Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Τουρκικός Τύπος 09.05.2010


Ξεκινάμε στη σύντομη επισκόπηση του κυριακάτικου τουρκικού τύπου με την εφημερίδα Zaman. Στην είδηση της εφημερίδας με τίτλο «Δεν θέλουμε πόλεμο στην περιοχή μας», διαβάζουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül, δήλωσε πως σε μια περίοδο που συζητούνται οι κυρώσεις εις βάρος του Ιράν για τα πυρηνικά του, δεν θέλουν ένα νέο πόλεμο στην περιοχή.

Ο Gül, ο οποίος φιλοξένησε τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ, επέστησε την προσοχή στο ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή πρέπει να είναι η προτεραιότητα του κόσμου και είπε: "Η περιοχή δεν αντέχει πια να ακούει τη λέξη πόλεμος. Γι ' αυτό όλοι πρέπει να είναι προσεχτικοί".

Περνάμε στην εφημερίδα Yeni Şafak, η οποία γράφει ότι η Επιτροπή των Σοφών η οποία σχηματίστηκε πριν από δύο χρόνια με το επίμονο αίτημα του Σαρκοζί κατά τη γαλλική προεδρία της ΕΕ, κατέθεσε την έκθεση στον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπουί.

Αναφέρεται ότι στην έκθεση σχετικά με τη διεύρυνση της Ευρώπης μέχρι το 2030 η οποία ετοιμάστηκε από την δωδεκαμελή Επιτροπή των Σοφών, σημειώνεται:

«Η Κοινότητα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει στην Τουρκία.»

Επίσης στην έκθεση τονίζεται χαρακτηριστικά:

«Η ΕΕ πρέπει να σέβεται τις υποσχέσεις τις οποίες έχει δώσει στις χώρες που έχει δεχτεί επίσημα ως υποψήφια μέλη, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία και να προωθήσει την ενταξιακή πορεία τους. Τα πραγματικά σύνορα της Ευρώπης δεν καθορίζονται με τη γεωγραφία όπως το υποστηρίζει ο Σαρκοζί, αλλά με τις κοινές αξίες.»

«Θα πέσει στο τραπέζι το πυρηνικό του Ισραήλ», είναι ο τίτλος που προτιμάει η εφημερίδα Haber Türk, για την είδηση σχετικά με την απόφαση την οποία πήρε για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας. Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας, οι μυστικές πυρηνικές δραστηριότητες του Ισραήλ, θα τεθούν επί τάπητος για πρώτη φορά τον επόμενο μήνα στη συνεδρίαση του διεθνούς οργανισμού. Στην είδηση επικαλούμενη το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press», αναφέρεται ότι «οι πυρηνικές δυνατότητες του Ισραήλ», βρίσκονται στην ατζέντα των θεμάτων της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), η οποία θα διεξαχθεί στις 7 Ιούνιου.

Η εφημερίδα εφιστά την προσοχή στο ότι ο οργανισμός για πρώτη φορά στα 52 του χρόνια, συμπερίλαβε στην ατζέντα του τις μυστικές πυρηνικές δραστηριότητες του Τελ Αβίβ.

Τέλος η Cumhuriyet, χρησιμοποιώντας τον τίτλο «αυξήθηκε η αξία των ψήφων των μεταναστών», μας πληροφορεί πως εκτιμάται ότι θα σημειωθούν μεγάλες καθυστερήσεις στη γερμανική πολιτική, σε περίπτωση που χάσουν οι χριστιανοδημοκράτες (CDU), υπό την Μέρκελ στις εκλογές που θα διεξαχθούν σήμερα στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Οι εκλογές αυτές είναι στην επικαιρότητα λόγω του ρόλου που διαδραματίζει η τουρκική κοινότητα στην πολιτεία. Η εφημερίδα κινεί την προσοχή στο ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία οι ψήφοι των νέων μεταναστών ψηφοφόρων εκ των οποίων η πλειοψηφία αποτελείται από την τουρκική κοινότητα.

Read more...

Η τουρκική προπαγάνδα στην Θράκη και απαντήσεις στον παραλογισμό της Άγκυρας


Η προπαγάνδα που έχει στηθεί στην Θράκη, από την Άγκυρα, βασίζεται σε μηχανισμούς που δρουν ελεύθερα, παραποιώντας ιστορικά στοιχεία και συνθήκες, προκειμένου να πείσουν ακόμη και τους μουσουλμάνους της περιοχής πως ανήκουν στην "μητέρα Τουρκία". Στην προσπάθειά της αυτή η Άγκυρα έχει "ρίξει" και ανθρώπους του "πνεύματος" (φυσικά Τούρκους) που ενσωματώθηκαν στην μηχανή προπαγάνδας και βιάζουν πέρα από τη λογική, ακόμη και την καταγεγραμμένη ιστορία, την οποία αμφισβητούν κατά το δοκούν. Όλα αυτά γίνονται με την πλήρη απουσία του αθηνοκεντρικού κράτους της Ελλάδας και ενίοτε κάτω από το "βλέμμα" και την ανικανότητα ανθρώπων που δεν γνωρίζουν τα στοιχειώδη (είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε επίπεδο διπλωματικό-πολιτικό) με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν με την αρνητική στάση τους την ελληνική πλευρά, επιτρέποντας την αργή και μεθοδική εισρροή "λογικών" που ουδόλως απέχουν από τον παραλογισμό.

Ο Καθηγητής Baskin Oran, μέλος Δ.Ε.Π του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας αναφέρει στην αναλυσή του σχετικά με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης 8 ισχυρισμούς. Το παρόν άρθρο θα αναλύσει τους πρώτους 5 (έπεται συνέχεια):
1ος ισχυρισμός
«Το Βόρειο τμήμα της Δυτικής Θράκης συνορεύει με τη Βουλγαρία και 110.000 από τους συνολικά 380.000 κατοίκους της αποτελούν την μουσουλμανική-τουρκική μειονότητα της Ελλάδας.
Πρόκειται για απογόνους των Οθωμανών που έμειναν στη Ελλάδα μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Η μειονότητα αυτή είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας»...
Απάντηση
Η μειονότητα αποτελείται από τρία τελείως διαφορετικά στοιχεία.
1. Οι λεγόμενοι τουρκογενείς αποτελούν το 50-55% της όλης μειονότητας και εγγίζουν τα 55.000 άτομα. Η φυλετική τους σύσταση είναι πολλαπλή.
Αποτελείται από απογόνους:
α) Τούρκων που εγκαταστάθηκαν εκεί μετά την κατάληψη της Θράκης περί το 1370-1380 και μετά
β) διαφόρων μουσουλμανικών φυλών όπως Τατάρων, που είναι συγγενείς με τους Τούρκους και Γιουρούκων που ήταν νομάδες κτηνοτρόφοι της Μ. Ασίας, οι οποίοι εξισλαμίσθηκαν μετά την τουρκική κατακτησή της και
γ) πολλών εξισλαμισμένων Ελλήνων
Η φυλετική ανομοιογεια των λεγομένων τουρκογενών είναι εμφανής από τα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά της μειονότητας, που διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Το ποσοστό των απογόνων των εξισλαμισμένων Ελλήνων που δεν έχουν ίχνη μογγολικών χαρακτηριστικών είναι σημαντικό. Η τουρκική γλώσσα και η μουσουλμανική θρησκεία ενεργούν σαν συνδετικός κρίκος και δημιουργούν σε άτομα τόσο διαφορετικής φυλετικής προελεύσεως τουρκική εθνική συνείδηση.
2. Οι Πομάκοι αποτελούν το 35% της μειονότητας και είναι περίπου 40.000 άτομα. Οι Πομάκοι ζουν στον ορεινό όγκο της Ροδόπης,είναι απόγονοι των αρχαίων Ελληνοθρακικών φυλών της Ροδόπης που εξισλαμίσθηκαν τον 17ο αιώνα και δεν έχουν καμία σχέση με τους Τούρκους εκτός της θρησκείας.
Διαφέρουν στα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά,στην γλώσσα, στον τόπο κατοικίας, τον τύπο των κτισμάτων, τα ήθη και τα έθιμα, την παραδοσιακή στολή και τα τραγούδια τους.
3. Οι Τουρκόγυφτοι που αποτελουν το 13-14% της μειονότητας και εγγίζουν τα 15.000 άτομα είναι αθίγγανοι, μουσουλμάνοι το θρήσκευμα.
Η μειονότητα εχει οριστεί ως Ελληνικη Μουσουλμανική σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης. Έχει καθαρά θρησκευτικό προσδιορισμό που δεν σχετίζεται με την Τουρκία.
Επιπλέον, ο «καθηγητής» υπονοεί ότι αφού αυτή η μειονότητα ειναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας, συνεπώς υπάρχουν και άλλες μικρότερες!!! Καλό θα ήταν να τις ονόμαζε, αν ήθελε!
Ο όρος «ανταλλαγή» εν τούτοις δεν είναι αμοιβαίος από την πλευρά των Τούρκων, διότι οι σφαγές, οι λεηλασίες,οι βιασμοί και οι καταπατήσεις περιουσιών των Ελληνών σε όλη την τουρκική επικράτεια ήσαν πρωτοφανείς στην ιστορία της ανθρωπότητας και δεν σχετίζονται με την αψογη συμπεριφορά των Ελληνών έναντι των αλλοθρήσκων! Ο ξεριζωμός των Ελλήνων από ελληνικότατα εδάφη δυστυχώς μέχρι και σήμερα θεωρείται «ανταλλαγή»!

2ος ισχυρισμός
«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την προστασία της μειονότητας της Δυτικής Θράκης, καθώς αυτή η πληθυσμιακή ομάδα είναι η μόνη που η Τουρκία με δική της βούληση και βάσει ειδικής συμφωνίας άφησε εκτός των εδαφών της. Αν και η Τουρκία δεν χαρακτηρίζεται επισήμως ως εγγυήτρια δύναμη, τόσο η ίδια όσο και η Ελλάδα και κυρίως η μειονότητα της Δυτικής Θράκης έχουν από την αρχή αποδεχθεί τον ρόλο της. Υπεύθυνη εξάλλου θεωρείται η Τουρκία και για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων της μειονότητας».
Απάντηση
Με την συνθήκη ανταλλαγής πληθυσμών της 30/1/1923 επεβλήθη η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών των μουσουλμάνων της Ελλάδας κα των Ελλήνων της Τουρκίας.
Βάσει του άρθρου 2 της εν λόγω Συνθήκης εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή:
- οι Έλληνες οι εγκατεστημένοι στην Κωνσταντινούπολη,
- και οι κάτοικοι των νήσων Ίμβρου και Τενέδου, περίπου 250.000.
Ως αντιστάθμισμα αυτής της εξαίρεσης εξαιρέθηκαν της ανταλλαγής και οι μουσουλμάνοι της Δ. Θράκης, περίπου 85.000 τότε. Οι όροι αυτοί συνέφεραν και τις δύο πλευρές. Αν δεν εξαιρείτο η ελληνική μειονότητα της Πόλης που αποτελείται κυρίως από εμπόρους,βιομήχανους και επαγγελματίες η τουρκική οικονομία θα κινδύνευε με κατάρρευση. Αφ’ετέρου η Ελλάδα θα είχε μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα. Ο αριθμός των προσφύγων θα αυξανόταν κατά 20% και θα χάνονταν μεγάλες ελληνικές περιουσίες στην Πόλη.Έτσι και οι δύο πλευρές ωφελήθηκαν!
Αν η Τουρκία τηρούσε τις υποχρεώσεις της δεν θα υπήρχαν προβλήματα. Όμως βάσει οργανωμένου σχεδίου άρχισε η δίωξη του Ελληνισμού στην Τουρκία, με κατάφορη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης!
Ο ρόλος της «εγγυήτριας δύναμης» από πλευράς Τουρκίας δεν προκύπτει από πουθενά, όσον αφορά την μουσουλμανική μειονότητα. Η Τουρκία είναι αποκλειστικώς υπεύθυνη(υποτίθεται) για την Ελληνική μειονότητα -και γενικώς για όλες τις μειονότητες- επί τουρκικού εδάφους.
(Αρθρα 14,37,38,39,40,41,42,43,44)!
Το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής μέσω πρακτόρων συμπεριφέρεται σαν κράτος εν κράτει και θεωρεί ότι μπορεί να εκπροσωπεί την μουσουλμανική μειονότητα με το να ανακατεύεται στα εσωτερικά της χώρας μας! Η μόνη εγγυήτρια δύναμη για την μουσουλμανική μειονότητα ειναι η Ελλάδα!
Και αυτό προκύπτει από την Συνθήκη της Λωζάννης!

3ος ισχυρισμός
«Άλλο ατόπημα της τουρκικής μειονοτικής πολιτικής είναι ότι δεν ελήφθη υπόψη πως η αρχή της αμοιβαιότητας έχει μεγαλύτερη σημασία για την μειονότητα της Δ. Θράκης παρά για την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινόπολης. Η αρνητική όψη της αρχής αυτής πλήττει περισσότερο την αγροτική τουρκική μειονότητα της Δ.Θράκης απ’ ότι την αστική ελληνική μειονότητα της Κωνστντινούπολης. Η εκδίωξη των Ρωμιών από την Κωνσταντινούπολη το 1964, ως απάντηση για τις σφαγές των Τουρκοκυπρίων την ίδια περίοδο, σήμανε την αρχή του τέλους για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, αλλά συγχρόνως ήταν μεγάλο πλήγμα και για την μειονότητα της Δ. Θράκης, αφού πλέον το ελληνικό κράτος δεν είχε κανέναν ενδοιασμό στην εφαρμογή επιθετικής πολιτικής απέναντι της».
Απάντηση
Σχετικά με τον πρώτη παράγραφο του αυτού ισχυρισμού, η απάντηση έχει δοθεί πριν στον δεύτερο ισχυρισμό!
Επειδη ο «καθηγητής» ασχολείται με ένα τελείως ευαίσθητο θέμα όπως το Κυπριακό, το οποίο δεν έχει καμία σχεση με την μουσουλμανική μειονότητα της Δ. Θράκης και με τους σκόπιμους τουρκικούς διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, θα πρέπει να αναφερθούν σημαντικές αλήθειες που σκοπίμως αποσιωπούνται!
Την 8η Αυγούστου 1964 οι Τούρκοι με 30 αεριωθούμενα και την επόμενη μέρα με άλλα 64 βομβάρδισαν την Κύπρο κυρίως με βόμβες ναπάλμ.Νοσοκομεία χτυπήθηκαν, δεκάδες γιατροί, γυναικόπαιδα και νοσοκόμες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Εκθέσεις των απεσταλμένων του ΟΗΕ ανέφεραν ότι «αυτές οι επιδρομές κατά ανυπεράσπιστων ανθρώπων σκότωσαν και τραυμάτισαν πολλούς αθώους πολίτες και ανθρώπινες περιουσίες»
Η πόλωση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, που ξεκινά πολύ πριν το 1964, αυξανόταν λόγω της βρεταννικής πολιτικής. Καθώς η ΕΟΚΑ χτυπούσε όλο και πιο σκληρά το βρεταννικό στρατιωτικό προσωπικό και τις εγκαταστάσεις των Βρεταννών, όλο και περισσότερες δουλειές παίρνονταν από τους Έλληνες και δίνονταν στους Τούρκους. Σχηματίστηκαν χωριστές αστυνομικές δυνάμεις, επανδρωμένες κυρίως από Τούρκους,υπό τις διαταγές Βρεταννών αξιωματικών, που σκοπό είχαν να ελέγχουν τις ελληνικές ταραχές και να βοηθάνε τους Βρεταννούς να πολεμήσουν την ΕΟΚΑ. Συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων άρχισαν να λαμβάνουν χώρα από το 1956.
Επιπλέον δημιουργήθηκε και η τουρκική παράνομη οργάνωση Βολκάν(Ηφαίστειο) -με αρχηγό τον Ραούφ Ντενκτάς- που κυκλοφορούσε ανθελληνικά φυλλάδια απειλώντας αντίποινα, 5 Έλληνες για κάθε Τούρκο που θα σκοτωνόταν. Επιπλέον στα τέλη του 1957 το μαχητικό σκέλος της Βολκάν -η ΤΜΤ(Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης)- που διαδέχτηκε τη Βολκάν ταυτόχρονως διεμήνυε συνεχώς ότι η ελευθερία θα έρθει στην Κύπρο μόνο μέσω διχοτόμησης και συνθημα της ήταν «Διχοτόμηση ή θάνατος». Όμως πίσω από τις δολοφονίες Τουρκοκυπρίων κρυβόταν η ΤΜΤ!
Την άνοιξη του 1958 δύο Τουρκοκύπριοι δημοκράτες που άνηκαν σε ελληνικό αριστερό συνδικάτο δολοφονήθηκαν απο την ΤΜΤ λόγω της συνεργασίας τους με τους Έλληνες παρά των ιδεολογικών τους πεποιθήσεων!
Επιπλέον, από την ΤΜΤ,στις 24/4/1962 δολοφονούνται ο 38χρονος δικηγόρος Αχμέτ Γκουρκάν και ο 33χρονος Αϊχάν Χικμέτ, ηγέτες του Τουρκοκυπριακού Λαϊκού Κόμματος που υποστήριζαν τις στενότερες σχέσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Η τρομοκρατία είχε ήδη ξεκινήσει εντατικά από το 1958!
Πρέπει να αναφερθούν και άλλες λεπτομέρειες που αποδεικνύουν τις σκοπιμότητες των Τούρκων, αλλά θα αναφερθούν σε άρθρο που σχετίζεται με το Κυπριακό!
Ο «καθηγητής» αποφεύγει να αναφέρει έστω και ένα μέτρο καταπίεσης των μουσουλμάνων της Θράκης εκ μέρους της Ελλάδας, ενώ δεν αναφέρει ότι η Τουρκία μέσω του Τουρκικού Προξενείου επιβάλλει στο Ελληνικό κράτος την δημιουργία δίγλωσσων σχολείων για τη εκμάθηση της «μητρικής» γλώσσας!
Τι έγινε στην Τουρκία κατά το 1964; Από τις 18/2/64 τίθενται νόμοι για:
- απαγόρευση των ομογενών μαθητών να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα
- απαγόρευση πρωινής προσευχής στα ελληνικά σχολεία
- απαγόρευση λειτουργίας του πατριαρχικού τυπογραφείου
- απαλλοτροίωση 8.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εδαφών στην πεδιάδα Σχοινουδίου της Ίμβρου
- απαγόρευση διακίνησης ελληνικών βιβλίων
- απαγόρευση λειτουργίας θεολογικών σχολών
- απαγόρευση του διορισμού στα ελληνικά σχολεία ομογενών αποφοίτων ελληνικών παιδαγωγικών ακαδημιών και της Θεολογικής Σχολής Χάλκης
- υποχρέωση των μαθητών της μειονότητας να λένε το πρωί «Είμαι Τούρκος και ευτυχής που γεννήθηκα Τούρκος»,και πολλά άλλα ακόμη!!

4ος ισχυρισμός
«Οι μειονοτικές υποθέσεις στην Τουρκία αντιμετωπίζονται με τελείως επιπόλαιο τρόπο. Δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός και οι εμπλεκόμενες τουρκικές υπηρεσίες ακολουθούν μία εντελώς ασύδοτη πολιτική. Μόνο όταν προκύπτει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην Δ. Θράκη, ενημερωνόμαστε (οι Τούρκοι) για την εσφαλμένη τουρκική πολιτική που οδηγεί την άλλη πλευρά (ελληνική) να συμπεριφέρεται έτσι.
Το υπουργείο εξωτερικών για παράδειγμα μαθαίνει την πολιτική διακρίσεων που εφαρμόζει η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων (Vakiflar Genel Mudurlugu) της Τουρκίας εναντίον των ελληνικών ιδρυμάτων της Κωνσταντινούπουλης, εξαιτίας των κραυγών απόγνωσης που ακούγονται από την Δ.Θράκη. Το ίδιο ισχύει και με τις εγκυκλίους του τουρκικού υπουργείου Εθνικής παιδείας, οι οποίες στην πράξη παραβιάζουν την συνθήκη της Λωζάννης και καταπατούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Η κυβέρνηση ενημερώνεται για την κατάσταση μόνο όταν εκδηλώνονται αντίποινα εις βαρος των τουρκικών μειονοτικών σχολείων στη Δ. Θράκη».
Απάντηση
Ο «καθηγητής» επιμένει να μην δίνει παραδείγματα αντιποίνων.Ο μοναδικός ισχυρισμός του θα μπορούσε να είναι η μη εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας! Από που και ως που η Ελληνική μουσουλμανική μειονότητα υποχρεούται να μάθει τουρκικά;
Τι γίνεται όμως με την πομακική γλώσσα; Τι γίνεται με τις ανιστόρητες δηλώσεις περί Πομάκων μέσω των τουρκικών λόμπυ; Η εκμετάλλευση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα δινει την δυνατότητα σε Τούρκους πρακτορες να περιφέρονται όπου και όπως θέλουν μεσα στην ελληνική επικράτεια!
Ούτε συλλαμβάνονται, ούτε διώκονται αυτοί οι πρακτορίσκοι!
Φοβερά αντίποινα!!

5ος ισχυρισμός
«Η Τουρκοφοβία που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα προέρχεται κατά ένα μέρος από τον ενδόμυχο φόβο ότι η μειονότητα της Δ. Θράκης που βρίσκεται στην μεθόριο με την Τουρκία θα λειτουργήσει ως «πέμπτη φάλαγγα» σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής.Η Τουρκία θα πρέπει να καθυσηχάσει αυτές τις φοβίες της Ελλάδας.Ας μην κουραστεί να επαναλαμβάνει συνεχώς και με τον πλέον πειστικό τρόπο ότι το ενδιαφέρον της για την μειονότητα της Δ. Θράκης περιορίζεται στην προστασία των δικαιωμάτων των μελών της και την εφαρμογή εκ μέρους της Ελλάδας των διεθνών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της. Δυστυχώς ορισμένοι πολιτικοί με με τις ανεύθυνες πολιτικές δηλώσεις τους έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την μειονότητα.
Για παράδειγμα ο Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος προσέφερε κλάδο ελαίας στην Ελλάδα και στον οποίον οφείλουμε την συμφωνία του Νταβός δεν επεδεικνυε πάντα ανάλογη στάση και μάλιστα είχε υποπέσει σε διάφορα ολισθήματα. Στο δημοψήφισμα της 6ης Σεπτεμβρίου 1987, επειδή δεν ήθελε να πλειοψηφήσουν οι αντίπαλοι γαλάζιοι ψήφοι, σε όσους φώναζαν mavi, mavi, masmavi (γαλανό, γαλανό, καταγάλανο) χρησιμοποιώντας το ρεφραίν δημοφιλούς τραγουδιού ως σλόγκαν είπε δήθεν χαριτολογώντας ότι και η ελληνική σημαία είναι γαλάζια.
Τον Αυγουστο του 1987 σε ομιλία του στην πόλη Σπάρτη(Isparta) της Μικράς Ασίας,αναφερόμενος σε όσους καταφέρονταν εναντίον του σχολίασε: «και αυτοί που με επικρίνουν συμπεριφέρονται σαν τους Έλληνες. Φωνάζουν στην αρχή αλλά μετά το βάζουν στα πόδια.»
Σε άλλη ομιλία του στη πόλη Μαγνησία το Μάρτιο του 1991 δήλωσε πως η Τουρκία θα μπορούσε να έχει υπό την κυριαρχία της τα Δωδεκάνησα, αν ακολουθούσε έξυπνη πολιτική στο παρελθόν. Την ίδια άποψη εξέφρασε σε συνέντευξη του τον Μάιο του 1991 στην αθηναϊκή εφημερίδα Απογευματινή και αργότερα στο Σίδνεϋ μπροστά σε κοινό 5.000 τουρκικής καταγωγής Αυστραλών που συγκεντρώθηκαν για να τον υποδεχτούν.»
Απάντηση
Ο «καθηγητής» έχει ξεχάσει να αναφέρει αποσπάσματα από την αρθρογραφία των τουρκικών εφημερίδων
- Εφημερίδα Son Havadis τον Μαρτιο του ‘88
«Τα εδάφη της Δ. Θράκης πρέπει να συμπεριληφθούν σ’αυτά της μητέρας πατρίδας».
- Εφημερίδα Milliyet 28/1/88
«Οι Τούρκοι σχημάτισαν Επιτροπή Εθνικού Αγώνα... οι Μουσουλμάνοι θα αρχίσουν ένοπλο αγώνα αν απαιτηθεί εφόσον δεν αποφέρει αποτέλεσμα η δημοκρατική οδός διεκδίκησης των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας»
Επίσης στην Τουρκία εκδίδονται δύο περιοδικά, όργανα του Συνδέσμου Αλληλοβοηθείας Τούρκων Δ. Θράκης.
Το Bati Trakya Dergisi (περιοδικό της Δ.Θράκης) και το Yeni Bati Trakya Dergisi ( νέο περιοδικό της Δ.Θράκης).Τα περιοδικά αυτά περιέχουν εμπρηστικά άρθρα κατά της Ελλάδας με υποστήριξη των εκάστοτε τουρκικών κυβερνήσεων
Α) Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Παιδείας στο όργανο του «Περιοδικό Ανακοινώσεων» (υπ’αριθ.2184/11/3/85) δημοσίευσε έγγραφο στο οποίο εκφράζεται η υπηρεσιακή εκτίμηση για το νέο περιοδικό Δ.Θράκης και τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη της αρμόδιας Διευθύνσεως για την παιδαγωγική και μορφωτική του αξία, οπότε μπορεί να προωθείται ελεύθερα στα τουρκικά σχολεία.
Β) Την 1/3/1989 γιορτάστηκε η 7η επέτειος του περιοδικού αυτού με συμμετοχή επισήμων φορέων, είτε με προσωπική παρουσία, είτε με αποστολή θερμών συγχαρητηρίων από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα ,όπως του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, αρχηγών κομμάτων, βουλευτών, νομαρχών, εκπροσώπων εφημερίδων και περιοδικών.
Γ) Στις 14/12/1989 η γιορτή των αρραβώνων της κόρης του εκδότη του περιοδικού Σουλεϊμάν Τσιχάν,η κρατική παρουσία ήταν έντονη.Παρόντες ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός,αρχηγοί κομμάτων,κ.α.
Στο ίδιο περιοδικό
- Στο τεύχος 29/1985 τόνιζε την ανάγκη απελευθέρωσης της Δ.Θράκης όπως το 1913
- Στο τεύχος 34/1986 έγραφε «τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν ωραία κομμάτια αποσπασμένα από την Μ.Ασία και σχηματίζουν μπροστά από τα εδάφη της Ανατολίας έναν σταθερό στόλο»
- Στο τεύχος 35/1986 έγραφε «Το αποτέλεσμα αυτό (η ίδρυση του Τουρκοκυπριακού κράτους)σημαίνει την αναγέννηση του Τουρκικού Εθνικισμού.Όπως στην περίπτωση της Κύπρου,που αποτελεί το δεύτερο απελευθερωμένο τουρκικό έδαφος μετά το Hatay ,έτσι πιστεύουμε ότι η Δ.Θράκη θα συμπεριληφθεί μία μέρα οπωσδήποτε στην σημαία της ημισελήνου»
- Στο τεύχος 52/1987 έγραφε «Υπάρχει ένα τουρκικό κράτος, το οποίον δεν διδάσκεται στα παιδιά στα σχολεία και δεν συγκαταριθμούμε μεταξύ των μέχρι σήμερα ιδρυθέντων κρατών. Είναι η Τουρκική κοινότητα της Δ.Θράκης»
- Στο τεύχος 68/1988 έγραφε «Με την ευχή οι Τούρκοι της Δ.Θράκης, Βουλγαρίας και Κύπρου να ελευθερωθούν το 1989».
- Στο τεύχος 71/1989 τονίζει «Αν οι Έλληνες θέλουν έναν αγώνα τύπου Παλαιστίνης στην Δ.Θράκη, είμαστε και γι’αυτόν έτοιμοι»
Με το πνεύμα του περιοδικού αυτού είναι εναρμονισμένες δηλώσεις πολλών Τούρκων επισήμων,στρατιωτικών ,δημοσιογράφων,διπλωματών και διανοουμένων.Πολλά ποιήματα σχετικά με την ανάγκη απελευθέρωσης της Δ.Θράκης έχουν δημοσιευθεί στο ίδιο περιοδικό.
Στο βιβλίο «Ο επεκτατισμός στην τουρκική ποίηση» περιλαμβάνονται 41 ποιήματα, από τα οποία τα 15 αναφέρονται στην Δ.Θράκη και εκδίδονται σε εφημερίδες ,περιοδικά και βιβλία από μειονοτικούς.

1)Πηγή: «Μύθος και πραγματικότητα»
Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής από 22 τούρκους ακαδημαϊκούς
2)Πηγή: «Θράκη-Η Έπαλξη του Ελληνικού Βορρά »
Συγγραφέας: Γ.Μαγκριώτης
3)Πηγή: «Ιστορία της Κύπρου »
Συγγραφέας: Στ.Παντελής

Read more...

"ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ"


Την ευχή και ελπίδα ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα θα ξεπεραστούν «μια ώρα αρχύτερα», εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν, που θα επισκεφθεί την Αθήνα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδος.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός παρατήρησε ότι η εικόνα που δημιουργείται για την ελληνική οικονομία μπορεί να είναι στρεβλωμένη από την εφαρμογή των κριτηρίων του Μάαστριχ και επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το συντομότερο τις δυσκολίες .


«Ελπίζω η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα να μην επηρεάσει αρνητικά την περιοχή. Ελπίζω ότι η ελληνική η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τα προβλήματα μια ώρα αρχύτερα», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας ΜΙΛΛΙΕΤ ο κ. Ερντογάν, απέκλεισε κάθε σκέψη αναβολής της επίσκεψης λόγω της τρέχουσας κρίσης στην Ελλάδα.

To Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν κυριάρχησε στην τουρκική πολιτική σκηνή μετά την κρίση του 2001, και την εφαρμογή ενός ιδιαίτερα σκληρού προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το πρόγραμμα αυτό οδήγησε σε σύντομη και θεαματική σταθεροποίηση της οικονομίας, σε πραγματική ανάπτυξη εντυπωσιακών ρυθμών και μία πολιτική σταθερότητα, πρωτόγνωρη στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

TOYΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ Β. ΙΡΑΚ


Τουρκικές ειδικές δυνάμεις καταδίωξαν Κούρδους αντάρτες στο έδαφος του Βορείου Ιράκ και έπληξαν στόχους με επιθετικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σκοτώντας τουλάχιστον πέντε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, η επιδρομή εντός του εδάφους του Ιράκ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μετά από το θάνατο δύο Τούρκων στρατιωτών σε επίθεση του PKK στην επαρχία Χακάρι στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Read more...

Γραφεία Γκρίζων Λύκων στην... Ελευσίνα


Kαι εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις ακούσει όλα, μια είδηση σαν την παρακάτω, σε κάνει να αναθεωρήσεις.. Γραφεία της τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων στήθηκαν εντελώς φανερά και απροκάλυπτα σε ισόγειο κεντρικότατου σημείου της Ελευσίνας! Στον συγκεκριμένο χώρο αναρτήθηκαν σε εμφανή σημείο γνωστά σύμβολα των .."ιδεαλιστών" (ulkucu) όπως αυτοαποκαλούνται τα μέλη του κόμματος Εθνικιστικής δράσης, όπως ο γκρίζος λύκος, οι τρεις ημισελινοι συνοδευόμενα απο τα σχετικά συνθήματα.

Θορυβημένοι οι κάτοικοι της περιοχής κατείγγειλαν το γεγονός στον δήμαρχο της πόλης ο οποίος κάνοντας "ρελάνς προοδευτικότητας" στον Νομάρχη Χίου, φέρεται να καθυσήχασε τους συμπολίτες του λέγοντας πως έχουμε δημοκρατία και ο καθένας μπορεί να αναρτά ότι σύμβολα θέλει..Σεβόμενοι απολύτως τις προοδευτικές απόψεις των τοπικών αρχόντων και προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξηγήσεως, θα θέλαμε να διευκρινήσουμε πως :
α) το συγκεκριμένο "σωματείο" δεν αποτελεί ΜΚΟ υπερ της προστασίας του συμπαθέστατου ζώου της στέπας, β) τα τσιγκελωτά μουστάκια των Τούρκων παρακρατικών δεν έχουν ουδεμία σχέση με το αντίστοιχο "αξεσουάρ" της αμερικανικής γκέι κοινότητας.

Η ιδεολογία του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) είναι ένα μείγμα Παντουρκισμού-Παντουρανισμού με δόσεις ισλαμισμού και εδράζεται σε τρεις πυλώνες: Τον Εθνικισμό (milliyetçilik), τον Τουρκο-Ισλαμισμό (ülkücülük) και τον Παντουρκισμό (Nizam-i Alem) ο οποίος προωθεί την ιδέα ενός neue ordnung υπό την ηγεσία του Τουρκικού κόσμου.
Ως γνωστόν η συγκεκριμένη οργάνωση διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες -στην ουσία είναι συγκοινωνούντα δοχεία- και έχει στο ενεργητικό της πλούσια ανθελληνική δράση (συμπεριλαμβανομένων των καταστροφικών πυρκαγιών του 1994 στην Ρόδο). Μετά από την εδραίωση της παρουσίας της στην Θράκη φαίνεται πώς προωθείται η εξάπλωση και σε άλλες περιοχές της χώρας με έντονη παρουσία μουσουλμανικού στοιχείου, όπως η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας. Όλως τυχαίως όχι μακριά απο τον συγκεκριμένο χώρο φιλοξενούνται 2 μουσουλμανικά τζαμιά..

Read more...

Άγκυρα «ασφαλείας» στο Αιγαίο


Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
H Άγκυρα έχει εξαγγείλει διεθνώς και μονομερώς από τις αρχές του χρόνου ότι αναλαμβάνει τον έλεγχο ασφαλείας των θα­λάσσιων μεταφορών. συμπεριλαμβα­νομένης και της διακίνησης πετρελαί­ου (στην περιοχή του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, εναντίον της τρομοκρατίας.
Με τη ναυτική αναγγελία NAVTEX 101/10 η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ό­τι θα εκτελεί σε μόνιμη βάση την επι­χειρησιακή αποστολή με τίτλο «Ασπίδα του Αιγαίου και της Μεσογείου» (Agean- Mediteranian Shield), κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή αυτή.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία ανέλαβε στρατιωτικές και ναυτικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή του FIR Αθη­νών και Λευκωσίας, εναντίον της τρο­μοκρατίας. Μέχρι στιγμής τουλάχι­στον η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει α­ντιδράσει διεθνώς και επισήμως στην προσπάθεια αυτή της Αγκύρας, αν και έχει ήδη πάρει «πρόγευση» των δια­θέσεων της Τουρκίας, με τις πρόσφατες «κρουαζιέρες» των τουρκικών πο­λεμικών πλοίων σε απόσταση ανα­πνοής από την Αθήνα. Αντιθέτως, από ελληνικής πλευράς, τα γεγονότα αυτά υποβαθμίστηκαν με εμφανή στόχο να ξεχαστούν γρήγορα.
Με τη σχετική NAVTEX 101 10. η Τουρκία δηλώνει διεθνώς άτι εί­ναι η μόνη δύναμη στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, που παρέχει προστασία στα πλοία, με πα­ράλληλο έλεγχο και πρόληψη της ρύ­πανσης της θάλασσας. Σε σύνοδο για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφο­ρών. που έγινε τον Φεβρουάριο στην Ιταλία, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας, πλοίαρχος Κενάνογλου. δήλωσε ότι με βάση σχετική απόφαση του Συμβουλί­ου Ασφαλείας, την 1η Απριλίου 2006, η τουρκία έχει αναλάβει επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατίας για την προστασία των θαλάσσιων μεταφο­ρών στην περιοχή του Αιγαίου και τη ζ νοτιοανατολικής Μεσογείου με την ε­πωνυμία «Ασπίδα της Μεσογείου». Ανέφερε επιπλέον ότι πρέπει -και παρακαλούνται όλα τα πλοία, εμπορικά και πολεμικά, να δίνουν πληροφορίες στα τουρκικά πολεμικά πλοία που ε­κτελούν επιχειρήσεις «Ασπίδα της Μεσογείου», προκειμένου να διευκο­λύνονται οι προσπάθειες της Τουρ­κίας κατά της τρομοκρατίας.
Αυτό. άλλωστε, αναφέρεται και στην τουρκική NAVTΕX 10I/10. με την οποία καλούνται όλα τα πλοία που κινούνται στην εν λόγω περιοχή να δίνουν πληροφορίες, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε έπειτα από αί­τημα των τουρκικών πολεμικών πλοί­ων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν τρομοκρατικές ενέργειες.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξηγείται το γεγονός ότι τον προηγούμενο μήνα το τουρκικό πολεμικό πλοίο, που αρμένιζε έξω από τη Ραφήνα, ζήτησε από το εμπορικό πλοίο «Αρχάγγελος» πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του στην περιοχή του Κάβο Ντόρο…
Με την «πρωτοβουλία» της αυτή η Άγκυρα επιχειρεί να αυξήσει τα ε­θνικά και επιχειρησιακά οφέλη της στην περιοχή, και μάλιστα επικαλού­μενη το Συμβούλιο Ασφαλείας. Με τον «μανδύα» του Συμβουλίου, η Άγκυρα όχι μόνον θα μπορεί να εκτε­λεί αβλαβή διέλευση π.χ. στις ακτές της Κέας. αλλά 0α μπορεί και να ελ­λιμενίζεται με το πρόσχημα των επι­χειρήσεων κατά της τρομοκρατίας.
Η Τουρκία ακόμα, προσβλέπει και στα οικονομικά οφέλη από τις επιδιωκόμενες επιχειρήσεις της κατά της τρομοκρατίας για τις θαλάσσιες μεταφορές. Τα οφέλη αυτά θα γίνουν σημαντικότερα όταν θα αρχίσουν να λειτουργούν οι αγωγοί πετρελαίου στην περιοχή, όπου η κίνηση των πετρελαιοφόρων πλοίων θα αυξηθεί κατακό­ρυφα. Και τούτο γιατί οι δαπάνες προς την Τουρκία για την παροχή προ­στασίας των θαλάσσιων μεταφορών δεν θα καταβάλλονται από τις ιδιο­κτησίες των εμπορικών πλοίων, αλλά από το Συμβούλιο Ασφαλείας και από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ). στους οποίους οι πλοιοκτήτες θα καταβάλλουν το σχετικό αντίτιμο προστασίας.
Μέχρι στιγμής τουλάχιστον οι επί­σημες «ορατές» αντιδράσεις της Αθή­νας δείχνουν να είναι υποτονικές και σε αυτό το ζήτημα.
Πέραν των ανούσιων και αναποτε­λεσματικών «διαβημάτων» της Αθή­νας προς την Άγκυρα, που δεν λαμβά­νονται ποτέ υπόψη, η χώρα βλέπει και πάλι να αμφισβητούνται και να «περι­κόπτονται» (σ.σ.: αν δεν παραχωρού­νται ) ελληνικά δικαιώματα στην περιοχή του1 FIR Αθηνών, στον εναέριο και στο θαλάσσιο χώρο.
Φυσικά, η Τουρκία έχει μεθοδεύ­σει από μακρού χρόνου την εξέλιξη αυτή και συγκεκριμένα από το 1995. Τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να αποδεχθεί την κατάργηση στο πλαίσιο του NATO της προηγούμενης ΝΑΤΟϊκής απόφασης MC8604. με την οποία, μέχρι τότε είχε ανατεθεί στον αρχηγό του ελληνικού στόλου, η θαλάσσια περιοχή του FIR Αθηνών, ως περιοχή ευθύνης του για κάθε είδους επιχειρήσεις. Η Τουρκία τώρα σπεύδει να καλύψει το κενό.

Read more...

Συνωστισμός πρακτόρων στην Κομοτηνή.


Κάπου 40 άτομα ήταν στο ακροατήριο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κομοτηνής, όπου καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε 4ετή φυλάκιση με την κατηγορία της κατασκοπείας ο μουσουλμάνος Μεχμέτ Μποσταντζή, που διατηρεί φωτογραφείο στη Μάκρη έξω από την Αλεξανδρούπολη.
Από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής κανένας δεν παρακολούθησε τη δίκη. Ομως, οι γνωστοί συνεργάτες της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ «έβγαζαν μάτι» μέσα στην αίθουσα. Ατομα γνωστά εδώ και χρόνια στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Σε μια τέτοια «συγκέντρωση», βέβαια, δεν θα έλειπαν και οι άνδρες -πέντε με έξι- του κλιμακίου της ΕΥΠ στη Θράκη, αλλά και των υπηρεσιών του στρατού. O M. Μποσταντζή συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο να φωτογραφίζει στρατόπεδο στη Σαμοθράκη. Στην ανάκριση, όπως και στην απολογία του, δεν έκρυψε ότι οι φωτογραφίες που τραβούσε από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα είχαν αποδέκτη, έναντι αμοιβής, τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.

Αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σιδηροχώρι του Εβρου, ο Μποσταντζή έβγαλε γυμνάσιο και λύκειο στην Προύσα της Τουρκίας και σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο αγγλόφωνο πανεπιστήμιο Αγκυρας, για να βρεθεί να κάνει τον φωτογράφο στη Μάκρη.
Ενδιαφέρον είχαν όσα είπε στην απολογία του για τον τρόπο που του ζήτησαν να κάνει τη «δουλειά». Περνώντας από τον μεθοριακό σταθμό στα Υψαλα – Κήπους, με το πρόσχημα ότι το ελληνικό διαβατήριό του είχε πρόβλημα, τον οδήγησαν σε ένα γραφείο. Εκεί άντρες των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας του ζήτησαν να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Ο ίδιος, μάλιστα, είπε ότι τον απείλησαν ότι μπορεί να βρεθεί νεκρός σε κάποιο χαντάκι και ακόμη ότι κινδυνεύουν και δικοί του άνθρωποι.
Κατά τα άλλα… η Τουρκία εκδημοκρατίζεται.

Read more...

İlker Başbuğ: Τα Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν στο Αιγαίο οπλισμένα, ενώ τα δικά μας όχι.


Στις 07 Μαίου δημοσιεύτηκε ένα άρθρο του CENGİZ AKTAR στη τουρκική εφημερίδα HURRIYET.
Στο άρθρο γίνεται λόγος για τη επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν στη χώρα μας, για τις προοπτικές που υπάρχουν όσον αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών, τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν αν και εφόσον τελικά προχωρήσουν οι συνομιλίες και τέλος για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο των τουρκικών μαχητικών.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει πως κατά την επίσκεψη του στη Τουρκία τον Απρίλιο, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Δ. Δρούτσας, έθιξε το θέμα της προκλητικότητας των τούρκων στο Αιγαίο και πως όλο αυτό το σκηνικό έντασης που έχει στηθεί εδώ και πολλά χρόνια μπορεί ξαφνικά να προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η απάντηση από τη τουρκική πλευρά δόθηκε μέσω του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου, το Στρατηγό İlker Başbuğ, που υποστήριξε πως οι δύο χώρες έχουν τα «δικά» τους δικαιώματα στο Αιγαίο, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά, τα τουρκικά μαχητικά πετάνε άοπλα, ενώ τα δικά μας γεμάτα βόμβες.

Read more...

Επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Τουρκία


Είναι λογικό η Μόσχα να φλερτάρει συστηματικά με την Άγκυρα, όταν βλέπει ότι αφενός η Τουρκία εκτροχιάζεται από την ευρωπαϊκή της πορεία και αφετέρου η Ευρώπη της γυρίζει την πλάτη. Ακόμη και οι αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για ειδική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ ή για πιθανότητα ένταξής της μετά την επόμενη 20ετία. Μια ειδική σχέση εξυπηρετεί σχεδόν απόλυτα την ενεργειακή πολιτική της Μόσχας, καθώς η Τουρκία θα μετατραπεί σε «πύλη μεταφοράς των ρωσικών υδρογονανθράκων προς τη γηραιά ήπειρο». Σήμερα, οι σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίζονται ως «πολυδιάστατες», με σημαντικά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης.

Η επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Dmitry Medvedev στην Τουρκία, στις 11 και 12 Μαΐου, χαρακτηρίζεται από τις αμοιβαίες υψηλές προσδοκίες των δύο πλευρών. Ίσως είναι η πρώτη φορά, που η Ρωσία εισπράττει τόσο ευρεία αποδοχή από την τουρκική πλευρά.
Ο σημαντικότερος τομέας των ρωσο-τουρκικών σχέσεων είναι ο τομέας της ενέργειας. Η Ρωσία επιδιώκει να καταστήσει την Τουρκία ως την πύλη εξαγωγής των υδρογονανθράκων της, κυρίως προς την Ευρώπη. Σήμερα, Η Τουρκία εισάγει από τη Ρωσία περίπου το 65% (22 δισ. κυβικά μέτρα) του φυσικού αερίου και το 25% (8 εκατομ. τόνους) του αργού πετρελαίου της συνολικής εγχώριας κατανάλωσής της . Επίσης, εισάγει από τη Ρωσία περίπου το 50% των εγχώριων αναγκών της σε άνθρακα και σημαντικές ποσότητες χημικών προϊόντων. Στον τομέα της ενέργειας είναι πιθανόν, όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα και ο Ρώσος πρωθυπουργός Putin, να σημειωθεί περαιτέρω σύσφιξη στις σχέσεις των δύο χωρών, με την κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Τουρκία, από ρωσικές εταιρίες, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατασκευή εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας συζητήθηκε και κατά την 4ήμερη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Abdullah Gül στη Μόσχα, το Φεβρουάριο του 2009.
H επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Dmitry Medvedev στην Τουρκία και η συνάντησή του με την τουρκική πολιτική ηγεσία, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα “strategic business meeting”, το αποτέλεσμα του οποίου θα παρακολουθήσουν με περισσή προσοχή αρκετοί γείτονες των δύο χωρών (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), οι χώρες της κεντρικής και νότιας Ασίας, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μέσης Ανατολής, η Ευρώπη που αναζητά επιπρόσθετες επιλογές για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών και φυσικά οι ΗΠΑ, που ανησυχούν ιδιαίτερα για την απρόβλεπτη και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική που υιοθέτησε η Άγκυρα, λίγες ημέρες πριν την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP