Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Η ΟΜΟΦΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ.


Τo διμηνιαίο περιοδικό εξωτερικής πολιτικής FOREIGN POLICY με τίτλο «Do Ask Must Tell» δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του άρθρο για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι στον τούρκικο στρατό με την υπογραφή του Piotr Zalewski, ανταποκριτή στην Τουρκία του πολωνικού ειδησεογραφικού περιοδικού Polityka.
Όπως αναφέρεται, αν και αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ επιτρέπουν την υπηρεσία στο στρατό στους δηλωμένους ομοφυλόφιλους, στην Τουρκία απαγορεύεται ξεκάθαρα και τιμωρείται μάλιστα, αναφέρονται οι δηλώσεις της υπουργού Γυναικείων και Οικογενειακών Υποθέσεων Selma Aliye Kavaf που δήλωσε πως «η ομοφυλία είναι μια αρρώστια που απαιτεί θεραπεία».
Στο άρθρο αναφέρεται πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων να υπηρετήσουν στον στρατό, με αποτέλεσμα πολλοί στρατεύσιμοι, προκειμένου να αποφύγουν τον κοινωνικό χλευασμό, να κρύβουν την σεξουαλική επιλογή τους. Επιπλέον, όσοι το παραδέχονται ανοιχτά, αντιμετωπίζουν άσχημη αντιμετώπιση μέχρις ότου να πάρουν απαλλαγή - όπως, μεταξύ άλλων, ατέλειωτες υποτιμητικές εξετάσεις σε νοσοκομεία ή την υποχρέωση να προσκομίσουν φωτογραφίες που να αποδεικνύουν την «παθητική ομοφυλία» τους.

http://www.foreignpolicy.com/articles/2010/12/03/do_ask_must_tell

Read more...

Περί μειονοτικών ενώσεων


Σε επιστολή του, σχετικά με άρθρο του ανταποκριτή μας στο Στρασβούργο, Ν. Ρούσση («Ε» 6/12/2010), ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας γράφει: Ο τίτλος («Επιβάλλουν αναγνώριση όλων των μειονοτικών ενώσεων) και το περιεχόμενο «που βασίστηκε σε μη κατονομαζόμενες «πληροφορίες», δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν αποδίδουν ορθά ούτε την απόφαση της επιτροπής υπουργών του συμβουλίου της Ευρώπης ούτε τη στάση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας, κατά τη συζήτησή της».

Ο κ. Δελαβέκουρας προσθέτει πως η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων σε σύνθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνεδριάζοντας από 30/11 - 2/12/2010 υπό την προεδρία του Ουκρανού Μονίμου Αντιπροσώπου και αφού εξέτασε και τις τρεις υποθέσεις μειονοτικών ενώσεων Θράκης:

* «Επανέλαβε ότι το πρόβλημα είναι διαδικαστικό, μη επιτρέποντος στο στάδιο αυτό ουσιαστική εξέταση των υποθέσεων, αν και εναπόκειται στην κρίση του Αρείου Πάγου η οριστική επίλυσή του.

* «Ελαβε γνώση των πληροφοριών της ελληνικής πλευράς ότι από τον Ιανουάριο 2008 μέχρι τον Οκτώβριο 2010 έγιναν δεκτές 32 από τις συνολικά 33 υποβληθείσες αιτήσεις εγγραφής σωματείων, τα οποία έφεραν στον τίτλο τον όρο «"μειονοτικός"».

* «Χαιρέτισε τη σταθερή βούληση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν πλήρως τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και αποφάσισε να επαναξετάσει την υπόθεση τον Δεκέμβριο του 2011, υπό το φως της μέχρι τότε δικαστικής εξέλιξης».

* Ο ανταποκριτής μας Ν. Ρούσσης απαντά:
1. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ γίνονται, πάντα, κεκλεισμένων των θυρών, οπότε κακώς περιμένει ο κ. Δελαβέκουρας να κατονομάσουμε τις πηγές που μας έδωσαν τις άριστες πληροφορίες.
2. Το ότι, στην εν λόγω συνεδρίαση, προήδρευε ο Ουκρανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος, δεν επηρεάζει το ότι την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ έχει, από τον Νοέμβριο 2010 μέχρι και τον Μάιο του 2011, η φίλη και γείτων Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
3. Το ότι η «ελληνική πλευρά» έσπευσε, χωρίς κανείς να της το ζητήσει, να διαβεβαιώσει το Σώμα ότι οι ελληνικές αρχές, από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2010, έχουν εγκρίνει 32 (από τις... 33) αιτήσεις αναγνώρισης μειονοτικών ενώσεων, σε τι διαφέρει από τη διαπίστωση του ρεπορτάζ ότι «η ΜΕΑ στο Στρασβούργο διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην αναγνώριση, δεκάδων μειονοτικών ενώσεων, που άλλες φέρουν την ένδειξη "τουρκικός" και άλλες όχι».

...Και επί τη ευκαιρία
Δεν μας λέει ο κ. Δελαβέκουρας, πόσες από τις 32 μειονοτικές ενώσεις που αναγνωρίστηκαν φέρουν τον τίτλο «τουρκικός» ή «μακεδονικός».
Για να δούμε, αν ο τίτλος και το περιεχόμενο του δημοσιεύματος ανταποκρίνεται στην... πραγματικότητα, που καμώνεται πως δεν γνωρίζει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
ΥΓ. Η όλη συζήτηση θα διευκολυνόταν αν ο κ. Δελαβέκουρας μας έλεγε και για το ποια είναι η στάση του ΥΠΕΞ, για την πλήρη αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης που, εδώ και καιρό, προωθείται μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης από τους «γνωστούς-αγνώστους» -αλλά αδρά χρηματοδοτούμενους από το ελληνικό ΥΠΕΞ- κύκλους νομικών και εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more...

Μάθημα πατριωτισμού


Έχει περάσει πολύς καιρός. Μήνες ολόκληροι που είχα να επισκεφτώ τον φίλο μου τον Αμέτ, που ζει με την οικογένειά του σε ένα πανέμορφο Πομακικό χωριό στην ορεινή Ξάνθη. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να τον επισκεφτώ ούτε στην γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ…
Έχει αρχίσει να χειμωνιάζει για τα καλά, αφού το κρύο είναι αρκετά τσουχτερό. Φτάνοντας στο σπίτι του, ο Αμέτ με υποδέχτηκε γεμάτος χαρά στην είσοδο. Προχωρήσαμε στο εσωτερικό και καθίσαμε στο κουζινάκι, ένα υπέροχο μικρό δωμάτιο όπου η θαλπωρή από την ζέστη της ξυλόσομπας ήταν μοναδική. Ο μικρός του γιός, ο Μουσταφά, είχε πάρει την «μασιά» (σιδερένια λαβίδα) και ανακάτευε τα πυρωμένα κάρβουνα. Στο πάνω μέρος της σόμπας ακουμπούσαν μερικά κάστανα, χαραγμένα στη μέση και ανέδιδαν το άρωμά τους, προσκαλώντας με να γευτώ τα χαρίσματα της φύσης…
Με το που καθίσαμε, η Νεδιμέ –η γυναίκα του Αμέτ- ήρθε με έναν δίσκο και μου πρόσφερε νερό. Μετά από λίγο ακολούθησε και ο καφές… Είναι γεγονός πως από την στιγμή που πήρα τηλέφωνο για να ενημερώσω για την επίσκεψη, μου φάνηκε πολύ παράξενο που απάντησε ο Αμέτ, επειδή τέτοιο καιρό, μετά την γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ φεύγει για δουλειά στο εξωτερικό…

Η Νεδιμέ αποτραβήχτηκε σε άλλο δωμάτιο και μας άφησε μόνους μας να τα πούμε. Ο Αμέτ έδειχνε προβληματισμένος. Το χαμόγελό του δεν μπορούσε να κρύψει την ανησυχία του.
- Ανησυχώ, Κώστα. Ανησυχώ, επειδή δουλειές δεν υπάρχουν. Καθόλου. Καμία οικοδομή, σχεδόν, δεν γίνεται. Και αυτές που προχωράνε έχουν συνεργεία, αλλά δεν μπορώ να μπω σε αυτά τα συνεργεία. Εκεί μπαίνουν μόνο όσοι τα έχουν καλά με τους «απέναντι» (εννοώντας τους Τούρκους και τους πρακτορίσκους τους στην περιοχή).
- Και γιατί ρε Αμέτ δεν λες ότι είσαι δικός τους; Πες το μόνο. Δεν χρειάζεται να το εννοείς. Αν έτσι μπορείς να βρεις δουλειά, δεν πειράζει.
- Άκουσέ με, Κώστα. Αν δεχτώ μία φορά όσα μου πούνε, αν δηλώσω μία φορά όσα θέλουν να ακούσουν, αυτά θα ισχύουν για πάντα. Έχουν τον τρόπο τους. Αλλά, είναι και το άλλο… Εγώ δεν θέλω να «σκύψω». Δεν θέλω να κάνω ή να πω πράγματα που δεν πιστεύω. Δεν θέλω να βάλω κανέναν τους στο κεφάλι μου. Γιατί, μετά, αυτοί οι άνθρωποι θα είναι και στα κεφάλια των παιδιών μου. Κατάλαβες; Εγώ δεν θέλω κάτι τέτοιο. Εγώ θέλω στο σπίτι μου κουμάντο να κάνω εγώ, όχι άλλοι…
- Τότε γιατί δεν πας στο εξωτερικό για δύο-τρεις μήνες; Μου έχεις πει ότι δίνουν πολύ καλά λεφτά…
- Ναι, δίνουν καλά λεφτά, αλλά… Λεφτά για την κηδεία σου δίνουν… Άσε που για να πιάσεις δουλειά πρέπει να μπεις σε συνεργείο. Και τα συνεργεία τα έχουν άνθρωποι που ζητάνε τα ίδια με εδώ.
- Καλά, το δεύτερο το καταλαβαίνω, αλλά τι εννοείς, ότι σου δίνουν λεφτά για την κηδεία σου;
- Οι δουλειές που μας βάζουν να κάνουμε, δεν είναι για ανθρώπους. Να σου πω να το καταλάβεις. Μπαίνουμε σε μεγάλες δεξαμενές πλοίων να τις καθαρίσουμε ή δουλεύουμε στην κατασκευή σε κότερα. Και στις δύο περιπτώσεις τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία. Και δεν μας δίνουν προστατευτικές στολές, μάσκες να αναπνέουμε… Έτσι, όποιος κάνει αυτή τη δουλειά, θεωρείται πεθαμένος. Ξέρεις, έχουνε πεθάνει αρκετοί στα γύρω χωριά από τέτοιες δουλειές.
- Μάλιστα. Δουλειά που σε στέλνει στον άλλο κόσμο…
- Και γρήγορα. Εάν κάποιος δουλέψει συνεχόμενα περισσότερο από 3 μήνες, πεθαίνει μετά από 2 χρόνια… Έτσι λοιπόν, όπως καταλαβαίνεις, δουλειά δεν υπάρχει. Και αυτό είναι πολύ κακό. Έχω κάποιες οικονομίες που θα με βοηθήσουν να βγάλω το χειμώνα πολύ δύσκολα. Αλλά μετά; Τι θα γίνει μετά; Εγώ δεν έχω ενοίκια. Άντε και θα βγω να βρω χόρτα στο βουνό ή θα κυνηγήσω κάτι και θα φάμε. Θα κόψω και τον καφέ, θα κόψω και το ηλεκτρικό. Τα παιδιά μου, όμως, έχουν ανάγκες. Και δεν είναι οι ανάγκες για να φάνε κάτι στο σχολείο ή να έχουν 5 ευρώ στην τσέπη τους. Είναι η ανάγκη να μάθουν μία ξένη γλώσσα, είναι η ανάγκη να μάθουν υπολογιστές, είναι η ανάγκη να κάνουν, όποτε χρειαστεί, μαθήματα για να μπορέσουν να μπούνε στο πανεπιστήμιο και να σπουδάσουν… Αυτές τις ανάγκες δεν μπορώ να τις καταργήσω. Αλλά και από την άλλη, πρέπει να δουλεύω. Κάθομαι 3 μήνες, τώρα, και με τρώνε τα ρούχα μου. Νιώθω άχρηστος…
- Έχεις δίκιο Αμέτ. Τι να πω!!! Πάρα πολλοί βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Και γίνονται συνέχεια περισσότεροι. Μακάρι κάποιοι εκεί στην Αθήνα να σκεφτούν κάποια στιγμή πως οι αποφάσεις τους επηρεάζουν ζωές ανθρώπων.
Σκύψαμε και οι δυό μας να πιούμε τον καφέ και να φάμε από τα φρεσκοψημένα ζεστά κάστανα.
Μπήκε και η Νεδιμέ στο κουζινάκι κρατώντας το φλιτζανάκι με τον καφέ της. Κάθισε απέναντί μας και αφού μας κοίταξε λίγο, είπε:
- Τα παιδιά, κύριε Κώστα. Τα παιδιά είναι που έχουμε στο μυαλό μας. Πριν από λίγες ημέρες πήγα στο σχολείο για να ρωτήσω πως τα πάνε. Ήταν και μια άλλη μητέρα και μάλωνε με την δασκάλα, επειδή ζήτησε από τα παιδιά να μαζέψουν τα σκουπίδια από την αυλή. Το ζήτησε και από το δικό μου παιδί, όχι μόνο από το δικό της. Και δεν κατάλαβα γιατί διαμαρτύρονταν. Αν δεν μάθει το παιδί μου να μαζεύει τα σκουπίδια, τότε θα μάθει να φτιάχνει μόνο σκουπίδια. Και αυτό το παιδί μου θα το μάθει από εμένα, αλλά θα το καταλάβει καλύτερα στο σχολείο. Εκεί, όλα μαζί, μαθαίνουν μικρά ή μεγάλα πράγματα. Αλλά, εμείς οι γονείς φταίμε όταν νομίζουμε ότι κάνουν τα παιδιά μας σκουπιδιάρηδες. Ανθρώπους τα κάνουν, αλλά… Τι να πω; Μάλλον έχουμε γεμίσει από ανθρώπους σκουπίδια και εμείς κοιτάζουμε αλλού… Αλλά και αυτούς τους ανθρώπους σκουπίδια, εμείς τους κάναμε…
Έμεινα να την κοιτάζω. Με ένα παράδειγμα της καθημερινότητας, με απλά λόγια, η σοφία που κρύβει μέσα της η Νεδιμέ και ο κάθε απλός άνθρωπος, απάντησε στην αιτία των κακών που σήμερα βιώνουμε…
Είχε περάσει περίπου 1 ώρα που απολάμβανα την φιλοξενία του Αμέτ και της Νεδιμέ. Σηκώθηκα και αφού αποχαιρετιστήκαμε με μία χειραψία από καρδιάς με τον Αμέτ, έφυγα και πήρα τον δρόμο του γυρισμού, εκεί που αισθήσεις, ψευδαισθήσεις, λογική και προπαγανδιστική λογική μπερδεύονται, γίνονται ένα κουβάρι και δεν μας αφήνουν να καταλάβουμε τα αυτονόητα…

Κωνσταντίνος

ΥΓ. Η ιστορία είναι πραγματική και αποτελεί ένα απλό ζωντανό παράδειγμα αυτών που σήμερα βιώνουμε σχεδόν όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως θρησκείας και μόρφωσης

Read more...

Μας... «τελειώνει» και η Συνθήκη της Λωζάννης;;;


Είχανε δεν είχανε, οι θεματοφύλακες της... επιλεκτικής προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σιγά αλλά σταθερά, ετοιμάζονται να βάλλουν την «ταφόπλακα» στη Συνθήκη της Λωζάννης, με βάση την οποία αντιμετωπίζονται θέματα θρησκευτικών μειονοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η ευρισκόμενη υπό Τουρκική Προεδρία, Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που, εκτός των άλλων, έχει και την αρμοδιότητα επίβλεψης της ορθής εκτέλεσης των τελεσίδικων αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στοχοποίησε την Ελλάδα, ως μία χώρα που δεν εφαρμόζει τις τελεσίδικες και καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε συνεδρίαση της, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και έληξε την περασμένη Παρασκευή, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι (πρέσβεις) των 47 κρατών-μελών του Οργανισμού, θεώρησαν σκόπιμο να ασχοληθούν με το γιατί η Ελλάδα, δεν έχει προχωρήσει στην άμεση αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», όπως την υποχρέωσε να κάνει, με καταδικαστική του απόφαση, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν περιορίσθηκαν, όμως, μόνο σ' αυτό...

Με μία ιδιαιτέρως αυστηρή απόφαση της, η Επιτροπή των Υπουργών συνιστά στην Ελλάδα, να πάψει να εγείρει προσκόμματα και να προχωρήσει στην αναγνώριση όλων των μειονοτικών θρησκευτικών και άλλων ενώσεων στο έδαφος της.

Η απόφαση αυτή, που θα ανακοινωθεί μετά την παρέλευση 15νθημέρου, πάρθηκε, ύστερα από την εξέταση της συμπεριφοράς της χώρας μας, στην εκτέλεση των καταδικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις υποθέσεις Μπεκίρ Ούστα κατά Ελλάδος και Τουρκική Ένωση Ξάνθης κατά Ελλάδος.

Σ' αυτήν, την «μυστική» κατά τα άλλα, συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ωστόσο, βγήκε και μία ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΙΔΗΣΗ, για το πως η κυβέρνηση Παπανδρέου, είναι αποφασισμένη να χειρισθεί το θέμα της αναγνώρισης των μειονοτικών ενώσεων στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, αντί να εφιστήσει την προσοχή στους συναδέλφους του ότι, με τέτοιες αποφάσεις, θέτουν σε πλήρη αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, τους διαβεβαίωσε ότι, η ελληνική κυβέρνηση, έχει ήδη προχωρήσει στην αναγνώριση δεκάδων μειονοτικών ενώσεων στην Ελλάδα, που άλλες φέρουν την ένδειξη «τουρκικός» και άλλες όχι.

Είναι προφανές ότι ο πρέσβης Αθανάσιος Δενδούλης, που κάνει τα πάντα για να μην φύγει από το Στρασβούργο, δεν ενήργησε αυτοβούλως και με την διαβεβαίωση που έδωσε, μετέφερε την κεντρική πολιτική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του ημέτερου ΥΠΕΞ.

Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να υπενθυμισθεί ότι προπομπός της σχετικής απόφασης θεωρείται σχετικό Ψήφισμα της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Μάρτιο του 2009, που κάτω από τον τίτλο «Θρησκευτική ελευθερία και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα για τους μη μουσουλμάνους της Τουρκίας και για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη», είχε θέσει τις «βάσεις» για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αναφέροντας ευθαρσώς ότι:

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζουν τις θρησκευτικές μειονότητες σύμφωνα με τα στάνταρντ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όχι να επικαλούνται την αρχή της «αμοιβαιότητας», που προβλέπεται στη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, ως δικαιολογία για να αρνούνται να εφαρμόζουν ορισμένα δικαιώματα».

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και έχουν να κάνουν:

* Με το ποιες είναι, ακριβώς, οι μειονοτικές ενώσεις που αναγνωρίσθηκαν από την Ελληνική κυβέρνηση;
* Εκτός από την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, στις αναγνωρισμένες μειονοτικές ενώσεις περιλαμβάνονται κι' άλλες που φέρουν τον τίτλο «τουρκικός»;
* Μήπως στην λίστα αυτών των ενώσεων, περιλαμβάνονται κι' άλλες που φέρουν τον όρο «Μακεδονικός»;
* Γιατί η ελληνική κυβέρνηση, δείχνει τέτοια προθυμία, να γίνει αρωγός στην προσπάθεια ακύρωσης της Συνθήκης της Λωζάννης;
* Αντιλαμβάνονται εκεί στο ΥΠΕΞ ότι, συνηγορώντας σε τέτοιου είδους προσπάθειες, σε λίγο θα βρεθούν στην δυσάρεστη θέση, να προχωρήσουν και στην αναγνώριση, τουρκικών μειονοτικών ενώσεων στην Κω και στη Ρόδο;

Ακούει κανείς;

Read more...

Επίθεση σε τζαμί στην περιοχή "Παλαιό Άβατο" στην Ξάνθη


Επίθεση σε τζαμί της Ξάνθης εκδηλώθηκε τα ξημερώματα. Συγκεκριμένα, στις 2.50 π.μ άγνωστοι αποπειράθηκαν να πυρπολήσουν τέμενος στην περιοχή "Παλαιό Άβατο", πετώντας βόμβες μολότοφ στο εσωτερικό. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές εξωτερικά του τεμένους, ενώ η φωτιά κατασβέστηκε πριν λάβει μεγάλες διαστάσεις. Την υπόθεση διερευνούν οι τοπικές αστυνομικές αρχές.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Προβοκατόρικων ενεργειών συνέχεια.....Μετά το σπάσιμο των τάφων σε μουσουλμανικό νεκροτααφείο στην Κομοτηνή τον Αύγουστο, σειρά έχουν οι εμπριστικές επιθέσεις σε τζαμιά. Ο σκοπός ένας, η πρόκληση του θρησκευτικού συναισθήματος της μειονότητας και όχι μόνο και ο θρήσκευτικός φανατισμός, που θα οδηγήσει σε κατάστάσεις ανεξέλεγκτες και πιθανή εμπλοκή άλλης χώρας με δυναμικά μέσα. Εξ΄άλλου η ιστορία επαναλαμβάνεται όπως ξεκίνησε και στο θέμα της Κύπρου όπου ολοκληρώθηκε με την τουρκική απόβαση και κατοχή του 40% περίπου των εδαφών της μεγαλόνησου, σύμφωνα με την αποκάλυψη του Τούρκου απόστρατου Στρατηγού πριν λίγο καιρό στα ΜΜΕ της χώρας του. Εμείς οι Έλληνες απλά δεν μάθαμε ούτε να την διαβάζουμε, ούτε να την μαθαίνουμε (άρα και να την θυμόμστε), ούτε και να βγάζουμε τα απαραίτητα διδάγματα από αυτήν. Και φυσικά είναι γνωστή η ρήση για την τύχη των λαών που ξεχνούν την ιστορία τους.
Ποιός άραγε υποκινεί τέτοιου είδους θέματα και κατ΄ εντολή ποιών;

Το έχουμε πει και σε άλλο σχόλιό μας, που αφορούσε την αναγνώριση των ψευτομουφτήδων. Για εμάς εδω στο ιστολόγιο είναι θέμα αξιοπιστίας και επιμένουμε σε αυτό. Αναμένουμε τις εξελίξεις...

Read more...

Birlik: “Οι Τούρκοι έσωσαν το …ΠΑΣΟΚ απο τον γκρεμό. Τώρα θέλουν το μερίδιό τους στην περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης"


«Οι Τούρκοι της Θράκης έβγαλαν νικητή στις εκλογές τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Άρη Γιαννακίδη, και έσωσαν το ΠΑΣΟΚ από τον… γκρεμό. Τώρα θέλουν το μερίδιό τους στην περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Αυτά τα προκλητικά αναφέρονται σε άρθρο της τουρκόφωνης εφημερίδας «Μπίρλικ» της Θράκης, αποκαλύπτοντας για μια ακόμα φορά την προκλητικότητα, αλλά και τους στόχους του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής που ελέγχει όλους τους ανθέλληνες μειονοτικούς. Επί λέξει στο άρθρο της εφημερίδας «Μπιρλίκ» αναγράφονται τα εξής: «Στη νίκη αυτή καθοριστικό ρόλο είχαν οι ψήφοι της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Και έτσι η τουρκική μειονότητα έσωσε και το ΠΑΣΟΚ και τον Γιαννακίδη». Ευχόμαστε στον κ. Γιαννακίδη επιτυχία…

Εφ. Birlik

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Για ποιό περίδιο μιλάνε;
Ποιός έταξε σε ποιόν και τι;
Και το βασικότερο, εμάς τους υπόλοιπους.....μας ρωτήσατε;

Περίεργη η συγκυρία των απανωτών δηλώσεων που είτε τους ξεφεύγουν, είτε εντέχνως και σκοπίμως διαρρέουν....τελευταία δήλωση σας θυμίζουμε αυτή του Απ. Κακλαμάνη μέσα στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, για τους χριστιανούς κατοίκους της Θράκης, που ούτε λίγο ούτε πολύ μας αποκάλεσε ταραξίες...

Read more...

Η Αθήνα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και για τη Θράκη πέρα βρέχει...


Η Αθήνα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και για τη Θράκη πέρα βρέχει... Φαίνεται ότι για τη σημερινή και τη χθεσινή κυβέρνηση η Θράκη... κείται μακράν, για να θυμηθούμε εκείνη τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι η Κύπρος κείται μακράν κι έτσι την εγκατέλειψε η Ελλάδα στα χέρια του «Αττίλα»... Ποιος άκουγε τότε τις αντίθετες φωνές; Έτσι και σήμερα η Αθήνα, το Μέγαρο Μαξίμου, διαπιστώνεται ότι έχει πρόβλημα... ακοής! Παρότι όλο και πιο βροντερές είναι οι φωνές ότι η Θράκη βαδίζει ολοταχώς προς Κυπροποίηση... Η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί, και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιήσει βάρβαρα μέσα, όπως το 1974 στην Κύπρο. Ήδη είναι εντός των πυλών... Το τουρκικό προξενείο έχει αλώσει την περιοχή. Επιβάλλει τους σχεδιασμούς του. Κι εμείς, άβουλοι και μοιραίοι, γινόμαστε γι' άλλη μια φορά ορντινάτσες του... Για ψήφους... Όλα σ' αυτόν τον παρονομαστή παίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, 600 άτομα, μουσουλμάνοι κατά κύριο λόγο, που ζουν και έχουν διάφορες δουλειές, περνάνε κάθε μήνα από το τουρκικό προξενείο και παίρνουν τον «μισθό» τους.

Για να έχουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους τους ομόθρησκούς τους στους χώρους όπου δραστηριοποιούνται... Και περνούν όποια εντολή (π.χ. ποιον θα ψηφίσουν, αν θα κάνουν κινητοποιήσεις κ.λπ.) δώσει το προξενείο, που πλέον έχει ξεφύγει από τον σκοπό του, από την αρμοδιότητα που ο νόμος και οι συνθήκες προβλέπουν.

Θέλουν τη ΣΕΚΑΠ
Στους σχεδιασμούς τους είναι και απόκτηση βιομηχανικών μονάδων. Και ήδη στο στόχαστρο είναι η αγορά της ΣΕΚΑΠ. Μάλιστα, για να μην προκαλέσουν, έχουν βάλει μπροστά, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιους βούλγαρους «επιχειρηματίες»!«Καλή δουλειά» κάνει και η τουρκική τράπεζα Ziraat, που έστησε το προξενείο πριν από δύο χρόνια στην Κομοτηνή...
Είχε ρόλο στον β΄ γύρο των εκλογών!
Αποφασιστικός ήταν ο ρόλος που έπαιξε το τουρκικό προξενείο στη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
Την παραμονή, και συγκεκριμένα το απόγευμα του Σαββάτου, στην Ξάνθη, στο ξενοδοχείο «Νατάσσα», έγινε συνάντηση του τοπικού βουλευτή, πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και νυν αναπληρωτή υπουργού Βορείου Ελλάδας κ. Σωκράτη Ξυνίδη με τον ψευτομουφτή και παράγοντα της μειονότητας. Η συνάντηση αυτή γράφτηκε σε πολλά blogs και εφημερίδες. Δεν διαψεύσθηκε από κανέναν από τους συμμετέχοντες.Ο κ. Ξυνίδης δεν πρέπει να πει για ποιον λόγο συναντήθηκε με τον ψευτομουφτή (που αποτελεί στην ουσία αναγνώρισή του από την κυβέρνηση) και τι συζήτησαν; Θυμίζουμε ότι την πρώτη Κυριακή πρώτος είχε έρθει ο Παυλίδης, που υποστηριζόταν από τη ΝΔ, με δεύτερο τον Γιαννακίδη, που τον στήριζαν το ΠΑΣΟΚ και η Ντόρα. Και ο οποίος τελικά εκλέχθηκε.

onalert

Read more...

Ενα ισχυρό χαρτί στον «πόλεμο» του Αιγαίου


ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Κ. ΚΑΡΥΩΤΗ *

- Eδώ και πάνω από τριάντα χρόνια η Eλλάδα επιμένει μονότονα ότι η μοναδική της διαφορά με την Tουρκία, ήτοι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Aιγαίου, είναι νομικής φύσης. Όμως, εδώ και πάνω από 25 χρόνια η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκερασθεί απ’ αυτή της Aποκλειστικής Oικονομικής Zώνης (AOZ). Aπό την ύπαρξη της νέας Σύμβαση του Διεθνούς Δίκαιου της Θάλασσας το 1982, κανένα κράτος στον κόσμο δεν έχει ζητήσει μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Xάγης, αλλά πάντα ζητά και την ταυτόχρονη οριοθέτηση της Aποκλειστικής Oικονομικής Zώνης.

Πράγματι, όλες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου μέχρι σήμερα λαμβάνουν υπόψη την οριοθέτηση και των δυό ζωνών που πάντα συμπίπτουν. Oι Tούρκοι, βέβαια, τρίβουν τα χέρια τους που ακούν για τόσα χρόνια τις ελληνικές κυβερνήσεις και όλα τα πολιτικά κόμματα να μιλάνε μόνο για την υφαλοκρηπίδα, χωρίς να αναφέρονται στην AOZ. O λόγος της μεγάλης χαράς των Tούρκων έγκειται στο γεγονός ότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Eλλάδα έχει πολλά να κερδίσει από την οριοθέτηση της AOZ στο Aιγαίο. Έτσι, οι μεν Tούρκοι κάνουν την πάπια οι δε Έλληνες παπαγαλίζουν μονότονα το τροπάριο της υφαλοκρηπίδας! Όταν ο Kωνσταντίνος Kαραμανλής και ο Aνδρέας Παπανδρέου μιλούσαν για την ελληνοτουρκική διένεξη στο Aιγαίο Πέλαγος, ορθώς υποστήριζαν ότι η διαφορά μας με τους Tούρκους είναι νομικής φύσης και αφορά μόνο στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, διότι τότε δεν υπήρχε ακόμη AOZ. Όμως, από τότε έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια και η ύπαρξη της AOZ καθιστά ουσιαστικά ξεπερασμένη την έννοια της υφαλοκρηπίδας.

Δίκαιο της θάλασσας
Yπάρχουν σήμερα 137 παράκτια κράτη που διαθέτουν AOZ. H Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά στο Άρθρο 121, παράγραφος 2, ότι όλα τα νησιά και οι νησίδες, με εξαίρεση τους βράχους που δεν μπορούν να έχουν δική τους οικονομική ζώνη, διαθέτουν AOZ και ότι η AOZ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Aυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Eλλάδας έναντι της Tουρκίας, διότι η Tουρκία δεν μπορεί να προβάλει τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιεί για δεκαετίες τώρα σχετικά με την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Aιγαίου. Ότι δηλαδή τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι «κάθονται» πάνω στην «υφαλοκρηπίδα» της Aνατολίας. H Eυρωπαϊκή Ένωση (E.E.) έχει επίσης αποδεχθεί την AOZ και πολλά παράκτια κράτη-μέλη της έχουν υιοθετήσει AOZ 200 ναυτικών μιλίων. Eπομένως, είναι απορίας άξιον όχι μόνο γιατί η E.E. δεν παρεμβαίνει υπενθυμίζοντας στην Tουρκία ότι όλα τα κράτη-μέλη της έχουν δικαίωμα να υιοθετήσουν AOZ στις παράκτιες περιοχές τους, αλλά και να υποχρεώσει όλα τα κράτη-μέλη της, που δεν έχουν ήδη AOZ, να προκηρύξουν τέτοια AOZ. Όταν η E.E. αποφάσισε να δημιουργήσει AOZ 200 ν.μ. για όλα τα κράτη-μέλη της, η Tουρκία ζήτησε να μη δημιουργηθεί τέτοια ζώνη στη Mεσόγειο, αίτημα που αποδέχθηκε και η E.E. και η Eλλάδα. H εξήγηση που δόθηκε από την E.E. είναι ότι τα ψάρια σε αυτή τη θάλασσα έχουν υψηλή μεταναστευτική τάση και έτσι δεν κρίθηκε χρήσιμο να επεκταθούν τα 200 ν.μ. και σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή. Kατά συνέπεια, ούτε η Eλλάδα ούτε και η Iταλία διαθέτουν AOZ 200 ν.μ., ενώ η Γαλλία και η Iσπανία διαθέτουν AOZ 200 ν.μ. αλλά όχι στην περιοχή της Mεσογείου.


Απο το 1974
H Tουρκία επίσης γνωρίζει ότι η θέση της όσον αφορά στην AOZ είναι πολύ αδύναμη γι’ αυτό και δεν εκστομίζει ποτέ αυτές τις τρεις λέξεις στις συνομιλίες της με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, από το 1974 μέχρι σήμερα. Bέβαια, το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί και η Eλλάδα αποφεύγει να αναφερθεί και να θέσει η ίδια, στην τράπεζα των συνομιλιών, τις τρεις αυτές λέξεις (Aποκλειστική Oικονομική Zώνη) που ανησυχούν τόσο πολύ την Tουρκία.
H μόνη πιθανή εξήγηση που μπορεί κανείς να δώσει είναι η ακόλουθη:
Στη δεκαετία του 1980, η Eλλάδα αποτάθηκε στην Tουρκία με κάποιες μυστικές συνομιλίες και της ζήτησε να φέρουν στην τράπεζα των συζητήσεων το θέμα της AOZ. Δυστυχώς, η τουρκική αντιπροσωπία αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί ποτέ να προστεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων διότι θίγονται μεγάλα συμφέροντά της στο Aιγαίο. Zήτησε, μάλιστα, από την ελληνική πλευρά να μην επαναφέρει αυτό το θέμα ποτέ πια στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κάτι που, εκ των πραγμάτων, φαίνεται ότι έγινε δεκτό από όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις!


Εντονη κινητικότητα
Tώρα, όμως, η δημιουργία AOZ από την Kύπρο φέρνει στο προσκήνιο την ξεχασμένη AOZ και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πλέον δικαίωμα να αγνοεί τη ρύθμιση αυτή του Δίκαιου της Θάλασσας που τόσο πολύ ευνοεί τη χώρα μας. Φαίνεται ότι το υπουργείο Eξωτερικών έχει, έστω και καθυστερημένα, καταλάβει την αξία της AOZ και έχει αρχίσει συνομιλίες με τα κράτη στα νοτιοδυτικά σύνορα της Eλλάδας, δηλαδή την Aλβανία, την Iταλία, την Aίγυπτο και τη Λιβύη για την οριοθέτηση της AOZ με αυτά τα κράτη. H πρώτη συμφωνία έγινε πρόσφατα με την Aλβανία χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της «μέσης γραμμής» ο δε τρόπος της οριοθέτησης ονομάστηκε «θαλάσσιο όριο πολλαπλών χρήσεων». Eίναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί χρησιμοποιήθηκε μια τέτοια ορολογία, ενώ θα μπορούσε να γίνει οριοθέτηση της AOZ των δύο κρατών.
Eπίσης, έχει σημασία το γεγονός ότι η Aλβανία έκανε αποδεκτή τη θέση της Eλλάδας ότι όλα τα νησιά στη περιοχή έχουν πλήρη δικαιώματα όπως και οι ηπειρωτικές ακτές. Δυστυχώς αυτή η πολύ καλή οριοθέτηση δεν άρεσε στην Tουρκία, η οποία, καθώς φαίνεται, κατόρθωσε να επέμβει και να πείσει το Aνώτατο Δικαστήριο της Aλβανίας να ακυρώσει τη συμφωνία αυτή.
Ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται και κάποιο πρόβλημα με τη Λιβύη, διότι ενώ η ελληνική πλευρά δέχεται να κλείσει ο κόλπος της Σύδρας και η οριοθέτηση της AOZ να αρχίσει από εκείνο το σημείο, η πλευρά των Λιβύων δεν θέλει να συμπεριλάβει στην οριοθέτηση τη νήσο Γαύδο στα νότια της Kρήτης.
Aπρόσμενα, φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα και με την Iταλία, κάτι που δεν περίμενε κανείς, διότι ήδη υφίσταται η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δυο κρατών και επομένως μπορούν εύκολα να δηλώσουν ότι οι AOZ τους συμπίπτει με αυτή της υφαλοκρηπίδας. Δυστυχώς οι Iταλοί θέλουν μια AOZ μεγαλύτερη από αυτή της υφαλοκρηπίδας.
Ένα άλλο, τραγικό κατά την άποψή μου, λάθος που έκανε η Eλλάδα ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Kαραμανλή να αρχίσει συνομιλίες με την Aίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δυο κρατών. Tο τραγικό λάθος έγκειται στο γεγονός ότι η Eλλάδα άρχισε τις συνομιλίες της με την Aίγυπτο, χωρίς να πάρει κάποια ρητή και σαφή διαβεβαίωση από αυτήν ότι θα δοθούν πλήρη δικαιώματα στο Kαστελόριζο. Tέλος, η Eλλάδα δέχθηκε άλλο ένα χαστούκι από του Aιγυπτίους όταν αυτοί ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με τη Tουρκία, τη στιγμή που η Aίγυπτος δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Tουρκία! H Aίγυπτος θα μπορούσε να διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Tουρκία μόνο αν δεν αναγνωρισθούν τα δικαιώματα του Kαστελόριζου. O νοών νοείτω. H Aίγυπτος ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι θα είχε συνομιλίες μαζί της στο Kάιρο στις 20 Iουνίου του 2009 και αμέσως μετά στις 22 Iουνίου 2009 με την τουρκική πλευρά! H κυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας αντί να προβεί σε έντονη διαμαρτυρία για αυτή την αιγυπτιακή θέση, που παραβιάζει ξεκάθαρα το Δίκαιο της Θάλασσας, πήγε στη συνάντηση στις 20 Iουνίου γνωρίζοντας ότι δυο μέρες αργότερα Aιγύπτιοι και Tούρκοι θα καθόντουσαν στο ίδιο τραπέζι.


Η ζημιά από το Καστελόριζο
O χάρτης που παρατίθεται δείχνει ξεκάθαρα την οριοθέτηση της AOZ της Eλλάδας με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Eύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το μεγάλο πρόβλημα της Tουρκίας και το λόγο που δεν επιθυμεί καμία διαπρταγμάτευση με την Eλλάδα σχετικά με την οριοθέτηση της AOZ στο Aιγαίο Πέλαγος. Aπό τον ίδιο χάρτη διαπιστώνουμε επίσης τη μεγάλη ζημιά που κάνει το Kαστελόριζο στην Tουρκία, αγκάθι πραγματικό. Tέλος, ο χάρτης δείχνει την AOZ της Kύπρου και της Aιγύπτου όπου ξεκάθαρα φαίνεται ότι η Tουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Aίγυπτο.


* Kαθηγητής Πολιτικής Oικονομίας. Yπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπίας στη Διάσκεψη του OHE για το Δίκαιο της Θάλασσας και επιμελήθηκε του βιβλίου «Greece and the Law of the Sea».

Ημερησία

Read more...

Τουρκικός τύπος: Έλληνες ψάχνουν δουλειά στην Τουρκία για 300 ευρώ


Δεκάδες Έλληνες άνεργοι αποτείνονται καθημερινά στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη και στο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ζητώντας εργασία στην Τουρκία, έστω και με τριακόσια ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας «Eλεύθερος Τύπος». Στη βάση του σχετικού δημοσιεύματος η τουρκική εφημερίδα Taraf, δημοσιεύει σήμερα ρεπορτάζ με τίτλο «Οι Έλληνες άνεργοι έρχονται για δουλειά», και αναφέρει ότι πλαίσιο του «μεταναστευτικού ρεύματος» που βιώνεται τον τελευταίο καιρό λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί Έλληνες επιδιώκουν να βρουν εργασία όχι μόνο στην Δυτική Ευρώπη αλλά και στην Τουρκία και στην Κύπρο.

Παράλληλα η Star στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Οι Έλληνες στην ουρά για δουλειά στην Τουρκία», αναφέρεται ότι το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στην Θεσσαλονίκη αποτέλεσε «πόρτα ελπίδας» για τους Έλληνες άνεργους που επιθυμούν να δουλέψουν στην Τουρκία έστω και για τριακόσια ευρώ. Ρεπορτάζ σχετικά με το ίδιο ζήτημα δημοσιεύεται και στην εφημερίδα Turkıye.

kathimerini

Read more...

Καρογιάν: "Η τουρκική πολιτική δεν αλλάζει"


Δεν αλλάζει η τουρκική πολιτική, δεν αλλάζουν οι στόχοι της, δεν αλλάζουν οι επιδιώξεις της, δεν αλλάζει η συμπεριφορά της, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, προσθέτοντας πως «είναι γι’ αυτό το λόγο που εμείς θα πρέπει να μείνουμε σταθεροί στις δικές μας θέσεις, στις δικές μας αρχές». Κληθείς να σχολιάσει, μετά το τέλος του τρισάγιου και της κατάθεσης στεφάνων στον τάφο του αείμνηστου τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σημερινή», ο κ. Καρογιάν είπε ότι η συνέντευξη Μπαγίς είναι «ένα από τα ίδια».

Είναι «η συνήθης τουρκική πολιτική, η οποία επαναλαμβάνεται. Δεν αλλάζει η τουρκική πολιτική, δεν αλλάζουν οι στόχοι της, δεν αλλάζουν οι επιδιώξεις της, δεν αλλάζει η συμπεριφορά της. Είναι γι’ αυτό το λόγο λοιπόν που εμείς θα πρέπει να μείνουμε σταθεροί στις δικές μας θέσεις, στις δικές μας αρχές. Να μείνουμε σταθεροί σε αυτά τα οποία πιστεύουμε και τα οποία διεκδικούμε. Δεν πρόκειται η Τουρκία να αλλάξει άποψη, ούτε και να αλλάξει θέση. Είναι γι’ αυτό το λόγο λοιπόν που εμείς θα πρέπει καθημερινά να δίνουμε μάχες και αγώνες για να πληρώνει τίμημα η Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή. Να πληρώνει τίμημα γιατί συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να δίνουμε μάχες για να συνεχίσει η Τουρκία να καταδικάζεται για την περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και την παραγνώριση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ», πρόσθεσε.


Μνημόσυνο Τάσσου Παπαδόπουλου
-------------------------
Αναφερόμενος στο σημερινό ετήσιο μνημόσυνο του αείμνηστου τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Καρογιάν είπε: «Τιμούμε σήμερα τον Τάσσο Παπαδόπουλου, τον πολιτικό, τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον άνθρωπο».
«Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ένας φλογερός πατριώτης, ένας τίμιος αγωνιστής, ένας άνθρωπος που υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση και αποφασιστικότητα αρχές και αξίες. Οι δικές του παρακαταθήκες είναι και δικές μας παρακαταθήκες. Οι δικοί του αγώνες είναι και δικοί μας αγώνες. Οι δικές του προσδοκίες και δικές μας προσδοκίες. Ολοι εμείς, λοιπόν, θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φανούμε αντάξιοι και της ιστορίας τους και των αγώνων του. Να φανούμε αντάξιοι στην ιστορία, αλλά και στις προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.


Οικονομία
--------
Ερωτηθείς για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Καρογιάν είπε ότι σέβεται με απόλυτο τρόπο το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν αυτά που θεωρούν δίκαια.
«Σέβομαι τις εργασιακές θέσεις, σέβομαι το δικαίωμα του κάθε οργανωμένου συνόλου να διατυπώνει ελεύθερα τις απόψεις, τις κρίσεις, τις αξιολογήσεις και τις επικρίσεις. Δεν πρόκειται να σταματήσω ποτέ από το να δηλώνω πλήρη σεβασμό, ακόμα και στο δικαίωμα της απεργίας. Απ’ εκεί και πέρα, όμως, όλοι συνειδητοποιούμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για τον τόπο μας. Δεν χρειάζονται συνθήματα, ούτε και εύηχες ατάκες. Εκείνο που χρειάζεται είναι συνέργεια όλων για να μπορέσει ο τόπος να βγει από την κρίση και να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία τις προοπτικές σε σχέση με την κυπριακή οικονομία», συμπλήρωσε.
Αυτό το πακέτο μέτρων, είπε ο κ. Καρογιάν, «σίγουρα εάν με ρωτούσατε εάν είναι το πιο ισορροπημένο, η απάντηση μου είναι όχι».
«Εάν με ρωτούσατε εάν είναι το πιο δίκαιο η απάντηση μου είναι όχι. Ομως, εδώ υπάρχουν δύο φιλοσοφίες: ή να μην κάνουμε τίποτε ή να λάβουμε μέτρα. Το να μην κάνουμε τίποτε σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι θα κάνουν για μας τους επόμενους μήνες. Και αυτά που θα κάνουν οι άλλοι για μας θα είναι πολύ πιο οδυνηρά, θα είναι πολύ πιο σκληρά και θα αγγίξουν στην πράξη, πλέον, τα δικαιώματα, αλλά και τα κεκτημένα και των εργαζομένων, αλλά και τα κεκτημένα της κυπριακής οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, πρέπει κατά την άποψη μας, να ληφθούν μέτρα για να μπορέσουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης, να βελτιώσουμε το δημοσιονομικό μας έλλειμμα και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες έτσι που πραγματικά να κτυπηθεί η ανεργία η οποία καλπάζει και, ταυτόχρονα, να συγκρατηθούν οι δαπάνες του δημοσίου που είναι μια ανοιχτή πληγή», ανέφερε.
Χρειάζονται μέτρα, συνέχισε ο κ. Καρογιάν και πρόσθεσε ότι «από την άλλη πλευρά, όμως, εμείς λέμε ότι δεν θα μείνουμε αδιάφοροι σε αυτά τα προβλήματα και τις προκλήσεις της κυπριακής οικονομίας».
«Δεν πρόκειται να χαϊδεύουμε τα αυτιά. Προτιμούμε να είμαστε ειλικρινείς, τώρα, παρά να κλάψουμε αργότερα. Γι’ αυτό το λόγο, εμείς ως ΔΗΚΟ ανεξαρτήτως των όποιων επιμέρους απόψεων, προσεγγίσεων και θέσεων που είχαμε και έχουμε, γιατί αυτό το πακέτο είναι ένα προϊόν συμβιβασμού, θα συνεχίσουμε με ένα δημιουργικό και ουσιαστικό τρόπο να προσπαθούμε να θέσουμε τις προϋποθέσεις, αλλά και το υπόβαθρο για να μπορέσει η κυπριακή οικονομία να εξέλθει της οικονομικής κρίσης και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη που θα οδηγήσει και σε κοινωνική ευημερία», συμπλήρωσε.

ikypros

Read more...

Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αποφεύγουν τις εναέριες εμπλοκές με τα τουρκικά μαχητικά για οικονομία στα καύσιμα!


Για να περιγράψουμε μια κακή άμυνα ποδοσφαίρου λέμε ότι οι παίκτες μάρκαραν με τα μάτια. Στην Εθνική Άμυνα φαίνεται πλέον πως και οι πιλότοι μας μαρκάρουν με τα μάτια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν τα τουρκικά μαχητικά εισέρχονται παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο, απογειώνονται μεν ελληνικά αεροσκάφη που τα αναγνωρίζουν και τα αναχαιτίζουν, αποφεύγουν δε συστηματικά να εμπλακούν μαζί τους σε εικονική αερομαχία! Δηλαδή, αποφεύγουν την καταδίωξη των Τούρκων πιλότων όταν αρνούνται να αποχωρήσουν από το FIR Αθηνών.


Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ύστερα από ερώτηση του τομεάρχη άμυνας της ΝΔ Θεόφιλου Λεονταρίτη, είναι αποκαλυπτικά:
Το 2009 σημειώθηκαν 238 εμπλοκές (εικονικές αερομαχίες) ενώ το 2010 μόνο 13! Είναι πρόδηλο πως οι πιλότοι μας έχουν λάβει οδηγίες, όταν οι Τούρκοι αρνούνται την αποχώρησή τους από τον ελληνικό εναέριο χώρο, να περιορίζονται μόνο στην αναγνώρισή τους και να μην εμπλέκονται σε σκληρές αερομαχίες. Η εξήγηση που δίνεται ανεπίσημα από κύκλους της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ότι η ήπια τακτική ακολουθείται για λόγους εξοικονόμησης πόρων αφού οι αερομαχίες κοστίζουν. Ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση υπονοεί ενδοτισμό της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «αδυναμία» στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας.
Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Λεονταρίτης, υπάρχει αλλαγή της επιχειρησιακής συμπεριφοράς της Πολεμικής Αεροπορίας και επισημαίνει ότι ακόμη και την ημέρα της γιορτής του όπλου στις 8 Νοεμβρίου ύστερα από υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά τα μαχητικά μας απέφυγαν τις εμπλοκές.

Read more...

Νέα τουρκικά δημοσιεύματα για πώληση Ελληνικών νησιών


κόμη ένα δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, της Cumhuriyet αυτή τη φορά, κάνει λόγο για πώληση ελληνικών νησιών!...Όπως αναφέρει σε ανταπόκριση της από τα παραλιακά Μούγλα, με τίτλο: «Είμαστε υποψήφιοι για ελληνικά νησιά», η τουρκική Τουριστική Ένωση Ξενοδόχων Νοτίου Αιγαίου έθεσε υποψηφιότητα για την αγορά ελληνικών νησιών που δήθεν πωλούνται λόγω της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη καλοκαιρινού δημοσιεύματος του βρετανικού Guardian το οποίο είχε διαψευστεί από τον αρμόδιο υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου.

Στο μεταξύ σημερινό δημοσίευμα της Sabah αναφέρει ότι σε συνέχεια της επίσκεψης Erdoğan στην Αθήνα που έγινε πέρυσι τον Μάιο, η αντίστοιχη Σύνοδος Κορυφής για την Οικονομία Ελλάδας και Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί το Μάιο του 2011 στη Σμύρνη. Παραπέμπει δε σε δήλωση του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, κ. Demirtaş. Η Σύνοδος θα διαρκέσει δύο ημέρες και κατά την εφημερίδα θα συμμετέχουν οι Πρωθυπουργοί κκ Εrdoğan και Παπανδρέου.

epikaira

Read more...

Μπαγίς: Να εξορύξουμε μαζί πετρέλαιο.....Να η διαφαινόμενη λύση που ετοιμάζεται στο Αιγαίο


Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου 50-50 ,από την Ελλάδα και την Τουρκία προτείνει ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Εγκεμέν Μπαγίς, σπεύδοντας ωστόσο να δηλώσει πως εκφράζει προσωπικές απόψεις.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σημερινή» ο κ. Μπαγίς υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν είναι απειλή σε σύγκριση με άλλες απειλές. Η Ελλάδα είναι φίλη. Όταν η Τουρκία γίνει μέλος της Ε.Ε., δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα μίλια. Το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μία ευρωπαϊκή θάλασσα κέρδους.

Μπορούμε να ψάξουμε μαζί στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και να εξορύξουμε το πετρέλαιο, που πιθανόν να υπάρχει. Έτσι, θα προκύψει πλούτος και αφθονία και για τις δύο χώρες. Συνεκμετάλλευση 50-50 του Αιγαίου. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, όχι της κυβέρνησης».

Εμείς τι λέμε; Το επαληθεύουμε ή το διαψεύδουμε; Συμφωνούμε ή διαφωνούμε;

Read more...

ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ – Πόλεμος ΜΙΤ-ΕΥΠ


Σε έναν ακήρυχτο αλλά αέναο πόλεμο βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας και της Τουρκίας. Πράκτορες της ΕΥΠ οργώνουν τη γείτονα και «συνάδελφοι» τους της ΜΙΤ τη χώρα μας, προσπαθώντας να αποσπάσουν πληροφορίες ή να κάνουν «ζημιές» που θα φέρουν σε δυσχερή θέση τους αντιπάλους. Οι τελευταίες «γκρίνιες» των ανδρών της ΜΙΤ σε υψηλότατο επίπεδο ότι οι Έλληνες της ΕΥΠ «παίζουν βρόμικα» ήταν απλώς ένα ακόμα επεισόδιο του πολέμου.

Σε αυτό το κατασκοπευτικό θρίλερ έχουν συμβεί χιλιάδες συμβάντα, που στο μυαλό του ανυποψίαστου πολίτη φαντάζουν «τρομερά». Για τους πράκτορες, όμως, είναι καθημερινότητα.
Μια ακόμα επιχείρηση και μία ακόμα άκρως απόρρητη έκθεση στο αρχηγείο τους. Ελάχιστα από αυτά έχουν βγει στη δημοσιότητα. Κάποια, ως «παραμύθια».
Και δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι στα μεγάλα γεγονότα οι μυστικές υπηρεσίες παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο.
Ποιός μπορεί να ξεχάσει, για παράδειγμα, τον δήθεν δημοσιογράφο-πράκτορα της MIT, όπως αποδείχτηκε αργότερα που κάρφωσε τη σημαία στα Ίμια;
Οι αποκαλύψεις στα χρόνια που πέρασαν για την κρίση των Ιμίων και το περιεχόμενο των σημάτων εκατέρωθεν περιγράφουν γλαφυρά τον πόλεμο μεταξύ των υπηρεσιών.
Γιατί η ΕΥΠ σε έκθεση της προς την τότε πολιτική ηγεσία εξηγούσε ότι οι Τούρκοι πράκτορες θα… έστηναν κρίση στη βραχονησίδα.
Και ακόμα και μετά το τέλος της, σε άνδρες της ΕΥΠ αποδίδουν κάποιοι Τούρκοι τα περίεργα δυστυχήματα στα οποία βρήκαν τον θάνατο τα έξι μέλη των πρακτόρων-κομάντος της γείτονος που είχαν καταλάβει τη βραχονησίδα
Στα τελευταία επεισόδια έχουμε αθρόες συλλήψεις εκατέρωθεν για κατασκοπεία
Από τη μία τη σύλληψη και φυλάκιση τριών Τούρκων στη Σμύρνη για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας.
Οι τρεις φέρονται να έδωσαν στοιχεία και ονοματεπώνυμα για τους πράκτορες που τους είχαν στρατολογήσει και τα έγγραφα που τους παρέδιδαν.
Έξι μήνες τους παρακολουθούσαν οι άνδρες ms MIT και έφτασαν στα χνάρια υπαλλήλου του ελληνικού προξενείου.
Από την άλλη, πρόσφατα m σύλληψη Τούρκων am Βόρεια Ελλάδα από τις ελληνικές αρχές για κατασκοπεία υπέρ ms Τουρκίας. Και εδώ ο πρώτος συλληφθείς φέρεται να «έσπασε» μέσα σε 10 λεπτά και να εξήγησε στους’ Έλληνες ανακριτές του την αποστολή και τους συνδέσμους του χαρτί και καλαμάρι.
Σε άλλη περίπτωση, μια και οι πράκτορες. αλληλοαναγνωρίζονται, υπήρχε κάποιος ο οποίος είχε κάνει τους ανθρώπουs της MIT να.„ σπάνε το κεφάλι τους.
Ήταν ένας μυστηριώδης πράκτορας, ο οποίος είχε καταφέρει να έχει inside πληροφόρηση από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες χωρίς ποτέ να τον καταλαβαίνουν.
Τελικά, όπως αποδείχτηκε από το λάθος Ελληνίδας υφυπουργού που σε μια… κρίση υπερηφάνειας αποκάλυψε σε ομόλογο ms τι συνέβαινε, επρόκειτο για τον Έλληνα (άμισθο) πράκτορα Στιβ Λάλας, ο οποίος είχε «τρυπώσει» στη CIA κατ υπέκλεπτε τα σήματα και τις εκθέσει της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας από την Τουρκία.
Με λίγα λόγια, είχε βάλει χωρίς να το ξέρουν τους Αμερικανούς πράκτορες να δίνουν «ραπόρτο» για τις κινήσεις της MIT για λογαριασμό ms Ελλάδας!
Βόμβα σε αξιωματικό της Υπηρεσίας!
Πληθώρα ερωτημάτων προκαλεί η αποκάλυψη ότι στις 29 Νοεμβρίου αξιωματικός της ΕΥΠ φέρεται να δέχτηκε βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητό του (χωρίς ο ίδιος να υποστεί τραύματα) από τα μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης με το όνομα «Ανάδραση».
Η ΕΛΑΣ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται να απέκρυψε τόσο το φερόμενο ως γεγονός όσο και την προκήρυξη
που έστειλαν οι δράστες στην οποία απειλούν με νέες τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος «στόχων» της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος ζητά να μάθει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αν όντως συνέβη το προαναφερθέν περιστατικό και, αν ναι, ποιός ήταν ο λόγος που αποσιωπήθηκε.
0 «υπερπράκτορας»
Ο άνθρωπος πάντως που έχει αδιαμφισβήτητα σημαδέψει τον «πόλεμο» μεταξύ ΕΥΠ και ΜΙΤ είναι ο Σάββας Καλεντερίδης. Ο Πόντιος «υπερπράκτορας» και ως «ο άνθρωπος που έκανε το τέλειο έγκλημα». Αρχικά ο Σ. Καλεντερίδης έσπασε κάθε ρεκόρ παραμονής πράκτορα σε ξένη χώρα, μένοντας περίπου έξι χρόνια (δύο περισσότερα από τους καλύτερους και ωραιολογώντας μέχρι και αξιωματικούς του Τουρκικού Στρατού, τους οποίους ανέθετε και άκρως απόρρητες αποστολές! Από τη δράση του η χώρα μας απέκτησε πλήρη χάρτη των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Τουρκίας και τους απόρρητους κώδικες επικοινωνίας της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ακόμα και όταν οι σύνδεσμοι του συνελήφθησαν, ο Καλεντερίδης συνέχιζε να δρα κανονικά στα βάθη της Τουρκίας.
Ύστερα από έξι χρόνια δράσης, έκθεση της ΜΙΤ τον παρουσιάζει ως δράστη έκρηξης σε εργοστάσιο πυρηνικών που παρουσιάστηκε ως μεγάλη πυρκαγιά σε διυλιστήριο.
Επικηρύσσεται με ένα εκατομμύριο δολάρια και η τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας (και επιβεβαιωμένη πράκτορας της ΜΙΤ) Τανσού Τσιλέρ υπογράφει εντολή δολοφονίας του.
Μέρες αργότερα, δεύτερη εντολή υπογράφεται από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας. Το δίκτυο του όμως είναι τόσο καλό, που ο Καλεντερίδης μαθαίνει πως ετοιμάζονται να τον εκτελέσουν και οργανώνει τη διαφυγή του κάποια νύχτα με μια μαύρη Mercedes από το προξενείο τns Σμύρνηs.
Λίγο αργότερα πρωταγωνιστεί στον μεγάλο «χορό» των πρακτόρων. Αναλαμβάνει την υπόθεση Οτσαλάν. Μετά τον τραγέλαφο με Έλληνες που περιέφεραν τον Κούρδο ηγέτη σε… κοσμικά πάρτι και ταβέρνες των βορείων προαστίων, καταφέρνει να γλιτώσει τον Οτσαλάν από τα νύχια των πρακτόρων της ΜΙΤ, της Μοσάντ και της CIA. Όμως η ανύπαρκτη κάλυψη του τον εγκλωβίζει στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα Εκεί μιλά στο τηλέφωνο με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο, που του δίνει εντολή να παραδώσει τον Οτσαλάν. Όντως ο Κούρδος θα απαχθεί από ξένες μυστικές υπηρεσίες και θα παραδοθεί σε πράκτορες της ΜΙΤ. Την επόμενη μέρα φωτογραφία του Καλενιερίδη φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο της «HurriyeT» με τον τίτλο: «Ο υπερ- πράκτορας της Ελλάδας παγιδευμένος στην Κένυα».
Η καριέρα του τελείωσε σε αυτό το σημείο.
Τα «περιστέρια»
Από τις επιχειρήσεις που έχουν οργανώσει πράκτορες η πιο συγκλονιστική ήταν τα «13 περιστέρια». Τη δεκαετία του ’90 Έλληνες πράκτορες κατάφεραν να φτάσουν στα βάθη της Ανατολής και να βρουν αποδείξεις και λεπτομερή στοιχεία για ‘Έλληνες και Ελληνοκυπρίους αγνοουμένους του ’74 που κρατούνταν σε στρατόπεδα της MIT στην Τουρκία
Για κάποιους αυτή ήταν η σημαντικότερη και πιο επικίνδυνη αποστολή πρακτόρων που έχει γίνει ποτέ στην περιοχή, καθώς είχε αρκετό αίμα, δάκρυα, συγκλονιστικό αποτέλεσμα και τραγικό τέλος. ‘Όταν λοιπόν η ΕΥΠ έγινε δέκτης πληροφοριών ότι στην Τουρκία βρίσκονταν’Έλληνες αγνοούμενοι, έστειλε πράκτορες της σε αποστολές για να τις διασταυρώσουν.
Οι μυστικοί πράκτορες στρατολόγησαν Τούρκους και έκαναν έρευνες, εντοπίζοντας τελικά 13 ζωντανούs αγνοουμένους. «Εντοπίσαμε 13 περιστέρια», έλεγαν στα απόρρητα σήματα που έστελναν στην ΕΥΠ, η οποία οργάνωσε αμέσου επιχείρηση απελευθέρωσής τους.
Οι πράκτορες εισέβαλαν στα στρατόπεδα της MIT και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απελευθέρωσης των κρατουμένων έγιναν αντιληπτοί Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών και ένας ‘Έλληνας πράκτορας έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αξιωματικού της MIT.
Η επιχείρηση ακυρώθηκε και αποσιωπήθηκε, παρά τις πιέσεις να δοθούν τα αποδεικτικά στοιχεία για τους εν ζωή αγνοουμένουs σε διεθνείς οργανισμούς για το έγκλημα της Τουρκίας.
0 ιχθυέμπορος θρύλος στην ΕΥΠ έχει μείνει και ο στρατηγός εν αποστρατεία Βασίλης Γιαννόπουλος. Ζώντας στη Σμύρνη από το 1987 μέχρι το 1995 και μιλώντας άπταιστα τουρκικά, υποδυόταν τον ιχθυέμπορο και αποσπούσε σημαντικές πληροφορίες από m γείτονα/Ομακ μία ήταν η επιχείρηση που στοίχειωσε τους Τούρκους.
Ο Γιαννόπουλος, ντυμένος Τούρκος στρατιώτης, κατάφερε να εισβάλει στο στρατηγείο της 4ης στρατιάς της Τουρκίας κατά τη διάρκεια άσκησης. Σε αυτή η Στρατιά του Αιγαίου θα προσομοίωνε πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα και την κατάκτηση μεγάλων νησιών του Αιγαίου με επιθέσεις στη χώρα μας.
Ο πράκτορας δεν μπήκε απλώς στο στρατηγείο του Ντογάν Μπέη την ώρα της άσκησης αλλά κατάφερε και πήρε απόρρητα έγγραφα, επιχειρησιακά σχέδια και χάρτες από το αντίπαλο στρατηγείο, ενώ για «δώρο» έφερε στο μέγαρο της Κατεχάκη φωτογραφίες που είχε βγάλει από όλους τους Τούρκους στρατηγούς την ώρα που κοιμόντουσαν!

Εφημερίδα PRESS TIME

Read more...

Ιδού οι τουρκικές γέφυρες για τον Έβρο!


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

΄Eτοιμο είναι το πρότυπο της μεταφερόμενης πλωτής σχεδίας που μετατρέπεται σε γέφυρα και κατασκευάζεται η Τουρκία. Η πλωτή γέφυρα SAMUR που κατασκευάζεται από την εταιρία FNSS στην Τουρκία, παρουσιάστηκε στον τύπο. Το συγκεκριμένο σύστημα ενώνεται με τα υπόλοιπα πλωτά συστήματα και δημιουργεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά μια πλωτή γέφυρα σε ποταμούς. Πάνω από την γέφυρα αυτή μπορούν να περάσουν ακόμα και άρματα μάχης βάρους 70 τόνων.

Ο διευθυντής της FNSS Aχμέτ Κούρτ τόνισε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σχεδιάζουν να αγοράσουν 52 παρόμοια συστήματα και χρειάστηκαν 3.5 χρόνια για να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί το πρότυπι.
Ο Κουρτ τόνισε ότι το σύστημα πλωτής γέφυρας SAMUR είναι πιο αποτελεσματικό από τα παρόμοια συστήματα που υπάρχουν στη Γερμανία και την Γαλλία.
Η FNSS μεχρι και το 2012 θα ολοκληρώσει την κατασκευή και των 52 συστημάτων.
Το SAMUR στην ξηρά κινείται με 100 χιλιόμετρα την ώρα, γίνεται πλωτή σχεδία και μετακινείται στο νερό με 20 χιλιόμετρα την ώρα.
Εχει μήκος 12 μέτρα, πλάτος 4 μέτρα και ύψος 3.5 μέτρα. Όταν δυο SAMUR ενωθούν στο νερό δημιουργείται μια γέφυρα μήκους 20 μέτρων.
Το συνολικό κόστος αγοράς 52 συστημάτων SAMUR φτάνει τα 152 εκατομμύρια δολάρια.

Το ερώτημα είναι ένα. Ποιον ποταμό θέλουν να διασχίσουν τόσο γρήγορα οι γείτονες μας;

Read more...

Τεστ DNA σε Τούρκους αξιωματικούς του ΠΝ!


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Οι έρευνες που διενεργούν οι εισαγγελείς στο ναύσταθμο Γκιόλτζουκ, έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις, και για τον λόγο αυτό έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα για να μην υπάρχει καμία διαρροή , ούτε κάποια αμφισβήτηση στα πειστήρια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal οι εισαγγελείς έχουν δώσει εντολή να σταλούν για τεστ DNA, όλων όσων εισέρχονται στο ναύσταθμο για να μπορούν να διαπιστώσουν, ποιοι είναι αυτοί που σχεδίαζαν το πραξικόπημα ή είχαν εμπλοκή στο σχέδιο αυτό.

Έτσι σε έχουν ως στόχο να βρουν ποιοι ήταν αυτοί οι αξιωματικοί που εισέρχονταν στα απόκρυφα σημεία στο ναύσταθμο, και σχεδίαζαν την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.
Η ίδια εφημερίδα αποκαλύπτει ότι στις έρευνες μαζί με τους εισαγγελείς συμμετέχουν και στρατιώτες, ήδη έχουν συλλέξει 9 σάκους εγγράφων που αφορούν την οργάνωση του κράτους, μετά το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα.

Read more...

Τουρκία: Το 2013 η έναρξη κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου


Επισημοποιήθηκε το ότι το 2013 η Τουρκία θα ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού της εργοστασίου. Η Ρωσία πρόκειται να ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας μέσα στο 2013. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έγινε από τα πλέον επίσημα ρωσικά χείλη στην Τουρκία, δηλαδή από τον πρέσβη της Μόσχας στην Άγκυρα, Βλάντιμιρ Ιβανόφσκι. Εάν οι εργασίες πράγματι ξεκινήσουν το 2013 η Τουρκία θα διαθέτει τον πρώτο επιχειρησιακά ενεργό αντιδραστήρα, το 2018. Ακολούθως τρεις ακόμα μονάδες αναμένεται να κατασκευαστούν, στο εν λόγω εργοστάσιο. Υπενθυμίζεται πως το συνολικό πρόγραμμα αναμένεται να αγγίξει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον Β. Ιβαόφσκι, το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, αποτελεί μέρος της συμφωνίας στρατηγικής συμφωνίας που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο χωρών τον Μάιο του 2010. Η Ρωσία θα κατασκευάσει, μέσω της Atomstroyexport, τέσσερεις συνολικά μονάδες των 1,2GW οι οποίες χρησιμοποιούν αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος VVER, στην ευρύτερη περιοχή της Μερσίνας.
Υπενθυμίζεται πως, όπως το defence-point.gr έχει ήδη αναφέρει, πριν λίγες ημέρες επικυρώθηκε από την Ρωσία η συγκεκριμένη συμφωνία με αποτέλεσμα η διαδικασία διαπραγμάτευσης να έχει ολοκληρωθεί και να ξεκινάει η περίοδος προετοιμασίας για την έναρξη κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου.
Ας σημειωθεί για ακόμα μία φορά πως η Τουρκία διαπραγματεύεται παρόμοια συμφωνία και με την Νότια Κορέα ενώ η Αθήνα σε όλη αυτή τη διαδικασία πυρηνικοποίησης της Τουρκίας ανταπαντά με την πίεση προς την Ευρώπη για την σύγκληση συμβουλίου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Defence-point

Read more...

Επίδειξη αλλαζονείας του Ε.Μπαγίς: ”Ποιος νοιάζεται για την ΕΕ”;


«Ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ε.Ε. είναι προφανές ότι δεν περνάει από την Κύπρο. Δεν αρέσουν οι απειλές στην Τουρκία.
Αυτές οι τακτικές μπορεί να είναι συνήθεις στους Ε/κ πολιτικούς, αλλά όχι στην Τουρκία», δηλώνει στη «Σημερινή» ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Εγκεμέν Μπαγίς, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, ως «λάθος» τις σχετικές δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόφια στην Αθήνα.

Ο Εγκεμέν Μπαγίς καταφέρθηκε παράλληλα εναντίον και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, σχετικά με τη στάση του στο Κυπριακό, αλλά και τις δηλώσεις που έκανε κατά τη συνάντησή του με τον κ. Χριστόφια, ότι αν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό, δεν μπορούν να ομαλοποιηθούν ούτε και οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. «Δεν καταλαβαίνω, πώς χαρακτηρίζει τις σχέσεις μας ο κ. Παπανδρέου; Ανώμαλες;
Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να αποστασιοποιείται από το Κυπριακό. Όταν η Ελλάδα λέει δεν παρεμβαίνει στην Κύπρο, δηλαδή με ποια άλλη χώρα θα ασχοληθεί;
Με τον Βόρειο Πόλο;», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Υπουργός, ο οποίος χαιρετίζει, ωστόσο, την πρόταση Δρούτσα για ευρωτουρκική σύνοδο κορυφής το 2011, ενώ προτείνει τη δική του λύση στο Αιγαίο και εκτιμά ότι μία πιθανή προσφυγή στο ΕΔΑΔ για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα καθυστερήσει την επαναλειτουργία της.

Τι προσδοκά η Τουρκία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Εμείς είμαστε έτοιμοι ν’ ανοίξουμε τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά μας στα ελληνοκυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να κρατήσει τις δικές της υποσχέσεις, να εφαρμόσει τις αποφάσεις της; Να ανοίξει εμπορικές συναλλαγές με τη «Βόρεια Κύπρο», ας μην την αναγνωρίσει, αλλά να κάνει εμπόριο, να στείλει τα αεροπλάνα της στο Ερτζάν; Μετά όλα τα λιμάνια και αεροδρόμιά μου θα ανοίξουν την ίδια μέρα στα ελληνοκυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Δεν θέλω μία νέα απόφαση. Θέλω η Ευρώπη να εφαρμόσει τις αποφάσεις της.

Αλλά ποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα;
Ταυτόχρονα βήματα.
Για παράδειγμα, «την 1η Ιανουαρίου η Άγκυρα να ανοίξει τα λιμάνια της και την ίδια μέρα η Ευρώπη διαπραγματευτικά κεφάλαια»;
Δεν με ενδιαφέρουν τα κεφάλαια. Πώς κάνεις εμπόριο; Πληρώνοντας με κάποιο νόμισμα. Το Κυπριακό έχει το δικό του νόμισμα. Το άνοιγμα κεφαλαίων δεν είναι νόμισμα. Δεν με ενδιαφέρει το άνοιγμα κεφαλαίων, δεν αλλάζει τίποτα με το άνοιγμα κεφαλαίων.
Ποιο είναι για εσάς το «νόμισμα» σε αυτήν την περίπτωση;
Λιμάνι προς λιμάνι, αεροδρόμιο προς αεροδρόμιο, εμπόριο προς εμπόριο.

Και τι εννοείτε ακριβώς «ταυτόχρονα»;
Την ίδια ημερομηνία. Το αεροπλάνο της Λουφτχάνσα να φύγει από τη Γερμανία, να προσγειωθεί στο Ερτζάν και την ίδια στιγμή το ελληνοκυπριακό αεροπλάνο να φύγει και να προσγειωθεί στην Κωνσταντινούπολη. Μπορούμε να το κάνουμε. Και μάλιστα να μπει στο αεροπλάνο κι ο Χριστόφιας. Να έρθει στην Κωνσταντινούπολη και να τον πάμε για ψώνια στην Κλειστή Αγορά.

«Έτοιμοι για όλα»
Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και πάλι, η Τουρκία διαθέτει κάποιο σχέδιο Β;
Η Τουρκία πάντα έχει ένα σχέδιο Β, Γ, Δ. Γι’ αυτό λέω ότι είμαστε έτοιμοι για όλα.

Τι σημαίνει αυτό;
Η Τουρκία είναι έτοιμη για τη μεγάλη λύση, η Τουρκία είναι έτοιμη για άμεση λύση, η Τουρκία είναι έτοιμη για μη λύση, η Τουρκία είναι επίσης έτοιμη για μια μεγάλη κρίση. Είμαστε έτοιμοι για όλα.
Η Κύπρος μπορεί ν’ αντέξει ότι η Τουρκία δεν μπορεί άλλο να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων, μπορεί η Κύπρος να αντέξει ότι η Τουρκία μετά από όλα όσα έχει κάνει δεν ενδιαφέρεται πλέον για την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα;

Ετοιμάζετε κάποια νέα πρόταση στο Κυπριακό τους επόμενους μήνες;
Περιμένουμε την απόφαση της Γενεύης.
Ελπίζω, τόσο ο Χριστόφιας όσο και ο Έρογλου να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτήν τη δυνατότητα που τους ανοίγεται, ελπίζω να μην την καταστρέψουν και να ανακοινώσουν κάτι σημαντικό.

Η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη ήταν ελπιδοφόρα;
Πιστεύω ότι ήταν μία καλή αρχή αυτή στη Νέα Υόρκη, αλλά πιστεύω ότι αυτή στη Γενεύη θα είναι ακόμη καλύτερη και θα πρέπει να ανακοινώσουν στον κόσμο ότι προχωράνε, γιατί ο κόσμος έχει βαρεθεί το Κυπριακό.
Μονομερή βήματα

Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του Μπαν Κι Μουν ότι οι διαπραγματεύσεις ενέχουν τον κίνδυνο της κατάρρευσης και πώς θα επηρεάσει κάτι τέτοιο την Τουρκία όσον αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική;
Η Τουρκία μπορεί να το χειριστεί.
Η Τουρκία έχει 11% οικονομική ανάπτυξη χωρίς την Ε.Ε. Έχουμε χτίσει τόσους δρόμους χωρίς την Ε.Ε., έχουμε χτίσει τόσα νοσοκομεία, σχολεία, έχουμε αυξήσει το κατά κεφαλήν εισόδημα κατά ? τα τελευταία 8 χρόνια χωρίς την Ε.Ε. Μπορούμε και χωρίς την Ε.Ε.

Με αυτές τις δηλώσεις που κάνετε, γι’ αυτό σας κατηγορούν ότι κατευθύνεστε προς την Ανατολή…
Ποιος νοιάζεται;

Άρα δεν σας ενδιαφέρει η Ε.Ε.;
Με ενδιαφέρουν τα εθνικά μου συμφέροντα. Με ενδιαφέρουν οι πολίτες μου, με ενδιαφέρει η ειρήνη στην περιοχή.

Τότε πώς λέτε ότι η Ε.Ε. αποτελεί προτεραιότητά σας;
Είναι προτεραιότητά μου, αλλά αν η προτεραιότητά μου δεν με θέλει, δεν θα παρακαλέσω κιόλας.
Δεν με ενδιαφέρουν οι δηλώσεις του ενός ή άλλου πολιτικού. Μπορούν να μιλάνε.
Αυτό σημαίνει πολιτική, αλλά κοιτάζω μόνο τις αποφάσεις κι εκείνη που θα λέει ότι «δεν θέλουμε την Τουρκία». Η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα τα τελευταία 51 χρόνια.

Αφού, λοιπόν, έχετε κάνει τόσα βήματα, γιατί δεν κάνετε και το βήμα να ανοίξετε τα λιμάνια και αεροδρόμιά σας, που σας ζητάει η Ευρώπη; Τι φοβάστε;
Γιατί να το κάνω; Γιατί οι Ευρωπαίοι δεν κράτησαν την υπόσχεσή τους; Δεν φοβόμαστε τίποτα, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα μονομερώς πια.
Βαρεθήκαμε να κάνουμε μονομερή βήματα. Γιατί να κάνω εγώ άλλο ένα πράγμα, όταν η Ε.Ε. δεν κρατάει τις δικές της αποφάσεις;

Δεν εμπιστεύεστε την Ευρώπη; Δηλαδή πιστεύετε ότι αν αύριο ανοίξετε εσείς τα λιμάνια σας, η Ευρώπη δεν θα τηρήσει τις υποσχέσεις της;
Όχι, δεν τους εμπιστεύομαι.
Όχι, πλέον. Μέχρι τώρα δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους, επομένως, έχασα, δυστυχώς, την εμπιστοσύνη μου.
Γιατί περιμένετε να κάνει η Ευρώπη το πρώτο βήμα, από τη στιγμή που εσείς υποχρεούστε να το κάνετε;
Γιατί η Ευρώπη έδωσε τόσες υποσχέσεις και δεν τις κράτησε. Έχουν αποτύχει στο τεστ αξιοπιστίας. Εγώ το περνάω πάντα.


Πώς σχολιάζετε την πρόταση Δρούτσα για ευρωτουρκική σύνοδο το 2011 στις Βρυξέλλες;
Αυτό που πρότεινε ο καλός μου φίλος Δημήτρης, είναι πολύ καλή ιδέα. Θα έπρεπε να προσκαλούν την Τουρκία σε όλες τις συνόδους του Συμβουλίου, όπου λαμβάνονται οι πραγματικές αποφάσεις.
Όταν η Άστον λέει για την ανάγκη διαλόγου με την Τουρκία, τότε προσκαλέστε μας, ώστε να συμβάλουμε με τις ιδέες μας.
Αν είμαστε μέρος της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων, αν ακουστούν οι απόψεις μας, τότε θα μπορούμε να αισθανόμαστε μέρος αυτού του κλαμπ και θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να λύσει κάποια από τα προβλήματά της.

Για παράδειγμα;
Την οικονομική κρίση. Έχουμε 11% οικονομική ανάπτυξη και η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες. Την ενεργειακή κρίση. Η Ευρώπη μπαίνει σε μία ισχυρή ενεργειακή κρίση.
Το 70% των ενεργειακών πόρων της Ευρώπης είναι γύρω από τα σύνορά μας. Θα μπορούσαμε να συμβάλουμε με τις ιδέες μας για το πώς να χειριστεί την κρίση. Η γήρανση του εργατικού δυναμικού. Ο μέσος όρος ηλικίας στην Ευρώπη είναι 42, στην Τουρκία είναι 28.

Μα ειδικά το τελευταίο είναι ένα από εκείνα που φοβάται περισσότερο η Ευρώπη…
Μεσοπρόθεσμα μπορεί να φοβούνται, αλλά μακροπρόθεσμα είμαστε η μόνη λύση.

Πρόσφατα δηλώσατε ότι το 2014 θα είναι η ημερομηνία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη…
Κάθε μέρα που περνάει, η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο και -σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ- η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη μέχρι το 2020.
Είμαστε ήδη πολύ καλύτερα από πολλά μέλη της Ε.Ε. και σε 10 χρόνια από τώρα θα είμαστε ακόμη καλύτερα. Το 2014 θα είμαστε έτοιμοι να απαιτήσουμε πλήρη ένταξη.

Δεν είναι μόνο η οικονομία που μετράει για την ένταξη…
Ναι, υπάρχουν κι άλλα θέματα, αλλά η οικονομία συμβάλλει στη λύση και άλλων ζητημάτων.
Όταν είσαι ένα πλούσιο έθνος, είναι πιο εύκολο να λύσεις τα πολιτικά ζητήματα.

Η Ελλάδα δεν είναι απειλή
Το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας είναι «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες». Επομένως, γιατί χρειάζεστε την αντιπυραυλική ασπίδα; Δεν είναι αντιφατικό;
Δεν είναι η Τουρκία που θέλει την ασπίδα, αλλά το ΝΑΤΟ.

Ναι, αλλά η Τουρκία ζητάει η αντιπυραυλική ασπίδα να της καλύπτει και το έδαφός της. Ήταν ένας από τους όρους που έθεσε στο ΝΑΤΟ…
Φυσικά. Πρέπει να έχουμε τα μέσα σε περίπτωση που συμβεί κάτι.
Για την Ελλάδα η Τουρκία μπορεί να είναι η πιο σημαντική απειλή, αλλά για την Τουρκία, πιστέψτε με, η Ελλάδα δεν είναι απειλή σε σύγκριση με άλλες απειλές. Η Ελλάδα είναι φίλη.

«Πρέπει να μετατρέπουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες»
Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια σε κάποια σημεία του Αιγαίου, όπως γράφεται στον ελληνικό Τύπο, ποια θα είναι η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης;
Δεν με ενδιαφέρει το πρόβλημα, αλλά έχω τη λύση. Όταν η Τουρκία γίνει μέλος της Ε.Ε., δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα μίλια. Το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μία ευρωπαϊκή θάλασσα κέρδους.

Θα είστε θετικοί σε μία τέτοια ελληνοτουρκική συμφωνία;
Η άποψή μου είναι ότι μπορούμε να ψάξουμε μαζί στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και να εξορύξουμε το πετρέλαιο, που πιθανόν να υπάρχει. Έτσι, θα προκύψει πλούτος και αφθονία και για τις δύο χώρες.
Συνεκμετάλλευση 50-50 του Αιγαίου. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, όχι της κυβέρνησης. Ας βρούμε πετρέλαιο, ας βγάλουμε λεφτά, ας τα μοιραστούμε κι έτσι οι πλατφόρμες του πετρελαίου να αποτελέσουν πλατφόρμα για λύση.
Πρέπει να μετατρέπουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Τα πράγματα που μας ενώνουν είναι πιο σπουδαία από εκείνα που μας χωρίζουν.
Αυτή όμως είναι η ανθρώπινη πλευρά των προβλημάτων, η πολιτική είναι διαφορετική μερικές φορές…
Η δουλειά των πολιτικών είναι να αλλάζουν την κοινωνία, να την ακολουθούν αλλά και να την καθοδηγούν.
Γι’ αυτό λέω για πρώτη φορά μετά τον Ατατούρκ και το Βενιζέλο έχουμε μία χρυσή ευκαιρία με τον Ερντογάν και τον Παπανδρέου. Πρέπει να τους βοηθήσουμε, είναι οι καλύτεροι που είχαμε μέχρι στιγμής.

Είμαστε κοντά σε μία συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες;
Το ελπίζω.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, υπάρχει κάποια εξέλιξη από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης;
Όχι, τίποτα αυτήν τη στιγμή, αλλά το εξετάζουμε. Είναι νομικο-τεχνικο-πολιτικό πρόβλημα. Ένας συνδυασμός. Αλλά το διερευνούμε πάντα με καλή πρόθεση.

Πώς θα αντιδράσετε, αν το Πατριαρχείο προσφύγει στο ΕΔΑΔ;
Έχουν πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για διάφορα ζητήματα, αλλά πιστεύω ότι θα μας δώσουν περισσότερο χρόνο.
Το ΕΔΑΔ είναι βέβαια επιλογή τους, αλλά θα τους πάρει περισσότερο χρόνο. Είναι πιο εύκολο να το λύσουμε εμείς.

Αλλά πότε;
Όποτε φτάσει η κατάλληλη ώρα.

Read more...

Τούρκος πιλότος: «Πως έριξα τον Ηλιάκη»


του Κώστα Χαρδαβέλλα

Για πρώτη φορά το newsbomb.gr αποκαλύπτει σήμερα τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ενός εγκλήματος στον ουρανό του Αιγαίου – που έχει κουκουλωθεί στο γνωστό δόγμα των ελληνικών κυβερνήσεων «Μην ενοχλείται και καταγγέλλεται την Τουρκία».
Από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανασύρουμε τον φάκελο του θανάτου του ηρωικού σμηναγού, Κώστα Ηλιάκη στις 23 Μαΐου 2010, στην περιοχή της Καρπάθου. Στον φάκελο αυτό υπάρχει η συγκλονιστική κατάθεση του Τούρκου πιλότου του F16, Χαλί Ιμπραήμ, ο οποίος αποκαλύπτει ότι έριξε τον Ηλιάκη με πύραυλο.

Την Τρίτη 23 Μαΐου 2010 το ραντάρ της Κρήτης έχει εντοπίσει μια τουρκική φρεγάτα, που πλέει στην περιοχή της Καρπάθου και δύο τούρκικα αεροπλάνα F16 RF-4, που κινούνται για την προστασία της φρεγάτας.
Αμέσως από τα Χανιά απογειώνονται δύο F16 για να αναχαιτίσουν τους Τούρκους. Στο ένα από αυτά χειριστής είναι ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, ο οποίος με κατάλληλους χειρισμούς μπαίνει ανάμεσα στα δύο τουρκικά για να πάρει τα νούμερά τους και να φωτογραφίσει τα όπλα που φέρουν. Εκείνη την στιγμή ο Χαλί Ιμπραήμ με το F16 έρχεται πίσω από τον Ηλιάκη και ο δεύτερος Έλληνας πιλότος έρχεται πίσω από τον δεύτερο Τούρκο πιλότο και τον εγκλωβίζει στο ραντάρ των πυραύλων του.
Από και πέρα αρχίζει η περιγραφή του Χαλί Ιμπραήμ, στην κατάθεσή του στο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.
«Ζήτησα από τον Ηλιάκη να απομακρυνθεί από τον σχηματισμό μας, ενώ με κατάλληλο ελιγμό τον εγκλωβίζω στο δικό μου σύστημα ραντάρ των πυραύλων μου. Ο ένας πιλότος δεν έφυγε, συνεννοήθηκα με τον συμπολεμιστή μου στο δεύτερο αεροπλάνο και αντιμετώπισα την κατάσταση με εκτόξευση πυραύλου. Ο άλλος Έλληνας πιλότος εξαπόλυσε και αυτός έναν πύραυλο και βρήκε τον συνάδελφό μου χειριστή στο RF-4 στο φτερό και τον κατέρριψε».
Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι η κατάρριψη του ηρωικού Κώστα Ηλιάκη δεν ήταν ένα ατύχημα στον αέρα, αλλά μια καθαρή επιθετική πολεμική ενέργεια των Τούρκων πιλότων, γεγονός που έχει αποκρυφτεί επιμελώς μέχρι σήμερα.

Read more...

Μέρκελ: υπέρ αποχώρησης τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ, μέσα στον κυκεώνα των θεμάτων που κυριάρχησαν στη Γάλλο – Γερμανική συνάντηση κορυφής εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, συζήτησαν επ’ ολίγον και τη θέση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ. Σύμφωνα με την ίδια (γερμανική διπλωματική) πηγή η κα Μέρκελ αποκάλυψε ότι πηγαίνοντας έπισημη επίσκεψη στην Κύπρο, τον ερχόμενο Ιανουάριο, σκοπεύει να απευθυνθεί κι από εκεί στην Άγκυρα τονίζοντας πως “αν δεν αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ”.

Αν στη διάρκεια της επίσκεψης της κας Μέρκελ στη Κύπρο, πραγματοποιηθεί παρόμοια δήλωση, υπέχει ουσιαστικά σοβαρή μεταβολή της θέσης της Γερμανίας στο Κυπριακό, η οποία εγκαταλείπει την ως τώρα μετριοπαθή και ουδέτερη στάση της και τάσσεται ανοιχτά υπέρ μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής εξωτερικών σχέσεων, αρχή της οποίας είναι ο σεβασμός των Ευρωπαϊκών συνόρων. Αποκτά δε ιδιαίτερη σημασία, στο βαιθμό εκείνο που η Γερμανία, μαζί με τις Ινδίες και τη Βραζιλία είναι σοβαρά υποψήφιες για θέση μονίμου αντιπροσώπου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Read more...

Οι Κούρδοι του Ιράκ προς… ανεξαρτησία;


Ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί σε ομιλία του προχθές στο Ερμπίλ διεκδίκησε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Κούρδων, γεγονός που θα μπορούσε ν΄αποτελέσει προμήνυμα απόσχισης από το Ιράκ. “Θα θέσουμε σήμερα το θέμα της αυτοδιάθεσης στα άτομα που συμμετέχουν στο συνέδριο αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε δικαίωμα στην αυτοδιάθεση”, τόνισε ο Μπαρζανί στην ομιλία του στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, του οποίου είναι ηγέτης. Είναι η πρώτη φορά που ο Κούρδος ηγέτης εκφράζεται τόσο καθαρά υπέρ μιας πιθανής ανεξαρτησίας του ιρακινού Κουδιστάν.

Το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν άνοιξε παρουσία, μεταξύ άλλων, του ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί, του εντολοδόχου πρωθυπουργού του Ιράκ Νούρι αλ-Μάλικι και του Ιγιάντ Αλάουι, επικεφαλής του κόμματος Ιρακίγια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχει υπαρξει σοαβρή διαμάχη για τη χρήση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίδου που βρίσκονται στις Κουρδικές περιοχές. Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, έχει επιβάλλει ουσιαστικά έλεγχο στις πλουτοπαραγωγικές πηγές καθώς ενώ είναι η τοπική κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν που παραχωρεί τις άδειες γεωτρησης κι εκμετάλλευσης, τα αντίστοιχα ποσά καταβάλλονται στην κεντρική κυβέρνξηση του Ιράκ, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσαρέσκεια μεταξύ των κούρδων που θεωρούν πως τους αφαιρούνται οικονομικοί πόροι.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP