ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ – Πόλεμος ΜΙΤ-ΕΥΠ
Σε έναν ακήρυχτο αλλά αέναο πόλεμο βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας και της Τουρκίας. Πράκτορες της ΕΥΠ οργώνουν τη γείτονα και «συνάδελφοι» τους της ΜΙΤ τη χώρα μας, προσπαθώντας να αποσπάσουν πληροφορίες ή να κάνουν «ζημιές» που θα φέρουν σε δυσχερή θέση τους αντιπάλους. Οι τελευταίες «γκρίνιες» των ανδρών της ΜΙΤ σε υψηλότατο επίπεδο ότι οι Έλληνες της ΕΥΠ «παίζουν βρόμικα» ήταν απλώς ένα ακόμα επεισόδιο του πολέμου.
Σε αυτό το κατασκοπευτικό θρίλερ έχουν συμβεί χιλιάδες συμβάντα, που στο μυαλό του ανυποψίαστου πολίτη φαντάζουν «τρομερά». Για τους πράκτορες, όμως, είναι καθημερινότητα.
Μια ακόμα επιχείρηση και μία ακόμα άκρως απόρρητη έκθεση στο αρχηγείο τους. Ελάχιστα από αυτά έχουν βγει στη δημοσιότητα. Κάποια, ως «παραμύθια».
Και δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι στα μεγάλα γεγονότα οι μυστικές υπηρεσίες παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο.
Ποιός μπορεί να ξεχάσει, για παράδειγμα, τον δήθεν δημοσιογράφο-πράκτορα της MIT, όπως αποδείχτηκε αργότερα που κάρφωσε τη σημαία στα Ίμια;
Οι αποκαλύψεις στα χρόνια που πέρασαν για την κρίση των Ιμίων και το περιεχόμενο των σημάτων εκατέρωθεν περιγράφουν γλαφυρά τον πόλεμο μεταξύ των υπηρεσιών.
Γιατί η ΕΥΠ σε έκθεση της προς την τότε πολιτική ηγεσία εξηγούσε ότι οι Τούρκοι πράκτορες θα… έστηναν κρίση στη βραχονησίδα.
Και ακόμα και μετά το τέλος της, σε άνδρες της ΕΥΠ αποδίδουν κάποιοι Τούρκοι τα περίεργα δυστυχήματα στα οποία βρήκαν τον θάνατο τα έξι μέλη των πρακτόρων-κομάντος της γείτονος που είχαν καταλάβει τη βραχονησίδα
Στα τελευταία επεισόδια έχουμε αθρόες συλλήψεις εκατέρωθεν για κατασκοπεία
Από τη μία τη σύλληψη και φυλάκιση τριών Τούρκων στη Σμύρνη για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας.
Οι τρεις φέρονται να έδωσαν στοιχεία και ονοματεπώνυμα για τους πράκτορες που τους είχαν στρατολογήσει και τα έγγραφα που τους παρέδιδαν.
Έξι μήνες τους παρακολουθούσαν οι άνδρες ms MIT και έφτασαν στα χνάρια υπαλλήλου του ελληνικού προξενείου.
Από την άλλη, πρόσφατα m σύλληψη Τούρκων am Βόρεια Ελλάδα από τις ελληνικές αρχές για κατασκοπεία υπέρ ms Τουρκίας. Και εδώ ο πρώτος συλληφθείς φέρεται να «έσπασε» μέσα σε 10 λεπτά και να εξήγησε στους’ Έλληνες ανακριτές του την αποστολή και τους συνδέσμους του χαρτί και καλαμάρι.
Σε άλλη περίπτωση, μια και οι πράκτορες. αλληλοαναγνωρίζονται, υπήρχε κάποιος ο οποίος είχε κάνει τους ανθρώπουs της MIT να.„ σπάνε το κεφάλι τους.
Ήταν ένας μυστηριώδης πράκτορας, ο οποίος είχε καταφέρει να έχει inside πληροφόρηση από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες χωρίς ποτέ να τον καταλαβαίνουν.
Τελικά, όπως αποδείχτηκε από το λάθος Ελληνίδας υφυπουργού που σε μια… κρίση υπερηφάνειας αποκάλυψε σε ομόλογο ms τι συνέβαινε, επρόκειτο για τον Έλληνα (άμισθο) πράκτορα Στιβ Λάλας, ο οποίος είχε «τρυπώσει» στη CIA κατ υπέκλεπτε τα σήματα και τις εκθέσει της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας από την Τουρκία.
Με λίγα λόγια, είχε βάλει χωρίς να το ξέρουν τους Αμερικανούς πράκτορες να δίνουν «ραπόρτο» για τις κινήσεις της MIT για λογαριασμό ms Ελλάδας!
Βόμβα σε αξιωματικό της Υπηρεσίας!
Πληθώρα ερωτημάτων προκαλεί η αποκάλυψη ότι στις 29 Νοεμβρίου αξιωματικός της ΕΥΠ φέρεται να δέχτηκε βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητό του (χωρίς ο ίδιος να υποστεί τραύματα) από τα μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης με το όνομα «Ανάδραση».
Η ΕΛΑΣ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται να απέκρυψε τόσο το φερόμενο ως γεγονός όσο και την προκήρυξη
που έστειλαν οι δράστες στην οποία απειλούν με νέες τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος «στόχων» της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος ζητά να μάθει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αν όντως συνέβη το προαναφερθέν περιστατικό και, αν ναι, ποιός ήταν ο λόγος που αποσιωπήθηκε.
0 «υπερπράκτορας»
Ο άνθρωπος πάντως που έχει αδιαμφισβήτητα σημαδέψει τον «πόλεμο» μεταξύ ΕΥΠ και ΜΙΤ είναι ο Σάββας Καλεντερίδης. Ο Πόντιος «υπερπράκτορας» και ως «ο άνθρωπος που έκανε το τέλειο έγκλημα». Αρχικά ο Σ. Καλεντερίδης έσπασε κάθε ρεκόρ παραμονής πράκτορα σε ξένη χώρα, μένοντας περίπου έξι χρόνια (δύο περισσότερα από τους καλύτερους και ωραιολογώντας μέχρι και αξιωματικούς του Τουρκικού Στρατού, τους οποίους ανέθετε και άκρως απόρρητες αποστολές! Από τη δράση του η χώρα μας απέκτησε πλήρη χάρτη των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Τουρκίας και τους απόρρητους κώδικες επικοινωνίας της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ακόμα και όταν οι σύνδεσμοι του συνελήφθησαν, ο Καλεντερίδης συνέχιζε να δρα κανονικά στα βάθη της Τουρκίας.
Ύστερα από έξι χρόνια δράσης, έκθεση της ΜΙΤ τον παρουσιάζει ως δράστη έκρηξης σε εργοστάσιο πυρηνικών που παρουσιάστηκε ως μεγάλη πυρκαγιά σε διυλιστήριο.
Επικηρύσσεται με ένα εκατομμύριο δολάρια και η τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας (και επιβεβαιωμένη πράκτορας της ΜΙΤ) Τανσού Τσιλέρ υπογράφει εντολή δολοφονίας του.
Μέρες αργότερα, δεύτερη εντολή υπογράφεται από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας. Το δίκτυο του όμως είναι τόσο καλό, που ο Καλεντερίδης μαθαίνει πως ετοιμάζονται να τον εκτελέσουν και οργανώνει τη διαφυγή του κάποια νύχτα με μια μαύρη Mercedes από το προξενείο τns Σμύρνηs.
Λίγο αργότερα πρωταγωνιστεί στον μεγάλο «χορό» των πρακτόρων. Αναλαμβάνει την υπόθεση Οτσαλάν. Μετά τον τραγέλαφο με Έλληνες που περιέφεραν τον Κούρδο ηγέτη σε… κοσμικά πάρτι και ταβέρνες των βορείων προαστίων, καταφέρνει να γλιτώσει τον Οτσαλάν από τα νύχια των πρακτόρων της ΜΙΤ, της Μοσάντ και της CIA. Όμως η ανύπαρκτη κάλυψη του τον εγκλωβίζει στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα Εκεί μιλά στο τηλέφωνο με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο, που του δίνει εντολή να παραδώσει τον Οτσαλάν. Όντως ο Κούρδος θα απαχθεί από ξένες μυστικές υπηρεσίες και θα παραδοθεί σε πράκτορες της ΜΙΤ. Την επόμενη μέρα φωτογραφία του Καλενιερίδη φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο της «HurriyeT» με τον τίτλο: «Ο υπερ- πράκτορας της Ελλάδας παγιδευμένος στην Κένυα».
Η καριέρα του τελείωσε σε αυτό το σημείο.
Τα «περιστέρια»
Από τις επιχειρήσεις που έχουν οργανώσει πράκτορες η πιο συγκλονιστική ήταν τα «13 περιστέρια». Τη δεκαετία του ’90 Έλληνες πράκτορες κατάφεραν να φτάσουν στα βάθη της Ανατολής και να βρουν αποδείξεις και λεπτομερή στοιχεία για ‘Έλληνες και Ελληνοκυπρίους αγνοουμένους του ’74 που κρατούνταν σε στρατόπεδα της MIT στην Τουρκία
Για κάποιους αυτή ήταν η σημαντικότερη και πιο επικίνδυνη αποστολή πρακτόρων που έχει γίνει ποτέ στην περιοχή, καθώς είχε αρκετό αίμα, δάκρυα, συγκλονιστικό αποτέλεσμα και τραγικό τέλος. ‘Όταν λοιπόν η ΕΥΠ έγινε δέκτης πληροφοριών ότι στην Τουρκία βρίσκονταν’Έλληνες αγνοούμενοι, έστειλε πράκτορες της σε αποστολές για να τις διασταυρώσουν.
Οι μυστικοί πράκτορες στρατολόγησαν Τούρκους και έκαναν έρευνες, εντοπίζοντας τελικά 13 ζωντανούs αγνοουμένους. «Εντοπίσαμε 13 περιστέρια», έλεγαν στα απόρρητα σήματα που έστελναν στην ΕΥΠ, η οποία οργάνωσε αμέσου επιχείρηση απελευθέρωσής τους.
Οι πράκτορες εισέβαλαν στα στρατόπεδα της MIT και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απελευθέρωσης των κρατουμένων έγιναν αντιληπτοί Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών και ένας ‘Έλληνας πράκτορας έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αξιωματικού της MIT.
Η επιχείρηση ακυρώθηκε και αποσιωπήθηκε, παρά τις πιέσεις να δοθούν τα αποδεικτικά στοιχεία για τους εν ζωή αγνοουμένουs σε διεθνείς οργανισμούς για το έγκλημα της Τουρκίας.
0 ιχθυέμπορος θρύλος στην ΕΥΠ έχει μείνει και ο στρατηγός εν αποστρατεία Βασίλης Γιαννόπουλος. Ζώντας στη Σμύρνη από το 1987 μέχρι το 1995 και μιλώντας άπταιστα τουρκικά, υποδυόταν τον ιχθυέμπορο και αποσπούσε σημαντικές πληροφορίες από m γείτονα/Ομακ μία ήταν η επιχείρηση που στοίχειωσε τους Τούρκους.
Ο Γιαννόπουλος, ντυμένος Τούρκος στρατιώτης, κατάφερε να εισβάλει στο στρατηγείο της 4ης στρατιάς της Τουρκίας κατά τη διάρκεια άσκησης. Σε αυτή η Στρατιά του Αιγαίου θα προσομοίωνε πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα και την κατάκτηση μεγάλων νησιών του Αιγαίου με επιθέσεις στη χώρα μας.
Ο πράκτορας δεν μπήκε απλώς στο στρατηγείο του Ντογάν Μπέη την ώρα της άσκησης αλλά κατάφερε και πήρε απόρρητα έγγραφα, επιχειρησιακά σχέδια και χάρτες από το αντίπαλο στρατηγείο, ενώ για «δώρο» έφερε στο μέγαρο της Κατεχάκη φωτογραφίες που είχε βγάλει από όλους τους Τούρκους στρατηγούς την ώρα που κοιμόντουσαν!
Εφημερίδα PRESS TIME
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου