Καφηρέα (Ανδρος – Νότια Εύβοια) και μέχρι τη στιγμή που ανέστρεψε στην περιοχή δυτικά – νοτιοδυτικά της νήσου Κέας. Τη στιγμή κατά την οποία ανέστρεψε, όπως σημειώνει το ΓΕΝ, «απέβαλε τον χαρακτήρα της αβλαβούς διελεύσεώς της, αίροντας μια από τις προϋποθέσεις, καθώς δεν εκτελούσε πλέον διέλευση συνεχή και ταχεία με σκοπό την έξοδό της από τη χωρική μας θάλασσα και επειδή οι συγκεκριμένες της κινήσεις παρουσιάζονται πλέον ως περιπλάνηση εντός της χωρικής μας θάλασσας.
Ως εκ τούτου αυτή η αναστροφή και μόνο, χαρακτηρίζει βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας τη διέλευση της τουρκικής φρεγάτας ως μη αβλαβή». H ελληνική κυβέρνηση, μετά τη διαπίστωση της θρασύτατης νέας τουρκικής πρόκλησης, προχώρησε στις προβλεπόμενες ενέργειες.
Ακολούθως θα προχωρήσουμε στη δική μας εκτίμηση για το τι θα μπορούσε να υποκρύπτει η κίνηση του τουρκικού σκάφους, καθώς και σε προτάσεις για μερικές άμεσες ελληνικές ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων φαινομένων.
Η φρεγάτα «Turgut Reis» είναι γνωστή από την εποχή των Ιμίων. Από αυτήν αποβιβάστηκαν σε λέμβους οι Τούρκοι καταδρομείς οι οποίοι στη συνέχεια κατέλαβαν τη μια από τις δύο νησίδες των Ιμίων. Συνεπώς το πλοίο έχει μετάσχει υπό επιχειρησιακές συνθήκες σε αποστολές μεταφοράς λέμβων και ανδρών ανορθοδόξου πολέμου. Αραγε τι θα μπορούσε να έχει συμβεί κατά τη διάρκεια της «τυχαίας» και «ακατανόητης» για ορισμένους πορείας της «Turgut Reis»;
Υπόθεση Πρώτη
Το τουρκικό πλοίο πραγματοποίησε αναγνωριστική επιχείρηση χρησιμοποιώντας αισθητήρες του (π.χ. σόναρ) για την καταγραφή των βαθών σε συγκεκριμένες περιοχές, συλλέγοντας παράλληλα και άλλα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από υποβρύχια για την προσβολή πλοίων του ΠΝ. Θυμίζουμε ότι η θαλάσσια περιοχή από τις ακτές της ανατολικής Αττικής μέχρι και το στενό Καφηρέα-Ανδρου, αποτελεί το μοναδικό πέρασμα για τα αρματαγωγά του ΠΝ τα οποία θα πρέπει να κινηθούν προς τον Βόλο για να παραλάβουν τις μονάδες της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Το τουρκικό πλοίο πιθανώς χρησιμοποιήθηκε και για την κάλυψη υποβρυχίου το οποίο βρισκόταν ήδη στην περιοχή και επιχειρούσε με άκρα μυστικότητα. Σε κάποιο σημείο της περίεργης διαδρομής τα δύο σκάφη συναντήθηκαν και η φρεγάτα προσέφερε «προστασία» στο υποβρύχιο, που έπλευσε κάτω από αυτή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Υπόθεση Δεύτερη
Η φρεγάτα μετέφερε κλιμάκιο ανορθοδόξου πολέμου το οποίο αποβίβασε στην περιοχή, στην Αττική ή και σε κάποιο νησί. Με δεδομένη την επιτυχή εφαρμογή της μεθόδου στα Ιμια, είναι σαφές ότι η άφεση λέμβων με καταδρομείς δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή, ούτε να καταγραφεί από τα ραντάρ.
Υπόθεση Τρίτη
Η τουρκική φρεγάτα παρείχε κάλυψη για την αποβίβαση ανδρών ανορθοδόξου πολέμου οι οποίοι μεταφέρθηκαν από άλλο μέσο (υποβρύχιο). Σε αυτή την περίπτωση το πλοίο προσείλκυσε την προσοχή, επιτρέποντας στο υποβρύχιο να ολοκληρώσει την αποστολή του. Οι καταδρομείς θα μπορούσαν να έχουν μεταφερθεί πριν από το «επεισόδιο» ή μετά από αυτό.
Υπόθεση Τέταρτη
Οι Τούρκοι καταδρομείς βρίσκονται ήδη εντός της Αττικής με συγκεκριμένες εντολές και μπορούν, όποτε διαταχθούν, να πλήξουν πρόσωπα-κλειδιά ή να προβούν σε απαγωγές προσώπων εγνωσμένου κύρους, σε δολοφονίες και σε απόπειρες αποσταθεροποίησης ενεργώντας ως δήθεν τρομοκρατικές οργανώσεις. Την κατάλληλη στιγμή θα πραγματοποιήσουν περισσότερα, φονικότερα και ακριβέστερα πλήγματα. Στην προσπάθειά τους θα μπορούσαν να έχουν αρωγούς κάποιους από τους δήθεν οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι έχουν αποκτήσει καλή γνώση περιοχών της Αττικής.
Οι παραπάνω υποθέσεις δεν πρέπει να θεωρηθούν ως υπερβολικές αλλά ως μια ένδειξη του τι θα μπορούσε να συμβεί (ή συνέβη) με μια ακόμη «ακατανόητη» πρόκληση των Τούρκων. Ας έχουν γνώση οι φύλακες, εάν έχουν διάθεση να ασχοληθούν…
Ας έλθουμε τώρα σε μια πρόταση αντιμετώπισης ανάλογων προκλητικών κινήσεων. Σε οργανωτικό επίπεδο, η συμβολή του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) είναι απαραίτητη.
Σε επιχειρησιακό, προτείνουμε – όσο και αν ακούγεται παράξενο – μια δυναμική ενέργεια χωρίς τη χρήση ένοπλης βίας. Ενα ελληνικό εμπορικό πλοίο εκτοπίσματος άνω των 30.000 τόννων (το εκτόπισμα της ΜΕΚΟ είναι της τάξης των 3.500 τόννων) το οποίο θα κινείται στην περιοχή ενδιαφέροντος, θα λάβει εντολή από τον θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ να ισχυρισθεί βλάβη πηδαλίου και να συγκρουσθεί με το τουρκικό σκάφος, προκαλώντας σοβαρές ζημιές ή τη βύθισή του. Έπειτα από την κατάλληλη δημοσιοποίηση του γεγονότος, το Τουρκικό Ναυτικό δεν θα αποτολμούσε να στείλει πάλι στην ίδια περιοχή ή αλλού πλοία του με σκοπό την πρόκληση. Ολόκληρος ο κόσμος θα μάθαινε ότι ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο έθεσε σε κίνδυνο τη ναυσιπλοϊα κινούμενο προκλητικά σε μια θαλάσσια λεωφόρο πυκνής κυκλοφορίας και λόγω κακής συγκυρίας προκλήθηκε ναυτικό ατύχημα. Σε μια άλλη περίπτωση, το ΥΕΝ θα ενημέρωνε κάποια από τα διερχόμενα ελληνικά πλοία για το συμβάν και το ατύχημα θα μπορούσε να εκδηλωθεί σε άλλο σημείο («η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο»). Σε όλες τις περιπτώσεις το μήνυμα προς την Άγκυρα θα ήταν κάτι παραπάνω από σαφές.
Τα προαναφερθέντα ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και, φυσικά, δεν αποτελούν προτάσεις ή σενάρια επί των οποίων θα μπορούσε να οικοδομηθεί μια «εναλλακτική πολιτική αντιμετώπισης προκλήσεων». Η Ελλάδα και το ΠΝ έχουν ήδη προδιαγράψει τις πορείες τους. Η κυβέρνησή μας «έχει καταπιεί την πρόκληση», ενώ το ΠΝ προετοιμάζεται, μεταξύ άλλων, να υλοποιήσει συνεκπαίδευση μονάδων κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τους τόπους ελλιμενισμού των πολεμικών πλοίων και την ανταλλαγή επισκέψεων πολεμικών πλοίων σε λιμένες των δύο χωρών.
Θυμίζουμε ότι ο Α/ΓΕΝ είχε δηλώσει στις 3 Οκτωβρίου 2008, μετά την επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του: «Οι συνομιλίες μας απέδειξαν ότι μπορούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας να προωθήσουμε τις σχέσεις των δύο Ναυτικών μας και να τις θέσουμε σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που βρίσκονται σήμερα»…. Να θυμάστε επίσης ότι τόσο το Τουρκικό Ναυτικό, όσο και εσείς, έχετε έναν φίλο στην Ελλάδα». Προφανώς το τουρκικό επιτελείο Ναυτικού και ο αρχηγός του θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα στον Έλληνα φίλο τους και το έπραξαν διατάσσοντας την αποστολή της «Turgut Reis» έξω από τη Ραφήνα…
ΙΩΑΝΝΗΣ Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

Read more...

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ "ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ"


Δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι η Χίλαρι Κλίντον είναι έτοιμη να αποστείλει πρόσκληση στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Εάν ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ταξιδέψει στις ΗΠΑ, θα γίνει δεκτός από την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και από τον σύμβουλο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στρατηγό Τζόουνς (όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη, πριν από μερικές εβδομάδες). Αθήνα και Λευκωσία επιδίδονται σε μπαράζ παρασκηνιακών επαφών με την αμερικανική πλευρά, με στόχο να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν-Ταλάτ, αν και το ρεπορτάζ από την Ουάσινγκτον κάνει λόγο για επίσκεψη εντός της επόμενης εβδομάδας. Την ίδια ώρα στην Αγκυρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνει, οτι το Κυπριακό περιλαμβάνεται στην ατζέντα της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία (6-7 Απριλίου). Μετά τον αιφνιδιασμό που υπέστη η Αθήνα, με την απόφαση του νέου αμερικανού Προέδρου να επιλέξει την γείτονα για την πρώτη επίσκεψή του στην περιοχή μας, μαζεύονται πλέον πολλές δυσάρεστες "συμπτώσεις"...


Read more...

ΠΑΙΖΟΥΝ «ΒΡΩΜΙΚΑ» ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ


Ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη το Παγκόσμιο forum Υδάτων με πολλές συμμετοχές από τα τέσσερα σημεία του πλανήτη.

Όπως ήταν φυσικό στο Forum αυτό δήλωσαν συμμετοχή και από την Κυπριακή Κυβέρνηση με δεδομένο ότι το πρόβλημα της έλλειψης ύδατος έχει κάνει την εμφάνιση του στην Μεγαλόνησο εδώ και πολλά χρόνια. Έλα όμως που υπήρξε εμπλοκή με την συμμετοχή της Κυπριακής αποστολής.


Όπως μαθαίνω πρόλαβαν οι Τουρκοκύπριοι και έπιασαν τις θέσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας μικρός χαμός. Και έπιασαν τις θέσεις όταν συμπλήρωσαν τις σχετικές αιτήσεις στην ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής στην θέση της Κύπρου.

Έξαλλοι είναι και στην πρεσβεία της Τσεχίας στην Άγκυρα, γιατί ως γνωστόν η Τσεχία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. και υπό την αιγίδα της γίνεται το Forum.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη της πρεσβείας της Τσεχίας δηλώνουν σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις «παίζουν βρώμικα παιχνίδια οι Τούρκοι».

Και όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας:

Καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια κα. Αναπληρώτρια επικεφαλής της πρεσβείας της Τσεχίας στην Άγκυρα.

Read more...

Ταλαμπανί: Ο Οζάλ ζήτησε τη Μοσούλη


Sabah
(17/3/2009)
Ο Ιρακινός Πρόεδρος Ταλαμπανί σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο της εφημερίδας Νουρ Μπατούρ είπε τα εξής για τον Οζάλ:

• Ο Οζάλ πίστευε πως μπορούσε να υπάρξει μια ομοσπονδία Τούρκων – Κούρδων, ίδια με αυτή της Γερμανίας, χωρίς όμως να εδράζεται σε εθνοτική ταυτότητα.

• Ο Οζάλ τόσο από εμένα, όσο και από τον Μπαρζανί, ζήτησε την επιστροφή της Μοσούλης. Εμείς του είπαμε: «Εάν είστε έτοιμοι να αποδεχθείτε την αυτοδιάθεση των Κούρδων, τότε μπορούμε να το σκεφθούμε».
• Ο Οζάλ ζήτησε να πείσω τον Οτζαλάν για κατάπαυση του πυρός. Τον έπεισα. Όμως, εν τω μεταξύ, υπήρξε και η επίθεση εναντίον των Τούρκων στρατιωτών. Από τον Οτζαλάν ζήτησα να καταδικάσει την επίθεση αυτή. Όμως, δεν την καταδίκασε.

Ο Ταλαμπανί, αναφερόμενος στον Οζάλ, είπε: «Για μένα ήταν ένας μεγάλος ηγέτης. Αγωνίστηκε πολύ για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Άλλαξε την οικονομική της πολιτική. Παράλληλα, πίστευε και σε μια ομοσπονδία. Ο θάνατός του ήταν μια μεγάλη απώλεια, τόσο για τον τουρκικό λαό, όσο και για τους Κούρδους όλου του κόσμου».

Read more...

Έκθεση για την Εκπαίδευση: Στην Τουρκία οι μειονότητες αφομοιώνονται


Milliyet
(17/3/2009)

H διεθνής Ομάδα Μειονοτικών Δικαιωμάτων [Minority Rights Group – MRG], η οποία εδρεύει στη Βρετανία, με την οικονομική υποστήριξη της Ε.Ε. συνέταξε έκθεση με τίτλο «Να ξεχαστούν ή να αφομοιωθούν; Οι μειονότητες στο τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα», στην οποία αναφέρεται ότι το υφιστάμενο εκπαιδευτικό σύστημα στην Τουρκία αφομοιώνει τις μειονότητες και καταβάλλει προσπάθειες για προβολή της τουρκικής ταυτότητας και του εθνικισμού.

Στην έκθεση περί μειονοτικών δικαιωμάτων, η οποία έχει συνταχθεί από την Νουρτζάν Καγιά, συντονίστρια Τουρκίας στην MRG, και η οποία έχει αφιερωθεί στον δολοφονηθέντα αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφο Χραντ Ντινκ, απευθύνεται έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση να κινητοποιηθεί, προκειμένου να εξαλειφθεί ο διαχωρισμός που εφαρμόζεται στα παιδιά των μειονοτήτων, για τα οποία θεωρείται ως μη υπάρχουσα η γλώσσα, η ιστορία, η θρησκεία, αλλά και η διαφορετική κουλτούρα που τα διέπει.

Η Τουρκία αναγνωρίζει ως μειονότητες τους Αρμένιους, τους Εβραίους και τους Ρωμιούς και δεν επιτρέπει στις άλλες μειονότητες το δικαίωμα να ανοίξουν και αυτές τα δικά τους σχολεία. Σε κανένα δημόσιο σχολείο άλλη μειονοτική γλώσσα δεν χρησιμοποιείται ως γλώσσα εκπαίδευσης.

Read more...

Ουρανός βλέπει «Ηγεμόνα»


Στο μάτι του Έλληνα «Μεγάλου Αδελφού» η τουρκική άσκηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας ldimakas@dolnet.gr
Έπιασε δουλειά ο Έλληνας «Μεγάλος Αδελφός» του Αιγαίου: οι- ήπιες προς το παρόν- δραστηριότητες της τουρκικής άσκησης «Ηγεμών» και των δυνάμεων των 4 χωρών που συμμετέχουν σ΄ αυτήν προσφέρονται «στο πιάτο» και σε πραγματικό χρόνο στους Έλληνες επιτελείς του Πενταγώνου.

Στο υπόγειο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του στρατηγείου του ΓΕΕΘΑ, τα στοιχεία για ό,τι έπλεε, πετούσε ή γενικά εκινείτο στον «χώρο ενδιαφέροντος» έφθαναν χθες απότο ιπτάμενο ραντάρ «Ουρανός 21» που πήρε το βάπτισμα του πυρός με την πρώτη ευρείας κλίμακας επιχειρησιακή αποστολή σε πραγματικές συνθήκες!
Η λεπτομερής και ακριβής παρακολούθηση των κινήσεων των ασκούμενων μέσων έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, ειδικά γι΄ αυτή την άσκηση, και η πρώτη επιχειρησιακή αξιοποίηση ενός τόσο ισχυρού πολλαπλασιαστή δυνάμεων όπως τα ιπτάμενα ραντάρ «αποτελεί, σύμφωνα με επιτελείς, ευτυχή συγκυρία».

250 χιλιόμετρα «βλέμμα»
Για παράδειγμα μέσω των Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Εγκαίρου Προειδοποιήσεως και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), όπως λέγονται επισήμως, θα μπορεί να ελεγχθεί με ακρίβεια και real time αν κάποιο ελικόπτερο απονηωθεί από το βρετανικό ελικοπτεροφόρο όταν αυτό πλέει μεταξύ των 6 ναυτικών μιλίων των χωρικών υδάτων και των 10 ναυτικών μιλίων του εθνικού εναέριου χώρου, χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσεως όπως έχει δεσμευτεί... Ή αν σε τυχόν πραγματικό περιστατικό ναυαγίου κινηθεί χωρίς να ενημερώσει τις ελληνικές αρχές, όπως επίσης έχει υποσχεθεί... Χθες πάντως οι μόνες κινήσεις ήταν, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ενός βρετανικού και ενός αμερικανικού πλοίου στα διεθνή ύδατα του Αν. Αιγαίου. Η Βρετανία μάλιστα ζήτησε διπλωματική άδεια για πτήση ελικοπτέρων- σύμφωνα με τη δέσμευση- αλλά πτήση δεν έγινε χθες. Με την πλήρη ένταξη και την ανάληψη από χθες πραγματικών πλέον επιχειρησιακών αποστολών, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν «μάτια» με τα οποία θα μπορούν να βλέπουν μέχρι τα βάθη της Ανατολής- το «βλέμμα» του ραντάρ φθάνει, λένε, τα 250 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με ειδικούς ένα ιπτάμενο ραντάρ ΕRΙΕΥΕ που θα πετά π.χ. πάνω από τις Δυτικές Κυκλάδες βλέπει ό,τι πετάει ή πλέει σ΄ έναν κύκλο που το προς ανατολάς μέτωπό του βρίσκεται αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας. Η εικόνα μεταφέρεται αμέσως στο υπόγειο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων και στην «καρδιά» της Αεράμυνας στη Λάρισα και από εκεί στα αντιαεροπορικά συστήματα όσο και απευθείας σε αεροσκάφη αναχαίτισης. «Με τα ιπτάμενα ραντάρ αλλάζουν σελίδα οι αεροπορικές επιχειρήσεις» ανέφερε χθες αρμόδια στρατιωτική πηγή.
Επισήμως τα 4 ΕRΙΕΥΕ εντάχθηκαν στη Μοίρα «Ουρανός» στις 12 Φεβρουαρίου 2009 στη βάση της Ελευσίνας απ΄ όπου και επιχειρούν. Η παραγγελία τους έγινε τον Δεκέμβριο του 1999 από τη Σουηδία (το ραντάρ φέρεται σε βραζιλιάνικο σκάφος), η παραλαβή τους έγινε το 2004-2005, ενώ μέχρι πρόσφατα αντιμετωπίζονταν διάφορα τεχνικά προβλήματα σχετικά με την πιστοποίησή τους. Ενδιαμέσως (2001-2003) είχαν παραχωρηθεί με μίσθωση 2 σουηδικά ιπτάμενα ραντάρ για κάλυψη των ελληνικών αναγκών... Η Τουρκία παρήγγειλε σχετικά πρόσφατα τέτοια συστήματα αλλά η παραλαβή τους αργεί.
TA NEA

Read more...

Αν θέλουμε..... Ένα σύνθημα με σημασία


Στην ιστοσελίδα της Ένωσης Κουρδικής Νεολαίας RojaCiwan είδαμε ένα σύνθημα-πρόσκληση που αναρτήθηκε ενόψει της γιορτής Νεβρόζ, 21 Μαρτίου, που συμβολίζει την ελευθερία του κουρδικού λαού. Ανάμεσα στις γραμμές της πρόσκλησης διακρίναμε ένα αγωνιστικό πάθος, που, κατά πως φαίνεται, είναι ικανό να κάψει και θα γκρεμίσει ό,τι κρατούσε σκλαβωμένο τον κουρδικό λαό για αιώνες.
Διαβάστε το...

-Αν θέλουμε να αντισταθούμε στις καταστροφικές επιχειρήσεις-επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον μας
-Αν θέλουμε να αντισταθούμε στις πρακτικές της αφομοίωσης, της άρνησης της ύπαρξής μας, του ρατσιστικού φασισμού και του παντουρκισμού
-Αν θέλουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο, συνομολογώντας μια έντιμη ειρήνη
-Αν θέλουμε να συμβάλουμε στη διάλυση αυτού του συστήματος άρνησης και εκμετάλλευσής μας
-Αν θέλουμε να υπηρετήσουμε την τη συναδελφοσύνη, την ισοτιμία και την ελευθερία των λαών της Ανατολίας και της Μεσοποταμίας
-Αν θέλουμε να πούμε ένα ισχυρό ΟΧΙ στον πόλεμο που σπαταλιέται η περιουσία μας
-Αν θέλουμε να πάψουμε να είμαστε υποχείρια της στρατοκρατίας και του δεσποτισμού
-Αν θέλουμε να καταδικάσουμε και να κατανικήσουμε την επιθετικότητα και τον φασιστικό ρατσισμό του παντουρκικού, πανισλαμιστικού καθεστώτος
-Αν θέλουμε να γιορτάσουμε στις αλάνες το Νεβρόζ, που είναι η γιορτή των δημοκρατών, των πατριωτών, των διανοουμένων
-Αν θέλουμε να γιορτάσουμε το Νεβρόζ, που είναι η γιορτή της ελευθερίας των Κούρδων
-Αν θέλουμε να θάψουμε τα καθεστωτικά κόμματα στις δημοτικές εκλογές
-Αν θέλουμε να μετατρέψουμε το Νεβρόζ σε εκλογική γιορτή
-Αν θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εναντίον των δυνάμεων του ρατσιστικού φασισμού,
ΤΟΤΕ ΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΛΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΕΒΡΟΖ
Ένωση Κουρδικής Νεολαίας RojaCiwan

Read more...

Κοινή έκκληση κουρδικών κομμάτων προς το PKK να καταθέσει τα όπλα


Αφοπλισμός έναντι αμνηστίας;
Έκκληση προς τους αντάρτες του PKK να καταθέσουν τα όπλα θα απευθύνουν από κοινού κουρδικά κόμματα του Ιράκ, της Συρίας, του Ιράν, της Τουρκίας και της Ευρώπης σε προσεχή σύνοδο, προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί τονίζοντας ότι η Τουρκία από πλευράς της θα πρέπει να προσφέρει αμνηστία.
Την κοινή έκκληση προς το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) θα απευθύνουν τα κουρδικά κόμματα σε σύνοδο που θα διεξαχθεί στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου πιθανώς στο Αρμπίλ του Βόρειου Ιράκ, δήλωσε ο κουρδικής καταγωγής Τζαλάλ Ταλαμπανί σε συνάντησή του με τον τουρκικό Τύπο.

«Πιστεύω ότι το PKK θα συμμορφωθεί προς τη βούληση όλων των κουρδικών κομμάτων, καταθέτοντας τα όπλα και βάζοντας τέλος στη βίαιη δράση» εκτίμησε ο Ταλαμπανί, θεωρώντας ωστόσο ότι οι Κούρδοι μαχητές δεν θα ανακοινώσουν τη διάλυση του PKK. «Δεν πιστεύω ότι είναι έτοιμοι γι' αυτό προς το παρόν» δήλωσε.
Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει από την πλευρά της να εξετάσει τη χορήγηση αμνηστίας στους αντάρτες για να ενισχυθούν τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε υπέρ των Κούρδων της Τουρκίας, ιδιαίτερα στον τομέα των πολτιστικών ελευθεριών.
Ο Ιρακινός πρόεδρος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για το 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό. Στο πλαίσιο της επίσκεψης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο και μετέφερε το αίτημα για τη χορήγηση αμνηστίας στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ενώ είχε συνομιλία και με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ.
ΒΗΜΑ

Read more...

Η Τουρκία δεν είναι Γίγαντας


Toυ Μάριου Ευρυβιάδη
Ο Γερμανός Όττο Φον Μπίσμαρκ (1815-1898), ο ιστορικός ηγέτης που ενοποίησε την Γερμανία και την ανέδειξε ως μεγάη ευρωπαϊκή δύναμη τον 19ο αιώνα, έλεγε για την δυνάμει ανταγωνίστριά του την Τσαρική Ρωσία, ότι δεν είναι τόσο ισχυρή όσο φαίνεται αλλά ούτε τόσο αδύναμη όσο νομίζεται.
Η κρίση Φον Μπίσμαρκ αφορούσε στην τάση της Γερμανίας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων της εποχής να βλέπουν την τσαρική Ρωσία ως ένα γίγαντα που αργά ή γρήγορα θα κυριαρχούσε στην Ευρώπη, ή που θα επέβαλλε τη βούληση λόγω των δυνατοτήτων και του όγκου του.

Λίγα χρόνια αργότερα η Τσαρική Ρωσία θα γνωρίσει απανωτές ήττες, όχι απόκάποια ευρωπαϊκή δύναμη αλλά από μια «τριτοκοσμική» χώρα την Ιαπωνία. Η αναφορά εδώ είναι για τον Ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο στην Ασία του 1904-1905 που επέφερε ταπεινωτικά πλήγματα στην Μόσχα, απέδειξε τις δομικές και καθεστωτικές αδυναμίες του Τσαρικού αυταρχισμού και άρχισε την αντίστροφη μέτρηση για την κατάρρευση του Τσαρισμού που ολοκληρώθηκε με την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.
Το ίδιο κατ’ αναλογία ισχύει και για την ισλαμική Τουρκία του Ερτογάν σήμερα. Δεν είναι ούτε τόσο ισχυρή όσο φαίνεται αλλά και τόσο αδύναμη όσο νομίζουμε. Ένα είναι σίγουρο: ότι η Τουρκία δεν είναι γίγαντας, ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί και ότι σίγουρα δεν μπορεί να μας επιβάλλει την τουρκική ειρήνη που επιδιώκει και που παραμένει στρατηγική της στόχευση εδώ και δεκαετίες. Αν μπορούσε θα το είχε ήδη κάνει. Γι’αυτό δεν πρέπει να μοιρολατρούμε, να λειτουργούμε με το σύνδρομο «σφάξε με αγά μου ν’αγιάσω» και σίγουρα να σηκώνουμε τα χέρια πάνω και να λέμε είμαστε αδύναμοι, όλοι είναι εναντίον μας, ας δεχτούμε την τουρκική ειρήνη και βλέπουμε.
Είναι γεγονός ότι έχουν ξεσαλώσει οι θιασώτες του Τουρκο-ισλαμισμού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι Ευρω-ατλαντιστές, κυρίως οι Αμερικανοί, βλέπουν την Τουρκία ως τον ομφαλό της γης. Αλλά γιατί; Ας το δούμε απλοϊκά. Θα βοηθήσει, λένε, η Τουρκία στην σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, στην σταθεροποίηση του Αφγανιστάν και θα κάνει έτσι δυνατή την «απεμπλοκή» των Αμερικανών. Όλα όσα γράφονται, ακούγονται και λέγονται τελευταία καταλήγουν στον «γεφυροποιό» ρόλο της Άγκυρας.
Αν όμως δεν βγουν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί των Αμερικάνων τι θα προκύψει; Ας περιοριστούμε στα τρία ζητήματα που «καίνε» τους Αμερικάνους, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, και το Ιράν. Το κλειδί βέβαια στους αμερικανικούς σχεδιασμούς, κάτι που δεν λέγεται για ευνόητους λόγους, είναι το Ιράν και όχι η Τουρκία. Χωρίς το Ιράν, που τη στιγμή αυτή κρατά το κλειδί της σταθεροποίησης του Ιράκ λόγω της Σιιτικής του επιρροής στην ιρακινή ηγεσία, το Ιράκ δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί ή θα γίνει δορυφόρος του Ιράν. Σχεδόν το ίδιο συμβαίνει με το Αφγανιστάν με το οποίο συνορεύει το Ιράν και όχι η Τουρκία.
Αν δούμε το ζήτημα ιστορικά τότε θα διαπιστώσουμε ότι η Αμερικανική αρχιτεκτονική ασφαλείας για την Μέση Ανατολή κατέρρευσε όταν «χάθηκε» το Ιράν του φιλοδυτικού Σάχη την περίοδο 1978-79. Από τότε οι Αμερικάνοι δεν έχουν «μπούσουλα» στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής. Η Τουρκία ξεπετάχτηκε τότε ως «υποκατάστατο» του Ιράν. Αλλά δεν είναι Ιράν, είναι τόσο απλό. Είναι επίσης και αναξιόπιστη σε καιρούς κρίσεων όπως το 2003.
Πρέπει συνεπώς να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Τεχεράνης. Αλλά ο προνομιακός σύμμαχος των ΗΠΑ, το Ισραήλ, απαγορεύει μια τέτοια εξέλιξη εκτός εάν οι μουλάδες του Ιράν αποδεχτούν τους ισραηλινούς όρους, δηλαδή την ισραηλινή ειρήνη ή, αν θέλετε, την αμερικανο-τουρκο-ισραηλινή ηγεμονία στην περιοχή.
Δεν πιστεύω ότι αυτή θα είναι η πορεία των εξελίξεων στο εγγύς μέλλον. Στην καλύτερη περίπτωση οι Αμερικανικοί σχεδιασμοί δεν θα προκύψουν. Στη χειρότερη θα έχουμε πολεμική σύγκρουση με το Ιράν. Είτε η μία περίπτωση προκύψει είτε η άλλη, η Τουρκία δεν θα μπορεί να είναι με όλους, δεν θα μπορεί να παίζει σε όλα τα ταμπλώ, ούτε να κουβαλά δύο, τρία ή τέσσερα πεπόνια κάτω από μία μασχάλη. Και όταν αναγκασθεί εκ των πραγμάτων να κάνει επιλογές, τότε θα δούμε την αναπόφευκτη σύγκρουση με την πραγματικότητα.
Ο Έρτογάν και οι Ισλαμιστές είχαν μέχρι πρόσφατα και την πολυτέλεια ενός οικονομικού γιγαντισμού. Άλλο όμως ο οικονομικός γιγαντισμός και άλλο η οικονομική ανάπτυξη. Στην Τουρκία υπάρχουν νησίδες ανάπτυξης και η υπόλοιπη χώρα είναι κάτι μεταξύ Ινδίας και Μπαγκλαντές. Σε λίγους ακόμα μήνες η Τουρκία, που εξαρτάται από εξαγωγές και την παγκόσμια οικονομία, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την εσωτερική οικονομική πραγματικότητα.
Η Κίνα, για παράδειγμα, παρά την σημερινή κρίση χρειάζεται 8% ετήσια ανάπτυξη για να μην οπισθοδρομεί και να μην έχει κοινωνικές και άλλες εκρήξεις. Η Τουρκία τι ανάπτυξη χρειάζεται για να εκτονώνει τα εσωτερικά της και για να κυριαρχούν οι Ισλαμιστές και ο Ερτογάν; Και εάν η παγκόσμια ύφεση τραβήξει σε μάκρος, όπως προβλέπεται μέχρι και το 2013-14, τι γίνεται με τις χώρες που εξαρτώνται από εξαγωγές;

Read more...

Η ουσία της αμερικανικής πολιτικής


Τα γεγονότα και οι εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο «τρέχουν».

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου
mignatiou@aol.com
Και μερικές φορές είναι δύσκολο κανείς να «ακολουθήσει» όλα αυτά που συμβαίνουν, πόσο μάλλον να προλάβει να τα αναλύσει.
Η επίσκεψη της κ. Χίλαρι Κλίντον στην Αγκυρα και το ταξίδι του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 μέχρι τις 7 Απριλίου, προκάλεσαν δικαιολογημένη θλίψη στην ελληνική και την τουρκική κοινή γνώμη και προβλημάτισαν τους πολιτικούς στις δύο χώρες.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κανείς πως η αναγγελία της προεδρικής επίσκεψης προκάλεσε σοκ, βασικά επειδή έγινε γνωστό το σκεπτικό των επιτελών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι υπηρέτησαν πιστά και με πάθος την χειρότερη κυβέρνηση που είχε ποτέ η υπερδύναμη.
Δεν είναι δικαιολογία για την υπουργό Εξωτερικών και τον πρόεδρο ότι τους παρέσυραν τα «γεράκια» του Μπους και του Τσέινι, και κάποιες διορθωτικές κινήσεις που επιχειρούν επιβαρύνουν τη θέση τους. Παρ’ όλα αυτά, οι ελπίδες δεν έσβησαν, επειδή ο συγκεκριμένος πρόεδρος είναι απρόβλεπτος.
Την περασμένη Πέμπτη πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Μπάρακ Ομπάμα θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, την ηγεσία της ομογένειας και πολλούς Ελληνοαμερικανούς, για να εορτάσουν όλοι μαζί την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Την ίδια μέρα έγινε γνωστό ότι παρά την ισχυρή αντίδραση της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στην έδρα του, στο Φανάρι. Είναι δύο γεγονότα τα οποία δεν ευχαριστούν την Τουρκία. Αντίθετα την ενοχλούν...
Ομως, παρακολουθώντας από κοντά όλα αυτά τα γεγονότα και τις εξελίξεις, δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για την ουσία και εμείς για τις εντυπώσεις. Διότι ο κ. Ομπάμα δεν θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που θα επισκεφθεί τον κ. Βαρθολομαίο. Προηγήθηκαν όλοι οι ηγέτες των ΗΠΑ, οι οποίοι κατά καιρούς βρέθηκαν στην Τουρκία. Ποιο είναι το κέρδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου; Κανένα; Μήπως λειτουργεί η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και δεν το ξέρω; Μήπως τερματίστηκαν οι διώξεις εναντίον των ιεραρχών του Φαναρίου;
Τι προσφέρει, τελικά, η ετήσια εκδήλωση τιμής των αγωνιστών του ’21 από τον Λευκό Οίκο; Αλλαξε η αμερικανική στάση στο Σκοπιανό, στο Κυπριακό, στο Αιγαίο; Οχι. Ο εκάστοτε ένοικος του Λευκού Οίκου, εκμεταλλεύεται το γεγονός, για να ρίξει στάχτη στα μάτια των Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων...
Πρέπει, λοιπόν, να κοιτάξουμε την ουσία. Ο κ. Ομπάμα και ο αντιπρόεδρός του, Τζόζεφ Μπάιντεν, έδωσαν κάποιες υποσχέσεις στην ομογένεια. Πρέπει να τις τηρήσουν και να τις υλοποιήσουν. Στην πρώτη τετραετία, όχι στη δεύτερη -αν υπάρξει- όταν ο κ. Ομπάμα δεν θα έχει τον κίνδυνο νέας εκλογικής αναμέτρησης. Κοιτάξτε τους Αμερικανο-αρμένιους... Είναι και αυτοί απογοητευμένοι. Και το δείχνουν τις τελευταίες ημέρες με ισχυρό τρόπο. Ο κ. Ομπάμα έστειλε απεσταλμένους «για να τα βρουν» πριν ξεκινήσει η επίσκεψη στην Τουρκία.
Η απάντηση των Αρμενίων ήταν εύκολη και απλή: Υπενθύμισαν τη σκληρή σε περιεχόμενο επιστολή του σημερινού προέδρου, ο οποίος προεκλογικά εγκαλούσε την Αγκυρα για τη γενοκτονία. Και αρνήθηκαν εκπτώσεις στη συμφωνία που έκαναν με τον υποψήφιο Ομπάμα. Υπάρχουν τρόποι αντίδρασης, όσο και αν κάποιοι Αμερικανοί διπλωμάτες στη Λευκωσία και την Αθήνα προσπαθούν και μάχονται για να κατατεθούν όλα τα αυγά της Αμερικής στο τουρκικό κοτέτσι.
Ο Μπάρακ Ομπάμα που γνωρίσαμε στη Γερουσία είχε αρχές, είχε ήθος, πάλευε με πάθος για το δίκαιο. Σίγουρα, ο σημερινός Ομπάμα δεν είναι αυτός που γνώρισαν οι Ελληνοαμερικανοί υποστηρικτές του. Αλλά, δεν μπορεί, από τη μία στιγμή στην άλλη, να μετατράπηκε σε κακό ομοίωμα του Τζορτζ Μπους...
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Read more...

Συνάντηση προέδρων Τουρκίας και Ιράκ-Κουρδικό ζήτημα


Γκιούλ: "Αν χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας θα μοιραστούμε την ευτυχία, αν όχι, τους πόνους"

του Όμηρου Φωτιάδη
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή το 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό.
Στη συνάντηση που κράτησε σχεδόν μία ώρα εξετάστηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με πρώτο τον αγώνα κατά της δράσης των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη συνάντηση εξήρε τη σημασία της εδραίωσης της ασφάλειας στο Ιράκ.

"Αν χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας θα μοιραστούμε την ευτυχία, αν όχι, τους πόνους" είπε κατά λέξη στον κο Ταλαμπανί. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια γενικότερη αξιολόγηση της επίσκεψης που προγραμματίζει να κάνει ο Πρόεδρος Γκιούλ στη Βαγδάτη την επόμενη εβδομάδα.
Ο Ιρακινός Πρόεδρος το βράδυ της Κυριακής είχε συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια ώρα, με αντικείμενο την δράση του ΡΚΚ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Βαγδάτη και θα έχει συναντήσεις με το σύνολο των αξιωματούχων του Ιράκ.
Ασφαλείς πληροφορίες φέρουν τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος όσο και ο Πρωθυπουργός, εξάσκησαν ισχυρότατες πιέσεις στον Ιρακινό Πρόεδρο Κούρδο Μ. Μπαρζανί, για να συμπεριληφθούν στην επίσκεψη του Α. Γκιούλ, το Κιρκούκ, το Αρμπίλ και η Νατζάφ.
Ο Κούρδος Πρόεδρος του Ιράκ, αρνήθηκε κατηγορηματικά την πραγματοποίηση του προτεινόμενου προγράμματος και έτσι συμφωνήθηκε να επισκεφθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, μόνο την Βαγδάτη.
Παρά τις δημόσιες δηλώσεις του Κούρδου Προέδρου του Ιράκ, στις προσωπικές του συναντήσεις με τους Τούρκους αξιωματούχους, δείχνει ιδιαίτερα ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα και ισχύ.
Η δημόσια δήλωση του Τούρκου Πρόεδρου, στην επικεφαλίδα του άρθρου, καταδεικνύει τις εντονότατες και επίπονες διαπραγματεύσεις με τον Κούρδο Πρόεδρο του Ιράκ.
Ουσιαστικά απειλεί τον Πρόεδρο του Ιράκ με «πόνους», δήλωση η οποία δεν αξιολογήθηκε δεόντως μέχρι τώρα....
Η Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ) ανησυχούν τα μέγιστα, καθώς πληροφορίες φέρουν, τεράστιες ποσότητες του οπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, θα παραδοθούν στους Κούρδους του Βορείου Ιράκ. Πληροφορίες κάνουν αναφορές για υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα και βαρέα όπλα, ελικόπτερα, μηχανοκίνητα μέσα, άρματα μάχης και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Ήδη ικανός αριθμός Ιρακινών Κούρδων εκπαιδεύονται εντατικά από τους Αμερικανούς πάνω στα όπλα αυτά.
Παράλληλα, Ισραηλινοί Στρατιωτικοί σύμβουλοι, συνεχίζουν εντατικά την εκπαίδευση των Κουρδικών Δυνάμεων του Βορείου Κουρδιστάν.
Τα διπλωματικά ανοίγματα της Τουρκίας προς το Ιράν και την Συρία, σε ότι αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Γάζα και την διαμεσολαβητική προσπάθεια της Τουρκίας, μεταξύ Ισραήλ- Συρίας, αλλά και μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν, δεν εκπορεύονται μόνο από τις τάσεις της Τουρκίας για ηγεμονισμό και την ανάδειξή της ως περιφερειακής δύναμης.
Κύριος στόχος της Τουρκίας, είναι η σύναψη συμμαχιών με την Συρία και το Ιράν εναντίων της προοπτικής ιδρύσεως Κουρδικού Κράτους στο Βόρειο Ιράκ.
Η Τουρκία ανέλαβε αυτοβούλως τις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες μεταξύ των εμπλεκομένων στην ευρύτερη περιοχή, με σκοπό να «πουλήσει εξυπηρετήσεις» στις ΗΠΑ και ως αντάλλαγμα να λάβει διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις για τα θέματα που την απασχολούν σοβαρά σχετικά με το Κουρδικό ζήτημα και το ενδεχόμενο δημιουργίας και επισήμου Κουρδικού Κράτους.
Οι σοβαρές αντεγκλήσεις μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων, Τουρκίας και Ισραήλ, με αφορμή τα γεγονότα της Γάζας, ανέδειξαν το Κουρδικό ζήτημα παγκοσμίως, αναγκάζοντας την Τουρκία, σε υποχώρηση με εύσχημο τρόπο...
Με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ, η περιοχή θα βιώσει μια πρωτοφανή έξαρση βίας. Το Ομόσπονδο Κουρδικό Κράτος του Βορά, είναι βέβαιο πως θα δεχθεί σφοδρές επιθέσεις από τον Αραβικό νότο, όπως και στο παρελθόν. Η Τουρκία, η Συρία και το Ιράν, έχοντας στα εδάφη τους συμπαγείς και πολυπληθείς Κουρδικούς πληθυσμούς, υπό το ΡΚΚ που συμμετέχουν στον ένοπλο αγώνα του, θα εκμεταλλευθούν την απουσία των ΗΠΑ για την πάταξη της ένοπλης δράσης και την καταστολή των αυτονομιστικών Κουρδικών τάσεων.
Το Ομόσπονδο Ιρακινό Κουρδιστάν, θα βρεθεί περικυκλωμένο από παντού, από αδίστακτους και εχθρικούς γείτονες με τουλάχιστον ένα πολεμικό μέτωπο στον νότο.
Ο μόνος μοχλός πίεσης που θα διαθέτει το Ομόσπονδο Κουρδικό Κράτος, είναι οι ένοπλες δυνάμεις του ΡΚΚ στον βορά, στο έδαφος της Τουρκίας, Συρίας και Ιράν.
Το παραπάνω γεγονός, είναι σοβαρός ανασταλτικός παράγων για την πάταξη της δράσης του ΡΚΚ εκ μέρους του Μ.Μπαρζανί.
Η επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, δεν έχει κανένα άλλο σκοπό, από το να διαμορφώσει την στάση της Τουρκίας απέναντι στους θερμούς συμμάχους των ΗΠΑ στο Ιράκ, Κούρδους του Βορείου Ιράκ.
Οι ΗΠΑ προωθούν την διευθέτηση του Κουρδικού ζητήματος μεταξύ ΡΚΚ και Τουρκίας με πολιτικά μέσα. Προτάσσουν τον αφοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων του ΡΚΚ την γενική αμνηστία των Κούρδων μαχητών και την νομιμοποίηση ενός Κουρδικού Πολιτικού Σχήματος .΄Ηδη οι ΗΠΑ πιέζουν αφόρητα την Τουρκία για την παροχή όλο και περισσότερων δικαιωμάτων στους Κούρδους.
Το ΡΚΚ δέχεται να αφοπλιστεί οικειοθελώς και αυτοβούλως να διαλυθούν οι ένοπλες πτέρυγές του, με ένα και μοναδικό αντάλλαγμα...
Την παροχή αμνηστίας - χάριτος στον Ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και την αποφυλάκισή του. Πρόταση που οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά και ήδη βρίσκονται σε προσεκτικές διαβουλεύσεις για το θέμα της αποφυλάκισης του ΄Απο με τους Τούρκους.
Η διάδοχη πολιτική κατάσταση στο Νότιο Κουρδιστάν, είναι παντελώς ομιχλώδης...
Οι Κούρδοι Ηγέτες, Ταλαμπανί και Μπαρζανί, τα επόμενα χρόνια φυσιολογικά θα αποσυρθούν λόγο ηλικίας. Η φυλαρχική τους πρακτική φαίνεται πως δεν γίνεται πλέον αποδεκτή, από τους Κούρδους. Ο γιός του Ταλαμπανί και άλλοι συγγενείς του Μπαρζανί οι οποίοι προωθούνται ως διάδοχη πολιτική κατάσταση στο Νότιο Κουρδιστάν, δύσκολα θα γίνουν αποδεκτοί από τον Κουρδικό λαό.
Το κενό εξουσίας που θα δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον στο Νότιο Κουρδιστάν, προκαλεί ισχυρή ανασφάλεια, τόσο στους Κούρδους, όσο και στην Τουρκίας, Συρία, Ιράν και ΗΠΑ. Ουδείς μπορεί να προβλέψει την μελλοντική πολιτική κατάσταση στο Νότιο Κουρδιστάν…Το ΡΚΚ κερδίζει συνεχώς οπαδούς και ο φυλακισμένος ηγέτης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, θεωρείται πλέον «εθνικός ήρωας»!
Η Τουρκία πραγματοποιεί μια πρωτοφανή οικονομική διείσδυση, σε όλα τα επίπεδα στο Νότιο Κουρδιστάν, προσπαθώντας να δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής εξάρτησης τις οποίες να χρησιμοποιήσει, ως μοχλό πίεσης και εκβιασμού σύμφωνα με τις προθέσεις της. Ο Ταλαμπανί, θέλοντας να αμβλύνει τις σοβαρές ανησυχίες της ΄Αγκυρας, δήλωσε πως «η ανεξαρτησία των Κούρδων είναι μόνον ένα όνειρο. Η παραμονή τους εντός του Ιράκ συμφέρει από οικονομικής άποψης», στην Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ.
Δήλωση η οποία μεθερμηνεύτηκε από Τούρκους αξιωματούχους, ως επιβεβαίωση της στρατηγικής οικονομικής διείσδυσης της Τουρκίας...
Η Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ) παρουσιάζουν μια άνευ προηγουμένου δράση στο Νότιο Κουρδιστάν, και οργανώνουν σε όλα τα επίπεδα τους Τουρκομάνους .
Η δημόσια δήλωση Ταλαμπανί, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κάθετη άρνησή του, να επισκεφθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, περιοχές όπου ζούνε συμπαγείς Τουρκομανικοί πληθυσμοί. Η ΜΙΤ προετοίμαζε μεγάλες κινητοποιήσεις των Τουρκομάνων, για την υποδοχή του Α. Γκιούλ, με σκοπό την προβολή των Τουρκικών διεκδικήσεων στις περιοχές αυτές.
Οι Κουρδικές Δυνάμεις Ασφαλείας, συνεπικουρούμενες από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια την δράση της ΜΙΤ.
Ιδιαίτερης αναφοράς είναι το γεγονός της σταδιακής και συνεχούς μετακίνησης Τουρκομανικών πληθυσμών, προς τον νότο και στα όρια όπου αρχίζουν οι Αραβικοί πληθυσμοί. Το Κουρδικό καθεστώς του Βορείου Ιράκ, εδώ και 3 χρόνια, δίνει σοβαρά ανταλλάγματα στους Τουρκομάνους οι οποίοι δέχονται να μετακομίσουν στις νότιες περιοχές. Η Κουρδική Διοίκηση με τον τρόπο αυτό, θέλει να δημιουργήσει, μια «ζώνη ασφαλείας» μεταξύ των Κούρδων και Αράβων, δημιουργώντας μια "ενδιάμεση περιοχή"η οποία και θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις σχεδόν βέβαιες βίαιες Αραβικές ενέργειες...
Το συνεχόμενο αυτό γεγονός και το Κουρδικό σχέδιο, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η ΜΙΤ και ανησυχεί σοβαρά, για το τι μπορεί να προκύψει, από μια σύρραξη μεταξύ Κούρδων και Αράβων με τους Τουρκομάνους στην μεταξύ τους «ενδιάμεση περιοχή»...
Η αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ, δημιουργεί εκρηκτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή με απρόβλεπτες διαστάσεις.
Το Κουρδικό αναδεικνύεται ως ο κυρίαρχος γεωστρατηγικός παράγων που θα διαμορφώσει την νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Αμερικανοί αναλυτές, προσομοιάζουν την επερχόμενη κατάσταση στην περιοχή, σαν τα Βαλκάνια, και το Ομόσπονδο Κουρδικό Κράτος του Βορείου Ιράκ, σαν το Κόσσοβο και την FYROM...
Υποθέσεις εργασίας, πολλών «δεξαμενών σκέψης» των ΗΠΑ, αναφέρουν τις μεγάλες ομοιότητες του Κοσσυφοπεδίου με το Νότιο Κουρδιστάν, και τον αγώνα του UCK!
Η Τουρκία θα βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, καθώς υποστήριξε και υποστηρίζει με κάθε μέσο και τρόπο τους Κοσσοβάρους και τους «ψευδομακεδόνες» της ΠΓΔΜ.
Η δυναμική και οι εξελίξεις που διαγράφονται, μετά την σύγκρουση της Γεωργίας με την Ρωσία, και η γεωπολιτική κατάσταση που προέκυψε στην περιοχή, φέρουν σε δύσκολη θέση την Τουρκία, η οποία είναι ο στενότερος σύμμαχος της Γεωργίας στην περιοχή.
Η Τουρκία θα κληθεί να αντιμετωπίσει την ίδια την δική της, υπερφίαλο πολιτική αμετροέπεια στα Βαλκάνια και τον Καύκαυσο, σε λίγο χρονικό διάστημα, σε ότι αφορά το Κουρδικό ζήτημα...Κατ΄επέκταση, και εφόσον αλλάξει άρδην την πολιτική της, θα έχει σοβαρό έλλειμμα πολιτικής, στο Κυπριακό ζήτημα...
Η προβολή της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής υπεραξίας της Τουρκίας, στην ευρύτερη περίμετρό της, συνυπολογιζόμενης και της ηγεμονικής της διπλωματίας, θα την εγκλωβίσει δραματικά στο ζωτικό Κουρδικό πρόβλημα.
Η Τουρκία ως αυτόκλητος ηγεμόνας της περιοχής, εγκλωβίστηκε στην ίδια την πολιτική της, γεγονός που εφέλκυσε την μεγάλη προσοχή των ΗΠΑ, η οποία θέλει να εκμεταλλευθεί για τα δικά της συμφέροντα την «Τουρκική Νεοωθομανική ΄Επαρση».
Η Τουρκία προσφέρθηκε με μεγάλη προθυμία ως «εθελοντής» προς τις ΗΠΑ, για την εξυπηρέτηση των επιδιώξεών της στην περιοχή, με αντάλλαγμα την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος υπέρ των συμφερόντων της...
Δεν συνυπολόγισε όλους τους άλλους παράγοντες, της ίδιας της δικής της πολιτικής, τους οποίους θα κληθεί να αντιμετωπίσει...Οι Ισραηλινοί με τις πρόσφατες δυναμικές τους αντιδράσεις και δηλώσεις, κατέδειξαν στην ουσία, τι θα έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία στο άμεσο μέλλον...Τον ίδιο της τον εαυτό...
Ουδείς μπορεί να κάνει και να καταθέσει ασφαλείς προβλέψεις για το τι μέλη γενέσθαι στην περιοχή και την πορεία που θα πάρει το Κουρδικό ζήτημα...
Ένα είναι σίγουρο. Η προσωπικότητα και το ειδικό βάρος του φυλακισμένου Κούρδου Ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προβάλει όσο ποτέ άλλοτε, ως κυρίαρχος και ουσιαστικός παράγων για την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή...
Προσωπικά πιστεύω πως η επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, παρεξηγήθηκε από πολλούς συμπατριώτες μας. Μακροπρόθεσμα εξυπηρετεί τα Εθνικά μας συμφέροντα.
Η Τουρκία εισέπραξε το πρώτο «χαστούκι» από το Ισραήλ πρόσφατα...Εισέπραξε το δεύτερο «χαστούκι» πριν λίγες μέρες από το Ιράν δια στόματος του Αχμαντινετζάν.
Είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να μην γνώριζαν πως θα εισπράξει η Τουρκία το Ιρανικό «χαστούκι» και να την ώθησαν σε μια ενέργεια, εκ προοιμίου χαμένη..?
Η αποδόμηση της σκληροπυρηνικής πτέρυγας της «Εργενεκόν», η οποία γίνεται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ-Ισραήλ, έχει άμεση σχέση με τα τεκταινόμενα στην περιοχή, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την μελλοντική στάση της Τουρκίας, στο Κουρδικό...
Ο Κούρδος Ηγέτης, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είναι αυτός που για δεκαετίες πολεμά με σθένος την «Εργενεκόν»...
Πλανώνται, πλάνην οικτράν άπαντες, εάν πιστεύουν πως οι δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ θα δεχθούν έναν αφοπλισμό, έναντι μιας επίπλαστης αμνηστίας και ενός δελτίου ειδήσεων στην Κουρδική...
Ο μόνος που μπορεί να αφοπλίσει το ΡΚΚ είναι ο ίδιος ο Ηγέτης του...
Ο μόνος που μπορεί να δώσει λύσεις στο Κουρδικό ζήτημα είναι ο Α. Οτσαλάν...
Με τον μόνο που μπορεί να διαπραγματευθεί μια βιώσιμη λύση η Τουρκία είναι ο φυλακισμένος Ηγέτης των Κούρδων στο Ιμραλί...
Αργά η γρήγορα η Τουρκία θα κληθεί να το κάνει και μάλιστα με τις πιέσεις των ΗΠΑ.
ηγή: strategy-geopolitics

Read more...

Γαλλικό «όχι» στην Τουρκική πρόσκληση στην άσκηση στο Αιγαίο


Ρεπορτάζ: Α. Δόλλαρη
Ηχηρό «όχι» είπε η Γαλλία στην πρόσκληση της Τουρκίας για συμμετοχή στην μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Ηγεμών» στο Αιγαίο. Η κάμερα του ALPHA και η ρεπόρτερ Άννα Δόλλαρη βρέθηκαν αποκλειστικά πάνω στη φρεγάτα DUPLEIX, που θα συμμετείχε στην άσκηση και ο κυβερνήτης Ανρί Σρικέ ανέφερε τους λόγους, για τους οποίους λήφθηκε αυτή η απόφαση. Τη στιγμή που Τουρκικές φρεγάτες πλέουν στο Αιγαίο παρουσία Βρετανικών, Αμερικανικών και Ολλανδικών πλοίων, η Γαλλική φρεγάτα διασχίζει την διώρυγα της Κορίνθου.

Ο κυβερνήτης της φρεγάτας μιλώντας στην Άννα Δόλλαρη είπε, ότι «είναι λογικό να εργαζόμαστε μαζί και να συνυπάρχουμε με τους Έλληνες σε σοβαρά θέματα, είτε για Γαλλικά είτε για Νατοϊκά συμφέροντα». Το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απεδέχθη τις Ελληνικές αιτιάσεις για το προκλητικό σενάριο της Τουρκικής άσκησης και αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτή. Ο σμήναρχος Μπένεντικτ Σμις μιλώντας στον ALPHA είπε, ότι «χάρη στην υποστήριξη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στη βάση της Σούδας τα πλοία μας μετέχουν σε επιχειρήσεις είτε στην ανατολική Μεσόγειο, είτε πέρα από την διώρυγα του Σουέζ και προς τον Ινδικό Ωκεανό».
Η κυβέρνηση Σαρκοζί επέλεξε να στείλει σε αυτή τη σημαντική στρατιωτική αποστολή και την μοναδική υψηλόβαθμη γυναίκα αξιωματικό του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού Οντρέ Μπερ, η οποία μιλώντας στον ALPHA για της εμπειρία της είπε, ότι «όταν πρωτοήρθα, ήμουν η μοναδική γυναίκα, αλλά όλα πήγαν πολύ καλά, με δέχθηκαν πολύ καλά. Στο πλοίο είμαστε σαν μια οικογένεια». Η φρεγάτα είναι εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, ιδιαίτερα η γέφυρα όπου χτυπά η «καρδιά» του πλοίου. Η φρεγάτα DUPLEIX πήρε ήδη την Τρίτη τον δρόμο της επιστροφής στη μία από τις δύο βάσεις της στην Τουλόν της Γαλλίας.

Πηγή: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Read more...

Τί αναμένεται από την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία;


Του Χρήστου Ιακώβου
Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών
Η πρόσφατη επίσκεψη της Χίλαρυ Κλίντον στην Άγκυρα και η επικείμενη επίσκεψη του νέου Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Τουρκία δρομολογούν διαδικασίες ενός παζαρέματος προκειμένου να διευκολυνθούν οι νέοι σχεδιασμοί τακτικής της Ουάσιγκτον στην περιοχή. Η διαπραγμάτευση αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα παζάρι έξι θεμάτων.

Πρώτο θέμα διαπραγμάτευσης θα είναι αυτό του Αφγανιστάν όπου οι Αμερικανοί ζητούν πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις. Μετά την απροθυμία διαφόρων Ευρωπαϊκών κρατών του ΝΑΤΟ να αποστείλουν στρατεύματα στο Αφγανιστάν ο Μπάρακ Ομπάμα αναμένεται ναζητήσει κάτι τέτοιο από την Τουρκία.
Δεύτερο θέμα παζαρέματος αναμένεται να είναι οι σχέσεις με την Αρμενία. Η Τουρκία θα ρίξει στο παζάρι το θέμα του ανοίγματος των συνόρων με την Αρμενία, ως χειρονομία καλής θέλησης προκειμένου να ζητήσει από τον Ομπάμα την αναβολή του ψηφίσματος για τη γενοκτονία, παρά το ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, προεκλογικά, δεσμεύτηκε για το αντίθετο.
Τρίτο θέμα διαπραγμάτευσης είναι ο παράγοντας ενέργεια. Η Τουρκία θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να αποτελέσει κεντρικό μέρος της υλοποίησης του στρατηγικής σημασίας σχεδίου μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη, γνωστού ως Ναμπούκο. Με αυτό το σενάριο η Τουρκία ενισχύει γεωστρατηγικά τη θέση της έναντι της Ευρώπης και εξασφαλίζει πολλαπλές πηγές προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.
Τέταρτο θέμα στο παζάρι, το οποίο η Τουρκία θεωρεί κομβικής σημασίας σε αυτή την επίσκεψη και αναμένεται να το διαπραγματευτεί σκληρά είναι το θέμα της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Η Άγκυρα θέλει να απαλείψει τις αρνητικές διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, που δημιούργησε η άρνηση της το 2003 να παραχωρήσει εδαφικές διευκολύνσεις κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ. Θέλοντας να παρουσιαστεί σήμερα ως παράγοντας που θα συμβάλει στην σταθερότητα το Ιράκ θα παίξει το χαρτί της διευκόλυνσης.
Πέμπτο θέμα είναι και ο μεγάλος πονοκέφαλος της Τουρκίας, το Κουρδικό, δηλαδή οι εξελίξεις στο Βόρειο Ιράκ και το ζήτημα της δράσης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Ο Ομπάμα θα ζητήσει την δύσκολη για την Τουρκία κίνηση να σταματήσει να υποσκάπτει την Κουρδική αυτόνομη διοίκηση του Βορείου Ιράκ με αντάλλαγμα την εφαρμογή σχεδίου διάλυσης του ΡΚΚ.
Οι αμερικανοί φαίνεται ότι πλέον έχουν κάνει τις στρατηγικές τους επιλογές στο κουρδικό ζήτημα του Βορείου Ιράκ, ενισχύοντας σταδιακά μία αυτόνομη Κουρδική οντότητα. Δεν θέλουν όμως να εγκαταλείψουν την Τουρκία στο έλεος των εξελίξεων. Ως αντιστάθμισμα θα πρέπει να δώσουν στην Τουρκία ανταλλάγματα. Μέσα σε αυτή τη διπλωματική λογική των αμερικανών εγγράφεται και το Κυπριακό όπου θα είναι το τελευταίο θέμα του παζαριού.
Στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα πρέπει βοηθήσουν την Άγκυρα να απεγκλωβιστεί από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι του Κυπριακού και να μην λειτουργήσουν πιέσεις προς αυτή για σοβαρές υποχωρήσεις, και επιπλέον να μην της επιρριφθούν ευθύνες εάν οι συνομιλίες αποτύχουν. Έτσι, μέσα σε αυτά τα πλαίσια αυτό που πιθανόν να ζητήσει ο Ομπάμα από την Άγκυρα είναι το άνοιγμα των λιμανιών για τα πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας με αντάλλαγμα την άσκηση πιέσεων προς την κυπριακή κυβέρνηση για άρση του εμπάργκο κατά των κατεχομένων.
Στην ουσία δεν πρόκειται για συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της Ουάσιγκτον σε σχέση με την Τουρκία αλλά για κινήσεις τακτικής μέσα στα πλαίσια των οποίων η Άγκυρα αποκτά συγκυριακά αναβαθμισμένο ρόλο. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να πιέσουν για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και ως εκ τούτου αυτό το οποίο αναμένεται να κάνουν είναι να διαμορφώσουν σταδιακά τις συνθήκες για την ειδική σχέση της Τουρκίας με τη ΕΕ. Αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσει και το ψήφισμα της 12ης Μαρτίου του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, το οποίο είναι προσαρμοσμένο πάνω στα προαναφερθέντα θέμα διαπραγμάτευσης.
www.geopolitics-gr.blogspot.com

Read more...

Νέες έρευνες στα «πηγάδια του θανάτου» στην Τουρκία


Στην Τουρκία συνελήφθησαν πέντε ύποπτοι για δολοφονίες Κούρδων
Νέες ανασκαφές σε «πηγάδια του θανάτου» στο Κούστεπε της επαρχίας Σιρνάκ, άρχισαν οι τουρκικές αρχές, μετά τα ανθρώπινα υπολείμματα, ένα κρανίο, οστά και καμένα ρούχα, που εντόπισαν προχθές στο Σιζρέ, και μετά τα προγενέστερα ευρήματα στο Σιλόπι. Η ανακάλυψη της Δευτέρας οδήγησε στη σύλληψη πέντε υπόπτων για ανάμειξη σε ανεξιχνίαστες μέχρι σήμερα δολοφονίες στη νοτιοανατολική Τουρκία κατά τη δεκαετία του ’90 με εκτελεστές μέλη της τουρκικής Χιζμπουλά ή της παραστρατιωτικής οργάνωσης JITEM, άμεσα εμπλεγμένης στην περιβόητη υπόθεση Εργκένεκον.

1.200 αγνοούμενοι
Η επιχείρηση εντοπισμού των θυμάτων της μυστικής μονάδας της στρατοχωροφυλακής που συγκροτήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80, άρχισε την περασμένη εβδομάδα στις νοτιοανατολικές επαρχίες, θέατρο του πολέμου μεταξύ τουρκικού στρατού και ΡΚΚ από το 1984 και μετά. Οπως αναφέρει η Ζαμάν, η JITEM συνήθιζε να εξαφανίζει τα θύματά της ενταφιάζοντάς τα σε πηγάδια με οξύ κοντά στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (ΒΟΤΑ) σε διάφορες πόλεις. Επίσης έθαβε τις σορούς κατά μήκος της οδού που συνδέει το Σιλόπι με το Σιζρέ. Σύμφωνα με οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αγνοούμενοι που έχουν δηλωθεί από συγγενείς είναι χίλιοι διακόσιοι.
Επί χρόνια οι τουρκικές αρχές διέψευδαν φήμες και πληροφορίες για ομαδικούς τάφους στα «πηγάδια του θανάτου». Τον περασμένο Φεβρουάριο η Γενική Εισαγγελία στο Σιλόπι ερεύνησε την περιοχή κοντά στις εγκαταστάσεις της ΒΟΤΑ, και στη συνέχεια διέταξε εκτεταμένες έρευνες. Ωστόσο, νομικοί, αλλά και οι συγγενείς αγνοουμένων, που έχουν καταθέσει αιτήσεις στην εισαγγελία για ανασκαφές στα πηγάδια, ισχυρίζονται τώρα ότι αυτά μπορεί να καθαρίστηκαν στο μεταξύ από «άγνωστης ταυτότητας αξιωματούχους, που αναπτύσσουν δράση τη νύχτα», όπως έγραψε η εφημερίδα Μπουγκιούν.
Τις ανασκαφές στα πηγάδια διευκόλυνε η προτροπή του υπουργού Δικαιοσύνης Μεμέτ Αλί Σαχίν προς οιονδήποτε γνώστη της κατάστασης να σπεύσει στην εισαγγελία. Πολλοί από εκείνους που επί χρόνια γνώριζαν για τα πηγάδια του θανάτου και σιωπούσαν από φόβο μίλησαν, κυρίως όμως λαλίστατοι εξ αποστάσεως φαίνεται ότι υπήρξαν οι Τουντζάι Γκιουνέι και Αμπντουλκαντίρ Αϊγκάν, ο πρώτος πρόσωπο κομβικής σημασίας στην έρευνα για την Εργκένεκον, ο δεύτερος πρώην μέλος της JITEM. Και οι δύο έχουν διαφύγει, ο πρώτος στον Καναδά, ο δεύτερος στη Σουηδία και από εκεί φαίνεται να αποκάλυψαν πολλά σχετικά με τα «πηγάδια του θανάτου», όπου χάθηκαν εκατοντάδες άτομα, κυρίως Κούρδοι.
Ο Σερτάτς Οζγκέν, του οποίου ο πατέρας εξαφανίστηκε όταν ήταν κρατούμενος στο Ντιγιάρμπακιρ το 1997, έλεγε πρόσφατα ότι οι έρευνες δημιουργούν κάποιες ελπίδες για διαλεύκανση των φόνων που συνδέονται με τα «πηγάδια του θανάτου», η όλη διαδικασία όμως δεν είναι επαρκής, διότι αυτή τη στιγμή κορυφαίο θέμα είναι οι δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου και όχι οι αγνοούμενοι. Ωστόσο, αναλυτές δεν απέκλειαν επίσπευση των ερευνών προεκλογικά, δοθέντος ότι ο Ερντογάν ελπίζει σε μεγάλο ποσοστό στις κουρδικές περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι το δαιδαλώδες δίκτυο της Εργκένεκον, οργάνωση την οποία οι τουρκικές Αρχές ονομάζουν τρομοκρατική, άρχισε να αποκαλύπτεται τον Ιούνιο του 2007, με τον εντοπισμό γιάφκας στην Κωνσταντινούπολη. Στην οργάνωση εμπλέκονται επιφανείς και κορυφαίοι του στρατού, του παρακράτους και του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ με ανυπομονησία αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης στη Σηλυβρία.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Κατεχόμενα: «Κόλλησαν στο κατώφλι της Ε.Ε.»


Το σημαντικότερο σημείο, πέραν της σταθερότητας που θα προκύψει, επισημαίνεται, είναι να βρεθεί μια λύση κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ και στα πλαίσια των αρχών της Ε.Ε.
Ειδικό σημείωμα για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας των κατεχόμενων, αλλά και τη μελλοντική της πορεία με τρία διαφορετικά σενάρια, ετοίμασαν οι εργοδοτικές οργανώσεις Τούρκων και Τουρκοκυπρίων. Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, με τίτλο «North Cyprus: Stuck at the doorstep of the European Union», το οποίο κατέχει το InBusinessNews, η οικονομία των κατεχομένων θα τύχει ολοκληρωτικής αναδόμησης σε περίπτωση συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, ενώ αντίθετα, θα περιέλθει σεπεραιτέρω απομόνωση, στην περίπτωση που συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση και δεν εξευρεθεί οποιαδήποτε λύση.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ
Σύμφωνα λοιπόν με το συγκεκριμένο σημείωμα, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (GNP) στις κατεχόμενες περιοχές, ανήλθε το 2007 στα 3,4 δις. Το κατά κεφαλή εισόδημα έφτασε στις 14,765 δολάρια Αμερικής. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στα κατεχόμενα για την περίοδο 2003 – 2007 ανήλθε στο 11%, ενώ το ποσοστό πληθωρισμού κατά το 2007 βρισκόταν στο 9,4%. Με τα ποσοστά αυτά, η οικονομία της ούτω καλούμενης Βόρειας Κύπρου μπορεί να χαρακτηριστεί ως μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, αναφέρεται.

ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η ανάπτυξη της οικονομίας των Τουρκοκυπρίων από το 1990 μέχρι και το 2007 μπορεί να χωριστεί σε δυο μεγάλες χρονικές περιόδους. Η πρώτη περίοδος αρχίζει το 1990 και φτάνει μέχρι το 1999 και χαρακτηρίζεται από την ικανοποιητική απόδοση του δημόσιου τομέα και τη θετική επίπτωση που είχε αυτή στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η δεύτερη περίοδος, από το 2000 μέχρι το 2007, χαρακτηρίζεται από την υψηλή ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις που συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Οι υπηρεσίες και ο κατασκευαστικός τομέας ήταν οι δυο τομείς που και στις δυο χρονικές περιόδους βοήθησαν σημαντικά την οικονομία των Τουρκοκυπρίων.
Ειδικότερα, η ανάπτυξη της οικονομίας μετά το 2002, κατέδειξε την τεράστια σημασία της ζήτησης από το εξωτερικό. Ο κατασκευαστικός τομέας, ο τουρισμός, και η ανώτερη εκπαίδευση κατέστησαν κινητήριοι μοχλοί όσον αφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας, καθοδηγούμενοι ακριβώς από την εξωτερική ζήτηση.

ΤΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Η οικονομία της ούτω καλούμενης Βόρειας Κύπρου είναι αντιμέτωπη με πολλά διαρθρωτικά προβλήματα. Τη μακροοικονομική αστάθεια, η οποία προέρχεται κυρίως από τη χρήση της τουρκικής λίρας. Τα υψηλά ελλείμματα στον προϋπολογισμό, τα οποία πόρρω απέχουν από τη δημοσιονομική πειθαρχία. Το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τα μεγάλα ελλείμματα και τον αντιπαραγωγικό, όπως χαρακτηρίζεται αγροτικό τομέα.
Όπως επισημαίνεται, τα ελλείμματα της οικονομίας των Τουρκοκυπρίων, χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από την Τουρκία, με αποτέλεσμα η οικονομία των Τ/κ να καταστεί εξαρτώμενη της βοήθειας αυτής. Για τη χρονική περίοδο 2002 – 2006 η ετήσια, κατά κεφαλή βοήθεια, ανήλθε κατά μέσο όρο στα 517 δολάρια Αμερικής.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Οι επιπτώσεις που θα προκύψουν στην οικονομία των κατεχομένων στο άμεσο μέλλον, έχουν αναλυθεί κάτω από τρία διαφορετικά σενάρια, τα οποία έχουν σχέση με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.
Στο πρώτο σενάριο, γίνεται ανάλυση υπό την προϋπόθεση ότι τα πράγματα συνεχίζουν ως έχουν, χωρίς να έχει βρεθεί κάποια λύση στο πολιτικό πρόβλημα. Στο δεύτερο σενάριο, η ανάλυση γίνεται με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει «μερική λύση», δηλαδή, οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν στενότερες σχέσεις με την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο, και ευκολότερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, χωρίς όμως να υπάρξει συνολική λύση του προβλήματος. Το τρίτο σενάριο, αναφέρεται σε συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος, απ’ όπου θα προκύψει ένα ομόσπονδο κράτος με δυο συνιστώντα κρατίδια, τα οποία θα είναι μέλη της Ε.Ε.
Όσον αφορά στο πρώτο σενάριο, κατά το οποίο δηλαδή δεν θα προκύψει λύση, η ούτω καλούμενη βόρεια Κύπρος, δεν θα έχει πρόσβαση σε διεθνείς αγορές και κατ’ επέκταση, η όποια χρηματοδότηση χρειάζεται να γίνει από το εξωτερικό, θα μπορεί να γίνει μόνο μέσω της Τουρκίας. Η οικονομία των Τουρκοκυπρίων θα τεθεί σε περαιτέρω απομόνωση, πράγμα που θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ενδεχομένως να επηρεαστούν οι τουριστικές αφίξεις, καθώς επίσης και η κάθοδος ξένων φοιτητών.
Στο δεύτερο σενάριο, αναμένεται να προκύψουν, μεταξύ άλλων, οι εξής εξελίξεις: Θα επιταχυνθεί η διαδικασία εναρμόνισης του βόρειου τμήματος του νησιού. Θα ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια σε πλοία υπό κυπριακή σημαία, καθώς επίσης και τα λιμάνια στα κατεχόμενα σε ξένα πλοία. Θα υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ των δυο κοινοτήτων σε ανθρωπιστικά θέματα. Θα υπάρξουν απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα.
Το τρίτο χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο σενάριο. Το σημαντικότερο σημείο, πέραν της σταθερότητας που θα προκύψει, επισημαίνεται, είναι να βρεθεί μια λύση κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ και στα πλαίσια των αρχών της Ε.Ε. Σε μια τέτοια εξέλιξη, η οικονομία των Τουρκοκυπρίων θα βρεθεί σε μια διαδικασία ολοκληρωτικής αναδόμησης.
SHMERINI

Read more...

Καταδικαστική απόφαση από το ΕΔΑΔ για την Τουρκία


Απόφαση εναντίον της Τουρκίας εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού έκρινε ότι η τουρκική αστυνομία κακοποιούσε δύο έφηβες, οι οποίες είχαν συλληφθεί επειδή ήταν ύποπτες ότι υποστήριζαν την αυτονομία των Κούρδων.
Οι Ευρωπαίοι δικαστές τόνισαν ακόμη ότι οι τουρκικές αρχές δεν διερεύνησαν κατάλληλα τους ισχυρισμούς των δύο εφήβων για κακοποίηση.

Σύμφωνα με αναφορά του δικαστηρίου, η 16χρονη Ναζιμέ Σαλμανόγλου και η 19χρονη Φατμα Ντενίζ Πολάτας κακοποιήθηκαν φυσικώς και σεξουαλικώς από το 1999 όταν και συνελήφθησαν κατά την διάρκεια επιχείρησης των τουρκικών αρχών εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).
Η αναφορά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο, τόνιζε ότι τουρκική αστυνομία διέπραξε παιδεραστία εις βάρος των δύο εφήβων, ενώ τις υπέβαλλαν σε τεστ παρθενίας, τα οποία παραβιάζουν τους κανόνες για την μη διάκριση.
Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των δύο εφήβων από την Τουρκία αποτελεί ακόμη η «αναποτελεσματική» έρευνα που διεξήγαγαν οι αρχές μετά από τα παράπονα των δύο κοριτσιών, καθώς και την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου το 2005 ότι οι κατηγορίες εναντίον των αστυνομικών δεν έστεκαν λόγω έλλειψης στοιχείων.
Το ευρωπαϊκό δικαστήριο διέταξε την Τουρκία να αποζημιώσει με 25.000 ευρώ την κάθε έφηβη.
Η Τουρκία έχει καταδικαστεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το ευρωπαϊκό δικαστήριο συνολικά 266 φορές, ενώ μόνο πέρσι περίπου 4000 νέες αναφορές έχουν συνταχθεί εναντίον της Τουρκίας.
ΑΠΕ - ΜΠΕ -E. TYPOS

Read more...

Eγεμέν Μπαγίς: Η ε/κ πλευρά ροκανίζει τον χρόνο


Ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι η ΕΕ έχει μετανιώσει από τα βήματα που έκανε στην Κύπρο.
Η τ/κ εφημερίδα «Χαβαντίς» αναδημοσιεύει τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Μπαγίς στην τουρκική εφημερίδα «Σταρ».
Ο κ. Μπαγίς είπε ότι πλέον ο κόσμος γνωρίζει ότι η πλευρά που δεν παρεμβάλει εμπόδια στο κυπριακό είναι η Τουρκία και τα κατεχόμενα αλλά η ε/κ πλευρά η οποία «ροκανίζει τον χρόνο» κατά την έκφραση του.

Πρόσθεσε ότι αν σήμερα οι Τ/κ αντιμετωπίζουν δυσκολίες για αυτό υπεύθυνη είναι ΕΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιμένει στο κυπριακό το 2009, ο κ. Μπαγίς είπε ότι μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν κάπου 20 συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Ανέφερε ότι τα μηνύματα μέχρι τώρα είναι θετικά και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δε μπορεί να ξέρει αν ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 50 χρόνια είναι δυνατόν να επιλυθεί εντός 6 μηνών ή ενός έτους.
Καταλήγοντας είπε ότι τα 26 κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να προτρέψουν τους Ε/κ για λύση προσθέτοντας ότι το κυπριακό δεν αποτελεί ''λαιμητόμο'' κατά την έκφραση του, για την έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του 2009.
SHMERINH

Read more...

Τουρκία - Ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού, Σαλίμ Ντερβίσογλου, για το κουρδικό


«Το κουρδικό ζήτημα καταστρέφει τις δυνατότητές μας, πίνει το αίμα μας, μειώνει την παγκόσμια επιρροή μας και προκαλεί το θάνατο τόσων ανθρώπων.
Δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα.
Η πολιτική της κυβέρνησης στο κουρδικό πρόβλημα είναι ορθή, αλλά δεν φτάνει.

Πρέπει να υπάρξει συναίνεση όλων των θεσμών», δηλώνει στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» της Κωνσταντινούπολης, ο πρώην αρχηγός του Τουρκικού Ναυτικού, ναύαρχος ΣαλίμΝτερβίσογλου.
«Δεν κάναμε τα οικονομικά βήματα, που απαιτούνται, δεν μπορέσαμε να ενσωματώσουμε τους ανθρώπους αυτούς.
Απεναντίας, προσπαθήσαμε να τους απομονώσουμε», διευκρινίζει ο ναύαρχος και προσθέτει, απευθύνοντας έκκληση:
«Στη ρίζα του προβλήματος υπάρχουν οι διεκδικήσεις των Κούρδων, αλλά και τα όσα εμείς δεν κάναμε.
Να αντιμετωπίσουμε το θέμα με θάρρος.
Πρέπει να ακολουθήσουμε μια νέα πολιτική, να εξαλείψουμε τις διαφοροποιήσεις, που επιβάλαμε στον οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα»

Read more...

Περιφερειακός ρόλος στην ασφάλεια πτήσεων


Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Νίκος Νικολαΐδης κατήγγειλε σήμερα την άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί με τις κυπριακές Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας και να επιτρέψει στον εναέριο χώρο της την πτήση κυπριακών αεροπλάνων.
Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Νίκος Νικολαΐδης κατήγγειλε σήμερα την άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί με τις κυπριακές Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας και να επιτρέψει στον εναέριο χώρο της την πτήση κυπριακών αεροπλάνων.

Σε χαιρετισμό στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Ασφάλεια Πτήσεων, που φιλοξενεί η Κύπρος, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι παρά τις καταστροφικές συνέπειες που υπέστη η αεροπορική υποδομή της Κύπρου λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974, «καταφέραμε σταδιακά να ξανακτίσουμε τις υποδομές μας και σήμερα η Πολιτική Αεροπορία της Κύπρου δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».
«Είμαστε περήφανοι να αναφέρουμε ότι κτίσαμε δύο καινούργια και μοντέρνα αεροδρόμια, αυτό της Πάφου που ήδη λειτούργησε, και το κυρίως διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας που θα λειτουργήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο» σημείωσε.
«Επίσης», πρόσθεσε, «ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας θα συμπληρωθεί τους επόμενους μήνες μαζί με ένα νέο δεύτερο ραντάρ και άλλα έργα υποδομής. Παράλληλα», συνέχισε, «είμαστε στη διαδικασία να αναδομήσουμε το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας δημιουργώντας νέες θεσμικές δομές που θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενός ευέλικτου ανεξάρτητου παροχέα υπηρεσιών και την ίδια στιγμή θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης και εποπτείας του κράτους».
Ο κ. Νικολαίδης επισήμανε ότι «τα έργα αυτά και όλες οι πολιτικές και διαδικασίες βασίζονται στο διεθνή νόμο και υλοποιούνται στα πλαίσια της συνθήκης του ICAO και τις σχετικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Eurocontrol».
Άρνηση της Τουρκίας για συνεργασία
«Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε, «η Κύπρος γειτνιάζει με πέντε μη ευρωπαϊκές χώρες και το FIR της είναι το πρώτο σημείο εισόδου και εξόδου μιας πτήσης μεταξύ Ανατολής και Ευρώπης και αντίστροφα», σημειώνοντας ότι «αυτό, όπως εκτιμάται, καθιστά το συντονισμό και τη συνεργασία πολύ πιο δύσκολη και επομένως οι ελεγκτές μας αντιμετωπίζουν μια επιπλέον πρόκληση».
«Η πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από την άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί με τις κυπριακές αρχές Πολιτικής Αεροπορίας παραβιάζοντας έτσι τις σχετικές πρόνοιες της συνθήκης του ICAO», είπε και πρόσθεσε ότι «ακόμα και όταν διεθνείς οργανισμοί προσπάθησαν να βρουν κάποια τεχνική λύση στο πρόβλημα αυτό, η τουρκική θέση ήταν και πάλιν αρνητική».
«Επιπρόσθετα», ανέφερε, «η Τουρκία αρνείται να επιτρέψει στον εναέριο χώρο της την πτήση κυπριακών αεροπλάνων. Αυτή η άρνηση», υπέδειξε, «όχι μόνο είναι παράνομη αλλά βάζει σε δυσμενή θέση τις Κυπριακές Αερογραμμές όσον αφορά τον ανταγωνισμό και δημιουργεί καθυστερήσεις».
Ο Υπουργός είπε ωστόσο ότι «παρόλες τις προκλήσεις, το 2008 οι ελεγκτές μας διαχειρίστηκαν με ασφάλεια στο FIR Λευκωσίας 260,000 πτήσεις που διακίνησαν γύρω στα 20 εκατομμύρια επιβάτες», υπογραμμίζοντας ότι «για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος ο αριθμός αυτός είναι εντυπωσιακός».

Περιφερειακός ρόλος
«Επιπρόσθετα», είπε, «η Κύπρος ως η μόνη χώρα στην περιοχή που είναι μέλος και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Eurocontrol μπορεί δυνητικά να διαδραματίσει ένα περιφερειακό ρόλο διευκολύνοντας την υιοθέτηση κοινών αεροπορικών μεθόδων και διαδικασιών από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, κάτι που θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ασφάλειας των πτήσεων».
Σημείωσε ότι «πραγματικά αναγνωρίσαμε τον περιφερειακό αυτό ρόλο και πήραμε συγκεκριμένη πρωτοβουλία προς το σκοπό αυτό».
Πρόσθεσε ότι «δημιουργήσαμε το 2003 το μηχανισμό του EMAC (European Middle East ATM Coordination)», αναφέροντας ότι «ο μηχανισμός αυτός βασίζεται στην υιοθέτηση πρωτοκόλλου που υπογράφηκε από τους Υπουργούς Μεταφορών της Κύπρου, της Αιγύπτου, τoυ Λιβάνου, της Ιορδανίας και της Συρίας και υποστηρίζεται από τον ICAO, το Eurocontrol και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Κύριος στόχος», είπε, «είναι η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής σε θέματα Πολιτικής Αεροπορίας» και σημείωσε ότι «με χρηματοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το EMAC έχει ήδη συμπληρώσει αρκετά περιφερειακά έργα, κάποια από τα οποία έχουν σχέση με την ασφάλεια».
«Δεύτερον», συνέχισε, «η Κύπρος, μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα, συμμετέχει στο Βlue Med», επισημαίνοντας ότι «τo έργο αυτό, που επίσης υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοχεύει στη δημιουργία κοινού λειτουργικού εναέριου χώρου, γνωστού ως FAB. Ο στόχος του Blue Med είναι επίσης η βελτίωση της ασφάλειας».

«Τρίτον», είπε, «χαιρετίζουμε τη δημιουργία στην Κύπρο περιφερειακού παραρτήματος του Flight Safety Foundation που θα καλύπτει τη νοτιοανατολική Ευρώπη», ενώ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Flight Safety Foundation William Voss «ο οποίος υποστήριξε την πρόταση αυτή», τον Πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Πρόεδρο του Flight Safety Foundation Νοτιοανατολικής Ευρώπης Ακριβό Τσολάκη και τον Χρίστο Πέτρου από το Eurocontrol «για τις προσπάθειες τους να φέρουν σε επιτυχία αυτές τις πρωτοβουλίες».
Ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι «θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευση της Κύπρου και εμού προσωπικά για υποστήριξη του έργου αυτού με κάθε δυνατό τρόπο».
«Πιστεύουμε ότι η περιφερειακή αυτή πρωτοβουλία θα συμβάλει αποτελεσματικά στην επιτυχία των στόχων του Flight Safety Foundation και θα βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής», συμπλήρωσε.
Τόνισε επίσης ότι «όλοι όσοι εμπλέκονται στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας έχουν ένα σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν», σημειώνοντας παράλληλα ότι «αυτοί που εμπλέκονται στα θέματα ασφάλειας έχουν πράγματι ένα ακόμα πιο σημαντικό ρόλο, γιατί η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα και είναι μια δραστηριότητα η οποία δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη».
Επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία που αφορούν την Ευρώπη, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι «τα τελευταία 15 χρόνια ο αριθμός πτήσεων μόνο στην Ευρώπη έχει διπλασιαστεί φθάνοντας τα 12 εκατομμύρια ετησίως».
«Παρά την παρούσα οικονομική κρίση, ο αριθμός αυτός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται και θα φθάσει τα 20 εκατομμύρια μέχρι το έτος 2020», κατέληξε.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Υπάρχει κίνδυνος με το Αρμενικό;


Του Semih İdiz (sidiz@milliyet.com.tr)
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Με το καλωσόρισμα της Άνοιξης, μαζί με τις ανοιξιάτικες βροχές, όπως κάθε χρόνο, μας έρχεται και φέτος μπροστά μας και πάλι το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων. Αν δούμε τις αξιολογήσεις και τις αναλύσεις που γίνονται στην Ουάσιγκτον, η διοίκηση Ομπάμα απασχολείται σοβαρά με το θέμα.
Από τη μια πλευρά ο Ομπάμα έχει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη σημασία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ και από την άλλη το λόγο που έχει δώσει στο αρμενικόλόμπι, ως "εκπρόσωπος της αλήθειας", ότι θα αναγνωρίσει την "Αρμενική Γενοκτονία". Αυξάνονται δε τα σχόλια με βάση τα οποία ο πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται προ ενός αδιεξόδου, από το οποίο δεν μπορεί να βρει διέξοδο.

Από την άλλη πλευρά, οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Μπαμπατζάν δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν είναι πολύ ήσυχη για το θέμα. Απ' ότι φαίνεται, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας ακόμα δεν είναι σε θέση να πει: "Ο Ομπαμα έρχεται στην Τουρκία και το θέμα έχει κλείσει".
Δεν είναι γνωστό εάν η επιφυλακτικότητα αυτή της Τουρκίας οφείλεται σε "βαθειές πληροφορίες" ή αν είναι ζήτημα τακτικής που ακολουθείται.
Η προσέγγιση του Μπαμπατζάν "Προσοχή να μην χαλάσετε τις σχέσεις των δυο χωρών που μόλις βγαίνουν από την κατάψυξη, τη στιγμή μάλιστα που είμαστε σε μια φάση να κάνουμε κάποια βήματα με την Αρμενία, βήματα που αναμένονται εδώ και χρόνια", είναι δυνατόν να θεωρηθεί ως ενός είδους προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ.

Το λόμπι δεν καθησυζάζει το Εριβάν
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που αντιμετωπίζει αδιέξοδο για το ίδιο θέμα. Είναι το Εριβάν. Ο Σαρκισιάν γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική από την παραδοσιακή αρμενική πολιτική που ακολουθείται στο θέμα της γενοκτονίας. Έστω και αν αυτό επιβάλλεται από ρεαλιστικά αίτια, δεν πρόκειται να ακολουθήσει άλλη πολιτική, για΄τι αυτό θα έχει μεγάλο κόστος για τον ίδιο.
Όμως, η κυβέρνηση Σαρκισιάν, από την άλλη πελυρά, δν θέλει να χάσει τους καρπούς της προσέγγισης πυ επιχειρείται με την Τουρκία την τελευταία περίοδο. Αυτό είναι προφανές.
Είναι φανερό ότι η Αρμενία, που έχει αποκλειστεί εδώ και 15 χρόνια (λόγω του κλεισίματος των συνόρων με την Τουρκία, σ.τ.μ.), μπορεί να εξομαλύνει τα χρόνια προβλήματα της οικονομίας της μέσα από την βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία.
Όμως, ανεξάρτητα από αυτά, το αρμενικό λόμπι που κατοικεί στις χώρες της Δύσης και, όπως έχει αποδειχτεί, δε δίνει σημασία σε αυτά που συμβαίνουν στην Αρμενία, δεν φαίνεται διατεθειμένο να καθησυχάσει το Εριβάν στο θέμα της γενοκτονίας.

Τα γεγονότα του 1915 πρέπει να προσεγγισθούν με ειλικρίνια
Όσοι παρακολουθούν τα αρμενικά ΜΜΕ της Διασποράς, με ευκολία μπορούν να αντιληφθούν ότι το αρμενικό λόμπι, με το σκεπτικό ότι "τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία", έχει πανικοβληθεί και καταβάλει όλες του τις προσπάθειες για να χρησιμοποιήσει ο Ομπάμα τη λέξη Γενοκτονία, στις 24 Απριλίου, ημέρα που γιορτάζεται η σχετική επέτειος, ενώ ταυτόχρονα κάνουν κινήσεις για την ψήφιση νομοσχεδίου για τη Γενοκτονία στο Αμερικανικό Κογκρέσο.
Παρόλα αυτά, αυξάνονται οι παράγοντες που δυσχεραίνουν τις κινήσεις του αμρενικού λόμπι.
Η αποδοχή από όλον τον κόσμο της πρότασης της Τουρκία για συγκρότηση "επιτροπής ιστορικών" που θα εξετάσει το θέμα, οι προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Εριβάν και η "καμπάνια της συγνώμης" που διεξήχθη στην Τουρκία, είναι μερικά παραδείγματα.
Εμείς εξ αρχής πιστεύουμε ότι
- Η ζωτική σημασία που έχει Τουρκία για τις ΗΠΑ
- Οι κινήσεις που γίνονται για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας
- Οι πρωτοβουλίες που παίρνονται για μια διαφορετική και ειλικρινή θεώρηση των γεγονότων του 1915,
είναι λόγοι που δεν θα επιτρέψουν στο αρμενικό λόμπι να πετύχει τους στόχους του.

ΜΙΛΛΙΕΤ

Read more...

Ο Ομπάμα έχει στην τσάντα του το "φάκελο του Κουρδικού";


Η επίσκεψη αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών στην Άγκυρα και η συναντήσεις-συνομιλίες που είχαν με ηγέτες της κουρδικής πλευράς, λίγες μέρες πριν την επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον, ενισχύει τις απόψεις που θέλουν τον Ομπάμα να μεταφέρει στην τσάντα του και το "φάκελο του Κουρδικού" κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, τις 6 Απριλίου 2009.
Του Ριφάτ Μπασαράν (RİFAT BAŞARAN)

Τρεις αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, συνοδευόμενοι από τον Jason Arvey, υπεύθυνο πολιτικών θεμάτων της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, συνανtήθηκαν με τονπρόεδρο του (κουρδικού) κόμματος KADEP, Şerafettin Elçi, με τον πρώην βουλευτή του CHP στον (κουρδικό) νομό Χακιάρι, Esat Canan και με τον (Κούρδο) συγγραφέα Orhan Miroğlu.
Στις συνατήσεις συζητήθηκαν οι σχέσεις με το Βόρειο Ιράκ, ο αφοπλισμός του ΡΚΚ και λοιπα θέματα που σχετίζονται με την δημοκρατική λύση του Κουρδικού. Στη συζήτηση τέθηκαν στο τραπέζι και ερωτήματσ του τύπου "Πώς θα κατεβάσουμε τους αντάρτες του ΡΚΚ από τα βουνά, Πώς θα το πείσουμε να αφήσει τα όπλα, Είναι η γενική αμνηστεία αρκετή για κάτι τέτοιο;" και άλλα παρόμοια.
Ο πρόεδρος του κόμματος KADEP, Elçi, απαντώντας σ' αυτές τις ερωτήσεις είπε:
"Η αμνηστεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά όχι αρκετή. Πρίν από την αμνηστεία θα πρέπει να δοθούν σημάδια για την επίλυση του Κουρδικού. Σε περίπτωση που πούμε στο ΡΚΚ 'Έλα, γύρνα στο σπίτι σου, σε αμνηστεύουμε', όπως είναι φυσικό, δεν θα πεισθεί και δεν θα το κάνει. Σε περίπτωση, όμως, που γίνουν μερικά θετικά βήματα που θα δώσουν κάποιες απαντήσεις στα αιτήματα των Κούρδων, αυτό θα είναι μια εξέλιξη που θα διευκολύνει τον αφοπλισμό του ΡΚΚ".
Ο Miroğlu κατά τη συνάντηση είπε ότι μια μόνιμη λύση του Κουρδικού περνά μέσα από τον αφοπλισμό του ΡΚΚ και ότι μια μόνιμη ειρήνη δεν μπορέι να επιτευχθεί μόνο με την αμνηστεία. Ο Μίρογλου είπε ότι οποιαδήποτε απόπειρα επίλυσης του Κουρδικού που δεν λαμβάνει υπόψη της το ΡΚΚ και το DTP, δεν είναι δυνατόν να έχει καμμία τύχη.
Ο Μίρογλου είπε ότι μια μόνιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί με την ενσωμάτωση των Κούρδων, κάτι που θα καταστεί δυνατόν με ένα σχέδιο ειρήνευσης. Συγκεκριμένα ο Μίρογλου είπε:
"Δεν αρκεί ο αφοπλισμός, απαιτείται και η ενσωμάτωση. Υπάρχουν 18 χιλιάδες ανεξιχνίαστες δολοφονίες, νεκροί στρατιώτες, οι μανάδες τους, τα αιτήματα που πρβάλλουν οι μαζικές οργανώσεις... Πρέπει να σχηματιστεί μια κοινή γνώμη που θα υπολογίζει τα αιτήματα των Κούρδων".
Ο πρώην βουλευτής Esat Canan, απαντώντας στα ερωτήματα της εφημερίδας Radikal, είπε ότι ο Ομπάμα βολιδοσκοπεί τις προθέσεις των Κούρδων και του τουρκικού κράτους πριν την επίσκεψή του στην Άγκυρα. Ο Canan ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση τόνισε πως το Κουρδικό Πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί σε περιβάλλον βίας και ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα εκδημοκρατισμού, κάτι που είναι πρόσφορο την παρούσα περίοδο.
Το (προσκείμενο στο ΡΚΚ, κουρδικό) κόμμα DTP με τη σειρά του αντέδρασε στις συναντήσεις. Η αντιπρόεδρος του κόμματος, Tuncel, είπε:
"Το (Κουρδικό) πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα που βιώνεται στην Τουρκία και εδώ θα πρέπει να αναζητηθεί η λύση του. Επί πλέν, αν κάποιοι ενδιαφέρονται να λύσουν το Κουρδικό, θα πρέπει να συνομιλήσουν με τους πραγματικούς εκπροσώπους των Κούρδων. Το DTP είναι το κόμμα που απολαμβάνει της στήριξης της συντριπτικής πλειοψηφίας του κουρδικού λαού και η πολιτική του αποσκοπεί στην επίλυση του Κουρδικού".

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP