Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Επείγουσα παραγγελία 9 επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129 από τον τουρκικό Στρατό


Επείγουσα παραγγελία για την κατασκευή 9 ελικόπτερα τύπου T129 πρόκειται να υπογράψει αύριο η Τουρκία με την ιταλική εταιρεία AgustaWestland. Αν και οι δύο πλευρές συνεργάζονται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα στην ανάπτυξη της τουρκικής έκδοσης του ιταλικού ελικοπτέρου οι πρόσφατες απώλειες του τουρκικού Στρατού από τους μαχητές του PKK και το σημαντικό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την παράδοση του πρώτου Τ-129 ΑΤΑΚ ΙΙ οδήγησαν την τουρκική κυβέρνηση στην παραπάνω απόφαση.

Τα πρώτα από τα 51 ελικόπτερα Τ-129 ΑΤΑΚ ΙΙ του συγκεκριμένου προγράμματος του τουρκικού Στρατού θα παραδοθούν στα μέσα του 2013 υπό τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες.

Το χρονικό αυτό διάστημα θεωρείται αρκετά μεγάλο για το τουρκικό Στρατό και για αυτό το λόγο προέβη σε αυτήν την νέα αγορά η οποία θα κοστίσει περίπου 200 εκατ. δολάρια με το πρώτο από τα 9 ελικόπτερα να παραδίνεται το καλοκαίρι του 2012.

Τα συγκριμένα ελικόπτερα θα παραδοθούν χωρίς οπλισμό και ο τουρκικός Στρατός με την τουρκική κρατική εταιρεία ΤΑΙ θα αναλάβουν τη διαμόρφωση τους. Το συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί από την κρατική τουρκική εταιρεία ΤΑΙ και την ιταλική AgustaWestland στις 28 Οκτωβρίου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τις 736.000 άνδρες έφτασαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις


Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Isik Kosaner με τον Τούρκο πρωθυπουργό ο πρώτος δημοσιοποίησε στοιχεία για την αριθμητική δύναμη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ).

Οι πληροφορίες δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Vatan και σύμφωνα με αυτές οι συνολική δύναμη των ΤΕΔ είναι 736.000 από τους οποίους οι 46.000 είναι αξιωματικοί (μαζί με τους έφεδρους αξιωματικούς) οι 100.000 είναι μόνιμοι υπαξιωματικοί, οι 70.000 είναι επαγγελματίες οπλίτες και οι 470.000 είναι κληρωτοί οπλίτες. Από τους τελευταίους οι 240.000 ανήκουν στον Στρατό Ξηράς, οι 30.000 στην Αεροπορία, οι 30.000 στο Ναυτικό και τέλος οι 170.000 στην Στρατοχωροφυλακή.

Στο Στρατό Ξηράς υπηρετούν 220 ανώτατοι αξιωματικοί, στην Αεροπορία 110, στο Ναυτικό 110 και στην Στρατοχωροφυλακή 30. Τέλος οι πολιτικοί υπάλληλοι φτάνουν τους 50.000.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο συζητά για τα ελληνικά χωρικά ύδατα...


έματα που αφορούν στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, τον διεθνή εναέριο χώρο και την έκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο συζήτησε μεταξύ άλλων το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal D.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του δικτύου από την Άγκυρα, το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε σενάρια για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε μερικές περιοχές στα επτά μίλια και σε μερικές οκτώ μίλια.

Η συζήτηση διήρκεσε 4,5 ώρες και έγινε στο πλαίσιο της ανασκόπησης της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ απέφυγε να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές, λέγοντας ότι «ανακοινώσεις σε τέτοια ζητήματα κάνει το υπουργείο Εξωτερικών όταν θεωρείται σκόπιμο. Απ΄ όσο γνωρίζω δεν υπήρξε τέτοια ανακοίνωση».

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία επίκειται λύση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, είπε: «Δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορεί να επιλυθεί. Με καλή θέληση, ειλικρίνεια και θάρρος μπορούμε εύκολα να επιλύσουμε τα προβλήματα που αφορούν στο Αιγαίο, την Κύπρο, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».

«Χάρη στις προσπάθειες των πρωθυπουργών των δύο χωρών έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος», είπε και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων θα δημοσιοποιηθούν όταν έρθει η ώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Σημ. "Εν Κρυπτώ": τουλάχιστον υπάρχουν και τα τουρκικά ΜΜΕ που για τους δικούς τους λόγους δημοσιεύουν πληροφορίες, κι έτσι μαθαίνουμε και εμείς τι "τέρας" εγκυμονούν οι "διερευνητικές" ελληνοτουρκικές επαφές. Γιατί αν περιμέναμε από τα ελληνικά...)

Read more...

Αντιδράσεις στην Ελλάδα στις προτάσεις Ερντογάν για τους εξοπλισμούς


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

- Σε πρόσφατη ομιλία του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε στο προσκήνιο της επικαιρότητας το ζήτημα των “απειλών” κατά της Ελλάδας και της Τουρκίας και των συνακόλουθων μεγάλων στρατιωτικών δαπανών των δύο χωρών. Φέρνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας, έκανε λόγο για κατασκευασμένες, φανταστικές απειλές και εξήγησε με το μεγάλο ύψος των στρατιωτικών δαπανών τα ελληνικά οικονομικά προβλήματα. Δεν είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρεται στο θέμα των εξοπλισμών, των οποίων επανειλημμένως έχει προτείνει τη μείωση. Το ίδιο ζήτημα επανέρχεται όμως συχνά κατά καιρούς στην ελληνική πολιτική επικαιρότητα, αλλά και στη διεθνή.

Το έθεσε ιδιαίτερα ο γνωστός ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, που επέκρινε τις ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες για εκμετάλλευση της Ελλάδας, αναφερόμενος και στα γεωπολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Κυβερνητικές αντιδράσεις
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, o κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Ερντογάν δεν εννοεί τις προτάσεις του για μείωση των εξοπλισμών, που πρέπει, όπως είπε, να φαίνεται στις πράξεις. Πρόσθεσε ότι είναι βαρύ το τίμημα για την προστασία του ελληνικού ζωτικού χώρου και, γι¨αυτό ακριβώς “πρέπει να σταματήσει, πλέον, αυτό το γαϊτανάκι που υπήρχε γύρω από τους εξοπλισμούς, με τα κέρδη και με όλες τις παθεογένειες που υπήρχαν”. Υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο ΑΠΕ υπογράμμισαν ότι θα προέλθει, όπως τόνισε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός, μέρισμα ειρήνης από τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό προϋποθέτει, κατά τους ίδιους, τη θεμελιώδη αλλαγή της συμπεριφοράς και της τακτικής της Τουρκίας, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας και την απάλειψη της απειλής πολέμου. Αυτά είναι αυτονόητο ότι θα οδηγήσουν τις σχέσεις σε άλλη βάση που θα επιτρέψει να πάμε σε μείωση γιατί δεν θα υπάρχει η σημερινή απειλή. Για την ελληνική διπλωματία το ζήτημα της μείωσης των εξοπλισμών δεν τίθεται τώρα στην ημερήσια διάταξη των ελληνοτουρκικών, αλλά θα προέλθει μόνο από τη βελτίωση των σχέσεων. Αίσθηση πάντως προκάλεσαν πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, σύμφωνα με τον οποίο εξοπλιζόμαστε για την αντιμετώπιση φανταστικών απειλών, αλλά και του αναπληρωτή Υπουργού ¨Αμυνας που διεκτραγώδησε το καθεστώς των αμυντικών προμηθειών. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε σχετικά ότι αισθάνεται εθνική ντροπή κάθε φορά που αναγκάζεται να αγοράζει όπλα που δεν μας χρειάζονται, με βάση μια αντικειμενική εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, για την Ελλάδα, πρσθέτοντας ότι και οι Τούρκοι αγοράζουν όπλα που δεν τους χρειάζονται,


Τα κόμματα για τις προτάσεις Ερντογάν
Κληθείς από το ΑΠΕ να σχολιάσει τις του Τούρκου Πρωθυπουργού ο Αντιπρόεδρος και Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μας είπε τα εξής:
«Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν σε πνεύμα κριτικής για την ελληνική οικονομία αλλά και αυτοκριτικής για τη χώρα του, σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις από τους εξοπλισμούς, παραγνωρίζει ότι η Ελλάδα συνεχώς προβληματίζεται, ανησυχεί και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της, από τη στιγμή που το «casus belli» της Τουρκίας εναντίον της, εξακολουθεί να ισχύει στέλνοντας τα απειλητικά του μηνύματα, σε συνδυασμό με τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Η Τουρκία είναι σε θέση να αποδείξει άμεσα και έμπρακτα τις καλές της προθέσεις και την πραγματική της βούληση. Η Ελλάδα το έχει ήδη πράξει».
Στελέχη της ΝΔ που ασχολούνται πολλά χρόνια με το θέμα των εξοπλισμών, υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για περικοπές. Αυτό που χρειάζεται είναι να σπάσει το κύκλωμα των προμηθευτών και να στραφεί η χώρα σε ποιοτική αναδιάρθρωση.
Με δήλωσή του προς το ΑΠΕ το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ υπογράμμισε:
“Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, με τις δηλώσεις του «περί φανταστικών εχθρών», που κατασκευάζει η Ελλάδα, θα είχε απόλυτο δίκιο αν εδώ και 36 χρόνια η Τουρκία (μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ), δεν κατείχε το 37% της Κύπρου, αν δεν υπήρχε η τουρκική στρατιά του Αιγαίου, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι τουρκικές «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Αν δεν υπήρχε το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Σμύρνης (με όλες τις συνέπειες στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο), αν δεν υπήρχε η εμφανής προσπάθεια ανάφλεξης μειονοτικών ζητημάτων στη Θράκη, με τις «πλάτες» και της ΕΕ. Στην πραγματικότητα ο κ. Ερντογάν παίρνει τη «σκυτάλη» από τον Θ. Πάγκαλο κι «ανακυκλώνει» δηλώσεις του τελευταίου, πως δήθεν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι κατασκευασμένα από διπλωματικούς υπαλλήλους. Κι οι δυο τους θα ‘χαν δίκιο αν δεν άλλαζαν τα σύνορα στα Βαλκάνια, αν δεν υπήρχε ο ΝΑΤΟϊκός βομβαρδισμός της Σερβίας, η ειρήνη που επιβλήθηκε «με το πιστόλι στο κρόταφο», καθώς κι η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για τη νομιμοποίηση του Κοσόβου. Αν ο ΟΗΕ δεν ήταν το «φύλλο συκής» για την κατοχή ολόκληρων χωρών από τους ιμπεριαλιστές. Επειδή όμως κανένα από τα παραπάνω «αν» δεν ισχύει, ας σταματήσουν να μας πουλούν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».
Για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα οι αμυντικές δαπάνες συνιστούν “σκάνδαλο’, όπως μας είπε, υπενθυμίζοντας την επανειλημμένως διατυπωθείσα πρόταση του κόμματός του για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, πρόταση που υποστηρίζεται και από Τούρκους αριστερούς και δημοκράτες.
“Tο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας είναι εξωφρενικό” και συνιστά “θράσος χιλίων πιθήκων” να μας εγκαλεί ο κ. Ερντογάν γιατί εξοπλιζόμαστε, μας είπε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ιωάννης Κοραντής. Κατά τον βουλευτή, που έχει διατελέσει και Πρέσβης στην ¨Αγκυρα, ουδείς αρνείται ότι το 4-4,5% του ΑΕΠ που ξοδεύει η Ελλάδα για την άμυνά της βαρύνει την οικονομία μας κι αν είχαμε άλλους γείτονες δεν θα θέλαμε τέτοιες δαπάνες. Στην ερώτησή μας τι θα έβλαπτε ένα πάγωμα των εξοπλισμών στα σημερινά τους επίπεδα, ο κ. Κοραντής είπε ότι μια τέτοια συμφωνία θα έπρεπε να είναι αμοιβαία και επαληθεύσιμη, να προβλέπει μεγαλύτερες περικοπές για την Τουρκία, λόγω της υπαρχούσης εξοπλιστικής ανισότητος και να συνδέεται με αλλαγές στην τουρκική πολιτική και συμπεριφορά.
Δημοσκοπήσεις
Το 64% των πολιτών τάσσεται υπέρ δραστικών μειώσεων των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με 20% εναντίον. Στα πλαίσια διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία για από κοινού μείωση των εξοπλισμών τα ποσοστά αυξάνονται σε 87% υπέρ και 6% εναντίον. Αυτό είναι το εύρημα έρευνας της VPRC για το TVXS με αντικείμενο τα προτιμώμενα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που έγινε τον περασμένο Μάιο.

papaleonidasdimitris

Read more...

Δολοφονία Έλληνα από Μουσουλμάνο στην Κομοτηνή


Μουσουλμάνος αθίγγανος σκότωσε στην Κομοτηνή χριστιανό συμπολίτη μας, τον 47χρονο Γιώργο Πασχαλίδη, ο οποίος εξέπνευσε ενώ μεταφερόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ο δράστης, αφού χτύπησε το θύμα στο στήθος και στην πλάτη, πήρε μαζί του, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, το μαχαίρι που χρησιμοποίησε, μέσα σε μια σακούλα. Το θύμα πρόλαβε να ειδοποιήσει τον υιό του, λίγο πριν καταρρεύσει. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το θύμα και ο δράστης είχαν κάποια «διαφωνία». Όμως, κάτοικοι περιγράφουν τον Γιώργο Πασχαλίδη ως «άγιο» και πολύ ήρεμο άνθρωπο και εκφράζουν την απορία τους για το περιστατικό, εκφράζοντας την αμφιβολία τους για τη συμμετοχή του σε «καυγά».

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του μουσουλμάνου δράστη, ο οποίος αναζητείται. Την ίδια ώρα, παρά τον προσωπικό χαρακτήρα που ενδέχεται να έχει η υπόθεση, είναι φανερό ότι εδώ «κάτι δεν πάει καλά» και ότι οι μουσουλμάνοι της περιοχής σκοτώνουν με ευκολία... Όπως επισημαίνουν κάτοικοι της περιοχής, αν το συμβάν είχε θύμα μουσουλμάνο και θύτη χριστιανό, τώρα θα επικρατούσε ένταση στην περιοχή, που θα υποδαύλιζε το τουρκικό προξενείο...

Πάλι το προξενείο...
Την ίδια ώρα, συνθήκες κρίσης προσπαθεί να δημιουργήσει το προξενείο, με αφορμή τους εορτασμούς στα σχολεία της Δυτικής Θράκης, της 28ης Οκτωβρίου: Πάλι παρουσιάστηκε κρίση στα μειονοτικά σχολεία της Δυτικής Θράκης με τα ποιήματα της γιορτής της 28ης Οκτωβρίου. Τώρα «φωνάζουν» κύκλοι του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής ότι «χριστιανοί δάσκαλοι έδωσαν σε μαθητές του μειονοτικού σχολείου του χωριού Λύκειο ποίημα που περιλαμβάνει τους στίχους "Έλληνας γεννήθηκα και Έλληνας θα πεθάνω" και "Ελληνάκι"». Μάλιστα, προσπάθησαν να πείσουν τους γονείς των μαθητών να απέχουν από τους εορτασμούς για την 28η Οκτωβρίου.
Ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν (υποψήφιος για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο του Γιώργου Παυλίδη!), σε επιστολή που απέστειλε στην υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, λέει ότι «οι ταυτότητες των κοινοτήτων δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στις επιλογές των δασκάλων. Όπως και η συμμετοχή στην προσευχή της εκκλησίας δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στις επιλογές των γραμματέων των δήμων και κοινοτήτων... Προσδοκούμε στην βοήθειά σας για την διασφάλιση της τάξης ώστε στο μέλλον αυτοί οι δάσκαλοι να μην διαταράσσουν την ομαλή συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή». Όπως είναι φανερό, οι Γκρίζοι Λύκοι δεν το βάζουν κάτω. «Ψάχνονται» για να δημιουργήσουν αναστάτωση, υπονομεύοντας την εθνική μας κυριαρχία.


Ελεύθερος κόσμος

Σχόλιο ιστολογίου: Ο καβγάς έγινε μετά από τροχαίο με μικρές υλικές ζημιές που έγινε με υπαιτιότητα του μουσουλμάνου.....

Read more...

Μέρες 1974; Ο Β.Μαρκεζίνης προβλέπει επεισόδιο στη Ροδόπη και εισβολή των Τούρκων από τον Έβρο


“Θα μπορούσαν οι Τούρκοι να βρουν ανοικτό το δρόμο ανατολικά του ποταμού Άρδα -δυτικά της Ορεστιάδας- και από εκεί, ακολουθώντας τη γραμμή βόρεια και μετά βορειοανατολικά να βρεθούν στα Πομακοχώρια της Ροδόπης, πίσω από τις ελληνικές γραμμές”.

Το απόσπασμα αυτό δεν είναι από σενάριο πολεμικής ταινίας, αλλά από το τελευταίο βιβλίο του Βασίλειου Μαρκεζίνη “Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα”. Πολλοί και επώνυμοι βρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Σερ Βασίλειου Μαρκεζίνη την περασμένη εβδομάδα στη Μεγάλη Βρετάνια, λίγοι μάλλον μπήκαν στον κόπο να το διαβάσουν.

Διαφορετικά, δεν θα είχε περάσει ασχολίαστο το κομμάτι του βιβλίου όπου ο γνωστός καθηγητής εκτιμά ότι είναι πιθανό ένα “τεχνητά δημιουργημένο επεισόδιο στις περιοχές τουρκογενών πληθυσμών της Ροδόπης”. Στη συνέχεια, αναλύοντας το σενάριο αυτό, περιγράφει, όπως προαναφέραμε, πως θα μπορούσαν οι τουρκικές δυνάμεις να κυκλώσουν τις ελληνικές, επιχειρώντας “ισχυρή επίθεση ενισχυμένης θωρακισμένης ταξιαρχίας στο ελληνικό έδαφος στο ύψος του χωριού Λάβαρα, με σκοπό να δημιουργήσουν ρήγμα για διείσδυση κατά μήκος του οδικού άξονα Λάβαρα-Πρωτοκλήσσι-Κυριάκι-Περιστεράκι”.
Ο κ. Μαρκεζίνης συνεχίζει την περιγραφή της δυνητικής τουρκικής επίθεσης, κάνοντας λόγο για ταυτόχρονη ρίψη αλεξιπτωτιστών κατά τον άξονα και ”διείσδυση δεύτερης θωρακισμένης τουρκικής ταξιαρχίας βορείως του Άρδα”.
“Ο καιρός θα δείξει ποιοι έχουν δίκαιο: οι εφησυχάζοντες ή οι ανησυχούντες”, κλείνει το σύντομο αυτό απόσπασμα του βιβλίου του ο κ. Μαρκεζίνης.

http://www.zoomnews.gr/?p=57880

Read more...

ΟΙ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ. ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΟΥΑΧΑΜΠΙΣΜΟΥ.


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ. Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ

*Επανέρχομαι μετά από απουσία 9 ημερών στην Κεντρική Ευρώπη για ομιλίες και διεθνή συμπόσια.

Προφανώς στην διάρκεια αυτών των ημερών δεν έγραφα. Ασφαλώς από εκεί που ήμουνα παρακολουθούσα τις εξελίξεις στην χώρα μας, και ευρύτερα ζητήματα που θα σχολιάσω.

Επίσημα το ΡΙΑΝΤ ανακοίνωσε ότι έχει προβεί για πολλούς και διαφόρους λόγους στην μείωση των διατιθέμενων κονδυλίων για την προώθηση των ιδεών του ΟΥΑΧΑΜΠΙΣΜΟΥ και όχι μόνο)/προφανώς και κάτω από Αμερικανικές πιέσεις .

Παρόλα αυτά σε πάνελ που συζητήθηκαν ζητήματα προσηλυτισμού τελευταία, τουλάχιστον για τα ΒΑΛΚΑΝΙΑ(για τα οποία εκτενώς έχει γράψει ο αναλυτής ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΕΤΟΣ) εξακολουθεί να υπάρχει κινητικότητα , πάντοτε με έμφαση στην ΒΟΣΝΙΑ και στο ΚΟΣΟΒΟ.

Πληροφορίες μου από το πάνελ φέρουν τη ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ και τα ΕΜΙΡΑΤΑ του ΚΟΛΠΟΥ να εξακολουθούν να στηρίζουν οικονομικά γνωστές (και για τις παρανομίες τους) φιλανθρωπικές οργανώσεις στο ΣΕΡΑΓΕΒΟ, οι οποίες πολύπλευρα συνδέονται με το τεράστιο τζαμί ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΦΑΧΝΤ( έχουν διατεθεί περίπου 30 εκατ δολάρια).
Ευρύτερος στόχος των διαφόρων «οργανώσεων» είναι να γίνουν σε όλα τα μέρη που υπερτερούν ή είναι ισοδύναμος ο Μουσουλμανικός πληθυσμός στη ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ περίπου 150 τζαμιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΡΙΑΝΤ και οι λοιποί ως επί τον πλείστον συγκλίνουν στην στρατολόγηση ατόμων με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Τέλος δραστηριότητα παρατηρείται και στην ΠΡΙΣΤΙΝΑ του ΚΟΣΟΒΟΥ με το επίσημο χρηματοδοτούμενο από το ΡΙΑΝΤ, τζαμί ΧΑΣΑΝ ΜΠΕΓΚ.


Σχόλιο ιστολογίου: Άραγε θα μας κουβαληθούν και στην Ελλάδα????

Read more...

Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης μας και η 28η Οκτωβρίου


Πριν λίγες μέρες γράφαμε για τους τουρκόφρονες των περιφερειακών εκλογών, επιμένοντας σε τρία πρόσωπα του συνδυασμού του Γιώργου Παυλίδη.
Ο ένας εξ αυτών βάλθηκε να μας επιβεβαιώσει με τον πιο προκλητικό τρόπο, διαμαρτυρόμενος στο Υπουργείο Παιδείας για τα ποιήματα της 28ης Οκτωβρίου που δόθηκαν στους μαθητές του μειονοτικού σχολείου στο χωριό Λύκειο της Ροδόπης.
Τι λέγανε αυτά; Μιλούσαν για Έλληνες και Ελληνάκια, πράγμα που (για τον κ. Ντερντιμάν, πρόεδρο των ΕΠΑΘιτών δασκάλων και δάσκαλο στο συγκεκριμένο χωριό) είναι απαράδεκτο! Διαβάστε το δημοσίευμα της τουρκοφυλλάδας «Ρόντοπ Ρουζγκαρί» (26-10-2010) και φρίξτε αναλογιζόμενοι το πού πάμε!



Ενδεχομένως να υπάρξει αποχή από την γιορτή της 28ης Οκτωβρίου στο χωριό Λύκειο !!!
Πάλι παρουσιάστηκε κρίση στα μειονοτικά σχολεία της Δυτικής Θράκης με τα ποιήματα της γιορτής της 28ης Οκτωβρίου.
Αναφέρθηκε πως χριστιανοί δάσκαλοι έδωσαν σε μαθητές του μειονοτικού σχολείου του χωριού Λύκειο ποίημα που περιλαμβάνει τους στίχους ¨Έλληνας γεννήθηκα και Έλληνας θα πεθάνω¨ και ¨Ελληνάκι¨.
Οι γονείς των μαθητών αντιμετώπισαν αυτήν την ακραία κατάσταση με ανησυχία και οργή και λέγεται πως αν οι δάσκαλοι δεν ανακαλέσουν τα ποιήματα, μπορεί να υπάρξει αποχή από την γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.
Η κρίση με τα ποιήματα κινητοποίησε και τον σύλλογο αποφοίτων της Ε.Π.Α.Θ. Ο πρόεδρος του συλλόγου Μεχμέτ Ντερντιμάν στην επιστολή που απέστειλε στην υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφέρει πως τέτοιου είδους ακραίες πρακτικές διαταράσσουν την ομαλή συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων και ζητά από την υπουργό να επέμβει στο θέμα.

Σχετικά με το θέμα ο σύλλογος αποφοίτων της Ε.Π.Α.Θ. έστειλε το ακόλουθο γράμμα στο υπουργείο :

ΘΕΜΑ : ¨ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ¨

Κομοτηνή, 21-10-2010, αρ. πρωτ. Νο 59

Κυρία Υπουργέ

Όπως ενημερώθηκε ο σύλλογος μας από τους κηδεμόνες του μειονοτικού δημοτικού Λυκείου του νομού Ροδόπης, κάποιοι δάσκαλοι του ελληνικού προγράμματος, επ΄ευκαιρία της γιορτής της 28ης Οκτωβρίου έδωσαν στους μειονοτικούς μαθητές ποιήματα που περιλαμβάνουν τους στίχους ¨Έλληνας γεννήθηκα και Έλληνας θα πεθάνω¨ και ¨Ελληνάκι¨.
Αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά προκάλεσε αγανάκτηση στα μέλη μας. Τέτοιου είδους κινήσεις είναι απαράδεκτες. Οι ταυτότητες των κοινοτήτων δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στις επιλογές των δασκάλων .

Όπως και η συμμετοχή στην προσευχή της εκκλησίας δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στις επιλογές των γραμματέων των δήμων και κοινοτήτων. Συμφωνώντας με τις παραπάνω αρχές, προσδοκούμε την βοήθεια σας για την διασφάλιση της τάξης ώστε στο μέλλον αυτοί οι δάσκαλοι να μην διαταράσσουν την ομαλή συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή, και θέλουμε να αναφέρουμε πως πρόκειται για παιδιά και είναι ανάγκη να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία.

Ελπίζουμε στην άμεση επέμβαση του υπουργείου στο θέμα αυτό. Παρακαλούμε ως σύλλογος να ενημερωθείτε για το θέμα αυτό.

Εξ ονόματος του συλλόγου αποφοίτων ΕΠΑΘ

Ο Γενικός Γραμματέας Ο πρόεδρος
Ιμπραίμ Μεμέτ Μεχμέτ Ντερντιμάν

Αντιφωνητής

Read more...

Eλλάδα: Δηλώσεις Γ. Πεταλωτή για Αιγαίο, Εγκ. Μπαγίς, και Frontex:


«Τα σενάρια που συζητά το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας δεν μας αφορούν. Εμάς μας αφορά η πάγια θέση που έχει η ελληνική κυβέρνηση ως προς αυτά τα ζητήματα. Φυσικά δεν υπάρχει μυστική διπλωματία και φυσικά δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω ούτε γραμμή στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Αυτό υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η ελληνική κυβέρνηση συζητά «εν κρυπτώ» με την τουρκική το θέμα των χωρικών υδάτων, με βάση σενάριο σύμφωνα με το οποίο τα ελληνικά χωρικά ύδατα θα επεκταθούν σε ορισμένες περιοχές κατά 7 – 8 ναυτικά μίλια,σενάριο, που σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας.
Για το εάν ισχύει το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ανακοινώσει πολλές φορές αυτή την αρχή και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή».

«Οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές, εδώ και χρόνια,δυστυχώς. Από κεί και πέρα, όμως, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει πάγιες θέσεις ως προς το Κυπριακό και φυσικά μέλημα της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς είναι να επιλυθεί αυτό το μεγάλο θέμα με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και φυσικά με δεδομένο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα – μέλος της ΕΕ».
Αυτό υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του υπουργού Επικρατείας της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς ότι «στην Κύπρο υπάρχει μια χώρα στα νότια, την οποία δεν αναγνωρίζουμε και δεν ξέρουμε εάν είναι καν χώρα».
Είπε ακόμη ότι «αν κάποιοι για δικούς τους λόγους, όπως ο κ. Μπαγίς ή η Τουρκία συνολικά, θέλουν να έχουν μια διαφορετική θεώρηση,είναι δικαίωμά τους» και πρόσθεσε: «Δικαίωμα όλων μας είναι, όμως, να αναγνωρίζουμε το Κυπριακό κράτος, το οποίο είναι το μόνο που υπάρχει εκεί».
Για το εάν η κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί φίλη και συνεργάτιδα την κυβέρνηση της χώρας αυτής, στέλεχος της οποίας κάνει τέτοιου είδους δήλωση, ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι «είναι γνωστή και πάγια η θέση της Τουρκίας, δεν είναι μια καινούρια θέση» και πως «εμείς με τα δεδομένα που έχουμε, κάνουμε τον αγώνα μας έτσι ώστε να υπάρχει επίλυση του Κυπριακού – και φυσικά η Κυπριακή Δημοκρατία πρώτα από όλα – με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ερωτηθείς αν έγινε συζήτηση μεταξύ των κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν για το ζήτημα της ανάπτυξης συνοριοφυλάκων της FRONTEX στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που συζήτησαν ο κ. Παπουτσής και ο Γάλλος ομόλογός του, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου όντως έθεσε στον κ. Ερντογάν το μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με την «αθρόα έλευση λαθρομεταναστών τόσο από τα θαλάσσια, όσο και από τα χερσαία σύνορά μας».
Πρόσθεσε δε ότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για την κυβέρνηση και ότι «γι’ αυτό ακριβώς θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική η επιτυχία ότι ο κ. Παπουτσής έθεσε το ζήτημα στην ΕΕ, έτσι ώστε η FRONTEX – η ευρωπαϊκή δύναμη – να αναλάβει τις ευθύνες της, ως προς τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων στο επίπεδο του να αποτρέπεται η ροή των λαθρομεταναστών».
Επιπλέον, χαρακτήρισε «θετικό» ότι υπήρχε ανταπόκριση από τον Γάλλο Υπουργό Μετανάστευσης, «ο οποίος προέτρεψε, μάλιστα – αφού δέχθηκε αυτή την πρόταση του κ. Παπουτσή – και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους να πράξουν το ίδιο, έτσι ώστε η FRONTEX να αναλάβει καθήκοντα και στα χερσαία σύνορα».


Εξ άλλου, ερωτηθείς ποια στάση θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το θέμα της τροποποίησης της Συνθήκης της Λισσαβόνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «θα υπάρχει συζήτηση και θα ανακοινωθεί».

Read more...

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ «ZIRAAT BANKASI»


Προχθές, μόλις, κάναμε αναφορά στην ελληνική πρόταση προς τους κινέζους να φέρουν εδώ τον τραπεζικό τους κολοσσό, όπως επίσης σχολιάσαμε την γκάφα θρακιώτισσας που προσπάθησε παράνομα να μεταφέρει 185.000 ευρώ μέσω Κήπων, αν και θα μπορούσε να τα καταθέσει στην «Ziraat» της Κομοτηνής και να τα παραλάβει από όποιο υποκατάστημα της τράπεζας στην Τουρκία ήθελε. Λοιπόν, οι εξελίξεις στο τραπεζικό κομμάτι είναι καταιγιστικές και ίσως το χθεσινό ταξίδι του Ερντογάν έχει να κάνει και με αυτές. Βλέπετε, την ώρα λοιπόν που οι ελληνικές τράπεζες φέρονται να εξετάζουν τις μεταξύ τους συγχωνεύσεις («Alpha» με «Eurobank» και «Πειραιώς» με «Marfin»), η τουρκική που έχει εισβάλει στη ζωή μας επεκτείνεται διαρκώς.

Όχι, δεν αναφέρομαι στα προ μηνών δημοσιεύματα για ενδιαφέρον της «Ziraat», δηλαδή της τουρκικής «Αγροτικής», να εξαγοράσει την ελληνική «Αγροτική Τράπεζα», τα οποία ως γνωστόν διαψεύστηκαν. Ωστόσο η «Ziraat» διαρκώς επεκτείνεται εντός της ελληνικής επικράτειας. Έχουμε αποκαλύψει από το «Φλιτζάνι» ότι μετά την Κομοτηνή έχει (άμεσα) σειρά η Ξάνθη, ωστόσο φαίνεται πως ακολουθούν και έχουν άλλες πόλεις της περιοχής, προς τον ορεινό όγκο. Η Τουρκία επιθυμεί να προσεγγίσει ολοένα και περισσότερα μέλη της μειονότητας μέσω δανείων-προσφορών από την «Ziraat», στην οποία έχει ως γνωστόν ισχυρή συμμετοχή το κράτος και το τουρκικό μετοχικό ταμείο στρατού. Ανάλογης στρατηγικής κινήσεις κάνει η τράπεζα και σε άλλες περιοχές με μουσουλμανικό στοιχείο, όπως στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας και στο Βατούμι της Γεωργίας. Τα σχέδια της, πάντως, επί ελληνικού εδάφους δεν περιορίζονται στη Θράκη. Σε τουρκικά ΜΜΕ έχει γίνει λόγος για διερεύνηση του εδάφους ώστε να ανοίξουν υποκαταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κω, που επίσης ενδιαφέρουν διπλωματικά τους γείτονες...

Εφ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Read more...

ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΚΑΙ ΟΙ «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ»


Δείπνο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» παρέθεσε στην οικογένεια Ερντογάν το βράδυ της Πέμπτης ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τη σύζυγό του Αντα, ενώ τούρκος ομόλογός του από τη μαντιλοφορούσα γυναίκα Εμινέ και την κόρη του Σουμεγιέ (την δευτερότοκη και όχι εκείνη που πάντρεψε ο «κουμπάρος» Καραμανλής). Αυτά όμως τα ανεπίσημα έγιναν προχθές. Χθες το μεσημέρι, στο περιθώριο της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή, πραγματοποιήθηκε ημιεπίσημη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, όπου συζητήθηκε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Στο επίκεντρο βρέθηκε η ανακοπή του μεταναστευτικού ρεύματος από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Ο Παπανδρέου παρατήρησε ότι έχει υπάρξει πρόοδος τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα στα ζητήματα της ενέργειας και του τουρισμού, ενώ αποκάλυψε ότι προχωράει το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους τουρίστες.

Ο Ερντογάν σχολίασε ότι είναι σε καλό δρόμο η υπόθεση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η απόδοση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Πατριαρχείο και η απόδοση υπηκοότητας στους 12 μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου. Παράλληλα, φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει και οι συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα. Θέμα Θράκης δεν μάθαμε αν έθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός, ωστόσο οι συναντήσεις με τους μειονοτικούς της περιοχής που βρέθηκαν στην Αθήνα για να τον συναντήσουν έγιναν. Βέβαια, λόγω του γεγονότος ότι η συνάντηση με τον Παπανδρέου είχε προγραμματιστεί να κρατήσει μία ώρα και διήρκησε δυόμισι, δεν πρόλαβε να δει τους θρακιώτες ο ίδιος ο Ερντογάν. Τους συνάντησε όμως αντ’ αυτού ο τούρκος υπεξ Αχμέτ Νταβούτογλου. Ποιοι παραβρέθηκαν; Οι βουλευτές Μαντατζή και χατζηοσμάν, φυσικά οι δύο ψευτομουφτήδες αλλά και οι πρόεδροι των «τουρκικών» συλλόγων που έχουν ιδρυθεί στην Ξάνθη και την Κομοτηνή...

Εφ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Read more...

Διάσταση στις σχέσεις MIT – Mossad


Με τίτλο « Turkey’s Intel severs ties with Mossad” η ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου UPI από την Άγκυρα υπογραμμίζει ότι το «κατεστημένο» των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας έχει διακόψει κάθε επαφή και ανταλλαγή πληροφοριών με την ισραηλινή Mossad, παρά το γεγονός ότι επί χρόνια είχαν στενότατες σχέσεις και συνεργασία. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά σε τελευταίο σχετικό ρεπορτάζ της τούρκικης εφημερίδας Sabah, ενώ από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν το θέμα.

Και προστίθεται ότι οι τεταμένες – μετά την περυσινή ισραηλινή επίθεση στην λωρίδα της Γάζας – διμερείς σχέσεις έφτασαν στα όρια τους μετά την επίθεση του Ισραήλ στην διεθνή ομάδα που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους παλαιστίνιους της Γάζας, με αποτέλεσμα τον θάνατο 7 τούρκων πολιτών.

Read more...

Η ακροδεξιά κατά της Τουρκίας


Έξι ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης θα ασκήσουν πίεση για τη διεξαγωγή πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει των νέων κανόνων που προέκυψαν με τη συνθήκη της Λισσαβόνας, αναφέρει δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη euobserver.com με τίτλο «Η ΄lite΄ ακροδεξιά θα ασκήσει πίεση για δημοψήφισμα στην Ε.Ε. αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας».

Πρόκειται για το Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO), τους Φλαμανδούς αυτονομιστές της Vlaams Belang, το Δανικό Κόμμα του Λαού, την Βόρεια Ένωση της Ιταλίας, το Εθνικό Κόμμα Σλοβακίας και τους Σουηδούς Δημοκράτες. Η συνθήκη της Λισσαβόνας, διευκρινίζει το δημοσίευμα, προβλέπει ένα νέο εργαλείο συμμετοχής του κοινού στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ε.Ε., τη λεγόμενη Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών, η οποία έχει τη δυνατότητα, σε περίπτωση που ένα εκατομμύριο πολίτες της Ένωσης υπογράψουν αίτηση, να υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει το ενδεχόμενο υποβολής νομοθετικής πρότασης.

Τα εν λόγω ΄lite΄ ακροδεξιά κόμματα, συνεχίζει το δημοσίευμα, διαχωρίζουν τον εαυτό τους από τα σκληροπυρηνικά ακροδεξιά κόμματα. Παρότι ευρωσκεπτικιστικά, εναντιώνονται στην ένταξη της Τουρκίας για την υπεράσπιση την Ένωσης, όπως δήλωσαν σε συνάντησή τους στη Βιέννη το περασμένο Σάββατο. Για τον επικεφαλής του FPO, Heinz-Christian Strache, η ένταξη της Τουρκίας θα σήμαινε το τέλος της Ε.Ε. και την έναρξη μιας Ευρωασιατικής-Αφρικανικής εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρεται στην Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας (EFD), σημειώνοντας ότι δεν είναι σίγουρο εάν θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία εναντίον της Τουρκίας. Ωστόσο η ομάδα τάσσεται ομόφωνα κατά της ένταξης της Τουρκίας, όπως δήλωσε στον euobserver ο εκπρόσωπός της Hermann Kelly. «΄Όλα τα μέλη της είναι εξαιρετικά επικριτικά στην ένταξη της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι υπερβολικά μεγάλη, υπερβολικά φτωχή και υπερβολικά διαφορετική. Το τουρκικό κράτος είναι ένοχο για την παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ έχει εισβάλει και συνεχίζει να έχει υπό την κατοχή της τη Δημοκρατία της Κύπρου», πρόσθεσε. Τέλος, τόνισε ότι αυτή η αντίληψη δεν αφορά μόνο την ακροδεξιά, καθώς η EFD «αποτελείται από δημοκρατικά κόμματα και σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται την ετικέτα της «ακροδεξιάς».

Read more...

Στην Τουρκία ευθύνες για λαθρομετανάστευση – Ελληνικές καντρίλλιες


Η Τουρκία παραμένει η χώρα κλειδί για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από την Ευρώπη – κι όχι μόνον από την Ελλάδα. Αυτή η λογική αρχίζει τώρα να περνά στημ καθημερινή πολιτική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής και σύντομα, αναμένεται πριν τον προσεχή Μάρτιο, θα απασχολήσει και τη νέα Υπηρεσία Εξωτερικής δράσης της ΕΕ, καθώς η κα Άστον σχεδιάζει να επισκεφθεί την Τουρκία για σειρά ζητημάτων που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ευρύτερη περιοχή. Είναι δε ιδιαιτέρως εμφανές ότι μετά τη θέση που έλαβε η Άγκυρα, με τους τρεις όρους – εκβιασμούς- προς την ΕΕ, οι Βρυξέλλες είναι υποχρεωμένες να απαντήσουν, προκειμένου να διατηρήσουν τη σοβαρότητά τους, αν όχι για να επιλύσουν το πρόβλημα. Το ζήτημα κινδυνεύει να εμπλακεί, σε περίπτωση που η Αθήνα, μέσω του πρωθυποουργού Γ. Παπανδρέου, παράσχει λανθασμένες ενδείξεις ότι “βρέθηκε λύση με την Τουρκία” όπως προ ημερών ανακοίνωσε, για να διαψευστεί οικτρά στη συνέχεια από τον Κ. Ερντογάν.
Πολύ δε περισσότερο ανησυχούν ορισμένοι κύκλοι των Βρυξελλών, από αποσπασματικές δηλώσεις και σχεδιασμούς που έρχονται στην επιφάνεια εκ μέρους του νεοσύστατου υπουργείου Μετανάστευσης με επικεφαλής την κα Νταλάρα καθώς ορισμένες από τις θέσεις που εκφράζονται δεν ανταποκρίνονται στους ευρύτερους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το άσυλο.


Η Τουρκική ευθύνη

Αναφερόμενη στο αίτημα της Ελλάδας να ζητήσει την αποστολή της ομάδας άμεσης επέμβασης Frontex, η σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί σε ανταπόκριση από το Λουξεμβούργο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα στις συναντήσεις των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ, τονίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της και βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλα κύματα λαθρομεταναστών, κάθε φορά δε τόνιζε ότι χρειάζεται οικονομική στήριξη. Τα άλλα κράτη-μέλη ήταν σχεδόν πάντα πρόθυμα να προσφέρουν βοήθεια με χρήματα και προσωπικό, ήταν όμως παράλληλα απόλυτα αντίθετα σε οποιαδήποτε αποδυνάμωση της αρχής ότι αίτηση παροχής ασύλου υποβάλλεται μόνο στην πρώτη χώρα της ΕΕ που φθάνει ο αιτών.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε πάντως τη Δευτέρα – γράφει η εφημερίδα – ότι η Ελλάδα αποτελεί της στιγμή αυτή το κράτος-μέλος που στηρίζεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο από τα ταμεία της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση και ότι τα έξι χρόνια από το 2007 μέχρι το 2013 έχει τη δυνατότητα να αντλήσει από τα διάφορα ταμεία 300 εκ Ευρώ.

Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Rundschau σημειώνει ότι η ανάληψη υπηρεσίας από την Frontex στον Έβρο θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των συλλαμβανόμενων λαθρομεταναστών, με αποτέλεσμα να γεμίσουν ακόμα περισσότερο τα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής. «Το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος βρίσκεται στην Τουρκία / γράφει η εφημερίδα. Η Άγκυρα αφήνει μέχρι σήμερα ανενόχλητους τους δουλεμπόρους. Από τότε που Μαροκινοί και Αλγερινού μπορούν να εισέρχονται στην Τουρκία χωρίς βίζα, φθάνουν στην Ελλάδα όλο και περισσότεροι λαθρομετανάστες από τη Β. Αφρική».

Ερωτηματικά

Αν και η αρμόδια Επίτροπος Μάλμστορμ, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του υπουργού προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, ευρωπαϊκοί κύκλοι διερωτώνται αν τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής – και άρα της λαθρομετανάστευσης τα χειρίζεται ο ίδιος ο η αρμόδια υπουργός κα Νταλάρα. Κι αυτό γιατί ενώ ως πρόσφατα για τα ζητήματα αυτά γινόταν κουβέντα με την νέα υπουργό ξαφνικά το αίτημα για “βοήθεια προς την Ελλάδα” προήλθε από τον κ. Παπουτσή. Κι αν αυτό οφείλεται, όπως λένε στην Αθήνα στο γεγονός πως ο κ. Παπουτσής είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της φύλαξης των συνόρων (συνοριοφύλακες, αστυνομία, κλπ), δεν νοείται οι χορηγίες της ΕΕ να προωθούνται προς το υπουργείο του, καθώς τα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων, η κοινωνική φροντίδα τους και οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, νομιμοποίησής τους, κλπ αφορούν την κα Νταλάρα.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP