Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Eλλάδα: Δηλώσεις Γ. Πεταλωτή για Αιγαίο, Εγκ. Μπαγίς, και Frontex:


«Τα σενάρια που συζητά το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας δεν μας αφορούν. Εμάς μας αφορά η πάγια θέση που έχει η ελληνική κυβέρνηση ως προς αυτά τα ζητήματα. Φυσικά δεν υπάρχει μυστική διπλωματία και φυσικά δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω ούτε γραμμή στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Αυτό υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η ελληνική κυβέρνηση συζητά «εν κρυπτώ» με την τουρκική το θέμα των χωρικών υδάτων, με βάση σενάριο σύμφωνα με το οποίο τα ελληνικά χωρικά ύδατα θα επεκταθούν σε ορισμένες περιοχές κατά 7 – 8 ναυτικά μίλια,σενάριο, που σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας.
Για το εάν ισχύει το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ανακοινώσει πολλές φορές αυτή την αρχή και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή».

«Οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές, εδώ και χρόνια,δυστυχώς. Από κεί και πέρα, όμως, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει πάγιες θέσεις ως προς το Κυπριακό και φυσικά μέλημα της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς είναι να επιλυθεί αυτό το μεγάλο θέμα με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και φυσικά με δεδομένο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα – μέλος της ΕΕ».
Αυτό υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του υπουργού Επικρατείας της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς ότι «στην Κύπρο υπάρχει μια χώρα στα νότια, την οποία δεν αναγνωρίζουμε και δεν ξέρουμε εάν είναι καν χώρα».
Είπε ακόμη ότι «αν κάποιοι για δικούς τους λόγους, όπως ο κ. Μπαγίς ή η Τουρκία συνολικά, θέλουν να έχουν μια διαφορετική θεώρηση,είναι δικαίωμά τους» και πρόσθεσε: «Δικαίωμα όλων μας είναι, όμως, να αναγνωρίζουμε το Κυπριακό κράτος, το οποίο είναι το μόνο που υπάρχει εκεί».
Για το εάν η κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί φίλη και συνεργάτιδα την κυβέρνηση της χώρας αυτής, στέλεχος της οποίας κάνει τέτοιου είδους δήλωση, ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι «είναι γνωστή και πάγια η θέση της Τουρκίας, δεν είναι μια καινούρια θέση» και πως «εμείς με τα δεδομένα που έχουμε, κάνουμε τον αγώνα μας έτσι ώστε να υπάρχει επίλυση του Κυπριακού – και φυσικά η Κυπριακή Δημοκρατία πρώτα από όλα – με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ερωτηθείς αν έγινε συζήτηση μεταξύ των κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν για το ζήτημα της ανάπτυξης συνοριοφυλάκων της FRONTEX στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που συζήτησαν ο κ. Παπουτσής και ο Γάλλος ομόλογός του, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου όντως έθεσε στον κ. Ερντογάν το μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με την «αθρόα έλευση λαθρομεταναστών τόσο από τα θαλάσσια, όσο και από τα χερσαία σύνορά μας».
Πρόσθεσε δε ότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για την κυβέρνηση και ότι «γι’ αυτό ακριβώς θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική η επιτυχία ότι ο κ. Παπουτσής έθεσε το ζήτημα στην ΕΕ, έτσι ώστε η FRONTEX – η ευρωπαϊκή δύναμη – να αναλάβει τις ευθύνες της, ως προς τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων στο επίπεδο του να αποτρέπεται η ροή των λαθρομεταναστών».
Επιπλέον, χαρακτήρισε «θετικό» ότι υπήρχε ανταπόκριση από τον Γάλλο Υπουργό Μετανάστευσης, «ο οποίος προέτρεψε, μάλιστα – αφού δέχθηκε αυτή την πρόταση του κ. Παπουτσή – και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους να πράξουν το ίδιο, έτσι ώστε η FRONTEX να αναλάβει καθήκοντα και στα χερσαία σύνορα».


Εξ άλλου, ερωτηθείς ποια στάση θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το θέμα της τροποποίησης της Συνθήκης της Λισσαβόνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «θα υπάρχει συζήτηση και θα ανακοινωθεί».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP