Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Αγγίζει την πληθυσμιακή σύνθεση της Θράκης ο νέος νόμος για την ιθαγένεια;


Μία πολύ ενδιαφέρουσα και σύναμμα επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα διάσταση του νέου νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, παρουσιάζει σήμερα η εβδομαδιαία εφημερίδα ΣΦΗΝΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Συμβουλευτική Επιτροπή της Δ. Θράκης μαζί με τον ψευδομουφτή της Θράκης, τον Πρόεδρο του ιδρύματος Αλληλεγγύης Τούρκων της Δ. Θράκης και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τούρκων Δ. Θράκης της Ευρώπης, επισκέφτηκαν πρόσφατα το Τούρκο Πρωθυπουργό στην Άγκυρα.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης τους οι Πρόεδροι των παραπάνω συλλόγων εξέφρασαν το κύριο αίτημα τους, που είναι η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στους 64.000 μουσουλμάνους που κατάγονται από τη Δ. Θράκη και οι οποίοι ζουν σήμερα στην Τουρκία και την έχουν χάσει.

Το ζήτημα αυτό λαμβάνει πραγματικά τεράστιες διαστάσεις, δεδομένου ότι ο συνολικός πληθυσμός της Θράκης φτάνει τις 370.000 κατοίκους, εκ των οποίων τα 2/3 είναι ορθόδοξοι και το 1/3 μουσουλμάνοι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις μουσουλμανικές μειονότητες όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Συνθήκη της Λοζάνης.

Αν τελικά οι 64.000 μουσουλμάνοι, που κατάγονται από τη Δ. Θράκη και ζουν στην Τουρκιά σήμερα, καταφέρουν και αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αξιοποιώντας το υπό συζήτηση νόμο για την ιθαγένεια, θα ανατρέψουν τον πληθυσμιακό συσχετισμό στην περιοχή και θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο ζήτημα για την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής.

Το πρόβλημα που θα προκύψει δεν θα είναι μόνο μεταξύ των χριστιανικών και των μουσουλμανικών πληθυσμών της περιοχής, αλλά και μεταξύ της μειονότητας, αφού στην πραγματικότητα η μειονότητα αποτελείται από τρεις συστατικές ομάδες. Η πληθυσμιακή ισχυροποίηση μίας εξ αυτών, προφανώς θα δημιουργήσει νέες τριβές στις ήδη καταπιεσμένες από το τουρκικό Προξενείο κοινότητες των Πομάκων και των Ρομά.

Επιπρόσθετα το ζήτημα δεν είναι μόνο αριθμητικό, αλλά σχετίζεται και με την προσφάτως αναβαθμισμένη διεκδικητική πολιτική της Τουρκίας για την περιοχή. Η Τουρκία με απλά λόγια, εμμέσως επιδιώκει την συνδιοίκηση τουλάχιστον των δύο Νομών της Θράκης, όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός έχει σημαντική παρουσία.

Ίσως τελικά τα οφέλη που εκτιμούν τα κυβερνητικά στελέχη ότι θα φέρει ο νέος νόμος να μην είναι και τόσο σημαντικά. Όταν μετά από κάποια χρόνια αντιληφθούμε ότι με τον νόμο αυτό δημιουργήσαμε πληθώρα φυλετικών, θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων στη χώρα μας ίσως τότε να είναι αργά. Πόσο δε μάλλον όταν καταλάβουμε ότι με αυτό τον Νόμο ανοίξαμε την πόρτα στην συνδιοίκηση της Θράκης μαζί με την Τουρκία.

Read more...

Η Ελληνοτουρκική διπλωματία υστερεί στον Αέρα και στην Θάλασσα


Η αναθέρμανση των Ελληνοτουρικών διπλωματικών σχέσεων κινδυνεύει να παγώσει λόγω της επίσκεψης του Έλληνα πρέσβη στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για να διαμαρτυρηθεί για παλαιότερες αδικίες. Μετά από πολύμηνη αλληλογραφία μεταξύ των ηγετών και των δυο χωρών και οι δυο πλευρές μιλούν έξω από τα δόντια για εδαφικές αξιώσεις και αεροπορικές παρεμβάσεις.

Οι αυξανόμενες εναέριες παρεμποδίσεις και οι καταγγελίες για εδαφικές παραβιάσεις θέτουν σε κίνδυνο την αυξανόμενη ύφεση μεταξύ των δυο παλαιών εχθρών Τουρκία και Ελλάδα. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν παρεμποδίσει σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες κατά προσέγγιση 30 ελληνικά αεριωθούμενα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και η Ελλάδα παραπονέθηκε την Τρίτη για τις πτήσεις που έγιναν από την Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας πέρα από τα Ελληνικά νησιά.


Η Hürriyet Daily News και η Economic Review έμαθαν ότι ο Έλληνας πρέσβης στην Τουρκία Φώτιος – Γιάννης Ξυδάς πήγε στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη για να διαμαρτυρηθεί για τα γεγονότα της ίδια ημέρας. ‘ ‘ Αυτό το είδος της κίνησης θα μπορούσε να πληγώσει το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δυο γειτόνων ’’ είπε .

Η αυξανόμενη ένταση του κλίματος η οποία περιγράφηκε από τον κο. Ξυδά ακολουθήθηκε από την ανταλλαγή γραμμάτων μεταξύ των δύο πρωθυπουργών Recep Tayyip Erdoğan και Γεωργίου Παπανδρέου .Στην αλληλογραφία τους ο Erdoğan πρότεινε την έναρξη μιας εκστρατείας για να εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς, να εργαστούν μαζί για να λύσουν το επί δεκαετιών πρόβλημα – της Κύπρου, καθώς επίσης και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους ανθρώπινου λαθρεμπορίου

Ο Παπανδρέου απάντησε θετικά αλλά τόνισε τα τρέχοντα προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Τύπο , ο Παπανδρέου απαίτησε να μην παραβιάζουν τα Τουρκικά μαχητικά τον Ελληνικό εναέριο χώρο και η Τουρκία να σταματήσει τις ασκήσεις διάσωσης και αναζήτησης στο Αιγαίο. ‘ ‘ Δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση της καλυτέρευσις των σχέσεων των δυο χωρών’’ απάντησε.

Ο Παπανδρέου επίσης πρότεινε οι δυο χώρες να πάνε μαζί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ώστε να επιλύσουν εκεί το τρέχων πρόβλημα της επισκίασις της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας

Οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ήρθαν στα πρόθυρα του πολέμου το 1996 λόγο μιας βραχονησίδας η οποία παραμένει υπό αμφισβήτηση .Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 40 διερευνητικές συνεδριάσεις κατά την προηγούμενη δεκαετία σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση από κοινού στα υπάρχοντα προβλήματα.

Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος αναμένετε να επισκεφτεί την Άγκυρα στα τέλη του Φεβρουαρίου για να λάβει μέρος σε μια συνεδρίαση οργανωτικής επιτροπής όπου είναι πιθανόν να συζητηθεί επίσης και μια συνάντηση ‘’ένα-προς-ένα’’ στην Αθήνα.

Ενώ Έλληνες αξιωματούχοι παραπονιούνται για τις Τουρκικές παραβιάσεις στον Ελληνικό εναέριο χώρο, ένας Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε : ’’Είναι αρκετό να ρίξουμε μια ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα του προϊσταμένου του Γενικού επιτελείου για να δούμε πόσες παραβιάσεις στα Τουρκικά χωρικά ύδατα και παρεμποδίσεις των μαχητικών μας αεροπλάνων έχουν εμφανιστεί’’.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μεταξύ 15 Ιανουαρίου και 9 Φεβρουαρίου οι Ελληνικές εναέριες δυνάμεις ενεπλάκησαν παρεμποδίζοντας Τουρκικά μαχητικά σε 32 περιστατικά. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου Ελληνικά αλιευτικά πλοία και στρατιωτικά σκάφη παραβίασαν την Τουρκική περιοχή και τα Τουρκικά χωρικά ύδατα 14 φορές , σύμφωνα με την δική τους άποψη..

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε για όλες τις παραβιάσεις έτσι ώστε να μπορέσει να θέσει το θέμα στην Ελλάδα μέσω της διπλωματικής οδού.

Ένας Τούρκος διπλωμάτης, μιλώντας ανώνυμα, είπε ότι δεν χρειάζεται πανικός παρά τον υψηλό αριθμό των περισταστικών. ‘ ‘ Ακόμα και αν υπήρχαν οι καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν. Γι αυτό το λόγο έχουν ξεκινήσει με βάση μια νέα πρωτοβουλία : να λύσουμε αυτό το πρόβλημα , ώστε να σταματήσουν να εμφανίζονται τέτοιου είδους φαινόμενα. ‘’’. Λίγα χρόνια νωρίτερα ένας Έλληνας πιλότος πέθανε σαν συνέπεια αυτού του ‘ ‘ σκυλοκαβγά’’ με ένα Τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος.

Οι δυο χώρες έχουν προσκομίσει 19 σημεία για το χτίσιμο μιας εμπιστοσύνης στο πέρασμα των ετών ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο επικίνδυνων περιστατικών που εμφανίζονται τόσο στον αέρα όσο και στην θάλασσα.

Η Ελλάδα είναι αρνητική στις πολύπλευρες συνεδριάσεις

Εκτός από τα διμερή προβλήματα , ένα άλλο μεγάλο θέμα το οποίο συζητήθηκε στην αλληλογραφία μεταξύ των πρωθυπουργών των δυο χωρών ήταν οι τρέχουσες συζητήσεις επανένωσης μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων . Η Τουρκία πρότεινε μια τετραμερή διεθνή συνάντηση ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα σαν μητέρες πατρίδες και τους Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριους

Η Μεγ. Βρετανία εν τω μεταξύ θα είναι η Τρίτη εγγυήτρια χώρα ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα είναι παρατηρητές..

Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι , παρόλα αυτά , είπαν ότι τέτοια συνάντηση θα είναι πιθανό μόνο Αν ο Τουρκοκύπριος πρωθυπουργός Mehmet Ali Talat παρευρεθεί στη συνάντηση με μόνη ιδιότητα του κοινοτικού ηγέτη..

Σε απάντηση ο , Erdoğan είπε σε μια πρόσφατη διάσκεψη στα τέλη Ιανουαρίου: “Σε μία συνάντηση με τον Κύπριο ηγέτη Δημήτρη Χριστόφια , του υπενθύμισα ότι αυτός και ο κος. Talat έχουν συναντηθεί παραπάνω από 40 φορές . Εάν με ρωτάτε κάτω από ποια ιδιότητα έχουν γίνει αυτές οι πολλαπλές συναντήσεις , θα πρότεινα να τον δεχτείτε σε αυτή την συνάντηση με την ίδια ιδιότητα που είχε και στις τελευταίες 40 ειρηνικές συζητήσεις.”
hurriyetdailynews.com/


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_8728.html#ixzz0fMH54mQJ

Read more...

Νέα ένταση για τη μαντίλα της Εμινέ


Φωτιές άναψε ο ισχυρισμός Μπαϊκάλ ότι ο Ν. Σαρκοζί ζήτησε από τον Τ. Ερντογάν να μη φέρει τον Απρίλιο τη γυναίκα του στο Παρίσι.

Ζήτησε στ’ αλήθεια ο Σαρκοζί από τον Ερντογάν να μη φέρει τη γυναίκα του τον Απρίλιο στο Παρίσι επειδή φοράει μαντίλα; Δεδομένου ότι η μπούργκα και άλλα θρησκευτικά σύμβολα τελούν υπό διωγμό στη Γαλλία, σε μια περίοδο που η χώρα αναζητά την «εθνική της ταυτότητα» κι επιθυμεί μια «ειδική σχέση» που θα κρατήσει την Τουρκία εκτός ΕΕ, το ερώτημα ξεπερνά τα όρια ενός απλού παραπολιτικού.


Οι δύο κυβερνήσεις το αρνήθηκαν επισήμως. Ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης, Ντενίζ Μπαϊκάλ, που έθιξε πρώτος το ζήτημα στη Βουλή, μάσησε κι αυτός τα λόγια του: «Συγνώμη, κάναμε λάθος. Το περιστατικό αφορά το παρελθόν. Δεν ήταν ο Σαρκοζί, αλλά ο Σιράκ το 2004 που είχε παρακαλέσει τον Ερντογάν να μην πάρει μαζί του την Εμινέ στη Γαλλία», διευκρίνισε το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ο,τι κι αν έγινε, η μαντίλα της Εμινέ Ερντογάν προκαλεί τώρα και διπλωματική ένταση Αγκυρας-Παρισιού, μετά την πρόσφατη συμπλοκή στο τουρκικό Κοινοβούλιο. Το γρονθοκόπημα κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων βουλευτών είχε αφορμή το παράπονο του Τούρκου πρωθυπουργού κατά της διεύθυνσης του στρατιωτικού νοσοκομείου Γκιουλχανέ, επειδή το 2007 δεν είχε επιτρέψει στην πρωθυπουργική σύζυγο να επισκεφθεί έναν διάσημο ηθοποιό.

Προχθές ο αρχηγός του στρατού, Ιλκέρ Μπασμπούγ, ζήτησε έμμεσα συγνώμη για το περιστατικό, λέγοντας ότι «σήμερα δεν θα επέμενε σε μια τέτοια απαγόρευση».

Σιράκ
Η αλήθεια είναι ότι τον Ιούλιο του 2004 (επί προεδρίας Σιράκ) ο Ερντογάν είχε πάει χωρίς την Εμινέ στο Παρίσι, για να προωθήσει την υποψηφιότητα της χώρας του. Εκτοτε όμως η γυναίκα του τον συνοδεύει ανελλιπώς στη Γαλλία.

Μάλιστα η γαλλική πρεσβεία στην Αγκυρα (η οποία διέψευσε ότι έγινε ποτέ τέτοια υπόδειξη στον Τούρκο πρωθυπουργό) υπενθύμισε, ότι το 2008 ο πρόεδρος Γκιουλ και ο πρωθυπουργός Ερντογάν ήταν καλοδεχούμενοι με τις συζύγους τους, σε χωριστές επισκέψεις. Στις 6 Απριλίου ο Ερντογάν θα μεταβεί στις Βερσαλλίες για το φινάλε του «Ετους Τουρκίας», που περιελάμβανε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το πρωθυπουργικό γραφείο στην Αγκυρα κάλεσε τον Μπαϊκάλ να ζητήσει συγνώμη, υπογραμμίζοντας ότι «καμία χώρα δεν θα τολμούσε να απευθύνει τέτοιο αίτημα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας». Κι εν πάση περιπτώσει, αν το αποτολμούσε, «ο πρωθυπουργός δεν θα έμενε ποτέ σιωπηλός».

«Σεβασμός στο πρόσωπο της συζύγου του πρωθυπουργού σημαίνει σεβασμός στο διεθνές στάτους της Τουρκίας», επεσήμανε στην «αφελή» αντιπολίτευση ο «πονηρός» υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου.

Πάντως ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στο Παρίσι, Ουλούτς Εζουλκέρ, επιβεβαίωσε ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. «Οι Γάλλοι αξιωματούχοι άφηναν να εννοηθεί ότι καλό θα ήταν ο Ερντογάν να τους επισκεφθεί μόνος. Θα ένιωθαν άβολα να φιλοξενήσουν μια επίσημη με μαντίλα αυτή την περίοδο», είπε ο Τούρκος διπλωμάτης στην ιστοσελίδα Turkish Weekly.

EΘΝΟΣ-Γιάννης Παπαδάτος

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_2005.html#ixzz0fMG2nAWn

Read more...

Ανατολίτικα τερτίπια από την Μπιρλίκ


Γράφει ο Γιώργος Θ. Νεστωράκης
Θυμάμαι την εποχή, που ο «ΧΡΟΝΟΣ» δημοσίευε και κατά διαστήματα, μεταφρασμένα αποσπάσματα, όλου σχεδόν του «τουρκόφωνου» μειονοτικού τύπου της περιοχής μας.
Έτσι, το πολυπληθές αναγνωστικό κοινό της έγκριτης εφημερίδας σας και οι συνεργάτες της, είχαν την ευκαιρία να διαβάζουν, πολλά ανατολίτικα μασάλια και καραγκιοζιλίκια (ελληνιστί ψευδολογίες και λιβελογραφήματα) περί δήθεν καταπιέσεων, αδικιών κ.α., σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας, από το Ελληνικό κράτος.
Τερατώδεις ανακρίβειες, γραμμένες δυστυχώς από ισότιμους Έλληνες-Ευρωπαίους πολίτες, μουσουλμάνους το θρήσκευμα.
Ποτέ όμως προσωπικά δεν έτυχε να διαβάσω ένα τόσο κατάπτυστο και δηλητηριώδη ανθελληνικό κείμενο, όπως το αναδημοσιευμένο στον «ΧΡΟΝΟ» της 20 Ιανουαρίου 2010 (σελ. 1 και 3). Ένα ολόκληρο παραμύθι, γραμμένο και αυτό, από έναν αχάριστο κονδυλοφόρο της μειονοτικής «Μπιρλίκ». Πράγματι είναι ένα πρωτόγνωρο μνημείο προπαγάνδας και μίσους, κατά της Ελλάδος, όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει ο «ΧΡΟΝΟΣ».

Δεν γνωρίζω το όνομα του συντάκτη, αλλά ούτε και μ’ ενδιαφέρει να το μάθω. Φρονώ όμως, ότι το τυχαίο όνομα «χαμάλ καραγκιόζ» θα του ταίριαζε απόλυτα, γιατί αν το έγραφε ακόμα και ένας χαμάλης της αποβάθρας της γέφυρας του Γαλατά ή ένας καραγκιοζοπαίκτης της Ανατολίας, θα ήταν οπωσδήποτε πιο κόσμιο.
Γράφει λοιπόν ο καταπιεσμένος μέχρι θανάτου και που «φτύνει αίμα» «Τούρκος» της «Μπιρλίκ», ανοιχτή επιστολή στον παγκοσμίως γνωστό και διακεκριμένο Τούρκο δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλή Μπιράντ και του κατηγορεί, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ότι δεν αγαπάει την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, όπως ο ίδιος. Γιατί, γράφει, ο Αλή Μπιράντ, υποστηρίζει τα δίκαια του Οικουμενικού πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως και όχι την δεινοπαθούσα από τα μαρτύρια «τουρκικής» μειονότητας της Δυτικής Θράκης…..
Και αφού ο αχάριστος γκαζετατζής της «Μπιρλίκ» δηλώνει και κατ’ επανάληψη πιο «Τούρκος» από τον Μεχμέτ Αλή Μπιράντ και εκφράζεται με ακατονόμαστους και χυδαίους χαρακτηρισμούς για τον αρχηγό του παγκόσμιου ορθόδοξου χριστιανισμού, τον παναγιότατο οικουμενικό πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο, καταλήγει, ότι η «τουρκική» μειονότητα της Δυτικής Θράκης, «φτύνει αίμα» από τα μαρτύρια που υφίσταται από την ελληνική διοίκηση και τους Έλληνες!
Προσωπικά, αγαπητέ μου, «Χ», έχω γνωριμίες, φιλίες, αλλά και οικογενειακές σχέσεις κοινωνικού χαρακτήρα με πολλούς συμπολίτες και συνέλληνες μουσουλμάνους.
Απλούς ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, έντιμους επαγγελματίες αλλά και επιστήμονες. Ποτέ μας ποτέ δεν άκουσα και το παραμικρό παράπονο για οποιαδήποτε εις βάρος τους αδικία. Αντίθετα, ως νομοταγείς πολίτες της ελληνικής Δημοκρατίας, λένε ότι απολαμβάνουν αδιακρίτως όλα τα δικαιώματα και όλα τα προνόμια της ελευθερίας, δικαιοσύνης, ισοπολιτείας και ισονομίας. Ακόμα και σ’ αυτή την Τουρκία, ευρωπαϊκή και ασιατική, την οποία και κατ’ επανάληψη επισκέφτηκε απ’ άκρου εις άκρον (Ανατολική Θράκη, Πόντος, Καππαδοκία, Ιωνία και πέραν) δημιούργησα φίλους και διατηρώ και μέχρι σήμερα κοινωνικούς δεσμούς με αρκετούς απ’ αυτούς.
Ομολογώ, ότι κατά κανόνα άκουσα και ακούω τα πιο ευμενή σχόλια για την Ελλάδα και τις Ελληνοτουρκικές φιλικές σχέσεις.
Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Αυτές είναι μειοψηφίες αδιάλλακτων στοιχείων και εκεί υπάρχουν «γκρίζοι λύκοι» του βαθέως τουρκικού κατεστημένου, που υπηρετεί με τα γραφόμενά της η «Μπιρλίκ».
Με την ευκαιρία και προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, θέλω να θέσω υπόψη του αρθρογράφου της «Μπιρλίκ», δύο πρόσφατα δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
1. Σε έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο της Άγκυρας, οι Τούρκοι αποφάνθηκαν ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 εχθρό της Τουρκίας. Οι Τούρκοι πολίτες απάντησαν, ότι η πιο εχθρική του χώρα είναι η… Αμερική! Ακολουθούν η Αρμενία και το Ισραήλ, ενώ την Ελλάδα θεωρούν εχθρική μόλις το 6% των Τούρκων…
2. Ο πρόεδρος του επιμελητηριακού ομίλου Σμύρνης, ο Εκρέμ Ντεμιρτάς, πήγε στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφτηκε το Φανάρι, συναντήθηκε με τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, του εξέθεσε τις απόψεις του περί ειρηνικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και ζήτησε την συμπαράσταση του πατριάρχη στον αγώνα που ο ίδιος έχει ξεκινήσει. Τον παρακάλεσε επίσης να λάβει μέρος και προσωπικά ο Οικουμενικός πατριάρχης στην «Αλυσίδα Ειρήνης» που θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου, ανάμεσα στην Σάμο και στο Κουσάντασι, το πιο στενό σημείο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, με πλοιάρια και πολίτες και από τις δύο χώρες.
Επειδή τα παραπάνω δημοσιεύματα είναι συγκεκριμένα και επώνυμα, ιδού στάδιο δόξης λαμπρόν, για τον γράφοντα της «Μπιρλίκ», να διδάξει τουρκισμό, τόσο στον πρύτανη του πανεπιστημίου της Άγκυρας, όσο και στον πρόεδρο του επιμελητηριακού ομίλου της Σμύρνης Εκρέμ Ντεμιρτάς!
Τέλος, για οικονομία του χώρου και του χρόνου της φιλόξενης εφημερίδας ΧΡΟΝΟΣ κλείνω την παρούσα μου με τα παρακάτω προσωπικά ερωτήματα προς τον «επιστολογράφο-αρθρογράφο» της «Μπιρλίκ» :
1. Γνωρίζει ότι βρίσκεται στην στοργική και δημοκρατική Ελλάδα με βάση την ειδική συνθήκη της Λωζάνης και η οποία δεν αναγνωρίζει «τουρκική μειονότητα στην Δυτική Θράκη» αλλά μουσουλμανικές μειονότητες και όχι μία;
2. Γνωρίζει ότι η παραπάνω ειδική συνθήκη, προβλέπει όρους αμοιβαιότητας στους πληθυσμούς; Δηλαδή όσοι μουσουλμάνοι ζουν στην Θράκη σήμερα, τόσοι Ορθόδοξοι χριστιανοί θα πρέπει να ζουν στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο και μάλιστα στα δύο νησιά με ειδικό καθεστώς αυτονομίας;
3. Γνωρίζει ότι το 1955 και 1964, ιερόσυλος τουρκικός όχλος, στίφη ολόκληρα με την ενθάρρυνση του κράτους, λήστεψε, κατέστρεψε ιερούς ναούς, κοιμητήρια, σπίτια και καταστήματα, βίασε και σκότωσε εκατοντάδες αθώους χριστιανούς της Κωνσταντινούπολης και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν βίαια την από αιώνων πάτρια τους γη;
Εάν τα γνωρίζει και πρέπει να τα γνωρίζει, από πού αντλεί τόσο θράσος και τολμά να μιλά για καταπιέσεις και αδικίες που υφίσταται η εδώ μουσουλμανική μειονότητα;
Τέλος, για τα προσωπικά του «μαρτύρια» τα οποία με έμφαση τονίζει προς τον Μεχμέτ Αλή Μπιράντ, ερωτάται: Ζήτησε ποτέ την προστασία που δικαιούται, των ελληνικών τοπικών αρχών; Δηλαδή κατήγγειλε, στις αρμόδιες υπηρεσίες, στην αστυνομία, στον εισαγγελέα ή στον Ο.Τ.Ε.:
α) τα ονόματα των δύο Ελλήνων που του είπαν «πρόσεχε τις κινήσεις σου»,
β) τα ανώνυμα υβριστικά τηλεφωνήματα που δεχόταν στο σπίτι του, γ) τους λόγους και γιατί, αλλά και ποιοι τον εμπόδισαν στον δρόμο του ενώ γυρνούσε από την Θεσσαλονίκη;
Αν ναι τι έγινε; Αν όχι, γιατί δεν το έκανε;
Διαφορετικά, θα έχει κάθε λόγο να του προσάψει την κατηγορία ότι είναι ένας κοινός συκοφάντης, με καταχθόνιους σκοπούς.
Γι’ αυτό είναι κρίμα και άδικο να γράφονται τόσα πολλά ψέματα και χυδαιότητες, νομίζοντας ότι θα είναι πάντα στο απυρόβλητο.
Φιλικά
Γιώργος Θ. Νεστωράκης

Read more...

Ρίχνουν πολύ γέλιο μαζί μας οι Τούρκοι


Ένας «ταξιδιώτης», που η ζωή του τα έφερε έτσι ώστε να «αφήσει» στην Τουρκία τέσσερα ολόκληρα χρόνια, σκύβει σήμερα και μας ψιθυρίζει την αγωνία του, αλλά κυρίως τους φόβους του για τους γείτονές μας και μας αφήνει μία «μυρωδιά» για τους «δικούς» μας…
Φεύγοντας από την Τουρκία, μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια, ήμουν πια βέβαιος για ένα γεγονός, που θα στιγμάτιζε για πάντα τη ζωή μου. Η μοίρα των Ελλήνων ήταν ένα συνεχές δράμα για τη ψυχαγωγία των Οθωμανών, των Νεότουρκων, και των Κεμαλιστών του «Βαθέως Κράτους».

Η ελληνική τραγωδία που χαροποιούσε ιδιαίτερα τους Τούρκους, ξεκίνησε από την Οθωμανική υποδούλωση με τους Κοτζαμπάσηδες που εφάρμοσαν τη διπλωματία του Χατζηαβάτη. Αυτοί οι προεστοί και δημογέροντες με τα καμώματα τους ψυχαγωγούσαν τους Τούρκους. Είναι σίγουρο, ότι οι Οθωμανοί ευχαριστήθηκαν πολύ, από τη φυλάκιση του Κολοκοτρώνη και τη δολοφονία του Μέγα Καποδίστρια. Τα ολοκαυτώματα των επαναστάσεων της Κρήτης και η ελληνική καταστροφή του 1897 έδωσαν ακόμα πιο μεγάλοι χαρά στα ένστικτα της ασιατικής στέπας. Η σφαγή των ποντίων και το ολοκαύτωμα της Σμύρνης πολύ διασκέδασαν τους Τούρκους.
Για πρώτη φορά κλήθηκαν από τα δυτικά συμφέροντα να αναγορευτούν σε περιφερειακή δύναμη, αντί της διάλυσης που τους επιφύλασσε η λύση του Ανατολικού ζητήματος. Και ως εδώ είναι η πρώτη πράξη του ελληνικού δράματος της ψυχαγωγίας των Τούρκων.
Μετά από ένα διάλειμμα της προσέγγισης Ε. Βενιζέλου και Ατατούρκ, η παράσταση συνεχίστηκε. Τα κορμιά των Ελλήνων έπεφταν στην Αλβανία στο Rupel και στην ελληνική Αντίσταση και οι Τούρκοι, την ίδια ώρα απολάμβαναν τον αργιλέ και τα σερμπέτια, εκτιμώντας πόσο κορόιδα ήταν οι Έλληνες που μάχονταν αδαπάνως για τα δυτικά συμφέροντα.
Εκεί που σκάσανε στα γέλια οι Τούρκοι ήταν στον ελληνικό Εμφύλιο. Και για να μην ξεχνούσαν τον πολιτισμό τους, επειδή τους έδωσε στα νεύρα ο Μακάριος, κάψανε τους Έλληνες στη Κωνσταντινούπολη με τα «Σεπτεμβριανά».
Πολύ τουρκικό γέλιο, έβγαλε και η συνάντηση του Παπαδόπουλου με τους Τούρκους στην Αλεξανδρούπολη, γιατί το φιάσκο ήταν προδιαγεγραμμένο prima vista, για όσους είχαν διαβάσει στοιχειωδώς την πρόσφατη ιστορία.
Το πολύ γέλιο όμως θα βγήκε το 1974, όταν ο Ιωαννίδης παζάρευε τα πετρέλαια του Αιγαίου και τη διπλή Ένωση της Κύπρου!!!
Οι Τούρκοι σίγουρα έσκασαν στα γέλια, όταν είδαν τον Μακάριο στο βήμα των Ηνωμένων Εθνών, να νομιμοποιεί το status της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης μετά τον «Αττίλα».
Οι Τούρκοι ακόμα θα γελάνε με το εθνικιστικό σύνθημα, των Εθνικά υπερήφανων σοσιαλιστών, και τη λαϊκή ακροδεξιά συμπεριφορά, πατριωτικού περιεχομένου, που περιέκλειε το σύνθημα «βυθίσατε το Χόρα».
Στο σημείο αυτό χρειάζεται μία παρένθεση για το τουρκικό «μουγκανιστό» γέλιο, εξαιτίας της δημοσιογραφικής ορολογίας, που χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς, στην άλλη ακτή του Αιγαίου. Ακροδεξιά Κόμματα δεν υπάρχουν, όσο και αν ψάχνουν οι διάφοροι ξερόλες να τα βρουν.
Δύο ηγέτες τον 20ο αιώνα, σύμφωνα με την πολιτική επιστήμη, μπορούν να χαρακτηριστούν ακροδεξιοί, γιατί πίστευαν στη θεία αποστολή του Έθνους τους. Ο Ντε Γκολ (θυμάστε που φορούσε μόνο τον σταυρό της Ιωάννας της Λωρένης;) και ο Μεναχέμ Μπέγκιν, του Ισραήλ (Περιούσιος λαός!!!). Ο Χίτλερ οι δικτάτορες και οι δικτατορίσκοι που ακολούθησαν, σαν ουρά, που έσταζε αίμα, χρησιμοποίησαν είτε εθνοφυλετικά, είτε διεθνιστικά συνθήματα, για να εφαρμόσουν βίαιες ψυχολογικές επιχειρήσεις λευκής, γκρίζας ή μαύρης προπαγάνδας.
Συνεπώς ακροδεξιά κόμματα υπάρχουν μόνο στη δημοσιογραφική φαντασία, όπως λέμε ποιητική αδεία. Ακροδεξιές συμπεριφορές υπάρχουν, πατριωτικού περιεχομένου, που μπορεί να εκδηλωθούν σε όλο το πολιτικό φάσμα ενός, πολιτειακού συστήματος.
Οι Τούρκοι έχουν δικαίωμα να γελάνε και με τους όρους χούντα, και με τους όρους μεταπολίτευση.
Το ίδιο έκαναν με το ελικόπτερο στα Ίμια, έπεσε δεν έπεσε, την απώλεια 52 Λοκατζήδων την οποία δεν είχαμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε, και το τροχαίο όπως μας είπαν, της πτώσης του αεροπλάνου του ηρωικού Ηλιάκη.
Κι ενώ οι αεροπόροι μας, σχεδόν άμισθοι, φρουροί της εθνικής κυριαρχίας, μάχονται και πέφτουν στο Αιγαίο αγιάζοντας τα νερά του, οι Τούρκοι ξεκαρδίζονται στα γέλια γιατί εμείς άδομεν και χορεύουμε ζεϊμπέκικα, όταν δεν κάνουμε κουμπαριές ή δεν ενισχύουμε την τουριστική αγορά τους.
Οι Τούρκοι δεν έχουν κακές προθέσεις όταν πετάνε πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Απλώς θέλουν να μας δείξουν ότι η οδοντοστοιχία τους, όταν γελάνε, δεν στάζει αίμα.
Για μας όλους σημασία έχει να βγουν οι επιστολές στο φως της δημοσιότητας που αντάλλαξε ο Τούρκος πρωθυπουργός με τον δικό μας.
Από τη μούγκα που επικρατεί (τελευταία) φοβόμαστε μην έτυχε τίποτα άσχημο στους Τούρκους και έπαψαν να γελάνε… γιατί η μούγκα εγκυμονεί άλλες εξελίξεις στη Δ. Θράκη.
Αφήστε που υπάρχει φόβος να προσβάλαμε το Τούρκο ΥΠΕΞ που δεν δεχτήκαμε τη βοήθειά του στη κρίσιμη για μας οικονομική συγκυρία. Κάτι που σημαίνει «τώρα που είστε εξασθενημένοι εσείς όλοι η γκιαούρηδες, …δώστε προς το παρόν το μισό Αιγαίο, και μετά βλέπουμε»!!!
Θυμάστε το μορατόριουμ Γ. Παπούλια – Γιλμάζ, για τα άοπλα αεροπλάνα και το σεβασμό των θρησκευτικών εορτών; Τήρησαν τίποτα οι Τούρκοι;
Εμείς πάντως θα καμαρώνουμε πάντα για τα ζεϊμπέκικα και τις κουμπαριές…
Εξάλλου, τελευταίως γεμίσαμε στους τζάμπα μάγκες, που δεν είναι σε θέση να πληρώνουν τις «ζημιές» τους και που τρέχουν να ζητάνε δανεικά χρεώνοντας άλλους για τις δικές τους «πομπές»…
Τι Κωστάκης, τι Γιωργάκης… Τι Λοζάνη, τι Κοζάνη…

Read more...

Αναβρασμός στο τουρκικό στράτευμα


Στο προσκήνιο της επικαιρότητας συνεχίζουν να βρίσκονται οι Τούρκοι αξιωματικοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ηθικό των Τoυρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ). Ο Πλοίαρχος Berk Erden που υπηρετούσε στη Ναυτική Διοίκηση Νότου βρέθηκε νεκρός τη Δευτέρα στην οικία του στη Σμύρνη και προστίθεται στη μακρά λίστα των αυτόχειρων των ΤΕΔ. Πρόκειται για τον έβδομο αξιωματικό του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) που αυτοκτoνεί τη τελευταία επταετία. Τη περασμένη Τρίτη, αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι ο οπλίτης Μurat Y., κατά τη διάρκεια υπηρεσίας σκοπού σε στρατόπεδο στο Ικόνιο.

Εντωμεταξύ συνελήφθη ο Συνταγματάρχης Recep Gençoğlu, ο οποίος κατηγορείται ότι οδήγησε στο θάνατο 9 οπλίτες όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν, προσέκρουσε σε νάρκη στις 11 Αυγούστου του 2008 στην επαρχία Ερζιντσάν, με αποτέλεσμα το ακαριαίο θάνατό τους. Ο ανώτερος αξιωματικός του Τουρκικού Στρατού, που είχε αποδώσει την ενέργεια στο κουρδικό ΡΚΚ, κατηγορείται από τον Εισαγγελέα του Ερζερούμ για καλλιέργεια κλίματος έντασης και προβοκάτσια. Και όλα αυτά, ενώ το ΝΑΤΟ εισηγείται στην Άγκυρα την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου εθιμοτυπίας απέναντι στην ιεραρχία των ΤΕΔ. Σε πρόσφατη άτυπη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας δε παρευρέθη ο Στρατηγός Ilker Basgug, αρνούμενος να καθίσει πίσω από τον υπουργό Άμυνας Vecdi Gönül.

Read more...

Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα: "Πρέπει να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης"


"Εάν δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, πρέπει να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης", δηλώνει ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα Φώτης Ξύδας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας Aksam.

Ο Έλληνας πρέσβης αναφέρει, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην απαντητική του επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του "είχε το θάρρος και την ειλικρίνεια να αναφερθεί και σε ζητήματα που πιστεύει ότι επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις. Μεταξύ αυτών υπάρχει και το θέμα των πτήσεων πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Ο Παπανδρέου ζήτησε να σταματήσουν οι πτήσεις. Εδώ και λίγο καιρό είχαν σταματήσει, αλλά την περασμένη εβδομάδα ξανάρχισαν".
Ο πρεσβευτής αναφέρεται και σε θέματα σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και μεταξύ άλλων τονίζει ότι "εάν ο τουρκικός επιχειρηματικός κόσμος θεωρήσει την οικονομική κρίση ευκαιρία και αποφασίσει να αγοράσει επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εγώ θα το θεωρούσα λογικό. Εάν θα είναι πραγματικές επενδύσεις, τότε αυτό θα συμβάλει και στη δική μας οικονομία".

Read more...

Τρεις παραβιάσεις του ΕΕΧ στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο από την τουρκική Αεροπορία σήμερα


Ενας σχηματισμος από 8 αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας πραγματοποίησε σήμερα μια παραβάση των κανόνων του FIR Αθηνών και τρεις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Από τα 8 αεροσκάφη τα τέσσερα ήταν οπλισμένα, ενώ όλα τα ίχνη αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.


Read more...

Επιβεβαίωση της αποκάλυψης του defencenet για το αεροδρόμιο στην Ίμβρο από την εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Με πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις του defencenet στις 28 Ιανουαρίου για την κατασκευή του αεροδρομίου στη νήσο Ίμβρο. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο το συγκεκριμένο αεροδρόμιο δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της τουρκικής ΥΠΑ, ενώ υπάρχει προοπτική επέκτασης του αεροδιαδρόμου με στόχοι ο μήκος του να φτάσει τα 9000 πόδια ώστε μαζί μετά την ολοκλήρωση και των υπολοίπων αναγκαίων υποδομών να μπορεί να εξυπηρετεί στρατιωτικά αεροσκάφη.

Ακολουθεί το άρθρο της εφημερίδας.

ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ!

• Έχουν βάλει και θέμα ... ελληνικότητας της Λήµνου (!) και δεν αvτιδράσαμε...

Η αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων να εξασφαλίσουν πολιτικά και νομικά τα κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή του Αιγαίου ενισχύει τις επεκτατικές προσπάθειες της Άγκυρας, οι οποίες εκδηλώνονται με την αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή του Αιγαίου.

Πρόσφατο παράδειγμα η κατασκευή αεροδρομίου στη νήσο Ίμβρο. Σύμφωνα με τωρινό έγγραφο της ΕΥΠ, «η Τουρκία κατασκευάζει αεροδρόμιο στο νησί Ίμβρος», στο οποίο σημειωτέον λειτουργεί από το 1995 το στρατιωτικό ραντάρ COKCEADA, το οποίο είναι μεγάλων δυνατοτήτων, αφού η εμβέλειά του φτάνει μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα.

«Το νέο αεροδρόμιο της Ίμβρου βρίσκεται υπό κατασκευή, έχει μήκος στην παρούσα φάση 4.100 πόδια και 98 πλάτος, με προοπτική επέκτασης προς βορρά στα 9.000 πόδια και είναι τσιμεντοστρωμένο».

Οι προδιαγραφές του αφορούν στρατιωτικό αεροδρόμιο το οποίο θα μπορεί να δεχθεί όλους τους τύπους των τουρκικών στρατιωτικών αεροπλάνων (F-16, F-4, C-160 κ.λπ.).
«...Η τουρκική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο νέο αεροδρόμιο για χρήση από πολιτικά αεροπλάνα, ούτε εντάσσεται αυτό στα προς χρήση αεροδρόμια της τουρκικής ΥΠΑ. Η κατασκευή του αεροδρομίου αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας (ΣΕΑ)».

Εκτιμάται ότι η κατασκευή θα ολοκληρωθεί το 2011, οπότε θα αλλάξει δραματικά σε βάρος μας η επιχειρησιακή ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Και τούτο γιατί ο χρόνος αντίδρασης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων θα μειωθεί σημαντικά λόγω της εγγύτητας της Ίμβρου με τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, ενώ μέχρι σήμερα οι κύριες τουρκικές αεροπορικές βάσεις των F-16 στη BADIRMA και στο BALIKESHIR απέχουν 96 και 80 ναυτικά μίλια αντίστοιχα από τις ακτές της Μικράς Ασίας.
Το νέο αεροδρόμιο θα παραχωρηθεί στο ΝΑΤΟ για χρηματοδότηση από τα κονδύλια υποδομής και εντός του 2010 θα εγκατασταθούν σ΄ αυτό μέσα Έρευνας και Διάσωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή του FIR Αθηνών αρμοδιότητας της Αθήνας.

Η Τουρκία πρώτα πέτυχε να εξουδετερώσει το αεροδρόμιο της Λήμνου σε διεθνές επίπεδο, τόσο πολιτικά όσο και νομικά, και να παγιώσει την αποστρατικοποίηση της νήσου, με τις ελληνικές κυβερνήσεις να ερκούνται σε δηλώσεις, μηνύματα και διαβήματα, ενέργειες οι οποίες όχι μόνον δεν φέρνουν αποτέλεσμα, αλλά ενθαρρύνουν την Άγκυρα να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να υποστηρίξει ότι η Λήμνος...δεν είναι ελληνική ή ότι είναι στο ίδιο καθεστώς με τη «βόρεια Κύπρο». Λόγω της ελληνικής αδράνειας, το ΝΑΤΟ και ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) θεωρούν και χρησιμοποιούν τη Λήμνο ως αποστρατικοποιημένη, με τις ελληνικές κυβερνήσεις να μην αντιδρούν, αν και στα δύο νησιά, Λήμνο και Ίμβρο, έχει αρθεί σύμφωνα με τη συνθήκη του Μοντρέ, το καθεστώς αποστρατικοποίησης.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης, το οποίο είχε παραδώσει στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ το 1998 ο τότε πρέσβης Ονούρ Οϊμέν, παρουσία του έλληνα ομολόγου του Γ. Σαββαϊδη, πέραν του ότι η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Λήμνος είναι αποστρατικοποιημένη, ισχυρίζεται εκτός των άλλων ότι η Ελλάδα...έκανε στις 21 Οκτωβρίου 1912 εισβολή στη Λήμνο, την Τένεδο, τη Σαμοθράκη, τη Χίο. Η Ελλάδα όμως δεν αντέδρασε και δεν έφερε το θέμα στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, αλλά αρκέστηκε σε δηλώσεις χωρίς αποτέλεσμα, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ «να σφυρίζει κλέφτικα» και να παριστάνει τον αδιάφορο, παίρνοντας με τη σιωπή του εμμέσως πλην σαφώς τη θέση της Τουρκίας.

Η ελληνική αδράνεια είχε ως συνέπεια η Τουρκία μετά 8 μήνες, τον Ιούνιο του 1999, να θέσει θέμα ελληνικότητας της Λήμνου, στο πλαίσιο του EURO CONTROL αυτή τη φορά, με την ΥΠΑ, που εκπροσωπούσε τη χώρα μας, να το αποδέχεται με τη σιωπή της.

Η αδυναμία της Αθήνας να επιλύει τουλάχιστον τα εξόχως σημαντικά εθνικά θέματα και την επίλυσή τους να τη μεταθέσει σε μόνιμη βάση για άλλους και για αργότερα, δημιουργεί μείζον πρόβλημα και ενθαρρύνει την Άγκυρα να προβάλλει κάθε φορά νέες διεκδικήσεις.

Αυτήν την περίοδο, με το αεροδρόμιο της Ίμβρου σε συνδυασμό με το ήδη επιχειρησιακό ραντάρ COKCEADA στο ίδιο νησί, αποδυναμώνεται δραματικά η αεροπορική ισχύς του αεροδρομίου της Λήμνου, που αποτελούσε την αιχμή του δόρατος για την άμυνα και την αφέλεια της χώρας, αφού, λόγω εγγύτητας της Ίμβρου, ο χρόνος αντίδρασης της Λήμνου θα είναι τραγικά μικρός. Με την αύξηση των τουρκικών επιχειρησιακών δυνατοτήτων στην περιοχή του Αιγαίου, η Άγκυρα θα ασκήσει στη χώρα μας πολιτικές πιέσεις για περισσότερες παραχωρήσεις, κάτι που έχει γίνει πλέον «θεσμός» τις τελευταίες δεκαετίες....

Read more...

Aντιδράσεις αξιωματικών στις δηλώσεις Γ.Παπανδρέου περί "Απώλειας της εθνικής κυριαρχίας"


ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΛΙΣΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ DEFENCENET ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΕ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΔΕΟΥΣΑ ΠΡΟΣΟΧΗ.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΑΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΣ.....


Πρωτόγνωρες αντιδράσεις από αξιωματικούς και των τριών Κλάδων και όλων των βαθμίδων καταγράφονται μετά την χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για «μειωμένη εθνική κυριαρχία, λόγω κακού χειρισμού των οικονομικών μας». Η συγκεκριμένη δήλωση - «έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας αφαιρείται και ένα κομμάτι τις κυριαρχίας μας» - δημιούργησε κύμα διαμαρτυριών μεταξύ των ένστολων το οποίο δεν έχει καταγραφεί άλλη φορά στο παρελθόν με εξαίρεση την περίπτωση των ... Ιμίων, όταν επιχειρήθηκε να φορτωθεί στους αξιωματικούς το φιάσκο της επιχείρησης.

«Η εθνική κυριαρχία χάνεται μόνο μετά από ήττα σε πόλεμο και εμείς δεν έχουμε χάσει κανένα πόλεμο. Αν νομίζει ότι έχει ηττηθεί αυτός είναι δικός του λογαριασμός, όχι όμως της Ελλάδας» ήταν η πιο αιχμηρή δήλωση που καταγράψαμε από ανώτερο αξιωματικό του Στρατού Ξηράς που υπηρετεί σε μονάδα των συνόρων.

Εξίσου αιχμηρή ήταν και η άποψη έτερου, ιπτάμενου αξιωματικού της Π.Α.: «Υπεύθυνοι για την διατήρηση της εθνικής κυριαρχία είμαστε εμείς που πολεμάμε καθημερινά στον ουρανό με τους απέναντι εισβολείς. Εμείς κερδίζουμε σχεδόν όλες τις μάχες. Αν κάποιοι άλλοι χάνουν μάχες στο χρηματιστήριο ή στα ομόλογα ή έχουν κλέψει τόσα λεφτά και τώρα ήρθε η ώρα της πληρωμής αυτό είναι δικό τους θέμα όχι της Ελλάδας και σίγουρα δεν έχει σχέση με την εθνική μας κυριαρχία».

Ακόμα και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α.Σαμαράς που εμφανίζει ιδιαίτερα συναινετικό πνεύμα έναντι της κυβέρνησης με αφορμή την δήλωση αυτή κάλεσε τον πρωθυπουργό «να είναι πιο προσεκτικός σε αυτά που λέει περί εθνικής κυριαρχίας»

Για πρώτη φορά το κλίμα που καταγράφεται μεταξύ των αξιωματικών είναι τόσο «βαρύ» για μιά κυβέρνηση τεσσάρων μηνών. Και βέβαια δεν έχει να κάνει μόνο με τις δηλώσεις Παπανδρέου. Η κυβερνητική μεθόδευση για αύξηση των ορίων ηλικίας και περικοπή επιδομάτων, οδοιπορικών κλπ. από έναν κλάδο ο οποίος όχι απλώς αμοίβεται πενιχρά σε σχέση με αυτό που προσφέρει, αλλά δεν συγκρίνονται οι όροι και οι συνθήκες εργασίας με κανένα άλλο επάγγελμα, έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Πολεμικό Ναυτικό πριν από πέντε ημέρες τέθηκε θέμα παραίτησης του Α/ΓΕΝ Γιώργου Καραμαλίκη καθώς το Ναυτικό Νοσοκομείο για πρώτη φορά εντάχθηκε στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ (!) ενώ οριακά ανταποκρίνεται στις νυν υποχρεώσεις του έναντι των δικαιούχων! Η παραίτηση απετράπη κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο ίδιος δεν θέλησε λίγες ημέρες πριν από την βέβαιη αποστρατεία του να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα.

Η χθεσινή απουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου από την τελετή ένταξης των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64DHA στα Μέγαρα, δεν ήταν μία απλή «παράλειψη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων», ήταν μία εσκεμμένη ενέργεια από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας η οποία πλέον βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με το προσωπικό των Ε.Δ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλος έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο που περικλείει αυτή η δυσαρέσκεια και επιχειρεί να καθυστερήσει ή να βελτιώσει τις τελικές ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό στο μέτρο του δυνατού. Διότι δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι μπορεί λόγω της φύσεως του επαγγέλματος η δυσαρέσκεια των αξιωματικών να «βράζει» υπογείως, αλλά ο υπόγειος «βρασμός» είναι πιο επικίνδυνος από αυτόν που εκτονώνεται...

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: Συνελήφθη με 50 κιλά χασίς ο ανιψιός του Ερντογάν


«Στα πράσα πιάστηκε» ο ανιψιός του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, να μεταφέρει 50 κιλά χασίς! Ο Μεχμέτ Ερντογάν συνελήφθη σε δρόμο που ενώνει το Ντιγιαρμπακίρ με την Κωνσταντινούπολη από το Σώμα Δίωξης ναρκωτικών.
Πληροφορίες για τις παράνομες δραστηριότητες του ανιψιού του Τούρκου πρωθυπουργού είχαν οι Αρχές από τη Δευτέρα και έτσι στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση. Συνελήφθησαν συνολικά 11 άτομα.
Οι αστυνομικές αρχές ενημέρωσαν άμεσα τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απάντησε να «εφαρμοσθεί ο νόμος χωρίς καμία εξαίρεση». Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και πλέον κρατούνται.


Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP